PIB Headquarters
ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত পিআইবিৰ দৈনিক বুলেটিন
17 APR 2020 6:38PM by PIB Guwahati
(বিগত ২৪ ঘণ্টাত ক’ভিড-১৯ সম্বন্ধীয় প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তি আৰু পিআইবিৰ ফেক্ট-চেকসমূহ ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে)
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ তৰফৰ পৰা ক’ভিড-১৯ সন্দৰ্ভত শেহতীয়া তথ্য
কালিৰে পৰা ১০০৭টা নতুন পৰিঘটনা আৰু ২৩টা নতুন মৃত্যুৰ পৰিঘটনা প্ৰতিবেদিত হৈছে৷ দেশত মুঠ নিশ্চিত পৰিঘটনা হ’ল ১৩,৩৮৭টা৷ ১৭৪৯জন ব্যক্তিক আৰোগ্য হোৱাৰ পিছত মুকলি কৰি দিয়া হৈছে৷ লকডাউনৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ ডাবলিং হাৰ আছিল ৩ দিন৷ বিগত ৭ দিনৰ পৰা ডাবলিং হাৰ হৈছে ৬.২ দিন৷ মুঠ ১,৯১৯টা সুবিধা কেন্দ্ৰত ১,৭৩,৭৪৬ আচুতীয়া বিচনা আৰু ২১,৮০৬খন আইচিইউ বিচনা উপলব্ধ হৈছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
মন্ত্ৰীগোটে পুনৰীক্ষণ কৰিলে ক’ভিড-১৯ ব্যৱস্থাপনাৰ শেহতীয়া স্থিতি আৰু কাৰ্যাৱলী
মন্ত্ৰীগোটে ক’ভিড-১৯ৰ ব্যৱস্থাপনা আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ বিশদ বিৱৰণ দাঙি ধৰে৷ তেওঁলোকে শেহতীয়া স্থিতি, সামাজিক ব্যৱধানৰ কৌশল আৰু কেন্দ্ৰ তথা ৰাজ্য চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন কাৰ্যাৱলীসমূহৰ পুনৰীক্ষণ কৰে৷
অধিক বিৱৰণ বাবে
আৰ্তজনক সাহায্য প্ৰদান আৰু বিত্তীয় সুস্থিৰতা বৰ্তাই ৰখাৰ বাবে আৰবিআইয়ে ঘোষণা কৰিছে বিভিন্ন পদক্ষেপ; ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশসমূহক ক’ভিড-১৯ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে ঋণৰ আবেদন কৰিবলৈ অনুমতি
ভাৰতীয় ৰিজাৰ্ভ বেংকৰ গৱৰ্ণৰ শ্ৰী শক্তিকান্ত দাসে আজি জৰ্জৰিত ঘৰুৱা অৰ্থনীতিৰ পুনৰুজ্জীৱিতকৰণৰ বাবে ৯টা বিশেষ পদক্ষেপৰ বিষয়ে ঘোষণা কৰে৷ তেওঁ কয় যে পৰ্যাপ্ত তাৰল্য বৰ্তাই ৰখাৰ বাবে অতিৰিক্ত পৰ্যাপ্ত ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে৷ তেওঁ ইয়াকো কয় যে এই মহামাৰী বিধৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ তেওঁলোকে পাৰ্যমানে সকলো ধৰণৰ প্ৰয়াস কৰিব৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
আৰবিআইয়ে আজি ঘোষণা কৰা উপায়সমূহক প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰশংসা; এই পদক্ষেপৰ দ্বাৰা তাৰল্য আৰু ঋণ যোগান বৃদ্ধি হ’বঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
কেবিনেট সচিবৰ সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশলৈ প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলৰ বাবে সুৰক্ষা, আশ্ৰয় আৰু খাদ্য নিৰাপত্তা সুনিশ্চিত কৰিবলৈ আহ্বান
ভাৰত চৰকাৰে লকডাউনৰ সময়ছোৱাত প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে বিভিন্ন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে৷ এই সন্দৰ্ভত কেবিনেট সচিবে প্ৰতিখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশলৈ প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলৰ বাবে গৃহ মন্ত্ৰালয়ে নিৰ্ধাৰণ কৰি দিয়া নিৰ্দেশনাসমূহৰ পূৰণৰ নিশ্চিতিৰ বাবে আহ্বান জনাই পত্ৰ প্ৰেৰণ কৰে৷
ক’ভিড-১৯ৰ বাবে প্ৰযোজ্য লকডাউনৰ নিষেধাজ্ঞাৰ পৰা ক্ষুদ্ৰ বনজ উৎপাদন, শস্য ৰোপণ, এনবিএফচি, সমবায় ঋণ ছ’চাইটি আৰু গ্ৰামীণ এলেকাত নিৰ্মাণ কৰ্মক ৰেহাই দিবলৈ আদেশ পত্ৰ জাৰি কৰিলে গৃহ মন্ত্ৰালয়ে
গৃহ মন্ত্ৰালয়ে ক’ভিড-১৯ৰ বাবে প্ৰযোজ্য ৰাষ্ট্ৰজোৰা লকডাউনৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত সন্মিলিত সংশোধিত নিৰ্দেশনাৱলীৰ অধীনত কিছুমান বিশেষ ক্ষেত্ৰক ৰেহাই দিয়াৰ বাবে এক আদেশ পত্ৰ জাৰি কৰিছে৷
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰা নিধিৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰা আৰু বিত্তীয় কমিটী(আইএমএফচি)ৰ পূৰ্ণাংগ বৈঠকত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে ভাগ ল’লে নিৰ্মলা সীতাৰমণে
কেন্দ্ৰীয় বিত্ত আৰু কৰ্প’ৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী নিৰ্মলা সীতাৰমণে আজি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰা নিধি(আইএমফ)ৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মুদ্ৰা আৰু বিত্তীয় কমিটী(আইএমএফচি)ৰ মন্ত্ৰী পৰ্যায়ৰ কমিটীৰ পূৰ্ণাংগ বৈঠকত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সযোগে ভাগ লয়৷ সভাত আইএমএফৰ বিশ্বস্তৰীয় নীতিৰ ভিত্তিত আজিৰ আলোচনাৰ বিষয় আছিল, “ব্যতিক্ৰমী সময়-ব্যতিক্ৰমী কাম”৷ বৈঠকত আইএমএফচিৰ সদস্যসকলে ক’ভিড-১৯ৰ ফলত উদ্ভৱ হোৱা পৰিস্থিতি মোকাবিলা কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ বিষয়ে কমিটীৰ সৈতে তথ্যৰ আদান-প্ৰদান কৰে৷ তদুপৰি, এই সংকটকালত সদস্য দেশসমূহৰ ধনৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি আইএমএফৰ সংকট মোকাবিলা পেকেজৰ সন্দৰ্ভতো আলোচনা কৰা হয়৷
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ যোজনাৰ অধীনত পিএমউফৱাই হিতাধিকাৰীলৈ এই পৰ্যন্ত ১.৫১ কোটিতকৈও অধিক বিনামূলীয়া এলপিজি চিলিণ্ডাৰ বিতৰণ কৰা হৈছে
এই মাহত প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ যোজনাৰ অধীনত পিএমইউৱাই হিতাধিকাৰীলৈ ১.৫১ কোটিতকৈও অধিক বিনামূলীয়া এলপিজি চিলিণ্ডাৰ বিতৰণ কৰা হৈছে৷ পিএমজিকেৱাই আঁচনিৰ অধীনত পিএমইউৱাই হিতাধিকাৰীলৈ এপ্ৰিলৰ পৰা জুন ২০২০লৈ ৩টা চিলিণ্ডাৰ বিনামূলীয়াকৈ যোগানৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে৷ তৈল বিপণন উদ্যোগসমূহে প্ৰতিদিনে ৫০ৰ পৰা ৬০ লাখ চিলিণ্ডাৰ বিতৰণ কৰি আছে য’ত পিএমইউৱাই হিতাধিকাৰীৰ বাবে প্ৰায় ১৮ লাখ বিনামূলীয়া চিলিণ্ডাৰো অন্তৰ্ভুক্ত আছে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু ভূটানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মাজত টেলিফোনিক বাৰ্তালাপ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভুটানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ড. লোটে’ ছিৰিংৰ সৈতে টেলিফোনিক বাৰ্তালাপ কৰে। দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সাম্প্ৰতিক ক’ভিড-১৯ সংক্ৰান্তীয় আঞ্চলিক পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে আৰু এই ৰোগৰ প্ৰভাৱ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবৰ বাবে দুয়োখন চৰকাৰে নিজ নিজ দেশত গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ সমূহ সন্দৰ্ভত পৰস্পৰে অৱগত কৰে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
জৰ্দানৰ হাছেমিটে সাম্ৰাজ্যৰ ৰজাৰে টেলিফোনিক বাৰ্তালাপ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি জৰ্দানৰ হাছেমিটে’ সাম্ৰাজ্যৰ ৰজা আব্দুল্লা দ্বিতীয়ৰ সৈতে টেলিফোনিক বাৰ্তালাপ কৰে৷ ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে সৃষ্টি হোৱা উদ্বেগজনক পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত দুয়োগৰাকী নেতাই আলোচনা কৰে আৰু এই ৰোগৰ সংক্ৰমণ ৰোধ কৰা আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ সীমিত কৰিবৰ বাবে গ্ৰহণ কৰি বিভিন্ন পদক্ষেপ সন্দৰ্ভত পৰস্পৰে অৱগত কৰে। প্ৰয়োজনীয় যোগান উপলব্ধ কৰাৰ জৰিয়তে আৰু তথ্য বিনিময় আৰু ইয়াৰ ব্যৱহাৰৰ যোগেদি দুয়োখন দেশেই পৰস্পৰে পৰস্পৰক সহায় কৰা বিষয়ত সহমত পোষণ কৰে।
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
লকডাউনৰ সময়ছোৱাত খাদ্যসামগ্ৰীৰ পৰিবহণ সুবিধা উপলব্ধ কৰিবলৈ কৃষি মন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিং টোমাৰে ‘কিষাণ ৰথ’ মোবাইল এপ মুকলি কৰে
কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিং টোমাৰে আজি কৃষি ভৱনত এনআইচিয়ে প্ৰস্তুত কৰা এক কৃষি অনুকুল মোবাইল এপলিকেচন মুকলি কৰে৷ ইয়াৰ সহায়ত কৃষক আৰু ব্যৱসায়ীয়ে কৃষি আৰু উদ্যান শস্যৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ প্ৰাথমিক আৰু লঘু পৰিবহণৰ বাবে বাহনৰ সন্ধান কৰিব পাৰিব৷ প্ৰাথমিক পৰিবহনে ফাৰ্মৰ পৰা হাট-বজাৰ, এফপিঅ’ সংগ্ৰহ কেন্দ্ৰ আৰু ৱেৰহাউচ আদিলৈ অহা-যোৱাক সাঙুৰি লয়৷ একেদৰে, লঘু পৰিবহণে হাট-বজাৰৰ পৰা ৰাজ্যিক আৰু আন্তঃৰাজ্যিক বজাৰ, প্ৰস্তুত কেন্দ্ৰ, ৰেলৱে’ ষ্টেচন, ৱেৰহাউচ আৰু পাইকাৰী বিক্ৰেতা আদিক সাঙুৰি লয়৷
লকডাউনৰ সময়ত ২৪৭ খন লাইফলাইন উড়ান বিমানে সমগ্ৰ দেশতে যোগান ধৰিলে ৪১৮ টন চিকিৎসা সামগ্ৰী
লাইফলাইন উড়ানৰ অধীনত এয়াৰ ইণ্ডিয়া, এলায়েন্স এয়াৰ, ভাৰতীয় বায়ু সেনা আৰু ব্যক্তিগত পৰিবহন সংস্থাসমূহে মুঠ ২৪৭ খন বিমান চলাই আছে। ইয়াৰে ১৫৪ খন বিমান চলাই আছে এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু এলায়েন্স এয়াৰে। এই বিমানসমূহে এই পৰ্যন্ত পৰিবহণ কৰোৱা সামগ্ৰীৰ পৰিমাণ ৪১৮ টন। আজিলৈ এই লাইফলাইন উড়ান বিমানসমূহে সামৰি লোৱা দূৰত্ব হৈছে ২.৪৫ লাখ কিলোমিটাৰ৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
লকডাউনৰ সময়ছোৱাত সমগ্ৰ দেশতে খাদ্য-দ্ৰব্যৰ যোগান গড় হিচাপৰ দুগুণৰো অধিক কৰিলে এফচিআই-য়ে
এই সময়চোৱাত ‘এফচিআই’-য়ে ১৩৩৫খন ৰে’লগাড়ীৰ জৰিয়তে খাদ্য সামগ্ৰীৰ ভাণ্ডাৰ ৰাহি হৈ থকা ৰাজ্যসমূহৰ পৰা আন ৰাজ্যলৈ অভিলেখ পৰিমাণৰ ৩.৭৪ নিযুত মেট্ৰিক টন খাদ্য সামগ্ৰী কঢ়িয়াই নিবলৈ সক্ষম হয়। এই পৰিসৰৰ খাদ্য-দ্ৰব্যৰ সঞ্চালন কৰিবলৈ যাওতে নিগমটোৱে প্ৰতিদিনে গড়ে ১.৭লাখ মেট্ৰিক টন পৰিমাণৰ খাদ্য-দ্ৰব্যৰ সঞ্চালন কৰিছিল। এয়া আছিল নিগমৰ নিয়মীয়া গড় সঞ্চালন প্ৰায় ০.৮লাখ মেট্ৰিক টন/প্ৰতিদিনৰ দুগণৰো অধিক। এই একেচোৱা সময়ত লক্ষ্য নিৰ্দ্ধাৰিত ৰাজহুৱা বিতৰণ ব্যৱস্থাৰ অধীনস্থ হিতাধিকাৰীসকলৰ মাজত বিতৰণৰ বাবে প্ৰেৰণ কৰা ৩.৩৪নিযুত মেট্ৰিক টন পৰিমাণৰ খাদ্য সামগ্ৰীৰ ভাণ্ডাৰ উপভোক্তা ৰাজ্যসমূহত মজুত কৰাৰো কাম সম্পন্ন কৰে নিগমটোৱে৷
অধিক তথ্যৰ বাবে
প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰীব কল্যাণ যোজনা পেকেজৰ অংশস্বৰূপে ১৫ দিনত ইপিএফঅ’ৱে ৩.৩১লাখ দাবী নিষ্পত্তি কৰে
এই আঁচনি মুকলি হোৱাৰে পৰা মাত্ৰ ১৫দিনত ইপিএফঅ’ৱে ৩.৩১লাখ দাবী নিষ্পত্তিৰে মুঠ ৯৪৬.৪৯কোটি ধন বিতৰণ কৰিছে৷ ইয়াৰ উপৰি, এই আঁচনিৰ অধীনত ৰাহিপ্ৰাপ্ত পিএফ ন্যাসৰদ্বাৰা অতিৰিক্তভাৱে ২৮৪কোটি টকা বিতৰণ কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত টিচিএছৰ নাম উল্লেখনীয়৷ ই সংকটৰ সময়ত ইপিএইঅ’ ইয়াৰ সদস্যসকলক সহায় কৰিবলৈ সংকল্পবদ্ধ আৰু জটিল পৰিস্থিতি স্বত্তেও ইপিএফঅ’ কাৰ্যালয়সমূহ জৰুৰী সেৱাৰ বাবে খোলা ৰখা হৈছে৷ এই সুবিধাসমূহ অনলাইনত উপলব্ধ হোৱাৰ বাবে অভাৱগ্ৰস্তসকলে লকডাউনৰ সময়ছোৱাত অধিক সহায় লাভ কৰিছে৷
অধিক বিৱৰণ বাবে
ক’ভিড-১৯ প্ৰতিহত কৰিবলৈ সশস্ত্ৰ বাহিনী মেডিকেল সেৱাৰ কাৰ্যাৱলীৰ পৰ্যালোচনা কৰিলে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীয়ে
ক’ভিড-১৯ প্ৰতিহত কৰিবৰ বাবে সশস্ত্ৰ বাহিনী মেডিকেল সেৱাৰ বিভিন্ন কাৰ্যাৱলী তথা তেওঁলোকে সাধাৰণ ৰাইজক কেনেদৰে সহায় কৰিছে এই আটাইবোৰ দিশ পৰ্যালোচনাৰ বাবে আজি আয়োজিত এক বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী ৰাজনাথ সিঙে৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
ডিআৰডিঅ’ই ক’ভিড-১৯ বীজাণুনাশকৰণ প্ৰক্ৰিয়া সমৰ্থিত দুটা নতুন সামগ্ৰী মুকলি কৰিলে
ক’ভিড-১৯ক প্ৰতিহত কৰিবলৈ ডিআৰডিঅ’ নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে বিভিন্ন সমাধানসূচক সামগ্ৰী নিৰ্মাণ কৰি আহিছে৷ আজি ডিআৰডিঅ’ই ৰাজহুৱা স্থানত ব্যৱহাৰ কৰিব পৰাকৈ দুটা নতুন সামগ্ৰী নিৰ্মাণ কৰি উলিয়াইছে৷
‘ভাৰতৰ ছফ্টৱেৰ টেকনলজী পাৰ্ক’(এছটিপিআই)সমূহৰ পৰা কাম-কাজ পৰিচলনা কৰা তথ্য-প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠানসমূহক ৪ মাহৰ ভাড়া ৰেহাইৰ সিদ্ধান্ত ভাৰত চৰকাৰৰ
ভাৰত চৰকাৰৰ ‘ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য-প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ে’ গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্ত অনুসৰি দেশৰ ‘এছটিপিআই’সমূহত থকা এই তথ্য-প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠানসমূহক ০১-০৩-২০২০ৰ পৰা ৩০-০৬-২০২০পৰ্যন্ত অৰ্থাত ৪ মাহৰ বাবে ভাড়া ৰেহাই দিয়া হ’ব। এনেদৰে ৰেহাই দিয়া ভাড়াৰ মুঠ পৰিমাণ প্ৰায় ৫কোটি টকা হ’ব। এই সিদ্ধান্তই তথ্য-প্ৰযুক্তি প্ৰতিষ্ঠানসমূহক প্ৰত্যক্ষ ভাবে সহায় কৰাৰ উপৰি এইসমূহ প্ৰতিষ্ঠানত কাম কৰি থকা প্ৰায় ৩০০০গৰাকী কৰ্মচাৰীকো উপকৃত কৰিব।
অধিক তথ্যৰ বাবে
গ্ৰামোন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত ৰূপায়ণ হোৱা সকলো ধ্বজাবাহী আঁচনিৰ সবিশেষ পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিলে গ্ৰামোন্নয়ন, কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ সিং টোমৰে
পিএমএৱাইৰ(জি)ৰ দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় কিস্তিৰ ধন লাভ কৰা ৪০লাখ হিতাধিকাৰীক তেওঁলোকৰ আবাসসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰিব পৰাকৈ তাৎক্ষণিকভাৱে বাকী ধন প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ টোমৰৰ৷
মন্ত্ৰী টোমৰে মহাত্মা গান্ধী নিয়োগ নিশ্চিতকৰণ আঁচনি(এমজিএনআৰইজিএছ)ৰ অধীনত ২০১৯-২০২০ত বিত্তীয় বৰ্ষৰ লগতে ২০২০-২০২১ বৰ্ষৰ প্ৰথম পষেকৰ বাবে দিবলৈ থকা মজুৰি আৰু সামগ্ৰীৰ বাবদ ৭,৩০০ কোটি টকা ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক মুকলি কৰি দিয়াৰ বাবে বিষয়াসকলক প্ৰশংসা কৰে৷
দূৰদৰ্শন আৰু ৰেডিঅ’ত সম্প্ৰচাৰিত হৈছে শৈক্ষিক কাৰ্যসূচী/ভাৰ্চুৱেল শ্ৰেণী কোঠা
ভাৰতৰ ৰাজহুৱা সম্প্ৰচাৰক দূৰদৰ্শন আৰু ৰেডিঅ’ই লকডাউনৰ মাজতে শিক্ষাৰ্থীসকলক সহায়ৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে৷ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ চৰকাৰসমূহৰ সহযোগিতাত দূৰদৰ্শন আৰু ৰেডিঅ’ই ভাৰ্চুৱেল শ্ৰেণী কোঠা আৰু অন্যান্য শৈক্ষিক কাৰ্যসূচী তেওঁলোকৰ আঞ্চলিক চেনেলসমূহ আৰু ইউটিউবৰ জৰিয়তে সম্প্ৰচাৰ কৰি আছে৷
অধিক বিৱৰণ বাবে
লকডাউনৰ সময়ছোৱাত সাধাৰণ লোকৰ সাহাযাৰ্থে অগ্ৰসৰ হৈছে পথ পৰিবহণ বিভাগ
ৰাষ্ট্ৰজোৰা লকডাউনৰ সময়ছোৱাত সাধাৰণ লোকক সহায় কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিছে পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লকডাউন বৃদ্ধি কৰা ঘোষণাৰ পিছত তেওঁলোকে নিজৰ কৰ্মী/শ্ৰমিক আৰু সাধাৰণৰ জনতাৰ সহায়ৰ বাবে আগবাঢ়ি আহিছে৷
২ ঘণ্টাতে ক’ভিড-১৯ৰ নিশ্চিত পৰীক্ষণৰ ফলাফল সম্ভৱ কৰি তুলিলে চিত্ৰাজিনলেম্প-এনে
ছাৰ্চ-চিঅ’ভি২ৰ এন জিন নিৰ্ধাৰণ কৰিব পৰা নিশ্চিত চিকিৎসা য’ত ভাইৰেল নিউক্লিয়েক এচিড (আৰটি-লেম্প)ৰ বিপৰীত ট্ৰেন্সক্ৰিপ্টেছ লুপ-মেডিয়েটেড এম্প্লিফিকেচন পদ্ধতি ব্যৱহাৰ হয়, ই বিশ্বৰ ভিতৰতে এনে শ্ৰেণীৰ ভিতৰত সৰ্বপ্ৰথম৷
অধিক বিৱৰণৰ বাবে
পিআইবিৰ ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্যালয়সমূহৰ পৰা লাভ কৰা ইনপুটসমূহ
- অৰুণাচল প্ৰদেশঃ ৰাজধানী ইটানগৰত আৱদ্ধ হৈ থকা ৰোগীসমূহক গৃহ জিলালৈ স্থানান্তৰ কৰাৰ বাবে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিব বুলি মুখ্যমন্ত্ৰীৰ ঘোষণা
- অসমঃ দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত আৱদ্ধ হৈ থকা লোকসকলৰ সহায়ৰ থকা হেল্পলাইন নম্বৰত পঞ্জীভুক্ত হৈছে ৪ লাখতকৈও অধিক পৰিয়ালৰ ফোনকল, অসমৰ স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী হিমন্ত বিশ্ব শৰ্মাই এই কথা জানিবলৈ দিয়ে
- মেঘালয়ঃ শ্বিলঙত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া আৰ্মী নিয়োজন ৰে’লী ৫-৮ অক্টোবৰলৈ বাতিল কৰা হৈছে৷
- মণিপুৰঃ তামেংগ্লং জিলাৰ জিলা উপায়ুক্তই দুপৰীয়া ১.৩০ বজাৰ পৰা সন্ধিয়া ৪.৩০ বজালৈ অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ দোকানসমূহ খোলাৰ বাবে অনুমতি প্ৰদান কৰিছে৷
- নাগালেণ্ডঃ প্ৰথমজন ক’ভিড-১৯ ৰোগীৰ সংস্পৰ্শলৈ অহা ১৪০জনৰ ভিতৰত ১০০জন ফলাফল ঋণাত্মক৷ ৪০টা নমুনাৰ ফলাফল ওলোৱা নাই৷
- ত্ৰিপুৰাঃ ২৫,০২৫ লোকক সাহায্যৰ বাবে ২.৮৫ কোটি টকাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে৷
- কেৰালাঃ মুখ্য নিৰ্বাচনী বিষয়াই কয় যে কুট্টানাড় আৰু ছাৱাড়াৰ উপ নিৰ্বাচন লকডাউনৰ ফলত অনুষ্ঠিত নহ’বও পাৰে৷ শ্ৰীচিত্ৰা ইন্সটিটিউটে দ্ৰুত পৰীক্ষণ কিট নিৰ্মাণ কৰিছে৷ কালিৰে পৰা ৭টা নতুন পৰিঘটনা আৰু ২৭জন আৰোগ্য হৈছে৷ এই পৰ্যন্ত মুঠ পৰিঘটনা ৩৯৪; আৰোগ্য ২৪৫; সক্ৰিয় পৰিঘটনা ১৪৭৷
- তামিলনাডুঃ ৩২জন লোক আৰোগ্য হোৱাৰ পিছত তেওঁলোকক এমজিএম চৰকাৰী চিকিৎসালয়ৰ পৰা মুকলি কৰি দিয়া হৈছে৷ ৰাজ্যই লাভ কৰিছে ২৪,০০০টা দ্ৰুত পৰীক্ষণ কিট৷ ৰাজ্যখনত গ্ৰামীণ পথ নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ হ’ব৷ মুঠ পৰিঘটনা ১২৬৭; মৃত্যু ১৫; মুকলি কৰি দিয়া হৈছে ১৮০৷
- কৰ্ণাটকঃ আজি ৩৮টা নতুন পৰিঘটনা নিশ্চিত হৈছে৷ মুঠ মৃত্যু ১৩; মুকলি কৰি দিয়া হৈছে ৮২জনক৷ মুঠ নিশ্চিত পৰিঘটনা ৩৫৩৷
- অন্ধ্ৰ প্ৰদেশঃ বিগত ২৪ ঘণ্টাত ৩৮টা নতুন পৰিঘটনাৰ জৰিয়তে মুঠ পৰিঘটনা ৫৭২টা৷ আৰোগ্য হৈছে ৩৫জন, মৃত্যু ১৪৷ দক্ষিণ কোৰিয়াৰ পৰা ১ লাখ দ্ৰুত পৰীক্ষণ কিট ক্ৰয়৷
- তেলেংগানাঃ নিজামাবাদৰ এজন লোক ছৌদি আৰৱত ঢুকাইছে৷ সূৰ্যপেটত ৫টা নতুন পৰিঘটনা৷
- মহাৰাষ্ট্ৰঃ মুঠ ধনাত্মক পৰিঘটনা ৩,২৩৬টা৷ মুঠ ২৯৫ লোক আৰোগ্য, ১৯৪জনৰ মৃত্যু৷
- গুজৰাটঃ শুকুৰবাৰে ৰাতিপুৱা মুঠ ১,০২১টা ধনাত্মক পৰিঘটনাৰ সংখ্যা প্ৰতিবেদিত হয়৷ ৰাজ্যই ক’ভিড-১৯ৰ ৰোগীৰ ক্লিনিকেল ট্ৰায়েলৰ বাবে কনভালছেণ্ট প্লাজমা থেৰাপী আৰম্ভ কৰিবলৈ আইচিএমআৰৰ পৰা অনুমতি বিচাৰিছে৷
- ৰাজস্থানঃ আজি ৩৪টা নতুন পৰিঘটনা প্ৰতিবেদিত হোৱাৰ লগতে মুঠ ১১৬৯টা পৰিঘটনা৷
- মধ্য প্ৰদেশঃ ২২৬টা নতুন ধনাত্মক পৰিঘটনাৰ সৈতে মুঠ ১,১৬৪টা পৰিঘটনা৷
- চণ্ডীগড়ঃ প্ৰশাসনে আৰোগ্য সেতু এপ ডাউনলোড কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে৷ ক্ষুধাৰ্ত লোকসকলক খাদ্য বিতৰণ কৰিবলৈ বিদ্যালয়সমূহত মধ্যাহ্ন ভোজন প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ কৰা হৈছে৷
- পাঞ্জাৱঃ লকডাউনৰ সময়ছোৱাত চিকিৎসা আৰু উদ্বেগজনিত কাৰণসমূহৰ বাবে নাগৰিকলৈ ১৮০০১৮০৪১০৪ হেল্পলাইন নম্বৰ মুকলি কৰিছে৷
#ক’ভিড-১৯ৰ ফেক্ট চেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
17 APR 2020 6:38PM by PIB Delhi
Coat of arms of India PNG images free downloadhttps://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001ZTPU.jpg
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from field offices, social media activities and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on COVID-19 from the Ministry of Health and Family Welfare
An increase of 1007 new cases and 23 new deaths has been reported since yesterday, with a total of 13,387 confirmed cases for COVID-19 in the country. As many as 1749 persons have been cured/discharged after recovery. Before the lockdown, India’s doubling rate was about 3 days. For the past seven days, the doubling rate is 6.2 days. a total of 1919 facilities having 1,73,746 isolation beds and total ICU beds 21,806 are available.
For details:
GoM reviews current status, and actions for management of COVID-19
The Group of Ministers had detailed deliberation on containment and management of COVID-19. The GoM also discussed the actions taken so far, current status of social distancing measures as a preventive strategy and the stringent actions taken by the Centre as well as the States to contain the spread of COVID-19. Several other measures about strengthening capacity of states including devoting adequate resources for creating dedicated COVID-19 hospitals, equipping the medical institutes with PPEs, ventilators and other essential equipment etc., were also discussed in details.
For details:
RBI announces measures to preserve financial stability and help put money in the hands of the needy and disadvantaged; States and UTs allowed to borrow more to manage COVID-19
Governor, Reserve Bank of India ShriShaktikanta Das today announced a set of nine measures to revive the struggling domestic economy. This follows the earlier set of measures announced by RBI on March 27, 2020. The RBI Governor said that the additional measures are aimed to maintain adequate liquidity in the system and its constituents in the face of COVID-19 related dislocations, facilitate and incentivize bank credit flows, ease financial stress, and enable the normal functioning of markets. The Governor said that the central bank will use all its instruments to address the daunting challenges posed by the epidemic.
For details:
PM lauds measures announced by RBI today; will enhance liquidity and improve credit supply, says PM
For details:
Cabinet Secretary writes to all States/ UTs to ensure Safety, Shelter and Food Security of Migrant Labourers
Government of India has been giving a great deal of importance to the welfare of migrant labourers and stranded persons during the implementation of lock down measures for containment of COVID-19 in the country.Cabinet Secretary has written to all States/UTs to ensure effective implementation of detailed guidelines issued by MHA for ensuring safety, shelter and food security of migrant labourers.The Communication urges States to direct all District Collectors to immediately undertake a review of the situation.
For details:
MHA issues order to exempt certain activities regarding Minor Forest Produce, Plantations, NBFCs, Cooperative Credit Societies and Construction in Rural Areas from Lockdown Restrictions to fight COVID-19
Ministry of Home Affairs (MHA) has issued an order to exempt certain activities under the consolidated revised guidelines to all Ministries/Departments, regarding the Nationwide lockdown to fight COVID-19.
For details:
Smt. NirmalaSitharaman attends the Plenary Meeting of the International Monetary and Financial Committee (IMFC) of the IMF through video-conference
Minister of Finance & Corporate Affairs Smt. NirmalaSitharaman attended through video-conference the Plenary Meeting of the International Monetary and Financial Committee, the Ministerial-level committee of the International Monetary Fund (IMF).
The discussions at the meeting were based on IMF Managing Director’s Global Policy Agenda titled, “Exceptional Times – Exceptional Action”. The members of the IMFC updated the committee on the actions and measures taken by member countries to combat COVID-19, and also remarked on IMF’s crisis-response package to address global liquidity and members’ financing needs.
For details:
Over 1.51 Crore free LPG cylinders distributed so far to the PMUY beneficiaries under the PradhanMantriGaribKalyanYojana
More than 1.51 Crore free LPG cylinders have been distributed so far to the PMUY beneficiaries under the PradhanMantriGaribKalyanYojana in this month. Under the PMKGY, several relief measures have been announced by the central Government for the welfare of poor, and one of the important component of the Yojana is to provide 3 LPG cylinders (14.2 kg) free to over 8 crore beneficiaries of the PradhanMantriUjjawalaYojana(PMUY) over the period of April to June 2020.
For details:
Telephone Conversation between PM and Prime Minister of Bhutan
Prime Minister ShriNarendraModi spoke on phone with H.E. Dr. LotayTshering, Prime Minister (Lyonchhen) of the Kingdom of Bhutan.The two Prime Ministers discussed the regional situation in the wake of the COVID-19 pandemic, and updated each other about the steps being taken by their governments to control its effects.
For details:
Telephone Conversation between PM and King of Hashemite Kingdom of Jordan
Prime Minister ShriNarendraModi had a telephone conversation today with His Majesty King Abdullah II of the Hashemite Kingdom of Jordan.The two leaders discussed the challenges posed to the world by the COVID-19 pandemic, and the steps being taken in their respective countries to limit its impact. They agreed to support each other’s efforts to the maximum possible extent, by sharing information and best practices and by facilitating needed supplies.
For details:
Agriculture Minister launches “KisanRath”Mobile App to facilitate transportation of foodgrains and perishables during lockdown
Minister of Agriculture & Farmers’ Welfare, ShriNarendra Singh Tomar launched a farmer friendly mobile application today, developed by the National Informatics Centre, to facilitate farmers & traders in searching transport vehicles for Primary and Secondary transportation for movement of Agriculture & Horticulture produce. Primary transportation would include movement from Farm to Mandis, FPO Collection Centre and Warehouses etc. Secondary Transportation would include movement from Mandis to Intra-state & Inter-state mandis, Processing units, Railway station, Warehouses and Wholesalers etc.
For details:
247 Lifeline Udan flights operated during lockdown to transport 418 tons of medical supplies across the country
247 flights have been operated under Lifeline Udan by ir India, Alliance Air, IAF and private carriers. 154 of these flights have been operated by ir India and Alliance Air. Cargo transported till date is more than 418 tons. Aerial distance covered by Lifeline Udan flights till date is more than 2.45 lakh kms.
For details:
FCI moved more than double of its average food grains across the country during the lockdown
FCI has been able to move a record 3.74 Million Metric Tonnes (MMT) food grains stocks using 1335 train loads from the surplus states during the lockdown period at an average of 1.7 Lakh Metric Tonnes (LMT) per day. This is more than double its normal average movement of about 0.8 LMT per day. During the same period, a quantity of 3.34 MMT stocks was unloaded in the consuming states to cater to the needs of beneficiaries under the Targeted Public Distribution System (PDS).
For details:
As Part of PMGKY Package EPFO Settles 3.31 Lakh COVID-19 Claims in 15 Days
In just 15 days, Employees' Provident Fund Organization has processed 3.31 lakh claims disbursing an amount of Rs. 946.49 crores. In addition, Rs. 284 crorehave been distributed by the exempted PF Trusts under this scheme, notable among them being TCS.Under this provision, non-refundable withdrawal to the extent of the basic wages and dearness allowances for three months or up to 75% of the amount standing to member's credit in the EPF account, whichever is less, is admissible. The member can apply for lesser amount also.
For details:
RakshaMantri reviews work of Armed Forces Medical Services to contain COVID-19
RakshaMantriShriRajnath Singh today reviewed the functioning of Armed Forces Medical Services (AFMS) and their assistance to civilian authorities to contain spread of COVID-19. RakshaMantri was briefed about various actions taken in terms of issuing advisories to Armed Forces personnel, providing assistance to civilian authorities in respect of quarantine facilities, provisioning of hospitals and healthcare in the prevailing situation.
For details:
DRDO Introduces two new products to enable COVID-19 disinfection process
Defence Research and Development Organisation in its continuous quest to contribute towards fight against COVID-19, has been developing several solutions from its existing arsenal of technologies and experience. These consist of innovations and quickly configuring the products for present requirements. Today DRDO introduced two products which can enhance the operations at public places during the pandemic.
For details
4 Months’ Rental Waiver given to the IT Companies Operating from Software Technology Parks of India (STPI) Centers
The Government has taken a major decision to provide relief from payment of rental to the small IT units operating out of the Software Technology Parks of India (STPI). Most of these units are either Tech MSMEs or startups. Ministry of Electronics and Information Technology has decided to provide rental waiver to these units housed in STPI premises in the country from 01.03.2020 till 30.06.2020 i.e. for 4 months period as of now.
For details:
ShriNarendra Singh Tomar conducts detailed review meeting of all flagship schemes of Ministry of Rural Development
ShriTomar advised that around 40 lakh beneficiaries of PMAY(G) who have received second and third instalment of funds must be assisted for quick completion of their housing units. Rs.7300 crores released to States and UTs under MGNREGS to liquidate pending dues of FY 2019-2020 and wage dues for the first fortnight of 2020-2021.
For details:
DD and AIR broadcast Educational content/Virtual Classes
India's Public Broadcaster has been helping students with their studies amidst ongoing lockdown. In collaboration with various State Government institutions, Doordarshan and All India Radio are broadcasting virtual classes and other educational content through their regional channels across the country on TV, Radio and YouTube.
For details:
Road Transport sector helping the common man during the lock-down period
Ministry of Road Transport and Highways has taken up the social responsibility of helping people on the roads during the nationwide lockdown due to COVID-19. Soon after the announcement by the Prime Minister on the 24th last month, field units of the Ministry across the length and breadth of the country were urged to extend necessary help to their workers/ labours and the common people.
For details:
ChitraGeneLAMP-N makes confirmatory tests results of COVID 19 possible in 2 hours
The confirmatory diagnostic test, which detects the N Gene of SARS- COV2 using reverse transcriptase loop-mediated amplification of viral nucleic acid (RT-LAMP), will be one of the world’s first few if not the first of its kinds in the world.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Arunachal Pradesh: CM says arrangements will be made for patients stranded in capital Itanagar to reach their home districts within the state.
• Assam: Helpline number for people stranded in other parts of the country registered calls from more than 4 lakh families, informs Assam Health Minister HimantaBiswaSarma.
• Meghalaya: The Army Recruitment Rally at Shillong postponed to 5th-8th October, 2020 due to COVID19 outbreak.
• Manipur: Deputy Commissioner permits opening of shops for essential items in Tamenglong district from 1:30 pm till 4:30pm.
• Nagaland: 100 out of 140 samples of persons connected to first COVID-19 case are negative. Results of 40 are awaited.
• Tripura:Rs. 2.85 crore is provisioned for providing financial support to 25,025 people for 19 days during lockdown.
• Kerala: Chief Election Officer says by-polls in Kuttanad&Chavara assembly constituencies in the State may not be held due to lockdown. SreeChitra Institute, Tvm, develops Rapid test kits; ICMR approval awaited. 7 new cases & 27 recoveries yesterday. Total cases now 394; recoveries 245; active cases 147.
• Tamil Nadu 32 patients cured & discharged from MGM Govt Hospital, Trichy. State gets 24,000 rapid test kits. Road maintenance likely to resume in rural areas. State setsup committee to work out exit strategy. Total cases 1267; deaths 15; discharged 180.
• Karnataka: Today, 38 new cases confirmed; maximum cases reported from Mysore 12, Mandya 3, Bellari 7, Bangalore 9, Dakshin Kannada 1, Chikkaballapur 3, Bidar 1 &Vijayapura 2. Total deaths reached 13. 82 people discharged. Total confirmed cases 353; deaths 13; discharged 82.
• Andhra Pradesh: 38 new cases in the last 24 hours; total rise to 572. Total cured & discharged 35; deaths 14. State purchases 1 lakh Rapid Test Kits from South Korea. Extensive testing being done containment zones. Maximum cases from Guntur (126), Kurnool (126), Nellore (64), Krishna (52).
• Telangana: A man from Nizamabad town dies of Covid in Saudi Arabia. 5 more cases reported in Suryapet. Around 600 sample test results expecting today. State seeks ICMR nod to use plasma therapy for Covid treatment.
• Maharashtra: The tally of positive cases in Maharashtra has now increased to 3,236, with 34 more cases reported till this afternoon. Yesterday, Maharashtra became the first state to cross the 3,000 mark. Even as the number of people testing positive is increasing in the state, the number of people recovering is also steadily rising. A total of 295 people, including 166 from Mumbai alone have recovered and discharged. However, the state has also reported 194 deaths, accounting for almost 40% of all deaths in the country.
• Gujarat: On Friday morning, Gujarat crossed 1,000 positive cases with 92 new cases recorded, taking the state tally to 1,021. Among the new cases, 45 are from Ahmedabad, 14 from Surat and 9 from Vadodara among others. The death toll in Gujarat is 38. Meanwhile, the state government has sought permission from Indian Council of Medical Research (ICMR) to start Convalescent Plasma therapy clinical trials for Covid-19 patients in the state.
• Rajasthan: With 34 fresh positive cases reported today, the Covid 19 positive tally in Rajasthan has now reached 1,169. Of the new cases, as many as 18 were from Jodhpur. 16 deaths have occurred in the state so far.
• Madhya Pradesh: With 226 persons testing positive, the number of coronavirus positive cases in Madhya Pradesh has risen to 1,164. The virus has now expanded its footprint to 26 out of 52 districts of the state. Indore has reported the highest 707 positive cases in the state with 163 new cases being reported in the last 24 hours.
• Chandigarh: The UT Administrator stressed on the need for universal downloading of the AarogyaSetu App by all Government Officials and the public in general. Mid-day meal facilities in UT schools have also been activated for preparing food packets to be distributed to the needy persons.
• Punjab: To effectively address and resolve medical and stress-related issues during lockdown, the Government of Punjab has launched a special helpline 1800 180 4104 for citizens to connect with a network of senior doctors over tele-conference and get medical advice.
Fact Check on #Covid19
https://pbs.twimg.com/profile_banners/231033118/1584354869/1500x500
Daily Social Media Report (PIB) for 17.4.2020
Twitter