প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মধ্য প্রদেশকী আনন্দপুর ধামদা মীয়াম তিনবদা ৱা ঙাংখ্রে
অনৌবা ভারতনা 'হেরিতেজকা লোইননা চাউখৎপা'কী মন্ত্রগা লোইননা মাংলোমদা চংশিল্লি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী লৈবাক অসি শাধু, অশিংবা মীওইশিং অমসুং সেন্তশিংগী লমদমনি। ঐখোয়গী খুন্নাইনা অরুবা তাঙ্কক অমদা চঙলকপা মতমদা, সেজ নত্ত্রগা অশিংবা মীওই খরনা লমদম অসিদা থোক্লক্কনি অমসুং খুন্নাই অসিদা অনৌবা মায়কৈ অমা পীরগনি: প্রধান মন্ত্রী
লাইরবশিং অমসুং শোত্থরবশিংবু চাউখৎহন্নবা ৱারেপ লৌবা, 'সবকা সাথ, সবকা বিকাস'গী মন্ত্র, অসিগুম্বা সেবাগী ইনোৎশিং অসি সরকারগী থৌশিল অমসুং অচেৎপা ফিরেপনি: প্রধান মন্ত্রী
ভারতকুম্বা লৈবাক অমদা, ঐখোয়গী নাৎ অসি ঐখোয়গী মশক মওংগা মরী লৈনবতা নত্তনা, ঐখোয়না পাঙথোকপা ঙম্বা মতীকপু মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবসি ঐখোয়গী নাৎ অসিননি: প্রধান মন্ত্রী
11 APR 2025 6:04PM by PIB Imphal
ভারতকী নাৎ অমসুং স্পিরিচুএল হেরিতেজবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপ অদুগা ইরোইননা চৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি মধ্য প্রদেশকী অশোকনগর দিস্ত্রিক্তকী ইসাগর তেহসিলগী অনন্দপুর ধামদা চৎখ্রে। মহাক্না গুরুজী মহারাজ মন্দিরদা দর্শন অমসুং পূজা পাংথোকখি অমসুং অনন্দপুর ধামগী মন্দির কমপ্লেক্সতা চৎখি। মীয়াম তিনখিবা অদুদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না দিল্লী, হরিয়ানা, পঞ্জাব অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদগী লাকখিবা ভক্তশিংগী মশিং য়াম্লবা কাঙবু অদু তরাম্না ওকখি। মহাক্না শ্রী আনন্দপুর ধামদা চৎপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না গুরুজী মহারাজগী লাইশঙদা লাই খুরুমবগী মহাক্কী এক্সপরিয়েন্স অদুগা লোয়ননা মহাক্কী থম্মোয়দা নুংঙাইবা ফাওখি।
শাধু অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক লম্বী শেম্বগী ৱারেপ লৌবগী চৎনবী অমা ওইরক্লিবা, লমদম অসিগী অশেংবা মগুন অদু পল্লদুনা শ্রী মোদীনা অশোক নগরদা অৱাবা হায়বদুনা চঙবা ঙমজদে হায়না হায়রম্বা শাধুশিংগী ৱারোলশিং পনখি। মহাক্না বৈশাখী অমসুং শ্রী গুরু মহারাজজীগী মপোক কুমওনগী থৌরমদা শরুক য়াবদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লদুনা মহাক্না প্রথাম পদশাহী শ্রী শ্রী ১০৮ শ্রী স্বামী অদ্বৈত আনন্দজী মহারাজ অমসুং পাদশাহীগী অতৈ শাধুশিংদা ইকায় খুম্নবা উৎখি। মহাক্না নুমিৎ অসিগী পুৱারীগী ওইবা মরুওইবা অদু পনখি। কুমজা ১৯৩৬তা শ্রী দবিতীয়া পাদশাহীজীগী মহাসমাধি অমসুং কুমজা ১৯৬৪দা শ্রী ত্রিতীয়া পাদশাহীজীগা মহাক্কী অশেংবা মওংগা পুন্সিনখিবা নুমিৎ অসিনি। প্রধান মন্ত্রীনা ইকায় খুম্নরবা গুরুশিং অসিদা ইকায় খুম্নবা উৎখি অমসুং মা জগেশ্বরী দেবী, মা বিজাসন, অমসুং মা জনকী কারিলা মাতা ধামদা ইকায় খুম্নবা উৎখি। মহাক্না বৈশাখী অমসুং শ্রী গুরু মহারাজজীগী মপোক কুমওনগী থৌরমদা ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারত অসি অরুবা মতমশিংদা খুন্নাইবু মতম পুম্নমক্তা লমজিংদুনা লাক্লবা অঙকপা মীওইশিং, স্কোলরশিং অমসুং সেন্তশিংগী লমদম অমনি।" মহাক্না হায়খি, পূজ্যা স্বামী অদ্বৈত অনন্দজী মহারাজকী পুন্সিনা অসি চৎনবী অসিবু উৎলি। অদ্বৈত ফিলোসোফীগী অরুবা লৌশিং অসি আদি শঙ্করচার্য়গুম্বা আচার্যশিংনা শন্দোক্না তাকখিবা মতম অদু মহাক্না নিংশিংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি কোলোনিএল পেরিয়দকী মতমদা, খুন্নাই অসিনা মসিগী লৌশিং অসিগা মরী তৎনরকপা হৌরকখি। অদুম ওইনমক, মতম অসিদনি অদ্বৈতকী কাংলোনশিংগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী থম্মোয়বু চিংশিনবা ঙম্নবা শাধুশিং থোরকখি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি পুজ্যা অদ্বৈত অনন্দজী মহারাজনা অদ্বৈতকী লৌশিং অসি মীচম প্রজাগীদমক য়ৌহনদুনা মীয়ামদা য়ৌহন্দুনা মসিগী লিগেসি অসিবু মখা তানা চৎথখি।
মেতরিএল প্রোগ্রেসকী মরক্তা লান, চয়েৎনবা অমসুং মীওইবগী মগুনশিং মাঙশিল্লকপগী মালেমগী ওইবা ৱাফমশিং অদু পল্লদুনা, শ্রী মোদীনা হায়রিবা শিংনবশিং অসিগী মরুওইবা মরমশিং অদু মীওইবশিংবু অমগা অমগা খেন্নহল্লিবা "ইশা অমসুং অতৈ" হায়বা মীনুংশিগী ৱাখল্লোন অসিনি হায়না খঙদোকখি। "মসিগী ৱারোইশিন অসি অদ্বৈতকী ফিলোসোফীদা লৈ, মসিদা দুএলিতী অমত্তা লৈতে।" মহাক্না হায়খি, অদ্বৈত হায়বসিদি অহিংবা জিব খুদিংমক্তা ঈশ্বরবু উবা অমসুং, মখা তানা, শেম্বগী থৌওং পুম্নমকপু ঈশ্বরগী মমি অমা ওইনা উবা হায়বসিনি। মহাক্না পরমহংস দয়াল মহারাজনা হায়রম্মি, মহাক্না মসিগী ৱাখল্লোন অসিবু য়াম্না ফজবা মওংদা অসুম্না লায়থোকহনখি, "অদোম্না ওইরিবা অদুমক, ঐহাক্নি।" "ঐগী অমসুং নহাক্কী" হায়বগী খেন্নবা লৈতবা ৱাখল্লোন অসিগী অকুপ্পা ৱাহন্থোক অদু মহাক্না পনখি অমসুং করিগুম্বা মসি য়ুনিভর্সেল ওইনা লৌখৎলবদি, মসিনা অয়েৎপা পুম্নমক কোকহনবা ঙমগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা প্রথম পদশাহী স্বামী শ্রী ভিচার পুরনা আনন্দজী মহারাজগা মমাংদা মহাক্না ৱারী শানখিবা অদু পল্লদুনা মহাক্না প্রথম পদশাহী পরমহংস দয়াল মহারাজজীগী পাউতাক অমসুং আনন্দপুর ধামগী সর্ভিসকী থৌরাংশিংগী মতাংদা পনখি। মহাক্না আনন্দপুর ধামদা লিংখৎখিবা মেদিতেসনগী প্রিন্সিপল মঙা শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না নারায়নবু মীওইবা খুন্নাইগী সেবা তৌবগী থৌওং অসিদা উরদুনা, লায়রবশিংবু ইশাগীদমক্তা চিংনবা লৈতনা সেবা তৌবগী ৱাখল্লোনগী মতাংদা পনখি। মসিনা ভারতকী চৎনবীগী য়ুম্ফম ওইরি। মহাক্না হরাওবা ফোংদোকখি মদুদি অনন্দপুর ত্রস্তনা থৌনা অমসুং থৌনাগা লোইননা সেবাগী চৎনবী অসিবু মাংলোমদা পুখৎলি। ত্রস্ত অসিনা অনাবা লিশিং কয়া লায়েংনবা হোস্পিতালশিং চলাইরি, লেম্না হিদাক লায়েংবগী কেম্পশিং পাংথোক্লি, শনবীশিংগী ৱেলফেয়রগীদমক অনৌবা মতমগী শঙ্গোল অমা চলাইরি অমসুং অনৌবা জেনরেসনগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক স্কুলশিং চলাইরি হায়না মহাক্না পনখি। মহৌশাগী ফিভম ঙাক-শেন্দুনা মীওইবা জাতিদা আনন্দপুর ধামগী মরুওইবা থৌদাং অদু মহাক্না থাগৎখি। অশ্রম অসিগী মীওইশিংনা একর লিশিং কয়াগী অঙকপা লমবু মহৌশাগী লমদা ওন্থোকপদা হোৎনরিবা অদু মহাক্না পনখি। অশ্রম অসিনা পাম্বী লিশিং কয়া থাদুনা হৌজিক্তি মীয়ামগী ওইবা পান্দমদা মতেং পাংলি।
সরকারনা পায়খৎলিবা খোঙথাং খুদিংমক্কী মপুং ওইবা পান্দমদি সেবা পীবনি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রী গরীব কল্যান অন্ন য়োজনাগী মখাদা, মথৌ তারিবা মীওই খুদিংমক্না চানবা চিঞ্জাক ফংনবগী চিংনবা লৈতে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মতৌ অসুম্না, আয়ুশ্মান ভারত স্কিমনা লায়রবশিং অমসুং অহল ওইরবা মীওইশিংবু হকশেলগী অৱাবশিংদগী কোমহল্লে অদুগা প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনানা শোত্থরবা মীওইশিংগীদমক সেক্যুর হাউজিং ফংহল্লে। মহাক্না হায়খি মদুদি জল জীবন মিসননা খুঙ্গংশিংদা ঈশিং ফংহন্নবা হোৎনরি। অমসুং অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস., আই.আই.তি.শিং অমসুং আই.আই.এম.শিং রেকোর্দ মশিং থম্বা অসিনা খ্বাইদগী লায়রবা অঙাংশিং ফাওবা মখোয়গী মঙলানশিং অদু মংফাওহনবদা মতেং পাংলি। মহাক্না 'এক পেদ মা কে নম' কেম্পেনগী খুত্থাংদা অকোয়বগী ফিভম ঙাক্নবা সরকারগী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মসিগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংনা উ পাম্বী করোর কয়া থাখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিগী এচিবমেন্তশিং অসিগী পাক চাউবসি সেবাগী ইনোৎনা চিংশিনখি। 'সবকা সাথ, সবকা বিকাস'কী মন্ত্রনা লমজিংদুনা, লায়রবশিং অমসুং শোত্থরবা মীওইশিংবু চাউখৎহন্নবা সরকারগী ৱারেপ অদু মহাক্না অমুক হন্না ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, "সর্বিসকী স্পিরিৎ অসি লৈঙাক্কী পোলিসী অমসুং কম্মিতমেন্ত অনিমকনি।"
সেবাগী ফিরেপ লৌবনা অতোপ্পদা কান্নবা পীবতা নত্তনা মী অমগী মশাগী মগুনসু হেনগৎহল্লি অমসুং মীৎয়েংসু পাকথোক চাউথোকহল্লি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সেবাগী ৱাখল্লোন অসিনা খুন্নাই, লৈবাক অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী অচৌবা পান্দমশিংগা মীওই অমবু শম্নহল্লি। মহাক্না সেবা অসিদা শরুক য়ারিবা মীওইশিংগী থাজবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লায়নাশিং মায়োক্নবসি করম্না মশানা মশাবু কৎথোক্তুনা সেবা তৌবদগী মহৌশাগা মান্নহল্লি। মহাক্না সর্ভিস অসি স্পিরিচুএল প্রাক্তিস অমনি হায়না শন্দোক্না তাক্লদুনা, মসি মীওই খুদিংমক্না অশেংবা গঙ্গাগাগী ঈশিংদা লুপতুনা শেংদোক্লিবা অসিগা চাংদম্নখি। মহাক্না অশোক নগর অমসুং অনন্দপুর ধামগুম্বা লৈবাক অসিদা অচৌবা থৌদাং লৌরিবা লমদমশিং অসি চাউখৎহনবগী থৌদাং অদু পনখি। মহাক্না লমদমশিং অসিদা লৈরিবা কলা, কলচর অমসুং মহৌশাগী ফজবশিংগী মগুন লৈবা হেরিতেজ অদু পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেশ অমসুং অশোক নগরদা খুমাং চাউশিনহন্নবা হোৎনরিবশিং অদু মখা তানা ফোংদোকখি। মসিগী মনুংদা চান্দরী সারিদা জিওগ্রাফিক ইন্দিকেসন (জি.আই.) তেগকী খুত্থাংদা চান্দরী হেন্দলুমগী থাক ৱাংখৎহনবা অমসুং লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎনবা প্রানপুরদা ক্রাফ্ত হেন্দলুম তুরিজম ভিলেজ অমা লিংখৎপা য়াওরি। মহাক্না হায়খি মদুদি মধ্য প্রদেশ সরকারনা উজ্জৈন সিমহস্থাগীদমক শেম-শাবা হৌখ্রে।
রাম নবমীগী অথোইবা কুমহৈ শেংদোকপদা থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা শ্রী মোদীনা "রাম ভান গমন পাথ"কী চাউখৎ-থৌরাংগী মতাংদা পনখি। মসিগী লম্বী অসিগী মরুওইবা শরুক অমা মধ্য প্রদেশকী মাংওইননা চৎকনি হায়না মহাক্না হায়খি। মহাক্না মধ্য প্রদেশকী মশক থোকপা অমসুং তোপ তোপ্পা মশক অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি থৌরাংশিং অসিনা মসিগী অখন্নবা মশক অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ২০৪৭ ফাওবদা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইনবা লৈবাক অসিনা থম্লিবা পান্দম অদু ফোংদোকখি অমসুং মসি ফংলগনি হায়না থাজবা ফোংদোকখি। মহাক্না খোঙচৎ অসিগী মনুংদা ভারতকী অরিবা চৎনবী অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্বগী তঙাইফদবা অদু পনখি। লৈবাক কয়া অমনা চাউখৎপগী খোঙজংদা মখোয়গী চৎনবীশিংগা মরী লৈনদবা তারবসু, ভারতনা মসিগী হেরিতেজ অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্বা তাই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, "ভারতকী চৎনবী অসি মসিগী মশক মওংগা মরী লৈনবতা নত্তনা মসিগী তৌবা ঙম্বশিংবুসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।" মহাক্না আনন্দপুর ধাম ত্রস্তপু মসিগী হীরম অসিদা মরুওইবা থৌদাং লৌবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং ত্রস্ত অসিগী সর্বিস ইনিসিয়েতিবশিংনা বিক্সিত ভারতকী মিৎয়েংদা অনৌবা ইনর্জী পীগনি হায়না থাজবা ফোংদোকখি। শ্রী গুরু মহারাজজীগী বাইসাক্ষী অমসুং মপোক কুমওনগী থৌরমদা মহাক্না মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীদুনা ৱারোইশিন পীখি।
থৌরম অদুদা মধ্য প্রদেশকী গভর্নর, শ্রী মঙ্গুভাই পতেল, মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী মোহন য়াদব, কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী জ্যোতিরঅদিত্য সিন্দিয়া য়াওনা অতৈ কয়ানা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
অনন্দপুর ধাম অসি স্পিরিচুএল অমসুং ফিলান্ত্রোপিক ওইবা পান্দমগীদমক লিংখৎখিবনি। হেক্তর ৩১৫ শন্দোক্না, মসিদা মতমগা চুনবা গাউশালা (শঙ্গোল) অমা লৈরি অমসুং মসিদা শনবী ৫০০ হেন্না লৈরি অমসুং শ্রী আনন্দপুর ত্রস্ত কেম্পসকী মখাদা লৌউ-শিংউগী থবকশিং পায়খৎলি। ত্রস্ত অসিনা সুখপুর খুঙ্গংদা চেরিতেবল হোস্পিতাল অমা, সুখপুর অমসুং অনন্দপুরদা স্কুলশিং অমসুং লৈবাক শিনবা থুংনা তোঙান তোঙানবা সৎসং সেন্তর কয়া অমা চলাইরি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses gathering at Anandpur Dham, Madhya Pradesh
New India is moving ahead with the mantra of 'Development as well as Heritage': PM
Our country is the land of sages, wise men and saints, whenever our society goes through a difficult phase, some sage or wise man descends on this land and gives a new direction to the society: PM
The resolve to uplift the poor and the deprived, the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas', this spirit of service is the policy and commitment of the government: PM
In a country like India, our culture is not only linked to our identity, It is our culture that strengthens our potential: PM
11 APR 2025 6:04PM by PIB Delhi
In line with his commitment to furthering the cultural and spiritual heritage of India, Prime Minister visited Anandpur Dham of Isagarh Tehsil in the Ashoknagar district in Madhya Pradesh today. He also performed darshan and pooja at Guru Ji Maharaj Temple and toured the temple complex at Anandpur Dham. Addressing the gathering, he welcomed the large number of devotees who had traveled from Delhi, Haryana, Punjab, and across the country. He expressed his happiness upon visiting Shri Anandpur Dham, sharing his experience of offering prayers at Guruji Maharaj's temple which filled his heart with bliss.
Remarking on the sanctity of the land nurtured by the penance of saints, where altruism has become a tradition and the resolve for service paves the way for humanity's welfare, Shri Modi highlighted the uniqueness of this land, quoting saints who said that sorrow fears to enter Ashok Nagar. He expressed his joy at participating in the celebrations of Baisakhi and the birth anniversary of Shri Guru Maharaj Ji, paying respects to the pratham Padshahi Shri Shri 108 Shri Swami Advait Anand Ji Maharaj and other Padshahi saints. He noted the historical significance of the day, marking the Mahasamadhi of Shri Dwitiya Padshahi Ji in 1936 and the union of Shri Tritiya Padshahi Ji with his true form in 1964. The Prime Minister offered his tributes to these revered Gurus and extended his salutations to Maa Jageshwari Devi, Maa Bijasan, and Maa Janaki Karila Mata Dham. He conveyed his greetings to everyone on the occasion of Baisakhi and Shri Guru Maharaj Ji's birth anniversary celebrations.
“India is a land of sages, scholars, and saints, who have always guided society during challenging times”, exclaimed the Prime Minister, highlighting that the life of Pujya Swami Advait Anand Ji Maharaj reflects this tradition. He recalled the era when acharyas like Adi Shankaracharya expounded the profound knowledge of Advaita philosophy. He noted that during the colonial period, society began to lose touch with this wisdom. However, it was during this time that sages emerged to awaken the nation's soul through the principles of Advaita, he added, emphasising that Pujya Advait Anand Ji Maharaj carried forward this legacy by making the knowledge of Advaita accessible and simple for the common people, ensuring its reach to the masses.
Addressing the pressing global concerns of war, conflict, and the erosion of human values amidst material progress, Shri Modi identified the root cause of these challenges as the mindset of division—of "self and other"—which distances humans from one another. “The solution to these issues lies in the philosophy of Advaita, which envisions no duality”, he emphasised, explaining that Advaita is the belief in seeing the divine in every living being and, further, perceiving the entire creation as a manifestation of the divine. He quoted Paramhans Dayal Maharaj, who beautifully simplified this principle as, ‘What you are, I am’. He remarked on the profoundness of this thought, which eliminates the divide of "mine and yours," and noted that if universally embraced, it could resolve all conflicts.
The Prime Minister shared his earlier discussion with the chate Padshahi Swami Shri Vichar Purna Anand Ji Maharaj, who spoke about the teachings of the pratham Padshahi Paramhans Dayal Maharaj Ji and the service initiatives of Anandpur Dham. He highlighted the five principles of meditation established at Anandpur Dham, emphasizing selfless service as one of them. He remarked on the spirit of serving the underprivileged with a selfless attitude, seeing Narayan in the act of serving humanity, which forms the foundation of Indian culture. He expressed his happiness that Anandpur Trust is advancing this culture of service with dedication. He noted that the trust operates hospitals treating thousands of patients, organizes free medical camps, runs a modern cowshed for cow welfare, and manages schools for the development of the new generation. He also praised Anandpur Dham's significant contribution to humanity through environmental conservation, highlighting the efforts of the ashram's followers in transforming thousands of acres of barren land into greenery, with thousands of trees planted by the ashram now serving altruistic purposes.
“The spirit of service is at the core of every initiative undertaken by the government”, said Shri Modi highlighting that under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana, every needy individual is free from the worry of food. Similarly, the Ayushman Bharat scheme has relieved the poor and elderly from concerns about healthcare, while the PM Awas Yojana is ensuring secure housing for the underprivileged. He noted that the Jal Jeevan Mission is addressing water issues in villages, and the establishment of record numbers of new AIIMS, IITs, and IIMs is helping even the poorest children realize their dreams. He reiterated the government’s commitment to environmental conservation through the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign, under which crores of trees have been planted across the country. The Prime Minister remarked that the scale of these achievements is driven by the spirit of service. He reiterated the government’s resolve for the upliftment of the poor and marginalized, guided by the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. “This spirit of service is both the policy and the commitment of the government”, he stressed.
Underlining the fact that embracing the resolve of service not only benefits others but also enhances one's personality and broadens perspectives, the Prime Minister noted that the spirit of service connects individuals to larger objectives of society, the nation, and humanity. He acknowledged the dedication of those engaged in service, highlighting how overcoming hardships becomes second nature through acts of selfless service. He described service as a spiritual practice, likening it to a sacred Ganga in which everyone must take a dip. He remarked on the responsibility of developing regions like Ashok Nagar and Anandpur Dham, which have contributed immensely to the nation, pointing out the rich heritage of art, culture, and natural beauty in these areas, noting their vast potential for development and heritage. PM further highlighted efforts to boost progress in Madhya Pradesh and Ashok Nagar, including elevating Chanderi handloom through Geographical Indication (GI) tag for Chanderi sarees and the establishment of a Craft Handloom Tourism Village in Pranpur to accelerate economic growth in the region. He also noted that the Madhya Pradesh government has already commenced preparations for the Ujjain Simhastha.
Acknowledging the recent celebration of the grand festival of Ram Navami, Shri Modi highlighted the ongoing development of the "Ram Van Gaman Path," noting that a significant portion of this path will pass through Madhya Pradesh. He remarked on Madhya Pradesh's remarkable and unique identity, stating that these initiatives will further strengthen its distinctiveness.
The Prime Minister affirmed the nation's ambitious goal of becoming a developed India by 2047 and expressed confidence in achieving it. He emphasized the need to preserve India's ancient culture during this journey, noting that while many countries lost touch with their traditions in the pursuit of development, India must maintain its heritage. “India's culture is not just tied to its identity but strengthens its capabilities”, highlighted the Prime Minister commending the Anandpur Dham Trust for its significant contributions in this regard and expressed confidence that the trust's service initiatives will infuse new energy into the vision of Viksit Bharat. He concluded by extending his greetings on the occasion of Baisakhi and the birth anniversary celebrations of Shri Guru Maharaj Ji.
The Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, the Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Mohan Yadav, Union Minister Shri Jyotiraditya Scindia were present among others at the event.
Background
Anandpur Dham has been established for spiritual and philanthropic purposes. Spanning 315 hectares, it houses a modern gaushala (cowshed) with over 500 cows and runs agricultural activities under Shri Anandpur Trust campus. The trust has been operating a charitable hospital in Sukhpur village, schools in Sukhpur and Anandpur and various Satsang Centers across the country.