Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the distribution of 51,000+ appointment letters under Rozgar Mela
28 OCT 2023 3:16PM by PIB Delhi
Namaskar!
This journey of 'Rozgar Mela' has reached a crucial stage this month. Last year, 'Rozgar Mela' had started in the month of October itself. Since then, Rozgar Melas are being organized on a regular basis, time and again, at the Centre and in the NDA-ruled and BJP-ruled states. So far lakhs of youngsters have been given appointment letters for government jobs. Even today, more than 50,000 youngsters have been given government jobs. There are still a few days left for Diwali, but for the families of 50,000 youngsters who have received appointment letters, this occasion is no less than a Diwali. You all have achieved this position with your hard work. For this, all of you, my young friends, especially our daughters, deserve heartfelt appreciation. My best wishes to your families as well!
Friends,
The Rozgar Melas organized in different states and Union Territories of the country are a proof of our commitment towards the youth. Our government is working in mission mode keeping in mind the future of the youth. We are not only providing employment, but also are ensuring that the entire system is transparent, due to which the youth have confidence in the appointment process. We have not only streamlined the recruitment process but also restructured some examinations. The time taken for the recruitment cycle of Staff Selection Commission (SSC) has now almost halved. That is, the time from issue of circular letter to issuance of appointment letter has been reduced significantly. This has saved a lot of time for the youth. The government has made another important reform in the interest of the youth. SSC has started conducting some exams in Hindi, English and 13 regional languages. This is giving an opportunity to a large number of youngsters who had a language barrier in their way to apply for jobs.
Friends,
Today, the direction in which Bharat is moving and the speed at which it is moving, have helped in creating new employment opportunities in every sector. You must have heard of the Dhordo village of Gujarat. You might know that Dhordo is a village in Kutch district bordering Pakistan. This Dhordo village has been given the honour of the Best Tourism Village by the United Nations. Earlier, Hoysala temples of Karnataka, and Santiniketan of West Bengal have got the recognition of World Heritage Site. You can imagine how much this has increased the potential for tourism and expansion of the economy here. First, expansion in tourism directly means that new employment opportunities will increase rapidly. As a result of tourism, the benefits will go to the nearby hotels, small shopkeepers, bus drivers, taxi drivers and auto rickshaw drivers. Everyone benefits, including drivers and even tourist guides. Similarly, sports sector is also a sector which is creating new employment opportunities. Our players are exhibiting unprecedented performances in national and international games. These achievements are also a sign of major changes and development in the sports landscape of our country. And when the sports sector develops, it not only produces better players but also creates many new opportunities for trainers, physios, referees and sports nutritionists.
Friends,
We are strengthening the traditional sectors that provide employment. And besides this, we are promoting new sectors like renewable energy, space, automation and defence exports. New doors of possibilities have opened in drone technology. Today, the use of farmer drones in crop assessment and spraying of nutrients is gradually increasing. Under the Swamitva scheme, drones are being used in land mapping. You might have seen a video a few days ago. In Lahaul-Spiti, Himachal Pradesh, ICMR transported medicines from one place to another with the help of drones. Earlier this work used to take two hours but with the help of drones it can be done in 20, 25, 30 minutes or even less than that. Drones have also given rise to a large number of startups. The investment made in this sector is helping the youth in designing new types of drones.
My family members,
In this month, we have also celebrated the birth anniversary of Pujya Bapu. Gandhiji used the charkha as a powerful symbol of Swadeshi and Karmayoga. Khadi's shine which was lost before has now been brought back. 10 years ago the sales of Khadi were around Rs 30 thousand crores. Now it has crossed Rs 1.25 lakh crore. This has created many new employment opportunities in the Khadi and Village Industries sector. Women, in particular, have got a lot of benefit from this.
Friends,
Every country has different types of capabilities. Some have natural resources; some are endowed with minerals; some have the strength of a long coastline. But to utilize this potential, the greatest strength that is required is the power of our youth. The stronger the youth power, the more the country will develop. Today Bharat is preparing its youth to take advantage of new opportunities through skilling and education. Keeping in view the modern needs of the future, modern National Education Policy is being implemented in the country. A large number of new medical colleges, skill development institutes like IITs, IIMs or IIITs have been opened in the country. Crores of youngsters have been given training under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana. Crores of artisans in our country earn their livelihood through their traditional occupations. PM Vishwakarma Yojana has also been started for such Vishwakarma artisans. Today, in the era of technology, everything is changing rapidly, so everyone has to keep updating their skills and knowledge. After learning any new skill, it is very important to continuously upskill and re-skill it. Under the PM Vishwakarma Yojana, traditional skills of artisans are being linked with modern technology and tools.
My family members,
Creating employment opportunities for the youth is an important part of the process of nation building. This is a vital step towards achieving the goal of a developed Bharat. As a government employee, you have to take all such schemes forward and implement them on the ground. Today, all of you are joining us as important partners in our journey of nation building. You are fulfilling your dreams today but at the same time you are also taking responsibility for the dreams of your countrymen. Your active and proactive contribution is very important in making this journey successful. So, I urge you to also keep expanding your knowledge-base on I-GoT portal. Your every step will help in taking the country forward rapidly on the path of development.
Once again, my best wishes to all of you. Best wishes to your family members! Today is Sharad Purnima. The upcoming days mark the period of festivals. Wherever you might be; you might be engaged in government work, but make sure to propagate this mantra of 'vocal for local' everywhere. Tell your family members that we will be committed to 'vocal for local' and that is a crucial way for increasing employment opportunities. It is also a way to provide new opportunities. Once again, my best wishes to all of you! Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰোজগাৰ মেলাৰ অধীনত ৫১,০০০+ নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ পাঠ
28 OCT 2023 3:16PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ।
নিয়োগ মেলাৰ এই যাত্ৰা এই মাহত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায়ত উপনীত হৈছে। যোৱা বছৰ অক্টোবৰ মাহতহে আৰম্ভ হৈছিল নিয়োগ মেলা। তেতিয়াৰ পৰাই কেন্দ্ৰ আৰু এন ডি এ শাসিত আৰু বিজেপি শাসিত ৰাজ্যসমূহত নিৰন্তৰ, বাৰে বাৰে নিয়োগ মেলাৰ আয়োজন কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে লাখ লাখ যুৱকক চৰকাৰী চাকৰিৰ বাবে নিযুক্তি পত্ৰ দিয়া হৈছে। আজিও ৫০ হাজাৰৰো অধিক যুৱক-যুৱতীক চৰকাৰী চাকৰি দিয়া হৈছে। দীপাৱলীৰ বাবে এতিয়াও কিছু সময় বাকী আছে যদিও নিযুক্তি পত্ৰ পোৱা ৫০ হাজাৰ যুৱকৰ পৰিয়ালৰ বাবে এই সুযোগ দীপাৱলীতকৈও কম নহয়। আপোনালোক সকলোৱে কঠোৰ পৰিশ্ৰমেৰে এই পদ অৰ্জন কৰিছে। ইয়াৰ বাবে আপোনালোক সকলো, মোৰ নজোৱান বন্ধুসকল, বিশেষকৈ আমাৰ কন্যা সন্তানসকল, বহু অভিনন্দনৰ যোগ্য। আপোনালোকৰ পৰিয়াললৈ মোৰ ফালৰ পৰা বহুত বহুত শুভকামনা।
বন্ধুসকল,
দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত আয়োজন কৰা ৰোজগাৰ মেলাসমূহ যুৱ প্ৰজন্মৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাৰ প্ৰমাণ। আমাৰ চৰকাৰে যুৱ প্ৰজন্মৰ ভৱিষ্যতৰ কথা মনত ৰাখি মিছন মোডত কাম কৰি আছে। আমি কেৱল কৰ্মসংস্থাপনৰ ব্যৱস্থা কৰাই নহয়, বৰং সমগ্ৰ ব্যৱস্থাটো পাৰদৰ্শীও কৰিছোঁ, যাৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলৰ নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়াৰ ওপৰত আস্থাৰ সৃষ্টি হৈছে। আমি কেৱল নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়া সুশৃংখলিত কৰাই নহয়, কিছুমান পৰীক্ষাৰ পুনৰ্গঠনো কৰিছোঁ। ষ্টাফ ছিলেকশ্যন কমিশ্যন (এছএছচি)ৰ নিযুক্তি চক্ৰৰ বাবে লোৱা সময় এতিয়া প্ৰায় আধালৈ হ্ৰাস পাইছে। অৰ্থাৎ চাৰ্কুলাৰ পত্ৰ প্ৰকাশৰ পৰা নিযুক্তি পত্ৰ জাৰি কৰালৈকে সময় বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাইছে। ইয়াৰ ফলত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বহু সময় ৰাহি হৈছে। যুৱক-যুৱতীসকলৰ স্বাৰ্থত চৰকাৰে আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে। এছ এছ চিয়ে হিন্দী, ইংৰাজী আৰু ১৩টা আঞ্চলিক ভাষাত কিছু পৰীক্ষা অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত বৃহৎ সংখ্যক যুৱক-যুৱতীয়ে চাকৰিৰ বাবে আবেদন কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে, যাৰ পথত ভাষাৰ বাধাই দেখা দিছিল।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত যি দিশত আগবাঢ়িছে আৰু যি গতিৰে আগবাঢ়িছে, প্ৰতিটো খণ্ডতে নতুন নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। কিছুদিন আগতে গুজৰাটৰ ধোৰদো গাঁৱৰ কথা, আপোনালোকে চাগে গম পায় যে কচ্ছ জিলাত পাকিস্তানৰ সীমান্তৰ এখন গাঁও ধোৰদো। এই ধোৰদো গাঁওখন ৰাষ্ট্ৰসংঘই শ্ৰেষ্ঠ পৰ্যটন গাঁও হিচাপে সন্মানিত কৰিছে। ইয়াৰ পূৰ্বে কৰ্ণাটকৰ হয়শালা মন্দিৰ আৰু পশ্চিম বংগৰ শান্তিনিকেতনে বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰৰ স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। ইয়াৰ ফলত ইয়াত পৰ্যটন আৰু অৰ্থনীতিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ সম্ভাৱনা কিমান বৃদ্ধি পাইছে সেয়া আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে। প্ৰথমতে, পৰ্যটন বৃদ্ধিৰ পোনপটীয়া অৰ্থ হ’ল নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাব, যাৰ লাভ, এয়া পৰ্যটনৰে ফল, যাৰ লাভ হ’ব ওচৰৰ হোটেল, সৰু দোকানী, বাছ চালক, টেক্সি চালক, অটোৰিক্সা চালক। সকলোৱে লাভৱান হ’ব, আৰু আনকি পৰ্যটক গাইডকে ধৰি। একেদৰে ক্ৰীড়া খণ্ডও এনে এটা খণ্ড যিয়ে নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। আমাৰ খেলুৱৈসকলে ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় খেলত ঐতিহাসিক প্ৰদৰ্শন আগবঢ়াইছে। এই কৃতিত্বসমূহ আমাৰ দেশৰ ক্ৰীড়া পৰিৱেশতো বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আৰু উন্নয়নৰ চিন স্বৰূপ। আৰু যেতিয়া ক্ৰীড়া খণ্ডৰ বিকাশ হয়, তেতিয়া কেৱল উন্নত খেলুৱৈয়েই সৃষ্টি হোৱাই নহয়, ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰশিক্ষক, ফিজিঅ’, ৰেফাৰী আৰু ক্ৰীড়া পুষ্টিবিদৰ দৰে বহু নতুন সুযোগৰ সৃষ্টি হয়।
বন্ধুসকল,
আমি কৰ্মসংস্থাপন প্ৰদান কৰা পৰম্পৰাগত খণ্ডসমূহক শক্তিশালী কৰি আছোঁ। আৰু ইয়াৰ লগতে আমি নবীকৰণযোগ্য শক্তি, মহাকাশ, স্বয়ংক্ৰিয়কৰণ আৰু প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিৰ দৰে নতুন খণ্ডক প্ৰসাৰিত কৰিছোঁ। ড্ৰ’ন প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সম্ভাৱনাৰ নতুন দুৱাৰ মুকলি হৈছে। আজি শস্যৰ মূল্যায়ন আৰু পুষ্টিকৰ পদাৰ্থৰ স্প্ৰে’ত কৃষকৰ ড্ৰ’নৰ ব্যৱহাৰ ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাইছে। মালিকীস্বত্ব আঁচনিৰ অধীনত লেণ্ড মেপিঙত ড্ৰ’ন ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। কিছুদিন আগতে হয়তো আপুনি এটা ভিডিঅ’ দেখিছে। হিমাচল প্ৰদেশৰ লাহাউল-স্পিতিত আইচিএমআৰে ড্ৰ’নৰ সহায়ত এঠাইৰ পৰা আন ঠাইলৈ ঔষধ পৰিবহণ কৰিছিল। আগতে এই কামটো দুঘণ্টা সময় লাগিছিল যদিও ড্ৰ’নৰ সহায়ত ২০, ২৫, ৩০ মিনিট বা তাতোকৈ কম সময়ত কৰিব পৰা যায়। ড্ৰ’নেও বৃহৎ সংখ্যক ষ্টাৰ্টআপৰ জন্ম দিছে। এই খণ্ডত কৰা বিনিয়োগে যুৱক-যুৱতীসকলক নতুন ধৰণৰ ড্ৰ’ন ডিজাইন কৰাত সহায় কৰিছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
এই মাহত আমি পূজ্য বাপুৰ জন্ম বাৰ্ষিকীও পালন কৰিছোঁ। গান্ধীজীয়ে যঁতৰক স্বদেশী আৰু কৰ্মযোগৰ এক শক্তিশালী প্ৰতীক হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিছিল। জিলিকনি হেৰুৱাই পেলোৱা খাদী এতিয়া ঘূৰি আহিছে। ১০ বছৰ আগতে খাদীৰ বিক্ৰী আছিল প্ৰায় ৩০ হাজাৰ কোটি টকা। এতিয়া ১.২৫ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। ইয়াৰ ফলত খাদী আৰু গাঁও উদ্যোগ খণ্ডত বহুতো নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। বিশেষকৈ মহিলাসকলে ইয়াৰ পৰা যথেষ্ট সহায় লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিখন দেশৰ বিভিন্ন ধৰণৰ সামৰ্থ্য আছে। কাৰোবাৰ প্ৰাকৃতিক সম্পদ আছে, কোনোবা খনিজ পদাৰ্থৰে সমৃদ্ধ, কাৰোবাৰ দীঘলীয়া উপকূলৰ শক্তি আছে। কিন্তু এই সম্ভাৱনাক ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজন হ’ল আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তি। যুৱ শক্তি যিমানেই শক্তিশালী হ’ব সিমানেই দেশৰ উন্নয়ন হ’ব। আজি ভাৰতে নিজৰ যুৱক-যুৱতীসকলক দক্ষতা আৰু শিক্ষাৰ জৰিয়তে নতুন সুযোগৰ সুবিধা ল’বলৈ সাজু কৰি তুলিছে। ভৱিষ্যতৰ আধুনিক প্ৰয়োজনীয়তাক লক্ষ্য ৰাখি দেশত আধুনিক ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। দেশত বৃহৎ সংখ্যক নতুন মেডিকেল কলেজ, আই আই টি, আই আই এম বা ট্ৰিপল আই টিৰ দৰে দক্ষতা বিকাশৰ প্ৰতিষ্ঠান মুকলি কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী কৌশল বিকাশ যোজনাৰ অধীনত কোটি কোটি যুৱকক প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। আমাৰ দেশৰ কোটি কোটি শিল্পীয়ে নিজৰ পৰম্পৰাগত বৃত্তিৰ জৰিয়তে জীৱিকা অৰ্জন কৰে। তেনে বিশ্বকৰ্মা কাৰিকৰৰ বাবেও আৰম্ভ কৰা হৈছে প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা। আজি প্ৰযুক্তিৰ যুগত সকলো দ্ৰুতগতিত সলনি হৈছে, গতিকে সকলোৱে নিজৰ দক্ষতা আৰু জ্ঞান আপডেট কৰি থাকিব লাগিব। যিকোনো নতুন দক্ষতা শিকাৰ পিছত ধাৰাবাহিকভাৱে upskill আৰু পুনৰ স্কিল কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। পি এম বিশ্বকৰ্মা যোজনাৰ অধীনত কাৰিকৰৰ পৰম্পৰাগত দক্ষতাক আধুনিক প্ৰযুক্তি আৰু সঁজুলিৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে।
মোৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকল,
যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰাটো ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণ প্ৰক্ৰিয়াৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ দিশত এয়া এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। এজন চৰকাৰী কৰ্মচাৰী হিচাপে এনে সকলো আঁচনি আগুৱাই নি স্থলতে কাৰ্যকৰী কৰিব লাগিব। আজি আপোনালোক সকলোৱে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ যাত্ৰাত গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ হিচাপে আমাৰ সৈতে যোগদান কৰিছে। মই আপোনালোকক আহ্বান জনাইছোঁ যে আজি আপোনালোকে নিজৰ সপোন পূৰণ কৰিছে যদিও দেশবাসীৰ সপোনৰো মালিকীস্বত্ব লৈছে। আপোনালোকক আহ্বান জনাইছোঁ যে এই যাত্ৰাক লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত আপোনালোকৰ সক্ৰিয় যোগদান অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আপুনিও আই-গট পৰ্টেলত আপোনাৰ জ্ঞান বৃদ্ধি কৰি থাকিব লাগে। আপোনাৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপে দেশক দ্ৰুতগতিত উন্নয়নৰ পথত আগুৱাই নিয়াত সহায় কৰিব। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ সদস্যলৈ আগন্তুক সমগ্ৰ সময়ৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ, আজি শাৰদ পূৰ্ণিমা। সমগ্ৰ আগন্তুক সময় উৎসৱৰ সময়, আপুনি য'তেই নাথাকক কিয়, আপুনি হয়তো চৰকাৰী কামত নিয়োজিত হ'ব পাৰে, কিন্তু ভোকেল ফৰ লোকেল এই মন্ত্ৰ সকলোতে বিয়পাই দিয়ক, আপোনাৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলকো কওক যে আমি ভোকেল ফৰ লোকেলৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হ'ম আৰু সেয়াই হৈছে ৰোজগাৰৰ নতুন সুযোগ প্ৰদানৰো এটা মাধ্যম। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোলৈ বহুত বহুত শুভকামনা। বহুত বহুত ধন্যবাদ।