প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ফলাফলৰ তালিকা: প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভূটান ভ্ৰমণ
22 MAR 2024 3:10PM by PIB Guwahati
Sr. No.
বুজাবুজিৰ চুক্তি/চুক্তি/কাৰ্য পৰিকল্পনাৰ নাম
বৰ্ণনা
ভূটানৰ প্ৰতিনিধি
ভাৰতৰ প্ৰতিনিধি
1
ভাৰতৰ পৰা ভূটানলৈ পেট্ৰ'লিয়াম, তেল, তৈলাক্ত পদাৰ্থ আৰু আনুষংগিক সামগ্ৰীৰ সাধাৰণ যোগানৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
এই বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ জৰিয়তে পেট্ৰ'লিয়াম, তেল, লুব্ৰিকান্ট সম্পৰ্কীয় সামগ্ৰীৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰা হ'ব। ভাৰত চৰকাৰে ভুটানলৈ প্ৰৱেশ/প্ৰস্থান পইণ্টৰ জৰিয়তে ইয়াৰ যোগান সুচল কৰিব।
শ্ৰীমতী তাছি ৱাংম'
সচিব, উদ্যোগ, বাণিজ্য আৰু নিয়োগ মন্ত্ৰালয়, RGoB
শ্ৰী সুধাকাৰ দলৈলা,
ভূটান ৰাজ্যত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰদূত
2
ভাৰতৰ খাদ্য সুৰক্ষা আৰু মানদণ্ড প্ৰাধিকৰণৰ দ্বাৰা ভূটানৰ খাদ্য আৰু ঔষধ প্ৰাধিকৰণৰ (বিএফডিএ) চৰকাৰী নিয়ন্ত্ৰণৰ স্বীকৃতিৰ চুক্তি
এই চুক্তিৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু ভূটানৰ মাজত বাণিজ্যিক সম্পৰ্ক উন্নত হ'ব আৰু দুয়োখন দেশৰ মাজত সহজে ব্যৱসায় কৰিব পৰা ব্যৱস্থাৰ প্ৰসাৰ ঘটিব। এই বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ জৰিয়তে বিএফডিএৰ দ্বাৰা জাৰি কৰা ৰপ্তানি পৰিদৰ্শন প্ৰমাণপত্ৰ এফএছএআইৰ দ্বাৰা গ্ৰহণযোগ্য হ'ব।
মিষ্টাৰ পেম্বা ৱাংচুক,
সচিব, স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়, আৰজিঅ'বি
শ্ৰী সুধাকাৰ দলৈলা,
ভূটান ৰাজ্যত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰদূত
3
শক্তি দক্ষতা আৰু শক্তি সংৰক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
এই বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ লক্ষ্য হৈছে শক্তি দক্ষতা ব্যুৰ'ৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত কৰা ষ্টাৰ লেবেলিং কাৰ্যসূচীৰ প্ৰসাৰৰ জৰিয়তে ঘৰুৱা খণ্ডত শক্তি দক্ষতা বৃদ্ধি কৰাত ভূটানক সহায় কৰা। এই বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ অধীনত ভাৰতৰ অভিজ্ঞতাৰ ভিত্তিত বিল্ডিং কোড প্ৰস্তুত কৰা, ভূটানত শক্তি বিশেষজ্ঞৰ এটা গোট গঠন কৰা, শক্তি অডিটৰসকলৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানীকৰণ ইত্যাদি বিষয়সমূহ সামৰি লোৱা হৈছে।
মিষ্টাৰ কৰ্মা চেৰিং,
সচিব, অৰ্থনৈতিক আৰু প্ৰাকৃতিক সম্পদ মন্ত্ৰালয়, RGoB
শ্ৰী সুধাকাৰ দলৈলা,
ভূটান ৰাজ্যত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰদূত
4
ক্ৰীড়া আৰু যুৱকল্যাণ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
এই বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু ভূটানৰ জনসাধাৰণৰ মাজত ক্ৰীড়া সংস্থাসমূহৰ মাজত যোগাযোগ বৃদ্ধি আৰু ক্ৰীড়া কাৰ্যসূচী ৰূপায়ণত সহায়ক হ'ব।
মিষ্টাৰ পেমা চোডেন,
সচিব, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা আৰু বৈদেশিক বাণিজ্য মন্ত্ৰালয়, RGoB
শ্ৰী সুধাকাৰ দলৈলা,
ভূটান ৰাজ্যত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰদূত
5
ঔষধৰ মানদণ্ড, ফাৰ্মাক'পী, সজাগতা আৰু পৰীক্ষণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
এই বুজাবুজিৰ চুক্তিয়ে দুয়োখন দেশৰ সংশ্লিষ্ট আইন আৰু বিধিৰ অধীনত ঔষধৰ নিয়ন্ত্ৰণৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা আৰু তথ্যৰ আদান-প্ৰদানৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিব। এই বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ জৰিয়তে ভূটানে ভাৰতীয় ফাৰ্মাক'পীয়াক ঔষধৰ মানদণ্ডৰ গ্ৰন্থ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিব আৰু সহজলভ্য মূল্যত জেনেৰিক ঔষধৰ যোগান ধৰিব।
মিষ্টাৰ পেম্বা ৱাংচুক,
সচিব, স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়, আৰজিঅ'বি
শ্ৰী সুধাকাৰ দলৈলা,
ভূটান ৰাজ্যত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰদূত
6
মহাকাশ সহযোগিতাৰ যুটীয়া কৰ্ম পৰিকল্পনা (JPOA)
এই যুটীয়া কৰ্ম পৰিকল্পনাত আমাৰ মহাকাশ সহযোগিতাক বিনিময় কাৰ্যসূচী, প্ৰশিক্ষণ আদিৰ জৰিয়তে আৰু অধিক বিকশিত কৰাৰ বাবে এক স্পষ্ট ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
মিষ্টাৰ জিগমে টেঞ্জিং,
সচিব, চৰকাৰী প্ৰযুক্তি সংস্থা, RGoB
শ্ৰী সুধাকাৰ দলৈলা,
ভূটান ৰাজ্যত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰদূত
7
ভাৰতৰ নেচনেল ন'লেজ নেটৱৰ্ক (এনকেএন) আৰু ভূটানৰ ড্ৰুক ৰিচাৰ্ছ এণ্ড এডুকেশ্যন নেটৱৰ্কৰ মাজত পাৰস্পৰিক বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ নৱীকৰণ
ভাৰতৰ নেচনেল ন'লেজ নেটৱৰ্ক (এনকেএন) আৰু ভূটানৰ ড্ৰুক ৰিচাৰ্ছ এণ্ড এডুকেচন নেটৱৰ্ক (ড্ৰুকআৰইএন) ৰ মাজত এই বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে। এনকেএন আৰু ড্ৰুকআৰইএনৰ মাজত পাৰস্পৰিক চুক্তি নৱীকৰণ কৰাৰ বাবে এই বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছে।
মিষ্টাৰ জিগমে টেঞ্জিং,
সচিব, চৰকাৰী প্ৰযুক্তি সংস্থা, RGoB
শ্ৰী সুধাকাৰ দলৈলা,
ভূটান ৰাজ্যত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰদূত
ইয়াৰোপৰি, ভাৰত আৰু ভূটানৰ মাজত ৰে'ল সংযোগ স্থাপনৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰা হয়। এই বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু ভূটানৰ মাজত কোকৰাঝাৰ-গেলেফু ৰে'ল সংযোগ আৰু বেনাৰহাট-সম্সে ৰে'ল সংযোগকে ধৰি দুটা প্ৰস্তাৱিত ৰে'ল সংযোগ স্থাপনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
List of Outcomes : State visit of Prime Minister Shri Narendra Modi to Bhutan
22 MAR 2024 3:10PM by PIB Delhi
MoUs/Agreement/Plan of Action
Sr. No. Name of MoUs/Agreement/Plan of Action Description Representative from Bhutanese side Representative from Indian side
1 MoU on general supply of Petroleum, Oil, Lubricants (POL) and related products from India to Bhutan
This MoU provides for a list of Petroleum, Oil, Lubricants related items. GoI would facilitate its supply to Bhutan through agreed entry/exit points.
Ms Tashi Wangmo,
Secretary, Ministry of Industry Commerce, and Employment, RGoB
Shri Sudhakar Dalela,
Ambassador of India to the Kingdom of Bhutan
2 Agreement for recognition of official control exercised by Bhutan Food And Drug Authority (BFDA) by Food Safety and Standards Authority Of India (FSSAI)
The agreement will facilitate the trade between India and Bhutan by promoting ease of doing business and reducing compliance cost on both sides. The MoU will make the export inspection certificate issued by BFDA acceptable by FSSAI for compliance with requirements prescribed by FSSAI, while exporting the products to India.
Mr. Pemba Wangchuk,
Secretary, Ministry of Health, RGoB
Shri Sudhakar Dalela,
Ambassador of India to the Kingdom of Bhutan
3 MoU on cooperation in the field of Energy Efficiency and Energy Conservation measures
This MoU aims to assist Bhutan to enhance energy efficiency in the household sector by promoting star labeling programme developed by Bureau of Energy Efficiency. The MoU covers facilitating the formulation of building codes based on India's experience, creation of a pool of energy professionals at Bhutan by institutionalizing training of energy auditors etc.
Mr. Karma Tshering,
Secretary, Ministry of Economic and Natural Resources, RGoB
Shri Sudhakar Dalela,
Ambassador of India to the Kingdom of Bhutan
4 MoU on cooperation in Sports and Youth
This MoU would help further people to people linkages between India and Bhutan by advancing linkages between sports agencies of both sides and conduct sports activities/programmes.
Ms. Pema Choden,
Secretary, Ministry of Foreign Affairs and External Trade, RGoB
Shri Sudhakar Dalela,
Ambassador of India to the Kingdom of Bhutan
5 MoU on cooperation concerning sharing reference standard, pharmacopoeia, vigilance and testing of medicinal products
This MoU would help further developing our close cooperation and exchanging information in the field of the regulation of medicines in accordance with the respective laws and regulations of each side. The MoU would allow for acceptance of Indian Pharmacopoeia by Bhutan as a book of standards for medicines and supply of generic medicines at affordable price.
Mr. Pemba Wangchuk,
Secretary, Ministry of Health, RGoB
Shri Sudhakar Dalela,
Ambassador of India to the Kingdom of Bhutan
6 Joint Plan of Action (JPOA) on Space Cooperation<
The Joint Action Plan provides a concrete roadmap for further developing our space cooperation through exchange programmes, training etc.
Mr. Jigme Tenzing,
Secretary, Government Technology Agency, RGoB
Shri Sudhakar Dalela,
Ambassador of India to the Kingdom of Bhutan
7 Renewal of MoU on Peering Arrangement between National Knowledge Network of India (NKN) and Druk Research And Education Network of Bhutan
This MoU is between the National Knowledge Network (NKN) of India and Druk Research and Education Network (DrukREN) of Bhutan to renew the peering agreement between NKN and DrukREN, The MoU will enhance digital connectivity between India and Bhutan and will benefit the scholars and research institutions of Bhutan.
Mr. Jigme Tenzing,
Secretary, Government Technology Agency, RGoB
Shri Sudhakar Dalela,
Ambassador of India to the Kingdom of Bhutan
In addition, both sides have also agreed on and initialled the text of the MoU on Establishment of Rail Links between India and Bhutan.- The MoU provides for establishment of two proposed rail links between India and Bhutan, including the Kokrajhar-Gelephu rail link and Banarhat-Samtse rail link and their implementation modalities.