Prime Minister's Office
Principal Secretary to the Prime Minister, Dr P K Mishra addresses Inaugural Session of the National Conference on ‘Ensuring Everyday Essentials – Public Services and Dignity for All’
Human Rights Day is not merely a commemoration of a historic declaration but an invitation to reflect on the lived experience of dignity: Dr P K Mishra
Human Rights Evolving to Include Technology, Environment, and Digital Inclusion: Dr P K Mishra
India Secures Everyday Essentials Through Four Pillars- Dignity at Home, Social Protection, Inclusive Economic Growth, and Justice for Vulnerable Communities: Dr P K Mishra
Dr P K Mishra underscores deepening citizen-centred governance, using technology responsibly, strengthening institutional foresight and ensuring dignity as the guiding principle of every public service
10 DEC 2025 3:32PM by PIB Delhi
Dr. P. K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister, addressed the inaugural session of the National Conference on Ensuring Everyday Essentials – Public Services and Dignity for All at Bharat Mandapam, New Delhi today. In his keynote remarks, he emphasised the significance of World Human Rights Day for democratic nations like India, where constitutional ideals, democratic institutions and societal values converge to protect and promote human dignity. He recalled Article 25(1) of the Universal Declaration of Human Rights (1948), which guarantees the right to an adequate standard of living, including food, clothing, housing, medical care, social services and security in times of vulnerability. Human Rights Day, he observed, is not merely a commemoration but an invitation to reflect on dignity in everyday life. The year’s theme, “Human Rights, Our Everyday Essentials”, highlights the role of public services and institutions in shaping citizens’ interaction with the State.
Dr. Mishra recalled India’s historic role in shaping the UDHR, particularly the contribution of Dr. Hansa Mehta, who ensured the Declaration affirmed “all human beings are born free and equal,” a decisive step for gender equality. Rights, he emphasised, must be realised through access to food, water, shelter, education and justice. Human rights thinking has evolved from civil and political rights to encompass social, economic and cultural rights, and now extends to technology, digital systems, environmental concerns and new vulnerabilities. Dignity today, he remarked, is shaped not only by freedoms but also by access to privacy, mobility, clean environment and digital inclusion.
India’s civilizational ethos, he said, has long placed dignity and duty at the centre of public life. Concepts such as dharma, nyaya, karuna and seva emphasised righteous conduct and welfare, while ahimsa encouraged restraint and vasudhaiva kutumbakam fostered belonging to a larger human family. These principles influenced the framing of the Constitution, from universal adult franchise and enforceable rights to directive principles prioritising education, health, livelihood and welfare.
Reflecting on the decade prior to 2014, Dr. Mishra noted that India pursued a rights-based approach to development through legislations such as the Right to Education Act, MGNREGA and National Food Security Act. However, enacting rights without effective delivery undermined credibility. Since 2014, the government has emphasised a saturation approach, ensuring no eligible beneficiary is left out. This marked a shift from “paper rights” to “implemented rights,” supported by digital infrastructure, direct benefit transfers and outreach campaigns such as the Viksit Bharat Sankalp Yatra. Poverty alleviation, he stressed, is the most effective human rights intervention, with 25 crore Indians lifted out of poverty in the last decade, corroborated by the Household Consumption Expenditure Survey 2023-24.
Dr. Mishra outlined four pillars securing everyday essentials. The first, dignity at home, has been advanced through housing, water, sanitation, electricity and clean fuel, with PM Awas Yojana, Jal Jeevan Mission, Swachh Bharat Abhiyan, Saubhagya and Ujjwala Yojana transforming lives. The second, social protection, ensured food security and health assurance, with PM Garib Kalyan Anna Yojana feeding 80 crore people during COVID-19 and Ayushman Bharat–PMJAY covering 42 crore citizens. Insurance, pensions and new labour laws extended benefits to informal and gig workers, while reforms such as the Mental Healthcare Act assured dignity for vulnerable groups. The third pillar, inclusive economic growth, was advanced through financial inclusion and empowerment. The JAM Trinity revolutionised direct benefit transfers, over 56 crore Jan Dhan accounts brought the unbanked into formal finance, and schemes like PM Mudra Yojana and PM SVANidhi enabled enterprise creation. Women’s empowerment was highlighted through SHGs, “Lakhpati Didis,” Beti Bachao Beti Padhao and the historic one-third reservation in legislatures. The fourth pillar, justice and protection of vulnerable communities, was strengthened through new Criminal Law Codes, fast-track courts, POCSO Act, Rights of Persons with Disabilities Act and PM-JANMAN for tribal communities. Humanitarian assistance, including Vaccine Maitri, reflected India’s belief in the universality of human rights.
Driven by the Prime Minister’s call for Jan Bhagidari, public service delivery has shifted from prescribing to responding, from delivering schemes to delivering dignity, and from viewing people as beneficiaries to partners in nation-building. India’s election to the UN Human Rights Council reflects global confidence in democratic institutions and inclusive development.
Urging the National Human Rights Commission to adapt frameworks for emerging challenges as India advances toward Viksit Bharat 2047, Shri Mishra highlighted climate change, environmental justice, data protection, algorithmic fairness, responsible AI, gig work vulnerabilities and digital surveillance as pressing concerns.
Concluding, Dr Mishra emphasised that good governance is itself a fundamental right, defined by efficiency, transparency, grievance redressal and timely service delivery. He envisioned a modern, inclusive nation with liveable cities and vibrant villages, stressing citizen-centred governance, responsible technology use and collective action to ensure dignity, justice and development for all.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী, দা. পি.কে. মিশ্রানা 'এন্স্যোরিং এব্রিদে ইসেন্সিয়েলস- পব্লিক সর্বিসেস এন্দ দিগ্নিতী ফোর ওল' হায়বা নেস্নেল কনফরেন্সকী হৌদোকপগী সেসনদা ৱা ঙাংখ্রে
হ্যুমেন রাইতস দে অসি পুৱারী ওইরবা দিক্লারেসন অমগী নিংশিং থৌরম অমখক্তমক নত্তে, অদুবু ইকাই খুম্নরবা পুন্সি মহিং অমগী এক্সপরিয়েন্স অদুগী মরমদা খন্থনবা কৌবনি: দা. পি.কে.
তেক্নোলোজী, এনভাইরনমেন্ত অমসুং দিজিতেল ইনক্লুজন য়াওহন্নবা মীওইবগী হকশিংদা অওনবা লাক্লি: দা. পি.কে.
ভারতনা য়ুমদা ইকাই খুম্নবা, খুন্নাইগী ঙাক-শেনবা, ইনক্লুসিব ইকোনোমিক গ্রোথ, অমসুং শোল্লবা কাংলুপশিংগীদমক জস্তিস হায়রিবা য়ুম্বী মরি অসিগী খুত্থাংদা নুমিৎ খুদিংগী তঙাই ফদবা পোৎলমশিং ফংহল্লি: দা. পি.কে.
দা. পি.কে. মিশ্রানা সিতিজন-সেন্তর্দ গবর্নেন্স হেন্না চেৎশিলহনবা, তেক্নোলোজীবু য়াম্না মতিকচাবা মওংদা শীজিন্নবা, ইনস্তিত্যুস্নেল ফোর্সাইত মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং ইকাই খুম্নবা হায়বসিনা পব্লিক সর্ভিস খুদিংমক্কী লমজিং-লমতাকপা প্রিন্সিপল ওইনা ওইহনবা হায়বা অসিদা মরুওইবা পীখি
10 DEC 2025 3:32PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী, দা. পি. কে. মিশ্রানা ঙসি ন্যু দিল্লীগী ভারত মন্দাপমদা 'এন্স্যোরিং এব্রিদে ইসেন্সিয়েলস- পব্লিক সর্বিসেস এন্দ দিগ্নিতী ফোর ওল হায়বা হীরম অসিগী মতাংদা পাংথোকপা নেস্নেল কনফরেন্সকী হৌদোকপগী সেসনদা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্কী মরুওইবা ৱারোলদা মহাক্না ভারতকুম্বা দেমোক্রেতিক ওইবা লৈবাকশিংগীদমক মালেমগী হ্যুমেন রাইতস দেগী মরুওইবা অদু পনখি। ভারত অসিদি কনস্তিত্যুস্নেল আইদিয়লশিং, দেমোক্রেতিক ওইবা ইনস্তিত্যুসনশিং অমসুং খুন্নাইগী ভেল্যুশিংনা মীওইবগী মগুন ঙাক্নবা অমসুং প্রমোৎ তৌনবগীদমক পুনশিন্নরি। মহাক্না য়ুনিভর্সেল দিক্লারেসন ওফ হ্যুমেন রাইতস (1948) গী আর্তিকল 25 (1) নিংশিংখি, মসিনা অৱাবা তারবা মতমদা চানবা চিঞ্জাক, ফি-রোল, য়ুম, মেদিকেল কেয়র, সোসিয়েল সর্ভিস অমসুং সেক্যুরিতী য়াওনা মতিক চাবা পুন্সি মহিং ফংবা য়াবগী হক পীরি। মহাক্না হায়খি, হ্যুমেন রাইতস দে অসি কুমহৈ অমখক্তমক নত্তে মসি নুমিৎ খুদিংগী ওইবা পুন্সিদা ইকাই খুম্নবা উৎনবা চেবাউ পীবনি। চহি অসিগী থিম, "হ্যুমেন রাইতস, আউর এব্রিদে ইসেন্সিয়েল" অসিনা প্রজাশিংগা স্তেতকা মরী লৈনবদা মীয়ামগী সর্ভিসশিং অমসুং ইনস্তিত্যুসনশিংনা লৌরিবা থৌদাংবু ময়েক শেংহল্লি।
দা. মিশ্রানা UDHR শেমগৎপদা ভারতনা লৌখিবা পুৱারী ওইরবা থৌদাং, মরুওইনা দা. হন্সা মেহতাগী থৌদাং অদু নীংশিংখি, মহাক্না "মীওই খুদিংমক নীংতম্না অমসুং চপ মান্ননা পোকলকই" হায়বা দিক্লেরেসন অসি ময়েক শেংনা ফোংদোকখি, মসি জেন্দর ইক্বেলিতিগী মায়কৈদা অচৌবা খোঙথাং অমনি। হকশিং অসি চানবা চিঞ্জাক, ঈশিং, য়ুম, মহৈ-মশিং অমসুং অচুম্বা ৱায়েল ফংহন্দুনা ফংহনগদবনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মীওইবগী হকশিংগী ৱাখল্লোন অসি সিভিল অমসুং পোলিতিকেল রাইতশিংদগী সোসিয়েল, ইকোনোমিক অমসুং কলচরেল রাইতশিং য়াওহন্নবগীদমক্তা ইভোলুসন তৌরকখি, অমসুং হৌজিক্তি তেক্নোলোজী, দিজিতেল সিস্তেমশিং, অকোইবগী ফিভমগী মতাংদা খনবা অমসুং অনৌবা ভলনেরবিলিতীশিং য়াওহন্নবগীদমক্তা পাকথোক চাউথোক্লে। ঙসিদি ইকাই খুম্নবা অসি নীংতম্বা খক্তনা নত্তনা প্রাইভেসী, মোবিলিতী, ক্লিন এনভাইরনমেন্ত অমসুং দিজিতেল ইনক্লুজনগী খুদোংচাবসু পীরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
ভারতকী সিভিলাইজেস্নেল ইথোসনা মতম শাংনা মীয়ামগী পুন্সিদা ইকাই খুম্নবা অমসুং থৌদাংবু মরুওইনা থম্লি হায়না মহাক্না হায়খি। ধর্মা, নয়ায়া, কারুনা অমসুং সেবাগুম্বা ৱাখল্লোনশিংনা অচুম্বা লমচৎ অমসুং য়াইফ-থৌরাংদা মিৎয়েং চঙখি, অদুগা অহীমসানা ফাথবা অমসুং ভাসুধৈব কুতুম্বকমনা চাউরবা মীওইবগী ইমুং অমগী শরুক অমা ওইবগী ৱাখল্লোন অসি শণ্দোকখি। য়ুনিভর্সেল এদল্ত ফ্রেঞ্চাইজ অমসুং চৎনহনগদবা হকশিংদগী হৌরগা এজুকেসন, হকশেল, হিংনবগী লম্বী অমসুং য়াইফ-থৌরাংদা মরুওইবা থম্বা দিরেক্তিব প্রিন্সিপলশিং ফাওবা হায়রিবা প্রিন্সিপলশিং অসিনা সংবিধান শেমগৎপদা ইথিল পীখি।
2014গী মমাংগী দিকেদ অদুদা মিৎয়েং থম্লদুনা দা. মিশ্রানা ভারতনা রাইৎ তু এজুকেসন এক্ত, MGNREGA অমসুং নেস্নেল ফুদ সেক্যুরিতী এক্তকুম্বা আইনগী খুত্থাংদা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক হকশিংদা য়ুম্ফম ওইবা থৌওং অমা চত্থখি হায়না ফোংদোকখি। অদুম ওইনমক, ইফেক্তিব ওইবা দেলিভরী য়াওদনা হকশিং চৎনহনবা অসিনা থাজবা থুগাইখি। 2014দগী সরকারনা ইলিজিবল ওইরবা বেনিফিসরী অমত্তা চিত্থদনবা, সেচুরেসন এপ্রোচতা মিৎয়েং থম্লি। মসিনা দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর অমসুং বিক্সিত ভারত সঙ্কলপ য়াত্রাগুম্বা আউতরিচ কেম্পেনশিংনা মতেং পাংলিবা "পেপর রাইৎশিং"দগী "ইম্প্লিমেন্ত তৌরবা রাইৎশিং"দা অহোংবা লাকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লায়রবা কোকহনবা হায়বা অসি খ্বাইদগী অফবা হ্যুমেন রাইৎ ইন্তরভেন্সননি। হৌখিবা চহী তরা অসিদা ভারত মচা কোতি 25 লায়রবা কোকহনখ্রে। মসি হাউসহোল্দ কঞ্জুমসন এক্সপেন্দিচর সর্ভে 2023-24না ময়েক শেংনা তাক্লি।
দা. মিশ্রানা নুমিৎ খুদিংগী তঙাইফদবা পোৎলমশিং ফংহন্নবগী য়ুম্বী মরি শন্দোক্না তাকখি। অহানবদা, য়ুমদা ইকাই খুম্নবা হায়বা অসি হাউসিং, ঈশিং, সেনিতেসন, ইলেক্ত্রিসিতী অমসুং ক্লিন ফ্যুলগী খুত্থাংদা খুমাং চাউশিনহনখি, পি.এম. আৱাস য়োজনা, জল জীৱন মিসন, স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান, সৌভাগ্য অমসুং উজ্জ্বলা য়োজনাগী খুত্থাংদা পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লি। অনিশুবদা, সোসিয়ল প্রোতেক্সন, ফুদ সেক্যুরিতী অমসুং হেল্থ এশুরেন্স ফংহনখি, পি.এম. গরিব কল্যান অন্ন য়োজনানা কোবিদ-১৯গী মনুংদা মীওই কোতি ৮০বু চানবা অচা-অথক পীখি অমসুং আয়ুশ্মান ভারত-PMJAYনা নাগরিক কোতি ৪২বু কোনশিনখি। ইন্সুরেন্স, পেন্সন অমসুং অনৌবা লেবর লোশিংনা ইনফোর্মেল অমসুং গিগ ৱার্করশিংদা কান্নবা পীখি, অদুগা মেন্তেল হেল্থকেয়র এক্তকুম্বা রিফোর্মশিংনা খ্বাইদগী হেন্না শোত্থরবা কাঙলুপশিংদা ইকাই খুম্নবা উৎখি। অহুমশুবা য়ুম্বী, ইনক্লুসিব ইকোনোমিক গ্রোথ অসি ফাইনান্সিয়েল ইনক্লুসন অমসুং এম্পাৱরমেন্তকী খুত্থাংদা মাংলোমদা চংশিল্লি। JAM ত্রিনিতীনা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরদা অহোংবা পুরকখি, জন ধন একাউন্ত কোতি ৫৬ হেনবনা বেঙ্কিংগী খুদোংচাবা লৈতবশিংবু ফোরমেল ফাইনান্সকী খুদোংচাবা ফংহনখি, অমসুং পি.এম. মুদ্রা য়োজনা অমসুং পি.এম. স্বানিধিগুম্বা স্কিমশিংনা এন্তরপ্রাইজ শেমগৎপা ঙমহনখি। SHGশিং, “লাখপতি দিদিশিং”, বেতি বচাও বেতি পরাও অমসুং লেজিস্লেচরশিংদা পুৱারী ওইরবা শরুক অহুমগী মনুংদা অমা রিজার্বেসন পীদুনা নুপীশিংগী শক্তি লৈহনবগী মতাংদা মরুওইনা পনখি। মরিশুবা য়ুম্বী, অচুম্বা ৱায়েল অমসুং খ্বাইদগী হেন্না শোত্থরবা কাংলুপশিংগী ঙাক-শেনবা অসি অনৌবা ক্রিমিনেল লো কোদশিং, ফাস্ত ত্রেক কোর্তশিং, POCSO এক্ত, দিসএবল পর্সনশিংগী হকশিংগী এক্ত অমসুং ত্রাইবেল কাংলুপশিংগীদমক PM-JANMANগী খুত্থাংদা মপাঙ্গল কনখৎহনখি। ভেক্সিন মৈত্রী য়াওনা মীওইবগী ওইবা মতেং পীনবা অসিনা মীওইবগী হকশিংগী য়ুনিভর্সেলিতীদা ভারতকী থাজবা অদু উৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা জন ভাগিদারীগীদমক্তা হায়খিবা অদুগী মতুং ইন্না, পব্লিক সর্ভিস দেলিভরী অসি প্রেস্ক্রাইব তৌবদগী রেস্পোন্দ তৌবদা, স্কিমশিং পীনবদগী দিগ্নিতি পীনবদা, অমসুং মীওইশিংবু বেনিফিসরী ওইনা উবদগী নেসন বিল্দিংদা পার্তনর ওইনা উবা হায়বা অসিগী মাইকৈদা হোংখ্রে। য়ু.এন. হ্যুমেন রাইতস কাউন্সিলদা ভারতকী মীখলনা গ্লোবেলনা দেমোক্রেতিক ইনস্তিত্যুসনশিং অমসুং ইনক্লুসিব দিবেলপমেন্তদা থম্লিবা থাজবা অদুবু ময়েক শেংনা উৎলি।
ভারতনা বিক্সিত ভারত 2047কী মায়কৈদা খোংজেল য়াংশিনবা মতমদা থোরকপা শিংনবশিংগীদমক্তা ফ্রেমৱার্ক শেম্নবা নেস্নেল হ্যুমেন রাইতস কম্মিসনদা তকশিনখি। শ্রী মিশ্রানা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, এনভাইরোনমেন্ত জস্তিস, দেতা প্রোতেক্সন, অলগোরিথমিক ফেয়রনেস, রেস্পোন্সিবল AI, গিগ ৱার্ক ভর্নরেবিলিতী অমসুং দিজিতেল সর্ভিলেন্স অসি মরুওইবা ৱাফমশিংনি হায়না ফোংদোকখি।
অরোইবদা, দা. মিশ্রানা ফোংদোকখি মদুদি অফবা লৈঙাকপা হায়বসি মশামক ফন্দামেন্তেল রাইত অমনি, মসি ইফিসেন্সী, ত্রান্সপরেন্সী, গ্রিভান্স রিদ্রেসেল অমসুং মতম চানা সর্ভিস দেলিভরীনা মশক তাকই। মহাক্না নিংথিনা লৈবা য়াবা শহরশিং অমসুং ভাইবরেন্ত ওইবা খুঙ্গংশিংগা লোইননা মোদর্ন, ইনক্লুসিব নেসন অমগী মঙলান থমখি। মীপুম খুদিংমক্কীদমক ইকাই খুম্নবা, অচুম্বা ৱায়েল অমসুং চাউখৎপা ফংহন্নবা সিতিজন-সেন্ত্রিক গোবর্নেন্স, তেক্নোলোজীগী মথৌ শক খঙনা শিজিন্নবা অমসুং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মতাংদা মহাক্না য়াম্না মরু ওইনা পনখি।