Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Kaushal Deekshant Samaroh launching youth-focused initiatives worth over Rs.62,000 crore
India is a country of knowledge and skill, this intellectual strength is our greatest power: PM
ITIs are not only premier institutions of industrial education, they are also the workshops of an Aatmanirbhar Bharat: PM
The PM-SETU Yojana will connect India's youth with the world's skill demands: PM
Bharat Ratna Karpoori Thakur Ji devoted his entire life to social service and the advancement of education, the skill university being established in his name will serve as a powerful means to carry forward that vision: PM
When the strength of the youth increases, the nation grows stronger: PM
04 OCT 2025 1:42PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched various youth-focused initiatives worth more than Rs.62,000 crore during Kaushal Deekshant Samaroh at Vigyan Bhawan in New Delhi today. Extending greetings to lakhs of students associated with ITIs across the country, as well as the students and teachers of Bihar, the Prime Minister recalled that a few years ago, the government initiated a new tradition of organizing large-scale convocation ceremonies for ITI students. He remarked that today marks another milestone in that tradition.
Prime Minister stated that today’s ceremony symbolizes the priority India accords to skill development. He announced the launch of two major initiatives for youth across the country in the fields of education and skill development. Shri Modi highlighted that under the ₹60,000 crore PM SETU scheme, ITIs will now be more robustly integrated with industries. He further informed that 1,200 skill labs have been inaugurated today across Navodaya Vidyalayas and Eklavya Model Schools nationwide.
Shri Modi shared that the initial plan for the event was to hold a convocation ceremony at Vigyan Bhawan. However, as he remarked, it turned into a grand celebration—“a case of gold adorned with embellishment”—with the proposal from Shri Nitish Kumar to elevate the occasion into a mega-festival. The Prime Minister highlighted that several schemes and projects have been dedicated to the youth of Bihar from this very platform. These include the establishment of a new Skill Training University in Bihar, expansion of facilities in other universities, the formation of a new Youth Commission, and the issuance of appointment letters for permanent government jobs to thousands of young individuals. He affirmed that these initiatives are a guarantee for a brighter future for Bihar’s youth.
Recalling the recent large-scale programme focused on employment and self-reliance for the women of Bihar, which witnessed participation from lakhs of sisters, Shri Modi remarked that today’s mega programme for youth empowerment in Bihar further reflects the priority their government accords to the youth and women of the state.
Emphasising that India is a nation of knowledge and skill, and this intellectual strength is its greatest asset, the Prime Minister remarked that when skills and knowledge align with national needs and contribute to fulfilling them, their impact multiplies manifold. He highlighted that the demand of the 21st century is to rapidly advance local talent, local resources, local skills, and local knowledge in accordance with the country’s requirements. Underscoring the significant role of thousands of ITIs in this mission, Shri Modi remarked that currently, ITIs offer training in nearly 170 trades, and over the past 11 years, more than 1.5 crore youth have been trained in these disciplines, gaining technical qualifications across diverse sectors. He noted with pride that these skills are imparted in local languages, enabling better understanding and accessibility. This year, over 10 lakh students participated in the All India Trade Test, and the Prime Minister had the opportunity to felicitate more than forty-five of them during the event.
Prime Minister expressed pride in the moment, noting that a large number of the awardees hail from rural and remote parts of India. He highlighted the presence of daughters and Divyang companions among them, and commended their hard-earned success through dedication and perseverance.
“India’s ITIs are not only premier institutions for industrial education but also serve as workshops for building an Atmanirbhar Bharat”, exclaimed the Prime Minister emphasising that the government is focused on both increasing the number of ITIs and continuously upgrading them. He noted that until 2014, there were only 10,000 ITIs in the country, but in the past decade, nearly 5,000 new ITIs have been established. Shri Modi highlighted that the ITI network is being prepared to meet current industry skill requirements and anticipate future demands over the next ten years. To strengthen this alignment, coordination between industry and ITIs is being enhanced. He announced the launch of the PM SETU scheme, which will benefit over 1,000 ITI institutions across India. Through this initiative, ITIs will be upgraded with new machinery, industry training experts, and curricula tailored to present and future skill demands. “The PM SETU scheme will also connect Indian youth with global skill requirements”, stated Shri Modi.
Noting that thousands of youth from Bihar have joined today’s programme, Shri Modi remarked that this generation may not fully grasp how the education system in Bihar was devastated two to two-and-a-half decades ago. Schools were not opened sincerely, nor were recruitments conducted. The Prime Minister emphasized that every parent wishes for their child to study and progress locally. However, due to compulsion, lakhs of children had to leave Bihar and migrate to places like Banaras, Delhi, and Mumbai. He identified this as the true beginning of migration.
Shri Modi remarked that reviving a tree whose roots have been infested is a formidable feat, and likened the condition of Bihar under opposition’s misgovernance to such a tree. He stated that fortunately, the people of Bihar entrusted Shri Nitish Kumar with the responsibility of governance, and the entire team of the coalition government worked collectively to restore the derailed systems. The Prime Minister affirmed that today’s programme offers a glimpse of that transformation.
Expressing satisfaction that Bihar has received a new Skill University during today’s Kaushal Convocation Ceremony, the PM noted that the government led by Shri Nitish Kumar has named the university after Bharat Ratna Jananayak Karpoori Thakur. Shri Modi highlighted that Bharat Ratna Karpoori Thakur dedicated his entire life to public service and the expansion of education, consistently advocating for the upliftment of the most disadvantaged sections of society. He affirmed that the Skill University named in his honour will serve as a powerful medium to advance that very vision.
Prime Minister stated that their governments at Center and State are consistently working to modernize Bihar’s educational institutions. He informed that infrastructure expansion has commenced at IIT Patna, and the modernization of several major educational institutions across Bihar has also begun. Shri Modi announced that the Bihta campus of NIT Patna has now been opened for talented students. Additionally, he highlighted that new academic infrastructure foundations have been laid at Patna University, Bhupendra Mandal University, Jai Prakash University in Chhapra, and Nalanda Open University.
Highlighting that alongside strengthening educational institutions, the government led by Shri Nitish Kumar is actively working to reduce the financial burden of education for Bihar’s youth, Shri Modi noted that efforts are being made to ensure students do not face difficulties in paying fees for higher education. He stated that the Bihar Government has been supporting students through the Student Credit Card scheme, and a major decision has now been taken to make the education loans under this scheme interest-free. Additionally, the Prime Minister announced that student scholarships have been increased from ₹1,800 to ₹3,600.
“India is among the world’s youngest nations, and Bihar is one of the states with the highest proportion of youth”, remarked the Prime Minister, emphasizing that when the potential of Bihar’s youth grows, the strength of the nation increases. He affirmed that their government is working with full commitment to further empower Bihar’s youth. Shri Modi further highlighted that compared to the Opposition government in the past, Bihar’s education budget has been increased manifold. Today, nearly every village and hamlet in Bihar has a school, and the number of engineering and medical colleges has also grown significantly. He informed that the Central Government has recently approved Kendriya Vidyalayas for 19 districts in Bihar. The Prime Minister recalled that there was a time when Bihar lacked international-level sports infrastructure, but today, national and international sports events are being held in the state.
Highlighting that over the past two decades, the Bihar Government has connected 50 lakh youth with employment opportunities within the state, Shri Modi noted that in recent years alone, nearly 10 lakh permanent government jobs have been provided to Bihar’s youth. He pointed to the education department as a prime example, where large-scale recruitment of teachers is underway. He informed that in the last two years, more than 2.5 lakh teachers have been appointed in Bihar, resulting in both employment for youth and a significant improvement in the quality of the education system.
Underlining that the Bihar Government is now working with new targets, Shri Modi highlighted that the state aims to create twice as many employment opportunities in the next five years as were generated over the past two decades. The Prime Minister affirmed that the resolve is clear—Bihar’s youth should find jobs and work within Bihar itself.
Prime Minister remarked that this is a time of double bonus for the youth of Bihar. He highlighted the ongoing GST Savings Festival across the country and shared that he was informed about the happiness among Bihar’s youth due to reduced GST on bikes and scooters. Many young individuals have even planned to make these purchases during Dhanteras. Shri Modi extended his congratulations to the youth of Bihar and the nation for the reduction in GST on most of their essential items.
“As skills grow, the nation becomes self-reliant, exports increase, and employment opportunities expand”, remarked the Prime Minister. He recalled that before 2014, India was labelled among the "Fragile Five" economies, marked by low growth and limited job creation. Today, India is progressing towards becoming a top-three global economy, with significant growth in manufacturing and employment. Shri Modi highlighted unprecedented growth in manufacturing and exports in sectors such as mobile phones, electronics, automobiles, and defence. He noted that this surge has led to remarkable job creation across large industries and MSMEs, greatly benefiting the youth, including those trained in ITIs. He emphasized that the Mudra Scheme has helped crores of young people start their own ventures. Additionally, the Prime Minister announced the implementation of the ₹1 lakh crore Pradhan Mantri Viksit Bharat Rozgar Yojana, which will assist approximately 3.5 crore youth in securing employment in the private sector.
Affirming that this is a time filled with opportunities for every youth in the country, the Prime Minister emphasized that while alternatives may exist for many things, there is no substitute for skill, innovation, and hard work. The Prime Minister concluded by remarking with conviction that all these qualities reside within India’s youth, and their strength will become the strength of a Viksit Bharat and extended his heartfelt best wishes to all.
Union Minister Shri Jayant Chaudhary was present among other dignitaries at the event. Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers, Shri Jual Oram, Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Sukanta Majumdar and other dignitaries had connected to the event through video conferencing.
Background
In a landmark initiative for youth development, Prime Minister Shri Narendra Modi unveiled various youth-focused initiatives worth more than Rs.62,000 crore in Vigyan Bhawan, New Delhi, giving a decisive push to education, skilling and entrepreneurship across the country. The programme also featured the Kaushal Deekshant Samaroh, the fourth edition of the National Skill Convocation, organized in accordance with the Prime Minister’s vision, where 46 All India Toppers from Industrial Training Institutes under the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship were felicitated
Prime Minister launched PM-SETU (Pradhan Mantri Skilling and Employability Transformation through Upgraded ITIs), a centrally sponsored scheme with an investment of Rs.60,000 crore. The scheme envisages the upgradation of 1,000 Government ITIs across the country in a hub-and-spoke model comprising 200 hub ITIs and 800 spoke ITIs. Each hub will be connected to four spokes on average, creating clusters equipped with advanced infrastructure, modern trades, digital learning systems and incubation facilities. Anchor Industry Partners will manage these clusters, ensuring outcome-based skilling aligned with market demand. Hubs will also house innovation centres, training-of-trainers facilities, production units and placement services, while spokes will focus on expanding access. Collectively, PM-SETU will redefine India’s ITI ecosystem, making it government-owned but industry-managed, with global co-financing support from the World Bank and Asian Development Bank. In the first phase of the scheme implementation there will be special focus on ITIs in Patna and Darbhanga.
Prime Minister inaugurated 1,200 Vocational Skill Labs established in 400 Navodaya Vidyalayas and 200 Eklavya Model Residential Schools across 34 States and Union Territories. These labs will equip students, including those in remote and tribal areas, with hands-on training in 12 high-demand sectors such as IT, automotive, agriculture, electronics, logistics and tourism. Aligned with the National Education Policy 2020 and CBSE curriculum, the project also involves the training of 1,200 vocational teachers to deliver industry-relevant learning and create an early foundation for employability.
A special emphasis of the programme will be on transformative projects in Bihar, reflecting the state’s rich legacy and youthful demographic. Prime Minister launched Bihar’s revamped Mukhyamantri Nishchay Svyam Sahayata Bhatta Yojana, under which nearly five lakh graduate youth every year will receive a monthly allowance of Rs.1,000 for two years, along with free skill training. He will also launch the redesigned Bihar Student Credit Card Scheme, which will provide completely interest-free education loans of up to Rs.4 lakh, significantly easing the financial burden of higher education. More than 3.92 lakh students have already availed loans worth more than Rs.7,880 crore under the scheme. Further strengthening youth empowerment in the state, Bihar Yuva Ayog, a statutory commission for people between the ages of 18 and 45, was formally inaugurated by the Prime Minister to channelise and harness the energies of the state’s young population.
Prime Minister also inaugurated the Jan Nayak Karpoori Thakur Skill University in Bihar, envisioned to impart industry-oriented courses and vocational education to create a globally competitive workforce.
Taking forward the National Education Policy 2020 with the vision to make higher education avenues better, Prime Minister laid the foundation stone for new academic and research facilities in four universities of Bihar namely Patna University, Bhupendra Narayan Mandal University in Madhepura, Jai Prakash Vishwavidyalaya in Chapra and Nalanda Open University in Patna, under the PM-USHA (Pradhan Mantri Uchchatar Shiksha Abhiyan). Together, these projects, with a total allocation of Rs. 160 crore, will benefit more than 27,000 students by enabling modern academic infrastructure, advanced laboratories, hostels and multidisciplinary learning.
Prime Minister dedicated to the nation the Bihta campus of NIT Patna. With the capacity to host 6,500 students, the campus houses advanced facilities including a 5G use case lab, a Regional Academic Centre for Space established in collaboration with ISRO, and an Innovation and Incubation Centre that has already supported nine start-ups.
Prime Minister also distributed appointment letters to more than 4,000 newly recruited candidates in the Government of Bihar and released Rs. 450 crore in scholarships through Direct Benefit Transfer to 25 lakh students of Class 9 and 10 under the Mukhyamantri Balak/Balika Scholarship Scheme.
The initiatives launched are expected to create significant opportunities for India’s youth. By integrating education, skill development, entrepreneurship, and improved infrastructure, they aim to support a solid foundation for the country’s progress. With a special focus on Bihar, the state is likely to develop as a centre for skilled manpower, contributing to growth both regionally and nationally.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কৌশল দীক্ষান্ত সমাৰোহ সম্বোধনেৰে ৬২,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ যুৱ-কেন্দ্ৰিক পদক্ষেপৰাজিৰ শুভাৰম্ভ কৰে
ভাৰত এখনি জ্ঞান আৰু দক্ষতাৰ দেশ, এই বৌদ্ধিক শক্তিয়েই হৈছে আমাৰ সৰ্ববৃহৎ শক্তিঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আইটিআই সমূহ কেৱল ঔদ্যোগিক শিক্ষাৰ আগশাৰীৰ প্ৰতিষ্ঠানেই নহয়, বৰঞ্চ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ একো-একোখন কৰ্মশালাওঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
পিএম-সেতু যোজনাই ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিশ্বৰ দক্ষতাৰ চাহিদাৰ সৈতে সংযোগ কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰত ৰত্ন কৰ্পূৰী ঠাকুৰ জীয়ে ওৰেটো জীৱন সমাজ সেৱা আৰু শিক্ষাৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছিল, তেওঁৰ নামত প্ৰতিষ্ঠা হোৱা দক্ষতা বিশ্ববিদ্যালয়ে সেই দৃষ্টিভংগীক আগুৱাই নিয়াৰ এক শক্তিশালী মাধ্যম হিচাপে কাম কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
04 OCT 2025 1:42PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত আয়োজিত কৌশল দীক্ষান্ত সমাৰোহত অংশগ্ৰহণেৰে ৬২,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ভিন্ন যুৱ-কেন্দ্ৰিক পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰে। প্রধানমন্ত্রীগৰাকীয়ে সমগ্ৰ দেশৰ আইটিআই সমূহৰ সৈতে জড়িত লাখ-লাখ ছাত্র-ছাত্রীৰ লগতে বিহাৰৰ ছাত্র-ছাত্রী আৰু শিক্ষক-শিক্ষয়িত্রীসকলক শুভেচ্ছা জ্ঞাপনেৰে কয় যে কেইবছৰমান পূর্বে চৰকাৰে আইটিআই সমূহৰ ছাত্র-ছাত্রী সকলৰ বাবে বৃহৎ-পৰিসৰৰ সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠান আয়োজনৰ এক নতুন পৰম্পৰা আৰম্ভ কৰিছিল। তেখেতে আজি সেই পৰম্পৰাৰেই আন এক মাইলৰ খুঁটি স্থাপন হৈছে বুলি কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজিৰ এই অনুষ্ঠান ভাৰতে দক্ষতা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কাৰ্য্যৰ প্ৰতীক। তেখেতে সমগ্ৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত দুটা বৃহৎ পদক্ষেপ আৰম্ভৰ কথা ঘোষণা কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৬০,০০০ কোটি টকা মূল্যৰ পিএম সেতু (PM SETU) আঁচনিৰ অধীনত আইটিআইসমূহ এতিয়া উদ্যোগসমূহৰ সৈতে অধিক গভীৰভাৱে সংযুক্ত হৈ পৰিব। তেখেতে আৰু কয় যে সমগ্ৰ দেশজুৰি সমগ্ৰ নৱোদয় বিদ্যালয় আৰু একলব্য আদৰ্শ বিদ্যালয় সমূহত আজি ১,২০০ টা স্কিল লেব উদ্বোধন কৰা হৈছে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই অনুষ্ঠানৰ প্ৰাৰম্ভিক পৰিকল্পনা আছিল বিজ্ঞান ভৱনত সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত কৰা। কিন্তু তেখেতে কয় যে শ্ৰী নীতিশ কুমাৰৰ পৰা এই অনুষ্ঠানক বৃহৎ-উৎসৱলৈ উন্নীতকৰণৰ প্ৰস্তাৱ লাভৰ লগে-লগে এয়া এক বৃহৎ উদযাপনলৈ ৰূপান্তৰিত হ’ল। এই মঞ্চৰ পৰাই বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে একাধিক আঁচনি আৰু প্ৰকল্প উৎসৰ্গা কৰা হৈছে বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। ইয়াৰ ভিতৰত বিহাৰত নতুন দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন, আন বিশ্ববিদ্যালয়সমূহত সুবিধাৰ সম্প্ৰসাৰণ, নতুন যুৱ আয়োগ গঠন, হাজাৰ-হাজাৰ যুৱক-যুৱতীক স্থায়ী চৰকাৰী চাকৰিৰ বাবে নিযুক্তি পত্ৰ প্ৰদান কৰা আদি। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই পদক্ষেপসমূহ হৈছে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ এটি উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ নিশ্চয়তা।
শেহতীয়াকৈ বিহাৰৰ মহিলাসকলৰ বাবে নিয়োগ আৰু আত্ম-নিৰ্ভৰতাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা বৃহৎ-পৰিসৰৰ কাৰ্য্যসূচী ৰূপায়ণৰ কথা উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ইয়াত লাখ-লাখ ভগ্নীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিহাৰৰ যুৱ সবলীকৰণৰ বাবে আজিৰ বৃহৎ কাৰ্য্যসূচীয়ে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে ৰাজ্যখনৰ যুৱক-যুৱতী আৰু মহিলাসকলক প্ৰদান কৰা অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কাৰ্য্যকে প্ৰতিফলিত কৰিছে।
ভাৰত এখনি জ্ঞান আৰু দক্ষতাৰ দেশ, এই বৌদ্ধিক শক্তিয়েই হৈছে আমাৰ সৰ্ববৃহৎ শক্তি বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে দক্ষতা আৰু জ্ঞান ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে সংপৃক্ত হৈ পৰা আৰু সেয়া পৰিপূৰণত অৰিহণা যোগোৱা মাত্ৰেকে ইয়াৰ প্ৰভাৱ বহুগুণে বৃদ্ধি পায়। তেখেতে কয় যে একবিংশ শতিকাৰ প্ৰয়োজন হৈছে দেশৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি স্থানীয় প্ৰতিভা, স্থানীয় সম্পদ, স্থানীয় দক্ষতা আৰু স্থানীয় জ্ঞানক দ্ৰুতগতিত আগুৱাই নিয়া। এই অভিযানত হাজাৰ-হাজাৰ আইটিআইৰ উল্লেখযোগ্য ভূমিকাত আলোকপাতেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বৰ্তমান আইটিআই সমূহে প্ৰায় ১৭০ টা ট্ৰেডৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰে আৰু বিগত ১১ বছৰত ১.৫ কোটিৰো অধিক যুৱক-যুৱতীক এই ট্ৰেডসমূহত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছে, তেওঁলোকে ভিন্ন খণ্ডত কাৰিকৰী অৰ্হতা লাভ কৰিছে। তেখেতে গৌৰৱেৰে উল্লেখ কৰে যে এই দক্ষতাসমূহ স্থানীয় ভাষাত প্ৰদান কৰা হয়, ইয়াৰ ফলত গভীৰ বুজাবুজি আৰু সুলভতা সম্ভৱ হৈছে। এইবাৰ সৰ্বভাৰতীয় ট্ৰেড পৰীক্ষাত ১০ লাখৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই অনুষ্ঠানত ইয়াৰে পঞ্চল্লিশজনৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক সম্বৰ্ধনা জনোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে বুলি কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বঁটাপ্ৰাপকসকলৰ গৰিষ্ঠ সংখ্যক ভাৰতৰ গ্ৰামাঞ্চল আৰু দুৰ্গম অঞ্চলসমূহৰ পৰা আহিছে। তেওঁলোকৰ মাজত কন্যা আৰু দিব্যাংগসকলৰ উপস্থিতিৰ কথা উল্লেখেৰে নিষ্ঠা আৰু অধ্যৱসায়ৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ কষ্টোপাৰ্জিত সফলতাক প্ৰশংসা কৰে।
“আইটিআই সমূহ কেৱল ঔদ্যোগিক শিক্ষাৰ আগশাৰীৰ প্ৰতিষ্ঠানেই নহয়, বৰঞ্চ আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ একো-একোখন কৰ্মশালাও” বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে চৰকাৰে আইটিআইৰ সংখ্যা বৃদ্ধি আৰু নিৰন্তৰ উন্নীতকৰণ উভয় কাৰ্য্যতে মনোনিৱেশ কৰিছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে ২০১৪-লৈকে দেশত মাত্ৰ ১০ হাজাৰ আইটিআই আছিল যদিও বিগত দশকত প্ৰায় ৫ হাজাৰ নতুন আইটিআই স্থাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে আইটিআই নেটৱৰ্কক বৰ্তমানৰ উদ্যোগ দক্ষতাৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ আৰু অহা দহ বছৰৰ ভিতৰত ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীৰ আগজাননী প্ৰদান কৰিবলৈ সাজু কৰা হৈছে। এই কাৰ্য্যক শক্তিশালী কৰিবলৈ উদ্যোগ আৰু আইটিআই সমূহৰ মাজত সমন্বয় বৃদ্ধি কৰা হৈছে। তেখেতে পিএম সেতু আঁচনি মুকলি কৰাৰ কথা ঘোষণাৰে কয় যে ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত সমগ্ৰ ভাৰতৰ ১,০০০ ৰো অধিক আইটিআই প্ৰতিষ্ঠান উপকৃত হ’ব। এই পদক্ষেপৰ জৰিয়তে আইটিআইসমূহক নতুন যন্ত্ৰপাতি, উদ্যোগ প্ৰশিক্ষণ বিশেষজ্ঞ আৰু বৰ্তমান তথা ভৱিষ্যতৰ দক্ষতাৰ চাহিদাৰ অনুকূল পাঠ্যক্ৰমৰে উন্নীত কৰা হ’ব। “পিএম-সেতু যোজনাই ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলক বিশ্বৰ দক্ষতাৰ চাহিদাৰ সৈতে সংযোগ কৰিব”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
আজিৰ কাৰ্য্যসূচীত বিহাৰৰ হাজাৰ-হাজাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে যোগদান কৰা বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই প্ৰজন্মই হয়তো সম্পূৰ্ণৰূপে বুজিব নোৱাৰিব যে বিহাৰৰ শিক্ষা ব্যৱস্থা কেনেকৈ দুইৰ পৰা ডেৰ-দুই দশক পূৰ্বে বিধ্বস্ত হৈ পৰিছিল। তেতিয়া আন্তৰিকতাৰে বিদ্যালয় খোলা হোৱা নাছিল, নিযুক্তিও প্ৰদান কৰা হোৱা নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰতিজন অভিভাৱকে নিজৰ সন্তানে স্থানীয়ভাৱে পঢ়া-শুনা আৰু অগ্ৰগতি লাভ কৰাটো কামনা কৰে। কিন্তু বাধ্যবাধকতাৰ বাবে লাখ-লাখ শিশুৱে বিহাৰ এৰি বাৰাণসী, দিল্লী, মুম্বাই আদি ঠাইলৈ প্ৰব্ৰজন কৰিবলগীয়া হৈছিল। তেখেতে ইয়াক প্ৰব্ৰজনৰ প্ৰকৃত আৰম্ভণি বুলি অভিহিত কৰে।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় কয় যে শিপা আক্ৰান্ত হোৱা এজোপা গছক পুনৰুজ্জীৱিত কৰাটো এক বিশাল কৃতিত্ব আৰু তেখেতে বিৰোধীৰ অপশাসনৰ অধীনত বিহাৰৰ অৱস্থাক এনে গছৰ সৈতে তুলনা কৰে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে সৌভাগ্যক্ৰমে বিহাৰৰ জনসাধাৰণে শ্ৰী নীতিশ কুমাৰক শাসনৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰিলে আৰু মিত্ৰজোঁট চৰকাৰৰ সমগ্ৰ টীমটোৱে সামূহিকভাৱে পথৰ পৰা আঁতৰি যোৱা ব্যৱস্থাসমূহক পুনৰুদ্ধাৰ কৰিবলৈ কাম কৰিলে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে আজিৰ কাৰ্য্যসূচীয়ে সেই ৰূপান্তৰৰ আভাস প্ৰদান কৰে।
আজিৰ কৌশল সমাৱৰ্তন অনুষ্ঠানত বিহাৰে নতুন দক্ষতা বিশ্ববিদ্যালয় লাভত সন্তুষ্টি প্ৰকাশেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে শ্ৰী নীতিশ কুমাৰৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে ভাৰত ৰত্ন জননায়ক কৰ্পূৰী ঠাকুৰৰ নামেৰে বিশ্ববিদ্যালয়খনৰ নাম ৰাখিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰত ৰত্ন কৰ্পূৰী ঠাকুৰে সমাজৰ অতিশয় বঞ্চিত শ্ৰেণীৰ উত্থানৰ বাবে ধাৰাবাহিকভাৱে প্ৰয়াস গ্ৰহণেৰে ওৰেটো জীৱন জনসেৱা আৰু শিক্ষাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিছিল। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে তেওঁৰ সন্মানত নামকৰণ কৰা দক্ষতা বিশ্ববিদ্যালয়খনে সেই দৃষ্টিভংগীকে আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত এক শক্তিশালী মাধ্যম হিচাপে কাম কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ তেওঁলোকৰ চৰকাৰে বিহাৰৰ শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক আধুনিকীকৰণৰ বাবে ধাৰাবাহিকভাৱে কাম কৰি আছে। তেখেতে অৱগত কৰে যে আইআইটি-পাটনাত আন্তঃগাঁথনি সম্প্ৰসাৰণৰ কাম আৰম্ভ হৈছে আৰু সমগ্ৰ বিহাৰৰ কেইবাখনো আগশাৰীৰ শিক্ষানুষ্ঠানৰ আধুনিকীকৰণো আৰম্ভ হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰে যে এনআইটি-পাটনাৰ বিহটা কেম্পাছক এতিয়া প্ৰতিভাৱান ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ বাবে মুকলি কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও তেখেতে কয় যে পাটনা বিশ্ববিদ্যালয়, ভূপেন্দ্ৰ মণ্ডল বিশ্ববিদ্যালয়, ছাপৰাৰ জয় প্ৰকাশ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু নালন্দা মুক্ত বিশ্ববিদ্যালয়ত নতুন শৈক্ষিক আন্তঃগাঁথনিৰ ভেটি স্থাপন কৰা হৈছে।
শিক্ষানুষ্ঠানসমূহক সুদৃঢ়কৰণৰ সমান্তৰালভাৱে শ্ৰী নীতিশ কুমাৰৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ শিক্ষা গ্ৰহণৰ আৰ্থিক বোজা লাঘৱৰ অৰ্থে সক্ৰিয়ভাৱে কাম কৰি আছে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকল যাতে উচ্চ শিক্ষা গ্ৰহণৰ বেলিকা মাচুল পৰিশোধৰ ক্ষেত্ৰত অসুবিধাৰ সন্মুখীন নহয়, তাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা হৈছে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে বিহাৰ চৰকাৰে ষ্টুডেন্ট ক্ৰেডিট কাৰ্ড আঁচনিৰ জৰিয়তে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক সহায় কৰি আহিছে আৰু এই আঁচনিৰ অধীনত শিক্ষা ঋণক সুত-মুক্তকৰণৰ বাবে এতিয়া এক বৃহৎ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ছাত্ৰ বৃত্তি ১,৮০০ টকাৰ পৰা ৩,৬০০ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে বুলি ঘোষণা কৰে।
“ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ সৰ্বাধিক যুৱ সমাজ থকা ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ অন্যতম আৰু বিহাৰ হৈছে যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৰ্বাধিক অনুপাত থকা ৰাজ্যসমূহৰ অন্যতম” বুলি উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি পোৱা মাত্ৰেকে ৰাষ্ট্ৰখনৰ শক্তি বৃদ্ধি পায়। তেখেতে দৃঢ়তাৰে কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলক অধিক সবলীকৰণৰ বাবে সম্পূৰ্ণ দায়বদ্ধতাৰে কাম কৰি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে আৰু কয় যে পূৰ্বৰ বিৰোধী চৰকাৰৰ তুলনাত এতিয়া বিহাৰৰ শিক্ষা বাজেট বহুগুণে বৃদ্ধি কৰা হৈছে। আজি বিহাৰৰ প্ৰায় প্ৰতিখন গাঁৱতে এখন বিদ্যালয় আছে, অভিযান্ত্ৰিক আৰু চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যাও যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। তেখেতে অৱগত কৰে যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে শেহতীয়াকৈ বিহাৰৰ ১৯ খন জিলাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় বিদ্যালয়ত অনুমোদন জনাইছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিহাৰত পূৰ্বে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্য্যায়ৰ ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনিৰ অভাৱ আছিল যদিও আজি ৰাজ্যখনত ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈ আছে।
বিগত দুটা দশকত বিহাৰ চৰকাৰে ৰাজ্যখনৰ ৫০ লাখ যুৱক-যুৱতীক নিয়োগৰ সুযোগৰ সৈতে সংযোগ কৰা বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে কেৱল যোৱা বছৰ কেইটাতে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰায় ১০ লাখ স্থায়ী চৰকাৰী চাকৰি প্ৰদান কৰা হৈছে। তেখেতে শিক্ষা বিভাগক এক প্ৰধান উদাহৰণ হিচাপে অভিহিতকৰণেৰে কয় যে বৃহৎ পৰিসৰৰ শিক্ষক নিযুক্তি প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত আছে। তেখেতে জনোৱা মতে, বিগত দুবছৰত বিহাৰত ২.৫ লাখৰো অধিক শিক্ষক নিযুক্তি প্ৰদান কৰা হৈছে, ইয়াৰ ফলত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপন সৃষ্টি আৰু শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ মানদণ্ডৰ যথেষ্ট অগ্ৰগতি উভয় কাৰ্য্যই সাধন হৈছে।
বিহাৰ চৰকাৰে এতিয়া নতুন লক্ষ্যৰে কাম কৰি আছে বুলি উল্লেখেৰে শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ৰাজ্যখনে বিগত দুটা দশকত সৃষ্টি হোৱাতকৈ দুগুণ নিয়োগৰ সুযোগ অনাগত পাঁচ বছৰত সৃষ্টিৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে ইয়াৰ অৰ্থে সংকল্পটো স্পষ্ট— যে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বিহাৰতে নিয়োগৰ সুযোগ লাভ কৰিব লাগে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলে এয়া দুগুণ বানচ লাভৰ সময়। তেখেতে সমগ্ৰ দেশতে অব্যাহত জিএছটি সঞ্চয় উৎসৱত আলোকপাতেৰে বাইক আৰু স্কুটাৰৰ জিএছটি হ্ৰাসৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত যি সুখানুভূতিৰ মনোভাৱ প্ৰকাশ পাইছে, সেই সম্পৰ্কে কয়। তেখেতে কয় যে আনকি বহু যুৱক-যুৱতী তথা ব্যক্তিয়ে ধনতেৰাছৰ সময়ত এয়া ক্ৰয়ৰ পৰিকল্পনাও কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে বিহাৰৰ যুৱক-যুৱতী আৰু দেশবাসীক তেওঁলোকৰ অধিকাংশ অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ জিএছটি হ্ৰাসৰ ব্যৱস্থাৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে।
“দক্ষতা বৃদ্ধিৰ লগে লগে ৰাষ্ট্ৰ এখন আত্ম-নিৰ্ভৰ হৈ পৰে, ৰপ্তানি বৃদ্ধি পায় আৰু নিয়োগৰ সুযোগ সম্প্ৰসাৰিত হয়”, প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়। তেখেতে কয় যে ২০১৪-ৰ আগতে ভাৰতৰ ওপৰত "ফ্ৰেজিল ফাইভ" অৰ্থনীতিৰ লেবেল লগোৱা হৈছিল, কিয়নো সেই সময়ত বিকাশৰ গতি মন্থৰ হৈ পৰিছিল আৰু সীমিত সংখ্যক নিয়োগহে সৃষ্টি হৈছিল। কিন্তু আজি ভাৰত শীৰ্ষ তিনি বিশ্ব অৰ্থনীতি হোৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছে, উৎপাদন আৰু কৰ্মসংস্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে ম’বাইল ফোন, ইলেক্ট্ৰনিকছ, অট’ম’বাইল আৰু প্ৰতিৰক্ষাৰ দৰে খণ্ডত উৎপাদন আৰু ৰপ্তানিৰ অভূতপূৰ্ব বৃদ্ধি কাৰ্য্যত আলোকপাত কৰে। তেখেতে উল্লেখ কৰে যে এই উত্থানে বৃহৎ উদ্যোগ আৰু এমএছএমই-সমূহত উল্লেখযোগ্য নিয়োগ সৃষ্টি কৰিছে, ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত আইটিআইত প্ৰশিক্ষণপ্ৰাপ্ত যুৱক-যুৱতীসকলো বহুখিনি উপকৃত হৈছে। তেখেতে কয় যে মুদ্ৰা আঁচনিখনে কোটি-কোটি যুৱক-যুৱতীক নিজাকৈ উদ্যোগ আৰম্ভত সহায় কৰিছে। ইয়াৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১ লাখ কোটি টকাৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী বিকশিত ভাৰত ৰোজগাৰ যোজনা ৰূপায়ণৰ কথা ঘোষণা কৰে, যি আঁচনিয়ে প্ৰায় ৩.৫ কোটি যুৱক-যুৱতীৰ ব্যক্তিগত খণ্ডত কৰ্মসংস্থাপন নিশ্চিতকৰণত সহায় কৰিব।
এয়া দেশৰ প্ৰতিগৰাকী যুৱক-যুৱতীৰ বাবে সুযোগেৰে ভৰা সময় বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে বহু কথাৰ বিকল্প থাকিব পাৰে যদিও দক্ষতা, উদ্ভাৱন আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ কোনো বিকল্প নাই। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এই সকলোবোৰ গুণ ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত আছে বুলি দৃঢ়তাৰে উল্লেখেৰে এই শক্তিয়েই এখনি বিকশিত ভাৰতৰ শক্তি হৈ পৰিব বুলি কৈ সকলোকে আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপনেৰে তেখেতৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে।
এই কাৰ্য্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী জয়ন্ত চৌধাৰীকে প্ৰমুখ্য কৰি বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে। বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী নীতিশ কুমাৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী জুৱেল ওৰাম, শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং, শ্ৰী সুকান্ত মজুমদাৰকে প্ৰমুখ্য কৰি ভালে কেইগৰাকী গণ্য-মান্য ব্যক্তিয়ে ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে ইয়াত ভাগ লয়।
পটভূমি
যুৱ সমাজৰ বিকাশৰ অৰ্থে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ স্বৰূপে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত ৬২,০০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ভিন্ন যুৱ-কেন্দ্ৰিক পদক্ষেপৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই পদক্ষেপৰাজিয়ে সমগ্ৰ দেশতে শিক্ষা, দক্ষতা আৰু উদ্যমিতাক এক নিৰ্ণায়ক উদ্দীপনা প্ৰদান কৰিব। এই কাৰ্য্যসূচীতে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ দৃষ্টিভংগী অনুসৰি আয়োজন কৰা ৰাষ্ট্ৰীয় দক্ষতা সমাৱৰ্তনৰ চতুৰ্থ সংস্কৰণ কৌশল দীক্ষান্ত সমাৰোহত দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্যমিতা মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ ঔদ্যোগিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ ৪৬ গৰাকী সৰ্বভাৰতীয় টপাৰক সম্বৰ্ধনা জনোৱা হয়।
ইয়াতে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৬০,০০০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে কেন্দ্ৰীয়ভাৱে পৃষ্ঠপোষকতা কৰা আঁচনি পিএম-সেতু (PM-SETU: Pradhan Mantri Skilling and Employability Transformation through Upgraded ITIs)-ৰ শুভাৰম্ভ কৰে। এই আঁচনিখনৰ জৰিয়তে ২০০ হাব আইটিআই আৰু ৮০০ স্প’ক আইটিআইক সামৰি হাব-এণ্ড-স্প’ক মডেলত সমগ্ৰ দেশৰে ১,০০০ চৰকাৰী আইটিআইক উন্নীতকৰণৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। প্ৰতিটো হাবক গড়ে চাৰিটা স্প’কৰ সৈতে সংযোগ কৰা হ’ব, ইয়াৰ ফলত উন্নত আন্তঃগাঁথনি, আধুনিক ট্ৰেড, ডিজিটেল লাৰ্নিং চিষ্টেম আৰু ইনকিউবেচন সুবিধাৰে সজ্জিত ক্লাষ্টাৰৰ সৃষ্টি হ’ব। এংকৰ উদ্যোগ অংশীদাৰসকলে এই ক্লাষ্টাৰসমূহ পৰিচালনা কৰিব, বজাৰৰ চাহিদাৰ সৈতে সামঞ্জস্যপূৰ্ণ ফলাফলভিত্তিক দক্ষতা নিশ্চিত কৰিব। হাবসমূহত উদ্ভাৱন কেন্দ্ৰ, প্ৰশিক্ষকৰ প্ৰশিক্ষণৰ সুবিধা, উৎপাদন ইউনিট আৰু প্লেচমেন্ট সেৱাও থাকিব। আনহাতে স্প’কত প্ৰৱেশ সম্প্ৰসাৰণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব। সামূহিকভাৱে পিএম-সেতুৱে ভাৰতৰ আইটিআই বাতাবৰণক পুনৰ সংজ্ঞায়িত কৰিব, ইয়াক চৰকাৰী মালিকানাধীন কিন্তু উদ্যোগ পৰিচালিত কৰি তুলিব, বিশ্ব বেংক আৰু এছিয়ান ডেভেলপমেন্ট বেংকৰ পৰা বিশ্বব্যাপী সহযোগী বিত্তীয় সমৰ্থনৰ জৰিয়তে এই কাৰ্য্যসূচী ৰূপায়ণ কৰা হ’ব। আঁচনিখন ৰূপায়ণৰ প্ৰথম পৰ্য্যায়ত পাটনা আৰু দ্বাৰভাঙাৰ আইটিআই সমূহত বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৩৪ খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৪০০ খন নৱোদয় বিদ্যালয় আৰু ২০০ খন একলব্য আদৰ্শ আৱাসিক বিদ্যালয়ত স্থাপন কৰা ১,২০০ টা বৃত্তিমূলক দক্ষতা লেব উদ্বোধন কৰে। এই লেবসমূহে দুৰ্গম আৰু জনজাতীয় অঞ্চলৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলকে প্ৰমুখ্য কৰি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক আইটি, অট’ম’টিভ, কৃষি, ইলেক্ট্ৰনিকছ, লজিষ্টিক আৰু পৰ্যটনৰ দৰে ১২ টা অধিক চাহিদাৰ খণ্ডত ব্যৱহাৰিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিব। ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি, ২০২০ আৰু চিবিএছইৰ পাঠ্যক্ৰমৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এই প্ৰকল্পত উদ্যোগ-প্ৰাসংগিক শিক্ষণ প্ৰদান আৰু নিয়োগযোগ্যতাৰ বাবে আগতীয়া ভেটি গঢ়ি তুলিবলৈ ১,২০০ বৃত্তিমূলক শিক্ষকক প্ৰশিক্ষণো প্ৰদান কৰা হ’ব।
বিহাৰৰ চহকী উত্তৰাধিকাৰ আৰু যুৱ জনগাঁথনিৰ প্ৰতিফলন ঘটোৱা ৰাজ্যখনৰ ৰূপান্তৰশীল প্ৰকল্পৰাজিত এই কাৰ্য্যসূচীৰ বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিহাৰৰ নৱীকৃত মুখ্যমন্ত্ৰী নিশ্চয় স্বয়ম সহায়তা ভাট্টা যোজনাৰ শুভাৰম্ভ কৰে, ইয়াৰ অধীনত প্ৰতি বছৰে প্ৰায় পাঁচ লাখ স্নাতক যুৱক-যুৱতীয়ে দুবছৰৰ বাবে মাহিলী ১,০০০ টকাৰ ভাট্টা লাভৰ লগতে বিনামূলীয়া দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰিব। তেখেতে নৱীকৃত বিহাৰ ছাত্ৰ ক্ৰেডিট কাৰ্ড আঁচনিও মুকলি কৰে। ইয়াৰ অধীনত ৪ লাখ টকা পৰ্য্যন্ত সম্পূৰ্ণ সুত-মুক্ত শিক্ষা ঋণ প্ৰদান কৰা হ’ব, ইয়াৰ ফলত উচ্চ শিক্ষা গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত আৰ্থিক বোজা যথেষ্ট লাঘৱ হ’ব। ইতিমধ্যে এই আঁচনিৰ অধীনত ৩.৯২ লাখৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে ৭,৮৮০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ ঋণ লাভ কৰিছে। ৰাজ্যখনৰ যুৱ সবলীকৰণ কাৰ্য্যক অধিক সুদৃঢ়কৰণেৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১৮-ৰ পৰা ৪৫ বছৰ বয়সৰ ভিতৰৰ সকলৰ বাবে বিহাৰ যুৱ আয়োগ আনুষ্ঠানিকভাৱে উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিহাৰত বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক কৰ্মশক্তি সৃষ্টিৰ বাবে উদ্যোগমুখী পাঠ্যক্ৰম আৰু বৃত্তিমূলক শিক্ষা প্ৰদানৰ পৰিকল্পনাৰে স্থাপন কৰা জন নায়ক কৰ্পূৰী ঠাকুৰ দক্ষতা বিশ্ববিদ্যালয়খনো উদ্বোধন কৰে।
উচ্চ শিক্ষাৰ পথসমূহৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ দৃষ্টিভংগীৰে ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি, ২০২০-ক আগুৱাই নি প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পিএম-ঊষা (প্ৰধানমন্ত্ৰী উচ্চতৰ শিক্ষা অভিযান)-ৰ অধীনত বিহাৰৰ চাৰিখন বিশ্ববিদ্যালয় ক্ৰমে পাটনা বিশ্ববিদ্যালয়, মাধেপুৰাৰ ভূপেন্দ্ৰ নাৰায়ণ মণ্ডল বিশ্ববিদ্যালয়, ছাপৰাৰ জয় প্ৰকাশ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু পাটনাৰ নালন্দা মুক্ত বিশ্ববিদ্যালয়ৰ নতুন শৈক্ষিক আৰু গৱেষণামূলক সুবিধাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ১৬০ কোটি টকা আবন্টনেৰে এই প্ৰকল্পসমূহে একেলগে আধুনিক শৈক্ষিক আন্তঃগাঁথনি, উন্নত পৰীক্ষাগাৰ, হোষ্টেল আৰু বহুবিষয়ক শিক্ষণ ব্যৱস্থা প্ৰশস্তকৰণেৰে ২৭ হাজাৰৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক উপকৃত কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে এনআইটি-পাটনাৰ বিহটা চৌহদ ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰে। ৬,৫০০ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক আতিথ্য প্ৰদানৰ ক্ষমতা সম্পন্ন এই কেম্পাছত ৫জি ইউজ কেছ লেব, ইছৰোৰ সহযোগত স্থাপন কৰা আঞ্চলিক একাডেমিক চেন্টাৰ ফৰ স্পেচ আৰু ইতিমধ্যে নটা ষ্টাৰ্ট-আপক সহায় কৰা উদ্ভাৱন আৰু ইনকিউবেচন চেন্টাৰকে প্ৰমুখ্য কৰি উন্নত সা-সুবিধাসমূহ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে বিহাৰ চৰকাৰত নতুনকৈ নিযুক্তি পোৱা ৪ হাজাৰৰো অধিক প্ৰাৰ্থীক নিযুক্তি পত্ৰ বিতৰণেৰে মুখ্যমন্ত্ৰী বালক/বালিকা বৃত্তি আঁচনিৰ অধীনত নৱম আৰু দশম শ্ৰেণীৰ ২৫ লাখ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীলৈ প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰৰ জৰিয়তে ৪৫০ কোটি টকাৰ বৃত্তি মুকলি কৰে।
আৰম্ভ কৰা এই পদক্ষেপসমূহে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে উল্লেখযোগ্য সুযোগ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ, উদ্যমিতা আৰু উন্নত আন্তঃগাঁথনিক একত্ৰিতকৰণেৰে পদক্ষেপৰাজিয়ে দেশৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে এক সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰিব।