Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates year-long Commemoration of 150 Years of the National Song “Vande Mataram”
The essence of Vande Mataram is Bharat, Maa Bharati, the eternal idea of Bharat: PM
During the colonial era, Vande Mataram became the proclamation of the resolve that India would be free, the chains of bondage would be broken by the hands of Maa Bharati, and her children would become the architects of their own destiny: PM
Vande Mataram became the voice of India’s freedom struggle, a chant that echoed on the lips of every revolutionary, a voice that expressed emotions of every Indian: PM
Vande Mataram, while being the anthem of freedom’s martyrs, also serves as a timeless inspiration, it reminds us not only of how our freedom was won, but of how we must safeguard it: PM
Whenever the national flag unfurls, these words rise instinctively from our hearts— Bharat Mata ki Jai! Vande Mataram! : PM
07 NOV 2025 12:17PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the year-long commemoration of 150 Years of the National Song “Vande Mataram” in New Delhi today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi remarked that Vande Mataram is not merely a word—it is a mantra, an energy, a dream, and a solemn resolve. He highlighted that Vande Mataram embodies the devotion and spiritual dedication to Maa Bharati. The Prime Minister stated that this one word connects us to our history, fills our present with confidence, and inspires our future with the courage to believe that no resolve is beyond fulfillment, and no goal is beyond our reach.
Describing the collective singing of Vande Mataram as a truly sublime experience, beyond the bounds of expression, Shri Modi noted that amidst so many voices, there emerged a singular rhythm, a unified tone, a shared thrill, and a seamless flow. He spoke of the resonance and waves of harmony that stirred the heart with energy. The Prime Minister stated that 7th November is a historic day as the nation celebrates 150 years of Vande Mataram. He affirmed that this sacred occasion will offer new inspiration and infuse fresh energy to our citizens. To mark this day in the pages of history, a special commemorative coin and postage stamp dedicated to Vande Mataram were released. Paying tributes to all the bravehearts and luminaries of India who dedicated their lives for Maa Bharati, Shri Modi extended congratulations to all present and conveyed his best wishes to every citizen on the completion of 150 years of Vande Mataram.
Noting that every song and every poem carries a core emotion and a central message, the Prime Minister posed the question—what is the essence of Vande Mataram? He affirmed that its essence is Bharat—Maa Bharati—the eternal idea of India. He elaborated that this idea began shaping itself from the dawn of human civilization, reading each era as a chapter, witnessing the rise of different nations, the emergence of various powers, the evolution of new civilizations, their journey from nothingness to greatness, and their eventual dissolution back into the void. He added that India observed the making and unmaking of history, the shifting geography of the world. From this infinite human journey, India learned, drew new conclusions, and based on them, shaped the values and ideals of its civilization, forging a distinct cultural identity. Shri Modi emphasized that India understood the balance between strength and morality, and thus emerged as a refined nation—like pure gold—immortal despite the wounds of the past.
Highlighting that the conception of India and the philosophical force behind it stand apart from the rise and fall of global powers, rooted in a distinct sense of independent existence, Shri Modi remarked that when this consciousness was expressed in written and rhythmic form, it gave rise to a creation like Vande Mataram. “That is why, during the colonial era, Vande Mataram became the proclamation of the resolve that India would be free, the chains of bondage would be broken by the hands of Maa Bharati, and her children would become the architects of their own destiny”, stated Shri Modi.
Recalling Gurudev Rabindranath Tagore’s words that Bankimchandra’s Anandamath is not merely a novel—it is a dream of a free India, the Prime Minister emphasized the profound significance of Vande Mataram in Anandamath, noting that every line, every word, and every emotion in Bankim Babu’s composition carries deep meaning. He stated that although the song was composed during the colonial era, its words were never confined by the shadows of those centuries of bondage. It remained free from the memories of subjugation, and that is why Vande Mataram remains relevant in every era and every age. Shri Modi quoted the first line of the song—“Sujalam Sufalam Malayaja Sheetalam Sasyashyamalam Mataram”—and interpreted it as a tribute to our motherland adorned with nature’s divine blessings.
Highlighting that this has been India’s identity for thousands of years, Shri Modi said its rivers, mountains, forests, trees, and fertile soil have always had the power to yield abundance. For centuries, the world listened to stories of India’s prosperity. Just a few centuries ago, India accounted for nearly one-fourth of the global GDP. However, he noted that when Bankim Babu composed Vande Mataram, India had drifted far from that golden era. Foreign invasions, plunder, and exploitative colonial policies had left the country suffering with poverty and hunger. Yet, Bankim Babu invoked the vision of a prosperous India, driven by his belief that no matter how great the challenges, India could revive its golden age. And thus, he gave the clarion call—Vande Mataram.
Prime Minister stated that during the colonial era, the British sought to justify their rule by portraying India as inferior and backward. He emphasized that the very first line of Vande Mataram powerfully dismantled this false propaganda. Therefore, Vande Mataram was not merely a song of freedom—it also presented to millions of Indians a vision of what a free India could be: the dream of a Sujalam Sufalam Bharat.
Shri Modi remarked that this day offers an opportunity to understand the extraordinary journey and impact of Vande Mataram. When Bankim Babu published Vande Mataram in Bangadarshan in 1875, some believed it was just a song. But soon, Vande Mataram became the voice of India’s freedom struggle—a chant on the lips of every revolutionary, an expression of every Indian’s emotions. He noted that there is hardly any chapter of the freedom movement where Vande Mataram was not present in some form. In 1896, Gurudev Rabindranath Tagore sang Vande Mataram at the Calcutta Session. In 1905, when Bengal was partitioned—a dangerous experiment by the British to divide the nation—Vande Mataram stood like a rock against those designs. The Prime Minister recalled that during the protests against the partition of Bengal, the streets echoed with one unified voice—Vande Mataram.
Recalling that even when bullets were fired at protestors during the Barisal session, the words on their lips remained—Vande Mataram, Shri Modi highlighted that freedom fighters like Veer Savarkar, working from abroad, greeted each other with Vande Mataram. Many revolutionaries, even while standing at the gallows, uttered Vande Mataram. The Prime Minister emphasized that countless such incidents, numerous dates in history, across a vast nation with diverse regions and languages, saw movements where one slogan, one resolve, one song resonated in every voice—Vande Mataram. He quoted Mahatma Gandhi’s 1927 remark that Vande Mataram presents before us a picture of an undivided India. He noted that Sri Aurobindo described Vande Mataram not just as a song, but as a mantra—one that awakens inner strength. The Prime Minister also mentioned that the flag designed by Bhikaji Cama bore the words Vande Mataram at its centre.
Underlining that while India’s national flag has evolved over time, from its earliest forms to the present-day tricolour, Shri Modi said, one thing has remained unchanged—whenever the flag is hoisted, the words that instinctively rise from every Indian’s heart are Bharat Mata ki Jai! and Vande Mataram!. He emphasized that as the nation celebrates 150 years of the national song Vande Mataram, it is also a tribute to the great heroes of the country. It is a tribute to the countless martyrs who embraced the gallows while invoking Vande Mataram, who endured the lash of whips while chanting Vande Mataram, who remained resolute on blocks of ice while reciting the mantra of Vande Mataram.
The Prime Minister declared that today, all 140 crore Indians pay homage to every known, unknown, and unsung individual who sacrificed their lives for the nation while uttering Vande Mataram, whose names were never recorded in the pages of history.
Quoting the Vedic verse, affirming that this land is our mother, this nation is our mother, and we are her children, Shri Modi stated that since the Vedic era, the people of India have worshipped the nation in this maternal form. He emphasized that this very Vedic thought infused new consciousness into the freedom struggle through Vande Mataram.
The Prime Minister remarked that for those who view the nation merely as a geopolitical entity, the idea of considering the nation as a mother may seem surprising. But India is different. In India, the mother is the giver of birth, the nurturer, and when her children are in danger, she is also the destroyer of evil. He cited the lines from Vande Mataram, highlighting that Maa Bharati possesses immense power, guides us through adversity, and vanquishes enemies. The Prime Minister stated that the idea of the nation as mother, and the mother as a divine embodiment of strength, led to a freedom movement that resolved to include both men and women equally. He added that this vision enabled India to once again dream of a nation where women power stands at the forefront of nation-building.
Stating that Vande Mataram, while being the anthem of freedom’s martyrs, also inspires us to protect that very freedom, Shri Modi quoted lines from Bankim Babu’s original composition highlighting that Maa Bharati is the embodiment of Saraswati, the giver of knowledge; Lakshmi, the giver of prosperity; and Durga, the wielder of weapons and strength. The Prime Minister emphasized that the vision was to build a nation that stands at the forefront of knowledge, science, and technology; a nation enriched by the power of learning and innovation; and a nation that is self-reliant in matters of national security.
Noting that in recent years, the world has witnessed the emergence of India in its true form, the Prime Minister highlighted India’s unprecedented progress in the fields of science and technology and its rise as the fifth-largest economy in the world. He remarked that when adversaries dared to attack India’s security and honour through terrorism, the world saw that while New India embodies the spirit of Kamala and Vimala in service to humanity, it also knows how to become Durga—the wielder of ten weapons—for the destruction of terror.
Addressing another critical aspect related to Vande Mataram, emphasizing its importance, Shri Modi noted that the spirit of Vande Mataram had illuminated the entire nation during the freedom struggle. However, he expressed regret that in 1937, significant verses of Vande Mataram—its very soul—were separated. The song was fragmented. He asserted that this division sowed the seeds of the country’s partition. The Prime Minister questioned why such injustice was done to this great national mantra and stressed that today’s generation must understand this history. He warned that the same divisive mindset continues to pose a challenge to the nation even today.
Emphasising that we must make this century the century of India, the Prime Minister affirmed that the strength to achieve this lies within India and its people. He emphasized the need for self-belief to realize this resolve. Shri Modi cautioned that on this journey, we will encounter those who seek to mislead us and those with negative mindsets who will attempt to sow doubt and hesitation. At such moments, he urged the nation to recall the episode from Anandamath, where Bhavanand sings Vande Mataram and another character questions what one person alone can achieve. The inspiration from Vande Mataram then arises—how can a mother with crores of children and crores of hands ever be powerless? The Prime Minister stated that today, Bharat Mata has 140 crore children and 280 crore hands, with over 60 percent of them being youth. He highlighted that India possesses the world’s largest demographic advantage, which is the strength of our nation and Maa Bharati. Posing a question, Shri Modi asked what is truly impossible for us today? What could possibly stop us from fulfilling the original dream of Vande Mataram?
Underlining that today, as the vision of Atmanirbhar Bharat finds success, as the nation advances with the resolve of Make in India, and as we move steadily towards the goal of a developed India by 2047, Shri Modi remarked that every new achievement in this unprecedented era evokes the spontaneous chant—Vande Mataram! He highlighted that when India becomes the first country to reach the South Pole of the Moon, when the echo of New India reaches the farthest corners of space, every citizen proudly proclaims—Vande Mataram! The Prime Minister further remarked that when we see our daughters reaching the pinnacle in fields ranging from space technology to sports, when we witness them flying fighter jets, the slogan that rises from every proud Indian is—Vande Mataram!
Noting that today marks 11 years since the implementation of One Rank One Pension, Shri Modi stated that when our armed forces crush the nefarious intentions of the enemy, when terrorism, Naxalism, and Maoist insurgency are decisively defeated, our security forces proclaim—Vande Mataram!
Emphasising that this spirit of reverence for Maa Bharati will guide us toward the goal of a developed India, the Prime Minister expressed confidence that the mantra of Vande Mataram will continue to empower and inspire the countless children of Maa Bharati throughout this Amrit Kaal journey. Concluding, he once again extended his congratulations to all citizens on the completion of 150 years of Vande Mataram.
Union Minister, Shri Gajendra Singh Shekawat, Lieutenant Governor of Delhi, Shri Vinai Kumar Saxena, Chief Minister of Delhi, Smt Rekha Gupta were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister also released a Commemorative Stamp and Coin on the occasion. This programme marks the formal launch of a year-long nationwide commemoration from 7th November 2025 to 7th November 2026, celebrating 150 years of this timeless composition which inspired India’s freedom movement and continues to evoke national pride and unity.
The celebrations witnessed Mass Singing of the full version of “Vande Mataram” across public places with participation of citizens across all segments of society, in conjunction with the main programme.
The year 2025 marks 150 Years of Vande Mataram. Our national song “Vande Mataram”, by Bankimchandra Chatterji was written during the auspicious occasion of Akshaya Navami which was on 7th November in 1875. Vande Mataram first appeared in the literary journal Bangadarshan as part of his novel Anandamath. The song, invoking the Motherland as the embodiment of strength, prosperity and divinity, gave poetic expression to India’s awakening spirit of unity and self-respect. It soon became an enduring symbol of devotion to the nation.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাষ্ট্ৰীয় গীত "বন্দে মাতৰম"ৰ ১৫০ বছৰীয়া স্মৃতিচাৰণ অনুষ্ঠানৰ উদ্বোধন প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
বন্দে মাতৰমৰ অন্তৰ্নিহিত দৰ্শন হৈছে ভাৰত, মা ভাৰতী আৰু ভাৰতৰ চিৰন্তন ধাৰণাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত স্বাধীন হ'ব, মা ভাৰতীয়ে নিজ হাতেৰে পৰাধীনতাৰ শিকলি চিঙি পেলাব আৰু ভাৰত মাতাৰ সন্তানসকলে নিজেই নিজৰ ভাগ্য নিৰ্মাণ কৰিব - ঔপনিৱেশিক যুগত বন্দে মাতৰম গীতটি এই সংকল্পৰ ইস্তাহাৰ আছিলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বন্দে মাতৰম ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ কণ্ঠস্বৰ, প্ৰতিগৰাকী বিপ্লৱীৰ মুখত প্ৰতিধ্বনিত হোৱা এটা শ্লোগান, প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ আবেগ প্ৰকাশ কৰা এটা কণ্ঠস্বৰ হৈ উঠিছিলঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
বন্দে মাতৰম, স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ শ্বহীদসকলৰ সংগীত হৈ উঠাৰ লগতে, এই গীত এক কালজয়ী অনুপ্ৰেৰণা, এই গীতে আমাক কেৱল স্বাধীনতা কেনেকৈ লাভ কৰা হৈছিল সেয়াই নহয়, আমি কেনেদৰে স্বাধীনতা সুৰক্ষিত কৰি ৰাখিব লাগিব সেয়াও সোঁৱৰায়ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
যেতিয়াই ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা উত্তোলন কৰা হয়, এই শব্দগুচ্ছ আমাৰ হৃদয়ৰ পৰা স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে উচ্চাৰিত হয় - ভাৰত মাতা কি জয়! বন্দে মাতৰম!: প্রধানমন্ত্রী
07 NOV 2025 12:17PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীত ৰাষ্ট্ৰীয় গীত "বন্দে মাতৰম"ৰ ১৫০ বছৰীয়া স্মৃতিচাৰণ অনুষ্ঠান উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে বন্দে মাতৰম কেৱল এটা শব্দ নহয়-এয়া এক মন্ত্ৰ, এক শক্তি, এক সপোন আৰু এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংকল্প। বন্দে মাতৰম মা ভাৰতীৰ প্ৰতি ভক্তি আৰু আধ্যাত্মিক সমৰ্পণৰ প্ৰতীক বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই শব্দটোৱে আমাক আমাৰ ইতিহাসৰ সৈতে সংযোগ কৰে, আমাৰ বৰ্তমানক আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰাই তোলে আৰু আমাৰ ভৱিষ্যতক এই বিশ্বাসৰ সাহসৰে অনুপ্ৰাণিত কৰে যে কোনো সংকল্পয়েই পূৰণ কৰাটো অসম্ভৱ নহয় আৰু কোনো লক্ষ্যই আমাৰ সামৰ্থ্যৰ আওতাৰ বাহিৰত নহয়।
বন্দে মাতৰমৰ সমবেত পৰিবেশনক অভিব্যক্তিৰ পৰিধি অতিক্ৰমী এক প্ৰকৃত উৎকৃষ্ট অভিজ্ঞতা আখ্যা দি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই গীতৰ জৰিয়তে বহু কণ্ঠস্বৰৰ মাজত এক একক ছন্দ, এক একত্ৰিত স্বৰ, এক উমৈহতীয়া ৰোমাঞ্চ আৰু এক নিৰবিচ্ছিন্ন প্ৰবাহৰ উদ্ভৱ হৈছিল। তেওঁ হৃদয়ক শক্তিৰে ৰোমাঞ্চিত কৰি তোলা প্ৰতিধ্বনি আৰু সম্প্রীতিৰ ঢৌৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাষ্ট্ৰই বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰ উদযাপন কৰা এই ৭ নৱেম্বৰ দিনটো ঐতিহাসিক। এই পবিত্ৰ উপলক্ষই আমাৰ নাগৰিকসকলক নতুন অনুপ্ৰেৰণা তথা নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব বুলি তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয়। ইতিহাসৰ পৃষ্ঠাবোৰত এই দিনটোৰ তাৎপৰ্য চিহ্নিত কৰিবলৈ, বন্দে মাতৰমৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত এক বিশেষ স্মাৰক মুদ্ৰা আৰু ডাক টিকট মুকলি কৰা হয়। মা ভাৰতীৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰা ভাৰতৰ সকলো সাহসী তথা প্ৰখ্যাত ব্যক্তিৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উপস্থিত সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱা উপলক্ষে প্ৰতিজন নাগৰিকক তেওঁৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰতিটো গীত আৰু প্ৰতিটো কবিতাই এক নিবৃত আৱেগ আৰু এক বিশেষ বাৰ্তা বহন কৰে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বন্দে মাতৰম গীতৰ অন্তৰ্নিহিত ভাৱ সন্দৰ্ভত আলোকোপাত কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই গীতটিৰ অন্তৰ্নিহিত ভাৱ হৈছে ভাৰত-মা ভাৰতী-ভাৰতৰ চিৰন্তন ধাৰণা। মানৱ সভ্যতাৰ সূচনা কালৰে পৰা প্ৰতিটো যুগক এটা অধ্যায় হিচাপে পঢ়ি, বিভিন্ন ৰাষ্ট্ৰৰ উত্থান, বিভিন্ন শক্তিৰ উত্থান, নতুন সভ্যতাৰ বিবর্তন, শূন্যৰ পৰা মহানতালৈ এইসমূহৰ যাত্ৰা তথা অৱশেষত বিলুপ্তিৰ সাক্ষী হৈ এই ধাৰণা গঢ় লবলৈ আৰম্ভ কৰে বুলি তেওঁ ব্যাখ্যা কৰে। তেওঁ লগতে কয় যে ভাৰতে ইতিহাসৰ নিৰ্মাণ আৰু উন্মোচন, বিশ্বৰ পৰিৱৰ্তনশীল ভূগোল পৰ্যবেক্ষণ কৰিছিল। এই অসীম মানৱ যাত্ৰাৰ পৰা, ভাৰতে শিকিছিল, নতুন সিদ্ধান্তত উপনীত হৈছিল আৰু সেইবোৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, দেশখনৰ সভ্যতাৰ মূল্যবোধ তথা আদৰ্শ গঢ় লৈ উঠিছিল আৰু এক পৃথক সাংস্কৃতিক পৰিচয়ৰ বাট মুকলি ভাৰতে শক্তি আৰু নৈতিকতাৰ মাজৰ ভাৰসাম্য উপলব্ধি কৰি অতীতৰ প্ৰতিকূলতা নেওচি বিশুদ্ধ সোণৰ দৰে এখন সংস্কৃত ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছিল।
ভাৰতৰ ধাৰণা আৰু ইয়াৰ আঁৰৰ দাৰ্শনিক শক্তি বিশ্ব শক্তিৰ উত্থান আৰু পতনৰ পৰা পৃথক বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া এই চেতনা লিখিত আৰু ছন্দময় ৰূপত প্ৰকাশ কৰা হৈছিল, ই বন্দে মাতৰমৰ দৰে সৃষ্টিৰ জন্ম দিছিল। "সেয়েহে,ঔপনিৱেশিক যুগত ভাৰত স্বাধীন হ'ব, মা ভাৰতীয়ে নিজ হাতেৰে পৰাধীনতাৰ শিকলি চিঙি পেলাব আৰু ভাৰত মাতাৰ সন্তানসকলে নিজেই নিজৰ ভাগ্য নিৰ্মাণ কৰিব - বন্দে মাতৰম গীতটি এই সংকল্পৰ ইস্তাহাৰ আছিল” বুলি শ্ৰীমোদীয়ে কয়।
গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰে বঙ্কিমচন্দ্ৰৰ আনন্দমঠ কেৱল এখন উপন্যাস নহয়-ই এখন মুক্ত ভাৰতৰ সপোন বুলি কোৱা কথা স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আনন্দমঠত বন্দে মাতৰম গীতটিৰ গভীৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি উল্লেখ কৰে যে বঙ্কিম বাবুৰ ৰচনাৰ প্ৰতিটো শাৰী, প্ৰতিটো শব্দ আৰু প্ৰতিটো আৱেগে গভীৰ অৰ্থ বহন কৰে। এই গীতটো ঔপনিৱেশিক যুগত ৰচনা কৰা হৈছিল যদিও গীতটিৰ শব্দগুচ্ছ কেতিয়াও সেই শতিকাৰ ছায়াত সীমাবদ্ধ নাছিল বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। এই গীতটি দাসত্বৰ স্মৃতিৰ পৰা মুক্ত আছিল বুলি উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে বন্দে মাতৰম গীতটি প্ৰতিটো যুগ যুগান্তৰলৈ প্ৰাসংগিক হৈ আছে। শ্ৰী মোদীয়ে গীতটোৰ প্ৰথম শাৰী-"সুজলাম সুফলাম মলয়জ শীতলম শস্যশ্যামলাম মাতৰম"-ৰ উদ্ধৃতিৰে গীতটিক প্ৰকৃতিৰ ঐশ্বৰিক আশীৰ্বাদত অলংকৃত আমাৰ মাতৃভূমিৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি আখ্যা দিয়ে।
সহস্ৰ বছৰ ধৰি ই ভাৰতৰ পৰিচয় হিচাপে পৰিগণিত হৈ আহিছে বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে দেশৰ নদী, পৰ্বত, অৰণ্য, গছ-গছনি তথা উৰ্বৰ মাটিৰ সদায় প্ৰচুৰ উৎপাদন ক্ষমতা আছে। বহু শতিকা ধৰি বিশ্বই ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ কাহিনী শুনি আহিছে। মাত্ৰ কেইটামান শতিকাৰ আগতে, বিশ্বৰ জিডিপিৰ প্ৰায় এক-চতুৰ্থাংশ ভাৰতৰ আছিল। অৱশ্যে, তেওঁ উল্লেখ কৰিছিল যে যেতিয়া বঙ্কিম বাবুৱে বন্দে মাতৰম ৰচনা কৰিছিল, তেতিয়া ভাৰত সেই সোণালী যুগৰ পৰা বহু আঁতৰি আহিছিল। বিদেশী আক্ৰমণ, লুণ্ঠন আৰু শোষণমূলক ঔপনিৱেশিক নীতিয়ে দেশক দৰিদ্ৰতা আৰু ক্ষুধাৰ্ত কৰি তুলিছিল। তথাপি, বঙ্কিম বাবুৱে আত্মবিশ্বাসেৰে উদ্বুদ্ধ হৈ সকলো প্ৰত্যাহ্বান নেওচি সম্ভাৱ্য এক সমৃদ্ধিশালী ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ আহ্বান জনাইছিল। এনেদৰে, তেওঁ স্পষ্ট আহ্বান জনাইছিল-বন্দে মাতৰম।
ঔপনিৱেশিক যুগত ব্ৰিটিছে ভাৰতক নিম্ন আৰু পিছপৰা হিচাপে প্ৰতিপন্ন কৰি তেওঁলোকৰ শাসনক ন্যায়সঙ্গত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে বন্দে মাতৰমৰ প্ৰথম শাৰীয়েই এই ভুৱা প্ৰচাৰক শক্তিশালীভাৱে নস্যা কৰিছিল। সেয়েহে, বন্দে মাতৰম কেৱল স্বাধীনতাৰ গীত নাছিল- এই গীতে লাখ লাখ ভাৰতীয়ৰ মনত এখন মুক্ত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী উপস্থাপন কৰিছিলঃ এখন সুজলা সুফলা ভাৰতৰ সপোন।
এই দিনটোৱে বন্দে মাতৰমৰ অসাধাৰণ যাত্ৰা আৰু প্ৰভাৱ বুজিবলৈ এক সুযোগ প্ৰদান কৰে বুলি শ্ৰীমোদীয়ে মন্তব্য কৰে। যেতিয়া বঙ্কিম বাবুৱে ১৮৭৫ চনত বংগদৰ্শনত বন্দে মাতৰম গীতটি প্ৰকাশ কৰিছিল, তেতিয়া কিছুমানে এয়া কেৱল এটা গীত হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছিল। কিন্তু শীঘ্ৰেই, বন্দে মাতৰম ভাৰতৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ কণ্ঠস্বৰ হৈ উঠিছিল-প্ৰতিজন বিপ্লৱীৰ মুখত ফুটি উঠা এটা শ্লোগান, প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ আবেগৰ অভিব্যক্তি হৈ উঠিছিল এই গীত। তেওঁ উল্লেখ কৰিছিল যে স্বাধীনতা আন্দোলনৰ এনে কোনো অধ্যায় নাই য'ত বন্দে মাতৰমৰ আভাস পোৱা নাযায়। ১৮৯৬ চনত কবিগুৰু ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰে কলিকতা অধিৱেশনত বন্দে মাতৰম গীত পৰিবেশন কৰিছিল। ব্ৰিটিছসকলে দেশক বিভক্ত কৰাৰ উদ্দেশ্যে এক ভয়ংকৰ অভিসন্ধিৰে ১৯০৫ চনত বংগ বিভাজন কৰাৰ সময়ত বন্দে মাতৰম গীতটি সেই ষড়যন্ত্ৰৰ বিৰুদ্ধে শিলৰ দৰে থিয় হৈছিল। বংগ বিভাজনৰ বিৰুদ্ধে হোৱা প্ৰতিবাদৰ সময়ত পথৰ প্ৰতিবাদী সমদলসমূহত এক ঐক্যবদ্ধ কণ্ঠস্বৰৰে বন্দে মাতৰম প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে।
বাৰিসাল অধিৱেশনৰ সময়ত প্ৰতিবাদকাৰীসকলৰ ওপৰত গুলী চলোৱাৰ পাছতো তেওঁলোকৰ ওঁঠত বন্দে মাতৰম ধ্বনি ফুটি উঠা বুলি স্মৰণ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিদেশৰ ভূমিৰ পৰা সংগ্ৰাম অব্যাহত ৰখা বীৰ সভৰকাৰৰ দৰে স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলে ইজনে সিজনক বন্দে মাতৰম ধ্বনিৰে অভিবাদন জনাইছিল। বহুতো বিপ্লৱীয়ে ফাঁচীকাঠত থিয় হৈও বন্দে মাতৰম উচ্চাৰণ কৰিছিল। ইতিহাসৰ অগণিত ঘটনা, অগণিত তাৰিখ, বিভিন্ন অঞ্চল আৰু ভাষাৰে ভৰা এক বিশাল ৰাষ্ট্ৰত এনে বহু আন্দোলন দেখা গৈছিল য’ত প্ৰতিটো কণ্ঠত বন্দে মাতৰম শ্লোগান, সংকল্প, গীত প্ৰতিধ্বনিত হৈছিল বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ মহাত্মা গান্ধীৰ ১৯২৭ চনৰ মন্তব্যৰ উদ্ধৃতিৰে কয় যে বন্দে মাতৰমে আমাৰ সন্মুখত এক অবিভক্ত ভাৰতৰ ছবি উপস্থাপন কৰিছে। শ্ৰী অৰবিন্দই বন্দে মাতৰমক কেৱল এটা গীত হিচাপে নহয়, বৰঞ্চ আভ্যন্তৰীণ শক্তিক জাগ্ৰত কৰা এটা মন্ত্ৰ হিচাপে গ্ৰহণ কৰা বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে ভিকাজী কামাই শৈলী প্ৰস্তুত কৰা পতাকাখনৰ মাজত বন্দে মাতৰম শব্দটো আছিল।
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পতাকা সময়ৰ লগে লগে ইয়াৰ প্ৰাৰম্ভিক ৰূপৰ পৰা বৰ্তমানৰ ত্ৰিৰংগালৈ বিকশিত হোৱাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে, যেতিয়াই পতাকা উত্তোলন কৰা হয়, প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ হৃদয়ৰ পৰা সহজাতভাৱে গুঞ্জৰি উঠা শব্দৰাজি অপৰিৱৰ্তিত হৈ আছে- এয়া হৈছে ভাৰত মাতা কি জয়! আৰু বন্দে মাতৰম! ৰাষ্ট্ৰই ৰাষ্ট্ৰীয় গীত বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰ উদযাপন কৰাৰ লগে লগে ই দেশৰ মহান নায়কসকলৰ প্ৰতিও শ্ৰদ্ধাঞ্জলি বুলি শ্ৰীমোদীয়ে উল্লেখ কৰে। বন্দে মাতৰম মন্ত্ৰ পাঠ কৰাৰ সময়ত বৰফৰ টুকুৰাৰ ওপৰত দৃঢ়ভাৱে থিয় হৈ থকা, বন্দে মাতৰম জপ কৰাৰ সময়ত চাবুকৰ আঘাত সহ্য কৰা, বন্দে মাতৰমৰ প্ৰাৰ্থনা কৰাৰ সময়ত ফাঁচী আঁকোৱালি লোৱা অগণন শ্বহীদৰ প্ৰতি এয়া এক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে আজি, ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ই ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰি বন্দে মাতৰম শ্লোগান দিয়া প্ৰতিগৰাকী জ্ঞাত, অজ্ঞাত আৰু অখ্যাত ব্যক্তিক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে, যিসকলৰ নাম ইতিহাসৰ পৃষ্ঠাত কেতিয়াও লিপিবদ্ধ কৰা হোৱা নাছিল।
এই ভূমি আমাৰ মাতৃভূমি, এই ৰাষ্ট্ৰ আমাৰ মাতৃ আৰু আমি এই ৰাষ্ট্ৰৰ সন্তান বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি বৈদিক শ্লোকৰ উদ্ধৃতিৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বৈদিক যুগৰ পৰাই ভাৰতৰ জনসাধাৰণে মাতৃ ৰূপত ৰাষ্ট্ৰক পূজা কৰি আহিছে। এই বৈদিক চিন্তাই বন্দে মাতৰমৰ জৰিয়তে স্বাধীনতা সংগ্ৰামত নতুন চেতনা জগাই তোলা বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে যিসকলে ৰাষ্ট্ৰক কেৱল এক ভূ-ৰাজনৈতিক সত্তা হিচাপে দেখে, তেওঁলোকৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰক মাতৃ হিচাপে বিবেচনা কৰাৰ ধাৰণাটো আচৰিত যেন লাগিব পাৰে। কিন্তু ভাৰতৰ কথাটো বেলেগ। ভাৰতত মাতৃ হৈছে জন্মদাতা, লালন-পালন কৰোঁতা আৰু যেতিয়া তেওঁৰ সন্তান বিপদত পৰে, তেতিয়া তেৱেঁই অশুভৰ বিনাশক হয়। বন্দে মাতৰমৰ শাৰীবোৰৰ উদ্ধৃতিৰে তেওঁ উল্লেখ কৰে প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিৰ মাজেৰে আমাক পথ প্ৰদৰ্শন কৰা আৰু শত্ৰুক পৰাস্ত কৰাৰ মা ভাৰতীৰ অপৰিসীম শক্তি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে মাতৃ হিচাপে ৰাষ্ট্ৰ আৰু শক্তিৰ ঐশ্বৰিক মূৰ্তি হিচাপে মাতৃৰ ধাৰণাটোৱে এক স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সূচনা কৰিছিল যিয়ে পুৰুষ আৰু মহিলা উভয়কে সমানভাৱে অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ সংকল্প লৈছিল। তেওঁ লগতে কয় যে এই দৃষ্টিভংগীয়ে ভাৰতক আকৌ এবাৰ এনে এখন ৰাষ্ট্ৰৰ সপোন দেখিবলৈ সক্ষম কৰিলে য'ত নাৰী শক্তি ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষস্থানত আছে।
বন্দে মাতৰাম স্বাধীনতাৰ শ্বহীদসকলৰ সংগীত হোৱাৰ লগতে এই গীতে স্বাধীনতা সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবেও আমাক অনুপ্ৰাণিত কৰে বুলি মত প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে বঙ্কিম বাবুৰ মূল ৰচনাৰ শাৰীবোৰ উদ্ধৃত কৰি উল্লেখ কৰে যে মা ভাৰতী হৈছে জ্ঞান প্ৰদানকাৰী সৰস্বতী, সমৃদ্ধি প্ৰদানকাৰী লক্ষ্মী আৰু অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ তথা শক্তি প্ৰদানকাৰী দুৰ্গাৰ মূৰ্তি। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে জ্ঞান, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষস্থানত থকা, শিক্ষা আৰু উদ্ভাৱনৰ শক্তিৰে সমৃদ্ধ তথা ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীল এখন ৰাষ্ট্ৰ গঢ়ি তুলিব বিচৰা হৈছে।
শেহতীয়া বছৰবোৰত বিশ্বই ভাৰতৰ প্ৰকৃত ৰূপৰ উত্থান প্ৰত্যক্ষ কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অভূতপূৰ্ব প্ৰগতি আৰু বিশ্বৰ পঞ্চম বৃহত্তম অৰ্থনীতি হিচাপে ইয়াৰ উত্থানৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া প্ৰতিকূলতাই সন্ত্ৰাসবাদৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ নিৰাপত্তা আৰু সন্মানৰ ওপৰত আক্ৰমণ কৰাৰ স্পৰ্দ্ধা দেখুৱায়, তেতিয়া মানৱতাৰ সেৱাত সাধাৰণ নাৰী এগৰাকীৰ মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰাৰ সমান্তৰালকৈ সন্ত্ৰাসবাদ ধ্বংসৰ বাবে ১০বিধ অস্ত্ৰৰে সজ্জ্বিত হৈ দুৰ্গাৰ ৰূপ ধাৰণ কৰাৰ নতুন ভাৰতৰ সামৰ্থ্য বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰে।
বন্দে মাতৰম সম্পৰ্কীয় আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ সম্বোধন কৰি ইয়াৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত বন্দে মাতৰমৰ মনোভাৱে সমগ্ৰ দেশক আলোকিত কৰিছিল। অৱশ্যে, তেওঁ দুখ প্ৰকাশ কৰিছিল যে ১৯৩৭ চনত বন্দে মাতৰমৰ আত্মাস্বৰূপ গুৰুত্বপূৰ্ণ কেইটামান ফাঁকি পৃথক কৰা হৈছিল। গীতটো খণ্ডিত হৈ আছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কৈছিল যে এই বিভাজনে দেশ বিভাজনৰ বীজ ৰোপণ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই মহান ৰাষ্ট্ৰীয় মন্ত্ৰৰ প্ৰতি কিয় এনে অন্যায় কৰা হ’ল বুলি প্ৰশ্ন কৰে আৰু আজিৰ প্ৰজন্মই এই ইতিহাস বুজি পোৱাটো উচিত বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ সতৰ্ক কৰি দিয়ে যে সেই একেই বিভাজনমূলক মানসিকতাই আজিও দেশৰ বাবে এক প্ৰত্যাহ্বানৰ সৃষ্টি কৰি আছে।
আমি এই শতিকাক ভাৰতৰ শতিকাত পৰিণত কৰিব লাগিব বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ভাৰত আৰু ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ এই লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ শক্তি আছে। তেওঁ এই সংকল্প বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ আত্মবিশ্বাসৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই যাত্ৰাত আমি আমাক বিপথে পৰিচালিত কৰিব বিচৰা নেতিবাচক মানসিকতাৰ লোকসকলৰ মুখামুখি হ'ম যিসকলে সন্দেহ আৰু দ্বিধাৰ বীজ সিঁচাৰ চেষ্টা কৰিব বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে এই সন্দৰ্ভত সতৰ্ক কৰি দিয়ে। এনে মুহূৰ্তত, তেওঁ ৰাষ্ট্ৰখনক আনন্দমঠৰ পৰা খণ্ডটো সুঁৱৰিবলৈ আহ্বান জনায়, য’ত ভৱনন্দে বন্দে মাতৰম গায় আৰু আন এটা চৰিত্ৰই কেৱল এজন ব্যক্তিয়ে অকলে কি কৰিব পাৰে সেই বিষয়ে প্ৰশ্ন কৰে। তেতিয়া বন্দে মাতৰমৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণাৰ সৃষ্টি হয়-কোটি কোটি সন্তান আৰু কোটি কোটি লোকৰ সমৰ্থন থকা এগৰাকী মাতৃ কেনেকৈ শক্তিহীন হ’ব পাৰে? প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ভাৰত মাতাৰ ওচৰত ১৪০ কোটি শিশু আৰু ২৮০ কোটি হাত আছে, যাৰ ভিতৰত ৬০ শতাংশতকৈও অধিক যুৱক-যুৱতী। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতৰ বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ জনগাঁথনিৰ আশীৰ্বাদ আছে, আৰু সেয়াই হৈছে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰ আৰু মা ভাৰতীৰ শক্তি। শ্ৰী মোদীয়ে এটা প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে যে আজি আমাৰ বাবে অসম্ভৱ কি আছে? কিহে আমাক বন্দে মাতৰমৰ মূল সপোন পূৰণ কৰাত বাধা দিব পাৰে?
আজি, আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীয়ে সফলতা লাভ কৰাৰ লগে লগে, ৰাষ্ট্ৰই মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ সংকল্পৰ সৈতে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সমান্তৰালকৈ আমি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত এক উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ দিশে নিৰন্তৰভাৱে আগুৱাই যোৱা বুলি উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই অতুলনীয় যুগত প্ৰতিটো নতুন সাফল্যই আমাৰ মুখলৈ অনা স্বতঃস্ফূৰ্ত শ্লোগান হৈঠে বন্দে মাতৰম! তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া ভাৰত চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুত উপনীত হোৱা প্ৰথম দেশ হিচাপে পৰিগণিত হয়, যেতিয়া নতুন ভাৰতৰ প্ৰতিধ্বনি মহাকাশৰ আটাইতকৈ দূৰ কোণত গুঞ্জৰিত হয়, তেতিয়া প্ৰতিজন নাগৰিকে গৌৰৱেৰে ঘোষণা কৰে-বন্দে মাতৰম! প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে মন্তব্য কৰে যে যেতিয়া আমি আমাৰ কন্যাসকলক মহাকাশ প্ৰযুক্তিৰ পৰা ক্ৰীড়ালৈকে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষত উপনীত হোৱা দেখিছোঁ, যেতিয়া আমি তেওঁলোকক যুঁজাৰু বিমান উৰুৱাই থকা দেখিছোঁ, তেতিয়া প্ৰতিজন গৌৰৱান্বিত ভাৰতীয়ৰ পৰা উত্থাপন হোৱা শ্লোগানটো হ’ল-বন্দে মাতৰম!
আজি এক পদবী এক পেন্সন আঁচনি ৰূপায়ণৰ ১১ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যেতিয়া আমাৰ সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে শত্ৰুৰ কুৎসিত উদ্দেশ্য ধূলিস্যাৎ কৰে, যেতিয়া সন্ত্ৰাসবাদ, নক্সালবাদ আৰু মাওবাদী বিদ্ৰোহ নিৰ্ণায়কভাৱে পৰাজিত হয়, তেতিয়া আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে ঘোষণা কৰে-বন্দে মাতৰম!
মা ভাৰতীৰ প্ৰতি এই শ্ৰদ্ধাৰ মনোভাৱে আমাক এখন উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যৰ দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে বন্দে মাতৰমৰ মন্ত্ৰই এই অমৃত কাল যাত্ৰাৰ সময়ছোৱাত মা ভাৰতীৰ অগণন শিশুক শক্তিশালী আৰু অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব। সামৰণি মাৰি তেওঁ পুনৰবাৰ সকলো নাগৰিকক বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বাবে অভিনন্দন জনায়।
এই অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱাট, দিল্লীৰ উপ-ৰাজ্যপাল শ্ৰী বিনয় কুমাৰ ছাক্সেনা, দিল্লীৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমতী ৰেখা গুপ্তাৰ লগতে অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।
পটভূমি
এই কাৰ্যসূচী উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক স্মাৰক ডাকটিকট আৰু মুদ্ৰাও উন্মোচন কৰে। এই কাৰ্যসূচীয়ে ভাৰতৰ স্বাধীনতা আন্দোলনক অনুপ্ৰাণিত কৰা আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় গৌৰৱ তথা একতাৰ উদগনি অব্যাহত ৰখা কালজয়ী ৰচনাৰ ১৫০ বছৰ উদযাপন কৰি ২০২৫ চনৰ ৭ নৱেম্বৰৰ পৰা ২০২৬ চনৰ ৭ নৱেম্বৰলৈকে বছৰজোৰা দেশজোৰা স্মৃতিচাৰণৰ আনুষ্ঠানিক শুভাৰম্ভ কৰে।
এই উদযাপনত মূল কাৰ্যসূচীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি সমাজৰ সকলো শ্ৰেণীৰ নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণেৰে ৰাজহুৱা স্থানত "বন্দে মাতৰম" ৰ সম্পূৰ্ণ সংস্কৰণৰ সমবেত সংগীত পৰিৱেশন কৰা হয়।
২০২৫চনত বন্দে মাতৰমৰ ১৫০ বছৰ পূৰ্ণ হ’ব। বঙ্কিমচন্দ্ৰ চেটাৰ্জীৰ ৰচনা আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গীত "বন্দে মাতৰম" ১৮৭৫ চনৰ ৭ নৱেম্বৰত অক্ষয় নৱমীৰ শুভক্ষণ উপলক্ষে লিখা হৈছিল। বন্দে মাতৰম প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁৰ উপন্যাস আনন্দমঠৰ অংশ হিচাপে সাহিত্য আলোচনী বংগদৰ্শনত প্ৰকাশ পাইছিল। মাতৃভূমিক শক্তি, সমৃদ্ধি আৰু দেৱতাৰ মূৰ্তি হিচাপে আহ্বান জনোৱা গীতটোৱে ভাৰতৰ একতা আৰু আত্মসন্মানৰ জাগ্ৰত মনোভাৱক কাব্যিক অভিব্যক্তি প্ৰদান কৰিছিল। ই অতি সোনকালেই ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতি ভক্তিৰ এক স্থায়ী প্ৰতীক হৈ পৰিছিল।