Ministry of Housing & Urban Affairs
Jal Diwali -"Women for Water, Water for Women Campaign" launched
Aims to provide platform for inclusion of women in water governance
Women SHGs to visit more than 550 water treatment plants under this campaign
06 NOV 2023 11:57AM by PIB Delhi
The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) is all set to unveil a progressive initiative "Women for Water, Water for Women Campaign" under its flagship scheme - Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT), in partnership with the Ministry's National Urban Livelihood Mission (NULM). Odisha Urban Academy is the knowledge partner. This campaign celebrates "Jal Diwali" and commences from, 7th November, 2023. It will continue till 9th November, 2023.
The campaign aims to provide a platform for inclusion of women in water governance. They will be given first-hand knowledge about water treatment processes through visits to Water Treatment Plants (WTPs) in their respective cities. These visits will elucidate the vital procedures involved in delivering clean and safe drinking water to households. Additionally, women will gain insight into water quality testing protocols which ensure that citizens get water of the required quality. The overarching goal of the campaign is to instill a sense of ownership and belonging among women towards water infrastructure.
India has more than 3,000 Water treatment plants, with a designed water treatment capacity of more than 65,000 MLD and operational capacity of more than 55,000 MLD. During the said campaign, women Self Help Groups (SHGs) will visit more than 550 water treatment plants, with a combined operational capacity of more than 20,000 MLD (more than 35% of the country’s total).
The women play a significant role in household water management. By empowering women with knowledge about water treatment processes and infrastructure, MoHUA aims to enhance their ability to ensure access to safe and clean drinking water for their households. The campaign aims to address issues of gender equality by promoting inclusivity and diversity in sectors traditionally dominated by men.
The phase I of "Women for Water, Water for Women Campaign", “Jal Diwali” shall witness participation from all States/ UTs (barring the 5 States under Model Code of Conduct), with an expected participation of more than 15,000 SHG women, nationwide. The focus areas of the campaign include:
1. Familiarizing the women with functioning of Water Treatment Plants & water testing facilities
2. Promote inclusivity & involvement through souvenirs & articles created by Women SHGs
3. Familiarizing & educating the women about AMRUT scheme & its impact on water infrastructure
The anticipated outcomes of the campaign include increased awareness and knowledge on water treatment, sense of ownership and responsibility, promotion of inclusivity, empowerment of SHGs, positive community impact and model for future initiatives.
State and city officials from AMRUT and NULM will be facilitating these visits by identifying WTPs. MoHUA has called upon all State and City officials to actively participate and support this initiative, marking a significant stride towards including women in the vital space of water infrastructure under AMRUT.

ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜଳ ଦୀପାବଳି - "ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳ, ଜଳ ପାଇଁ ମହିଳା ଅଭିଯାନ"
'ଜଳ' ପାଇଁ ପ୍ରଶାସନିକ ପଦକ୍ଷେପରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ
ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀମାନେ ୫୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଜଳ ବିଶୋଧନ କେନ୍ଦ୍ର ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ
06 NOV 2023 11:57AM by PIB Bhubaneswar
ଗୃହ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହାର ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ଅଟଳ ମିଶନ ଫର ରିଜୁଭେସନ ଆଣ୍ଡ ଅର୍ବାନ ଟ୍ରାନ୍ସଫର୍ମେସନ (ଅମୃତ) ଅଧୀନରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଜାତୀୟ ସହରାଞ୍ଚଳ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଏନୟୁଏଲଏମ) ସହ ଭାଗିଦାରୀରେ ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବେ "ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳ, ଜଳ ପାଇଁ ମହିଳା ଅଭିଯାନ"ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏଥିରେ ଓଡ଼ିଶା ଅର୍ବାନ ଏକାଡେମୀ ହେଉଛି ବୌଦ୍ଧିକ ସହାୟକ । ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧିନରେ "ଜଳ ଦୀପାବଳି" ପାଳନ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହା ୭ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୩ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହା ୨୦୨୩ ନଭେମ୍ବର ୯ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ ।
ଏହି ଅଭିଯାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଜଳ ପ୍ରଶାସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମଂଚ ପ୍ରଦାନ କରିବା । ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜ ନିଜ ସହରରେ ଥିବା ଜଳ ବିଶୋଧନ ପ୍ଲାଂଟ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁଟିପି) ପରିଦର୍ଶନ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ବିଶୋଧନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବିଷୟରେ ପ୍ରାଥମିକ ଜ୍ଞାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏହି ପରିଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା ଘରେ ଘରେ ବିଶୁଦ୍ଧ ଏବଂ ନିରାପଦ ପାନୀୟ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଇବାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ମହିଳାମାନେ ଜଳର ଗୁଣବତ୍ତା ପରୀକ୍ଷା ପ୍ରୋଟୋକଲ ବିଷୟରେ ବୁଝି ପାରିବେ ଯାହା ନାଗରିକ ମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ଗୁଣବତ୍ତା ସମ୍ପନ୍ନ ପାଣି ଯୋଗାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ଜଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତି ମହିଳା ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମାଲିକାନା ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତିର ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିବା ଏହି ଅଭିଯାନର ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
ଭାରତରେ ୩,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଜଳ ବିଶୋଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଅଛି, ଯାହାର ଜଳ ବିଶୋଧନ କ୍ଷମତା ୬୫,୦୦୦ ଏମ୍‌ଏଲ୍‌ଡି ଏବଂ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ୫୫,୦୦୦ ଏମ୍‌ଏଲ୍‌ଡିରୁ ଅଧିକ ରହିବ ବୋଲି ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ ସମୟରେ , ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସ୍‌ଏଚ୍‌ଜି) ୫୫୦ ରୁ ଅଧିକ ଜଳ ବିଶୋଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ, ଯାହାର ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କ୍ଷମତା ୨୦,୦୦୦ ଏମ୍‌ଏଲ୍‌ଡି (ଦେଶର ସମୁଦାୟ ୩୫%ରୁ ଅଧିକ) ।
ମହିଳାମାନେ ଘରୋଇ ଜଳ ପରିଚାଳନାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥାନ୍ତି । ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ଜଳ ବିଶୋଧନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସମ୍ପର୍କିତ ଜ୍ଞାନ ଦ୍ୱାରା ସଶକ୍ତ କରି, ଏମ୍‌ଓଏଚ୍‌ୟୁଏ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାନୀୟ ଜଳ ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । ପାରମ୍ପରିକ ଭାବରେ ପୁରୁଷ ପ୍ରଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ପ୍ରସଙ୍ଗର ସମାଧାନ କରିବା ଏହି ଅଭିଯାନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ।
"ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳ, ଜଳ ପାଇଁ ମହିଳା ଅଭିଯାନ", "ଜଳ ଦୀପାବଳି" ର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ / କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ (ଆଦର୍ଶ ଆଚରଣ ବିଧି ଅଧୀନରେ ୫ଟି ରାଜ୍ୟକୁ ବାଦ୍ ଦେଇ) ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୧୫,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମହିଳା ଭାଗ ନେବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଏହି ଅଭିଯାନର ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି :
୧. ଜଳ ବିଶୋଧନ ପ୍ଲାଣ୍ଟର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଏବଂ ଜଳ ପରୀକ୍ଷଣ ସୁବିଧା ବିଷୟରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ପରିଚିତ କରାଇବା
୨. ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ସ୍ମାରକୀ ଏବଂ ପ୍ରବନ୍ଧ ମାଧ୍ୟମରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
୩. ଅମୃତ ଯୋଜନା ଏବଂ ଜଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ପରିଚିତ କରାଇବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷିତ କରିବା
ଏହି ଅଭିଯାନର ଆଶାନୁରୂପ ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟରେ ଜଳ ବିଶୋଧନ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ବୃଦ୍ଧି, ମାଲିକାନା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ୱବୋଧର ଭାବନା, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀର ସଶକ୍ତିକରଣ, ସକାରାତ୍ମକ ଗୋଷ୍ଠୀ ପ୍ରଭାବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ମଡେଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ଅମୃତ ଏବଂ ଏନୟୁଏଲ୍‌ଏମ୍‌ର ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସହର ଅଧିକାରୀମାନେ ଡବ୍ଲୁଟିପି ଚିହ୍ନଟ କରି ଏହି ଗସ୍ତକୁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ଏମ୍‌ଓଏଚ୍‌ୟୁଏ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ସହର ଅଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଏବଂ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛି, ଯାହା ଅମୃତ ଅଧୀନରେ ଜଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରେ ମହିଳା ମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ।