Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth around Rs 40,000 crore in Purnea, Bihar
Purnea has now been placed on the country's aviation map: PM
I had promised the people of Bihar that a National Makhana Board would be formed, Just yesterday, the Central Government issued the official notification for its establishment: PM
In India, it is the law of India that will prevail—not the whims of infiltrators and this is Modi’s guarantee: action will be taken against infiltrators, and the country will witness positive outcomes: PM
15 SEP 2025 5:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated development works worth around Rs 40,000 crore in Purnea, Bihar today. Addressing the gathering, the Prime Minister extended his respectful greetings to all. He remarked that Purnea is the land of Maa Puran Devi, Bhakt Prahlad, and Maharshi Mehi Baba. Shri Modi highlighted that this soil has given birth to literary giants like Phanishwarnath Renu and Satinath Bhaduri. He further noted that it has been the karmabhoomi of dedicated karmayogis like Vinoba Bhave and reiterated his deep reverence for this land.
Announcing the inauguration and foundation laying of development projects worth approximately ₹40,000 crore for Bihar, Shri Modi highlighted that these projects—spanning railways, airports, electricity, and water—will serve as a means to fulfill the aspirations of Seemanchal. He stated that over 40,000 beneficiaries have received permanent housing under the Pradhan Mantri Awas Yojana. The Prime Minister remarked that today marks a new beginning in the lives of these 40,000 families. He noted that entering a permanent home before Dhanteras, Diwali, and Chhath Puja is a matter of great fortune. He extended his congratulations and best wishes to all these families.
Stating that today’s occasion also serves to reassure his homeless brothers and sisters that they too will one day receive a permanent home, the Prime Minister highlighted that over the past 11 years, the government has built and provided more than 4 crore permanent houses to the poor. He added that the government is now working to construct 3 crore new homes. Shri Modi affirmed that until every poor citizen receives a permanent house, Modi will neither stop nor pause. He emphasized that prioritizing the marginalized and serving the poor is the core objective of his governance.
The Prime Minister stated that today, on the occasion of Engineers’ Day, the nation pays tribute to Sir M. Visvesvaraya, emphasizing the significant role engineers play in building a developed India and a developed Bihar. He extended his congratulations and best wishes to all engineers across the country. Shri Modi highlighted that the dedication and skill of engineers is evident in today’s event as well. He noted that the terminal building of Purnea Airport was constructed in a record time of less than five months. He announced the inauguration of the terminal and flagged off the first commercial flight. “With the launch of the new airport, Purnea has now been placed on the country’s aviation map”, stressed the PM, remarking that this will enable direct connectivity between Purnea and Seemanchal with major cities and key commercial hubs across the nation.
“Our Government is connecting the entire region with modern, high-tech rail services”, exclaimed Shri Modi. He flagged off one Vande Bharat, two Amrit Bharat, and one passenger train today. He announced the inauguration of the new Araria–Galgalia rail line and laid the foundation stone for the Vikramshila–Kataria rail line.
Mentioning that the Government of India has recently taken another major decision by approving the Mokama–Munger section of the Buxar–Bhagalpur high-speed corridor, the PM highlighted that this will greatly benefit industrial hubs such as Munger, Jamalpur, and Bhagalpur. He further announced that the government has also approved the doubling of the Bhagalpur–Dumka–Rampurhat rail line.
Shri Modi remarked that for the development of the nation, the development of Bihar is essential. He further highlighted that for Bihar’s progress, the development of Purnea and the Seemanchal region is crucial. The Prime Minister pointed out that the region suffered significant losses due to the misgovernance of previous governments. He stated that their government is now changing the situation. The Prime Minister emphasized that this region is now at the center of the development focus.
Highlighting that efforts are underway to make Bihar self-reliant in the power sector, the PM remarked that a 2400 MW thermal power project has been inaugurated in Pirpainti, Bhagalpur. He emphasized that their governments at the Union and State are committed to increasing the income of farmers and livestock rearers. Shri Modi also announced the foundation laying of the first phase of the Kosi-Mechi intra-state river link project, which will expand the Eastern Kosi Main Canal. This expansion will facilitate irrigation across lakhs of hectares and help address the challenge of floods. The Prime Minister noted that makhana cultivation has been a source of income for Bihar’s farmers, but previous governments neglected both the crop and the farmers. He asserted that it is the current government that has given makhana the priority it deserves.
“I had promised the people of Bihar the formation of a National Makhana Board. He announced that the Central Government has issued the notification for its establishment just yesterday”, stated the Prime Minister, emphasizing that the Board will work continuously to ensure better prices for makhana farmers and to enhance the use of technology in the sector. He further highlighted that the government has approved a plan worth nearly ₹475 crore for the development of the makhana sector.
Remarking that Bihar’s current pace of development and progress is unsettling for some, Shri Modi stated that those who exploited Bihar for decades and betrayed its soil are unwilling to accept that Bihar can now set new benchmarks. The Prime Minister highlighted that thousands of crores worth of development projects are underway across every sector in Bihar. He cited major achievements such as the hosting of the Hockey Asia Cup in Rajgir, the historic construction of the Aunta-Simaria bridge, and the export of Made-in-Bihar rail engines to Africa. He asserted that these accomplishments are difficult for opposition leaders to digest. Pointing out that whenever Bihar advances, opposition parties resort to insulting the state. He referred to a recent instance where one of the opposition party, compared Bihar to a bidi on social media, reflecting deep-seated contempt. He accused these parties of damaging Bihar’s reputation through scams and corruption, and now attempting to defame the state again as it progresses. He emphasized that individuals with such a mindset can never work for Bihar’s welfare. Those concerned only with filling their own coffers, he said, cannot care about the homes of the poor. The Prime Minister recalled that a former Prime Minister had admitted that out of every ₹1 sent by the government, ₹0.85 was lost to corruption. He questioned whether, under opposition rule, money ever reached the poor directly. Shri Modi highlighted that since the COVID-19 pandemic, every poor citizen has been receiving free ration. He asked whether such benefits were ever provided under opposition governments. The Prime Minister further noted that under the Ayushman Bharat scheme, every poor person now has access to free medical treatment up to ₹5 lakh. He questioned whether those who failed to build hospitals could have ever provided such healthcare benefits.
Prime Minister Shri Narendra Modi stated that opposition parties pose a threat not only to Bihar’s dignity but also to its identity. He highlighted the grave demographic crisis emerging in Seemanchal and Eastern India due to illegal infiltrators. Shri Modi expressed concern that people in Bihar, Bengal, and Assam are increasingly worried about the safety of their sisters and daughters. He recalled announcing the Demography Mission from the Red Fort to address this issue. The Prime Minister criticized the opposition alliance and its ecosystem for defending infiltrators and attempting to shield them for vote-bank politics. Shri Modi asserted that these groups are willing to jeopardize both the resources and security of Bihar and the nation. Speaking from the soil of Purnea, he declared that every infiltrator must be removed. He affirmed that sealing infiltration is a firm responsibility of their government. Issuing a direct challenge, the Prime Minister called on leaders defending infiltrators to come forward. He stated that no matter how hard they try to protect infiltrators, the government will continue working with resolve to remove them. He warned those acting as shields for infiltrators that Indian law will prevail—not the whims of illegal entrants. He assured the nation that this is his guarantee: action will be taken against infiltrators and the country will witness the results. Shri Modi criticised the opposition alliance for promoting narratives in support of infiltration and declared that the people of Bihar and India are preparing to give them a strong and decisive response.
Prime Minister stated that the opposition has been out of power in Bihar for the past two decades, and credited the women of Bihar—its mothers and sisters—as the driving force behind this change. He remarked that during the opposition party regime, women were the primary victims of rampant crimes such as murder, rape, and extortion. Shri Modi highlighted that under our governments at Union and State, these same women are now emerging as “Lakhpati Didis” and “Drone Didis,” leading a transformative revolution through self-help groups. He praised the unprecedented success of the Jeevika Didi campaign under the leadership of Shri Nitish Kumar.
The Prime Minister announced that a Community Investment Fund of approximately ₹500 crore has been released for women. He explained that this amount will reach cluster-level federations, which will empower self-help groups across villages. He emphasized that this initiative will provide women with new opportunities to enhance their capabilities and economic strength.
Shri Modi said that for opposition, the welfare of their own families has always been their top priority, and they have never cared for the families of the people. He emphasized that for him, every citizen is part of his family. Therefore, he said, he worries about the people’s expenses and their savings. With several festivals approaching, including Diwali and Chhath, the Prime Minister announced a major gift from the government for the poor and middle class. He noted that today is 15 September, and exactly one week later, Navratri will begin. On that day, 22 September, GST will be reduced across the country. Shri Modi highlighted that GST has been significantly lowered on most daily-use items. Addressing the women present, he stated that the reduction in GST will substantially ease kitchen expenses. Items such as toothpaste, soap, shampoo, ghee, and various food products will become more affordable. He added that the cost of stationery used in children’s education will also decrease. This festive season, buying new clothes and shoes for children will be easier, as these too will be cheaper. The Prime Minister added by asserting that when a government truly cares for the poor, it delivers such impactful measures.
Recalling that the sons of Purnea had demonstrated India’s strength to the British during the freedom struggle, the Prime Minister remarked that once again, through Operation Sindoor, the nation has shown that same strength to its adversaries. Shri Modi highlighted the significant role played by a brave son of Purnea in the strategic execution of the operation. He emphasized that whether it is national security or national development, Bihar plays a vital role in the country’s progress. He concluded by urging that the momentum of Bihar’s development campaign must continue with full force.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers, Shri Rammohan Naidu, Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Chirag Paswan, Shri Nityanand Rai, Shri Ram Nath Thakur, Dr. Raj Bhushan Choudhary, Shri Satish Chandra Dubey were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister launched the National Makhana Board in Bihar. The Board will promote production and new technology development, strengthen post-harvest management, promote value addition and processing and facilitate market, export and brand development in Makhana, thereby benefiting the Makhana farmers of Bihar and the country.
Bihar accounts for approximately 90% of the country’s total Makhana production. Key districts like Madhubani, Darbhanga, Sitamarhi, Saharsa, Katihar, Purnea, Supaul, Kishanganj and Araria serve as the primary hubs since they have favourable climatic conditions and fertile soil that contribute to the superior quality of makhana. The establishment of the Makhana Board in Bihar will give a major boost to the Makhana production in the State and the country and strengthen the presence of Bihar on the global map in this sector.
Prime Minister inaugurated the Interim Terminal Building at New Civil Enclave of Purnea Airport which will enhance passenger handling capacity in the region.
Prime Minister laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects worth around Rs 40,000 crore at Purnea.
Prime Minister laid the foundation stone of 3x800 MW thermal power project at Pirpainti, Bhagalpur. It will be Bihar’s largest private sector investment worth Rs 25,000 crore. It is designed on ultra-super critical, low-emission technology. The project will provide dedicated power and strengthen Bihar’s energy security.
Prime Minister laid the foundation stone of Phase 1 of Kosi-Mechi Intra-State River Link Project worth over Rs 2680 crore. It will focus on upgrading the canal including desilting, reconstruction of damaged structures, and renovation of the settling basin, while also enhancing its discharge capacity from 15,000 to 20,000 cusecs. It will benefit multiple districts in northeastern Bihar with irrigation expansion, flood control, and agricultural resilience.
In line with his commitment to improve rail connectivity, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of rail projects and flagged off multiple trains in Bihar.
Prime Minister laid the foundation stone of Rail Line between Bikramshila – Katareah worth over Rs 2,170 crore, providing direct rail link across the river Ganga. It will provide a direct rail link across the Ganga significantly benefitting people in the region.
Prime Minister inaugurated the new Rail Line between Arariya - Galgalia (Thakurganj) worth over Rs 4,410 crore.
Prime Minister flagged off train in Araria – Galgalia (Thakurganj) Section which establishes direct rail connectivity between Araria and Kishanganj districts, significantly improving access across Northeastern Bihar. He also flagged off Vande Bharat Express Train between Jogbani and Danapur, directly benefitting districts such as Araria, Purnea, Madhepura, Saharsa, Khagaria, Begusarai, Samastipur, Muzaffarpur, Vaishali, and Patna. He will also flag off Amrit Bharat Express Trains between Saharsa and Chheharta (Amritsar) and Jogbani and Erode. These trains will provide modern interiors, improved facilities, and faster travel capabilities, while enhancing economic, cultural, and social integration across regions.
Prime Minister also inaugurated the Sex Sorted Semen Facility at Purnea. It is a state-of-the-art semen station under the Rashtriya Gokul Mission, capable of producing 5 lakh sex-sorted semen doses annually. The facility, first of its kind in eastern and north-eastern India, uses indigenously developed technology launched in October 2024, aligning with the vision of Make in India and Atmanirbhar Bharat. By enabling higher chances of female calf births, the technology will help small, marginal farmers and landless labourers secure more replacement heifers, reduce economic stress, and raise incomes through improved dairy productivity.
Prime Minister also participated in Griha Pravesh ceremonies being held for 35,000 rural beneficiaries under PMAY (R) and 5,920 urban beneficiaries under PMAY (U) and handed over keys to a few beneficiaries.
Prime Minister also distributed Community Investment Funds of around Rs 500 crore to Cluster Level Federations under DAY-NRLM in Bihar and handed over cheques to a few CLF Presidents.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিহাৰৰ পুৰ্ণিয়াত প্ৰায় ৪০ হাজাৰ কোটি টকা মূল্যৰ উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন কৰে
দেশৰ বিমান পৰিবহণৰ মানচিত্ৰত এতিয়া স্থান লাভ কৰিলে পুৰ্ণিয়াইঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মই বিহাৰৰ ৰাইজক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলোঁ যে এখন ৰাষ্ট্ৰীয় মখানা ব’ৰ্ড গঠন কৰা হ’ব, কালি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ বাবে আনুষ্ঠানিক অধিসূচনা জাৰি কৰিলে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতত ভাৰতৰ আইনহে বাহাল থাকিব—অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ আদেশ নহয় আৰু এয়াই মোদীৰ নিশ্চয়তা: অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ’ব আৰু দেশখনে ইতিবাচক ফলাফলৰ সাক্ষী হ’ব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
15 SEP 2025 5:50PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বিহাৰৰ পুৰ্ণিয়াত প্ৰায় ৪০ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন কৰে। সভাত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলোকে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে পূৰ্ণিয়া হৈছে মা পুৰাণ দেৱী, ভক্ত প্ৰহ্লাদ, আৰু মহৰ্ষি মেহি বাবাৰ ভূমি। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে এই ভূমিয়ে ফণীশ্বৰনাথ ৰেণু আৰু সতীনাথ ভাদুৰীৰ দৰে সাহিত্যিকৰ জন্ম দিছে। তেওঁ লগতে উল্লেখ কৰে যে ই বিনোৱা ভাৱেৰ দৰে নিষ্ঠাবান কৰ্মযোগীসকলৰ কৰ্মভূমি হৈ আহিছে আৰু এই ভূমিৰ প্ৰতি তেওঁ তেওঁৰ গভীৰ শ্ৰদ্ধাৰ কথা পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে।
বিহাৰৰ বাবে প্ৰায় ৪০,০০০ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপনৰ কথা ঘোষণা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহে—ৰে’লৱে, বিমানবন্দৰ, বিদ্যুৎ আৰু পানীক সামৰি লৈছে আৰু এইবোৰে সীমাঞ্চলৰ আকাংক্ষা পূৰণৰ মাধ্যম হিচাপে কাম কৰিব। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ৪০ হাজাৰৰো অধিক হিতাধিকাৰীয়ে স্থায়ী গৃহ লাভ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজি এই ৪০ হাজাৰ পৰিয়ালৰ জীৱনত এক নতুন আৰম্ভণি ঘটিছে। ধনেতেৰাছ, দীপাৱলী আৰু ষঠ পূজাৰ পূৰ্বে স্থায়ী ঘৰত প্ৰৱেশ কৰাটো অতি সৌভাগ্যৰ কথা হ'ব বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে। এই সকলো পৰিয়াললৈ তেওঁ অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
আজিৰ এই অনুষ্ঠানটোৱে তেওঁৰ গৃহহীন ভাই-ভনীসকলকো এদিন স্থায়ী ঘৰ লাভ কৰিব বুলি আশ্বস্ত কৰাৰ কাম কৰিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিগত ১১ বছৰত চৰকাৰে দৰিদ্ৰ লোকসকলক ৪ কোটিতকৈও অধিক স্থায়ী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰি যোগান ধৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে চৰকাৰে এতিয়া ৩ কোটি নতুন ঘৰ নিৰ্মাণৰ কাম কৰি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ নাগৰিকে স্থায়ী ঘৰ নোপোৱালৈকে মোদীয়ে ৰৈ নাথাকিব, থমকি নৰ’ব। সমাজৰ প্ৰান্তীয় লোকক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আৰু দুখীয়াক সেৱা আগবঢ়োৱাটোৱেই তেওঁৰ শাসন ব্যৱস্থাৰ মূল উদ্দেশ্য বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি অভিযন্তা দিৱস উপলক্ষে এখন উন্নত ভাৰত আৰু উন্নত বিহাৰ গঢ়াত অভিযন্তাসকলে গ্ৰহণ কৰা উল্লেখযোগ্য ভূমিকাৰ কথা উল্লেখ কৰে। এই বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি তেওঁ ছাৰ এম বিশ্বেশ্বৰায়ক দেশে শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছে বুলিও উল্লেখ কৰে । সমগ্ৰ দেশৰ সকলো অভিযন্তালৈ তেওঁ অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে অভিযন্তাসকলৰ নিষ্ঠা আৰু দক্ষতা আজিৰ অনুষ্ঠানতো স্পষ্ট হৈ পৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে পুৰ্ণিয়া বিমানবন্দৰৰ টাৰ্মিনেল ভৱনটো পাঁচ মাহতকৈও কম সময়ৰ ভিতৰতে নিৰ্মাণ কৰি অভিলেখ সৃষ্টি কৰা হৈছে। তেওঁ টাৰ্মিনেল উদ্বোধনৰ কথা ঘোষণা কৰি প্ৰথমখন বাণিজ্যিক বিমানখনৰ ফ্লেগ অফ কৰে। “নতুন বিমানবন্দৰটো মুকলি কৰাৰ লগে লগে এতিয়া পুৰ্ণিয়াক দেশৰ বিমান পৰিবহণৰ মানচিত্ৰত স্থান দিয়া হৈছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ইয়াৰ ফলত সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰধান চহৰসমূহ আৰু মূল বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰসমূহৰ সৈতে পুৰ্ণিয়া আৰু সীমাঞ্চলৰ মাজত প্ৰত্যক্ষ সংযোগ সম্ভৱ হ’ব।
“আমাৰ চৰকাৰে সমগ্ৰ অঞ্চলটোক আধুনিক, উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ ৰে’ল সেৱাৰ সৈতে সংযোগ কৰিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে কয় । আজি তেওঁ এখন বন্দে ভাৰত, দুখন অমৃত ভাৰত আৰু এখন যাত্ৰীবাহী ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰে। তেওঁ নতুন আৰাৰিয়া–গালগালিয়া ৰে’লপথ উদ্বোধন কৰাৰ কথা ঘোষণা কৰাৰ লগতে বিক্ৰমশিলা–কাটাৰিয়া ৰে’লপথৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে।
শেহতীয়াকৈ ভাৰত চৰকাৰে বক্সাৰ–ভাগলপুৰ তীব্ৰবেগী কৰিডৰৰ মকামা–মুংগেৰ অংশত অনুমোদন দি আন এক বৃহৎ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ইয়াৰ দ্বাৰা মুংগেৰ, জামালপুৰ আৰু ভাগলপুৰৰ দৰে ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰসমূহে যথেষ্ট লাভাৱান্বিত হ’ব। তেওঁ লগতে ঘোষণা কৰে যে চৰকাৰে ভাগলপুৰ–ডুমকা–ৰামপুৰহাট ৰে’ল লাইন দুগুণ কৰাৰ বাবেও অনুমোদন জনাইছে৷
শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে দেশৰ উন্নয়নৰ বাবে বিহাৰৰ উন্নয়ন অতি প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ লগতে আলোকপাত কৰে যে বিহাৰৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে পুৰ্ণিয়া আৰু সীমাঞ্চল অঞ্চলৰ উন্নয়ন অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঙুলিয়াই দিয়ে যে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ অপশাসনৰ বাবে অঞ্চলটোৱে যথেষ্ট লোকচানৰ সন্মুখীন হৈছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে এতিয়া পৰিস্থিতি সলনি কৰিছে । প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এই অঞ্চলটো এতিয়া উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰবিন্দু হৈ পৰিছে।
বিহাৰক বিদ্যুৎ খণ্ডত স্বাৱলম্বী কৰি তোলাৰ প্ৰচেষ্টা চলি থকা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ভাগলপুৰৰ পিৰপাইন্টিত ২৪০০ মেগাৱাট শক্তিৰ তাপ শক্তি প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত তেওঁলোকৰ চৰকাৰসমূহে কৃষক তথা পশুপালকসকলৰ আয় বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। শ্ৰী মোদীয়ে কোচি-মেচি আন্তঃৰাজ্যিক নদী সংযোগ প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ কথাও ঘোষণা কৰে, যিয়ে পূব কোচি মূল খালৰ সম্প্ৰসাৰণ কৰিব। এই সম্প্ৰসাৰণে লাখ লাখ হেক্টৰ ভূমিত জলসিঞ্চনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব আৰু বানপানীৰ প্ৰত্যাহ্বান মোকাবিলা কৰাত সহায় কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে মাখানা খেতি বিহাৰৰ কৃষকৰ বাবে উপাৰ্জনৰ উৎস হৈ আহিছে যদিও পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহে শস্য আৰু কৃষক উভয়কে অৱহেলা কৰিছিল। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে বৰ্তমানৰ চৰকাৰখনেই মাখানাক প্ৰাপ্য অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
'মই বিহাৰৰ জনসাধাৰণক ৰাষ্ট্ৰীয় মাখানা ব'ৰ্ড গঠনৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলোঁ।তেওঁ ঘোষণা কৰিছিল যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ইয়াৰ প্ৰতিষ্ঠাৰ বাবে অধিসূচনা কালি জাৰি কৰিছে।' তেওঁ লগতে আলোকপাত কৰে যে চৰকাৰে মাখানা খণ্ডৰ উন্নয়নৰ বাবে প্ৰায় ৪৭৫ কোটি টকাৰ পৰিকল্পনাত অনুমোদন জনাইছে।
বিহাৰৰ বৰ্তমানৰ উন্নয়ন আৰু প্ৰগতিৰ গতিয়ে একাংশক অস্থিৰ কৰি তোলা বুলি মন্তব্য কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে যিসকলে বিহাৰক দশক দশক ধৰি শোষণ কৰি ইয়াৰ মাটিক প্ৰতাৰণা কৰিছিল, তেওঁলোকে এই কথা মানি ল’বলৈ অনিচ্ছুক যে বিহাৰে এতিয়া নতুন মাপকাঠী নিৰ্ধাৰণ কৰিব পাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে বিহাৰৰ প্ৰতিটো খণ্ডতে হাজাৰ হাজাৰ কোটিৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প চলি আছে। তেওঁ ৰাজগীৰত হকী এছিয়া কাপৰ আয়োজন, আউন্টা-চিমাৰিয়া দলঙৰ নিৰ্মাণ, মেড-ইন-বিহাৰ ৰে'ল ইঞ্জিন আফ্ৰিকালৈ ৰপ্তানি আদি ডাঙৰ কৃতিত্বৰ উল্লেখ কৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে এই সাফল্যসমূহ বিৰোধী নেতাসকলৰ বাবে হজম কৰাটো কঠিন হৈ পৰিছে। যেতিয়াই বিহাৰ আগবাঢ়ি যায় তেতিয়াই বিৰোধী দলসমূহে ৰাজ্যক অপমান কৰাৰ আশ্ৰয় লয় বুলি মোদীয়ে কয় । তেওঁ শেহতীয়াকৈ এটা দৃষ্টান্তৰ কথা উল্লেখ কৰে য’ত বিৰোধী দলৰ এজনে বিহাৰক ছ’চিয়েল মিডিয়াত বিড়িৰ সৈতে তুলনা কৰিছিল, যি কথাই গভীৰ অৱজ্ঞাৰ প্ৰতিফলন ঘটাইছিল। তেওঁ অভিযোগ কৰে যে এই দলসমূহে কেলেংকাৰী আৰু দুৰ্নীতিৰ জৰিয়তে বিহাৰৰ সুনাম ক্ষতিগ্ৰস্ত কৰিছে আৰু এতিয়া ৰাজ্যখন আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে পুনৰ বদনাম কৰাৰ চেষ্টা কৰিছে। তেওঁ কয় যে এনে মানসিকতাৰ ব্যক্তিয়ে কেতিয়াও বিহাৰৰ কল্যাণৰ বাবে কাম কৰিব নোৱাৰে। কেৱল নিজৰ তহবিল ভৰোৱাৰ বাবে চিন্তিতসকলে দুখীয়াৰ ঘৰৰ কথা চিন্তা কৰিব নোৱাৰে বুলিও তেওঁ কয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে এজন প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্বীকাৰ কৰিছিল যে চৰকাৰে প্ৰেৰণ কৰা প্ৰতি ১ টকাৰ ভিতৰত ০.৮৫ টকা দুৰ্নীতিৰ বাবে হেৰাই যায়। তেওঁ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে যে বিৰোধীৰ শাসনৰ অধীনত কেতিয়াবা ধন পোনপটীয়াকৈ দুখীয়াৰ ওচৰলৈ গৈছিল নেকি? শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ পিছৰে পৰা প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ নাগৰিকে বিনামূলীয়া ৰেচন লাভ কৰি আহিছে। বিৰোধীৰ চৰকাৰৰ অধীনত কেতিয়াবা এনে সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছিল নেকি বুলি তেওঁ প্ৰশ্ন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰু উল্লেখ কৰে যে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত এতিয়া প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোকে ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। চিকিৎসালয় নিৰ্মাণত ব্যৰ্থ হোৱাসকলে কেতিয়াবা এনে স্বাস্থ্যসেৱাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব পাৰিলেহেঁতেন নেকি বুলিও তেওঁ প্ৰশ্ন উত্থাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কয় যে বিৰোধী দলসমূহে কেৱল বিহাৰৰ মৰ্যাদাৰ বাবেই নহয়, ইয়াৰ পৰিচয়ৰ প্ৰতিও ভাবুকি কঢ়িয়াই আনিছে। তেওঁ সীমাঞ্চল আৰু পূব ভাৰতত অবৈধ অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ বাবে উদ্ভৱ হোৱা ভয়াৱহ জনগাঁথনি সংকটৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে যে বিহাৰ, বংগ, অসমৰ মানুহে নিজৰ ভগ্নী-কন্যাৰ সুৰক্ষাৰ বাবে ক্ৰমান্বয়ে চিন্তিত হৈ পৰিছে। এই সমস্যাৰ সমাধানৰ বাবে লালকিল্লাৰ পৰা জনগাঁথনি অভিযান ঘোষণা কৰাৰ কথা তেওঁ স্মৰণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিৰোধী মিত্ৰজোঁট আৰু ইয়াৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক সমালোচনা কৰে আৰু কয় যে তেওঁলোকে অনুপ্ৰৱেশকাৰীক ভোট-বেংকৰ ৰাজনীতিৰ বাবে ৰক্ষা কৰাৰ চেষ্টা কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই গোটসমূহে বিহাৰ আৰু জাতিৰ সম্পদ আৰু নিৰাপত্তা দুয়োটাকে বিপদত পেলাবলৈ ইচ্ছুক। পুৰ্ণিয়াৰ মাটিৰ পৰা তেওঁ ঘোষণা কৰে যে প্ৰতিজন অনুপ্ৰৱেশকাৰীক আঁতৰাই পঠিয়াব লাগিব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে অনুপ্ৰৱেশক ছীল কৰাটো তেওঁলোকৰ চৰকাৰৰ এক দৃঢ় দায়িত্ব। প্ৰত্যক্ষ প্ৰত্যাহ্বান ঘোষণা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অনুপ্ৰৱেশকাৰীক ৰক্ষা কৰা নেতাসকলক আগবাঢ়ি আহিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে তেওঁলোকে অনুপ্ৰৱেশকাৰীক সুৰক্ষা দিবলৈ যিমানেই চেষ্টা নকৰক কিয়, চৰকাৰে তেওঁলোকক আঁতৰোৱাৰ বাবে সংকল্পৰে কাম কৰি যাব। অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ বাবে ঢাল হিচাপে কাম কৰাসকলক তেওঁ সকীয়াই দিয়ে যে ভাৰতীয় আইনেই বাহাল থাকিব —অবৈধ প্ৰৱেশকাৰীৰ আদেশ নহয়। তেওঁ দেশ খনক আশ্বাস দিয়ে যে এয়াই তেওঁৰ নিশ্চয়তা: অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হ’ব আৰু দেশখনে ইয়াৰ ফলাফলৰ সাক্ষী হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে বিৰোধী মিত্ৰজোঁটে অনুপ্ৰৱেশৰ সমৰ্থনত প্ৰচাৰ কৰাৰ বাবে সমালোচনা কৰি ঘোষণা কৰে যে বিহাৰ আৰু ভাৰতৰ জনসাধাৰণে তেওঁলোকক শক্তিশালী আৰু নিৰ্ণায়ক সঁহাৰি দিবলৈ সাজু হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে বিহাৰত বিগত দুটা দশক ধৰি বিৰোধী দল ক্ষমতাৰ বাহিৰত আছে আৰু এই পৰিৱৰ্তনৰ চালিকা শক্তি হিচাপে তেওঁ বিহাৰৰ মহিলাসকলক— ইয়াৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলক—কৃতিত্ব দিয়ে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে বিৰোধী দলৰ শাসনৰ সময়ত হত্যা, ধৰ্ষণ, ধন দাবী আদি অবাধ অপৰাধৰ প্ৰধান বলি হৈছিল মহিলাসকল । শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যত আমাৰ চৰকাৰৰ অধীনত এই একেখিনি মহিলাই এতিয়া “লাখপতি দিদি” আৰু “ড্ৰ’ন দিদি” হিচাপে আত্মসহায়ক গোটৰ জৰিয়তে এক পৰিৱৰ্তনশীল বিপ্লৱৰ নেতৃত্ব দিছে। শ্ৰী নীতিশ কুমাৰৰ নেতৃত্বত জীৱিকা দিদি অভিযানৰ অভূতপূৰ্ব সফলতাৰো তেওঁ প্ৰশংসা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে মহিলাসকলৰ বাবে প্ৰায় ৫০০ কোটি টকাৰ সামূহিক বিনিয়োগ পুঁজি মুকলি কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে এই ধনৰাশি ক্লাষ্টাৰ পৰ্যায়ৰ ফেডাৰেচনসমূহত উপনীত হ’ব, যিয়ে গাঁৱে-ভূঞে আত্মসহায়ক গোটসমূহক শক্তিশালী কৰিব। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই পদক্ষেপে মহিলাসকলক তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য আৰু অৰ্থনৈতিক শক্তি বৃদ্ধিৰ নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে বিৰোধীৰ বাবে নিজৰ পৰিয়ালৰ কল্যাণ সদায় শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ হৈ আহিছে আৰু তেওঁলোকে কেতিয়াও জনসাধাৰণৰ পৰিয়ালৰ যত্ন লোৱা নাই। তেওঁ কয় যে তেওঁৰ বাবে প্ৰতিজন নাগৰিক তেওঁৰ পৰিয়ালৰ অংশ। সেয়েহে জনসাধাৰণৰ খৰচ আৰু তেওঁলোকৰ সঞ্চয়ক লৈ তেওঁ চিন্তিত বুলিও কয়৷ দীপাৱলী, ষঠকে ধৰি কেইবাটাও উৎসৱৰ দিন ওচৰ চাপি অহাৰ লগে লগে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ বাবে চৰকাৰৰ পৰা এক বৃহৎ উপহাৰৰ কথা ঘোষণা কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে আজি ১৫ ছেপ্টেম্বৰ আৰু ঠিক এসপ্তাহৰ পিছত নৱৰাত্ৰি আৰম্ভ হ’ব। সেইদিনা অৰ্থাৎ ২২ ছেপ্টেম্বৰত সমগ্ৰ দেশতে জি এছ টি হ্ৰাস কৰা হ’ব। শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে দৈনন্দিন ব্যৱহাৰৰ অধিকাংশ সামগ্ৰীৰ ওপৰত জি এছ টি যথেষ্ট হ্ৰাস কৰা হৈছে। উপস্থিত মহিলাসকলক সম্বোধন কৰি তেওঁ কয় যে জি এছ টি হ্ৰাসে পাকঘৰৰ খৰচ যথেষ্ট হ্ৰাস কৰিব। টুথপেষ্ট, চাবোন, শ্বেম্পু, ঘি, বিভিন্ন খাদ্য সামগ্ৰী আদি অধিক সুলভ হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে শিশুৰ শিক্ষাত ব্যৱহৃত ষ্টেচনাৰীৰ খৰচো হ্ৰাস পাব। এই উৎসৱৰ বতৰত শিশুৰ বাবে নতুন কাপোৰ আৰু জোতা কিনাটো সহজ হ’ব, কিয়নো এইবোৰো সস্তা হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে যেতিয়া চৰকাৰ এখনে দৰিদ্ৰ লোকৰ প্ৰতি সঁচা অৰ্থত যত্ন লয়, তেতিয়া ই এনে প্ৰভাৱশালী ব্যৱস্থা আগবঢ়ায়।
স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত পুৰ্ণিয়াৰ পুত্ৰসকলে ব্ৰিটিছৰ আগত ভাৰতৰ শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰা বুলি স্মৰণ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে পুনৰবাৰ অপাৰেচন সিন্দূৰৰ জৰিয়তে দেশখনে নিজৰ বিৰোধীসকলৰ আগত সেই একে শক্তি দেখুৱাইছে। শ্ৰী মোদীয়ে অভিযানৰ কৌশলগত সম্পাদনত পূৰ্ণিয়াৰ এজন সাহসী পুত্ৰই লোৱা উল্লেখযোগ্য ভূমিকাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁ এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে সেয়া ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তাই হওক বা জাতীয় উন্নয়নেই হওক, দেশৰ প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত বিহাৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। তেওঁ বিহাৰৰ উন্নয়ন অভিযানৰ গতি পূৰ্ণ শক্তিৰে অব্যাহত ৰাখিব লাগিব বুলি আহ্বান জনায়।
অনুষ্ঠানত বিহাৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰিফ মহম্মদ খান, বিহাৰৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নীতিশ কুমাৰ, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰামমোহন নাইডু, শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং, শ্ৰী জিতন ৰাম মাঝি, শ্ৰী গিৰিৰাজ সিং, শ্ৰী চিৰাগ পাছোৱান, শ্ৰী নিত্যানন্দ ৰায়, শ্ৰী ৰাম নাথ ঠাকুৰ, ড° ৰাজ ভূষণ চৌধুৰী, শ্ৰী সতীশ চন্দ্ৰ ডুবেকে ধৰি অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত আছিল।
পৃষ্ঠভূমি
বিহাৰত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উন্মোচন কৰিলে ৰাষ্ট্ৰীয় মাখানা ব’ৰ্ড। ব’ৰ্ডে উৎপাদন আৰু নতুন প্ৰযুক্তিৰ বিকাশৰ প্ৰসাৰ ঘটাব, চপোৱাৰ পিছৰ ব্যৱস্থাপনাক শক্তিশালী কৰিব, মূল্য সংযোজন আৰু প্ৰক্ৰিয়াকৰণক প্ৰসাৰিত কৰিব আৰু মাখানাত বজাৰ, ৰপ্তানি আৰু ব্ৰেণ্ড বিকাশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। যাৰ ফলত বিহাৰ আৰু দেশৰ মাখানা কৃষকসকল উপকৃত হ’ব।
দেশৰ মুঠ মাখানা উৎপাদনৰ প্ৰায় ৯০% বিহাৰত হয়। মধুবনী, দাৰভংগা, সীতামৰ্হি, সহৰছা, কাটিহাৰ, পুৰ্ণিয়া , সুপৌল, কিষাণগঞ্জ আৰু আৰিয়াৰ দৰে মূল জিলাসমূহে ইয়াৰ উৎপাদনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। কাৰণ ইয়াত পৰিবেশ জলবায়ু অনুকূল আৰু উৰ্বৰ মাটি আছে যিয়ে মাখানাৰ উন্নত মানত অৰিহণা যোগায়। বিহাৰত মাখানা ব’ৰ্ড স্থাপনে ৰাজ্য তথা দেশৰ মখানা উৎপাদনত এক বৃহৎ উত্থান দিব আৰু এই খণ্ডত বিশ্ব মানচিত্ৰত বিহাৰৰ উপস্থিতিক শক্তিশালী কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৰ্ণিয়া বিমানবন্দৰৰ নিউ চিভিল এনক্লেভত অন্তৱৰ্তীকালীন টাৰ্মিনেল ভৱন উদ্বোধন কৰে , যিয়ে অঞ্চলটোত যাত্ৰী পৰিচালনাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পূৰ্ণিয়াত আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে প্ৰায় ৪০ হাজাৰ কোটি টকাৰ একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰে ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাগলপুৰৰ পিৰপাইন্টিত ৩x৮০০ মেগাৱাট তাপ শক্তি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ই হ’ব বিহাৰৰ ২৫ হাজাৰ কোটি টকাৰ ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সৰ্ববৃহৎ বিনিয়োগ। ইয়াক আল্ট্ৰা-ছুপাৰ ক্ৰিটিকেল, কম নিৰ্গমন প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত ডিজাইন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পই নিবেদিত শক্তি প্ৰদান কৰাৰ লগতে বিহাৰৰ শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৬৮০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ কোচি-মেচি আন্তঃৰাজ্যিক নদী সংযোগ প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। ইয়াৰ দ্বাৰা খালটোৰ উন্নীতিকৰণকে ধৰি ডিচিল্টিং, ক্ষতিগ্ৰস্ত অংশসমূহ পুনৰ নিৰ্মাণ আৰু চেটেলিং বেচিনৰ সংস্কাৰ আদিৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব, লগতে ইয়াৰ নিৰ্গমন ক্ষমতা ১৫,০০০ৰ পৰা ২০,০০০ কিউচেকলৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব। জলসিঞ্চন সম্প্ৰসাৰণ, বান নিয়ন্ত্ৰণ, আৰু কৃষি স্থিতিস্থাপকতাৰে ই উত্তৰ-পূব বিহাৰৰ একাধিক জিলাক উপকৃত কৰিব।
ৰে’ল সংযোগ উন্নত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি অনুসৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰত ৰে’ল প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে একাধিক ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিক্ৰমশিলা – কাটাৰেয়াৰ মাজত ২,১৭০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ ৰে’ল লাইনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰি গংগা নদীৰ সিপাৰে প্ৰত্যক্ষ ৰে’ল সংযোগ প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ জৰিয়তে গংগা নদীৰ সিপাৰে পোনপটীয়া ৰে’ল সংযোগৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব যাৰ ফলত অঞ্চলটোৰ লোকসকল যথেষ্ট উপকৃত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰাৰিয়া - গালগলিয়া (ঠাকুৰগঞ্জ)ৰ মাজত ৪৪১০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ নতুন ৰেল লাইন উদ্বোধন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰৰিয়া – গালগলিয়া (ঠাকুৰগঞ্জ) ছেকচনত ৰে’লৰ পৰা ফ্লেগ অফ কৰে যিয়ে আৰিয়া আৰু কিছানগঞ্জ জিলাৰ মাজত প্ৰত্যক্ষ ৰে’ল সংযোগ স্থাপন কৰে, যাৰ ফলত সমগ্ৰ উত্তৰ-পূব বিহাৰত যাতায়াতৰ যথেষ্ট উন্নতি হয়। তেওঁ যোগবাণী আৰু দনাপুৰৰ মাজত ভাণ্ডে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰি আৰৰিয়া, পূৰ্ণেয়া, মধেপুৰা, চাহাৰছা, খগড়িয়া, বেগুছৰাই, সমস্তিপুৰ, মুজাফ্ফৰপুৰ, বৈশালী আৰু পাটনাৰ দৰে জিলাসমূহক প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ সাহাৰছা আৰু ছেহৰ্তা (অমৃতসৰ) আৰু যোগবাণী আৰু ইৰোডৰ মাজত অমৃত ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰিব। এই ৰে'লসমূহে আধুনিক অভ্যন্তৰীণ অংশ, উন্নত সুবিধা, আৰু দ্ৰুত ভ্ৰমণ ক্ষমতা প্ৰদান কৰিব, লগতে অঞ্চলসমূহৰ মাজত অৰ্থনৈতিক, সাংস্কৃতিক, আৰু সামাজিক সংহতি বৃদ্ধি কৰিব।
ইয়াৰ উপৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুৰ্ণিয়াত ছেক্স ছৰ্টেড ছিমেন ফেচিলিটি উদ্বোধন কৰে। ই ৰাষ্ট্ৰীয় গোকুল মিছনৰ অধীনত অত্যাধুনিক বীৰ্য ষ্টেচন, বছৰি ৫ লাখ লিংগ বিভাজিত বীৰ্যৰ মাত্ৰা উৎপাদন কৰিবলৈ সক্ষম। পূব আৰু উত্তৰ-পূব ভাৰতত এই ধৰণৰ প্ৰথমটো সুবিধাই মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে মিল ৰাখি ২০২৪ চনৰ অক্টোবৰ মাহত মুকলি কৰা থলুৱাভাৱে বিকশিত প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰে। মাইকী পোৱালি জন্মৰ অধিক সম্ভাৱনা সক্ষম কৰি এই প্ৰযুক্তিয়ে ক্ষুদ্ৰ, প্ৰান্তীয় কৃষক আৰু ভূমিহীন শ্ৰমিকসকলক গৰু পোৱালিৰে অধিক লাভাৱান্বিত কৰাটো নিশ্চিত কৰাত সহায় কৰিব, অৰ্থনৈতিক চাপ হ্ৰাস কৰিব আৰু উন্নত দুগ্ধ উৎপাদনশীলতাৰ জৰিয়তে আয় বৃদ্ধি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পিএমএৱাই (আৰ)ৰ অধীনত ৩৫ হাজাৰ গ্ৰাম্য হিতাধিকাৰী আৰু পিএমএৱাই (ইউ)ৰ অধীনত ৫,৯২০ নগৰীয়া হিতাধিকাৰীৰ বাবে অনুষ্ঠিত হৈ থকা গৃহপ্ৰৱেশ অনুষ্ঠানতো অংশগ্ৰহণ কৰি কিছুসংখ্যক হিতাধিকাৰীক ঘৰৰ চাবি অৰ্পণ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিহাৰৰ ডে -এনআৰএলএম ৰ অধীনত ক্লাষ্টাৰ লেভেল ফেডাৰেচনলৈ প্ৰায় ৫০০ কোটি টকাৰ কমিউনিটি ইনভেষ্টমেণ্ট ফাণ্ড বিতৰণ কৰাৰ লগতে চিএলএফৰ একাঁস সভাপতিক চেক প্ৰদান কৰে।