वित्त मन्त्रालय
कृषि शासनमा राज्य स्तरीय नवाचारले सकारात्मक परिणाम ल्याइरहेको छ : आर्थिक सर्वेक्षण
भूमि तथा संसाधन शासन, बजार सुधार, जल प्रबन्धन एवं प्रविधि तथा डिजिटल कृषि लगायतका विविध क्षेत्रमा नवाचार
29 JAN 2026 2:00PM by PIB Gangtok
नयाँ दिल्ली, 29 जनवरी 2026।
कैयौं भारतीय राज्यले हालका वर्षमा भूमि शासन, बजार, जल प्रबन्धन, प्रविधि अङ्गीकरण तथा फसल विविधिकरण सामेल गर्दै लक्षित कृषि सुधार अपनाएका छन्। यी पहलहरूले कृषि उत्पादनशीलतामा सुधार ल्याएको तथ्य आज केन्द्रिय वित एवं करपोरेट कार्यमन्त्री श्रीमती निर्मला सीतारमणद्वारा संसदमा पेश आर्थिक सर्वेक्षण 2025-26 मा उल्लेख गरिएको छ।
विभिन्न राज्यद्वारा अङ्गीकार गरिएका प्रमुख पहलका साथा शासन अनि योजना आधारित पहलका परिणाम यस प्रकार छन् :
भूमि तथा संसाधन शासन : आन्ध्र प्रदेशद्वारा हस्तक्षेपरोधी जमीनको खतियान जारी गर्न ड्रोन, निरन्तर परिचालित सन्दर्भ केन्द्र (सीओआरएस) तथा जीआइएस प्रयोग गर्दै आन्ध्र प्रदेश पुनर्सर्वेक्षण परियोजना (2021) कार्यान्वयन गरियो। 2025 सम्म, 6,901 गाउँ समेट्दै 81 लाख भूखण्डको पुनर्सर्वेक्षण गरी करिब 86,000 सीमा विवादको फर्छ्योट गरियो।
बिहारद्वारा जलीय कृषिको निम्ति चौर भूमि विकास गर्न मुख्यमन्त्री समेकित चौर विकास योजना (2025) शुभारम्भ गरी 22 वटा जिल्लामा 1,933 हेक्टर भूमिलाई मत्स्य उत्पादन अन्तर्गत ल्याइयो।
बजार सुधार : मध्य प्रदेशको सौदा पत्रक पहलले (2021) डिजिटल मञ्चको माध्यमद्वारा कृषकहरूबाट सीधै एमएसपी आधारित खरिद समर्थ बनाउँदै मण्डीमा भीड घटाउन र भुक्तानीको पारदर्शितामा सुधार ल्याएको छ। दिसम्बर 2025 सम्म, 1.03 लाख लेनदेन सम्पन्न भएको थियो।
आन्ध्र प्रदेशको ई-फार्ममार्केट मञ्चले कृषक अनि व्यापारीहरूलाई राइथु भरोसा केन्द्रहरूको माध्यमद्वारा जोड्ने काम गरेको छ।
जल प्रबन्धन : आसम राज्य सिञ्चाई योजनाले (2022) नयाँ योजना अनि सौर पम्पको माध्यमद्वारा सिञ्चाई क्षेत्र विस्तार गर्ने लक्ष्य राख्दै 2024-25 सम्म सकल 24.28 प्रतिशत कृषि भूमि सिञ्चित क्षेत्र बढाएको थियो।
उत्तर प्रदेश भूमिगत ल नियम (2020) ले पानी निकाल्ने नियम सुदृढ बनाउँदै 2025 सम्म आंशिक रूपमा भूमिगत जल पुनर्भरण वृद्धि गरेको थियो, तथापि पानी निकाल्ने परिमाण पनि बढेको थियो।
प्रविधि तथा डिटल कृषि : कर्नाटकको फ्रूट्स मञ्चले (2020) डीबीटी, एमएसपी खरिद तथा फसल सर्वेक्षणलाई सहयोग गर्ने एकिकृत कृषि तथ्याङ्ककोष सिर्जना गरी विविध योजनाका साथ 55 लाख कृषकलाई समेटेको छ।
झारखण्डद्वारा खेतबारी स्तरीय मार्गन तथा जलवायु सूचित योजना सक्षम बनान जीआइएस आधारित जलवायु स्मार्ट कृषि तथा कृषि स्ट्याक योजना (2024) शुरु गरियो, जहाँ परिणाम सूचक विकासको प्रक्रियामा छ। पूर्ववर्ती मार्गचित्रमाथि तयार बिहारको निम्ति चौथो कृषि मार्गचित्र (2023-28) -ले दूध अनि माचाको उत्पादनमा उल्लेखनीय वृद्धि ल्याइसकेको छ।
माथिका उदाहरणहरूले भारतीय कृषिको विकास गाथा कृषि शासनमा राज्य स्तरीय नवाचारमा आधारित हुँदै सकारात्मक परिणाम ल्याइरहेको प्रदर्शित गर्दछ।

Ministry of Finance
STATE LEVEL INNOVATIONS IN AGRICULTURAL GOVERNANCE LEADING TO POSITIVE OUTCOMES: ECONOMIC SURVEY
INNOVATIONS IN A RANGE OF SECTORS INCLUDING LAND AND RESOURCE GOVERNANCE, MARKET REFORMS, WATER MANAGEMENT AND TECHNOLOGY AND DIGITAL AGRICULTURE
29 JAN 2026 2:00PM by PIB Delhi
Several Indian states have undertaken targeted agricultural reforms in recent years, encompassing land governance, markets, water management, technology adoption, and crop diversification. These initiatives have improved farm outcomes states the Economic Survey 2025-26 tabled in Parliament today by the Union Minister of Finance and Corporate Affairs, Smt. Nirmala Sitharaman.
Certain key initiatives undertaken by various states and outcomes of the governance and scheme-based initiatives are as follows:
Land and Resource Governance: Andhra Pradesh implemented the Andhra Pradesh Resurvey Project (2021) using drones, Continuously Operating Reference Station (CORS), and GIS to issue tamper-proof digital land titles. As of 2025, 6,901 villages have been covered, with 81 lakh land parcels resurveyed and approximately 86,000 boundary disputes resolved.
Bihar launched the Mukhyamantri Samekit Chaur Vikas Yojana (2025) to develop chaur lands for aquaculture, bringing over 1,933 hectares under fish-based production across 22 districts.
Market Reforms: Madhya Pradesh’s Souda Patrak initiative (2021) enabled direct MSP based purchases from farmers through a digital platform, reducing mandi congestion and improving payment transparency. By December 2025, over 1.03 lakh transactions had been facilitated.
Andhra Pradesh’s e-Farmarket platform connected farmers and traders via Rythu Bharosa Kendras.
Water Management: Assam State Irrigation Plan (2022) aimed to expand irrigation coverage through new schemes and solar pumps, increasing gross irrigated area to 24.28 per cent of agricultural land by 2024–25.
Uttar Pradesh Ground Water Rules (2020) strengthened regulation of extraction, with groundwater recharge rising marginally by 2025, although extraction intensity also increased.
Technology and Digital Agriculture: Karnataka’s FRUITS platform (2020) created a unified farmer database supporting DBT, MSP procurement, and crop surveys, covering over 55 lakh farmers and multiple schemes.
Jharkhand launched a GIS-based Climate Smart Agriculture and Agri Stack Scheme (2024) to enable farm-level tracking and climate-informed planning, with outcome indicators still in development. Fourth Agriculture Roadmap of Bihar (2023–28) builds on earlier roadmaps, which have already led to significant increases in fish and milk production.
The above examples exhibit how the Indian Agriculture growth story is being driven by state level innovations in Agricultural Governance leading to positive outcomes.