PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
18 APR 2020 6:48PM by PIB Delhi
Coat of arms of India PNG images free downloadhttps://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001ZTPU.jpg
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from field offices, and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on COVID-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
A total of 14,378 confirmed cases are reported for COVID-19 in the country. As many as 1992 persons i.e. is 13.82% of total cases have been cured/discharged after recovery.The implementation of the Action Plan is yielding good results in 23 States/UTs across 47 districts. Kodaggu (Karnataka) is a new district that has been added to this list along with Mahe (Puducherry) that has not reported any fresh cases during the last 28 days. 22 new districts in 12 States have not reported any fresh cases during the last 14 days
For details:
Dr. Harsh Vardhan holds VC with LG Delhi, Health Minister of Delhi, Medical Superintendents of various hospitals in Delhi and health officials of Union and Delhi Government
Union Health Minister has urged hospitals to attend to critical non-COVID-19 patients with equal compassion in a resolute fight against sickness. He said keep sufficient blood stock for transfusion by promoting voluntary blood donors and utilising various services like mobile blood collection vans with the help of Indian Red Cross Society. He said that action would be taken against erring health care personnel if any patient needing immediate attention is turned away from hospitals without treatment.
For details:
All existing Visas granted to Foreigners and all Incoming Passenger Traffic into India through Immigration Check Posts, except certain categories, to remain suspended till 3rd May, 2020
In the wake of continuing COVID-19 outbreak in the country, MHA has decided to extend the suspension of all existing visas granted to foreigners, except to those belonging to diplomatic, official, UN/international organizations, employment and project categories, till 3rd May, 2020.MHA has further directed that all incoming passenger traffic into India through any of the 107 Immigration Check Posts shall remain suspended till 3rd May, 2020. However, no such restriction would apply to vehicles, planes, ships, conveyance, trains etc. carrying any goods and supplies whether essential or non-essential.
For details:
Grant of Consular Services to Foreign Nationals, presently residing in India due to travel restrictions in the context of COVID-19 outbreak, till 3rd May, 2020
MHA, on 28.03.2020, had granted consular services on gratis basis to foreign nationals, presently residing in India due to travel restrictions in the context of COVID-19 outbreak, till 30th April, 2020.After considering the matter, it has been decided to extend the period of providing the following consular services by the Office of Foreigners Regional Registration Officers/ Foreigners Registration Officers to foreign nationals, presently stranded in India.
For details:
Compensation of Rs.10 lakhs to all Postal employees
In the context of COVID -19 situation, it has been decided to extend payment of compensation of Rs.10 lakhs to all Postal employees including GraminDakSevaks(GDS) succumbing to the disease while being on duty. The guidelines will come into effect immediately and continue for the entire period till the crises of COVID-19 is over.
For details:
Committed to help GST taxpayers in COVID-19 situations: CBIC
Since 30th March 2020, CBIC has processed 12,923 refund applications involving claims worth Rs 5,575 Crore, while in the last week itself, CBIC has processed 7,873 claims worth Rs 3854 Crore.CBIC has said that a trade and business friendly measure taken by CBIC vide its Circular No. 133 dated 31.03.2020 to help GST returns filers to facilitate early ITC refunds and to ensure that the wrong ITC claims are not processed in the absence of relevant information, is misconstrued in certain section of social media and other media as troubling the taxpayers in COVID -19 like situation.
For details:
As a relief to MSMEs, I-T refunds worth Rs 5,204 Crore issued in last 10 days
The Central Board of Direct Taxes (CBDT) today said that Income tax refunds to nearly 8.2 lakh small businesses (proprietors, firms, corporate and trusts) worth Rs 5,204 Crore have been issued since 8th April 2020. These income tax refunds would help MSMEs to carry on their business activities without pay cuts and layoffs in Covid-19 pandemic situations.
For details:
Government amends the extant FDI policy for curbing opportunistic takeovers/acquisitions of Indian companies due to the current COVID-19 pandemic
Government has reviewed the extant Foreign Direct Investment policy for curbing opportunistic takeovers/acquisitions of Indian companies due to the current COVID-19 pandemic and amended extant FDI policy as contained in Consolidated FDI Policy, 2017.Now, an entity of a country, which shares land border with India or where the beneficial owner of an investment into India is situated in or is a citizen of any such country, can invest only under the Government route.
For details:
Telephone Conversation between PM and President of Republic of South Africa
Prime Minister ShriNarendraModi had a telephone conversation with H.E. Cyril Ramaphosa, President of the Republic of South Africa.The two leaders exchanged views about the domestic, regional and global challenges posed by the COVID-19 pandemic. Prime Minister assured that India would provide all possible support to South Africa for ensuring supplies of essential medicines during this challenging time.
For details:
Telephone Conversation between PM and President of Egypt
Prime Minister ShriNarendraModi spoke on phone with H.E. Mr. Abdel Fattah El-Sisi, President of Egypt. The leaders discussed the evolving global situation in the wake of the COVID-19 pandemic and exchanged information about the steps being taken by their respective governments to protect their populations. Prime Minister assured the Egyptian President that India would provide all possible support to ensure availability of pharmaceutical supplies during these difficult times.
For details:
Agriculture Minister discusses various business continuity measures to facilitate farming activities during the lockdown
Government defers testing of samples and updating approvals for tractors, tillers, harvesters and 51 agricultural machinery till year-end; license validity of Seed dealers and import permissions extended till September 2020, besides validity of pack-houses, processing units and treatment facilities expiring on 30th June extended by a year
For details:
Procurement operations of Pulses and Oilseeds directly from Farmers at MSP
Government of India through Central Nodal Agencies like NAFED and FCI has been striving to assure better returns for the farmers. Procurement of notified commodities at Minimum Support Price (MSP) from the farmers in several States in the Rabi 2020-21 season has started. Farmers are being given timely marketing support in the time of lockdown. Maximum numbers of farmers are being catered to by observing the guidelines issued to manage the COVID-19 pandemic.
For details:
ShriSantoshGangwar writes to States/UTs to designate Nodal Officers for coordinated efforts for resolving Grievances of Workers in the country
Union Minister of State (I/C) for Labour and Employment has requested various State/UT Governments to designate a nodal officer from Labour Department to coordinate with 20 Control Rooms set up by Union Government for addressing issues of the labour/workers in the country in view of the lockdown announced to combat COVID-19 pandemic.
For details:
Webinar on manufacturing PPEs and other products for Combating COVID-19
Domestic industry needs to gear up their manufacturing capabilities to meet the rising demand of COVID-19 combat products for both Government and non-Government sectors. In this regard a webinar was organised by Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM) in collaboration with the DRDO.
For details:
ShriGadkari Calls Upon Industry to Work Upon Import Substitution and Adopting Innovative Technology to Remain Competitive
Minister Interacted with Industry Associations to Discuss Revival of Economic Activity As Lockdown Eases from 20th April in Some Areas. Regarding revival of MSME sector, Minister mentioned that industry should lay special focus towards export enhancement and necessary practices be adopted to reduce Power cost, Logistics cost and Production cost to become competitive in the global market.
For details:
274 flights operated under Lifeline Udan to transport essential medical supplies across the country
‘Lifeline Udan’ flights are being operated by MoCA to transport essential medical cargo to remote parts of the country to support India’s war against COVID-19. 274 flights have been operated under Lifeline Udan by Air India, Alliance Air, IAF and private carriers.175 of these flights have been operated by Air India and Alliance Air. Cargo transported till date is around 463.15 tons. Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is over 2,73,275km.
For details:
Indian Railways introduces innovative ideas and registers record landmarks freight movement during COVID-19 lockdown
Annapoorna Trains from North and Jai Kisan Special from South mark the beginning of long distance super heavy fast special Freight trains.Almost 5000 tons and more than 80 rakes long long haul loaded foodgrain trains run fast to connect the nation. More than 3.2 Million Tonnes of food grains have been loaded between 1st April - 16th Aprilthis year, as compared to 1.29 Million Tonnes in the same corresponding period last year.
For details:
To ensure enough availability of foodgrains for Public Distribution system ( PDS), Railways loads food grains double the amount what was done last year
More than 1500 rakes and more than 4.2 Million Tonnes of foodgrains loadedduring the lockdown period from 25th March to 17th April 2020 compared to 2.31 million tonnes last year in same period. Indian Railways making all efforts to ensure that farm products like foodgrains are picked up on time and also to ensure uninterrupted supply chain.
For details:
Sh. Ravi Shankar Prasad instructs postal department to focus on those in urgent need of food items
The Postal Department during this time of Covid-19 crisis, has risen to the occasion in helping people of the country through its vast network of post offices across the country. Sh. Ravi Shankar Prasad has issued instructions to specially focus on helping the downtrodden and needy people in urgent need of food items. The employees of DoP have pooled their savings to distribute food, dry rations and even masks to the needy in slums, migrant labourers and daily wage earners. In last few days, around 1 lakh food / dry ration packets have been distributed.
For details:
50,000 Reusable Face Masks supplied by RCD, Delhi
Masks made by Work from Home during Lockdown Period
For details:
Defence PSUs, OFB ramp up their resources to fight COVID-19 pandemic
Defence Public Sector Undertakings (DPSUs) and Ordnance Factory Board (OFB) have played their part in assisting civilian administration in fight against COVID-19 pandemic. These vital institutions have channelised all their resources, technical knowhow and manpower to help the nation mitigate the deadly virus.
For details:
CSIR-NAL develop Personal Protective Coverall Suit to Combat COVID-19
CSIR constituent Lab in Bengaluru, CSIR-National Aerospace Laboratories (CSIR-NAL), has developed and certified the overall protective coverall suit. The polyproplylene spun laminated multi-layered non-woven fabric based coverall can be used to ensure the safety of Doctors, Nurses, Paramedical staff and Health Care workers working round the clock on COVID-19 mitigation.
For details:
National Fertilizers ltd taking active part in distributing essential items like food and medicines to support government's efforts to fight COVID-19
A leading Fertilizer company, National Fertilizers Ltd.(NFL) under the Union Department of Fertilizers , is taking active part in distributing essential items like food, medicines and masks to support Government in its effort to combat COVID-19.NFL Bathinda unit has provided 3,000 Masks to District Administration, Bathinda to fight Corona Pandemic.
For details:
Tourism Ministry observes World Heritage Day today through a webinar series on ‘DekhoApnaDesh’
Ministry of Tourism celebrated the World Heritage Day 2020 today through a webinar series. Speaking on the occasion Minister of Tourism and Culture (I/C) ShriPrahlad Singh Patel highlighted how our tradition and culture is not only ancient but also invaluable. He further said that in the present crisis where the world and our country also is dealing with COVID-19, it is the values of humanity and warm hospitality of our heritage which define us and makes us what we are.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: The number of Covid-19 cases has reached 3,323 in Maharashtra, the most affected state both in terms of infections and deaths. At least 20 Indian Navy personnel in Mumbai have tested positive for the viral infection. The personnel are part of the INS Angre, a logistics and support facility of the Western Naval Command.
• Gujarat: The number of coronavirus positive cases in Gujarat rose to 1,272 after 176 new cases were reported on Saturday, according to the State Health Department. Ahmedabad reported 142 new COVID-19 cases, taking the total number of cases in the city to 765. In all, 48 people have died of the infection.
• Rajasthan: 98 new coronavirus cases were reported in Rajasthan taking the state tally of affected people to 1229. Among the total people infected as on date, 183 have recovered and 11 have passed away.
• Kerala: State Health Minister K.K.Shylaja has stated that the death of a Malappuram native who was under observation was not of Covid-19; he tested negative on last 3 tests. Yesterday, the state reported only one COVID-19 positive case and 10 patients recovered from the disease.
• Tamil Nadu: 36,000 rapid test kits distributed across TN for use in hotspots. Hyundai ties up with Air Liquide Medical Systems to produce of ICU ventilators in Tamil Nadu & other states. Centre gives nod for plasma therapy in the state. Total +ve cases till now 1323; deaths 15; discharged 283.
• Karnataka: CM conducted review meeting with senior ministers to review Covid-19 situation in the state, and steps to be taken after April 20. Total confirmed cases 371. Today 12 new cases added. Total deaths 13 and 92 people discharged.
• Andhra Pradesh: 31 new cases reported in the last 24 hours; One more death reported from Krishna district taking the toll to 15. Total +ve cases till now 603; discharged 42. Door to door survey and tests being done in Red Zones. Districts leading in +ve cases: Kurnool (129), Guntur (126), Krishna (70), Nellore (67).
• Telangana: One more cop in Hyderabad and an infant without any contact history tests positive in Narayanpet. ‘Hotspot’ Telangana may not go for lockdown relaxations; State to take a final call on Sunday. Total +ve cases till yesterday 766; deaths 18.Arunachal Pradesh CM visits the Banderdewa check gate at the Assam-Arunachal border near Itanagar and reviews measures taken to screen those entering the state.
• Assam: Health Minister HimantaBiswaSarmatweeted that 1 more COVID-19 patient discharged from Silchar Medical College & Hospital; total 12 cured in the state.
• Meghalaya: NIC Meghalaya in collaboration with Artificial Intelligence Resource Division, NIC has developed 'VANI-COVID19', a multilingual Chatbot to address COVID19 related queries for the people of Meghalaya, in English, Khasi&Garo languages.
• Manipur: Education deptt launches electronic format of comic textbooks that can be downloaded from the website - manipureducation.gov.in to help children study at home.
• Mizoram: Chief Minister thanks Karnataka Deputy Chief Minister ShriGovind M Kajrol for providing relief aid to Mizos stranded in Bengaluru.
• Chandigarh: 68,525 cooked food packets have been distributed among the destitutes and needy persons in various parts of the city. 17,000 workers out of 20,000 workers have received their wages for March, 2020 by the respective industries.
• Punjab: PradhanMantriGaribKalyan Ann Yojana was launched in the state by Punjab Food, Civil Supplies & Consumer Affairs Minister. Under this scheme, wheat and pulses would be provided to all beneficiaries of the smart card scheme totally free of cost. The Cabinet Minister has also assured the farmers that every single food grain would be procured.
Fact Check on #Covid19
https://pbs.twimg.com/profile_banners/231033118/1584354869/1500x500

PIB Headquarters
ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত পিআইবিৰ দৈনিক বুলেটিন
18 APR 2020 6:48PM by PIB Guwahati
(বিগত ২৪ ঘণ্টাত ক’ভিড-১৯ সম্বন্ধীয় প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি আৰু পিআইবিৰ ফাষ্ট-চেকসমূহ ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে)
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ তৰফৰ পৰা ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত শেহতীয়া তথ্য
দেশত মুঠ ক’ভিড-১৯ত আক্ৰান্ত লোকৰ সংখ্যা হ’ল ১৪,৩৭৮জন৷ ১৯৯২জন লোক অৰ্থাৎ ১৩.৮২% আৰোগ্য হৈছে৷ কাৰ্যকৰী পৰিকল্পনাৰ প্ৰণয়নে সুন্দৰ ফলাফল দেখুৱাইছে ২৩খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশৰ ৪৭খন জিলাত৷ বিগত ১৪ দিনত ১২খন ৰাজ্যৰ ২২খন নতুন জিলাই কোনো নতুন পৰিঘটনা প্ৰতিবেদিত কৰা নাই৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ডাঃ হৰ্ষৱৰ্ধনে দিল্লীৰ প্ৰশাসন, স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী, চিকিৎসালয়ৰ ছুপাৰিণ্টেনডেণ্ট আৰু কেন্দ্ৰ তথা দিল্লী চৰকাৰৰ স্বাস্থ্য বিভাগৰ বিষয়াসকলৰ সৈতে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে বাৰ্তালাপ কৰে
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰীয়ে চিকিৎসালয়সমূহক গুৰুতৰ নন-ক’ভিড-১৯ ৰোগীসমূহকো সমানে গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে৷ আৱশ্যক অনুসাৰে স্বেচ্ছাসেৱী ৰক্তদাতাসকলৰ পৰা ৰক্ত সংগ্ৰহ কৰি ৰাখিবলৈও তেওঁ আহ্বান জনাইছে৷ যদি কোনো ৰোগী যাক তৎকালীন চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজন, তেওঁ বিনা চিকিৎসাই চিকিৎসালয়ৰ পৰা উভতিবলগীয়া হ’লে স্বাস্থ্যকৰ্মীজনৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ’ব বুলি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
বিদেশীসকলৰ বাবে জাৰি কৰা সকলো বিদ্যমান ভিছা আৰু ইমিগ্ৰেচন চেক পোষ্টৰ জৰিয়তে ভাৰতলৈ আহিবলগীয়া সকলো যাত্ৰীৰ ট্ৰেফিক কিছুমান বিশেষ শ্ৰেণীক বাদ দি ৩ মে’ ২০২০ তাৰিখলৈ নিলম্বিত হৈ থাকিব
ক’ভিড-১৯ৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত গৃহ মন্ত্ৰালয়ে বিদেশীসকলৰ বাবে জাৰি কৰা সকলো বিদ্যমান ভিছা আৰু ইমিগ্ৰেচন চেক পোষ্টৰ জৰিয়তে ভাৰতলৈ আহিবলগীয়া সকলো যাত্ৰীৰ ট্ৰেফিক কিছুমান বিশেষ শ্ৰেণীক বাদ দি ৩ মে’ ২০২০ তাৰিখলৈ নিলম্বিত কৰি ৰখাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ভিড-১৯ বাবে অহা মে' তাৰিখলৈ ভ্ৰমণৰ ক্ষেত্ৰত থকা সীমাবদ্ধতাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত বৰ্তমান ভাৰতত থকা বিদেশী নাগৰিকলৈ কনছুলাৰ সেৱাৰ অনুমোদন
ভিড-১৯ বাবে ভ্ৰমণৰ ক্ষেত্ৰত থকা সীমাবদ্ধতাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত বৰ্তমান ভাৰতত থকা বিদেশী নাগৰিকলৈ ৩০ এপ্ৰিল, ২০২০ তাৰিখ পৰ্যন্ত কনছুলাৰ সেৱা প্ৰদানৰ বাবে বিগত ২৮ মাৰ্চ, ২০২০ তাৰিখে কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰালয়ে অনুমোদন জনাইছিল৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
সকলো ডাক কৰ্মচাৰীলৈ ১০লাখৰ ক্ষতিপূৰণ
গ্ৰামীন ডাক সেৱককে ধৰি সকলো ডাক কৰ্মচাৰীৰ ক্ষতিপূৰণৰ পৰিমাণ ১০লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে৷ এই নিৰ্দেশ তাৎক্ষণিকভাৱে কাৰ্যকৰী আৰু ভিড-১৯ৰ সংকট দূৰ নোহোৱা পৰ্যন্ত অব্যাহত থাকিব৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ভিড-১৯ সৃষ্ট পৰিস্থিতিতজিএছটি কৰদাতাক সহায় কৰিবলৈ আমি দায়বদ্ধ : চিবিআইচি
যোৱা ৩০মাৰ্চ, ২০২০ৰ পৰা এই পৰ্যন্তচিবিআইচি’-য়ে ,৫৭৫ কোটি টকা পৰিমাণৰ পুঁজি ঘূৰাই বিচাৰি কৰা ১২,৯২৩খন আবেদনৰ যাৱতীয় প্ৰক্ৰিয়া আগবঢ়োৱাইছে। আনকি, শেহতীয়া সপ্তাহটোতো সংস্থাটোৱে ৩৮৫৪কোটি টকা পৰিমাণৰ দাবী মঞ্জুৰী বিচাৰি কৰা ,৮৭৩খন আবেদনৰ কাম-কাজ সম্পন্ন কৰিছে। প্ৰসংগক্ৰমে, সংস্থাটোৱে যোৱা ৩১ মাৰ্চ, ২০২০ত প্ৰকাশ কৰা জাননী নং ১৩৩ত ব্যৱসায়-বাণিজ্যক্ষেত্ৰৰে জড়িতসকলক সহযোগিতা আগবঢ়াব পৰা কেতবোৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে, এই পদক্ষেপসমূহেজিএছটি ৰিটাৰ্ণদাখিল কৰাসকলৰ ক্ষেত্ৰতআইটিচি’- আগতীয়াৰিফাণ্ডনিশ্চিত কৰাৰ লগতেআইটিচি-ৰিফাণ্ড বাবে তথ্যবিহীন ভাবে ভুলতে জনোৱা দাবী মঞ্জুৰীৰ আবেদনসমূহৰ অগ্ৰগতিকো ৰোধ কৰাত সহায়ক ব৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
এমএছএমইলৈ সকাহ প্ৰদানৰ উদ্দেশ্যে যোৱা ১০ দিনত ৫,২০১৪ কোটি টকাৰ আয়কৰ ৰিফাণ্ড নিষ্পত্তি কৰা হৈছে
কেন্দ্ৰীয় প্ৰত্যক্ষ কৰ ব’ৰ্ডে (চিবিডিটি) আজি ৮ এপ্ৰিল ২০২০ৰ পৰা ৮.২ লাখ ক্ষুদ্ৰ ব্যৱসায়ীৰ ৫,২০১৪ কোটি টকাৰ আয়কৰ ৰিফাণ্ড নিষ্পত্তি কৰিছে বুলি জানিবলৈ দিয়ে৷ এই ৰিফাণ্ডৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহ এই সংকটৰ সময়ত উপকৃত হ’ব৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
'ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সুযোগ লৈ ভাৰতীয় উদ্যোগসমূহৰ অধিগ্ৰহণ ৰোধ কৰাৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰে বৰ্তমানৰ প্ৰত্যক্ষ বৈদেশিক বিনিয়োগ (FDI) নীতিৰ সংশোধন কৰিছে
ভাৰত চৰকাৰে ভিড-১৯ মোগ মহামাৰীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভাৰতীয় উদ্যোগসমূহৰ অধিগ্ৰহণৰ সুযোগ ৰোধ কৰাৰ বাবে বিদ্যমান বৈদেশিক প্ৰত্যক্ষ বিনিয়োগ নীতি পুনৰীক্ষণ কৰিছে আৰু বিদ্যমান এফডিআই নীতিৰ .. পেৰাগ্ৰাফটো সংশোধন কৰিছে৷ এতিয়াৰে পৰা ভাৰতৰ সীমাৰ সৈতে সীমা বিনিময় কৰা কোনো সংস্থা অথবা ভাৰতত বিনিয়োগৰ লাভ অৰ্জনকাৰী মালিক কোনো এনে দেশত আছে অথবা অন্য দেশৰ নাগৰিক, তেওঁলোকে কেৱল চৰকাৰী পথেৰেহে বিনিয়োগ কৰিব পাৰিব৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ মাজত টেলিফোনিক বাৰ্তালাপ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু দক্ষিণ আফ্ৰিকাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীযুত চাইৰিল ৰামাফোছাই আজি এক টেলিফোনিক বাৰ্তালাপত মিলিত হয়৷ দুয়োগৰাকী নেতাই ভিড-১৯ মহামাৰীয়ে সৃষ্টি কৰা ঘুৰুৱা, আঞ্চলিক তথা বিশ্বজোৰা প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্দৰ্ভত মত বিনিময় কৰে৷ তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ চৰকাৰে দেশ দুখনৰ জনসাধাৰণৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ সমান্তৰালভাৱে অৰ্থনৈতিক প্ৰভাৱ কম কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ইজিপ্তৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ মাজত টেলিফোনিক বাৰ্তালাপ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু ইজিপ্তৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীযুত আব্দেল ফাটাহ এল-ছিছিয়ে আজি এক টেলিফোনিক বাৰ্তালাপত মিলিত হয়৷ দুয়োগৰাকী নেতাই ভিড-১৯ মহামাৰীয়ে বিশ্বত সৃষ্টি কৰা পৰিস্থিতিৰ লগতে দুয়োখন দেশৰ চৰকাৰে দেশ দুখনৰ জনসাধাৰণৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ সন্দৰ্ভত মত বিনিময় কৰে৷ দুয়োগৰাকী নেতাই এই মহামাৰী ৰোধৰ বেলিকা লাভ কৰা অভিজ্ঞতা আৰু উন্নত অনুশীলনৰ বিনিময়ৰ ক্ষেত্ৰত সহমত প্ৰকাশ কৰে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
লকডাউনৰ সময়ছোৱাত কৃষক-ৰাইজক সেৱা আগবঢ়াব পৰাকৈ বিভিন্ন কাম-কাজ নিয়মীকৰণৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ সম্পৰ্কত কৃষি মন্ত্ৰীৰ আলোচনা
চৰকাৰে কৃষকসকললৈ ৰাজসাহায্যযুক্ত কৃষিসম্পৰ্কীয় সা-সৰঞ্জাম, যন্ত্ৰ-পাতি আদি নিবিচ্ছিন্ন ভাবে যোগান ধৰিব পৰাকৈ ট্ৰেক্টৰ, টিলাৰ, শস্য-কঁটা যন্ত্ৰৰ উত্তৰণ সম্পৰ্কীয় নমুনাৰ পৰীক্ষণৰ অনুমোদন চলিত বৰ্ষৰ অন্ত পৰ্যন্ত পিচুৱাৰ দিহা কৰিছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ন্যূনতম সাহায্য মূল্যত কৃষকৰপৰা পোনপটীয়াভাৱে মাহজাতীয় শস্য আৰু তৈলবীজ ক্ৰয়ৰ প্ৰক্ৰিয়া
ভাৰত চৰকাৰে এন এফ ডি আৰু ভাৰতীয় খাদ্য নিগম আদি সংযোগকাৰী সংস্থাৰ জৰিয়তে কৃষকক অধিক লাভ প্ৰদান সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ২০২০-২১ বৰ্ষৰ ৰবি শস্যৰ বতৰৰ আৰম্ভণিৰে পৰাই ন্যূনতম সাহায্য মূল্যত কৃষকৰপৰা পোনপটীয়াভাৱে সামগ্ৰী ক্ৰয়ৰ প্ৰক্ৰিয়াৰ পোষকতা কৰিছে। লকডাউনৰ সময়ত কৃষকসকলক সময়মতে বিপণনৰ সুবিধা দিয়া হৈছে। গৰিষ্ঠসংখ্যক কৃষককে ভিড-১৯ মহামাৰীৰ ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কে জাৰি কৰা চৰকাৰী নিৰ্দেশনাসমূহৰ প্ৰতি সজাগ কৰা হৈছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
শ্ৰমিকসকলৰ অভিযোগ নিবাৰণৰ বাবে ন’ডেল বিষয়া নিযুক্ত কৰিবলৈ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশসমূহলৈ পত্ৰ প্ৰেৰণ কৰিলে শ্ৰী সন্তোষ গংগৱাৰে
কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক শ্ৰম আৰু নিয়োজন (স্বতন্ত্ৰ) মন্ত্ৰীয়ে বিভিন্ন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশলৈ কেন্দ্ৰ চৰকাৰে স্থাপন কৰা ২০টা নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষৰ সৈতে সমন্বয় স্থাপন কৰিবলৈ শ্ৰম বিভাগৰ পৰা ন’ডেল বিষয়া নিযুক্ত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাই পত্ৰ প্ৰেৰণ কৰে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
'ভিড-১৯ বিৰোধী যুঁজৰ বাবে PPE আৰু অন্যান্য সামগ্রী প্ৰস্তুত সন্দৰ্ভত ৱেৱ সন্মিলনৰ আয়োজন
ভিড-১৯ বিৰোধী যুঁজত প্ৰয়োজনীয় সামগ্রীৰ ক্ৰমৱর্ধমান চাহিদাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি স্বদেশী উদ্যোগ প্ৰতিষ্ঠানৰ উৎপাদন ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে চৰকাৰী আৰু বেচৰকাৰী খণ্ডবোৰ আগবাঢ়ি অহাটো দৰকাৰ৷ ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত প্ৰতিৰক্ষা গৱেষণা উন্নয়ন সংস্থাৰ সহযোগিতাত ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি নিৰ্মাণ চাইটিৰ দ্বাৰা এক ৱেবিনাৰৰ আয়োজন কৰে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
২০এপ্ৰিলৰ পৰা কেতবোৰ ক্ষেত্ৰতলকডাউনশিথিল হোৱাৰ সম্ভাৱনীয়তাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত অৰ্থনৈতিক কৰ্মসূচী পুনৰাম্ভ কৰাৰ প্ৰসংগৰে ঔদ্যোগিক সংস্থাসমূহৰে আলোচনা শ্ৰী নীতিন গাডকাৰীৰ
ক্ষুদ্ৰ-লঘূ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ’- সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰিবলৈ গৈ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰপ্তানী বৃদ্ধিত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰাৰ লগতে শক্তিৰ ব্যয়, সা-সামগ্ৰীৰ যোগান আৰু পৰিবহণ-ব্যৱস্থাপনাৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ লগতে সামগ্ৰীকভাবে উৎপাদন ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ দৰে পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি গোলকীয় বাণিজ্যিকক্ষেত্ৰৰ প্ৰতিযোগিতাত বৰ্তী থকাৰ সামৰ্থ্য অৰ্জন কৰিবলৈ উদ্যোগক্ষেত্ৰক আহ্বান জনায়৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্তলৈ অত্যাৱশ্যকীয় চিকিত্সা সামগ্ৰী পৰিবহণৰ বাবেলাইফলাইন উড়ান’- অধীনত ২৭৪খন বিমানৰ চলাচল
ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে দেশে অব্যাহত ৰখা যুঁজত সহযোগিতা আগবঢ়াই বিভিন্ন অঞ্চললৈ অত্যাৱশ্যকীয় চিকিত্সা সামগ্ৰী কঢ়িয়াই নিয়াৰ বাবেলাইফলাইন উড়ানকাৰ্গো সেৱা অব্যাহত ৰখা হৈছে। এই সেৱাৰ অধীনত এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এলায়েন্স এয়াৰ, ভাৰতীয় বায়ুসেনা বাহিনীৰ লগতে একাংশ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ বিমান পৰিবহণ সংস্থাৰ মুঠ ২৭৪খন বিমান চলোৱা হৈছে। ইয়াৰে ১৭৫খন বিমান এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু এলায়েন্স এয়াৰ-ৰ। এইসমূহ বিমানে আজি পৰ্যন্ত মুঠ ৪৬৩.১৫টন পৰিমাণৰ সা-সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ কৰিছে। এইখিনি সামগ্ৰী বিতৰণৰ বাবে বিমানসমূহে এই সময়চোৱাত মুঠ ,৭৩,২৭৫কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথ-পৰিক্ৰমা সম্পূৰ্ণ কৰিবলগীয়া হৈছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ক’ভিড-১৯ৰ লকডাউনৰ সময়ছোৱাত অভিলেখসংখ্যক মালবাহী পৰিবহণৰ লগতে মুকলি কৰিছে উদ্ভাৱনী চিন্তাধাৰা
৩.২ মিলিয়নতকৈও অধিক খাদ্য সামগ্ৰী ১ এপ্ৰিলৰ পৰা ১৬ এপ্ৰিল ২০২০ তাৰিখলৈ পৰিবহণ কৰা হৈছে৷ উত্তৰৰ পৰা অন্নপূৰ্ণা ৰে’ল আৰু দক্ষিণৰ পৰা জয় কিষাণ স্পেচিয়েল ৰে’লে খাদ্য সামগ্ৰীৰ সৈতে সৰ্বাধিক দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰিছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ৰাজহুৱা বিতৰণ প্ৰণালীৰে খাদ্য-শস্যৰ পৰ্যাপ্ত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ পূৰ্বৰ বৰ্ষৰ তুলনাত দুগুণ খাদ্য শস্য কঢ়িয়াইছে ৰে’লৱেয়ে
২৫ মাৰ্চৰ পৰা ১৭ এপ্ৰিললৈ লকডাউনৰ সময়ছোৱাত ৪.২ মিলিয়ন টনতকৈও অধিক আৰু ১৫০০ ৰেকতকৈও অধিক খাদ্য-শস্য কঢ়িয়াইছে ৰে’লৱেয়ে৷ পূৰ্বৰ বৰ্ষত এই পৰিমাণ আছিল ২.৩১ মিলিয়ন টন৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
খাদ্য সামগ্ৰীৰ জৰুৰীকালীন বিতৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিবলৈ ডাক বিভাগক শ্ৰী ৰবিশংকৰ প্ৰসাদৰ নিৰ্দেশ
শ্ৰী ৰবিশংকৰ প্ৰসাদে ডাক বিভাগক খাদ্য সামগ্ৰীৰ জৰুৰীকালীন বিতৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে৷ বিভাগটোৰ কৰ্মচাৰীসকলে নিজৰ সঞ্চয়ক ধনৰ পৰা অভাৱগ্ৰস্ত লোকসকলক খাদ্য, মাস্ক আদি বিতৰণ কৰিছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
আৰচিডি, দিল্লীয়ে ৫০,০০০ পুনৰ ব্যৱহাৰযোগ্য ফেচ মাস্ক যোগান ধৰে, লকডাউনৰ সময়ছোৱাত ঘৰৰ পৰা কাম কৰা অৱস্থাত মাস্কসমূহ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ পিএছইউ, এফবিসমূহে ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিছে তেওঁলোকৰ সম্পদসমূহ
ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ উঠি-পৰি লাগিছে প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ পিএছইউ, অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ কাৰখানা ৰ্ডসমূহে (এফবি) এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন বিভাগ, প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ে তেওঁলোকৰ সম্পদ আৰু উৎসসমূহ, প্ৰযুক্তিগত জ্ঞান তথা মানৱ সম্পদসমূহ এই মাৰাত্মক ভাইৰাছবিধৰ পৰা দেশক ৰক্ষা কৰিবলৈ আগবঢ়াই দিছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ভিড-১৯ প্ৰতিহত কৰিবৰ বাবে CSIR-NAL প্ৰস্তুত কৰি উলিয়ালে পাৰ্ছনেল প্ৰটেক্টিভ কভাৰঅল
ক’ভিড-১৯ প্ৰতিহত কৰাৰ উদ্দেশ্যেৰে বেঙ্গালুৰুস্থিত CSIR-নেশ্যনেল এৰ’স্পেচ লেবৰেট’ৰিজ (CSIR-NAL) ৰ CSIR কনষ্টিটুৱেণ্ট পৰীক্ষাগাৰে বেঙ্গালুৰুৰেই এমএএফ ক্ল’থিং প্ৰাইভেট লিমিটেডৰ সৈতে লগলাগি প’লিপ্ৰ’পেলিন লেপনৰ কেবাটাও তৰপ থকা তথা কোনো চিলাইবিহীন এবিধ সুৰক্ষা ছ্যুট বা সামগ্ৰিক প্ৰ’টেক্টিভ কভাৰঅল পোচাক প্ৰস্তুত কৰি উলিয়াইছে। ইয়াৰ ব্যৱহাৰ ক’ভিড-১৯ প্ৰশমনৰ বাবে অহৰ্নিশে কাম কৰি থকা চিকিৎসক, নাৰ্ছ, পেৰামেডিকেল চিকিৎসাকৰ্মী আৰু অন্যান্য চিকিৎসা কৰ্মীৰ সুৰক্ষা সুনিশ্চিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে প্ৰস্তুত কৰি উলিওৱা হৈছে।
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ নেচনেল ফাৰ্টিলাইজাৰ্ছ লিমিটেডে খাদ্য আৰু ঔষধৰ দৰে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীসমূহ বিতৰণৰ কৰিছে
কেন্দ্ৰীয় সাৰ বিভাগৰ অধীনত নেচনেল ফাৰ্টিলাইজাৰ্ছ লিমিটেডে (এনএফএল) ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ চৰকাৰক সহযোগিতা আগবঢ়াই খাদ্য আৰু ঔষধ বিতৰণৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে৷ ভাটিণ্ডাৰ এনএফএলে ৩,০০০ মাস্ক ভাটিণ্ডাৰ জিলা প্ৰশাসনক যোগান ধৰিছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
দেখো আপনা দেশ’ ৱেবিনাৰ ছিৰিজৰ সৈতে পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে আজি উদযাপন কৰিলে বিশ্ব ঐতিহ্য দিবস
পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ে আজি এক ৱেবিনাৰ ছিৰিজৰ সৈতে বিশ্ব ঐতিহ্য দিৱস ২০২০ পালন কৰে৷ এই উপলক্ষে পৰ্যটন আৰু সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ) শ্ৰী প্ৰহ্লাদ সিং পেটেলে ভাৰতীয় পৰম্পৰা আৰু সংস্কৃতিক প্ৰাচীন আৰু মূল্যৱান বুলি অভিহিত কৰে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
পিআইবিৰ ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়সমূহৰ পৰা লাভ কৰা ইনপুটসমূহ
• মহাৰাষ্ট্ৰঃ মহাৰাষ্ট্ৰত ৩,৩২৩লৈ বৃদ্ধি পালে ক’ভিড-১৯ৰ পৰিঘটনা৷ মুম্বাইত ২০জন নৌসেনাৰ লোকৰ শৰীৰত দেখা দিছে ভাইৰাছবিধে৷
• গুজৰাটঃ গুজৰাটত মুঠ ক’ভিড-১৯ আক্ৰান্তৰ সংখ্যা ১,২৭২জন৷ মৃত্যু হৈছে ৪৮জনৰ৷
• ৰাজস্থানঃ ৯৮জন নতুন ৰোগীৰ সৈতে মুঠ ৰোগীৰ সংখ্যা ১,২২৯৷ ১৮৩জন আৰোগ্য হৈছে আৰু মৃত্যু হৈছে ১১ জনৰ৷
• কেৰালাঃ ৰাজ্যিক স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী কে কে শৈলজাই কয় যে মালাপ্পুৰমৰ পৰ্যৱেক্ষণৰ অধীনত থকা ব্যক্তিজনৰ ফলাফল ঋণাত্মক ওলাইছে৷ কালি মাত্ৰ এজন ৰোগীৰ ধনাত্মক প্ৰদৰ্শিত হোৱাৰ বিপৰীতে ১০জন ৰোগী আৰোগ্য হৈছে৷
• তামিলনাডুঃ তামিলনাডুত ৩৬,০০০ দ্ৰুত পৰীক্ষণ কিট বিতৰণ কৰা হৈছে৷ এই পৰ্যন্ত মুঠ ধনাত্মক ৰোগীৰ সংখ্যা ১,৩২৩জন, মৃত্যু ১৫ আৰু মুকলি কৰি দিয়া হৈছে ২৮৩জনক৷
• কৰ্ণাটকঃ মুঠ নিশ্চিত পৰিঘটনা ৩৭১জন৷ মৃত্যু ১৩ আৰু মুকলি কৰি দিয়া হৈছে ৯২জনক৷
• অন্ধ্ৰ প্ৰদেশঃ বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৩১টা নতুন পৰিঘটনা প্ৰতিবেদিত হৈছে৷ এই পৰ্যন্ত ধনাত্মক ৰোগীৰ সংখ্যা ৬০৩জন; মুকলি কৰি দিয়া হৈছে ৪২জনক৷ ৰেড জোনত ঘৰে ঘৰে সৰ্বেক্ষণ আৰু পৰীক্ষণ আৰম্ভ কৰা হৈছে৷
• তেলেংগানাঃ হায়দৰাবাদত নতুনকৈ এজন আৰক্ষীৰ দেহত পোৱা গৈছে ভাইৰাছৰ উপস্থিতি৷ ‘হটস্পট’ তেলেংগানাই নাপাব পাৰে লকডাউনৰ শিথিলতাৰ সুবিধা৷ দেওবাৰে ল’ব ৰাজ্যই চূড়ান্ত সিদ্ধান্ত৷ কালিলৈকে মুঠ ধনাত্মক পৰিঘটনা ৭৬৬টা আৰু মৃত্যু ১৮৷
• অৰুণাচল প্ৰদেশঃ অৰুণাচলৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে অসম-অৰুণাচল সীমান্তৰ বান্দৰদোৱা ভ্ৰমণ কৰি ৰাজ্যখনত প্ৰৱেশ কৰা লোকসকলৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা নিৰীক্ষণ প্ৰক্ৰিয়াৰ খতিয়ান লয়৷
• অসমঃ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাই শিলচৰ চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ পৰা নতুনকৈ ১জন ৰোগী মুকলি হোৱা বুলি টুইট কৰে৷ ৰাজ্যখনত আৰোগ্য হৈছে মুঠ ১২জন৷
• মেঘালয়ঃ মেঘালয়ৰ জনসাধাৰণৰ ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত জিজ্ঞাসাসমূহৰ উত্তৰ দিয়াৰ বাবে মুকলি কৰা হৈছে বহু ভাষাভিত্তিক ‘বাণী-ক’ভিড-১৯’৷
• মণিপুৰঃ ঘৰতে থকা শিশুসকলৰ বাবে শিক্ষা বিভাগে manipureducation.gov.in ৱেবছাইটৰ পৰা ডাউনলোড কৰিব পৰাকৈ মুকলি কৰিছে এক ক’মিক পাঠ্যপুথি৷
• মিজোৰামঃ বেংগালুৰুত আৱদ্ধ হৈ থকা মিজো লোকসকললৈ সাহায্য প্ৰদান কৰাৰ বাবে ৰাজ্যখনৰ মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে কৰ্ণাটকৰ উপ মুখ্যমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে৷
• চণ্ডীগড়ঃ ক্ষুধাৰ্ত লোকসকলক ৬৮,৫২৫ পেকেট ৰন্ধন খাদ্য বিতৰণ কৰা হয়৷
• পাঞ্জাৱঃ পাঞ্জাৱ খাদ্য, অসামৰিক যোগান আৰু গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ অন্ন যোজনা মুকলি কৰে৷ এই আঁচনিৰ অধীনত স্মাৰ্ট কাৰ্ড আঁচনিৰ হিতাধিকাৰীসকললৈ বিনামূলীয়াকৈ আটা আৰু দাইল যোগান ধৰা হ’ব৷
#ক’ভিড-১৯ৰ ফেক্ট চেক