ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଇଣ୍ଡିଆନ ଚାମ୍ବର ଅଫ କମର୍ସ (ଆଇସିସି)ର 95ତମ ବାର୍ଷିକ ଅଧିବେଶନର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦବୋଧନ
11 JUN 2020 12:54PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ! ଆଶା କରୁଛି ସମସ୍ତେ ଭଲରେ ଥିବେ ! 95 ବର୍ଷ ଧରି ନିରନ୍ତର ଦେଶ ସେବା କରିବା, ଯେକୌଣସି ସଂସ୍ଥା ଅବା ସଂଗଠନ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ କଥା । ଆଇସିସି ପୂର୍ବ ଭାରତ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶରେ ଯେଉଁ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି, ବିଶେଷକରି ସେଠାକାର ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟଗୁଡ଼ିକପାଇଁ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଐତିହାସିକ । ଆଇସିସି ପାଇଁ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିବା ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ମହାନୁଭବଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ, 1925 ମସିହାରେ ଆଇସିସି ଗଠନ ହେବା ପରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ଦେଖିଛି, ଭୀଷଣ ମରୁଡି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟସଂକଟକୁ ଦେଖିଛି ଏବଂ ଭାରତର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଉତଥାନ ପତନରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଅଂଶୀଦାର ରହିଛନ୍ତି ।
ଚଳିତ ଥର ଏ ଅଧିବେଶନ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶ ବହୁମୁଖୀ ଆହ୍ୱାନକୁ ସାମ୍ନା କରୁଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ସହିତ ଲଢେଇ କରୁଛି, ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଲଢୁଛି, କିନ୍ତୁ ଅନେକ ପ୍ରକାରର ସଂକଟ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ଠିଆ ହୋଇଛି ।
କେଉଁଠି ବନ୍ୟାର ଆହ୍ୱାନ, କେଉଁଠି ପଙ୍ଗପାଳର ଆତଙ୍କ, କେଉଁଠି ବରଫପାତ, କେଉଁଠି ତୈଳକୂପରେ ନିଆଁ, କେଉଁଠି ଛୋଟ ଛୋଟ ଭୂକମ୍ପ, ଏତିରେ ଯଥେଷ୍ଟ ନୁହେଁ ଯେ ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଦୁଇଟି ବାତ୍ୟା ଭଳି ସଙ୍କଟ ମାଡ଼ି ଆସିଛି।
ଏଭଳି ଯାବତୀୟ ସମସ୍ୟା ସମୟରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଲଢ଼ୁଛୁ । କେବେ କେବେ ସମୟ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ପରଖୁଛି, ଆମର ପରୀକ୍ଷା ନେଉଛି । ଅନେକ ଥର ଅନେକ ସମସ୍ୟା ସବୁ, କଷଟି ପଥରରେ କଷି ହୋଇ ଏକ ସମୟରେ ଆସୁଛି ।
କିନ୍ତୁ ଆମେମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିସାରିଛୁ ଯେ କଷଟିରେ କଷି ହୋଇ ଆମର କୃତିତ୍ୱ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନେଇ ଆସିଥାଏ । କିଭଳି କଷଟିରେ ଆମେ କିପରି ମୁକାବିଲା କରୁଛେ, ଜଟିଳ ସମୟରେ କେତେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଲଢ଼ୁଛେ, ଏହା ଆଗାମୀ ସୁଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଆମର ଏଠାରେ କୁହାଯାଏ – ମନକେ ହାରେ ହାର୍, ମନ କେ ଜିତେ ଜିତ୍, ଅର୍ଥାତ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଶକ୍ତି, ଆମର ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି, ଆମ ଭବିଷ୍ୟତର ମାର୍ଗ ସ୍ଥିର କରିଥାଏ । ଯିଏ ପ୍ରଥମରୁ ପରାଜୟ ସ୍ୱୀକାର କରି ନେଇଥାଏ, ତା’ ସାମ୍ନାରେ ନୂଆ ଅବସର ବହୁତ କମ୍ ଆସିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଯିଏ ଜିତିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଥାଏ, ଜଣେ ଅନ୍ୟକୁ ସହଯୋଗ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ, ତା’ସାମ୍ନାରେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସେତେ ଅଧିକ ଆସିଥାଏ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆମେ ଏହି ଏକାଠି ହେବା, ଏକାଠି ମିଳିମିଶି ବଡ଼ରୁ ବଡ଼ ବିପଦର ସାମ୍ନା କରିବା, ଏହା ଆମ ସଂକଳ୍ପର ଶକ୍ତି, ଏହା ଆମର ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି, ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଆମର ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ।
ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ହେଉଛି ଦୃଢ଼ତା । ସଙ୍କଟର ସମୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଭାରତକୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବରେ ଦୃଢ଼ କରିଛି, ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କରିବାର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ସଂକଳ୍ପକୁ ବଳ ଦେଇଛି । ଏହି ଭାବନା ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଚେହେରାରେ ଦେଖି ପାରୁଛି, କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସରେ ଦେଖିପାରୁଛି । କରୋନା ସଙ୍କଟ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଜାରି ରହିଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏହା ସହିତ ଲଢ଼େଇ କରୁଛନ୍ତି । କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କ ସହିତ ଆମ ଦେଶ ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ କରୁଛି ।
କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ଏହି ବିପଦକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ କରିବା, ଦେଶରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୋଡ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିବାର ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗେଇ ଚାଲିଛନ୍ତି।
ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୋଡ କ’ଣ? ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ, ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା। ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଏହି ଭାବକୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଏକ ଆକାଂକ୍ଷା ଭାବେ ମନ ଭିତରେ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିଛନ୍ତି ।
ତଥାପି ଏକ ବଡ଼ ଆଶା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ମନ, ମସ୍ତିଷ୍କରେ ରହିଛି। ଆମେ ଡାକ୍ତରୀ ସରଞ୍ଜାମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇ ଥାଆନ୍ତୁ କି ! ଯଦି ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ହୋଇ ଥାଆନ୍ତୁ! ଯଦି ଆମେ କୋଇଲା ଏବଂ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇଥାଆନ୍ତୁ!
ଯଦି ଆମେ ଖାଇବା ତେଲ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇଥାଆନ୍ତୁ ! ସେହିପରି ଯଦି ଆମେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇଥାଆନ୍ତୁ ! ଯଦି ଆମେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲସ୍, ବ୍ୟାଟେରୀ ଏବଂ ଚିପ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇଥାଆନ୍ତୁ । ଯଦି ଆମେ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇଥାଆନ୍ତୁ, ଏହିଭଳି କେତେଗୁଡ଼ିଏ ଯଦି, ଅଗଣିତ ଯଦି, ସବୁବେଳ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ବିଚଳିତ କରି ଆସୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଏହାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କାରଣ ହେଉଛି କି ବିଗତ 5-6 ବର୍ଷରେ, ଦେଶର ନୀତି ଏବଂ ରୀତିରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସର୍ବୋପରି ରହିଛି । ଏବେ ଯେତେବେଳେ କରୋନା ସମସ୍ୟା ଆମକୁ ଏହାର ଗତିକୁ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତତର କରିବାର ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି । ଏହି ଶିକ୍ଷାରୁ ବାହାରିଛି- ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆମେ ଦେଖୁଛୁ, ପରିବାରରେ ମଧ୍ୟ ସନ୍ତାନ-ପୁଅ ହେଉ ଅବା ଝିଅ, 18-20 ବର୍ଷର ହୋଇଯାଏ, ତ’ ଆମେ କହୁ କି ନିଜ ଗୋଡରେ ଠିଆ ହେବା ଶିଖ । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ପ୍ରଥମ ପାଠ, ପରିବାରରୁ ହିଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ । ଭାରତକୁ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଗୋଡରେ ଠିଆ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ଏକ ସିଧାସଳଖ ଅର୍ଥ ହେଉଛି କି ଭାରତ, ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଉପରେ ନିଜର ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରୁ । ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଜିନିଷ, ଯାହାକୁ ଆମଦାନୀ କରିବାକୁ ଦେଶ ବାଧ୍ୟ ହେଉଛି, ତାହା କିପରି ଭାରତରେ ହିଁ ନିର୍ମାଣ ହେବ, ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତ ସେହି ଉତ୍ପାଦର ରପ୍ତାନୀକାରୀ ପାଲଟୁ, ଏହି ଦିଗରେ ଆମକୁ ଆହୁରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଅଛି ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରତ୍ୟେକଟି ଜିନିଷ ଯାହା ଭାରତର ଲଘୁ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି, ଆମର ହସ୍ତଶିଳ୍ପୀ, ଯେଉଁ ଜିନିଷ ଆମର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡ଼ିତ କୋଟି-କୋଟି ଗରିବ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ବହୁ ଦଶକ ଧରି ଆମର ଏଠାରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ଗଳି-କନ୍ଦିରେ ବିକ୍ରି ହେଉଛି, ତାକୁ ଛାଡ଼ି ବିଦେଶରୁ ଜିନିଷ ମଗାଇବାର ପ୍ରବୃତିକୁ ଆମକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାର ଅଛି ।
ଆମେ ଏହି ଛୋଟ-ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କଠାରୁ କେବଳ ଜିନିଷ କିଣିବା ନାହିଁ, ପଇସା ଦେବା ନାହିଁ, ସେମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରିବା, ମାନ-ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା । ଆମେ ଏହି କଥାର ଅନୁମାନ ମଧ୍ୟ ନାହୁଁ କି ଏହାଦ୍ୱାରା ସେମାନଙ୍କ ହୃଦୟରେ କେତେ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଥାଏ । ସେମାନେ କେତେ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ।
ଏଥିପାଇଁ, ଏବେ ଲୋକାଲ ପାଇଁ ଭୋକାଲ ହେବାର ସମୟ ଆସିଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗଳି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଦେଶ, ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଥରେ ଗୋଟିଏ ପତ୍ରରେ ଲେଖିଥିଲେ-ବର୍ତ୍ତମାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସବୁଠାରୁ ସରଳ ପଦ୍ଧତି ହେଉଛି ଭାରତୀୟମାନେ ନିଜସ୍ୱ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦେଶରେ ଭାରତୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ବଜାର ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଉକ୍ତି, ଏହି ମାର୍ଗ, କୋଭିଡ ପରବର୍ତ୍ତି ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା । ଏବେ ଦେଶ ଶପଥ କରିନେଇଛି ଆଉ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର ସଂପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ତାହାକୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି ।
ଏମଏସଏମଇ ସଂଜ୍ଞାର ପରିସର ବଢାଇବା ହେଉ ଅବା ଏମଏସଏମଇର ସହାୟତା ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟିର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାଣ୍ଠିର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ, ଏହି ସମସ୍ତ ଆଜି ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି । ଆଇବିସି ସହିତ ଜଡିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେଉ, ଛୋଟ ଛୋଟ ତ୍ରୁଟିକୁ ଅପରାଧ ମୁକ୍ତ କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେଉ, ନିବେଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପ ବିକାଶ ସେଲ ଗଠନ ହେଉ, ଏଭଳି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଥମରୁ ହିଁ କରାଯାଇଛି ।
ଏବେ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର, ବିଶେଷକରି କୋଇଲା ଏବଂ ଖଣିଜ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବା ପାଇଁ, ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି, ତାହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ ଆଗକୁ ଆସୁ, ଯୁବ ସାଥୀମାନେ ଆଗକୁ ଆସନ୍ତୁ ।
ସାଥୀଗଣ, କୃଷକ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ନିକଟରେ ଯେଉଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହୋଇଛି, ତାହା କୃଷି ଅର୍ଥନୀତିକୁ ବହୁବର୍ଷର ପରାଧୀନତାରୁ ମୁକ୍ତ କରିଦେଇଛି । ଏବେ ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଉତ୍ପାଦ, ନିଜ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ବିକ୍ରି କରିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଳିଯାଇଛି ।
ଏପିଏମସି ଆଇନ, ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନରେ ଯେଉଁ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି, କୃଷକ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀର ଯେଉଁ ପଥ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି, ତାହାଦ୍ୱାରା କୃଷକ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତିର କାୟାକଳ୍ପ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏକ ଉତ୍ପାଦକ ଭାବେ ଏବଂ ତାହାର ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଏକ ଉତ୍ପାଦ ଭାବେ ପରିଚୟ ଦେଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ସିଧାସଳଖ କୃଷକଙ୍କ ଖାତାରେ ନଗଦ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବା ହେଉ, ଏମଏସପି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ହେଉ, ପେନସନ ଯୋଜନା ହେଉ, କୃଷକଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଛି । ଏବେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏକ ବଡ଼ ବଜାର ଫୋର୍ସ ଭାବେ ବିକଶିତ ହେବାରେ ସହାୟତା କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଯେଉଁ କ୍ଲଷ୍ଟର ଆଧାରିତ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିକୁ ଏବେ ଭାରତରେ ପ୍ରେତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ହିଁ ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାରେ, ଯେଉଁ ବ୍ଲକରେ ଯାହା ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି, ସେହି ଆଖ ପାଖରେ ଏହା ସହିତ ଜଡିତ କ୍ଲଷ୍ଟର ବିକଶିତ କରାଯିବ । ଯେପରି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଝୋଟ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ଝୋଟ ଆଧାରିତ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ କରିଦିଆଯିବ ।
ଜଙ୍ଗଲ ଉତ୍ପାଦର ଅପାର ସମ୍ପଦ ଯୋଗାଡ କରୁଥିବା ଆଦିବାସୀ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ଅଞ୍ଚଳରେ ହିଁ ଆଧୁନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ୟୁନିଟ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବ । ଏହା ସହିତ ବାଉଁଶ ଏବଂ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ଲଷ୍ଟର ନିର୍ମାଣ ହେବ । ସିକିମ ଭଳି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ, ଜୈବିକ କୃଷି ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିବ । ଜୈବିକ କୃଷିର ରାଜଧାନୀ ପାଲଟିବ ।
ଆଇସିସି ସହିତ ଜଡିତ ଆପଣ ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସାୟୀ ଯଦି ଥରେ ଶପଥ କରିନେବେ, ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଜୈବିକ କୃଷି ବହୁତ ବଡ଼ ଆନ୍ଦୋଳନ ପାଲଟିବ, ଆପଣ ତା’କୁ ବିଶ୍ୱ ଦରବାରରେ ପରିଚିତ କରାଇ ପାରିବେ, ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇ ପାରିବେ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ, ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସରକାର ଯେଉଁ ସମସ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇଛନ୍ତି, ତାହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବର ଲୋକଙ୍କୁ ମିଳିବ ।
ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ କୋଲକାତା ମଧ୍ୟ ପୁଣିଥରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ନେତୃତ୍ୱ ପାଲଟିବ । ନିଜର ପୁରାତନ ଗୌରବରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଭବିଷ୍ୟତର କୋଲକାତା, ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇ ପାରିବ ।
ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରମିକ, ସମ୍ପତ୍ତି, ସମ୍ବଳ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ହେବ ତ’ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ କେତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ପାରିବ ତାହା ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧିକ ଭଲ ଆଉ କିଏ ଜାଣିଛି।
ସାଥୀଗଣ, 5 ବର୍ଷ ପରେ, ଅର୍ଥାତ ବର୍ଷ 2025ରେ ଆପଣଙ୍କ ସଂଗଠନ 100 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ସେହିପରି ବର୍ଷ 2022ରେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସଂଗଠନ ପାଇଁ, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସଂକଳ୍ପ ନେବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ । ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ ଯେ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ଚରିତାର୍ଥ କରିବା ପାଇଁ ଆଇସିସି ମଧ୍ୟ ନିଜ ସ୍ତରରେ 50-100 ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରନ୍ତୁ ।
ସଂଗଠନ, ଏହାସହିତ ଜଡିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ଶାଖା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ଆଗେଇ ଚାଲନ୍ତୁ। ଆପଣ ଯେତିକି ଆପଣଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେବେ, ସେତିକି ହିଁ ଏହି ଅଭିଯାନ ପୂର୍ବ ଭାରତରେ, ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ।
ସାଥୀଗଣ, ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଙ୍ଗଳାର ଐତିହାସିକ ଶ୍ରେଷ୍ଠତାକୁ ଆମକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାର ଅଛି । ଆମେ ସବୁବେଳେ ଶୁଣି ଆସିଛୁ, ବଙ୍ଗଳା ଆଜି ଯାହା ଚିନ୍ତା କରିଥାଏ, ଭାରତ ଆସନ୍ତାକାଲି ତାହା ଚିନ୍ତା କରିବ । ଆମକୁ ଏଥିରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏ ସମୟ, ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅପରେଟ ଓ କଣ୍ଟ୍ରୋଲରୁ ବାହାରକୁ ଆଣି ପ୍ଲଗ ଏବଂ ପ୍ଲେ ଆଡ଼କୁ ନେଇ ଯିବାର ଅଛି । ଏ ସମୟ ରକ୍ଷଣଶୀଳ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ନୁହେଁ, ବରଂ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇ କଠୋର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ସମୟ, ବଡ଼ ନିବେଶ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଘରୋଇ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ଅଛି ।
ଏଥିପାଇଁ ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ନିଜର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ, ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ସଙ୍କଟରୁ ବାହାର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ତଥା ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ କରି ସେମାନଙ୍କ ହାତକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ହେବ।
ସାଥୀଗଣ, ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇ, କରୋନା ସଙ୍କଟ ସମୟର ମୁକାବିଲା କରି, ଆଜି ଆପଣମାନେ ଏହି ବାର୍ଷିକ ସମାରୋହରେ ‘ମନୁଷ୍ୟ, ପୃଥିବୀ ଏବଂ ଲାଭ’ର ଯେଉଁ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଛନ୍ତି, ତା’ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଲାଗୁଛି କି ଏହି ତିନୋଟି ପରସ୍ପରର ବିପରୀତ, ବିରୋଧାଭାଷୀ । ‘ମନୁଷ୍ୟ, ପୃଥିବୀ ଏବଂ ଲାଭ’ ପରସ୍ପର ସହ ଆନ୍ତଃସଂଯୁକ୍ତ । ଏହି ତିନୋଟିକୁ ଯଦି ଏକ ସହିତ ବିକଶିତ କରିପାରିବା, ଆମେ ସହାବସ୍ଥାନ କରି ପାରିବା ।
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କିଛି ଉଦାହରଣ ଦେଇ ବୁଝାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଯେପରି ଏଲଇଡି ବଲବ୍ । 5-6 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏଲଇଡି ବଲବ୍ ସାଢ଼େ ତିନି ଶହ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଦାମରେ ମିଳୁଥିଲା । ଆଜି ସେହି ବଲବ୍ 50 ଟଙ୍କାରେ ମିଳି ଯାଉଛି । ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ମୂଲ୍ୟ କମ୍ ହେବାରୁ ସାରା ଦେଶରେ କୋଟି-କୋଟି ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଲଇଡି ବଲବ୍ ଘରେ ଘରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଷ୍ଟ୍ରିଟ୍ ଲାଇଟରେ ଲାଗିଛି । ଏହି ପରିମାଣ ଏତେ ବଢ଼ିଯାଇଛି କି ଏଥିରେ ଉତ୍ପାଦନର ଖର୍ଚ୍ଚ କମ୍ ହୋଇଛି ଏବଂ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଛି । ଏଥିରେ କାହାକୁ ଲାଭ ମିଳିଛି?
ଲୋକଙ୍କୁ, ସାଧାରଣ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ, ଯେଉଁମାନଙ୍କର ବିଜୁଳି ବିଲ୍ କମ୍ ହୋଇଛି । ଆଜି ଏଲଇଡି ବଲବ୍ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ପ୍ରାୟ 19 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିଜୁଳି ବିଲ୍ ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି । ଏହି ସଞ୍ଚୟ ଗରିବ ମାନଙ୍କର ହୋଇଛି । ଏହି ସଞ୍ଚୟ ଦେଶର ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କର ହୋଇଛି ।
ଏହାର ଲାଭ ସମଗ୍ର ଜଗତକୁ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ସରକାରୀ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଯେତେ ଏଲଇଡି ବଲବ୍ କମ୍ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରି କରିଛନ୍ତି, କେବଳ ତାହା ମାଧ୍ୟମରେ ହିଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ଚାରି କୋଟି ଟନ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ ହ୍ରାସ ହୋଇପାରିଛି ।
ଅର୍ଥାତ ଲାଭ ଉଭୟଙ୍କର ହୋଇଛି, ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ଜୟ-ବିଜୟର ସ୍ଥିତି ହୋଇଛି । ଯଦି ଆପଣ ସରକାରଙ୍କର ଅନ୍ୟ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବେ, ବିଗତ 5-6 ବର୍ଷରେ ‘ମନୁଷ୍ୟ, ପୃଥିବୀ ଏବଂ ଲାଭ’ର ଏହି ପରିକଳ୍ପନା ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି ।
ଏବେ ଯେପରି ଆପଣମାନେ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର କିପରି ଅନ୍ତଃଦେଶୀୟ ଜଳପଥ ଉପରେ ବହୁତ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ହଳଦିଆରୁ ବନାରସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜଳପଥ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇ ସାରିଛି, ଏବେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ମଧ୍ୟ ଜଳପଥକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଏହି ଜଳପଥରୁ ଲୋକଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳୁଛି, କାରଣ ଏହାଦ୍ୱାରା ମାଲ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚ କମ୍ ହେଉଛି ।
ଏହି ଜଳପଥରେ ପୃଥିବୀକୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ମିଳୁଛି, କାରଣ ଏହାଦ୍ୱାରା କମ୍ ଇନ୍ଧନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି । ଆଉ ଆମକୁ ଏହାମଧ୍ୟ ଭୁଲିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଯେ ଏହା ପେଟ୍ରୋଲ-ଡିଜେଲ ଆମଦାନୀକୁ କମ୍ କରିବ, ରାସ୍ତାରେ ଟ୍ରାଫିକ କମ୍ କରିବ, ଜିନିଷ ପତ୍ର ଶସ୍ତାରେ ମିଳିବ, କମ୍ ବାଟ ଦେଇ ଜିନିଷ ଶୀଘ୍ର ପହଞ୍ଚିବ, କିଣିଲାବାଲା ଏବଂ ବିକ୍ରି କରିବା ବାଲା ଉଭୟଙ୍କୁ ଏଥିରୁ ଲାଭ ହିଁ ଲାଭ ମିଳିବ।
ସାଥୀଗଣ, ଭାରତରେ ଆଉ ଏକ ଅଭିଯାନ ଚାଲୁ ରହିଛି-ଦେଶକୁ ଥରେ ବ୍ୟବହାରଯୋଗ୍ୟ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା । ଏଥିରେ ମନୁଷ୍ୟ, ପୃଥିବୀ, ଏବଂ ଲାଭ ତିନୋଟି ବିଷୟର ସମାଧାନ ହୋଇଥାଏ ।
ବିଶେଷ କରି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ପାଇଁ ତ’ ଏହା ବହୁତ ଲାଭଜନକ ହେବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କର ଏଠାକାର ଝୋଟ କାରବାର ବଢ଼ିବାର ସମ୍ଭାବନା ବଢ଼ିଛି । କ’ଣ ଆପଣମାନେ ଏହାର ଲାଭ ଉଠାଇଛନ୍ତି କି? କ’ଣ ଏବେ ପ୍ୟାକେଜିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଝୋଟରେ ତିଆରି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆପଣଙ୍କର ପାଞ୍ଚୋଟିଯାକ ଆଙ୍ଗୁଠି ଘିଅରେ ଅଛି ।
ଆପଣଙ୍କୁ ତ’ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିରୁ ଆହୁରି ଲାଭ ଉଠାଇବା ଦରକାର । ଯଦି ଏହି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରିଦେବେ, ତ’ କିଏ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ? ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ତିଆରି ହୋଇଥିବା ଝୋଟର ବ୍ୟାଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ହାତରେ ଥିବ, ତ ବଙ୍ଗଳାର ଲୋକଙ୍କୁ କେତେ ବଡ଼ ଲାଭ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ, ଜନକେୈନ୍ଦ୍ରିକ, ଜନ ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ଜଗତ ଅନୁକୂଳ ବିକାଶର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଏବେ ଦେଶରେ ପ୍ରଶାସନର ଅଂଶବିଶେଷ ପାଲଟି ଯାଇଛି । ଯାହା ଆମର ବୈଷୟିକ ସଂପୃକ୍ତି, ତାହା ମଧ୍ୟ ‘ମନୁଷ୍ୟ, ପୃଥିବୀ, ଏବଂ ଲାଭ’ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଅନୁକୂଳ ।
ୟୁପିଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ପର୍ଶମୁକ୍ତ, ସଂଯୋଗମୁକ୍ତ, ନଗଦମୁକ୍ତ ଚବିଶ ଘଣ୍ଟିଆ ଅର୍ଥ କାରବାର ସୁବିଧା ହୋଇପାରିଛି । ଭିମ୍ ଆପ୍ ରେ କାରବାର ଏବେ ନୂଆ-ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ରୂପେ କାର୍ଡ ଏବେ ଗରିବ, କୃଷକ, ମଧ୍ୟମବର୍ଗ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ପସନ୍ଦଯୋଗ୍ୟ କାର୍ଡ ପାଲଟିବାରେ ଲାଗିଛି । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ କଥା କହୁଛେ, କାହିଁକି ଗର୍ବର ସହିତ ନ କହିବା ରୂପେ କାର୍ଡର ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତୁ?
ଏବେ ଦେଶରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସେବାର ପରିସର ସେହି ଲୋକଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିପାରିଛି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନଥିବା ଶ୍ରେଣୀରେ ରଖାଯାଇଥିଲା । ଡିବିଟି, ଜାମ, ଅର୍ଥାତ ‘ଜନଧନ, ଆଧାର, ମୋବାଇଲ’ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୋପନୀୟତା ବଜାୟ ରଖି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଜରୁରୀ ସହାୟତା ପହଞ୍ଚାଇବା ସମ୍ଭବ ହେଉଛି ।
ସେହିପରି, ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କଟେ ପ୍ଲେସ, ଅର୍ଥାତ ଜିଇଏମ ପୋର୍ଟାଲ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଲାଭ ଉପାର୍ଜନର ଏକ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି । ଆପଣମାନେ ଏହା ଜାଣିଛନ୍ତି କି ଜିଇଏମ ମଞ୍ଚରେ ଛୋଟ-ଛୋଟ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଏମଏସଏମଇଗୁଡ଼ିକ ସିଧାସଳଖ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କୁ ନିଜର ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ କରାଇ ପାରୁଛନ୍ତି । ନଚେତ ପୂର୍ବରୁ ତ’ କିଛି ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର କାରବାର କରୁଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଚିନ୍ତା କରି ପାରୁ ନଥିଲେ, କି ସେମାନେ ସିଧାସଳଖ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କୁ ନିଜ ଉତ୍ପାଦିତ କୌଣସି ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରି ପାରିବେ ।
ଏଥିପାଇଁ, ମୋର ଆଇସିସିକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କି ଆପଣଙ୍କର ଯେଉଁ ସଂଖ୍ୟା ଅଛି, ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯେଉଁ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଜିଇଏମ ସହିତ ସାମିଲ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଦିଅନ୍ତୁ । ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଜିଇଏମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯିବେ, ତ ଛୋଟ କାରବାର କରୁଥିବା ଲୋକ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଉତ୍ପାଦ ସିଧାସଳଖ ସରକାରଙ୍କୁ ବିକ୍ରି କରି ପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପୃଥିବୀ କଥା କହୁଛେ, ତ’ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି କି ଆଜି ଆଇସା, ଅର୍ଥାତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌରମେଣ୍ଟ ଏକ ବଡ଼ ବିଶ୍ୱ ଆନ୍ଦୋଳନ ପାଲଟିବାରେ ଲାଗିଛି । ସୌରଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ଲାଭ ଭାରତ ନିଜ ପାଇଁ ଦେଖୁଥିଲା, ତାହାକୁ ସମଗ୍ର ଦୁନିଆ ସହ ବାଣ୍ଟିବାର ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି । ମୁଁ ଆଇସିସିର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଅକ୍ଷୟ ଶକ୍ତି, ସୌରଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଦେଶ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି, ସେଥିରେ ନିଜର ଯୋଗଦାନ ଏବଂ ନିବେଶକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରନ୍ତୁ ।
ଦେଶରେ ହିଁ ସୌର ପ୍ୟାନେଲର ଉତ୍ପାଦନ, ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚୟ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ବ୍ୟାଟେରୀ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ତଥା ଉତ୍ପାଦନରେ ନିବେଶ କରନ୍ତୁ, ଏଭଳି ଏମଏସଏମଇ ଗୁଡ଼ିକର ହାତମୁଠାକୁ ଟାଣ କରନ୍ତୁ। ପରିବର୍ତ୍ତୀତ ବିଶ୍ୱରେ, ସୌରଶକ୍ତିରେ ବାରମ୍ବାର ରିଚାର୍ଜ ହୋଇପାରୁଥିବା ବ୍ୟାଟେରୀର ବହୁତ ବଡ଼ ବଜାର ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଭାରତର ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇ ପାରିବେ କି ? ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବହୁତ ବଡ଼ କେନ୍ଦ୍ର ହୋଇ ପାରିବ ।
ଆଇସିସି ଏବଂ ତାହାର ସଦସ୍ୟ, 2022 ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ, ଏବଂ 2025 ଯେତେବେଳେ ଆଇସିସି ନିଜର ଶହେ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ, ସେହି ସମୟ ପାଇଁ ଏହିସବୁ ସୁଯୋଗ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ, ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରି ପାରିବେ ।
ସାଥୀଗଣ, ଏହି ସମୟ ହେଉଛି ସୁଯୋଗକୁ ଚିହ୍ନିବା, ନିଜକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ଶିଖର ଆଡ଼କୁ ଆଗେଇ ଯିବାର। ଯଦି ଏହା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସଙ୍କଟ ତ ଆମକୁ ଏହାଠାରୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶିକ୍ଷା ନେଇ, ଏଥିରୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବା ଉଚିତ ।
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରୁଛି କି ସରକାର ଏଥିପାଇଁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଅଛନ୍ତି । ଆପଣ କୌଣସି ଚିନ୍ତା ନକରି ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ, ନୂତନ ସଙ୍କଳ୍ପ ସହିତ ନୂତନ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ମୂଳରେ ରହିଛି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ ଭାରତ ।
ଗୁରୁବର ଟାଗୋର ନିଜର କବିତା ‘ନୂତନ ଯୁଗେର ଭୋର’ରେ କହିଛନ୍ତି – ‘ଚୋଲାଏ ଚୋଲାଏ ବାଜବେ ଜୋୟେର ମେରି, ପାଏର ବେଗେଇ ପୋଥ କେଟେ ଜାୟ କୋରିଶ ନା ଆର୍ ଦେରି,’ ଅର୍ଥାତ ‘ପ୍ରତିଟି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ପାଦରେ ଘୋଷନାଦ ହେବ । ଦୌଡ଼ୁଥିବା ପାଦରେ ହିଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ତିଆରି କରିବା ଏବେ ବିଳମ୍ବ କର ନାହିଁ ।’
ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଏହା ହେଉଛି କେତେ ବଡ଼ ମନ୍ତ୍ର-ଦୌଡ଼ୁଥିବା ପାଦ ହିଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ତିଆରି କରିବ । ଯେତେବେଳେ ଏତେ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଅଛି ତ ଅଟକି ଯିବାର ପ୍ରଶ୍ନ ହିଁ ସୃଷ୍ଟି ହେଉ ନାହିଁ ।
ମୋର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ନିଜ ସଂଗଠନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଶହେ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ସମାରୋହ ପାଳନ କରିବେ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ପର୍ବ ପାଳନ କରିବ, ତ’ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତର ମାର୍ଗରେ ଆମର ଦେଶ ବହୁତ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହୋଇ ଯାଇଥିବ ।
ଆଉ ଥରେ ପୁଣି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତୁ, ସୁରକ୍ଷିତ ରୁହନ୍ତୁ । ।
ବହୁତ-ବହୁତ କୃତଜ୍ଞତା ।
ଭଲରେ ଥାଆନ୍ତୁ!!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the inauguration of the 95th Annual Plenary Session of ICC
11 JUN 2020 12:54PM by PIB Delhi
Namaskar!! I hope you all are in your best spirits!! Serving the country continuously for 95 years is indeed a big thing for any organization. ICC, Indian Chamber of Commerce has contributed to the development of East India and North East, especially to the manufacturing units there. It is indeed historic. I congratulate every dignitary here who has contributed for the ICC.
Friends, ICC has witnessed India's fight for independence since its formation in 1925. It has witnessed the severe famine and food crises and has also been a part of India's Growth Trajectory.
Now this time the AGM is happening at a time when our country is fighting against multiple challenges. The whole world is fighting against the coronavirus; India too is fighting, but other types of challenges are also constantly cropping up.
Somewhere there is a challenge of flood; somewhere we are facing the problem of locusts; somewhere hailstorms are creating havoc while somewhere there is a fire in the oil-fields or a series of minor earthquakes. And on the top of it back to back two cyclones hitting the coastal states of the eastern and the western regions posed a real challenge.
We are all fighting together on all such fronts. More often than not time also tests us. Sometimes many difficulties and challenges arise together.
But we have also seen that in such situations, our attitude guarantees a bright future. How we are dealing with a challenge and how strongly we are fighting against the difficulties determines the opportunities to come.
Friends, there is a saying here - मन के हारे हार, मन के जीते जीत, that is, our willpower and determination charts our path forward. The one who already accepts defeat gets fewer opportunities before him. But he who strives for victory and moves ahead, supporting each other, more opportunity comes in front of him.
Friends, our solidarity, the spirit of facing the biggest disasters together, our determination and our willpower are the greatest strength as a nation.
The panacea for any difficulty is staying strong. Tough times have strengthened the determination of India every time and have energized and boosted the resolution of the countrymen as a nation. I can see the same feelings on your face today and in the efforts of crores of countrymen. The crisis of Corona remains all over the world. The whole world is fighting it. Our country is fighting it with the help of Corona Warriors.
But amidst all this, every countryman is now also filled with the resolve to convert this disaster into an opportunity; we have to make it a big turning point for the country.
What is this turning point? Atmanirbhar Bharat, Self Reliant India!! This spirit of self-reliance has been lived by every Indian like an aspiration for years.
But still there has been a major wish in the mind of every Indian - I wish we were self-sufficient in the field of medical equipment! I wish we were self-sufficient in defence manufacturing! I wish we were self-reliant in the coal and minerals sector!
I wish we were self-reliant in the fields of edible oil and fertilizers! I wish we were self-reliant in electronic manufacturing! I wish we were self-sufficient in Solar Panels, Batteries and Chip Manufacturing. I wish we were self-reliant in the aviation sector. These countless wishes and desires have always shaken every Indian.
Friends, this has been a major reason why in the last 5-6 years, India's goal of self-reliance has been paramount in the policy and practice of the country. Now the Corona Crisis has taught us a lesson on how to speed it up. It is from this lesson that the 'Atma Nirbhar Bharat campaign has been born.
Friends, we see that in the family too, when a child, son or daughter, turns 18-20 years old, then we say learn to be independent and self-reliant. In a way, the first lesson of self-sufficient India begins with family. India will also have to be self-reliant.
Friends, the 'Atma Nirbhar Bharat' campaign simply means that India should minimize its dependence on other countries. We should learn to manufacture within India everything that the country is forced to import. How can India become an exporter of those products in the future, we have to work fast in this direction.
In addition, we also have to regulate the import of those things or products that are made by India's small entrepreneurs, our artisans, handicrafts artisans, and millions of poor associated with our Self-Help Groups, which are being manufactured and sold here for decades. We have to control the trend of getting the same goods from abroad.
With this practice, we will not only buy things from these small entrepreneurs, we will not only give them the money, but will also be, in a way, rewarding their hard work and will be showing them respect. We do not even know how much this gesture impacts their heart and how proud they feel!
Therefore, now is the time to be ‘vocal for your local’. It is time to make every village, every town, every district, every state and the whole country self-sufficient.
Friends, Swami Vivekananda once wrote in a letter- The simplest method to be worked upon at present is to induce Indians to use their own produce and get markets for Indian art ware in other countries. The path shown by Swami Vivekananda ji is an inspiration for India in the post Covid world. Now the country has pledged and the country is also taking steps.
The major reforms announced under the Atma Nirbhar Bharat Campaign are being fast implemented.
Whether expanding the scope of definition of MSMEs or arranging thousands of crores of special funds to support MSMEs, these are all becoming a reality today. Be it the decision related to IBC, the decision to decriminalize minor mistakes or the formation of Project Development Cells for Fast Tracking of Investment, many such works have already been done.
Now to make various sectors more competitive, especially Coal and Mining, the industry must come forward to take full advantage of the reforms that have been announced. The young friends should also come forward.
Friends, the decisions made recently for the farmers and rural economy have freed the agricultural economy from years of slavery. Now the farmers of India have got the freedom to sell their produce anywhere in the country.
The amendments that have been made in the APMC Act, Essential Commodities Act, have opened the path of partnership between farmers and industry. It is sure to revive the farmer and the rural economy. These decisions have identified the farmer as a producer and his produce as a product.
Friends, whether it is the decision to transfer money directly to the bank accounts of the farmers, whether it is the decision of MSP or their pension scheme, our effort has been to empower the farmers. Now farmers are being helped to grow into a big market force.
Friends, the cluster based approach for Local Products which is now being promoted in India is also an opportunity for everyone. Whatever is produced in the districts and blocks, related clusters will be developed nearby. For example, jute based industries will be strengthened nearby for the jute farmers of West Bengal.
Modern processing units will be made available close to the tribal companions who are collecting vast wealth of forest produce. Besides this, clusters will also be made for Bamboo and Organic Products. The entire North East, like Sikkim, can become a major hub for organic farming. An organic capital can be developed.
Organic farming can become a huge movement in the North East if all the traders associated with ICC are determined. You can make a global identity and can dominate the global market.
Friends, all of you have been working in North East and East India for so many decades. All the steps the government has taken will be of great benefit to the people of East and North East.
I think Kolkata itself can become a very big leader again. Seeking inspiration from its old glory, Kolkata may in the future lead the development of the entire region.
Who knows better than you about the pace with which this region can grow with the help of labour, property and resources of the east!
Friends, after 5 years, i.e. in the year 2025, your organization is going to complete its 100 years. On the other hand, in the year 2022, India will complete 75 years of independence. This is the best time for your organization, for each of your members to make a big resolution. I urge you the ICC to also set 50-100 new targets at its level for the 'Atma Nirbhar Bharat campaign.
These goals should also be of the institution, of every industry and business unit associated with it and also of every person. The more you move towards your goal, the more this campaign will progress in East India and the North East.
Friends, we have to revive Bengal's historic superiority in manufacturing. We have always been listening to "What Bengal thinks today, India thinks tomorrow", we have to seek inspiration from this and we have to move forward. This is the time to move the Indian Economy from Command and Control to Plug and Play. This is not the time for Conservative Approach, but it is time for Bold Decisions and Bold Investments.
It is time to set up a Globally Competitive Domestic Supply Chain in India.
For this, the industry has to help all the stakeholders of its existing supply chain to come out of the crisis and also their hand-holding in value addition.
Friends,
Moving forward with the Atma Nirbhar Bharat campaign and struggling with the Corona period, the topic of People, Planet and Profit that you have raised in this AGM today also holds immense importance. Some people think that these three are opposite to each other, and are contradictory, but it is not so. People, Planet and Profit are interlinked to each other. All three can simultaneously flourish and co-exist.
Let me give you some examples such as that of LED bulbs. 5-6 years ago, an LED bulb was available for more than Rs 350. Today the same bulb is available for up to 50 rupees. Just Imagine! Lowering the price of LED bulbs has helped it to reach crores of houses all over the country and these are now being installed as street lights. This quantity is so large that it has reduced the cost of production and also increased the profit. Who has benefited from this?
People have benefitted. The common man has benefitted with a lower electricity bill. Today, about Rs 19 thousand crores are being saved every year by the people due to lower electricity bills, thanks to LEDs. These savings have benefited the poor and the middle class of the country.
The Planet has also benefited from this. The LED bulbs sold by government agencies at a lower price alone have reduced the emission of about 40 million tonnes of carbon dioxide every year.
That is, both have profited; there is a win-win situation for both. If you look at other schemes and decisions of the government too, then this concept of People, Planet and Profit has been more strongly implemented on ground in the last 5-6 years.
Now you too have seen how much the government has been emphasising upon Inland Waterways. Waterway from Haldia to Banaras has been commissioned. Now waterways are being extended to the North East as well.
People benefit from these waterways, because it reduces the cost of Logistics.
Planet also benefits from these waterways, because it burns less fuel. And we should not forget that it will reduce the import of petrol and diesel and reduce traffic on the road.
Goods will be cheaper and will reach the destination via the shortest route quickly. Both the buyer and the seller have profit in it.
Friends, there is another campaign going on in India - to free the country from single use plastic. All the three subjects i.e. People, Planet and Profit are being addressed here.
It is very beneficial, especially for West Bengal. This increases your chances of growing Jute's business here. Have you taken advantage of it? Have you started making packaging material with jute? In a way, you are at the greatest advantageous position.
You should take advantage of this opportunity further. If you leave this opportunity, then who will help you? Just imagine! When the Jute bag made in West Bengal will be in the hands of everyone, then how big the profit will be for the people of Bengal!
Friends, Approaches of People Centric, People Driven and Planet Friendly Development have now become a part of Governance in the country. Our technological interventions are also compatible with the idea of People, Planet and Profit.
Through UPI, our banking has been Touchless, Contactless, Cashless and 24 into 7. Transactions through BHIM APP are now creating new records. RuPay card is now becoming the favourite card of the poor, farmers, middle class and every section of the country. When we talk of a self-reliant India, why not use the RuPay Card with pride?
Friends, now the scope of banking service in the country has also reached those people, who were kept in the category of Have-nots for a long time. Through DBT, JAM i.e. Jandhan Aadhaar Mobile, it has been possible to deliver the necessary support to crores of beneficiaries without leakage.
Similarly, Government e-marketplace, ie GeM, has given people an opportunity to earn profit by connecting with the government. You are aware that small self help groups, MSMEs, can provide their Goods and their services directly to the Government of India on the GeM platform. Otherwise, an entrepreneur with a turnover of few lakhs could not think of selling any goods he had produced directly to the central government.
Therefore, I also urge the ICC to motivate your members and the associated manufacturers to join GeM in maximum numbers. If every manufacturer connected to you will join GeM, then small businessmen will also be able to sell their products directly to the government.
Friends, when we talk about Planet, you are also observing that today ISA, I.e. International Solar Alliance is becoming a big global movement. Efforts are being made to share the benefits that India sees for itself in the field of Solar Energy with the whole world. I request all the members of the Indian Chamber of Commerce to extend their Contribution and Investment towards the Targets set for Renewable Energy, Solar Power Generation in the country.
Invest in R&D and manufacturing of better Batteries to increase the power storage capacity of the Solar Panel in the country. You can do Handholding of MSMEs, and other such institutions, that are engaged in this work. In the changing world, Solar Rechargeable Batteries is going to be a huge market. Can Indian industry lead it? India can become a huge hub in this area.
The ICC and its members can set targets on these subjects by linking them to the years 2022 when India will complete 75 years of its independence and 2025 when the ICC will complete its hundred years.
Friends, this is the time to recognize the opportunity, try your mettle and move towards new heights. If this is the biggest crisis, then we should take full advantage of it, while taking the biggest lessons from it.
I assure you that the government is fully committed to this objective and is with you. Feel free to move forward, with new resolutions. Move forward with a new confidence!! At the root of self-reliant India is self-confident India.
Gurudev Tagore has said in his poem 'Nooton Juger Bhor' - "Cholai Cholai Bajbe Joyer Bheri, Paer Begei Poth Kete Jaay Korish Na Ar Deri", i.e. "Every moving step will be declared. The feet running forward will create a new path. Don't delay now".
Just imagine how big this mantra is - moving feet will create a new path. When such a big inspiration is in front of us, there is no question of stopping.
I am confident that when you celebrate 100 years of your establishment, when the country celebrates 75 years of its independence, our country would have moved forward on the path of self-reliant India.
Once again, my best wishes to you!
Stay healthy stay safe!
Thanks a lot!
Take care!