Prime Minister's Office
PM addresses Indian Chamber of Commerce (ICC) Annual Plenary Session 2020
We need to build a Self Reliant India: PM
11 JUN 2020 2:37PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the inaugural address of the 95th annual plenary session of the Indian Chamber of Commerce (ICC) through video conferencing here today.
Referring to the war against the COVID-19 Pandemic Prime Minister said India is putting up a brave front along with the entire world. He said the country is also facing various other problems arising out of disasters like locust attacks, hailstorms, Oil Rig Fires, series of mini earthquakes and two cyclones, but that the nation is fighting these problems in unison.
Prime Minister said that such difficult times have made India more resolute. He said that determination, will power and unity are the strength of the nation which makes the country to fight all the crises. He said that any crisis provides us with an opportunity to turn it into a turning point to build a self- reliant India (AatmaNirbhar Bharat).
Self Reliant India
The Prime Minister said self reliance has been an aspiration of India for years.
“Now it is time to make each village, district of the country self-reliant.” he said and called for pulling the Indian economy out of 'command and control' mode and taking it towards 'plug and play' mode.
He said it is time for bold decisions & bold investments, to prepare a globally competitive domestic supply chain and not for conservative approaches. He was listing the sectors in which India should attain AatmaNirbhar.
The Prime Minister said “Goal of self-reliance has been paramount in the policy and practice of the country and now the Corona pandemic has taught us a lesson on how to speed it up. “It is from this lesson - AatmaNirbhar Bharat campaign has started.” he said.
Shri Modi said, we must all work towards making India an exporter of all products which it is currently forced to import. Appreciating the efforts of small traders, he said that when we buy local produce from them, we are not just paying them for their goods and services, but are rewarding their contributions.
Quoting Swami Vivekananda that 'The simplest method to be worked upon at present is to induce Indians to use their own produce and get markets for Indian products in other countries' he said that this path shown by Swami Vivekananda is an inspiration for India in post-COVID world.
Prime Minister listed the major reforms announced under AatmaNirbhar Bharat campaign like expanding the scope of definition of MSMEs, arranging special funds to support MSMEs, decision related to IBC, creation of Project Development Cells for fast tracking of investments.
Amendment to APMC Act
Hailing the recent policy decisions taken in the field of agriculture, the Prime Minister said that the agricultural economy has been liberated from years of restrictions. Now the farmers of India have the freedom to sell their product, their produce anywhere in the country.
North East an hub for Organic farming
He added that the government's current cluster based approach to local produce will provide opportunity for all. Clusters associated with these will be developed in the districts, blocks in which they are born. He said “Along with this, clusters will also be made for Bamboo and Organic Products. Like Sikkim, the entire North East can become a huge hub for organic farming.” He said that Organic farming can become a huge movement in the North East, if it is made a global identity and dominates the global market.
People, Planet and Profit are interlinked
The Prime Minister called for reviving the historical superiority of Bengal in manufacturing. Taking inspiration from "What Bengal thinks today, India Thinks Tomorrow" PM urged the industry to move forward. He further said that People, Planet and Profit are interlinked to each other. All three can simultaneously flourish and co-exist. To elaborate further he gave an example of the reduction in price of LED bulbs compared to 6 years ago, which had led to savings of about Rs 19 thousand crores in electricity bills every year. That is, Profit for both people and the planet. He also said that other schemes and decisions of the government in the last 5-6 years, have been based on the concept of people, planet and profits. He also highlighted how people benefit from using waterways, how it reduces the cost of Logistics and that the planet also benefits from less fuel burn.
Approach of People Centric, People Driven and Planet Friendly Development
He cited another example, the campaign to free the country from single use plastic. He said that it will benefit West Bengal by furthering the Jute business. He urged the industry to take advantage of the opportunity further. He also said that approaches of People Centric, People Driven and Planet Friendly Development have now become a part of Governance in the country. “Our Technological Interventions are also compatible with the idea of ​​People, Planet and Profit.”
RuPay Card and UPI
The Prime Minister said that Banking services have become Touchless, Contactless, Cashless and works 24 x 7 through UPI. Transactions from BHIM APP are now creating new records. Rupay card is now becoming the favorite card of the poor, farmers, middle class and every section of the country. He urged the use of Rupay Cards for creating a self-reliant India. He said that now the banking services in the country have also reached the have not. He said it has been made possible to deliver the necessary support to millions of beneficiaries without leakage through DBT, JAM (Jandhan Aadhaar Mobile).
He also highlighted how small self help groups, MSMEs can benefit by providing their goods and services directly to the Government of India on the GeM platform.
He urged the industry to invest in R&D and manufacturing of better Batteries to increase the power storage capacity of the Solar Panel in the country. He also called for handholding of MSMEs, of such institutions, who are engaged in this work.
Quoting from Guruvar Tagore’s famous poem “Nutan Juger Bhor”, the Prime Minister exhorted the Industry to understand the opportunities available in the current challenges and said that only marching feet can create a new path. There should be no delay now, he said.
The Prime Minister also hailed the ICC’s contribution for the development of industries in East India and the North East.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତୀୟ ଚାମ୍ବର ଅଫ କମର୍ସ (ଆଇସିସି)ର ବାର୍ଷିକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅଧିବେଶନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
• ଆମକୁ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
11 JUN 2020 2:37PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭାରତୀୟ ଚାମ୍ବର ଅଫ କମର୍ସ (ଆଇସିସି)ର 95ତମ ବାର୍ଷିକ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅଧିବେଶନର ଉଦ୍ଘାଟନୀ ସମାରୋହକୁ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଯୋଗେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
କୋଭିଡ଼-19 ବିରୋଧରେ ଜାରି ରହିଥିବା ସଂଗ୍ରାମର ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସହ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଭାରତ ଏହି ମହାମାରୀ ବିରୋଧରେ ତା’ର ଆପ୍ରାଣ ଲଢ଼େଇ ଜାରି ରଖିଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ, ଦେଶ ଏବେ ଆହୁରି ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି । ପଙ୍ଗପାଳ ଆକ୍ରମଣ, କରକାପାତ, ତୈଳ କୂପରେ ଅଗ୍ନିକାଣ୍ଡ, ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ଛୋଟ ଛୋଟ ଭୂମିକମ୍ପ ଏବଂ ଲଗାତାର ଦୁଇ ଦୁଇଟି ସାମୁଦ୍ରିକ ଝଡ଼ବାତ୍ୟା ଯୋଗୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦେଶ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ସାମ୍ନା କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ, ଏଭଳି ଜଟିଳ ସମୟ କିନ୍ତୁ ଭାରତକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପ, ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବଂ ଐକ୍ୟବଦ୍ଧତା ହେଉଛି ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଯାହାକି ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ସବୁପ୍ରକାର ଜଟିଳ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇଛି । ଯେକୌଣସି ସମସ୍ୟା ହେଉ ନା କାହିଁକି, ତାହା ଆମକୁ ପରୋକ୍ଷରେ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥାଏ । ଆମେ ତାହାକୁ ଉପଯୋଗ କରି ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବା ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ଭାରତ ଦୀର୍ଘବର୍ଷରୁ ପ୍ରୟାସ କରିଆସୁଛି ।
“ବର୍ତ୍ତମାନ ସମୟ ଆସି ପହଞ୍ଚିଛି ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ” ବୋଲି ମତ ପୋଷଣ କରିଥିଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତି ଏବେ “କମାଣ୍ଡ ଏବଂ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ” ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଛି । ତେଣୁ ତାହା “ପ୍ଲଗ୍ ଏବଂ ପ୍ଲେ” ମୋଡ଼ ଆଡ଼କୁ ଗତି କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଏବେ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନିବେଶ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ସେହିଭଳି ଆମକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଘରୋଇ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ନିର୍ମାଣ ସକାଶେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ପାରମ୍ପରିକ ଓ ରକ୍ଷଣଶୀଳ କାର୍ଯ୍ୟଧାରା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ହେବନାହିଁ । କେଉଁ କେଉଁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ହୋଇପାରିବ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହାର ଏକ ସୂଚୀ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ, “ଦେଶ ପାଇଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ନୀତି ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ଅତିବ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏବେ କରୋନା ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଆମକୁ ଏହି ମହାଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି ଯେ କିଭଳି ଭାବେ ଏହାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ହେବ । “ଏହା ସେହି ମହାଶିକ୍ଷା- ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମତ ପୋଷଣ କରିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ, ଭାରତକୁ ସମସ୍ତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ହେବ । ଆମେ ଏବେ ବାଧ୍ୟ ହୋଇ ବିଦେଶରୁ ସେହିସବୁ ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ କରୁଛୁ । ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ଭୂୟସୀ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ, ଆମେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ କିଛି ସ୍ଥାନୀୟ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ରୟ କରୁ, ସେତେବେଳେ ଆମେ କେବଳ ସେମାନଙ୍କୁ ତା’ର ମୂଲ୍ୟ ଦେଇନଥାଉ, ବରଂ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦ ଓ ସେବା ପାଇଁ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଉ । ପୁଣି ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ପୁରସ୍କୃତ କରିଥାଉ ।
ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ଏକ ବାଣୀକୁ ଉଦ୍ଧାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ, “ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିସ୍ଥିତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସବୁଠାରୁ ସରଳ ପଦ୍ଧତିଟି ହେଲା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରିବା ଲାଗି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ । ଅନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦର ବଜାର ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ ।” ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଆମକୁ ଏହି ପଥ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ଯାହାକି କୋଭିଡ଼ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ହେବ ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ସରକାର ଘୋଷଣା କରିଥିବା ପ୍ରମୁଖ ସଂସ୍କାର ସଂପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚୀତ କରିଥିଲେ । ଏଥିରେ ଏମଏସଏମଇର ସଂଜ୍ଞା ଓ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିସର ସଂପ୍ରସାରଣ, ଏମଏସଏମଇମାନଙ୍କୁ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର ପାଣ୍ଠି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା, ଆଇବିସି ସଂକ୍ରାନ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ, ପ୍ରକଳ୍ପ ବିକାଶ ସେଲ୍ ସୃଷ୍ଟି କରି ନିବେଶର ଧାରାକୁ ଟ୍ରାକିଂ କରିବା ଆଦି ଅନ୍ୟତମ ।
ଏପିଏମସି ଆଇନରେ ସଂଶୋଧନ
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନିକଟରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ କୃଷି ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଦୀର୍ଘବର୍ଷର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପରେ ଏବେ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦକୁ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ବିକ୍ରି କରିବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ।
ଜୈବିକ କୃଷି ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ସକାଶେ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା କ୍ଲଷ୍ଟର ଭିତ୍ତିକ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଏଥିସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ କୃଷିଜୀବିମାନଙ୍କ ନିଜ ଜିଲ୍ଲାରେ ଓ ବ୍ଲକରେ ବିକାଶ କରାଯିବ, ଅର୍ଥାତ୍ ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାରେ ସେମାନେ ଜନ୍ମଲାଭ କରିଛନ୍ତି ସେହିଠାରେ ହିଁ ସେମାନେ ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟ କରିପାରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ “ଏଥିସହ, ବାଉଁଶ ଓ ଜୈବିକ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ କ୍ଲଷ୍ଟର ବିକାଶିତ କରାଯିବ । ସିକିମ ଭଳି ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳକୁ ଜୈବ ଫାର୍ମିଂର ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ କରାଯାଇ ପାରିବ ।” ସେ କହିଲେ ଯେ ଜୈବିକ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଏକ ବିରାଟ ଆନ୍ଦୋଳନ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇପାରିବ । ଯଦି ଏହାକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ପରିଚୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ ତେବେ ଏହା ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ଅକ୍ତିଆର କରିପାରିବ ।
ଜନ, ପୃଥିବୀ ଓ ଲାଭ ପରସ୍ପର ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ, ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଙ୍ଗର ଐତିହାସିକ ପ୍ରାଧାନ୍ୟର ପୁନରୁତ୍ଥାନ ଘଟାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ । “ବଙ୍ଗ ଯାହା ଆଜି ଚିନ୍ତା କରିଥାଏ, ଭାରତ ତାହା ଆସନ୍ତାକାଲି ଭାବିଥାଏ” ଉକ୍ତିରୁ ପ୍ରେରଣା ଆହରଣ କରି ଶିଳ୍ପକୁ ଆଗେଇ ନିଆଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଜନ, ପୃଥିବୀ ଏବଂ ଲାଭ ପରସ୍ପର ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ । ଏହି ତିନୋଟି ଯାକ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସମାନ ଭାବେ ସହାବସ୍ଥାନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ପ୍ରଗତି କରିପାରିବେ । ଏ ସଂପର୍କରେ ବିଶଦ୍ ଭାବେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣର ଅବତାରଣା କରିଥିଲେ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଏଲଇଡ଼ି ବଲ୍ବର ମୂଲ୍ୟ ଛଅ ବର୍ଷ ତଳେ ଯାହା ଥିଲା, ସେଥିରେ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ଫଳରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ବିଜୁଳି ବିଲରେ 19 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରାଯାଇପାରିଛି । ଅର୍ଥାତ୍, ସେହି ଲାଭ ଉଭୟ ଜନତା ଏବଂ ପୃଥିବୀକୁ ମିଳିପାରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ସେହିଭଳି ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗତ ପାଞ୍ଚ ଛଅ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଅନେକ ଯୋଜନା ଓ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜନତା ତଥା ପୃଥିବୀ ଉଭୟଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭପ୍ରଦ ବୋଲି ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଛି । ଏବେ ଦେଶବାସୀ ଜଳପଥ ଦ୍ୱାରା ବିଶେଷ ଭାବେ ଉପକୃତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ଏହା କିଭଳି ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ବ୍ୟୟ କମାଇଛି ଓ କମ୍ ଇନ୍ଧନ ଦ୍ୱାରା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଓ ପୃଥିବୀକୁ ଉପକୃତ କରାଇଛି ତାହା ବିଚାର୍ଯ୍ୟ ବୋଲି ସେ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜନକୈନ୍ଦ୍ରିକ, ଜନତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅନୁକୂଳ ହେବା ଉଚିତ
ବିକାଶ ପ୍ରସଙ୍ଗର ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ କହିଲେ ଯେ ଦେଶକୁ ସିଙ୍ଗଲ ୟୁଜ୍ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବିପଦରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହା ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗକୁ ଝୋଟ ବ୍ୟବସାୟରେ ବିଶେଷ ଭାବେ ସହାୟକ ହେବ । ତେଣୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ଯେ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାମାନେ ଏହି ସୁଯୋଗରୁ ଅଧିକ ଫାଇଦା ନେବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିବା ଉଚିତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଜନ କୈନ୍ଦ୍ରିକ, ଜନତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣଧର୍ମୀ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏବେ ଦେଶର ଶାସନ ଧାରା ସେହି ଭାବଧାରା ଦ୍ୱାରା ଅନେକାଂଶରେ ପରିଚାଳିତ । “ଆମର ବୈଷୟିକ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଜନତା, ପୃଥିବୀ ଓ ଲାଭ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହ ସମବର୍ତ୍ତୀ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ରୁପେ କାର୍ଡ଼ ଏବଂ ୟୁପିଆଇ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କ ସେବାକୁ ୟୁପିଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ଏବେ ସ୍ପର୍ଶମୁକ୍ତ, ସଂଯୋଗମୁକ୍ତ, ନଗଦହିନ ଏବଂ 24 x 7 କରାଯାଇଛି । ଭିମ୍ ଆପରେ ହେଉଥିବା କାରବାର ଏକ ନୂଆ ରେକର୍ଡ଼ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି । ରୁପେ କାର୍ଡ଼ ଏବେ ଗରିବ, କୃଷକ, ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ ଓ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ପସନ୍ଦ ଯୋଗ୍ୟ ହୋଇପାରିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେ ରୁପେ କାର୍ଡ଼କୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଏକ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଦିଗରେ ସମସ୍ତେ ବ୍ରତୀ ହେବା ଉଚିତ । ସେ କହିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସେବା ଦରିଦ୍ରତମ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ସାରିଛି । ଏହା ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ସମର୍ଥନ ଓ ସେବା ଯୋଗାଇ ପାରିଛି ତଥା ଡିବିଟି ଏବଂ ଜେଏଏମ (ଜନଧନ ଆଧାର ମୋବାଇଲ)ପ୍ରଚାଳନ କାରଣରୁ ବାଟମାରଣା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ରୋକାଯାଇ ପାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ ପୂର୍ବକ କହିଲେ ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ, ଏମଏସଏମଇ ମାନେ ସେମାନଙ୍କର ସାମଗ୍ରୀ ଓ ସେବାକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଜିଇଏମ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଦେଇ ଲାଭବାନ ହୋଇପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଉପରେ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନେ ଅଧିକ ନିବେଶ କରିବା ଉଚିତ । ଯଦି ଦେଶରେ ଉନ୍ନତ ମାନର ବ୍ୟାଟେରୀ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇପାରିବ ତେବେ ତାହା ଶକ୍ତି ସଂଚୟ କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଦେଶରେ ସୌର ପାନେଲ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏମଏସଏମଇକୁ ହାତ ଧରି ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ଯେଉଁମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ ତାହା କରିବାକୁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ଗୁରୁଦେବ ଟାଗୋରଙ୍କ ପ୍ରସିଦ୍ଧ କବିତା “ନୂତନ ଯୁଗେର ଭୋର”ର ପଂକ୍ତିକୁ ଉଦ୍ଧାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଚାଲେଞ୍ଜ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଥିବା ସୁଯୋଗକୁ ବୁଝିବା ଆବଶ୍ୟକ । କେବଳ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଥିବା ପାଦ ହିଁ ନୂତନ ପଥର ସନ୍ଧାନ କରିପାରେ । ଏଥିରେ ଆଦୌ ବିଳମ୍ବ କରିବା ଅନୁଚିତ ବୋଲି ସେ ସୂଚାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଆଇସିସିର ପୂର୍ବ ଭାରତ ତଥା ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅବଦାନକୁ ଭୂୟସୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।