Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurates year-long Commemoration of 150 Years of the National Song “Vande Mataram”
The essence of Vande Mataram is Bharat, Maa Bharati, the eternal idea of Bharat: PM
During the colonial era, Vande Mataram became the proclamation of the resolve that India would be free, the chains of bondage would be broken by the hands of Maa Bharati, and her children would become the architects of their own destiny: PM
Vande Mataram became the voice of India’s freedom struggle, a chant that echoed on the lips of every revolutionary, a voice that expressed emotions of every Indian: PM
Vande Mataram, while being the anthem of freedom’s martyrs, also serves as a timeless inspiration, it reminds us not only of how our freedom was won, but of how we must safeguard it: PM
Whenever the national flag unfurls, these words rise instinctively from our hearts— Bharat Mata ki Jai! Vande Mataram! : PM
07 NOV 2025 12:17PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the year-long commemoration of 150 Years of the National Song “Vande Mataram” in New Delhi today. Addressing the gathering on the occasion, Shri Modi remarked that Vande Mataram is not merely a word—it is a mantra, an energy, a dream, and a solemn resolve. He highlighted that Vande Mataram embodies the devotion and spiritual dedication to Maa Bharati. The Prime Minister stated that this one word connects us to our history, fills our present with confidence, and inspires our future with the courage to believe that no resolve is beyond fulfillment, and no goal is beyond our reach.
Describing the collective singing of Vande Mataram as a truly sublime experience, beyond the bounds of expression, Shri Modi noted that amidst so many voices, there emerged a singular rhythm, a unified tone, a shared thrill, and a seamless flow. He spoke of the resonance and waves of harmony that stirred the heart with energy. The Prime Minister stated that 7th November is a historic day as the nation celebrates 150 years of Vande Mataram. He affirmed that this sacred occasion will offer new inspiration and infuse fresh energy to our citizens. To mark this day in the pages of history, a special commemorative coin and postage stamp dedicated to Vande Mataram were released. Paying tributes to all the bravehearts and luminaries of India who dedicated their lives for Maa Bharati, Shri Modi extended congratulations to all present and conveyed his best wishes to every citizen on the completion of 150 years of Vande Mataram.
Noting that every song and every poem carries a core emotion and a central message, the Prime Minister posed the question—what is the essence of Vande Mataram? He affirmed that its essence is Bharat—Maa Bharati—the eternal idea of India. He elaborated that this idea began shaping itself from the dawn of human civilization, reading each era as a chapter, witnessing the rise of different nations, the emergence of various powers, the evolution of new civilizations, their journey from nothingness to greatness, and their eventual dissolution back into the void. He added that India observed the making and unmaking of history, the shifting geography of the world. From this infinite human journey, India learned, drew new conclusions, and based on them, shaped the values and ideals of its civilization, forging a distinct cultural identity. Shri Modi emphasized that India understood the balance between strength and morality, and thus emerged as a refined nation—like pure gold—immortal despite the wounds of the past.
Highlighting that the conception of India and the philosophical force behind it stand apart from the rise and fall of global powers, rooted in a distinct sense of independent existence, Shri Modi remarked that when this consciousness was expressed in written and rhythmic form, it gave rise to a creation like Vande Mataram. “That is why, during the colonial era, Vande Mataram became the proclamation of the resolve that India would be free, the chains of bondage would be broken by the hands of Maa Bharati, and her children would become the architects of their own destiny”, stated Shri Modi.
Recalling Gurudev Rabindranath Tagore’s words that Bankimchandra’s Anandamath is not merely a novel—it is a dream of a free India, the Prime Minister emphasized the profound significance of Vande Mataram in Anandamath, noting that every line, every word, and every emotion in Bankim Babu’s composition carries deep meaning. He stated that although the song was composed during the colonial era, its words were never confined by the shadows of those centuries of bondage. It remained free from the memories of subjugation, and that is why Vande Mataram remains relevant in every era and every age. Shri Modi quoted the first line of the song—“Sujalam Sufalam Malayaja Sheetalam Sasyashyamalam Mataram”—and interpreted it as a tribute to our motherland adorned with nature’s divine blessings.
Highlighting that this has been India’s identity for thousands of years, Shri Modi said its rivers, mountains, forests, trees, and fertile soil have always had the power to yield abundance. For centuries, the world listened to stories of India’s prosperity. Just a few centuries ago, India accounted for nearly one-fourth of the global GDP. However, he noted that when Bankim Babu composed Vande Mataram, India had drifted far from that golden era. Foreign invasions, plunder, and exploitative colonial policies had left the country suffering with poverty and hunger. Yet, Bankim Babu invoked the vision of a prosperous India, driven by his belief that no matter how great the challenges, India could revive its golden age. And thus, he gave the clarion call—Vande Mataram.
Prime Minister stated that during the colonial era, the British sought to justify their rule by portraying India as inferior and backward. He emphasized that the very first line of Vande Mataram powerfully dismantled this false propaganda. Therefore, Vande Mataram was not merely a song of freedom—it also presented to millions of Indians a vision of what a free India could be: the dream of a Sujalam Sufalam Bharat.
Shri Modi remarked that this day offers an opportunity to understand the extraordinary journey and impact of Vande Mataram. When Bankim Babu published Vande Mataram in Bangadarshan in 1875, some believed it was just a song. But soon, Vande Mataram became the voice of India’s freedom struggle—a chant on the lips of every revolutionary, an expression of every Indian’s emotions. He noted that there is hardly any chapter of the freedom movement where Vande Mataram was not present in some form. In 1896, Gurudev Rabindranath Tagore sang Vande Mataram at the Calcutta Session. In 1905, when Bengal was partitioned—a dangerous experiment by the British to divide the nation—Vande Mataram stood like a rock against those designs. The Prime Minister recalled that during the protests against the partition of Bengal, the streets echoed with one unified voice—Vande Mataram.
Recalling that even when bullets were fired at protestors during the Barisal session, the words on their lips remained—Vande Mataram, Shri Modi highlighted that freedom fighters like Veer Savarkar, working from abroad, greeted each other with Vande Mataram. Many revolutionaries, even while standing at the gallows, uttered Vande Mataram. The Prime Minister emphasized that countless such incidents, numerous dates in history, across a vast nation with diverse regions and languages, saw movements where one slogan, one resolve, one song resonated in every voice—Vande Mataram. He quoted Mahatma Gandhi’s 1927 remark that Vande Mataram presents before us a picture of an undivided India. He noted that Sri Aurobindo described Vande Mataram not just as a song, but as a mantra—one that awakens inner strength. The Prime Minister also mentioned that the flag designed by Bhikaji Cama bore the words Vande Mataram at its centre.
Underlining that while India’s national flag has evolved over time, from its earliest forms to the present-day tricolour, Shri Modi said, one thing has remained unchanged—whenever the flag is hoisted, the words that instinctively rise from every Indian’s heart are Bharat Mata ki Jai! and Vande Mataram!. He emphasized that as the nation celebrates 150 years of the national song Vande Mataram, it is also a tribute to the great heroes of the country. It is a tribute to the countless martyrs who embraced the gallows while invoking Vande Mataram, who endured the lash of whips while chanting Vande Mataram, who remained resolute on blocks of ice while reciting the mantra of Vande Mataram.
The Prime Minister declared that today, all 140 crore Indians pay homage to every known, unknown, and unsung individual who sacrificed their lives for the nation while uttering Vande Mataram, whose names were never recorded in the pages of history.
Quoting the Vedic verse, affirming that this land is our mother, this nation is our mother, and we are her children, Shri Modi stated that since the Vedic era, the people of India have worshipped the nation in this maternal form. He emphasized that this very Vedic thought infused new consciousness into the freedom struggle through Vande Mataram.
The Prime Minister remarked that for those who view the nation merely as a geopolitical entity, the idea of considering the nation as a mother may seem surprising. But India is different. In India, the mother is the giver of birth, the nurturer, and when her children are in danger, she is also the destroyer of evil. He cited the lines from Vande Mataram, highlighting that Maa Bharati possesses immense power, guides us through adversity, and vanquishes enemies. The Prime Minister stated that the idea of the nation as mother, and the mother as a divine embodiment of strength, led to a freedom movement that resolved to include both men and women equally. He added that this vision enabled India to once again dream of a nation where women power stands at the forefront of nation-building.
Stating that Vande Mataram, while being the anthem of freedom’s martyrs, also inspires us to protect that very freedom, Shri Modi quoted lines from Bankim Babu’s original composition highlighting that Maa Bharati is the embodiment of Saraswati, the giver of knowledge; Lakshmi, the giver of prosperity; and Durga, the wielder of weapons and strength. The Prime Minister emphasized that the vision was to build a nation that stands at the forefront of knowledge, science, and technology; a nation enriched by the power of learning and innovation; and a nation that is self-reliant in matters of national security.
Noting that in recent years, the world has witnessed the emergence of India in its true form, the Prime Minister highlighted India’s unprecedented progress in the fields of science and technology and its rise as the fifth-largest economy in the world. He remarked that when adversaries dared to attack India’s security and honour through terrorism, the world saw that while New India embodies the spirit of Kamala and Vimala in service to humanity, it also knows how to become Durga—the wielder of ten weapons—for the destruction of terror.
Addressing another critical aspect related to Vande Mataram, emphasizing its importance, Shri Modi noted that the spirit of Vande Mataram had illuminated the entire nation during the freedom struggle. However, he expressed regret that in 1937, significant verses of Vande Mataram—its very soul—were separated. The song was fragmented. He asserted that this division sowed the seeds of the country’s partition. The Prime Minister questioned why such injustice was done to this great national mantra and stressed that today’s generation must understand this history. He warned that the same divisive mindset continues to pose a challenge to the nation even today.
Emphasising that we must make this century the century of India, the Prime Minister affirmed that the strength to achieve this lies within India and its people. He emphasized the need for self-belief to realize this resolve. Shri Modi cautioned that on this journey, we will encounter those who seek to mislead us and those with negative mindsets who will attempt to sow doubt and hesitation. At such moments, he urged the nation to recall the episode from Anandamath, where Bhavanand sings Vande Mataram and another character questions what one person alone can achieve. The inspiration from Vande Mataram then arises—how can a mother with crores of children and crores of hands ever be powerless? The Prime Minister stated that today, Bharat Mata has 140 crore children and 280 crore hands, with over 60 percent of them being youth. He highlighted that India possesses the world’s largest demographic advantage, which is the strength of our nation and Maa Bharati. Posing a question, Shri Modi asked what is truly impossible for us today? What could possibly stop us from fulfilling the original dream of Vande Mataram?
Underlining that today, as the vision of Atmanirbhar Bharat finds success, as the nation advances with the resolve of Make in India, and as we move steadily towards the goal of a developed India by 2047, Shri Modi remarked that every new achievement in this unprecedented era evokes the spontaneous chant—Vande Mataram! He highlighted that when India becomes the first country to reach the South Pole of the Moon, when the echo of New India reaches the farthest corners of space, every citizen proudly proclaims—Vande Mataram! The Prime Minister further remarked that when we see our daughters reaching the pinnacle in fields ranging from space technology to sports, when we witness them flying fighter jets, the slogan that rises from every proud Indian is—Vande Mataram!
Noting that today marks 11 years since the implementation of One Rank One Pension, Shri Modi stated that when our armed forces crush the nefarious intentions of the enemy, when terrorism, Naxalism, and Maoist insurgency are decisively defeated, our security forces proclaim—Vande Mataram!
Emphasising that this spirit of reverence for Maa Bharati will guide us toward the goal of a developed India, the Prime Minister expressed confidence that the mantra of Vande Mataram will continue to empower and inspire the countless children of Maa Bharati throughout this Amrit Kaal journey. Concluding, he once again extended his congratulations to all citizens on the completion of 150 years of Vande Mataram.
Union Minister, Shri Gajendra Singh Shekawat, Lieutenant Governor of Delhi, Shri Vinai Kumar Saxena, Chief Minister of Delhi, Smt Rekha Gupta were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister also released a Commemorative Stamp and Coin on the occasion. This programme marks the formal launch of a year-long nationwide commemoration from 7th November 2025 to 7th November 2026, celebrating 150 years of this timeless composition which inspired India’s freedom movement and continues to evoke national pride and unity.
The celebrations witnessed Mass Singing of the full version of “Vande Mataram” across public places with participation of citizens across all segments of society, in conjunction with the main programme.
The year 2025 marks 150 Years of Vande Mataram. Our national song “Vande Mataram”, by Bankimchandra Chatterji was written during the auspicious occasion of Akshaya Navami which was on 7th November in 1875. Vande Mataram first appeared in the literary journal Bangadarshan as part of his novel Anandamath. The song, invoking the Motherland as the embodiment of strength, prosperity and divinity, gave poetic expression to India’s awakening spirit of unity and self-respect. It soon became an enduring symbol of devotion to the nation.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জাতিগী ঈশৈ “ভন্দে মাতরম”গী চহী ১৫০ শুরকপগী চহি অমা চুপ্না পাংথোক্কদবা নিংশিং কুমহৈ হৌদোকখ্রে
ভন্দে মাতরমগী মগুন অসি ভারত, মা ভারতী, ভারতকী হোংবা নাইররোইদ্রবা ৱাখল্লোন অসিনি: পি.এম.
লোইলম শন্দোক্লৈগী মতমদা, ভন্দে মাতরম্না ভারত অসি নীংখা তমগনি, মা ভারতীগী মখুৎনা মীখা পোনবগী য়োৎহ্লিং অদু থদৎকনি, অমসুং মহাক্কী মচাশিংনা মশাগী তুংগী লাইবক মশানা শেমজগনি হায়বা ফিরেপ অদুগী প্রোক্লেমেসন ওইখি: পি.এম.
ভন্দে মাতরম অসি ভারতকী নীংতম লানগী খোঞ্জেল ওইখি, মসিনা রিভোল্যুসনরী খুদিংমক্কী মচিনদা খোন্থাং য়ৈনা শন্দোকপা খোঞ্জেল ওইখি, মসিনা ভারত মচা খুদিংমক্কী ইথিলগী খোঞ্জেল ওইখি: পি.এম.
ভন্দে মাতরম অসি নীংতম লানগী অথৌবশিংগী নিংশিং ঈশৈ ওইবগা লোয়ননা মতম চুপ্পগী ওইবা ইথিল অমসু ওইরি, মসিনা ঐখোয়দা নীংতম্বা অসি করম্না ফংখিবগে হায়বদু খক্তা নত্তনা ঐখোয়না মসিবু করম্না ঙাক-শেন্দুনা থমগদগে হায়বদুসু নিংশিংহল্লি: পি.এম.
জাতিগী ফিরাল চিংখৎপা খুদিংদা, হায়রিবা ৱাহৈশিং অসি ঐখোয়গী থম্মোয়দগী মশা-মথন্তনা থোকলকই- ভারত মাতা কী জয়! ভন্দে মাতরম!: পি.এম.
07 NOV 2025 12:17PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীদা জাতিগী ঈশৈ ‘ভন্দে মাতরম’গী চহি ১৫০ মপুং ফারকপগী চহি অমা চুপ্না পাংথোক্কদবা নিংশিং থৌরম হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভন্দে মাতরম অসি ৱাহৈ খক্তা নত্তে- মসি মন্ত্র, ইনর্জী, মঙলান অমসুং অচেৎপা ৱারেপ অমনি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভন্দে মাতরমনা মা ভারতীগীদমক থম্লিবা ভক্তি অমসুং স্পিরিচুৱল দেদিকেসন অদু উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ৱাহৈ অমখক অসিনা ঐখোয়বু ঐখোয়গী পুৱারীগা শম্নহল্লি, ঐখোয়গী হৌজিক্কী মতম অসি থাজবগা লোয়ননা মপুং ফাহল্লি, অমসুং মদুদি ৱারেপ অমত্তা মপুং ফারোইদবা লৈরোই, অমসুং পান্দম অমত্তা ঐখোয়না ফংলোইদবা লৈরোই হায়বা থাজনবগী থৌনাগা লোইননা ঐখোয়গী তুংলমচৎকীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎলি।
ময়াম পুন্না ভন্দে মাতরম শকমিন্নবা অসি তশেংনা থোইদোক-হেন্দোক্না ফজরবা, ফোংদোকপা ঙম্বগী ৱাংমদা লৈবা অদুগুম্বা শিংথানিংঙাই ওইরবা এক্সপরিয়েন্স অমনি হায়না শন্দোক্না তাক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি খোঞ্জেল কয়াগী মরক্তা অখন্নবা তান, অপুনবা খোন্থোক, ময়ামগী অপুনবগী নুংঙাইবা অমসুং অথিংবা-অপনবা লৈতবা ফ্লো অমা থোক্লকখি। মহাক্না পুক্নিংদা ইথিল পীবা রেজোনেন্স অমসুং হার্মোনিগী ৱেবশিংগী মতাংদা ঙাংখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নবেম্বর ৭ অসি পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অমনি মরমদি লৈবাক অসিনা ভন্দে মাতরমগী চহি ১৫০ মপুং ফারকপগী থৌরম পাংথোক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী অশেংবা থৌরম অসিনা ঐখোয়গী নাগ্রিকশিংদা অনৌবা ইথিল অমসুং ইনর্জী পীগনি। পুৱারীগী তাঙ্ককশিংদা নুমিৎ অসিবু হক্তুনা লৈহৌনবগীদমক্তা, ভন্দে মাতরমদা কত্থোকপা অখন্নবা নিংশিং শেলয়েক অমসুং পোস্তেজ স্তাম্প অমা ফোংখি। মা ভারতীগীদমক মখোয়গী পুন্সি কৎথোকখিবা ভারতকী থৌনা ফরবা মীওই পুম্নমক্তা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎলদুনা, শ্রী মোদীনা মফম অসিদা লৈরিবা পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং ভন্দে মাতরমগী চহি ১৫০ মপুং ফারকপদা নাগ্রিক খুদিংমক্তা মহাক্কী য়াইফ-পাউজেল পীখি।
ঈশৈ অমসুং শৈরেং খুদিংমক্তা মরুওইবা ইমোসন অমসুং মরুওইবা পাউজেল অমা য়াওরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ৱাহং অসি হংখি, “ভন্দে মাতরমগী মরুওইবা মগুন করিনো?” মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী মগুনদি ভারত-মাতা ভারতী-ভারতকী মতম চুপ্পগী ওইবা ৱাখল্লোন অসিনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মীওইবগী সিভিলাইজেসন হৌরকপা মতমদগী ৱাখল্লোন অসি শেম্বা হৌরকখি, মতম খুদিংমকপু পন্দুপ অমা ওইনা পাদুনা, তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংগী হৌরকপা, তোঙান তোঙানবা শক্তিশিং থোরকপা, অনৌবা সিভিলাইজেসনশিংগী ইভোলুসন, করিশু ওইরমদবদগী য়াম্না অচৌবা অমা ওইরকপগী খোংচৎ, অমসুং মখোয়না কৈশু লৈতনা অমুক তুম্না মাংখিবা। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভারতনা পুৱারী শেমগৎপা অমসুং শেমদোরকপা, মালেমগী জিওগ্রাফী হোংলকপা উবা ফংখি। মীওইবগী অসুম-অসুম চাউখৎপা খোঙচৎ অসিদগী ভারতনা তমখি, অনৌবা ৱারোইশিন কয়া পুরকখি অমসুং মখোয়দা য়ুম্ফম ওইদুনা, মশাগী ওইবা সিভিলাইজেসনগী ভেল্যুশিং অমসুং আইদিয়লশিং শেমদুনা মশাগী ওইবা তোপ-তোপ্পা নাৎকী শক্তম অমা শেমগৎখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতনা পাঙ্গল অমসুং মোরেলিতীগী মরক্তা লৈরিবা খল অদু খঙই, অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা অরিবা মতমগী অশোক-অপনশিং লৈরবসু অশেংবা সনাগুম্না মপুং ফাবা লৈবাক অমা ওইরক্লি।
ভারতকী ৱাখল্লোন অমসুং মসিগী মখাদা লৈরিবা ফিলোসোফিকেল ফোর্স অসি গ্লোবেল পাৱরশিংগী ফাওগৎলকপা অমসুং মরাই চাইথখিবা অসিদগী তোঙান্না মশাগী ওইবা তোপ-তোপ্পা মওংদা লৈ হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিগী ৱাখল্লোন অসি অইবা ওইনা অমসুং তান অমগী মওংদা ফোঙদোকপা মতমদা, মদুগী মমি অদু ভন্দে মাতরমগুম্বা পোৎশক অমা ওইরকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, “মরম অদুনা, লোইলম শন্দোক্লিঙৈ মতমগী মনুংদা, ভন্দে মাতরম্না ভারত অসি নীংখা তমগনি, মা ভারতীগী মখুৎনা মীখা পোনবগী য়োৎহ্লিং অদু থদৎকনি, অমসুং মহাক্কী মচাশিংনা মশাগী তুংগী লাইবক মশানা শেমজগনি হায়বা ফিরেপ অদুগী প্রোক্লেমেসন ওইখি।”
গুরুদেব রবিন্দ্রনাথ তেগোরনা বঙ্কিমচন্দ্রগী অনন্দমথ অসি ৱারী লাইরিক খক্তা নত্তে-মসি নীংতম্লবা ভারত অমগী মঙলান অমনি হায়না হায়রম্বা অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা অনন্দমথকী ভন্দে মাতরমগী মরুওইবা অদু পনখি। বঙ্কিম বাবুগী শৈরেং খুদিংমক্তা ৱাহৈ খুদিংমক্তা অমসুং ইথিল খুদিংমক্তা অরুবা ৱাহন্থোক লৈ হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঈশৈ অসি লোইলম শন্দোক্লিঙৈ মতমদা ইরম্বা ওইরবসু, মসিগী ৱাহৈশিং অসি চহি চা কয়াগী মীখা পোনবগী মতমগী মমি অমত্তদা তাখিদে। মসিনা মখা পোন্না লৈবা ৱাখল্লোনদগী থাপ্না লৈখি, অমসুং মরম অসিনা ভন্দে মাতরম অসি মতম খুদিংদা অমসুং চহি খুদিংদা মরী লৈনরি। শ্রী মোদীনা ঈশৈ অসিগী অহানবা ৱাহৈ পরেং- ‘সুজালাম সুফালাম মালায়াজা সীতালম সাস্যাশ্যামালম মাতরাম” - অসিবু মহৌশাগী লাইরেম্বীনা থৌজানবীরবা ঐখোয়গী ইমা লেবাক অসিদা ইকায় খুম্নবা ওইনা শন্দোক্না তাকখি।
মসিনা চহি লিশিং কয়াগী মমাংদগী ভারতকী মশক তাক্তুনা লাক্লি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মসিগী তুরেলশিং, চীংশিং, উমংশিং, উশিং অমসুং লৈহাও লৈরবা লৈবাকশিং অসিনা মতম পুম্নমক্তা মরাং কায়না মহৈ-মরোং পীবগী শক্তি লৈখি। চহি চা কয়াদগী মালেমনা ভারতকী চাউখৎপগী ৱারীশিং তাদুনা লাক্লি। চহি চা খরগী মমাংদা, ভারতনা মালেমগী জি.দি.পি.গী শরুক মরি থোকপগী অমা ওইখি। অদুম ওইনমক, বঙ্কিম বাবুনা ভন্দে মাতরম শেমখিবা মতম অদুদা ভারতনা গোল্দন এজ অদুদগী য়াম্না লাপ্না চৎলম্মি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মপানগী লৈবাকশিংনা লান্দারকপা, হুরান্দুনা অমসুং কান্নবা লৌথোক্নবা খক্কী ওইবা কলোনিয়েল পোলিসীশিংনা লৈবাক অসিবু লায়র-অনং অমসুং অরাম-খৌরাংবনা থল্লবা অমা ওইহনখি। অদুম ওইনমক, বঙ্কিম বাবুনা শিংনবশিং অদু কয়া য়াম্না চাউবা ওইরবসু, ভারতনা মসিগী গোল্দন এজ অদু অমুক হন্না হিংগৎহনবা ঙম্মি হায়বা মহাক্কী থাজবদগী থৌনা ফরবা ভারত অমগী মঙলান অদু ফোংদোকখি। অসুম্না, মহাক্না ক্লেরিয়ন কোল-ভন্দে মাতরম অসি পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লোইলম শন্দোক্লৈঙৈ মতমদা, ব্রিতিশনা ভারতপু হন্থবা অমসুং চাউখত্তবা লৈবাক অমা ওইনা উৎতুনা মখোয়গী শাসন অদুগী বিচার পীনবা হোৎনখি। মহাক্না ভন্দে মাতরমগী খ্বাইদগী ইহান হানবা পরিং অদুনা মখোয়গী অরানবা প্রোপেগান্দা অদুবু থুগাইখি হায়না য়াম্না মরু ওইনা পনখি। মরম অদুনা, ‘ভন্দে মাতরম' অসি নীংতম্বগী ঈশৈ অমা খক্তা নত্তে, মসিনা ভারত মচা কোতি কয়াদা নীংতম্লবা ভারত অমা ওইরকপা য়াবগী মঙলান অমসু পীখি: সুজালাম সুফালাম ভারতকী মঙলান।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঙসিগী নুমিৎ অসিনা ভন্দে মাতরমগী থোইদোক-হেন্দোকপা খোঙচৎ অমসুং মসিনা পিরিবা ইথিল অদু খঙনবগী খুদোংচাবা অমা পীরি। বঙ্কিম বাবুনা ১৮৭৫দা বঙ্গদর্শন্দা ভন্দে মাতরম ফোঙখিবা মতমদা, মীওই খরনা মসি ঈশৈ খক্তনি হায়না খল্লম্মি। অদুম ওইনমক, অথুবা মতমদা, ভন্দে মাতরম অসি ভারতকী নীংতম লানগী খোঞ্জেল ওইখি। মসি রিভোলভুসনরী খুদিংমক্কী চিনবালদা ঙংবা ঈশৈ ওইখি, ভারত মচা খুদিংমক্কী পুক্নিংগী ইথিলগী ফোংদোক্নবগী মমি অমা ওইখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভন্দে মাতরমনা মওং অমা নত্রগা অমদা য়াওখিদবা নিংতম ইহৌগী চেপ্তর অমত্তা লৈতে। ১৮৯৬দা গুরুদেব রবীন্দ্রনাথ তেগোরনা কলকাতা সেসনদা ভন্দে মাতরম শকখি। ইং ১৯০৫দা, বঙ্গালবু শরুক অনি থোক্না খায়দোকপা মতমদা - লৈবাক অসিবু শরুক অনি থোক্না খায়দোক্নবগী ব্রিতিশকী খুদোংথিনিংঙাই ওইবা চাংয়েং অমদা - ভন্দে মাতরমনা হায়রিবা দিজাইনশিং অদুগী মায়োক্তা লেংদনা লৈখি। প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি মদুদি বেঙ্গলগী শরুক অনিগী মায়োক্তা পাঙথোকখিবা প্রোতেস্তকী মতমদা, লম্বীদা অমত্তা ওইবা খোঞ্জেল-“ভন্দে মাতরম”না খোন্থাং য়ৈনা নিনখি।
বরিসাল সেসনগী মনুংদা প্রোতেস্তরশিংদা নোংমৈ কাপ্পা মতমদা ফাওবা, মখোয়গী মচিলদা ‘ভন্দে মাতরম’ হায়বা ৱাহৈ অসি খক্তমক লৈখি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি, মপাল লমদগী থবক তৌরিবা বীর সাভৱরকরগুম্বা নীংতম লান্মীশিংনা মখোয় মশেলগী মরক্তা ‘ভন্দে মাতরম’ হায়না তরাম্না কৌনদুনা ইকায় খুম্নবা উৎনৈ। রিভোল্যুসনরী কয়ানা, ফাল্লোংদা লেপ্পা মতমদসু, ভন্দে মাতরম হায়রম্মি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অসিগুম্বা থৌদোক কয়া, পুৱারীগী তাঙ্কক কয়া, তোঙান তোঙানবা লমদমশিং অমসুং লোলশিংগা লোয়ননা পাক চাউরবা লৈবাক অসিদা, স্লোগান অমা, ৱারেপ অমা, ঈশৈ অমা খোঞ্জেল খুদিংমক্তা তাবা ফংখি- ভন্দে মাতরম। মহাক্না মহাত্মা গান্ধীগী ১৯২৭কী ৱারোলশিং পনখি মদুদি ভন্দে মাতরম্না ঐখোয়দা তোখাই-তোখাই তাদবা ভারতকী অক্তম অমা উৎলি। শ্রী ঔরোবিন্দোনা ভন্দে মাতরমবু ঈশৈ অমা ওইনা খক্তা শক্তাকখিদে, মসিবু নুংগী মপাঙ্গল কনখৎহনগদবা মন্ত্র অমনি হায়না মহাক্না পনখি। ভিকাজী কামানা দিজাইন তৌখিবা ফিরাল অদুগী ময়াইদা ‘ভন্দে মাতরম’ হায়বা ৱাহৈশিং অসি য়াওরি হায়নসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি।
ভারতকী জাতিগী ফিরাল অসি মতমগী মতুং ইন্না হোংলক্তুনা, খ্বাইদগী অঙনবা মতমগী মওং অদুদগী ঙসিগী মচু অহুমগী মওং অসি ওইরকখি, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি করিগুম্বা অমা খক্তি অহোংবা লৈত- মদুদি ফিরাল অসি চিংখৎপা খুদিংদা, ভারত মচা খুদিমক্কী থম্মোয়দগী থোরকপা ৱাহৈশিং অদুদি ভারত মাতা কী জয়! অমসুং ভন্দে মাতরম!। মহাক্না য়াম্না মরু ওইনা পনখি মদুদি লৈবাক অসিনা জাতিগী ঈশৈ 'ভন্দে মাতরম'গী চহি ১৫০ মপুং ফারকপগা লোয়ননা, মসি লৈবাক অসিগী অথৌবশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎলি। মসিনা ভন্দে মাতরম শোন্দুনা ফাল্লোংদা থৱায় কৎখিবা, ভন্দে মাতরম শোন্দুনা শাজৈ চৈনা কয়া খাংখিবা, ভন্দে মাতরমগী মন্ত্র শোল্লদুনা বরপ মথক্তা নিংহন্নবা লৈতনা খাংলকখিবা মশিং য়াম্লবা অথৌবশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি ভারত মচা কোতি ১৪০না লৈবাক অসিগীদমক মপুন্সি কৎথোকখিবা, মমিং লৈতবা, শকখঙদবা মীওই খুদিংমক্তা শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎলি।
ভেদিক্কী শ্লোক অসি পল্লদুনা, লমদম অসি ঐখোয়গী ইমা, লৈবাক অসি ঐখোয়গী ইমা অমসুং ঐখোয়না মহাক্কী মচাশিংনি হায়না ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভেদিক্কী মতমদগী, ভারতকী মীয়াম্না লৈবাক অসিবু মমাগী মওংদা ইকাই খুম্নদুনা লাক্লি। বেদিক্কী ৱাখল্লোন অসিনা ভন্দে মাতরমগী খুত্থাংদা নীংতম লানফমদা অনৌবা ৱাখল্লোন অমা পীখি হায়না মহাক্না য়াম্না মরু ওইনা পনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি মদুদি লৈবাক অসিবু জিওপোলিতিকেল এন্তিতী অমা ওইনা খনবা মীওইশিংগীদমক্তদি, লৈবাক অসিবু মমা অমা ওইনা লৌবগী ৱাখল্লোন অসি অঙকপা ওইনা উবা য়াই। অদুবু ভারত অসি মবামদগী তোঙাল্লি। ভারত্তা, মমা অসি অপোকপী, নাওয়োক-নাওকোনবী, অমসুং মহাক্কী মচাশিং অসি খুদোংথীবা থোকপা মতমদা, মহাক্না ফত্তববু মাংহন-তাকহনবা মীওই অমসুনি। মহাক্না ভন্দে মাতরমগী লাইনশিং পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মা ভারতীদা অচৌবা শক্তি লৈরি। মহাক্না ঐখোয়বু অৱাবা কয়া মায়োক্নবদা লমজিং-লমতাকপীরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি জাতি অসি মমা অমনি, অমসুং মমা অসি শক্তিগী লাইগী মওংনি, মসিনা নুপা অমসুং নুপী অনিমক চপ মান্ননা য়াওহন্নবা ৱারেপ লৌখিবা নীংতম লানফম অমদা পুরকখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি ভিজন অসিনা ভারতপু লৈবাক শেমগৎপদা নুপীগী শক্তিনা মাংজিল থাবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা অমুক্কা হন্না হোৎনহনখি।
ভন্দে মাতরম অসি নীংতম লানগী অথৌবশিং অদুগী ঈশৈ ওইবগা লোয়ননা ঐখোয়বু নীংতম্বা অসিবু ঙাক-শেন্দুনা থম্নবগী পুক্নিং থৌগৎলি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা বঙ্কিম বাবুগী অশেংবা ঈশৈগী ৱাহৈশিং পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মা ভারতী অসি লৌশিং পীনবা সরস্বতী, চাউখৎপা পীনবা লক্ষ্মী অমসুং খুৎলাই অমসুং শক্তিগী মপু দুর্গাগী মপুং ওইবা মশকনি। লৌশিং, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা মাংজিল থাবা লৈবাক অমা শেমগৎপা, লৌশিং অমসুং ইনোবেসনগী পাৱরনা মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতীগী লমদা মশা-মরোমদোম লেপচবা লৈবাক অমা শেমগৎপগী মঙলাননি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা য়াম্না মরু ওইনা পনখি।
হৌখিবা চহিশিং অসিদা মালেম অসিনা ভারতনা মশাগী অশেংবা মওংদা চাউখৎলকপা উবা ফংলে হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা ভারতনা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা খুমাং চাউশিল্লকপা অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমীগী মঙাশুবা মফমদা য়ৌরকপা অদু পনখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি করিগুম্বা বেক্নবশিংনা তেরোরিজমগী খুত্থাংদা ভারতকী সেক্যুরিতী অমসুং ইকাই খুম্নবদা তেমশিংনরক্লবদি, মালেমনা অনৌবা ভারতনা কমলা অমসুং ভিমলাগী ৱাখল্লোনবু মীওইবা খুন্নাইগী সেবা তৌবদা উবা ফংখ, অদুবু ফত্তবশিংগী মাংহন-তাকহনবা ঙম্বা- খুৎলাই তরা পাইবা- দুর্গাগী শক্তমশু লৌবা ঙম্মি হায়না ফোংদোকখি।
ভন্দে মাতরমগা মরী লৈনবা অতোপ্পা মরুওইবা হীরম অমা পল্লদুনা, মসিগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভন্দে মাতরমগী স্পিরিতনা নীংতম লানগী মতমদা লৈবাক পুম্বদা মঙাল পীখি। অদুম ওইনমক, মহাক্না নুংঙাইতবা ফোংদোকখি মদুদি ইং ১৯৭৩দা, ভন্দে মাতরমগী মরুওইবা ৱাহৈ পরেংশিং - মশাগী থৱায় – অদুমক খাইদোকখি। ঈশৈ অসি মচেৎ মচেৎ খায়দোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি দিভিজন অসিনা লৈবাক অসি শরুক অনি থোক্না খায়দোক্নবগী মরুওইবা মরম ওইখি। প্রধান মন্ত্রীনা অচৌবা নেস্নেল মন্ত্র অসিদা করিগীদমক্তা অসিগুম্বা অচান-মরান লৈরিবনো হায়না হংখি অমসুং ঙসিগী মীরোল অসিনা মসিগী পুৱারী অসি খঙগদবনি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। ঙসি ফাওবদা অসিগা মান্নবা ৱাখল্লোন অসিনা লৈবাক অসিদা শিংনবা অমা ওইদুনা লৈরি হায়না মহাক্না পনখি।
ঐখোয়না চহি চা অসি ভারতকী চহি চা ওইহনগদবনি হায়না মরু ওইনা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি ফংনবগী শক্তি অসি ভারত অমসুং মখোয়গী মীয়ামদা লৈরি। মহাক্না মসিগী ফিরেপ অসিভু মঙফাওনহন্নবগীদমক্তা মশাদা থাজবা থম্বা মথৌ তাই হায়না মরুওইনা ফোংদোকখি। খোঙচৎ অসিদা ঐখোয়বু লান্না লমজিংনবা হোৎনবা মীওইশিং অমসুং নিগেতিব মাইন্দসেত লৈবা মীওইশিংনা ঐখোয়দা চিংনবা অমসুং নিংহন্নবা পোকহন্নবা হোৎনগনি হায়না শ্রী মোদীনা খঙহনখি। অসিগুম্বা তাঙ্ককশিংদা, মহাক্না লৈবাক মীয়ামদা ভৱানন্দনা ভন্দে মাতরমগী ঈশৈ শকপা অমসুং অতোপ্পা কেরেক্তর অমনা মীওই অমখক্তনা করি তৌবা ঙম্বগে হায়না ৱাহং হংলকপা অনান্দমথকী থৌদোক অদু নীংশিংনবা হায়খি। “ভন্দে মাতরম”দগী ইথিল অদু লাকখি মদুদি করোর কয়াগী অঙাংশিং অমসুং করোর কয়াগী খুৎশিং পাল্লিবা মমা অমনা করিগুম্বা মতমদা মতৌ করম্না শক্তি লৈতবা ওইগনি? প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঙসি ভারত মাতাদা অঙাং কোতি ১৪০ অমসুং খুৎ কোতি ২৮০ লৈরি, মসিগী মনুংদা চাদা ৬০ হেনবনা নহাশিংনি। ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা দেমোগ্রাফিক এদভান্তেজ লৈরে, মসি ঐখোয়গী লৈবাক অমসুং মা ভারতীগী পাঙ্গলনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। ৱাহং অমা পীরদুনা, শ্রী মোদীনা হায়খি ঙসিদি ঐখোয়গীদমক তশেংনা ওইথোক্তবা করি লৈবগে? ভন্দে মাতরমগী অশেংবা মঙলান অসি মপুং ফাহন্নবগী মায়কৈদা ঐখোয়বু করিনা থিংবা ঙমগনি?
ঙসি, আত্মনির্ভর ভারতকী মঙলান মাই পাক্লকপদা, লৈবাক অসিনা মেক ইন ইন্দিয়াগী ৱারেপ লৌদুনা মাংলোমদা চংশিল্লকপদা, অমসুং ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎপা ভারত অমগী পান্দমদা ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা চংশিল্লকপদা, শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মতম অসিদা অনৌবা মাইপাকপা খুদিংমক্না - ভন্দে মাতরম! গী মন্ত্র অসি শোল্লি, মহাক্না হায়খি মদুদি ভারতনা থাগী খা থংবা পোলদা য়ৌখিবা অহানবা লৈবাক ওইরকপা মতমদা, অনৌবা ভারতকী খোন্থাং অসি স্পেসকী অরাপ্পা মফমশিংদা য়ৌরকপা মতমদা, নাগ্রিক খুদিংমক্না চাউথোকচবা ফাওদুনা ‘ভন্দে মাতরম! হায়না চাউথোক্না লাওখি, প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি মদুদি ঐখোয়না ঐখোয়গী ইচানুপীশিংবু স্পেস তেক্নোলোজীদগী হৌরগা স্পোর্তস ফাওবগী লমশিংদা মকোক থোংলিবা অদু উবদা, মখোয়না ফাইতর জেৎশিং পাইবা উবদা, ভারত মচা খুদিংমক্কী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা খোল্লাওদি -বন্দে মাতরম! নি।
ঙসি ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন চৎনবা হৌখিবা চহি ১১ মপুং ফারকপা অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সশিংনা য়েক্নবনা ফত্তবা পান্দমবু মাইথিবা পীবা মতমদা, তেরোরিজম, নক্সেলিজম অমসুং মাওইস্তকী ইন্সরজেন্সীবু মায়থিবা পীরকপা মতমদা, ঐখোয়গী সেক্যুরিতী ফোর্সশিংনা- ভন্দে মাতরম! লাউই।
মা ভারতীগীদমক ইকায় খুম্নবগী ৱাখল্লোন অসিনা ঐখোয়বু চাউখৎপা ভারত অমগী পান্দমদা লমজিংগনি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ভন্দে মাতরমগী মন্ত্র অসিনা অমৃতকালগী খোঙচৎ অসিদা মা ভারতীগী মচাশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা পুক্নিং থৌগৎকনি হায়না থাজবা থমখি। লোইশিল্লকপদা, মহাক্না অমুক্কা হন্না ভন্দে মাতরমগী চহি ১৫০ মপুং ফারকপদা নাগ্রিক পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিংহ শেখাৱতৎ, দিল্লীগী লেফতনেন্ত গবর্নর, শ্রী ভিনাই কুমার সাক্সেনা, দিল্লীগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রীমতী রেখা গুপ্তা অমসুং অতোপ্পা অঙম-অথোশিংসু শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিং খুদম ওইবা স্তাম্প অমসুং শেলয়েক অমসু ফোংখি। থৌরম অসিনা চহি অমা চুপ্না চত্থগদবা লৈবাক শিনবা থুংনা ২০২৫গী নবেম্বর ৭তগী ২০২৬গী নবেম্বর ৭ ফাওবা পাংথোক্কদবা থৌরম অমা হৌদোক্লদুনা, থৌরম অসিনা ভারতকী নীংতম্বগী খোঙজংবু ইথিল পীখিবা অমসুং নেস্নেল প্রাইদ অমসুং য়ুনিতীদা ইথিল পীরকখিবা মতম চুপ্পগী ওইবা কম্পোজিসন অসিগী চহি ১৫০ মপুং ফারকপগী থৌরম পাংথোক্কনি ।
থৌরমশিং অসিদা মীয়াম তিনবা মফমশিংদা মীয়ামগী ওইবা থৌরমগা লোয়ননা খুন্নাইগী কাংলুপ খুদিংমক্কী নাগ্রিকশিংনা শরুক য়াদুনা ‘ভন্দে মাতরম’গী মপুংফাবা ভর্জনবু মীয়াম পুন্না শকমিন্নখি।
চহি ২০২৫ অসিদা ভন্দে মাতরমগী চহি ১৫০ মপুং ফারগনি। বঙ্কিমচন্দ্র চত্তরজীনা ইবা ঐখোয়গী জাতি ঈশৈ ‘ভন্দে মাতরম’ অসি ১৮৭৫কী নোবেম্বর ৭, অক্সয়া নৱমীগী য়াইফরবা থৌরমদা ইখিবনি। ভন্দে মাতরম অসি অহানবা ওইনা মহাক্কী নোভেল অনন্দমথকী শরুক অমা ওইনা লিতররী জর্নেল বঙ্গদর্শন্দা ফোঙখি। পাঙ্গল, নুংঙাই-য়াইফবা অমসুং শেংলবা লাইগী মশক মওং ওইনা ইমা লৈবাক অসিবু ইকায় খুম্নবা উৎলিবা ঈশৈ অসিনা ভারতকী অমত্তা ওইবগী অমসুং ইকাই খুম্নবগী ৱাখল্লোন ফাওহনখিবা অদুবু শৈরেংগী ওইবা মওংদা ফোঙদোকখি। য়াম্না থুনা মসিনা লৈবাক অসিগীদমক কত্থোক্তুনা ইকায় খুম্নবা উৎপগী মতম শাংনা চৎথরকপা খুদম অমা ওইরকখি।