প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লী-ডেৰাডুন অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ উদ্বোধনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ পূৰ্ণপাঠ
14 APR 2026 4:23PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয় !
ভাৰত মাতা কী জয় !
ভাৰত মাতা কী জয় !
উত্তৰাখণ্ডৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী গুৰমীত সিং জী; এই ৰাজ্যৰ জনপ্ৰিয় আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমী যুৱ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী পুষ্কৰ সিং ধামী জী; কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী নীতিন গাডকাৰী জী আৰু শ্ৰী অজয় ​​তামতা জী; প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে আমাৰ সৈতে যোগদান কৰা উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী যোগী আদিত্যনাথ জী; ৰাজ্যপাল আনন্দিবেন; দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেখা গুপ্তাজী; মঞ্চত উপবিষ্ট—ৰাজ্যিক বিজেপিৰ সভাপতি শ্ৰী মহেন্দ্ৰ ভট্ট জী; প্ৰাক্তন ৰাজ্যপাল শ্ৰী ভগত সিং কেশৰী জী; প্ৰাক্তন মুখ্যমন্ত্ৰী—ভাই ৰমেশ পোখৰিয়াল, শ্ৰী বিজয় বহুগুণা, শ্ৰী তিৰথ সিং ৰাৱট, আৰু শ্ৰী ত্ৰিবেন্দ্ৰ সিং ৰাৱট; উত্তৰাখণ্ড চৰকাৰৰ সকলো মন্ত্ৰী; সংসদৰ সদস্য আৰু বিধানসভাৰ সদস্য; আৰু ইমান বিপুল সংখ্যাত ইয়াত গোট খোৱা মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
দেৱভূমি (দেৱতাৰ ভূমি)—উত্তৰাখণ্ডৰ এই পবিত্ৰ মাটিত আপোনালোক সকলোকে প্ৰণাম জনাইছো। ইমান বৃহৎ সংখ্যক ইয়ালৈ অহা পূজনীয় সাধু-মুনি সকলকো শ্ৰদ্ধাৰে সোঁৱৰিছো। মৰমৰ পুত্ৰ আৰু আত্মীয়, ডেকা ল’ৰা আৰু যুৱতীসকল, উত্তৰাখণ্ডৰ জ্ঞানী বয়োজ্যেষ্ঠসকললৈ—সকলোকে শুভেচ্ছা জনাইছো! মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনী, মা, পিতৃ-মাতৃলৈ—মোৰ ফালৰ পৰা সকলোকে মোৰ বিনম্ৰ প্ৰণাম আৰু শ্ৰদ্ধা জনাইছো।
দিল্লী আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ বহু লোকেও প্ৰযুক্তিৰ মাধ্যমেৰে এই কাৰ্যসূচীত যোগদান কৰিছে; সকলোকে মোৰ উষ্ম আদৰণি জনাইছো। প্ৰথম আৰু প্ৰধান কথাটো হ’ল, মই আপোনালোক সকলোৰে পৰা—আৰু উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু দিল্লীৰ কাৰ্যসূচীৰ সৈতে জড়িতসকলৰ পৰাও—এই কথাৰ বাবে ক্ষমা বিচাৰিছো যে মই ইয়াত উপস্থিত হোৱাত এঘণ্টাৰো অধিক পলম হৈছে। আপোনালোক সকলোৱে প্ৰতিটো স্থানতে বহু সময় অপেক্ষা কৰিবলগীয়া হৈছে। ইয়াৰ কাৰণ আছিল এয়াই যে, যদিও মই সময়মতে ৰাওনা হৈছিলো, তথাপিও কালি মন্দিৰৰ পৰা এই স্থানলৈকে প্ৰায় ১২ কিলোমিটাৰ জুৰি থকা ৰোডশ্ব’টোৱে ইমানেই উৎসাহ আৰু সঁহাৰি লাভ কৰিছিল যে মোৰ বাবে উল্লেখযোগ্য গতিৰে গাড়ী চলাবলৈ দিয়াটো অত্যন্ত কঠিন হৈ পৰিছিল। গতিকে, লাহে লাহে ৰাইজক মোৰ প্ৰণাম জনাই থাকোতে, জনসাধাৰণৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰি থাকোঁতে এই স্থানত উপনীত হোৱাত মোৰ এঘণ্টাৰো অধিক পলম হ’ল; ইয়াৰ বাবে মই বিনম্ৰভাৱে আপোনালোকৰ ওচৰত ক্ষমা বিচাৰিছো। মানৱতাৰ এই সাগৰখন—উত্তৰাখণ্ডৰ এই মৰমৰ ঢৌ আৰু আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ আশীৰ্বাদ—এনে মৰমৰ মাজেৰে ১২ কিলোমিটাৰ ৰোডশ্ব’টো সঁচাকৈয়ে আপ্লুত কৰিব পৰা কথা । আজি মই উত্তৰাখণ্ডৰ পৰা নৱীকৃত শক্তি আৰু সতেজ প্ৰেৰণা লৈ গুচি যাম আৰু ইয়াৰ বাবে আপোনালোকৰ প্ৰতিগৰাকী লোকৰ প্ৰতি আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
দেশ আজি বিভিন্ন উৎসৱ উদযাপনেৰে মতলীয়া হৈ পৰিছে। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত আহিল নৱবৰ্ষ। বৈশাখী, ব'হাগ বিহু, আৰু পুথাণ্ডু উপলক্ষ্যে নাগৰিকসকললৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো!
বন্ধুসকল,
মাত্ৰ কেইদিনমানৰ ভিতৰতে যমুনোত্ৰী, গংগোত্ৰী, বাবা কেদাৰনাথ, আৰু বদ্ৰীনাথ ধামৰ তীৰ্থযাত্ৰাও আৰম্ভ হ’ব। সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ ভক্তই গভীৰ শ্ৰদ্ধা আৰু বিশ্বাসেৰে এই পবিত্ৰ সময়ছোৱাৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে। পঞ্চ বদ্ৰী, পঞ্চ কেদাৰ, আৰু পঞ্চ প্ৰয়াগৰ লগতে এই অঞ্চলৰ অধ্যক্ষ দেৱতাসকলকো বিনম্ৰ প্ৰণাম জনাইছো। মই সান্তলা মাতাক প্ৰণাম কৰিছো। ইয়াত উপস্থিত হোৱাৰ আগতে মা দত কালিৰ আশীৰ্বাদ বিচৰাৰ সৌভাগ্য হৈছিল। মা দত কালিৰ অপৰিসীম কৃপা লাভ কৰিছে ডেৰাডুন নগৰে। দিল্লী-ডেৰাডুন ইকনমিক কৰিডৰৰ দৰে পৰিসৰৰ প্ৰকল্প এটাক সাকাৰ ৰূপ দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ আশীৰ্বাদে এক প্ৰচণ্ড শক্তিৰ উৎস হিচাপে কাম কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আৰম্ভণিৰে পৰা ২৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰা উত্তৰাখণ্ড ৰাজ্যখনে এতিয়া ২৬ বছৰত ভৰি দিছে। আজি দিল্লী-ডেৰাডুন এক্সপ্ৰেছৱেৰ উদ্বোধনৰ লগে লগে এই প্ৰগতিৰ যাত্ৰাত আন এক বৃহৎ মাইলৰ খুঁটি সংযোজন কৰা হৈছে। আপোনালোকৰ হয়তো মনত আছে, বাবা কেদাৰৰ আশীৰ্বাদ বিচৰাৰ পিছত মই স্বতঃস্ফূৰ্তভাৱে মন্তব্য কৰিছিলোঁ যে এই শতিকাৰ তৃতীয় দশকটো উত্তৰাখণ্ডৰ হ’ব। মই এয়া দেখি আনন্দিত হৈছো যে, "ডাবল ইঞ্জিন" চৰকাৰৰ নীতি আৰু উত্তৰাখণ্ডৰ জনসাধাৰণৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ জৰিয়তে এই নতুন ৰাজ্যখনে উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতা লাভ কৰিছে। এই প্ৰকল্পটোৱেও উত্তৰাখণ্ডৰ উন্নয়নৰ কাহিনীত গতি প্ৰদান কৰিব। এই এক্সপ্ৰেছৱেৰ এটা উল্লেখযোগ্য অংশ উত্তৰ প্ৰদেশৰ মাজেৰে পাৰ হৈ যায়; ফলস্বৰূপে গাজিয়াবাদ, বাঘপাট, বাৰাউত, ছামলি, আৰু চাহাৰানপুৰৰ দৰে অসংখ্য চহৰেও ইয়াৰ পৰা অপৰিসীম লাভৱান হ’ব। পৰ্যটনৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা এই প্ৰকল্পৰ তাৎপৰ্য অপৰিসীম। এই প্ৰকল্পৰ বাবে সমগ্ৰ দেশলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি ড° বাবাচাহেব আম্বেদকাৰৰ জন্ম বাৰ্ষিকীও। লাখ লাখ নাগৰিকৰ হৈ বাবাচাহেবলৈ মোৰ বিনম্ৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছো। বিগত দশকত আমাৰ চৰকাৰে প্ৰণয়ন কৰা নীতি আৰু গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তই সংবিধানৰ মৰ্যাদা ৰক্ষা কৰা আৰু ইয়াৰ পুনৰুদ্ধাৰৰ কাম কৰিছে। ৩৭০ অনুচ্ছেদ বাতিল হোৱাৰ পিছত এতিয়া সমগ্ৰ দেশতে ভাৰতীয় সংবিধান বলৱৎ হৈছে। মাওবাদ আৰু নক্সালবাদ নিৰ্মূল হোৱা কেইবা ডজন জিলাতো সংবিধানৰ মনোভাৱৰ লগত সংগতি ৰাখি এতিয়া শাসন ব্যৱস্থা চলি আছে। আমাৰ সংবিধানৰ এটা আশা যে সমগ্ৰ দেশতে এক একেধৰণৰ নাগৰিক সংহিতা ৰূপায়ণ কৰা হওক। এই সাংবিধানিক নীতি-নিয়ম বজাই ৰাখি উত্তৰাখণ্ডে সমগ্ৰ দেশৰ বাট দেখুৱাইছে।
বন্ধুসকল,
বাবাচাহেবৰ জীৱনটো আছিল দুখীয়া, বঞ্চিত আৰু শোষিত লোকৰ বাবে এক ন্যায়সংগত ব্যৱস্থা স্থাপনৰ বাবে উচৰ্গা কৰা জীৱন । আজি আমাৰ চৰকাৰখনে—সেই একে মনোভাৱেৰে —প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ আৰু বঞ্চিত ব্যক্তিক প্ৰকৃত সামাজিক ন্যায় প্ৰদানৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। সামাজিক ন্যায় লাভৰ বাবে এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ আহিলা হ’ল দেশৰ সুষম বিকাশ—সকলোৰে বাবে সুবিধা আৰু সকলোৰে বাবে সমৃদ্ধি নিশ্চিত কৰা। ঠিক এই কাৰণেই বাবাচাহেব আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু ঔদ্যোগীকৰণৰ কঠোৰ সমৰ্থক আছিল।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া মানুহে ভৱিষ্যতৰ গতিপথ আৰু দিশটো বুজিবলৈ বিচাৰে, তেতিয়া তেওঁলোকে প্ৰায়ে হাতৰ তলুৱাত থকা ৰেখাবোৰ চায়—বা আনক দেখুৱায়। ভৱিষ্যদ্বাণীৰ অভ্যাস কৰাসকলে এই তলুৱাৰ ৰেখাবোৰ পৰীক্ষা কৰি ব্যক্তিৰ ভৱিষ্যতৰ আগজাননী দিয়ে। মই এই বিজ্ঞানৰ বিশেষজ্ঞ বুলি দাবী নকৰো যদিও ইয়াক নিজস্বভাৱে এক স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত শাখা বুলি কোৱা হয়। এতিয়া, সেইটো এজন ব্যক্তিৰ ভাগ্যৰ সৈতে জড়িত হ'লেও—তেওঁলোকৰ হাতৰ ৰেখাত খোদিত কৰা ধৰণে—যদি মই এই একেটা ধাৰণাকে জাতীয় জীৱনৰ চশমাৰে চাওঁ, তেন্তে এখ দেশৰ বাবে "ভাগ্যৰ ৰেখা" কি? এখন দেশৰ ভাগ্যৰ ৰেখা হ’ল ইয়াৰ পথ, ইয়াৰ ঘাইপথ আৰু ইয়াৰ এক্সপ্ৰেছৱে; সেইবোৰ হৈছে ইয়াৰ বায়ুপথ, ৰে'লপথ আৰু জলপথ—এইবোৰেই হৈছে আমাৰ দেশৰ বাবে ভাগ্যৰ প্ৰকৃত ৰেখা। যোৱা এটা দশক ধৰি আমাৰ দেশখনে ‘বিকশিত ভাৰত’ (উন্নত ভাৰত) গঢ়ি তোলাৰ প্ৰয়াসত এই উন্নয়নৰ ৰেখাবোৰ—এই ভাগ্যৰ ৰেখাবোৰ—অদম্যভাৱে নিয়োজিত হৈ আছে। এই উন্নয়নৰ ৰেখাবোৰে কেৱল বৰ্তমানৰ সুবিধাসমূহকে প্ৰতিনিধিত্ব নকৰে; এইবোৰে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ বাবেও সমৃদ্ধিৰ নিশ্চয়তা হিচাপে কাম কৰে—আৰু সেয়াই মোদীৰ নিশ্চয়তা। যোৱা এটা দশকত আমাৰ চৰকাৰে ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ এই ৰেখাসমূহত অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ কৰি আহিছে।
এটা পৰিসংখ্যা আপোনালোকৰ লগত শ্বেয়াৰ কৰিম। মাত্ৰ কিছু মুহূৰ্তৰ আগতে নীতিন জীয়ে আপোনালোকক উত্তৰাখণ্ডৰ সৈতে বিশেষভাৱে জড়িত অসংখ্য সংখ্যা উপস্থাপন কৰিছে। এয়া বিবেচনা কৰক: ২০১৪ চনৰ আগতে সমগ্ৰ দেশতে এনে আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত বাৰ্ষিক ব্যয়ৰ পৰিমাণো ২ লাখ কোটি টকা নাছিল। মই ইয়াত সমগ্ৰ ভাৰতৰ কথা কৈছোঁ— ২ লাখ কোটি টকাও পোৱা নাছিল। আজি সেই সংখ্যা ছগুণ বৃদ্ধি পাই ১২ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। ঠিক ইয়াতেই, উত্তৰাখণ্ডত বৰ্তমান ২.২৫ লাখ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। ২০১৪ চনৰ আগতে সমগ্ৰ দেশৰ বাবে মুঠ আবণ্টন আছিল ২ লাখ কোটি টকা; আজি কেৱল উত্তৰাখণ্ডৰ বাবে এয়া ২.২৫ লাখ কোটি টকা হৈছে।
এটা সময় আছিল যেতিয়া উত্তৰাখণ্ডৰ গাঁওবোৰত মানুহে ৰাস্তা নিৰ্মাণৰ বাবে অপেক্ষা কৰি থাকোঁতে প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্ম পাৰ হৈ গৈছিল। আজি "ডাবল ইঞ্জিন" চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত অৱশেষত গাঁৱে-ভূঞে ৰাস্তা-ঘাট পাবলৈ ধৰিছে; আগতে নিৰ্জন হৈ পৰা বসতিস্থলবোৰ এতিয়া পুনৰ জীৱন্ত হৈ উঠিছে। চাৰ ধাম মহামাৰ্গ প্ৰকল্পই হওক, ৰে'লৱে নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণেই হওক, বা কেদাৰনাথ আৰু হেমকুণ্ড চাহাব ৰ’পৱে প্ৰকল্পই হওক—এই অঞ্চলৰ প্ৰতিটো কোণৰ ​​বাবে এই উন্নয়নৰ ৰেখাবোৰ ভাগ্যৰ জীৱনৰেখালৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান সমগ্ৰ বিশ্বই একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতবৰ্ষৰ গতি আৰু পৰিসৰৰ বিষয়ে আলোচনা কৰি আছে। উত্তৰাখণ্ড, পশ্চিম উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু দিল্লীৰ উদাহৰণ দিওঁ। মাত্ৰ কেইসপ্তাহমানৰ আগতে দিল্লী মেট্ৰ’ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছিল; মেৰুটত মেট্ৰ’ সেৱা আৰম্ভ কৰা হৈছিল; দিল্লী-মীৰুট ‘নমো ভাৰত’ ৰে’লখন দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰা হৈছিল; নয়ডা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰৰ কাম আৰম্ভ হৈছে; বিমানৰ বাবে এম আৰ অ’ৰ সুবিধাৰ কাম আৰম্ভ হ’ল; আৰু আজি ডেৰাডুন-দিল্লী এক্সপ্ৰেছৱে উদ্বোধন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই সকলোবোৰ ইমান কম পৰিসৰৰ অঞ্চলৰ ভিতৰত আৰু ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে ঘটি আছে। কল্পনা কৰকচোন সমগ্ৰ দেশতে আন্তঃগাঁথনি কিমান বৃহৎ পৰিসৰত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আৰু ঠিক সেইবাবেই মই কওঁ: একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতে যি আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ নতুন যুগত প্ৰৱেশ কৰিছে, সেয়া সঁচাকৈয়ে অভূতপূৰ্ব আৰু কল্পনাতীত।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ বিভিন্ন প্ৰান্তক সংযোগ কৰিব পৰাকৈ আৰ্হি প্ৰস্তুত কৰা অসংখ্য অৰ্থনৈতিক কৰিডৰৰ কাম চলি আছে। উদাহৰণস্বৰূপে, দিল্লী-মুম্বাই ঔদ্যোগিক কৰিডৰ, বাংগালুৰু-মুম্বাই ঔদ্যোগিক কৰিডৰ, ইষ্ট ক’ষ্ট ইকনমিক কৰিডৰ, আৰু অমৃতসৰ-কলকাতা ঔদ্যোগিক কৰিডৰ— সমগ্ৰ দেশতে এনে বহু অৰ্থনৈতিক কৰিডৰ গঢ়ি তোলা হৈছে। এই অৰ্থনৈতিক কৰিড’ৰবোৰে প্ৰগতিৰ নতুন দুৱাৰ—নতুন দুৱাৰ হিচাপে কাম কৰে। আৰু ইয়াৰ লগত জড়িত হৈ আছে মানুহৰ আশা আৰু আকাংক্ষাৰ সুতা। কেৱল পথৰ ব্যৱস্থা কৰাৰ বাহিৰেও এই অৰ্থনৈতিক কৰিডৰসমূহে বাণিজ্য আৰু বাণিজ্যৰ নতুন পথৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে। এইবোৰে কাৰখানা আৰু গুদামৰ এটা সম্পূৰ্ণ নেটৱৰ্কৰ ভেটিৰ কাঠামো স্থাপন কৰে।
বন্ধুসকল,
ডেৰাডুন-দিল্লী অৰ্থনৈতিক কৰিডৰেও এই সমগ্ৰ অঞ্চলটোক সম্পূৰ্ণৰূপে ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ সাজু হৈছে। ইয়াৰ পৰা প্ৰাথমিক লাভ হ’ব সময়ৰ ৰাহি; অহা-যোৱা কৰাটো অধিক সুলভ আৰু দ্ৰুত দুয়োটা হ’ব, মানুহে কম পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেল ব্যৱহাৰ কৰিব, আৰু পৰিবহণৰ খৰচ হ্ৰাস পাব। দ্বিতীয়টো ডাঙৰ সুবিধা হ’ব নিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত। এই প্ৰকল্পৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ১২,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে, যাৰ ফলত হাজাৰ হাজাৰ শ্ৰমিকক কামৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। তদুপৰি অভিযন্তা, অন্যান্য দক্ষ পেছাদাৰী, আৰু পৰিবহণ খণ্ডৰ সৈতে জড়িতসকলেও ব্যাপক পৰিসৰত কৰ্মসংস্থাপন লাভ কৰিছে। কৃষক আৰু পশুপালকসকলৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীয়ে এতিয়া ত্বৰান্বিত গতিত বৃহৎ পাইকাৰী বজাৰ আৰু বৃহৎ বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰসমূহত উপনীত হ’ব।
বন্ধুসকল,
এই ভয়ংকৰ এক্সপ্ৰেছৱেই উত্তৰাখণ্ডৰ পৰ্যটনৰ বিশাল উত্থান ঘটাব । ই ডেৰাডুন, হৰিদ্বাৰ, ঋষিকেশ, মুছুৰী, আৰু চাৰ ধাম তীৰ্থ বৰ্তনী সংযোগ কৰা প্ৰাথমিক পথ হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। আৰু আমি সকলোৱে জানো যে যেতিয়াই পৰ্যটনবিকশিত হয় , তেতিয়াই সকলোৱে কিবা নহয় কিবা এটা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হয়। হোটেলেই হওক, পথৰ কাষৰ খাদ্যৰ দোকানেই হওক, টেক্সিয়েই হওক, অটো-ৰিক্সাই হওক, বা হোমষ্টেই হওক—এই বিকাশৰ ফলত সকলোৱে লাভাৱান্বিত হয়।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ডই শীতকালীন পৰ্যটন, শীতকালীন ক্ৰীড়া—বিবাহৰ বাবে এক ব্যতিক্ৰমী গন্তব্যস্থান হিচাপে দ্ৰুতগতিত আত্মপ্ৰকাশ কৰা দেখি মই আনন্দিত হৈছো।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ডৰ অৰ্থনীতিৰ বাবে বছৰজুৰি পৰ্যটন অতি প্ৰয়োজনীয়। সেয়েহে শীতকালত গ্ৰহণ কৰা ধৰ্মীয় তীৰ্থযাত্ৰাৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত মই ধাৰাবাহিকভাৱে আলোকপাত কৰি আহিছো। আৰু মই এয়া লক্ষ্য কৰি আনন্দিত হৈছো যে, প্ৰতি বছৰৰ লগে লগে এই যাত্ৰাসমূহত অংশগ্ৰহণ কৰা লোকৰ সংখ্যা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। আপোনালোকৰ মনত আছেনে, ২০২৩ চনত মই আদি কৈলাশ আৰু ওম পৰ্বতলৈ তীৰ্থযাত্ৰা কৰিছিলো। আগতে মই সঘনাই ভ্ৰমণ কৰিছিলোঁ যদিও এটা সময় আছিল যেতিয়া মই একেবাৰেই যাব পৰা নাছিলোঁ; এইদৰে কেইবাবছৰৰ ব্যৱধানৰ পিছত উভতি আহিলোঁ। মুখ্যমন্ত্ৰীয়ে—আৰু পৰৱৰ্তী সময়ত ৰাজ্যপালেও—মোক জনোৱা মতে, ২০২৩ চনত মোৰ তালৈ যোৱাৰ পৰাই অঞ্চলটোলৈ অহা ভক্তৰ সংখ্যাৰ ব্যাপক উত্থানত প্ৰেৰণা যোগাইছে। পূৰ্বে শীতকালত মাত্ৰ কেইশমান লোকেহে এই তীৰ্থযাত্ৰা কৰিছিল। ২০২৫ চনত অৱশ্যে ৪০ হাজাৰতকৈ অধিক লোকে এই পবিত্ৰ স্থানসমূহ ভ্ৰমণ কৰিছিল। পূৰ্বতে এই সংখ্যা কেতিয়াও হাজাৰৰো হোৱা নাছিল বুলি বিবেচনা কৰিলে এতিয়া আমি ৪০ হাজাৰৰ সংখ্যাত উপনীত হোৱাটোৱে স্থানীয় জনসাধাৰণৰ জীৱিকাৰ বাবে এক প্ৰচণ্ড উত্থানকেই প্ৰতিফলিত কৰে। একেদৰে ২০২৪ চনত শীতকালীন চাৰ ধাম যাত্ৰাৰ সময়ত প্ৰায় ৮০,০০০ ভক্ত আহিছিল; ২০২৫ চনৰ ভিতৰত এই সংখ্যাই ১ লাখ ৫০ হাজাৰৰ সীমা অতিক্ৰম কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
প্ৰগতি, প্ৰকৃতি, আৰু সংস্কৃতিক সু-সমতাপূৰ্ণভাৱে একত্ৰিত কৰা ‘বিকশিত ভাৰত’—এখন উন্নত ভাৰত—গঠন কৰিবলৈ আমি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। ফলস্বৰূপে আজি গ্ৰহণ কৰা প্ৰতিটো উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আৰ্হি আৰু নিষ্পাদন এয়া হৈছে এই ‘ত্ৰিৱেণী’ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি— প্ৰগতি, প্ৰকৃতি আৰু সংস্কৃতিৰ সংগমস্থলী। আমাৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়নে যাতে মানুহক সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ লগতে একে সময়তে এই অঞ্চলসমূহত বাস কৰা বন্যপ্ৰাণীসমূহৰ বাবেও কোনো অসুবিধাৰ সৃষ্টি নকৰে। এই কাৰণেই এই এক্সপ্ৰেছৱে’ৰ কাষেৰে প্ৰায় ১২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এটা উচ্চ বন্যপ্ৰাণী কৰিডৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। হাতীৰ গতিবিধি যাতে বাধাহীন হৈ থাকে তাৰ বাবেও বিশেষ সাৱধানতা অৱলম্বন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি মই সমগ্ৰ দেশৰ সকলো পৰ্যটক আৰু তীৰ্থযাত্ৰীলৈও এক বিনম্ৰ আহ্বান জনাইছো। আমাৰ পাহাৰ, আমাৰ বনাঞ্চল আৰু এই ‘দেৱভূমি’ (দেৱতাৰ ভূমি)ৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য সঁচা অৰ্থত পবিত্ৰ । আমাৰ সকলোৰে সামূহিক কৰ্তব্য হৈছে—ইয়াত বাস কৰা আৰু ভ্ৰমণকাৰী হিচাপে ভ্ৰমণ কৰা উভয়ে —এই পবিত্ৰ স্থানসমূহ যাতে পৰিষ্কাৰ কৰি ৰাখে । এই অঞ্চলসমূহত প্লাষ্টিকৰ বটল আৰু জাবৰৰ উপস্থিতিয়ে এই ‘দেৱভূমি’ (দেৱতাৰ দেশ)ৰ পবিত্ৰতাক বিনষ্ট কৰে। গতিকে আমি দেৱভূমিৰ এই স্থানসমূহ—আমাৰ পবিত্ৰ তীৰ্থ কেন্দ্ৰসমূহ— পৰিষ্কাৰ আৰু সুন্দৰ কৰি ৰখাটো নিতান্তই প্ৰয়োজনীয়।
বন্ধুসকল,
অহা বছৰ হৰিদ্বাৰতো কুম্ভ মেলা অনুষ্ঠিত হোৱাৰ কথা। এই বিশ্বাসৰ সংগমটো যাতে সঁচাকৈয়ে ঐশ্বৰিক, সুন্দৰ আৰু স্মৰণীয় হয়, সেয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ আমি কোনো প্ৰচেষ্টা বাদ দিব নালাগিব।
বন্ধুসকল,
উত্তৰাখণ্ডত নন্দা দেৱী ৰাজ জাট যাত্ৰাৰো আয়োজন কৰা হৈছে। নিঃসন্দেহে ই বিশ্বাসৰ উৎসৱ হ’লেও ই আমাৰ সাংস্কৃতিক চেতনাৰ এক সজীৱ প্ৰমাণ হিচাপেও থিয় দিছে—এই পৰম্পৰা , য’ত মাতৃ নন্দাক এগৰাকী মৰমৰ কন্যা হিচাপে শ্ৰদ্ধা কৰা হয় আৰু পৰম শ্ৰদ্ধাৰে বিদায় দিয়া হয়। এই তীৰ্থযাত্ৰাত আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকলৰ অংশগ্ৰহণে ইয়াক সঁচাকৈয়ে অনন্য কৰি তুলিছে। মাতৃ নন্দাক মোৰ প্ৰণাম জনোৱাৰ সময়ত সমগ্ৰ দেশৰ ভগ্নী তথা কন্যাসকলোলৈও এক বিশেষ বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব বিচাৰিছো। এখন ‘বিকশিত ভাৰত’ (উন্নত ভাৰত)ৰ বাস্তৱায়নত আপোনাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। এই দেশৰ কন্যা, মাতৃ, ভগ্নীসকলৰ বাবে এক কীৰ্তিচিহ্নস্বৰূপ ভূমিকাৰ কথাই ভাবিছো । আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকলৰ আৰাম, সুৰক্ষা আৰু গণতান্ত্ৰিক অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাটো এই ‘ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰ’ৰ বাবে এক শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ হৈয়েই আছে। আপোনালোকে লক্ষ্য কৰিব পাৰে যে বৰ্তমান বিশ্বই এক বৃহৎ সংকটৰ সৈতে যুঁজি আছে—যিটোৱে আনকি বিশ্বৰ আটাইতকৈ উন্নত ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ ভিতৰতো অপৰিসীম অস্থিৰতাৰ সৃষ্টি কৰিছে। তথাপিও এই প্ৰত্যাহ্বানমূলক পৰিস্থিতিৰ মাজতো চৰকাৰে যাতে আমাৰ ভগ্নীসকলে সম্ভৱপৰ কম কষ্টৰ সন্মুখীন হয় তাৰ বাবে অটল প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ ভগ্নী আৰু কন্যাসকলৰ অংশগ্ৰহণৰ বিষয়ত আন এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি এতিয়া দেশৰ সন্মুখত আহি পৰিছে। চাৰি দশকৰ অপেক্ষাৰ অন্তত সংসদে ‘নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম’ (মহিলা সংৰক্ষণ আইন) গৃহীত কৰিছে। এই আইনখনে ৰাজ্যিক বিধানসভা আৰু লোকসভা উভয়তে মহিলাৰ বাবে ৩৩ শতাংশ সংৰক্ষণ নিশ্চিত কৰিছে। এই ঐতিহাসিক আইনখনক সমৰ্থন আগবঢ়াবলৈ সমগ্ৰ ৰাজনৈতিক দলসমূহে আগবাঢ়ি আহিছে। এতিয়া যেতিয়া মহিলাসকলে এই উচিত প্ৰাপ্য নিশ্চিত কৰিছে, তেতিয়া ইয়াৰ কাৰ্যকৰীকৰণত আৰু কোনো পলম হ’ব নালাগে। ইয়াক শীঘ্ৰে কাৰ্যকৰী কৰিব লাগিব। ২০২৯ চনৰ লোকসভা নিৰ্বাচনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি—আৰু ৰাজ্যিক বিধানসভা আৰু অন্যান্য সংস্থাৰ বাবে পৰৱৰ্তী সকলো নিৰ্বাচনলৈকে বিস্তৃত হৈ—২০২৯ চনৰ পৰা এই সংৰক্ষণ কাৰ্যকৰী হ’ব লাগিব। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশৰ সামূহিক আবেগ প্ৰতিফলিত হয়; ই সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰতিগৰাকী ভগ্নী-কন্যাৰ আদৰৰ আকাংক্ষা। আমাৰ নাৰীসকলৰ এই আকাংক্ষাক শ্ৰদ্ধা জনাই ১৬ এপ্ৰিলৰ পৰা সংসদত এক বিশেষ আলোচনাৰ দিন ধাৰ্য কৰা হৈছে।দেশৰ ভগ্নী-কন্যাৰ অধিকাৰৰ সৈতে অবিচ্ছেদ্যভাৱে জড়িত এই পদক্ষেপক আগুৱাই নিবলৈ আৰু সফলতাৰে সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ সকলো ৰাজনৈতিক দলেই একত্ৰিত হ’ব—সহমতৰ মনোভাৱেৰে—মোৰ আন্তৰিক আশা এয়াই। তদুপৰি আজি দেশৰ সকলো ভগ্নীক উদ্দেশ্যি এখন মুকলি চিঠি লিখিছো; হয়তো এই চিঠিখন ইতিমধ্যে ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ জৰিয়তে আপোনালোকৰ ওচৰলৈ গৈছে, বা আপোনালোকে হয়তো টেলিভিছনৰ সম্প্ৰচাৰ আৰু বাতৰি কাকতত এয়া দেখিছে। গভীৰ আন্তৰিকতা আৰু জৰুৰীতাৰে আমাৰ দেশৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলক এই প্ৰচেষ্টাত সক্ৰিয় অংশীদাৰ হ’বলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে মোৰ দেশৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলে সঁচাকৈয়ে এই চিঠিখন পঢ়িব; তেওঁলোকে প্ৰতিটো শব্দৰ ওপৰত চিন্তা কৰিব আৰু এই পবিত্ৰ কামটো গ্ৰহণ কৰিবলৈ ১৬, ১৭ আৰু ১৮ তাৰিখে সদনত গোট খোৱা সকলো সংসদৰ সদস্যক তেওঁলোকে আশীৰ্বাদ দিব। আজি ইয়াত এই ‘দেৱতাৰ ভূমি’ (দেৱভূমি)ত থিয় হৈ সমগ্ৰ দেশৰ সকলো ৰাজনৈতিক দলক পুনৰবাৰ আহ্বান জনাইছো যে ‘নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়ম’ (মহিলা সবলীকৰণ আইন)ৰ অধীনত প্ৰস্তাৱিত সংশোধনীসমূহৰ প্ৰতি নিৰ্দ্বিধায় সমৰ্থন আগবঢ়াওক। আহক আমি সংকল্প লওঁ যে ২০২৯ চনৰ ভিতৰত যাতে আমাৰ দেশৰ জনসংখ্যাৰ ৫০ শতাংশ গঠন কৰা মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাই তেওঁলোকৰ সঠিক অধিকাৰ আৰু প্ৰাপ্যতা লাভ কৰে।
বন্ধুসকল,
যদি মই উত্তৰাখণ্ড ভ্ৰমণ কৰো আৰু সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বিষয়টো নাহে, তেন্তে ভ্ৰমণ আধৰুৱা হৈয়েই থাকিব। এই গড়ী কেণ্ট—এই স্থানেই— উত্তৰাখণ্ডৰ সুন্দৰ সামৰিক ঐতিহ্যৰ প্ৰমাণ হিচাপে থিয় দিছে। ওচৰতে অৱস্থিত দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ বাবে নিবেদিত কেইবাটাও প্ৰতিষ্ঠান আছে; সঁচাকৈয়ে ১৯৬২ চনৰ যুদ্ধৰ সময়ত শ্বহীদ যশৱন্ত সিং ৰাৱাটে প্ৰদৰ্শন কৰা বীৰত্ব দেশখনে কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ সামৰ্থ্যক শক্তিশালী কৰাই হওক বা আমাৰ সৈনিক পৰিয়ালৰ আৰাম তথা মৰ্যাদা নিশ্চিত কৰাই হওক, আমাৰ চৰকাৰে এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ প্ৰতি অবিৰতভাৱে দায়বদ্ধ হৈ আছে। ‘এক পদ, এক পেঞ্চন’ আঁচনিৰ জৰিয়তে আমাৰ চৰকাৰে আজিলৈকে আমাৰ প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীৰ বেংক একাউণ্টত প্ৰায় ১.২৫ লাখ কোটি টকা পোনপটীয়াকৈ জমা দিছে। সমগ্ৰ উত্তৰাখণ্ডৰ হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালেও এই পদক্ষেপৰ সুফল লাভ কৰিছে। তদুপৰি এইবাৰ প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীৰ লোকৰ স্বাস্থ্য আঁচনিৰ বাজেট আবণ্টন ৩৬ শতাংশ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ৭০ বছৰ আৰু তাতোকৈ অধিক বয়সৰ প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীৰ লোকৰ বাবেও ঔষধৰ বাবে দুৱাৰমুখতে ঘৰতে ডেলিভাৰীৰ সেৱা আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰি প্ৰাক্তন সেনাবাহিনীৰ সন্তানৰ বাবে প্ৰদান কৰা শিক্ষা অনুদান দুগুণলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তদুপৰি তেওঁলোকৰ কন্যা সন্তানৰ বিয়াৰ বাবে দিয়া আৰ্থিক সাহায্য ৫০,০০০ৰ পৰা ১ লাখলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এনে প্ৰতিটো মাত্ৰাক একত্ৰিত কৰি—দেশপ্ৰেম, ঐশ্বৰিকতাৰ প্ৰতি ভক্তি আৰু প্ৰগতি সামৰি—আমি আমাৰ দেশখনক এখন উন্নত দেশলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব লাগিব। আকৌ এবাৰ দিল্লীৰ বাসিন্দা, উত্তৰ প্ৰদেশৰ জনসাধাৰণ আৰু—বহল অৰ্থত—দেশৰ সকলো নাগৰিকলৈ, এই সুন্দৰ এক্সপ্ৰেছৱে উদ্বোধনৰ বাবে মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
অনুগ্ৰহ কৰি মোৰ লগত যোগ দি কওক:
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
বন্দে মাতৰম!
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech during inauguration of the Delhi-Dehradun Economic Corridor
14 APR 2026 4:23PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Governor of Uttarakhand Gurmeet Singh ji, the popular and hardworking young Chief Minister here Pushkar Singh Dhami ji, my colleagues in the Union Cabinet Nitin Gadkari ji, Ajay Tamta ji, Chief Minister of Uttar Pradesh Yogi Adityanath ji joined through technology, Governor Anandiben, Chief Minister of Delhi Rekha Gupta ji, State BJP President Mahendra Bhatt ji present on stage, former Governor Bhagat Singh Koshyari ji, former Chief Ministers brother Ramesh Pokhriyal, Vijay Bahuguna ji, Tirath Singh Rawat ji, Trivendra Singh Rawat ji, all ministers of the Uttarakhand government, MPs and MLAs, and my dear brothers and sisters who have arrived in huge numbers.
My salutations to all of you on this holy land of Devbhoomi Uttarakhand. Salutations also to the revered saints who have come in very large numbers. To the beloved younger brothers, sisters-in-law and sisters, elders of Uttarakhand, namaskar to you all! To my dear elder brothers, sisters, grandparents, I offer my respectful greetings to everyone.
Many people from Delhi and UP are also connected to this program through technology; I welcome all of them. First of all, I apologize to all of you, and I also ask for forgiveness from the people joined in the programs in Uttar Pradesh and Delhi, that I have been delayed by more than an hour in reaching here, you all had to wait for a long time at all places, and the reason was just this: I had set out on time, but a roadshow of nearly 12 kilometers, from Kali temple to here - there was so much enthusiasm and zeal that it became very difficult for me to drive the car at a fast speed. So, slowly greeting people, taking the blessings of the 'Janardan' , I was delayed by more than an hour in reaching here, and for this, I ask your forgiveness. And this sea of people in such sun for 12 kilometers, this love of Uttarakhand, the blessings of mothers and sisters - today I will take a new energy from Uttarakhand, I will take new inspiration, and for this, I express my gratitude to everyone from the bottom of my heart.
Friends,
Today there is enthusiasm of festivals in the country. The New Year has arrived in various parts. I give wishes for Baisakhi, Bohag Bihu, and Puthandu to the countrymen!
Friends,
In the next few days, the journey to Yamunotri, Gangotri, Baba Kedarnath, and Badrinath Dham is also going to start. Crores of faithful people of the country wait for this holy time with a sense of devotion. I respectfully bow to Panch Badri, Panch Kedar, Panch Prayag, and the presiding deities here. I also bow to Santala Mata. Before coming here, I had the good fortune of having darshan of Maa Daat Kali. There is great grace of Maa Daat Kali on Dehradun city. In completing such a big project of the Delhi-Dehradun Economic Corridor, the blessing of Mata Daat Kali has been a very big strength.
Friends,
Uttarakhand state, along with completing 25 years of its establishment, has entered its twenty-sixth year. Today, with the inauguration of the Delhi-Dehradun Expressway, another big achievement has been added to this progress. You will remember, after the darshan of Baba Kedar, it had come out of my mouth spontaneously that the third decade of this century will be the decade of Uttarakhand. I am very happy that due to the policies of the double-engine government and the hard work of the people of Uttarakhand, this young state is adding new dimensions of development. This project will also give new momentum to the development of Uttarakhand. A very large part of this expressway passes through UP. From this, many cities like Ghaziabad, Baghpat, Baraut, Shamli, and Saharanpur will also benefit greatly. From the perspective of tourism, this project is very important. I give many, many congratulations to the whole country for this project.
Friends,
Today is also the birth anniversary of Doctor Babasaheb Ambedkar. I offer tributes to Babasaheb on behalf of crores of countrymen. In the past decade, the policies our government made, the decisions taken, have been those that re-establish the dignity of the Constitution. After the removal of Article 370, today the Constitution of India is applicable in the whole country. In the dozens of districts where Maoism-Naxalism has ended, work is now being done there too in accordance with the spirit of the Constitution. That a Uniform Civil Code be implemented in the country is the expectation of our Constitution. Uttarakhand, by moving forward with this spirit of the Constitution and taking that spirit forward, has shown the way to the whole country.
Friends,
Babasaheb's life was dedicated to giving a just system to the poor, the deprived, and the exploited. Today, our government, with that same spirit, is engaged in giving true social justice to every poor and every deprived person. And a very big medium of social justice is the balanced development of the country, facilities for all, and prosperity for all. That is why Babasaheb used to strongly advocate for modern infrastructure and industrialization.
Friends,
What the condition and direction of the future will be, people often look at and show the lines of the hand for this. Those who are fortune tellers, they see palm lines and tell about the future of every individual. I do not know this science, but they say that this too is a scripture. Now, this was about the fate of an individual which is in the lines in his hand, but if I look at this context by connecting it to national life, then what are the fate lines of a nation? The fate lines of a nation are these roads of ours, our highways, our expressways, airways, railways, waterways - these are the fate lines of our nation. And for the past one decade, our country has been engaged in the construction of such fate lines of development to make a developed India. These development lines are not just today's facilities; they are the guarantee of prosperity for coming generations, and this is Modi's guarantee. Since the past decade, our government has been making unprecedented investments in these development lines of the nation. I give you a figure. Just now Nitin ji has told you many figures related only to Uttarakhand. See, until the year 2014, for such infrastructure, in a year, in the whole country, even 2 lakh crore rupees were not spent. I am telling the fact of the whole of India - it used not to be even 2 lakh crores; today this has become more than six times more, more than 12 lakh crore rupees. Here in Uttarakhand itself, work is ongoing on infrastructure projects of more than two and a quarter lakh crore rupees. Before 2014, 2 lakh crores for the whole country; today two and a quarter lakh crore rupees for Uttarakhand alone. Once in the villages of Uttarakhand, generations used to change waiting for a road. Today, due to the efforts of the double-engine government, now the road is reaching the village; the villages that had become deserted earlier are becoming vibrant again. Be it the Chardham Mahamarg project, the expansion of rail projects, the Kedarnath and Hemkund Sahib ropeway - these lines of development are also becoming fate lines of life in every corner of this region.
Friends,
The speed and scale at which the India of the 21st century is working today, the whole world is discussing it. I give you the example of Uttarakhand, Western UP, and Delhi itself. Only a few weeks ago, the Delhi Metro was expanded, metro service started in Meerut, Delhi-Meerut Namo Bharat Rail was dedicated to the country, Noida International Airport was started, work started on MRO facility for airplanes, and today, Dehradun-Delhi Expressway is starting.
Friends,
In such a small region, all this is happening in such a short time. Imagine on what a large scale infrastructure is being built in the country. And that is why I say - the India of the 21st century, the new era of modern infrastructure it is entering, is unprecedented, unimaginable.
Friends,
Today, work is going on on many economic corridors connecting different parts of India. Like Delhi-Mumbai Industrial Corridor, Bengaluru-Mumbai Industrial Corridor, East Coast Economic Corridor, Amritsar-Kolkata Industrial Corridor - many such economic corridors are being built in the country. These economic corridors are new doors of progress, gateways, doors. And the string of hopes is also connected to these. These economic corridors, apart from the road, create paths for new trade and business. They prepare the foundation for a whole network for factories and warehouses.
Friends,
The transformation of this entire region is going to happen through the Dehradun-Delhi Economic Corridor as well. The first benefit is that it will save time, traveling will be cheap and fast, people's petrol and diesel will be spent less, fares will be less, and the second big benefit will be of employment. Right now 12 thousand crore rupees were spent on its construction, so thousands of laborers got work. Along with this, those who are engineers, other skilled workforce, partners associated with transport - they too have got work in very large quantities. The produce of farmers and livestock owners will also now reach big mandis and big markets at a fast speed.
Friends,
Uttarakhand's tourism will get a very big benefit from this magnificent expressway. This will become the most prominent route for Dehradun, Haridwar, Rishikesh, Mussoorie, and Chardham Yatra. And we all know, when tourism develops, everyone earns something or the other. Be it hotels, dhaba owners, taxis, autos, homestays - everyone benefits from it.
Friends,
I am happy that today Uttarakhand is becoming a very excellent destination for winter tourism, winter sports, and 'Wed in India' - for weddings.
Friends,
Perennial tourism is very necessary for the economy of Uttarakhand. That is why I have been very insistent regarding religious journeys happening in winters. And I am happy that every year the number of people in these journeys is increasing. You will remember, I had gone on the journey to Adi Kailash and Om Parvat in 2023. I used to go a lot earlier, in between I could not go at all, I went after many years, and the Chief Minister was telling me, the Governor sir came in between, he was also telling that I went there in 2023 and after that, a very large number of devotees are going there. Earlier only a few hundred people used to go there for the journey in winters. In the year 2025, more than about 40 thousand people have traveled to these holy places. Once it didn't use to be one thousand; if forty thousand reach, then how much strength comes to the livelihood of the people here. Similarly, in the winter Chardham Yatra in the year 2024, about eighty thousand devotees had come. In 2025, this number has crossed one and a half lakhs.
Friends,
We are engaged in making such a developed India where there is progress, nature, and culture. And that is why, every construction happening today is being developed based on these values of 'Triveni' - the trinity of progress, nature, and culture. There should be facility for humans from infrastructure, and there should not be inconvenience to the wildlife living there - this is our effort. And that is why on this expressway, an elevated wildlife corridor about 12 kilometers long has also been built. Care has been taken that elephants also do not face inconvenience.
By the way friends,
Today I want to make an appeal to all tourists and pilgrims across the country as well. Our mountains, these forest areas, this heritage of Devbhoomi - these are very, very holy places. To keep such places neat and clean is the duty of all of us. Of those living here and also of those coming as travelers. Plastic bottles, heaps of garbage in these areas, hurt the sanctity of Devbhoomi. Therefore, it is very necessary that we keep these sites of Devbhoomi, these pilgrimage sites of ours, clean and beautiful.
Friends,
Kumbh is also to be organized in Haridwar next year. We have to leave no stone unturned in making this confluence of faith divine, grand, and clean.
Friends,
Nanda Devi Raj Jat Yatra also takes place in Uttarakhand. This is a festival of faith, and it is also a living example of our cultural consciousness. Where Mother Nanda is considered a daughter and bid farewell with full respect. The participation of sisters and daughters in this journey makes it special. While bowing to Maa Nanda, I want to give a special message to the sisters and daughters across the country as well. You have a very big role in the building of a developed India. I am seeing a very big role of the daughters of this country, the mothers of this country, the sisters. And the convenience, safety, and participation in democracy of sisters and daughters is a very big priority of the double-engine government. You are seeing right now what a big crisis has come in the world. From this, how much outcry there is even in the developed countries of the world. Even in such difficult circumstances, it is the constant effort of the government that our sisters face minimum trouble.
Friends,
Another important milestone of the participation of sisters and daughters is now before the country. After a wait of 4 decades, Parliament had passed the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. Through this, thirty-three percent reservation for women in the Legislative Assembly and Lok Sabha was fixed. All parties came forward and supported this important law. Now that women have got this right, there should be no delay in implementing this right. Now this should be implemented. Now the Lok Sabha elections that will happen in 2029, from then on, and legislative assembly elections will also keep coming - whatever elections keep coming - this should be implemented from 2029 itself. This is the sentiment of the country; this is the wish of every sister and daughter of the country. Bowing to this wish of the Matrushakti (mother power), a special discussion has been fixed in Parliament from April 16. All political parties should together, by consensus, take forward this work related to the rights of the sisters and daughters of the country and complete it. And today I have written an open letter in the name of all the sisters of the country; perhaps this letter of mine would have reached you in social media; it is possible TV and newspaper people might also be mentioning this letter. I have invited the mothers and sisters of the country with great insistence to become participants in this work. I have firm belief that the mothers and sisters of my country will definitely read the letter. They will contemplate every single word, and for doing such a big holy work, the MPs coming to Parliament on the 16th, 17th, and 18th will also get their blessings. Today from Devbhoomi, I will again appeal to all parties of the country to definitely support the amendment in the Nari Shakti Vandan Adhiniyam. In 2029, 50 percent of the population of our country - our mothers, sisters, our daughters - let us give them their right.
Friends,
If I come to Uttarakhand and there is no talk of the army, then the talk remains incomplete. This Garhi Cantt, this meeting venue, is a proof of the great military tradition of Uttarakhand. Nearby here are many institutions related to the defense and security of the country; the country can never forget the valor of Shaheed Jaswant Singh Rawat ji in the 1962 war.
Friends,
Whether it is to strengthen the capability of the army or the facility and respect of our soldier families, our government is constantly striving for this. Through One Rank One Pension, our government has so far deposited about one and a quarter lakh crore rupees in the accounts of former soldiers. Thousands of families of Uttarakhand have also got its benefit. Apart from this, this year the budget of the health scheme for former soldiers has also been increased by thirty-six percent. For ex-servicemen of 70 years and above, door-step home delivery of medicines has also been started. The education grant for children of former soldiers has also been doubled. And the assistance received for the marriage of daughters has also been increased from 50 thousand to one lakh rupees.
Friends,
Connecting every dimension like patriotism, devotion to God, and progress, we have to make the country developed. Once again to the people of Delhi, the people of Uttar Pradesh, and in a way to the countrymen, I give many, many best wishes for this magnificent expressway.
Speak with me-
Bharat Mata ki Jai!
Bharat Mata ki Jai!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Vande Mataram!
Many, many thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.