प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीद्वारा राष्ट्रिय गीत “वन्दे मातरम” को १५० वर्षको वर्षव्यापी स्मरण समारोहको उद्घाटन
वन्दे मातरम्को सार नै भारत हो, माता भारती हो, भारतको सनातन विचारधारा हो: पीएम
उपनिवेशकालीन समयमा वन्दे मातरम त्यो घोषणा बनेको थियो जसले यो प्रतिज्ञा गर्‍यो- भारत स्वतन्त्र हुनेछ, बन्धनका जञ्जीरहरू माता भारतीका हातहरूले तोड़िनेछन्, र उनका सन्तानहरू आफ्नै भविष्यका शिल्पी बन्नेछन्: पीएम
वन्दे मातरम भारतको स्वतन्त्रता संघर्षको स्वर बन्यो, हरेक क्रान्तिकारीका ओठमा गुञ्जिएको नारा, प्रत्येक भारतीयको भावनाको आवाज: पीएम
स्वतन्त्रताका शहिदहरूको गान मात्र नभई, वन्दे मातरम एक शाश्वत प्रेरणाको स्रोत हो, यसले हामीलाई केवल स्वतन्त्रता कसरी प्राप्त भयो भन्ने सम्झाउँदैन, तर यसलाई कसरी सुरक्षित राख्नुपर्छ भन्ने पनि सम्झाउँछ: पीएम
जब जब राष्ट्रिय ध्वज फहराइन्छ, यी शब्दहरू स्वाभाविक रूपमा हाम्रो हृदयबाट निस्कन्छन् — “भारत माता की जय! वन्दे मातरम!” : पीएम
07 NOV 2025 12:17PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आज नयाँ दिल्लीमा राष्ट्रिय गीत “वन्दे मातरम” को १५० वर्षको वर्षव्यापी स्मरण समारोहको उद्घाटन गरे। यस अवसरमा उपस्थित समूहलाई सम्बोधन गर्दै श्री मोदीले भने कि वन्दे मातरम केवल एउटा शब्द होइन—यो एउटा मन्त्र, एउटा ऊर्जा, एउटा सपना, र एउटा गम्भीर संकल्प हो। उनले जोड़ दिंदै भनो कि वन्दे मातरम, माता भारतीप्रति भक्ति र आध्यात्मिक समर्पणको प्रतीक हो। प्रधानमन्त्रीले भने कि यो एक शब्दले हामीलाई हाम्रो इतिहासंग जोड़दछ, हाम्रो वर्तमानलाई आत्मविश्वासले भरिदिन्छ, र हाम्रो भविष्यलाई यो साहसले प्रेरित गर्छ कि कुनै पनि संकल्प अधूरो रहँदैन, र कुनै पनि लक्ष्य हाम्रो पहुँचदेखि टाड़ा छैन।
वन्दे मातरमको सामूहिक गायनलाई अभिव्यक्तिको सीमा भन्दा परको एक अत्यन्तै पवित्र र आत्मिक अनुभवको रूपमा वर्णन गर्दै, श्री मोदीले भने कि असंख्य आवाजहरूको बिचमा पनि एउटा अद्वितीय लय, एकीकृत स्वर, साझा रोमाञ्च र निरन्तर प्रवाहको अनुभूति उत्पन्न भएको थियो। उनले त्यस सामूहिक स्वरले उत्पन्न गरेको झङ्कार र सौहार्दका तरंगहरूको चर्चा गरे , जसले हृदयलाई ऊर्जा र उत्साहले भरिदिन्छ। प्रधानमन्त्रीले भने कि ७ नोभेम्बर एउटा ऐतिहासिक दिन हो, जब राष्ट्रले वन्दे मातरमको १५० वर्ष मनाइरहेको छ। उनले यो सुनिश्चित गरे कि यो पवित्र अवसरले हाम्रा नागरिकहरूमा नयाँ प्रेरणा जगाउनेछ र तिनमा ताजा ऊर्जा सञ्चार गर्नेछ। यस ऐतिहासिक दिनलाई अमर बनाउन, वन्दे मातरमप्रति समर्पित एक विशेष स्मारक सिक्का र डाक टिकट पनि जारी गरिएको थियो। माता भारतीका निम्ति आफ्नो जीवनको बलिदान दिने सबै वीर र विभूतिहरूलाई श्रद्धाञ्जली अर्पण गर्दै, श्री मोदीले उपस्थित सबैलाई बधाई दिए र वन्दे मातरमको १५० वर्ष पूरा भएको अवसरमा सम्पूर्ण देशवासीहरूप्रति शुभकामना व्यक्त गरे।
हरेक गीत र हरेक कवितामा एउटा मूल भावना र केन्द्रीय सन्देश निहित रहेको कुरा प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे। यस क्रममा उनल वन्दे मातरमको सार के हो भनी प्रश्न गरे। उत्तरमा उनले भने — यसको सार भारत हो, माता भारती हो — भारतको सनातन अवधारणा हो। प्रधानमन्त्रीले विस्तृत रूपमा व्याख्या गर्दै भने कि यो विचारले मानव सभ्यताको प्रारम्भदेखि नै आकार लिन थाल्यो — प्रत्येक युगलाई एउटा अध्यायको रूपमा पढ्दै, विभिन्न राष्ट्रहरूको उत्थान, विविध शक्तिहरूको उदय, नयाँ सभ्यताहरूको विकास, शून्यताबाट महानतासम्मको उनीहरूको यात्रा र अन्ततः पुनः शून्यतामा विलय हुने चक्रको साक्षी रह्यो। उनले अझ भने कि भारतले इतिहासको निर्माण र विनाश, संसारको बदलिँदो भूगोललाई अवलोकन गर्‍यो। यसरी अनन्त मानव यात्राबाट भारतले सिक्यो, नयाँ निष्कर्षहरू निकाल्यो, र ती आधारमा आफ्नै सभ्यताको मूल्य र आदर्शहरू निर्माण गर्‍यो, जसले एउटा विशिष्ट सांस्कृतिक पहिचानको सृजना गर्‍यो। श्री मोदीले जोड़ दिंदै भने कि भारतले शक्ति र नैतिकताको सन्तुलन बुझ्यो, र त्यसै कारण यो एउटा परिष्कृत राष्ट्रको रूपमा अघि आयो।
भारतको अवधारणा र त्यसको दार्शनिक शक्ति विश्वका विभिन्न शक्तिहरूको उत्थान र पतनभन्दा पूर्ण रूपमा भिन्न रहेर, स्वतन्त्र अस्तित्वको गहिरो चेतनामा जरा गाड़ेको छ भन्ने कुरामाथि प्रकाश पार्दै मोदीले भने कि जब यो चेतना लिखित र लयात्मक रूपमा व्यक्त भयो, त्यसले वन्दे मातरम जस्तो एउटा महान सृजनालाई जन्म दियो। उनले भने, त्यसैले उपनिवेशकालीन समयमा वन्दे मातरम त्यो घोषणा बन्यो जसले यो दृढ संकल्प प्रकट गर्‍यो — भारत स्वतन्त्र हुनेछ, बन्धनका जञ्जीरहरू माता भारतीका हातहरूले तोड़िनेछन्, र उनका सन्तानहरू आफ्नै भाग्यका निर्माता बन्नेछन्।”
गुरुदेव रबिन्द्रनाथ ठाकुरका ती शब्दहरू स्मरण गर्दै उनले भने— “बङ्किमचन्द्रको आनन्दमठ केवल एउटा उपन्यास होइन, यो स्वतन्त्र भारतको सपना हो”। प्रधानमन्त्रीले आनन्दमठमा रहेको वन्दे मातरमको महत्वमाथि जोड़ दिए। उनवले भने कि बङ्किम बाबुको यस रचनाको हरेक पङ्क्ति, हरेक शब्द र हरेक भावनाले अत्यन्त गहिरो अर्थ बोकेको छ। प्रधानमन्त्रीले भने कि यद्यपी यो गीत उपनिवेशकालीन समयमा रचिएको थियो, यसको शब्दहरू कहिल्यै दासत्वका शताब्दीहरूको छायामा सीमित रहेनन्। यो गीत अधीनताको स्मृतिबाट स्वतन्त्र रह्यो, र त्यसैले वन्दे मातरम प्रत्येक युग र प्रत्येक कालमा सान्दर्भिक रहँदै आएको छ। श्री मोदीले गीतको पहिलो पङ्क्ति उद्धृत गरे — सुजलाम् सुफलाम् मलयज शीतलाम् सस्य श्यामलाम मातरम” — र यसको अर्थ खोल्दै भने कि यो हाम्रो मातृभूमिलाई समर्पित श्रद्धाञ्जली हो, जो प्रकृतिका दैवी वरदानहरूले सुशोभित छ।
यो हजारौं वर्षदेखि भारतको पहिचान रहेको कुरामाथि प्रकाश पार्दै श्री मोदीले भने कि भारतका नदी, पहाड़, वन, रुखबिरुवा र उर्वर माटो सधैं समृद्धिको स्रोत बनेका छन्। शताब्दीयौँसम्म संसारले भारतको समृद्धिको कथा सुन्दै आएको छ। केही शताब्दीअघि मात्रै भारतले विश्वको कुल सकल घरेलु उत्पादको लगभग एक-चौथाइ भाग ओगटेको थियो। यद्पी उनले भने, जब बङ्किम बाबुले वन्दे मातरमको रचना गर्नुभयो, त्यतिबेलासम्म भारत त्यो स्वर्ण युगबाट धेरै टाड़ा भइसकेको थियो। विदेशी आक्रमण, लुटपाट र उपनिवेशवादी नीतिहरूले देशलाई गरीबी र भोकमरीले ग्रस्त बनाएको थियो। तर बङ्किम बाबुले आफ्नो विश्वास र दृष्टिकोणद्वारा एक समृद्ध भारतको सपना देखाए, उनले विश्वास गरे कि चुनौती कति नै ठूलो किन नहोस्, भारतले पुनः आफ्नो स्वर्ण युग फर्काउन सक्छ। र त्यसै विश्वासबाट उनले एउटा गम्भीर र प्रेरणादायी आह्वान गरेका थिए — “वन्दे मातरम्।”, प्रधानमन्त्रीले भने।
प्रधानमन्त्रीले अझ भने कि उपनिवेशकालीन समयमा ब्रिटिश शासकहरूले भारतलाई हीन, कमजोर र पछि परेको राष्ट्रका रूपमा चित्रित गरेर आफ्नै शासनलाई उचित ठहराउने प्रयास गरेका थिए। उनले जोड़ दिए कि वन्दे मातरमको पहिलो पङ्क्तिले नै यो भ्रमपूर्ण प्रचारलाई शक्तिशाली रूपमा तोड़िदियो। त्यसैले, वन्दे मातरम केवल स्वतन्त्रताको गीत मात्र होइन, यसले लाखौं भारतीयहरूलाई एउटा दृष्टि दिएको थियो कि स्वतन्त्र भारत कस्तो हुन सक्छ — सुजलाम् सुफलाम् भारतको सपना।
श्री मोदीले भने कि यस दिनले वन्दे मातरमको असाधारण यात्रा र प्रभावलाई बुझ्ने अवसर दिंदछ। जब बङ्किम बाबुले सन् १८७५ मा बङ्गदर्शन मा वन्दे मातरम प्रकाशित गरे, धेरैले यसलाई केवल एउटा गीत मात्र ठाने। तर चाँडै, वन्दे मातरम भारतको स्वतन्त्रता सङ्ग्रामको स्वर बन्यो। हरेक क्रान्तिकारीको मुखमा एक जाप, हरेक भारतीयको भावनाको अभिव्यक्ति बन्यो। उलने भने कि स्वतन्त्रता आन्दोलनको यस्तो कुनौ पनि अध्याय छैन जहाँ वन्दे मातरम कुनै न कुनै उपस्थित नभएको होस्। सन् १८९६ मा, गुरुदेव रवीन्द्रनाथ ठाकुरले कलकत्ता अधिवेशनमा वन्दे मातरम गाए। सन् १९०५ मा, जब बंगालको विभाजन भयो। ब्रिटिशहरूले राष्ट्रलाई विभाजन गर्ने खतरनाक गरे, वन्दे मातरम ती योजनाहरूको सामना गर्दै ढुङ्गाजस्तो अडिग रह्यो। प्रधानमन्त्रीले स्मरण गरे कि बंगाल विभाजनको विरोधमा भएको प्रदर्शनका क्रममा सड़कहरूमा एउटै स्वर गुञ्जिन्थ्यो—वन्दे मातरम।
बरिसाल अधिवेशनको क्रममा प्रदर्शनकारीहरूमाथि गोली चलाइए पनि उनीहरूको मुखमा शब्दहरू अझै वन्दे मातरम नै रहेको सम्झना गर्दै श्री मोदीले जोड़ दिए कि विदेशबाट काम गरिरहेका स्वतन्त्रता सेनानीहरू, जस्तै वीर सावरकर, एक अर्कालाई वन्दे मातरम भनी अभिवादन गर्थे। धेरै क्रान्तिकारीहरूले, फाँसीको तख्तामा उभिँदा पनि, वन्दे मातरम् उचारण गर्थे। प्रधानमन्त्रीले जोड़ दिए कि यस्ता असंख्य घटनाहरू, इतिहासका धेरै मितिहरू, विविध क्षेत्र र भाषाका विशाल राष्ट्रभरि भएका आन्दोलनहरूमा एउटै नाराः एउटै सङ्कल्पः एउटै गीत—वन्दे मातरम। हरेक मुखमा गुन्जिन्थ्यो। उनले महात्मा गान्धीको सन् १९२७ को टिप्पणी उद्धृत गर्दै भने कि वन्दे मातरमले हाम्रो अघि एउटा अविभाज्य भारतको चित्र प्रस्तुत गर्दछ। उनले भने कि श्री अरविन्दोले वन्दे मातरमलाई केवल गीत मात्र नभई एक मन्त्रको रूपमा वर्णन गरेका छन्—जसले भित्री शक्ति जागृत गर्दछ। प्रधानमन्त्रीले थप उल्लेख गरे कि भिकाजी कामाले डिजाइन गरेको झण्डाको केन्द्रमा वन्दे मातरम शब्द अंकित थियो।
प्रधानमन्त्री श्री मोदीले भने कि भारतको राष्ट्रिय झण्डा समयसँगै विकास हुँदै आएको छ। यसका प्रारम्भिक रूपदेखि लिएर आजको तिरंगासम्। तर एउटा कुरा भने अपरिवर्तित रहँदै आएको छ। झण्डा जब हरेक पटक उचालिन्छ, प्रत्येक भारतीयको मुटुबाट स्वाभाविक रूपमा उठ्ने शब्दहरू हुन्—भारत माता की जय! र वन्दे मातरम! उनले यसमा जोड़ दिए कि जब राष्ट्रले राष्ट्रिय गीत वन्दे मातरमको १५० वर्ष मनाइरहेको छ, यो देशका महान नायकहरूप्रति सम्मान पनि हो। यो असंख्य शहीदहरू प्रति श्रद्धाञ्जली हो, जसले वन्दे मातरम उच्चारण गर्दै फाँसीको सामना गरे, जसले वन्दे मातरम गुञ्जाउँदै चाबुकको चोट सहनु पर्‍यो, र जसले वन्दे मातरम मन्त्र पढ्दै बरफको ढोकामा अडिग बसे।
प्रधानमन्त्रीले घोषणा गरे कि आज, सबै १४० करोड़ भारतीयहरू त्यस हरेक ज्ञात, अज्ञात र अप्रसिद्ध व्यक्तिप्रति श्रद्धाञ्जली अर्पण गर्दछन्। जसले राष्ट्रको लागि वन्दे मातरम् उच्चारण गर्दै आफ्नो जीवनको बलिदान दिए, जसका नामहरू कहिल्यै इतिहासका पृष्ठहरूमा लेखिएका थिएनन्।
वैदिक श्लोक उद्धृत गर्दै, “यो भूमि हाम्रो आमा हो, यो राष्ट्र हाम्रो आमा हो, र हामी उसका सन्तान हौँ,” भन्दै प्रधानमन्त्री मोदीले भने कि वैदिक युगदेखि नै भारतका जनताले राष्ट्रलाई मातृरूपमा पूज्दै आएका छन्। उनले अझ भने कि यही वैदिक विचारले वन्दे मातरम मार्फत स्वतन्त्रता संग्राममा नयाँ चेतना प्रवाहित गरेको थियो।
प्रधानमन्त्री मोदीले उल्लेख गरे कि जो व्यक्तिहरू राष्ट्रलाई केवल भूराजनीतिक एकाइको रूपमा हेर्छन्, उनीहरूका लागि राष्ट्रलाई आमा भनेर हेर्ने विचार अचम्म लाग्न सक्छ। तर भारत फरक छ। भारतमा आमा जन्म दिने, पालन पोषण गर्ने र जब उनका सन्तान संकटमा हुन्छन्, तब उनी दुष्टतालाई नष्ट गर्ने शक्तिशाली हुन्छिन्। उनले वन्दे मातरमको पंक्तिहरू उद्धृत गर्दै भने कि मातृभारतीमा अत्यधिक शक्ति छ, उनले कठिनाइमा मार्गदर्शन गर्छिन् र शत्रुहरूलाई परास्त गर्छिन्। प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे कि राष्ट्रलाई आमा र आमालाई शक्ति सम्पन्न दिव्य अवतारको रूपमा हेर्ने विचारले स्वतन्त्रता संग्रामलाई यस्तो रूप दिन प्रेरित गर्‍यो जसले पुरुष र महिलालाई समान रूपमा समेट्ने प्रतिज्ञा गर्‍यो। उनले अझ भने कि यस दृष्टिकोणले भारतलाई फेरि एउटा यस्तो राष्ट्रको सपना देख्न सक्षम बनायो जहाँ महिलाशक्ति राष्ट्र निर्माणको अग्रपंक्तिमा हुन्छ।
प्रधानमन्त्री मोदीले भने कि वन्दे मातरम स्वतन्त्रताको शहीदहरूको गान भएको मात्र होइन हामीलाई त्यो स्वतन्त्रता रक्षा गर्न प्रेरित गर्ने स्रोत पनि हो। उनले बङ्किम बाबुको मूल रचनाबाट पंक्तिहरू उद्धृत गर्दै भने कि मातृभारती सरस्वतीको अवतार, ज्ञान दिने, लक्ष्मीको अवतार, समृद्धि दिने, र दुर्गाको अवतार, हतियार र शक्ति सम्हाल्ने रूपमा छन्। प्रधानमन्त्रीले जोड़ दिए कि यो दृष्टिकोणले यस्तो राष्ट्र निर्माण गर्ने लक्ष्य राखेको थियो जसले ज्ञान, विज्ञान, र प्रविधिको अग्रपंक्तिमा उभिन्छ। शिक्षा र नवप्रवर्तनको शक्तिले सम्पन्न राष्ट्र हो र राष्ट्रिय सुरक्षा सम्बन्धी मामिलामा आत्मनिर्भर राष्ट्र हो।
हालका वर्षहरूमा विश्वले भारतलाई यसको वास्तविक स्वरूपमा देखा परेको देखेको उल्लेख गर्दै, प्रधानमन्त्री मोदीले विज्ञान र प्रविधिको क्षेत्रमा भारतको अभूतपूर्व प्रगति र विश्वको पाँचौं ठूलो अर्थतन्त्रको रूपमा प्रमुखताका साथ प्रस्तुत गरे बतकाए। उनले भने कि जब विरोधीहरूले आतंकवादमार्फत भारतको सुरक्षा र सम्मानमाथि आक्रमणको साहस गरे तब विश्वले देख्यो कि नयाँ भारत मानवताको सेवामा कमला र विमला भावनाको प्रतीक भए पनि, आतंकको विनाशका लागि दस हतियारधारी दुर्गा बन्न पनि जान्दछ।
वन्दे मातरमसंग सम्बन्धित अर्को महत्वपूर्ण पक्षलाई सम्बोधन गर्दै, उनले यसको महत्त्वमाथि जोड़ दिए। श्री मोदीले भने कि स्वतन्त्रता संग्रामको समयमा वन्दे मातरमको भावनाले सम्पूर्ण राष्ट्रलाई प्रकाशमान बनाएको थियो। तर, उनले दुःख व्यक्त गर्दै भने कि सन् १९३७ मा वन्दे मातरमका महत्वपूर्ण श्लोकहरू—यसको आत्मा नै विभाजित गरिएका थिए। गीत टुक्रिएको थियो। उनले दाबी गरे कि यस विभाजनले देशको विभाजनको बीउ रोप्यो। प्रधानमन्त्रीले प्रश्न गरे कि यस महान राष्ट्रिय मन्त्रसँग यस्तो अन्याय किन गरियो र उनले जोड़ दिए कि आजको पुस्ताले यस इतिहासलाई बुझ्नै पर्छ। उनले चेतावनी दिए कि त्यही विभाजनकारी मानसिकता आज पनि राष्ट्रका लागि चुनौतीको रूपमा रहेको छ।
यस शताब्दीलाई भारतको शताब्दी बनाउनुपर्नेमा जोड दिँदै, प्रधानमन्त्रीले पुष्टि गरे कि यस उपलब्धिको शक्ति भारत र यसको जनताभित्र नै निहित छ। उनले यो सङ्कल्प पूरा गर्न आत्मविश्वासको आवश्यकतामाथि जोड़ दिए। श्री मोदीले चेतावनी दिए कि यस यात्रामा हामीसित भ्रम फैलाउन खोज्ने र नकारात्मक मानसिकता भएका व्यक्तिहरूको सामना हुनेछ, जसले शंका र हिचकिचाहट सृजना गर्ने प्रयास गर्नेछन्। यस्ता क्षणमा, उनले राष्ट्रलाई आनन्दमठको दृश्य सम्झिने आग्रह गरे, जहाँ भवानन्दले वन्दे मातरम गाउँछन् र अर्को पात्रले सोध्छ—“एउटा मान्छेले मात्र के हासिल गर्न सक्छ?” त्यसपछि वन्दे मातरमबाट प्रेरणा उठ्छ—कसरी करोडौं छोराछोरी र करोडौं हात भएका आमा कहिल्यै असहाय हुन सक्छन्? प्रधानमन्त्रीले भने कि आज भारत माताको १४० करोड़ छोराछोरी र २८० करोड़ हात छन्, जसमा ६० प्रतिशतभन्दा बढ़ी युवा छन्। उनले जोड दिए कि भारतसँग विश्वकै सबैभन्दा ठूलो जनसांख्यिक लाभ छ, जुन हाम्रो राष्ट्र र माँ भारतीको शक्ति हो। श्री मोदीले प्रश्न राखे —आज हाम्रो लागि साँच्चिकै असम्भव के छ? वन्दे मातरमको मूल सपना पूरा गर्न केले रोक्न सक्छ?
प्रधानमन्त्रीले जोड़ दिए कि आज आत्मनिर्भर भारतको दृष्टिकोण सफल हुँदैछ, राष्ट्र मेक इन इन्डियाको सङ्कल्पसँग अघि बढ़ीरहेको छ, र हामी २०४७ सम्म विकसित भारतको लक्ष्यतर्फ दृढ़तापूर्वक अघि बढ़ीरहेका छौं। यस अपूर्व युगमा हरेक नयाँ उपलब्धिले स्वतः उत्पन्न हुने उद्घोष—वन्दे मातरम!—उत्पन्न गर्छ।
उनले जोड दिए कि जब भारत चन्द्रमाको दक्षिण ध्रुवमा पुग्ने पहिलो देश बन्छ, जब नयाँ भारतको प्रतिध्वनि अन्तरिक्षका सबै टाढ़ा-टाढ़ा कुनाहरूमा पुग्छ, तब हरेक नागरिक गर्वसँग उद्घोष गर्छन्—वन्दे मातरम! प्रधानमन्त्रीले अझ भने कि जब हामी आफ्ना छोरीहरूलाई अन्तरिक्ष प्रविधि देखि खेलकुदका विभिन्न क्षेत्रमा उच्च शिखरमा पुगेको देख्छौं, जब उनीहरू युद्धको विमान उडाउँदै गरेको देख्छौं, तब हरेक गर्वित भारतीयको मुखबाट उठ्ने उद्घोष हुन्छ —वन्दे मातरम!।
प्रधानमन्त्रीले उल्लेख गरे कि आज वन रैंक, वन पेन्सन लागू भएको ११ वर्ष पूरा भएको छ। श्री मोदीले भने कि जब हाम्रा सशस्त्र बलहरूले शत्रुका दुष्ट योजनाहरूलाई नष्ट गर्छन्, जब आतंकवाद, नक्सलवाद, र माओवादी विद्रोहलाई निर्णायक रूपमा परास्त गरिन्छ, तब हाम्रा सुरक्षा बलहरूले उद्घोष गर्दछन्- वन्दे मातरम!
प्रधानमन्त्रीले जोड़ दिए कि माता भारतीप्रति श्रद्धाको यो भावनाले हामीलाई विकसित भारतको लक्ष्यतर्फ मार्गदर्शन गर्नेछ। उनले विश्वास व्यक्त गरे कि वन्दे मातरमको मन्त्रले यस अमृत कालको यात्रामा माता भारतीका असंख्य सन्तानहरूलाई सधैं शक्ति र प्रेरणा प्रदान गर्नेछ। अन्तमा, उनले पुनः वन्दे मातरमको १५० वर्ष पूरा भएको अवसरमा सबै नागरिकहरूलाई बधाई दिए।
यस कार्यक्रममा कृषि मन्त्री श्री गजेन्द्र सिंह शेखावत, दिल्लीका राज्यपाल श्री विनै कुमार सहेना, दिल्लीकी मुख्यमन्त्री श्रीमती रेखा गुप्ता लगायत अन्य गणमान्य व्यक्तिहरू उपस्थित थिए।
पृष्ठभूमि
प्रधानमन्त्रीले यस अवसरमा स्मारक डाक टिकट र सिक्का पनि जारी गरे। यो कार्यक्रम ७ नोभेम्बर २०२५ देखि ७ नोभेम्बर २०२६ सम्मको वर्षव्यापी राष्ट्रिय स्मरण कार्यक्रमको औपचारिक शुभारम्भ हो, जसले भारतको स्वतन्त्रता संग्रामलाई प्रेरित गरेको र आज पनि राष्ट्रिय गर्व तथा एकताको भावना जगाउने यो शाश्वत रचना १५० वर्ष पूरा भएको अवसर मनाउँछ।
उत्सवमा मुख्य कार्यक्रमसँगै समाजका सबै वर्गका नागरिकहरूको सहभागितामा सार्वजनिक स्थानहरूमा “वन्दे मातरम” को पूर्ण संस्करणको सामूहिक गायन गरिएको थियो।
सन् २०२५ मा “वन्दे मातरम” को १५० वर्ष पूरा भएको छ। हाम्रो राष्ट्रिय गीत “वन्दे मातरम”, बङ्किमचन्द्र चट्टर्जीले ७ नोभेम्बर १८७५ को दिन अक्षया नवमीको शुभ अवसरमा लेखेका थिए। वन्दे मातरम पहिलो पटक उनका उपन्यास आनन्दमठ को भागका रूपमा साहित्यिक पत्रिका बंगदर्शन मा प्रकाशित भएको थियो। मातृभूमिलाई शक्ति, समृद्धि र दिव्यताको अवतारको रूपमा प्रस्तुत गर्दै यो गीतले भारतको एकता र आत्म-सम्मानको जागरुकताको काव्यात्मक अभिव्यक्ति दिएको थियो। यो चाँड़ै राष्ट्रप्रतिको दिगो प्रतीकका रूपमा स्थापित भयो।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates year-long Commemoration of 150 Years of the National Song “Vande Mataram”
The essence of Vande Mataram is Bharat, Maa Bharati, the eternal idea of Bharat: PM
During the colonial era, Vande Mataram became the proclamation of the resolve that India would be free, the chains of bondage would be broken by the hands of Maa Bharati, and her children would become the architects of their own destiny: PM
Vande Mataram became the voice of India’s freedom struggle, a chant that echoed on the lips of every revolutionary, a voice that expressed emotions of every Indian: PM
Vande Mataram, while being the anthem of freedom’s martyrs, also serves as a timeless inspiration, it reminds us not only of how our freedom was won, but of how we must safeguard it: PM
Whenever the national flag unfurls, these words rise instinctively from our hearts— Bharat Mata ki Jai! Vande Mataram! : PM
07 NOV 2025 12:17PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the year-long commemoration of 150 Years of the National Song “Vande Mataram” in New Delhi today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi remarked that Vande Mataram is not merely a word—it is a mantra, an energy, a dream, and a solemn resolve. He highlighted that Vande Mataram embodies the devotion and spiritual dedication to Maa Bharati. The Prime Minister stated that this one word connects us to our history, fills our present with confidence, and inspires our future with the courage to believe that no resolve is beyond fulfillment, and no goal is beyond our reach.
Describing the collective singing of Vande Mataram as a truly sublime experience, beyond the bounds of expression, Shri Modi noted that amidst so many voices, there emerged a singular rhythm, a unified tone, a shared thrill, and a seamless flow. He spoke of the resonance and waves of harmony that stirred the heart with energy. The Prime Minister stated that 7th November is a historic day as the nation celebrates 150 years of Vande Mataram. He affirmed that this sacred occasion will offer new inspiration and infuse fresh energy to our citizens. To mark this day in the pages of history, a special commemorative coin and postage stamp dedicated to Vande Mataram were released. Paying tributes to all the bravehearts and luminaries of India who dedicated their lives for Maa Bharati, Shri Modi extended congratulations to all present and conveyed his best wishes to every citizen on the completion of 150 years of Vande Mataram.
Noting that every song and every poem carries a core emotion and a central message, the Prime Minister posed the question—what is the essence of Vande Mataram? He affirmed that its essence is Bharat—Maa Bharati—the eternal idea of India. He elaborated that this idea began shaping itself from the dawn of human civilization, reading each era as a chapter, witnessing the rise of different nations, the emergence of various powers, the evolution of new civilizations, their journey from nothingness to greatness, and their eventual dissolution back into the void. He added that India observed the making and unmaking of history, the shifting geography of the world. From this infinite human journey, India learned, drew new conclusions, and based on them, shaped the values and ideals of its civilization, forging a distinct cultural identity. Shri Modi emphasized that India understood the balance between strength and morality, and thus emerged as a refined nation—like pure gold—immortal despite the wounds of the past.
Highlighting that the conception of India and the philosophical force behind it stand apart from the rise and fall of global powers, rooted in a distinct sense of independent existence, Shri Modi remarked that when this consciousness was expressed in written and rhythmic form, it gave rise to a creation like Vande Mataram. “That is why, during the colonial era, Vande Mataram became the proclamation of the resolve that India would be free, the chains of bondage would be broken by the hands of Maa Bharati, and her children would become the architects of their own destiny”, stated Shri Modi.
Recalling Gurudev Rabindranath Tagore’s words that Bankimchandra’s Anandamath is not merely a novel—it is a dream of a free India, the Prime Minister emphasized the profound significance of Vande Mataram in Anandamath, noting that every line, every word, and every emotion in Bankim Babu’s composition carries deep meaning. He stated that although the song was composed during the colonial era, its words were never confined by the shadows of those centuries of bondage. It remained free from the memories of subjugation, and that is why Vande Mataram remains relevant in every era and every age. Shri Modi quoted the first line of the song—“Sujalam Sufalam Malayaja Sheetalam Sasyashyamalam Mataram”—and interpreted it as a tribute to our motherland adorned with nature’s divine blessings.
Highlighting that this has been India’s identity for thousands of years, Shri Modi said its rivers, mountains, forests, trees, and fertile soil have always had the power to yield abundance. For centuries, the world listened to stories of India’s prosperity. Just a few centuries ago, India accounted for nearly one-fourth of the global GDP. However, he noted that when Bankim Babu composed Vande Mataram, India had drifted far from that golden era. Foreign invasions, plunder, and exploitative colonial policies had left the country suffering with poverty and hunger. Yet, Bankim Babu invoked the vision of a prosperous India, driven by his belief that no matter how great the challenges, India could revive its golden age. And thus, he gave the clarion call—Vande Mataram.
Prime Minister stated that during the colonial era, the British sought to justify their rule by portraying India as inferior and backward. He emphasized that the very first line of Vande Mataram powerfully dismantled this false propaganda. Therefore, Vande Mataram was not merely a song of freedom—it also presented to millions of Indians a vision of what a free India could be: the dream of a Sujalam Sufalam Bharat.
Shri Modi remarked that this day offers an opportunity to understand the extraordinary journey and impact of Vande Mataram. When Bankim Babu published Vande Mataram in Bangadarshan in 1875, some believed it was just a song. But soon, Vande Mataram became the voice of India’s freedom struggle—a chant on the lips of every revolutionary, an expression of every Indian’s emotions. He noted that there is hardly any chapter of the freedom movement where Vande Mataram was not present in some form. In 1896, Gurudev Rabindranath Tagore sang Vande Mataram at the Calcutta Session. In 1905, when Bengal was partitioned—a dangerous experiment by the British to divide the nation—Vande Mataram stood like a rock against those designs. The Prime Minister recalled that during the protests against the partition of Bengal, the streets echoed with one unified voice—Vande Mataram.
Recalling that even when bullets were fired at protestors during the Barisal session, the words on their lips remained—Vande Mataram, Shri Modi highlighted that freedom fighters like Veer Savarkar, working from abroad, greeted each other with Vande Mataram. Many revolutionaries, even while standing at the gallows, uttered Vande Mataram. The Prime Minister emphasized that countless such incidents, numerous dates in history, across a vast nation with diverse regions and languages, saw movements where one slogan, one resolve, one song resonated in every voice—Vande Mataram. He quoted Mahatma Gandhi’s 1927 remark that Vande Mataram presents before us a picture of an undivided India. He noted that Sri Aurobindo described Vande Mataram not just as a song, but as a mantra—one that awakens inner strength. The Prime Minister also mentioned that the flag designed by Bhikaji Cama bore the words Vande Mataram at its centre.
Underlining that while India’s national flag has evolved over time, from its earliest forms to the present-day tricolour, Shri Modi said, one thing has remained unchanged—whenever the flag is hoisted, the words that instinctively rise from every Indian’s heart are Bharat Mata ki Jai! and Vande Mataram!. He emphasized that as the nation celebrates 150 years of the national song Vande Mataram, it is also a tribute to the great heroes of the country. It is a tribute to the countless martyrs who embraced the gallows while invoking Vande Mataram, who endured the lash of whips while chanting Vande Mataram, who remained resolute on blocks of ice while reciting the mantra of Vande Mataram.
The Prime Minister declared that today, all 140 crore Indians pay homage to every known, unknown, and unsung individual who sacrificed their lives for the nation while uttering Vande Mataram, whose names were never recorded in the pages of history.
Quoting the Vedic verse, affirming that this land is our mother, this nation is our mother, and we are her children, Shri Modi stated that since the Vedic era, the people of India have worshipped the nation in this maternal form. He emphasized that this very Vedic thought infused new consciousness into the freedom struggle through Vande Mataram.
The Prime Minister remarked that for those who view the nation merely as a geopolitical entity, the idea of considering the nation as a mother may seem surprising. But India is different. In India, the mother is the giver of birth, the nurturer, and when her children are in danger, she is also the destroyer of evil. He cited the lines from Vande Mataram, highlighting that Maa Bharati possesses immense power, guides us through adversity, and vanquishes enemies. The Prime Minister stated that the idea of the nation as mother, and the mother as a divine embodiment of strength, led to a freedom movement that resolved to include both men and women equally. He added that this vision enabled India to once again dream of a nation where women power stands at the forefront of nation-building.
Stating that Vande Mataram, while being the anthem of freedom’s martyrs, also inspires us to protect that very freedom, Shri Modi quoted lines from Bankim Babu’s original composition highlighting that Maa Bharati is the embodiment of Saraswati, the giver of knowledge; Lakshmi, the giver of prosperity; and Durga, the wielder of weapons and strength. The Prime Minister emphasized that the vision was to build a nation that stands at the forefront of knowledge, science, and technology; a nation enriched by the power of learning and innovation; and a nation that is self-reliant in matters of national security.
Noting that in recent years, the world has witnessed the emergence of India in its true form, the Prime Minister highlighted India’s unprecedented progress in the fields of science and technology and its rise as the fifth-largest economy in the world. He remarked that when adversaries dared to attack India’s security and honour through terrorism, the world saw that while New India embodies the spirit of Kamala and Vimala in service to humanity, it also knows how to become Durga—the wielder of ten weapons—for the destruction of terror.
Addressing another critical aspect related to Vande Mataram, emphasizing its importance, Shri Modi noted that the spirit of Vande Mataram had illuminated the entire nation during the freedom struggle. However, he expressed regret that in 1937, significant verses of Vande Mataram—its very soul—were separated. The song was fragmented. He asserted that this division sowed the seeds of the country’s partition. The Prime Minister questioned why such injustice was done to this great national mantra and stressed that today’s generation must understand this history. He warned that the same divisive mindset continues to pose a challenge to the nation even today.
Emphasising that we must make this century the century of India, the Prime Minister affirmed that the strength to achieve this lies within India and its people. He emphasized the need for self-belief to realize this resolve. Shri Modi cautioned that on this journey, we will encounter those who seek to mislead us and those with negative mindsets who will attempt to sow doubt and hesitation. At such moments, he urged the nation to recall the episode from Anandamath, where Bhavanand sings Vande Mataram and another character questions what one person alone can achieve. The inspiration from Vande Mataram then arises—how can a mother with crores of children and crores of hands ever be powerless? The Prime Minister stated that today, Bharat Mata has 140 crore children and 280 crore hands, with over 60 percent of them being youth. He highlighted that India possesses the world’s largest demographic advantage, which is the strength of our nation and Maa Bharati. Posing a question, Shri Modi asked what is truly impossible for us today? What could possibly stop us from fulfilling the original dream of Vande Mataram?
Underlining that today, as the vision of Atmanirbhar Bharat finds success, as the nation advances with the resolve of Make in India, and as we move steadily towards the goal of a developed India by 2047, Shri Modi remarked that every new achievement in this unprecedented era evokes the spontaneous chant—Vande Mataram! He highlighted that when India becomes the first country to reach the South Pole of the Moon, when the echo of New India reaches the farthest corners of space, every citizen proudly proclaims—Vande Mataram! The Prime Minister further remarked that when we see our daughters reaching the pinnacle in fields ranging from space technology to sports, when we witness them flying fighter jets, the slogan that rises from every proud Indian is—Vande Mataram!
Noting that today marks 11 years since the implementation of One Rank One Pension, Shri Modi stated that when our armed forces crush the nefarious intentions of the enemy, when terrorism, Naxalism, and Maoist insurgency are decisively defeated, our security forces proclaim—Vande Mataram!
Emphasising that this spirit of reverence for Maa Bharati will guide us toward the goal of a developed India, the Prime Minister expressed confidence that the mantra of Vande Mataram will continue to empower and inspire the countless children of Maa Bharati throughout this Amrit Kaal journey. Concluding, he once again extended his congratulations to all citizens on the completion of 150 years of Vande Mataram.
Union Minister, Shri Gajendra Singh Shekawat, Lieutenant Governor of Delhi, Shri Vinai Kumar Saxena, Chief Minister of Delhi, Smt Rekha Gupta were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister also released a Commemorative Stamp and Coin on the occasion. This programme marks the formal launch of a year-long nationwide commemoration from 7th November 2025 to 7th November 2026, celebrating 150 years of this timeless composition which inspired India’s freedom movement and continues to evoke national pride and unity.
The celebrations witnessed Mass Singing of the full version of “Vande Mataram” across public places with participation of citizens across all segments of society, in conjunction with the main programme.
The year 2025 marks 150 Years of Vande Mataram. Our national song “Vande Mataram”, by Bankimchandra Chatterji was written during the auspicious occasion of Akshaya Navami which was on 7th November in 1875. Vande Mataram first appeared in the literary journal Bangadarshan as part of his novel Anandamath. The song, invoking the Motherland as the embodiment of strength, prosperity and divinity, gave poetic expression to India’s awakening spirit of unity and self-respect. It soon became an enduring symbol of devotion to the nation.