ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ଘଟଣାକ୍ରମ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା
15 MAR 2026 3:50PM by PIB Bhubaneswar
• ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ଥିବା ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ତ୍ୟାଗକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରିଛି; ନିଷ୍ପତ୍ତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏଲପିଜି ଉପଲବ୍ଧତାରେ ସୁଧାର ଆଣିବା
• ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକ୍ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି
• ସମ୍ଭବ ହେଲେ ପିଏନଜି ବାଛିବାକୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଇଛି
• ମହଜୁଦକାରୀ ଏବଂ କଳାବଜାର ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ ଚଢାଉ କରାଯାଉଛି
• ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ୨୨ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି; ଅନ୍ୟମାନେ ଏହା କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଅଛନ୍ତି
• ଫୁଜୈରାହ ଟର୍ମିନାଲ ଘଟଣା ପରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଜଗ ଲାଡକି ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା କରିଛି
• ଦେଶ ସାରା ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ କାର୍ଗୋ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ନଜର ରଖିଛନ୍ତି
• ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ହେଲ୍ପ ଲାଇନ୍ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଘଟଣାକ୍ରମକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଛି। ଏଗୁଡ଼ିକ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଣ ପରିଚାଳନା, ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ସ୍ଥାନୀୟ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସାଧାରଣ ଯୋଗାଯୋଗ ପଦକ୍ଷେପ ସହ ଜଡିତ।
ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା
ସାରା ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ସ୍ଥିର ଉପଲବ୍ଧତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ନିୟମିତ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ବଣ୍ଟନ ବଜାୟ ରଖିବା ଲାଗି ଆବଶ୍ୟକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ଥିତି ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ
ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଗ୍ୟାସ୍ ଯୋଗାଣ ଜାରି ରହିଛି । ଏଥିରେ ପିଏନଜି ଏବଂ ସିଏନଜି ପାଇଁ 100% ଯୋଗାଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଅନ୍ୟପଟେ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ପ୍ରାୟ 80%ରେ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ହେଉଛି।
ପ୍ରମୁଖ ନଗର ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କୁ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ବାଛିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ସେମାନେ ଇମେଲ୍, ଚିଠି କିମ୍ବା ସିଟି ଗ୍ୟାସ୍ ବଣ୍ଟନ (ସିଜିଡି) କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଗ୍ରାହକ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ।
ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଏଲପିଜି-ରୁ-ପିଏନଜିର ପରିବର୍ତ୍ତନର ସ୍ଥିତି ସମୀକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ୍ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ପିଏନଜିଆରବି ଏବଂ ସିଜିଡି ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ଏକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା।
ଏଲପିଜି
ପ୍ରଚଳିତ ଭୂରାଜନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନଜର ରଖାଯାଇଛି।
ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ କୌଣସି ଅଭାବ ସମ୍ପର୍କରେ ରିପୋର୍ଟ ନାହିଁ।
ଏଲପିଜି ବୁକିଂରେ ହ୍ରାସ ଦେଖାଦେଇଛି, ଗତକାଲି ପ୍ରାୟ ୭୭ ଲକ୍ଷ ବୁକିଂ ରେକର୍ଡ ହୋଇଛି, ୧୩ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ୮୮.୮ ଲକ୍ଷ ବୁକିଂ ହୋଇଥିଲା।
ଅନଲାଇନ୍ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକିଂ ୮୪% ରୁ ପ୍ରାୟ ୮୭% ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ବିହାର, ଦିଲ୍ଲୀ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନ ସମେତ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ସରକାରୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ ଅଣ-ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଆବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରାଥମିକ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ହାତରେ ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ୩୦ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶର ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଲାଗି ଉପଲବ୍ଧ।
ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ବୈଠକ
ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜି ସମେତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ଉପରେ ନଜର ରଖିବାରେ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ସମୀକ୍ଷା କରିବା, ବଣ୍ଟନର ନିରନ୍ତରତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ କଳାବଜାର ଓ ଆତଙ୍କ ବୁକିଂ ରୋକିବା ପାଇଁ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶରେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି।
ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ୨୨ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ ରଖିବା ପାଇଁ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସୂଚନା ମଧ୍ୟ ଦେଉଛନ୍ତି।
ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ
ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ ଏବଂ ଏଲପିଜିର ବେଆଇନ ମହଜୁଦ ଏବଂ କଳାବଜାର ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି।
ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡରର ମହଜୁଦ କରିବା ଏବଂ କଳାବଜାର ଯାଞ୍ଚ କରିବା ପାଇଁ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ବିହାର ସମେତ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ଚଢାଉ କରାଯାଉଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଅଧିକାରୀମାନେ ସୁଗମ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଅନିୟମିତତା ରୋକିବା ପାଇଁ ଏଲପିଜି ବିତରକମାନଙ୍କରେ ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସରକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ
ସରକାର ଘରୋଇ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶେଷକରି ପରିବାର ସହିତ ହସ୍ପିଟାଲ ଓ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି।
ବିଶୋଧନାଗାରରୁ ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ସର୍ବାଧିକ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଯୋଗାଣ ଓ ଚାହିଦା ଆଧାରିତ ପଦକ୍ଷେପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି।
୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶରେ ଏକ ସଂଶୋଧନ ଅନୁଯାୟୀ ପିଏନଜି ସଂଯୋଗ ଥିବା ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ତ୍ୟାଗ କରିବାକୁ ପଡିବ ଏବଂ ପିଏନଜି ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗ ନିଷେଧ କରାଯାଇଛି।
ସମାନ ବଣ୍ଟନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନକୁ ୨୫ ଦିନ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୪୫ ଦିନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୁକ୍ତିସଂଗତ କରାଯାଇଛି।
ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ୪୮,୦୦୦ କିଲୋଲିଟର କିରୋସିନର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି।
ଏଲପିଜି ଯୋଗାଣ ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବା ପାଇଁ ଆତିଥ୍ୟ ଏବଂ ରେସ୍ତୋରାଁ ସମେତ କିଛି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ କିରାସିନି ଏବଂ କୋଇଲା ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନକୁ ସକ୍ରିୟ କରାଯାଇଛି।
ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଡିଜିଟାଲ୍ ବୁକିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ସେଗୁଡ଼ିକ ଭୟଭୀତ ହୋଇ ବୁକିଂକୁ ନିରୁତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ସୁଗମ ଯୋଗାଣକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ରବିବାର ଏଲପିଜି ବିତରକ ସଂସ୍ଥାକୁ ଖୋଲା ରଖିଛନ୍ତି।
ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ
ସରକାର ପରିବାର ଏବଂ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଏଲପିଜି ଉପଲବ୍ଧତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ଥିବାରୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଭୟଭୀତ ନ ହେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଆଇଭିଆରଏସ୍ କଲ୍, ଏସଏମଏସ୍ ବୁକିଂ, ହ୍ୱାଟ୍ସଆପ୍ ବୁକିଂ ଏବଂ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍ ସମେତ ବହୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ବୁକ୍ କରାଯାଇପାରିବ।
ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଆତଙ୍କିତ ହୋଇ ବୁକିଂ ଏଡାଇବାକୁ, ଡିଜିଟାଲ୍ ବୁକିଂ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଏବଂ ଏଲପିଜି ବିତରକଙ୍କ ନିକଟକୁ ଅନାବଶ୍ୟକ ଗସ୍ତ ନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ସମ୍ଭବ ହେଲେ ପିଏନଜି ଭଳି ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ବାଛିବାକୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ସରକାର ଏବଂ ପିଏସୟୁ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ନିରନ୍ତର ଏଲପିଜି ବିତରଣ ଏବଂ ଆତଙ୍କ ବୁକିଂରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ହ୍ରାସ ସମ୍ପର୍କରେ ସଚେତନତା ପ୍ରସାର ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି।
ନାଗରିକ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ସରକାରୀ ସୂଚନା ଉତ୍ସ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ଏବଂ ଅନାବଶ୍ୟକ ଭୟ ଦୂର ପାଇଁ ସଠିକ୍ ସୂଚନା ପ୍ରସାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି।
ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ
ଯୁଦ୍ଧଗ୍ରସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଏବଂ ନାବିକମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ସୁଗମ ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଜାହାଜ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଛି।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ନାବିକମାନଙ୍କ ସହିତ କୌଣସି ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଜନିତ ଦୁର୍ଘଟଣା ଘଟିନାହିଁ।
୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଜଗ ଲାଡକି ଫୁଜୈରାହ ସିଙ୍ଗଲ ପଏଣ୍ଟ ମୁରିଂରେ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଲୋଡ୍ କରୁଥିବା ସମୟରେ ଫୁଜୈରାହ ତୈଳ ଟର୍ମିନାଲ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା। ଜାହାଜଟି ଆଜି ସକାଳ ସାଢ଼େ ୧୦ଟାରେ ପ୍ରାୟ ୮୦ ହଜାର ୮୦୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ମୁରବାନ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ନେଇ ଫୁଜୈରାହରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲା ଏବଂ ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ ଯାଉଛି। ଜାହାଜ ଏବଂ ସେଥିରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନାବିକ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛନ୍ତି।
ଦୁଇଟି ଭାରତୀୟ ଏଲପିଜି ବାହକ ଜାହାଜ ଶିବାଲିକ୍ ଏବଂ ନନ୍ଦ ଦେବୀ, ପ୍ରାୟ ୯୨,୭୧୨ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଏଲପିଜି ବହନ କରି ୧୪ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ପାର କରିଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହା ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ଏବଂ ୧୬ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ମୁନ୍ଦ୍ରା ବନ୍ଦର ଏବଂ ୧୭ ମାର୍ଚ୍ଚରେ କାଣ୍ଡଲା ବନ୍ଦରରେ ପହଞ୍ଚିବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରହିଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ୬୧୧ ନାବିକଙ୍କ ସହିତ ୨୨ଟି ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ପାରସ୍ୟ ଉପସାଗର କ୍ଷେତ୍ରର ପଶ୍ଚିମରେ ରହିଛି। ଜାହାଜ ମାଲିକ, ଆରପିଏସଏଲ ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ଭାରତୀୟ ମିଶନ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ରଖିଛି।
ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ ସକ୍ରିୟ ହେବା ପରଠାରୁ, ନାବିକ, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ଠାରୁ ସୂଚନା ଓ ସହାୟତା ପାଇଁ ୨,୯୯୫ଟି ଫୋନ୍ କଲ୍ ଏବଂ ୫,୩୫୭ରୁ ଅଧିକ ଇମେଲ୍ ପାଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଜବାବ ଦେଇଛି ।
ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉପସାଗର କ୍ଷେତ୍ରରୁ ୨୭୬ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିଛି। ଗତ ୨୪ ଘଣ୍ଟାରେ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ୨୩ ଜଣଙ୍କୁ ଅଣାଯାଇଛି ।
ସାମୁଦ୍ରିକ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ମାଲ ପରିବହନ ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛନ୍ତି।
ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ବନ୍ଦର ପରିଚାଳନାର ନିରନ୍ତରତା ବଜାୟ ରଖି ଭାରତୀୟ ନାବିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଓ କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଭାରତୀୟ ମିଶନ, ଜାହାଜ କମ୍ପାନୀ ତଥା ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ଜାରି ରଖିଛି।
ଯୁଦ୍ଧଗ୍ରସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା
ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଉଛି।
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଏବଂ ଉପସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଘଟଣାକ୍ରମ ଉପରେ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଛି। ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା, କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି।
ବିଦେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ କରାଯାଇଛି । ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ମଧ୍ୟ ବଜାୟ ରହିଛି।
ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ଦୂତାବାସଗୁଡ଼ିକ ୨୪ ଘଣ୍ଟା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ୨୪ ଘଣ୍ଟିଆ ହେଲ୍ପଲାଇନ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ନିୟମିତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରୁଛନ୍ତି।
ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ଫସି ରହିଥିବା ଭାରତୀୟ ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପକାଳୀନ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କୁ ଭିସା ସହାୟତା, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସହାୟତା ଏବଂ ପରିବହନ ସୁବିଧା ସମେତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଭାରତୀୟ ନାବିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି।
୨୮ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ପରଠାରୁ, ପ୍ରାୟ ୧,୯୪,୦୦୦ ଯାତ୍ରୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭାରତ ଫେରିଛନ୍ତି।
ୟୁଏଇ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସଂଶୋଧିତ ଏବଂ ସୀମିତ ବିମାନ କାର୍ଯ୍ୟସୂଚୀ ପରିଚାଳନା କରୁଛନ୍ତି। ଆବୁଧାବି, ଦୁବାଇ, ରାସ୍ ଅଲ୍ ଖୈମା, ଶାରଜା ଏବଂ ଫୁଜୈରାହରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ବିମାନ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସଦ୍ୟତମ ସମୟସୂଚୀ ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିମାନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ସାଉଦୀ ଆରବର ବିଭିନ୍ନ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ବିମାନ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।
ଓମାନରୁ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନକୁ ମଧ୍ୟ ବିମାନ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।
କତର ଏୟାରୱେଜ୍‌ ଆଂଶିକ ଭାବରେ ଖୋଲା ଅଛି। ଏହି ବିମାନ ସେବା ପ୍ରଦାନକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀକୁ ଗୋଟିଏ ବିମାନ ସହିତ ଭାରତକୁ ସୀମିତ ବିମାନ ସେବା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛି।
ବାହରିନ୍, କୁଏତ୍ ଏବଂ ଇରାକରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ, ଯେଉଁଠାରେ ବିମାନ ସୀମା ବନ୍ଦ ରହିଛି। ସାଉଦୀ ଆରବ ଦେଇ ପରିବହନ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି।
ପୂର୍ବ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକରେ, ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ଚାଲିଥିବା ସଂଘର୍ଷରେ ପାଞ୍ଚ ଜଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ପ୍ରାଣ ହରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଜଣେ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ନିଖୋଜ ଅଛନ୍ତି। ଓମାନ, ଇରାକ ଏବଂ ୟୁଏଇରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ନିଖୋଜ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଏବଂ ମୃତକଙ୍କ ପାର୍ଥିବ ଶରୀରର ଶୀଘ୍ର ସ୍ୱଦେଶ ଫେରାଇ ଆଣିବା ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଅଛନ୍ତି।
ସରକାର ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ବଜାୟ ରଖିଛନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛନ୍ତି।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Updates on Key Sectors in View of Developments in West Asia
LPG Control Order amendment mandates surrender of LPG connections by Consumers having PNG supply; Decision aims to Optimise LPG Availability
Consumers advised to use digital platforms to book LPG Cylinders
Citizens encouraged to opt for PNG wherever feasible
Raids being conducted across states to check hoarding and black marketing
22 States and UTs have set up control rooms to monitor situation; Others in the Process of Doing So
Indian vessel Jag Laadki sails safely for India after Fujairah terminal incident.
Ports Across the Country Monitoring Vessel Movements and Cargo Operations
Indian Missions in West Asia Operating 24×7 Helplines and Assisting Indian Community
15 MAR 2026 3:50PM by PIB Delhi
Updates on the preparedness and response measures being undertaken by the Government of India in view of the recent developments in West Asia are shared below. These relate to energy supply management, maritime operations, the welfare of Indian nationals in the region and public communication measures.
Energy Supply and Fuel Availability
Steps have been taken to ensure stable availability of petroleum products and LPG across the country. Necessary arrangements are in place to maintain regular supply and distribution. The current position is as follows:
Crude/Refineries
• All refineries are operating at high capacity and maintaining adequate crude oil inventories. Our country remains self-sufficient in the production of petrol and diesel and, no imports of petrol and diesel are required to meet domestic demand.
Retail Outlets
• No cases of fuel dry-outs have been reported at retail outlets by Oil Marketing Companies, and supplies of petrol and diesel continue to be maintained regularly.
• Citizens are advised not to resort to panic buying as adequate stocks of petrol and diesel are available across the country.
Natural Gas
• Priority sectors continue to receive protected gas supplies, including 100% supply to PNG and CNG, while supplies to industrial and commercial consumers are being regulated at about 80%.
• Commercial LPG consumers in major cities and urban areas are encouraged to opt for PNG connections and may apply through email, letter or the customer portal of City Gas Distribution (CGD) companies.
• A meeting was held on 14 March 2026 by senior officials of the Ministry of Petroleum and Natural Gas with PNGRB and CGD entities to review the status of PNG connections and LPG-to-PNG conversion.
LPG
• LPG supply continues to be monitored in view of the prevailing geopolitical situation.
• No reported dry-outs at LPG distributorships.
• LPG bookings have shown a decline, with about 77 lakh bookings recorded yesterday compared to 88.8 lakh bookings on 13 March 2026.
• Online LPG cylinder bookings have increased from 84% to about 87%.
• Several States and UTs including Bihar, Delhi, Haryana and Rajasthan have issued orders for allocation of non-domestic LPG in line with Government guidelines.
• Commercial LPG cylinders have been placed at the disposal of State Governments for priority distribution and are now available to consumers in 30 States and UTs.
Meetings conducted by State Governments
• State Governments and UTs continue to play an important role in monitoring the supply of essential commodities including petrol, diesel and LPG.
• High-level meetings have been conducted in several States and UTs to review LPG supply, ensure continuity of distribution and prevent black marketing and panic booking.
• 22 States and UTs have established control rooms to monitor the situation and several States are also conducting media briefings to keep citizens informed.
Enforcement action
• State Governments are undertaking enforcement measures to prevent hoarding and black marketing of petrol, diesel and LPG.
• Raids are being carried out in several States including Andhra Pradesh and Bihar to check hoarding and black marketing of LPG cylinders.
• Officials of PSU Oil Marketing Companies are also conducting surprise inspections at LPG distributorships to ensure smooth supply and prevent irregularities.
Other Government Measures
• The Government continues to prioritise the interests of domestic consumers and ensure uninterrupted LPG supply, particularly for households and priority sectors such as hospitals and educational institutions.
• Domestic LPG production from refineries has been maximised and several supply and demand-side measures have been implemented.
• An amendment to the LPG Control Order issued on 14 March 2026 requires consumers with PNG connections to surrender their domestic LPG connections and prohibits new LPG connections for PNG consumers.
• Booking intervals have been rationalised to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas to ensure equitable distribution.
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States and UTs to support alternate fuel needs.
• Alternate fuels such as kerosene and coal have been activated for certain sectors, including hospitality and restaurants, to ease pressure on LPG supplies.
• PSU Oil Marketing Companies are promoting digital bookings, discouraging panic bookings and keeping LPG distributorships open on Sundays to facilitate smooth supply.
Public Advisory
• Citizens are advised not to panic as the Government remains committed to maintaining adequate LPG availability for households and essential sectors.
• LPG cylinders can be booked through multiple digital platforms including IVRS calls, SMS booking, WhatsApp booking and mobile applications of Oil Marketing Companies.
• Consumers are requested to avoid panic bookings, use digital booking platforms and avoid unnecessary visits to LPG distributors.
• Citizens are encouraged to opt for alternate fuels such as PNG wherever possible.
• The Government and PSU Oil Marketing Companies continue to spread awareness regarding uninterrupted LPG deliveries and the recent decline in panic bookings.
• Citizens and media organisations are requested to rely on official information sources and help disseminate accurate information to avoid unnecessary panic.
Maritime Safety and Shipping Operations
Appropriate measures are in place to ensure the safety of Indian vessels and seafarers operating in the region. Coordination with shipping authorities and industry stakeholders is being maintained to support smooth maritime operations.
• All Indian seafarers in the region are safe and no shipping incident involving Indian seafarers has been reported in the past 24 hours.
• On 14 March 2026, while the Indian-flag vessel Jag Laadki was loading crude oil at the Fujairah Single Point Mooring, the Fujairah oil terminal was attacked. The vessel sailed safely from Fujairah at 1030 hrs IST today carrying about 80,800 MT of Murban crude oil and is bound for India. The vessel and all Indian seafarers onboard are safe.
• Two Indian-flag LPG carriers, Shivalik and Nanda Devi, carrying about 92,712 MT of LPG, which had crossed the Strait of Hormuz on 14 March 2026, are currently on passage to India and are scheduled to reach Mundra Port on 16 March and Kandla Port on 17 March respectively.
• At present, 22 Indian-flagged vessels with 611 seafarers remain west of the Persian Gulf region. The Directorate General of Shipping continues to monitor the situation in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions.
• Since the activation of the DG Shipping Control Room, 2,995 phone calls and more than 5,357 emails have been handled from seafarers, their families and maritime stakeholders seeking information and assistance.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of 276 Indian seafarers from the Gulf region so far, including 23 repatriations in the past 24 hours from airports and regional locations.
• Ports across the country are closely monitoring vessel movements and cargo operations in view of the evolving maritime situation.
• The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions, shipping companies and maritime stakeholders to ensure the safety and welfare of Indian seafarers while maintaining the continuity of maritime trade and port operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
Indian Missions and Posts remain in touch with the Indian community and are providing assistance wherever required. Necessary advisories continue to be issued for the safety and well-being of Indian nationals.
• The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in West Asia and the Gulf region. The safety, well-being and security of Indian nationals in the region remain the Government’s highest priority.
• A dedicated MEA control room remains operational to respond to queries from Indian nationals and their families, while coordination is also being maintained with State Governments and Union Territories.
• Indian Missions and Posts across the region are functioning round-the-clock, operating 24×7 helplines, maintaining contact with Indian community organisations and issuing regular advisories.
• Missions remain in touch with local authorities and are extending assistance to stranded Indians and short-term visitors, including visa support, logistical assistance and transit facilitation. Missions are also rendering support to Indian seafarers in the region.
• Since 28 February 2026, around 1,94,000 passengers have returned from the region to India.
• In the UAE, airlines are operating revised and limited flight schedules as per instructions of the UAE civil aviation authorities. Flights are operating from Abu Dhabi, Dubai, Ras Al Khaimah, Sharjah and Fujairah to various destinations in India. Passengers are advised to check with the respective airlines for updated schedules.
• In Saudi Arabia, flights are operating from various airports to different destinations in India.
• Flights are also operating from Oman to different destinations in India.
• Qatar airspace is partially open, with Qatar Airways operating limited flights to India, including one flight to Delhi today.
• For Indian nationals in Bahrain, Kuwait and Iraq, where airspace remains closed, transit through Saudi Arabia is being facilitated.
• In earlier incidents, five Indian nationals have unfortunately lost their lives in the ongoing conflict and one Indian national remains missing. Indian Missions in Oman, Iraq and the UAE remain in contact with the concerned authorities regarding the missing individual and for the early repatriation of the mortal remains of the deceased.
The Government continues to maintain coordination among the concerned Ministries and agencies and is taking necessary steps to ensure preparedness across key sectors and safeguard national interests.