Ministry of Labour & Employment
EPFO adds 1.39 crore subscribers in last two financial years
22 JUN 2020 4:13PM by PIB Delhi
Recently published provisional payroll data by EPFO highlights the ever growing trend of increasing subscriber base for EPFO, since the collation of payroll data from September 2017. The payroll data, presents the consolidated annual figures for 2018-19 and 2019-20. Net addition to subscriber base rose from 61.12 lakh added in 2018-19 to 78.58 lakh in 2019-20, registering a 28% growth. The data published comprises of all the new members who have joined during the month and whose contribution is received.
The subscriber growth is on account of lower exits and higher rejoining by exited members. The tax free returns of 8.5% for 2019-20, which is one of the highest among other social security instruments and fixed deposits, has helped EPFO reduce its exits for 2019-20 by around 10% as compared with previous year.
Moreover, there has been a robust increase of around 75% in terms of rejoining by the members exited from 43.78 lakh in 2018-19 to 78.15 lakh in 2019-20. The auto-transfer facility which enables hassle free transfer of PF balance from the old account to the new account on change of job has played a big role in ensuring continuity of membership in many cases.
Age wise analysis during 2019-20 indicates that for the age group 26-28, 29-35 and beyond 35 the net enrolment has increased by more than 50% compared to previous year. Rapid improvement in quality of service delivery in online mode has attracted the workforce of the country towards services of EPFO. Moreover, PF accumulation is no longer looked at as locked-in money. With EPFO settling COVID-19 advances within 3 days, PF accumulations are now seen as liquid assets that can timely meet the need of the subscribers during crisis. Similarly, PF advances can be availed in case of unemployment, marriage expense, higher education, housing and medical treatment.
Further, enrolment of female workers has gone up by around 22% during 2019-20 compared to previous years indicating greater female participation in formal workforce.
The data published indicates that a total of 1.13 lakh new establishments have commenced compliance for the first time during 2018-19 and 2019-10. Simplification of compliance process enabling establishments to obtain PF Code easily through portal and facility of filing electronic challan cum return (ECR) online has promoted voluntary compliance by establishments.
Category wise analysis of industry indicates that Hospitals and Financing Establishments have shown greater than 50% growth while Trading & Commercial establishments, Textiles and establishments providing cleaning & sweeping services have all grown at greater than 20% in terms of net enrolment. It is indeed an indication that greater formalisation of jobs is taking place in the Indian employment market which is also corroborated by the 2019-20 Economic Survey.

ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇପିଏଫଓରେ ଗତ ଦୁଇ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ 1.39 କୋଟି ସଦସ୍ୟ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି
22 JUN 2020 4:13PM by PIB Bhubaneswar
କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟତ ନିଧି ସଂଗଠନ ଇପିଏଫଓ ପକ୍ଷରୁ ନିକଟରେ ଏହାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କର ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଦରମା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟାବଳୀ ବା ପେ-ରୋଲ ଡେଟା ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି । ଏହା ଅସ୍ଥାୟୀ (ପ୍ରଭିଜନାଲ) ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ମିଳିଥିବା ସୂଚନା ଅନୁସାରେ 2017 ସେପ୍ଟେମ୍ବର ପରଠାରୁ ଏହି ସଂଗଠନରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଦସ୍ୟ ଯୋଗଦେଉଥିବା ଜଣାପଡିଛି । ଏହି ତଥ୍ୟାବଳୀ 2018-19 ଓ 2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ହିସାବକୁ ନେଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । 2018-19ରେ ଏହି ସଂଗଠନର ସଦସ୍ୟ ସଂଖ୍ୟାରେ ନିଟ ଯୋଗଦାନ 61.12 ଲକ୍ଷ ହୋଇଥିବାବେଳେ 1920ରେ ଏହା 28 ଶତାଂଶ ବଢି 78.58 ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ଯେଉଁମାନେ ନୂଆକରି ସଂଗଠନରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠିକୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶ ଆସୁଛି ଓ କେବଳ ସେହିମାନଙ୍କ ହିସାବ ସ୍ଥାନ ପାଇଛି । ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଇପିଏଫଓରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ କର୍ମଚାରୀ ଯୋଗ ଦେଉଥିବାବେଳେ ସଂଗଠନ ଛାଡ଼ୁଥିବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା କମ । 2019-20 ବର୍ଷ ପାଇଁ 8.5 ଶତାଂଶ ଟିକସମୁକ୍ତ ସୁଧ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯୋଗୁଁ ଅଧିକ ସଦସ୍ୟ ଏଥିପ୍ରତି ଆକୃଷ୍ଟ ହେଉଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ଏବେ ଯେତେ ସବୁ ସାମାଜିକ ନିରାପତ୍ତା ପାଣ୍ଠି ଓ ଜମା ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଇପିଏଫଓ ସର୍ବାଧିକ ସୁଧ ଏହାର ଜମାକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ଫଳରେ ଏହି ସଂସ୍ଥା ଛାଡିବାକୁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶେଷ ଆଗ୍ରହ ନାହିଁ । 2019-20 ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ପୂର୍ବବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ମାତ୍ର 10 ଶତାଂଶ କର୍ମଚାରୀ ଇପିଏଫଓ ସଦସ୍ୟତା ଛାଡିଥିଲେ ।
ଅଧିକନ୍ତୁ ସଂସ୍ଥା ଛାଡିଥିବା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ପୁନଃ ଯୋଗଦାନ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି । 2018-19ରେ ଯେତେ ସଂଖ୍ୟକ କର୍ମଚାରୀ ଇପିଏଫଓ ଛାଡିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ 75 ଶତାଂଶ ଏଥିରେ ପୁନର୍ବାର ଯୋଗଦେଇଛନ୍ତି । 2018-19ରେ ଏମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 43.78 ଲକ୍ଷ ଥିବାବେଳେ 2019-20ରେ 78.15 ଲକ୍ଷରେ ପହଞ୍ଚଛି । ଇପିଏଫଓରେ ପ୍ରଚଳିତ ଅଟୋ ଟ୍ରାନ୍ସଫର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଜଞ୍ଜାଳ ମୁକ୍ତ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଚାକିରି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ପ୍ରୋଭିଡେଣ୍ଟ ଫଣ୍ଡ ବାଲାନ୍ସ ପୁରୁଣା ଆକାଉଣ୍ଟରୁ ନୂଆ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଆପଣାଛାଏଁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଥାଏ । ଫଳରେ ଚାକିରି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସଦସ୍ୟତା ବଜାୟ ରହୁଛି ।
2019-20ରେ ହୋଇଥିବା ବୟସୱାରୀ ଅନୁଶୀଳନ ଅନୁସାରେ 26ରୁ 28, 29ରୁ 35 ଓ 35ରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ଵ ବୟସର କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ହାର ପୂର୍ବବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 50 ପ୍ରତିଶତ ବଢିଛି । ଅନଲାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଉତ୍ତମମାନର ସେବା ପ୍ରଦାନ ଯୋଗୁଁ ଇପିଏଫଓ ପ୍ରତି କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଆଗ୍ରହ ବଢୁଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋଭିଡେଣ୍ଟ ଫଣ୍ଡ ଜମା ଏଣିକି ଆଉ ଅଣଉଠାଣ ଧନଭାବେ ବିବେଚିତ ହେଉନାହିଁ । ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ମଝିରେ ମଝିରେ ଏହାକୁ ଉଠାଇବାକୁ କର୍ମଚାରୀ ସୁବିଧା ପାଉଛନ୍ତି । କୋଭିଡ ସଂକ୍ରମଣ ସମୟରେ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଜମାରୁ ଅଗ୍ରିମ ଦେବାପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ମାତ୍ର 3ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ ଅର୍ଥ ମିଳିଯାଉଛି । ଫଳରେ ସଂକଟ କାଳରେ ଏହି ଅର୍ଥ ସେମାନଙ୍କ କାମରେ ଲାଗୁଛି ଏବଂ ସେମାନେ ନିଜ ଜମାକୁ ଆଉ ଅଣଉଠାଣ ପୁଞ୍ଜିଭାବେ ବିଚାର କରୁନାହାନ୍ତି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ନଥିବାବେଳେ ବା ପିଲାଙ୍କ ବିବାହ ଓ ପାଠପଢ଼ା ଆଦି ଖର୍ଚ୍ଚ ତୁଲାଇବାରେ ତଥା ଘର କରିବା ଓ ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକାତ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସଦସ୍ୟମାନେ ନିଜ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠିରୁ ଟଙ୍କା ଉଠାଣର ସୁବିଧା ପାଉଛନ୍ତି ।
ପ୍ରକାଶିତ ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ଏହି ସଂଗଠନରେ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ବଢୁଛି । 2019-20ରେ ପୂର୍ବବର୍ଷ ତୁଳନାରେ 22 ପ୍ରତିଶତ ମହିଳା ଏଥିରେ ଯୋଗଦେଇଛନ୍ତି । ଏଥିରୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଶ୍ରମଶକ୍ତିରେ ମହିଳାଙ୍କ ଅଧିକ ଯୋଗଦାନର ସୂଚନା ମିଳୁଛି । ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ 2018-19 ଓ 2019-20ରେ 1.13 ଲକ୍ଷ ନୂଆ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ଦେୟ ବାବଦ ସେମାନଙ୍କର ଅଂଶ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅର୍ଥ ଜମା ପ୍ରକ୍ରିୟା ସରଳ ଓ ସହଜ ହୋଇଥିବାରୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଂସ୍ଥା ଏଥିପାଇଁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକାଶ କରୁଛନ୍ତି । ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ସେମାନେ ପାଇଥିବା ପ୍ରୋଭିଡେଣ୍ଟ ଫଣ୍ଡ କୋଡ ବ୍ୟବହାର କରି ନିଜର ଦେୟ ଦେଇପାରୁଛନ୍ତି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଇସିଆର ଅନଲାଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଅନୁଷ୍ଠାନମାନେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତଭାବେ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ଦେୟ ପ୍ରଦାନର ସୁବିଧା ପାଇଛନ୍ତି ।
ଶିଳ୍ପୋଦ୍ୟୋଗର ବର୍ଗୀକରଣ ଅନୁସାରେ ହସପିଟାଲ ଓ ବିତ୍ତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ ଭଲ ରହିଛି । ଏସବୁ ସଂସ୍ଥାଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ଅଭିବୃଦ୍ଧି 50 ଶତାଂଶରୁ ଅଧିକ ଅଛି । ସେହିଭଳି ତାଲିମ ଓ ବ୍ୟାବସାୟିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ବୟନ ଉଦ୍ୟୋଗ, ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ସେବା ଯୋଗାଉଥିବା ସଂସ୍ଥାଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ନିଟ୍‌ ନିଯୁକ୍ତିର 20 ଶତାଂଶରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି । ଏଥିରୁ ପ୍ରତୀୟମାନ ହେଉଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ନିଯୁକ୍ତି ବଜାରରେ ଚାକିରିର ଅଧିକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକୀକରଣ ହେଉଛି । 2019-20 ଅର୍ଥନୀତିକ ସର୍ଭେ ରିପୋର୍ଟ ମଧ୍ୟ ଏହି ତଥ୍ୟକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି ।