आवास तथा शहरी मामिला मन्त्रालय
जल दिवाली - महिलाका लागि पानी, पानीका लागि महिला अभियान शुरु गरियो
यसको उद्देश्य जल प्रशासनमा महिलाहरूलाई सामेल गर्नका लागि मञ्च प्रदान गर्नु हो
यस अभियान अन्तर्गत महिला स्वयं सहायता समूहले 550 भन्दा अधिक जल उपचार संयन्त्रको भ्रमण गर्नेछन्
06 NOV 2023 11:57AM by PIB Gangtok
आवास एवं शहरी मामिला मन्त्रालय (एमओएचयूए) आफ्नो प्रमुख योजना - कायाकल्प एवं शगरी परिवर्तनका लागि अटल मिशन (एएमआरयूटी) अन्तर्गत मन्त्रालयको राष्ट्रिय शहरी जीविका मिशन (एनयूएलएम) को साझेदारीमा एक प्रगतिशील पहल “पानीका लागि महिला, महिलाका लागि पानी अभियान” को अनावरण गर्नका लागि पूर्ण रूपले तयारी छ। ओडिशा अर्बन एकाडेमी ज्ञान साझेदारी हो। यो अभियानले जल दिवाली पालन गर्दछ र 7 नोभेम्बर, 2023 बाट शुरु हुेछ। यो 9 नोभेम्बर, 2023 सम्म जारी रहनेछ।
यो अभियानको उद्देश्य जल प्रशासनमा महिलाहरूलाई सामेल गर्नका लागि मञ्च प्रदान गर्नु हो। उनीहरूलाई आ-आफ्नो सम्बन्धित शहरमा रहेको जल उपचार संयन्त्र (डब्ल्यूटीपी) हरूको भ्रमणको माध्यमद्वारा जल उपचार प्रक्रियाको बारेमा प्रत्यक्ष ज्ञान दिइनेछ। यो भ्रमणले घर-परिवारमा स्वच्छ तथा सुरक्षित पिउने पानी पुर्याउनमा संलग्न अत्यावश्यक प्रक्रियाहरूलाई स्पष्ट पार्नेछ। यस अतिरिक्त, महिलाहरूले पानीको गुणस्तर परीक्षण प्रोटोकलबारे जानकारी प्राप्त गर्नेछन् जसले नागरिकहरूलाई आवश्यक गुणस्तरको पानी प्राप्त गर्ने सुनिश्चित गर्नेछ। अभियानको मुख्य लक्ष्य भनेको महिलाहरूमा जल बुनियादी ढाँचाप्रति स्वामित्व र आफ्नोपनको भावना जगाउनु हो।
भारतमा 3,000 भन्दा अधिक जल उपचार संयन्त्र छन्, जसको डिजाइन जल उफचार क्षमता 65,000 एमएलडीभन्दा अधिक र परिचालन क्षमता 55,000 एमएलडीभन्दा अधिक छ। उक्त अभियानको क्रममा महिला स्वयं सहायता समूह (एसएचजी) हरूले 550 भन्दा अधिक जल उपचार संयन्त्रहरूको भ्रमण गर्नेछन्, जसको संयुक्त परिचालन क्षमता 20,000 एमएलडी (देशको कुल क्षमताको 35% भन्दा अधिक) भन्दा अधिक छ।
घरेलु जल प्रबन्धनमा महिलाहरूको महत्त्वपूर्ण भूमिका हुन्छ। जल उपचार प्रक्रिया र बुनियादी ढाँचाको बारेमा जानकारीका साथ महिलाहरूलाई सशक्त बनाएर, एमओएचयूएले उनीहरूको घरपरिवारका लागि सुरक्षित तथा स्वच्छ पिउने पानीमा पहुँच सुनिश्चित गर्न उनीहरूको क्षमता अभिवृद्धि गर्ने लक्ष्य राखेको छ। यो अभियानले परम्परागत रूपमा पुरुषहरूको प्रभुत्व भएका क्षेत्रहरूमा समावेशिता तथा विविधतालाई बढावा दिएर लैङ्गिक समानताका मुद्दाहरूलाई सम्बोधन गर्ने लक्ष्य राखेको छ।
“महिलाका लागि पानी, पानीका लागि महिला अभियान”, “जल दिवाली” को पहिलो चरणमा सबै राज्य/केन्द्र शासित प्रदेशहरू (आदर्श आचार संहिता अन्तर्गत 5 राज्यलाई छोड़ेर) को भागीदारी हुनेछ, जसमा राष्ट्रव्यापी रूपमा 15,000 भन्दा अधिक एसएचजी महिलाहरूको अपेक्षित भागीदारी रहनेछ। राष्ट्रव्यापी। अभियानका फोकस क्षेत्रहरू सामेल छन्:
1. महिलाहरूलाई जल उपचार संयन्त्र र जल परीक्षण सुविधाहरूको कार्यप्रणालीसित परिचिर गराउनु-
2. महिला स्वयं सहायता समूहहरूद्वारा निर्मित स्मृति चिन्ह र लेखहरूको माध्यमद्वारा समावेशिता तथा भागीदारीलाई बढावा दिनु-
3. महिलाहरूलाई अमृत योजना र जल बुनियादी ढाँचामा यसको प्रभावबारे परिचित तथा शिक्षित गराउनु-
अभियानको प्रत्याशित परिणामहरूमा जल उपचारमाथि जागरूकता तथा ज्ञानमा वृद्धि, स्वामित्व र जिम्मेवारीको भावना, समावेशितालाई बढढ़ावा दिनु, एसएचजीहरूको सशक्तिकरण, सकारात्मक सामुदायिक प्रभाव र भविष्यका पहलहरूको लागि नमूना सामेल गर्नु रहेका छन्।
एएमआरयूटी र एनयूएलएमका राज्य र शहरका अधिकारीहरूले डब्ल्यूटीपीको पहिचान गरेर यी भ्रमणहरूलाई सुविधाजनक बनाउने छन्। एमओएचयूएले सबै राज्य र शहरका अधिकारीहरूलाई यो पहलमा सक्रिय रूपमा सहभागी हुन र समर्थन गर्न आह्वान गरेको छ, जो अमरुतच अन्तर्गत जल बुनियादी ढाँचाको महत्त्वपूर्ण क्षेत्रमामा महिलाहरूलाई सामेल गर्ने दिशामा एक महत्त्वपूर्ण प्रगति हो।

Ministry of Housing & Urban Affairs
Jal Diwali -"Women for Water, Water for Women Campaign" launched
Aims to provide platform for inclusion of women in water governance
Women SHGs to visit more than 550 water treatment plants under this campaign
06 NOV 2023 11:57AM by PIB Delhi
The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) is all set to unveil a progressive initiative "Women for Water, Water for Women Campaign" under its flagship scheme - Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT), in partnership with the Ministry's National Urban Livelihood Mission (NULM). Odisha Urban Academy is the knowledge partner. This campaign celebrates "Jal Diwali" and commences from, 7th November, 2023. It will continue till 9th November, 2023.
The campaign aims to provide a platform for inclusion of women in water governance. They will be given first-hand knowledge about water treatment processes through visits to Water Treatment Plants (WTPs) in their respective cities. These visits will elucidate the vital procedures involved in delivering clean and safe drinking water to households. Additionally, women will gain insight into water quality testing protocols which ensure that citizens get water of the required quality. The overarching goal of the campaign is to instill a sense of ownership and belonging among women towards water infrastructure.
India has more than 3,000 Water treatment plants, with a designed water treatment capacity of more than 65,000 MLD and operational capacity of more than 55,000 MLD. During the said campaign, women Self Help Groups (SHGs) will visit more than 550 water treatment plants, with a combined operational capacity of more than 20,000 MLD (more than 35% of the country’s total).
The women play a significant role in household water management. By empowering women with knowledge about water treatment processes and infrastructure, MoHUA aims to enhance their ability to ensure access to safe and clean drinking water for their households. The campaign aims to address issues of gender equality by promoting inclusivity and diversity in sectors traditionally dominated by men.
The phase I of "Women for Water, Water for Women Campaign", “Jal Diwali” shall witness participation from all States/ UTs (barring the 5 States under Model Code of Conduct), with an expected participation of more than 15,000 SHG women, nationwide. The focus areas of the campaign include:
1. Familiarizing the women with functioning of Water Treatment Plants & water testing facilities
2. Promote inclusivity & involvement through souvenirs & articles created by Women SHGs
3. Familiarizing & educating the women about AMRUT scheme & its impact on water infrastructure
The anticipated outcomes of the campaign include increased awareness and knowledge on water treatment, sense of ownership and responsibility, promotion of inclusivity, empowerment of SHGs, positive community impact and model for future initiatives.
State and city officials from AMRUT and NULM will be facilitating these visits by identifying WTPs. MoHUA has called upon all State and City officials to actively participate and support this initiative, marking a significant stride towards including women in the vital space of water infrastructure under AMRUT.