ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ଟାଇମ୍ସ ନେତୃତ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
06 DEC 2025 8:14PM by PIB Bhubaneswar
ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର ।
ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ଟାଇମ୍ସର ଏହି ନେତୃତ୍ୱ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଦେଶ ବିଦେଶରୁ ବହୁ ମାନ୍ୟ ଗଣ୍ୟ ଅତିଥି ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆୟୋଜକ ତଥା ନିଜ ମତ ରଖିଥିବା ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏବେ ଶୋଭନାଜୀ ଦୁଇଟି କଥା କହିଲେ ଯାହା ମୁଁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିଛି । ଗୋଟିଏ ହେଲା, ଗତଥର ମୋଦୀ ଆସିଥିଲେ ଓ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଥିଲେ । ଏହି ଦେଶରେ ମିଡିଆ ହାଉସକୁ କେହି କିଛି କାମ କହିବାକୁ ସାହାସ କରନ୍ତିନି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ କରିଲି । ମୋ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଶୁଭ ଖବର ଯେ, ଶୋଭନାଜୀ ଓ ତାଙ୍କ ଟିମ ଅତି ଆଗ୍ରହର ସହ ଏହି କାମ ସମ୍ପନ୍ନ କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଦେଖି ଆସିବା ପରେ ସମସ୍ତେ ଏହା ଦେଖିବା ଲାଗି ମୁଁ ଅନୁରୋଧ କରିବି । ଫଟୋଗ୍ରାଫର ବନ୍ଧୁମାନେ ସ୍ମୃତି ସବୁକୁ ଏମିତି ଜାବୁଡି ଧରି ରଖିପାରିଛନ୍ତି ଯେ ସେହି ମୁହୂର୍ତ ସବୁ ଅମରତ୍ୱ ଲାଭ କରିପାରିଛି । ଦେଶ ମାତୃକାର ସେବା ଆଗକୁ ଏମିତି ଜାରି ରଖିବା ନେଇ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ଟାଇମ୍ସ କହିବା ପରେ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଏନେଇ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚଳିତଥର ସମ୍ମିଳନୀର ଥିମ ରହଛି - ଆସନ୍ତାକାଲିର ରୂପାନ୍ତରୀକରଣ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ, ଯେଉଁ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ଖବରକାଗଜର ୧୦୧ ବର୍ଷର ଇତିହାସ ଓ ଯେଉଁ ଖବରକାଗଜରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀ, ମଦନମୋହନ ମାଲବ୍ୟ, ଘନଶ୍ୟାମ ଦାସ ବିର୍ଲାଙ୍କ ସମେତ ଅସଂଖ୍ୟ ମହାପୁରୁଷଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ରହିଛି ସେହି ଖବରକାଗଜ ଯେବେ ଆସନ୍ତାକାଲିର ରୂପାନ୍ତରୀକରଣ କଥା କୁହେ ସେବେ ଦେଶକୁ ଆଶ୍ୱସନା ମିଳେ ଯେ, ଦେଶରେ ହେଉଥିବା ପରିବର୍ତନ କେବଳ ସମ୍ଭାବନାର ବାର୍ତା ଦିଏନି ବରଂ ଏହା ପରିବର୍ତିତ ଜୀବନ, ଚିନ୍ତା, ଚେତନାର କଥା କହିଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ହେଉଛି ଆମ ସମ୍ବିଧାନର ମୁଖ୍ୟ ବିନ୍ଧାଣୀ ତଥା ବାବା ସାହେବ ଡକ୍ଟର ଭୀମରାଓ ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ମହାପରିନିର୍ବାଣ ଦିବସ । ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଯେଉଁ ସମୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛେ ସେବେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ବିତି ସାରିଛି । ଏହି ୨୫ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଦେଶ ବହୁ ଉତଥାନ, ପତନ ଦେଖିସାରିଛି । ଅର୍ଥନୈତିକ ସଙ୍କଟ, ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିଗତ ବିଭ୍ରାଟ, ଯୁଦ୍ଧ ପରି ବିଭିନ୍ନ କଥା ଆମେ ଦେଖିଛେ । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଦେଇ ଗତି କରୁଛି । ଏହାରି ଭିତରେ ଭାରତ ଏକ ଭିନ୍ନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଆପେଇଛି । ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଭରପୂର ରହିଛି ଆମ ଦେଶ । ଯେବେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆର୍ଥିକ ମାନ୍ଦାବସ୍ଥା କଥା କହୁଥିଲା ସେବେ ଭାରତ ବିକାଶ କଥା ଓ ଗାଥା ଲେଖୁଥିଲା । ଯେବେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ବିଶ୍ୱାସର ସଙ୍କଟ ଦେଖାଯାଉଥିଲା ସେବେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱାସର ସ୍ତମ୍ଭ ତିଆରି କରୁଥିଲା । ଯେବେ ସାରା ବିଶ୍ୱ ବିକ୍ଷିପ୍ତ ଅବସ୍ଥାରେ ଗତି କରୁଥିଲା ସେବେ ଭାରତ ଏସବୁ ଯୋଡିବାରେ ଲାଗିଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନିକଟରେ ଭାରତରେ କ୍ୱାର୍ଟର-୨ ଜିଡିପି ସଂଖ୍ୟା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ଆଠ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଜିଡିପିରେ ବିକାଶ ଆମର ନୂଆ ପ୍ରଗତିକୁ ସୂଚାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହା କେବଳ ଏକ ସଂଖ୍ୟା ନୁହେଁ । ବରଂ, ଏକ ବଳିଷ୍ଠ ମାକ୍ରୋ ଇକୋନୋମିର ଦ୍ୟୋତକ । ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୀତିର ଡ୍ରାଇଭର ସିଟରେ ଭାରତ ବସିଛି । ଯେବେ ବୈଶ୍ୱିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ତିନି ପ୍ରତିଶତ ଆଖପାଖରେ ଥିଲା ସେବେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଚିତ୍ର ଏପରି ରହିଥିଲା । କମ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ସହ ଦ୍ରୁତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶ ଭାରତରେ ଘଟିଛି । ଆମ ଦେଶରେ ଏପରି ଏକ ସମୟ ରହିଥିଲା ଯେବେ ଅଧିକ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଲାଗି ଅର୍ଥନୀତି ବିଶାରଦମାନେ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକଟ କରୁଥିଲେ । ଆଜି ସେମାନେ କମ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିର କଥା କହୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଏହି ଉପଲବ୍ଧି ସାମାନ୍ୟ କଥା ନୁହେଁ । ଏହା କେବଳ ଏକ ସଂଖ୍ୟାର କଥା ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଏକ ମୌଳିକ ପରିବର୍ତନ । ଯାହା ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଭାରତରେ ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି । ଏହି ପରିବର୍ତନ ସମସ୍ୟା ସମାଧାନ କରିବାର ଏକ ପ୍ରବୃତି । ଆଶଙ୍କାକୁ ହଟାଇ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ବିସ୍ତାରିତ କରିବାର ଇଏ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ । ଆଉ ଏହି କାରଣରୁ ଭାରତ ଆଜି ରୂପାନ୍ତରିତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ରୂପାନ୍ତରିତ ଆସନ୍ତାକାଲିର କଥା ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଛେ ସେବେ ଭାବିବାକୁ ପଡିବ ଯେ, ରୂପାନ୍ତରଣ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ବିଶ୍ୱାସ ଜନ୍ମ ଲାଭ କରିଛି ତାହାର ଆଧାର ଏବେ ହେଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ଆଜି ହେଉଥିବା କାର୍ଯ୍ୟର ଏକ ମଜବୁତ ଖୁମ୍ବ । ଆଜିର ସଂସ୍କାର ଓ କର୍ମ କୁଶଳତା ଆମ ଆସନ୍ତାକାଲିର ପରିବର୍ତତ ରାସ୍ତାକୁ ତିଆରି କରୁଛି । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏ ବାବଦରେ ଗୋଟିଏ ଉଦାହରଣ ଦେବି ଯାହା ଆମ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ପର୍ଯ୍ୟବସିତ ରହିଥିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଭାରତବର୍ଷର ଅଧିକାଂଶ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବହୁ ଦିନ ଯାଏ ଅନାବିଷ୍କୃତ ହୋଇରହିଲା । ଯେବେ ଏହି ଅନାବିଷ୍କୃତ ଦକ୍ଷତାକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣମାତ୍ରାରେ ବିକଶିତ ହେବାର ସ୍ୱାଧୀନତା ମିଳିବ ସେବେ ଦେଶ ବିକାଶ ପଥରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇପାରିବ । ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ ଆମର ପୂର୍ବ ଭାରତ, ଉତର-ପୂର୍ବ ରାଜ୍ୟ, ଆମ ଗାଁ, ଆମ ଟିୟର ଟୁ ଓ ଟିୟର ଥ୍ରୀ ସହର, ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତି, ଭାରତର ସୃଜନାତ୍ମକ ଯୁବବର୍ଗ, ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ଶକ୍ତି, ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି, ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ଆହୁରି ଅନେକ ବିଭାଗରେ ଆଗରୁ ପୂର୍ଣ୍ଣମାତ୍ରାରେ ବିକାଶ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିନଥିଲା । ଆଉ ଆଜି ଭାରତବର୍ଷ ଏହି ଅନାବିଷ୍କୃତ ଦିଗକୁ ଆବିଷ୍କାର କରିବାର ମାନସିକତା ନେଇ ଅଗ୍ରସର ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଆଜି ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମି, କନେକ୍ଟିଟିଭିଟି ଓ ଶିଳ୍ପରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିନିବେଶ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଆଜି ଆମ ଗାଁ, ଆମ ଛୋଟ ସହରରେ ବି ଆଧୁନିକ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ହେବାରେ ଲାଗିଲାଣି । ଆମର ଛୋଟ ସହର, ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ, ଏମଏସଏମଇର ନୂଆ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେଲାଣି । ଆମ ଗାଁରେ କିଷାନ ଏଫପିଓ ସୃଷ୍ଟି କରି ସିଧାସଳଖ ବଜାର ସହ ଯୋଗାଯୋଗ ରକ୍ଷା କରାଯାଇପାରୁଛି । ଆଉ କିଛି ଏଫପିଓ ବି ବୈଶ୍ୱିକ ବଜାର ସହ ଯୋଡି ହୋଇଗଲେଣି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ନାରୀଶକ୍ତି ଆଜି କମାଲ କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ଆମ କନ୍ୟାମାନେ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଜି ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି । ଏହି ପରିବର୍ତନ ଆଜି କେବଳ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଭିତରେ ସୀମିତ ହୋଇରହିନି । ବରଂ, ସମାଜର ମାନସିକତା ଓ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତନ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେବେ ନୂଆ ମଉକା ମିଳେ, ଯେବେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହଟିଥାଏ, ସେବେ ଆକାଶରେ ଉଡିବାକୁ ନୂଆ ଡେଣା ଲାଗିଥାଏ । ଏହାର ଏକ ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ର । ପୂର୍ବରୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସରକାରଙ୍କ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆମେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିଲୁ । ବେସରକାରୀ ସେକ୍ଟର ଲାଗି ରାସ୍ତା ଖୋଲିଲୁ । ଆଉ ଏହାର ପ୍ରତିଫଳନ ଆଜି ଦେଶରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏହି ୧୦-୧୧ ଦିନ ତଳେ ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ସ୍କାଏରୁଟର ଇନଫିନିଟି କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ମୁଁ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି । ସ୍କାଏରୁଟ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବେସରକାରୀ ମହାକାଶ ସଂସ୍ଥା । ପ୍ରତି ମାସରେ ଗୋଟିଏ ରକେଟ ତିଆରି କରିବାର ଏହି ସଂସ୍ଥା କ୍ଷମତା ରଖିଛି । ଏହି କମ୍ପାନୀ ଫ୍ଲାଇଟ ରେଡି ବିକ୍ରମ ତିଆରି କରୁଛି । ସରକାର ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଦେଲେ ଓ ଦେଶର ଯୁବ ପିଢି ଏହା ଉପରେ ନୂଆ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି । ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତ ପରିବର୍ତନ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ଆସିଥିବା ଆଉ ଏକ ପରିବର୍ତନର କଥା ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବାକୁ ମୁଁ ଏଠି ପସନ୍ଦ କରିବି । ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେବେ କିଛି ସଂସ୍କାରମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଅନେକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଥିଲା । ଅର୍ଥାତ ବଡ ନିର୍ଣ୍ଣୟ ପଛରେ କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ କିମ୍ବା ସଙ୍କଟ ମୋଚନ ପରିଚାଳନା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦେଖି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର ରଖି ସଂସ୍କାରମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରାଯାଉଛି । ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଦେଶର କୌଣସି ନା କୌଣସି ସେକ୍ଟର ଭଲ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଆମର ଗତି ସ୍ଥିର ରହିଛି । ଆମର ଦିଗ ନିର୍ଣ୍ଣିତ ହୋଇରହିଛି । ଆଉ ଆମର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେସନ ଫାଷ୍ଟ ଅଟେ । ୨୦୨୫ ଏପରି ବିଭିନ୍ନ ସଂସ୍କାରମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ବର୍ଷ ରହିଲା । ସବୁଠାରୁ ବଡ ସଂସ୍କାରମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନେକ୍ସଟ ଜେନେରେସନ ଜିଏସଟି ଥିଲା । ଆଉ ଏହି ସଂସ୍କାରମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଭାବ କଣ ହେଲା ତାହା ସାରା ଦେଶ ଦେଖିଛି । ଏହି ବର୍ଷ ବି ଡାଇରେକ୍ଟ ଟ୍ୟାକ୍ସ ପ୍ରଣାଳୀରେ ବି ବହୁ ପରିବର୍ତନ ଆସିପାରିଛି । ୧୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଆୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶୂନ୍ୟ ଟ୍ୟାକ୍ସ ଏପରି ଏକ ସଂସ୍କାରମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଯାହା ବିଗତ ଦଶକ ପୂର୍ବରୁ ଚିନ୍ତା କରିବା ବି ସମ୍ଭବପର ନଥିଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସଂସ୍କାରମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ ତିନି-ଚାରି ଦିନି ପୂର୍ବରୁ ଛୋଟ କମ୍ପାନୀର ସଂଜ୍ଞାକରଣରେ ପରିବର୍ତନ କରାଗଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା ହଜାର କମ୍ପାନୀ ଏବେ ସରଳ ନିୟମ ଓ ଅଧିକତମ ସୁବିଧାର ପରିଧି ଭିତରକୁ ଆସିପାରିଲେ । ଆମେ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ ପ୍ରଡକ୍ଟ କାଟାଗୋରିକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କ୍ୱାଲିଟି କଂଟ୍ରୋଲ ଅର୍ଡରରୁ ମୁକ୍ତ କରିପାରିଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତର ଯାତ୍ରା କେବଳ ବିକାଶରେ ସୀମିତ ନାହିଁ । ଇଏ ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତନର ବି ଯାତ୍ରା । ଇଏ ମନୋବୈଜ୍ଞାନିକ ପୁନର୍ଜାଗରଣ, ମନସ୍ତତ୍ୱାତିକ ରେନେସାଁର ବି ଯାତ୍ରା । ଆପଣ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ଦେଶ ବିନା ଆତ୍ମ ବିଶ୍ୱାସରେ ଆଗକୁ ବଢିପାରିବନି । ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବସତଃ ଲମ୍ବା ଧିନର ପରାଧୀନତା ପାଇଁ ଭାରତର ଏହି ଆତ୍ମ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଛି । ଆଉ ଏହାର କାରଣ ଥିଲା ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତା । ଗୁଲାମି କିମ୍ବା ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତା ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ବଡ ବାଧକ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇଁ ଭାରତ ଏବେ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅଂଗ୍ରେଜମାନଙ୍କୁ ଭଲ ଭାବରେ ଜଣା ଥିଲା ଯେ, ଭାରତରେ ଲମ୍ବା ସମୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାଜ କରିବାର ଏକମାତ୍ର ଅସ୍ତ୍ର ଥିଲା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ଆତ୍ମ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଛିନ୍ନ କରିବା । ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ଭିତରେ ହୀନ ଭାବନା ସଂଚାର କରିବା ସେମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଥିଲା । ଆଉ ସେହି ସମୟରେ ଅଂଗ୍ରେଜମାନେ ସେୟା ବି କରିଲେ । ସେଥିପାଇଁ ଭାରତୀୟ ପାରିବାରିକ ସଂରଚନାକୁ ଋଢିବାଦୀ ଓ ଭାରତୀୟ ପୋଷାକକୁ ଅଣପାରମ୍ପରିକ ଆଖ୍ୟା ଦିଆଗଲା । ଭାରତୀୟ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ, ସଂସ୍କୃତିକୁ ଅବାସ୍ତବ କହିଲେ । ଯୋଗ ଆୟୁର୍ବେଦକୁ ଅବୈଜ୍ଞାନିକ ବୋଲି ଆଖ୍ୟାୟିତ କରାଗଲା । ଭାରତୀୟ ଆବିଷ୍କାରକୁ ଉପହାସରେ ପରିଣତ କରାଗଲା । ଆଉ ଏହି କଥା ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବି ଚାଲିଲା । ପିଢି ପରେ ପିଢି ଏକଥା ଶିକ୍ଷା ଦିଆଗଲା । ଆଉ ଏହିପରି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆତ୍ମ ବିଶ୍ୱାସକୁ ଛାରଖାର କରାଗଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପରାଧୀନତାର ଏହି ମାନସିକତାର କେତେ ପ୍ରଭାବ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଲା । ଏହାର କିଛି ଉଦାହରଣ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ଅର୍ଥନୀତିର ଦେଶ ଭାବରେ ଭାରତ ଉଭା ହୋଇଛି । କିଛି ଲୋକେ ଭାରତକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ବିକାଶ ଇଞ୍ଜିନ ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି । କେହି କେହି ଏହାକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ବୋଲି ବି କହୁଛନ୍ତି । ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ କଥା ଆଜି ଉଠୁଛି ।
କିନ୍ତୁ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଭାରତର ଯେଉଁ ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ସାଧିତ ହେଉଛି, ଆପଣ କେଉଁଠି କିଛି ପଢିଛନ୍ତି କି । ଆପଣ କେଉଁଠି ଶୁଣିଛନ୍ତି କି । ଏହାକୁ କେହି କେବେ ହିନ୍ଦୁ ଗ୍ରୋଥ ରେଟ ବୋଲି କହୁଛନ୍ତି କି । ଯେବେ ଭାରତ ତିନି-ଚାରି ପ୍ରତିଶତ ଗ୍ରୋଥ କଥା କହୁଥିଲା । ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା ଲାଗୁଛି କି କୌଣସି ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଆସ୍ଥା ସହଜ ଯୋଡିବା ଏତେ ସହଜ । ତାର ପରିଚୟ ସହ ଯୋଡିବା ସହଜ । କଣ ଏସବୁ ଅନାୟାସରେ ହୋଇଗଲା । କିନ୍ତୁ ନୁହେଁ । ଏହା ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତାର ପ୍ରତିବିମ୍ବ ରହିଥିଲା । ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଜ, ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରମ୍ପରା, ଅଣ ଉତ୍ପାଦକ୍ଷମତା, ଗରିବୀର ସଂଜ୍ଞାକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିଲା । ତେବେ ଏହା ସିଦ୍ଧ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରାଗଲା ଯେ, ଭାରତର ଧିମା ବିକାଶର କାରଣ ହେଉଛି ହିନ୍ଦୁ ସଭ୍ୟତା ଓ ସଂସ୍କୃତି । ଆଜି ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କଥାରେ ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକତାକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ସେମାନଙ୍କୁ ହିନ୍ଦୁ ରେଟ ଅଫ ଗ୍ରୋଥରେ ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକତା ନଜରକୁ ଆସୁନି । ଏହି କାଳଖଣ୍ଡ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ପୁସ୍ତକ ଓ ରିସର୍ଚ୍ଚ ପେପରର ଅଂଶ ପାଲଟିଗଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତା ଭାରତର ମାନୁଫାକଚରିଂ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମକୁ କିପରି ଛାରଖାର କରିଲା ଓ ଆମେ ଏହାକୁ କିପରି ପୁନର୍ଜାଗରଣ କରିଲୁ ତାର ବି ମୁଁ କିଛି ଉଦାହରଣ ଦେବି । ପରାଧୀନ ସମୟରେ ଅସ୍ତ୍ର ଶସ୍ତ୍ର ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏକ ବଡ ନିର୍ମାତା ଥିଲା । ଆମର ଏଠି ଅର୍ଡିନେସ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିର ଏକ ସଶକ୍ତ ନେଟୱାର୍କ ଥିଲା । ଭାରତରେ ଅସ୍ତ୍ର ଶସ୍ତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିଲା । ବିଶ୍ୱ ଯୁଦ୍ଧରେ ବି ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ର ଶସ୍ତ୍ରର ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଭାରତର ଡିଫେନ୍ସ ମାନୁଫାକାଚରିଂ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ଛାରଖାର କରି ଦିଆଗଲା । ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତାର ପ୍ରାବଲ୍ୟ କାରଣରୁ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ର ଶସ୍ତ୍ରର ଗୁରୁତ୍ୱ କମାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଗଲା । ଆଉ ଏହି ମାନସିକତା ହିଁ ଏବେ ଭାରତକୁ ଅସ୍ତ୍ର ଶସ୍ତ୍ର କିଣିବାର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଆମଦାନୀକାରୀ ଦେଶ ଭାବରେ ପରିଗଣିତ କରେଇଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତା ସିପିଂ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରଭୂତ କ୍ଷତି ପହଂଚାଇଲା । ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଭାରତ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ସେକ୍ଟରରେ ଏକ ବଡ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଥିଲା । ଏପରି ୫-୬ ଦଶକ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତ ୫୦-୬୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତର ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ବ୍ୟବସାୟ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜରେ ହେଉଥିଲା । ପରାଧୀନତା ମାନସିକତା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରାଇଲା । ଉଦାହରଣ ଏବେ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଲା । ଯେଉଁ ଦେଶ ସାମୁଦ୍ରିକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଖ୍ୟାତ ରହିଥିଲା ତାହା ଆଜି ୯୫ ପ୍ରତିଶତ ବ୍ୟାପାର ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ଜାହାଜ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବାକୁ ପଡୁଛି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଭାରତ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୭୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର ବା ୬ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିଦେଶୀ ସିପିଂ କମ୍ପାନୀଙ୍କୁ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ହେଉ ଅବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସାମଗ୍ରୀ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତାକୁ ପଛରେ ପକାଇ ଆମେ ନୂଆ ଗୌରବ ହାସଲ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟତ ହେଉଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ପ୍ରଶାସନିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତା ବହୁଳ ମାତ୍ରାରେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା । ଲମ୍ବା ସମୟ ପାଇଁ ସରକାରୀ ସିଷ୍ଟମକୁ ନେଇ ନିଜ ନାଗରିକଙ୍କ ଭିତରେ ଅବିଶ୍ୱାସ ରହିଲା । ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ ଯେ, ପୂର୍ବରୁ କୌଣସି ସରକାରୀ ବାବୁଙ୍କ ପାଖରୁ ଆଟେଷ୍ଟ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଯେତେ ବେଳେ ଯାଏ ସେ ମୋହର ମାରୁନଥିଲେ ସେତେବେଳ ଯାଏ ତାହା ଭୁଲ ବୋଲି ପ୍ରମାଣିତ ହେଉଥିଲା । ଆପଣଙ୍କ ପରିଶ୍ରମର ସାର୍ଟିଫିକେଟ । ଆମେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉଚ୍ଛେଦ କରି ସେଲ୍ଫ ଆଟେଷ୍ଟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ କରାଗଲା । ମୋ ଦେଶର ନାଗରିକ କହିପାରୁଛି ଯେ, ଭାଇ ଏହା ମୁଁ କରିଛି ଓ ଏହା ଉପରେ ମୋର ପୁରା ଭରସା ରହିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଦେଶରେ ଏଭଳି କିଛି ପ୍ରାବଧାନ ରହି ଆସିଛି । ଯେଉଁଠି ଗମ୍ଭୀରରୁ ଗମ୍ଭୀରତର ଅପରାଧ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା । ଆମେ ଜନ ବିଶ୍ୱାସ ଆଇନ ଆଣିଲୁ । ଏଭଳି ଶହ ଶହ ନିୟମାବଳୀକୁ ଅପରାଧମୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗରୁ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ହଜାରେ ଟଙ୍କାର ଋଣ ନେବାର ଥିଲେ ବ୍ୟାଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ୟାରେଂଟି ମଗାଯାଉଥିଲା । କାରଣ ଅବିଶ୍ୱାସ ବହୁତ ଅଧିକ ଥିଲା । ଆମେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ କରି ଏହି କୁଚକ୍ରକୁ ଭାଙ୍ଗିବାରେ ସଫଳ ହେଲୁ । ଏହିକ୍ରମରେ ଆମେ ଆଜି ଯାଏ ୩୭ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଗ୍ୟାରେଂଟି ଫ୍ରି ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇପାରିଛୁ । ଏହି ପଇସାରେ ସେହି ପରିବାର ଯୁବ ପିଢିକୁ ନୂଆ ଉଦ୍ୟୋଗପତି ହେବାକୁ ବିଶ୍ୱାସ ମିଳୁଛି । ଆଜି ବସ୍ତି ବାସିନ୍ଦା, ଠେଲା ଗାଡିବାଲାଙ୍କୁ ବି ବିନା ବ୍ୟାଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଂଟିରେ ଋଣ ମିଳିପାରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ଦେଶରେ ଏହା ପ୍ରଚଳନ ରହିଛି ଯେ, ସରକାରକୁ ଯଦି କିଛି ଦିଆଗଲା ତାହା ୱାନ ୱେ ଟ୍ରାଫିକ ପରି । ଥରେ ଦେଇଦେଲ ଦେଇଦେଲ । ପୁଣି ଫେରିବନି । ଦେଲ ତ ଫେରିବାର ସମ୍ଭାବନା ନାହିଁ । ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କର ଏକ ଅବଧାରଣା । କିନ୍ତୁ ଯେବେ ସରକାର ଓ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଭିତରେ ସମ୍ପର୍କ ମଜବୁତ ହେବ ସେବେ କାମ କିପରି ହେବ । ଯଦି କାଲି କିଛି ଭଲ କରିବାର ଅଛି ତେବେ ମନ ଆଜି କିଛି ଭଲ କରିବାକୁ ଚାହେଁ । ଯେବେ ମନ ଭଲ ରହିଛି ସେବେ ଆସନ୍ତାକାଲି ବି ଭଲ ହେବ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଆଉ ଏକ ଅଭିଯାନ ନେଇକରି ଆସିଛୁ । ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଣିକରି ଅବିଶ୍ୱାସ ହେବ । ଖବରକାଗଜବାଲା ବି ଏକଥା ଜାଣି ନଥିବେ ।
ଆପଣଙ୍କୁ ଜାଣି ବିଚଳିତ ଲାଗିବ ଯେ, ଆଜି ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକରେ ଆମ ଦେଶର ନାଗିରକଙ୍କର ୭୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର କେହି ଦାବିଦାର ନାହାନ୍ତି । ମାଲୁମ ନାହିଁ କିଏ, କାହାର, କେଉଁଠି ରହିଛି । ଏହି ପଇସାକୁ କେହି ପଚାରିବାକୁ ନାହିଁ । ଏହି ପ୍ରକାରରେ ଇନସ୍ୟୁରାନ୍ସ କମ୍ପାନୀ ପାଖରେ ପ୍ରାୟ ୧୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପଡି ରହିଛି । ମ୍ୟୁଚୁଆଲ ଫଣ୍ଡ କମ୍ପାନୀ ପାଖରେ ପ୍ରାୟ ୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପଡି ରହିଛି । ଡିଭିଡେଂଟ ପ୍ରାୟ ୯ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପଡି ରହିଛି । ଆଉ ଏସବୁର ମାଲିକାନା କାହାରି ପାଖରେ ନାହିଁ । ଏହି ପଇସା ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗ ପରିବାରର ଅଟେ । ଆଉ ଏହା ଯାହାର ସେ ତାହା ଭୁଲି ସାରିଲାଣି । ଆମ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ବ୍ୟାପୀ ଖୋଜିବାରେ ଲାଗିଛି । ଆରେ ଭାଇ କୁହ, ତୁମର ତ ପଇସା ନଥିଲା । ତୁମର ମା, ବାପାଙ୍କର ବି ନଥିଲା । କିଏ ତ ଛାଡିକରି ଯାଇନି । ଆମେ ଯାଉଛୁ । ଆମ ସରକାର ତାର ପ୍ରକୃତ ହକଦାର ପାଖରେ ପହଂଚିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ସରକାର ସ୍ପେସାଲ କ୍ୟାମ୍ପ କରିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି । ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବୁଝାଇବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି ଏହାର ତ କିଛି ଖୋଜଖବର ରହିଥିବ । ଆପଣଙ୍କ ପଇସା କେଉଁଠି ଅଛି କି । ଯାଇଛନ୍ତି କି । ଆଜି ଯାଏ ଏଭଳି ୫୦୦ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ସ୍ପେସାଲ କ୍ୟାମ୍ପ କରି ଆମେ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଏହାର ଅସଲି ହକଦାରଙ୍କୁ ଦେବାରେ ସଫଳ ହୋଇପାରିଛୁ । ପଇସା ପଡିଥିଲା । କିଏ ବି ପଚାରିବାକୁ ନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଇଏ ମୋଦୀ ଖୋଜୁଥିଲା । ଆରେ ବନ୍ଧୁ, ଇଏ ତୋର । ନେଇଯା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଇଏ କେବଳ ସମ୍ପତି ଫେରଇବା ମାମଲା ନୁହେଁ । ବରଂ ବିଶ୍ୱାସର ମାମଲା । ଇଏ ଜନତାର ବିଶ୍ୱାସକୁ ନିରନ୍ତର ହାସଲ କରିବାର ଏକ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା । ଜନତାଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହା ଆମର ଏକ ବଡ ପୁଞ୍ଜି । କିନ୍ତୁ ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତା ହୋଇଥିଲେ ଏପରି ଅଭିଯାନ କେବେ ବି ସମ୍ଭବପର ହୋଇନଥାନ୍ତା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଆମ ଦେଶକୁ ସବୁପ୍ରକାର ପରାଧୀନତାର ଶୃଙ୍ଖଳାରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ । ଏବେ କିଛି ଦିନ ତଳେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମୁଁ ଅପିଲ କରିବାକୁ ଚାହିଁଲି । ଆସନ୍ତା ଦଶବର୍ଷର ଟାଇମ ଫ୍ରେମ ରଖି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମୁଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବାକୁ ଚାହିଁଲି ଯେ, ମୋ ସହ ଦେଶ ଲାଗି ଅତି ଆଗ୍ରହ ପୂର୍ବକ ସେମାନେ କିଛି କରନ୍ତୁ । ହାତ ଯୋଡି ବିନମ୍ର ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । ୧୪୦ କୋଟି ଜନତାର ବିନା ସହଯୋଗରେ ଏହି କାମ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମୁଁ ହାତ ଯୋଡି ବିନମ୍ର ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ଆସନ୍ତା ଦଶ ବର୍ଷ ଟାଇମ ଫ୍ରେମରେ ମୁଁ କଣ ମାଗୁଛି । ମାକେଲଙ୍କ ଯେଉଁ ଗୁଲାମୀ ନୀତିକୁ ୨୦୨୫ରେ ୨୦୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ତି ହେଉଛି । ଅର୍ଥାତ ୧୦ ବର୍ଷ ବାକି ରହିଛି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ଦଶ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ସେହି ପରାଧୀନତା ମାନସିକତାରୁ ଆମକୁ ମୁକ୍ତ ରଖିବା ଉଚିତ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ସଦାବେଳେ କହିଆସୁଛି ଯେ, ଆମେ ଲିକ ମାରି ଯିବା ଲୋକ ନୁହେଁ । ଆସନ୍ତାକାଲି ପାଇଁ ଆମେ ଆମ ସୀମାକୁ ବୃହତର କରିବାର ରହିଛି । ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବୁଝି ଆମେ ବର୍ତମାନରେ ଏହାର ସମାଧାନ ବାଟ ବାହାର କରିବା ଜରୁରୀ । ଆଜିକାଲି ଆପଣ ଦେଖୁଥିବେ ଯେ, ମୁଁ ଲଗାତର ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ ଓ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭର ଭାରତ ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ କହିଆସୁଛି । ଶୋଭନାଜୀ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ ସେହି କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କଲେ । ଯଦି ଏଭଳି ଅଭିଯାନ ୪-୫ ଦଶକ ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥାନ୍ତା ତେବେ ଆଜି ଭାରତର ଛବି ଅଲଗା ହୋଇଥାନ୍ତା । କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ଯେଉଁ ସରକାର ଥିଲେ ତାଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା କିଛି ଅଲଗା ରହିଥିଲା । ଆପଣଙ୍କୁ ସେହି ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର କାହାଣୀ ମନେଥିବ । ପ୍ରାୟ ୫୦-୬୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୫-୬ ଦଶକ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତରେ ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଂଟ ବସାଇବାକୁ ଏକ କମ୍ପାନୀ ଆସିଥିଲା । ହେଲେ ଏଠାରେ ତାକୁ ମାନ୍ୟତା ମିଳିଲାନି । ଆଉ ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ମାନୁଫାକଚରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶ ପଛେଇ ଗଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରର ବି ଏହି ସମାନ ଅବସ୍ଥା । ପ୍ରତିବର୍ଷ ପେଟ୍ରୋଲ, ଡିଜେଲ, ଗ୍ୟାସ ଆମଦାନୀ ବାବଦକୁ ଭାରତ ୧୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛି । ଆମ ଦେଶରେ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଭଗବାନଙ୍କର ଏତେ କୃପା ଯେ, ୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତର ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ମାତ୍ର ୩ ଗିଗାବାଇଟ ଥିଲା । ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସ୍ଥିତି ରହିଥିଲା । ଯେବେ ଆପଣ ମୋତେ ଏହି ଗୁରୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇନଥିଲେ । ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏହି ୩ ଗିଗା ବାଇଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ୧୩୦ ଗିଗା ବାଇଟ ପାଖାପାଖି ପହଂଚି ପାରିଥିଲା । ରୁଫଟପ ସୌରଶକ୍ତି ବାବଦକୁ ଭାରତର କେବଳ ୨୨ ଗିଗା ବାଇଟ ଯୋଡି ହୋଇରହିଛି । ୨୨ ଗିଗା ବାଇଟ ଶକ୍ତି କେବଳ ସୌ÷ରଶକ୍ତିରୁ ଆସୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ପରି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶର ଜନତାଙ୍କୁ ସିଧା ଭାଗିଦାରୀରେ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଲା । ମୁଁ କାଶୀର ସାଂସଦ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପାଇଁ କିଛି କାମ କରିବାକୁ ପଡୁଛି । ହେଲେ ସାଂସଦ ହିସାବରେ ବି କିଛି କାମ କରିବାକୁ ପଡୁଛି । କାଶୀର ସାଂସଦ ହୋଇଥିବା ଫଳରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୁଁ କିଛି କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆଉ ଆପଣଙ୍କ ହିନ୍ଦୀ ଖବରକାଗଜର ଏହି ଶକ୍ତି ରହିଛି ଯେ, ତେବେ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତପକ୍ଷେ କାମରେ ଆସିବ । କାଶୀରେ ୨୬ ହଜାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ଘରେ ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସୌର ପ୍ଲାଂଟ ବସି ସାରିଛି । ଏହା ଫଳରେ ଦୈନିକ ତିନି ଲକ୍ଷ ୟୁନିଟରୁ ଅଧିକ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇପାରୁଛି । ଆଉ ପ୍ରତି ମାସରେ ଲୋକଙ୍କର ପ୍ରାୟ ୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଂଚୟ ହୋଇପାରୁଛି । ଅର୍ଥାତ ବର୍ଷକରେ ୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଂଚୟ ହୋଇପାରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ସୌର ପ୍ଲାଂଟ ତିଆରି ହେବା ଫଳରେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ନବେ ହଜାର ମେଟ୍ରିକ ଟନ କମ କାର୍ବନ ବାହାରୁଛି । ଏତେ ପରିମାଣର କାର୍ବନ କମାଇବାକୁ ଆମକୁ ବର୍ଷକରେ ୪୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗଛ ଲଗାଇବା ଦରକାର । ମୁଁ ଆଉଥରେ କହୁଛି ଇଏ ଯେଉଁ ସଂଖ୍ୟା ମୁଁ ଦେଲି ତାହା କେବଳ କାଶୀର । ଏହା ବନାରସର । ସାରା ଦେଶର ଛବି ମୁଁ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁନି । ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ପିଏମ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ମାଗଣା ବିଜୁଳି ଯୋଜନା ଦେଶକୁ କେତେ ପରିମାଣର ସୁଫଳ ଦେଇପାରୁଛି । ଆଜିର ଗୋଟିଏ ଯୋଜନା ଭବିଷ୍ୟତର ରୂପାନ୍ତରଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱ ରଖୁଛି । ଇଏ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏବେ ଆପଣ ମୋବାଇଲ ମାନୁଫାକଚରିଂ ସଂଖ୍ୟା ଦେଖୁଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଆବଶ୍ୟକତା ମୁତାବକ ଆମେ ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ମୋବାଇଲ ଆମଦାନୀ କରୁଥିଲୁ । ଆଉ ଏବେ ଭାରତର ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଆମଦାନୀ ପ୍ରାୟ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଛି । ଆମେ ଏବେ ବହୁତ ବଡ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ରପ୍ତାନୀକାରୀ ଦେଶ ଭାବରେ ଗଢି ହୋଇଛୁ । ୨୦୧୪ ପରେ ଆମେ ଏନେଇ ଏକ ସଂସ୍କାର କରିଲୁ । ଦେଶ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଲା । ଆଉ ଏହାର ପରିବର୍ତିତ ପ୍ରଭାବ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଦେଖିବାକୁ ପାଇଲା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆସନ୍ତାକାଲିର ପରିବର୍ତନର ଯୁଗରେ ଅନେକ ଯୋଜନା, ଅନେକ ନୀତି, ଅନେକ ନିର୍ଣ୍ଣୟ, ଜନ ଆକାଂକ୍ଷା, ଜନ ଭାଗିଦାରୀର ଯାତ୍ରା । ଏହା ନିରନ୍ତରତାର ଯାତ୍ରା । ଏହା କେବଳ ଏକ ସମ୍ମିଳନୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ହୋଇ ରହିନି । ଭାରତ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରିୟ ସଂକଳ୍ପ । ଏହି ସଂକଳ୍ପରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହଯୋଗ ନିତାନ୍ତ ଆବଶ୍ୟକ । ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଜରୁରୀ । ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ଆମେ ଏହି ଶିଖରରେ ପହଂଚିପାରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖିପାରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଉଥରେ ଶୋଭନାଜୀଙ୍କୁ, ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ଟାଇମ୍ସ ପ୍ରତି ବହୁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକଟ କରୁଛି । ଆପଣ ମୋତେ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ଆଉଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଆଉ ଯେଉଁ କଥା କହିଲି ତାକୁ ଆପଣ ମାନିଥିବାରୁ । ମୁଁ ଭାବୁଛି ଦେଶର ଫଟୋଗ୍ରାଫରମାନଙ୍କ ଲାଗି ଏହା ଏକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହୋଇପାରିବ । ଏଭଳି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବେ । ମୋର ସାହାଯ୍ୟ ଦରକାର ପଡିଲେ ନିଶ୍ଚିତପକ୍ଷେ ମୋତେ ଜଣାଇବେ । ଆଇଡିଆ ଦେବାରେ ମୁଁ କୋଣସି ରୟାଲିଟି ନେଉନାହିଁ । ମାଗଣା କାରବାର ଅଟେ । ଆଉ ମାରୱାଡି ପରିବାର ଅଟେ । ତେଣୁ ମଉକା ଛାଡିବାର ନାହିଁ । ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ । ନମସ୍କାର ।

Prime Minister's Office
English Rendering of PM’s address at the Hindustan Times Leadership Summit
06 DEC 2025 8:14PM by PIB Delhi
Namaskar everyone.
Many distinguished guests from India and abroad are present here at the Hindustan Times Summit. I congratulate the organizers and all the colleagues who shared their views. Shobhana ji just mentioned two things, which I noticed. First, she said that when Modi ji visited last time, he had suggested this. No one in this country dares to tell media houses to do their work. But I did, and I am happy that Shobhana ji and her team did this work with great enthusiasm. And as for the country, since I just returned from seeing the exhibition, I would urge everyone to definitely visit it. These photographer friends have captured this moment in such a way that it has immortalized it. The second thing she said, and I am just trying to understand the words, is that she could have said, "May you continue to serve the country," but instead, Hindustan Times said, "May you continue to serve the country." I express my special gratitude for that as well.
Friends,
This time the theme of the summit is – Transforming Tomorrow. I believe that when Hindustan newspaper, which has a history of 101 years, which has been blessed by Mahatma Gandhi ji, Madan Mohan Malviya ji, Ghanshyam Das Birla ji and countless other great men, talks about Transforming Tomorrow, the country gets the assurance that the change taking place in India is not just a matter of possibilities, but it is the true saga of changing life, changing thinking and changing direction.
Friends,
Today is also the Mahaparinirvan Day of the chief architect of our Constitution, Dr. Baba Saheb Ambedkar Ji. I pay my tribute to him on behalf of all Indians.
Friends,
Today, we stand at a juncture when a quarter of the 21st century has passed. In these 25 years, the world has seen many ups and downs. We have witnessed financial crises, global pandemics, technological disruptions, a world falling apart, and we are witnessing wars. All these situations are challenging the world in some way or another. Today the world is full of uncertainties. But in this era full of uncertainties, our India is seen in a different league, India is full of confidence. When there is talk of slowdown in the world, India writes the story of growth. When there is a crisis of trust in the world, then India is becoming a pillar of trust. When the world is heading towards fragmentation, India is becoming a bridge-builder.
Friends,
Just a few days ago, India's GDP figures for Quarter 2 came in. A growth rate of over 8 percent reflects the new momentum of our progress.
Friends,
This is not just a number; it is a strong macro-economic signal. This is the message that today India is becoming the growth driver of the global economy. And these figures of ours are at a time when global growth is around 3 percent. The G-7 economies are growing at around 1.5 percent on average, 1.5 percent. In these circumstances, India has become a model of high growth and low inflation. There was a time when economists, especially in our country, used to express concern about high inflation. Today, the same people talk about low inflation.
Friends,
These achievements of India are not ordinary. This is not just a matter of statistics; this is a fundamental change that India has brought about in the last decade. This fundamental change is of resilience, this change is of the tendency to solve problems, this change is of removing the clouds of apprehensions and expanding aspirations, and because of this, today's India is transforming itself and is also transforming the future.
Friends,
Today, when we are discussing about transforming tomorrow, we also have to understand that the confidence that has been developed in transformation is based on a strong foundation of the work being done at present, the work being done today. Today's reforms and today's performance are paving the way for our transformation tomorrow. I will give you an example of the mindset we are working with.
Friends,
You also know that a large part of India's potential has remained untapped for a long time. When this untapped potential is given greater opportunities, when it participates in the country's development with full energy and without any hindrance, the country is sure to be transformed. Just think about our Eastern India, our Northeast, our villages, our Tier 2 and Tier 3 cities, our women power, India's innovative youth power, India's maritime power, the blue economy, India's space sector—there is so much whose full potential could not be utilized in the previous decades. Now today India is moving forward with the vision of tapping this untapped potential. Today, unprecedented investment is being made in modern infrastructure, connectivity and industry in Eastern India. Today our villages, our small towns are also being equipped with modern facilities. Our small towns are becoming new hubs for startups and MSMEs. Farmers in our villages are forming FPOs and connecting directly to the market, and some FPOs are even connecting to the global market.
Friends,
The women power of India is doing wonders today. Today our daughters are dominating every field. This transformation is no longer limited to women's empowerment; it is transforming both the thinking and the capabilities of society.
Friends,
When new opportunities arise, when obstacles are removed, new wings are also grown to fly in the sky. India's space sector is an example of this. Earlier the space sector was under government control. But we reformed the space sector, opening it to the private sector, and today the country is seeing its results. Just 10-11 days ago, I inaugurated Skyroot's Infinity Campus in Hyderabad. Skyroot is a private space company of India. This company is working on the capacity to manufacture one rocket every month. This company is making flight-ready Vikram-One. The government provided the platform, and India's youth are building a new future on it, and this is real transformation.
Friends,
I think it is important to discuss here another change that has taken place in India. There was a time when reforms in India were reactionary. This means that behind big decisions there was either some political interest or some crisis had to be managed. But today, reforms are implemented with national goals in mind, with fixed targets. You see, something or the other is getting better in every sector of the country, our pace is constant, our direction is consistent, and our intent is Nation First. The entire year of 2025 has been a year of such reforms. The biggest reform was that of Next Generation GST. And the entire country has witnessed the impact of these reforms. This year, a major reform was also implemented in the direct tax system. Zero tax on income up to Rs 12 lakh was a step that would have been impossible to even contemplate a decade ago.
Friends,
Taking this series of reforms forward, just three-four days ago, the definition of Small Company has been changed. With this, thousands of companies are now covered under easier rules, faster processes and better facilities. We have also removed around 200 product categories from mandatory quality control orders.
Friends,
This journey of today's India is not just about development. This is also a journey of change in thinking, this is also a journey of psychological renaissance. You also know that no country can progress without self-confidence. Unfortunately, India's long period of slavery shook this very self-confidence. And the reason for this was the mentality of slavery. This mentality of slavery is a big obstacle in achieving the goal of a developed India. And so, today's India is working to get freedom from the mentality of slavery.
Friends,
The British knew very well that if they wanted to rule India for a long time, they would have to snatch away the self-confidence of Indians and instill a feeling of inferiority in them. And that is exactly what the British did during that period. Therefore, the Indian family structure was termed as outdated, Indian attire was declared unprofessional, Indian festivals and culture were termed irrational, Yoga and Ayurveda were termed unscientific, Indian inventions were ridiculed and these things were repeated continuously for many decades, this continued from generation to generation, the same thing was read, the same thing was taught. And just like that, the self-confidence of Indians was shattered.
Friends,
I would like to give you some examples of how widespread the impact of this slave mentality has been. Today, India is the world's fastest-growing major economy. Some call India a global growth engine, others a global powerhouse. Many remarkable things are happening today.
But friends,
Have you read anywhere about the rapid growth that India is experiencing today? Have you heard about it anywhere? Does anyone call it the Hindu rate of growth? The world's fastest economy, fastest growth, does anyone say anything? When was it called the Hindu rate of growth? When India yearned for two to three percent growth. What do you think, linking the economic growth of a country with the faith of the people living in it, with their identity, could this have happened accidentally? No, it was a reflection of the mentality of slavery. An entire society, an entire tradition, was made synonymous with unproductivity and poverty. This means an attempt was made to prove that the reason for India's slow growth rate was our Hindu civilization and Hindu culture. And see the limit, today the so-called intellectuals who keep finding communalism in everything, did not see communalism in the Hindu rate of growth. This term was included in books and research papers during their time.
Friends,
I will also give some examples of how the slave mentality destroyed the manufacturing ecosystem in India, and how we are reviving it. India was a major arms manufacturer even during the period of slavery. We had a strong network of ordnance factories. Weapons were exported from India. Even during the World Wars, weapons made in India were prominent. But after independence, our defence manufacturing ecosystem was destroyed. The mentality of slavery became so dominant that people in the government started underestimating the weapons made in India, and this mentality made India one of the biggest defence importers in the world.
Friends,
The slave mentality did the same to the shipbuilding industry. India was a major centre of shipbuilding for centuries. Even till 5-6 decades ago, i.e., 50-60 years ago, forty percent of India's trade was carried on Indian ships. But the slave mentality started giving priority to foreign ships. The result is in front of everyone, the country which was once a maritime power has become dependent on foreign ships for 95 percent of its trade. And because of this, today India is paying approximately 75 billion dollars, i.e., approximately 6 lakh crore rupees, every year to foreign shipping companies.
Friends,
Be it ship building or defence manufacturing, today in every sector, efforts are being made to leave behind the mentality of slavery and achieve new glory.
Friends,
The slave mentality has also caused significant damage to India's approach to governance. For a long time, the government system was distrustful of its citizens. You might remember that earlier one had to get one's own documents attested by a government official. Unless they stamped it, everything was considered a lie. A certificate of your hard work. We broke this sense of distrust and considered self-attestation as sufficient. The citizen of my country says that brother, this is what I am saying, I trust him.
Friends,
Such provisions were in place in our country where even minor mistakes were considered serious crimes. We brought in the Jan Vishwas Act, and decriminalized hundreds of such provisions.
Friends,
Previously, even if a loan of a thousand rupees was required from a bank, the bank would ask for a guarantee, because of the high level of distrust. We broke this vicious cycle of distrust with the Mudra Yojana. Under this scheme, we have already provided guarantee-free loans worth 37 lakh crore rupees to our countrymen. This money has given the youth of these families the confidence to become entrepreneurs. Today, even street vendors and cart pullers are being given money from banks without guarantee.
Friends,
In our country it has always been believed that if something is given to the government, then there is one way traffic there, once it is given, it is given, it never comes back, it is gone, it is gone, this is everyone's experience. But when trust is strong between the government and the public, how does work get done? If you want to do something good tomorrow, then you have to make up your mind to do something good today. If the mind is good, tomorrow will be good too. And that is why we have come up with another campaign, you will be surprised to hear about it and till now the newspapers, the newspaper people have not noticed it, I don't know whether they will notice it or not, it may happen after today.
You will be surprised to know that today, 78 thousand crore rupees of our own citizens are lying unclaimed in the banks of the country. No one knows who owns it, whose it is, where it is. There is no one to inquire about this money. Similarly, insurance companies have about 14 thousand crore rupees lying with them. Mutual fund companies have around Rs 3 thousand crore lying with them. 9 thousand crore rupees of dividend is lying with them. And all this is lying unclaimed, no one owns it. This money belongs to poor and middle-class families, and hence, the person to whom it belongs has forgotten it. Our government is now searching for them all over the country, hey brother, tell me, the money was not yours, it was not your parents', someone did not leave it and go away, we are going. Our government is busy in reaching out to its rightful owners. And for this, the government has started setting up special camps, explaining to the people that brother, look, if there is anyone, then their whereabouts should be known. Is your money somewhere, has it gone? Till now, by setting up such camps in about 500 districts, we have given thousands of crores of rupees to the real rightful owners. The money was lying there, there was no one to ask, but this is Modi, he is searching, hey friend, it is yours, take it.
Friends,
This is not just a matter of return of assets, it is a matter of trust. This is a commitment to continuously gain the trust of the people and the trust of the people is our biggest asset. If there was a mentality of slavery then the government would have been Mansi Sahebi and such campaigns would never have been run.
Friends,
We have to completely free our country from the mentality of slavery in every field. Just a few days ago, I made an appeal to the nation. Taking a time-frame of the next 10 years, I am lovingly requesting my countrymen to do something with me, to listen to my words, I am pleading with folded hands. I will not be able to do this without the help of 140 crore countrymen, and that is why I am repeatedly saying to the countrymen with folded hands, and what am I asking for in this time frame of 10 years? Macaulay's policy, which sowed the seeds of mental slavery in India, will complete 200 years in 2035. That means 10 years remain. And therefore, in these ten years, we must all work together to free our country from the mentality of slavery.
Friends,
I often say, we are not people who follow the beaten track. For a better tomorrow, we must broaden our horizons. We have to understand the future needs of the country and find solutions in the present. Nowadays you see that I constantly discuss Make in India and Atmanirbhar Bharat Abhiyan. Shobhana ji also mentioned it in her speech. If such campaigns had started 4-5 decades ago, the picture of India would have been different today. But the governments that were in power then had different priorities. You know the semiconductor story. About 50-60 years ago, five to six decades ago, a company came to India to set up a semiconductor plant, but it was ignored, and the country fell far behind in semiconductor manufacturing.
Friends,
The same is the case with the energy sector. Today, India imports petrol, diesel and gas worth approximately Rs 125 lakh crore every year, Rs 125 lakh crore. Our country has the great blessings of Lord Surya, but still till 2014, the solar energy generation capacity in India was only 3 gigawatts. I'm talking about 2014, until you brought me here. 3 gigawatts, but in the last 10 years, it has now grown to around 130 gigawatts. And of that, India has added 22 gigawatts of capacity solely from rooftop solar. 22 gigawatts of energy from rooftop solar.
Friends,
The PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana has given the people of the country an opportunity to directly participate in this campaign of energy security. I am the MP of Kashi. I have my work as the Prime Minister, but I also have some work to do as an MP. I want to tell you something as the MP of Kashi. And your Hindi newspaper is powerful, so it will definitely be useful. More than 26 thousand houses in Kashi have solar plants installed under the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana. Due to this, more than three lakh units of electricity are being generated daily, and people are saving around Rs 5 crore every month. That means sixty crore rupees in a year.
Friends,
Due to the generation of so much solar power, approximately ninety thousand metric tons of carbon emissions are being reduced every year. To absorb this much carbon emission, we would have to plant more than 40 lakh trees. And I will say again, these figures I have given are only for Kashi, Banaras; I am not talking about the entire country. You can imagine the huge benefit the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana is providing to the country. This is an example of how much power a scheme of today has to transform the future.
By the way, friends,
You must have seen the mobile manufacturing statistics. Before 2014, we used to import 75 percent of our mobile phones, 75 percent. And now, India's mobile phone imports have almost come down to zero. We are now becoming a major mobile phone exporter. After 2014, we carried out a reform, the country performed and the world is seeing its transformative results today.
Friends,
This journey of Transforming Tomorrow is a journey of many such schemes, many policies, many decisions, public aspirations and public participation. It is a journey of continuity. It is not limited to the discussions of just one summit; for India, it is a national resolve. Everyone's support is necessary in this resolution, everyone's efforts are necessary. Collective efforts will definitely give us the opportunity to reach this height of change.
Friends,
Once again, I am deeply grateful to Shobhana ji and the Hindustan Times for giving me the opportunity to be with you and for fulfilling the things you sometimes suggest. I believe this will perhaps become a new force for the country's photographers. You can also consider many new programs like this for the future. If you need my help then please let me know, I do not take any royalty for giving the idea. It is a free business and it is a Marwari family, so it will not miss the opportunity. Thank you very much to all of you. Namaskar.