पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालय
पश्चिम एशियामा चलिरहेको संघर्षबाट उत्पन्न वैश्विक ऊर्जा आपूर्तिमा आएको अवरोधलाई सम्बोधन गर्नका लागि उठाइएका उपायहरूबारे केन्द्रीय पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्री श्री हरदीप सिंह पुरीद्वारा संसदमा वक्तव्य
12 MAR 2026 5:09PM by PIB Gangtok
केन्द्रीय पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्री श्री हरदीप सिंह पुरीले आज लोकसभामा एक बयान दिए, जसमा उनले पश्चिम एशियामा भइरहेको संघर्षबाट उत्पन्न वैश्विक ऊर्जा आपूर्तिमा आएको अवरोधको प्रतिक्रियामा पेट्रोलियम तथा प्राकृतिक ग्यास मन्त्रालयले चालेका कदमहरूको बारेमा सदनलाई जानकारी गराएका छन्। मन्त्रीले पेट्रोलियम उत्पादहरूको निरन्तर उपलब्धता सुनिश्चित गर्न र विकसित वैश्विक परिस्थितिमा भारतको ऊर्जा सुरक्षाको रक्षा गर्न गरिएका उपायहरूको बारेमा सदनलाई जानकारी गराए।
मन्त्रीद्वारा दिइएको वक्तव्य तल दिइएको छ:
माननीय अध्यक्ष महोदय,
म सदनलाई पश्चिम एशियामा चलिरहेको संघर्षको कारण उत्पन्न वैश्विक ऊर्जा आपूर्तिमा आएको अवरोधको प्रतिक्रियामा उठाइएका कदमहरूको बारेमा सदनलाई जानकारी गराउन म खडा छु।
माननीय अध्यक्ष महोदय,
आधुनिक ऊर्जा इतिहासमा विश्वले यस्तो क्षणको सामना कहिल्यै गरेको छैन। इरान, इजरायल र अमेरिका बीचको सैन्य कारबाहीपछि विश्वको 20% कच्चा तेल, 20% प्राकृतिक ग्यास र 20% एलपीजी प्रवाह हुने होर्मुज जलमार्ग हुँदै जाने बाटो अवरुद्ध भएको आज 13 औं दिन हो। यो रोकावट ईरान, इजराइल र अमेरिकाको बीचमा भएको सैन्य अभियानपछि आएको छ। दर्ता गरिएको इतिहासमा पहिलो पटक, होर्मुज जलमार्ग व्यावसायिक ढुवानीको लागि प्रभावकारी रूपमा बन्द गरिएको छ। यो संघर्ष शुरु भएको कारण भारतको कुनै भूमिका नभए तापनि धेरै अन्य देशहरू जस्तै, भारतलाई पनि यसका परिणामहरूबाट गुज्रनु परेको छ।
2. अन्य राष्ट्रहरूले यस संकटलाई कसरी व्यवस्थापन गरिरहेका छन् भन्ने कुराको भिन्नताले भारतको प्रतिक्रियालाई सबैभन्दा तीव्र राहत प्रदान गर्दछ। हाम्रो छिमेकको एउटा देशले दुई हप्ताका लागि सबै विद्यालयहरू बन्द गरेको छ, सरकारी कार्यालयहरूका लागि चार दिनको कार्य हप्तामा लागू गरेको छ, 50 प्रतिशत सार्वजनिक कर्मचारीहरूलाई घरबाट काम गर्न आदेश दिएको छ, आधिकारिक सवारी साधनहरूको लागि इन्धन भत्ता आधा घटाएको छ र 60 प्रतिशत सरकारी सवारी साधनहरूलाई सडकबाट हटाएको छ। यो देशले आफ्नो इतिहासमा सबैभन्दा ठूलो एकल इन्धन मूल्य वृद्धि अनुभव गरेको छ, जहाँ पेट्रोलको दाम एक हप्तामा लगभग 20 प्रतिशतले बढ़ोत्तरी भएको छ। एक अर्को छिमेकीले इन्धन बचाउनका लागि विश्वविद्यालयहरूलाई समयभन्दा पहिला नै बन्द गरेको छ र ईद-अल-फितरको छुट्टीलाई अगाडि सारेको छ। दक्षिणपूर्वी एशियाका देशहरूले पनि ऊर्जा राशनिङ र संरक्षणका उपायहरू अपनाउनु परेको छ।
काँचो तेल र पेट्रोल, डिजेल:
माननीय अध्यक्ष महोदय,
3. भारतको कच्चा तेल आपूर्तिको स्थिति सुरक्षित छ, अनि हासिल गरिएको मात्रा होर्मुज मार्गबाट मिल्ने मात्रा भन्दा धेरै अधिक छ। यस संकट अघि, भारतको कच्चा तेल आयातको आयातको लगभग 45 प्रतिशत होर्मुजको मार्गबाट हुने गर्थ्यो। माननीय प्रधानमन्त्रीको उत्कृष्ट कूटनीतिक पहुँच र सद्भावनाको कारण, भारतले कच्चा तेलको यति धेरै मात्रा सुरक्षित गरेको छ जुन बाधित होर्मुज मार्गले सोही अवधिमा प्राप्त हुने मात्रा भन्दा अधिक छ। होर्मुजको अतिरिक्त अन्य स्रोतहरूबाट कच्चा तेलको आयात बढ़ाएर लगभग 70 प्रतिशतले बनाइएको छ, जुन संघर्ष शुरु हुनुभन्दा पहिले 55 प्रतिशत थियो। भारतले 40 देशहरूबाट कच्चा तेलको आयात गर्दछ, जुन 2006-07 मा यो संख्या 27 थियो; वर्षौँसम्म लगातार बनाइएका दिगो नीतिको माध्यमद्वारा तयार गरिएको यो संरचनात्मक विविधीकरणले हामीलाई यस्ता विकल्प दिएका छन्, जुन आज अन्य राष्ट्रहरूसंग उपल्ध छैन। रिफाइनरीहरूले आफ्नो पूर्ण क्षमले काम गरिरहेका छन्; धेरै मामिलामा त तिनीहरूले 100 प्रतिशतभन्दा पनि अधिक क्षमताले चलिरहेका छन्।
4. पेट्रोल, डिजेल, मट्टितेल, एटीएफ वा इन्धन तेलको कुनै अभाव छैन। पेट्रोल, डिजेल, उड्डयन टर्बाइन इन्धन, मट्टितेल र इन्धन तेलको उपलब्धता पूर्ण रूपमा सुनिश्चित छ। देशभरका खुद्रा बिक्री केन्द्र (रिटेल आउटलेट्स) मा पर्याप्त स्टक गरिएको छ र यी उत्पादहरूको आपूर्ति शृङ्खला (सप्लाई चेन) हरूले सामान्य रूपमा काम गरिरहेका छन्। सबै राज्यहरूलाई पीडीएस मट्टितेलको अतिरिक्त आवन्टन जारी गरिएको छ।
प्राकृतिक ग्यास:
माननीय अध्यक्ष महोदय,
5. प्राकृतिक ग्यासको आपूर्ति प्रबन्धन प्राथमिकताको आधारमा आवन्टन गरिएको छ अनि यसको स्थिति तत्कालको आवश्यकता भन्दा धेरै स्थिर छ। भारतले घरेलु स्तरमा लगभग 90 एमएमएससीएमडी (प्रति दिन मिलियन मेट्रिक मानक घन मिटर) प्राकृतिक ग्यास उत्पादन गर्दछ। यस अतिरिक्त 30 एमएमएससीएमडी ग्यास पहिला खाड़ी देशहरूका स्रोतहरूबाट आयात गरिन्थ्यो, जुन अहिले कतरको प्रमुख प्रशोधन एकाइबाट ‘फोर्स मेज्योर’ (अप्रत्याशित घटना) को घोषणाको कारण प्रभावित भएको छ। आवश्यक वस्तु ऐन अन्तर्गत 9 मार्च 2026 मा जारी गरिएको ‘प्राकृतिक ग्यास नियन्त्रण आदेश’ ले तत्काल प्राथमिकता एक अनुक्रम निर्धारण गरेको छ। घरहरूमा पाइपको माध्यमद्वारा जडान गरिएको घरेलु ग्यास र सवारी साधनहरूको लागि सीएनजीको आपूर्ति 100 प्रतिशत सुनिश्चित गरिएको छ, जसमा कुनै पनि प्रकारको कटौती गरिएको छैन। औद्योगिक र विनिर्माण उपभोक्ताहरूले आफ्नो अघिल्लो छ: महिनाको उनीहरूको औसत उपभोगको 80 प्रतिशतसम्म ग्यास उपलब्ध गराइएको छ। उर्वरक संयन्त्रहरूलाई 70 प्रतिशतसम्म ग्यास प्राप्त हुनेछ, जसले रोपाइँको मौसमभन्दा अगाडि कृषि इनपुट (खेतीका लागि आवश्यक सामग्री) को आपूर्ति शृङ्खलालाई सुरक्षित गर्नेछ। रिफाइनरी र पेट्रोकेमिकल एकाइहरूले ग्यासको आपूर्तिमा एक नियन्त्रित कटौती अस्वीकार गर्छन्, अनि यस प्रकार बचेको ग्यासलाई उच्च प्राथमिकताका क्षेत्रहरूतर्फ पुन: निर्देशित गरिनेछ। वैकल्पिक खरिदमार्फत यो अभावलाई उल्लेखनीय रूपमा पूरा गरिएको जानकारी सदनलाई गराउन पाउँदा म खुशी छु। वैकल्पिक आपूर्ति मार्गहरूमार्फत लगभग दैनिक रूपमा ठूला एलएनजी कार्गोहरू आइपुगिरहेका छन्, र लामो समयसम्म संघर्षको अवस्थामा पनि यो स्थिति कायम राख्न भारतसँग पर्याप्त मात्रामा ग्यास उत्पादन र आपूर्ति व्यवस्था गरिएको छ। प्रत्येक परिवार र उद्योगको लागि बिजुली उत्पादन पूर्ण रूपमा सुरक्षित छ।
एलपीजी:
माननीय अध्यक्ष महोदय,
6. यो ध्यान दिनुपर्छ कि भारतले पहिले आफ्नो एलपीजी आवश्यकताको लगभग 60 प्रतिशत कतार, यूएई, साउदी अरेबिया र कुवेत जस्ता खाडी देशहरूबाट आयात गर्दै आएको थियो र 40 प्रतिशत घरेलु रूपमा उत्पादन गरिन्छ। खरिद अहिले सक्रिय रूपमा विविधीकरण गरिएको छ, उपलब्ध खाडी स्रोतहरूका साथै संयुक्त राज्य अमेरिका, नर्वे, क्यानडा, अल्जेरिया र रूसबाट कार्गोहरू सुरक्षित गरिएको छ।
8 मार्च 2026 मा जारी गरिएको एलपीजी नियन्त्रण आदेशले सबै रिफाइनरीहरूलाई एलपीजी उत्पादन अधिकतम बनाउन र प्रोपेन, ब्युटेन, प्रोपाइलिन र ब्युटेन सहितको सी3 र सी4 हाइड्रोकार्बन स्ट्रिमहरूको सम्पूर्ण उत्पादन, विशेष गरी घरेलु खाना पकाउने ग्यासको लागि तीन तेल मार्केटिङ कम्पनीहरूलाई पठाउन निर्देशन दियो। त्यसैले, पछिल्ला पाँच दिनमा रिफाइनरी निर्देशनहरूको माध्यमद्वारा एलपीजी उत्पादन 28 प्रतिशतले बढाइएको छ, र थप खरिद सक्रिय रूपमा भइरहेको छ।
7. मोदी सरकारको प्रमुख प्राथमिकता भनेको भारतका 33 करोडभन्दा अधिक परिवारहरू, विशेष गरी गरीब र विपन्न वर्गका भान्साहरूमा कुनै पनि अभाव नहोस् भन्ने हो। घरेलु आपूर्ति पूर्ण रूपमा सुरक्षित छ र डेलिभरी चक्र अपरिवर्तित छ। घरेलु एलपीजी सिलिन्डरहरूको बुकिङदेखि लिएर डेलिभरीसम्मको मानक समय 2.5 दिन रहेको छ, जुन संकटपूर्व मानकहरूको समान छ। अस्पताल र शैक्षिक संस्थाहरूलाई निर्बाध प्राथमिकता आपूर्तिमा राखिएको छ; व्यापक मागको स्थितिहरूको पर्वाह नगरी एलपीजीसम्म उनीहरूको पहुँच पूर्ण रूपमा सुनिश्चित गरिएको छ। फिल्ड रिपोर्टहरूबाट के पत्ता लागेको छ भने वितरक र खुद्रा स्तरमा जमाखोरी र डराएर बुक्ङि (पेनिक बुकिङ) भइरहेको छ, जसको कारण उपभोक्ताहरूको चिन्ता बढ़ेको छ, न कि आपूर्तिमा कुनै वास्तविक कमी। यसबारे सदन स्पष्ट हुनुपर्छ: केही स्थानहरूमा हतारको बुकिङको दबाउले उत्पादन वा आपूर्ति असफलता होइन, माग विकृतिलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ। डेलिभरी प्रमाणीकरण कोड कभरेज 50 प्रतिशतबाट 90 प्रतिशत उपभोक्ताहरूमा विस्तार गरिँदैछ; यस प्रणाली अन्तर्गत, उपभोक्ताले आफ्नो दर्ता गरिएको मोबाइलमा एक-पटक कोडमार्फत प्राप्ति पुष्टि गरेपछि मात्र सिलिन्डर डेलिभरीको रूपमा लग गर्न सकिन्छ, जसले गर्दा दस्तावेज नभएको डाइभर्सन लुकाउन प्रभावकारी रूपमा असम्भव छ। शहरी क्षेत्रहरूमा माग व्यवस्थापन उपायको रूपमा 25 दिनको न्यूनतम बुकिङ अन्तर अनि ग्रामीण र दुर्गम क्षेत्रहरूमा 45 दिनको व्यवस्था गरिएको छ। ओएमसी क्षेत्रीय अधिकारीहरू र मिलावट विरोधी सेलले वितरक स्तरमा कार्यान्वयनको समन्वय गरिरहेका छन्। गृह सचिवले राज्य स्तरीय प्रशासनलाई केन्द्रीय आपूर्ति र कार्यान्वयन ढाँचासँग मिलाउन सबै राज्यका मुख्य सचिवहरूसँग बैठकको अध्यक्षता गरिसकेका छन्।
माननीय अध्यक्ष महोदय,
8. व्यावसायिक एलपीजीलाई कालोबजारी रोक्नको लागि विनियमित गरिएको छ, तर आतिथ्य क्षेत्रलाई दण्डित गर्न होइन। व्यावसायिक एलपीजी पूर्ण रूपमा अविनियमित, ओभर-द-काउन्टर बजारमा बजार मूल्यमा कुनै सरकारी अनुदान बिना बेचिन्छ, जसमा कुनै सरकारी सब्सिडी हुँदैन। कुनै पञ्जीकरण प्रणाली छैन, कुनै बुकिङ आवश्यकता छैन, कुनै डिजिटल प्रमाणीकरण छैन, र कुनै डेलिभरी पुष्टीकरण संयन्त्र छैन। कुनै पनि व्यवसाय वा व्यक्तिले बिक्री बिन्दुमा कुनै पनि मात्रामा सिलिन्डर खरिद गर्न सक्छ, सामान्य समयमा कुनै सरकारी नियन्त्रण बिना। आपूर्ति-प्रतिबन्धित वातावरणमा जहाँ सार्वजनिक चिन्ता बढ्छ, यो नियमनमुक्त संरचनाले बढेको मूल्यमा जम्मा गर्ने, मोड्ने र पुन: बिक्रीको लागि प्रत्यक्ष र अनियन्त्रित मार्ग सिर्जना गर्दछ। यदि व्यावसायिक आपूर्ति पूर्ण रूपमा अप्रतिबन्धित छोडिएको भए, काउन्टरबाट खरिद गरिएका सिलिन्डरहरू वास्तविक व्यावसायिक उपभोक्ता र घरेलु परिवारको खर्चमा ग्रे मार्केटमा मोड्न सकिन्थ्यो। त्यसकारण सरकारले जिम्मेवार मार्ग अपनाएको छ: स्पष्ट प्राथमिकता र पारदर्शी विनियोजन संयन्त्रका साथ यो च्यानललाई नियमन गर्न। 9 मार्च 2026 मा आईओसीएल, एचपीसीएल, र बीपीसीएलका कार्यकारी निर्देशकहरू सम्मिलित तीन सदस्यीय समिति गठन गरिएको थियो। देशभरका राज्य नागरिक आपूर्ति विभागहरू र रेस्टुरेन्ट संघहरूसँग व्यापक बैठकहरू सम्पन्न भएका छन् र जारी पनि छन्। समितिले उपलब्ध व्यावसायिक मात्रा पहिले वास्तविक प्रयोगकर्ताहरूसम्म पुग्न सुनिश्चित गर्न भूगोल र क्षेत्र अनुसार वास्तविक आवश्यकताको मूल्याङ्कन गरेको छ। एउटा प्रमुख निर्णयमा, कुनै पनि जम्माखोरी वा कालोबजारी नहोस् भनेर आजदेखि ओएमसीहरूद्वारा औसत मासिक व्यावसायिक एलपीजी आवश्यकताको 20% छुट्याइनेछ।
माननीय अध्यक्ष महोदय,
9. एलपीजी र ग्यास च्यानलहरूमा दबाउ कम गर्न वैकल्पिक इन्धन विकल्पहरू सक्रिय पारिएका छन्। खुद्रा आउटलेटहरू र पीडीएस च्यानलहरूमार्फत मट्टितेल उपलब्ध गराइँदैछ, र औद्योगिक र व्यावसायिक उपभोक्ताहरूका लागि इन्धन तेल उपलब्ध गराइँदैछ। एमओईएफसीसीले राज्य प्रदूषण नियन्त्रण बोर्डहरूलाई यस संकट अवधिको लागि, आतिथ्य र रेस्टुरेन्ट क्षेत्रको लागि एक महिनाको लागि वैकल्पिक इन्धनको रूपमा बायोमास, आरडीएफ गोली, र मट्टितेल/कोइला प्रयोग गर्न अनुमति दिन सल्लाह दिएको छ, जसले प्राथमिकता प्राप्त उपभोक्ताहरूको लागि एलपीजी स्विच गर्न र खाली गर्न संस्थाहरूको विस्तृत दायरा सक्षम पार्नेछ।
10. उपभोक्ता मूल्यहरू वैश्विक बजार अवस्थाबाट सुरक्षित छन्। जुलाई 2023 र मार्च 2026 को बीचमा साउदी सम्झौता मूल्य 41 प्रतिशतले बढ़ोत्तरी भए तापनि, सोही अवधिमा पीएमयूवाई लाभार्थी मूल्य 32 प्रतिशतले घटेको छ र दिल्लीमा प्रति 14.2 किलोग्राम सिलिन्डर 613 रुपियाँ रहेको छ। हालैको 60 रुपियाँ समायोजनपछि गैर-अनुदानित उपभोक्ता मूल्य 913 रुपियाँ रहेको छ, जुन बजार-निर्धारित मूल्य लगभग 987 रुपियाँ रहेको छ। प्रचलित वैश्विक बजार अवस्था अनुसार आवश्यक पर्ने प्रति सिलिन्डर 134 रुपियाँ समायोजनमध्ये, सरकारले 74 रुपियाँ अवशोषित गरेको छ। पीएमयूवाई परिवारको लागि प्रभावकारी अतिरिक्त लागत प्रति दिन 80 पैसा भन्दा कम छ। छिमेकमा समान एलपीजी मूल्यहरू पाकिस्तानमा 1,046 रुपियाँ, श्रीलंकामा 1,242 रुपियाँ र नेपालमा 1,208 रुपियाँ रहेको छ। 2024-25 मा लगभग 40,000 करोड रुपियाँको नोक्सानीको विरुद्धमा 30,000 करोड रुपियाँको ओएमसी क्षतिपूर्ति स्वीकृत गरिएको छ।
माननीय अध्यक्ष महोदय,
11. राज्य सरकारहरूले पूर्ण सहयोग र सक्रिय समन्वयका साथ प्रतिक्रिया दिएका छन्। 11 मार्च 2026 मा ओएमसीका वरिष्ठ अधिकारीहरूले सबै प्रमुख राज्यका राज्य प्रशासनहरूसँग भेटे: जसमा महाराष्ट्र, मध्य प्रदेश, छत्तीसगढ, गुजरात, गोवा, ओडिशा, पश्चिम बंगाल, बिहार, झारखण्ड, पञ्जाब, हिमाचल प्रदेश, जम्मू र कश्मीर, राजस्थान, उत्तर प्रदेश, दिल्ली, हरियाणा, उत्तराखण्ड, कर्नाटक, तमिलनाडु, केरला, तेलंगाना र आन्ध्र प्रदेशका मुख्य सचिवहरू र वरिष्ठ अधिकारीहरूलाई आपूर्ति स्थिति, प्राथमिकता अनुक्रम र कार्यान्वयन ढाँचाको बारेमा जानकारी गराइएको छ। जिल्लास्तरीय अनुगमन समितिहरू स्थापना भइरहेका छन्। धेरै राज्यहरूमा डाइभर्सन विरोधी छापा मारिएका छन् र मुद्दा दर्ता गरिएका छन्। यो राष्ट्रिय चुनौतीको जवाफ दिने सहकारी संघीयता हो जुन यसले माग गरेको समन्वयको साथ हो।
माननीय अध्यक्ष महोदय,
12. यो अफवाह फैलाउने वा झूटा कथाहरू फैलाउने समय होइन। भारतले रेकर्ड गरिएको इतिहासमा सबैभन्दा गम्भीर वैश्विक ऊर्जा अवरोधको सामना गरिरहेको छ। कच्चा आपूर्ति प्रवाह भइरहेको छ। घर र खेतहरूको लागि ग्यासलाई प्राथमिकता दिइएको छ। एलपीजी उत्पादन 28 प्रतिशतले बढाइएको छ। उपभोक्ता मूल्यहरू बजार र क्षेत्रीय तुलनाकर्ताहरूले निर्धारण गरेको भन्दा धेरै कम राखिएको छ। विद्यालयहरू खुला छन्। पेट्रोल अग्रभागमा छ। राजनीतिक सम्बद्धताको पर्वाह नगरी प्रत्येक नागरिकको यसमा हिस्सा छ। भारतले आफ्ना ऊर्जा योद्धाहरूको पछाडि, यो संकट व्यवस्थापन गर्ने संस्थाहरूको पछाडि र राष्ट्रिय हितको पछाडि एकताबद्ध उभिनुपर्छ। तयारीको रेकर्ड र संकटप्रति हाम्रो प्रतिक्रियाको रेकर्ड - यी दुवैले आफैँ नै केही बयान दिइरहेका छन्।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Statement by Union Minister for Petroleum and Natural Gas Shri Hardeep Singh Puri in Parliament on Measures Taken to Address Global Energy Supply Disruptions Arising from the Conflict in West Asia
12 MAR 2026 5:09PM by PIB Delhi
Union Minister for Petroleum and Natural Gas Shri Hardeep Singh Puri today made a statement in the Lok Sabha informing the House about the steps taken by the Ministry of Petroleum and Natural Gas in response to the disruption to global energy supply arising from the ongoing conflict in West Asia. The Minister apprised the House of the measures being undertaken to ensure the continued availability of petroleum products and to safeguard India’s energy security in the evolving global situation.
The statement made by the Minister is reproduced below:
Hon’ble Speaker Sir,
I rise to inform the House of steps taken in response to the disruption to the global energy supply arising from the ongoing conflict in West Asia.
Hon’ble Speaker Sir,
The world has not faced a moment like this in modern energy history. Today is the 13th day since the passage through the Strait of Hormuz, through which 20% of world’s crude, 20% of world’s natural gas and 20% of the world’s LPG flows, was disrupted following the military operation between Iran, Israel and the US. For the first time in recorded history, the Strait of Hormuz has been effectively closed to commercial shipping. Despite India having no role in causing the conflict, like many countries, India has to navigate through its consequences.
2. The contrast with how other nations are managing this crisis places India’s response in its sharpest relief. A country in our neighborhood has shut all schools for two weeks, moved government offices to a four-day work week, ordered 50 per cent of public employees to work from home, cut fuel allowances for official vehicles by half, and taken 60 per cent of government vehicles off the road. This country has experienced the largest single fuel price increase in its history, with petrol up approximately 20 per cent in a week. Another neighbor has closed universities early and brought forward the Eid-al-Fitr holiday to save fuel. Countries in SE Asia also have had to take energy rationing and conservation measures.
CRUDE and PETROL, DIESEL:
Hon’ble Speaker Sir,
3. India’s crude supply position is secure, and volumes secured exceed what Hormuz would have delivered. Before this crisis, approximately 45 per cent of India’s crude imports transited the Hormuz route. Thanks to Hon’ble PM’s outstanding diplomatic outreach and goodwill, India has secured crude volumes that exceed what the disrupted Strait route would have delivered in the same period. Non-Hormuz sourcing has risen to approximately 70 per cent of crude imports, up from 55 per cent before the conflict began. India sources crude from 40 countries, against 27 in 2006-07; this structural diversification, built through sustained policy over successive years, has given us options that other nations now find themselves without. Refineries are operating at high capacity utilisation; in several cases, they are exceeding 100 per cent.
4. There is no shortage of petrol, diesel, kerosene, ATF or fuel oil. The availability of petrol, diesel, aviation turbine fuel, kerosene, and fuel oil is fully assured. Retail outlets across the country are stocked and supply chains for these products are functioning normally. Additional allocation of PDS Kerosene has been issued to all the States.
NATURAL GAS:
Hon’ble Speaker Sir,
5. Natural gas supply has been managed through prioritised allocation, and the position is stable well beyond immediate need. India produces approximately 90 MMSCMD (Million Metric Standard Cubic Metres per Day) of natural gas domestically. A further 30 MMSCMD was previously imported through Gulf sources now affected by the force majeure declaration from a major Qatari processing facility. The Natural Gas Control Order issued on 9 March 2026 under the Essential Commodities Act established an immediate priority sequence. Domestic piped gas to homes and CNG for vehicles receive 100 per cent supply with no cuts. Industrial and manufacturing consumers will receive upto 80 per cent of their previous six-month average. Fertiliser plants will receive upto 70 per cent, protecting the agricultural input chain ahead of the sowing season. Refineries and petrochemical units absorb a managed reduction, with that gas redirected to higher-priority sectors. I am pleased to inform the House that the shortfall has been substantially offset through alternative procurement. Large LNG cargoes are arriving on an almost daily basis through alternative supply routes, and India has sufficient gas production and supply arrangements to sustain this position even in the event of a prolonged conflict. Power generation for every household and for industry is fully protected.
LPG:
Hon’ble Speaker Sir,
6. It should be noted that India was previously importing approximately 60 per cent of its LPG requirements from Gulf countries such as Qatar, UAE, Saudi Arabia, and Kuwait and 40 per cent is produced domestically. Procurement has now been actively diversified, with cargoes being secured from the United States, Norway, Canada, Algeria, and Russia, in addition to available Gulf sources.
The LPG Control Order issued on 8 March 2026 directed all refineries to maximise LPG yields and channel the entire output of C3 and C4 hydrocarbon streams, comprising propane, butane, propylene, and butenes, exclusively to the three Oil Marketing Companies for domestic cooking gas. Hence, in the last 5 days, LPG production has been increased by 28 per cent through refinery directives, and further procurement is actively underway.
7. Modi Govt’s foremost priority is that the kitchens of India’s 33+ crore families, especially the poor and the underprivileged, do not face any shortage. Domestic supply is fully protected and the delivery cycle is unchanged. The standard time from booking to delivery for domestic LPG cylinders remains 2.5 days, unchanged from pre-crisis norms. Hospitals and educational institutions have been placed on uninterrupted priority supply; their access to LPG is fully assured regardless of broader demand conditions. Field reports indicate hoarding and panic-booking at the distributor and retail level, driven by consumer anxiety rather than any actual supply shortage. The House should be clear on this: the rush-booking pressure in some localities reflects a demand distortion, not a production or supply failure. Delivery Authentication Code coverage is being expanded from 50 per cent to 90 per cent of consumers; under this system, a cylinder can only be logged as delivered when the consumer confirms receipt through a one-time code on their registered mobile, making undocumented diversion effectively impossible to conceal. A 25-day minimum booking gap has been introduced as a demand management measure in urban areas and 45 days in rural and durgam kshetra areas. OMC field officers and the Anti-Adulteration Cell are coordinating enforcement at the distributor level. The Home Secretary has chaired a meeting with Chief Secretaries of all states to align state-level administration with the central supply and enforcement framework.
Hon’ble Speaker Sir,
8. Commercial LPG has been regulated to prevent black marketing, not to penalise the hospitality sector. Commercial LPG is sold in a completely deregulated, over-the-counter market at market price, without any government subsidy. There is no registration system, no booking requirement, no digital authentication, and no delivery confirmation mechanism. Any business or individual can purchase cylinders in any quantity at the point of sale, with no government control in normal times. In a supply-constrained environment where public anxiety is elevated, this deregulated structure creates a direct and uncontrolled pathway for hoarding, diversion, and resale at inflated prices. Had commercial supply been left entirely unrestricted, cylinders purchased over the counter could have been diverted to the grey market at the expense of genuine commercial consumers and domestic households alike. The government has therefore taken the responsible course: to regulate this channel with clear priorities and a transparent allocation mechanism. A three-member committee comprising Executive Directors from IOCL, HPCL, and BPCL was constituted on 9 March 2026. Extensive meetings have been held with state civil supply departments and restaurant associations across the country and are continuing. The committee has assessed genuine need by geography and sector to ensure available commercial volume reaches genuine users first. In a major decision, 20% of the average monthly Commercial LPG requirement will be allocated from today by OMCs, in coordination with the State Governments so that there is no hoarding or black marketing.
Hon’ble Speaker Sir,
9. Alternate fuel options are being activated to ease pressure on LPG and gas channels. Kerosene is being made available through retail outlets and PDS channels, and fuel oil is being made available for industrial and commercial consumers. The MoEFCC has advised State Pollution Control Boards to permit, for the duration of this crisis period, the use of biomass, RDF pellets, and Kerosene/coal as alternate fuels for the hospitality and restaurant segment for 1 month, which would enable a wider range of establishments to switch and free up LPG for priority consumers.
10. Consumer prices have been shielded from global market conditions. Despite the Saudi Contract Price rising 41 per cent between July 2023 and March 2026, the PMUY beneficiary price has fallen 32 per cent in the same period and stands at Rs 613 per 14.2 kg cylinder in Delhi. The non-subsidised consumer price stands at Rs 913 following the recent Rs 60 adjustment, against a market-determined price of approximately Rs 987. Of the Rs 134 per cylinder adjustment required by prevailing global market conditions, the government absorbed Rs 74. The effective additional cost for a PMUY household is under 80 paise per day. Equivalent LPG prices in the neighbourhood stand at Rs 1,046 in Pakistan, Rs 1,242 in Sri Lanka, and Rs 1,208 in Nepal. OMC compensation of Rs 30,000 crore has been approved against losses of approximately Rs 40,000 crore in 2024-25.
Hon’ble Speaker Sir,
11. State governments have responded with full cooperation and active coordination. On 11 March 2026, senior OMC officials met with state administrations across every major state: Maharashtra, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Goa, Odisha, West Bengal, Bihar, Jharkhand, Punjab, Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir, Rajasthan, Uttar Pradesh, Delhi, Haryana, Uttarakhand, Karnataka, Tamil Nadu, Kerala, Telangana, and Andhra Pradesh. Chief Secretaries and senior officials have been briefed on the supply position, the priority sequence, and the enforcement framework. District-level monitoring committees are being established. Anti-diversion raids have been conducted and cases registered in multiple states. This is cooperative federalism responding to a national challenge with the coordination it demands.
Hon’ble Speaker Sir,
12. This is not the moment for rumour-mongering or fake narratives. India is navigating the most severe global energy disruption in recorded history. Crude supply is flowing. Gas is prioritised for homes and farms. LPG production has been stepped up by 28 per cent. Consumer prices are held far below what markets and regional comparators would dictate. Schools are open. Petrol is on the forecourt. Every citizen, regardless of political affiliation, has a stake in that. India must stand united behind its energy warriors, behind the institutions managing this crisis, and behind the national interest. The record of preparation and the record of response speak for themselves.