ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଇସିସିଆର ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ବୟନ ପରମ୍ପରାକୁ ନେଇ ଆୟୋଜିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣ
• ୱେବିନାରରେ ଭାବ ବିନିମୟ ଓ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପଦ୍ଧତି ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ସହଭାଗିତାର ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
03 OCT 2020 6:59PM by PIB Bhubaneswar
ଶନିବାର ଆଇସିସିଆର ଦ୍ୱାରା ବୟନ ପରମ୍ପରାକୁ ନେଇ ଆୟୋଜିତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ୱେବିନାରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବିଭିନ୍ନ ଦେଶର ଲୋକେ ଏହି ୱେବିନାରରେ ଭାଗ ନେଇଥିବା ଯୋଗୁଁ ଭାରତୀୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କ ପରିଷଦ ଓ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ଡିଜାଇନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ୱିଭିଂ ରିଲେସନ: ଟେକ୍ସଟାଇନ ଟ୍ରାଡିସନ ଥିମକୁ ନେଇ ଏହି ୱେବିନାର ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା । ବୟନ କ୍ଷେତ୍ରର ଅବଲୋକନ କଲେ ଜଣେ ଭାରତର ଇତିହାସ, ବିବିଧତା ଓ ପ୍ରଚୁର ସୁଯୋଗ ଥିବା ଦେଖିପାରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ବୟନ ପରମ୍ପରାର ଇତିହାସ ସମ୍ପର୍କରେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବେ ରଙ୍ଗୀନ କପା ଓ ରେଶମ ଭାରତର ସୁଦୀର୍ଘ ଗୌରବଶାଳୀ ଇତିହାସର ଅଂଶବିଶେଷ । ବସ୍ତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗର ବିବିଧତା ଆମ ସଂସ୍କୃତିର ମହନୀୟତାକୁ ଦର୍ଶାଏ । ପ୍ରତି ଗାଁ, ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟ ଓ ପ୍ରତି ଗୋଷ୍ଠୀର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ବୟନ ପରମ୍ପରା ଏହାର ନିଆରା ବିଶେଷତ୍ୱ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଉଚ୍ଚ ବସ୍ତ୍ର ପରମ୍ପରାକୁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଭାରତର ବୟନ ପରମ୍ପରାରେ ରଙ୍ଗୀନ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଓ ସୂକ୍ଷ୍ମ କାମ ହୋଇଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବୟନ କ୍ଷେତ୍ର ସବୁବେଳେ ଆମକୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ତରରେ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଦେଶର ଅଗ୍ରଣୀ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି । ଭାରତୀୟ ବସ୍ତ୍ରକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବେଶ ପସନ୍ଦ କରାଯାଏ । ଭାରତୀୟ ବୟନ ବିଶ୍ଵସ୍ତରରେ ବହୁତ ମୁଲ୍ୟବାନ ଏବଂ ଏହା ବୟନ ପରମ୍ପରା, କଳାଚାତୁର୍ଯ୍ୟ, ମାନ ଓ କୌଶଳରେ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ ।
ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ 150ତମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି । ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ ବସ୍ତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ ଓ ସାମାଜିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ଦେଖିବା ପରେ ସାଧାରଣ ଚରଖାକୁ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତୀକରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ । ଚରଖା ଆମକୁ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବେ ଯୋଡି ଥିଲା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି । ସରକାର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ବିତୀୟ ସହାୟତା ଓ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀଭୂତ କରିଛନ୍ତି । ଆମ କାରିଗରଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେଲେ ଆମକୁ ବିଶ୍ୱରେ ବ୍ୟବହାର ହେଉଥିବା ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଓ ଉନ୍ନତ ପଦ୍ଧତି ସମ୍ପର୍କରେ ଜ୍ଞାନ ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ୱେବିନାରରେ ଭାବ ବିନିମୟ ଓ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପଦ୍ଧତି ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ସହଭାଗିତାର ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ମହିଳା ନିୟୋଜିତ ହୁଅନ୍ତି । ତେଣୁ ଭାଇବ୍ରେଣ୍ଟ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ର ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ଦୃଢୀଭୂତ କରିବ । ଭବିଷ୍ୟତର ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ଆମକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବାକୁ ହେବ । ଆମ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିବିଧତା, ଉପଯୋଜନ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା, କୌଶଳ ଓ ନବାଚାରର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ବିଚାରଧାରା ଓ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି । ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ଏବେ ସମୟ ସହିତ ଅଧିକ ଗ୍ରହଣୀୟ ହୋଇଛି । ୱେବିନାରର ବିଚାରଗୁଡିକୁ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ମଜବୁତ ଓ ସମୃଦ୍ଧ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ଭାଗୀଦାର ହୋଇପାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM addresses international webinar on textile traditions organized by ICCR
The exchange of ideas and sharing of best practices in this webinar will create new avenues for collaboration : PM
03 OCT 2020 6:59PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed an international webinar on textile traditions organized by ICCR today.
Speaking on the occasion, the Prime Minister lauded Indian Council for Cultural Relations and Uttar Pradesh Institute of Design for their efforts in bringing people from different countries to participate in the webinar on the theme "Weaving Relations: Textile Traditions.” He said in the textile sector one can see our history, diversity and immense opportunity.
The Prime Minister talked about the hoary past of India’s textile traditions. He said Naturally coloured cotton and silk has a long and glorious history in India. The diversity in our textiles shows the richness of our culture. He said there will be something unique about the textile traditions in every community, every village and every state. He also highlighted the rich textile traditions of our tribal communities. He said in all of India's textile traditions: There is colour, vibrancy and eye for detail.
The Prime Minister said the Textile sector has always brought opportunities. Domestically, the textiles sector is among the highest job providers in India. Internationally, Textiles helped us to build trade and cultural relations with the World. He said Indian textiles are highly valued globally and have also got enriched with customs, crafts, products and techniques of other cultures.
The Prime Minister said this Program is organized in the context of Gandhi ji's 150th Birth Anniversary celebrations. Mahatma Gandhi saw a close link between the textile sector and social empowerment and converted the simple Charkha into a key symbol of India's independence movement. The Charkha wove us together as one nation.
The Prime Minister said the Textiles sector is a key sector that will help in building an AatmaNirbhar Bharat or self-reliant India. He said the Government is particularly focussing on: Skills upgradation, Financial assistance and Integrating the sector with latest technology. He said to assist our weavers in continuing to make world class products, we want to learn global best practices and also our best practices. The exchange of ideas and sharing of best practices in this webinar will create new avenues for collaboration.
The Prime Minister said world over, the textile sector employs many women. Thus, a vibrant textile sector will add strength to efforts of women empowerment. He said we need to prepare for our future in challenging times. He added our textile traditions have showcased powerful ideas and principles like Diversity and adaptability, Self-reliance, Skill and Innovation. These principles have become even more relevant now. He wished that the webinar will contribute to further reinforcing these ideas and will contribute to a more vibrant textile sector.