PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
22 JUN 2020 6:33PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌজিক ফাওবদা লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ কেস ৭০,৭৫৬গী লৈরে, মসিগী মনুংদগী মীওই ২২,৪৫৫ নাবা ফখ্রে, মসিনা নাবা ফবগী চাং ৩১.৭৪দা হেনগৎলে অমসুং মীওই ২২৯৩ লৈখিদ্রে।
• পুং ২৪গী মনুংদা অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস ৩৬০৪ রিপোর্ত তৌরকখ্রে
• হান্না নুমিৎ ১৪নিদা ১০.৯ ওইরম্বা দব্লিং তাইমসু নুমিৎ ৩নিদা ১২.২ ওইদুনা ফগৎলে।
• প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য/য়ু.তি.শিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা ভারতনা কোবিদ-১৯ থেংনরিবসিদা খুমাং চাউশিন্নবগী মতাংদা খন্ন-নৈনখ্রে; খুঙ্গংগী মফমশিংদা কোবিদ-১৯ শন্দোকপা থিংনবা থৌরাং পায়খৎকদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখ্রে।
• ঙসি অয়ুক্তা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদগী "শ্রামিক স্পিসিএল" ত্রেন ৫৪২ থাখি।
• বন্দে ভারত মিসনগী মখাদা হৌখিবা নুমিৎ ৫নি অসিদা ভারত মচা ৬০৩৭ য়ুমদা হল্লকখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী ফংবা কোবিদ-১৯গী অপদেৎঃ ভারতনা মালেমগী ওইনা মীশিং লাখ অমদা কেস মশিং খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মরক্তা অমা ওইরি অমসুং লাইনা অসিদগী ফগৎখিবা অমসুং ইক্তিব ওইরিবা কেসশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অদু মখাতানা লেপতনা অদুমক হেনগৎলক্লি
২০২০গী জুনে ২১দা থোকখিবা দবল্যু.ঐচ.ও.গী সিচুৱেশন রিপোর্ত অদুনা উৎলি মদুদি ভারতকী পোপ্যুলেশন দেন্সিতী য়াম্না ৱাংজরবসু মীশিং লাখ অমদা কেস মশিং খ্বাইদগী নেমবশিংগী মরক্তা অমনি। ভারতকী মীশিং লাখ অমদা লৈবা কেস মশিং অসি ৩০.০৪ নি অদুগা মালেমগী চাংচত্তা লৈরিবা কেসশিংগী মশিং অদুনা শরুক অহুমগী মথক্তা হেন্দুনা ১১৪.৬৭ দা লৈরি। য়ু.এস.কী মীশিং লাখ অমদা কেস ৬৭১.২৪ লৈ অদুগা জর্মনী, স্পেন অমসুং ব্রাজিলগী মশিংনা মথংশিৎনা ৫৮৩.৮৮, ৫২৬.২২ অমসুং ৪৮৯.৪২ নি। মশিং নেম্না লৈরিবা অসিনা কোবিদ-১৯ অসিবু ঙাকথোক্ননবা, নমথনবা অমসুং লাখশিন্ননবদমক্তা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা লোইননা ভারত সরকারনা মচা খায়না, মখা তানা থোরক্তনবা অমসুং লৈরিবা ফিভম অসিদগী হেঞ্জিল্লক্তনবগী খোংথাং কয়া লৌখৎলি হায়বদু ময়েক শেংনা তাক্লি।
হৌজিক ফাওবদা পুন্না পেসেন্ত ২,৩৭,১৯৫, কোবিদ-১৯দগী নাবা ফখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯গীপেসেন্ত পুন্না ৯,৪৪০ নাবা ফখ্রে। কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিংগী মরক্তা ফগৎলকপগী চাং অসি ৫৫.৭৭% নি। হৌজিক্কী ওইনদি, এক্তিব কেস ১,৭৪,৩৮৭ লৈরি অমসুং মখোয়শিং অদু এক্তিব মদিকেল সুপর্ভিজন মখাদা থম্লি। ফখ্রবা পেসেন্তশিং অমসুং এক্তিব ওইরিবা কোবিদ-১৯গী কেসশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অদু লেপতনা অদুমক হেগৎলক্লি, হায়রিবা অসি মখাগী গ্রাফ অসিদগী ঊবা ঙমগনি। ঙসি ফগৎখিবা পেসেন্তশিংগী মশিংনা এক্তিব ওইরিবা পেসেন্তশিংগী মশিংদগী ৬২,৮০৮ হেনগৎখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633287
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহনা দিল্লীদা দা. ভি.কে. পাউল কম্মিতীগী কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবগী খোংথাংশিং পুথোকখিবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমগী ময়াই তাংবল লৌখ্রে
কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী শ্রী অমিৎ শাহগী মীৎয়েং মখাদা, তাং ১৪.০৬.২০২০দা দা. বিনোদ পাউলনা লুচিংদুনা দিল্লীগী কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা থৌরাংশিংগী রিপোর্ত অমা পীশিন্নবা কম্মিতী অমা শেমখি। দা. পাউলগী রিপোর্ত অদু কেন্দ্রগী য়ুম্লৈ-কৈরৈ মন্ত্রীনা ময়াই তাংবল লৌখিবা মীফম অমদা লানথোকখি। দা. পাউলনা পীখৎলকখিবা লাকশিন্নবগী থৌরাং অসিদা য়াওরিবা মরু ওইবা ৱাফমশিং মখাদা পীরিঃ কন্তেন্মেন্ত জোনশিংগী পনখৈ নৌনা য়াত্থোকপা, হায়রিবা জোনশিং অসিদা চেকশিন্না শেন্নবা অমসুং থবকশিং য়েংশিনবা আরোগ্যা সেতু অমসুং ইতিহাস এপ শীজিন্নদুনা অনাবা মী পুম্নমক্কী কন্তেক্ত ত্রেসিং তৌবা অমসুং অনাবশিংগা শম্নরুবা মীওইশিং ক্বারেন্তিন তৌবা, দিল্লীগী মপুং ফাবা ঈ পাউ লৌবা য়ানবা কন্তেন্মেন্ত জোনগী মপান্দা লৈবা য়ুমশিং ফাওবা য়াওনা খঙদোকপা অমসুং য়ুম খুদিংমক শেন্নবা, কোবিদ-১৯ পোজিতিব কেসশিং হোস্পিতাল কোবিদ কেয়র সেন্তর নত্ত্রগা হোমা আইসোলেসন্দা থম্বা। কোবিদ কেয়র সেন্তরশিং চেকশিন্না মথৌ তৌবা অমসুং হীরম অসিগী মতাংদা ভোলুন্তরী ওর্গনাইজেসন/এন.জি.ও.শিংগী মতেং লৌবা, মীওই ২০,০০০গী সেম্পল তেস্ত তৌবা য়াওনা দিল্লীদা রাং ২৭.০৬.২০২০দগী ১০.০৭.২০২০ ফাওবা সেরোলোজিকেল সর্বে তৌরগনি। মসিনা দিল্লীদা কমদৌনা লাইনা অসি শদোক্লিবনো হায়বসি খঙবদা মতেং পাংলগনি অমসুং মপুং ফাবা থৌরাং অমা লৌখৎপদ মতেং পাংলগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633260
ভারতকী খ্বাইদগী চাউবা অহানবা ভর্চুএল হেল্থকিয়ার অমসুং হাইজিন এক্সপো ২০২০ মন্দাবিয়ানা হৌদোকখ্রে
অনৌবা খঙহৌ অমগীদমক মসি ভারত্তা অহানবা ওইনা পাংথোকপা ভর্চুএল একজিবিসন অমনি । অনৌবা মওং অসিদা দিজিতেল ইন্দিয়া চাউখৎলকপা ওইনা ললোন-ইতিক্কী থবকশিং ভর্চুএল ওইনা পাংথোক্কনি । থৌরম অদুদা মিনিস্তরনা হায়খি লৈবাক অসিদা অয়ুস, মেদিকেলগী খুৎলায়শিং, মেদিকেল তেক্সতাইলশিং অমসুং পোৎলমশিং, হিদাক-লাংথকশিং অমসুং হাইজিন অমসুং সেনিতেসনগী পোৎচৈশিং পুথোক্তুনা মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারত অমা ওইহন্না ফিবম শেমগৎলে । মসিনা ঐখোয়না কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংনবদা হেন্না খুদোংচাহল্লগনি । ২০১৪দগী প্রধান মন্ত্রীনা লাউথোকখিবা থৌরাংশিংগী মখাদা য়ুম খুদিংদা তোইলেতশিং ফংহল্লে, অয়ুস্মান ভারতকী মখাদা ইমুং ক্রোর ১০ অনা-লায়েংগী কান্নবা ফংলে, শ্বাছ ভারত অভিয়ান , সুবিধা সেনিতরি নেপকিনগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লে । জন ঔসাদি কেন্দ্রশিংদা অফবা হিদাকশিং অহোংবা মমলদা ফংহল্লে । হায়রিবা থবকশিং অসি নরেন্দ্র মোদী সরকারনা অকনবা পান্দম অমগা লোয়ননা থবক পায়খৎপদগী পাংথোকপা ঙম্বনি ।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633323
চিঞ্জাক শেম-শাবগী লমদা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লৈরে : হরসিমরাত কৌর বাদাল
ঙসি য়ুনিয়ন ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রী মিনিস্তর শ্রীমতি হরসিমরাত কৌর বাদালনা ভারত সরকারগী নেসনেল ইনভেস্তমেন্ত প্রোমোসন এন্দ ফেসিলিতেসন এজেন্সিগী ইনভেস্ত ইন্দিয়াগী এক্সক্লুসিব ইনভেস্তমেন্ত ফোরমগী ফুদ প্রোসেসিং ইদিসন হৌদোকখ্রে । মিনিস্তরনা হায়খি কোবিদ লাইচৎনা মরম ওইদুনা সেক্তর অসিদা অঙকপা শিংনবা কয়া উরে অমসুং লোকদাউন মাইপাকহনবদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি । হৌজিক মালেমগী ললোন-ইতিক্কী থবকশিংদা মায়োক্নরিবা খরদি লৈবাক মনুংদা পোৎ লৈবা হন্থরকপা অসিনি । থেংনরিবা শিংনবশিং অসিদগী অনৌবা খুদোংচাবা পীনবা ইনভেস্তর ১৮০, রাজ্য সরকার ৬ অমসুং কেন্দ্র সরকারনা চপ মান্নবা মফম অমসুং মতমদা পুন্দুনা মসি থবক ওইনা পাংথোকপা ঙমহল্লে ।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633367
হৌখিবা শেনবা চহি অনিসিদা ই.পি.এফ.ও.দা সবস্ক্রাইবর কোতি ১.৩২ হেনগৎখ্রে
ই.পি.এফ.ও.না হন্দক্তা নৌনা ফোংখিবা মরক্কী ওইবা পেরোল দেতাদা সেপ্তেম্বর ২০১৭তগী পেরোল দেতা খোম্বা হৌরকপদগী ই.পি.এফ.ও.গী লেপ্পা লৈতনা সবস্ক্রাইবর হেনগৎলকপগী মওং অমা উৎখ্রে। পেরোল দেতা অসিদা ২০১৮-১৯ অমসুং ১০১৯-২০গী পুনশিনলবা চহিগী ওইবা ফিবম উৎলি। সবস্ক্রাইবর বেজ অসিদা অহেনবা হাপচিল্লক্লিবসি ২০১৮-১৯দা লাখ ৬১.১২ ওইরম্বদগী ২০১৯-২০দা লাখ ৭৮.৫৮নি, হায়রিবসি ২৮% চাউখৎলে। ২০১৯-২০গী মনুংদা চহি-চহিগী কাঙলুপ ওইনা পাথোক্তুনা য়েংবদা, চহি ২৬-২৮, ২৯-৩৫ অমসুং ৩৫গী মথক্কী কাঙলুপকী অহেনবা য়াওরকপগী চাং অসি মমাঙ চহিগা চাংদম্নবা মতমদা ৫০% হেনগৎখ্রে। ওনলাইন মোদতা সর্বিস পীবগী থাক কা হেন্না ৱাংখৎলকপনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা ৱার্কফোর্সশিংবু ই.পি.এফ.ও.গী সর্বিসশিংদা চিংশিল্লকখি। মসিগীসু মথক্তা, পি.এফ.তা থমজিনবা হায়বসি হৌজিক্তি পন্দুনা লৈখ্রবা শেলনি হায়না উনদ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633325
কেন্দ্রগী মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা এস্পিরেস্নেলদিস্ত্রিক্তশিংদা হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবশিং য়েংশিনখ্রে
দেবেলপমেন্ত ওফ নোর্থ ইস্তর্ন রিজন (দোনর), এম.ও.এস. পি.এম.ও. পর্সনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা ঙসি অৱাং নোংপোকদা অখন্নবা মীৎ্য়েং থম্লগা লোয়ননা “এস্পিরেস্নেল” দিস্ত্রিক্তশিংদা ওইরিবা কোবিদকী ফীভম অমসুং হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবশিং য়েংশিনখ্রে। কোবিদকী লায়চৎ থোক্লকপা অসিদা নোর্থ ইস্তর্ন (দোনর) মন্ত্রালয়না অৱাং নোংপোক্কী স্তেৎ নিপালগী হেল্থকেয়রগী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্ননবা, মরু ওইনা লৌনগনবা লায়নাশিং লাকশিন্ননবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎনবা লুপা কোতি ১৯০ কায়থনবা ৱারেপ লৌখ্রে হায়নসু মহাক্না ফোঙদোকখি। হেলথ সেক্রেতরী লোয়ননা দিপুতী কম্মিসনরশিং অমসুং হেল্থ ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখিবা ভর্চ্যুয়ল মীফম অমদা ৱা ঙাংলদুনা দোক্তর জিতেন্দ্রা সিংহনা হায়, এস্পিরেস্নল দিস্ত্রিক্তকী ৱাখল্লোন অসি কী ইন্দিক্তের ৪৯দা য়ুম্ফম ওইরি, মসিদা হেল্থকেয়রগী স্তেসত অসিনা মরু ওইবা মচাক অমা ওইরি। সাইন্তিফিকেল্লী দিজাইন তৌবা মেকানিজমগী খুত্থাংদা এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক্না কী ইন্দিক্তেরশিং ফগৎহনবদা মীৎয়েং থমগনি অমসুং পীরিবা ইন্দিক্তেরদা মখোয়গী রেতিং অদু খ্বাইদগী থবক ফজনা তৌবা স্তেৎকী দিস্ত্রিক্ততা অমসুং খ্বাইদগী থবক ফজনা তৌবা লৈবাক্কী দিস্ত্রিক্ততা হেনগৎহন্নবা হোৎনবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক, https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633215
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• পঞ্জাব: পঞ্জাব সরকারনা লনাই হোস্পিতালশিংগী কোবিদকী হোস্পিতলাইজেসন অমসুং লায়েংগী মমলশিং কেপ তৌরগনি অমসুং হায়রিবা অসি ঙাক্না চত্তবশিংনা হাংবা য়াহল্লরোই। লনাই হোস্পিতালশিংনা ফী চাওনা লৌবগী ৱাকৎশিং মুন্না খন্নরগা, চীফ মিনিস্তরনা অসিগুম্বা থৌওং অসি ‘মীয়ামগী মায়োক্তা অমসুং লৈবাক্কী মায়োক্তা’ লৈবনি হায়না লৌই অমসুং লনাই ইন্সিতিত্যুসনশিংনা অসিগুম্বা ইকাইনিঙাই ওইবা মীওইবগী পুন্সিগী মমলদা শেন ওইনা তানবা অসি তৌবা য়ারোই হায়না চেকশিন ৱা থমখি।
• হরিয়ানা: ৬শুবা ‘মালেমগী য়োগগী নুমিৎ’কী থৌরমদা ৱা ঙাংলদুনা, হরিয়ানাগী চীফ মিনিস্তরনা হায় মদুদি স্তেৎ সরকারনা পাক শন্না চহি খুদিংগী ২০১৫দগী হৌনা মালেমগী য়োগগী নুমিৎ পালন তৌরক্লি মসিগী মখাদা স্তেৎকী থাক্তা থৌরম পাঙথোকপগী মথক্তা দিস্ত্রিক্তকী থাক্তা থৌরমশিং শীল্লি মসিদা মীওই কয়ানা পুন্না য়োগ তৌরি অমসুং অতো্পা মীওইশিংদসু মখোয়গী পন্সিদা য়োগ তৌনবা ইথিল পোকহল্লি। অদুবু চহি অসিদি কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা থৌরমশিং শীনবগী মহুৎ মীয়ামদা মশাগী য়ুমদা য়োগ তৌনবা হায়খি মরমদি মসি খক্তনা লায়চৎ অসি মপুং ফানা মাইথীবা পীবা ঙমগনি।
• মহারাস্ত্রা: স্তেৎ অসিগী হৌজিক লৈরিবা কোবিদ১৯গী অনাবা মীওইগী মশিং অসি ১,৩২,০৭৫। হৌখিবা পু ২৪দা পোজিতিব ওইবা অনৌবা মীওই ৩,৮৭০ খঙদোকপা ঙমখ্রে। লোয়ননা, মীওই ১,৫৯১ লায়েংদুনা ফহনখ্রে ,মসিনা অপুনবা ফগৎখ্রবা মীওইগী মশিং ৬৫৭৪৪ শুখ্রে। অপুনবা এক্তিব কেস ৬০,১৪৭ লৈরি। ব্রিহানমুম্বাই ম্যুনিসিপাল কোর্পরেসন- বি.এম.সি.না শাহাজি রাজে ভোসলে কমপ্লেক্স, অন্ধেরিদা মিসন জেরো রেপিদ এক্সন প্লান হৌদোকখ্রে। “অনাবা মীওইশিংগী প্রিলিমিনরী একজামিনেসনগীদমক মুলুন্দ, ভান্দুপ, অন্ধেরি, মালাদ, বোরিবালি, দাহিসর অমসুং কান্দিবালিদা মোবাইল দিসপেন্সরী ভেন ৫০না চয়োল ২-৩ চৎকনি।”
• গুজরাৎ: নোংমাইজিং নুমিৎতা অনৌবা কেস ৫৮০ অমসুং শীখিবা ২৫গা লোয়ননা গুজরাৎতা কোবিদ-১৯গী অনাবা খংহেন হেনগৎতুনা অনাবা মশিং ২৭,৩১৭ অমসুং শীখিবা ১,৬৬৪ শুখ্রে। দিসচার্জ তৌখিবা ৬৫৫কা লোয়ননা হৌজিক ফাওবদা অনাবা ১৯,৩৫৭ দিসচার্জ তৌখ্রে।
• রাজস্থান: ঙসি অনৌবা কেস ৬৭ রিপোর্ত তৌরদুনা, স্তেৎ অসিগী অপুনবা কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবা কেস মশিং ১৪,৯৯৭ শুখ্রে। অদুম ওইনমক হৌজিক ফাওবদা অনাবা ১১,৬৬১ নাবা ফখ্রে অমসুং শীখিবা ৩৪৯ রিপোর্ত তৌখ্রে। হৌজিক্কী ওইনা এক্তিব কেস ২,৯৮৭খক লৈরি।
• মধ্য প্রদেশ: অনৌবা অনাবা ১৭৯ পোজিতিব ওইদুনা, স্তেৎ অসিগী কোবিদ-১৯ পোজিতিব অপুনবা কেস মশিং ১১,৯০৩ শুখ্রে। অদুগা নোংমাইজিং ফাওবদা অনাবা ৯,০১৫না নাবা ফখ্রে অমসুং শীখিবা ৫১৫ রিপোর্ত তৌখ্রে, এক্তিব কেসকী মশিংনা ২৩৭৩দা লৈরি। ইন্দোরদা অপুনবা কেস মশিং ৪,৩২৯নি অমসুং ভোপালদনা ২,৫০৪নি।
• ছতিশগরঃ নোংমাইজিং নুমিত্তা অনৌবা কেস ১৩৯ লাকখ্রে, মসিনা রাজ্য অসিগী কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশীংদা ২,২৭৩ য়ৌখ্রে। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ৮৪১ লৈরি।
• গোৱাঃ গোৱাদা ইহান-হানবা কোবিদনা মরম ওইদুনা লৈখিদবা অমা রিপোর্ত তৌরে- মহাক চহী ৮৫ শুরবা অৱাং থংবা গোৱাদগী মীওইনি। রাজ্য অসিদা অনৌবা পোজিতিব কেস ৬৪ অমগা হাপচিল্লক্তুনা অপুনবা কেস মশীং ৮১৮ য়ৌরে।
• কেরলা হকশেল মন্ত্রী কে.কে. শাইলাজানা হায়খ্রে মদুদি কোবিদ-১৯ অসিনা হৌজিক ফাওবদা কম্ম্যুনিতী স্প্রেদ তৌরকপগী ফিবমদি লৈত্রি অমসুং অনাবা লৈরবা মীওইশিং ফ্লাইত্তা তোংদুনা কেরলাদা লাকপা য়াদবগী ৱারেপ লৌখিবদু অতোপ্পা মশা ফরিবা মীওইশিংদা লানশিন্দনবনি। কো-ওপরেসনগী মন্ত্রী কে. সুরেন্দ্রন্না হায়খ্রে মদুদি ইন্সতিত্যুসনেল ক্বারেন্তিন সেন্তরশিং পঞ্চায়তকী থাক্তা হাংলগনি। চারতর্দ ফ্লাইৎশিংদা লোন্না শনা পুনবা হোৎনরম্বা মীওই মরী করিপুর এয়র্পোর্ত্তগী ফারে। মরকসিদা, কেরলা মচা অমসু কোবিদ-১৯না মরম ওইদুনা ওমান্দা লৈখিদ্রে। রাজ্য অসিগী কোবিদ কেস গ্রাফসু ঙরাং অনৌবা কেস ১৩৩ হাপচিল্লক্তুনা তপ্না-তপ্না কাখৎলক্লি। হৌজিক রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ১৪৯০ লৈরে।
• তমিল নাদুঃ পুদুচেরীদা সেম্পল তেস্ত খরখক্তমক তৌবা মরম্না অনৌবা কোবিদ-১৯ কেস মশীং হন্থনা লাক্লে, হৌজিক অপুনবা মশীং ৩৮৩ য়ৌরে। অনৌবা কেস ২,৫৩২ রিপোর্ত তৌরকপগা লোইননা তমিল নাদুগী নোংমদা কোবিদনা নাবা মশীং খ্বাইদগী ৱাংবা ওইরে; নোংমাইজিং নুমিত্তা রিকোবরী ১৪৩৮ অমসুং মীওই ৫৩ লৈখিদ্রে। চেন্নইদগী কেস ১৪৯৩ লাকখি। অপুনবা কেসঃ ৫৯৩৭৭, এক্তিব কেসঃ ২৫৮৬৩, লৈখিদ্রবাঃ ৭৫৭; দিসচার্জঃ ৩২৭৫৪, তেস্ত তৌখ্রবা সেম্পলঃ ৮৬১২১১। চেন্নইদা লৈরিবা এক্তিব কেসঃ ১৭৮৩
• করনাতাকাঃ মুখ্য মন্ত্রীনা কৌখিবা খুদক্কী ওইবা মীফম অমদা, কেস মশীং কা হেন্না ৱাংবা মরুওইনা কে.আর. মার্কেৎ অমসুং সিদাপুরাগী অকোইবা, ভি.ভি. পুরম, কালাসিপাল্যানচিংবা মী তিনবা মফমশিংদা লোকদাউন কা হেন্না চেকশিন্না চলাইবা হায়না ৱারেপ লৌখ্রে। ক্বারেন্তিন থুগাইবা মীওইশিংগী মথক্তা অকনবা থবক লৌখৎপা অমসুং তঙাই ফদ্রবদি এফ.আই.আর. পানবা। ৱার্দ খুদিংমক্তা ফেবর ক্লিনিক হাংবা হায়নসু ৱারেপ লৌখি। পুলিস ওফিসিএলশিংগী মরক্তা কোরোনা কেস ৱাংখৎলকপনা মরম ওইদুনা অমসুং বেঙ্গলোরদা পুলিস অহুম কোবিদনা মরম ওইদুনা লৈখিদ্রবা মতুংদা সিতী পুলিস কম্মিসনরনা চহী ৫৫গী মথক ওইবা পুলিস পার্সনেল খুদিংমক দ্যুতী রিপোর্ত তৌদনবা খঙহনখ্রে। অনৌবা কেস ৪৫৩, দিসচার্জ ২২৫, অমসুং মীওই মঙা ঙরাং লৈখিদ্রে। অপুনবা কেস মশীং ৯১৫০, এক্তিব কেসঃ ৩৩৯১, লৈখিদ্রবাঃ ১৩৭, দিসচার্জঃ ৫৬১৮।
• অন্ধ্র প্রদেশ: ঙরাংমক্তদা অনৌবা কেস ৪৩৯, ১৫১ দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং মঙা অমনা শিখিবগী পাউ লৈখ্রে। অপুনবা কেস মশিং: এক্তিব: ৩৫৯৯, রিকোভর তৌখিবা : ৩৩৫৪, শিখিবা: ১০৬।
• তেলঙ্গানা : রেকোর্দ তোনীংঙাই ওইবা মওংদা কোবিদকী অনৌবা কেস কয়া অমা থেংনখি, হায়রিবশিং অদুদা য়াম্না ঙক্নীংঙাই ওইবা মওংদা অয়াম্বা শরুক অমদি হাইদ্রবাদতগীনি; হৌজিক ফাওবদা কেস ৭,৮০২ লৈখ্রে, এক্তিব ওইবদা ৩৮৬১, রিকোভর তৌখিবদা ৩৭৩১। মার্চকী ২২দা লোকদাউন তৌদ্রিঙৈ মমাংদা রাজ্য অসিদা কেস ২২ লৈখিবগী পাঊ লৈখ্রে, মার্চ২৩ অমসুং এপ্রিল ১৪গী মরক্তা লৈখিবা লোকদাউন ১গী মনুংদা ৬২২, মার্চ ২৪দগী মে ১৭ ফাওবগী থমখিবা লোকদাউন ২গী মনুংদা কেস ৪৩৮ ফংকি অমসুং মে ৪দগী মে ১৭ ফাওবা তৌখিবা লোকদাউন ৩গী মনুংদা ৪৩৯। হায়রিবা ফিভম অসি মে ১৮দগী মেগী ৩১ ফাওবা চত্থখিবা লোকদাউন ৪গী মনুংদা অনৌবা কেস ১,১৪৭ থেংনখি। হৌজিক্কী অনলোক ১ অসিগী ম নুংদা তেলঙ্গানা রাজ্যদা কেস ৫,১০৪ থেংনখি। তেলঙ্গানা সরকারনা কোবিদকী কেস অসি খংহেন হেগৎলকপা অসিনা মরম ওইরগা জিলা খুদিংমক্তা নোংমদা তেস্ত ৫০দি তৌনবা খঙহল্লকখ্রে।
• মেঘালায়া: কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা থা ২গী মথক্তা কান্নরবা মতুংদা মঘালায়াগী ল্যুদহদা ঙসি হাংদোকখ্রে। মসিগা লোইননা রেসতোরেন্তশিং, কেফেশিং, শম ককফমশিং অমসুং ব্যুতী পার্লরশিংসু হাংখ্রে।
• মনিপুর : মনিপুরগী তামেংলোং জিলা অসিনা কোবিদ-১৯গী পোজিতিব কেস ১০১ লৈদুনা রাজ্য অসিদা খ্বাইদগী শোকচিল্লবা মফম ওইখ্রে, মসিগী মথংদা কাংপোকপিনা ৯৫ অমসুং চুর্চান্দপুরনা ৯৪ লৈদুনা মতুং ইল্লক্লি।
• মিজোরাম : জুহার হাখ্রবা মতুং মিজোরামদা মপুং ফানা তেংবাং পীরগনি হায়না কেন্দ্রনা থজবা পীরকখ্রে। পি.এম. নরেন্দ্র মোদি, কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রী অমিত শাহ অমসুং দি.ও.এন.ই.আর.গী মন্ত্রী দা. জিতেন্দ্র সিংনা সি.এম. জোরামথাঙ্গাদা ঙসি ফোন্দা ৱারি শাখি।
• নাগালেন্দ : তঙাইফদবা নত্তনা অতৈ-অতোপ্পা মথৌ তাদবা গারীশিং চত্থোক-চৎশিন তৌবা হন্থহন্নবা নাগালেন্দগী কোনুং কোহিমাদা ওদ-ইভন ভেহিক্যুলর রুলশিং চৎনহনখ্রে। তৌইগুম্বসুং, মশক খঙলবা তঙাইফদবা সার্বিসশিংগীদমক্তা চৎলিবা গারীশিংদি মসিদগী কোমথোকখি।

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
22 JUN 2020 6:33PM by PIB Delhi
Text Box: • WHO Report shows that India has one of the lowest cases per lakh population in spite of its high population density• So far, 2,37,195 patients have been cured of COVID-19, including 9,440 during the last 24 hours. Recovery rate is 55.77% amongst COVID-19 patients. • Presently, there are 1,74,387 active cases and all are under active medical supervision.• Union Home Minister chairs a meeting where report of DrV.k.Paul on containment strategy of Covid-19 in Delhi was presented.
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare:India has one of the lowest cases per lakh population in the world and continues to widen the gap between recovered and active cases
The WHO Situation Report 153 dated 21st June, 2020 shows that India has one of the lowest cases per lakh population in spite of its high population density. India’s cases per lakh population are 30.04 while the global average is more than its triple at 114.67. The US has 671.24 cases per lakh population while the metric for Germany, Spain and Brazil is 583.88, 526.22 and 489.42 respectively.This low figure is thus a testimony to the graded, pre-emptive and pro-active approach the Government of India along with the States/UTs took for the prevention, containment and management of COVID-19.
So far, a total of 2,37,195 patients have been cured of COVID-19. During the last 24 hours, a total of 9,440 COVID-19 patients have been cured. The recovery rate is 55.77% amongst COVID-19 patients.Presently, there are 1,74,387 active cases and all are under active medical supervision. The difference between the recovered patients and the active COVID-19 cases continues to widen, as can be seen from the graph below. Today the number of recovered patients has crossed the number of active patients by 62,808.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633287
Union Home Minister Shri Amit Shah chaired a high level meeting where report of Dr. V.K. Paul Committee on containment strategy of COVID-19 in Delhi was presented
Under the directions of the Union Home Minister Shri Amit Shah, a Committee was constituted on 14.06.2020 under the Chairmanship of Dr. Vinod Paul to submit a report on Containment Strategy on COVID-19 for Delhi. Dr. Paul’s report was placed before a meeting chaired by the Union Home Minister Shri Amit Shah yesterday.The main points of the Containment Strategy are: Revised demarcation of containment zones and a strict monitoring and control of activities in such containment zones, Contact Tracing and Quarantining of Contacts of all infected persons, with the help of AarogyaSetu, listing and monitoring of each household even outside containment zones, which will help in getting comprehensive information about Delhi and keep the COVID19 positive cases in hospitals, Covid care centres or home isolation. It also suggestedproper functioning of Covid care centres and taking the help of voluntary organizations/NGOs in this regard.Serological survey to be conducted in all of Delhi from 27.06.2020 to 10.07.2020, in which sample testing will be conducted of 20,000 persons.
For details:https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633260
Shri Mandaviya inaugurates India's one of the largest 1st Virtual Healthcare & Hygiene EXPO 2020
This is the first ever largest virtual exhibition in India making a new beginning.Speaking at the Inauguration, Minister said that an ecosystem is being built for a self-reliant India, which will help in ramping up domestic production in Pharmaceutical Sector and Health & Hygiene Sector. Health, Hygiene & Sanitation, Medical Textiles & Devices, AYUSH and Wellness sector assume greater significance in our resolute fight against the COVID 19 pandemic. He highlighted various initiatives announced in this direction by the Honourable PM since 2014 such as providing toilets for every household, “Ayushman Bharat” to cover 10 crore family for healthcare, “Swatch Bharat Abhiyan”, “Suvidha Sanitary” Napkin etc.. He also spoke about Jan Aushadhi stores which are providing quality medicines at affordable price for everyone. Shri Mandaviya elaborated how all these initiatives became possible due to firm vision of NarendraModi Government.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633323
New opportunities opening up in Food processing sector: HarsimratKaurBadal
Smt. HarsimratKaurBadal, Union FPI Minister launched the Food Processing Edition of the Exclusive Investment Forum by Invest India, the National Investment Promotion & Facilitation Agency of the Government of India today. Union Minister said that due to the COVID pandemic, the sector has seen unique challenges and has been playing a very important role in ensuring that the lockdown was successful. A few challenges that are currently being faced are those related to global trade which has seen a dip along with the dip in domestic demand. Smt. Badal opined that these challenges are leading to opening up of new opportunities such as this exclusive forum which has made it possible for over 180 investors, 6 state governments and the Central government to be at the same place at the same time.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633367
EPFO adds 1.39 crore subscribers in last two financial years
Recently published provisional payroll data by EPFO highlights the ever growing trend of increasing subscriber base for EPFO, since the collation of payroll data from September 2017. Net addition to subscriber base rose from 61.12 lakh added in 2018-19 to 78.58 lakh in 2019-20, registering a 28% growth.Age wise analysis during 2019-20 indicates that for the age group 26-28, 29-35 and beyond 35 the net enrolment has increased by more than 50% compared to previous year. Rapid improvement in quality of service delivery in online mode has attracted the workforce of the country towards services of EPFO. Moreover, PF accumulation is no longer looked at as locked-in money. With EPFO settling COVID-19 advances within 3 days, PF accumulations are now seen as liquid assets that can timely meet the need of the subscribers during crisis.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633325
DrJitendra Singh reviews healthcare facilities in "Aspirational" districts,
Union Minister DrJitendra Singh yesterday reviewed the COVID status and healthcare facility in "Aspirational" districts with special focus on North East. He also disclosed that in the wake of COVID pandemic, the Ministry of North East has decided to sanction Rs.190 crore for augmentation of healthcare facility in the eight North Eastern States, particularly for developing infrastructure for management of infectious diseases.Addressing a Virtual meeting, attended by the Health Secretaries as well as Deputy Commissioners and Health officials of the 14 Aspirational districts of Northeast, DrJitendra Singh said the concept of Aspirational District was based on 49 key indicators, of which the status of healthcare was an important component.The minister also said that the North Eastern States have been given the option to send proposals for health related projects to be funded up to over Rs. 500 crore from North East Special Infrastructure Development Scheme.
For details: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1633215
OPERATION SAMUDRA SETU - INS AIRAVAT EMBARKS INDIAN NATIONALS AT MALDIVES
Indian Naval Ship Airavat entered the port of Male at Maldives yesterday as part of the Indian Navy's ongoing OperationSamudraSetu, under the aegis of the Indian Government's Op Vande Bharat to bring back Indian nationals from foreign shores.A total of 198 Indian citizens embarked the ship as it prepared to bring them home to the port of Tuticorin in Tamilnadu. This is the fifth instance of a naval ship entering Male under Op SamudraSetu. Till date the Indian Navy has brought home 2386 Indians from Maldives alone. 195 of those embarked belong to Tamilnadu while the remaining are from Pondicherry.
For details: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1633284
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Punjab: The Punjab Government will cap the Covid hospitalisation and treatment rates of private hospitals, and those not adhering to the same will be shut down. Taking strict view of complaints of exorbitant fee being charges by private hospitals, the Chief Minister termed such actions as `anti-people and anti-national’ and warned that the private institutions would not be allowed to indulge in such shameless profiteering at the cost of the lives of people.
• Haryana: Speaking on the occasion of 6th 'International Yoga Day', Haryana Chief Minister said that the State Government had been organizing International Yoga Day at a grand scale every year since 2015 under which district level programmes were also organized apart from the state level programme wherein scores of people collectively performed yoga and also inspired others to adopt Yoga in their life. But this year, due to COVID-19, instead of organizing programmes and events people have been urged to practice Yoga at their homes as this is the only effective way through which we could defeat this pandemic.
• Maharashtra: The current count of COVID19 patients in the state is 1,32,075.
3,870 new patients have been identified as positive during the last 24 hours. Also 1,591 patients have been cured, which takes the total number of recovered patients to 65744. Total active cases stands at 60,147. Brihanmumbai Municipal Corporation -BMC has launched Mission Zero Rapid Action Plan at ShahajiRajeBhosale Sports Complex, Andheri. "50 mobile dispensary vans will visit Mulund, Bhandup, Andheri, Malad, Borivali, Dahisar and Kandivali for 2-3 weeks for preliminary examination of patients.”
• Gujarat: Gujarat has reported a steep rise in COVID-19 infections with 580 new cases and 25 deaths on Sunday, bringing its numbers to 27,317 cases and 1,664 deaths. With 655 discharges, the total patients discharged so far are 19,357.
• Rajasthan: 67 new cases reported today, thereby taking the state tally of COVID-19 positive cases to 14,997. However 11,661 patients have recovered and 349 deaths have been reported till date. There are only 2,987 active cases at present.
• Madhya Pradesh: 179 new patients have been detected positive, taking the state tally of COVID-19 positive cases to 11,903. While 9,015 patients have recovered and 515 deaths have been reported till Sunday, the number of active cases stands at 2373. The total number of cases in Indore is 4,329 and Bhopal is 2,504.
• Chhattisgarh: A total of 139 new cases have been reported on Sunday, taking the state tally of COVID-19 to 2,273. There are 841 active cases in the state.
• Goa: Goa reported its first COVID death - an 85-year-old man from North Goa. 64 new positive cases have been identified taking the state tally of total cases to 818.
• Kerala: Health Minister K.K.Shylaja has said that Covid-19 has not reached the community spread stage so far in the state and that the decision to not allow those with illnesses to board flights to Kerala from abroad is to ensure the safety of other healthy passengers. Minister for Co-Operation K Surendran said that institutional quarantine centers will be opened at panchayat level. Four persons were arrested at Karipur airport for smuggling gold in chartered flights Meanwhile, one more Keralite has died of Covid-19 in Oman. The state’s Covid case graph also appears to be climbing steadily with new 133 cases reporting yesterday. There are now 1490 active cases in the state.
• Tamil Nadu: New Covid-19 cases in Puducherry fall to 17 as fewer samples tested, tally now 383. With the reporting of 2,532 fresh cases, Tamil Nadu’s covid daily tally hits all-time high; 1438 recoveries & 53 deaths reported on Sunday. 1493 cases from Chennai. Total cases: 59377, Active cases: 25863, Deaths: 757, Discharged: 32754, Samples tested: 861211, Active cases in Chennai: 1783.
• Karnataka: In an emergency meeting called by CM, it was decided that lockdown shall be implemented strictly in the clusters which reported more number of cases, especially, K.R. Market and surrounding areas such as Siddapura, VV Puram, Kalasipalya etc. Stringent action to be taken against those who violate quarantine and FIR to be filed, if necessary. It was also decided to set up fever clinics in all wards. With corona cases rising among police officials and after three police personnel succumbed to Covid in Bangalore, City Police Commissioner ordered all police personnel above 55 years not to report for duty. 453 new cases, 225 discharges & five deaths reported yesterday. Total positive cases: 9150, Active cases: 3391, Deaths: 137, Discharges: 5618.
• Andhra Pradesh: 439 new cases, 151 discharged and five deaths reported yesterday. Total cases: 7059, Active: 3599, Recovered: 3354, Deaths: 106.
• Telangana: Record number of new Covid cases detected, with a staggering majority of them from Hyderabad; 7,802 cases so far, Active 3861, recovered 3731. 22 cases were reported in the state before the lockdown on March 22, 622 during Lockdown 1 between March 23 and April 14. During Lockdown 2 from March 24 to May 3, 438 cases were found, and 439 during Lockdown 3 from May 4 to May 17. The trend continued during Lockdown 4 from May 18 to May 31 which saw 1,147 new cases. During the current Unlock 1, Telangana state has registered 5,104 cases. Telangana govt orders 50 random tests a day in each district as Covid cases spike.
• Meghalaya: Lewduh in Meghalaya reopens today after a gap of more than 2 months due to COVID19 pandemic. Also restaurants, cafés, barber shops and beauty parlours are open.
• Manipur: Tamenglong district in Manipur become the most affected in the State with 101 COVID19 positive cases, followed by Kangpokpi with 95 and Churachandpur with 94.Cumulative number of persons screened at state borders in Manipur since the start of the first lockdown has been 2.76 lakh persons.
• Mizoram: Centre assures full help to Mizoram after earthquake. PM NarendraModi, Union Home Minister Amit Shah and DONER Minister Dr.Jitendra Singh talked to CM Zoramthanga on phone today.
• Nagaland: Odd-Even vehicular rule has been enforced in the state capital Kohima in Nagaland to minimize non-essential movement of vehicles. However, vehicles plying on defined essential services exempted.