তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
এআই যুগত বৃদ্ধি পোৱা ভুল তথ্যৰ মাজত প্ৰেছৰ বিশ্বাসযোগ্যতা ৰক্ষা কৰাটো আমাৰ সামূহিক দায়িত্ব
এআইয়ে কেতিয়াও মানৱ মন- বিচাৰ, বিবেক আৰু দায়িত্ববোধৰ ঠাই ল’ব নোৱাৰে যিয়ে এজন সাংবাদিকক পথ প্ৰদৰ্শন কৰে: পিচিআই
ক্ৰমে পৰম্পৰাগত আৰু ছ’চিয়েল মিডিয়াত গতি আৰু এংগেজমেণ্ট দুয়োটাৰে স্থান সঠিকতাক ল’বলৈ দিয়ক: প্ৰেছ ট্ৰাষ্ট অৱ ইণ্ডিয়াৰ চিইঅ’
নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰেছ দিৱসৰ অনুষ্ঠানত শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে অংশগ্ৰহণ কৰে
16 NOV 2025 4:44PM by PIB Guwahati
গণতান্ত্ৰিক দেশৰ নাগৰিকৰ বাবে প্ৰেছ চকু আৰু কাণ। আমি ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰেছ দিৱস উদযাপন কৰাৰ সময়ত এআই যুগত বৃদ্ধি পোৱা ভুল তথ্যৰ মাজতে নাগৰিকক সবলীকৰণৰ বাবে প্ৰেছৰ বিশ্বাসযোগ্যতা ৰক্ষা কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি নতুন দিল্লীৰ নেশ্যনেল মিডিয়া চেণ্টাৰত অনুষ্ঠিত এক অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলে উদ্বেগজনক ৰূপত এই আৱেগ প্ৰকাশ কৰে। অনুষ্ঠানটোৰ সুৰ নিৰ্ধাৰণ কৰি, এইবাৰৰ বিষয়বস্তু- “উত্থানশীল ভুল তথ্যৰ মাজত প্ৰেছৰ বিশ্বাসযোগ্যতা ৰক্ষা কৰা”, পিচিআইৰ অধ্যক্ষ ন্যায়াধীশ (অৱসৰপ্ৰাপ্ত) ৰঞ্জনা প্ৰকাশ দেশাইয়ে কয়, “এআইয়ে কেতিয়াও মানৱ মনৰ ঠাই ল’ব নোৱাৰে”। প্ৰতিজন সাংবাদিকক পথ প্ৰদৰ্শন কৰা বিচাৰ, বিবেক আৰু দায়িত্ববোধে ভুল তথ্যৰ প্ৰসাৰ ৰোধ কৰিব লাগিব।
তেওঁৰ মূল ভাষণত পিটিআইৰ চিইঅ’ বিজয় যোশীয়ে ইনফ’ডেমিকৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ তেওঁৰ সমাধানৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়ায়, যিটো আমি সকলোৱে আজি সমাজ হিচাপে সন্মুখীন হৈছো। তেওঁ কয়, “পৰম্পৰাগত সংবাদ মাধ্যমত গতি আৰু ডিজিটেল মাধ্যমত এআই এলগৰিদমৰ দ্বাৰা চালিত এংগেজমেণ্টৰ স্থান সঠিকতাক ল’বলৈ দিয়ক”। এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ, ৰে'লৱে, আৰু ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱ উপস্থিত থাকে। কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগান, তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজু আৰু পিচিআইৰ সম্পাদিকা শ্ৰীমতী শুভা গুপ্তাও উপস্থিত থাকে।
দায়িত্বশীল সাংবাদিকতাৰ আহ্বান পিচিআইৰ
ন্যায়াধীশ ৰঞ্জনা প্ৰকাশ দেশাইয়ে সংবাদ মাধ্যমৰ স্বাধীনতা ৰক্ষা আৰু উচ্চ সাংবাদিকতাৰ মানদণ্ড বজাই ৰখাৰ পিচিআইৰ দ্বৈত দায়িত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। বিশেষকৈ এতিয়া যেতিয়া ভুল তথ্য আৰু প্ৰযুক্তিৰ অপব্যৱহাৰ বৃদ্ধি পাইছে, তেতিয়া সাংবাদিকতাৰ বাবে সততা, সঠিকতা আৰু সঠিক তথ্য ভাগ-বতৰা কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ প্ৰয়োজন বুলিও কয় তেওঁ।
পিচিআইয়ে কমিটী আৰু তথ্য সন্ধানকাৰী দল গঠন কৰা বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ সাংবাদিকসকলক দায়িত্বশীলভাৱে কাম কৰিবলৈ আৰু প্ৰতিটো তথ্য পৰীক্ষা কৰিবলৈ সোঁৱৰাই দিয়ে। কল্যাণমূলক আঁচনি আৰু বীমাৰ জৰিয়তে সাংবাদিকসকলৰ বাবে আৰ্থিক সুৰক্ষাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু কয় যে পিচিআইৰ ইন্টাৰশ্বিপ কাৰ্যসূচীয়ে যুৱ সাংবাদিকসকলক নৈতিক পদ্ধতি শিকিবলৈ সহায় কৰে।
তেওঁ লগতে কয় যে এআই উপযোগী হ’ব পাৰে যদিও ইয়াৰ অপব্যৱহাৰ ৰোধ কৰিবলৈ পিচিআই সজাগ হৈ থাকে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই সঁজুলিবোৰ যিমানেই উন্নত নহওক কিয়, মানুহৰ মন– বিচাৰ আৰু বিবেকৰ ঠাই কেতিয়াও ল’ব নোৱাৰে।
এআই যুগত বিশ্বাসযোগ্যতা বজাই ৰখা
পিটিআইৰ চিইঅ’ শ্ৰী বিজয় যোশীয়ে কয় যে গণতন্ত্ৰৰ নৈতিক চকীদাৰ হিচাপে সংবাদ মাধ্যমে শক্তিশালী নৈতিকতা বজাই ৰাখিব লাগিব। পেইড নিউজ, এডভাৰটৰিয়েল আৰু হালধীয়া সাংবাদিকতাই জনসাধাৰণৰ আস্থা ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰা বুলি তেওঁ সকীয়াই দিয়ে। ডিজিটেল বিঘিনিয়ে এতিয়া সঠিকতাৰ সলনি এংগেজমেণ্টক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে, পক্ষপাতমূলক তথ্যৰ সৃষ্টি কৰে। সত্য আৰু ভুল তথ্য কিমান ক্ষীপ্ৰতাৰে মিহলি হ’ব পাৰে কৰ’না মহামাৰীয়ে দেখুৱাই দিলে, যিটো বিপদ আজি এআইয়ে আৰু অধিক ভয়াৱহ কৰি তুলিছে।
তেওঁ লগতে আলোকপাত কৰে যে সাংবাদিকসকলে পৰীক্ষাযোগ্য সত্য নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ভাগ-বতৰা দায়িত্ব ল’ব লাগিব। তেওঁ ৯৯খন বাতৰি কাকতে প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ পিছৰে পৰা পিটিআইৰ সত্য, সঠিকতা, ন্যায় আৰু স্বাধীনতাৰ উত্তৰাধিকাৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে গতিৰ আগত সদায় সঠিকতা আহিব লাগিব আৰু বাতৰিবোৰ যিকোনো এজেণ্ডাৰ পৰা মুক্ত হ’ব লাগিব।
তথ্য পৰীক্ষাৰ দৰে পদক্ষেপে বহুস্তৰীয় পৰীক্ষণৰ দ্বাৰা ভুল তথ্যৰ বানপানী প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰে। তেওঁ কয় যে বিশ্বাসযোগ্যতা ৰক্ষাৰ বাবে ভৱিষ্যতৰ সাংবাদিকসকলক নৈতিকতা আৰু সমালোচনাত্মক চিন্তাধাৰাৰ প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ প্ৰয়োজন। যোশীয়ে সোঁৱৰাই দিয়ে যে সংবাদ মাধ্যমৰ স্বাধীনতা তথ্য পৰিৱেশ তন্ত্ৰ প্ৰদূষণ কৰাৰ অনুজ্ঞাপত্ৰ নহয় আৰু সাংবাদিকতা হৈছে বিশ্বাসৰ ওপৰত নিৰ্মিত এক জনসেৱা।
ভাৰতীয় প্ৰেছ কাউন্সিলৰ বিষয়ে
১৯৬৬ চনত (১৯৭৯ চনত পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা) অৰ্ধ-ন্যায়িক কৰ্তৃপক্ষ হিচাপে সংসদৰ এখন আইনৰ দ্বাৰা ভাৰতীয় প্ৰেছ কাউন্সিল গঠন কৰা হৈছিল, যাৰ উদ্দেশ্য আছিল ছপা মাধ্যমৰ বাবে আভ্যন্তৰীণ স্ব-নিয়ন্ত্ৰণ ব্যৱস্থা থকা যাতে মুক্ত আৰু দায়িত্বশীল প্ৰতিবেদন নিশ্চিত কৰিব পৰা যায়। তেতিয়াৰ পৰাই প্ৰেছ কাউন্সিলে সংবাদ মাধ্যমৰ স্বাধীনতা সুৰক্ষিত আৰু সংৰক্ষণৰ বাবে আৰু দেশৰ বাতৰি কাকত আৰু সংবাদ সংস্থাৰ মানদণ্ড উন্নত কৰাৰ বাবে অহৰহ চেষ্টা চলাই আহিছে, লগতে বিধায়িনী দল আৰু অন্যান্য কৰ্তৃপক্ষৰ পৰামৰ্শদাতা সংস্থা হিচাপেও উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰি আহিছে।

Ministry of Information & Broadcasting
Safeguarding Press Credibility is our collective responsibility amidst rising misinformation in the AI age.
AI can never replace the Human Mind- the Judgement, Conscience & Sense of Responsibility which guide a journalist: PCI.
Let accuracy take over both, Speed & engagements in Traditional & the social media respectively: Press Trust of India CEO.
Shri Ashwini Vaishnaw Graces National Press Day Event Held in New Delhi.
16 NOV 2025 4:44PM by PIB Delhi
The press is the eyes and ears for the Citizens of a democratic country. As we celebrate the National Press Day, amidst rising misinformation in the AI age, Safeguarding the Press Credibility is crucial for empowering the citizens. This sentiment was shared by the participants as a concern in an event held at the National Media Centre in New Delhi today. Setting the tone for the event, with this year's theme- “Safeguarding Press Credibility amidst Rising Misinformation”, PCI Chairperson Justice (Rt.) Ranjana Prakash Desai said, “AI can never replace the Human Mind”. The judgement, conscience and sense of responsibility which guides every journalist must prevent the spread of misinformation.
In his keynote address, PTI CEO Vijay Joshi proposed his solution to combat the infodemic, we all face today as a society. He said, “Let accuracy take over the speed in traditional media and AI algorithm led engagements in digital media”. The event was graced by the Union Minister of Information & Broadcasting, Railways, and Electronics & Information Technology, Shri Ashwini Vaishnaw. Union Minister of State for Information & Broadcasting and Parliamentary Affairs Dr. L. Murugan, Secretary, Ministry of Information & Broadcasting, Sh. Sanjay Jaju and Secretary PCI Ms Shubha Gupta were also present on the occasion.
PCI Calls for Responsible Journalism
Justice Ranjana Prakash Desai highlighted the PCI’s dual responsibility of protecting press freedom and maintaining high journalistic standards. She said journalism needs honesty, accuracy, and a commitment to share correct information, especially now when misinformation and misuse of technology are increasing.
She mentioned that the PCI has created committees and fact-finding teams and reminded journalists to act responsibly and verify every fact. She also stressed the importance of financial security for journalists through welfare schemes and insurance, and said PCI’s internship programmes help young journalists learn ethical practices.
She added that while AI can be useful, the PCI stays alert to prevent its misuse. She emphasized that however advanced these tools may become , they can never replace the human mind– the judgement and conscience.
Upholding Credibility in AI Era
Shri Vijay Joshi, CEO of PTI, said the press must uphold strong ethics as the moral watchdog of democracy. He warned that paid news, advertorials and yellow journalism have damaged public trust. Digital disruption now prioritises engagement over accuracy, creating biased information bubbles. The pandemic showed how quickly truth and misinformation can mix, a danger worsened by AI today.
He also highlighted that journalists must take shared responsibility for ensuring verifiable truth. He highlighted PTI’s legacy of truth, accuracy, fairness and independence since its founding by 99 newspapers. He stressed that accuracy must always come before speed and stories must be free of any agenda.
Initiatives like Fact Check help counter the flood of misinformation with multi-layered verification. He said safeguarding credibility requires training future journalists in ethics and critical thinking. Joshi reminded that press freedom is not a licence to pollute the information ecosystem and that journalism is a public service built on trust.
About Press Council of India
The Press Council of India was set up by an Act of Parliament as a quasi-judicial authority in 1966 (re-established in 1979), with the objective of having an internal self regulatory mechanism for the Print Media to ensure free and responsible reporting. Since then, the Press Council is constantly striving to protect and preserve the freedom of the press and to raise the standards of newspapers and news agencies in the country, and has also played a significant role as an advisory body to the legislature and other authorities.