Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates year-long Commemoration of 150 Years of the National Song “Vande Mataram”
The essence of Vande Mataram is Bharat, Maa Bharati, the eternal idea of Bharat: PM
During the colonial era, Vande Mataram became the proclamation of the resolve that India would be free, the chains of bondage would be broken by the hands of Maa Bharati, and her children would become the architects of their own destiny: PM
Vande Mataram became the voice of India’s freedom struggle, a chant that echoed on the lips of every revolutionary, a voice that expressed emotions of every Indian: PM
Vande Mataram, while being the anthem of freedom’s martyrs, also serves as a timeless inspiration, it reminds us not only of how our freedom was won, but of how we must safeguard it: PM
Whenever the national flag unfurls, these words rise instinctively from our hearts— Bharat Mata ki Jai! Vande Mataram! : PM
07 NOV 2025 12:17PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the year-long commemoration of 150 Years of the National Song “Vande Mataram” in New Delhi today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi remarked that Vande Mataram is not merely a word—it is a mantra, an energy, a dream, and a solemn resolve. He highlighted that Vande Mataram embodies the devotion and spiritual dedication to Maa Bharati. The Prime Minister stated that this one word connects us to our history, fills our present with confidence, and inspires our future with the courage to believe that no resolve is beyond fulfillment, and no goal is beyond our reach.
Describing the collective singing of Vande Mataram as a truly sublime experience, beyond the bounds of expression, Shri Modi noted that amidst so many voices, there emerged a singular rhythm, a unified tone, a shared thrill, and a seamless flow. He spoke of the resonance and waves of harmony that stirred the heart with energy. The Prime Minister stated that 7th November is a historic day as the nation celebrates 150 years of Vande Mataram. He affirmed that this sacred occasion will offer new inspiration and infuse fresh energy to our citizens. To mark this day in the pages of history, a special commemorative coin and postage stamp dedicated to Vande Mataram were released. Paying tributes to all the bravehearts and luminaries of India who dedicated their lives for Maa Bharati, Shri Modi extended congratulations to all present and conveyed his best wishes to every citizen on the completion of 150 years of Vande Mataram.
Noting that every song and every poem carries a core emotion and a central message, the Prime Minister posed the question—what is the essence of Vande Mataram? He affirmed that its essence is Bharat—Maa Bharati—the eternal idea of India. He elaborated that this idea began shaping itself from the dawn of human civilization, reading each era as a chapter, witnessing the rise of different nations, the emergence of various powers, the evolution of new civilizations, their journey from nothingness to greatness, and their eventual dissolution back into the void. He added that India observed the making and unmaking of history, the shifting geography of the world. From this infinite human journey, India learned, drew new conclusions, and based on them, shaped the values and ideals of its civilization, forging a distinct cultural identity. Shri Modi emphasized that India understood the balance between strength and morality, and thus emerged as a refined nation—like pure gold—immortal despite the wounds of the past.
Highlighting that the conception of India and the philosophical force behind it stand apart from the rise and fall of global powers, rooted in a distinct sense of independent existence, Shri Modi remarked that when this consciousness was expressed in written and rhythmic form, it gave rise to a creation like Vande Mataram. “That is why, during the colonial era, Vande Mataram became the proclamation of the resolve that India would be free, the chains of bondage would be broken by the hands of Maa Bharati, and her children would become the architects of their own destiny”, stated Shri Modi.
Recalling Gurudev Rabindranath Tagore’s words that Bankimchandra’s Anandamath is not merely a novel—it is a dream of a free India, the Prime Minister emphasized the profound significance of Vande Mataram in Anandamath, noting that every line, every word, and every emotion in Bankim Babu’s composition carries deep meaning. He stated that although the song was composed during the colonial era, its words were never confined by the shadows of those centuries of bondage. It remained free from the memories of subjugation, and that is why Vande Mataram remains relevant in every era and every age. Shri Modi quoted the first line of the song—“Sujalam Sufalam Malayaja Sheetalam Sasyashyamalam Mataram”—and interpreted it as a tribute to our motherland adorned with nature’s divine blessings.
Highlighting that this has been India’s identity for thousands of years, Shri Modi said its rivers, mountains, forests, trees, and fertile soil have always had the power to yield abundance. For centuries, the world listened to stories of India’s prosperity. Just a few centuries ago, India accounted for nearly one-fourth of the global GDP. However, he noted that when Bankim Babu composed Vande Mataram, India had drifted far from that golden era. Foreign invasions, plunder, and exploitative colonial policies had left the country suffering with poverty and hunger. Yet, Bankim Babu invoked the vision of a prosperous India, driven by his belief that no matter how great the challenges, India could revive its golden age. And thus, he gave the clarion call—Vande Mataram.
Prime Minister stated that during the colonial era, the British sought to justify their rule by portraying India as inferior and backward. He emphasized that the very first line of Vande Mataram powerfully dismantled this false propaganda. Therefore, Vande Mataram was not merely a song of freedom—it also presented to millions of Indians a vision of what a free India could be: the dream of a Sujalam Sufalam Bharat.
Shri Modi remarked that this day offers an opportunity to understand the extraordinary journey and impact of Vande Mataram. When Bankim Babu published Vande Mataram in Bangadarshan in 1875, some believed it was just a song. But soon, Vande Mataram became the voice of India’s freedom struggle—a chant on the lips of every revolutionary, an expression of every Indian’s emotions. He noted that there is hardly any chapter of the freedom movement where Vande Mataram was not present in some form. In 1896, Gurudev Rabindranath Tagore sang Vande Mataram at the Calcutta Session. In 1905, when Bengal was partitioned—a dangerous experiment by the British to divide the nation—Vande Mataram stood like a rock against those designs. The Prime Minister recalled that during the protests against the partition of Bengal, the streets echoed with one unified voice—Vande Mataram.
Recalling that even when bullets were fired at protestors during the Barisal session, the words on their lips remained—Vande Mataram, Shri Modi highlighted that freedom fighters like Veer Savarkar, working from abroad, greeted each other with Vande Mataram. Many revolutionaries, even while standing at the gallows, uttered Vande Mataram. The Prime Minister emphasized that countless such incidents, numerous dates in history, across a vast nation with diverse regions and languages, saw movements where one slogan, one resolve, one song resonated in every voice—Vande Mataram. He quoted Mahatma Gandhi’s 1927 remark that Vande Mataram presents before us a picture of an undivided India. He noted that Sri Aurobindo described Vande Mataram not just as a song, but as a mantra—one that awakens inner strength. The Prime Minister also mentioned that the flag designed by Bhikaji Cama bore the words Vande Mataram at its centre.
Underlining that while India’s national flag has evolved over time, from its earliest forms to the present-day tricolour, Shri Modi said, one thing has remained unchanged—whenever the flag is hoisted, the words that instinctively rise from every Indian’s heart are Bharat Mata ki Jai! and Vande Mataram!. He emphasized that as the nation celebrates 150 years of the national song Vande Mataram, it is also a tribute to the great heroes of the country. It is a tribute to the countless martyrs who embraced the gallows while invoking Vande Mataram, who endured the lash of whips while chanting Vande Mataram, who remained resolute on blocks of ice while reciting the mantra of Vande Mataram.
The Prime Minister declared that today, all 140 crore Indians pay homage to every known, unknown, and unsung individual who sacrificed their lives for the nation while uttering Vande Mataram, whose names were never recorded in the pages of history.
Quoting the Vedic verse, affirming that this land is our mother, this nation is our mother, and we are her children, Shri Modi stated that since the Vedic era, the people of India have worshipped the nation in this maternal form. He emphasized that this very Vedic thought infused new consciousness into the freedom struggle through Vande Mataram.
The Prime Minister remarked that for those who view the nation merely as a geopolitical entity, the idea of considering the nation as a mother may seem surprising. But India is different. In India, the mother is the giver of birth, the nurturer, and when her children are in danger, she is also the destroyer of evil. He cited the lines from Vande Mataram, highlighting that Maa Bharati possesses immense power, guides us through adversity, and vanquishes enemies. The Prime Minister stated that the idea of the nation as mother, and the mother as a divine embodiment of strength, led to a freedom movement that resolved to include both men and women equally. He added that this vision enabled India to once again dream of a nation where women power stands at the forefront of nation-building.
Stating that Vande Mataram, while being the anthem of freedom’s martyrs, also inspires us to protect that very freedom, Shri Modi quoted lines from Bankim Babu’s original composition highlighting that Maa Bharati is the embodiment of Saraswati, the giver of knowledge; Lakshmi, the giver of prosperity; and Durga, the wielder of weapons and strength. The Prime Minister emphasized that the vision was to build a nation that stands at the forefront of knowledge, science, and technology; a nation enriched by the power of learning and innovation; and a nation that is self-reliant in matters of national security.
Noting that in recent years, the world has witnessed the emergence of India in its true form, the Prime Minister highlighted India’s unprecedented progress in the fields of science and technology and its rise as the fifth-largest economy in the world. He remarked that when adversaries dared to attack India’s security and honour through terrorism, the world saw that while New India embodies the spirit of Kamala and Vimala in service to humanity, it also knows how to become Durga—the wielder of ten weapons—for the destruction of terror.
Addressing another critical aspect related to Vande Mataram, emphasizing its importance, Shri Modi noted that the spirit of Vande Mataram had illuminated the entire nation during the freedom struggle. However, he expressed regret that in 1937, significant verses of Vande Mataram—its very soul—were separated. The song was fragmented. He asserted that this division sowed the seeds of the country’s partition. The Prime Minister questioned why such injustice was done to this great national mantra and stressed that today’s generation must understand this history. He warned that the same divisive mindset continues to pose a challenge to the nation even today.
Emphasising that we must make this century the century of India, the Prime Minister affirmed that the strength to achieve this lies within India and its people. He emphasized the need for self-belief to realize this resolve. Shri Modi cautioned that on this journey, we will encounter those who seek to mislead us and those with negative mindsets who will attempt to sow doubt and hesitation. At such moments, he urged the nation to recall the episode from Anandamath, where Bhavanand sings Vande Mataram and another character questions what one person alone can achieve. The inspiration from Vande Mataram then arises—how can a mother with crores of children and crores of hands ever be powerless? The Prime Minister stated that today, Bharat Mata has 140 crore children and 280 crore hands, with over 60 percent of them being youth. He highlighted that India possesses the world’s largest demographic advantage, which is the strength of our nation and Maa Bharati. Posing a question, Shri Modi asked what is truly impossible for us today? What could possibly stop us from fulfilling the original dream of Vande Mataram?
Underlining that today, as the vision of Atmanirbhar Bharat finds success, as the nation advances with the resolve of Make in India, and as we move steadily towards the goal of a developed India by 2047, Shri Modi remarked that every new achievement in this unprecedented era evokes the spontaneous chant—Vande Mataram! He highlighted that when India becomes the first country to reach the South Pole of the Moon, when the echo of New India reaches the farthest corners of space, every citizen proudly proclaims—Vande Mataram! The Prime Minister further remarked that when we see our daughters reaching the pinnacle in fields ranging from space technology to sports, when we witness them flying fighter jets, the slogan that rises from every proud Indian is—Vande Mataram!
Noting that today marks 11 years since the implementation of One Rank One Pension, Shri Modi stated that when our armed forces crush the nefarious intentions of the enemy, when terrorism, Naxalism, and Maoist insurgency are decisively defeated, our security forces proclaim—Vande Mataram!
Emphasising that this spirit of reverence for Maa Bharati will guide us toward the goal of a developed India, the Prime Minister expressed confidence that the mantra of Vande Mataram will continue to empower and inspire the countless children of Maa Bharati throughout this Amrit Kaal journey. Concluding, he once again extended his congratulations to all citizens on the completion of 150 years of Vande Mataram.
Union Minister, Shri Gajendra Singh Shekawat, Lieutenant Governor of Delhi, Shri Vinai Kumar Saxena, Chief Minister of Delhi, Smt Rekha Gupta were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister also released a Commemorative Stamp and Coin on the occasion. This programme marks the formal launch of a year-long nationwide commemoration from 7th November 2025 to 7th November 2026, celebrating 150 years of this timeless composition which inspired India’s freedom movement and continues to evoke national pride and unity.
The celebrations witnessed Mass Singing of the full version of “Vande Mataram” across public places with participation of citizens across all segments of society, in conjunction with the main programme.
The year 2025 marks 150 Years of Vande Mataram. Our national song “Vande Mataram”, by Bankimchandra Chatterji was written during the auspicious occasion of Akshaya Navami which was on 7th November in 1875. Vande Mataram first appeared in the literary journal Bangadarshan as part of his novel Anandamath. The song, invoking the Motherland as the embodiment of strength, prosperity and divinity, gave poetic expression to India’s awakening spirit of unity and self-respect. It soon became an enduring symbol of devotion to the nation.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୀତ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍"ର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଉପଲକ୍ଷେ ବର୍ଷବ୍ୟାପୀ ସ୍ମାରକୀ ଉତ୍ସବର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
07 NOV 2025 12:17PM by PIB Bhubaneswar
- "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍"ର ସାରକଥା ହେଉଛି ଭାରତ, ଭାରତ ମାତା ଓ ଭାରତର ଚିରନ୍ତନ ଅବଧାରଣା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଉପନିବେଶବାଦୀ ଯୁଗରେ, "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ଏହି ସଂକଳ୍ପର ଘୋଷଣା ହୋଇଥିଲା ଯେ, ଦେଶ ନିଶ୍ଚୟ ମୁକ୍ତ ହେବ, ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ବନ୍ଧନର ଶିଙ୍କୁଳି ଛିନ୍ନ ହେବ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସନ୍ତାନମାନେ ନିଜ ଭାଗ୍ୟର ନିର୍ମାତା ହେବେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ଦେଶର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ସ୍ୱର ହୋଇଥିଲା, ଏକ ମନ୍ତ୍ର ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିପ୍ଳବୀଙ୍କ ଓଠରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇଥିଲା, ଏକ ସ୍ୱର ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଭାବନାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍", ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ସହିଦମାନଙ୍କ ଗୀତ ହେବା ସହିତ, ଏକ ଅନନ୍ତ ପ୍ରେରଣାସ୍ରୋତ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ। ଏହା କେବଳ ଆମକୁ ସ୍ୱାଧୀନତା କିପରି ହାସଲ କରିଥିଲୁ ତାହା ମନେ ପକାଇ ଦିଏ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହାକୁ କିପରି ରକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ ତାହା ମଧ୍ୟ କୁହେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଯେତେବେଳେ ଜାତୀୟ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମ ହୃଦୟରୁ ସ୍ୱତଃସ୍ଫୂର୍ତ୍ତ ଭାବରେ ଉଚ୍ଚାରିତ ହୁଏ: "ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୀତ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଲାଗି ଏକ ବର୍ଷବ୍ୟାପୀ ସମାରୋହର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ କେବଳ ଏକ ଶବ୍ଦ ନୁହେଁ - ଏହା ଏକ ମନ୍ତ୍ର, ଏକ ଶକ୍ତି, ଏକ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଏକ ପବିତ୍ର ସଂକଳ୍ପ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଭକ୍ତି ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମର୍ପଣର ପ୍ରତୀକ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଶବ୍ଦ ଆମକୁ ଆମର ଇତିହାସ ସହିତ ଯୋଡେ, ଆମର ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ କରେ ଏବଂ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଏହି ବିଶ୍ୱାସ କରିବାର ସାହସ ଦିଏ ଯେ, କୌଣସି ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବା ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ, କୌଣସି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆମ ପାଇଁ ଅପହଞ୍ଚ ନୁହେଁ।
‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ସାମୂହିକ ଗାନକୁ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତିର ସୀମା ବାହାରେ ଏକ ପ୍ରକୃତ ଅନନ୍ୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଅନେକ ସ୍ୱର ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଅନନ୍ୟ ତାଳର ଉଦ୍ଭବ ହୋଇଥିଲା, ଏକ ଏକୀକୃତ ସ୍ୱର, ଏକ ସହଭାଗୀ ରୋମାଞ୍ଚ ଏବଂ ଏକ ଅବିଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରବାହ ଦେଖାଦେଇଥିଲା। ସେ ସେହି ସ୍ୱରସମୂହ ଓ ସମନ୍ୱୟର ତରଙ୍ଗ ବିଷୟରେ କହିଲେ, ଯାହା ହୃଦୟକୁ ଉତ୍ସାହ ଓ ଶକ୍ତିରେ ଭରିଦେଇଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ନଭେମ୍ବର ୭ ତାରିଖ ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିନ, କାରଣ ଦେଶ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ପବିତ୍ର ଅବସର ଆମର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଇତିହାସର ପୃଷ୍ଠାରେ ଏହି ଦିନକୁ ସ୍ମରଣ କରିବା ପାଇଁ, ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ପାଇଁ ଏକ ବିଶେଷ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ଏବଂ ଡାକ ଟିକେଟ୍ ଜାରି କରାଯାଇଛି। ଭାରତ ମାତାଙ୍କୁ ନିଜର ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିବା ଭାରତର ସମସ୍ତ ବୀର ଏବଂ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଜଣାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ବନ୍ଦେ ମାତରମର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗୀତ ଏବଂ କବିତା ଏକ ମୂଳ ଭାବନା ଏବଂ ଏକ ବିଶେଷ ବାର୍ତ୍ତା ବହନ କରେ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଚାରିଥିଲେ: ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ସାର କ'ଣ? ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର ସାର ହେଉଛି ଭାରତ, ଭାରତ ମାତା – ଭାରତ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଅନନ୍ତ ଧାରଣା। ସେ ବିସ୍ତାରିତ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଧାରଣା ମାନବ ସଭ୍ୟତାର ଆରମ୍ଭରୁ ସାକାର ରୂପ ନେବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଏହା ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ଉତ୍ଥାନ, ବିଭିନ୍ନ ଶକ୍ତିର ଉତ୍ଥାନ, ନୂତନ ସଭ୍ୟତାର ବିକାଶ, ଶୂନ୍ୟତାରୁ ମହାନତାକୁ ସେମାନଙ୍କର ଯାତ୍ରା ଏବଂ ଶେଷରେ ଶୂନ୍ୟତାରେ ସେମାନଙ୍କର ବିଲୟକୁ ଦେଖିଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗକୁ ଏକ ଅଧ୍ୟାୟ ଭାବରେ ଦେଖୁଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଇତିହାସର ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ବିନାଶ, ବିଶ୍ୱର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଭୂଗୋଳକୁ ଦେଖିଛି। ମାନବ ଇତିହାସର ଏହି ଅନନ୍ତ ଯାତ୍ରାରୁ, ଭାରତ ଶିକ୍ଷା ପାଇଛି, ନୂତନ ନିଷ୍କର୍ଷ ଆଙ୍କିଛି ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଧାର କରି, ଏହାର ସଭ୍ୟତାର ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଆଦର୍ଶକୁ ଆକାର ଦେଇଛି, ନିଜର ଅନନ୍ୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟ ଗଠନ କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ, ଶକ୍ତି ଏବଂ ନୈତିକତା ମଧ୍ୟରେ ସନ୍ତୁଳନକୁ ବୁଝି, ଅତୀତର ଆଘାତ ସତ୍ତ୍ୱେ ଏକ ଶୁଦ୍ଧ ସୁନା ପରି ପରିଷ୍କୃତ ଏବଂ ଚିରନ୍ତନ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଅବଧାରଣା ଏବଂ ଏହା ପଛରେ ଥିବା ଦାର୍ଶନିକ ଶକ୍ତି ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତିମାନଙ୍କ ଉତ୍ଥାନ ଏବଂ ପତନଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଏବଂ ଏହାର ମୂଳରେ ରହିଛି ସ୍ବାଧୀନ ଅସ୍ଥିତ୍ବର ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଭାବନା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଚେତନା ଶବ୍ଦ ଓ ଲୟ ରୂପ ନେଇ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଭଳି ଏକ ରଚନା ଜନ୍ମ ନେଇଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ସେହି କାରଣରୁ, ଉପନିବେଶବାଦୀ ଯୁଗରେ, ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ଏହି ସଂକଳ୍ପର ଘୋଷଣା ହୋଇଯାଇଥିଲା ଯେ ଦେଶ ନିଶ୍ଚିତ ମୁକ୍ତ ହେବ, ଭାରତ ମାତାର ହାତରୁ ଦାସତ୍ୱର ଶିକୁଳି ଭାଙ୍ଗିଯିବ ଏବଂ ତାଙ୍କ ସନ୍ତାନମାନେ ନିଜ ଭାଗ୍ୟର ନିର୍ମାତା ହେବେ।"
ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ କଥାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆନନ୍ଦମଠରେ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ଗଭୀର ମହତ୍ତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ବଙ୍କିମ ବାବୁଙ୍କ ରଚନାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଧାଡ଼ି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶବ୍ଦ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାବନା ଗଭୀର ଅର୍ଥ ରଖେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦିଓ ଗୀତଟି ଉପନିବେଶବାଦୀ କାଳରେ ରଚିତ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହାର ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ କେବେବି ଶତାବ୍ଦୀର ଦାସତ୍ୱର ଛାୟା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନଥିଲା। ଏହା ପରାଧୀନତାର ସ୍ମୃତିରୁ ମୁକ୍ତ ଥିଲା, ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମୟ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଗରେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୀତର ପ୍ରଥମ ଧାଡି - "ସୁଜଲାମ୍ ସୁଫଲାମ୍ ମଲୟଜ ଶୀତଲାମ୍ ଶସ୍ୟଶ୍ୟାମଲାମ୍ ମାତରମ୍" - ଉଦ୍ଧୃତ କରିଥିଲେ ଏବଂ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରକୃତିର ଦିବ୍ୟ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ସଜ୍ଜିତ ଆମ ମାତୃଭୂମି ପ୍ରତି ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି।
ଏହା ହିଁ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତର ପରିଚୟ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହାର ନଦୀ, ପର୍ବତ, ଜଙ୍ଗଲ, ଗଛଗୁଡ଼ିକ ଏବଂ ଉର୍ବର ମାଟି ସବୁବେଳେ ପ୍ରାଚୁର୍ଯ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାର ଶକ୍ତି ରଖିଛି। ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର କାହାଣୀ ଶୁଣି ଆସିଛି। କିଛି ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଜିଡିପିର ପ୍ରାୟ ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ବଙ୍କିମ ବାବୁ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍" ରଚନା କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ସେହି ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗରୁ ବହୁ ତଳକୁ ଖସିଯାଇଥିଲା। ବିଦେଶୀ ଆକ୍ରମଣ, ଲୁଣ୍ଠନ ଏବଂ ଶୋଷଣକାରୀ ଉପନିବେଶବାଦୀ ନୀତି ଦେଶକୁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଏବଂ କ୍ଷୁଧାରେ ବିପର୍ଯ୍ୟସ୍ତ କରିଦେଇଥିଲା। ତଥାପି, ବଙ୍କିମ ବାବୁ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତର ସ୍ବପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, ତାଙ୍କର ବିଶ୍ବାସ ଥିଲା ଯେ ଯେତେ ବଡ଼ ଆହ୍ଵାନ ହେଉ, ଭାରତ ତା'ର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିପାରିବ। ଏବଂ ଏହିପରି ଭାବରେ ସେ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ଡାକ ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉପନିବେଶବାଦୀ ସମୟରେ, ବ୍ରିଟିଶମାନେ ଭାରତକୁ ହୀନ ଏବଂ ପଛୁଆ ଭାବରେ ଚିତ୍ରଣ କରି ସେମାନଙ୍କର ଶାସନକୁ ଯଥାର୍ଥ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ପ୍ରଥମ ଧାଡି ଏହି ମିଥ୍ୟା ପ୍ରଚାରକୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାବରେ ଦୂର କରିଥାଏ। ତେଣୁ, ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ କେବଳ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଗୀତ ନଥିଲା - ଏହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ଚିତ୍ର, ଏକ ସୁଜଳା ସୁଫଳା ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଦିନ ଆମକୁ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ଅସାଧାରଣ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ପ୍ରଭାବକୁ ବୁଝିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ୧୮୭୫ ମସିହାରେ ବଙ୍କିମ ବାବୁ ଯେତେବେଳେ ବଙ୍ଗଦର୍ଶନରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, କିଛି ଲୋକ ଏହାକୁ କେବଳ ଏକ ଗୀତ ବୋଲି ମାନିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର, ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ସ୍ୱର ପାଲଟିଯାଇଥିଲା - ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିପ୍ଳବୀଙ୍କ ଓଠରେ ଗୋଟିଏ ମନ୍ତ୍ର ଥିଲା, ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଭାବନାର ପରିପ୍ରକାଶ ପାଲଟିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନର ଏପରି କୌଣସି ଅଧ୍ୟାୟ ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ କୌଣସି ନା କୌଣସି ରୂପରେ ଉପସ୍ଥିତ ନଥିଲା। ୧୮୯୬ ମସିହାରେ, ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋର କଲିକତା ଅଧିବେଶନରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ ଗାଇଥିଲେ। ୧୯୦୫ ମସିହାରେ, ଯେତେବେଳେ ବଙ୍ଗ ବିଭାଜନ ହୋଇଥିଲା – ଯାହା ଥିଲା ଦେଶକୁ ବିଭାଜିତ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ବିପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ପରୀକ୍ଷଣ - ଏପରି ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ବିରୁଦ୍ଧରେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ ଚଟାଣ ପରି ଠିଆ ହୋଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ବଙ୍ଗ ବିଭାଜନ ବିରୁଦ୍ଧରେ ପ୍ରତିବାଦ ସମୟରେ, ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକ ସାମୂହିକ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ଧ୍ୱନିରେ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇଥିଲା।
ବାରିସାଲ ଅଧିବେଶନ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରତିବାଦକାରୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ଗୁଳି ଚାଳନା କରାଯାଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଶବ୍ଦ ସେମାନଙ୍କ ଓଠରେ ଥିଲା ବୋଲି ମନେ ପକାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ବୀର ସାଭରକରଙ୍କ ପରି ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ ପରସ୍ପରକୁ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ସହିତ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଫାଶୀଖୁଣ୍ଟରେ ଠିଆ ହୋଇ ମଧ୍ୟ ଅନେକ କ୍ରାନ୍ତିକାରୀ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଗାନ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିବିଧ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଭାଷା ସହିତ ଏକ ବିଶାଳ ଦେଶରେ ଏପରି ଅଗଣିତ ଘଟଣା, ଇତିହାସର ଅଗଣିତ ତାରିଖ, ଏପରି ଆନ୍ଦୋଳନର ସାକ୍ଷୀ ଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ୱରରେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଲୋଗାନ, ଗୋଟିଏ ସଂକଳ୍ପ, ଗୋଟିଏ ଗୀତ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଥିଲା - ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’। ସେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ୧୯୨୭ ମସିହାର ମନ୍ତବ୍ୟକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରିଥିଲେ ଯେ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅବିଭକ୍ତ ଭାରତର ଏକ ଚିତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନ କରେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶ୍ରୀ ଅରବିନ୍ଦ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’କୁ କେବଳ ଏକ ଗୀତ ଭାବରେ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ମନ୍ତ୍ର ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ - ଯାହା ଆନ୍ତରିକ ଶକ୍ତିକୁ ଜାଗ୍ରତ କରେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଜାତୀୟ ପତାକା କାଳକ୍ରମେ ଏହାର ମୂଳ ରୂପରୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକଶିତ ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ ଗୋଟିଏ କଥା ବଦଳିନାହିଁ - ଯେତେବେଳେ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳନ କରାଯାଏ, "ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!" ଏବଂ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍!" ଧ୍ବନି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ହୃଦୟରୁ ସ୍ୱତଃସ୍ଫୂର୍ତ୍ତ ଭାବରେ ବାହାରି ଆସିଥାଏ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ଜାତୀୟ ଗୀତ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି, ଏହା ଦେଶର ମହାନ ବୀରମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି। ଏହା ସେହି ଅଗଣିତ ସହିଦମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଏକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଯେଉଁମାନେ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଧ୍ୱନି ଦେଇ ଫାଶୀ ଖୁଣ୍ଟକୁ ଆଲିଙ୍ଗନ କରିଥିଲେ, ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଧ୍ୱନି ଦେଇ ଚାବୁକ ମାଡ଼ ସହିଥିଲେ ଏବଂ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଧ୍ୱନି ଦେଇ ବରଫ ଖଣ୍ଡ ଉପରେ ସ୍ଥିର ରହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସମସ୍ତ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଧ୍ୱନି ଦେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିଚିତ ଓ ଅପରିଚିତ ଦେଶପ୍ରେମୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଦେଶ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନ ବଳିଦାନ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାଙ୍କ ନାମ ଇତିହାସର ପୃଷ୍ଠାରେ କେବେ ଲିପିବଦ୍ଧ ହୋଇନଥିଲା।
"ଦେଶର ଏହି ଭୂମି ଆମର ମାତା ଏବଂ ଆମେ ଏହାର ସନ୍ତାନ," ଏକ ବୈଦିକ ଶ୍ଳୋକକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବୈଦିକ କାଳରୁ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ନିଜ ମାତା ଭାବରେ ପୂଜା କରିଆସୁଛନ୍ତି। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ବୈଦିକ ଚିନ୍ତାଧାରା, ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ନୂତନ ଚେତନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶକୁ କେବଳ ଏକ ଭୂରାଜନୈତିକ ଖଣ୍ଡ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶକୁ ମାତା ରୂପରେ ଦେଖିବାର ଧାରଣା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ମନେ ହୋଇପାରେ। କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଭିନ୍ନ। ଭାରତରେ, ମାତା ହେଉଛନ୍ତି ଯିଏ ଜନ୍ମ ଦିଅନ୍ତି, ଲାଳନପାଳନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ତାଙ୍କ ପିଲାମାନେ ସମସ୍ୟାରେ ପଡ଼ିଥାନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେ ପ୍ରତିକୂଳତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୂର କରନ୍ତି। ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ଧାଡ଼ି ଉଦ୍ଧୃତ କରି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ମାତା ଅପାର ଶକ୍ତିର ଅଧିକାରୀ, ଯାହା ଆମକୁ ପ୍ରତିକୂଳତାରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଆମର ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କୁ ବିନାଶ କରନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶକୁ ମାତା ଭାବରେ ଦେଖିବାର ଧାରଣା ଏବଂ ମାତାଙ୍କୁ ଶକ୍ତିର ଏକ ଦିବ୍ୟ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଭାବରେ ଦେଖିବା ଏକ ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଥିଲା ଯାହା ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳା ଉଭୟଙ୍କୁ ସମାନ ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ କରିଥିଲା। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଭାରତକୁ ପୁଣି ଥରେ ଏପରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖାଇବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି ଯେଉଁଥିରେ ମହିଳା ଶକ୍ତି ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ଥାନରେ ରହିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହୀଦମାନଙ୍କ ଗୀତ ହେବା ସହିତ, ସେହି ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ସେ ବଙ୍କିମ ବାବୁଙ୍କ ମୂଳ କୃତିରୁ ଏକ ପଙକ୍ତି ଉଦ୍ଧୃତ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ମାତାଙ୍କୁ ଜ୍ଞାନଦାତ୍ରୀ ସରସ୍ୱତୀ, ସମୃଦ୍ଧିଦାତ୍ରୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଏବଂ ଅସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଶକ୍ତିର ଦେବୀ ଦୁର୍ଗା ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ହେଉଛି ଏପରି ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ କରିବା ଯାହା ଜ୍ଞାନ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଅଗ୍ରଣୀ ହେବ; ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ନବସୃଜନର ଶକ୍ତିରେ ସମୃଦ୍ଧ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର; ଏବଂ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବ।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ସ୍ୱଭାବର ଉତ୍ଥାନ ଦେଖିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ଭାରତର ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ ଏହାର ଉତ୍ଥାନ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଶତ୍ରୁମାନେ ଆତଙ୍କବାଦ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବାକୁ ସାହସ କରିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଲା ଯେ ନୂତନ ଭାରତ କେବଳ ମାନବତା ସେବାରେ କମଳା ଏବଂ ବିମଳାଙ୍କ ଆତ୍ମାକୁ ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନଷ୍ଟ କରିବା ପାଇଁ ଦଶ ପ୍ରହରଣଧାରୀ ଦୁର୍ଗା କିପରି ହେବେ ତାହା ମଧ୍ୟ ଜାଣେ।
‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ଉପରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖି ଏବଂ ଏହାର ଗୁରୁତ୍ୱ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ "ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ର ଆତ୍ମା" ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଆଲୋକିତ କରିଥିଲା। ତଥାପି, ସେ ଦୁଃଖ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ୧୯୩୭ ମସିହାରେ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର କେତେକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ପଂକ୍ତି-ଏହାର ଆତ୍ମାକୁ ଅଲଗା କରାଯାଇଥିଲା। ଫଳରେ ଗୀତଟି ଖଣ୍ଡ ଖଣ୍ଡ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମର ଏହି ବିଭାଜନ ହିଁ ଦେଶରେ ବିଭାଜନର ବୀଜ ବୁଣିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମହାନ ଜାତୀୟ ମନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ଏପରି ଅନ୍ୟାୟ କାହିଁକି କରାଗଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର ପିଢ଼ିକୁ ଏହି ଇତିହାସ ବୁଝିବା ଉଚିତ। ସେ ସତର୍କ କରାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଭାଜନକାରୀ ମାନସିକତା ଆଜି ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଆହ୍ୱାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି।
ଏହି ଶତାବ୍ଦୀକୁ ଭାରତର ଶତାବ୍ଦୀ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବାର ଶକ୍ତି ଭାରତ ଏବଂ ଏହାର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିହିତ ଅଛି। ଏହି ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସତର୍କ କରାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ସାମ୍ନା କରିବୁ ଯେଉଁମାନେ ଆମକୁ ଭ୍ରମିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଏବଂ ନକାରାତ୍ମକ ମାନସିକତା ଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଯେଉଁମାନେ ସନ୍ଦେହ ଏବଂ ସଂକୋଚ ବୁଣିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ। ଏପରି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ, ସେ ଦେଶକୁ ଆନନ୍ଦମଠର ସେହି ଅଧ୍ୟାୟ ମନେ ପକାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ଭବାନନ୍ଦ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ଗାନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଏକ ଚରିତ୍ର ପ୍ରଶ୍ନ କରନ୍ତି ଯେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି କ'ଣ ହାସଲ କରିପାରିବେ। ସେହି ସମୟରେ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା ଯେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲା ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହାତ ଥିବା ମା କେବେ କିପରି ଶକ୍ତିହୀନ ହୋଇପାରିବେ? ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି, ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ପାଖରେ ୧୪୦ କୋଟି ପିଲା ଏବଂ ୨୮୦ କୋଟି ହାତ ଅଛି, ଯାହା ମଧ୍ୟରୁ ୬୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି। ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ସମ୍ବଳ ଅଛି, ଯାହା ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଭାରତ ମାତାର ଶକ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଚାରିଥିଲେ, ଆଜି ଆମ ପାଇଁ ପ୍ରକୃତରେ କ'ଣ ଅସମ୍ଭବ? ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ର ମୂଳ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବାରୁ ଆମକୁ କିଏ ଅଟକାଇ ପାରିବ?
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସଫଳ ହେଉଛି, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଦୃଢ ଭାବରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ, ସେତେବେଳେ ଏହି ଅଭୂତପୂର୍ବ ଯୁଗରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନୂତନ ସଫଳତା ସ୍ୱତଃସ୍ଫୂର୍ତ୍ତ ସ୍ଲୋଗାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି - ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’! ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଦେଶ ହୁଏ, ଯେତେବେଳେ ନୂତନ ଭାରତର ପ୍ରତିଧ୍ୱନ ମହାକାଶର ଦୂର କୋଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଗର୍ବର ସହିତ ଘୋଷଣା କରନ୍ତି - ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’! ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆମର ଝିଅମାନଙ୍କୁ ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କ୍ରୀଡ଼ା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳତାର ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଦେଖନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ଉଡ଼ାଉଥିବା ଦେଖନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ମୁଖରୁ ଉଚ୍ଚାରିତ ହୁଏ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ।
ୱାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ୱାନ୍ ପେନସନ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର ୧୧ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଶତ୍ରୁର ମନ୍ଦ ଯୋଜନାକୁ ଚୂର୍ଣ୍ଣ କରନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ଆତଙ୍କବାଦ, ନକ୍ସଲବାଦ ଏବଂ ମାଓବାଦୀ ବିଦ୍ରୋହ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭାବରେ ପରାସ୍ତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଆମର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ଗାନ କରନ୍ତି - ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’!
ଭାରତ ମାତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଏହି ଶ୍ରଦ୍ଧାର ଭାବନା ଆମକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍ ମନ୍ତ୍ର ଅମୃତ କାଳର ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଭାରତ ମାତାର ଅଗଣିତ ସନ୍ତାନମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଚାଲିବ। ଶେଷରେ, ସେ ପୁଣି ଥରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପୂରଣ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ, ଦିଲ୍ଲୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବିନୟ କୁମାର ସକ୍ସେନା, ଦିଲ୍ଲୀର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ରେଖା ଗୁପ୍ତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଏକ ସ୍ମାରକୀ ଡାକଟିକଟ ଏବଂ ମୁଦ୍ରା ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ୭ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୫ରୁ ୭ ନଭେମ୍ବର, ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ବର୍ଷବ୍ୟାପୀ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସ୍ମୃତି ସମାରୋହ ଆରମ୍ଭ କରିଛି । ଏହା ଏହି କାଳଜୟୀ ଗୀତର ୧୫୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରେ, ଯାହା ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ଗର୍ବ ଏବଂ ଏକତାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇ ଆସୁଛି।
ଏହି ଉତ୍ସବଗୁଡ଼ିକରେ ମୁଖ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ସାର୍ବଜନୀନ ସ୍ଥାନରେ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କରଣର ସାମୂହିକ ଗାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ସମାଜର ସମସ୍ତ ବର୍ଗର ନାଗରିକମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
୨୦୨୫ ବର୍ଷ ହେଉଛି ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ର ୧୫୦ତମ ବାର୍ଷିକୀ। ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚାଟାର୍ଜୀ ୧୮୭୫ ମସିହା ନଭେମ୍ବର ୭ ତାରିଖରେ ଅକ୍ଷୟ ନବମୀର ପବିତ୍ର ଅବସରରେ ଆମର ଜାତୀୟ ଗୀତ ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ରଚନା କରିଥିଲେ। ‘ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍’ ପ୍ରଥମେ ସାହିତ୍ୟ ପତ୍ରିକା ବଙ୍ଗଦର୍ଶନରେ ତାଙ୍କ ଉପନ୍ୟାସ "ଆନନ୍ଦମଠ" ରୁ ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିଲା। ମାତୃଭୂମିକୁ ଶକ୍ତି, ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦିବ୍ୟତାର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି, ଏହି ଗୀତଟି ଭାରତର ଏକତା ଏବଂ ସ୍ୱାଭିମାନର ଜାଗ୍ରତ ଭାବନାକୁ କାବ୍ୟିକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଶୀଘ୍ର ଦେଶପ୍ରେମର ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତୀକ ହୋଇଗଲା।