আয়ুষ
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস-২০২৬ৰ ১০০ দিনীয়া ক্ষণ গণনা উপলক্ষে যোগ মহোৎসৱ
12 MAR 2026 10:27AM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনৰ মোৰাৰজী দেশাই ৰাষ্ট্ৰীয় যোগ প্ৰতিষ্ঠানে (এম ডি এন আই ৱাই) ২০২৬ চনৰ ১৩ মাৰ্চত বিজ্ঞান ভৱনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস-২০২৬ৰ ১০০ দিনীয়া ক্ষণ গণনাৰ আৰম্ভণি উপলক্ষে যোগ মহোৎসৱ-২০২৬ আয়োজন কৰিছে। আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ বিভিন্ন অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ১০০ দিনীয়া গণনা কাৰ্যসূচীৰ পৰিকল্পনা কৰিছে য’ত ১০০ টা সংগঠনে ১০০ টা স্থান/চহৰত যোগৰ প্ৰচাৰ চলাই আছে। ২০২৬ চনৰ ১৩ মাৰ্চত পুৱা ৯ বজাৰ পৰা বিজ্ঞান ভৱনত এক বিশাল কাৰ্যসূচীৰ সময় নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে।
এই অনুষ্ঠানত কেবিনেট মন্ত্ৰীসকল উপস্থিত থকাৰ সম্ভাৱনা আছে। এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত থাকিব আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) আৰু স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰতাপৰাও যাদৱ; ভাৰত চৰকাৰৰ আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব বৈদ্য ৰাজেশ কোটেচা; বেংগালুৰুৰ এছ-ব্যাসা ছ’চাইটিৰ সভাপতি ডএইচ আৰ নাগেন্দ্ৰ; ভাৰত চৰকাৰৰ আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব শ্ৰীমতী মনালিছা দাসৰ লগতে বিশিষ্ট গণ্য-মান্য ব্যক্তি, যোগ গুৰু, যোগ মাষ্টাৰ, আয়ুষ বিশেষজ্ঞ, আধুনিক চিকিৎসা আৰু আনুষংগিক বিজ্ঞান, প্ৰতিনিধি, যোগ উৎসাহী আৰু যোগ সাধকসকল।
আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰতাপৰাও যাদৱে কয়, ‘আপোনালোকে জানে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ প্ৰচেষ্টাত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ পৰিষদে ২০১৪ চনত ২১ জুনৰ দিনটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস হিচাপে ঘোষণা কৰাৰ এক ঐতিহাসিক সিদ্ধান্ত লৈছিল। যোগৰ এই বিশ্বজুৰি গ্ৰহণযোগ্যতা আমাৰ দেশৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়, কিয়নো যোগ আমাৰ সাংস্কৃতিক আৰু আধ্যাত্মিক ঐতিহ্যৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ। আয়ুষ মন্ত্ৰালয় হৈছে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস (আই ডি ৱাই) উদযাপনৰ বাবে ন’ডেল মন্ত্ৰালয়। প্ৰতি বছৰে আই ডি ৱাই পৰ্যবেক্ষণৰ মূল অনুষ্ঠান হৈছে এক গণ যোগ প্ৰদৰ্শন, যাৰ নেতৃত্ব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজেই দিয়ে। আই ডি ৱাই-২০২৬ৰ বাবে ইতিমধ্যে প্ৰস্তুতি চলি আছে।’
এইটো গুৰুত্বপূৰ্ণ যে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ ১০০ দিনৰ ক্ষণ গণনা প্ৰতি বছৰে উদযাপনৰ পূৰ্বে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰ্যায় হিচাপে পালন কৰা হয়। এই সময়ছোৱাত মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ প্ৰসাৰ বিস্তাৰ কৰিবলৈ আৰু যোগৰ বাৰ্তা ব্যাপকভাৱে প্ৰচাৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে সমগ্ৰ দেশৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰা আৰু ২০২৬ চনৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ আগলৈকে ১০০ দিনৰ ভিতৰত জনসাধাৰণৰ অধিক অংশগ্ৰহণক উৎসাহিত কৰা।
আগন্তুক দ্বাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস (আই ডি ৱাই)ৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ে সমগ্ৰ দেশৰ ১০০ টা গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানত এই অনুষ্ঠানটো উদযাপন কৰাৰ প্ৰস্তাৱ দিছে। ইতিমধ্যে ১০০ দিনীয়া গণনা কাৰ্যসূচী চলি থকাৰ লগে লগে আই ডি ৱাই-২০২৬ৰ বাবে প্ৰস্তুতিবোৰে গতি লাভ কৰিছে, যিয়ে সমগ্ৰ দেশৰ লোকসকলক যোগক উদযাপন কৰিবলৈ আৰু সামগ্ৰিক কল্যাণৰ পথ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে।

AYUSH
Yoga Mahotsav to commemorate the 100-day countdown to International Day of Yoga-2026
12 MAR 2026 10:27AM by PIB Delhi
The Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY), Ministry of Ayush, Government of India, is organising Yoga Mahotsav-2026 - an event to mark the beginning of the 100-day countdown to International Day of Yoga-2026, on March 13, 2026 at Vigyan Bhawan. The Ministry of Ayush, with its various stakeholders, has chalked out a 100-day countdown programme wherein 100 organisations are promoting yoga in 100 places/cities. A grand program is scheduled on March 13, 2026 at Vigyan Bhawan from 9.00 A.M. onwards.
The event is expected to witness the auspicious presence of Hon’ble Cabinet Ministers. The event will be graced by the Hon'ble Union Minister of State (Independent Charge), Ministry of Ayush and Minister of State, Ministry of Health and Family Welfare, Shri Prataprao Jadhav; Secretary, Ministry of Ayush, Government of India, Vaidya Rajesh Kotecha; President, S-VYASA Society, Bengaluru, Dr. H.R. Nagendra; Joint Secretary, Ministry of Ayush, Government of India, Ms. Monalisa Dash along with eminent dignitaries, Yoga Gurus, Yoga Masters, Ayush Experts, modern medicine and allied science, delegates, Yoga enthusiasts, and Yoga Sadhaks.
Hon'ble Ayush Minister Shri Prataprao Jadhav said, “As you are aware, at the initiative of Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, the United Nations General Assembly took a historic decision in 2014 to declare 21st June as the International Day of Yoga. This worldwide acceptance of Yoga is a matter of pride for our country, as Yoga is an integral part of our cultural and spiritual heritage. The Ministry of Ayush is the nodal Ministry for observation of the International Day of Yoga (IDY). Every year, the main event of IDY observation is a Mass Yoga Demonstration which is led by, led by the Hon'ble Prime Minister himself. The preparations for IDY-2026 are already underway.”
It is important to note that the 100-day countdown to the International Day of Yoga is observed each year as a significant phase in the lead-up to the celebration. During this period, the Ministry seeks to expand its outreach and promote the message of Yoga widely, aiming to connect with people across the country and encourage greater public participation in the 100 days leading up to International Day of Yoga 2026.
For the upcoming 12th International Day of Yoga (IDY), the Ministry proposes to commemorate the occasion at 100 iconic locations across the country. With the 100-day countdown programme already underway, preparations for IDY-2026 are gaining momentum, inspiring people across the nation to celebrate and adopt Yoga as a path to holistic well-being.