প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সিগরা, বারানসীদা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিল কয়ামরুম হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
07 JUL 2022 7:48PM by PIB Imphal
হর হর মহাদেব!
কাশী অসি ‘সাত বার, নো ত্যোহার’ হায়বদি চয়োলগী নুমিৎ তরেৎনিদা কুহ্মৈ মাপল হায়না খঙনৈ। হায়বদি নুমিৎ খুদিংগী মফম অসিদা অনৌবা কুহ্মৈশিং পাঙথোক্লি। ঙসি থৌরম অসিদা তিনবীরিবা পুম্নমক্তা খুরুমজরিঙ!
উত্তর প্রেদেশকী রাজ্যপাল অনন্দিবেন পতেলজী, ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রী য়োগী আদিত্যনাথ, য়ু.পি. সরকারগী মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং, এম.এল.এ পুম্নমক, বনারসকী ইচিল-ইনাওশিং!
অহানবদা ঐহাক্না থমোয় শেংনা পুম্নমকপু থাগৎপা ফোঙদোকচনীংই। বিধান সভা মীখলশিংদা ঐহাক্না নখোয়গী নাক্তা লৈখি অমসুং উত্তর প্রদেশতা সরকার অসি অমুক হন্না শেম্বদা নখোয়গী মতেং পীবিনবা হায়জখি। নখোয়না, উত্তর প্রদেশকী মীয়াম্না, কাশীগী মীয়ামদা ঐঙোন্দা শৌগৎখিবা অসিদা অপেনবা পোকই। মীখল মতুংদা অহানবা ওইনা ঐহাক্না ঙসি নখোয়গী নাক্তা লাক্লি। ঐহাক্না কাশীগী মীয়াম, উত্তর প্রদেশকী মীয়ামবু থমোয়দগী থাগৎপা ফোঙদোকচবা অমসুং মখোয়দা নুংঙাইবা ফোঙদোকচবা পাম্মি।
ঙসি ঐখোয়না শেংলবা, মতিক-ময়াই লৈরবা অমসুং পমনৌ নৌবা কাশীদা হৌখিবা চহি নিপান অসিদা পাইখৎলিবা চাউখৎ-থৌরাং অসিগী কুহ্মৈদা অমুক হন্না শাহৌ পীরি। কাশী অসি মতম চুপ্পদা ভাইব্রেন্ত ওই অমসুং লেপ্পা লৈতনা খুমাং চাউশিল্লি। হৌজিক কাশীনা লৈবাক পুম্বগী মাংদা হেরিতেজ অমসুং দিবেলপমেন্ত অনিমক্কী শক্তম অমা য়েকখি; চাউথোরক্লিবা, লেপ্পা লৈতনা দিভাইন ওইরক্লিবা অমসুং ইনোভেতিব ওইবা হেরিতেজ অমা, লম্বীশিং, পুখ্রিশিং, ঘাতশিং অমসুং কাশীগী লম্বেল লোয়ননা রেলৱে স্তেসন অমসুং এয়রপোর্ত্তা লেপ্পা লৈতনা শন্দোরক্লিবা চাউখৎহনবা অমা।
কাশীদা প্রোজেক্ত অমা হেক লোইবগা অনৌবা প্রোজেক্ত মরি পাইখৎলি। ঙসিসি মফম অসিদা লুপা করোর ১,৭০০ হেনবগী প্রোজেক্ত কয়ামরুম শঙ্গাখি অমসুং উরেপ উয়ুং তমখি। কাশীদা লম্বী, ঈশিং, মৈ, হকশেল, এজুকেসন, সেনিতেসন অমসুং শেমগৎ-শাগৎপগী লুপা করোর কয়া ওইবা প্রোজেক্তশিং লোইশিনবা ঙমখ্রে। মরম অসিনা লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিংগী থবক লেপ্পা লৈতনা চত্থরি।
ইচিল-ইনাওশিং,
কাশীগী থৱায়দি মত্থৎপা ঙমলোই অদুবু মাগী স্ত্রকচর রিফোর্ম তৌনবা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি। ঐখোয়গী ওইনা চাউখৎপা হায়বা অসিগী পান্দম অসি কাশীবু হেন্না দাইনামিক, প্রোগ্রেসিব অমসুং সেন্সিতিব ওইহনবনি। কাশীগী মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরনা মাগী দাইনামিজম হেনগৎহল্লি। এজুকেসন, স্কিলশিং, অকোইবগী ফীভম, লুনানবা অমসুং ললোন-ইতিক থৌগৎলবা মতমদা চাউখৎপা ঙম্মি; অনৌবা স্কুলশিং শাগৎলি লাইনিংগা মরী লৈনবা শেংলবা মফমশিংগী দিবিনিতী অসি মতমগা চুননা শেমগৎলি। মসিগা লোয়ননা লায়রবশিংনা য়ুম, মৈ, ঈশিং, গ্যাস, অমাংশঙ অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং ফংলবা মতমদা অমসুং হীরোই, ফী শাবা, আর্তিসেন, স্ত্রীৎ ভেন্দর অমসুং য়ুম লৈতবা অসিগুম্বা মীওই খুদিংমক্না কান্নবা ফংলবা মতমদা চাউখৎপা হায়বা অসি ইনক্লুসিব ওই হায়না লৌগনি।
ঙসিগী থৌরম অসিদা শঙ্গাখিবা অমসুং উরেপ-উয়ুং তম্বখবা অসিনা দাইনামিজম, প্রোগ্রেসিবনেস অমসুং সেন্সিতিবিতী উৎলি। ঐহাক্কী কাশী অসি ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সববকা বিশ্বাস, সবকা প্রয়াস’কী ফজবা খুদমনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
নখোয়গী এম.পি. ওইনা শেবা তৌজনবা ঐঙোন্দা খুদোংচাবা অমসু পীবিখি। অদুনা করিগুম্বা নখোয়না অফবা অমা তৌবা মতমদা মদুনা ঐহাক্কী নুংঙাইবা হেনগৎহল্লি। কাশীগী লৌশিং লৈবা প্রজাশিংনা লৈবাক অসিবু লমজিংলিবা মওং অসি উবদা ঐহাক্না য়াম্না অপেনবা পোকই। কাশীগী প্রজাশিংনা শোর্ত-কতশিংনা লৈবাক অসিদা কান্নবা ফংহনবা ঙমলোই হায়না লৈবাক পুম্বদা পাউজেল অমা পীখি। মসিনা লুচিংবা খরদা কান্নবা পীবা য়াই অদুবু লৈবাক নত্ত্রগা মীয়ামদদি কান্নবা পীবা ঙমলোই।
২০১৪দা কাশীদা লাক্লবা মতুং মীয়াম্না লাক্লগা ৱাহংশিং খুদম ওইনা – “মফম অসিদা সম্যা কয়া লৈ, করম্না পুম্নমক অসি কোকহনগদৌরিবনো?” হায়না হংখিবা অদু ঐহাক্না হৌজিকসু নীংশিংলি।
মসি মীয়াম্না হংফম থোকপনি, চুমদ্রা? মখোয়গী ৱাখল্লোন অদু চুম্মি। বারানসীদা চাউখৎনবা অমসুং অহোংবা পুরক্নবা লম কয়া মফম খুদিংদা লৈরমখি। বারানসীদা দিকেদ কয়া ফীভম ফগৎহন্নবা করিগুম্বা অমত্তা পাইখৎলমদে হায়বা য়াম্না ময়েক শেংখি। অদুগুম্বা ফীভম অমদা কনাগুম্না শোর্ত-কতশিং শীজিন্নবা অসি য়াম্না অরাইবা ওইরমখি অদুবু মহাক্না মদুদগী হেন্না খনবদি ঙমখি। কনানা করিগীদমক ৱানা হোৎনরুগনি?
অদুবু অচুম্বা লম্বী তাকপীখিবা অমসুং অচুম্বা লম্বী খনবীখিবগীদমক ঐহাক্না বনারসকী মীয়ামবু থাগৎচনীংই। মখোয়না হৌজিক খক্কী নত্তনা তুংলমচৎতা দিকেদ কয়া বারানসীদা কান্নবা পীগদবা থবক মখল অদু অমত্তা ওইনা য়ান্নদুনা দিমান্দ তৌখি।
কাশীগী ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল-ইনাওশিং,
পাইখৎলিবা থবক অসি তুংদা কনগদৌরিব্রা নত্ত্রগা কন্নারোইদৌরিব্রা? মসি তুংগী মীরোলদা কান্নগদৌরিব্রা নত্ত্রগা কান্নরোইদৌরিব্রা? মসিনা মফম অসিগী নহারোলশিংগী তুংলমচৎতা মঙাল পীগদ্রা? ভারত পুম্ববু কাশীগী মাইকৈদা চীংশিনবা ঙমগদ্রা নত্ত্রগা ঙমলোইদ্রা? ভারত পুম্বনা কাশিদা লাক্কদ্রা নত্ত্রগা লাকলোইদ্রা?
মরুপশিং,
ঙসি ঐখোয়না লোং-তর্ম প্লান্নিংতৌরবদি অফবা ফলশিং ফংই হায়বা উবা ফংলি। হৌখিবা চহি নিপান অসিদা কাশীগী ইনফ্রাস্ত্রকচরনা করম্বা থাক য়ৌরে? মসিনা লৌমীশিং, শিন্মীশিং অমসুং ললোন-ইতিক তৌবশিংদা কান্নবা পীরি। ললোন-ইতিক খুমাং চাউশিল্লি, তর্নওভর হেনগৎলক্লি অমসুং তুরিজম পাকথোক চাউথোরক্লি।
রিক্ষো থৌবনা হায়, “সর, নুমিৎ চুপ্পা ঐহাক্না থবক মরাং কাইনা ফংলে”। ললোন-ইতিক তৌরিবনা হায়, “সর, থা অমা খক্তদা থা তরুক্তা য়োনগদা পোৎশিং য়োনবা ঙম্লে”। মসি অচুম্বরা নত্ত্রগা অরানবরা? খুমাং চাউশিনবরা নত্ত্রগা শোত্থরকপরা? অমসুং লম্বীশিং শেম্লি, লায়রবশিংগী য়ুমশিং শারি, পাইপলাইনশিং তিংলি অমসুং অপীকপা দুকানদারশিং লোয়ননা সিমেন্ত অমসুং স্তীলগুম্বগী ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা কনস্ত্রক্সনগী ললোন-ইতিক চাউখৎলক্লি। অতোপ্পা ৱাহৈদা হায়রগনা, মসিনা বারানসী অমসুং অপুনবা লমদমগী থবক পীনবগী অচৌবা লম্বী ওইরক্লি।
বারানসীগী মীয়াম্না মীৎয়েং শান্না উবা ঙম্বা অদুনা হৌজিক লমদম পুম্বা অসি চাউখৎহল্লি। ঙসি করিগুম্বা অদোম্না কাশী, মতুংদা রিং রোদ, ব্রোআদ নেস্নেল হায়ৱে, বাবতপুর সিতী লিঙ্ক রোদ, আশাপুর আর.ও.বি., চৌকাঘাত-লহরতারা ফ্লাইওভর অমসুং মহমুরগঞ্জ-মন্দৱাদী ফ্লাইওভর অসি কোইনা য়েংলুবদা মসিনা বারানসীগী মীয়ামগী পুন্সিদা নুংঙাই হল্লিবা অসি উবা ফংগনি বরুনাগী মথক্তা রেল ওভর ব্রিদজ শাবা লোইখিবা মতমদা ফেসিলিতী অসি হেন্না ফগৎলক্কনি।
কাশিদা ঙসি লম্বী অহুম হেন্না পাকথোকপগূ থবক পাইখৎলি, মসিগা লোয়ননা মউ, অজমগর, গাজিপুর, বালইয়া, ভাদোই, মির্জাপুর অসিগুম্বা জিলা কয়াদা চত্থোক-চৎশিন তৌবা নুংঙাইহল্লগনি অমসুং কাশীদা ত্রাফিক জামগী সমস্য অসিসু হন্থহল্লগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
অকোইবদা লৈরিবা খুঙ্গংগা সহরশিংগী অচৌবা লম্বীশিংগা ফাওনহন্নবা লম্বী ৯গী উরেপ-উয়ুং ঙসি তমখি। লম্বীশিং অসিনা মনাক নকপা মফমশিংদা লৈরিবা লৌমীশিং অমসুং নহারোলশিংনা নোংজু থাদা সহরদা চৎপদা থেংনরিবা খুদোংচাদবা অসি কোকহল্লগনি।
য়োগী সরকারনা তেহসিল অমসুং ব্লোক হেদক্বাতরশিংগা দিস্ত্রিক্ত হেদক্বাতরশিংগা ফাওননবা লম্বী পাকথোকপগী থবক পাইখৎলি। ঙসি সেৱাপুরিদগী বারানসী ফাওনরিবা লম্বী পাকথোকপগী থবক হৌখ্রে। মসি মপুং ফানা লোইরবা মতমদা বারানসী জিলাগী তেহসিল অমসুং ব্লোক হেদক্বাতর পুম্নমক মিত ৭ পাকপা লম্বীশিংনা শম্নহল্লগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
হৌজিক নোংজু থা য়ৌরক্লে। লৈবাক অমদি মালেম শিনবা থুংবদগী বাবাগী মশিং য়াম্লবা ভক্তাশিংনা কাশীদা লাক্লগনি। মসি বিশ্বানাথ ধাম প্রোজেক্ত লোইখ্রবা মতুং অহানবা সাৱন উৎসব ওইগদৌরি। হৌখিবা থা খরা অসিদা মালেম পুম্বনা বিশ্বানাথ ধামগী মতমদা ফাওরিবা নুংঙাইবা মখল অদু উবা ফংলগনি।
শাজরবসু হৌজিক নুমিৎ খুদিংগী কাশী বিশ্বানাথ ধামদা ভক্তা লাখ কয়া লাকই হায়ন য়োগীজীনা তাকপীরি। মতম অসিদসু বাবাগী ভক্তাশিংনা মতিক-ময়াই লৈবা, অচৌবা অমসুং অনৌবা কাশী অদু মফম অসিদা এক্সপরিয়েন্স তৌবা ফংলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
মালেম পুম্বদগী লাক্লিবা ভক্তা অমদি লমকোইবশিংদা কাশীদা অপনবা লৈতবা দিভোসন অমসুং স্পিরিচুএলিতীগী এক্সপরিয়েন্স ফংহন্নবা ঐখোয়না থাজবা পীরি। মমাংদা ত্রীর্থ য়াত্রা চৎপা মীওই অমনা ঐখোয়গী মফমদা থুংবা মতমদা খুঙ্গংশিংগী মীয়াম্না মহাকপু মখোয়গী য়ুমদা কৌদুনা মহাকপু পীজ-পীথক তৌই। মখোয়না ত্রীর্থ য়াত্রা চৎপা মীওইবু শেবা তৌনবা অঙম্বা থাক্তা হোৎনৈ। মান্নবা চৎনবী অমা কাশীদা লৈ। নুংগী ৱাখল্লোন্দি ভক্তাদা মখল অমতগী খুদোংচাদবা মায়োক্নহন্দবা হায়বা অসিনি।
ঐখোয়গী সরকারনা মান্নবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা থবক পাইখৎলি। সরকারনা ভক্তাশিংগী নুংঙাইনবগীদমক কাশী ভৈরব য়াত্রা, নব-গৌরি য়াত্রা, নবদুর্গা য়াত্রা, অস্তবিনায়ক য়াত্রা অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং ত্রীর্থ য়াত্রাগীদমক থম্লি। পঞ্চকোসি পরিক্রমা চৎপদা ত্রীর্থ য়াত্রা অমনা পোত্থোক্নবা অমসুং মফম কয়ামরুমদা লাইনা থৌনিজনবা শিল-লাংই।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়গীদমক্তদি চাউখৎপা হায়বা অসি অকে-অমৌ নত্তে। ঐখোয়গীদমক্তদা চাউখৎপা হায়বা অসি লায়রবা, তুহৎপীরবা, শোত্থরবা, খুদোংচাবা ফংদ্রবা, আদিৱাসী, ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিংদা শক্তি পীবনি। ঙসি বারানসীগী লায়রবা ইমুং ৬০০ হেনবনা পিএম. আৱাজ য়োজনাগী মখাদা পক্কাগী য়ুম শারে। হায়বদি ঐখোয়গী অনৌবা লাখপতি ৬০০ লৈরে হায়বনি। য়ুমগী মঙলান মঙফাওনবা ঙমলবা পুম্নমক্তা ঙসি ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি!
ঐখোয়না লায়রবা ইমুং খুদিংদা পক্কাগী য়ুম ফংহন্নবা অমসুং খুঙ্গংগী ইমুং খুদিংমক তোতি ঈশিংগী সপ্লাই ফংহন্নবা ফিরেপশিং থুংহন্নবা খোঙজেল য়াংনা হোৎনরি। জল জীবন মিসনগী মখাদা ৱাতর প্রোজেক্ত কয়া পাইখৎখ্রে। ইমুং লিশিং কয়া, মরু ওইনা ইচে-ইচলশিংদা মসিনা চাউনা কান্নবা পীরি। ‘পুম্নমক্কী চাউখৎপা” হায়বা ৱাখল্লোন অসি কনা লৈজদ্রবা ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী শেলতর হোমনা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
অসিগুম্বা ইক্লুসিব দিবেলপমেন্ত অমসুং হীরম পুম্নমক্তা চাউখৎপা হায়বা অসি করিসু নত্তে গুদ গভর্নান্সনি। অদোম্না য়েংবীয়ু, অপীকপা ললোন-ইতিক তৌবা মীওই অমদি স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংনা খুদোংচাবা কয়া মায়োক্নরমখি। হৌজিক্তি গোদোলিয়া অমসুং দশাশ্বমেথকী মরক্তা গৌরব পাথ শাখ্রে। হৌজিক দশাশ্বমেথ কমপ্লেক্সসু মফম অসিদা শারগনি। কমপ্লেক্স অসিনা স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংদা মখোয়গী পোৎশিং য়োনবা ফংহল্লগনি। চৌকাঘাত-লহরতারা ফ্লাইওভরগী মখাদা কিমি ২শাংবা অখন্নবা ভেন্দিং জোন অমা শাখি। সরনাথতা ঙসি বুদ্ধিস্ত সর্কিৎ অমা শেমগৎপগী থবক হৌখ্রে।
মরুপশিং,
অদোম্না এস.ই.জেৎ অমসুং ইকনোমিক কোরিদোর্স অসিগুম্বা সিস্তেমশিংগী মতাংদা য়াম্না তারম্লগনি অদুবু হৌজিক নখোয়না কাশিদা স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংগীদমক অখন্নবা জোনশিং শেমগৎপা উরি। মসিগী মথক্তা অহানবা ওইনা স্ত্রীৎ ভেন্দরশিংনা পি.এম. স্বনিধি য়োজনাগী মখাদা বেঙ্ক লোনশিং ফংবা হৌখ্রে। হৌজিক ফাওবদা মরুপ লাখ ৩৩না স্কিম অসিগী মখাদা লায়না লোনশিং ফংখ্রে, মখোয়গী মরক্তা কাশীদগী মরুপ লিশিং কয়া য়াওরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা মতম চুপ্পদা লায়রবশিংগী সমস্যাশিং কোকহন্নবা অমসুং মখোয়দা তেংবাং পীনবা হোৎনদুনা লাকখি। কোরোনা ভেক্সিন লেম্না কাপ্পদগী লায়রবশিংদা লেম্না রাসন ফংহন্দুনা সরকারনা নখোয়গী শেবা তৌনবগী খুদোংচাবা অমত্তা লেম্না মাংহনখিদে। লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসনা চহি খরা অসিদা শেমগৎলকখিবা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতেংগা লোয়ননা চাউনা কান্নবা ফংখি।
ঙসি বারানসীগী মীয়ামনা মোবাইল ফোনশিং হোংদোরকপা অমসুং কোল অয়াম্বা লেম্না তৌবা য়ারিবা অসি উবা ফংলি। হৌজিক ইন্তর্নেৎ অসি য়াম্না হোংদোক্লে, পুন্সি হিংবদা লায়হল্লে অমসুং শেন্থোক লৈনবা অনৌবা পাম্বৈশিং থোরক্লে। লৈবাক অসিদা নুমিৎ খুদিংগী ফোন অমসুং ইন্তর্নেৎ য়ুজরশিংগী মশিং হেনগৎলক্লি। মসিগী ফল ওইনা মসিগা মরী লৈনবা ললোন-ইতিকসু চাউখৎলক্লি।
য়াম্না তানা ইনভেস্তমেন্তশিং তৌদুনা মরী লৈণবা সর্ভিসশিংদা নহারোলশিংগীদমক থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরি। মসিগা মান্ননা লায়রবশিংদা ৱাখল ৱাবা তৌহন্দনা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েং ফংহল্লি। মসিগা লোয়ননা লায়রবা মীওইশিংনা ফাওবা লায়েংনবা হোস্পিতালশিংদা চৎনবগী থৌনা ফংলে। হায়বদি হোস্পিতালশিংগী দিমান্দ হেনগৎলক্লি; মেদিকেল কোলেজশিংগী দিমান্দ হেনগৎলক্লি হায়বনি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা ঐখোয়না য়ু.পি.দা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ কয়া লিংখৎখ্রে। কাশীমক্তদা কেন্সর অমসুং অতোপ্পা লায়নাশিংগীদমক মোদর্ন ত্রীৎমেন্তগী অচৌবা নেৎৱার্ক অমা শেমখ্রে।
মরুপশিং,
নাকল অমরোমদা ঐখোয়না লৈবাক অসি মৈখু চেনবা ওইহন্নবা সহরশিংদা সি.এন.জি.না চল্লাইবা গারীশিং চেলহনবা হেনগৎলক্লি। নাকল অমদনা ঐখোয়না গঙ্গাগীদমক খনবা হীরোয়শিংদা দিজল অমসুং পেত্রোলগী হীশিং সি.এন.জি.দা ওন্থোক্নবা ওপ্সন পীরি। লৈবাক অসিগী অহানবা সি,এন.জি. স্তেসন কাশীগী ঘাত্তা লৈ অমসুং কাশীনা মসিগীদমক চাউথোকচবা পোকজি। দিজল-পেত্রোলগী হী ৬৫০গী মনুংদা ৫০০দি সি.এন.জি.গী খুদোংচাবা লৌখ্রে।
খুদোংচাবা অসিগা লোয়ননা লমকোইবশিংনা ইংনা চিক্না গঙ্গা য়েংবগী নুংঙাইবা অদু ফংলে অমসুং মসিনা অকোইবদসু কান্নবা পীরি। মসিগা ইরোইননা হীরোয়শিংনা থাওদা চৎলম্বা চাদিংসু চাউনা হন্থবা ঙম্লে। হায়বদি চাদিং খজিক্তং তৌদুনা শেন্দোং হেন্না লৈনবা লম্বীগী থোং হাংলগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
কাশী অসি লৌশিং, লাইনিং অমসুং স্পিরিচুএলিতীগী সহর অমা ওইবতা নত্তনা মসিদা স্পোর্তসকী ফজরবা চৎনবী লৈজৈ। অমসুং ঙসি ঐহাক্না এয়রপোর্ত্তগী মফম অসি ফাওবা লাকপগী খোঙচৎতা শান্নরোয়শিং অদু উনবা ফংজখি। শান্নরোয় পুম্নমক ঐহাক্কী মাংদা ফম্মি। নাকল অসিদসু শান্নরোয় কয়া ফম্মি। মখোয়গী থৱায় য়াওবা মতৌ উবদা নুংঙাইবা ফাওই। কাশীদা শাখিবা স্তেদিয়ম অসিনা হৌজিক কাশীবু অনৌবা পনখৈ তম্না পুরি। মফম অসিদা লৈরিবা এরেনাশিং অসিনা শাজেল অমসুং মুক্নাগী খুত্থাংদা হকচাং ফনা ধম্মি। ঙসি নেগ পঞ্চমিগী নুমিৎ অসিদা ঐহাক্না এরেনাশিং অসিগী হৌখ্রবা শক্তমশিং অদু উরক্লি।
অদুবু স্পোর্তস হায়বা অসি শুপ্নগী হকচাং ফনা থম্নবা অমসুং নুংঙাইবা খক্তা নত্তে, মসি জাতিগী মীচৎ হেনগৎহন্নবা অমসুং অফবা কেরিয়র শেম্নবা অচৌবা পাম্বৈ অমসু ওইরি। চহি কয়া অসিদা বারানসী য়াওনা পর্বঞ্চলদগী শান্নরোয় কয়ানা মালেমগী থাক্তা শান্নখি। ওলিম্পিক্সকা মরী লৈনবা মশান্না খুদিংমক্কী মোদর্ন ফেসিলিতীশিং লৈহন্নবা অমসুং কাশীদা ফংনবা সরকারনা লেপ্পা লৈতনা হোৎনরি।
ঙসি মীয়ামগী মীফম পাঙথোক্লিবা স্তেদিয়ম অসিদা মালেমগী থাক্কী ফেসিলিতীশিং অথুবদা থম্লগনি। ২১শুবা চহিচাগী ফেসিলিতীশিং দিকেদ ৬কী মমাংদা শাখিবা স্তেদিয়ম অসিদা হাপলগনি। মসিদা গেম ২০ হেনবগী অলত্রা- মোদর্ন ইনদোর ফেসিলুতীশিং লৈরগনি। খ্বাইদগী ফবা ত্রেনিং সেৎঅপ, ফিতনেস সেন্তর অমসুং হোস্তেল মফম অসিদা লৈরগনি।
অঙাংশিংনা স্পোর্তস অমসুং হকচাং ফনা থম্বগী ইথিল পোক্নবা মফম অসিদা অঙাংশিংগীদমক ‘কিদজ জোন’ অমসু থম্লগনি অমসুং মখোয়না ঙল্লিঙৈ মতমদগী প্রোফেস্নেল স্পোর্তসকী মাইকৈদা পুক্নিং চংলগনি। অপুনবা কমপ্লেক্স অসিনা মোদর্ন ফেসিলিতীশিং খক্তা নত্তনা পেরা গেমশিংসু লৈহল্লগনি। দা. ভিমরাও অম্বেদকর স্পোর্তস কমপ্লেক্সতা লৈরিবা এথেলিতিক্স অমসুং বাস্কেৎবোলগী মোদর্ন ফেসিলিতীশিংনা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংদা চাউনা কান্নবা পীরগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
গঙ্গাগুম্না কাশীদা চাউখৎ-থৌরাংগী ইচেল লেপ্পা নাইদনা চেন্থনবা ঐখোয়না হোৎনরি। চুম্মি, ঐখোয়না কাশী অমসুং গঙ্গা লুনান্না থম্নবা লৌখিবা ৱাশক অদু কৈদৌনুংদা কাওরোইদবনি। মদু নখোয়না নীংশিংবীগদ্রা? নখুৎ থাংগৎতুনা হায়বীয়ু - মদু নখোয়না নীংশিংবীগদ্রা? ঐখোয়গী কাশী অদুমক লুনান্না থমগদগরা? ঐখোয়গী কাশী লুনানহনগদরা? ঐখোয়গী ইমা গঙ্গা অদুমক লুনান্না থমগদগরা? কনা অমত্তনা মোৎশিল্লোই, চুমব্রা? মসি ঐখোয়গী কাশীনি; ঐখোয়না কাশী কনগদবনি; ঐখোয়না কাশী শেমগৎকদবনি অমসুং ঐখোয়না মসি পুন্না পাঙথোক্কদবনি।
লম্বীশিং, ঘাতশিং অমসুং কৈথেলশিং লুনান্না থম্বা হায়বা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী, কাশীদা লৈরিবশিংগী থৌদাংনি। বাবা বিশ্বানাথকী থৌজাল অমসুং কাশী মীয়ামগী থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐখোয়না ফিরেপ খুদিংমক থুংহনবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঐহাক্না পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
হর হর মহাদেব! থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at launch of multiple development initiatives in Sigra, Varanasi
07 JUL 2022 7:48PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev!
Kashi is known for 'Saat var, Nau Tyohar' i.e. nine festivals in seven days of a week. That means, new festivals are celebrated here every day. Greetings to all of you gathered here on this occasion today!
Governor of Uttar Pradesh Anandiben Patel ji, Hon'ble Chief Minister Yogi Adityanath ji, Ministers of UP Government, MPs, all MLAs, and my brothers and sisters of Benares!
I first want to thank you all from the bottom of my heart. During the Assembly elections, I had come to you and had asked for your help in forming the government again in Uttar Pradesh. I am overwhelmed with the highly enthusiastic support you, the people of Uttar Pradesh and the people of Kashi have given me. So, I have come here to you today for the first time after the elections. I wish to thank the people of Kashi, the people of Uttar Pradesh from the bottom of my heart and congratulate them.
Today, we are once again giving impetus to the festival of development that has been going on for the last eight years in the divine, magnificent and brand new Kashi. Kashi has always been vibrant and constantly thriving. Now Kashi has painted a picture of both heritage and development before the whole country; a heritage that is constantly being made grand, divine and innovative; development that is constantly spreading to the streets, ponds, ghats and paths of Kashi, as well as to the railway station and airport.
As soon as one project ends in Kashi, four new projects start. Even today, dozens of projects worth over Rs 1,700 crore have been inaugurated and foundation stones have been laid here. Projects worth thousands of crores for roads, water, electricity, health, education, sanitation and beautification have been completed in Kashi. So, the work on projects worth thousands of crores of rupees is constantly going on.
Brothers and sisters,
The soul of Kashi is indestructible, but we are constantly trying to reform its structure. Our objective of development is to make Kashi more dynamic, progressive and sensitive. The modern infrastructure of Kashi is enhancing its dynamism. Development happens at a fast pace when education, skills, environment, sanitation and trade are encouraged; new institutions are built and the divinity of sacred places associated with spirituality is combined with modern grandeur. At the same time when the poor gets access to facilities like houses, electricity, water, gas, toilets and everyone like sailors, weavers, artisans, street vendors and the homeless reap the benefits, that is when development is considered as inclusive.
The launches and the foundation stone laying ceremonies that took place during the programme today reflect dynamism, progressiveness, and sensitivity. My Kashi is the best example of 'Sabka Saath, sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas'.
Brothers and sisters,
You have also given me the opportunity to serve by making me your MP. So when you do something good, it doubles my happiness. I am really glad to see the way the conscious citizens of Kashi have given a direction to the country. The citizens of Kashi have sent a message to the entire country that short-cuts cannot benefit the country. It might benefit some leaders but not the country or the people.
I still remember after coming to Kashi in 2014, people would come and ask questions like - "There is so much mess here, how would it all be fixed?" That’s what people would ask, right? Their concerns were justified. There was room for improvement and change everywhere in Varanasi. It seemed pretty clear that nothing had been done for decades to improve the situation in Varanasi. In such a scenario, it was very easy for someone else to take short-cuts like giving away some doles to the people but he couldn't think of anything beyond that. Who would work so hard?
But I want to praise the people of Benares for showing the right path and choosing the right path. They have unequivocally demanded the kind of work that should not only fix the present but also benefit Varanasi for several decades in the future.
My dear brothers and sisters of Kashi,
Is the work being done going to be useful for the future or not? Is it going to be useful to future generations or not? Is it going to brighten the future of the youth here? Will it draw the whole of India towards Kashi or not? Will the whole of India come and visit Kashi or not?
Friends,
Today we can see that when there is a long-term planning, we get discernible results. In the past eight years, where has the infrastructure of Kashi reached? This is benefitting farmers, labourers and traders. Trade is growing, turnover is increasing and tourism is expanding.
The rickshaw puller says, “Sir, I am getting sufficient work all day long". The trader says, “Sir, in just one month goods worth six months are being sold”. Is this true or not? Has the pace accelerated or not? And as these roads are being constructed, the houses are being built for the poor, the pipelines are being laid, and the businesses of the small shopkeepers as well as of the construction related industries like cement and steel are also growing. In other words, it is also becoming a huge source of employment in Varanasi and the entire region.
The far-sightedness of the people of Varanasi is now benefitting the entire region. Today, if you look around Kashi, then Ring Road, Broad National Highway, Babatpur City Link Road, Ashapur ROB, Chaukaghat-Lahartara Flyover and Mahmoorganj-Manduadih Flyover are making the lives of the people of Varanasi so easy. When the Rail Over Bridge over Varuna is completed, this facility is going to improve further.
Today the work of widening 3 more roads of Kashi has started. With this, it will be easy to travel from many districts like Mau, Azamgarh, Ghazipur, Ballia, Bhadohi, Mirzapur and the problem of traffic jam in Kashi will also be minimized.
Brothers & Sisters,
In order to connect these broad roads of the cities with the surrounding villages, the foundation stone of 9 roads has also been laid today. These roads will remove the difficulties faced by the farmers and youth of nearby villages in coming to the city during the rainy season.
The work that Yogi ji's government is doing on widening of roads to connect the tehsil and block headquarters with the district headquarters, is also commendable. Today, work has also started on the widening of the road connecting Sewapuri to Varanasi. When this is completed, all the tehsils and block headquarters of Varanasi district will be connected by 7 meter wide roads.
Brothers & Sisters,
Now Monsoon is very close. Baba's devotees from all over the country and the world are going to come to Kashi in large numbers. This will be the first Sawan festival after the completion of Vishwanath Dham project. You have experienced the kind of enthusiasm the whole world holds about the Vishwanath Dham in the past few months.
Yogi ji was telling me that despite the hot weather, lakhs of devotees are coming to Kashi Vishwanath Dham every day now. Even during this period, devotees of Baba will get the experience of a divine, grand and a new Kashi here.
Brothers & Sisters,
It is our commitment to provide uninterrupted experience of devotion and spirituality in Kashi to the devotees and tourists from all over the world. Earlier, when a pilgrim used to visit our place, people in the villages used to invite him to their houses and feed him. They used to serve the pilgrim in every possible way. A similar tradition was there in Kashi too. The idea was to not let the devotee face any kind of inconvenience.
Our government is also working with this same spirit. The government is creating facilities for every pilgrimage like Kashi Bhairav Yatra, Nav-Gauri Yatra, Navdurga Yatra, Ashtavinayak Yatra to provide the devotees with a smooth experience. On the way to Panchkosi Parikrama, arrangements are being made for a pilgrim's rest and ease of worship at several places. Be it the identity of Kashi, or making its streets and ghats clean or the resolution to make river Ganga clean, work is going on at a fast pace.
Brothers & Sisters,
For us, development doesn't mean pomp and show. For us, development means empowerment of the poor, downtrodden, deprived, backward, tribal, mothers and sisters. Today more than 600 poor families of Varanasi have got their pucca house under PM Awas Yojana. That is, we have 600 new lakhpatis. Heartiest congratulations to those whose dream of a home has been fulfilled today! And congratulations to the mothers and sisters of those families in particular because we are trying to ensure that the house constructed should be in the name of mothers and sisters of the household.
We are working fast on these resolutions to provide a pucca house to every poor family and to connect every rural family with piped water supply. Work has started on dozens of water projects under the Jal Jeevan Mission. Thousands of families, especially sisters, will be greatly benefited by this. The spirit of 'development for all' will be strengthened by the shelter home for destitute mothers, sisters and daughters.
Brothers & Sisters,
Such inclusive development and all round development is nothing but good governance. You see, a lot of difficulties were faced by the small businesses and the street vendors. Now the Gaurav Path has also been built between Godowlia to Dashashwamedh. Now a Dashashwamedh complex is also going to be built there. This complex will provide facilities to the street vendors for selling their products. A special vending-zone of about 2 km length is being developed below the Chaukaghat-Lahartara flyover. In Sarnath, the work of setting up a Buddhist circuit has started from today. There will also be development of special facilities for street vendors.
Friends,
You must have heard a lot about systems like SEZ and economic corridors, but now you are seeing special zones created for street vendors in Kashi. Moreover, for the first time, street vendors have started getting bank loans under PM Svanidhi Yojana. So far, about 33 lakh companions have got easy loans under this scheme across the country, out of which thousands of friends are from Kashi.
Friends,
Our government has always tried to solve the problems of the poor and has tried to support them at all times. From providing free corona vaccines to the provision of free ration to the poor, the government has left no opportunity to serve you. The poor and the middle class have benefitted immensely with the way the digital infrastructure has been improved over the years.
Today the people of Varanasi are witness to the way mobile phones have become cheaper and making calls has become almost free. Now the internet has become very cheap, life is getting easier and new means of earning have opened up. The number of phone and internet users is increasing day by day in the country. As a result, the businesses related to it are also expanding.
Employment opportunities have been created for the youth in the services related to it at a very low investment. Similarly, the free treatment up to Rs 5 lakh has made the poor stress-free. With this, even those poor people who used to avoid getting treatment earlier due to lack of money, have now managed to muster the courage to go to the hospitals. That is, the demand for hospitals is increasing; the demand for medical colleges is increasing. In the last few years, we have set up dozens of new medical colleges in UP itself. Here in Kashi itself, a huge network of modern treatment has been formed for cancer and all other diseases.
Friends,
On one hand we are expanding the facilities for CNG-run vehicles to make the cities of the country smoke-free. On the other hand, we are also giving the option to the sailors who are concerned about Gangaji for converting the diesel and petrol boats into CNG. The country's first CNG station located at a ghat is in Kashi and Kashi feels proud of it. Of the 650 diesel-petrol boats, 500 have been connected with the facility of CNG.
With this facility, tourists will get the pleasure of seeing Ganga ji in peace and the environment will also be benefitted. At the same time, the expenditure of the sailors on fuel will also come down significantly. That is, the avenues of earning more in less expenditure will open up.
Brothers & Sisters,
Kashi has not only been a city of knowledge, devotion and spirituality, but it also has a rich tradition of sports. And today I was able to meet all the players throughout my journey from the airport till here. All the players are sitting there in front of me. There is a whole bunch of players on this side too. Today I can see their enthusiasm. I believe that this stadium which is being built in Kashi is now going to take Kashi to new heights. The arenas here are promoting fitness through exercise and wrestling. Even today, on the day of Nag Panchami, we can see glimpses from the past in these arenas.
But sports is not only a means of fitness and entertainment, but also a great medium to increase the pride of the nation and to have a better career. Over the years, many players from Purvanchal, including Varanasi, have performed well at the international level. It is the constant effort of the government to ensure that modern facilities for every sport related to Olympics are ready and available in Kashi.
The stadium at which we are holding this public meeting today is going to be equipped with world class facilities very soon. The facilities of the 21st century will be added to this stadium built 6 decades ago. It will have ultra modern indoor facilities for more than 20 games. Arrangements like best training setup, fitness center and hostel will also be found here.
There will also be a ‘kids’ zone’ for the children, so that they get excited about sports and fitness, and can develop their inclination towards professional sports at an early age. The entire complex will also support Para Games besides having modern facilities. The modern facilities for athletics and basketball at Dr. Bhimrao Ambedkar Sports Complex will also be of great help to the young players.
Brothers & Sisters,
We all have to make efforts for this stream of continuous development of Kashi to flow like Gangaji. Yes, the pledge we have taken for the cleanliness of Kashi and Ganga ji should never be forgotten. Will you keep it in mind? Just raise both your hands and say - will you keep it in mind? Will our Kashi remain clean? Will our Kashi be clean? Will our mother Ganga remain clean or not? No one will pollute it, right? No one will let it get polluted, right? This is our Kashi; we have to save Kashi; we need to build Kashi, and we all will do it together.
It is the responsibility of all of us, the residents of Kashi, to keep the roads, ghats and markets clean. I am confident that with the blessings of Baba Vishwanath and the trust of the people of Kashi, we will fulfil every resolution. Once again my heartiest congratulations to all of you!
Har Har Mahadev! Thank you!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.