Prime Minister's Office
PM addresses Indian Chamber of Commerce (ICC) Annual Plenary Session 2020
We need to build a Self Reliant India: PM
11 JUN 2020 2:37PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the inaugural address of the 95th annual plenary session of the Indian Chamber of Commerce (ICC) through video conferencing here today.
Referring to the war against the COVID-19 Pandemic Prime Minister said India is putting up a brave front along with the entire world. He said the country is also facing various other problems arising out of disasters like locust attacks, hailstorms, Oil Rig Fires, series of mini earthquakes and two cyclones, but that the nation is fighting these problems in unison.
Prime Minister said that such difficult times have made India more resolute. He said that determination, will power and unity are the strength of the nation which makes the country to fight all the crises. He said that any crisis provides us with an opportunity to turn it into a turning point to build a self- reliant India (AatmaNirbhar Bharat).
Self Reliant India
The Prime Minister said self reliance has been an aspiration of India for years.
“Now it is time to make each village, district of the country self-reliant.” he said and called for pulling the Indian economy out of 'command and control' mode and taking it towards 'plug and play' mode.
He said it is time for bold decisions & bold investments, to prepare a globally competitive domestic supply chain and not for conservative approaches. He was listing the sectors in which India should attain AatmaNirbhar.
The Prime Minister said “Goal of self-reliance has been paramount in the policy and practice of the country and now the Corona pandemic has taught us a lesson on how to speed it up. “It is from this lesson - AatmaNirbhar Bharat campaign has started.” he said.
Shri Modi said, we must all work towards making India an exporter of all products which it is currently forced to import. Appreciating the efforts of small traders, he said that when we buy local produce from them, we are not just paying them for their goods and services, but are rewarding their contributions.
Quoting Swami Vivekananda that 'The simplest method to be worked upon at present is to induce Indians to use their own produce and get markets for Indian products in other countries' he said that this path shown by Swami Vivekananda is an inspiration for India in post-COVID world.
Prime Minister listed the major reforms announced under AatmaNirbhar Bharat campaign like expanding the scope of definition of MSMEs, arranging special funds to support MSMEs, decision related to IBC, creation of Project Development Cells for fast tracking of investments.
Amendment to APMC Act
Hailing the recent policy decisions taken in the field of agriculture, the Prime Minister said that the agricultural economy has been liberated from years of restrictions. Now the farmers of India have the freedom to sell their product, their produce anywhere in the country.
North East an hub for Organic farming
He added that the government's current cluster based approach to local produce will provide opportunity for all. Clusters associated with these will be developed in the districts, blocks in which they are born. He said “Along with this, clusters will also be made for Bamboo and Organic Products. Like Sikkim, the entire North East can become a huge hub for organic farming.” He said that Organic farming can become a huge movement in the North East, if it is made a global identity and dominates the global market.
People, Planet and Profit are interlinked
The Prime Minister called for reviving the historical superiority of Bengal in manufacturing. Taking inspiration from "What Bengal thinks today, India Thinks Tomorrow" PM urged the industry to move forward. He further said that People, Planet and Profit are interlinked to each other. All three can simultaneously flourish and co-exist. To elaborate further he gave an example of the reduction in price of LED bulbs compared to 6 years ago, which had led to savings of about Rs 19 thousand crores in electricity bills every year. That is, Profit for both people and the planet. He also said that other schemes and decisions of the government in the last 5-6 years, have been based on the concept of people, planet and profits. He also highlighted how people benefit from using waterways, how it reduces the cost of Logistics and that the planet also benefits from less fuel burn.
Approach of People Centric, People Driven and Planet Friendly Development
He cited another example, the campaign to free the country from single use plastic. He said that it will benefit West Bengal by furthering the Jute business. He urged the industry to take advantage of the opportunity further. He also said that approaches of People Centric, People Driven and Planet Friendly Development have now become a part of Governance in the country. “Our Technological Interventions are also compatible with the idea of ​​People, Planet and Profit.”
RuPay Card and UPI
The Prime Minister said that Banking services have become Touchless, Contactless, Cashless and works 24 x 7 through UPI. Transactions from BHIM APP are now creating new records. Rupay card is now becoming the favorite card of the poor, farmers, middle class and every section of the country. He urged the use of Rupay Cards for creating a self-reliant India. He said that now the banking services in the country have also reached the have not. He said it has been made possible to deliver the necessary support to millions of beneficiaries without leakage through DBT, JAM (Jandhan Aadhaar Mobile).
He also highlighted how small self help groups, MSMEs can benefit by providing their goods and services directly to the Government of India on the GeM platform.
He urged the industry to invest in R&D and manufacturing of better Batteries to increase the power storage capacity of the Solar Panel in the country. He also called for handholding of MSMEs, of such institutions, who are engaged in this work.
Quoting from Guruvar Tagore’s famous poem “Nutan Juger Bhor”, the Prime Minister exhorted the Industry to understand the opportunities available in the current challenges and said that only marching feet can create a new path. There should be no delay now, he said.
The Prime Minister also hailed the ICC’s contribution for the development of industries in East India and the North East.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পী.এম.না ইন্দিয়ন চেন্বর ওফ কম্মর্স (আই.সি.সি.)গী চহিগী ওইবা অপুনবা মীফম ২০২০দা ৱা ঙাংখ্রে
ঐখোয়না মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা ভারত অমা শেমগৎপা মথৌ তাই: পি.এম.
11 JUN 2020 2:37PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ইন্দিয়ন চেন্বর ওফ কম্মর্স (আই.সি.সি.)কী ৯৫শুবা চহিগী অপুনবা মীফম হৌদোকপগী ৱারোল থমখ্রে।
কোবিদ-১৯গী লাইচৎকী মায়োক্তা চত্থরিবা লাল অসি পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় ভারতনা মালেম পুম্বগা লোয়ননা থৌনা ফনা মাংজিল থারি। মহাক্না হায় লৈবাক অসিনা কৌজেংনা লান্দারকপা, লেন তাবা, ওইল রিগতগী মৈ চাকপা, অপীকপা য়ুহা হাবা মথং মথং থোকখিবা অমসুং সাইক্লোন অনিদগী অৱাবা কয়াসু মায়োক্নখ্রে অদুবু লৈবাক অসিনা অমুক্তদা খুদোংথীবশিং অসি মায়োক্নরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মসিগুম্বা অৱাবা পুংফম অসিনা ভারত অসি হেন্না মরা চেৎশিন হল্লে। মহাক্না হায় পুক্নিং চংবা, খাংবা কনবা অমসুং লিংজেল মান্নবনা লৈবাক অসিনা অৱা-অনা পুম্নমক মায়োক্নবদা লৈবাক অসিগী মপাঙ্গল হাপ্লি। মহাক্না হায় অৱা-অনা অমহেক্তনা ঐখোয়দা মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা ভারত অমা শেমগৎনবা হৌনবা খুদোংচাবা অমা পীরি। (আত্মনির্ভর ভারত)
মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা ভারত
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা অসি ভারত্তা চহি কয়াদগী ইথিল পীরিবা অমনি।
“হৌজিক লৈবাক অসিগী খুঙ্গং, দিস্ত্রিক্ত খুদিংমক মরোমদোম লেপ্পা ঙমহনবা মতম ওইরে”। মহাক্না ভারতকী শেন্মিৎলোনবু ‘কম্মান্দ এন্দ কন্ত্রোল’ মোদতগী চিংথোক্লগা “প্লগ এন্দ প্লে’ মোদ রোমদা পুনবা মীয়ামদা ফোঙদোকখ্রে।
মহাক্না হায় মালেমগী ওইবা দোমেস্তিক সপ্লাই চেন চাংদম্নবা অমসুং কঞ্জর্বেতিব এপ্রোচশিং নত্তবা অমা শেম শানবা অচৌবা ৱারেপশিং অমসুং অচৌবা ইনবেস্তমেন্তশিংগী মতম ওইরে। মহাক্না ভারতনা আত্মনির্ভর ফঙগদবা সেক্তরশিং অদু খন্দোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় “মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বগী পান্দম অসি লৈবাক অসিগী পোলিসি অমসুং প্রেক্তিসতা য়াম্না মখা পোল্লি অমসুং ঔজিক কোরোনা লাইচৎনা মসি করম্না থুজিনহনগনি হায়বা ঐখোয়দা পারা অমা তম্বীরে। “মসিগী পারা অসিদগী আত্মনির্ভর ভারত কেম্পেন হৌরে” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
শ্রী মোদিনা হায়, হৌজিক মপান্দগী নমদনা পুশিল্লকহল্লিবা পোত্থোকশিং অসিগী পুথোক্লগা মপান্দা থাবা ঙম্বা ভারত অমা ওইহনবরোমদা ঐখোয়না পুন্না হোৎনমিন্নগদবনি। অপীকপা ললোনবশিংগী হোৎজমল অদু থাগৎলদুনা মহাক্না হায় ঐখোয়না মখোয়দগী মফম পুথোকচবা পোৎশিং লৈবা মতমদা ঐখোয়না মখোয়গী গুদশিং অমসুং সর্ভিসশিংগী পৈশা পীবা নত্তনা মখোয়গী থৌদাংশিংদা মনাসু পীবনি।
স্বামি বিবেকানন্দা পল্লদুনা “হৌজিক্কী ওইনা থবক তৌগদবা খ্বাইদগী লায়বা পাম্বৈদি ভারত মচাশিংবু মখোয়না পুথোকচবা পোৎ শিজিন্নহনবা অমসুং অতোপ্পা লৈবাক্তা ভারতকী পোত্থোকশিংগী কৈথেল লৈহনবনি’ মহাক্না হায় স্বামি বিবেকানন্দা তাক্লম্বা মসিগী লম্বেল অসিনা কোবিদ মতুংগী ৱার্ল্দদা ভারতকী ইন্সপিরেসন অমা ওইরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা এম.এস.এম.ই.শিংগী দিফিনিসনগী স্কোপশিং চাওথোকপা, এম.এস.এম.ই.শিং মতেং পাংনবা অখন্নবা ফন্দশিং শিল-লাংবা, আই.বি.সি.গা মরি লৈননা ৱারেপ লৌবা, ইনবেস্তমেন্তশিং থুনা ত্রেক তৌনবা প্রোজেক্ত দিবেলপমেন্ত সেলশিং শেম্বনচিংবা আত্মনির্ভর ভারত কেম্পেনগী মখাদা মরু ওইবা শেমদোকপশিং লাওথোকখি।
এ.পি.এম.সি. এক্ত এমেন্দ তৌবা
লৌউ-শিংউগী লমদা হন্দক্তা লৌখিবা পোলিসি ৱারেপশিংবু থাগৎলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় চহি কয়া অথিংবা থম্লম্বদগী লৌউ-শিংউগী শেন্মিৎলোন অসি মনিং তমখ্রে। হৌজিক ভারতকী লৌমীশিংনা মখোয়গী পোত্থোকশিং লৈবাক অসিগী মফম অমা হেক্তদা য়োনবা য়াবগী মনিংতম্বা লৈরে।
অৱাং নোংপোক অসি ওর্গানিক ফার্মিংগী হব অমা ওইরকপা
মহাক্না মখা তারদুনা সরকারগী হৌজিক্কী ক্লস্তরদা বেজ তৌবা লোকল পোত্থোক্কী খোঙথাং অসিনা পুম্নমক্কী খুদোংচাবা পীরগনি। মসিগা মরি লৈনবা ক্লস্তরশিং মখোয়গী পোকফম দিস্ত্রিকশিং, ব্লোকশিংদা শেমগৎলগনি। মহাক্না হায় “মসিগা লোয়ননা ৱা অমসুং ওর্গানিক পোত্থোকশিংগী ক্লস্ত্রশিংসু শেমলগনি। সিক্কিমগুম্না অৱাং নোংপোক্কী মফম খুদিংমক ওর্গনিক ফার্মিংগী অচৌবা হব অমা ওইবা য়ারগনি”। মহাক্না হায় করিগুম্বা ওর্গানিক ফার্মিং অসি মালেম্না শক খংলবা অমসুং মালেমগী কৈথেলশিংদা দোমিনেৎ তৌরবদি মসিনা অৱাং নোংপোক্তা অচৌবা খোংথাং অমা ওইরকপা য়াই।
মীয়াম, মহৌশা অমসুং কান্নবা অসি অমগা অমগা মরি লৈনৈ।
বঙ্গালনা ইতিহাসিক ওইনা পোৎ শাবদা খ্বাইদগী মকোক থোংলম্বা অদুবু নৌহৌননা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। “বঙ্গালনা ঙসি খনবা অদু ভারতনা হয়েং খনগনি” হায়বা অসিদগী ইথিং পোকহন্দুনা মাংলোমদা চংশিনসি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মীয়াম, মহৌশা অমসুং কান্নবা অসি অমগা অমগা মরি লৈনৈ হায়না মহাক্না মখা তাখি। অহুম অসি অমুক্তদা চৎমিন্নৈ অমসুং পুন্না লৈমিন্নবা য়াই। মখা তারদুনা, চহী তরুক্কী মমাংদা লৈরমবা এল.ই.দি.বল্বশিংগী মমল অদুদগী মমল হন্থরকপা অদুগা চাংদমনবগী খুদম অমা পীদুনা মহাক্না হায় মসিনা চহী খুদিংগী ইলেক্ত্রিক বিলশিংদা লুপা কোতি লিশিং ১৯ রোম তুংশিনবা ঙমখি মসি মীয়ামগী অমসুং মহৌশাগী ওইনা কান্নবনি হৌখিবা চহী তরুক অসিদা সরকারগী স্কিমশিং অমসুং ৱারেপশিং অসিসু মীয়ামগী, মহৌশাগী অমসুং কান্নবশিং অসিগী ৱাখল্লোনদা য়ুম্ফম ওইখি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মীয়ামনা ঈশিংগী লম্বেলশিং শীজিন্নবদগী কান্নবা ফংলিবা, মসিনা পোৎ পুথোক-পুশিন তৌবগী মমলদা করম্না হন্থহল্লিবা অমসুং মহৌশা অসিনা ফ্যূল মৈ থাবা হন্থবদগী ফংলিবা কান্নবশিং অদুসু মহাক্না খঙহনখি।
মীয়ামগী খনবা, মীয়াম্না হোৎনবা অমসুং মহৌশাগী খনবা চাউখৎ থৌরাংগী খোঙথাং
অমুক্তং শীজিন্নবা প্লাস্তিক অসি লৈবাক অসিদগী মুথৎনবা কেম্পেনদা মহাক্না খুদম অমসু পনখি। মসিনা নোংচুপ বঙ্গালগী জুৎকি ললোন ইতিক অসিবু চাউথোকহন্দুনা কান্নবা পীরগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। ইন্দস্ত্রীনা মসিগী খুদোংচাবা অসি লৌহৌগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। মীয়ামগী খনবা, মীয়াম্না হোৎনবা অমসুং মহৌশাগী খনবা চাউখৎ থৌরাংগী খোঙথাংশিং অসি লৈবাক অসিগী লৈঙাকপগী শরুক অমা ওইরে হায়নসু মহাক্না ফোঙদোকখি। “ঐখোয়গী তেক্নোলোজিনা খুৎ চংলকপা অসি মীয়ামগী, মহৌশাগী অমসুং কান্নবগী ৱাখল্লোনগসু চান্নরি”
রুপে কার্দ অমসুং য়ু.পি.আই.
বেঙ্কিং সর্ভিসশিং অসি য়ু.পি.আই.গী খুত্থাংদা থেংনদনা, শোকনদনা, শেল শীজিন্নদনা ২৪ x ৭ থবক তৌ্বা ঙম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ভিম এপদগী ত্রাঞ্জেকসনশিং হৌজিক তৌরিবা অসিনা অনৌবা রেকোর্দশিং থম্বা ঙমখ্রে। রুপে কার্দ অসি হৌজিক্তি লাইরবা, লৌমীশিং, মিদল ক্লাস অমসুং লৈবাক অসিগী সেক্সন খুদিংমক্না পামনবা ওইরক্লি। মরোমদোম লেপ্পা ঙম্বা ভারত অমা ওইহন্নবা রুপে কার্দশিং শীজিন্ননবা মহাক্না হায়খি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি লৈবাক অসিদা বেঙ্কিং সর্ভিসশিং অসি মখোয়না য়ৌবা ঙম্লমদবা অদু হৌজিক্তি ঙম্লে হায়না মহাক্না হায়খি। মসিনা দি.বি.তি, জে.এ.এম. (জন্ধন আধার মোবাইল)গী খুত্থাংদা অহোবা লৈতনা বেনিফিসরি মিলিয়ন কয়াদা মথৌ তাবা মতেং ফংহনবদা ওইথোকহল্লি।
এম.এস.এম.ই.শিং, অপীকপা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অসিনা মখোয়গী গুদশিং অমসুং সর্ভিসশিং অসি জে.ই.এম.গী প্লেৎফোর্মদা ভারত সরকারদা হকথেংননা করম্না পীবগে হায়বা অদুসু মহাক্না পনখি।
লৈবাক অসিগী সোলর পেনেলগী পাৱর স্তোরেজ কেপাসিতী হেনগৎনবা আর &দি অমসুং অফবা বেত্তরিশিং শারিবা অসিদা ইন্দস্ত্রীনা ইনবেজ তৌনবা মহাক্না ফোঙদোকখি। মসিগী থবক অসি তৌরিবা এম.এস.এম.ই.শিং অসিগুম্বা ইন্সতিত্যুসনশিংবু খুৎ পাইদুনা লমজিংনবা মহাক্না হায়খি।
গুরুভর তেগোরগী মমিং লৈরবা শৈরেং “নুতেন য়ুগের ভোর”দগী মতেক অমা লৌথোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দস্ত্রীনা হৌজিক লৈরিবা অৱাবশিং অসিনা ফংহল্লিবা খুদোংচাবশিং অদু খংঙু হায়না পুক্নিং থৌগৎখি অমসুং লেপ্পা লৈতনা চংশিনবনা অনৌবা লেম্বেল শেম্বা ঙমগনি হায়না মহাক্না হায়খি। হৌজিক থেংথবা তৌরোইদবনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
নোংপোক থংবা ভারত অমসুং অৱাং নোংপোকগী ইন্দস্ত্রীশিং চাউখৎহনবদা আই.সি.সি.না লৌরিবা থৌদাং অদুবু প্রধান মন্ত্রীনা থগৎপা ফোঙদোকখি।