Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of multiple development initiatives in Sigra, Varanasi
07 JUL 2022 7:48PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Kashi is known for 'Saat var, Nau Tyohar' i.e. nine festivals in seven days of a week. That means, new festivals are celebrated here every day. Greetings to all of you gathered here on this occasion today!
Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel ji, Hon'ble Chief Minister Yogi Adityanath ji, Ministers of UP Government, MPs, all MLAs, and my brothers and sisters of Benares!
I first want to thank you all from the bottom of my heart. During the Assembly elections, I had come to you and had asked for your help in forming the government again in Uttar Pradesh. I am overwhelmed with the highly enthusiastic support you, the people of Uttar Pradesh and the people of Kashi have given me. So, I have come here to you today for the first time after the elections. I wish to thank the people of Kashi, the people of Uttar Pradesh from the bottom of my heart and congratulate them.
Today, we are once again giving impetus to the festival of development that has been going on for the last eight years in the divine, magnificent and brand new Kashi. Kashi has always been vibrant and constantly thriving. Now Kashi has painted a picture of both heritage and development before the whole country; a heritage that is constantly being made grand, divine and innovative; development that is constantly spreading to the streets, ponds, ghats and paths of Kashi, as well as to the railway station and airport.
As soon as one project ends in Kashi, four new projects start. Even today, dozens of projects worth over Rs 1,700 crore have been inaugurated and foundation stones have been laid here. Projects worth thousands of crores for roads, water, electricity, health, education, sanitation and beautification have been completed in Kashi. So, the work on projects worth thousands of crores of rupees is constantly going on.
Brothers and sisters,
The soul of Kashi is indestructible, but we are constantly trying to reform its structure. Our objective of development is to make Kashi more dynamic, progressive and sensitive. The modern infrastructure of Kashi is enhancing its dynamism. Development happens at a fast pace when education, skills, environment, sanitation and trade are encouraged; new institutions are built and the divinity of sacred places associated with spirituality is combined with modern grandeur. At the same time when the poor gets access to facilities like houses, electricity, water, gas, toilets and everyone like sailors, weavers, artisans, street vendors and the homeless reap the benefits, that is when development is considered as inclusive.
The launches and the foundation stone laying ceremonies that took place during the programme today reflect dynamism, progressiveness, and sensitivity. My Kashi is the best example of 'Sabka Saath, sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas'.
Brothers and sisters,
You have also given me the opportunity to serve by making me your MP. So when you do something good, it doubles my happiness. I am really glad to see the way the conscious citizens of Kashi have given a direction to the country. The citizens of Kashi have sent a message to the entire country that short-cuts cannot benefit the country. It might benefit some leaders but not the country or the people.
I still remember after coming to Kashi in 2014, people would come and ask questions like - "There is so much mess here, how would it all be fixed?" That’s what people would ask, right? Their concerns were justified. There was room for improvement and change everywhere in Varanasi. It seemed pretty clear that nothing had been done for decades to improve the situation in Varanasi. In such a scenario, it was very easy for someone else to take short-cuts like giving away some doles to the people but he couldn't think of anything beyond that. Who would work so hard?
But I want to praise the people of Benares for showing the right path and choosing the right path. They have unequivocally demanded the kind of work that should not only fix the present but also benefit Varanasi for several decades in the future.
My dear brothers and sisters of Kashi,
Is the work being done going to be useful for the future or not? Is it going to be useful to future generations or not? Is it going to brighten the future of the youth here? Will it draw the whole of India towards Kashi or not? Will the whole of India come and visit Kashi or not?
Friends,
Today we can see that when there is a long-term planning, we get discernible results. In the past eight years, where has the infrastructure of Kashi reached? This is benefitting farmers, labourers and traders. Trade is growing, turnover is increasing and tourism is expanding.
The rickshaw puller says, “Sir, I am getting sufficient work all day long". The trader says, “Sir, in just one month goods worth six months are being sold”. Is this true or not? Has the pace accelerated or not? And as these roads are being constructed, the houses are being built for the poor, the pipelines are being laid, and the businesses of the small shopkeepers as well as of the construction related industries like cement and steel are also growing. In other words, it is also becoming a huge source of employment in Varanasi and the entire region.
The far-sightedness of the people of Varanasi is now benefitting the entire region. Today, if you look around Kashi, then Ring Road, Broad National Highway, Babatpur City Link Road, Ashapur ROB, Chaukaghat-Lahartara Flyover and Mahmoorganj-Manduadih Flyover are making the lives of the people of Varanasi so easy. When the Rail Over Bridge over Varuna is completed, this facility is going to improve further.
Today the work of widening 3 more roads of Kashi has started. With this, it will be easy to travel from many districts like Mau, Azamgarh, Ghazipur, Ballia, Bhadohi, Mirzapur and the problem of traffic jam in Kashi will also be minimized.
Brothers & Sisters,
In order to connect these broad roads of the cities with the surrounding villages, the foundation stone of 9 roads has also been laid today. These roads will remove the difficulties faced by the farmers and youth of nearby villages in coming to the city during the rainy season.
The work that Yogi ji's government is doing on widening of roads to connect the tehsil and block headquarters with the district headquarters, is also commendable. Today, work has also started on the widening of the road connecting Sewapuri to Varanasi. When this is completed, all the tehsils and block headquarters of Varanasi district will be connected by 7 meter wide roads.
Brothers & Sisters,
Now Monsoon is very close. Baba's devotees from all over the country and the world are going to come to Kashi in large numbers. This will be the first Sawan festival after the completion of Vishwanath Dham project. You have experienced the kind of enthusiasm the whole world holds about the Vishwanath Dham in the past few months.
Yogi ji was telling me that despite the hot weather, lakhs of devotees are coming to Kashi Vishwanath Dham every day now. Even during this period, devotees of Baba will get the experience of a divine, grand and a new Kashi here.
Brothers & Sisters,
It is our commitment to provide uninterrupted experience of devotion and spirituality in Kashi to the devotees and tourists from all over the world. Earlier, when a pilgrim used to visit our place, people in the villages used to invite him to their houses and feed him. They used to serve the pilgrim in every possible way. A similar tradition was there in Kashi too. The idea was to not let the devotee face any kind of inconvenience.
Our government is also working with this same spirit. The government is creating facilities for every pilgrimage like Kashi Bhairav Yatra, Nav-Gauri Yatra, Navdurga Yatra, Ashtavinayak Yatra to provide the devotees with a smooth experience. On the way to Panchkosi Parikrama, arrangements are being made for a pilgrim's rest and ease of worship at several places. Be it the identity of Kashi, or making its streets and ghats clean or the resolution to make river Ganga clean, work is going on at a fast pace.
Brothers & Sisters,
For us, development doesn't mean pomp and show. For us, development means empowerment of the poor, downtrodden, deprived, backward, tribal, mothers and sisters. Today more than 600 poor families of Varanasi have got their pucca house under PM Awas Yojana. That is, we have 600 new lakhpatis. Heartiest congratulations to those whose dream of a home has been fulfilled today! And congratulations to the mothers and sisters of those families in particular because we are trying to ensure that the house constructed should be in the name of mothers and sisters of the household.
We are working fast on these resolutions to provide a pucca house to every poor family and to connect every rural family with piped water supply. Work has started on dozens of water projects under the Jal Jeevan Mission. Thousands of families, especially sisters, will be greatly benefited by this. The spirit of 'development for all' will be strengthened by the shelter home for destitute mothers, sisters and daughters.
Brothers & Sisters,
Such inclusive development and all round development is nothing but good governance. You see, a lot of difficulties were faced by the small businesses and the street vendors. Now the Gaurav Path has also been built between Godowlia to Dashashwamedh. Now a Dashashwamedh complex is also going to be built there. This complex will provide facilities to the street vendors for selling their products. A special vending-zone of about 2 km length is being developed below the Chaukaghat-Lahartara flyover. In Sarnath, the work of setting up a Buddhist circuit has started from today. There will also be development of special facilities for street vendors.
Friends,
You must have heard a lot about systems like SEZ and economic corridors, but now you are seeing special zones created for street vendors in Kashi. Moreover, for the first time, street vendors have started getting bank loans under PM Svanidhi Yojana. So far, about 33 lakh companions have got easy loans under this scheme across the country, out of which thousands of friends are from Kashi.
Friends,
Our government has always tried to solve the problems of the poor and has tried to support them at all times. From providing free corona vaccines to the provision of free ration to the poor, the government has left no opportunity to serve you. The poor and the middle class have benefitted immensely with the way the digital infrastructure has been improved over the years.
Today the people of Varanasi are witness to the way mobile phones have become cheaper and making calls has become almost free. Now the internet has become very cheap, life is getting easier and new means of earning have opened up. The number of phone and internet users is increasing day by day in the country. As a result, the businesses related to it are also expanding.
Employment opportunities have been created for the youth in the services related to it at a very low investment. Similarly, the free treatment up to Rs 5 lakh has made the poor stress-free. With this, even those poor people who used to avoid getting treatment earlier due to lack of money, have now managed to muster the courage to go to the hospitals. That is, the demand for hospitals is increasing; the demand for medical colleges is increasing. In the last few years, we have set up dozens of new medical colleges in UP itself. Here in Kashi itself, a huge network of modern treatment has been formed for cancer and all other diseases.
Friends,
On one hand we are expanding the facilities for CNG-run vehicles to make the cities of the country smoke-free. On the other hand, we are also giving the option to the sailors who are concerned about Gangaji for converting the diesel and petrol boats into CNG. The country's first CNG station located at a ghat is in Kashi and Kashi feels proud of it. Of the 650 diesel-petrol boats, 500 have been connected with the facility of CNG.
With this facility, tourists will get the pleasure of seeing Ganga ji in peace and the environment will also be benefitted. At the same time, the expenditure of the sailors on fuel will also come down significantly. That is, the avenues of earning more in less expenditure will open up.
Brothers & Sisters,
Kashi has not only been a city of knowledge, devotion and spirituality, but it also has a rich tradition of sports. And today I was able to meet all the players throughout my journey from the airport till here. All the players are sitting there in front of me. There is a whole bunch of players on this side too. Today I can see their enthusiasm. I believe that this stadium which is being built in Kashi is now going to take Kashi to new heights. The arenas here are promoting fitness through exercise and wrestling. Even today, on the day of Nag Panchami, we can see glimpses from the past in these arenas.
But sports is not only a means of fitness and entertainment, but also a great medium to increase the pride of the nation and to have a better career. Over the years, many players from Purvanchal, including Varanasi, have performed well at the international level. It is the constant effort of the government to ensure that modern facilities for every sport related to Olympics are ready and available in Kashi.
The stadium at which we are holding this public meeting today is going to be equipped with world class facilities very soon. The facilities of the 21st century will be added to this stadium built 6 decades ago. It will have ultra modern indoor facilities for more than 20 games. Arrangements like best training setup, fitness center and hostel will also be found here.
There will also be a ‘kids’ zone’ for the children, so that they get excited about sports and fitness, and can develop their inclination towards professional sports at an early age. The entire complex will also support Para Games besides having modern facilities. The modern facilities for athletics and basketball at Dr. Bhimrao Ambedkar Sports Complex will also be of great help to the young players.
Brothers & Sisters,
We all have to make efforts for this stream of continuous development of Kashi to flow like Gangaji. Yes, the pledge we have taken for the cleanliness of Kashi and Ganga ji should never be forgotten. Will you keep it in mind? Just raise both your hands and say - will you keep it in mind? Will our Kashi remain clean? Will our Kashi be clean? Will our mother Ganga remain clean or not? No one will pollute it, right? No one will let it get polluted, right? This is our Kashi; we have to save Kashi; we need to build Kashi, and we all will do it together.
It is the responsibility of all of us, the residents of Kashi, to keep the roads, ghats and markets clean. I am confident that with the blessings of Baba Vishwanath and the trust of the people of Kashi, we will fulfil every resolution. Once again my heartiest congratulations to all of you!
Har Har Mahadev! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বাৰাণসীৰ ছিগ্ৰাত এলামি উন্নয়নমূলক আঁচনিৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
07 JUL 2022 7:48PM by PIB Guwahati
হৰ হৰ মহাদেৱ৷
কাশীক সাত ভাৰ, ন ত্যোহাৰ, অৰ্থাৎ কাশীত সাত দিনত নটা উৎসৱ পালন কৰা হয়। অৰ্থাৎ প্ৰতিদিনে এটা নতুন উৎসৱ পালন কৰা হয়। আজিৰ এই পবিত্ৰ ক্ষণ উপলক্ষে আপোনালোক সকলোকে প্ৰণাম জনাইছো!
উত্তৰ প্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল আনন্দিবেন পেটেল জী, জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী, মঞ্চত উপস্থিত উত্তৰপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীবৰ্গ, সাংসদ, বিধায়কসকলআৰু মোৰ বাৰাণসীস ভাই-ভনীসকল,
প্ৰথমে আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিছো। বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত মই আপোনালোক সকলোৰে মাজত আহি উত্তৰ প্ৰদেশত পুনৰ চৰকাৰ গঠন কৰিবলৈ আপোনালোকৰ সহায় বিচাৰিছিলোঁ। কিন্তু আপোনালোকে, উত্তৰ প্ৰদেশবাসী আৰু মোৰ কাশীবাসীয়ে যি সমৰ্থন আগবঢ়াইছে, যিসকলে মোক উৎসাহ আৰু উৎসাহেৰে সমৰ্থন কৰিলে, গতিকে আজি যেতিয়া নিৰ্বাচনৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছো, এই উপলক্ষে মই কাশীবাসীক সন্মান জনাইছো, উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণক মই হৃদয়ৰ পৰা ধন্যবাদ জনাইছো।
বিগত আঠ বছৰে কাশীত চলি থকা উন্নয়নৰ উৎসৱক আজি আমি আকৌ এবাৰ গতি প্ৰদান কৰিছো। কাশী সদায় জীয়াই আছে, নিৰন্তৰ প্ৰবাহিত হৈ আছে। এতিয়া কাশীয়ে সমগ্ৰ দেশক এখন ছবি দেখুৱাইছে যাৰ ঐতিহ্যৰ লগতে উন্নয়নো হৈছে। এক ঐতিহ্য, যিটোক ভব্য, দিব্য আৰু নতুন কৰি ৰখাৰ কাম নিৰন্তৰ চলি আছে। কাশীৰ বাট-পথ, দলং-পুখুৰী, ঘাট আৰু গেটত, ৰে’লৱে ষ্টেচনৰ পৰা বিমানবন্দৰলৈকে উন্নয়নে নিৰন্তৰ গতিশীল হৈ আছে৷
কাশীত যেতিয়া এটা প্ৰকল্প শেষ হয়, তেতিয়া চাৰিটা নতুন প্ৰকল্প আৰম্ভ হয়। আজিও ১৭০০ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ কেইবা ডজন প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। কাশীত পথ, পানী, বিদ্যুৎ, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, অনাময়, সৌন্দৰ্যবৰ্ধনৰ সৈতে জড়িত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হৈছে। হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প, ইয়াৰ কাম ইয়াত অবিৰতভাৱে চলি আছে।
ভাই-ভনীসকল,
কাশীৰ আত্মা অক্ষয়, কিন্তু দেহত আমি অনবৰতে নতুনত্ব আনিবলৈ অশেষ চেষ্টা কৰি আছো। আমাৰ উন্নয়ন হৈছে কাশীক অধিক গতিশীল, প্ৰগতিশীল আৰু সংবেদনশীল কৰি তোলা। কাশীৰ আধুনিক আন্তঃগাঁথনিয়ে গতিশীলতা বৃদ্ধি কৰিছে। যেতিয়া শিক্ষা, দক্ষতা, পৰিৱেশ, স্বচ্ছতা, ব্যৱসায়ক উৎসাহিত কৰা হয়, নতুন নতুন অনুষ্ঠান গঠন কৰা হয়, বিশ্বাস আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ সৈতে জড়িত পবিত্ৰ স্থানৰ ঐশ্বৰিকতা আধুনিক ভৱিষ্যতৰ সৈতে সংযুক্ত হয়, তেতিয়া বিকাশ প্ৰগতিশীল হয়। দৰিদ্ৰ লোকে যেতিয়া ঘৰ, বিদ্যুৎ, পানী, গেছ, শৌচাগাৰ আদি সুবিধা পায়, নাৱিক, শিপিনী-হস্তশিল্পী, ৰাজপথৰ ব্যৱসায়ীৰ পৰা আৰম্ভ কৰি গৃহহীন লোকলৈকে সকলোৰে সুবিধা হয়, তেতিয়া উন্নয়ন সংবেদনশীল হৈ পৰে।
গতিশীলতা, প্ৰগতিশীলতা, আৰু সংবেদনশীলতা হৈছে আজি এই কাৰ্যসূচীৰ সময়ত উদ্বোধন কৰা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা তিনিওটাৰে এক আভাস। সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াসৰ উত্তম উদাহৰণ মোৰ কাশী।
ভাই-ভনীসকল,
আপোনালোকে মোক আপোনালোকৰ সাংসদ কৰি সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দিছে। সেইবাবেই আপোনালোকে যেতিয়া কিছুমান ভাল কাম কৰে তেতিয়া মই দুগুণ সুখী অনুভৱ কৰো, মোৰ আনন্দ আৰু বাঢ়ি যায়। কাশীৰ সচেতন নাগৰিকসকলে দেশক দিশ নিৰ্দেশনা দিয়াৰ কাম কেনেদৰে কৰিছে, সেয়া দেখি মই অতি আনন্দিত হৈছো। কাশীৰ নাগৰিকে সমগ্ৰ দেশলৈ এটা বাৰ্তা প্ৰদান কৰিছে যে শ্বৰ্টকাটৰ দ্বাৰা দেশৰ কোনো উপকাৰ হ’ব নোৱাৰে। কিছুমান নেতা হয়তো লাভান্বিত হ’ব পাৰে, কিন্তু দেশৰ আৰু জনসাধাৰণৰ একো লাভ নহয়।
মোৰ মনত আছে ২০১৪ চনত অহাৰ পিছত কাশীত বাহিৰৰ পৰা অহা মানুহে প্ৰশ্ন কৰিছিল যে ইয়াত পৰিৱেশ ইমান বিশৃংখল, এইবোৰ কেনেকৈ ঠিক হ’ব, এই মানুহবোৰে আগতে সুধিছিল নহয়নে? তেওঁলোকৰ চিন্তা সঠিক আছিল। বাৰাণসীত য’তেই চায়, তাত উন্নতি আৰু পৰিৱৰ্তনৰ সুযোগ আছিল। বাৰাণসীৰ অৱস্থা উন্নত কৰাৰ বাবে দশক দশক ধৰি কোনো কাম কৰা হোৱা নাছিল সেয়া স্পষ্ট হৈ পৰিছিল। এতিয়া এনে পৰিস্থিতিত আন কাৰোবাৰ বাবে এটা সুগম পথ বাছি লোৱাটো অতি সহজ হৈ পৰিছিল। এইটো জনসাধাৰণক দিয়ক, সেইটো দিয়ক, ইয়াতকৈ বেছি তেওঁৰ চিন্তাধাৰা আঁতৰি যাব নোৱাৰে। কোনে ইমান কষ্ট কৰে, কোনে মূৰ ঘমাব৷
কিন্তু মই বাৰাণসীবাসীক শলাগ লওঁ যে তেওঁলোকে সঠিক পথ দেখুৱাইছিল, সঠিক পথ বাছি লৈছিল। তেওঁলোকে স্পষ্টকৈ ক’লে যে কামবোৰ এনেকুৱা হ’ব লাগে, যিয়ে কেৱল বৰ্তমানক শুধৰাই দিয়াই নহয়, ভৱিষ্যতে বহু দশকলৈ বাৰাণসীক উপকৃত কৰে।
মোৰ মৰমৰ কাশীৰ ভাই-ভনীসকল,
কওকচোন, আমি যি কাম হৈ আছো, সেয়া ভৱিষ্যতৰ বাবেও উপযোগী হ’বলৈ গৈ আছে নহয়নে? ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবেও কাম কৰিব নেকি? ইয়াত যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যত উজ্জ্বল হ’বলৈ গৈ আছে নহয়নে? সেইবোৰে সমগ্ৰ ভাৰতক কাশীৰ ফালে আকৰ্ষণ কৰিব নে নকৰে? গোটেই ভাৰতবাসীয়ে কাশী চাবলৈ আহিব নে নাহিব?
বন্ধুসকল,
আজি আমি দেখিবলৈ পাইছো যে যেতিয়া সুদূৰপ্ৰসাৰী পৰিকল্পনা কৰা হয়, তেতিয়া কেনেকৈ ফলাফল ওলায়। বিগত আঠ বছৰত কাশীৰ আন্তঃগাঁথনি ক’ত উপনীত হৈছে। কৃষকেই হওক, শ্ৰমিকেই হওক, ব্যৱসায়ীয়েই হওক, ইয়াৰ পৰা সকলোৱে লাভৱান হৈছে। ব্যৱসায় বাঢ়িছে আৰু পৰ্যটনৰো সম্প্ৰসাৰণ হৈছে।
ৰিক্সাৱালাজনেও কৈছে ছাৰ, গোটেই দিনটো ইমান কাম পাই আছে। ব্যৱসায়ীজনে কয় ছাৰ এমাহত ছমাহৰ সামগ্ৰী বিক্ৰী হয়। হৈছে নে নাই হোৱা? ত্বৰান্বিত হৈছে নে নাই? আৰু যিবোৰ পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, দুখীয়াৰ বাবে ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, পাইপলাইন স্থাপন কৰা হৈছে, এইবোৰত ব্যৱহৃত সামগ্ৰী, চিমেণ্ট, তীখা, আদি নিৰ্মাণ সম্পৰ্কীয় উদ্যোগ, সৰু সৰু দোকানী সকলৰো নিজস্ব আছে।ব্যৱসায় বাঢ়িছে। অৰ্থাৎ ই বাৰাণসীৰ লগতে এই সমগ্ৰ অঞ্চলত নিয়োগৰ এক অতি ডাঙৰ মাধ্যম হৈ পৰিছে।
বাৰাণসীবাসীয়ে অনুসৰণ কৰা সুদূৰপ্ৰসাৰী চিন্তাধাৰাৰ ফলত এতিয়া সমগ্ৰ অঞ্চলটো উপকৃত হৈছে। আজি যদি কাশীৰ চাৰিওফালে চাওঁ, সেয়া ৰিং ৰোডেই হওক, সম্প্ৰসাৰিত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথেই হওক, বাবাতপুৰ চিটী লিংক ৰোডেই হওক, আশাপুৰ আৰএ’বিয়েই হওক, চৌকাঘাট-লহৰটাৰা উৰণ সেতুয়েই হওক, মাহমূৰগঞ্জ-মণ্ডৱাড়ী ফ্লাইঅভাৰেই হওক, এই সকলোবোৰে বানাৰসবাসীৰ জীৱন ইমান সহজ কৰি তুলিছে। ৰে’ল অভাৰব্ৰীজ, বৰুণাৰ ওপৰত দলং, কেতিয়া নিৰ্মাণ হ’ব, এই সুবিধা আৰু বৃদ্ধি হ’বলৈ গৈ আছে।
আজি কাশীৰ আৰু ৩টা পথ বহল কৰাৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ লগে লগে মৌ, আজমগড়, গাজীপুৰ, বলিয়া, ভাদহী, মিৰ্জাপুৰ আদি বহু জিলাৰ পৰা যাতায়ত কৰাটো সহজ হ’ব আৰু কাশীতো যান-যঁটৰ সমস্যা কমি যাব।
ভাই-ভনীসকল,
চহৰ সমূহৰ এই বহল পথ সমূহক আশে-পাশে থকা গাঁওসমূহৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ স্বাৰ্থত আজি জিলাখনৰ ৯ টা পথৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। বাৰিষা কালত মহানগৰীলৈ অহাৰ ক্ষেত্ৰত ওচৰৰ গাঁৱসমূহৰ কৃষক আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাসমূহ এই পথসমূহে দূৰ হ’ব।
যোগী জীৰ চৰকাৰে তহশিল আৰু ব্লক মুখ্য কাৰ্যালয়ক জিলা সদৰৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বাবে বহল পথত যি কাম কৰি আছে, সেয়াও প্ৰশংসনীয়। আজি সেৱাপুৰী বানাৰস সংযোগী পথটো বহল কৰাৰ কামো আৰম্ভ হৈছে। যেতিয়া এই কাম সম্পূৰ্ণ হ’ব তেতিয়া বাৰাণসী জিলাৰ সকলো তহশিল আৰু ব্লক মুখ্য কাৰ্যালয় ৭ মিটাৰ বহল পথেৰে সংযোগ কৰা হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
এতিয়া শাওন মাহৰ দুৱাৰদলিত আহি পাইছে, ওচৰ চাপিছে। শাওন মাহে দুৱাৰত টোকৰ মাৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, শাওন এতিয়া বেছি দূৰত নাই। দেশ আৰু বিদেশৰ বাবা ভক্তসকল বৃহৎ হাৰত কাশীলৈ আহিবলৈ লৈছে। বিশ্বনাথ ধাম প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত এইটোৱেই হ’ব প্ৰথমটো শাওন উৎসৱ। বিশ্বনাথ ধামক লৈ সমগ্ৰ বিশ্বতে কিমান উৎসাহ আছে, আপোনালোকে বিগত কেইমাহমানত নিজেই অনুভৱ কৰিছে।
মোক কোৱা হৈছে আৰু আৰু এতিয়া যোগীজীয়েও কৈছে যে গৰমৰ মাজতো এইবাৰ দৈনিক লাখ লাখ ভক্তই কাশী বিশ্বনাথ ধামলৈ আহিছে। আনকি শাওনৰ সময়তো বাবাৰ ভক্তসকলে ইয়াত ঐশ্বৰিক আৰু ভৱিষ্যদ্বাণী আৰু নব্য কাশীৰ অভিজ্ঞতা লাভ কৰিব।
ভাই-ভনীসকল,
বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ভক্ত, পৰ্যটকসকলক কাশীত বিশ্বাস আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ নিৰৱচ্ছিন্ন অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰাটো আমাৰ সকলোৰে দায়বদ্ধতা আছে। আগতে ইয়ালৈ এজন তীৰ্থযাত্ৰী আহিলে গাঁৱৰ মানুহে তেওঁক ঘৰলৈ মাতি আনি খুৱাইছিল, তেওঁৰ সকলো প্ৰকাৰে সেৱা কৰিছিল। আগতে আমাৰ কাশীতো এই পৰম্পৰা আছিল, আগতে বাহিৰৰ পৰা অহা মানুহক আতিথ্য দিছিল, ঘৰতে ৰাখিছিল, থকা-খোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিছিল। অনুভৱ এনে আছিল যে ভক্তজনে কোনো ধৰণৰ অসুবিধাৰ সন্মুখীন হ’ব নালাগে।
আমাৰ চৰকাৰো এই মনোভাৱেৰেই চলি আছে। চৰকাৰে কাশী ভৈৰৱ যাত্ৰা, নৱ-গৌৰী যাত্ৰা, নৱদুৰ্গা যাত্ৰা, অষ্টবিনায়ক যাত্ৰা, বিশ্বাসৰ এনে প্ৰতিটো তীৰ্থযাত্ৰা সুচল হ’বলৈ সুবিধা গঢ় দিছে। পঞ্চকোশি পৰিক্ৰমালৈ যোৱাৰ পথত উপাসনাত সহজলভ্যৰ বাবে বহু ঠাইত জিৰণি লোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াৰ ৰাস্তা-ঘাট পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্ন কৰি তোলাৰ বাবেই হওক অথবা গংগা জীক পৰিষ্কাৰ কৰাৰ সংকল্পই হওক, কাশীৰ পৰিচয়ৰ ওপৰতো দ্ৰুত গতিত কাম কৰি থকা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
আমাৰ বাবে উন্নয়ন মানে কেৱল জিলিকি থকা নহয়। আমাৰ বাবে উন্নয়ন মানে দুখীয়া, নিপীড়িত, বঞ্চিত, পিছপৰা, জনজাতীয়, মাতৃ-ভগ্নীসকলক সবলীকৰণ কৰা। আজি বাৰাণসীৰ ৬০০ৰো অধিক দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে পিএম আৱাস যোজনাৰ অধীনত পকী ঘৰ লাভ কৰিছে৷ অৰ্থাৎ ৬০০ নতুন কোটিপতি সৃষ্টি কৰা হ’ল। আজি ঘৰৰ সপোন পূৰণ হোৱা সহকৰ্মীসকললৈ অশেষ অভিনন্দন। আৰু সেই পৰিয়ালসমূহৰ মাতৃ-ভগ্নীসকললৈ বিশেষ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। কাৰণ ঘৰটো যদি নিৰ্মাণ কৰা হয়, তেন্তে মাতৃ-ভগ্নীৰ নামত হ’ব লাগে সেয়া আমাৰ প্ৰচেষ্টা আৰু সেইবাবেই তেওঁলোকক বিশেষ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলো।
আমি এই সংকল্পসমূহৰ ওপৰত ক্ষিপ্ৰতাৰে কাম কৰি আছো প্ৰতিটো দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক পকী ঘৰ প্ৰদান কৰাৰ লগতে প্ৰতিটো গ্ৰামীণ পৰিয়ালক নলসংযোগী পানীৰে সংযোগ কৰা। জল জীৱন মিছনৰ অধীনত কেইবা ডজন পানী প্ৰকল্পৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়াল, বিশেষকৈ ভগ্নীসকল বহু পৰিমাণে লাভৱান হ’ব। নিঃস্ব মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাৰ বাবে আশ্ৰয় গৃহৰ দ্বাৰা সকলোৰে বাবে উন্নয়নৰ মনোভাৱ শক্তিশালী হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
এনেকুৱা হৈছে সৰ্বস্পৰ্শী, সৰ্বাংগীন উন্নয়ন, আৰু সেয়াই হ’ল সুশাসন। আপোনালোকে চাওক পদপথৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ ওপৰত সৰু ব্যৱসায় কৰা সতীৰ্থসকলে কিমান অসুবিধাৰ সন্মুখীন হয়৷ এতিয়া গোদৌলীয়াৰ পৰা দশশ্বামেধলৈ গৌৰৱ পথটোও নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, গতিকে এতিয়া তাত দশাশ্বৱমেধ চৌহদো নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ওলাইছে। এই চৌদহে পদপথৰ ব্যৱসায়ীসকলক সুবিধাৰে নিজৰ দোকানখন কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব। চৌকাঘাট-লহাৰতাৰা উৰণীয়া সেঁতুৰ তলত প্ৰায় ২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এটা বিশেষ ব্যৱসায়ৰ স্থান নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। সাৰনাথতো আজিৰে পৰা বৌদ্ধ চাৰ্কিট নিৰ্মাণৰ কাম আৰম্ভ হৈছে, পথৰ ব্যৱসায়ীসকলৰ বাবেও বিশেষ সুবিধা নিৰ্মাণ কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
বিশেষ অৰ্থনৈতিক মণ্ডল, অৰ্থনীতি কৰিড’ৰৰ দৰে ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে নিশ্চয় বহুত শুনিছে, কিন্তু কাশীত পদপথৰ ব্যৱসায়ীৰ বাবে বিশেষ মণ্ডল নিৰ্মাণ কৰাও দেখিবলৈ পাইছে। কেৱল এই সুবিধাই নহয়, প্ৰথমবাৰৰ বাবে পিএম স্বনিধি যোজনাৰ অধীনত ষ্ট্ৰীট ভেণ্ডৰ সকলে বেংক লোন লাভ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এতিয়ালৈকে সমগ্ৰ দেশতে ইয়াৰ অধীনত প্ৰায় ৩৩লাখ বন্ধুৱে সহজে ঋণ লাভ কৰিছে, ইয়াৰে হাজাৰ হাজাৰ বন্ধু মোৰ কাশীৰে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে সদায় দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে চেষ্টা কৰি আহিছে, তেওঁলোকৰ সুখ-দুখত সহায় কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আহিছে। ক’ৰোনাৰ বিনামূলীয়া ভেকচিনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি দৰিদ্ৰ লোকক বিনামূলীয়া ৰেচন প্ৰদান কৰালৈকে চৰকাৰে আপোনালোকক সেৱা আগবঢ়োৱাত কোনো ত্ৰুটি ৰখা নাই। বছৰ বছৰ ধৰি যিদৰে ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নতি হৈছে, দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীয়ে আৰু অধিক লাভৱান হৈছে।
আজি আপোনালোক বানাৰাছবাসী সাক্ষী যে কেনেকৈ ম’বাইল ফোন সস্তীয়া হৈ পৰিছে, ফোন কল কৰাটো প্ৰায় বিনামূলীয়া হৈ পৰিছে। এতিয়া ইণ্টাৰনেট খুব সস্তীয়া হৈ পৰিছে, জীৱনটো সহজ হৈ পৰিছে, উপাৰ্জনৰ নতুন উপায় মুকলি হৈছে। দেশত দিনক দিনে ফোন আৰু ইণ্টাৰনেট ব্যৱহাৰকাৰীৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পাইছে, গতিকে ইয়াৰ সৈতে জড়িত ব্যৱসায়ৰো সম্প্ৰসাৰণ ঘটিছে।
কম বিনিয়োগেৰে ইয়াৰ সৈতে জড়িত সেৱাসমূহত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। একেদৰে আমি ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়াকৈ যি চিকিৎসা প্ৰদান কৰিছো, সেই চিকিৎসাই দুখীয়াৰ বহু চিন্তা আঁতৰাই নাইকিয়া কৰিছে। ইয়াৰ লগে লগে সেই দুখীয়া লোকসকলেও চিকিৎসালয়লৈ যোৱাৰ সাহস গোটাবলৈ সক্ষম হৈছে, যিসকলে আগতে ধনৰ অভাৱত চিকিৎসাৰ পৰা হাত সাৰিছিল। অৰ্থাৎ চিকিৎসালয়ৰ চাহিদা বাঢ়িছে, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ চাহিদা বাঢ়িছে। যোৱা কেইবছৰমানৰ পৰা আমি উত্তৰপ্ৰদেশত নিজেই কেইবা ডজন নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় নিৰ্মাণ কৰিছো। কাশীতে কৰ্কট ৰোগৰ চিকিৎসাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি সকলো ৰোগৰ আধুনিক চিকিৎসালৈকে কি এক বিশাল নেটৱৰ্ক গঢ় দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
এফালে আমি দেশৰ চহৰবোৰ ধোঁৱামুক্ত কৰি তুলিবলৈ চিএনজিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত বাহনৰ সুবিধাসমূহ সম্প্ৰসাৰণ কৰি আছো। আনহাতে, আমি গংগাজীৰ যত্ন লোৱা আমাৰ নাৱৰীয়াসকলৰ ডিজেল আৰু পেট্ৰ’লচালিত নাওসমূহক চিএনজিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ বিকল্প সুযোগো দিছো৷ ঘাটত অৱস্থিত দেশৰ প্ৰথমটো চিএনজি ষ্টেচন কাশীত স্থাপন কৰা হৈছে আৰু কাশীয়ে ইয়াৰ বাবে গৌৰৱ কৰিব পাৰে। ৬৫০খন ডিজেল-পেট্ৰ’ল নাঁৱৰ ভিতৰত ৫০০খন চিএনজিৰ সুবিধাৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে।
এই সুবিধাৰ জৰিয়তে পৰ্যটকসকলে শান্তিৰে গংগাজীক প্ৰত্যক্ষ কৰাৰ আনন্দ লাভ কৰিব, পৰিৱেশৰো লাভ হ’ব। একে সময়তে নাৱৰীয়াসকলৰ বাবে ইন্ধনৰ ব্যয়ো যথেষ্ট হ্ৰাস পাব। অৰ্থাৎ কম খৰচত অধিক উপাৰ্জনৰ পথ মুকলি হ’ব।
ভাই-ভনীসকল,
কাশী কেৱল জ্ঞান, বিশ্বাস আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ নগৰ হোৱাই নহয়, ইয়াত ক্ৰীড়াৰ এক চহকী পৰম্পৰাও আছে। আৰু আজি মই বিমানবন্দৰৰ পৰা ইয়ালৈকে সকলো খেলুৱৈক সাক্ষাৎ কৰিছো। সকলো খেলুৱৈ মোৰ সন্মুখতে বহি আছে। এই ফালেও গোটেই দলটোৰ খেলুৱৈ আছে। আজি মই তেওঁলোকৰ উৎসাহ দেখিবলৈ পাইছো, অনুভৱ কৰিছো যে কাশীত নিৰ্মাণ হৈ থকা এই ষ্টেডিয়ামখনে এতিয়া কাশীক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিব। ইয়াত থকা আখাড়েবোৰে ব্যায়াম আৰু মল্লযুঁজৰ জৰিয়তে ফিটনেছৰ প্ৰসাৰ ঘটাইছে। আজিও নাগ পঞ্চমীৰ দিনা আমি এই আখাডাবোৰত পুৰণি কালৰ আভাস দেখিবলৈ পাও।
কিন্তু ক্ৰীড়া কেৱল ফিটনেছ আৰু মনোৰঞ্জনৰ মাধ্যমেই নহয়, জাতিটোৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰি উন্নত কেৰিয়াৰ গঢ়ি তোলাৰ এক মহান মাধ্যমো। বছৰ বছৰ ধৰি বাৰাণসীকে ধৰি পূৰ্বাঞ্চলৰ বহু খেলুৱৈয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছে। অলিম্পিক ক্ৰীড়াৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো খেলৰ আধুনিক সুবিধা আমাৰ কাশীত সাজু কৰিবলৈ চৰকাৰৰ অহৰহ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰি আহিছে।
আজি আমি যিখন ষ্টেডিয়ামত এই জনসভা অনুষ্ঠিত কৰিছো, সেইখন ষ্টেডিয়াম অতি সোনকালে বিশ্বমানৰ সা-সুবিধাৰে সু-সজ্জিত হ’বলৈ গৈ আছে। ৬ দশক পূৰ্বে নিৰ্মাণ কৰা এই ষ্টেডিয়ামত একবিংশ শতিকাৰ সুবিধাসমূহ উপলব্ধ হ’ব। ইয়াত ২০টাতকৈ অধিক খেলৰ বাবে অত্যাধূনিক ইনড’ৰৰ সুবিধা থাকিব। উন্নত প্ৰশিক্ষণ ব্যৱস্থা, ফিটনেছ চেণ্টাৰ, হোষ্টেল আদি ব্যৱস্থা ইয়াত উপলব্ধ৷
শিশুসকলৰ বাবে এটা কিডছ জ’নো থাকিব, যাতে তেওঁলোকে খেলা-ধূলা, ফিটনেছৰ প্ৰতি উৎসাহিত হ’ব পাৰে আৰু কম বয়সতে তেওঁলোকে পেছাদাৰী ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি প্ৰৱল হৈ পৰিব। সমগ্ৰ কমপ্লেক্সটো আধুনিক সুবিধাৰ লগতে পেৰা গেমছৰ বাবে অনুকূল হ’ব। ড০ ভীমৰাও আম্বেদকাৰ ক্ৰীড়া কমপ্লেক্সত থকা এথলেটিকছ আৰু বাস্কেটবলৰ আধুনিক সা-সুবিধাসমূহেও যুৱ খেলুৱৈসকলক যথেষ্ট সহায় কৰিব।
ভাই-ভনীসকল,
কাশীৰ অবিৰত বিকাশৰ এই ধাৰা গংগাজীৰ দৰে বৈ যাবলৈ আমি সকলোৱে প্ৰচেষ্টা চলাব লাগিব। হয়, কাশী আৰু গংগাজীৰ স্বচ্ছতাৰ বাবে আমি যি প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছো সেয়া কেতিয়াও পাহৰিব নালাগে। মনত আছেনে? মনত আছেনে? মাত্ৰ দুয়োখন হাত ওপৰলৈ তুলি কওক -মনত আছেনে? আমাৰ কাশী পৰিষ্কাৰ হৈ থাকিবনে? আমাৰ কাশী পৰিষ্কাৰ হৈ থাকিবনে? আমাৰ মাতৃ গংগা পৰিষ্কাৰ হৈ থাকিব নহয়নে? ইয়াত কোনো ধৰণৰ বেমেজালি নহয়, হয় নে? ইয়াত কোনো ধৰণৰ অৰাজকতা হ’বলৈ নিদিয়ে, হয়নে? এয়া আমাৰ কাশী, আমি এই কাশী ৰক্ষা কৰিব লাগিব, এই কাশী গঢ় দিব লাগিব আৰু আমি সকলোৱে মিলি ইয়াক গঢ় দিম।
ৰাস্তা-ঘাট, বজাৰসমূহ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্ন কৰি ৰখাটো আমাৰ সকলো কাশীবাসীৰ দ্বায়িত্ব। বাবা বিশ্বনাথৰ আশীৰ্বাদ, কাশীবাসীৰ বিশ্বাসেৰে আমাৰ প্ৰতিটো সংকল্প পুৰণ হ’বলৈ ওলাইছে। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনালো।
হৰ হৰ মহাদেৱ! ধন্যবাদ !