হাউশিং অমসুং অর্বান পোবর্তী এল্লিবেসন মন্ত্রালয়
জল দিৱালি-“নুপীশিংগীদমক ঈশিং, ৱাতর কেম্পেনগীদমক নুপীশিং” হৌদোকখ্রে
কেম্পেন অসিগী মখাদা ঈশিং ফংহন্নবা থবক্তা নুপীশিং য়াওহন্নবা, ঈশিং শেংদোক্নবা প্লান্ত ৫৫০দা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং চৎনবা মফম অমা পীনবা পান্দম থম্লি
06 NOV 2023 11:57AM by PIB Imphal
হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিস্ত্রিনা মসিগী নেসনেল অর্বান লাইফলিহুদ মিসনগা লোয়ননা মসিগী অতল মিসন ফোর রিজুভেনেসন এন্দ অর্বান ত্রান্সফোর্মেসনগী মখাদা দিৱালি-“নুপীশিংগীদমক ঈশিং, ৱাতর কেম্পেনগীদমক নুপীশিং” থৌরম হৌদোক্নবা থৌরাং তৌরে। কেম্পেন অসিনা “জল দিৱালি” পাংথোক্কনি অমসুং মসি নবেম্বর ৭,২০২৩দগী হৌগনি। মসি নবেম্বর ৯, ২০২৩ ফাওবা মখা চৎথগনি।
কেম্পেন অসিগী মখাদা ঈশিং ফংহন্নবা থবক্তা নুপীশিং শরুক য়াহন্নবা পান্দম থম্লি। মখোয় ঈশিং শেংদোকপগী মতাংদা লৌশিং ফংনবা মখোয় মখোয়গী সহরশিংদা লৈবা ৱাতর ত্রিৎমেন্ত প্লান্তশিংদা চৎকনি। মসিনা য়ুমথোঙশিংদা অফবা অমসুং থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা থবকশিং ফগৎহনগনি। কেম্পেন অসি মাইপাকপা অসিনা নুপীশিংদা মপু ওইবগী ৱাখল্লোন অমা ফাওহনগনি অমসুং ঈশিং ফংহন্নবা মচাকশিংগা মরী লৈনহনগনি।
৬৫,০০০ এম.এল.দি কেপাসিতি লৈবা অমসুং ওপরেসনেল কেপাসিতি ৫৫,০০ এম.এল.দি লৈবা ৱাতর ত্রিৎমেন্ত প্লান্ত ৩,০০০ হেন্না ভারত্তা লৈরি। কেম্পেন মনুংদা ঈশিং শেংদোক্নবা প্লান্ত ৫৫০দা নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং চৎনবা পান্দম থম্লি। হায়রিবা অসি ২০,০০০ এম.এল.দি ওপরেসনেল কেপাসিতি হেন্না লৈরি।
য়ুম অমগী ঈশিং ফংহনবদা নুপীশিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ঈশিং শেংদোকপগী মতাংদা নুপীশিং লৌশিং লৈহন্দুনা মখোয়গী য়ুমশিংদা অফবা থক্নবা ঈসিং ফংহনবদা মখোয়গী থৌদাং হেনগৎহন্নবা মিনিস্ত্রিনা পান্দম থম্লি। মহৌশাদগী হৌনা নুপাশিংনা ঙমদুনা লাকপা থবকশিংদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহন্দুনা নুপা-নুপী থোং মান্নদবগী ৱাথোকশিং ৱারোইশিন পুরক্নবা কেম্পেন অসিনা পান্দম থম্লি।
অহানবা তাঙ্কক্কী জল দিৱালি-“নুপীশিংগীদমক ঈশিং, ৱাতর কেম্পেনগীদমক নুপীশিং” রাজ্যশিং/য়ু.তিশিং(মীখল পাংথোক্লিবা রাজ্য ৫ নত্তনা)গী নুপী সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ১৫,০০০ হেন্না শরুক য়াগনি। কেম্পেন অসিনা মরুওইনা পাংথোক্কদবা থবকশিংদি :
1. নুপীশিংদা ৱাতর ত্রিৎমেন্ত প্লান্তশিং অমসুং ঈশিং চাংয়েং তৌনবগী খুদোংচাবশিং খঙহনবা
2. নুপীশিংগী সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংনা পুথোকপা সোভেনিয়রশিং অমসুং পোৎলমশিংগী খুৎথাংদা থবক-থৌরম খুদিংমক্তা শরুক য়াহনবা পুক্নিং থৌগৎপা
3. অমরুত স্কিম অমসুং ঈশিং ফংহন্নবা মচাকশিং শেমগৎদা মসিনা পীরিবা কান্নবগী মতাংদা নুপীশিং খঙহনবা অমসুং তাকপীবা
কেম্পেন অসিদগী ফংগনি হায়না থাজবা থম্লিবশিংগী মনুংদা ৱাতর ত্রিৎমেন্ত প্লান্তশিংগী মরমদা খঙহনবা, মপু ওইবগী ৱাখল ফাওহনবা, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং শক্তি পীবা, তুংগী চাউখৎ-থৌরাংশিংগী নমুনাগী অফবা ইথিল পীবা য়াওরি।
অমরুত অমসুং এন.য়ু.এল.এমগী স্তেৎ অমসুং সিতি ওফিসিএলশিংনা খোঙচৎশিং অসিদা মতেং পাংগনি। অমরুতকী মখাদা ঈশিং ফংহন্নবা মচাকশিং শেমগৎপদা নুপীশিং শরুক য়াহন্নবা থবক অসিদা মতেং পাংনবা মিনিস্ত্রিনা স্তেৎ অমসুং সিতি ওফিসিএলশিংদা খঙহনখ্রে

Ministry of Housing & Urban Affairs
Jal Diwali -"Women for Water, Water for Women Campaign" launched
Aims to provide platform for inclusion of women in water governance
Women SHGs to visit more than 550 water treatment plants under this campaign
06 NOV 2023 11:57AM by PIB Delhi
The Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) is all set to unveil a progressive initiative "Women for Water, Water for Women Campaign" under its flagship scheme - Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT), in partnership with the Ministry's National Urban Livelihood Mission (NULM). Odisha Urban Academy is the knowledge partner. This campaign celebrates "Jal Diwali" and commences from, 7th November, 2023. It will continue till 9th November, 2023.
The campaign aims to provide a platform for inclusion of women in water governance. They will be given first-hand knowledge about water treatment processes through visits to Water Treatment Plants (WTPs) in their respective cities. These visits will elucidate the vital procedures involved in delivering clean and safe drinking water to households. Additionally, women will gain insight into water quality testing protocols which ensure that citizens get water of the required quality. The overarching goal of the campaign is to instill a sense of ownership and belonging among women towards water infrastructure.
India has more than 3,000 Water treatment plants, with a designed water treatment capacity of more than 65,000 MLD and operational capacity of more than 55,000 MLD. During the said campaign, women Self Help Groups (SHGs) will visit more than 550 water treatment plants, with a combined operational capacity of more than 20,000 MLD (more than 35% of the country’s total).
The women play a significant role in household water management. By empowering women with knowledge about water treatment processes and infrastructure, MoHUA aims to enhance their ability to ensure access to safe and clean drinking water for their households. The campaign aims to address issues of gender equality by promoting inclusivity and diversity in sectors traditionally dominated by men.
The phase I of "Women for Water, Water for Women Campaign", “Jal Diwali” shall witness participation from all States/ UTs (barring the 5 States under Model Code of Conduct), with an expected participation of more than 15,000 SHG women, nationwide. The focus areas of the campaign include:
1. Familiarizing the women with functioning of Water Treatment Plants & water testing facilities
2. Promote inclusivity & involvement through souvenirs & articles created by Women SHGs
3. Familiarizing & educating the women about AMRUT scheme & its impact on water infrastructure
The anticipated outcomes of the campaign include increased awareness and knowledge on water treatment, sense of ownership and responsibility, promotion of inclusivity, empowerment of SHGs, positive community impact and model for future initiatives.
State and city officials from AMRUT and NULM will be facilitating these visits by identifying WTPs. MoHUA has called upon all State and City officials to actively participate and support this initiative, marking a significant stride towards including women in the vital space of water infrastructure under AMRUT.