Prime Minister's Office
Principal Secretary to the Prime Minister, Dr P K Mishra addresses Inaugural Session of the National Conference on ‘Ensuring Everyday Essentials – Public Services and Dignity for All’
Human Rights Day is not merely a commemoration of a historic declaration but an invitation to reflect on the lived experience of dignity: Dr P K Mishra
Human Rights Evolving to Include Technology, Environment, and Digital Inclusion: Dr P K Mishra
India Secures Everyday Essentials Through Four Pillars- Dignity at Home, Social Protection, Inclusive Economic Growth, and Justice for Vulnerable Communities: Dr P K Mishra
Dr P K Mishra underscores deepening citizen-centred governance, using technology responsibly, strengthening institutional foresight and ensuring dignity as the guiding principle of every public service
10 DEC 2025 3:32PM by PIB Delhi
Dr. P. K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister, addressed the inaugural session of the National Conference on Ensuring Everyday Essentials – Public Services and Dignity for All at Bharat Mandapam, New Delhi today. In his keynote remarks, he emphasised the significance of World Human Rights Day for democratic nations like India, where constitutional ideals, democratic institutions and societal values converge to protect and promote human dignity. He recalled Article 25(1) of the Universal Declaration of Human Rights (1948), which guarantees the right to an adequate standard of living, including food, clothing, housing, medical care, social services and security in times of vulnerability. Human Rights Day, he observed, is not merely a commemoration but an invitation to reflect on dignity in everyday life. The year’s theme, “Human Rights, Our Everyday Essentials”, highlights the role of public services and institutions in shaping citizens’ interaction with the State.
Dr. Mishra recalled India’s historic role in shaping the UDHR, particularly the contribution of Dr. Hansa Mehta, who ensured the Declaration affirmed “all human beings are born free and equal,” a decisive step for gender equality. Rights, he emphasised, must be realised through access to food, water, shelter, education and justice. Human rights thinking has evolved from civil and political rights to encompass social, economic and cultural rights, and now extends to technology, digital systems, environmental concerns and new vulnerabilities. Dignity today, he remarked, is shaped not only by freedoms but also by access to privacy, mobility, clean environment and digital inclusion.
India’s civilizational ethos, he said, has long placed dignity and duty at the centre of public life. Concepts such as dharma, nyaya, karuna and seva emphasised righteous conduct and welfare, while ahimsa encouraged restraint and vasudhaiva kutumbakam fostered belonging to a larger human family. These principles influenced the framing of the Constitution, from universal adult franchise and enforceable rights to directive principles prioritising education, health, livelihood and welfare.
Reflecting on the decade prior to 2014, Dr. Mishra noted that India pursued a rights-based approach to development through legislations such as the Right to Education Act, MGNREGA and National Food Security Act. However, enacting rights without effective delivery undermined credibility. Since 2014, the government has emphasised a saturation approach, ensuring no eligible beneficiary is left out. This marked a shift from “paper rights” to “implemented rights,” supported by digital infrastructure, direct benefit transfers and outreach campaigns such as the Viksit Bharat Sankalp Yatra. Poverty alleviation, he stressed, is the most effective human rights intervention, with 25 crore Indians lifted out of poverty in the last decade, corroborated by the Household Consumption Expenditure Survey 2023-24.
Dr. Mishra outlined four pillars securing everyday essentials. The first, dignity at home, has been advanced through housing, water, sanitation, electricity and clean fuel, with PM Awas Yojana, Jal Jeevan Mission, Swachh Bharat Abhiyan, Saubhagya and Ujjwala Yojana transforming lives. The second, social protection, ensured food security and health assurance, with PM Garib Kalyan Anna Yojana feeding 80 crore people during COVID-19 and Ayushman Bharat–PMJAY covering 42 crore citizens. Insurance, pensions and new labour laws extended benefits to informal and gig workers, while reforms such as the Mental Healthcare Act assured dignity for vulnerable groups. The third pillar, inclusive economic growth, was advanced through financial inclusion and empowerment. The JAM Trinity revolutionised direct benefit transfers, over 56 crore Jan Dhan accounts brought the unbanked into formal finance, and schemes like PM Mudra Yojana and PM SVANidhi enabled enterprise creation. Women’s empowerment was highlighted through SHGs, “Lakhpati Didis,” Beti Bachao Beti Padhao and the historic one-third reservation in legislatures. The fourth pillar, justice and protection of vulnerable communities, was strengthened through new Criminal Law Codes, fast-track courts, POCSO Act, Rights of Persons with Disabilities Act and PM-JANMAN for tribal communities. Humanitarian assistance, including Vaccine Maitri, reflected India’s belief in the universality of human rights.
Driven by the Prime Minister’s call for Jan Bhagidari, public service delivery has shifted from prescribing to responding, from delivering schemes to delivering dignity, and from viewing people as beneficiaries to partners in nation-building. India’s election to the UN Human Rights Council reflects global confidence in democratic institutions and inclusive development.
Urging the National Human Rights Commission to adapt frameworks for emerging challenges as India advances toward Viksit Bharat 2047, Shri Mishra highlighted climate change, environmental justice, data protection, algorithmic fairness, responsible AI, gig work vulnerabilities and digital surveillance as pressing concerns.
Concluding, Dr Mishra emphasised that good governance is itself a fundamental right, defined by efficiency, transparency, grievance redressal and timely service delivery. He envisioned a modern, inclusive nation with liveable cities and vibrant villages, stressing citizen-centred governance, responsible technology use and collective action to ensure dignity, justice and development for all.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব ডঃ পি কে মিশ্ৰই ‘দৈনন্দিন প্ৰয়োজনীয়তা- জনসেৱা আৰু সকলোৰে মৰ্য্যাদা নিশ্চিতকৰণ’ শীৰ্ষক ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ উদ্বোধনী অধিবেশনত ভাষণ প্ৰদান কৰে
মানৱ অধিকাৰ দিৱস কেৱল ঐতিহাসিক ঘোষণাৰ স্মাৰক নহয়, বৰঞ্চ মৰ্য্যাদাৰ জীৱন্ত অভিজ্ঞতাক অৱলোকনৰ এক উপলক্ষঃ ডঃ পি কে মিশ্ৰ
প্ৰযুক্তি, পৰিবেশ আৰু ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তিক সামৰি ল’বলৈ মানৱ অধিকাৰৰ বিকাশ ঘটিছেঃ ডঃ পি কে মিশ্ৰ
ঘৰুৱা মৰ্য্যাদা, সামাজিক সুৰক্ষা, সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক বিকাশ আৰু দুৰ্বল সমাজৰ বাবে ন্যায়- ভাৰতে এই চাৰিটা স্তম্ভৰ জৰিয়তে দৈনন্দিন প্ৰয়োজনীয়তাক সুৰক্ষিত কৰিছেঃ ডঃ পি কে মিশ্ৰ
ডঃ পি কে মিশ্ৰই নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক শাসন ব্যৱস্থাক গভীৰ, প্ৰযুক্তিৰ দায়িত্বশীল ব্যৱহাৰ, প্ৰতিষ্ঠানিক দূৰদৰ্শিতাক সুদৃঢ় আৰু প্ৰতিটো জনসেৱাৰ পথ-প্ৰদৰ্শক নীতি হিচাপে মৰ্য্যাদা নিশ্চিতকৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে
10 DEC 2025 3:32PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰধান সচিব ডঃ পি কে মিশ্ৰই আজি নতুন দিল্লীৰ ভাৰত মণ্ডপমত আয়োজিত ‘দৈনন্দিন প্ৰয়োজনীয়তা- জনসেৱা আৰু সকলোৰে মৰ্য্যাদা নিশ্চিতকৰণ’ শীৰ্ষক ৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলনৰ উদ্বোধনী অধিবেশনত ভাষণ প্ৰদান কৰে। তেওঁ ভাৰতৰ দৰে গণতান্ত্ৰিক ৰাষ্ট্ৰ এখনৰ বাবে বিশ্ব মানৱ অধিকাৰ দিৱসৰ তাৎপৰ্য্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। য’ত সাংবিধানিক আদৰ্শ, গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু সমাজৰ প্ৰমূল্যবোধ একত্ৰিত হৈ মানৱ মৰ্য্যাদা ৰক্ষা আৰু ইয়াক প্ৰসাৰিত কৰিছে। তেওঁ মানৱ অধিকাৰৰ সাৰ্বজনীন ঘোষণা (১৯৪৮)-ৰ ২৫(১) অনুচ্ছেদৰ কথা স্মৰণেৰে কয় যে এই অনুচ্ছেদে অসহায় সময়ত অন্ন, বস্ত্ৰ, বাসস্থান, চিকিৎসা সেৱা, সামাজিক সেৱা আৰু নিৰাপত্তাকে প্ৰমুখ্য কৰি পৰ্য্যাপ্ত জীৱন ধাৰণৰ অধিকাৰৰ নিশ্চয়তা প্ৰশস্ত কৰিছে। তেওঁ কয় যে মানৱ অধিকাৰ দিৱস কেৱল ঐতিহাসিক ঘোষণাৰ স্মাৰক নহয়, বৰঞ্চ মৰ্য্যাদাৰ জীৱন্ত অভিজ্ঞতাক অৱলোকনৰ এক উপলক্ষ। এই বৰ্ষৰ বিষয়বস্তু, “মানৱ অধিকাৰ, আমাৰ দৈনন্দিন প্ৰয়োজনীয়তা”-ই ৰাষ্ট্ৰৰ সৈতে নাগৰিকৰ পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ গঢ় দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত ৰাজহুৱা সেৱা আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ভূমিকাক উজ্জ্বল কৰি তুলিছে।
ডঃ মিশ্ৰই ইউডিএইচআৰ যুগুতৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ঐতিহাসিক ভূমিকা, বিশেষকৈ ডঃ হংসা মেহতাৰ অৱদানৰ কথা স্মৰণ কৰে। তেওঁ ঘোষণাপত্ৰখনে “সকলো লোকেই জন্মগতভাৱে স্বাধীন আৰু সমান” বুলি দৃঢ় কৰাটো নিশ্চিত কৰিছিল। এয়া আছিল লিংগ সমতাৰ বাবে এক নিৰ্ণায়ক পদক্ষেপ। তেওঁ কয় যে অন্ন, পানী, বাসস্থান, শিক্ষা আৰু ন্যায়ৰ সুবিধাৰ জৰিয়তে অধিকাৰ বাস্তৱায়িত হ’ব লাগিব। মানৱ অধিকাৰৰ চিন্তাধাৰা নাগৰিক আৰু ৰাজনৈতিক অধিকাৰৰ পৰা সামাজিক, অৰ্থনৈতিক আৰু সাংস্কৃতিক অধিকাৰক সামৰি লৈ বিকশিত হৈছে আৰু এতিয়া ই প্ৰযুক্তি, ডিজিটেল ব্যৱস্থা, পাৰিপাৰ্শ্বিক চিন্তা আৰু নতুন দুৰ্বলতালৈকে বিস্তৃত হৈছে। তেওঁ কয় যে আজিৰ মৰ্য্যাদা কেৱল স্বাধীনতাৰ দ্বাৰাই নহয়, বৰঞ্চ গোপনীয়তা, ম’বিলিটি, পৰিষ্কাৰ পৰিবেশ আৰু ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তিৰ সুবিধাও আধাৰিত হৈ পৰিছে।
তেওঁ ভাৰতৰ সভ্যতাবাদী নীতি-নিয়মে দীৰ্ঘদিন ধৰি জনজীৱনৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত মৰ্য্যাদা আৰু কৰ্তব্যক স্থান দি আহিছে বুলিও কয়। ধৰ্ম, ন্যায়, কৰুণা আৰু সেৱাৰ দৰে ধাৰণাসমূহে সৎ আচৰণ আৰু কল্যাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। একেদৰে অহিংসাই সংযম আৰু বৃহত্তৰ মানৱ পৰিয়ালৰ অন্তৰ্গত হোৱাৰ পোষকতা কৰা বসুধৈৱ কুটুম্বকক উৎসাহিত কৰিছিল। এই নীতিসমূহে সংবিধানৰ কাঠামোক প্ৰভাৱিত কৰিছিল। সাৰ্বজনীন প্ৰাপ্তবয়স্ক মতাধিকাৰ আৰু বলবৎযোগ্য অধিকাৰৰ পৰা আৰম্ভ কৰি শিক্ষা, স্বাস্থ্য, জীৱিকা আৰু কল্যাণক অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা নিৰ্দেশনামূলক নীতিলৈকে ইয়াৰ প্ৰভাৱ পৰিছিল।
২০১৪-ৰ পূৰ্বৰ দশকটোৰ কথা স্মৰণ কৰি ডঃ মিশ্ৰই উল্লেখ কৰে যে ভাৰতে শিক্ষাৰ অধিকাৰ আইন, এমজি এনৰেগা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় খাদ্য সুৰক্ষা আইন আদি আইনৰ জৰিয়তে উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত অধিকাৰ-ভিত্তিক পন্থা অৱলম্বন কৰিছিল। কিন্তু ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণ অবিহনে অধিকাৰ প্ৰণয়নে বিশ্বাসযোগ্যতাক প্ৰভাৱিত কৰিছিল। কিন্তু ২০১৪-ৰ পৰা চৰকাৰে চেচুৰেচন পদ্ধতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে, যাতে কোনো যোগ্য হিতাধিকাৰীয়েই বাদ পৰি ৰ’বলগীয়া নহয়। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত ডিজিটেল আন্তঃগাঁথনি, প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ আৰু বিকশিত ভাৰত সংকল্প যাত্ৰাৰ দৰে প্ৰচাৰ অভিযানৰ সমৰ্থনত “কাগজৰ অধিকাৰ”-ৰ পৰা “কাৰ্য্যকৰী অধিকাৰ”-লৈ ৰূপান্তৰ ঘটিল। তেওঁ কয় যে দৰিদ্ৰতা নিৰ্মূল কাৰ্য্য হৈছে মানৱ অধিকাৰৰ ক্ষেত্ৰত অতিশয় ফলপ্ৰসূ হস্তক্ষেপ। যোৱা দশকটোত ২৫ কোটি ভাৰতীয়ক দৰিদ্ৰতাৰ গ্ৰাসৰপৰা মুক্ত কৰা হৈছে। গৃহস্থী উপযোগ ব্যয় সমীক্ষা, ২০২৩-২৪ ত এই কথা প্ৰতীয়মান হৈছে।
ডঃ মিশ্ৰই দৈনন্দিন প্ৰয়োজনীয়তাক সুৰক্ষিত কৰা চাৰিটা স্তম্ভৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে। প্ৰথমটো ঘৰতে মৰ্য্যাদাক বাসস্থান, পানী, অনাময়, বিদ্যুৎ আৰু স্বচ্ছ ইন্ধনৰ জৰিয়তে আগবঢ়াই নিয়া হৈছে। পিএম আৱাস যোজনা, জল জীৱন মিছন, স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান, সৌভাগ্য আৰু উজ্জ্বলা যোজনাই জীৱনৰ ৰূপান্তৰ সাধন কৰিছে। দ্বিতীয়টো হৈছে সামাজিক সুৰক্ষা, খাদ্য সুৰক্ষা আৰু স্বাস্থ্য নিশ্চয়তা নিশ্চিত কৰা। ক’ভিড-১৯ ৰ সময়ছোৱাত পিএম গৰীৱ কল্যাণ অন্ন যোজনাৰ অধীনত ৮০ কোটি লোকলৈ খাদ্যৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল আৰু আয়ুষ্মান ভাৰত–পিএমজেএৱাই এ ৪২ কোটি নাগৰিকক সামৰি লৈছিল। বীমা, পেঞ্চন আৰু নতুন শ্ৰম আইনসমূহে অনানুষ্ঠানিক আৰু গিগ শ্ৰমিকসকললৈ সুবিধাসমূহ সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ সমান্তৰালকৈ মানসিক স্বাস্থ্যসেৱা আইনৰ দৰে সংস্কাৰ সাধন কাৰ্য্যই দুৰ্বল গোটসমূহৰ মৰ্য্যাদা নিশ্চিত কৰিছে। তৃতীয় স্তম্ভ সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক বিকাশক বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সবলীকৰণৰ জৰিয়তে সমৃদ্ধ কৰা হৈছে। জেএএম ট্ৰিনিটিয়ে প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ ক্ষেত্ৰত বৈপ্লৱিক পৰিৱৰ্তন সাধন কৰে। ৫৬ কোটিৰো অধিক জন ধন একাউন্টে বেংকহীনসকলক আনুষ্ঠানিক বিত্তীয় ব্যৱস্থাৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলে। পিএম মুদ্ৰা যোজনা আৰু পিএম স্বনিধিৰ দৰে আঁচনিসমূহে উদ্যোগ সৃষ্টিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিলে। আত্ম সহায়ক গোট (SHG), “লাখপতি বাইদেউ”, বেটি বচাও বেটি পঢ়াও আৰু বিধান সভাসমূহত ঐতিহাসিক এক-তৃতীয়াংশ সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থাই নাৰী সবলীকৰণত আলোকপাত কৰিছে। চতুৰ্থ স্তম্ভ দুৰ্বল সমাজৰ ন্যায় আৰু সুৰক্ষাক নতুন ফৌজদাৰী আইন সংহিতা, ফাষ্ট-ট্ৰেক আদালত, পস্ক’ (POCSO) আইন, দিব্যাংগৰ অধিকাৰ আইন আৰু জনজাতীয় সমাজৰ বাবে পিএম-জনমান (PM-JANMAN)-ৰ জৰিয়তে সুদৃঢ় কৰা হৈছিল। ভেকচিন মৈত্ৰীকে প্ৰমুখ্য কৰি মানৱীয় সাহায্যই মানৱ অধিকাৰৰ সাৰ্বজনীনতাৰ ওপৰত ভাৰতৰ বিশ্বাসকে প্ৰতিফলিত কৰিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ জন ভাগীদাৰীৰ আহ্বানৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈ জনসেৱা প্ৰদানৰ ব্যৱস্থাক প্ৰেছক্ৰিপচন প্ৰদানৰ পৰা সঁহাৰি দিয়ালৈ, আঁচনি প্ৰদানৰ পৰা মৰ্য্যাদা প্ৰদানলৈ আৰু জনতাক হিতাধিকাৰী হিচাপে চোৱাৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰ-নিৰ্মাণৰ অংশীদাৰলৈ সমগ্ৰ ব্যৱস্থাৰ ৰূপান্তৰ ঘটিছে। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মানৱ অধিকাৰ পৰিষদলৈ ভাৰতক নিৰ্বাচনে গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠান আৰু সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ প্ৰতি দেশখনৰ বিশ্বব্যাপী আস্থাকে প্ৰতিফলিত কৰিছে।
ভাৰত বিকশিত ভাৰত, ২০৪৭-ৰ অভিমুখে ধাৱমান হোৱাৰ লগে-লগে উদীয়মান প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় মানৱ অধিকাৰ আয়োগক আহ্বান জনাই শ্ৰী মিশ্ৰই জলবায়ু পৰিৱৰ্তন, পৰিবেশ ন্যায়, তথ্য সুৰক্ষা, দায়বদ্ধ এআই, গিগ কামৰ দুৰ্বলতা আৰু ডিজিটেল নিৰীক্ষণক জৰুৰী চিন্তা হিচাপে অভিহিত কৰে।
সামৰণিত ডঃ মিশ্ৰই কয় যে সুশাসনেই হৈছে এক মৌলিক অধিকাৰ। ই হৈছে দক্ষতা, স্বচ্ছতা, অভিযোগ নিষ্পত্তি আৰু সময়োচিত সেৱা প্ৰদান আধাৰিত। তেওঁ নাগৰিক-কেন্দ্ৰিক শাসন ব্যৱস্থা, প্ৰযুক্তিৰ দায়িত্বশীল ব্যৱহাৰ আৰু সকলোৰে বাবে মৰ্য্যাদা, ন্যায় আৰু উন্নয়ন নিশ্চিত কৰাৰ অৰ্থে সামূহিক পদক্ষেপৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি বসবাসযোগ্য চহৰ আৰু স্পন্দনশীল গাঁওসমূহৰ সৈতে এক আধুনিক, সৰ্বাংগীন ৰাষ্ট্ৰৰ কল্পনা কৰে।