Prime Minister's Office
PM addresses international webinar on textile traditions organized by ICCR
The exchange of ideas and sharing of best practices in this webinar will create new avenues for collaboration : PM
03 OCT 2020 6:59PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed an international webinar on textile traditions organized by ICCR today.
Speaking on the occasion, the Prime Minister lauded Indian Council for Cultural Relations and Uttar Pradesh Institute of Design for their efforts in bringing people from different countries to participate in the webinar on the theme "Weaving Relations: Textile Traditions.” He said in the textile sector one can see our history, diversity and immense opportunity.
The Prime Minister talked about the hoary past of India’s textile traditions. He said Naturally coloured cotton and silk has a long and glorious history in India. The diversity in our textiles shows the richness of our culture. He said there will be something unique about the textile traditions in every community, every village and every state. He also highlighted the rich textile traditions of our tribal communities. He said in all of India's textile traditions: There is colour, vibrancy and eye for detail.
The Prime Minister said the Textile sector has always brought opportunities. Domestically, the textiles sector is among the highest job providers in India. Internationally, Textiles helped us to build trade and cultural relations with the World. He said Indian textiles are highly valued globally and have also got enriched with customs, crafts, products and techniques of other cultures.
The Prime Minister said this Program is organized in the context of Gandhi ji's 150th Birth Anniversary celebrations. Mahatma Gandhi saw a close link between the textile sector and social empowerment and converted the simple Charkha into a key symbol of India's independence movement. The Charkha wove us together as one nation.
The Prime Minister said the Textiles sector is a key sector that will help in building an AatmaNirbhar Bharat or self-reliant India. He said the Government is particularly focussing on: Skills upgradation, Financial assistance and Integrating the sector with latest technology. He said to assist our weavers in continuing to make world class products, we want to learn global best practices and also our best practices. The exchange of ideas and sharing of best practices in this webinar will create new avenues for collaboration.
The Prime Minister said world over, the textile sector employs many women. Thus, a vibrant textile sector will add strength to efforts of women empowerment. He said we need to prepare for our future in challenging times. He added our textile traditions have showcased powerful ideas and principles like Diversity and adaptability, Self-reliance, Skill and Innovation. These principles have become even more relevant now. He wished that the webinar will contribute to further reinforcing these ideas and will contribute to a more vibrant textile sector.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
আই.সি.সি.আর.না শীনবা তেক্সতাইলগী চৎনবীশিংগী ইন্তরনেস্নেল ৱেবিনারদা প্রধান মন্ত্রী ৱা ঙাংখ্রে
ৱেবিনার অসিদা ৱাখল্লোলশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবকশিং শরুক য়ামিন্নবা অসিনা মতেং পাংনবগী অনৌবা মফমশিং শেম্লগনি: প্রধান মন্ত্রী
03 OCT 2020 6:59PM by PIB Imphal
ঙসি আই.সি.সি.আর.না শীনবা তেক্সতাইলগী চৎনবীশিংগী ইন্তরনেস্নেল ৱেবিনারদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ৱা ঙাংখ্রে।
“ফিশাবগী মরীশিং:ফিগী চৎনবীশিং” হায়বা হিরমদা পাংথোকপা ৱেবিনার অসিদা মালেমগী তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংদগী মীওইশিং শরুক য়ানবা মখোয়না পাংথোকখিবা থবকশিং অদুগীদমক ইন্দিয়ান কাউন্সিল ফোর কলচরেল রিলেসন্স অমসুং উত্তর প্রদেস ইন্সতিতুৎ ওফ দিজাইন থাগৎলদুনা থৌরম অদুদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি তেক্সতাইলগী থবকশিংদা কনাগুম্বা অমনা ঐখোয়গী পুৱারি, খেন্নবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং উবা ফংগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী মমাংঙৈগী তেক্সতাইলগী চৎনবীশিংগী মতাংদা পনখি। মহাক্না হায়খি মশাগী ওইনা মচু শংলবা লশিং অমসুং সিল্ক অসি ভারত্তা মতম শাংনা মমিং চৎলবা পুৱারি অমা লৈখি। ঐখোয়গী ফিশিংগী খেন্নবা অসিনা ঐখোয়গী ইনাকখুল্লবা কলচর উৎলি। কাংলুপ খুদিংমক্কী, খুঙ্গং খুদিংগী অমসুং রাজ্য খুদিংগী অখন্নবা ফিরোলগী চৎনবীশিং লৈজৈ। ঐখোয়গী ত্রাইবেল কাংলুপশিংগী ইনাকখুল্লবা ফিগী চৎনবীশিং লৈরি। ভারতকী ফিগী চৎনবীশিংদা মচু, ফজবা অমসুং খুৎচঙনা শাবা উবা ফংলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ফিশাবগী থবক অসিনা মতম পুম্নমক্তা খুদোংচাবা কয়া পীরি। ভারত্তা তেক্সতাইল সেক্তর অসি থবক য়াম্না ফংহনবশিংগী মরক্তা য়াওরি। মালেমগী লৈবাকশিংগা ললোন-ইতিক পাংথোকপা অমসুং কলচরগী মরীশিং শেমগৎপদা তেক্সতাইলনা মালেমগী ওইনা মতেং পাংলি। ভারতকী ফিরোলশিং মালেমদা মগুন য়াম্না লৈরি অমসুং মসিনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী চৎনবীশিং, ক্রাফশিং, পোৎথোকশিং অমসুং তেক্নিকশিংদা থৌনা পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গান্ধীজিগী ১৫১সুবা মপোক কুমওনগা মরী লৈন্না থৌরম অসি পাংথোকপনি। ফি শাবগী থবক অমসুং খুন্নাইগী ফিবম ফগৎহনবা অনিগী মরক্তা লৈনরিবা অচেৎপা মরী অদু মহাত্মা গান্ধীনা উখি অমসুং ভারতকী নিংতম্বগী ইহৌদা অচম্বা তরেং অসি মরুওইবা খুদম অমা ওইহনখি। চক্রনা ঐখোয় লৈবাক অমদা অমতা ওইনা পুনশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অত্মানির্ভর ভারত নৎত্রগা মশাগী ওক্নবা পুথোকপা ভারত অমা শেমগৎনবা তেক্সতাইল সেক্তরনা মরুওইবা সেক্তর অমা ওইনা মতেং পাংগনি। হিরম অসিদা হৈশিংবা হেনগৎহনবা, শেন-থুমগী মতেং পাংনবা অমসুং খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজিশিং ফংহন্নবা সরকারনা মরুওইবা মিৎয়েং থম্লি। ঐখোয়গী ফিশাবা মীওইশিংনা মালেম থাক্কী পোৎথোকশিং পুথোক্নবদা মতেং পাংনবা, মালেমগী খ্বাইদগী অফবা থবকশিং তম্বা ঐখোয়না পাম্মি। ৱেবিনার অসিদা ৱাখল্লোলশিং পীথোক-পীশিন তৌনবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা থবকশিং শরুক য়ামিন্নবা অসিনা মতেং পাংনবগী অনৌবা মফমশিং শেম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেম শীনবা থুংনা তেক্সতাইল সেক্তরনা নুপী কয়া থবক ফংহল্লে। অসুম্না, তেক্সতাইলগী থবকশিং ফগৎহনবনা নুপীশিং শক্তি পীবদা মতেং পাংগনি। অৱাবা তারকপা মতমশিংদা মায়োক্ননবা ঐখোয়গী লাক্কদবা মতমশিংগীদমক থৌরাং তৌবা ঐখোয় দরকার ওই। ঐখোয়গী ফিগী চৎনবীশিং অসিদা ফজরবা ৱাখল্লোলশিং, খেন্নবশিং, চুশিন্নবা ঙম্বা, মশাগী ওক্নবা পুথোকপা, লৌশিং অমসুং অনৌবা কয়া উবা ফংলে। হায়রিবা ৱাখল্লোলশিং অসি হৌজিক ফাওবা চুনরি। ৱেবিনার অসিনা হায়রিবা ৱাখল্লোলশিং অসি মখা তানা ফগৎহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং অফবা তেক্সতাইল সেক্তর অমা শেমগৎপদা মতেং ওইগনি।