ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିହାରର ପୂର୍ଣ୍ଣିଆରେ ୪୦,୦୦୦ କୋଟିର ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ
15 SEP 2025 5:50PM by PIB Bhubaneswar
ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ: ଏବେ ଦେଶର ବିମାନ ମାନଚିତ୍ରର ଏକ ଅଂଶ - ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜାତୀୟ ମାଖାନା ବୋର୍ଡ ଗଠନର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ - କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି: ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ କଡ଼ା କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ, ଆଇନର ଶାସନ ସୁନିଶ୍ଚିତ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବିହାରର ପୂର୍ଣ୍ଣିଆରେ ପ୍ରାୟ ୪୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ସମ୍ମାନଜନକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ସେ ମତ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ ହେଉଛି ମା' ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେବୀ, ଭକ୍ତ ପ୍ରହଲ୍ଲାଦ ଏବଂ ମହର୍ଷି ମେହି ବାବାଙ୍କ ଭୂମି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମାଟି ଫଣୀଶ୍ୱରନାଥ ରେଣୁ ଏବଂ ସତୀନାଥ ଭାଦୁରିଙ୍କ ଭଳି ସାହିତ୍ୟିକ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଜନ୍ମ ଦେଇଛି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ବିନୋବା ଭାବେଙ୍କ ଭଳି ସମର୍ପିତ କର୍ମଯୋଗୀଙ୍କ କର୍ମଭୂମି ଏବଂ ଏହି ଭୂମି ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଗଭୀର ଶ୍ରଦ୍ଧା ପୁନଃପ୍ରକାଶ କରିଥିଲା।
ବିହାର ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୪୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଘୋଷଣା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ - ରେଳ, ବିମାନବନ୍ଦର, ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଏବଂ ଜଳ - ସୀମାଞ୍ଚଳର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୪୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀମାନେ ସ୍ଥାୟୀ ବାସଗୃହ ପାଇଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏହି ୪୦,୦୦୦ ପରିବାରଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଧନତେରସ, ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଛଟ ପୂଜା ପୂର୍ବରୁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ପ୍ରବେଶ କରିବା ଏକ ମହାନ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା। ସେ ଏହି ସମସ୍ତ ପରିବାରକୁ ତାଙ୍କର ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।
ଆଜିର ଏହି ଅବସର ତାଙ୍କ ବାସହୀନ ଭାଇଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିଥାଏ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଦିନେ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ପାଇବେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ଗରିବମାନଙ୍କୁ ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପ୍ରଦାନ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏବେ ୩ କୋଟି ନୂତନ ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ନାଗରିକ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ପାଇନାହାଁନ୍ତି, ସେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେ ଅଟକିବେ ନାହିଁ କିମ୍ବା ବିରତ ନେବେ ନାହିଁ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଅବହେଳିତ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ସେବା କରିବା ତାଙ୍କ ଶାସନର ମୂଳ ଲକ୍ଷ୍ୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ଇଞ୍ଜିନିୟର ଦିବସ ଅବସରରେ, ଦେଶ ସାର୍ ଏମ୍. ବିଶ୍ୱେଶ୍ୱରାୟଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି। ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ବିହାର ନିର୍ମାଣରେ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଅଭିନନ୍ଦନ ଏବଂ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଇଞ୍ଜିନିୟରମାନଙ୍କ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦେଖାଯାଉଛି ବୋଲି ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ ବିମାନବନ୍ଦରର ଟର୍ମିନାଲ କୋଠା ପାଞ୍ଚ ମାସରୁ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଟର୍ମିନାଲର ଉଦଘାଟନ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଥମ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଉଡ଼ାଣକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। "ନୂତନ ବିମାନବନ୍ଦରର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହିତ, ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ ଏବେ ଦେଶର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମାନଚିତ୍ରରେ ସ୍ଥାନିତ ହୋଇଛି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହା ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ ଏବଂ ସୀମାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରମୁଖ ସହର ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ବାଣିଜ୍ୟିକ କେନ୍ଦ୍ର ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିପାରିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଆମର ସରକାର ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳକୁ ଆଧୁନିକ, ଉଚ୍ଚମାନର ରେଳ ସେବା ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି"। ସେ ଆଜି ଗୋଟିଏ ବନ୍ଦେ ଭାରତ, ଦୁଇଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ୍କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ସେ ନୂତନ ଆରାରିଆ-ଗାଲଗାଲିଆ ରେଳ ଲାଇନର ଉଦଘାଟନ ଘୋଷଣା କରି ବିକ୍ରମଶିଳା-କାଟାରିଆ ରେଳ ଲାଇନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ।
ଭାରତ ସରକାର ସମ୍ପ୍ରତି ବକ୍ସର-ଭାଗଲପୁର ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ କରିଡରର ମୋକାମା-ମୁଙ୍ଗେର ସେକ୍ସନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରି, ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକିତ କରିଥିଲେ। ଏହା ମୁଙ୍ଗେର, ଜମାଲପୁର ଏବଂ ଭାଗଲପୁର ଭଳି ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ବହୁଳ ଭାବରେ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ। ସେ ଆହୁରି ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ଭାଗଲପୁର-ଦୁମକା-ରାମପୁରହାଟ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ବିହାରର ବିକାଶ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ। ସେ ଆହୁରି ଆଲୋକିତ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ ଏବଂ ସୀମାଞ୍ଚଳ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ କୁଶାସନ ଯୋଗୁଁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ସହିବାକୁ ପଡିଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସରକାର ଏବେ ପରିସ୍ଥିତି ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଏବେ ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପାଲଟିଛି।
ବିହାରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତ ଦେଇଥିଲେ । ଭାଗଲପୁରର ପିରପାଇଣ୍ଟିରେ ଏକ ୨୪୦୦ ମେଗାୱାଟ୍ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉଦ୍ଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ସେମାନଙ୍କର ସରକାର ଚାଷୀ ଏବଂ ପଶୁପାଳକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କୋଶୀ-ମେଚି ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ନଦୀ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଘୋଷଣା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପୂର୍ବ କୋଶୀ ମୁଖ୍ୟ କେନାଲକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ। ଏହି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ବନ୍ୟାରେ ଉପୁଜୁଥିବା ସମସ୍ୟାର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମାଖାନା ଚାଷ ବିହାରର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟର ଏକ ଉତ୍ସ ହୋଇଛି, କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଫସଲ ଏବଂ ଚାଷୀ ଉଭୟକୁ ଅବହେଳା କରିଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ହିଁ ମାଖାନାକୁ ପ୍ରାପ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି।
"ମୁଁ ବିହାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏକ ଜାତୀୟ ମାଖାନା ବୋର୍ଡ ଗଠନ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗତକାଲି ଏହାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଛନ୍ତି", ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ମାଖାନା ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ବ୍ୟବହାର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ବୋର୍ଡ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ମାଖାନା କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୪୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ଯୋଜନାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି।
ବିହାରର ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଗତିର ଗତି କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅସ୍ଥିର କରୁଛି ବୋଲି ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିହାରକୁ ଶୋଷଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାର ମାଟିକୁ ବିଶ୍ୱାସଘାତକତା କରିଥିଲେ ସେମାନେ ବିହାରକୁ ଏବେ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିପାରିବେ ବୋଲି ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ରାଜି ନୁହଁନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ, ବିହାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଚାଲିଛି। ସେ ରାଜଗିରରେ ହକି ଏସିଆ କପ୍ ଆୟୋଜନ, ଆଣ୍ଟା-ସିମାରିଆ ସେତୁର ଐତିହାସିକ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକାକୁ ମେଡ୍-ଇନ୍-ବିହାର ରେଳ ଇଞ୍ଜିନ୍ ରପ୍ତାନି ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତାର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସଫଳତାଗୁଡ଼ିକ ବିରୋଧୀ ନେତାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ହଜମ କରିବା କଷ୍ଟକର। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବିହାର ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ, ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟକୁ ଅପମାନିତ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ହୁଅନ୍ତି। ସେ ଏକ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଉଦାହରଣର ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ବିହାରକୁ ଏକ ବିଡ଼ି ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ, ଯାହା ଗଭୀର ଅବମାନନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ସେ ଏହି ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ଘୋଟାଲା ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ବିହାରର ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଉଥିବା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରଗତି ସହିତ ପୁଣି ବଦନାମ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଥିବା ଅଭିଯୋଗ କରିଥିଲେ। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏପରି ମାନସିକତା ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ କେବେବି ବିହାରର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାମ କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ନିଜର ତହବିଲ ପୂରଣ କରିବାରେ ଚିନ୍ତିତ, ସେମାନେ ଗରିବଙ୍କ ଘର ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିପାରିବେ ନାହିଁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଜଣେ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଯେ ସରକାର ପଠାଇଥିବା ପ୍ରତି ୧ ରୁ ୦.୮୫ ଦୁର୍ନୀତିରେ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଶାସନରେ କେବେ ସିଧାସଳଖ ଗରିବଙ୍କ ପାଖରେ ଟଙ୍କା ପହଞ୍ଚିଛି କି? ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ- ୧୯ ମହାମାରୀ ପରଠାରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ନାଗରିକ ମାଗଣା ରାସନ ପାଉଛନ୍ତି। ସେ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ସରକାର ସମୟରେ କେବେ ଏପରି ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା କି? ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନାରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବେ ୮ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ପାଇପାରିବେ। ସେ ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ହସ୍ପିଟାଲ ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ସେମାନେ କେବେ ଏପରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ପାରିଥାନ୍ତେ କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ବିହାରର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ପ୍ରତି ନୁହେଁ ବରଂ ଏହାର ପରିଚୟ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି। ସେ ସୀମାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଅବୈଧ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ଯୋଗୁଁ ଦେଖାଦେଇଥିବା ଗମ୍ଭୀର ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ସଙ୍କଟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାର, ବଙ୍ଗଳା ଏବଂ ଆସାମରେ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଚିନ୍ତିତ ହେଉଛନ୍ତି। ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ଡେମୋଗ୍ରାଫି ମିଶନ ଘୋଷଣା କରିବା କଥା ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ଭୋଟ-ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଢାଲ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ପାଇଁ ବିରୋଧୀ ମେଣ୍ଟ ଏବଂ ଏହାର ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକ ବିହାର ଏବଂ ଦେଶର ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବିପଦରେ ପକାଇବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ। ପୂର୍ଣ୍ଣିଆର ମାଟିରୁ ଭାଷଣ ଦେଇ ସେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ହଟାଇବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନୁପ୍ରବେଶକୁ ସିଲ୍ କରିବା ସେମାନଙ୍କ ସରକାରଙ୍କର ଏକ ଦୃଢ଼ ଦାୟିତ୍ୱ। ସିଧାସଳଖ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ରକ୍ଷା କରୁଥିବା ନେତାମାନଙ୍କୁ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଯେତେ ଚେଷ୍ଟା କଲେ ମଧ୍ୟ, ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରଖିବ। ସେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଢାଲ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଚେତାବନୀ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ଆଇନ ଜୟ କରିବ - ଅବୈଧ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ଇଚ୍ଛା ନୁହେଁ। ସେ ଦେଶକୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏହା ତାଙ୍କର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି: ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ନିଆଯିବ ଏବଂ ଦେଶ ଏହାର ଫଳାଫଳ ଦେଖିବ। ଅନୁପ୍ରବେଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିରୋଧୀ ମେଣ୍ଟକୁ ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ବିହାର ଓ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ବିହାରରେ କ୍ଷମତା ବାହାରେ ଅଛି, ଏବଂ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପଛରେ ବିହାରର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ - ଏହାର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ - ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ ଶ୍ରେୟ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଶାସନ ସମୟରେ, ମହିଳାମାନେ ହତ୍ୟା, ବଳାତ୍କାର ଏବଂ ଦାଦାବଟି ଆଦାୟ ଭଳି ବ୍ୟାପକ ଅପରାଧର ପ୍ରାଥମିକ ଶିକାର ହୋଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟରେ ଆମର ସରକାର ଅଧୀନରେ, ଏହି ସମାନ ମହିଳାମାନେ ଏବେ "ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି" ଏବଂ "ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି" ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି, ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ବିପ୍ଳବର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ସେ ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଜୀବିକା ଦିଦି ଅଭିଯାନର ଅଭୂତପୂର୍ବ ସଫଳତାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି ଜାରି କରାଯାଇଛି। ସେ ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ରାଶି କ୍ଲଷ୍ଟର-ସ୍ତରୀୟ ଫେଡେରେସନଗୁଡ଼ିକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବ, ଯାହା ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀଗୁଡ଼ିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ପରିବାରର କଲ୍ୟାଣ ସର୍ବଦା ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇଆସିଛି, ଏବଂ ସେମାନେ କେବେବି ଲୋକଙ୍କ ପରିବାରର ଚିନ୍ତା କରିନାହାଁନ୍ତି। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ତାଙ୍କ ପରିବାରର ଅଂଶ। ତେଣୁ, ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସେ ଲୋକଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଞ୍ଚୟ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତିତ। ଦୀପାବଳି ଏବଂ ଛତ ସମେତ ଅନେକ ପର୍ବ ପାଖେଇ ଆସୁଥିବାରୁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ବଡ଼ ଉପହାର ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ୧୫ ସେପ୍ଟେମ୍ବର, ଏବଂ ଠିକ୍ ଗୋଟିଏ ସପ୍ତାହ ପରେ ନବରାତ୍ରି ଆରମ୍ଭ ହେବ। ସେହି ଦିନ,୨୨ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ, ସାରା ଦେଶରେ GST ହ୍ରାସ କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଅଧିକାଂଶ ଦୈନନ୍ଦିନ ବ୍ୟବହାର ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ GST ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି। ଉପସ୍ଥିତ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ GST ହ୍ରାସ ରୋଷେଇ ଘର ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ କରିବ। ଟୁଥପେଷ୍ଟ, ସାବୁନ, ସାମ୍ପୁ, ଘିଅ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ ଭଳି ଜିନିଷ ଅଧିକ ସୁଲଭ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷାରେ ବ୍ୟବହୃତ ଷ୍ଟେସନାରୀର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇବ। ଏହି ପର୍ବ ଋତୁରେ, ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ପୋଷାକ ଏବଂ ଜୋତା କିଣିବା ସହଜ ହେବ, କାରଣ ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଶସ୍ତା ହେବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ସରକାର ପ୍ରକୃତରେ ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରେ, ସେତେବେଳେ ସେ ଏପରି ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରେ।
ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସମୟରେ ପୂର୍ଣ୍ଣିଆର ପୁଅମାନେ ବ୍ରିଟିଶମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ବୋଲି ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜ ମନ୍ତବ୍ୟରେ ସେ କହିଥିଲେ , ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ମାଧ୍ୟମରେ, ଦେଶ ଏହାର ପ୍ରତିପକ୍ଷମାନଙ୍କୁ ସେହି ଶକ୍ତି ଦେଖାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅପରେସନର ରଣନୈତିକ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନରେ ପୂର୍ଣ୍ଣିଆର ଜଣେ ସାହସୀ ପୁଅଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ହେଉ କିମ୍ବା ଜାତୀୟ ବିକାଶ, ବିହାର ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ସେ ଶେଷରେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିହାରର ବିକାଶ ଅଭିଯାନର ଗତି ପୂର୍ଣ୍ଣ ବଳରେ ଜାରି ରହିବା ଉଚିତ।
ବିହାରର ରାଜ୍ୟପାଳ, ଶ୍ରୀ ଆରିଫ୍ ମହମ୍ମଦ ଖାନ, ବିହାରର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ନୀତିଶ କୁମାର, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ରାମମୋହନ ନାଇଡୁ, ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ, ଶ୍ରୀ ଜିତନ୍ ରାମ ମାଞ୍ଜି, ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହ, ଶ୍ରୀ ଚିରାଗ ପାସୱାନ, ଶ୍ରୀ ନିତ୍ୟାନନ୍ଦ ରାୟ, ଶ୍ରୀ ରାମ ନାଥ ଠାକୁର, ଡକ୍ଟର ରାଜ ଭୂଷଣ ଚୌଧୁରୀ, ଶ୍ରୀ ସତୀଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଦୁବେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରରେ ଜାତୀୟ ମାଖାନା ବୋର୍ଡର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ବୋର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ, ଅମଳ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରିଚାଳନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଜନ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ମାଖାନାରେ ବଜାର, ରପ୍ତାନି ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡ ବିକାଶକୁ ସହଜ କରିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ବିହାର ଏବଂ ଦେଶର ମାଖାନା ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ମିଳିବ।
ଦେଶର ମୋଟ ମାଖାନା ଉତ୍ପାଦନର ପ୍ରାୟ ୯୦% ବିହାରରେ ଅବଦାନ ରଖାଯାଏ। ମଧୁବନୀ, ଦରଭଙ୍ଗା, ସୀତାମାଢ଼ି, ସହରସା, କଟିହାର, ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ, ସୁପୌଲ, କିଶନଗଞ୍ଜ ଏବଂ ଆରାରିଆ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରାଥମିକ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି, କାରଣ ସେମାନଙ୍କର ଅନୁକୂଳ ଜଳବାୟୁ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ଉର୍ବର ମାଟି ରହିଛି ଯାହା ମାଖାନାର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ଗୁଣବତ୍ତା ପାଇଁ ଅବଦାନ ରଖେ। ବିହାରରେ ମାଖାନା ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଦେଶରେ ମାଖାନା ଉତ୍ପାଦନକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱ ମାନଚିତ୍ରରେ ବିହାରର ଉପସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ ବିମାନବନ୍ଦରର ନୂତନ ସିଭିଲ୍ ଏନକ୍ଲେଭରେ ଅନ୍ତରୀଣ ଟର୍ମିନାଲ କୋଠା ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯାତ୍ରୀ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ଣ୍ଣିଆରେ ପ୍ରାୟ ୪୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବହୁବିଧ ଉନ୍ନୟନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଗଲପୁରର ପିରପାଇଣ୍ଟିରେ ୩ x୮୦୦ ମେଗାୱାଟ ତାପଜ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ବିହାରର ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସର୍ବବୃହତ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ହେବ। ଏହା ଅଲ୍ଟ୍ରା-ସୁପର କ୍ରିଟିକାଲ୍, କମ୍ ନିର୍ଗମନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସମର୍ପିତ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇବ ଏବଂ ବିହାରର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୬୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର କୋସି-ମେଚି ଆନ୍ତଃ-ରାଜ୍ୟ ନଦୀ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପର ପର୍ଯ୍ୟାୟ- ୧ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି। ଏହା କେନାଲର ଉନ୍ନତିକରଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ ଯେଉଁଥିରେ କାନ୍ଥ କାଟିବା, କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ଢାଞ୍ଚାର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଏବଂ ବସତି ବେସିନର ନବୀକରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଏହା ସହିତ ଏହାର ନିର୍ଗମନ କ୍ଷମତା ୧୫,୦୦୦ ରୁ ୨୦,୦୦୦ କ୍ୟୁସେକକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ। ଏହା ଜଳସେଚନ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ, ବନ୍ୟା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଏବଂ କୃଷି ସ୍ଥିରତା ସହିତ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ବିହାରର ଅନେକ ଜିଲ୍ଲାକୁ ଲାଭବାନ କରିବ।
ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁଯାୟୀ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରରେ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକ୍ରମଶିଳା - କଟାରିଆ ମଧ୍ୟରେ ୨,୧୭୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ରେଳ ଲାଇନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ପାର ହୋଇ ସିଧାସଳଖ ରେଳ ସଂଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଗଙ୍ଗା ନଦୀ ପାର ହେବାରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୪,୪୧୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଆରାରିଆ - ଗାଲଗାଲିଆ (ଠାକୁରଗଞ୍ଜ) ମଧ୍ୟରେ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆରାରିଆ - ଗାଲଗାଲିଆ (ଠାକୁରଗଞ୍ଜ) ସେକ୍ସନରେ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଆରାରିଆ ଏବଂ କିଶନଗଞ୍ଜ ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ରେଳ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିଥାଏ, ଯାହା ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ବିହାରରେ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଉନ୍ନତି ଆଣିଥାଏ। ସେ ଯୋଗବାନୀ ଏବଂ ଦାନାପୁର ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଆରାରିଆ, ପୂର୍ଣ୍ଣିଆ, ମାଧେପୁରା, ସହରସା, ଖଗାରିଆ, ବେଗୁସରାଇ, ସମସ୍ତିପୁର, ମୁଜାଫରପୁର, ବୈଶାଳୀ ଏବଂ ପାଟନା ଭଳି ଜିଲ୍ଲାକୁ ସିଧାସଳଖ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଇଥାଏ। ସେ ସହରସା ଏବଂ ଛେହରତା (ଅମୃତସର) ଏବଂ ଜୋଗବାନି ଏବଂ ଇରୋଡ ମଧ୍ୟରେ ଅମୃତ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ। ଏହି ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ ଆଧୁନିକ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ସାଜସଜ୍ଜା, ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଯାତ୍ରା କ୍ଷମତା ପ୍ରଦାନ କରିବ, ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆର୍ଥିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ଏକୀକରଣକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ଣ୍ଣିଆରେ ଲିଙ୍ଗ ସଜାଡ଼ି ବୀର୍ଯ୍ୟ ସୁବିଧାର ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲେ। ଏହା ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୋକୁଳ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଏକ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୀର୍ଯ୍ୟ ଷ୍ଟେସନ, ଯାହା ବାର୍ଷିକ ୫ ଲକ୍ଷ ଲିଙ୍ଗ ସଜାଡ଼ି ବୀର୍ଯ୍ୟ ଡୋଜ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ। ପୂର୍ବ ଏବଂ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ଏହି ପ୍ରକାରର ପ୍ରଥମ ସୁବିଧା, ୨୦୧୪ ଅକ୍ଟୋବରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ବିକଶିତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରେ, ଯାହା ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସମାନ। ମାଈ ବାଛୁରୀ ଜନ୍ମର ଅଧିକ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସକ୍ଷମ କରି, ଏହି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା କ୍ଷୁଦ୍ର, ସୀମାନ୍ତ ଚାଷୀ ଏବଂ ଭୂମିହୀନ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ବଦଳ ବାଛୁରୀ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାରେ, ଆର୍ଥିକ ଚାପ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ PMAY (R) ଅଧୀନରେ ୩୫,୦୦୦ ଗ୍ରାମୀଣ ହିତାଧିକାରୀ ଏବଂ PMAY (U) ଅଧୀନରେ ୫,୯୨୦ ସହରାଞ୍ଚଳ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ସମାରୋହରେ ମଧ୍ୟ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ କିଛି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଚାବି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିହାରରେ DAY-NRLM ଅଧୀନରେ କ୍ଲଷ୍ଟର ସ୍ତରୀୟ ଫେଡେରେସନଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି ବଣ୍ଟନ କରିଥିଲେ ଏବଂ କିଛି ସିଏଲଏଫ ସଭାପତିଙ୍କୁ ଚେକ୍ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth around Rs 40,000 crore in Purnea, Bihar
Purnea has now been placed on the country's aviation map: PM
I had promised the people of Bihar that a National Makhana Board would be formed, Just yesterday, the Central Government issued the official notification for its establishment: PM
In India, it is the law of India that will prevail—not the whims of infiltrators and this is Modi’s guarantee: action will be taken against infiltrators, and the country will witness positive outcomes: PM
15 SEP 2025 5:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated development works worth around Rs 40,000 crore in Purnea, Bihar today. Addressing the gathering, the Prime Minister extended his respectful greetings to all. He remarked that Purnea is the land of Maa Puran Devi, Bhakt Prahlad, and Maharshi Mehi Baba. Shri Modi highlighted that this soil has given birth to literary giants like Phanishwarnath Renu and Satinath Bhaduri. He further noted that it has been the karmabhoomi of dedicated karmayogis like Vinoba Bhave and reiterated his deep reverence for this land.
Announcing the inauguration and foundation laying of development projects worth approximately ₹40,000 crore for Bihar, Shri Modi highlighted that these projects—spanning railways, airports, electricity, and water—will serve as a means to fulfill the aspirations of Seemanchal. He stated that over 40,000 beneficiaries have received permanent housing under the Pradhan Mantri Awas Yojana. The Prime Minister remarked that today marks a new beginning in the lives of these 40,000 families. He noted that entering a permanent home before Dhanteras, Diwali, and Chhath Puja is a matter of great fortune. He extended his congratulations and best wishes to all these families.
Stating that today’s occasion also serves to reassure his homeless brothers and sisters that they too will one day receive a permanent home, the Prime Minister highlighted that over the past 11 years, the government has built and provided more than 4 crore permanent houses to the poor. He added that the government is now working to construct 3 crore new homes. Shri Modi affirmed that until every poor citizen receives a permanent house, Modi will neither stop nor pause. He emphasized that prioritizing the marginalized and serving the poor is the core objective of his governance.
The Prime Minister stated that today, on the occasion of Engineers’ Day, the nation pays tribute to Sir M. Visvesvaraya, emphasizing the significant role engineers play in building a developed India and a developed Bihar. He extended his congratulations and best wishes to all engineers across the country. Shri Modi highlighted that the dedication and skill of engineers is evident in today’s event as well. He noted that the terminal building of Purnea Airport was constructed in a record time of less than five months. He announced the inauguration of the terminal and flagged off the first commercial flight. “With the launch of the new airport, Purnea has now been placed on the country’s aviation map”, stressed the PM, remarking that this will enable direct connectivity between Purnea and Seemanchal with major cities and key commercial hubs across the nation.
“Our Government is connecting the entire region with modern, high-tech rail services”, exclaimed Shri Modi. He flagged off one Vande Bharat, two Amrit Bharat, and one passenger train today. He announced the inauguration of the new Araria–Galgalia rail line and laid the foundation stone for the Vikramshila–Kataria rail line.
Mentioning that the Government of India has recently taken another major decision by approving the Mokama–Munger section of the Buxar–Bhagalpur high-speed corridor, the PM highlighted that this will greatly benefit industrial hubs such as Munger, Jamalpur, and Bhagalpur. He further announced that the government has also approved the doubling of the Bhagalpur–Dumka–Rampurhat rail line.
Shri Modi remarked that for the development of the nation, the development of Bihar is essential. He further highlighted that for Bihar’s progress, the development of Purnea and the Seemanchal region is crucial. The Prime Minister pointed out that the region suffered significant losses due to the misgovernance of previous governments. He stated that their government is now changing the situation. The Prime Minister emphasized that this region is now at the center of the development focus.
Highlighting that efforts are underway to make Bihar self-reliant in the power sector, the PM remarked that a 2400 MW thermal power project has been inaugurated in Pirpainti, Bhagalpur. He emphasized that their governments at the Union and State are committed to increasing the income of farmers and livestock rearers. Shri Modi also announced the foundation laying of the first phase of the Kosi-Mechi intra-state river link project, which will expand the Eastern Kosi Main Canal. This expansion will facilitate irrigation across lakhs of hectares and help address the challenge of floods. The Prime Minister noted that makhana cultivation has been a source of income for Bihar’s farmers, but previous governments neglected both the crop and the farmers. He asserted that it is the current government that has given makhana the priority it deserves.
“I had promised the people of Bihar the formation of a National Makhana Board. He announced that the Central Government has issued the notification for its establishment just yesterday”, stated the Prime Minister, emphasizing that the Board will work continuously to ensure better prices for makhana farmers and to enhance the use of technology in the sector. He further highlighted that the government has approved a plan worth nearly ₹475 crore for the development of the makhana sector.
Remarking that Bihar’s current pace of development and progress is unsettling for some, Shri Modi stated that those who exploited Bihar for decades and betrayed its soil are unwilling to accept that Bihar can now set new benchmarks. The Prime Minister highlighted that thousands of crores worth of development projects are underway across every sector in Bihar. He cited major achievements such as the hosting of the Hockey Asia Cup in Rajgir, the historic construction of the Aunta-Simaria bridge, and the export of Made-in-Bihar rail engines to Africa. He asserted that these accomplishments are difficult for opposition leaders to digest. Pointing out that whenever Bihar advances, opposition parties resort to insulting the state. He referred to a recent instance where one of the opposition party, compared Bihar to a bidi on social media, reflecting deep-seated contempt. He accused these parties of damaging Bihar’s reputation through scams and corruption, and now attempting to defame the state again as it progresses. He emphasized that individuals with such a mindset can never work for Bihar’s welfare. Those concerned only with filling their own coffers, he said, cannot care about the homes of the poor. The Prime Minister recalled that a former Prime Minister had admitted that out of every ₹1 sent by the government, ₹0.85 was lost to corruption. He questioned whether, under opposition rule, money ever reached the poor directly. Shri Modi highlighted that since the COVID-19 pandemic, every poor citizen has been receiving free ration. He asked whether such benefits were ever provided under opposition governments. The Prime Minister further noted that under the Ayushman Bharat scheme, every poor person now has access to free medical treatment up to ₹5 lakh. He questioned whether those who failed to build hospitals could have ever provided such healthcare benefits.
Prime Minister Shri Narendra Modi stated that opposition parties pose a threat not only to Bihar’s dignity but also to its identity. He highlighted the grave demographic crisis emerging in Seemanchal and Eastern India due to illegal infiltrators. Shri Modi expressed concern that people in Bihar, Bengal, and Assam are increasingly worried about the safety of their sisters and daughters. He recalled announcing the Demography Mission from the Red Fort to address this issue. The Prime Minister criticized the opposition alliance and its ecosystem for defending infiltrators and attempting to shield them for vote-bank politics. Shri Modi asserted that these groups are willing to jeopardize both the resources and security of Bihar and the nation. Speaking from the soil of Purnea, he declared that every infiltrator must be removed. He affirmed that sealing infiltration is a firm responsibility of their government. Issuing a direct challenge, the Prime Minister called on leaders defending infiltrators to come forward. He stated that no matter how hard they try to protect infiltrators, the government will continue working with resolve to remove them. He warned those acting as shields for infiltrators that Indian law will prevail—not the whims of illegal entrants. He assured the nation that this is his guarantee: action will be taken against infiltrators and the country will witness the results. Shri Modi criticised the opposition alliance for promoting narratives in support of infiltration and declared that the people of Bihar and India are preparing to give them a strong and decisive response.
Prime Minister stated that the opposition has been out of power in Bihar for the past two decades, and credited the women of Bihar—its mothers and sisters—as the driving force behind this change. He remarked that during the opposition party regime, women were the primary victims of rampant crimes such as murder, rape, and extortion. Shri Modi highlighted that under our governments at Union and State, these same women are now emerging as “Lakhpati Didis” and “Drone Didis,” leading a transformative revolution through self-help groups. He praised the unprecedented success of the Jeevika Didi campaign under the leadership of Shri Nitish Kumar.
The Prime Minister announced that a Community Investment Fund of approximately ₹500 crore has been released for women. He explained that this amount will reach cluster-level federations, which will empower self-help groups across villages. He emphasized that this initiative will provide women with new opportunities to enhance their capabilities and economic strength.
Shri Modi said that for opposition, the welfare of their own families has always been their top priority, and they have never cared for the families of the people. He emphasized that for him, every citizen is part of his family. Therefore, he said, he worries about the people’s expenses and their savings. With several festivals approaching, including Diwali and Chhath, the Prime Minister announced a major gift from the government for the poor and middle class. He noted that today is 15 September, and exactly one week later, Navratri will begin. On that day, 22 September, GST will be reduced across the country. Shri Modi highlighted that GST has been significantly lowered on most daily-use items. Addressing the women present, he stated that the reduction in GST will substantially ease kitchen expenses. Items such as toothpaste, soap, shampoo, ghee, and various food products will become more affordable. He added that the cost of stationery used in children’s education will also decrease. This festive season, buying new clothes and shoes for children will be easier, as these too will be cheaper. The Prime Minister added by asserting that when a government truly cares for the poor, it delivers such impactful measures.
Recalling that the sons of Purnea had demonstrated India’s strength to the British during the freedom struggle, the Prime Minister remarked that once again, through Operation Sindoor, the nation has shown that same strength to its adversaries. Shri Modi highlighted the significant role played by a brave son of Purnea in the strategic execution of the operation. He emphasized that whether it is national security or national development, Bihar plays a vital role in the country’s progress. He concluded by urging that the momentum of Bihar’s development campaign must continue with full force.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers, Shri Rammohan Naidu, Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Chirag Paswan, Shri Nityanand Rai, Shri Ram Nath Thakur, Dr. Raj Bhushan Choudhary, Shri Satish Chandra Dubey were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister launched the National Makhana Board in Bihar. The Board will promote production and new technology development, strengthen post-harvest management, promote value addition and processing and facilitate market, export and brand development in Makhana, thereby benefiting the Makhana farmers of Bihar and the country.
Bihar accounts for approximately 90% of the country’s total Makhana production. Key districts like Madhubani, Darbhanga, Sitamarhi, Saharsa, Katihar, Purnea, Supaul, Kishanganj and Araria serve as the primary hubs since they have favourable climatic conditions and fertile soil that contribute to the superior quality of makhana. The establishment of the Makhana Board in Bihar will give a major boost to the Makhana production in the State and the country and strengthen the presence of Bihar on the global map in this sector.
Prime Minister inaugurated the Interim Terminal Building at New Civil Enclave of Purnea Airport which will enhance passenger handling capacity in the region.
Prime Minister laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects worth around Rs 40,000 crore at Purnea.
Prime Minister laid the foundation stone of 3x800 MW thermal power project at Pirpainti, Bhagalpur. It will be Bihar’s largest private sector investment worth Rs 25,000 crore. It is designed on ultra-super critical, low-emission technology. The project will provide dedicated power and strengthen Bihar’s energy security.
Prime Minister laid the foundation stone of Phase 1 of Kosi-Mechi Intra-State River Link Project worth over Rs 2680 crore. It will focus on upgrading the canal including desilting, reconstruction of damaged structures, and renovation of the settling basin, while also enhancing its discharge capacity from 15,000 to 20,000 cusecs. It will benefit multiple districts in northeastern Bihar with irrigation expansion, flood control, and agricultural resilience.
In line with his commitment to improve rail connectivity, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of rail projects and flagged off multiple trains in Bihar.
Prime Minister laid the foundation stone of Rail Line between Bikramshila – Katareah worth over Rs 2,170 crore, providing direct rail link across the river Ganga. It will provide a direct rail link across the Ganga significantly benefitting people in the region.
Prime Minister inaugurated the new Rail Line between Arariya - Galgalia (Thakurganj) worth over Rs 4,410 crore.
Prime Minister flagged off train in Araria – Galgalia (Thakurganj) Section which establishes direct rail connectivity between Araria and Kishanganj districts, significantly improving access across Northeastern Bihar. He also flagged off Vande Bharat Express Train between Jogbani and Danapur, directly benefitting districts such as Araria, Purnea, Madhepura, Saharsa, Khagaria, Begusarai, Samastipur, Muzaffarpur, Vaishali, and Patna. He will also flag off Amrit Bharat Express Trains between Saharsa and Chheharta (Amritsar) and Jogbani and Erode. These trains will provide modern interiors, improved facilities, and faster travel capabilities, while enhancing economic, cultural, and social integration across regions.
Prime Minister also inaugurated the Sex Sorted Semen Facility at Purnea. It is a state-of-the-art semen station under the Rashtriya Gokul Mission, capable of producing 5 lakh sex-sorted semen doses annually. The facility, first of its kind in eastern and north-eastern India, uses indigenously developed technology launched in October 2024, aligning with the vision of Make in India and Atmanirbhar Bharat. By enabling higher chances of female calf births, the technology will help small, marginal farmers and landless labourers secure more replacement heifers, reduce economic stress, and raise incomes through improved dairy productivity.
Prime Minister also participated in Griha Pravesh ceremonies being held for 35,000 rural beneficiaries under PMAY (R) and 5,920 urban beneficiaries under PMAY (U) and handed over keys to a few beneficiaries.
Prime Minister also distributed Community Investment Funds of around Rs 500 crore to Cluster Level Federations under DAY-NRLM in Bihar and handed over cheques to a few CLF Presidents.