Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the distribution of 51,000+ appointment letters under Rozgar Mela
28 OCT 2023 3:16PM by PIB Delhi
Namaskar!
This journey of 'Rozgar Mela' has reached a crucial stage this month. Last year, 'Rozgar Mela' had started in the month of October itself. Since then, Rozgar Melas are being organized on a regular basis, time and again, at the Centre and in the NDA-ruled and BJP-ruled states. So far lakhs of youngsters have been given appointment letters for government jobs. Even today, more than 50,000 youngsters have been given government jobs. There are still a few days left for Diwali, but for the families of 50,000 youngsters who have received appointment letters, this occasion is no less than a Diwali. You all have achieved this position with your hard work. For this, all of you, my young friends, especially our daughters, deserve heartfelt appreciation. My best wishes to your families as well!
Friends,
The Rozgar Melas organized in different states and Union Territories of the country are a proof of our commitment towards the youth. Our government is working in mission mode keeping in mind the future of the youth. We are not only providing employment, but also are ensuring that the entire system is transparent, due to which the youth have confidence in the appointment process. We have not only streamlined the recruitment process but also restructured some examinations. The time taken for the recruitment cycle of Staff Selection Commission (SSC) has now almost halved. That is, the time from issue of circular letter to issuance of appointment letter has been reduced significantly. This has saved a lot of time for the youth. The government has made another important reform in the interest of the youth. SSC has started conducting some exams in Hindi, English and 13 regional languages. This is giving an opportunity to a large number of youngsters who had a language barrier in their way to apply for jobs.
Friends,
Today, the direction in which Bharat is moving and the speed at which it is moving, have helped in creating new employment opportunities in every sector. You must have heard of the Dhordo village of Gujarat. You might know that Dhordo is a village in Kutch district bordering Pakistan. This Dhordo village has been given the honour of the Best Tourism Village by the United Nations. Earlier, Hoysala temples of Karnataka, and Santiniketan of West Bengal have got the recognition of World Heritage Site. You can imagine how much this has increased the potential for tourism and expansion of the economy here. First, expansion in tourism directly means that new employment opportunities will increase rapidly. As a result of tourism, the benefits will go to the nearby hotels, small shopkeepers, bus drivers, taxi drivers and auto rickshaw drivers. Everyone benefits, including drivers and even tourist guides. Similarly, sports sector is also a sector which is creating new employment opportunities. Our players are exhibiting unprecedented performances in national and international games. These achievements are also a sign of major changes and development in the sports landscape of our country. And when the sports sector develops, it not only produces better players but also creates many new opportunities for trainers, physios, referees and sports nutritionists.
Friends,
We are strengthening the traditional sectors that provide employment. And besides this, we are promoting new sectors like renewable energy, space, automation and defence exports. New doors of possibilities have opened in drone technology. Today, the use of farmer drones in crop assessment and spraying of nutrients is gradually increasing. Under the Swamitva scheme, drones are being used in land mapping. You might have seen a video a few days ago. In Lahaul-Spiti, Himachal Pradesh, ICMR transported medicines from one place to another with the help of drones. Earlier this work used to take two hours but with the help of drones it can be done in 20, 25, 30 minutes or even less than that. Drones have also given rise to a large number of startups. The investment made in this sector is helping the youth in designing new types of drones.
My family members,
In this month, we have also celebrated the birth anniversary of Pujya Bapu. Gandhiji used the charkha as a powerful symbol of Swadeshi and Karmayoga. Khadi's shine which was lost before has now been brought back. 10 years ago the sales of Khadi were around Rs 30 thousand crores. Now it has crossed Rs 1.25 lakh crore. This has created many new employment opportunities in the Khadi and Village Industries sector. Women, in particular, have got a lot of benefit from this.
Friends,
Every country has different types of capabilities. Some have natural resources; some are endowed with minerals; some have the strength of a long coastline. But to utilize this potential, the greatest strength that is required is the power of our youth. The stronger the youth power, the more the country will develop. Today Bharat is preparing its youth to take advantage of new opportunities through skilling and education. Keeping in view the modern needs of the future, modern National Education Policy is being implemented in the country. A large number of new medical colleges, skill development institutes like IITs, IIMs or IIITs have been opened in the country. Crores of youngsters have been given training under the Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana. Crores of artisans in our country earn their livelihood through their traditional occupations. PM Vishwakarma Yojana has also been started for such Vishwakarma artisans. Today, in the era of technology, everything is changing rapidly, so everyone has to keep updating their skills and knowledge. After learning any new skill, it is very important to continuously upskill and re-skill it. Under the PM Vishwakarma Yojana, traditional skills of artisans are being linked with modern technology and tools.
My family members,
Creating employment opportunities for the youth is an important part of the process of nation building. This is a vital step towards achieving the goal of a developed Bharat. As a government employee, you have to take all such schemes forward and implement them on the ground. Today, all of you are joining us as important partners in our journey of nation building. You are fulfilling your dreams today but at the same time you are also taking responsibility for the dreams of your countrymen. Your active and proactive contribution is very important in making this journey successful. So, I urge you to also keep expanding your knowledge-base on I-GoT portal. Your every step will help in taking the country forward rapidly on the path of development.
Once again, my best wishes to all of you. Best wishes to your family members! Today is Sharad Purnima. The upcoming days mark the period of festivals. Wherever you might be; you might be engaged in government work, but make sure to propagate this mantra of 'vocal for local' everywhere. Tell your family members that we will be committed to 'vocal for local' and that is a crucial way for increasing employment opportunities. It is also a way to provide new opportunities. Once again, my best wishes to all of you! Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রোজগার মেলাগী মখাদা এপোইন্তমেন্ত লেত্তর 51,000+ য়েন্থোকপদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
28 OCT 2023 3:16PM by PIB Imphal
খুরুমজরি।
থা অসিদা রোজগার মেলাগী খোঙচৎনা মরু ওইবা পন্দুপ অমা হৌখি। মমাং চহিগী ওক্তোবর থাদগী রোজগার মেলা হৌখি। মসিদগী হৌদুনা লেপ্পা-লৈতনা রোজগার মেলাশিং কেন্দ্র অমসুং NDAনা লৈঙাকপা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিরোরীশিংদা মথং-মথং পাঙথোক্তুনা লাকখি। হৌজিক ফাওবদা নহারোল লাখ কয়াদা সরকারগী থবকশিংগী এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং পীখ্রে। ঙসিসু নহারোল 50,000 হেনবদা সরকারগী থবকশিং পীরি। দিৱালী লাক্কদবা কুইদ্রে অদুউ এপোইন্তমেন্ত লেত্তরশিং ফংখিবা ইমুংশিংগীদমক্তদি মসি দিৱালিদগী তাবা নতে। নখোয়না কন্না হোৎনবনা মসিগী থাক অসি য়ৌবা ঙমখিবনি। মসিগীদমক ঐহাক্না পুম্নমক্তা, ঐগী নহা ওইরিবা মরুপশিং, মরু ওইনা ইচানুপীশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। নখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা অখন্ননা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা পাঙথোকখিবা রোজগার মেলাশিং অসিনা নহারোলগীদমক ঐখোয়না লৌরিবা ফিরেপ অদুগী শাখি ওইরি। ঐখোয়গী সরকারনা নহারোলগী তুংলমচৎকী খল্লগা মিসন মোদতা থবক তৌরি। ঐখোয়না থবক পীবা খক্তা নত্তনা ত্রান্সপরেন্ত ওইবা সিস্তেম অমা লৈহনবসু ঙম্লি মসিনা মরম ওইরগা থবক লৌবগী থৌওংশিংদা নহারোলনা থাজবা হেনগৎলক্লি। সরকার অসিনা প্রোসেসশিং অসি স্ত্রীমলাইন তৌনবা হোৎনবা খক্তা নত্তনা একজামিনেসন প্রোসিজরদসু রিস্ত্রকচর তৌখি। স্তাফ সেলেক্সন কম্মিসন (SSC)গী রিক্র্যুতমেন্ত সাইকলদা চংলম্বা মতম অদুসু শরুক তঙ্খাইদা হন্থহনখি। হায়বদি থবক লৌবগী নোতিফিকেসনসগী এমপ্লোইমেন্ত লেত্তর পীবগী মরক্তা লৈরিবা অপুনবা মতমদা চাউনা হন্থহনখি। মসিনা নহারোলগী মতম চাউনা কনবা ঙমখি। সরকারনা নহারোলগী য়াইফনবা মরু ওইবা অহোংবা অমগা পুরকখি। SSCগী একজামিনেসন খরা হিন্দী অমসুং ইংলিশকী মথক্তা তোঙান-তোঙানবা রিজনেল লোল 13দা পাঙথোক্তুনা এস্পিরেন্তশিংনা লোলগী পল অসি থুগাইবদা লাইহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা চংশিল্লিবা মাইকৈ অমসুং খোঙজেল অসিনা সেক্তর খুদিংমক্তা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরি। নখোয়না গুজরাতকী কচ্ছ জিলাদা লৈবা পাকিস্তানগী ঙমখৈদা লৈরিবা ধোরদো ভিলেজ অসিবু য়ুনাইতেদ নেসন্সনা বেস্ত তুরিজম ভিলেজকী এৱার্দ পীখিবা উরমগনি। অমসুং কর্নাতকাগী হোইসালা তেম্পেল কমপ্লেক্স অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলগী শান্তি নিকেতনবু ৱর্ল্দ হেরিতেজ সাইৎ ওইনা শকখঙখি। মসিনা মফম অসিগী তুরিজমগী পোতেন্সিএল অমসুং ইকনোমী কয়া য়াম্না হেনগৎহল্লমগনি খনবীয়ু। অহানবদা তুরিজমদা চাউখৎলকপা অসিনা হকথেংননা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীবা খোঙজেল য়াংবা হেনগৎহল্লি, কান্নবশিং অসি তুরিজমগী মহৈনি, মসিদগী মনাক নকপদা লৈবা হোতেলশিং, অপীকপা দুকানদারশিং, বস দ্রাইবরশিং, তেক্সি দ্রাইবরশিং, ওতো রিক্ষো থৌবশিংদা কান্নবা পীরি। মতৌ অসুম্না স্পোর্তসকী ওইনসু অনৌবা এভেন্যুশিং শেমগৎলি। ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংনা নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল গেম্সতা পুৱারী ওইরবা পরফোর্মেন্স উৎখি। মাইপাকপশিং অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কতা স্পোর্তস লেন্দস্কেপতা পুরকপা অচৌবা অহোংবশিং অমসুং দিবেলপমেন্তগী খুদম অমসু ওইরি। অমসুং স্পোর্তস সেক্তর চাউখৎলবা মতমদা মসিনা অফবা শান্নরোয়শিং পুথোকপা খক্তা নত্তনা মসিনা ত্রেনরশিং, ফিজিওশিং, রেফ্রীশিং অমসুং স্পোর্তস ন্যুত্রিস্নিস্তশিংগুম্বা অনৌবা খুদোংচাবা কয়া পীরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না থবক পীরিবা ত্রেদিস্নেল সেক্তরশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। অমসুং মসিগা লোয়ননা ঐখোয়না রিন্যুএবল ইনর্জী, স্পেস, ওতোমেসন অমসুং দিফেন্সগুম্বা অনৌবা সেক্তরশিংগী এক্সপোর্ত তৌবা থৌগৎলি। দ্রোন তেক্নোলোজীদা ওইথোকপা য়াবশিংগী অনৌবা থোংশিং হাংলি। ঙসি লৌমীশিংনা দ্রোন শীজিন্নদুনা ক্রোপ এসেসমেন্ত তৌরি অমসুং হীদাক চাইরি। স্বামিত্ব স্কিমগী মখাদা লেন্দ মেপ্পিংগীদমক দ্রোনশিং শীজিন্নরি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা নখোয়না ভিদিও অমা উরমগনি। হিমাচল প্রদেশকী লাহৌল স্পিতি রিজনদা ICMRনা দ্রোনশিংগী মতেংনা মফম অমদগী মফম অমদা হীদাকশিং য়ৌহনখি। মমাংদা মসিগী থবক অসি পুং 2রোম চংলমখি অদুবু দ্রোনগী মতেংনা মিনিৎ 20, 25, 30 দা হন্থহনখি। দ্রোনশিংনা স্তার্তঅপশিং মশিং য়াম্বা হেনগৎহনখি। লম অসিদা তৌখিবা ইনভেস্তমেন্তনা দ্রোনশিংগী অনৌবা মখল দিজাইন তৌবদা নহারোলবু মতেং পাংলি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
থা অসিদা ঐখোয়না পুজ্য বাপুগী মপোক কুমওনসু পালন তৌখি। গান্ধীজীনা চর্খ অসিবু স্বদেশী অমসুং কর্ময়োগকী শক্তি লৈরবা খুদম অমা ওইনা শীজিন্নখি। মতিক ময়াই মাংলুরগা খাদীনা অমুক নৌনা হল্লকখি। হৌখিবা চহি 10গী মমাংদা শুপ্নগী করোর লিশিং 30 ওইরম্বা অদুগা চাংদম্নবদা হৌজিক্তি করোর লাখ 1.25 হেন্না য়োনবা ঙমখি। মসিনা খাদী এন্দ ভিলেজ ইন্দস্ত্রী সেক্তরদা মরু ওইনা নুপীশিংদা থবক কয়া পীখি। মরু ওইনা নুপীশিংনা মসিদগী চাউনা মতেং ফংখি।
মরুপশিং,
লৈবাক খুদিংমক্কী তোঙান-তোঙানবা মখলগী মতিক-ময়াই লৈজৈ। খরগীনা নেচরেল রিসোর্সশিং লৈ, খরগীনা মিনরেল লৈ, খরগীনা শাংলবা কোস্তলাইনগী শক্তি লৈজৈ। অদুবু পোতেন্সিএল অসি শীজিন্ননবা মথৌ তারিবা খ্বাইদগী চাউবা শক্তি অদুদি য়ুব শক্তিনা ওইরি। নহারোলনা শক্তি লৈরিবা মতিক লৈবাক্না হেন্না চাউখৎপা ঙমগনি। ঙসি লৈবাক অসিনা অনৌবা খুদোংচাবশিং মপুং ফানা লৌবা ঙম্নবা নহারোলবু স্কিলিং তৌনবা অমসুং স্কিলিং তৌনবগী থোশিলশিং পাইখৎলি। তুংলমচৎকী মথৌ তাবশিং য়েংলগা লৈবাক অসিদা অনৌবা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী ইমপ্লিমেন্ত তৌখি। মশিং য়াম্লবা অনৌবা মেদিকেল কোলেজশিং, IIT, IIM অমসুং IIIT লিংখৎলকখি অমসুং পি.এম. কৌশাল বিকাস য়োজনাগী মখাদা নহারোল করোর কয়াবু ত্রেনিং পীখি। তেক্নোলোজীগী চহিচা অসিদা পুম্নমক খোঙজেল য়াংনা হোংলক্লি অদুনা মীপুম খুদিংমক্তা মখোয়গী স্কিলশিং অমসুং লৌশিংগী অপদেৎ তৌবা তাই। অনৌবা স্কিল তমশিল্লবা মতুংদা মদুবু লেপ্পা লৈতনা অপস্কিল অমসুং রি০স্কিল তৌবা য়াম্না মরু ওই। পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োজনা অসি বিশ্বকর্মা মরুপশিংগীদমক হৌদোকখি। রিস্কিলিং অমসুং অপস্কিলিং অসি ওর্দর ওফ দি দে ওইবনা পি.এম. বিশ্বকর্মা য়োকজনা অসি বিশ্বকর্মাশিংবু মোদর্ন তেক্নোলোজী অমসুং তুলশিংগা লোয়ননা লিঙ্ক তৌবনি।
ঐগী ইমুং-মনুংশিং,
Creating employment opportunities for the youth is an important part of the process of nation building. নহারোলগীদমক থবক্কী খুদোংচাবশিং পীবা অসি লৈবাক শেমগৎপগী থৌওংগী মরু ওইবা শরুক অমনি। মসি চাউখৎপা ভারতকী পান্দম ফংনবা মাইকৈদা চংশিনবগী মরু ওইবা খোঙথাং অমা ওইরি। সরকারগী কর্মচারী অমা ওইনা নখোয়না স্কিমশিংবু মাংদা পুখৎপগী অমসুং গ্রাউন্দ লেবেলদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী থৌদাং লৌগদবনি। ঙসি নখোয়না ঐখোয়গী জাতি শেমগৎপগী খোঙচৎ অসিগী মরু ওইবা মরুপশিং ওইরি। ঐহাক্না নখোয়দা নখোয়গী তমশিনবগী থৌওং মখা চত্থনবা অমসুং iGOT কর্ময়োগী পোর্তেল শীজিন্ননবা হায়জরি। নখোয়গী খোঙথাং খুদিংমক্না লৈবাক অসিবু চাউখৎপগী লম্বেলদা মাংদা খোঙজেল য়াংশিনহনবদা মতেং ওইগনি। অমুক হন্না ঐহাক্না ময়ামদা য়াইফ মঙ্গোল পীজরি। নখোয়গী ইমুং মনুংদা ঐহাক্না মঙ্গোল পীজরি। ঙসি অসি শরদ পুর্নিমাগী য়াইরবা নুমিৎনি। হরাও-কুহ্মৈগী মতম য়ৌরক্লে, নখোয়না নথৌ তৌবা মতমদা লৈবাক্কী মনুংদা থবক পীনবগী পাম্বৈ অমসু ওইরিবা ভোকেল ফোর লোকেলগী পাউজেল শন্দোক্নবা হায়জরি। অমুক হন্না ময়ামদা য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি।