सूचना तथा प्रसारण मन्त्रालय
दक्षिण कोरियामा हुने बुसान अन्तर्राष्ट्रिय फिल्म महोत्सव 2025 मा भारतले आफ्नो रचनात्मक प्रतिभा प्रदर्शन गर्ने; राज्य मन्त्री डा. एल मुरुगनले बीआईएफएफमा भारतको पहिलो मन्त्रीस्तरीय प्रतिनिधिमण्डलको नेतृत्व गर्ने
बीआईएफएफ 2025 मा भारतको अहिलेसम्मको सबैभन्दा मजबुत 10 फिल्म प्रदर्शित हुनेछन्; एसीएफएम, एसियाली विषयवस्तु र फिल्म बजारमा सह-निर्माण बजारको लागि 5 भारतीय परियोजनाहरू चयन गरिएका छन्
बीआईएफएफ 2025 मा सहभागिताले सह-निर्माणको विस्तार गर्ने, एभीजीसी अवसरहरूलाई बढावा दिने र दक्षिण कोरियासँग सांस्कृतिक सम्बन्धलाई मजबुत बनाउने भारतको सङ्कल्पलाई रेखाङ्कित गर्दछ
भारत मण्डपमा वेभ्स बजारले भारतीय रचनाकारहरूलाई वैश्विक बजारहरूसँग जोड्नेछ र सह-निर्माण एवं एभीजीसीको लागि प्रोत्साहनमाथि प्रकाश पार्नेछ
भारत पर्व र भारतीय फिल्महरूले बुसानमा भारतको संस्कृति र रचनात्मकताको उत्सव मनाउनेछन्; भारत-कोरिया एभीजीसी र फिल्म सह-निर्माण ढाँचालाई सुदृढ बनाउनका लागि नीतिगत संवाद र सम्झौता ज्ञापन
16 SEP 2025 1:04PM by PIB Gangtok
भारतले माननीय सूचना तथा प्रसारण राज्य मन्त्री डा. एल मुरुगनको नेतृत्वमा एक उच्चस्तरीय प्रतिनिधिमण्डलको साथमा दक्षिण कोरियामा बुसान अन्तर्राष्ट्रिय फिल्म महोत्सव (बीआईएफएफ) 2025 र एसियाली सामग्री र फिल्म बजार (एसीएफएम) मा आफ्नो महत्वपूर्ण छाप छोड्ने तयारी गरेको छ। यो बीआईएफएफमा भारतबाट जाने पहिलो मन्त्रीस्तरीय प्रतिनिधिमण्डल हुनेछ, जसले सांस्कृतिक कूटनीतिलाई सुदृढ पार्ने, अन्तर्राष्ट्रिय स्तरमा रचनात्मक सहयोग विस्तार गर्ने र भारतलाई रचनात्मक अर्थतन्त्रको वैश्विक केन्द्रको रूपमा स्थापित गर्ने राष्ट्रको प्रतिबद्धतालाई रेखाङ्कित गर्दछ।
प्रतिनिधिमण्डलमा सूचना तथा प्रसारण मन्त्रालयका वरिष्ठ अधिकारीहरू, एनएफडीसी, फिक्की, एफटीआईआई, एसआरएफटीआईआई, र आईआईएमसीका प्रतिनिधि साथै वेभ्स बजार पहलका चयन गरिएका रचनाकारहरू सामेल हुनेछन्।
यस यात्रा अघि, केन्द्रीय सूचना तथा प्रसारण राज्य मन्त्री डा. एल मुरुगनले भने, “भारत बीआईएफएफ 2025 मा भाग लिन पाउँदा गर्व गर्दछ, यो एक यस्तो महोत्सव हो, जो एसियाली र वैश्विक सिनेमाको उत्कृष्टतालाई एक साथ ल्याउँछ। यहाँ हाम्रो उपस्थितिले सह-निर्माण विस्तार गर्ने, एभीजीसीमा नयाँ अवसरहरू सिर्जना गर्ने र दक्षिण कोरियासँगको सांस्कृतिक सम्बन्धलाई बलियो बनाउने भारतको सङ्कल्पलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ। वेभ्स बजार र भारत पर्वको माध्यमद्वारा हामी आफ्नो रचनात्मक अर्थतन्त्र मात्र होइन तर भारतको कालातीत सम्पदा र प्रतिभालाई पनि प्रदर्शन गर्छौँ।”
भारतको सहभागिताका मुख्य विशेषताहरू
बीआईएफएफ र एसीएफएममा भारत मण्डप - ‘वेभ्स बजार’ पहलमाथि प्रकाश
बीआईएफएफ र एसीएफएम दुबैमा भारत - विश्वको लागि रचनात्मक अर्थतन्त्र विषयवस्तु अन्तर्गत भारत मण्डप स्थापना गरिनेछ। यो मण्डपले वेभ्स बजार पहलमाथि प्रकाश पार्नेछ, जसलाई भारतीय सामग्री निर्माताहरू, उत्पादकहरू र वितरकहरूलाई बी2बी बैठकहरूको माध्यमद्वारा वैश्विक बजारहरूसँग जोड्नका लागि कयार गरिएको छ। एसीएफएमको आधिकारिक कार्यक्रमको एक भागको रूपमा दुवै देशका प्रमुख उद्योग प्रतिनिधिहरू र सरकारी अधिकारीहरूसँग भारत-कोरिया तालमेल: सह-निर्माणमा नयाँ क्षितिज विषयकमा एक प्यानल चर्चा पनि आयोजना गरिनेछ।
बुसानमा भारतीय सिनेमाको प्रदर्शन
यस वर्ष भारतको प्रदर्शन अहिलेसम्मकै सबैभन्दा सशक्त छ, जसमा दसभन्दा अधिक फिल्महरूले भारतीय कथा कथनको विविधतालाई प्रतिबिम्बित गर्दछन्:
• स्पाइङ स्टार्स (पद्मश्री नीला माधब पाण्डा) - उद्घाटन प्रतियोगिता खण्डमा प्रतिस्पर्धा गर्ने।
• यदि जाडोको रातमा (सञ्जु सुरेन्द्रन); कोक कोक कोकूक (महर्षि तुहिन कश्यप); मोमोको आकार (त्रिबेणी राई) - भिजन एशिया खण्ड अन्तर्गत।
• अन्य परियोजनाहरूमा बयान (विकास रञ्जन मिश्र); आमालाई नभन (अनूप लोकुर); फुल प्लेट (तनिष्ठा च्याटर्जी); करिन्जी (शीतल एनएस); म, पोपी (विवेक चौधरी)।
एशियाली परियोजना बजार (एसीएफएम) मा, पाँच भारतीय परियोजनाहरू सह-निर्माण बजारको लागि चयन गरिएका छन्:
• डिफिकल्ट डटर्स - सोनी राजदानद्वारा निर्देशित; आलिया भट्ट, शाहीन भट्ट, एलन म्याकलेक्स र ग्रिष्मा शाहले निर्माण गरेका हुन्।
• द लास्ट अफ् देम प्लेग्स - कुन्जिला मास्किलामनी द्वारा निर्देशित; पायल कपाडिया, जिओ बेबी र कनी कुसरुतीले निर्माण गरेका हुन्।
• लङ्का (द फायर) - सौरभ राईद्वारा निर्देशित; सुदीप्ता साधुखान, विराज सेलोट र अङ्किता पुरकायस्थद्वारा निर्मित।
• मून - प्रदीप कुर्बाद्वारा निर्देशित तथा निर्मित।
• द म्याजिकल मेन - बिप्लब सरकारद्वारा निर्देशित; भारत र अन्तर्राष्ट्रिय साझेदारहरूद्वारा सह-निर्मित।
भारत पर्व - भारतीय संस्कृतिको उत्सव
सूचना तथा प्रसारणले भारत पर्व नामक एक सांस्कृतिक सन्ध्याको आयोजन गर्नेछ, जसमा मन्त्रालयले भारतीय कला, सङ्गीत र व्यञ्जयनहरूको प्रदर्शन गरिनेछ। यो कार्यक्रमले भारतीय र कोरियाका मानिसहरूबीच गहिरो सांस्कृतिक सम्बन्धको लागि एक मञ्चको रूपमा कार्य गर्नेछ, जसमा भारतीय र कोशियाली मिडिया र मनोरञ्जन उद्योगका प्रमुखहरूले भाग लिनेछन्।
नीतिगत संवाद र सहयोग
• कोरिया गणराज्यको संस्कृति, खेलकुद र पर्यटन मन्त्रीसँग सूचना तथा प्रसारण राज्य मन्त्रीको जी2जी बैठकको योजना बनाइएको छ, जसमा भारत-कोरिया एभीजीसी र फिल्म सह-निर्माण ढाँचाको लागि संरचित संवाद शुरु गरिनेछ।
• एनएफडीसी, एफटीआईआई, आईआईसीटी (भारत) र केएएफए, केओएफआईसी, केओसीसीए लगायत कोरियाली संस्थाहरू, साथै तालिम, आदानप्रदान कार्यक्रम र भारतीय सामग्री वितरणको लागि कोरियाली ओटीटी प्लेटफर्महरू बीच आशय पत्र (एलओएलएस) मा हस्ताक्षर गर्ने कार्यक्रम छ।
बीआईएफएफ र एसीएफएमको बारेमा
बुसान अन्तर्राष्ट्रिय फिल्म महोत्सव (बीआईएफएफ) एशियाको सबैभन्दा प्रतिष्ठित फिल्म महोत्सवहरू मध्ये एक हो, जसलाई एफआईएपीएफद्वारा भारतको अन्तर्राष्ट्रिय फिल्म महोत्सव (आईएफएफआई) र कान्स फिल्म महोत्सवसँगै मान्यता दिइएको छ। एसियाली सामग्री र फिल्म बजार (एसीएफएम) ले एक प्रमुख सह-निर्माण र वित्तपोषण मञ्चको रूपमा काम गर्दछ, जसले फिल्म निर्माताहरूलाई वैश्विक लगानीकर्ता र साझेदारहरूसँग जोड्दछ।

Ministry of Information & Broadcasting
India to Showcase its Creative Prowess at Busan International Film Festival 2025 in South Korea; MoS Dr L. Murugan to Lead First-Ever Ministerial Delegation from India to BIFF
BIFF 2025 to Feature India’s Strongest-Ever Line-Up with 10 Films; 5 Indian Projects selected for Co-Production Market at ACFM, Asian Contents & Film Market.
Participation at BIFF 2025 Underscores India’s Resolve to Expand Co-Productions, Boost AVGC Opportunities, and Strengthen Cultural Bonds with South Korea
WAVES Bazaar at Bharat Pavilion to Connect Indian Creators with Global Markets and Highlight Incentives for Co-Production & AVGC
Bharat Parv and Indian Films to Celebrate India’s Culture and Creativity at Busan; Policy Dialogues and MoUs to Strengthen India–Korea AVGC & Film Co-Production Framework
16 SEP 2025 1:04PM by PIB Delhi
India is set to make a significant mark at the Busan International Film Festival (BIFF) 2025 and the Asian Contents & Film Market (ACFM) in South Korea with a high-level delegation led by Dr L. Murugan, Hon’ble Minister of State for Information & Broadcasting. This will be the first-ever Ministerial delegation from India to BIFF, underscoring the nation’s commitment to strengthen cultural diplomacy, expand creative collaborations internationally, and position India as a global hub of the Creative Economy.
The delegation will comprise senior officials of the Ministry of I&B, representatives from NFDC, FICCI, FTII, SRFTII, and IIMC, along with select creators from the WAVES Bazaar initiative.
Ahead of the visit, Union Minister of State for Information and Broadcasting Dr L. Murugan said, “India is proud to participate in BIFF 2025, a festival that brings together the best of Asian and global cinema. Our presence here reflects India’s resolve to expand co-productions, create new opportunities in AVGC, and strengthen cultural bonds with South Korea. Through WAVES Bazaar and Bharat Parv, we showcase not only our creative economy but also the timeless heritage and talent of India.”
Key Highlights of India’s Participation
Bharat Pavilion at BIFF & ACFM – Spotlighting the ‘WAVES Bazaar’ Initiative
The Bharat Pavilion will be set up at both BIFF & ACFM under the theme “India – Creative Economy for the World”. The Pavilion will highlight the WAVES Bazaar initiative, designed to connect Indian content creators, producers, and distributors with global markets through B2B meetings. As part of ACFM’s Official Programme, a panel discussion on “India–Korea Synergies: New Horizons in Co-Productions” will be organised with leading industry representatives and government officials from both countries.
Showcasing Indian Cinema at Busan
India’s showcase this year is the strongest-ever, with over ten films reflecting the diversity of Indian storytelling:
• Spying Stars (Padma Shri Nila Madhab Panda) – competing in the Inaugural Competition section.
• If on a Winter Night (Sanju Surendran); Kok Kok Kokoook (Maharshi Tuhin Kashyap); Shape of Momo (Tribeny Rai) – under Vision Asia section.
• Other projects include Bayaan (Bikas Ranjan Mishra); Don’t Tell Mother (Anoop Lokkur); Full Plate (Tannishtha Chatterjee); Karinji (Sheetal N.S.); I, Poppy (Vivek Chaudhary).
At the Asian Project Market (ACFM), five Indian projects are selected for the Co-Production Market:
• Difficult Daughters – directed by Soni Razdan; produced by Alia Bhatt, Shaheen Bhatt, Alan McAlex, and Grishma Shah.
• The Last of Them Plagues – directed by Kunjila Mascillamani; produced by Payal Kapadia, Jeo Baby, and Kani Kusruti.
• Lanka (The Fire) – directed by Saurav Rai; produced by Sudeepta Sadhukhan, Viraj Selot, and Ankita Purkayastha.
• Moon – directed and produced by Pradip Kurbah.
• The Magical Men – directed by Biplob Sarkar; co-produced by India and international partners.
Bharat Parv – Celebrating Indian Culture
The Ministry of I&B will host “Bharat Parv”, a cultural evening featuring Indian arts, music, and cuisine. The event will serve as a platform for deeper people-to-people and cultural connect between India and Korea, with participation of leaders from both Indian and Korean media and entertainment industries.
Policy Dialogues & Collaborations
• A G2G meeting of MoS I&B with the Minister of Culture, Sports & Tourism, Republic of Korea, is planned to launch a structured dialogue for an India–Korea AVGC & Film Co-Production Framework.
• Signing of Letters of Intent (LoIs) is scheduled between NFDC, FTII, IICT (India) and Korean institutions including KAFA, KOFIC, KOCCA, as well as Korean OTT platforms for training, exchange programmes, and Indian content distribution.
About BIFF and ACFM
The Busan International Film Festival (BIFF) is one of Asia’s most prestigious film festivals, recognised by FIAPF alongside the International Film Festival of India (IFFI) and the Cannes Film Festival. The Asian Contents & Film Market (ACFM) serves as a premier co-production and financing platform, connecting filmmakers with global investors and partners.