ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
କୌଶଳ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ, ୬୨୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଯୁବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପଦକ୍ଷେପର ଆରମ୍ଭ
04 OCT 2025 1:42PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ଦେଶ; ଏହି ବୌଦ୍ଧିକ ଶକ୍ତି ଆମର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶକ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆଇଟିଆଇଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଶିଳ୍ପ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର କର୍ମଶାଳା ମଧ୍ୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପିଏମ୍-ସେତୁ ଯୋଜନା ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦକ୍ଷତା ଚାହିଦା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ରତ୍ନ କର୍ପୁରୀ ଠାକୁରଜୀ ତାଙ୍କର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ସମାଜସେବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ନାମରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ଦକ୍ଷତା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସେହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ହେବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦ୍ୱାରା ଦେଶ ମଜବୁତ ହୁଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଦକ୍ଷତା ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ୬୨ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଯୁବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଆଇଟିଆଇ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ, ବିହାରର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ, କିଛି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସରକାର ଆଇଟିଆଇ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ଧରଣର ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହ ଆୟୋଜନ କରିବାର ଏକ ନୂତନ ପରମ୍ପରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସେହି ପରମ୍ପରାରେ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜିର ସମାରୋହ ଭାରତ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶକୁ ଦେଇଥିବା ପ୍ରାଥମିକତାର ପ୍ରତୀକ । ସେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ୬୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପିଏମ ସେତୁ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଆଇଟିଆଇ ଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ଅଧିକ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ଯ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶବ୍ୟାପୀ ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ସ୍କୁଲରେ ୧,୨୦୦ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଯୋଜନା ଥିଲା ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଏକ ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହ ଆୟୋଜନ କରିବା। ତଥାପି, ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ପ୍ରସ୍ତାବ ସହିତ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସବ ଭାବରେ ପରିଣତ କରିବା, ଏହା ଏକ ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିଣତ ହେଲା, ଯେପରି - "ସୁନା ଅଳଙ୍କାରରେ ସଜ୍ଜିତ ଏକ ବାକ୍ସ"। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ମଞ୍ଚରୁ ଅନେକ ଯୋଜନା ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏଥିରେ ବିହାରରେ ଏକ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସ୍ଥାପନ, ଅନ୍ୟ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସୁବିଧାର ବିସ୍ତାର, ଏକ ନୂତନ ଯୁବ ଆୟୋଗ ଗଠନ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ପ୍ରଦାନ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରେ।
ବିହାରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱାବଲମ୍ବନ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ମନେ ପକାଇ, ଯେଉଁଥିରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାରରେ ଯୁବ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଆଜିର ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରାଜ୍ୟର ଯୁବକ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଭାରତ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ଦେଶ ଏବଂ ବୌଦ୍ଧିକ ଶକ୍ତି ଏହାର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ସମ୍ପତ୍ତି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ଜାତୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହୁଏ ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ ଦିଏ, ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଭାବ ବହୁଗୁଣିତ ହୁଏ। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ଦେଶର ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରତିଭା, ସ୍ଥାନୀୟ ସମ୍ବଳ, ସ୍ଥାନୀୟ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଜ୍ଞାନର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଦାବି କରେ। ଏହି ମିଶନରେ ହଜାର ହଜାର ଆଇଟିଆଇର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଇଟିଆଇଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାୟ ୧୭୦ଟି ଟ୍ରେଡରେ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି ଏବଂ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୫ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଏହି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକରେ ତାଲିମ ପାଇ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ ଯୋଗ୍ୟତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗର୍ବର ସହ କହିଥିଲେ ଏହି ଦକ୍ଷତାଗୁଡ଼ିକ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାଷାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ, ଯାହା ଦ୍ବାରା ସହଜରେ ଭଲଭାବେ ବୁଝିହୁଏ । ଏହି ବର୍ଷ, ୧୦ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ଟ୍ରେଡ୍ ପରୀକ୍ଷାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୪୫ରୁ ଅଧିକଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଗ୍ରାମୀଣ ଏବଂ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ପୁରସ୍କାରପ୍ରାପ୍ତଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଛି । ସେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଝିଅ ଏବଂ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ହାସଲ କରିଥିବା ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଭାରତର ଆଇଟିଆଇଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଶିଳ୍ପ ଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଅଗ୍ରଣୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ କର୍ମଶାଳା ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି। ସରକାର ଆଇଟିଆଇ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନିରନ୍ତର ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ କେବଳ ୧୦,୦୦୦ଆଇଟିଆଇ ଥିଲା କିନ୍ତୁ ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରାୟ ୫,୦୦୦ ନୂତନ ଆଇଟିଆଇ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନର ଶିଳ୍ପ ଦକ୍ଷତା ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦଶ ବର୍ଷରେ ଭବିଷ୍ୟତର ଚାହିଦାକୁ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଟିଆଇ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ଏହି ସଂଯୋଜନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଆଇଟିଆଇ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଉଛି।" ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେତୁ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, ଯାହା ସାରା ଭାରତରେ ୧୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଇଟିଆଇ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନକୁ ଲାଭବାନ କରିବ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମାଧ୍ୟମରେ, ନୂତନ ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ଶିଳ୍ପ ତାଲିମ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭବିଷ୍ୟତର ଦକ୍ଷତା ଚାହିଦା, ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ଆଇଟିଆଇଗୁଡ଼ିକୁ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, "ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେତୁ ଯୋଜନା ଭାରତୀୟ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଦକ୍ଷତା ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ିବ।"
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଉପସ୍ଥିତ ବିହାରର ହଜାର ହଜାର ଯୁବକଙ୍କ ବିଷୟରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ପିଢ଼ି ହୁଏତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବୁଝି ପାରିବେ ନାହିଁ ଯେ ଅଢ଼େଇ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବରୁ ବିହାରରେ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା କିପରି ଭୁଶୁଡ଼ି ପଡ଼ିଥିଲା। ନା ଭଲ ଭାବରେ ସ୍କୁଲ ଖୋଲାଯାଉଥିଲା, ନା ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଉଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିତାମାତା ଚାହାଁନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପିଲାମାନେ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଂଚଳରେ ପାଠ ପଢ଼ନ୍ତୁ ଏବଂ ପ୍ରଗତି କରନ୍ତୁ। ତଥାପି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପିଲା ବିହାର ଛାଡି ବାରାଣସୀ, ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇ ଭଳି ସ୍ଥାନକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ। ସେ ଏହାକୁ ପ୍ରବାସର ପ୍ରକୃତ ଆରମ୍ଭ ବୋଲି କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ଗଛର ମୂଳ ପଚି ଯାଇଛି ତାକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ଏକ କଷ୍ଟକର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ସେ ବିରୋଧୀଙ୍କ କୁଶାସନରେ ବିହାରର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଏପରି ଏକ ଗଛ ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସୌଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ବିହାରର ଲୋକମାନେ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କୁ ଶାସନ ଦାୟିତ୍ୱ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମଗ୍ର ମେଣ୍ଟ ସରକାର ଦଳ ମିଶି ବିଚଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପୁନର୍ବାର ଟ୍ରାକକୁ ଆଣିବା ପାଇଁ କାମ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସେହି ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ଝଲକ ପ୍ରଦାନ କରେ।
ଆଜିର କୌଶଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ସମାରୋହରେ ବିହାରକୁ ଏକ ନୂତନ ଦକ୍ଷତା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଉପହାର ଦିଆଯାଇଥିବାରୁ ସେଥିରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟକୁ ଭାରତ ରତ୍ନ କର୍ପୁରୀ ଠାକୁରଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ରତ୍ନ କର୍ପୁରୀ ଠାକୁର ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଜୀବନକୁ ଜନସେବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ, ସମାଜର ସବୁଠାରୁ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କୌଶବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ମାଧ୍ୟମ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ବିହାରରେ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଆଇଆଇଟି ପାଟନାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିସ୍ତାର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ବିହାରରେ ଅନେକ ଅଗ୍ରଣୀ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନର ଆଧୁନିକୀକରଣ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଏନଆଇଟି ପାଟନାର ବିହତା କ୍ୟାମ୍ପସ ଏବେ ପ୍ରତିଭାବାନ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ଅଛି। ସେ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ, ପାଟନା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ମଣ୍ଡଳ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଛାପ୍ରାରେ ଜୟ ପ୍ରକାଶ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ନାଳନ୍ଦା ମୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି।
ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ସରକାର ବିହାରର ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କ ଉପରେ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷାର ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଛାତ୍ରମାନେ ଯେପରି ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଫିସ୍ ଦେବାରେ କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ନ ହୁଅନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିହାର ସରକାର ଛାତ୍ର କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରୁଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଶିକ୍ଷା ଋଣକୁ ସୁଧମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ପରିମାଣ ୧୮୦୦ ଟଙ୍କାରୁ ୩୬୦୦ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଯୁବ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଏବଂ ବିହାର ଏପରି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଅନୁପାତ ସର୍ବାଧିକ। ଯେତେବେଳେ ବିହାରର ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ। ତାଙ୍କ ସରକାର ବିହାରର ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।" ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବ ବିରୋଧୀ ସରକାର ତୁଳନାରେ ବିହାରର ଶିକ୍ଷା ବଜେଟ୍ ବହୁ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଆଜି, ବିହାରର ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ପଡ଼ାରେ ଗୋଟିଏ ସ୍କୁଲ ଅଛି ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ମେଡିକାଲ୍ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନ ବିହାରର ୧୯ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି। ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ବିହାରରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରର କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅଭାବ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ରାଜ୍ୟ ଜାତୀୟ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଇଭେଣ୍ଟ ଆୟୋଜନ କରୁଛି।
ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧିରେ ବିହାର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ଭିତରେ ୫୦ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତିକେବଳ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୧୦ ଲକ୍ଷ ସ୍ଥାୟୀ ସରକାରୀ ଚାକିରି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ଶିକ୍ଷକଙ୍କ ବଡ଼ ଧରଣର ନିଯୁକ୍ତି ଚାଲିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିହାରରେ ୨.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛି ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଛି।
ବିହାର ସରକାର ବର୍ତ୍ତମାନ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟ ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧିରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସଂଖ୍ୟା ତୁଳନାରେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଗୁଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସଂକଳ୍ପ ସ୍ପଷ୍ଟ - ବିହାରର ଯୁବକମାନେ ବିହାରରେ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ କାମ କରିବା ଉଚିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ଲାଭର ସମୟ। ସେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଚାଲିଥିବା ଜିଏସଟି ବଚତ ମହୋତ୍ସବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସେୟାର କରିଥିଲେ ଯେ ବାଇକ୍ ଏବଂ ସ୍କୁଟର ଉପରେ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ଯୋଗୁଁ ବିହାରର ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆନନ୍ଦର ଭାବନା ରହିଛି। ଅନେକ ଯୁବକ ଧନତେରସରେ ଏହି କ୍ରୟ କରିବାକୁ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିହାର ଏବଂ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଅଧିକାଂଶ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଜିଏସଟି ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସହିତ, ଏକ ଦେଶ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହୁଏ, ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ବିସ୍ତାର ହୁଏ। ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତକୁ "ଦୁର୍ବଳ ପାଞ୍ଚ" ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର କମ୍ ଥିଲା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ସୀମିତ ଥିଲା। ଆଜି, ଭାରତ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସହିତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ।" ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରପ୍ତାନିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଏମଏସଏମଇରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ଯାହା ଆଇଟିଆଇ-ପ୍ରଶିକ୍ଷିତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେଇଛି। ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକଙ୍କୁ ନିଜସ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକାଶଶୀଳ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୩୫ ନିୟୁତ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ସୁଯୋଗର ସମୟ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଜିନିଷର ବିକଳ୍ପ ଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଦକ୍ଷତା, ନବସୃଜନ ଏବଂ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ନାହିଁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସମସ୍ତ ଗୁଣ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଏକ ବିକାଶଶୀଳ ଭାରତର ଶକ୍ତି ହେବ, ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୟନ୍ତ ଚୌଧୁରୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ। ସେହିପରି ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାର, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜୁଏଲ ଓରାମ, ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ, ଶ୍ରୀ ସୁକାନ୍ତ ମଜୁମଦାର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ଐତିହାସିକ ଯୁବ ବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ୬୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ଯୁବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ସାରା ଦେଶରେ ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆୟୋଜିତ ଜାତୀୟ ଦକ୍ଷତା ସମାବର୍ତ୍ତନର ଚତୁର୍ଥ ସଂସ୍କରଣ, କୌଶଳ ଦୀକ୍ଷାନ୍ତ ସମାରୋହ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଶିଳ୍ପ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନରୁ ୪୬ ଜଣ ସର୍ବଭାରତୀୟ ଟପ୍ପରଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରାଯାଇଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୬୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ସହିତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାୟୋଜିତ ଯୋଜନା ପିଏମ-ସେତୁ (ଉନ୍ନତ ଆଇଟିଆଇ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ) ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ଯୋଜନାରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଏକ ହଜାର ସରକାରୀ ଆଇଟିଆଇକୁ ଏକ ହବ୍-ଏଣ୍ଡ-ସ୍ପୋକ୍ ମଡେଲରେ ଅପଗ୍ରେଡ୍ କରିବାର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୨୦୦ ହବ୍ ଆଇଟିଆଇ ଏବଂ ୮୦୦ ସ୍ପୋକ୍ ଆଇଟିଆଇ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ହବ୍ ହାରାହାରି ଚାରୋଟି ସ୍ପୋକ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ, ଯାହା ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଆଧୁନିକ ବାଣିଜ୍ୟ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଶିକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ସୁବିଧା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କ୍ଲଷ୍ଟର ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଆଙ୍କର ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାମାନେ ଏହି କ୍ଲଷ୍ଟରଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଚାଳନା କରିବେ, ବଜାର ଚାହିଦା ସହିତ ସମାନ ଫଳାଫଳ-ଭିତ୍ତିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ। ଏହି ହବ୍ଗୁଡ଼ିକରେ ନବସୃଜନ କେନ୍ଦ୍ର, ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ତାଲିମ ସୁବିଧା, ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ପ୍ଲେସମେଣ୍ଟ ସେବା ମଧ୍ୟ ରହିବ। ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ପାଟନା ଏବଂ ଦରଭଙ୍ଗାରେ ଆଇଟିଆଇ ଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୪ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକରେ ୪୦୦ ନବୋଦୟ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ୨୦୦ ଏକଲବ୍ୟ ମଡେଲ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ୧,୨୦୦ ବୃତ୍ତିଗତ ଦକ୍ଷତା ପ୍ରୟୋଗଶାଳା ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରୟୋଗଶାଳାଗୁଡ଼ିକ ଦୂରଦୂରାନ୍ତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳର ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସମେତ ଆଇଟି, ଅଟୋମୋଟିଭ୍, କୃଷି, ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ, ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଏବଂ ପର୍ୟ୍ୟଟନ ସମେତ ୧୨ଟି ଉଚ୍ଚ-ଚାହିଦା କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବେ। ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୦୨୦ ଏବଂ ସିବିଏସଇ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ସଙ୍ଗଠିତ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଶିଳ୍ପ-ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ୧,୨୦୦ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିହାରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ, ଯାହା ରାଜ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ପୁନଃନିର୍ମିତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ନିଶ୍ଚିତ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟତା ଭଟ୍ଟ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷ ସ୍ନାତକ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ମାସିକ ୧୦୦୦ ଟଙ୍କା ଭତ୍ତା ଏବଂ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପାଇଁ ମାଗଣା ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ମିଳିବ। ସେ ପୁନଃରୂପାୟିତ ବିହାର ଛାତ୍ର କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ୪ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଧମୁକ୍ତ ଶିକ୍ଷା ଋଣ ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାର ଆର୍ଥିକ ବୋଝକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରିବ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୩.୯୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ପୂର୍ବରୁ ୭,୮୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଋଣ ପାଇସାରିଛନ୍ତି। ରାଜ୍ୟରେ ଯୁବ ସଶକ୍ତିକରଣକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜ୍ୟର ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଶକ୍ତିକୁ ପରିଚାଳିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୮ ରୁ ୪୫ ବର୍ଷ ବୟସର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସାମ୍ବିଧାନିକ କମିଶନ, ବିହାର ଯୁବ କମିଶନକୁ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରରେ ଜନ ନାୟକ କର୍ପୁରୀ ଠାକୁର ଦକ୍ଷତା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କର୍ମଶକ୍ତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ-ମୁଖୀ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ସୁଯୋଗକୁ ଉନ୍ନତ କରିବାର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୦୨୦ ସହିତ ଜାରି ରଖି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରର ଚାରୋଟି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଯଥା ପାଟନା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ମାଧେପୁରାର ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ନାରାୟଣ ମଣ୍ଡଳ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଛାପ୍ରାର ଜୟ ପ୍ରକାଶ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ପାଟନାର ନାଳନ୍ଦା ମୁକ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ନୂତନ ଶୈକ୍ଷିକ ଏବଂ ଗବେଷଣା ସୁବିଧା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ୧୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ମୋଟ ଆବଣ୍ଟନ ସହିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ ଶୈକ୍ଷିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଉନ୍ନତ ପ୍ରୟୋଗଶାଳା, ଛାତ୍ରାବାସ ଏବଂ ବହୁବିଧ ଶିକ୍ଷାଦାନକୁ ସକ୍ଷମ କରି ୨୭,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏନଆଇଟି ପାଟନାର ବିହତା କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି। ୬,୫୦୦ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ କ୍ଷମତା ସହିତ, କ୍ୟାମ୍ପସରେ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ୫ଜି ୟୁଜ୍ କେସ୍ ଲ୍ୟାବ୍, ଇସ୍ରୋ ସହଯୋଗରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଏକ ଆଞ୍ଚଳିକ ମହାକାଶ ଏକାଡେମିକ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଏକ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ନଅଟି ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ସମର୍ଥନ କରିସାରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାର ସରକାରଙ୍କ ୪,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ନବନିଯୁକ୍ତ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବାଳକ/ବାଳିକା ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୯ମ ଏବଂ ୧୦ମ ଶ୍ରେଣୀର ୨୫ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ମାଧ୍ୟମରେ ୪୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଛାତ୍ରବୃତ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ, ଉଦ୍ୟୋଗୀତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରି, ସେମାନେ ଦେଶର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ବିହାର ଉପରେ ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ, ରାଜ୍ୟ ଦକ୍ଷ ମାନବଶକ୍ତିର ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ବିକାଶରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Kaushal Deekshant Samaroh launching youth-focused initiatives worth over Rs.62,000 crore
India is a country of knowledge and skill, this intellectual strength is our greatest power: PM
ITIs are not only premier institutions of industrial education, they are also the workshops of an Aatmanirbhar Bharat: PM
The PM-SETU Yojana will connect India's youth with the world's skill demands: PM
Bharat Ratna Karpoori Thakur Ji devoted his entire life to social service and the advancement of education, the skill university being established in his name will serve as a powerful means to carry forward that vision: PM
When the strength of the youth increases, the nation grows stronger: PM
04 OCT 2025 1:42PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched various youth-focused initiatives worth more than Rs.62,000 crore during Kaushal Deekshant Samaroh at Vigyan Bhawan in New Delhi today. Extending greetings to lakhs of students associated with ITIs across the country, as well as the students and teachers of Bihar, the Prime Minister recalled that a few years ago, the government initiated a new tradition of organizing large-scale convocation ceremonies for ITI students. He remarked that today marks another milestone in that tradition.
Prime Minister stated that today’s ceremony symbolizes the priority India accords to skill development. He announced the launch of two major initiatives for youth across the country in the fields of education and skill development. Shri Modi highlighted that under the ₹60,000 crore PM SETU scheme, ITIs will now be more robustly integrated with industries. He further informed that 1,200 skill labs have been inaugurated today across Navodaya Vidyalayas and Eklavya Model Schools nationwide.
Shri Modi shared that the initial plan for the event was to hold a convocation ceremony at Vigyan Bhawan. However, as he remarked, it turned into a grand celebration—“a case of gold adorned with embellishment”—with the proposal from Shri Nitish Kumar to elevate the occasion into a mega-festival. The Prime Minister highlighted that several schemes and projects have been dedicated to the youth of Bihar from this very platform. These include the establishment of a new Skill Training University in Bihar, expansion of facilities in other universities, the formation of a new Youth Commission, and the issuance of appointment letters for permanent government jobs to thousands of young individuals. He affirmed that these initiatives are a guarantee for a brighter future for Bihar’s youth.
Recalling the recent large-scale programme focused on employment and self-reliance for the women of Bihar, which witnessed participation from lakhs of sisters, Shri Modi remarked that today’s mega programme for youth empowerment in Bihar further reflects the priority their government accords to the youth and women of the state.
Emphasising that India is a nation of knowledge and skill, and this intellectual strength is its greatest asset, the Prime Minister remarked that when skills and knowledge align with national needs and contribute to fulfilling them, their impact multiplies manifold. He highlighted that the demand of the 21st century is to rapidly advance local talent, local resources, local skills, and local knowledge in accordance with the country’s requirements. Underscoring the significant role of thousands of ITIs in this mission, Shri Modi remarked that currently, ITIs offer training in nearly 170 trades, and over the past 11 years, more than 1.5 crore youth have been trained in these disciplines, gaining technical qualifications across diverse sectors. He noted with pride that these skills are imparted in local languages, enabling better understanding and accessibility. This year, over 10 lakh students participated in the All India Trade Test, and the Prime Minister had the opportunity to felicitate more than forty-five of them during the event.
Prime Minister expressed pride in the moment, noting that a large number of the awardees hail from rural and remote parts of India. He highlighted the presence of daughters and Divyang companions among them, and commended their hard-earned success through dedication and perseverance.
“India’s ITIs are not only premier institutions for industrial education but also serve as workshops for building an Atmanirbhar Bharat”, exclaimed the Prime Minister emphasising that the government is focused on both increasing the number of ITIs and continuously upgrading them. He noted that until 2014, there were only 10,000 ITIs in the country, but in the past decade, nearly 5,000 new ITIs have been established. Shri Modi highlighted that the ITI network is being prepared to meet current industry skill requirements and anticipate future demands over the next ten years. To strengthen this alignment, coordination between industry and ITIs is being enhanced. He announced the launch of the PM SETU scheme, which will benefit over 1,000 ITI institutions across India. Through this initiative, ITIs will be upgraded with new machinery, industry training experts, and curricula tailored to present and future skill demands. “The PM SETU scheme will also connect Indian youth with global skill requirements”, stated Shri Modi.
Noting that thousands of youth from Bihar have joined today’s programme, Shri Modi remarked that this generation may not fully grasp how the education system in Bihar was devastated two to two-and-a-half decades ago. Schools were not opened sincerely, nor were recruitments conducted. The Prime Minister emphasized that every parent wishes for their child to study and progress locally. However, due to compulsion, lakhs of children had to leave Bihar and migrate to places like Banaras, Delhi, and Mumbai. He identified this as the true beginning of migration.
Shri Modi remarked that reviving a tree whose roots have been infested is a formidable feat, and likened the condition of Bihar under opposition’s misgovernance to such a tree. He stated that fortunately, the people of Bihar entrusted Shri Nitish Kumar with the responsibility of governance, and the entire team of the coalition government worked collectively to restore the derailed systems. The Prime Minister affirmed that today’s programme offers a glimpse of that transformation.
Expressing satisfaction that Bihar has received a new Skill University during today’s Kaushal Convocation Ceremony, the PM noted that the government led by Shri Nitish Kumar has named the university after Bharat Ratna Jananayak Karpoori Thakur. Shri Modi highlighted that Bharat Ratna Karpoori Thakur dedicated his entire life to public service and the expansion of education, consistently advocating for the upliftment of the most disadvantaged sections of society. He affirmed that the Skill University named in his honour will serve as a powerful medium to advance that very vision.
Prime Minister stated that their governments at Center and State are consistently working to modernize Bihar’s educational institutions. He informed that infrastructure expansion has commenced at IIT Patna, and the modernization of several major educational institutions across Bihar has also begun. Shri Modi announced that the Bihta campus of NIT Patna has now been opened for talented students. Additionally, he highlighted that new academic infrastructure foundations have been laid at Patna University, Bhupendra Mandal University, Jai Prakash University in Chhapra, and Nalanda Open University.
Highlighting that alongside strengthening educational institutions, the government led by Shri Nitish Kumar is actively working to reduce the financial burden of education for Bihar’s youth, Shri Modi noted that efforts are being made to ensure students do not face difficulties in paying fees for higher education. He stated that the Bihar Government has been supporting students through the Student Credit Card scheme, and a major decision has now been taken to make the education loans under this scheme interest-free. Additionally, the Prime Minister announced that student scholarships have been increased from ₹1,800 to ₹3,600.
“India is among the world’s youngest nations, and Bihar is one of the states with the highest proportion of youth”, remarked the Prime Minister, emphasizing that when the potential of Bihar’s youth grows, the strength of the nation increases. He affirmed that their government is working with full commitment to further empower Bihar’s youth. Shri Modi further highlighted that compared to the Opposition government in the past, Bihar’s education budget has been increased manifold. Today, nearly every village and hamlet in Bihar has a school, and the number of engineering and medical colleges has also grown significantly. He informed that the Central Government has recently approved Kendriya Vidyalayas for 19 districts in Bihar. The Prime Minister recalled that there was a time when Bihar lacked international-level sports infrastructure, but today, national and international sports events are being held in the state.
Highlighting that over the past two decades, the Bihar Government has connected 50 lakh youth with employment opportunities within the state, Shri Modi noted that in recent years alone, nearly 10 lakh permanent government jobs have been provided to Bihar’s youth. He pointed to the education department as a prime example, where large-scale recruitment of teachers is underway. He informed that in the last two years, more than 2.5 lakh teachers have been appointed in Bihar, resulting in both employment for youth and a significant improvement in the quality of the education system.
Underlining that the Bihar Government is now working with new targets, Shri Modi highlighted that the state aims to create twice as many employment opportunities in the next five years as were generated over the past two decades. The Prime Minister affirmed that the resolve is clear—Bihar’s youth should find jobs and work within Bihar itself.
Prime Minister remarked that this is a time of double bonus for the youth of Bihar. He highlighted the ongoing GST Savings Festival across the country and shared that he was informed about the happiness among Bihar’s youth due to reduced GST on bikes and scooters. Many young individuals have even planned to make these purchases during Dhanteras. Shri Modi extended his congratulations to the youth of Bihar and the nation for the reduction in GST on most of their essential items.
“As skills grow, the nation becomes self-reliant, exports increase, and employment opportunities expand”, remarked the Prime Minister. He recalled that before 2014, India was labelled among the "Fragile Five" economies, marked by low growth and limited job creation. Today, India is progressing towards becoming a top-three global economy, with significant growth in manufacturing and employment. Shri Modi highlighted unprecedented growth in manufacturing and exports in sectors such as mobile phones, electronics, automobiles, and defence. He noted that this surge has led to remarkable job creation across large industries and MSMEs, greatly benefiting the youth, including those trained in ITIs. He emphasized that the Mudra Scheme has helped crores of young people start their own ventures. Additionally, the Prime Minister announced the implementation of the ₹1 lakh crore Pradhan Mantri Viksit Bharat Rozgar Yojana, which will assist approximately 3.5 crore youth in securing employment in the private sector.
Affirming that this is a time filled with opportunities for every youth in the country, the Prime Minister emphasized that while alternatives may exist for many things, there is no substitute for skill, innovation, and hard work. The Prime Minister concluded by remarking with conviction that all these qualities reside within India’s youth, and their strength will become the strength of a Viksit Bharat and extended his heartfelt best wishes to all.
Union Minister Shri Jayant Chaudhary was present among other dignitaries at the event. Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers, Shri Jual Oram, Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Sukanta Majumdar and other dignitaries had connected to the event through video conferencing.
Background
In a landmark initiative for youth development, Prime Minister Shri Narendra Modi unveiled various youth-focused initiatives worth more than Rs.62,000 crore in Vigyan Bhawan, New Delhi, giving a decisive push to education, skilling and entrepreneurship across the country. The programme also featured the Kaushal Deekshant Samaroh, the fourth edition of the National Skill Convocation, organized in accordance with the Prime Minister’s vision, where 46 All India Toppers from Industrial Training Institutes under the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship were felicitated
Prime Minister launched PM-SETU (Pradhan Mantri Skilling and Employability Transformation through Upgraded ITIs), a centrally sponsored scheme with an investment of Rs.60,000 crore. The scheme envisages the upgradation of 1,000 Government ITIs across the country in a hub-and-spoke model comprising 200 hub ITIs and 800 spoke ITIs. Each hub will be connected to four spokes on average, creating clusters equipped with advanced infrastructure, modern trades, digital learning systems and incubation facilities. Anchor Industry Partners will manage these clusters, ensuring outcome-based skilling aligned with market demand. Hubs will also house innovation centres, training-of-trainers facilities, production units and placement services, while spokes will focus on expanding access. Collectively, PM-SETU will redefine India’s ITI ecosystem, making it government-owned but industry-managed, with global co-financing support from the World Bank and Asian Development Bank. In the first phase of the scheme implementation there will be special focus on ITIs in Patna and Darbhanga.
Prime Minister inaugurated 1,200 Vocational Skill Labs established in 400 Navodaya Vidyalayas and 200 Eklavya Model Residential Schools across 34 States and Union Territories. These labs will equip students, including those in remote and tribal areas, with hands-on training in 12 high-demand sectors such as IT, automotive, agriculture, electronics, logistics and tourism. Aligned with the National Education Policy 2020 and CBSE curriculum, the project also involves the training of 1,200 vocational teachers to deliver industry-relevant learning and create an early foundation for employability.
A special emphasis of the programme will be on transformative projects in Bihar, reflecting the state’s rich legacy and youthful demographic. Prime Minister launched Bihar’s revamped Mukhyamantri Nishchay Svyam Sahayata Bhatta Yojana, under which nearly five lakh graduate youth every year will receive a monthly allowance of Rs.1,000 for two years, along with free skill training. He will also launch the redesigned Bihar Student Credit Card Scheme, which will provide completely interest-free education loans of up to Rs.4 lakh, significantly easing the financial burden of higher education. More than 3.92 lakh students have already availed loans worth more than Rs.7,880 crore under the scheme. Further strengthening youth empowerment in the state, Bihar Yuva Ayog, a statutory commission for people between the ages of 18 and 45, was formally inaugurated by the Prime Minister to channelise and harness the energies of the state’s young population.
Prime Minister also inaugurated the Jan Nayak Karpoori Thakur Skill University in Bihar, envisioned to impart industry-oriented courses and vocational education to create a globally competitive workforce.
Taking forward the National Education Policy 2020 with the vision to make higher education avenues better, Prime Minister laid the foundation stone for new academic and research facilities in four universities of Bihar namely Patna University, Bhupendra Narayan Mandal University in Madhepura, Jai Prakash Vishwavidyalaya in Chapra and Nalanda Open University in Patna, under the PM-USHA (Pradhan Mantri Uchchatar Shiksha Abhiyan). Together, these projects, with a total allocation of Rs. 160 crore, will benefit more than 27,000 students by enabling modern academic infrastructure, advanced laboratories, hostels and multidisciplinary learning.
Prime Minister dedicated to the nation the Bihta campus of NIT Patna. With the capacity to host 6,500 students, the campus houses advanced facilities including a 5G use case lab, a Regional Academic Centre for Space established in collaboration with ISRO, and an Innovation and Incubation Centre that has already supported nine start-ups.
Prime Minister also distributed appointment letters to more than 4,000 newly recruited candidates in the Government of Bihar and released Rs. 450 crore in scholarships through Direct Benefit Transfer to 25 lakh students of Class 9 and 10 under the Mukhyamantri Balak/Balika Scholarship Scheme.
The initiatives launched are expected to create significant opportunities for India’s youth. By integrating education, skill development, entrepreneurship, and improved infrastructure, they aim to support a solid foundation for the country’s progress. With a special focus on Bihar, the state is likely to develop as a centre for skilled manpower, contributing to growth both regionally and nationally.