প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুপা করোর 62,000 হেনবগী নহারোলদা মীৎয়েং থম্বা থৌশিল হৌদোক্লদুনা কৌশল দীক্ষান্ত সমারোহদা ৱা ঙাংখ্রে
ভারত অসি লৌশিং অমসুং স্কিলগী লৈবাক অমনি, মসিগী লৌশিংগী পাঙ্গল অসিনা ঐখোয়গী অথোইবা শক্তি ওইরি: পি.এম.
ITIশিং অসি ইন্দস্ত্রিএল এজুকেসনগী প্রিমিয়র ইন্সতিত্যুসনশিং ওইবতা নত্তনা মখোয়না আত্মনির্ভর ভারতকী ৱার্কশোপশিংসু ওইরি: পি.এম.
PM-SETU য়োজনা অসিনা মালেমগী স্কিল দিমান্দশিংগা লোয়ননা ভারতকী নহারোলশিংগা শম্নহনগনি: পি.এম.
ভারত রত্ন কারপুরি থাকুরজীনা মহাক্কী পুন্সি পুম্বা সোসিএল সর্ভিস অমসুং এজুকেসন চাউখৎহন্নবা কত্থোকখি, মহাক্কী মিংদা লিংখৎলিবা স্কিল য়ুনিভর্সিতী অসিনা ভিজন অসি মাংদা পুখৎনবা শক্তি লৈরবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি: পি.এম.
নহারোলগী শক্তি হেনগৎলকপা মতমদা লৈবাক অদুনা মপাঙ্গল কনখৎলকই: পি.এম.
04 OCT 2025 1:42PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ন্যু দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবনদা কৌশল দিক্ষান্ত সমরোহদা লুপা করোর 62,000 হেনবগী নহারোলদা মীৎয়েং থম্বা থৌশিল কয়া হৌদোকখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা ITIশিংগা মরী লৈনবা মহৈরোই লাখ কয়া অমসুং বিহারগী মহৈরোইশিং অমসুং ওজাশিংদা য়াইফ-পাউজেল পীদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি মদুদি চহি খরগী মমাংদা, সরকারনা ITIশিংগী মহৈরোইশিংগীদমক পাক-শন্না কনভোকেসন থৌরমশিং পাংথোকপগী অনৌবা চৎনবী অমা হৌদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিগী নুমিৎ অসি চৎনবী অসিগী অতোপ্পা মাইলস্তোন অমা ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী থৌরম অসিনা ভারতনা স্কিল দিবেলপমেন্তদা পীরিবা অখন্নবা মীৎয়েং অদু উৎলি। মহাক্না লৈবাক শীনবা থুংনা নহারোলশিংগীদমক এজুকেসন অমসুং স্কিল দিবেলপমেন্তকী লমদা মরুওইবা খোংথাং অনি হৌদোক্লে হায়না লাউথোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি লুপা করোর 60,000গী PM-SETU স্কিমগী মখাদা ITIশিং অসি ইন্দস্ত্রীশিংগা হেন্না চাউনা পুনশিন্নগনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি লৈবাক শীনবা থুংনা নোভোদয়া বিদ্যালয় অমসুং এক্লভিয়া মোদেল স্কুলশিংদা ঙসি স্কিল লেব 1200 শঙ্গাখ্রে।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি থৌরম অসিগী অহানবা থৌরাং অসি ভিজ্ঞান ভবনদা কনভোকেসন থৌরম অমা পাংথোক্নবা ওইরম্মি। অদুম ওইনমক, মহাক্না ফোংদোকখিবগী মতুং ইন্না, শ্রী নিতিশ কুমারনা থৌরম অসি মেগা-ফেস্তিবেল অমা ওইহন্নবা ৱাফম থমখিবদগী, মসি য়াম্না চাউবা থৌরম অমা ওইরকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি স্কিম অমসুং প্রোজেক্ত কয়া অমা বিহারগী নহারোলশিংদা মসিগী প্লেৎফোর্ম অসিদগী কত্থোকখ্রে। বিহারদা অনৌবা স্কিল ত্রেনিং য়ুনিভর্সিতী অমা লিংখৎপা, অতোপ্পা য়ুনিভর্সিতীশিংদা ফেসিলিতীশিং পাকথোক চাউথোকহনবা, অনৌবা য়ুথ কম্মিসন অমা শেম্বা অমসুং নহা লিশিং কয়াদা সরকারগী লেপ্পা লৈতবা থবকশিংগীদমক এপোইন্তমেন্ত লেতরশিং পীবা অসি মসিগী মনুংদা য়াওরি। থৌরাংশিং অসি বিহারগী নহারোলশিংগী অফবা তুংলমচৎকী গেরেন্তী অমনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
হৌখিবা মতম খরদা বিহারগী নুপীশিংগীদমক থবক পীবা অমসুং মশা মথন্তা লেপচবদা মীৎয়েং থমখিবা অচৌবা থৌরম অমদা ইচে-ইচল লাখ কয়ানা শরুক য়াখিবা অদু নীংশিংলদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি বিহারদা নহারোলশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঙসিগী অচৌবা থৌরম অসিনা মহাক্কী সরকারনা রাজ্য অসিগী নহারোলশিং অমসুং নুপীশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থম্লিবা অদু উৎলি।
ভারত অসি লৌশিং অমসুং হৈ-শিংবগী লৈবাক্নি অমসুং মাগী ইন্তেলেকচুএল শক্তি অসি মাগী খ্বাইদগী চাউবা এসেৎনি হায়না মরুওইনা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৈ-শিংবা অমসুং লৌশিং অসি লৈবাক্কী মথৌ তাবশিংগা চান্ননা অমসুং মখোয়শিং অসি মপুং ফাহন্নবদা মতেং পাংবগা লোয়ননা, মখোয়গী ইম্পেক্ত অসি শরুক কয়া হেনগৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি 21শুবা চহিচাগী দিমান্দ অসি লৈবাক অসিগী মথৌ তাবশিংগী মতুং ইন্না লোকেল তেলেন্ত, লোকেল রিসোর্স, লোকেল স্কিল অমসুং লোকেল নোলেজ অসি য়াম্না থুনা চাউখৎহনবনি। মিসন অসিদা ITI লিশিং কয়াগী মরুওইবা থৌদাং অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌজিক্কী ওইনা ITIশিংনা ত্রেদ 170 রোমদা ত্রেনিং পীরি অমসুং হৌখিবা চহি 11 অসিদা নহা করোর 1.5 হেন্না হায়রিবা দিসিপ্লিনশিং অসিদা ত্রেনিং পীদুনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা তেক্নিকেল ক্বালিফিকেসন ফংখ্রে। অসিগুম্বা স্কিলশিং অসি লোকেল লোলশিংদা পীরি, মসিনা হেন্না ফবা ৱাহন্থোক অমসুং এক্সেসিবিলিতী ফংহল্লি হায়না মহাক্না চাউথোকচবা ফোঙদোকখি। চহি অসিদা, মহৈরোই লাখ 10 হেনবনা ওল ইন্দিয়া ত্রেদ তেস্ততা শরুক য়াখি, অমসুং থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা মখোয়শিং অদুগী মনুংদগী 45 হেনবদা নুংঙাইবা ফোংদোকপগী খুদোংচাবা ফংখি।
অৱার্দ ফংলবশিংগী মনুংদা অয়াম্বদি ভারতকী খুঙ্গং অমসুং অরাপ্পা মফমশিংদগীনি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মসিগী মীকুপ অসিদা চাউথোকচবা ফোংদোকখি। মহাক্না মখোয়গী মরক্তা ইচানুপীশিং অমসুং দিব্যাং মরুপশিং য়াওখিবা অদু পনখি অমসুং মখোয়না কন্না হোৎনদুনা ফংলকপা মাইপাকপশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
“ভারতকী ITIশিং অসি ইন্দস্ত্রীএল এজুকেসনগী মরুওইবা ইন্সতিত্যুসনশিং খক্তা নত্তনা আত্মনির্ভর ভারত অমা শেমগৎনবা ৱার্কশোপশিংসু ওইরি," হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ITIশিংগী মশিং হেনগৎহনবা অমসুং মখোয়বু লেপ্তনা অপগ্রেদ তৌবদা সরকারনা মীৎয়েং থম্লি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি 2014 ফাওবদা লৈবাক অসিদা ITI 10,000 খক্তমক লৈরম্মি, অদুবু হৌখিবা চহি তরা অসিদা অনৌবা ITI 5,000 রোম লিংখৎখ্রে। ইন্দস্ত্রীগী হৌজিক্কী স্কিল মথৌ তাবশিং ফংনবা অমসুং লাক্কদৌরিবা চহি তরাগী মনুংদা তুংগী মথৌ তাবশিং মাংজৌননা খঙদোক্নবা ITI নেৎৱার্ক শেম-শারি। অসিগুম্বা মরী অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, ইন্দস্ত্রী অমসুং ITIশিংগী মরক্তা কোওর্দিনেসন হেনগৎহল্লি। মহাক্না PM-SETU স্কিম হৌদোক্লে হায়না লাউথোকখি। স্কিম অসিনা ভারত শিনবা থুংনা ITI ইন্সতিত্যুসন 1000 হেনবদা কান্নবা ফংহল্লগনি। থৌরাং অসিগী খুত্থাংদা, ITIশিং অসি অনৌবা মেছিনরিশিং, ইন্দস্ত্রী ত্রেনিং এক্সপর্তশিং, অমসুং হৌজিক অমসুং তুংগী স্কিল দিমান্দশিংদা চান্নবা করিক্যুলমশিংগা লোয়ননা অপগ্রেদ তৌগনি। “PM-SETU স্কিমনা ভারতকী নহারোলশিংবু মালেমগী হৈ-শিংবগী মথৌ তাবশিংগা শম্নহনগনি,” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
বিহারদগী নহা লিশিং কয়া ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়াখ্রে হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি চহি তরাগী খুজিং অনিদগী তরাগী খুজিং মঙাগী মমাংদা বিহারগী এজুকেসন সিস্তেম অসি করম্না মাং-তাকহনখিবগে হায়বদু ঙসিগী জেনরেসন অসিনা মপুং ফানা খঙবা ঙম্লোই। স্কুলশিং অসি থম্মোয় শেংনা হাংদোকখিদে, অমসুং রিক্রুত তৌবগী থবকসু পাংথোকখিদে। মমা মপা খুদিংমক্না মখোয়গী অঙাংশিংবু মহৈ তম্বা অমসুং মফম অদুদা খুমাং চাউশিলহনবা পাম্মি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অকনবা ৱাফম থমখি। অদুম ওইনমক, তঙাইফদনা, অঙাং লাখ কয়ানা বিহার থাদোক্তুনা বনারস, দিল্লী অমসুং মুম্বাইগুম্বা মফমশিংদা চৎখি। মহাক্না মসিবু মাইগ্রেসনগী অশেংবা হৌরকফমনি হায়না মশক তাকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি তিন তারবা মরা অমা অমুক হন্না হিংগৎহনবা অসি য়াম্না অচৌবা মাইপাকপা অমনি। মহাক্না বিহারগী ফীভম অসি ওপোজিসনগী ফত্তবা লৈঙাক্কী মখাদা লৈবা অসিগুম্বা উ-পাম্বী অদুগা মান্নৈ হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লাইবক ফবদি বিহারগী মীয়াম্না শ্রী নিতিশ কুমারদা লৈঙাকপগী থৌদাং অদু থাজবগা লোয়ননা পীখি। অমসুং কোলিজন গবর্নমেন্তকী তীম পুম্নমক্না কাইরবা সিস্তেমশিং অদু অমুক হন্না শেমগৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসিগী প্রোগ্রাম অসিনা অসিগুম্বা অহোংবা অদুগী মমি অমা উৎলি।
ঙসি কৌশাল কনভোকেসন থৌরমদা বিহারনা অনৌবা স্কিল য়ুনিভর্সিতী অমা ফংলকপদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা, শ্রী নিতিশ কুমারনা লুচিংবা সরকারনা য়ুনিভর্সিতী অদু ভারত রত্ন জননায়ক কারপুরী থাকুরগী মিংদা মিংথোনখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারত রত্ন কারপুরী থাকুরনা মহাক্কী পুন্সি পুম্নমক মীয়ামগী সেবা অমসুং এজুকেসন হেনগৎহনবদা কত্থোকখি। মহাক্না খুন্নাইগী খ্বাইদগী শোত্থরবা কাংলুপশিংগী থাক ৱাংখৎনবা লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মহাকপু ইকায় খুম্নবা ওইনা মহাক্কী মমিং লৌদুনা থোনখিবা স্কিল য়ুনিভর্সিতী অসিনা মসিগী মীৎয়েং অসিবু মাংলোমদা পুখৎনবা শক্তি লৈবা মেদিয়ম অমা ওইনা মথৌ তৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারনা বিহারগী এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং মোদর্নাইজ তৌনবা লেপ্পা লৈতনা থবক তৌরি। ITI পত্নাদা ইনফ্রাস্ত্রকচর পাকথোক চাউথোকহনবগী থবক হৌখ্রে অমসুং বিহারগী মরুওইবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসন কয়াগী মোদর্নাইজেশনসু হৌখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি NIT পত্নাগী বিহতা কেম্পস অসি তেলেন্ত লৈবা মহৈরোয়শিংগীদমক হৌজিক হাংদোক্লে। মসিগী মথক্তা, পত্না য়ুনিভর্সিতী, ভুপেন্দ্র মন্দল য়ুনিভর্সিতী, ছাপরাদা লৈবা জয় প্রকাশ য়ুনিভর্সিতী, অমসুং নালন্দা ওপন য়ুনিভর্সিতীদা অনৌবা একাদমিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিং মপাঙ্গল কনখৎহনবগা লোয়ননা শ্রী নিতিশ কুমারনা লুচিংবা সরকারনা বিহারগী নহারোলশিংগী এজুকেসনগী শেল-থুমগী পোৎলুম হন্থহন্নবা থবক পায়খৎলি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মহৈরোইশিংনা অৱাংবা থাক্কী এজুকেসনগী ফিশিং পীবদা অৱাবা লৈহন্দনবা হোৎনরি। বিহার সরকারনা স্তুদেন্ত ক্রেদিৎ কার্দ স্কিমগী খুত্থাংদা মহৈরোইশিংদা মতেং পাংলি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। স্কিম অসিগী মখাদা এজুকেসন লোনশিং শেন্দোই য়াওদনা পীনবা অচৌবা ৱারেপ অমা লৌখ্রে। মসিগী মথক্তা, প্রধান মন্ত্রীনা মহৈরোইশিংগী স্কোলরশিপ অসি লুপা 1800দগী লুপা 3600দা হেনগৎহনখ্রে হায়না লাউথোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী নহা ওইরিবা লৈবাকশিংগী মরক্তা অমা ওইরি, অমসুং বিহার অসি নহাশিংগী চাং খ্বাইদগী ৱাংবা রাজ্যশিংগী মরক্তা অমনি।" বিহারগী নহারোলশিংবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী সরকারনা মপুং ফানা হোৎনরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মমাংদা ওপোজিসন সরকারগা চাংদম্নবদা বিহারগী এজুকেসন বজেৎ অসি শরুক কয়া হেনগৎহনখ্রে হায়না শ্রী মোদীনা মখা তানা ফোংদোকখি। ঙসিদি, বিহারগী খুঙ্গং অমসুং হেমলেৎ খুদিংমক্তা স্কুল অমা লৈরে, অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং মেদিকেল কোলেজশিংগী মশিংসু য়াম্না হেনগৎলে। মহাক্না হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা বিহারগী জিলা 19দা কেন্দ্রিয়া বিদ্যাালয়শিং লিংখৎনবা হন্দক্তা অয়াবা পীখ্রে। বিহারদা মালেমগী থাক্কী স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈতবা মতম অমা লৈরম্মি, অদুবু ঙসিদি রাজ্য অসিদা নেস্নেল অমসুং ইন্তর্নেস্নেল স্পোর্তসকী থৌরমশিং পাংথোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি।
হৌখিবা চহি তরাগী মনুংদা বিহার সরকারনা রাজ্য অসিদা নহারোল লাখ 50বু থবক ফংহন্নবা হোৎনখি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি খরা অসিদা বিহারগী নহারোল লাখ 10রোমদা সরকারগী থবক ফংহনখ্রে। মহাক্না এজুকেসন দিপার্তমেন্তবু মরুওইবা খুদম অমা ওইনা পনখি, মদুদা ওজাশিংবু পাক-শন্না থবক শুহন্নবা থবক পায়খৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি অনি অসিদা বিহারদা ওজা লাখ 2.5 হেন্না এপ্পোইন্ত তৌখ্রে। মসিনা নহারোলশিংদা থবক ফংহনবগা লোয়ননা এজুকেসন সিস্তেমগী মগুনসু য়াম্না ফগৎলে।
বিহার সরকারনা অনৌবা পান্দমগা লোয়ননা থবক তৌরি হায়না পল্লদুনা শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি রাজ্য অসিনা হৌখিবা চহি তরাগী মনুংদা থোরকখিবা থবক্কী খুদোংচাবশিং অদুদগী মথংগী চহি মঙাদা শরুক অনি হেন্না থবক্কী খুদোংচাবশিং থম্নবা পান্দম থম্লি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ৱারেপ অসি ময়েক শেংই - বিহারগী নহারোলশিংনা বিহারগী মনুংদা থবক ফংহনগদবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি বিহারগী নহারোলশিংগীদমক দবল বোনাসকী মতমনি। মহাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা চত্থরিবা GST সেভিং ফেস্তিবেলগী মতাংদা পনখি অমসুং বাইক অমসুং স্কুতরশিংদা GSTনা হন্থবনা মরম ওইদুনা বিহারগী নহাশিংনা নুংঙাইবা পোক্নরি হায়না ফোংদোকখি। নহা ওইরিবা মীওই কয়ানা ধনতেরাসকী মতমদা হায়রিবা পোৎলমশিং অসি লৈনবগী থৌরাং তৌরি। শ্রী মোদীনা বিহারগী নহারোলশিং অমসুং লৈবাক অসিদা মখোয়গী তঙাই ফদবা পোৎলম অয়াম্বদা GST হন্থহনখিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি স্কিল হেনগৎলকপগা লোয়ননা লৈবাক অসি মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙমগনি, এক্সপোর্ত হেনগৎলগনি অমসুং থবক ফংবগী খুদোংচাবসু হেনগৎলগনি। মহাক্না নীংশিংখি মদুদি 2014গী মমাংদা, ভারত অসি "ফ্রেজাইল ফাইভ" ইকোনোমীশিংগী মরক্তা লৈরম্মি, মসিদা লায়রবা গ্রোথ অমসুং থবক ফংবগী চাং নেম্বনা মশক তাক্লি। ঙসিদি, ভারতনা মেনুফেকচরিং অমসুং এমপ্লোইমেন্তদা মশক থোকপা গ্রোথ অমগা লোয়ননা মালেমগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা ইকোনোমী অহুমগী মনুংদা অমা ওইনবগী মায়কৈদা খুমাং চাউশিল্লি। শ্রী মোদীনা মোবাইল ফোন, ইলেক্ত্রোনিক্স, ওটোমোবাইল অমসুং দিফেন্সকুম্বা সেক্তরশিংদা মেন্যুফেকচরিং অমসুং এক্সপোর্তশিংদা মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎলকপগী মতাংদা পনখি। অসিগুম্বা হেনগৎলকপনা অচৌবা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং MSMEশিংদা থোইদোক হেন্দোক্না থবক ফংহল্লে। মসিনা ITIশিংদা ত্রেনিং ফংলবশিং য়াওনা নহাশিংদা কান্নবা ফংহল্লে। মুদ্রা স্কিমনা নহা করোর কয়াদা মখোয়গী মশাগী ভেঞ্চরশিং হৌদোকপদা মতেং পাংলি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগী মথক্তা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর লাখ 1গী প্রধান মন্ত্রী বিকসিৎ ভারত রোজগার য়োজনা পায়খৎপা হৌরে হায়না লাউথোকখি। মসিনা প্রাইবেৎ সেক্তরদা থবক ফংহনবদা চাউরাক্না নহারোল করোর 3.5দা মতেং পাংগনি।
লৈবাক অসিগী নহা খুদিংগী খুদোংচাবশিংনা থল্লবা মতমনি হায়না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থবক কয়াগীদমক অতোপ্পা পাম্বৈশিং লৈজরবসু, হৈশিংবা, অনৌবা পুথোকপা অমসুং কন্না হোৎনবগী মহুৎ শিনবা য়াবা অমত্তা লৈতে। প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোইশিন পীরদুনা হায়খি মদুদি হায়রিবা মগুনশিং অসি ভারতকী নহারোলশিংদা য়াওরি অমসুং মখোয়গী মপাঙ্গল অসিনা বিক্সিত ভারতকী মপাঙ্গল ওইগনি অমসুং মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীখি।
থৌরম অদুদা কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জয়ন্ত চৌধরী অমসুং অতোপ্পা মশক নাইরবশিংসু শরুক য়াখি। বিহারগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী নিতিশ কুমার, কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং, শ্রী জুয়াল ওরাম, শ্রী রাজীব রঞ্জন সিংহ, শ্রী সুকান্তা মজুমদার অমসুং অতোপ্পা মকোক থোংবা মীওইশিংনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
নহারোলশিংগী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক মরুওইবা খোঙথাং অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লৈবাক শিনবা থুংনা এজুকেসন, স্কিলিং অমসুং এন্ত্রপ্রেনরশিপদা ৱারেপ লৌবা য়াবা খোংথাং অমা পীরদুনা, ন্যু দিল্লীগী বিজ্ঞান ভাৱনদা লুপা করোর 62,000 হেনবা নহারোলশিংদা মীৎয়েং থম্লিবা তোঙান তোঙানবা খোঙথাং কয়া অমা হৌদোক্কনি। প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েংগা মরী লৈননা পাংথোকপা নেস্নেল স্কিল কনভোকেসনগী মরিশুবা এদিসন কৌশল দিক্সন্ত সমারোসু থৌরম অসিদা য়াওগনি। মসিদা স্কিল দেবেলপমেন্ত অমসুং এন্ত্রপ্রেনরশিপ মিনিস্ত্রীগী মখাদা লৈবা ইন্দস্ত্রীয়েল ত্রেনিং ইনস্তিত্যুৎশিংগী ওল ইন্দিয়া তোপ্পর 46পু ফেসিলিতেদ তৌগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর 60,000 হেনবা শেন্থংগা লোইননা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌরিবা স্কিম PM-SETU (অপগ্রেদ তৌরবা ITIশিংগী খুত্থাংদা প্রধান মন্ত্রী স্কিলিং অমসুং ইমপ্লোইএবিলিতী ত্রান্সফোর্মেসন) হৌদোক্কনি। স্কিম অসিনা লৈবাক শিনবা থুংনা সরকারগী ITI 1,000বু হব এন্দ স্পোক মোদেল অমদা হব ITI 200 অমসুং স্পোক ITI 800 য়াওনা অপগ্রেদ তৌনবা পান্দম থম্লি। হব খুদিংমক অসি এদভান্স ওইরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, মোদর্ন ত্রেদশিং, দিজিতেল লর্নিং সীস্তেমশিং অমসুং ইনক্যুবেসন ফেসিলিতীশিংগা লোয়ননা ক্লস্তরশিং শেমদুনা, চাংচত্তা স্পোক মরিগা শম্নগনি। এঙ্কর ইন্দস্ত্রী পার্তনরশিংনা হায়রিবা ক্লস্তরশিং অসি মেনেজ তৌগনি। মসিনা মার্কেতকী দিমান্দগা চুনবা ফলদা য়ুম্ফম ওইবা স্কিল্লিং ফংহল্লগনি। হবশিং অসিদা ইনোবেসন সেন্তরশিং, ত্রেনরশিংগী ত্রেনিং তৌনবা ফেসিলিতীশিং, প্রদক্সন য়ুনিৎশিং অমসুং প্লেসমেন্ত সর্ভিসশিংসু লৈগনি, অদুগা স্পোকশিংনা এক্সেস হেঙ্গৎহনবদা মীৎয়েং থমগনি। অপুনবা ওইনা, PM-SETUনা ভারতকী ITI ইকোসীস্তেমবু নৌনা মশক তাক্লগনি। মসি সরকারনা মপু ওইগনি অদুবু ইন্দস্ত্রীনা মেনেজ তৌগনি। মালেমগী বেঙ্ক অমসুং এসিয়ন দেবেলপমেন্ত বেঙ্ককী কো-ফাইনান্সিং সপোর্ত লৈগনি। স্কিম অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী অহানবা তাঙ্কক অসিদা পতনা অমসুং দরভঙ্গাদা লৈবা ITIশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী 34দা নবোদয় বিদ্যালয় 400 অমসুং একলব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল 200দা লিংখৎখিবা ভোকেসনেল স্কিল লেব 1,200 শঙ্গাখ্রে। হায়রিবা লেবশিং অসিনা রিমোত অমসুং ত্রাইবেলগী মফমশিংদা লৈরিবা মহৈরোয়শিং য়াওনা IT, ওতোমোতিব, এগ্রিকলচর, ইলেক্ত্রোনিক্স, লোজিতিক্স অমসুং তুরিজমগুম্বা দিমান্দ ৱাংবা সেক্তর 12দা ত্রেনিং পীরগনি। নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী 2020 অমসুং CBSEগী করিক্যুলমগা লোয়ননা প্রোজেক্ত অসিদা ইন্দস্ত্রীগা মরী লৈনবা লর্নিং পীবা অমসুং থবক ফংহনবগী অঙনবা ফাউন্দেসন অমা শেমগৎনবা ভোকেসনেল ওজা 1,200গী ত্রেনিংসু য়াওরি।
প্রোগ্রাম অসিগী অখন্নবা মীৎয়েং অসি বিহারদা ত্রান্সফোর্মেতিব প্রোজেক্তশিংদা থমগনি, মসিনা রাজ্য অসিগী মতিক-মগুন লৈরবা ফজরবা লেগেসি অমসুং নহা ওইরিবা দেমোগ্রাফিক অদুবু উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী নৌনা শেমদোক্লবা মুখ্যমন্ত্রী নিশচাই স্বয়ম সহায়তা ভাত্তা য়োজনা হৌদোক্কনি। মসিগী মখাদা চহি খুদিংগী গ্রাজুয়েৎ তৌরবা নহারোল লাখ মঙা রোম্না থা খুদিংগী লুপা 1,000গী এলাৱেন্স অমা চহি অনিগী ওইনা ফ্রী স্কিল ত্রেনিংগা লোয়ননা ফংগনি। মহাক্না অনৌবা দিজাইন তৌরবা বিহার স্তুদেন্ত ক্রেদিৎ কার্দ স্কিমসু হৌদোক্কনি। মসিনা লুপা লাখ 4 ফাওবগী ইন্তরেস্ত ফ্রী এজুকেসন লোন ফংহল্লগনি। মসিনা হায়র এজুকেসনগী শেল-থুমগী চৈথেং য়াম্না হন্থহল্লগনি। স্কিম অসিগী মখাদা মহৈরোয় লাখ 3.92 হেন্না লুপা করোর 7,880 হেন্না লোন ফংখ্রে। রাজ্য অসিদা নহারোলশিংবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা, বিহার য়ুভা অয়োগ, চহি 18দগীনা 45 ফাওবগী মরক্তা লৈবা মীওইশিংগীদমক স্তেচ্যুতোরি কম্মিসন অমা প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিগী নহা ওইরিবা মীশিং অসিগী ইনর্জীশিং শীজিন্ননবা হৌদোক্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারদা জন নায়ক কারপুরী থাকুর স্কিল য়ুনিভর্সিতীসু শঙ্গাগনি। মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবা ঙম্বা ৱার্কফোর্স অমা শেমগৎনবা ইন্দস্ত্রী ওরিয়েন্তেদ কোর্সশিং অমসুং ভোকেসনেল এজুকেসন পীনবগী পান্দমদা য়ুনিভর্সিতী অসি শঙ্গাখ্রে।
অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং তম্বগী মওং-মতৌ ফগৎহন্নবা পান্দম থমদুনা নেস্নেল এজুকেসন পোলিসী 2020গী মখাদা, প্রধান মন্ত্রীনা বিহারগী য়ুনিভর্সিতী মরি, হায়বদি পতনা য়ুনিভর্সিতী, মাধেপুরাদা লৈবা ভুপেন্দ্র নারায়ন মন্দল য়ুনিভর্সিতী, চাপ্রাদা লৈবা জয় প্রকাস বিশ্ব বিদ্যালয় অমসুং পতনাদা লৈবা নালন্দা ওপন য়ুনিভর্সিতীদা PM-USHA (প্রধান মন্ত্রী উচছাতর শিক্সা অভিয়ান)গী মখাদা অনৌবা একাদমিক অমসুং রিসর্চ ফেসিলিতীশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। পুন্না, লুপা করোর 160গী অপুনবা এলোকেসনগা লোইননা প্রোজেক্তশিং অসিনা অনৌবা একাদমিক ইনফ্রাস্ত্রকচর, এদভান্স লেবোরেতরীশিং, হোস্তেলশিং অমসুং মল্তিদিসিপ্লিনরী লর্নিংগী খুদোংচাবশিং ফংহন্দুনা মহৈরোয় 27,000 হেন্না কান্নবা ফংহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা NIT পতনাগী বিহতা কেমপসপু লৈবাক মীয়ামদা খুদোল তমখ্রে। মসিদা মহৈরোই 6,500 লৈবগী কেপাসিতীগা লোইননা, কেম্পস অসিদা 5G য়ুজ কেস লেব, ISROগা খুৎশম্নদুনা লিংখৎপা রিজনেল একাদমিক সেন্তর ফোর স্পেস, অমসুং ইন্নোবেসন অমসুং ইনক্যুবেসন সেন্তর য়াওনা অৱাংবা থাক্কী খুদোংচাবশিং লৈরি।
প্রধান মন্ত্রীনা বিহার সরকারদা নৌনা খল্লবা কেন্দিদেৎ 4,000 হেনবদা এপোইন্তমেন্ত লেতরশিং য়েন্থোকখ্রে অমসুং মুখ্য মন্ত্রী বালক/ বালিকা স্কোলারশিপ স্কিমগী মখাদা ক্লাস 9 অমসুং 10গী মহৈরোয় লাখ 25দা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরগী খুত্থাংদা লুপা করোর 450গী স্কোলারশিপ পীরগনি।
হৌদোক্কদৌরিবা অনৌবা খোংথাংশিং অসিনা ভারতকী নহারোলশিংগীদমক অচৌবা খুদোংচাবা কয়া অমা লৈহল্লগনি হায়না পানরি। এজুকেসন, স্কিল দেবেলপমেন্ত, এন্ত্রপ্রেনরশিপ অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবগা লোয়ননা মখোয়না লৈবাক অসিগী প্রোগ্রেসকীদমক্তা অচেৎপা য়ুম্ফম অমা শেমগৎনবা পান্দম থম্লি। বিহারদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা, রাজ্য অসি স্কিল লৈরবা মেনপৱরগী সেন্তর অমা ওইনা চাউখৎলকপা য়াবগী ওইথোকপা লৈ, মসিনা রিজনেল অমসুং নেস্নেল অনিমক্তা চাউখৎপদা মতেং পাংগনি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses Kaushal Deekshant Samaroh launching youth-focused initiatives worth over Rs.62,000 crore
India is a country of knowledge and skill, this intellectual strength is our greatest power: PM
ITIs are not only premier institutions of industrial education, they are also the workshops of an Aatmanirbhar Bharat: PM
The PM-SETU Yojana will connect India's youth with the world's skill demands: PM
Bharat Ratna Karpoori Thakur Ji devoted his entire life to social service and the advancement of education, the skill university being established in his name will serve as a powerful means to carry forward that vision: PM
When the strength of the youth increases, the nation grows stronger: PM
04 OCT 2025 1:42PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi launched various youth-focused initiatives worth more than Rs.62,000 crore during Kaushal Deekshant Samaroh at Vigyan Bhawan in New Delhi today. Extending greetings to lakhs of students associated with ITIs across the country, as well as the students and teachers of Bihar, the Prime Minister recalled that a few years ago, the government initiated a new tradition of organizing large-scale convocation ceremonies for ITI students. He remarked that today marks another milestone in that tradition.
Prime Minister stated that today’s ceremony symbolizes the priority India accords to skill development. He announced the launch of two major initiatives for youth across the country in the fields of education and skill development. Shri Modi highlighted that under the ₹60,000 crore PM SETU scheme, ITIs will now be more robustly integrated with industries. He further informed that 1,200 skill labs have been inaugurated today across Navodaya Vidyalayas and Eklavya Model Schools nationwide.
Shri Modi shared that the initial plan for the event was to hold a convocation ceremony at Vigyan Bhawan. However, as he remarked, it turned into a grand celebration—“a case of gold adorned with embellishment”—with the proposal from Shri Nitish Kumar to elevate the occasion into a mega-festival. The Prime Minister highlighted that several schemes and projects have been dedicated to the youth of Bihar from this very platform. These include the establishment of a new Skill Training University in Bihar, expansion of facilities in other universities, the formation of a new Youth Commission, and the issuance of appointment letters for permanent government jobs to thousands of young individuals. He affirmed that these initiatives are a guarantee for a brighter future for Bihar’s youth.
Recalling the recent large-scale programme focused on employment and self-reliance for the women of Bihar, which witnessed participation from lakhs of sisters, Shri Modi remarked that today’s mega programme for youth empowerment in Bihar further reflects the priority their government accords to the youth and women of the state.
Emphasising that India is a nation of knowledge and skill, and this intellectual strength is its greatest asset, the Prime Minister remarked that when skills and knowledge align with national needs and contribute to fulfilling them, their impact multiplies manifold. He highlighted that the demand of the 21st century is to rapidly advance local talent, local resources, local skills, and local knowledge in accordance with the country’s requirements. Underscoring the significant role of thousands of ITIs in this mission, Shri Modi remarked that currently, ITIs offer training in nearly 170 trades, and over the past 11 years, more than 1.5 crore youth have been trained in these disciplines, gaining technical qualifications across diverse sectors. He noted with pride that these skills are imparted in local languages, enabling better understanding and accessibility. This year, over 10 lakh students participated in the All India Trade Test, and the Prime Minister had the opportunity to felicitate more than forty-five of them during the event.
Prime Minister expressed pride in the moment, noting that a large number of the awardees hail from rural and remote parts of India. He highlighted the presence of daughters and Divyang companions among them, and commended their hard-earned success through dedication and perseverance.
“India’s ITIs are not only premier institutions for industrial education but also serve as workshops for building an Atmanirbhar Bharat”, exclaimed the Prime Minister emphasising that the government is focused on both increasing the number of ITIs and continuously upgrading them. He noted that until 2014, there were only 10,000 ITIs in the country, but in the past decade, nearly 5,000 new ITIs have been established. Shri Modi highlighted that the ITI network is being prepared to meet current industry skill requirements and anticipate future demands over the next ten years. To strengthen this alignment, coordination between industry and ITIs is being enhanced. He announced the launch of the PM SETU scheme, which will benefit over 1,000 ITI institutions across India. Through this initiative, ITIs will be upgraded with new machinery, industry training experts, and curricula tailored to present and future skill demands. “The PM SETU scheme will also connect Indian youth with global skill requirements”, stated Shri Modi.
Noting that thousands of youth from Bihar have joined today’s programme, Shri Modi remarked that this generation may not fully grasp how the education system in Bihar was devastated two to two-and-a-half decades ago. Schools were not opened sincerely, nor were recruitments conducted. The Prime Minister emphasized that every parent wishes for their child to study and progress locally. However, due to compulsion, lakhs of children had to leave Bihar and migrate to places like Banaras, Delhi, and Mumbai. He identified this as the true beginning of migration.
Shri Modi remarked that reviving a tree whose roots have been infested is a formidable feat, and likened the condition of Bihar under opposition’s misgovernance to such a tree. He stated that fortunately, the people of Bihar entrusted Shri Nitish Kumar with the responsibility of governance, and the entire team of the coalition government worked collectively to restore the derailed systems. The Prime Minister affirmed that today’s programme offers a glimpse of that transformation.
Expressing satisfaction that Bihar has received a new Skill University during today’s Kaushal Convocation Ceremony, the PM noted that the government led by Shri Nitish Kumar has named the university after Bharat Ratna Jananayak Karpoori Thakur. Shri Modi highlighted that Bharat Ratna Karpoori Thakur dedicated his entire life to public service and the expansion of education, consistently advocating for the upliftment of the most disadvantaged sections of society. He affirmed that the Skill University named in his honour will serve as a powerful medium to advance that very vision.
Prime Minister stated that their governments at Center and State are consistently working to modernize Bihar’s educational institutions. He informed that infrastructure expansion has commenced at IIT Patna, and the modernization of several major educational institutions across Bihar has also begun. Shri Modi announced that the Bihta campus of NIT Patna has now been opened for talented students. Additionally, he highlighted that new academic infrastructure foundations have been laid at Patna University, Bhupendra Mandal University, Jai Prakash University in Chhapra, and Nalanda Open University.
Highlighting that alongside strengthening educational institutions, the government led by Shri Nitish Kumar is actively working to reduce the financial burden of education for Bihar’s youth, Shri Modi noted that efforts are being made to ensure students do not face difficulties in paying fees for higher education. He stated that the Bihar Government has been supporting students through the Student Credit Card scheme, and a major decision has now been taken to make the education loans under this scheme interest-free. Additionally, the Prime Minister announced that student scholarships have been increased from ₹1,800 to ₹3,600.
“India is among the world’s youngest nations, and Bihar is one of the states with the highest proportion of youth”, remarked the Prime Minister, emphasizing that when the potential of Bihar’s youth grows, the strength of the nation increases. He affirmed that their government is working with full commitment to further empower Bihar’s youth. Shri Modi further highlighted that compared to the Opposition government in the past, Bihar’s education budget has been increased manifold. Today, nearly every village and hamlet in Bihar has a school, and the number of engineering and medical colleges has also grown significantly. He informed that the Central Government has recently approved Kendriya Vidyalayas for 19 districts in Bihar. The Prime Minister recalled that there was a time when Bihar lacked international-level sports infrastructure, but today, national and international sports events are being held in the state.
Highlighting that over the past two decades, the Bihar Government has connected 50 lakh youth with employment opportunities within the state, Shri Modi noted that in recent years alone, nearly 10 lakh permanent government jobs have been provided to Bihar’s youth. He pointed to the education department as a prime example, where large-scale recruitment of teachers is underway. He informed that in the last two years, more than 2.5 lakh teachers have been appointed in Bihar, resulting in both employment for youth and a significant improvement in the quality of the education system.
Underlining that the Bihar Government is now working with new targets, Shri Modi highlighted that the state aims to create twice as many employment opportunities in the next five years as were generated over the past two decades. The Prime Minister affirmed that the resolve is clear—Bihar’s youth should find jobs and work within Bihar itself.
Prime Minister remarked that this is a time of double bonus for the youth of Bihar. He highlighted the ongoing GST Savings Festival across the country and shared that he was informed about the happiness among Bihar’s youth due to reduced GST on bikes and scooters. Many young individuals have even planned to make these purchases during Dhanteras. Shri Modi extended his congratulations to the youth of Bihar and the nation for the reduction in GST on most of their essential items.
“As skills grow, the nation becomes self-reliant, exports increase, and employment opportunities expand”, remarked the Prime Minister. He recalled that before 2014, India was labelled among the "Fragile Five" economies, marked by low growth and limited job creation. Today, India is progressing towards becoming a top-three global economy, with significant growth in manufacturing and employment. Shri Modi highlighted unprecedented growth in manufacturing and exports in sectors such as mobile phones, electronics, automobiles, and defence. He noted that this surge has led to remarkable job creation across large industries and MSMEs, greatly benefiting the youth, including those trained in ITIs. He emphasized that the Mudra Scheme has helped crores of young people start their own ventures. Additionally, the Prime Minister announced the implementation of the ₹1 lakh crore Pradhan Mantri Viksit Bharat Rozgar Yojana, which will assist approximately 3.5 crore youth in securing employment in the private sector.
Affirming that this is a time filled with opportunities for every youth in the country, the Prime Minister emphasized that while alternatives may exist for many things, there is no substitute for skill, innovation, and hard work. The Prime Minister concluded by remarking with conviction that all these qualities reside within India’s youth, and their strength will become the strength of a Viksit Bharat and extended his heartfelt best wishes to all.
Union Minister Shri Jayant Chaudhary was present among other dignitaries at the event. Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers, Shri Jual Oram, Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Sukanta Majumdar and other dignitaries had connected to the event through video conferencing.
Background
In a landmark initiative for youth development, Prime Minister Shri Narendra Modi unveiled various youth-focused initiatives worth more than Rs.62,000 crore in Vigyan Bhawan, New Delhi, giving a decisive push to education, skilling and entrepreneurship across the country. The programme also featured the Kaushal Deekshant Samaroh, the fourth edition of the National Skill Convocation, organized in accordance with the Prime Minister’s vision, where 46 All India Toppers from Industrial Training Institutes under the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship were felicitated
Prime Minister launched PM-SETU (Pradhan Mantri Skilling and Employability Transformation through Upgraded ITIs), a centrally sponsored scheme with an investment of Rs.60,000 crore. The scheme envisages the upgradation of 1,000 Government ITIs across the country in a hub-and-spoke model comprising 200 hub ITIs and 800 spoke ITIs. Each hub will be connected to four spokes on average, creating clusters equipped with advanced infrastructure, modern trades, digital learning systems and incubation facilities. Anchor Industry Partners will manage these clusters, ensuring outcome-based skilling aligned with market demand. Hubs will also house innovation centres, training-of-trainers facilities, production units and placement services, while spokes will focus on expanding access. Collectively, PM-SETU will redefine India’s ITI ecosystem, making it government-owned but industry-managed, with global co-financing support from the World Bank and Asian Development Bank. In the first phase of the scheme implementation there will be special focus on ITIs in Patna and Darbhanga.
Prime Minister inaugurated 1,200 Vocational Skill Labs established in 400 Navodaya Vidyalayas and 200 Eklavya Model Residential Schools across 34 States and Union Territories. These labs will equip students, including those in remote and tribal areas, with hands-on training in 12 high-demand sectors such as IT, automotive, agriculture, electronics, logistics and tourism. Aligned with the National Education Policy 2020 and CBSE curriculum, the project also involves the training of 1,200 vocational teachers to deliver industry-relevant learning and create an early foundation for employability.
A special emphasis of the programme will be on transformative projects in Bihar, reflecting the state’s rich legacy and youthful demographic. Prime Minister launched Bihar’s revamped Mukhyamantri Nishchay Svyam Sahayata Bhatta Yojana, under which nearly five lakh graduate youth every year will receive a monthly allowance of Rs.1,000 for two years, along with free skill training. He will also launch the redesigned Bihar Student Credit Card Scheme, which will provide completely interest-free education loans of up to Rs.4 lakh, significantly easing the financial burden of higher education. More than 3.92 lakh students have already availed loans worth more than Rs.7,880 crore under the scheme. Further strengthening youth empowerment in the state, Bihar Yuva Ayog, a statutory commission for people between the ages of 18 and 45, was formally inaugurated by the Prime Minister to channelise and harness the energies of the state’s young population.
Prime Minister also inaugurated the Jan Nayak Karpoori Thakur Skill University in Bihar, envisioned to impart industry-oriented courses and vocational education to create a globally competitive workforce.
Taking forward the National Education Policy 2020 with the vision to make higher education avenues better, Prime Minister laid the foundation stone for new academic and research facilities in four universities of Bihar namely Patna University, Bhupendra Narayan Mandal University in Madhepura, Jai Prakash Vishwavidyalaya in Chapra and Nalanda Open University in Patna, under the PM-USHA (Pradhan Mantri Uchchatar Shiksha Abhiyan). Together, these projects, with a total allocation of Rs. 160 crore, will benefit more than 27,000 students by enabling modern academic infrastructure, advanced laboratories, hostels and multidisciplinary learning.
Prime Minister dedicated to the nation the Bihta campus of NIT Patna. With the capacity to host 6,500 students, the campus houses advanced facilities including a 5G use case lab, a Regional Academic Centre for Space established in collaboration with ISRO, and an Innovation and Incubation Centre that has already supported nine start-ups.
Prime Minister also distributed appointment letters to more than 4,000 newly recruited candidates in the Government of Bihar and released Rs. 450 crore in scholarships through Direct Benefit Transfer to 25 lakh students of Class 9 and 10 under the Mukhyamantri Balak/Balika Scholarship Scheme.
The initiatives launched are expected to create significant opportunities for India’s youth. By integrating education, skill development, entrepreneurship, and improved infrastructure, they aim to support a solid foundation for the country’s progress. With a special focus on Bihar, the state is likely to develop as a centre for skilled manpower, contributing to growth both regionally and nationally.