Ministry of Petroleum & Natural Gas
Statement by Union Minister for Petroleum and Natural Gas Shri Hardeep Singh Puri in Parliament on Measures Taken to Address Global Energy Supply Disruptions Arising from the Conflict in West Asia
12 MAR 2026 5:09PM by PIB Delhi
Union Minister for Petroleum and Natural Gas Shri Hardeep Singh Puri today made a statement in the Lok Sabha informing the House about the steps taken by the Ministry of Petroleum and Natural Gas in response to the disruption to global energy supply arising from the ongoing conflict in West Asia. The Minister apprised the House of the measures being undertaken to ensure the continued availability of petroleum products and to safeguard India’s energy security in the evolving global situation.
The statement made by the Minister is reproduced below:
Hon’ble Speaker Sir,
I rise to inform the House of steps taken in response to the disruption to the global energy supply arising from the ongoing conflict in West Asia.
Hon’ble Speaker Sir,
The world has not faced a moment like this in modern energy history. Today is the 13th day since the passage through the Strait of Hormuz, through which 20% of world’s crude, 20% of world’s natural gas and 20% of the world’s LPG flows, was disrupted following the military operation between Iran, Israel and the US. For the first time in recorded history, the Strait of Hormuz has been effectively closed to commercial shipping. Despite India having no role in causing the conflict, like many countries, India has to navigate through its consequences.
2. The contrast with how other nations are managing this crisis places India’s response in its sharpest relief. A country in our neighborhood has shut all schools for two weeks, moved government offices to a four-day work week, ordered 50 per cent of public employees to work from home, cut fuel allowances for official vehicles by half, and taken 60 per cent of government vehicles off the road. This country has experienced the largest single fuel price increase in its history, with petrol up approximately 20 per cent in a week. Another neighbor has closed universities early and brought forward the Eid-al-Fitr holiday to save fuel. Countries in SE Asia also have had to take energy rationing and conservation measures.
CRUDE and PETROL, DIESEL:
Hon’ble Speaker Sir,
3. India’s crude supply position is secure, and volumes secured exceed what Hormuz would have delivered. Before this crisis, approximately 45 per cent of India’s crude imports transited the Hormuz route. Thanks to Hon’ble PM’s outstanding diplomatic outreach and goodwill, India has secured crude volumes that exceed what the disrupted Strait route would have delivered in the same period. Non-Hormuz sourcing has risen to approximately 70 per cent of crude imports, up from 55 per cent before the conflict began. India sources crude from 40 countries, against 27 in 2006-07; this structural diversification, built through sustained policy over successive years, has given us options that other nations now find themselves without. Refineries are operating at high capacity utilisation; in several cases, they are exceeding 100 per cent.
4. There is no shortage of petrol, diesel, kerosene, ATF or fuel oil. The availability of petrol, diesel, aviation turbine fuel, kerosene, and fuel oil is fully assured. Retail outlets across the country are stocked and supply chains for these products are functioning normally. Additional allocation of PDS Kerosene has been issued to all the States.
NATURAL GAS:
Hon’ble Speaker Sir,
5. Natural gas supply has been managed through prioritised allocation, and the position is stable well beyond immediate need. India produces approximately 90 MMSCMD (Million Metric Standard Cubic Metres per Day) of natural gas domestically. A further 30 MMSCMD was previously imported through Gulf sources now affected by the force majeure declaration from a major Qatari processing facility. The Natural Gas Control Order issued on 9 March 2026 under the Essential Commodities Act established an immediate priority sequence. Domestic piped gas to homes and CNG for vehicles receive 100 per cent supply with no cuts. Industrial and manufacturing consumers will receive upto 80 per cent of their previous six-month average. Fertiliser plants will receive upto 70 per cent, protecting the agricultural input chain ahead of the sowing season. Refineries and petrochemical units absorb a managed reduction, with that gas redirected to higher-priority sectors. I am pleased to inform the House that the shortfall has been substantially offset through alternative procurement. Large LNG cargoes are arriving on an almost daily basis through alternative supply routes, and India has sufficient gas production and supply arrangements to sustain this position even in the event of a prolonged conflict. Power generation for every household and for industry is fully protected.
LPG:
Hon’ble Speaker Sir,
6. It should be noted that India was previously importing approximately 60 per cent of its LPG requirements from Gulf countries such as Qatar, UAE, Saudi Arabia, and Kuwait and 40 per cent is produced domestically. Procurement has now been actively diversified, with cargoes being secured from the United States, Norway, Canada, Algeria, and Russia, in addition to available Gulf sources.
The LPG Control Order issued on 8 March 2026 directed all refineries to maximise LPG yields and channel the entire output of C3 and C4 hydrocarbon streams, comprising propane, butane, propylene, and butenes, exclusively to the three Oil Marketing Companies for domestic cooking gas. Hence, in the last 5 days, LPG production has been increased by 28 per cent through refinery directives, and further procurement is actively underway.
7. Modi Govt’s foremost priority is that the kitchens of India’s 33+ crore families, especially the poor and the underprivileged, do not face any shortage. Domestic supply is fully protected and the delivery cycle is unchanged. The standard time from booking to delivery for domestic LPG cylinders remains 2.5 days, unchanged from pre-crisis norms. Hospitals and educational institutions have been placed on uninterrupted priority supply; their access to LPG is fully assured regardless of broader demand conditions. Field reports indicate hoarding and panic-booking at the distributor and retail level, driven by consumer anxiety rather than any actual supply shortage. The House should be clear on this: the rush-booking pressure in some localities reflects a demand distortion, not a production or supply failure. Delivery Authentication Code coverage is being expanded from 50 per cent to 90 per cent of consumers; under this system, a cylinder can only be logged as delivered when the consumer confirms receipt through a one-time code on their registered mobile, making undocumented diversion effectively impossible to conceal. A 25-day minimum booking gap has been introduced as a demand management measure in urban areas and 45 days in rural and durgam kshetra areas. OMC field officers and the Anti-Adulteration Cell are coordinating enforcement at the distributor level. The Home Secretary has chaired a meeting with Chief Secretaries of all states to align state-level administration with the central supply and enforcement framework.
Hon’ble Speaker Sir,
8. Commercial LPG has been regulated to prevent black marketing, not to penalise the hospitality sector. Commercial LPG is sold in a completely deregulated, over-the-counter market at market price, without any government subsidy. There is no registration system, no booking requirement, no digital authentication, and no delivery confirmation mechanism. Any business or individual can purchase cylinders in any quantity at the point of sale, with no government control in normal times. In a supply-constrained environment where public anxiety is elevated, this deregulated structure creates a direct and uncontrolled pathway for hoarding, diversion, and resale at inflated prices. Had commercial supply been left entirely unrestricted, cylinders purchased over the counter could have been diverted to the grey market at the expense of genuine commercial consumers and domestic households alike. The government has therefore taken the responsible course: to regulate this channel with clear priorities and a transparent allocation mechanism. A three-member committee comprising Executive Directors from IOCL, HPCL, and BPCL was constituted on 9 March 2026. Extensive meetings have been held with state civil supply departments and restaurant associations across the country and are continuing. The committee has assessed genuine need by geography and sector to ensure available commercial volume reaches genuine users first. In a major decision, 20% of the average monthly Commercial LPG requirement will be allocated from today by OMCs, in coordination with the State Governments so that there is no hoarding or black marketing.
Hon’ble Speaker Sir,
9. Alternate fuel options are being activated to ease pressure on LPG and gas channels. Kerosene is being made available through retail outlets and PDS channels, and fuel oil is being made available for industrial and commercial consumers. The MoEFCC has advised State Pollution Control Boards to permit, for the duration of this crisis period, the use of biomass, RDF pellets, and Kerosene/coal as alternate fuels for the hospitality and restaurant segment for 1 month, which would enable a wider range of establishments to switch and free up LPG for priority consumers.
10. Consumer prices have been shielded from global market conditions. Despite the Saudi Contract Price rising 41 per cent between July 2023 and March 2026, the PMUY beneficiary price has fallen 32 per cent in the same period and stands at Rs 613 per 14.2 kg cylinder in Delhi. The non-subsidised consumer price stands at Rs 913 following the recent Rs 60 adjustment, against a market-determined price of approximately Rs 987. Of the Rs 134 per cylinder adjustment required by prevailing global market conditions, the government absorbed Rs 74. The effective additional cost for a PMUY household is under 80 paise per day. Equivalent LPG prices in the neighbourhood stand at Rs 1,046 in Pakistan, Rs 1,242 in Sri Lanka, and Rs 1,208 in Nepal. OMC compensation of Rs 30,000 crore has been approved against losses of approximately Rs 40,000 crore in 2024-25.
Hon’ble Speaker Sir,
11. State governments have responded with full cooperation and active coordination. On 11 March 2026, senior OMC officials met with state administrations across every major state: Maharashtra, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Goa, Odisha, West Bengal, Bihar, Jharkhand, Punjab, Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir, Rajasthan, Uttar Pradesh, Delhi, Haryana, Uttarakhand, Karnataka, Tamil Nadu, Kerala, Telangana, and Andhra Pradesh. Chief Secretaries and senior officials have been briefed on the supply position, the priority sequence, and the enforcement framework. District-level monitoring committees are being established. Anti-diversion raids have been conducted and cases registered in multiple states. This is cooperative federalism responding to a national challenge with the coordination it demands.
Hon’ble Speaker Sir,
12. This is not the moment for rumour-mongering or fake narratives. India is navigating the most severe global energy disruption in recorded history. Crude supply is flowing. Gas is prioritised for homes and farms. LPG production has been stepped up by 28 per cent. Consumer prices are held far below what markets and regional comparators would dictate. Schools are open. Petrol is on the forecourt. Every citizen, regardless of political affiliation, has a stake in that. India must stand united behind its energy warriors, behind the institutions managing this crisis, and behind the national interest. The record of preparation and the record of response speak for themselves.

ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଜାରି ସଂଘର୍ଷ କାରଣରୁ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବାଧା ଦୂର କରିବା ଲାଗି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ ସଂସଦରେ ଦେଇଥିବା ବକ୍ତବ୍ୟ
12 MAR 2026 5:09PM by PIB Bhubaneswar
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଜାରି ସଂଘର୍ଷ କାରଣରୁ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ବାଧା ଦୂର କରିବା ଲାଗି ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ ଆଜି ଲୋକସଭାରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶରେ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦର ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନର ଜାଗତିକ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଭାରତର ଇନ୍ଧନ ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ସଦନକୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିବୃତି ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା:
ମାନନୀୟ ବାଚସ୍ପତି ମହାଶୟ,
ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ସଂଘର୍ଷ କାରଣରୁ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସଂକଟର ମୁକାବିଲା ଲାଗି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପର୍କରେ ମୁଁ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖୁଛି।
୧. ଆଧୁନିକ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ଇତିହାସରେ ବିଶ୍ୱ କେବେବି ଏତେ ବଡ଼ ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇନାହିଁ। ୧୩ ଦିନ ପୂର୍ବେ ଇରାନ, ଇସ୍ରାଏଲ ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସାମରିକ ସଂଘର୍ଷ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ଯାତାୟାତ ମାର୍ଗ ବନ୍ଦ କରିଦେଇଥିଲା। ଏହି ମାର୍ଗ ଦେଇ ବିଶ୍ୱର ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ, ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ଏବଂ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଏଲପିଜି ପ୍ରବାହିତ ହୋଇଥାଏ। ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ପରିବହନ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବୀ ରୂପେ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଛି। ଯଦିଓ ଏହି ସଂଘର୍ଷ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଭାରତର କୌଣସି ଭୂମିକା ନାହିଁ, ତଥାପି ଅନେକ ଦେଶ ପରି, ଭାରତକୁ ଏହାର ପରିଣାମ ସହ ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପଡିବ।
୨. ଅନ୍ୟ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଉଜାଗର ହୋଇଥାଏ। ଆମର ଗୋଟିଏ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ ଦୁଇ ସପ୍ତାହ ପାଇଁ ସବୁ ସ୍କୁଲ ବନ୍ଦ କରିଦେଇଛି, ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ଚାରି ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟ ସପ୍ତାହ ଲାଗୁ କରିଛି, ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଘରୁ କାମ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛି, ସରକାରୀ ଯାନବାହନ ପାଇଁ ଇନ୍ଧନ ଭତ୍ତା ଅଧା କରିଦେଇଛି ଏବଂ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ସରକାରୀ ଯାନବାହାନ ରାସ୍ତାରୁ ବାହାର କରିଦେଇଛି। ଏହି ଦେଶ ନିଜ ଇତିହାସରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଇନ୍ଧନ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିଛି, ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ପେଟ୍ରୋଲ ପ୍ରାୟ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ମହଙ୍ଗା ହୋଇଛି। ଅନ୍ୟ ଏକ ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶ ଇନ୍ଧନ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର ବନ୍ଦ କରିଦେଇଛି ଏବଂ ଇଦ୍ ଅଲ୍-ଫିତର ଛୁଟିକୁ ସ୍ଥଗିତ ରଖିଛି। ଦକ୍ଷିଣ-ପୂର୍ବ ଏସିଆର ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଇନ୍ଧନର ଯୁକ୍ତିସଂଗତ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ପଡ଼ିଛି।
ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ତଥା ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ:
୩. ଭାରତର ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଯୋଗାଣ ସ୍ଥିତି ସୁରକ୍ଷିତ ରହିଛି ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ପରିମାଣ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାପ୍ତ ପରିମାଣଠାରୁ ଅଧିକ। ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତର ପ୍ରାୟ ୪୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଆମଦାନୀ ହର୍ମୁଜ୍ ପ୍ରଣାଳୀ ଦେଇ ହେଉଥିଲା। ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅସାଧାରଣ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସଦ୍ଭାବନା ଯୋଗୁଁ, ଭାରତ ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଅବରୁଦ୍ଧ ହୋର୍ମୁଜ ପ୍ରଣାଳୀ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାପ୍ତ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଛି। ଅଣ-ହୋର୍ମୁଜ୍ ଉତ୍ସରୁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଆମଦାନୀ ପ୍ରାୟ ୭୦ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଯାହା ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବରୁ ୫୫ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା। ଭାରତ ୪୦ଟି ଦେଶରୁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଆମଦାନୀ କରିଥାଏ, ଯାହା ୨୦୦୬-୦୭ରେ ମାତ୍ର ୨୭ ଥିଲା; ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ସ୍ଥିର ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଢାଞ୍ଚାଗତ ବିବିଧତା ଆମକୁ ଏପରି ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରେ ଯାହା ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଆଉ ନାହିଁ। ବିଶୋଧନାଗାରଗୁଡ଼ିକ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ଉପଯୋଗ ଆଧାରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି; ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସେମାନେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ କ୍ଷମତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
୪. ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ, କିରାସିନି, ଏଟିଏଫ କିମ୍ବା ଇନ୍ଧନ ତେଲର କୌଣସି ଅଭାବ ନାହିଁ। ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ, ବିମାନ ଟର୍ବାଇନ୍‌ ଇନ୍ଧନ, କିରାସିନି ଏବଂ ଇନ୍ଧନ ତେଲର ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ରହିଛି। ସାରା ଦେଶର ଖୁଚୁରା କେନ୍ଦ୍ରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଷ୍ଟକ୍‌ ରହିଛି ଏବଂ ଏସବୁ ଉତ୍ପାଦର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ସବୁ ରାଜ୍ୟକୁ ପିଡିଏସ କିରାସିନି ତେଲର ଅତିରିକ୍ତ ଆବଣ୍ଟନ ଜାରି କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ :
୫. ପ୍ରାଥମିକତା-ଭିତ୍ତିକ ଆବଣ୍ଟନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ଯୋଗାଣ ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି। ପରିସ୍ଥିତି ତତ୍କାଳ ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ ସ୍ଥିର ଅଛି। ଭାରତ ଘରୋଇ ଭାବରେ ପ୍ରାୟ ୯୦ ଏମଏମଏସସିଏମଡି (ପ୍ରତିଦିନ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ୍ ମାନକ ଘନ ମିଟର) ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ଉତ୍ପାଦନ କରେ। ପୂର୍ବରୁ, ଏକ ପ୍ରମୁଖ କତରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ସୁବିଧା ଦ୍ୱାରା ଫୋର୍ସ ମେଜର୍‌ ଘୋଷଣା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଉପସାଗରୀୟ ଉତ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ପୂର୍ବରୁ ୩୦ ଏମଏମଏସସିଏମଡି ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଥିଲା। ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ୯ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ଜାରି ହୋଇଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ ବାଷ୍ପ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶ ତୁରନ୍ତ ପ୍ରାଥମିକତା ଅନୁକ୍ରମ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲା। ପରିବାରଗୁଡ଼ିକୁ ଘରୋଇ ପାଇପ୍‌ ଗ୍ୟାସ ଏବଂ ଯାନବାହନ ପାଇଁ ସିଏନଜି ବିନା କୌଣସି ହ୍ରାସ ସହିତ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ଯୋଗାଣ ଜାରି ରହିଛି । ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଗ୍ରାହକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ପୂର୍ବ ଛଅ ମାସର ହାରାହାରି ୮୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଇବେ। ସାର କାରଖାନାଗୁଡ଼ିକ ୭୦% ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଇବେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ବୁଣା ଋତୁ ପୂର୍ବରୁ କୃଷି ଇନପୁଟ୍ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବ। ବିଶୋଧନାଗାର ଏବଂ ପେଟ୍ରୋ ରସାୟନ ୟୁନିଟ୍‌ ଉପରେ ଏକ ପରିଚାଳନାଗତ ହ୍ରାସ ଲାଗୁ ହୋଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ସେହି ଗ୍ୟାସକୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ। ମୁଁ ଏହି ସଦନକୁ ଖୁସିର ସହିତ ଏହା ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ବିକଳ୍ପ କ୍ରୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଅଭାବକୁ ମୁଖ୍ୟତଃ ପୂରଣ କରାଯାଇଛି। ବିକଳ୍ପ ଯୋଗାଣ ମାର୍ଗ ଦେଇ ପ୍ରାୟ ପ୍ରତିଦିନ ବଡ଼ ବଡ଼ ଏଲଏନଜି କାର୍ଗୋ ପହଞ୍ଚୁଛି ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସଂଘର୍ଷ ସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଭାରତରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଗ୍ୟାସ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷିତ।
ଏଲପିଜି:
୬. ଏହା ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଭାରତ ପୂର୍ବରୁ ଏହାର ପ୍ରାୟ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ଏଲପିଜି ଆବଶ୍ୟକତା କତର, ୟୁଏଇ, ସାଉଦୀ ଆରବ ଏବଂ କୁଏତ ପରି ଉପସାଗରୀୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରୁ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲା ଏବଂ ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ଘରୋଇ ଭାବରେ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିଲା। କ୍ରୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ବିବିଧ ହୋଇଛି ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧ ଉପସାଗରୀୟ ଉତ୍ସ ବ୍ୟତୀତ ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା, ନରୱେ, କାନାଡା, ଆଲଜେରିଆ ଏବଂ ରୁଷରୁ କାର୍ଗୋ ଆସୁଛି।
୭. ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ରେ ଜାରି ଏଲପିଜି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଦେଶରେ ସବୁ ବିଶୋଧନାଗାରକୁ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନକୁ ସର୍ବାଧିକ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା। ଏଥିସହିତ ପ୍ରୋପେନ, ବ୍ୟୁଟେନ, ପ୍ରୋପିଲିନ ଓ ବ୍ୟୁଟେନ୍‌ ଆଦି ସାମିଲ ଥିବା ସିଥ୍ରୀ ଓ ସିଫୋର୍‌ ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନ ଧାରାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ତିନୋଟି ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଦେବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯାହାଦ୍ୱାରା ଏହାକୁ ଘରୋଇ ରନ୍ଧନ ଗ୍ୟାସ ରୂପେ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ। ଫଳରେ, ବିଗତ ୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବିଶୋଧନାଗାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନରେ ୨୮ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଗକୁ କ୍ରୟ ସକ୍ରିୟ ରୂପେ ଜାରି ରହିଛି ।
୮. ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଭାରତର ୩୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର, ବିଶେଷକରି ଗରିବ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗର ଲୋକମାନେ, ସେମାନଙ୍କ ରୋଷେଇ ଘରେ ଯେପରି କୌଣସି ଅଭାବର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ଘରୋଇ ଯୋଗାଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷିତ ଅଛି, ଏବଂ ବିତରଣ ଚକ୍ର ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି। ଘରୋଇ ଏଲପିଜି ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ବୁକିଂରୁ ବିତରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାନକ ସମୟ ୨.୫ ଦିନ, ଯାହା ସଙ୍କଟ ପୂର୍ବ ମାନଦଣ୍ଡରୁ ଅପରିବର୍ତ୍ତିତ ରହିଛି । ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରାଥମିକତା ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି; ବ୍ୟାପକ ଚାହିଦା ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ସେମାନଙ୍କର ଏଲପିଜି ଉପଲବ୍ଧତା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ରହିଛି । କ୍ଷେତ୍ରରୁ ମିଳିଥିବା ରିପୋର୍ଟଗୁଡ଼ିକ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ବିତରକ ଏବଂ ଖୁଚୁରା ସ୍ତରରେ ଜମାଖୋରୀ ଏବଂ ଆଶଙ୍କାଗ୍ରସ୍ତ ବୁକିଂ ଜାରି ରହିଛି। ପ୍ରକୃତରେ କୌଣସି ଯୋଗାଣ ଅଭାବ ନାହିଁ, ବରଂ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ଚିନ୍ତା କାରଣରୁ ଏପରି ହେଉଛି। ସଦନ ଏହା ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ରୂପେ ଜାଣି ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ .ଯେ: କେତେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ବୁକିଂ ଚାପ ଚାହିଦାଜନିତ ବିକୃତିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି, ଉତ୍ପାଦନ କିମ୍ବା ଯୋଗାଣ ବିଫଳତାକୁ ନୁହେଁ। ଡେଲିଭରୀ ପ୍ରମାଣୀକରଣ କୋଡ କଭରେଜ୍‌ ୫୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି। ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ ଅଧୀନରେ ଗୋଟିଏ ସିଲିଣ୍ଡ କେବଳ ସେତିକି ବେଳେ ବିତରିତ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଉପଭୋକ୍ତା ନିଜର ପଞ୍ଜିକୃତ ମୋବାଇଲ୍‌ ନମ୍ବରରେ ଗୋଟିଏ ଥର କୋଡ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାପ୍ତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ବିନା କାଗଜପତ୍ରରେ ବାଟମାରଣାକୁ ଲୁଚାଇବା ବ୍ୟବହାରିକ ରୂପେ ଅସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ। ଚାହିଦା ପରିଚାଳନା ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ୨୫ ଦିନ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଓ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୪୫ ଦିନର ବୁକିଂ ବ୍ୟବଧାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି। ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀର କ୍ଷେତ୍ର ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ଅପମିଶ୍ରଣ ବିରୋଧୀ ସେଲ୍ ବିତରକ ସ୍ତରରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନର ସମନ୍ୱୟ କରୁଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟସ୍ତରୀୟ ପ୍ରଶାସନକୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଢାଞ୍ଚା ସହିତ ସମନ୍ୱୟ କରିବା ପାଇଁ ଗୃହ ସଚିବ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବଙ୍କ ସହିତ ଏକ ବୈଠକରେ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି।
8. ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜିକୁ କଳାବଜାରୀ ରୋକିବା ପାଇଁ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ କରାଯାଇଛି, ଆତିଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦଣ୍ଡିତ କରିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ। ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ରହିଛି । ଏହା ବିନା କୌଣସି ସରକାରୀ ସବସିଡିରେ ବଜାର ମୂଲ୍ୟରେ କାଉଣ୍ଟରରେ ବିକ୍ରି ହୁଏ। ଏଥିପାଇଁ କୌଣସି ପଞ୍ଜିକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ, କୌଣସି ବୁକିଂ ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, କୌଣସି ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରମାଣୀକରଣ ନାହିଁ ଏବଂ କୌଣସି ବିତରଣ ନିଶ୍ଚିତକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନାହିଁ। ସାଧାରଣ ସମୟରେ, ଯେକୌଣସି ବ୍ୟବସାୟ କିମ୍ବା ବ୍ୟକ୍ତି ସରକାରୀ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବିନା ବିକ୍ରୟ ସ୍ଥାନରେ ଯେକୌଣସି ପରିମାଣର ସିଲିଣ୍ଡର କିଣିପାରିବେ। ଯେତେବେଳେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଚିନ୍ତା ଅଧିକ ଥାଏ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପ୍ରତିବନ୍ଧିତ ଥାଏ, ଏହି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବେଆଇନ ମହଜୁଦ ରଖିବା, ବାଟମାରଣା ଏବଂ ବର୍ଦ୍ଧିତ ମୂଲ୍ୟରେ ପୁନଃବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ଏକ ସିଧାସଳଖ ଏବଂ ଅନିୟନ୍ତ୍ରିତ ପଥ ସୃଷ୍ଟି କରେ। ଯଦି ବ୍ୟବସାୟିକ ଯୋଗାଣକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ମୁକ୍ତ ରଖାଯିବ ତା’ହେଲେ କାଉଣ୍ଟରରୁ କିଣାଯାଇଥିବା ସିଲିଣ୍ଡର ପ୍ରକୃତ ବ୍ୟବସାୟିକ ଉପଭୋକ୍ତା ଏବଂ ଘରୋଇ ପରିବାର ଉଭୟଙ୍କ ମୂଲ୍ୟରେ କଳାବଜାରୀ ହୋଇପାରେ । ତେଣୁ ସରକାର ଦାୟିତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦ୍ଧତି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି: ସ୍ପଷ୍ଟ ପ୍ରାଥମିକତା ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଆବଣ୍ଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଏହି ଚ୍ୟାନେଲକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛନ୍ତି । ଆଇଓସିଏଲ, ଏଚପିସିଏଲ ଏବଂ ବିପିସିଏଲର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ନେଇ ଏକ ତିନି ସଦସ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ କମିଟି ୯ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ରେ ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା। ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ, ଯୋଗାଣ ବିଭାଗ ଏବଂ ରେସ୍ତୋରାଁ ସଂଘ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ଚାଲିଛି। କମିଟି ଭୌଗୋଳିକ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ର ଆଧାରରେ ପ୍ରକୃତ ଆବଶ୍ୟକତାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନିଶ୍ଚିତ ହୋଇପାରିବ ଯେ ଉପଲବ୍ଧ ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି ପରିମାଣ ପ୍ରଥମେ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ, ମହଜୁଦଖୋରୀ କିମ୍ବା କଳାବଜାରୀ ରୋକିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ରଖି ଆଜିଠାରୁ ହାରାହାରି ମାସିକ ବ୍ୟବସାୟିକ ଏଲପିଜି ଆବଶ୍ୟକତାର୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଓଏମସି ଦ୍ୱାରା ଆବଣ୍ଟନ କରାଯିବ।
୯. ଏଲପିଜି ଏବଂ ଗ୍ୟାସ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଚାପ କମ କରିବା ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ମାର୍ଗଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ କରାଯାଉଛି। ଖୁଚୁରା ଦୋକାନ ଏବଂ ପିଡିଏସ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ କିରୋସିନ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଓ ବ୍ୟବସାୟିକ ଉପଭୋକ୍ତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ କିରାସିନି ତେଲ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଉଛି। ଜଙ୍ଗଲ, ପରିବେଶ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଦୂଷଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବୋର୍ଡଗୁଡ଼ିକୁ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଇଛି ଯେ, ଏହି ସଙ୍କଟକାଳୀନ ସମୟରେ ଆତିଥ୍ୟ ଏବଂ ରେସ୍ତୋରାଁ କ୍ଷେତ୍ର ନିମନ୍ତେ ଏକ ମାସ ପାଇଁ ବାୟୋମାସ, ଆରଡିଏଫ ପେଲେଟ୍ ଏବଂ କିରାସିନି/କୋଇଲାକୁ ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଅନ୍ତୁ, ଯାହା ଫଳରେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ଏବଂ ପ୍ରାଥମିକତା ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଲପିଜି ମୁକ୍ତ ହୋଇପାରିବ।
୧୦. ଗ୍ରାହକ ମୂଲ୍ୟକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାର ପରିସ୍ଥିତିରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖାଯାଇଛି। ଜୁଲାଇ ୨୦୨୩ ରୁ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୬ ମଧ୍ୟରେ ସାଉଦୀ ଚୁକ୍ତି ମୂଲ୍ୟରେ ୪୧ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ସତ୍ତ୍ୱେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସିଲିଣ୍ଡର ପିଛା ମୂଲ୍ୟ ସମାନ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୩୨ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀରେ ୧୪.୨ କିଲୋଗ୍ରାମ ସିଲିଣ୍ଡର ପାଇଁ ୬୧୩ ଟଙ୍କା ରହିଛି। ନିକଟରେ ୬୦ ଟଙ୍କାର ବୃଦ୍ଧି ପରେ, ଅଣ-ସବସିଡିଯୁକ୍ତ ଉପଭୋକ୍ତା ସିଲିଣ୍ଡର ମୂଲ୍ୟ ୯୧୩, ବଜାର-ନିର୍ଧାରିତ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୯୮୭ ଟଙ୍କା ରହିଛି। ବିଶ୍ୱ ବଜାର ପରିସ୍ଥିତି ଆଧାରରେ ପ୍ରତି ସିଲିଣ୍ଡର ପିଛା ୧୩୪ ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବା ବେଳେ ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ସରକାର ୭୪ ଟଙ୍କାର ଖର୍ଚ୍ଚ ବହନ କରିଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ପିଏମ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ପରିବାର ପାଇଁ ପ୍ରଭାବୀ ଅତିରିକ୍ତ ଖର୍ଚ୍ଚ ପ୍ରତିଦିନ ୮୦ ପଇସାରୁ କମ୍। ପଡ଼ୋଶୀ ଦେଶଗୁଡ଼ିକରେ ସମାନ ଏଲପିଜି ମୂଲ୍ୟ ପାକିସ୍ତାନରେ ୧,୦୪୬ ଟଙ୍କା, ଶ୍ରୀଲଙ୍କାରେ ୧,୨୪୨ ଟଙ୍କା ଏବଂ ନେପାଳରେ ୧,୨୦୮ ଟଙ୍କା ରହିଛି । ୨୦୨୪-୨୫ରେ ପ୍ରାୟ ୪୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷତି ପାଇଁ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ୩୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷତିପୂରଣ ମଞ୍ଜୁର କରାଯାଇଛି।
୧୧. ରାଜ୍ୟ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ସମନ୍ୱୟ ସହିତ ପରିସ୍ଥିତିର ମୁକାବିଲା କରିଛନ୍ତି। ୧୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ରେ, ବରିଷ୍ଠ ତୈଳ ବିପଣନ କମ୍ପାନୀର ଅଧିକାରୀମାନେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼, ଗୁଜରାଟ, ଗୋଆ, ଓଡ଼ିଶା, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ବିହାର, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ, ପଞ୍ଜାବ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଜମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର, ରାଜସ୍ଥାନ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ, ଦିଲ୍ଲୀ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତାମିଲନାଡୁ, କେରଳ, ତେଲଙ୍ଗାନା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ରାଜ୍ୟର ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ। ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଏବଂ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଯୋଗାଣ ପରିସ୍ଥିତି, ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ରମ ଏବଂ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଢାଞ୍ଚା ବିଷୟରେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି। ଜିଲ୍ଲାସ୍ତରୀୟ ତଦାରଖ କମିଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଉଛି। ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରେ କଳାବଜାରୀ ବିରୋଧୀ ଚଢାଉ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ମାମଲା ପଞ୍ଜିକରଣ କରାଯାଇଛି। ଜାତୀୟ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା ଲାଗି ସହଯୋଗୀ ସଂଘୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିବା ସମନ୍ୱୟର ଉଦାହରଣ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି।
୧୨. ଏବେ ଗୁଜବ ସୃଷ୍ଟି କରିବା କିମ୍ବା ମନଗଢ଼ା କାହାଣୀ କହିବାର ସମୟ ନୁହେଁ। ଭାରତ ଇତିହାସର ସବୁଠାରୁ ଗମ୍ଭୀର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଇନ୍ଧନ ସଂକଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଅଶୋଧିତ ତୈଳ ଯୋଗାଣ ଜାରି ରହିଛି। ଘର ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଗ୍ୟାସ୍ ଏକ ପ୍ରାଥମିକତା। ଏଲପିଜି ଉତ୍ପାଦନ ୨୮ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଉପଭୋକ୍ତା ମୂଲ୍ୟ ବଜାର ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ରଖାଯାଇଛି। ସ୍କୁଲ ଖୋଲା ଅଛି। ପମ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ପେଟ୍ରୋଲ ଉପଲବ୍ଧ। ରାଜନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ନିର୍ବିଶେଷରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର ଏଥିରେ ଭାଗ ରହିଛି। ଭାରତକୁ ଏହାର ଊର୍ଜା ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କ ପଛରେ, ଏହି ସଙ୍କଟ ପରିଚାଳନା କରୁଥିବା ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ପଛରେ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରହିତ ପଛରେ ଏକଜୁଟ ହେବାକୁ ପଡିବ। ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ମୁକାବିଲାର ରେକର୍ଡ ସବୁ କିଛି ସ୍ପଷ୍ଟ କରି ଦେଇଛି ।