পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ ঘটনাৱলীৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত প্ৰধান ক্ষেত্ৰসমূহৰ সন্দৰ্ভত শেহতীয়া তথ্য
এলপিজি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশৰ সংশোধনীৰ অধীনত পিএনজিৰ গ্ৰাহকসকলে এলপিজি সংযোগ প্ৰত্যাহাৰ কৰাটো বাধ্যতামূলক কৰা হৈছে। এই সিদ্ধান্তৰ উদ্দেশ্য হৈছে এলপিজিৰ উপলব্ধতা উন্নত কৰা
গ্ৰাহকসকলক এলপিজি চিলিণ্ডাৰ বুক কৰাৰ বাবে ডিজিটেল প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ
যিমান পাৰি পিএনজিৰ বিকল্প নিৰ্বাচন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে নাগৰিকসকলক
ৰাজ্যসমূহত কৃত্ৰিম নাটনি আৰু ক'লা বেহাৰ বিৰুদ্ধে চলোৱা হৈছে অভিযান
পৰিস্থিতি পৰ্যবেক্ষণৰ বাবে নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰিছে ২২খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে; অন্যান্য ৰাজ্যসমূহতো এই ধৰণৰ প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত আছে
ফুজাইৰা টাৰ্মিনেলত সংঘটিত দুৰ্ঘটনাৰ পিছত নিৰাপদে ভাৰত অভিমুখে ৰাওনা হৈছে ভাৰতীয় জাহাজ জগ লাডকী
সমগ্ৰ দেশৰ বন্দৰসমূহত জাহাজসমূহৰ চলাচল আৰু মাল পৰিবহণৰ ওপৰত নজৰ ৰখা হৈছে
পশ্চিম এছিয়াত ২৪x৭ হেল্পলাইনেৰে ভাৰতীয় সমুদায়ক সহায় কৰি আছে ভাৰতীয় মিছনে
15 MAR 2026 3:50PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত ভাৰত চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা প্ৰস্তুতি আৰু সঁহাৰিৰ ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে তলত দিয়া হ’ল। এই ব্যৱস্থাসমূহ মূলতঃ শক্তি যোগান ব্যৱস্থাপনা, সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ, অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ কল্যাণ আৰু ৰাজহুৱা যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ সৈতে জড়িত।
শক্তি যোগান আৰু উপলব্ধতা
সমগ্ৰ দেশতে পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ সুস্থিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। নিয়মীয়াকৈ যোগান আৰু বিতৰণ নিশ্চিত কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় সকলো ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতি এনেধৰণৰ।
খাৰুৱা তেল/শোধনাগাৰ
• সকলো শোধনাগাৰে সম্পূৰ্ণ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে আৰু পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেল মজুত ৰখা হৈছে। পেট্ৰল-ডিজেল উৎপাদনত আমাৰ দেশ স্বাৱলম্বী আৰু ঘৰুৱা চাহিদা পূৰণৰ বাবে পেট্ৰল-ডিজেল আমদানি কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই।
খুচুৰা বিপণী
• খুচুৰা বিপণীত তেল বিপণন কোম্পানীসমূহৰ পৰা কোনো ধৰণৰ নাটনিৰ খবৰ পোৱা নাই আৰু পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ নিয়মীয়া যোগান বজাই ৰখা হৈছে।
• যিহেতু সমগ্ৰ দেশতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত আছে, সেয়েহে নাগৰিকসকলক আতংকিত হৈ অযথা ক্ৰয় কাৰ্যত লিপ্ত নহ’বলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
প্ৰাকৃতিক গেছ
• পিএনজি আৰু চিএনজিত ১০০% যোগান নিশ্চিত কৰাটোকে ধৰি অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰসমূহত গেছ যোগান সুৰক্ষিত কৰা হৈছে; আনহাতে ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকক গেছ যোগান প্ৰায় ৮০%ত সীমাবদ্ধ কৰা হৈছে।
• প্ৰধান চহৰ আৰু চহৰাঞ্চলৰ বাণিজ্যিক এলপিজি গ্ৰাহকসকলক পিএনজি সংযোগ গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হৈছে; তেওঁলোকে ই-মেইল, চিঠি বা ‘চিটি গেছ বিতৰণ’ (চিজিডি) কোম্পানীসমূহৰ গ্ৰাহক পৰ্টেলৰ জৰিয়তে ইয়াৰ বাবে আবেদন কৰিব পাৰে।
• পিএনজি সংযোগৰ বৰ্তমানৰ অৱস্থা আৰু এলপিজিৰ পৰা পিএনজিলৈ ৰূপান্তৰৰ অগ্ৰগতি পৰ্যালোচনাৰ বাবে ২০২৬ চনৰ ১৪ মাৰ্চত পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ সৈতে পিএনজিআৰবি আৰু বিভিন্ন চিজিডি সংস্থাৰ এখন বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়।
এলপিজি
• বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এলপিজি যোগানৰ ওপৰত সুক্ষ্মভাৱে নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে।
• এলপিজি বিতৰণ কেন্দ্ৰত নাটনিৰ কোনো খবৰ পোৱা নাই।
• এলপিজি বুকিঙৰ ক্ষেত্ৰত সামান্য নিম্নগামী ধাৰা দেখা গৈছে; আনহাতে ২০২৬ চনৰ ১৩ মাৰ্চত ৮৮.৮ লাখ বুকিঙৰ তথ্য পোৱা গৈছিল। কালি প্ৰায় ৭৭ লাখ বুকিঙৰ তথ্য আছে।
• অনলাইন এলপিজি চিলিণ্ডাৰ বুকিঙৰ হাৰ ৮৪%ৰ পৰা বৰ্তমান প্ৰায় ৮৭%লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• বিহাৰ, দিল্লী, হাৰিয়ানা আৰু ৰাজস্থানকে ধৰি কেইবাখনো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে চৰকাৰী নিৰ্দেশনা মানি বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টনৰ নিৰ্দেশ জাৰি কৰিছে।
• বাণিজ্যিক এলপিজি চিলিণ্ডাৰসমূহ অগ্ৰাধিকাৰমূলক বিতৰণৰ বাবে নিজ নিজ ৰাজ্য চৰকাৰৰ হাতত ৰখা হৈছে আৰু বৰ্তমান ৩০খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ গ্ৰাহকৰ বাবে গেছ উপলব্ধ।
ৰাজ্য চৰকাৰে আয়োজন কৰা বৈঠক
• পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এলপিজিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগান নিৰীক্ষণ কৰাত ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আছে।
• এলপিজি যোগানৰ পৰিস্থিতি পৰ্যালোচনা, বিতৰণৰ ধাৰাবাহিকতা নিশ্চিত আৰু ক’লা বজাৰ আৰু আতংকিত হৈ কৰা বুকিং ৰোধৰ বাবে কেইবাখনো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত উচ্চ পৰ্যায়ৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে।
• ২২খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ স্থাপন কৰিছে; কেইবাখনো ৰাজ্যই নাগৰিকসকলক সজাগ ৰাখিবলৈ সংবাদ মাধ্যমক বিবৃতি দিছে৷
বাধ্যতামূলক ব্যৱস্থা
• পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এলপিজিৰ কৃত্ৰিম নাটনি আৰু ক’লা বজাৰৰ বিৰুদ্ধে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহে বিভিন্ন বাধ্যতামূলক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে।
• অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ আৰু বিহাৰকে ধৰি কেইবাখনো ৰাজ্যত এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ অবৈধ মজুত আৰু ক’লা বজাৰ পৰীক্ষা কৰাৰ বাবে অভিযান হাতত লোৱা হৈছে।
• চৰকাৰী নিয়ন্ত্ৰিত তেল বিপণন কোম্পানীসমূহৰ বিষয়াসকলেও এলপিজি বিতৰণ কেন্দ্ৰসমূহত আকস্মিক পৰিদৰ্শন কৰিছে, যাতে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে যোগান নিশ্চিত হয় আৰু অনিয়ম ৰোধ কৰিব পৰা যায়।
অন্যান্য চৰকাৰী পদক্ষেপ
• চৰকাৰে ঘৰুৱা গ্ৰাহকৰ স্বাৰ্থক অগ্ৰাধিকাৰ দি বিশেষকৈ পৰিয়াল আৰু চিকিৎসালয় আৰু শিক্ষানুষ্ঠানৰ দৰে অগ্ৰাধিকাৰ খণ্ডলৈ এলপিজিৰ নিৰৱচ্ছিন্ন যোগান নিশ্চিত কৰি আহিছে।
• শোধনাগাৰত ঘৰুৱা এলপিজি উৎপাদন সৰ্বাধিক কৰা হৈছে আৰু যোগান আৰু চাহিদা সম্পৰ্কীয় কেইবাটাও ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰা হৈছে।
• ২০২৬ চনৰ ১৪ মাৰ্চত জাৰি কৰা এলপিজি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশৰ সংশোধনী অনুসৰি পিএনজি সংযোগ থকা গ্ৰাহকে ঘৰুৱা এলপিজি সংযোগ ত্যাগ কৰিব লাগিব আৰু পিএনজি গ্ৰাহকৰ বাবে নতুন এলপিজি সংযোগ নিষিদ্ধ কৰা হৈছে।
• সুষম বিতৰণ নিশ্চিত কৰিবলৈ বুকিঙৰ ব্যৱধান চহৰ অঞ্চলত ২৫ দিন আৰু গ্ৰামাঞ্চলত সৰ্বাধিক ৪৫ দিনলৈকে বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• বিকল্প ইন্ধনৰ চাহিদা পূৰণৰ বাবে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক ৪৮,০০০ কিলোলিটাৰ কেৰাচিনৰ অতিৰিক্ত আবণ্টন দিয়া হৈছে।
• এলপিজি যোগানৰ ওপৰত চাপ হ্ৰাস কৰিবলৈ আতিথ্য আৰু ৰেষ্টুৰেণ্টকে ধৰি কিছুমান খণ্ডৰ বাবে কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন সক্ৰিয় কৰা হৈছে।
• চৰকাৰী মালিকানাধীন তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে ডিজিটেল বুকিঙৰ প্ৰচাৰ কৰিছে, আতংকিত হৈ কৰা বুকিং কাৰ্যক নিৰুৎসাহিত কৰিছে আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন যোগান নিশ্চিত হোৱাকৈ দেওবাৰে এলপিজি বিতৰণ কোম্পানীসমূহ খোলা ৰাখিছে।
জনসাধাৰণৰ বাবে পৰামৰ্শ
• ঘৰুৱা আৰু অত্যাৱশ্যকীয় খণ্ডৰ বাবে এলপিজিৰ পৰ্যাপ্ত যোগান বজাই ৰাখিবলৈ চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হোৱাৰ বাবে নাগৰিকসকলক আতংকিত নহ’বলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• তেল বিপণন কোম্পানীসমূহৰ আইভিআৰএছ কল, এছএমএছ বুকিং, হোৱাটছএপ বুকিং আৰু মোবাইল এপ্লিকেচনকে ধৰি একাধিক ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে এলপিজি চিলিণ্ডাৰ বুকিং কৰিব পাৰিব।
• আতংকিত হৈ কৰা বুকিঙৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ গ্ৰাহকক ডিজিটেল বুকিং প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু এলপিজি বিতৰকলৈ অপ্ৰয়োজনীয় ভ্ৰমণ এৰাই চলিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• নাগৰিকসকলক যিমান পাৰি পিএনজিৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন বাছি ল’বলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
• চৰকাৰ আৰু চৰকাৰী মালিকানাধীন তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে নিৰৱচ্ছিন্ন এলপিজি যোগান আৰু শেহতীয়াকৈ আতংকিত হৈ কৰা বুকিং হ্ৰাস কৰাৰ বিষয়ে সজাগতা প্ৰচাৰ কৰৈ হৈছে।
• নাগৰিক আৰু সংবাদ মাধ্যমৰ সংস্থাসমূহক চৰকাৰী উৎসৰ তথ্যৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি অপ্ৰয়োজনীয় আতংকৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ সঠিক তথ্য প্ৰচাৰত সহায় কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু নেভিগেচন কাৰ্যসূচী
• অঞ্চলটোত ভাৰতীয় জাহাজ আৰু নাৱিকসকলৰ সুৰক্ষা সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে উপযুক্ত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ সুচাৰুৰূপে চলাৰ সুবিধাৰ্থে জাহাজ প্ৰাধিকৰণ আৰু সংশ্লিষ্ট উদ্যোগৰ সৈতে সমন্বয় বজাই ৰখা হৈছে।
• অঞ্চলটোৰ সকলো ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদে আছে আৰু যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় নাৱিকৰ সৈতে জড়িত কোনো সামুদ্ৰিক দুৰ্ঘটনাৰ খবৰ পোৱা নাই।
• ১৪ মাৰ্চ, ২০২৬ত ফুজাইৰা ছিংগল পইণ্ট মুৰিঙত ভাৰতীয় পতাকাযুক্ত জাহাজ ‘জগ লাডকী’ খাৰুৱা তেল ভৰোৱাৰ সময়ত ফুজাইৰা অইল টাৰ্মিনেলত আক্ৰমণ সংঘটিত হয়। আজি পুৱা ১০:৩০ বজাত ফুজাইৰাৰ পৰা নিৰাপদে ৰাওনা হয় জাহাজখন; জাহাজখনে প্ৰায় ৮০,৮০০ মেট্ৰিক টন ‘মাৰ্বান’ খাৰুৱা তেল বহন কৰি ভাৰত অভিমুখে ৰাওনা হৈছে। জাহাজখনৰ লগতে জাহাজখনত থকা সকলো ভাৰতীয় নাৱিক সুৰক্ষিত অৱস্থাত আছে।
• ভাৰতৰ পতাকাযুক্ত এলপিজি দুখন বাহক—‘শিবালিক’ আৰু ‘নন্দা দেৱী’ ১৪ মাৰ্চ, ২০২৬ত হৰমুজ প্ৰণালী পাৰ হৈ প্ৰায় ৯২,৭১২ মেট্ৰিক টন এলপিজি বহন কৰি বৰ্তমান ভাৰতলৈ বুলি আহি আছে। দুয়োখন জাহাজ ১৬ মাৰ্চত মুন্দ্ৰা বন্দৰ আৰু ১৭ মাৰ্চত কণ্ডলা বন্দৰত উপস্থিত হোৱাৰ কথা আছে।
• বৰ্তমান পশ্চিম পাৰস্য উপসাগৰীয় অঞ্চলত ভাৰতৰ পতাকাযুক্ত ২২খন জাহাজ আছে, য’ত মুঠ ৬১১জন নাৱিক আছে। জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয়ে জাহাজৰ মালিক, আৰপিএছএল আৰু ভাৰতীয় কূটনৈতিক অভিযানৰ সৈতে সমন্বয়ৰে পৰিস্থিতি তীক্ষ্ণভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে।
• জাহাজ সঞ্চালকালয়ৰ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ মুকলি কৰাৰ পিছৰে পৰা নাৱিক, তেওঁলোকৰ পৰিয়াল আৰু সামুদ্ৰিক খণ্ডৰ সংশ্লিষ্ট অংশীদাৰসকলৰ পৰা তথ্য আৰু সহায় বিচৰা ২,৯৯৫টা ফোন কল আৰু ৫,৩৫৭টাতকৈও অধিক ই-মেইলৰ সঁহাৰি দিয়া হৈছে।
• জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয়ে এতিয়ালৈকে উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ পৰা ২৭৬জন ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে ঘূৰাই অনাৰ ব্যৱস্থা কৰিছে; ইয়াৰে ২৩ জন নাৱিকক যোৱা ২৪ ঘণ্টাত বিভিন্ন বিমানবন্দৰ আৰু আঞ্চলিক স্থানৰ পৰা দেশলৈ ঘূৰাই অনা হৈছে।
• বিকশিত সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি দেশৰ বিভিন্ন বন্দৰত জাহাজৰ চলাচল আৰু লোডিং আৰু আনলোডিং কাৰ্য্যকলাপৰ ওপৰত সুক্ষ্মভাৱে নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে।
• সামুদ্ৰিক বাণিজ্য আৰু বন্দৰ কাৰ্য্যকলাপৰ ধাৰাবাহিকতাৰ লগতে ভাৰতীয় নাৱিকসকলৰ সুৰক্ষা আৰু কল্যাণ নিশ্চিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয়-বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় কূটনৈতিক অভিযান, জাহাজ কোম্পানী আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলে তেওঁলোকৰ সৈতে সমন্বয়েৰে কাম কৰি আছে।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
ভাৰতীয় মিছন আৰু কেন্দ্ৰসমূহে ভাৰতীয় সমুদায়ৰ সৈতে নিয়মীয়া যোগাযোগ বজাই ৰাখিছে আৰু য’তেই প্ৰয়োজন হয় তাতেই সহায় আগবঢ়াইছে। ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা আৰু কল্যাণৰ বাবে অহৰহ প্ৰয়োজনীয় নিৰ্দেশনা জাৰি কৰা হৈছে।
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে পশ্চিম এছিয়া আৰু উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ পৰিস্থিতিৰ ওপৰত সুক্ষ্মভাৱে নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে। অঞ্চলটোত বাস কৰা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ সুৰক্ষা, কল্যাণ আৰু সুৰক্ষা চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হৈয়েই আছে।
• ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ সদস্যসকলৰ প্ৰশ্নোত্তৰ দিবলৈ বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ এটা নিৰ্দিষ্ট নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ ২৪ ঘণ্টাই কাৰ্যক্ষম কৰি ৰখা হৈছে; ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতেও নিয়মীয়া সমন্বয় বজাই ৰখা হৈছে।
• অঞ্চলটোৰ বিভিন্ন স্থানত অৱস্থিত ভাৰতীয় মিছন আৰু কাৰ্যালয়সমূহে ২৪x৭ কাম কৰি আছে; তেওঁলোকে ২৪x৭ হেল্পলাইন চলাই আছে, ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংস্থাসমূহৰ সৈতে যোগাযোগ কৰি আছে আৰু নিয়মীয়া পৰামৰ্শ জাৰি কৰিছে।
• ভাৰতীয় মিছনসমূহে স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ যোগাযোগ অব্যাহত ৰখাৰ লগতে আৱদ্ধ ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু কেইদিনমানৰ বাবে অহা পৰ্যটকক ভিছা সহায়, ভ্ৰমণ আৰু লজিষ্টিক সহায় আৰু ট্ৰেনজিট সুবিধাকে ধৰি বিভিন্ন ধৰণৰ সহায় আগবঢ়াই আছে। এই অভিযানসমূহে অঞ্চলটোত কৰ্মৰত ভাৰতীয় নাৱিকসকলকো প্ৰয়োজনীয় সহায় আগবঢ়াইছে।
• ২৮ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৬ৰ পৰা এই অঞ্চলৰ প্ৰায় ১,৯৪,০০০ যাত্ৰী ভাৰতলৈ উভতি আহিছে।
• সংযুক্ত আৰব আমিৰশ্বাহীত (UAE) বিমান সংস্থাসমূহে দেশখনৰ অসামৰিক বিমান পৰিবহণ প্ৰাধিকৰণৰ নিৰ্দেশনা অনুসৰি সংশোধিত আৰু সীমিত সময়সূচীত বিমান সেৱা চলাই আছে। আবুধাবি, ডুবাই, ৰাছ আল খাইমা, শ্বাৰজাহ আৰু ফুজাইৰাৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ বিমান সেৱা চলি আছে। যাত্ৰীসকলক আপডেট কৰা বিমানৰ সময়সূচীৰ বাবে নিজ নিজ বিমান সংস্থাসমূহৰ সৈতে যোগাযোগ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• ছৌদি আৰৱৰ বিভিন্ন বিমানবন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন ঠাইলৈ বিমান সেৱা চলি আছে।
• ওমানৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন স্থানলৈ বিমান সেৱাও অব্যাহত আছে।
• কাটাৰৰ আকাশমাৰ্গ বৰ্তমান আংশিকভাৱে মুকলি হৈছে; আজি দিল্লীলৈ এখন বিমানকে ধৰি কাটাৰ এয়াৰৱেজে ভাৰতলৈ সীমিত সংখ্যক বিমান চলাই আছে।
• বৰ্তমান আকাশমাৰ্গ বন্ধ হৈ থকা বাহৰেইন, কুৱেইট আৰু ইৰাকত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ বাবে ছৌদি আৰৱৰ মাজেৰে ট্ৰেনজিটৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
• পূৰ্বৰ ঘটনাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে পাঁচজন ভাৰতীয় নাগৰিকে প্ৰাণ হেৰুৱাইছে আৰু চলিত সংঘাতৰ বাবে এজন ভাৰতীয় নাগৰিক এতিয়াও সন্ধানহীন হৈ আছে। নিৰুদ্দেশ হোৱা লোকজনৰ সন্ধান আৰু মৃত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ মৃতদেহ যিমান পাৰি সোনকালে দেশলৈ ঘূৰাই পঠোৱাৰ সন্দৰ্ভত ওমান, ইৰাক আৰু ইউএইত থকা ভাৰতীয় মিছনে সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ যোগাযোগ কৰি আছে।
চৰকাৰে সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰালয় আৰু সংস্থাসমূহৰ মাজত সমন্বয় বজাই ৰাখিছে আৰু মূল খণ্ডসমূহৰ মাজত প্ৰস্তুতি নিশ্চিত আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় স্বাৰ্থ সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Updates on Key Sectors in View of Developments in West Asia
LPG Control Order amendment mandates surrender of LPG connections by Consumers having PNG supply; Decision aims to Optimise LPG Availability
Consumers advised to use digital platforms to book LPG Cylinders
Citizens encouraged to opt for PNG wherever feasible
Raids being conducted across states to check hoarding and black marketing
22 States and UTs have set up control rooms to monitor situation; Others in the Process of Doing So
Indian vessel Jag Laadki sails safely for India after Fujairah terminal incident.
Ports Across the Country Monitoring Vessel Movements and Cargo Operations
Indian Missions in West Asia Operating 24×7 Helplines and Assisting Indian Community
15 MAR 2026 3:50PM by PIB Delhi
Updates on the preparedness and response measures being undertaken by the Government of India in view of the recent developments in West Asia are shared below. These relate to energy supply management, maritime operations, the welfare of Indian nationals in the region and public communication measures.
Energy Supply and Fuel Availability
Steps have been taken to ensure stable availability of petroleum products and LPG across the country. Necessary arrangements are in place to maintain regular supply and distribution. The current position is as follows:
Crude/Refineries
• All refineries are operating at high capacity and maintaining adequate crude oil inventories. Our country remains self-sufficient in the production of petrol and diesel and, no imports of petrol and diesel are required to meet domestic demand.
Retail Outlets
• No cases of fuel dry-outs have been reported at retail outlets by Oil Marketing Companies, and supplies of petrol and diesel continue to be maintained regularly.
• Citizens are advised not to resort to panic buying as adequate stocks of petrol and diesel are available across the country.
Natural Gas
• Priority sectors continue to receive protected gas supplies, including 100% supply to PNG and CNG, while supplies to industrial and commercial consumers are being regulated at about 80%.
• Commercial LPG consumers in major cities and urban areas are encouraged to opt for PNG connections and may apply through email, letter or the customer portal of City Gas Distribution (CGD) companies.
• A meeting was held on 14 March 2026 by senior officials of the Ministry of Petroleum and Natural Gas with PNGRB and CGD entities to review the status of PNG connections and LPG-to-PNG conversion.
LPG
• LPG supply continues to be monitored in view of the prevailing geopolitical situation.
• No reported dry-outs at LPG distributorships.
• LPG bookings have shown a decline, with about 77 lakh bookings recorded yesterday compared to 88.8 lakh bookings on 13 March 2026.
• Online LPG cylinder bookings have increased from 84% to about 87%.
• Several States and UTs including Bihar, Delhi, Haryana and Rajasthan have issued orders for allocation of non-domestic LPG in line with Government guidelines.
• Commercial LPG cylinders have been placed at the disposal of State Governments for priority distribution and are now available to consumers in 30 States and UTs.
Meetings conducted by State Governments
• State Governments and UTs continue to play an important role in monitoring the supply of essential commodities including petrol, diesel and LPG.
• High-level meetings have been conducted in several States and UTs to review LPG supply, ensure continuity of distribution and prevent black marketing and panic booking.
• 22 States and UTs have established control rooms to monitor the situation and several States are also conducting media briefings to keep citizens informed.
Enforcement action
• State Governments are undertaking enforcement measures to prevent hoarding and black marketing of petrol, diesel and LPG.
• Raids are being carried out in several States including Andhra Pradesh and Bihar to check hoarding and black marketing of LPG cylinders.
• Officials of PSU Oil Marketing Companies are also conducting surprise inspections at LPG distributorships to ensure smooth supply and prevent irregularities.
Other Government Measures
• The Government continues to prioritise the interests of domestic consumers and ensure uninterrupted LPG supply, particularly for households and priority sectors such as hospitals and educational institutions.
• Domestic LPG production from refineries has been maximised and several supply and demand-side measures have been implemented.
• An amendment to the LPG Control Order issued on 14 March 2026 requires consumers with PNG connections to surrender their domestic LPG connections and prohibits new LPG connections for PNG consumers.
• Booking intervals have been rationalised to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas to ensure equitable distribution.
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States and UTs to support alternate fuel needs.
• Alternate fuels such as kerosene and coal have been activated for certain sectors, including hospitality and restaurants, to ease pressure on LPG supplies.
• PSU Oil Marketing Companies are promoting digital bookings, discouraging panic bookings and keeping LPG distributorships open on Sundays to facilitate smooth supply.
Public Advisory
• Citizens are advised not to panic as the Government remains committed to maintaining adequate LPG availability for households and essential sectors.
• LPG cylinders can be booked through multiple digital platforms including IVRS calls, SMS booking, WhatsApp booking and mobile applications of Oil Marketing Companies.
• Consumers are requested to avoid panic bookings, use digital booking platforms and avoid unnecessary visits to LPG distributors.
• Citizens are encouraged to opt for alternate fuels such as PNG wherever possible.
• The Government and PSU Oil Marketing Companies continue to spread awareness regarding uninterrupted LPG deliveries and the recent decline in panic bookings.
• Citizens and media organisations are requested to rely on official information sources and help disseminate accurate information to avoid unnecessary panic.
Maritime Safety and Shipping Operations
Appropriate measures are in place to ensure the safety of Indian vessels and seafarers operating in the region. Coordination with shipping authorities and industry stakeholders is being maintained to support smooth maritime operations.
• All Indian seafarers in the region are safe and no shipping incident involving Indian seafarers has been reported in the past 24 hours.
• On 14 March 2026, while the Indian-flag vessel Jag Laadki was loading crude oil at the Fujairah Single Point Mooring, the Fujairah oil terminal was attacked. The vessel sailed safely from Fujairah at 1030 hrs IST today carrying about 80,800 MT of Murban crude oil and is bound for India. The vessel and all Indian seafarers onboard are safe.
• Two Indian-flag LPG carriers, Shivalik and Nanda Devi, carrying about 92,712 MT of LPG, which had crossed the Strait of Hormuz on 14 March 2026, are currently on passage to India and are scheduled to reach Mundra Port on 16 March and Kandla Port on 17 March respectively.
• At present, 22 Indian-flagged vessels with 611 seafarers remain west of the Persian Gulf region. The Directorate General of Shipping continues to monitor the situation in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
• Since the activation of the DG Shipping Control Room, 2,995 phone calls and more than 5,357 emails have been handled from seafarers, their families and maritime stakeholders seeking information and assistance.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of 276 Indian seafarers from the Gulf region so far, including 23 repatriations in the past 24 hours from airports and regional locations.
• Ports across the country are closely monitoring vessel movements and cargo operations in view of the evolving maritime situation.
• The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions, shipping companies and maritime stakeholders to ensure the safety and welfare of Indian seafarers while maintaining the continuity of maritime trade and port operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
Indian Missions and Posts remain in touch with the Indian community and are providing assistance wherever required. Necessary advisories continue to be issued for the safety and well-being of Indian nationals.
• The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in West Asia and the Gulf region. The safety, well-being and security of Indian nationals in the region remain the Government’s highest priority.
• A dedicated MEA control room remains operational to respond to queries from Indian nationals and their families, while coordination is also being maintained with State Governments and Union Territories.
• Indian Missions and Posts across the region are functioning round-the-clock, operating 24×7 helplines, maintaining contact with Indian community organisations and issuing regular advisories.
• Missions remain in touch with local authorities and are extending assistance to stranded Indians and short-term visitors, including visa support, logistical assistance and transit facilitation. Missions are also rendering support to Indian seafarers in the region.
• Since 28 February 2026, around 1,94,000 passengers have returned from the region to India.
• In the UAE, airlines are operating revised and limited flight schedules as per instructions of the UAE civil aviation authorities. Flights are operating from Abu Dhabi, Dubai, Ras Al Khaimah, Sharjah and Fujairah to various destinations in India. Passengers are advised to check with the respective airlines for updated schedules.
• In Saudi Arabia, flights are operating from various airports to different destinations in India.
• Flights are also operating from Oman to different destinations in India.
• Qatar airspace is partially open, with Qatar Airways operating limited flights to India, including one flight to Delhi today.
• For Indian nationals in Bahrain, Kuwait and Iraq, where airspace remains closed, transit through Saudi Arabia is being facilitated.
• In earlier incidents, five Indian nationals have unfortunately lost their lives in the ongoing conflict and one Indian national remains missing. Indian Missions in Oman, Iraq and the UAE remain in contact with the concerned authorities regarding the missing individual and for the early repatriation of the mortal remains of the deceased.
The Government continues to maintain coordination among the concerned Ministries and agencies and is taking necessary steps to ensure preparedness across key sectors and safeguard national interests.