ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାରାଣାସୀର ସିଗ୍ରାଠାରେ ବିବିଧ ବିକାଶମୂଳକ ଉପକ୍ରମର ଶୁଭ ଉଦ୍ଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରଦତ୍ତ ଭାଷଣ
07 JUL 2022 7:48PM by PIB Bhubaneswar
ହର ହର ମହାଦେବ !
କାଶୀ ମେଁ କହଲ ଜାଲା କୀ ଇହବାଁ ସାତ ବାର ଔର ନୌ ତ୍ୟୋହାର ହୋଲା । କହଲେ କା ମତଲବ ହୋ, କୀ ଇହବାଁ ରୋଜ- ରୋଜ ନୟା ନୟା ତ୍ୟୋହାର ମନାବଲ ଜାଲା । ଆଜ କେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗ ମେଁ ୟହାଁ ଜୁଟଲ ଆପ୍‌ ସବ୍‌ ଲୋଗନ କେ ପ୍ରଣାମ ହ!
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆନନ୍ଦୀବେନ୍‌ ପଟେଲଜୀ, ଯଶସ୍ୱୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥଜୀ, ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦଗଣ, ସମସ୍ତ ବିଧାୟକଗଣ ଏବଂ ବନାରସର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ମୁଁ ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ତ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ । ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟକୁ ମୁଁ ଆସିଥିଲି ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଦ୍ୱିତୀୟବାର ସରକାର ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହଯୋଗ ଭିକ୍ଷା କରିଥିଲି । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ଏବଂ ମୋର କାଶୀର ଲୋକମାନେ ଯେଉଁ ସମର୍ଥନ ଜ୍ଞାପନ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ମୋତେ ସାଥ୍‌ ଦେଇଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ନିର୍ବାଚନ ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଆସିଛି, ଆଦରପୂର୍ବକ କାଶୀବାସୀଙ୍କୁ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି, ଅଭିନନ୍ଦନ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ଦିବ୍ୟ, ଭବ୍ୟ, ନବ୍ୟ କାଶୀରେ ବିଗତ ଆଠବର୍ଷ ଭିତରେ ବିକାଶର ଯେଉଁ ଉତ୍ସବ ଜାରି ରହିଛି, ଆଜି ଏହାକୁ ଆମେ ପୁଣି ଥରେ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ । କାଶୀ ସଦାସର୍ବଦା ଜୀବନ୍ତ, ନିରନ୍ତର ପ୍ରବହମାନ ରହିଆସିଛି । ଏବେ କାଶୀର ଏକ ନୂତନ ସ୍ୱରୂପ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଦୃଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯେଉଁଥିରେ ଐତିହ୍ୟ, ବୈଭବ ବି ରହିଛି ଏବଂ ବିକାଶର ଧାରା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଏଭଳି ଦିବ୍ୟ ବୈଭବ, ଯାହାକୁ ଭବ୍ୟ, ଦିବ୍ୟ ଏବଂ ନବ୍ୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଏଭଳି ବିକାଶ ଯାହା କାଶୀର ସଡ଼କ ଠାରୁ ନେଇ ଗଳି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କୁଣ୍ଡ ଠାରୁ ଜଳାଶୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଘାଟ ଠାରୁ ପାଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବିମାନ ବନ୍ଦର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିରନ୍ତର ଗତିମାନ ରହିଆସିଛି ।
କାଶୀରେ ଯେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ପ୍ରକଳ୍ପ ଶେଷ ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ଚାରିଟି ନୂଆ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାଏ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ୧୭୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଡଜନ ଡଜନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । କାଶୀର ସଡ଼କ, ପାଣି, ବିଜୁଳି, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପରିଯୋଜନା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି । ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉପରେ କାମ ଲଗାତାର ଭାବେ ଜାରି ରହିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
କାଶୀର ଆତ୍ମା ଅବିନାଶୀ, କିନ୍ତୁ କାୟାରେ ଆମେ ନିରନ୍ତର ନବୀନତା ଆଣିବା ସକାଶେ ମନ- ପ୍ରାଣ ଦେଇ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରଖିଛୁ । ଆମର ବିକାଶ କାଶୀକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଗତିଶୀଳ, ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । କାଶୀକୁ ଆଧୁନିକ ସଂସାଧନର ଗତିଶୀଳତାକୁ ଆହୁରି ବେଗବାନ କରୁଛି । ଶିକ୍ଷା, କୌଶଳ, ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ବ୍ୟାପାର ନିମନ୍ତେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିପାରୁଛି, ନୂଆ ନୂଆ ସଂସ୍ଥାନମାନ ଖୋଲିବାରେ ଲାଗିଛି, ଆସ୍ଥା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ିହୋଇ ରହିଥିବା ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନମାନଙ୍କର ଦିବ୍ୟତାକୁ ଯେତେବେଳେ ଆଧୁନିକ ଭବ୍ୟତା ସହିତ ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି, ସେତେବେଳେ ବିକାଶ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଯେତେବେଳେ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଘର, ବିଜୁଳି, ପାଣି, ଗ୍ୟାସ, ଶୌଚାଗାର ଭଳି ସୁବିଧା ମିଳିପାରୁଛି, ନାବିକମାନଙ୍କ, ବୁଣାକାରମାନଙ୍କୁ, ହସ୍ତଶିଳ୍ପୀମାନଙ୍କୁ, ରାସ୍ତାକଡ଼ର ବୁଲାବିକାଳୀମାନଙ୍କ ଠାରୁ ନେଇ ବାସଗୃହହୀନ ସବୁ ଲୋକଙ୍କୁ ସୁଫଳ ମିଳିପାରୁଛି, ସେତେବେଳେ ବିକାଶ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହୋଇଛି ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଇଥାଏ ।
ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ ଯେଉଁ ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି, ସେଥିରେ ଗତିଶୀଳତା, ପ୍ରଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା, ତିନିଟିର ଝଲକ ଭରିରହିଛି । ମୋର କାଶୀ, ସବକା ସାଥ୍‌, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସର ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ଆପଣମାନେ ମୋତେ ନିଜର ସାଂସଦ ରୂପେ ନିର୍ବାଚିତ କରି ମଧ୍ୟ ସେବା କରିବାର ଅବସର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ କିଛି ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ଦୁଇଗୁଣ ଖୁସି ଅନୁଭବ ହେଉଛି । ମୋର ଆନନ୍ଦ ଆହୁରି ବଢ଼ିଯାଉଛି । କାଶୀର ସଚେତନ ନାଗରିକଗଣ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଦେଶରକୁ ଦିଶା ପ୍ରଦାନକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ଦେଖି ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆାନନ୍ଦିତ । କାଶୀର ନାଗରିକମାନେ ଦେଶକୁ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସଟ୍ କଟ୍ ଉପାୟରେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶପାଇଁ କଦାପି ହିତସାଧନକାରୀ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ନା କିଛି ନେତାଙ୍କର ଭଲ ହେବ, ନା ଜନତାଙ୍କର ନା ଦେଶର ।
ମୋର ସ୍ମରଣ ଅଛି ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ କାଶୀକୁ ବାହାରୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଥିଲେ ଯେ ଏଠାରେ ଏତେସବୁ ଅବ୍ୟବସ୍ଥା କାହିଁକି ରହିଛି । ଏସବୁ କିପରି ଭାବେ ଠିକ୍ କରାଯାଇପାରିବ ? ଲୋକମାନେ ଏହିକଥା ପଚାରୁଥିଲେ ନା ? ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ ଉଚିତ ଥିଲା । ବନାରସରେ ଯେଉଁଆଡ଼େ ଦୃଷ୍ଟି ଘୂରାଇବ, ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବହାୱା ଏବେ ନଜରକୁ ଆସିବ । ସଫାସୁତୁରା ଲାଗିବ । ବନାରସର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଧାରିବା ନିମନ୍ତେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇ ନଥିଲା । ଏବେ ସେଥିପାଇଁ ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ପାଇଁ ସଟ୍ କଟ୍ ରାସ୍ତା ଆପଣାଇବା ଖୁବ୍ ସହଜ ଥିଲା । ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହା ଦେଇଦିଆଯିବ, ଏହା ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତା ଆଉ ଅବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଡ଼କୁ ଯିବନାହିଁ । କିଏ ଏତେ ପରିଶ୍ରମ କରିବ, କିଏ ସେଥିରେ ନିଜର ମୁଣ୍ଡ ପୁରାଇବ, କିଏ ଝାଳ ବୁହାଇବ ?
କିନ୍ତୁ ମୁଁ ବନାରସର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେବି ଯେ ସେମାନେ ଉଚିତ ମାର୍ଗ ଚୟନ କରିଛନ୍ତି, ଉଚିତ ରାସ୍ତା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଦେଖାଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଦି’ପଦ କହିଦେଲେ ଯେ କାମ ଏମିତି ହେବା ଦରକାର, ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ଠିକ୍ କରିହେବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ କେତେ ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବନାରସକୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ ।
ମୋର ପ୍ରିୟ କାଶୀବାସୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ମୋତେ ଗୋଟିଏ କଥା କହନ୍ତୁ ଯେଉଁ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉଛି ତାହା ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କାମରେ ଆସିବ କି ନାହିଁ ? ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଉପକାରସିଦ୍ଧ ହେବ ନା ନାହିଁ ? ଏଠାକାର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବ କି ନାହିଁ ? ସମଗ୍ର ଭାରତକୁ କାଶୀ ଆଡ଼କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବ ନାହିଁ ? ସମଗ୍ର ଭାରତବର୍ଷ କାଶୀ ଦେଖିବାକୁ ମନ ବଳାଇବ କି ନାହିଁ ?
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦୂରଗାମୀ ଯୋଜନାମାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି, ସେଥିରୁ କିପ୍ରକାର ସୁଫଳ ପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଛି । ବିଗତ ଆଠବର୍ଷ ଭିତରେ କାଶୀର ଭିତ୍ତିଭୂମି, କେଉଁଠୁ ଆସି କେଉଁଠାରେ ପହଂଚିସାରିଛି । ଏହା ଫଳରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ନେଇ, ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ, ବ୍ୟାପାରୀମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିପାରିଛି । ବ୍ୟବସାୟ ବଢ଼ିଛି, କାରବାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ର ବିସ୍ତାରିତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ।
ରିକ୍ସାଚାଳକମାନେ ସୁଦ୍ଧା କହୁଛନ୍ତି ଯେ ସାହାବ, ଦିନତମାମ ଏତିକି କାମ ଏବେ ମିଳିପାରୁଛି । ବେପାରୀ ବନ୍ଧୁମାନେ କହୁଛନ୍ତି, ସାହାବ, ଛଅ ଛଅ ମାସର ମାଲ୍ ଗୋଟିଏ ମାସରେ ଏବେ ବିକ୍ରି ହୋଇଯାଉଛି । ଏକଥା ହେଉଛି ନା ନାହିଁ ? ସବୁଥିରେ କ୍ଷିପ୍ରତା ଆସିଛି ନା ନାହିଁ ? ଏବଂ ଏହିଯେଉଁ ସଡ଼କମାନ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି, ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁ ବାସଗୃହ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି, ଯେଉଁ ପାଇପ ଲାଇନ୍ ବିଛାଯାଉଛି, ସେଥିରେ ଯେଉଁସବୁ ସାମଗ୍ରୀ ଲାଗୁଛି, ସେଥିରେ ସିମେଣ୍ଟ ଅଛି, ଏବଂ ଷ୍ଟୀଲ୍ ଓ ନିର୍ମାଣ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ, ଛୋଟମୋଟ ଦୋକାନୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଅର୍ଥାତ୍, ବାରାଣାସୀ ଏବଂ ଏହାର ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଜଗାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିଛି ।
ବନାରସର ଲୋକ ଯେଉଁ ସୁଦୂରପ୍ରସାରୀ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ଆଗକୁ ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଆଜି ଏହାର ଲାଭ ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଛି । ଆଜି କାଶୀର ଚତୁଃପାଶ୍ୱର୍କୁ ଯଦି ଆମେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିବା, ତେବେ ଜାଣିପାରିବା ଯେ ସେଠାରେ ରିଙ୍ଗ୍ ରୋଡ, ଚଉଡ଼ା ଚଉଡ଼ା ଜାତୀୟ ରାଜପଥ, ବାବତପୁର ସିଟି ଲିଙ୍କ୍ ରୋଡ଼, ଆଶାକୁର ଆରଓବି, ଚୌକାଘାଟ- ଲହରତାରା ଫ୍ଲାଇଓଭର, ମହମୁରଗଞ୍ଜ - ମଣ୍ଡବାଡ଼ି ଫ୍ଲାଇଓଭର ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ବନାରସର ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ କେତେ ମାତ୍ରାରେ ଫାଇଦା ପହଞ୍ଚାଇଛି । ରେଳବାଇ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍, ବରୁଣା ନଦୀ ଉପରେ ପୋଲ ଯେତେବେଳେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଯିବ, ଏହାର ସୁବିଧା ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ ।
ଆଜି କାଶୀର ଆଉ ତିନୋଟି ସଡ଼କର ଚଉଡ଼ାକରଣ କାମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ମଉ, ଆଜମଗଡ଼, ଗାଜୀପୁର, ବଲିଆ, ଭଦୋହୀ, ମୀର୍ଜାପୁର ଭଳି ଅନେକ ସ୍ଥାନରୁ ଏଠାକୁ ଯାତାୟାତ ଆହୁରି ସୁଗମ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ କାଶୀରେ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଜାମ୍ ଭଳି ସମସ୍ୟା ହ୍ରାସ ପାଇପାରିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ସହରମାନଙ୍କରେ ଏହିସବୁ ଚଉଡ଼ା ସଡ଼କକୁ ଆଖାପାଖ ଗ୍ରାମମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ିବା ନିମନ୍ତେ ଆଜି ଜନପଦର ନଅଟି ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏହିସବୁ ସଡ଼କ ନିର୍ମିତ ହେବା ଫଳରେ ବର୍ଷାଦିନେ ଏବେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁସବୁ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଛି ଆଖପାଖର ଗ୍ରାମର କୃଷକ, ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ ସହରରେ ପହଂଚିବା ଲାଗି ଯେଉଁ ଅସୁବିଧା ହେଉଛି ତାହା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଦୂର ହୋଇପାରିବ ।
ଯୋଗୀଜୀଙ୍କ ସରକାର ତହସିଲ ଏବଂ ବ୍ଲକ୍ ମୁଖ୍ୟାଳୟମାନଙ୍କୁ ଜିଲ୍ଲା ମୁଖ୍ୟାଳୟ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଚଉଡ଼ା ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଯେଉଁସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ସେହିସବୁ କାମ ବେଶ୍ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ଆଜି ସେବାପୁରୀକୁ ବନାରସ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସଡ଼କର ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହି କାମ ଯେତେବେଳେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ସେତେବେଳେ ବାରାଣସୀ ଜନପଦର ସମସ୍ତ ତହସିଲ ଏବଂ ବ୍ଲକ୍ ମୁଖ୍ୟାଳୟକୁ ସାତ ମିଟର ଚଉଡ଼ା ସଡ଼କ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ଏବେ ଶ୍ରାବଣ ମାସ ଆସି ଦ୍ୱାର ଦେଶରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ । ଆମ ଦ୍ୱାର ଦେଶରେ ଏହି ପବିତ୍ର ମାସ ଖଟଖଟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲାଣି । ଶ୍ରାବଣ, ଶ୍ରାବଣ ମାସ ଏବେ ଆଉ ଦୂର ନାହିଁ । ଦେଶ ଏବଂ ଦୁନିଆରେ ବାବାଙ୍କ ଭକ୍ତମାନେ ବିପୁଳ ସଂଖ୍ୟାରେ କାଶୀ ନଗରୀକୁ ଆସିବେ । ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାନ ପରିଯୋଜନା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ଏହା ପ୍ରଥମ ଶ୍ରାବଣ ଉତ୍ସବ ହେବ । ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମକୁ ନେଇ ସାରା ଦୁନିଆ କେତେ ଉତ୍ସାହରେ ଅଛି ଏବଂ ତାହା ଆପଣମାନେ ବିଗତ କିଛି ମାସରେ ଅବଶ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିଥିବେ ।
ମୋତେ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଖରାଦିନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏଥର ପ୍ରତିଦିନ ଏବଂ ଏବେ ଯୋଗୀଜୀ ମଧ୍ୟ ମୋତେ କହୁଥିଲେ, ପ୍ରତିଦିନ ଲକ୍ଷଲକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟାରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମକୁ ଦର୍ଶନ ଆସି ବାବାଙ୍କ ପବିତ୍ର ଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି । ଶ୍ରାବଣ ମାସରେ ବି ଏଠାକୁ ବାବାଙ୍କର ଭକ୍ତମାନେ ଦିବ୍ୟ, ଭବ୍ୟ ଏବଂ ନବ୍ୟ କାଶୀର ଅନୁଭବ ଅବଶ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ସାରା ସଂସାରର ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କର, ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କର କାଶୀ ନଗରୀ ଉପରେ ଆସ୍ଥା ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମ୍ୟର ନିର୍ବାଧ ଅନୁଭବ କିଭଳି ଭାବେ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ ସେହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଆମେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ପୂର୍ବର ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ଆସୁଥିଲେ ସେତେବେଳେ ଗାଁରେ ଲୋକମାନେ ତାଙ୍କୁ ନିଜ ଘରକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରି ଖାଦ୍ୟପାନୀୟ ଦେଉଥିଲେ, ସକଳ ପ୍ରକାର ସେବା ଯୋଗାଉଥିଲେ । ଆମର କାଶୀରେ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ପରମ୍ପରା ଥିଲା । ବାହାରୁ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଆସୁଥିଲେ ସେମାନଙ୍କର ଏଠାକାର ପୂଜକମାନଙ୍କର ଯଜମାନ ହେଉଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ପୂଜକମାନେ ନିଜ ଘରକୁ ନେଇ ରଖୁଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସବୁପ୍ରକାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଓ ବନ୍ଦୋବସ୍ତ କରୁଥିଲେ । ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଏହି ଭାବନା ଥିଲା ଯେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁମାନଙ୍କର ଯେମିତି କୌଣସି ପ୍ରକାର ଅସୁବିଧା ନହୁଏ ।
ଏହିଭଳି ଭାବନା ଉପରେ ଆମର ସରକାର ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି । କାଶୀ ଭୈରବ ଯାତ୍ରା, ନବ ଗୌରୀ ଯାତ୍ରା, ନବଦୁର୍ଗା ଯାତ୍ରା, ଅଷ୍ଟବିନାୟକ ଯାତ୍ରା, ଆସ୍ଥାର ଏହିଭଳି ସକଳ ପ୍ରକାର ଯାତ୍ରା କିପରି ଭାବେ ସୁଗମ ହୋଇପାରିବ, ସେଥି ନିମନ୍ତେ ସରକାର ସକଳ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ବ୍ୟବସ୍ଥାମାନ ନିର୍ମାଣ କରିଚାଲିଛନ୍ତି । ପଞ୍ଚକୋଶୀ ପରିକ୍ରମା ନିମନ୍ତେ ରାସ୍ତାରେ ଅନେକ ସ୍ଥାନରେ ବିଶ୍ରାମ ନେବାର ସୁବିଧା, ପୂଜାପାଠରେ ସୁଗମତା ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । କାଶୀର ପରିଚୟ ଏଠାକାର ଗଳି ଓ ଘାଟକୁ ସଫାସୁତରା ରଖିବା ଏବଂ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା କିମ୍ବା ଗଙ୍ଗାଜୀକୁ ନିର୍ମଳ କରିବା ସଂକଳ୍ପ ହୋଇଥାଉ, ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ଆମ ପାଇଁ ବିକାଶର ଅର୍ଥ କେବଳ ବାହ୍ୟ ଚାକଚକ୍ୟ ନୁହେଁ । ଆମ ପାଇଁ ବିକାଶର ଅର୍ଥ ହେଲା ଗରିବ, ଦଳିଦ, ବଂଚିତ, ପଛୁଆବର୍ଗ, ଆଦିବାସୀ, ମାତା- ଭଉଣୀ ଏମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା । ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବାରାଣସୀର ୬୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ନିଜର ପକ୍କା ଘର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍, ୬୦୦ ନୂଆ ଲକ୍ଷପତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛନ୍ତି । ଯେଉଁ ସାଥୀମାନଙ୍କ ବାସଗୃହ ସ୍ୱପ୍ନ ଆଜି ସାକାର ହୋଇଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ । ଏବଂ ସେହିସବୁ ପରିବାରର ମାତା ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ବଧେଇ ମୁଁ ଜଣାଉଛି । କାରଣ ଆମର ପ୍ରୟାସ ସଦାବେଳେ ରହିଆସିଛି ଯେ ଘର ନିର୍ମିତ ହେଲାପରେ ମାଆ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ନାମରେ ତାହା ହେବା ଦରକାର ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ପରିବାରଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଦେବା ଏବଂ ପ୍ରତି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରକୁ ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ନିରାପଦ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବା, ଏହି ସଂକଳ୍ପର ସହିତ ଆମେ ଦ୍ରୁତଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଚାଲିଛୁ । ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଡଜନ ଡଜନ ଜଳ ପରିଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇସାରିଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ହଜାର ହଜାର ପରିବାରଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଫାଇଦା ପହଂଚିପାରୁଛି । ନିରାଶ୍ରୀତ ମାତା, ଭଉଣୀ, କନ୍ୟାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ନିର୍ମିତ ଆଶ୍ରମ ଗୃହ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ସବକା ବିକାଶ ଭାବନା ସଶକ୍ତ ହୋଇପାରିଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
ଏଭଳି ସର୍ବସ୍ପର୍ଶୀ, ସର୍ବହିତକାରୀ ବିକାଶ ଏବଂ ଏହାକୁ ହିଁ ତ ସୁଶାସନ ବୋଲି କୁହାଯାଏ । ଆପଣମାନେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରନ୍ତୁ, ରାସ୍ତାକଡରେ ବୁଲାବିକାଳୀ ଭାବେ ଛୋଟ ଛୋଟ କାରବାର କରୁଥିବା ସାଥୀଗଣମାନଙ୍କୁ କେତେ ପ୍ରକାର ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । ଏବେ ଗଦୌଲିୟାଠାରୁ ଦଶାଶ୍ୱମେଧ ମଧ୍ୟରେ ଗୌରବ ପଥ ବି ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି । ସେଠାରେ ଏବେ ଦଶାଶ୍ୱମେଧ ସଂକୁଳ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଏହି ସଂକୁଳ ବୁଲାବିକାଳୀମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଦେବ । ସେଠାରେ ସେମାନେ ନିଜର ଦୋକାନ ମଧ୍ୟ ଖୋଲି ପାରିବେ । ଚୌକାଘାଟ- ଲହରତାରା ଫ୍ଲାଇଓଭର, ଏହା ତଳେ ପାଖାପାଖି ଦୁଇ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଏକ ବିଶେଷ ଭେଣ୍ଡିଂ ଜୋନର ବିକାଶ ଘଟାଯାଉଛି । ସାରନାଥଠାରେ ମଧ୍ୟ ବୁଦ୍ଧିଷ୍ଟ ସର୍କିଟର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଜି ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ସେଠାରେ ବୁଲାବିକାଳୀ ସାଥୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବିଶେଷ ସୁବିଧା ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମିତ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆର୍ଥିକ ଜୋନ୍ (ଏସଇଜେଡ), ଆର୍ଥିକ କରିଡୋର ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଂପର୍କରେ ବହୁତ କିଛି ଶୁଣିଥିବେ, କିନ୍ତୁ ବୁଲାବିକାଳୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଜୋନ୍ କାଶୀରେ ନିର୍ମିତ ହେବା କଥା ସ୍ୱଚକ୍ଷୁରେ ଦେଖୁଛନ୍ତି । କେବଳ ସୁବିଧା ନୁହେଁ, ପିଏମ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଷ୍ଟ୍ରୀଟ୍ ଭେଣ୍ଡର୍ସଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ଯୋଗାଣ ସୁବିଧା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ପାଖାପାଖି ୩୩ ଲକ୍ଷ ସାଥୀଙ୍କୁ ଏହା ଅଧୀନରେ ଋଣ ମିଳିସାରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ହଜାର ହଜାର ସାଥୀ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମ ସରକାର ସଦାସର୍ବଦା ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୟାସ କରିଆସୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ସୁଖଦୁଃଖରେ ସେମାନଙ୍କ ସହିତ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଠିଆ ହେବାଲାଗି ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି । କରୋନା ମହାମାରୀର ମାଗଣା ପ୍ରତିଷେଧକ ଟିକା ଠାରୁ ନେଇ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମାଗଣାରେ ଖାଦ୍ୟାନ୍ନ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସରକାର ଆପଣମାନଙ୍କ ସେବାରେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ଅବସରକୁ ଛାଡ଼ିନାହାନ୍ତି । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ଡିଜିଟାଲ ସଂସାଧନରେ ଯେଉଁପ୍ରକାର ସୁଧାର ଅଣାଯାଇଛି, ତଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଫାଇଦା ମିଳିପାରିଛି ।
ଆଜି ବନାରସର ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ସାକ୍ଷୀ ଅଛନ୍ତି ଯେ କେଉଁଭଳି ଭାବେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଶସ୍ତା ହୋଇପାରିଛି, କଲ୍ କରିବା ପ୍ରାୟ ମାଗଣା ହୋଇପାରିଛି । ଏବେ ଇଣ୍ଟରନେଟନ୍ ବହୁତ ଶସ୍ତା ହୋଇଯାଇଛି, ଜୀବନ ଆହୁରି ସହଜସାଧ୍ୟ ହୋଇପାରିଛି, ଉପାର୍ଜନର ନୂଆ ନୂଆ ସାଧନ ଓ ଉପାୟ ଖୋଲିବାରେ ଲାଗିଛି । ଦେଶରେ ଫୋନ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ୟୁସରଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦିନକୁ ଦିନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ତେଣୁ ଏହା ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାରିତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି ।
ଖୁବ୍ କମ୍ ନିବେଶ କରି ଯୁବକଯୁବତୀମାନେ ଏହା ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଜଗାରର ଅବସର ମିଳିପାରିଛି । ଏହିଭଳି ଭାବେ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା କରାଯାଇଛି, ଏହା ଫଳରେ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କର ହିଁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଦୁଶ୍ଚିନ୍ତା ଦୂର ହୋଇପାରିଛି । ଏହି ସୁବିଧା ବଳରେ ଗରିବ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ବଡ଼ ହସପିଟାଲକୁ ଯାଇ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ପାଇବାକୁ ମନରେ ସାହସ କୁଳାଇ ପାରିଛନ୍ତି । ପୂର୍ବରୁ ସେମାନେ ଅର୍ଥ ଅଭାବରୁ ଏଭଳି ସୁବିଧାରୁ ବଂଚିତ ହେଉଥିଲେ । ଅର୍ଥାତ୍, ଦେଶରେ ହସପିଟାଲମାନଙ୍କର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି, ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜର ଚାହିଦା ବଢ଼ିବାରେ ଲାଗିଛି । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଭିତରେ ଆମେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ହିଁ ଏକ ଡଜନ ନୂଆ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ । ଏଠାରେ କାଶୀରେ ହିଁ କ୍ୟାନସର ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ଠାରୁ ନେଇ ତମାମ ରୋଗର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧାର କେତେ ବଡ଼ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମେ ଦେଶର ସହରମାନଙ୍କୁ ଧୂମମୁକ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସିଏନଜି ଦ୍ୱାରା ଚାଳିତ ଯାନବାହନ ନିମନ୍ତେ ସୁବିଧାର ବିସ୍ତାର କରୁଛୁ । ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଆମେ ଗଙ୍ଗାଜୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଭକ୍ତି ଓ ଧ୍ୟାନ ରଖିବା ପୂର୍ବକ ଆମର ନାବିକମାନଙ୍କୁ ଡିଜେଲ ଏବଂ ପେଟ୍ରୋଲରେ ଚାଲୁଥିବା ଡଙ୍ଗାଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ସିଏନଜି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିଛୁ । ଘାଟମାନଙ୍କରେ ଥିବା ଦେଶର ପ୍ରଥମ ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନ କାଶୀରେ ହିଁ ରହିଛି ଏବଂ ଏହି କଥାକୁ ନେଇ କାଶୀ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିପାରିବ । ଡିଜେଲ- ପେଟ୍ରୋଲ ଦ୍ୱାରା ଚାଳିତ ୬୫୦ଟି ନୌକାରୁ ୫୦୦କୁ ଆମେ ସିଏନଜିର ସୁବିଧା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିସାରିଛୁ ।
ଏଭଳି ସୁବିଧା ଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ଶାନ୍ତିରେ ଗଙ୍ଗାଜୀଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଖ ମିଳିପାରିବ, ପର୍ଯ୍ୟାବରଣକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଫଳ ମିଳିବ । ପୁଣି ନାବିକମାନଙ୍କୁ ଇନ୍ଧନ ପାଇଁ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ । ଅର୍ଥାତ୍ କମ୍ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଅଧିକ ଉପାର୍ଜନର ମାର୍ଗ ଏବେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
କାଶୀ ଜ୍ୟାନ, ଆସ୍ଥା, ଆଧ୍ୟାତ୍ମ୍ୟର ନଗରୀ ଭାବେ ପ୍ରାଚୀନ କାଳରୁ ସୁପରିଚିତ ରହିଆସିଛି । ଏଠାରେ ଖେଳକୁଦର ମଧ୍ୟ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ରହିଛି । ଆଜି ଏୟାରପୋର୍ଟ ଠାରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଭେଟସାକ୍ଷାତ ହୋଇପାରୁଛି । ମୋର ସମସ୍ତ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ସାଥୀ ମୋ ସାମ୍ନାରେ ବସିଛନ୍ତି । ଏପଟେ ମଧ୍ୟ ଖେଳାଳୀମାନେ ଭରପୂର ହୋଇ ବସିଛନ୍ତି । ଆଜି ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ମୁଁ ଉତ୍ତମ ରୂପେ ଦେଖି ପାରୁଛି, ମୋତେ ଲାଗୁଛି ଯେ କାଶୀରେ ଯେଉଁ ଷ୍ଟାଡ଼ିୟମ୍ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ତାହା ଏବେ କାଶୀକୁ ଆଉ ଏକ ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବ । ଏଠାକାର ଆଖଡ଼ା କସରତ ଏବଂ କୁସ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଫିଟନେସକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିପାରିବ । ଆଜି ମଧ୍ୟ ନାଗ ପଞ୍ଚମୀ ତିଥିରେ ଆମେ ଏହି ଆଖଡ଼ାରେ ପୁରୁଣା ଦିନର ଝଲକ ଦେଖିପାରିବା । କିନ୍ତୁ ଖେଳକୁଦ କେବଳ ଫିଟନେସ୍ ଏବଂ ମନୋରଂଜନ ନିମନ୍ତେ ନୁହେଁ, ବରଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଉତ୍ତମ କ୍ୟାରିଅର୍ ଗଠନର ମଧ୍ୟ ଏକ ଉତ୍ତମ ମାଧ୍ୟମ । ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ବାରାଣାସୀ ସହିତ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଅନେକ କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ବେଶ୍ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ସରକାର ଏହା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ପ୍ରୟାସ କରିଆସୁଛନ୍ତି ଯେ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତା ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ରୀଡ଼ାବିତଙ୍କ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ଆମର କାଶୀରେ ହିଁ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ବାଂଛନୀୟ ।
ଆଜି ଯେଉଁ ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଆମେ ଏହି ଜନସଭା କରୁଛେ, ସେଠାରେ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସକଳ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ିହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଛଅ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଷ୍ଟାଡିୟମ୍ରେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ସୁବିଧା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ । ଏଠାରେ ୨୦ରୁ ଅଧିକ କ୍ରୀଡ଼ା ନିମନ୍ତେ ଅଲ୍ଟ୍ରା ମଡର୍ଣ୍ଣ ଇନଡୋର ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଉତ୍ତମ ତାଲିମ୍ ସେଟ୍ଅପ୍, ଫିଟନେସ୍ ସେଣ୍ଟର, ହଷ୍ଟେଲ ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏଠାରେ ମିଳିପାରିବ ।
ଶିଶୁମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କିଡ୍ସ ଜୋନ୍ ବି ରହିବ, ଯାହା ଫଳରେ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଖେଳକୁଦକୁ ନେଇ, ଫିଟନେସକୁ ନେଇ ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । କମ୍ ବୟସରେ ହିଁ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ପ୍ରୋଫେସନାଲ କ୍ରୀଡ଼ା ଦିଗରେ ଆଗ୍ରହ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏହି ସମଗ୍ର ପରିସର ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାସୁଯୋଗର ସହିତ ପାରା ଗେମ୍ସ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଡକ୍ଟର ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକର ସ୍ପୋର୍ଟ୍ସ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସରେ ଆଥଲେଟିକ୍ସ ଏବଂ ବାସ୍କେଟବଲର ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଫଳରେ ଯୁବ ଖେଳାଳୀମାନଙ୍କୁ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସୁବିଧା ମିଳିପାରିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଗଣ,
କାଶୀର ଏହି ଅବିରାମ ବିକାଶର ଧାରା ଗଙ୍ଗାଜୀଙ୍କ ଭଳି ଏଭଳି ଅବିରଳ ଭାବେ ପ୍ରବାହିତ ହୋଇ ଚାଲିଥାଉ, ଏଥିପାଇଁ ଆମମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଥାଉ । ହଁ, କାଶୀର, ଗଙ୍ଗାଜୀଙ୍କ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ନିମନ୍ତେ ଆମେ ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ, ତାହାକୁ କଦାପି ଆମେ ଭୁଲିବାନାହିଁ । ଆପଣମାନେ ଏକଥା ସ୍ମରଣ ରଖିବେ ନା ? ସ୍ମରଣ ରଖିବେ ନା ? ଆପଣମାନେ ନିଜର ଦୁଇ ହାଜ ଉପରକୁ କରି ଉଚ୍ଚାରଣ କରନ୍ତୁ – ସ୍ମରଣ ରଖିବେ ନା ? ଆମ କାଶୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରହିବ ନା ? ଆମର କାଶୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରହିବ ନା ? ଆମର ମା ଗଙ୍ଗା ସ୍ୱଛ ରହିବ ନା ? ଏହାକୁ କେଇ ଅସ୍ୱଚ୍ଛ କରିବେ ନାହିଁ ନା ? ଏହାକୁ କେହି ମଇଳା ହେବାକୁ ଦେବେନାହିଁ ନା ? ଏଇ ହେଉଛି ଆମର କାଶୀ, ଏହି କାଶୀକୁ ଆମକୁ ବଞ୍ଚାଇ ରଖିବାକୁ ହେବ । ଏହି କାଶୀକୁ ଆମକୁ ନୂତନ ଭାବେ ଗଢ଼ିବାକୁ ହେବ । ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିବା ।
ସଡ଼କକୁ, ଘାଟକୁ, ବଜାରକୁ ସଫାସୁତୁରା ରଖିବା ହେଉଛି ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କର, କାଶୀବାସୀଙ୍କର ଦାୟିତ୍ୱ । କାଶୀବାସୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ, ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ଆମର ପ୍ରତିଟି ସଂକଳ୍ପ ଅବଶ୍ୟ ସିଦ୍ଧ ହେବ । ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ବଧେଇ ।
ହର ହର ମହାଦେବ! ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of multiple development initiatives in Sigra, Varanasi
07 JUL 2022 7:48PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Kashi is known for 'Saat var, Nau Tyohar' i.e. nine festivals in seven days of a week. That means, new festivals are celebrated here every day. Greetings to all of you gathered here on this occasion today!
Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel ji, Hon'ble Chief Minister Yogi Adityanath ji, Ministers of UP Government, MPs, all MLAs, and my brothers and sisters of Benares!
I first want to thank you all from the bottom of my heart. During the Assembly elections, I had come to you and had asked for your help in forming the government again in Uttar Pradesh. I am overwhelmed with the highly enthusiastic support you, the people of Uttar Pradesh and the people of Kashi have given me. So, I have come here to you today for the first time after the elections. I wish to thank the people of Kashi, the people of Uttar Pradesh from the bottom of my heart and congratulate them.
Today, we are once again giving impetus to the festival of development that has been going on for the last eight years in the divine, magnificent and brand new Kashi. Kashi has always been vibrant and constantly thriving. Now Kashi has painted a picture of both heritage and development before the whole country; a heritage that is constantly being made grand, divine and innovative; development that is constantly spreading to the streets, ponds, ghats and paths of Kashi, as well as to the railway station and airport.
As soon as one project ends in Kashi, four new projects start. Even today, dozens of projects worth over Rs 1,700 crore have been inaugurated and foundation stones have been laid here. Projects worth thousands of crores for roads, water, electricity, health, education, sanitation and beautification have been completed in Kashi. So, the work on projects worth thousands of crores of rupees is constantly going on.
Brothers and sisters,
The soul of Kashi is indestructible, but we are constantly trying to reform its structure. Our objective of development is to make Kashi more dynamic, progressive and sensitive. The modern infrastructure of Kashi is enhancing its dynamism. Development happens at a fast pace when education, skills, environment, sanitation and trade are encouraged; new institutions are built and the divinity of sacred places associated with spirituality is combined with modern grandeur. At the same time when the poor gets access to facilities like houses, electricity, water, gas, toilets and everyone like sailors, weavers, artisans, street vendors and the homeless reap the benefits, that is when development is considered as inclusive.
The launches and the foundation stone laying ceremonies that took place during the programme today reflect dynamism, progressiveness, and sensitivity. My Kashi is the best example of 'Sabka Saath, sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas'.
Brothers and sisters,
You have also given me the opportunity to serve by making me your MP. So when you do something good, it doubles my happiness. I am really glad to see the way the conscious citizens of Kashi have given a direction to the country. The citizens of Kashi have sent a message to the entire country that short-cuts cannot benefit the country. It might benefit some leaders but not the country or the people.
I still remember after coming to Kashi in 2014, people would come and ask questions like - "There is so much mess here, how would it all be fixed?" That’s what people would ask, right? Their concerns were justified. There was room for improvement and change everywhere in Varanasi. It seemed pretty clear that nothing had been done for decades to improve the situation in Varanasi. In such a scenario, it was very easy for someone else to take short-cuts like giving away some doles to the people but he couldn't think of anything beyond that. Who would work so hard?
But I want to praise the people of Benares for showing the right path and choosing the right path. They have unequivocally demanded the kind of work that should not only fix the present but also benefit Varanasi for several decades in the future.
My dear brothers and sisters of Kashi,
Is the work being done going to be useful for the future or not? Is it going to be useful to future generations or not? Is it going to brighten the future of the youth here? Will it draw the whole of India towards Kashi or not? Will the whole of India come and visit Kashi or not?
Friends,
Today we can see that when there is a long-term planning, we get discernible results. In the past eight years, where has the infrastructure of Kashi reached? This is benefitting farmers, labourers and traders. Trade is growing, turnover is increasing and tourism is expanding.
The rickshaw puller says, “Sir, I am getting sufficient work all day long". The trader says, “Sir, in just one month goods worth six months are being sold”. Is this true or not? Has the pace accelerated or not? And as these roads are being constructed, the houses are being built for the poor, the pipelines are being laid, and the businesses of the small shopkeepers as well as of the construction related industries like cement and steel are also growing. In other words, it is also becoming a huge source of employment in Varanasi and the entire region.
The far-sightedness of the people of Varanasi is now benefitting the entire region. Today, if you look around Kashi, then Ring Road, Broad National Highway, Babatpur City Link Road, Ashapur ROB, Chaukaghat-Lahartara Flyover and Mahmoorganj-Manduadih Flyover are making the lives of the people of Varanasi so easy. When the Rail Over Bridge over Varuna is completed, this facility is going to improve further.
Today the work of widening 3 more roads of Kashi has started. With this, it will be easy to travel from many districts like Mau, Azamgarh, Ghazipur, Ballia, Bhadohi, Mirzapur and the problem of traffic jam in Kashi will also be minimized.
Brothers & Sisters,
In order to connect these broad roads of the cities with the surrounding villages, the foundation stone of 9 roads has also been laid today. These roads will remove the difficulties faced by the farmers and youth of nearby villages in coming to the city during the rainy season.
The work that Yogi ji's government is doing on widening of roads to connect the tehsil and block headquarters with the district headquarters, is also commendable. Today, work has also started on the widening of the road connecting Sewapuri to Varanasi. When this is completed, all the tehsils and block headquarters of Varanasi district will be connected by 7 meter wide roads.
Brothers & Sisters,
Now Monsoon is very close. Baba's devotees from all over the country and the world are going to come to Kashi in large numbers. This will be the first Sawan festival after the completion of Vishwanath Dham project. You have experienced the kind of enthusiasm the whole world holds about the Vishwanath Dham in the past few months.
Yogi ji was telling me that despite the hot weather, lakhs of devotees are coming to Kashi Vishwanath Dham every day now. Even during this period, devotees of Baba will get the experience of a divine, grand and a new Kashi here.
Brothers & Sisters,
It is our commitment to provide uninterrupted experience of devotion and spirituality in Kashi to the devotees and tourists from all over the world. Earlier, when a pilgrim used to visit our place, people in the villages used to invite him to their houses and feed him. They used to serve the pilgrim in every possible way. A similar tradition was there in Kashi too. The idea was to not let the devotee face any kind of inconvenience.
Our government is also working with this same spirit. The government is creating facilities for every pilgrimage like Kashi Bhairav Yatra, Nav-Gauri Yatra, Navdurga Yatra, Ashtavinayak Yatra to provide the devotees with a smooth experience. On the way to Panchkosi Parikrama, arrangements are being made for a pilgrim's rest and ease of worship at several places. Be it the identity of Kashi, or making its streets and ghats clean or the resolution to make river Ganga clean, work is going on at a fast pace.
Brothers & Sisters,
For us, development doesn't mean pomp and show. For us, development means empowerment of the poor, downtrodden, deprived, backward, tribal, mothers and sisters. Today more than 600 poor families of Varanasi have got their pucca house under PM Awas Yojana. That is, we have 600 new lakhpatis. Heartiest congratulations to those whose dream of a home has been fulfilled today! And congratulations to the mothers and sisters of those families in particular because we are trying to ensure that the house constructed should be in the name of mothers and sisters of the household.
We are working fast on these resolutions to provide a pucca house to every poor family and to connect every rural family with piped water supply. Work has started on dozens of water projects under the Jal Jeevan Mission. Thousands of families, especially sisters, will be greatly benefited by this. The spirit of 'development for all' will be strengthened by the shelter home for destitute mothers, sisters and daughters.
Brothers & Sisters,
Such inclusive development and all round development is nothing but good governance. You see, a lot of difficulties were faced by the small businesses and the street vendors. Now the Gaurav Path has also been built between Godowlia to Dashashwamedh. Now a Dashashwamedh complex is also going to be built there. This complex will provide facilities to the street vendors for selling their products. A special vending-zone of about 2 km length is being developed below the Chaukaghat-Lahartara flyover. In Sarnath, the work of setting up a Buddhist circuit has started from today. There will also be development of special facilities for street vendors.
Friends,
You must have heard a lot about systems like SEZ and economic corridors, but now you are seeing special zones created for street vendors in Kashi. Moreover, for the first time, street vendors have started getting bank loans under PM Svanidhi Yojana. So far, about 33 lakh companions have got easy loans under this scheme across the country, out of which thousands of friends are from Kashi.
Friends,
Our government has always tried to solve the problems of the poor and has tried to support them at all times. From providing free corona vaccines to the provision of free ration to the poor, the government has left no opportunity to serve you. The poor and the middle class have benefitted immensely with the way the digital infrastructure has been improved over the years.
Today the people of Varanasi are witness to the way mobile phones have become cheaper and making calls has become almost free. Now the internet has become very cheap, life is getting easier and new means of earning have opened up. The number of phone and internet users is increasing day by day in the country. As a result, the businesses related to it are also expanding.
Employment opportunities have been created for the youth in the services related to it at a very low investment. Similarly, the free treatment up to Rs 5 lakh has made the poor stress-free. With this, even those poor people who used to avoid getting treatment earlier due to lack of money, have now managed to muster the courage to go to the hospitals. That is, the demand for hospitals is increasing; the demand for medical colleges is increasing. In the last few years, we have set up dozens of new medical colleges in UP itself. Here in Kashi itself, a huge network of modern treatment has been formed for cancer and all other diseases.
Friends,
On one hand we are expanding the facilities for CNG-run vehicles to make the cities of the country smoke-free. On the other hand, we are also giving the option to the sailors who are concerned about Gangaji for converting the diesel and petrol boats into CNG. The country's first CNG station located at a ghat is in Kashi and Kashi feels proud of it. Of the 650 diesel-petrol boats, 500 have been connected with the facility of CNG.
With this facility, tourists will get the pleasure of seeing Ganga ji in peace and the environment will also be benefitted. At the same time, the expenditure of the sailors on fuel will also come down significantly. That is, the avenues of earning more in less expenditure will open up.
Brothers & Sisters,
Kashi has not only been a city of knowledge, devotion and spirituality, but it also has a rich tradition of sports. And today I was able to meet all the players throughout my journey from the airport till here. All the players are sitting there in front of me. There is a whole bunch of players on this side too. Today I can see their enthusiasm. I believe that this stadium which is being built in Kashi is now going to take Kashi to new heights. The arenas here are promoting fitness through exercise and wrestling. Even today, on the day of Nag Panchami, we can see glimpses from the past in these arenas.
But sports is not only a means of fitness and entertainment, but also a great medium to increase the pride of the nation and to have a better career. Over the years, many players from Purvanchal, including Varanasi, have performed well at the international level. It is the constant effort of the government to ensure that modern facilities for every sport related to Olympics are ready and available in Kashi.
The stadium at which we are holding this public meeting today is going to be equipped with world class facilities very soon. The facilities of the 21st century will be added to this stadium built 6 decades ago. It will have ultra modern indoor facilities for more than 20 games. Arrangements like best training setup, fitness center and hostel will also be found here.
There will also be a ‘kids’ zone’ for the children, so that they get excited about sports and fitness, and can develop their inclination towards professional sports at an early age. The entire complex will also support Para Games besides having modern facilities. The modern facilities for athletics and basketball at Dr. Bhimrao Ambedkar Sports Complex will also be of great help to the young players.
Brothers & Sisters,
We all have to make efforts for this stream of continuous development of Kashi to flow like Gangaji. Yes, the pledge we have taken for the cleanliness of Kashi and Ganga ji should never be forgotten. Will you keep it in mind? Just raise both your hands and say - will you keep it in mind? Will our Kashi remain clean? Will our Kashi be clean? Will our mother Ganga remain clean or not? No one will pollute it, right? No one will let it get polluted, right? This is our Kashi; we have to save Kashi; we need to build Kashi, and we all will do it together.
It is the responsibility of all of us, the residents of Kashi, to keep the roads, ghats and markets clean. I am confident that with the blessings of Baba Vishwanath and the trust of the people of Kashi, we will fulfil every resolution. Once again my heartiest congratulations to all of you!
Har Har Mahadev! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.