প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নবা রাইপুরদা ছত্তিসগর বিধানসভাগী অনৌবা বিল্দিং শঙ্গাবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
01 NOV 2025 3:22PM by PIB Imphal
ছত্তিসগরগী রাজ্যপাল রমন দেকাজী, লোকসভাগী স্পীকর ওম বিরলাজী, ছত্তিসগরগী বিধান সভাগী স্পীকর ঐগী মরুপ, রমন সিংহ জী, রাজ্য অসিগী মুখ্য মন্ত্রী, বিষ্ণু দেব সাইজী, কেন্দ্র সরকারগী ঐগী মরুপ মন্ত্রী তোখন সাহুজী, উপমুখ্য মন্ত্রী, বিজয় শর্মাজী, অরুন সাৱজী, রাজ্য বিধানসভাগী ওপ্পোজিসনগী লুচিংবা চরন দাস মহন্তজী, অতোপ্পা মন্ত্রীশিং, মীয়ামগী মীহুৎশিং অমসুং মফম অসিদা তিল্লিবা নুপী অমসুং নুপাশিং!
ঙসি অসি ছত্তিসগরগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎকী সনাগী হৌরকফম অমনি। অমসুং ঐহাক্কী ওইনা, ঙসি অসি য়াম্না নুংঙাইবা অমসুং মরু ওইবা নুমিৎ অমনি। হৌখিবা দিকেদ কয়া অসিদা ঐহাক্না লমদম অসিগা য়াম্না নক্নবা মরী লৈনখি।
ৱার্কর অমা ওইনা, ঐহাক্না ছত্তিসগরদা মতম কুইনা লৈখি। মফম অসিদগী ঐহাক্না য়াম্না তমখি। মীওইশিং অমসুং লমদম অসিনা ঐগী পুন্সি শেমগৎপদা অচৌবা মঙাল অমা ওইখি। ছত্তিসগরগী মীৎয়েংদগী, মসিবু শেমগৎনবা ৱারেপ লৌবদগী, অদুগা ৱারেপ অদু মপুং ফাহনবা ফাওবদা, ঐহাক্না মতম খুদিংদা ছত্তিসগরগী অহোংবা অসি উবা ফংলি। অমসুং ঙসি, ছত্তিসগরনা চহি 25গী খোঙচৎ অসিদা মরুওইবা মাইলস্তোন অমা য়ৌরকপদা, ঐহাক্না মসিগী তাঞ্জা অসিগী শরুক অমা ওইনবগী খুদোংচাবা ফংলে। ঙসি, সিলভর জুবিলীগী থৌরম অসিদা, ঐহাক্না রাজ্য অসিগী মীয়ামদা অনৌবা এসেমব্লী অসি কৎথোকপগী খুদোংচাবা ফংলি। মসিগী থৌরম অসিদা ছত্তিসগরগী মীয়াম অমসুং রাজ্য সরকারবু ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
চহি 2025 অসি ইন্দিয়ন রিপব্লিক্কী অমৃত চহিসু ওইগনি। চহি 75গী মমাংদা ভারতনা মসিগী সংবিধান অসি মসিগী প্রজাশিংদা কৎথোকখি। পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিদা, ঐহাক্না রবি শঙ্কর শুক্লা, ব্যারিস্তর থাকুর চেদিয়াল, ঘনশ্যাম সিংহ গুপ্তা, কিশোরী মোহন ত্রিপাথী, রামপ্রসাদ পোতাই অমসুং রাঘুরজ সিংহ য়াওনা কন্সতিত্যুএন্ত এসেমব্লীগী মেম্বর ওইরম্বা লমদম অসিগী শক্নাইরবা মীওইশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। মতমদুগী শিংথানীংঙাই ওইরবা লমদম অসিদগী দিল্লীদা লাকপশিংনা বাবা সাহেবকী লুচিং মখাদা সংবিধান শেমগৎপদা মরুওইবা থৌদাং লৌখি।
মরুপশিং,
ঙসিগী নুমিৎ অসি ছত্তিসগরগী পুৱারীদা শিংথানিংঙাই ওইরবা নুমিৎ অমনি। ঐখোয়না মসিগী অঙকপা অমসুং মোদর্ন বিধান সভা বিল্দিং অসি মীয়ামদা কৎথোকপা মতমদা, মসি বিল্দিং অমখক্তগী থৌরম অমা নত্তে, মসি মীয়ামগী অপাম্বা, লানফম অমসুং চাউথোকচবগী চহি 25গী থৌরম অমনি। ঙসিদি ছত্তিসগর অসি মসিগী মঙলান অদুগী অনৌবা অৱাংবা থাক্তা লৈরে। মসিগী নুংঙাইরবা তাঙ্কক অসিদা, ঐহাক্না লৈবাক অসিবু শেমগৎপদা লমজিংখিবা মীৎয়েং অমসুং নুংশিবা উৎখিবা অচৌবা মীওই অদুবু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। অচৌবা মীওই অদু ভারত রত্ননি, শক্নাইরবা অতল বিহারী বাজপায়ীনি।
মরুপশিং,
অতলজীনা ছত্তিসগর রাজ্য শেমখিবা মতমদা, 2000দা, মসিগী ৱারেপ অসি এদমিনিস্ত্রেতিবকী ওইবা ৱারেপ খক্তা নত্তে। চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা লম্বীশিং হাংদোক্নবা অমসুং ছত্তিসগরগী থম্মোয়বু মশক খঙদোক্নবা ৱারেপ লৌখি। মরম অদুনা, ঙসি, অতলজীগী মীতম অসি মসিগী চাউরবা এসেমব্লী অসিগী মনাক্তা মাইখুম হাংবগা লোয়ননা, ঐহাক্কী পুক্নিংনা হায়রি, "অতলজী মফম অমা হেক্তদা লৈজরবসু, অদোমগী মঙলান অদু মঙফাওনরে। অদোম্না শেমখিবা ছত্তিসগর অসি ঙসিদি চাউখৎপগী অনৌবা থাক্তা চঙশিল্লদুনা থাজবগা লোয়ননা মপুং ফাহল্লি।"
মরুপশিং,
ছত্তিসগর লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী পুৱারী অসি পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি। মসিগী ফজরবা রাজ্য অসি 2000দা লিংখৎপা মতমদা, অহানবা এসেমব্লী মীফম রাজকুমার কোলেজ, রাইপুরগী য়াশপুর হোলদা পাংথোকখি। মতম অদুদি রিসোর্স মরাং কায়দ্রবসু অদুবু মঙালশিংদি মশিং লাকঙমখিদে। মতমদুদা ঐখোয়না খল্লিবা ৱাফমদি ঐখোয়না ঐখোয়গী তঞ্জা অসি হেন্না থুনা ফংলগনি হায়বসিনি। তুংদা শাখিবা এসেমব্লী বিলদিং অসি অতোপ্পা দিপার্তমেন্ত অমগী কেম্পস ওইখি। মদুদগী, ছত্তিসগরদা গনতন্ত্রগী খোঙচৎ অসি অনৌবা ইনর্জীগা লোয়ননা হৌখি। অমসুং ঙসি, চহি 25গী মতুংদা, মান্নবা দিমোক্রেসী, মান্নবা মীওইশিংনা, মোদর্ন, দিজিতেল, অমসুং মরোমদোম লেপচবদা য়ুম্ফম ওইবা এসেমব্লী বিল্দিং অমা শঙ্গাখ্রে।
মরুপশিং,
মসিগী বিল্দিং অসি দেমোক্রেসীগী পিলগ্রিমেজ সাইত অমনি। য়ুম্বী খুদিংমক্না ত্রান্সপরেন্সীগী খুদম ওই। কোরিদোর খুদিংমক্না ঐখোয়দা একাউন্তেবিলিতী নীংশিংহল্লি। অমসুং কা খুদিংমক্না মীয়ামগী খোঞ্জেলবু উৎলি। মফম অসিদা লৌগদবা ৱারেপশিংনা চহি তরাগী খুজিং কয়াগী ওইনা ছত্তিসগরগী তুংগী পুন্সি শেমগনি। অমসুং মফম অসিদা ঙাংলিবা ৱাহৈ খুদিংমক্না ছত্তিসগরগী মমাং, হৌজিক অমসুং তুংলমচৎকী মরুওইবা শরুক অমা ওইগনি। মসিগী বিল্দিং অসি ছত্তিসগরগী পোলিসী, দেস্তিনি, অমসুং পোলিসী মেকরশিংগী চহি তরাগী খুজিং কয়াগী সেন্তর ওইগনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক পুম্বনা হেরিতেজ অমসুং দিবেলপমেন্তকা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসি সরকারগী পোলিসী অমসুং ৱারেপ খুদিংদা উবা ফংই। ঙসিদি, ঐখোয়গী অশেংবা সেঙ্গোল অসিনা লৈবাক অসিগী পার্লিয়ামেন্তপু পুক্নিং থৌগৎলি। অনৌবা পার্লিয়ামেন্তকী অনৌবা গেল্লরীশিংনা মালেম অসিগা ভারতকী দেমোক্রেসীগী অরিবা মতমগা শম্নহল্লি। পার্লিয়ামেন্ত কমপ্লেক্সতা হাপখিবা মীতমশিং অসিনা মালেমদা ভারতকী দেমোক্রেসী অসি করম্না শাফবা মওং অমদা লৈবগে হায়বদু উৎলি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মসিগী মতাংদা খনবদা নুংঙাইবা পোকই মদুদি ভারতকী ইথিল অদু ছত্তিসগরগী অনৌবা বিধান সভা অসিদসু মমি তারি।
মরুপশিং,
ছত্তিসগরগী অনৌবা এসেমব্লী কমপ্লেক্স অসি রাজ্য অসিগী মঙাল লৈরবা কলচরগী মমি তাই। মসিগী এসেমব্লী অসিগী পার্তিকল খুদিংমক্না ছত্তিসগরগী লৈমায়দা পোকখিবা ঐখোয়গী অথোইবা মীওইশিংগী ইথিলগা লোয়ননা শাগৎলি। শোত্থরবশিংবু মরুওইবা পীবা, মীপুম খুদিংমকপু মতেং পাংবা অমসুং মীপুম খুদিংমক চাউখৎহনবা অসি BJP সরকারগী অফবা লৈঙাকপগী মগুনশিংনি। মসি লৈবাক অসিগী সংবিধানগী স্পিরিৎনি। মসি ঐখোয়গী অথোইবা মীওইশিং, ঐখোয়গী অখঙ-অহৈশিং অমসুং ঐখোয়গী লৌশিং লৈবা মীওইশিংনা পীখিবা ভেল্যুশিংনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না বিল্দিং অসি য়েংবদা বাস্তার আর্তকী অঙকপা মশক অমা উখি। ঐহাক্না থাইলেন্দগী প্রধান মন্ত্রীদা থা খরগী মমাংদা হায়রিবা বাস্তর আর্ত অসি উৎখিবা অদু ঐহাক্না নীংশিংলি। বাস্তর আর্ত অসি ঐখোয়গী ক্রিএতিভিতি অমসুং কলচরগী মপাঙ্গলগী খুদম অমনি।
মরুপশিং,
মসিগী বিল্দিং অসিগী ফক্লাংশিংদা বাবা গুরু গসিদাসকী "মানকে-মানকে এক সামান"গী পাউজেল য়াওরি। মসিনা ঐখোয় পুম্নমকপু শৌগৎপা, পুম্নমকপু চাউখৎপা অমসুং পুম্নমকপু ইকায় খুম্নবা তাকই। মফম অসিগী থোঙ খুদিংমক্না মমা শাবরীনা তাম্বিবা নুংশিবা অদু উৎলি। মসিনা ঐখোয়দা মীথুংলেন খুদিংমক অমসুং নাগরিক খুদিংমকপু নুংশিবগা লোয়ননা তরাম্না ওক্নবা তাকপীরি। মসিগী য়ুম অসিদা লৈরিবা চিয়ার খুদিংমক্না সেন্ত কবিরনা তাকপীবা অচুম্বা অমসুং থৌনা লৈতবগী ৱাখল্লোনবু মশক তাক্লি। অমসুং মসিগী য়ুম্ফমসিদা মহাপ্রভু ভল্লাভাচার্য়না মীওইবা খুন্নাইদা অমসুং ঈশ্বরদা সেবা তৌনবা অচেৎপা ৱাফম থমখি।
মরুপশিং,
ভারত অসি দেমোক্রেসীগী মমানি। ঐখোয়গী ত্রাইবেল খুন্নাইনা মতম কয়াগী মমাংদগী দেমোক্রেসীগী চৎনবীশিংগা লোয়ননা হিংদুনা লাক্লি। মুরিয়া দরবার - বাস্তারগী "অহৌবা পার্লিয়ামেন্ত" অসি মসিগী অশেংবা খুদম অমনি। মসি অরিবা মতমগী পার্লিয়ামেন্ত অমনি। চহি কয়াগী মমাংদগী, খুন্নাই অমসুং লৈঙাক্না খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা পুন্না হোৎনদুনা লাক্লি। অমসুং মুরিয়া দরবারগী চৎনবী অসিনা এসেমব্লী অসিদা মফম অমা ফংবা অসিদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই।
মরুপশিং,
নাকল অমরোমদা, হাউস অসি ঐখোয়গী অচৌবা মীওইশিংগী ৱাখল্লোনশিংনা মপুং ফাহনরি। অদুগা নাকল অমরোমদা, স্পিকরগী চেয়র ওইরিবা রমন সিংহজীগুম্বা এক্সপিরিয়েন্স লৈবা লীদরশিপনা ইনোৎ হাপ্পী। রমনজীনা মখোয়গী কন্না হোৎঞ্জবা অমসুং কত্থোকপনা মতৌ করম্না মীওই অমা খক্তনা দিমোক্রেতিক সিস্তেম অমা মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙম্বগী মরুওইবা খুদম অমনি।
মরুপশিং,
ক্রিকেত্তা ঐখোয়না উবা ফংই মদুদি মতম অমদা কেপ্তেন ওইরম্বা মীওই অদু করিগুম্বা মতমদা তীমদা শান্নরোই অমা ওইনা শান্নৈ, অদুবু মসি রাজনিতীদা উবা ফংদে। রমন সিংহজীনা খুদম অমা পীবা য়াই, মতম অমদা কেপ্তেন অমা ওইরম্বা মীওই অদু ঙসিদি অশেংবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ছত্তিসগরগী সেবাদা থৱায় য়াওনা থবক তৌরিবা মীপুম খুদিংমক্তা ইন্সপিরেশন অমা ওইনা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
মহাক্কী শৈরেং অমদা, নেস্নেল পোইত নিরালানা সরস্বতী দেবীদা হায়জখি, "ইচিল-ইনাও, অনৌবা ভারতপু নীংতম্বাগী ঈশৈগী অমৃতনা থলহনবিয়ু।" মসি শৈরেং খক্তা নত্তে, মসি নীংখা তম্বা ভারতকী নৌহৌননা শেমগৎনবা মন্ত্র অমনি। মহাক্না অনৌবা খোঙজং, অনৌবা খোংজং, অনৌবা ৱা ঙাংবগী মতাংদা হায়খি। হায়বদি, ভারত অসি ত্রেদিসনদা য়ুম্ফম ওইদুনা অদুম ওইনমক তুংলমচৎকী মায়কৈদা থাজবগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিল্লি। ঙসি, ঐখোয়না অনৌবা ছত্তিসগর এসেমব্লীদা লেপ্লিবা অসিদা, মসিগী ৱাখল্লোন অসি অচুম্বা ওইরি। বিল্দিং অসিনা মান্নবা "অনৌবা ভোইস" অদুগী খুদম ওইরি। মসিদি অরিবা এক্সপরিয়েন্সশিংগী ঈশৈশিং শন্দোকপা অমসুং অনৌবা মঙলানশিংগী ইনর্জী শন্দোকপা মফম অমনি। অমসুং মসিগী ইনর্জী অসিগা লোইননা ঐখোয়না ভারত অমা শেমগৎকদবনি, ছত্তিসগর অমগী য়ুম্ফম থোনগদবনি, মদুদি, মসিগী হেরিতেজ অসিগা লোয়নদুনা, চাউখৎপগী লম্বীদা মাংলোমদা চংশিনবা ঙমগনি।
মরুপশিং,
"নাগরিক দেবো ভাব" (প্রজা অসি ঈশ্বরনি) অসি ঐখোয়গী অফবা লৈঙাক্কী মন্ত্রনি। মরম অসিনা এসেমব্লীগী ৱারেপ খুদিংমক্তা ঐখোয়না মীয়ামগী স্বার্থপু খন্নগদবনি। ঐখোয়না শেমদোক-শাদোকশিং অথুবা মতমদা পাংথোক্নবা, মীয়ামগী পুন্সিদা লাইথোকহন্নবা, অমসুং দরকার লৈতবা সরকারগী ইথিল লৌথোক্নবা আইনশিং শেমগদবনি। সরকার লৈতবা তৌদবা নৎত্রগা কা হেনজিনদবা অসি খোংজেল য়াংনা খুমাং চাউশিলহন্নবগী অমত্তা ঙাইরবা মন্ত্রনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ছত্তিসগর অসি ভগবান শ্রী রামগী মমাগী য়ুম্নি। ভগৱান শ্রী রাম অসি লমদম অসিগী মচানুপা ওইরি। অনৌবা কেম্পস অসিদা শ্রী রামগী ৱাখল্লোনশিং নীংশিংনবগীদমক ঙসিদগী হেন্না অফবা নুমিৎ করি লৈবগে? ভগৱান রামগী ৱাখল্লোনশিংনা ঐখোয়দা অফবা লৈঙাক্কী কাংলোনশিং তাকপীরি।
মরুপশিং,
অয়োধ্যাদা রামগী লাইশঙ শঙ্গাবগী মতম অদুদা ঐখোয় পুম্নমক্না "দেব তু দেশ" অমসুং "রাম তু রাস্ত্রা"গী অচেৎপা ৱাফম থমখি। ঐখোয়না নীংশিংগদবনি মদুদি " রাম তু রাস্ত্রা " হায়বসিনা "রামরাজ" হায়বনি (রামগী লৈঙাক্না মালেম অহুম অসিদা লৈগনি) । অৱাবা পুম্নমকপু হরাওহল্লি। মসিনা তাকপদি অফবা লৈঙাক অমদি মীয়ামগী য়াইফনবনি। মসিগী ৱাহন্থোক্তি "সবকা সাথ" (পুম্নমক্কী তেংবাং), সবকা বিকাস (পুম্নমক্কী চাউখৎপা) গী স্পিরিৎতা লৈঙাকপা হায়বনি। " রাম তু রাস্ত্রা " হায়বসিনা "লায়রবা লৈতবা, অৱাবা লৈতবা, শোত্থবা লৈতবা" হায়বনি। "রাম তু রাস্ত্রা" হায়বসিনা "মনুং মতম চানা কনাগুম্বা অমত্তা শিদবা”। মসিনা হায়রিবদি হকচাং ফনা লৈবা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা ভারত অমা শেমগৎকদবনি। "রাম তু রাস্ত্রা" হায়বসিনা "ঐহাক্না দিভোসনগী বোন্দ অমা লৌই" হায়বনি। মসিগী ৱাহন্থোক্তি ঐখোয়গী খুন্নাই অসি অৱাংবা অমসুং হন্থবা ফাওবগী ৱাখল্লোনদগী লাপ্না লৈগদবনি, অমসুং খুন্নাই খুদিংমক্তা সোসিএল জস্তিস লৈগদবনি।
মরুপশিং,
রাম তু রাস্ত্রাগী ৱাহন্থোক অমা হায়রগদি, "ঐহাক্না পৃথিবী অসিবু হিংচাবশিংদগী নীংতমহল্লগনি অমসুং ঐহাক্কী খুৎশিং অদু থাংগৎলগনি।" মসিনা তাক্লিবদি, মীওইবা খুন্নাইগী মায়োক্তা চঙশিল্লিবা তেরোরিস্ত ফোর্সশিংবু থুগায়নবা অচেৎপা ৱাফম অমা! অমসুং মসি ঐখোয়না ওপরেসন সিন্দুরদা উখি। তেরোরিজম মুত্থৎনবা ৱাশক লৌদুনা, ভারতনা তেরোরিস্তশিংগী য়াংলেন শরূ থুদেকখি। ঙসিদি ভারতনা নক্সালিজম অমসুং মাওইস্ত তেরোরিজম মুত্থৎনবা হোৎনরি। মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মসিগী মাইপাকপগীদমক ভারতনা চাউথোকচবা ফাওই। অমসুং চত্তীসগর লেজিস্লেতিব এসেমব্লীগী অনৌবা কমপ্লেক্স অসিদা হায়রিবা অহেনবা ৱাখল্লোন অসি মফম খুদিংমক্তা উবা ফংলি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি 25 অসিদা ছত্তিসগরদা ওইরকখিবা অহোংবা অসি য়াম্না শিংথানীংঙাই অমসুং পুক্নিং থৌগৎনিংঙাইনি। মতম অমদা নক্সালিজম অমসুং তুং কোইনা চৎপা ওইবগীদমক খঙনরম্বা, রাজ্য অসিনা হৌজিক চাউখৎপা, সেক্যুরিতী অমসুং স্তেবলিতীগী মশক অমা ওইরে। বাস্তর ওলিম্পিক্স অসি লৈবাক শীনবা থুংনা খন্ন-নৈনরি। চাউখৎ-থৌরাংগী খোংজেল অমসুং নুংশি চান্নবগী খোংজেলনা নক্সালনা শোকহল্লবা মফমশিংদা হল্লকখ্রে। অসিগুম্বা অহোংবা অসি ছত্তিসগরগী মীয়ামগী কন্না হোৎঞ্জবা অমসুং BJP সরকারশিংগী মীৎয়েং শানবা লুচিংবগী মহৈনি।
মরুপশিং,
ছত্তিসগরগী সিলভর জুবিলী থৌরম অসি হৌজিক হেন্না চাউবা পান্দম অমগী হৌরকফম ওইগদৌরি। 2047 ফাওবদা, ভারতনা নীংতম্বা চহি 100 মপুং ফারকপা মতমদা, ছত্তিসগরনা চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎনবা ঐখোয়না থম্লিবা পান্দমশিংদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌগনি। অমসুং মরম অসিনা ঐহাক্না মফম অসিদা লৈরিবা ঐহাক্কী মরুপশিং, মীয়ামগী মীহুৎ পুম্নমকপু, চাউখৎলবা ভারতকী রাজ্য খুদিংমকপু ইনোবেসন তৌনবা পুক্নিং থৌগৎকদবা, সিস্তেম অমা শেম্নবা, লেজিস্লেতিব এসেমব্লী অমগী খুদম অমা শেম্নবা হায়জরি। মফম অসিদা পাংথোকপা দাইলোগশিংদা, মফম অসিদা হংলিবা ৱাহংশিংদা, ফমুং অসিগী থবক থৌরমশিংদা, ঐখোয়না পুম্নমক্তা মগুন লৈহন্নবা হোৎনগদবনি। অমসুং ঐখোয়না তৌনীংবা তৌরবসু, মওং অমা হেক্তদা তৌরবসু, পান্দমদি চাউখৎলবা ছত্তিসগর অমা, চাউখৎলবা ভারত অমা শেম্বা ওইগদবনি।
মরুপশিং,
অনৌবা ছত্তিসগর এসেমব্লী অসিগী মগুন অসি মসিগী বিল্দিং অদুগী মগুননা লেপথোক্কদবা নত্তে অদুবু মসিদা মীয়ামগী য়াইফনবা ৱারেপশিং লৌদুনা লেপথোক্কনি। মসি হাউস অসিনা ছত্তিসগরগী মঙলান অমসুং মীৎয়েং কয়া য়াম্না খঙবগে অমসুং মখোয়বু মঙফাওনহন্নবা কয়া য়াম্না হোৎনবগে হায়বসিনা লেপকনি। ঐখোয়না লৌরিবা ৱারেপ খুদিংমক্না লৌমীশিংগী হোৎনবা কন্না হোৎনবশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎকদবনি, নহারোলশিংগী মঙলানশিংবু লমজিংগদবনি, নুপীশিংদা অনৌবা আশা পুরকদবনি, অমসুং খুন্নাইবু চাউখৎহন্নবগী খুৎলাই অমা ওইগদবনি। ঐখোয়না পুম্নমক্না নীংশিংগদবনি মদুদি এসেমব্লী অসি আইনশিং শেম্বা মফম অমা খক্তা নত্তে, অদুবু মসি ছত্তিসগরগী তুংলমচৎ শেম্বদা থৌদাং লৌরিবা থৌদাং লৌরিবা মফম অমনি। মরম অদুনা, ঐখোয়না মফম অসিদগী থোরকপা ৱাখল্লোন খুদিংমক অসি মীয়ামগী সেবা তৌবগী ৱাখল্লোন, চাউখৎ-থৌরাংগী ৱারেপ অমসুং ভারতপু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবগী থাজবা অদু য়াওহনগদবনি। মসি ঐখোয়গী এস্পিরেসননি।
মরুপশিং,
অনৌবা বিধান সভাগী বিল্দিং শঙ্গাবগী থৌরম অসিগী খ্বাইদগী চাউবা মরুওইবা অসিদি মীয়ামগী পুন্সিদা ঐখোয়গী থৌদাং অসি মপুং ফাহন্নবগী ৱারেপ লৌবনি। ‌ইন্দিয়া রিপব্লিক্কী অমৃত চহি অসিদা মীয়ামগী সেবা অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী পান্দম ওইহন্নবা ৱারেপ লৌদুনা ঐখোয় পুম্নমক্না কমপ্লেক্স অসি থাদোক্লসি। ঐহাক্না অমুক্কা হন্না নখোয় পুম্নমকপু দেমোক্রেসীগী অনৌবা লাইশং অসি শঙ্গাবগীদমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রীবু অমসুং মরুওইনা ঐহাক্কী মরুপ রমন সিংহজীবু ভিজন অসিবু রিএলিতী ওইহনখিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। জয় ভারত জয় ছত্তিসগর। ময়ামবু হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at the inauguration of new building of Chhattisgarh Vidhansabha at Nava Raipur
01 NOV 2025 3:22PM by PIB Delhi
Governor of Chhattisgarh, Raman Deka ji, Lok Sabha Speaker, Om Birla ji, Speaker of the Chhattisgarh Legislative Assembly, my friend Raman Singh ji, Chief Minister of the state, Vishnu Deo Sai ji, my colleague in the Union Government, Tokhan Sahu ji, Deputy Chief Ministers, Vijay Sharma ji and Arun Sao ji, Leader of the Opposition in the State Assembly, Charan Das Mahant ji, other distinguished ministers, public representatives, and the ladies and gentlemen present here!
Today marks a golden beginning for Chhattisgarh’s journey of development. Personally, it is also a very special and joyful day for me. I have had a deep emotional bond with this land for several decades. As a worker, I spent a great deal of time in Chhattisgarh, and I learned so much from this place. The people and the soil of Chhattisgarh have greatly blessed and shaped my life. From the idea and conception of Chhattisgarh, to the resolve that led to its formation, and to the realization of that dream, I have been a witness to every stage of the state’s transformation. And today, as Chhattisgarh reaches a significant milestone in its 25-year journey, I have once again been honoured to be part of this historic moment. I am fortunate to inaugurate this new Legislative Assembly building for the people of the state to mark this Silver Jubilee celebration. I extend my heartiest congratulations and best wishes to the people of Chhattisgarh and to the state government on this auspicious occasion.
Friends,
The year 2025 also marks the Amrit Year of the Indian Republic. Seventy-five years ago, Bharat dedicated its Constitution to its citizens. On this historic occasion, I pay tribute from this region to the eminent members of the Constituent Assembly, Pandit Ravishankar Shukla ji, Barrister Thakur Chedilal ji, Ghanshyam Singh Gupta ji, Kishori Mohan Tripathi ji, Ramprasad Potai ji, and Raghuraj Singh ji. Coming from this largely underdeveloped region, these visionaries reached Delhi and played a crucial role in shaping our Constitution under the leadership of Dr. Babasaheb Ambedkar.
Friends,
Today is a golden chapter in the history of Chhattisgarh. The inauguration of this grand and modern Assembly building is not merely the dedication of a structure, but it is a celebration of 25 years of people’s aspirations, struggles, and pride. Today, Chhattisgarh stands at a new pinnacle of its dreams. And at this proud moment, I bow to the great visionary whose foresight and compassion led to the creation of this state and this great statesman is Bharat Ratna, the revered Atal Bihari Vajpayee ji.
Friends,
When Atal ji created the state of Chhattisgarh in 2000, his decision was not merely an administrative one. That decision was a visionary step to open new paths of development and to give identity to the very soul of Chhattisgarh. That is why today, as the grand new Assembly building is inaugurated along with the unveiling of Atal ji’s statue, my heart is filled with emotion. I feel like saying: Atal ji, wherever you are, look your dream is coming true. The Chhattisgarh that you built is today brimming with confidence, reaching new heights of progress.
Friends,
The history of the Chhattisgarh Legislative Assembly is an inspiration in itself. When this beautiful state was formed in 2000, the first Assembly session was held at the Jashpur Hall of Rajkumar College in Raipur. Those were days of limited resources, but unlimited dreams. The only sentiment at that time was that we will shape our destiny and make it shine faster. Later, the Assembly building that came up was also originally part of another department’s premises. From there began Chhattisgarh’s democratic journey, infused with new energy. And today, 25 years later, that same democracy and those same people are inaugurating a modern, digital, and self-reliant Assembly complex.
Friends,
This building is a sanctum of democracy. Every pillar here stands as a symbol of transparency. Every corridor reminds us of accountability. And every chamber reflects the voice of the people. The decisions taken here will shape Chhattisgarh’s destiny for decades to come. Every word spoken here will become a vital part of Chhattisgarh’s past, present, and future. I am confident that this building will serve as the centre of the state’s policy, destiny, and policymakers for generations.
Friends,
Today, the entire nation is moving forward by embracing both ‘Virasat’ (heritage) and ‘Vikas’ (development). And this spirit is visible in every policy and decision of the government. The sacred Sengol inspires our new Parliament. The new galleries of Parliament connect the entire world with the ancient roots of Indian democracy. The statues installed in the Parliament complex remind the world how deep the roots of democracy run in Bharat.
Friends,
I am delighted that this very vision and spirit of Bharat is also reflected in Chhattisgarh’s new Assembly building.
Friends,
The new Assembly complex of Chhattisgarh is a true reflection of the state’s rich culture. Every corner of this Assembly carries the inspiration of the great personalities who were born on the sacred soil of Chhattisgarh. Prioritizing the deprived, ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’ (ensuring everyone’s participation, and promoting inclusive development) are the hallmarks of good governance under the BJP government, and they also represent the spirit of the nation’s Constitution. These values are the eternal teachings of our sages, seers, and great leaders.
Friends,
As I was observing this magnificent building, I could see the beautiful glimpse of Bastar art. I recall that I had presented a piece of Bastar art to the Prime Minister of Thailand a few months ago. This art form from Bastar is a symbol of our creativity and cultural strength.
Friends,
The walls of this Assembly carry the message of Baba Guru Ghasidas ji “Manikhe-Manikhe Ek Samaan” (Every human being is equal), which teaches us the essence of Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Samman (togetherness, development for all, and respect for all). Every doorway of this building embodies the warmth and humility taught by Mata Shabari, reminding us to welcome every guest, every citizen, with affection. Each seat in this Assembly carries the spirit of truth and fearlessness taught by Saint Kabir. And in the very foundation of this building lies the resolve of Mahaprabhu Vallabhacharya ji, which is ‘Nar Seva, Narayan Seva’ (Service to humanity is service to God.)
Friends,
Bharat is the mother of democracy. Our tribal society has, for generations, lived and practiced these democratic traditions. The Muria Darbar, known as the ‘Aadim Sansad’ (ancient parliament) of Bastar, is a living example of this heritage. For centuries, our society and governance have come together through the ‘Aadim Sansad’ to find collective solutions. I am pleased that this new Assembly also gives due space and respect to the tradition of the Muria Darbar.
Friends,
On one hand, every corner of this Assembly reflects the ideals of our great personalities, and on the other, its Speaker’s chair is graced by the experienced leadership of Raman Singh ji. Raman ji stands as a shining example of how a dedicated party worker, through hard work and devotion, can strengthen and uphold the democratic system in its truest spirit.
Friends,
In cricket, we often see that someone who was once a captain later continues to play as a team member, but such examples are rarely seen in politics. Yet Raman Singh ji sets exactly this example. Once the captain, he now continues to serve with true spirit and commitment for Chhattisgarh’s progress. He stands as an inspiration to every worker devoted to the service of the state.
Friends,
Rashtrakavi Nirala ji once prayed to Goddess Saraswati in his verse: प्रिय स्वतंत्र-रव अमृत-मंत्र नव भारत में भर दे (Fill new Bharat with the nectar of dear freedom’s chant). These were not just poetic lines, they were the mantra for building a new, free Bharat. He spoke of a new rhythm, new pace, and new voice, i.e., a vision of a Bharat deeply rooted in its traditions, yet moving forward with complete confidence toward the future. Today, as we stand in this new Assembly building of Chhattisgarh, that very spirit feels alive here. This building too is a symbol of that ‘new voice’ where the echo of old experiences meets the energy of new dreams. With this energy, we must build a Bharat and lay the foundation for a Chhattisgarh that stays connected to its ‘Virasat’ (heritage), yet confidently strides forward on the path of ‘Vikas’ (development).
Friends,
‘Nagrik Devo Bhava’ (the citizen is divine) is the guiding mantra of our good governance. That is why every decision taken in this Assembly must be rooted in the welfare of the people. Here, laws should be made that accelerate reform, simplify people’s lives, and reduce unnecessary government interference. There should be neither absence nor excess of government. This is the only true mantra for rapid progress.
Friends,
Our Chhattisgarh is the maternal home of Lord Shri Ram. Lord Ram is the beloved nephew of this land. And what could be a more auspicious occasion than today to remember the ideals of Lord Ram in this new Assembly complex. The ideals of Lord Ram teach us the principles of good governance.
Friends,
During the consecration ceremony of the Ram Temple in Ayodhya, we all took a pledge from “Dev to Desh” and from “Ram to Rashtra” (from God to Nation, from Ram to the Republic). We must remember that “Ram to Rashtra” means रामराज बैठे त्रैलोका। हरषित भए गए सब सोका i.e., a reign of good governance and public welfare. It means a rule guided by Sabka Saath, Sabka Vikas. “Ram to Rashtra” means नहिं दरिद्र कोउ, दुखी न दीना, i.e., a nation where no one is poor, no one is miserable; a prosperous Bharat free from poverty. “Ram to Rashtra” means अल्पमृत्यु नहिं कवनिउ पीरा i.e., no untimely death, no suffering from disease; the creation of a healthy and happy Bharat. “Ram to Rashtra” also means मानउँ एक भगति कर नाता i.e., a society free from discrimination, built on the foundation of social justice and equality for all.
Friends,
“Ram to Rashtra” also means “निसिचर हीन करउँ महि भुज उठाइ पन कीन्ह” i.e, the vow to eliminate forces against humanity, to end terrorism. And this is exactly what we have seen in Operation Sindoor. Taking the pledge to eradicate terrorism, Bharat has been breaking the backbone of terror networks. Bharat is now moving decisively towards ending Naxalism and Maoist violence. Bharat today stands filled with pride at its unprecedented victories, and this same spirit of pride radiates throughout this new Chhattisgarh Assembly complex.
Friends,
Chhattisgarh has witnessed a remarkable and inspiring transformation in the past twenty-five years. Once known for Naxalism and backwardness, today the same state has become a symbol of prosperity, security, and stability. The Bastar Olympics are now being discussed across the country. Areas once affected by Naxalism are now seeing a wave of development and smiles of peace. Behind this transformation lies the hard work of the people of Chhattisgarh and the visionary leadership of BJP governments.
Friends,
The Silver Jubilee celebrations of Chhattisgarh mark not just a milestone, but the beginning of a greater journey. By 2047, when Bharat celebrates 100 years of Independence, Chhattisgarh will play a major role in achieving the vision of a ‘Viksit Bharat’ (Developed India). Therefore, I call upon everyone present here, every public representative, to build a system and an Assembly that inspires every state in ‘Viksit Bharat’ to achieve new heights. Let there be excellence in every debate, every question raised, and every discussion held in this House. Whatever we do, in whichever form we do it, our ultimate goal must be “Viksit Chhattisgarh, Viksit Bharat” (a developed Chhattisgarh for a developed India).
Friends,
The true greatness of this new Assembly will not be defined by its architectural grandeur, but by the welfare-oriented decisions made here. It will be measured by how deeply this House understands the dreams and aspirations of the people, and how determinedly it works to fulfil them. Every decision here should honour the farmer’s labour, guide the youth’s aspirations, bring new hope to ‘Nari Shakti’ (women’s empowerment), and uplift the poorest in society. We must remember that this Assembly is not just a place for making laws, but it is a living centre for shaping Chhattisgarh’s destiny. Every idea born here must carry the spirit of public service, the resolve for development, and the confidence to take Bharat to greater heights. That is our collective resolve.
Friends,
In a democracy, duty must always come first. Let us all pledge, in this moment of the new Assembly’s inauguration, to dedicate our public life to fulfilling our responsibilities with integrity and commitment. From this sacred complex, in the Amrit Year of our Republic, let us take a vow to make service to the people the mission of our lives. I once again extend my heartiest congratulations and best wishes to everyone on the inauguration of this beautiful new temple of democracy. I especially congratulate the Chief Minister and my friend Raman Singh ji for turning this vision into reality. Jai Bharat! Jai Chhattisgarh! Thank you very much.