ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଆନନ୍ଦପୁର ଧାମରେ ଜନସଭାକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
'ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟ'ର ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ନୂଆ ଭାରତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଆମ ଦେଶ ଋଷି, ଜ୍ଞାନୀ ପୁରୁଷ ଓ ସନ୍ଥଙ୍କ ଦେଶ, ଯେତେବେଳେ ବି ଆମ ସମାଜ ଏକ କଠିନ ସମୟ ଦେଇ ଗତି କରେ, କୌଣସି ସନ୍ଥ କିମ୍ବା ଜ୍ଞାନୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଏହି ଭୂମିକୁ ଓହ୍ଲାଇ ସମାଜକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଥାନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗରିବ ଓ ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ଉନ୍ନତିର ସଂକଳ୍ପ, 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ର, ଏହି ସେବା ଭାବନା ହେଉଛି ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଓ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ ଭଳି ଦେଶରେ ଆମ ସଂସ୍କୃତି କେବଳ ଆମ ପରିଚୟ ସହ ଜଡ଼ିତ ନୁହେଁ, ଆମ ସଂସ୍କୃତି ହିଁ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
11 APR 2025 6:04PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜି ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଅଶୋକନଗର ଜିଲ୍ଲାର ଇସାଗଡ ତହସିଲର ଆନନ୍ଦପୁର ଧାମ ପରିଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଗୁରୁଜୀ ମହାରାଜ ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଓ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିବା ସହ ଆନନ୍ଦପୁର ଧାମସ୍ଥିତ ମନ୍ଦିର ପରିସର ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ ଦିଲ୍ଲୀ, ହରିୟାଣା, ପଞ୍ଜାବ ଏବଂ ସାରା ଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଆନନ୍ଦପୁର ଧାମ ପରିଦର୍ଶନ କରି ଗୁରୁଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିବାର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିବା ପରେ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯାହା ତାଙ୍କ ହୃଦୟକୁ ଆନନ୍ଦରେ ଭରି ଦେଇଥିଲା ।
ସାଧୁସନ୍ଥମାନଙ୍କ ତପସ୍ୟା ଦ୍ୱାରା ସମୃଦ୍ଧ ଭୂମିର ପବିତ୍ରତା, ଯେଉଁଠାରେ ସେବା ଏକ ପରମ୍ପରାରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି ଏବଂ ପରୋପକାରିତାର ସଂକଳ୍ପ ମାନବଜାତିର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରୁଛି। ଏହି ସ୍ଥାନର ପବିତ୍ରତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଭୂମିର ସ୍ବତନ୍ତ୍ରତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଶୋକ ନଗରରେ ଦୁଃଖ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଭୟ କରିଥାଏ। ବୈଶାଖୀ ଓ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ମହାରାଜଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗଦେଇ ସେ ପ୍ରଥମ ପଦସାହି ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ୧୦୮ ଶ୍ରୀ ସ୍ୱାମୀ ଅଦ୍ବୈତ ଆନନ୍ଦ ଜୀ ମହାରାଜ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପଦସାହି ସନ୍ଥମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରି ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ୧୯୩୬ ମସିହାରେ ଶ୍ରୀ ଦ୍ୱିତିୟ ପଦସାହିଜୀଙ୍କ ମହାସମାଧି ଏବଂ ୧୯୬୪ ମସିହାରେ ଶ୍ରୀ ତୃତୀୟ ପଦସାହିଜୀଙ୍କର ବାସ୍ତବିକ ରୂପ ସହିତ ମିଳନ ଏହି ଦିବସର ଐତିହାସିକ ମହତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଗୁରୁମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିବା ସହ ମା' ଜାଗେଶ୍ୱରୀ ଦେବୀ, ମା' ବିଜାସନ ଏବଂ ମା' ଜାନକୀ କାରିଲା ମାତା ଧାମକୁ ପ୍ରଣାମ କରିଥିଲେ। ବୈଶାଖୀ ଓ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ମହାରାଜଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି।
"ଭାରତ ହେଉଛି ଋଷି, ପଣ୍ଡିତ ଏବଂ ସନ୍ଥମାନଙ୍କର ଦେଶ, ଯେଉଁମାନେ ସବୁବେଳେ ଆହ୍ବାନପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟରେ ସମାଜକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରି ଆସିଛନ୍ତି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂଜ୍ୟ ସ୍ୱାମୀ ଅଦ୍ବୈତ ଆନନ୍ଦ ଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଜୀବନ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ । ଆଦି ଶଙ୍କରାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଭଳି ଆଚାର୍ଯ୍ୟମାନେ ଅଦ୍ବୈତ ଦର୍ଶନର ଗଭୀର ଜ୍ଞାନ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିବା ଯୁଗକୁ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଔପନିବେଶିକ କାଳରେ ସମାଜ ଏହି ଜ୍ଞାନ ସହିତ ସଂସ୍ପର୍ଶ ହରାଇବା ଆରମ୍ଭ କଲା । ତେବେ ଏହି ସମୟରେ ଋଷିମାନେ ଅଦ୍ବୈତର ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ଆତ୍ମାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ପାଇଁ ଆବିର୍ଭାବ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ପୂଜ୍ୟ ଅଦ୍ବୈତ ଆନନ୍ଦ ଜୀ ମହାରାଜ ଅଦ୍ବୈତଙ୍କ ଜ୍ଞାନକୁ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ସହିତ ଏହାକୁ ସରଳ କରି ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ଏହାର ପହଂଚ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଭୌତିକ ପ୍ରଗତି ମଧ୍ୟରେ ଯୁଦ୍ଧ, ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ମାନବିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧର କ୍ଷୟ ଭଳି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଉଦ୍ବେଗକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୂଳ କାରଣକୁ ବିଭାଜନର ମାନସିକତା ଭାବରେ ଚିହ୍ନଟ କରିଥିଲେ - "ନିଜ ଏବଂ ଅନ୍ୟ"ର - ଯାହା ମନୁଷ୍ୟକୁ ପରସ୍ପରଠାରୁ ଦୂରେଇ ରଖିଥାଏ । "ଏହି ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ଅଦ୍ବୈତଙ୍କ ଦର୍ଶନରେ ଅଛି, ଯେଉଁଥିରେ କୌଣସି ଦ୍ବୈତତାର କଳ୍ପନା ନାହିଁ", ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଅଦ୍ବୈତ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜୀବରେ ଈଶ୍ୱରଙ୍କୁ ଦେଖିବାର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସମଗ୍ର ସୃଷ୍ଟିକୁ ଦିବ୍ୟର ପ୍ରକାଶ ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରିବା । ସେ ପରମହଂସ ଦୟାଲ ମହାରାଜଙ୍କ ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ, ଯିଏ ଏହି ନୀତିକୁ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ସରଳ କରିଥିଲେ, 'ତୁମେ ଯାହା, ମୁଁ ତାହା'। ସେ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାର ଗଭୀରତା ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା "ମୋର ଏବଂ ତୁମର" ବିଭାଜନକୁ ଦୂର କରିଥାଏ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଏହାକୁ ସର୍ବସାଧାରଣରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଏ, ତେବେ ଏହା ସମସ୍ତ ବିବାଦର ସମାଧାନ କରିପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚତେ ପଦସାହି ସ୍ୱାମୀ ଶ୍ରୀ ବିଚାର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆନନ୍ଦ ଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ସହ ତାଙ୍କର ପୂର୍ବ ଆଲୋଚନା ବିଷୟରେ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯିଏ କି ପ୍ରଥମ ପଦସାହି ପରମହଂସ ଦୟାଲ ମହାରାଜଜୀଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଆନନ୍ଦପୁର ଧାମର ସେବା ପଦକ୍ଷେପ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ଆନନ୍ଦପୁର ଧାମରେ ସ୍ଥାପିତ ଧ୍ୟାନର ପାଞ୍ଚଟି ନୀତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିର ମୂଳଦୁଆ ପାଲଟିଥିବା ମାନବିକତାର ସେବାରେ ନାରାୟଣଙ୍କୁ ଦେଖି ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ମନୋଭାବରେ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ସେବା କରିବାର ଭାବନା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଇଥିଲେ। ଆନନ୍ଦପୁର ଟ୍ରଷ୍ଟ ଏହି ସେବା ସଂସ୍କୃତିକୁ ନିଷ୍ଠାର ସହ ଆଗକୁ ନେଉଥିବାରୁ ସେ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଟ୍ରଷ୍ଟ ହଜାର ହଜାର ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା କରୁଥିବା ଡାକ୍ତରଖାନା ଚଳାଉଛି, ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରୁଛି, ଗୋକଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକ ଆଧୁନିକ ଗୋଶାଳା ଚଳାଉଛି ଏବଂ ନୂତନ ପିଢ଼ିର ବିକାଶ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପରିଚାଳନା କରୁଛି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ମାନବିକତା ପ୍ରତି ଆନନ୍ଦପୁର ଧାମର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହ ଆଶ୍ରମ ପକ୍ଷରୁ ହଜାର ହଜାର ଏକର ଉର୍ବର ଜମିକୁ ସବୁଜିମାରେ ପରିଣତ କରିବା ଦିଗରେ ଆଶ୍ରମର ଅନୁଗାମୀଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ଆଶ୍ରମ ପକ୍ଷରୁ ହଜାର ହଜାର ବୃକ୍ଷରୋପଣ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ କଲ୍ୟାଣ ଅନ୍ନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଭାବୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଖାଦ୍ୟ ଚିନ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତ ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପର ମୂଳରେ ସେବା ଭାବନା ରହିଛି। ସେହିପରି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଗରିବ ଓ ବୟସ୍କଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଚିନ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତି ଦେଇଥିବା ବେଳେ ପିଏମ ଆବାସ ଯୋଜନା ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ଆବାସ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକରେ ଜଳ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରୁଛି ଏବଂ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ନୂତନ ଏମ୍ସ, ଆଇଆଇଟି ଏବଂ ଆଇଆଇଏମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଗରିବ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । 'ଏକ ପେଡ଼ ମା କେ ନାମ' ଅଭିଯାନ ଜରିଆରେ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ, ଯାହା ଅଧୀନରେ ସାରା ଦେଶରେ କୋଟି କୋଟି ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଉପଲବ୍ଧିଗୁଡ଼ିକର ବ୍ୟାପକତା ସେବା ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ରରେ ପରିଚାଳିତ ଗରିବ ଓ ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ସଂକଳ୍ପକୁ ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ। "ସେବାର ଏହି ଭାବନା ଉଭୟ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା", ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ।
ସେବା ସଂକଳ୍ପକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା କେବଳ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଲାଭଦାୟକ ନୁହେଁ ବରଂ ବ୍ୟକ୍ତିର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ାଇଥାଏ ଏବଂ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ବ୍ୟାପକ କରିଥାଏ ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସେବା ଭାବନା ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ସମାଜ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ମାନବିକତାର ବୃହତ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡିଥାଏ । ସେବାରେ ନିୟୋଜିତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ସମର୍ପଣକୁ ସେ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହ ନିଃସ୍ୱାର୍ଥପର ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ କିପରି କଷ୍ଟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏହାକୁ ଜୀବନରେ ସାମିଲ୍ କରାଯାଏ ତାହା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ସେବାକୁ ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭ୍ୟାସ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକ ପବିତ୍ର ଗଙ୍ଗା ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ ଯେଉଁଥିରେ ସମସ୍ତେ ସ୍ନାନ କରିବା ଉଚିତ୍। ଅଶୋକ ନଗର ଓ ଆନନ୍ଦପୁର ଧାମ ଭଳି ବିକାଶଶୀଳ ଅଞ୍ଚଳର ଦାୟିତ୍ବ ସମ୍ପର୍କରେ ସେ ମତ ବ୍ୟକ୍ତ କରିବା ସହ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ କଳା, ସଂସ୍କୃତି ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋକପାତ କରିବା ସହ ବିକାଶ ଓ ଐତିହ୍ୟ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦର୍ଶାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଅଶୋକ ନଗରର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଚାନ୍ଦେରୀ ଶାଢ଼ି ପାଇଁ ଭୌଗୋଳିକ ସୂଚକ (ଜିଆଇ) ମାନ୍ୟତା ମାଧ୍ୟମରେ ଚାନ୍ଦେରୀ ହସ୍ତତନ୍ତକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରାଣପୁରରେ ଏକ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ହସ୍ତତନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଗ୍ରାମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାର ଉଜ୍ଜୈନ ସିଂହସ୍ଥା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ କରିସାରିଛନ୍ତି।
ନିକଟରେ ରାମ ନବମୀର ଭବ୍ୟ ପର୍ବ ପାଳନକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ "ରାମ ବନ ଗମନ ପଥ’’ ର ବିକାଶ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଥର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଦେଇ ଗତି କରିବ । ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏହାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତାକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ ।
୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ବିକଶିତ ଭାରତରେ ପରିଣତ ହେବା ପାଇଁ ଦେଶର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବାରେ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଭାରତର ପ୍ରାଚୀନ ସଂସ୍କୃତିର ସଂରକ୍ଷଣ ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନେକ ଦେଶ ସେମାନଙ୍କ ପରମ୍ପରା ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ ହରାଇଥିବା ବେଳେ ଭାରତ ଏହାର ଐତିହ୍ୟକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଉଚିତ୍ । "ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି କେବଳ ଏହାର ପରିଚୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥାଏ", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏ ଦିଗରେ ଆନନ୍ଦପୁର ଧାମ ଟ୍ରଷ୍ଟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ଯେ ଟ୍ରଷ୍ଟର ସେବା ପଦକ୍ଷେପ ବିକଶିତ ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନାରେ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ବୈଶାଖୀ ଓ ଶ୍ରୀ ଗୁରୁ ମହାରାଜଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ସେ ସଭିଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ମଙ୍ଗୁଭାଇ ପଟେଲ, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋହନ ଯାଦବ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ଜନହିତକର କାର୍ଯ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆନନ୍ଦପୁର ଧାମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି। ୩୧୫ ହେକ୍ଟର ପରିମିତ ଏହି ଗୋଶାଳାରେ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଗାଈ ଥିବା ଏକ ଆଧୁନିକ ଗୋଶାଳା ରହିଛି ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଆନନ୍ଦପୁର ଟ୍ରଷ୍ଟ ପରିସରରେ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି। ଟ୍ରଷ୍ଟ ପକ୍ଷରୁ ସୁଖପୁର ଗାଁରେ ଏକ ଚାରିଟେବଲ୍ ହସ୍ପିଟାଲ, ସୁଖପୁର ଓ ଆନନ୍ଦପୁରରେ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ସତ୍‌ସଙ୍ଗ ସେଣ୍ଟର ପରିଚାଳିତ ହେଉଛି।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses gathering at Anandpur Dham, Madhya Pradesh
New India is moving ahead with the mantra of 'Development as well as Heritage': PM
Our country is the land of sages, wise men and saints, whenever our society goes through a difficult phase, some sage or wise man descends on this land and gives a new direction to the society: PM
The resolve to uplift the poor and the deprived, the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas', this spirit of service is the policy and commitment of the government: PM
In a country like India, our culture is not only linked to our identity, It is our culture that strengthens our potential: PM
11 APR 2025 6:04PM by PIB Delhi
In line with his commitment to furthering the cultural and spiritual heritage of India, Prime Minister visited Anandpur Dham of Isagarh Tehsil in the Ashoknagar district in Madhya Pradesh today. He also performed darshan and pooja at Guru Ji Maharaj Temple and toured the temple complex at Anandpur Dham. Addressing the gathering, he welcomed the large number of devotees who had traveled from Delhi, Haryana, Punjab, and across the country. He expressed his happiness upon visiting Shri Anandpur Dham, sharing his experience of offering prayers at Guruji Maharaj's temple which filled his heart with bliss.
Remarking on the sanctity of the land nurtured by the penance of saints, where altruism has become a tradition and the resolve for service paves the way for humanity's welfare, Shri Modi highlighted the uniqueness of this land, quoting saints who said that sorrow fears to enter Ashok Nagar. He expressed his joy at participating in the celebrations of Baisakhi and the birth anniversary of Shri Guru Maharaj Ji, paying respects to the pratham Padshahi Shri Shri 108 Shri Swami Advait Anand Ji Maharaj and other Padshahi saints. He noted the historical significance of the day, marking the Mahasamadhi of Shri Dwitiya Padshahi Ji in 1936 and the union of Shri Tritiya Padshahi Ji with his true form in 1964. The Prime Minister offered his tributes to these revered Gurus and extended his salutations to Maa Jageshwari Devi, Maa Bijasan, and Maa Janaki Karila Mata Dham. He conveyed his greetings to everyone on the occasion of Baisakhi and Shri Guru Maharaj Ji's birth anniversary celebrations.
“India is a land of sages, scholars, and saints, who have always guided society during challenging times”, exclaimed the Prime Minister, highlighting that the life of Pujya Swami Advait Anand Ji Maharaj reflects this tradition. He recalled the era when acharyas like Adi Shankaracharya expounded the profound knowledge of Advaita philosophy. He noted that during the colonial period, society began to lose touch with this wisdom. However, it was during this time that sages emerged to awaken the nation's soul through the principles of Advaita, he added, emphasising that Pujya Advait Anand Ji Maharaj carried forward this legacy by making the knowledge of Advaita accessible and simple for the common people, ensuring its reach to the masses.
Addressing the pressing global concerns of war, conflict, and the erosion of human values amidst material progress, Shri Modi identified the root cause of these challenges as the mindset of division—of "self and other"—which distances humans from one another. “The solution to these issues lies in the philosophy of Advaita, which envisions no duality”, he emphasised, explaining that Advaita is the belief in seeing the divine in every living being and, further, perceiving the entire creation as a manifestation of the divine. He quoted Paramhans Dayal Maharaj, who beautifully simplified this principle as, ‘What you are, I am’. He remarked on the profoundness of this thought, which eliminates the divide of "mine and yours," and noted that if universally embraced, it could resolve all conflicts.
The Prime Minister shared his earlier discussion with the chate Padshahi Swami Shri Vichar Purna Anand Ji Maharaj, who spoke about the teachings of the pratham Padshahi Paramhans Dayal Maharaj Ji and the service initiatives of Anandpur Dham. He highlighted the five principles of meditation established at Anandpur Dham, emphasizing selfless service as one of them. He remarked on the spirit of serving the underprivileged with a selfless attitude, seeing Narayan in the act of serving humanity, which forms the foundation of Indian culture. He expressed his happiness that Anandpur Trust is advancing this culture of service with dedication. He noted that the trust operates hospitals treating thousands of patients, organizes free medical camps, runs a modern cowshed for cow welfare, and manages schools for the development of the new generation. He also praised Anandpur Dham's significant contribution to humanity through environmental conservation, highlighting the efforts of the ashram's followers in transforming thousands of acres of barren land into greenery, with thousands of trees planted by the ashram now serving altruistic purposes.
“The spirit of service is at the core of every initiative undertaken by the government”, said Shri Modi highlighting that under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana, every needy individual is free from the worry of food. Similarly, the Ayushman Bharat scheme has relieved the poor and elderly from concerns about healthcare, while the PM Awas Yojana is ensuring secure housing for the underprivileged. He noted that the Jal Jeevan Mission is addressing water issues in villages, and the establishment of record numbers of new AIIMS, IITs, and IIMs is helping even the poorest children realize their dreams. He reiterated the government’s commitment to environmental conservation through the 'Ek Ped Maa Ke Naam' campaign, under which crores of trees have been planted across the country. The Prime Minister remarked that the scale of these achievements is driven by the spirit of service. He reiterated the government’s resolve for the upliftment of the poor and marginalized, guided by the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’. “This spirit of service is both the policy and the commitment of the government”, he stressed.
Underlining the fact that embracing the resolve of service not only benefits others but also enhances one's personality and broadens perspectives, the Prime Minister noted that the spirit of service connects individuals to larger objectives of society, the nation, and humanity. He acknowledged the dedication of those engaged in service, highlighting how overcoming hardships becomes second nature through acts of selfless service. He described service as a spiritual practice, likening it to a sacred Ganga in which everyone must take a dip. He remarked on the responsibility of developing regions like Ashok Nagar and Anandpur Dham, which have contributed immensely to the nation, pointing out the rich heritage of art, culture, and natural beauty in these areas, noting their vast potential for development and heritage. PM further highlighted efforts to boost progress in Madhya Pradesh and Ashok Nagar, including elevating Chanderi handloom through Geographical Indication (GI) tag for Chanderi sarees and the establishment of a Craft Handloom Tourism Village in Pranpur to accelerate economic growth in the region. He also noted that the Madhya Pradesh government has already commenced preparations for the Ujjain Simhastha.
Acknowledging the recent celebration of the grand festival of Ram Navami, Shri Modi highlighted the ongoing development of the "Ram Van Gaman Path," noting that a significant portion of this path will pass through Madhya Pradesh. He remarked on Madhya Pradesh's remarkable and unique identity, stating that these initiatives will further strengthen its distinctiveness.
The Prime Minister affirmed the nation's ambitious goal of becoming a developed India by 2047 and expressed confidence in achieving it. He emphasized the need to preserve India's ancient culture during this journey, noting that while many countries lost touch with their traditions in the pursuit of development, India must maintain its heritage. “India's culture is not just tied to its identity but strengthens its capabilities”, highlighted the Prime Minister commending the Anandpur Dham Trust for its significant contributions in this regard and expressed confidence that the trust's service initiatives will infuse new energy into the vision of Viksit Bharat. He concluded by extending his greetings on the occasion of Baisakhi and the birth anniversary celebrations of Shri Guru Maharaj Ji.
The Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, the Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Mohan Yadav, Union Minister Shri Jyotiraditya Scindia were present among others at the event.
Background
Anandpur Dham has been established for spiritual and philanthropic purposes. Spanning 315 hectares, it houses a modern gaushala (cowshed) with over 500 cows and runs agricultural activities under Shri Anandpur Trust campus. The trust has been operating a charitable hospital in Sukhpur village, schools in Sukhpur and Anandpur and various Satsang Centers across the country.