Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth around Rs 40,000 crore in Purnea, Bihar
Purnea has now been placed on the country's aviation map: PM
I had promised the people of Bihar that a National Makhana Board would be formed, Just yesterday, the Central Government issued the official notification for its establishment: PM
In India, it is the law of India that will prevail—not the whims of infiltrators and this is Modi’s guarantee: action will be taken against infiltrators, and the country will witness positive outcomes: PM
15 SEP 2025 5:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone, inaugurated development works worth around Rs 40,000 crore in Purnea, Bihar today. Addressing the gathering, the Prime Minister extended his respectful greetings to all. He remarked that Purnea is the land of Maa Puran Devi, Bhakt Prahlad, and Maharshi Mehi Baba. Shri Modi highlighted that this soil has given birth to literary giants like Phanishwarnath Renu and Satinath Bhaduri. He further noted that it has been the karmabhoomi of dedicated karmayogis like Vinoba Bhave and reiterated his deep reverence for this land.
Announcing the inauguration and foundation laying of development projects worth approximately ₹40,000 crore for Bihar, Shri Modi highlighted that these projects—spanning railways, airports, electricity, and water—will serve as a means to fulfill the aspirations of Seemanchal. He stated that over 40,000 beneficiaries have received permanent housing under the Pradhan Mantri Awas Yojana. The Prime Minister remarked that today marks a new beginning in the lives of these 40,000 families. He noted that entering a permanent home before Dhanteras, Diwali, and Chhath Puja is a matter of great fortune. He extended his congratulations and best wishes to all these families.
Stating that today’s occasion also serves to reassure his homeless brothers and sisters that they too will one day receive a permanent home, the Prime Minister highlighted that over the past 11 years, the government has built and provided more than 4 crore permanent houses to the poor. He added that the government is now working to construct 3 crore new homes. Shri Modi affirmed that until every poor citizen receives a permanent house, Modi will neither stop nor pause. He emphasized that prioritizing the marginalized and serving the poor is the core objective of his governance.
The Prime Minister stated that today, on the occasion of Engineers’ Day, the nation pays tribute to Sir M. Visvesvaraya, emphasizing the significant role engineers play in building a developed India and a developed Bihar. He extended his congratulations and best wishes to all engineers across the country. Shri Modi highlighted that the dedication and skill of engineers is evident in today’s event as well. He noted that the terminal building of Purnea Airport was constructed in a record time of less than five months. He announced the inauguration of the terminal and flagged off the first commercial flight. “With the launch of the new airport, Purnea has now been placed on the country’s aviation map”, stressed the PM, remarking that this will enable direct connectivity between Purnea and Seemanchal with major cities and key commercial hubs across the nation.
“Our Government is connecting the entire region with modern, high-tech rail services”, exclaimed Shri Modi. He flagged off one Vande Bharat, two Amrit Bharat, and one passenger train today. He announced the inauguration of the new Araria–Galgalia rail line and laid the foundation stone for the Vikramshila–Kataria rail line.
Mentioning that the Government of India has recently taken another major decision by approving the Mokama–Munger section of the Buxar–Bhagalpur high-speed corridor, the PM highlighted that this will greatly benefit industrial hubs such as Munger, Jamalpur, and Bhagalpur. He further announced that the government has also approved the doubling of the Bhagalpur–Dumka–Rampurhat rail line.
Shri Modi remarked that for the development of the nation, the development of Bihar is essential. He further highlighted that for Bihar’s progress, the development of Purnea and the Seemanchal region is crucial. The Prime Minister pointed out that the region suffered significant losses due to the misgovernance of previous governments. He stated that their government is now changing the situation. The Prime Minister emphasized that this region is now at the center of the development focus.
Highlighting that efforts are underway to make Bihar self-reliant in the power sector, the PM remarked that a 2400 MW thermal power project has been inaugurated in Pirpainti, Bhagalpur. He emphasized that their governments at the Union and State are committed to increasing the income of farmers and livestock rearers. Shri Modi also announced the foundation laying of the first phase of the Kosi-Mechi intra-state river link project, which will expand the Eastern Kosi Main Canal. This expansion will facilitate irrigation across lakhs of hectares and help address the challenge of floods. The Prime Minister noted that makhana cultivation has been a source of income for Bihar’s farmers, but previous governments neglected both the crop and the farmers. He asserted that it is the current government that has given makhana the priority it deserves.
“I had promised the people of Bihar the formation of a National Makhana Board. He announced that the Central Government has issued the notification for its establishment just yesterday”, stated the Prime Minister, emphasizing that the Board will work continuously to ensure better prices for makhana farmers and to enhance the use of technology in the sector. He further highlighted that the government has approved a plan worth nearly ₹475 crore for the development of the makhana sector.
Remarking that Bihar’s current pace of development and progress is unsettling for some, Shri Modi stated that those who exploited Bihar for decades and betrayed its soil are unwilling to accept that Bihar can now set new benchmarks. The Prime Minister highlighted that thousands of crores worth of development projects are underway across every sector in Bihar. He cited major achievements such as the hosting of the Hockey Asia Cup in Rajgir, the historic construction of the Aunta-Simaria bridge, and the export of Made-in-Bihar rail engines to Africa. He asserted that these accomplishments are difficult for opposition leaders to digest. Pointing out that whenever Bihar advances, opposition parties resort to insulting the state. He referred to a recent instance where one of the opposition party, compared Bihar to a bidi on social media, reflecting deep-seated contempt. He accused these parties of damaging Bihar’s reputation through scams and corruption, and now attempting to defame the state again as it progresses. He emphasized that individuals with such a mindset can never work for Bihar’s welfare. Those concerned only with filling their own coffers, he said, cannot care about the homes of the poor. The Prime Minister recalled that a former Prime Minister had admitted that out of every ₹1 sent by the government, ₹0.85 was lost to corruption. He questioned whether, under opposition rule, money ever reached the poor directly. Shri Modi highlighted that since the COVID-19 pandemic, every poor citizen has been receiving free ration. He asked whether such benefits were ever provided under opposition governments. The Prime Minister further noted that under the Ayushman Bharat scheme, every poor person now has access to free medical treatment up to ₹5 lakh. He questioned whether those who failed to build hospitals could have ever provided such healthcare benefits.
Prime Minister Shri Narendra Modi stated that opposition parties pose a threat not only to Bihar’s dignity but also to its identity. He highlighted the grave demographic crisis emerging in Seemanchal and Eastern India due to illegal infiltrators. Shri Modi expressed concern that people in Bihar, Bengal, and Assam are increasingly worried about the safety of their sisters and daughters. He recalled announcing the Demography Mission from the Red Fort to address this issue. The Prime Minister criticized the opposition alliance and its ecosystem for defending infiltrators and attempting to shield them for vote-bank politics. Shri Modi asserted that these groups are willing to jeopardize both the resources and security of Bihar and the nation. Speaking from the soil of Purnea, he declared that every infiltrator must be removed. He affirmed that sealing infiltration is a firm responsibility of their government. Issuing a direct challenge, the Prime Minister called on leaders defending infiltrators to come forward. He stated that no matter how hard they try to protect infiltrators, the government will continue working with resolve to remove them. He warned those acting as shields for infiltrators that Indian law will prevail—not the whims of illegal entrants. He assured the nation that this is his guarantee: action will be taken against infiltrators and the country will witness the results. Shri Modi criticised the opposition alliance for promoting narratives in support of infiltration and declared that the people of Bihar and India are preparing to give them a strong and decisive response.
Prime Minister stated that the opposition has been out of power in Bihar for the past two decades, and credited the women of Bihar—its mothers and sisters—as the driving force behind this change. He remarked that during the opposition party regime, women were the primary victims of rampant crimes such as murder, rape, and extortion. Shri Modi highlighted that under our governments at Union and State, these same women are now emerging as “Lakhpati Didis” and “Drone Didis,” leading a transformative revolution through self-help groups. He praised the unprecedented success of the Jeevika Didi campaign under the leadership of Shri Nitish Kumar.
The Prime Minister announced that a Community Investment Fund of approximately ₹500 crore has been released for women. He explained that this amount will reach cluster-level federations, which will empower self-help groups across villages. He emphasized that this initiative will provide women with new opportunities to enhance their capabilities and economic strength.
Shri Modi said that for opposition, the welfare of their own families has always been their top priority, and they have never cared for the families of the people. He emphasized that for him, every citizen is part of his family. Therefore, he said, he worries about the people’s expenses and their savings. With several festivals approaching, including Diwali and Chhath, the Prime Minister announced a major gift from the government for the poor and middle class. He noted that today is 15 September, and exactly one week later, Navratri will begin. On that day, 22 September, GST will be reduced across the country. Shri Modi highlighted that GST has been significantly lowered on most daily-use items. Addressing the women present, he stated that the reduction in GST will substantially ease kitchen expenses. Items such as toothpaste, soap, shampoo, ghee, and various food products will become more affordable. He added that the cost of stationery used in children’s education will also decrease. This festive season, buying new clothes and shoes for children will be easier, as these too will be cheaper. The Prime Minister added by asserting that when a government truly cares for the poor, it delivers such impactful measures.
Recalling that the sons of Purnea had demonstrated India’s strength to the British during the freedom struggle, the Prime Minister remarked that once again, through Operation Sindoor, the nation has shown that same strength to its adversaries. Shri Modi highlighted the significant role played by a brave son of Purnea in the strategic execution of the operation. He emphasized that whether it is national security or national development, Bihar plays a vital role in the country’s progress. He concluded by urging that the momentum of Bihar’s development campaign must continue with full force.
The Governor of Bihar, Shri Arif Mohammed Khan, Chief Minister of Bihar, Shri Nitish Kumar, Union Ministers, Shri Rammohan Naidu, Shri Rajiv Ranjan Singh, Shri Jitan Ram Manji, Shri Giriraj Singh, Shri Chirag Paswan, Shri Nityanand Rai, Shri Ram Nath Thakur, Dr. Raj Bhushan Choudhary, Shri Satish Chandra Dubey were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister launched the National Makhana Board in Bihar. The Board will promote production and new technology development, strengthen post-harvest management, promote value addition and processing and facilitate market, export and brand development in Makhana, thereby benefiting the Makhana farmers of Bihar and the country.
Bihar accounts for approximately 90% of the country’s total Makhana production. Key districts like Madhubani, Darbhanga, Sitamarhi, Saharsa, Katihar, Purnea, Supaul, Kishanganj and Araria serve as the primary hubs since they have favourable climatic conditions and fertile soil that contribute to the superior quality of makhana. The establishment of the Makhana Board in Bihar will give a major boost to the Makhana production in the State and the country and strengthen the presence of Bihar on the global map in this sector.
Prime Minister inaugurated the Interim Terminal Building at New Civil Enclave of Purnea Airport which will enhance passenger handling capacity in the region.
Prime Minister laid the foundation stone and inaugurated multiple development projects worth around Rs 40,000 crore at Purnea.
Prime Minister laid the foundation stone of 3x800 MW thermal power project at Pirpainti, Bhagalpur. It will be Bihar’s largest private sector investment worth Rs 25,000 crore. It is designed on ultra-super critical, low-emission technology. The project will provide dedicated power and strengthen Bihar’s energy security.
Prime Minister laid the foundation stone of Phase 1 of Kosi-Mechi Intra-State River Link Project worth over Rs 2680 crore. It will focus on upgrading the canal including desilting, reconstruction of damaged structures, and renovation of the settling basin, while also enhancing its discharge capacity from 15,000 to 20,000 cusecs. It will benefit multiple districts in northeastern Bihar with irrigation expansion, flood control, and agricultural resilience.
In line with his commitment to improve rail connectivity, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of rail projects and flagged off multiple trains in Bihar.
Prime Minister laid the foundation stone of Rail Line between Bikramshila – Katareah worth over Rs 2,170 crore, providing direct rail link across the river Ganga. It will provide a direct rail link across the Ganga significantly benefitting people in the region.
Prime Minister inaugurated the new Rail Line between Arariya - Galgalia (Thakurganj) worth over Rs 4,410 crore.
Prime Minister flagged off train in Araria – Galgalia (Thakurganj) Section which establishes direct rail connectivity between Araria and Kishanganj districts, significantly improving access across Northeastern Bihar. He also flagged off Vande Bharat Express Train between Jogbani and Danapur, directly benefitting districts such as Araria, Purnea, Madhepura, Saharsa, Khagaria, Begusarai, Samastipur, Muzaffarpur, Vaishali, and Patna. He will also flag off Amrit Bharat Express Trains between Saharsa and Chheharta (Amritsar) and Jogbani and Erode. These trains will provide modern interiors, improved facilities, and faster travel capabilities, while enhancing economic, cultural, and social integration across regions.
Prime Minister also inaugurated the Sex Sorted Semen Facility at Purnea. It is a state-of-the-art semen station under the Rashtriya Gokul Mission, capable of producing 5 lakh sex-sorted semen doses annually. The facility, first of its kind in eastern and north-eastern India, uses indigenously developed technology launched in October 2024, aligning with the vision of Make in India and Atmanirbhar Bharat. By enabling higher chances of female calf births, the technology will help small, marginal farmers and landless labourers secure more replacement heifers, reduce economic stress, and raise incomes through improved dairy productivity.
Prime Minister also participated in Griha Pravesh ceremonies being held for 35,000 rural beneficiaries under PMAY (R) and 5,920 urban beneficiaries under PMAY (U) and handed over keys to a few beneficiaries.
Prime Minister also distributed Community Investment Funds of around Rs 500 crore to Cluster Level Federations under DAY-NRLM in Bihar and handed over cheques to a few CLF Presidents.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিহারগী পুর্নিয়াদা লুপা করোর ৪০,০০০ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে
পুর্নিয়া হৌজিক লৈবাক অসিগী এভিএসন মেপতা য়াওরে: প্রধান মন্ত্রী
নেসনেল মখানা বোর্দ অমা শেমগনি হায়না ঐনা বিহারগী মীয়ামদা ৱাশকখি, ঙরাং খক, মসি লিংখৎনবা কেন্দ্র সরকারনা ওফিসিএল ওইনা নোতিস থোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
ভারত্ত, ভারতকী আইন চৎনগনি - নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিংগী অপাম্বা চৎনরোই অমসুং মসি মোদীগী গরেন্তিনি: নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিংগী মথক্ত থবক পায়খৎকনি, অমসুং লৈবাক অসিনা অফবা ফল উবা ফংগনি: প্রধান মন্ত্রী
15 SEP 2025 5:50PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বিহারগী পুর্নিয়াদা লুপা করোর ৪০,০০০ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে। থৌরম অদুদা তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা মহাক্কী য়াইফ পাউজেল পীখি। মহাক্না হায়খি পুর্নিয়া অসি মা পুরন দেবী, ভক্ত প্রাহলাদ অমসুং মহর্ষি মেহি বাবগী লমদমনি। লমদম অসিদগী ফানিসৱারনাথ রেনু অমসু সতিনাথ ভাদুরিগুম্বা সাহিত্যগী শক্নাইরবা মীওইশিং পোকখি। মফম অসি বিনোবা ভাবেগুম্বা কর্মায়োগীশিংগী পোক্নফম লমদমনি।
বিহারগীদমক লুপা করোর ৪০,০০০ গী চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গারে অমসুং উরেপ উয়ুং তম্লে হায়না লাউথোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি রেলৱেজশিং, এয়রপোর্তশিং, ইলেক্ত্রিসিতি অমসুং ঈশিংগী প্রোজেকশিং অসিনা সিমাঞ্চলগী মীয়ামগী অনিংবশিং থুংহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা বেনিফিসরি ৪০,০০০ হেনবা য়ুম ফংলে। ঙসি অসি হায়রিবা ইমুং ৪০,০০০ গী অনৌবা পুন্সি অমা হৌবা নুমিৎনি। ধান্তেরাস, দিৱালি অমসুং ছাথ পুজাগী মমাঙদা য়ুম হোংজিনবা অসি য়াম্না লাইবক ফবা অমনি। য়ুম ফংলবা ইমুংশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা হরাওবা ফোঙদোকখি অমসুং য়াইফ পাউজেল পীখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়ুম লৈজদবা মহাক্কী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং মখোয়সু নোংমদি লেংদ্রবা য়ুম অমা ফংগনি হায়বগী থাজবা ঙসিগী থৌরম অসিনা পীরে। হৌখিবা চহি ১১ দা, সরকারনা লায়রবশিংগী য়ুম করোর ৪ হেন্না শাখ্রে। অনৌবা য়ুম করোর ৩ শানবা হৌজিক সরকারনা থবক পায়খৎলি। লায়রবা মীওই খুদিংমক য়ুম অমা ফংদ্রি ফাওবা, মোদীনা কৈদৌঙৈদা লেপ্লোই। লায়রবা অমসুং তোল্লবশিংগী য়াইফনবা থবক তৌবা হায়বসি মহাক্কী লৈঙাক্কী মরুওইবা পান্দমনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ইঞ্জিনিয়ারগী নুমিৎ থৌরমদা লৈবাক অসিনা সার এম. বিশ্বেশ্বরায়াদা ইকায়খুম্নবা উৎলি, বিকসিত ভারত অমসুং বিকসিত বিহার অমা শেমগৎপদা ইঞ্জিনিয়ারনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। লৈবাক শীনবা থুংবগী ইঞ্জিনিয়ারশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা য়াইফ পাউজেল পীখি। ঙসিগী থৌরম অসিদা ইঞ্জিনিয়ারশিংগী কৎথোকপা অমসুং হৈশিংবা উখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি পুর্নিয়া এয়রপোর্তকী তর্মিনেল অসি থা মঙা ফাদনা শাবা লোইশিনখিবনি। তর্মিনেল অদু শঙ্গারে হায়না মহাক্না লাউথোকখি অমসুং অহানবা কম্মর্সিএল ফ্লাইত লমথাখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নৌবা এয়রপোর্ত শঙ্গাবদা লোয়ননা, পুর্নিয়া হৌজিক লৈবাক অসিগী এভিএসন মেপতা য়াওরে। মসিনা পুর্নিয়া অমসুং সিমাঞ্চলগী মরক্ত লৈবাক অসিগী মরুওইবা সহরশিং অমসুং ললোন-ইতিক্কী মফমশিংগা হকথেংননা শম্নহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয়গী সরকারনা লমদম অসি শীনবা থুংনা অনৌবা অমসুং অৱাংবা তেক্নোলোজিগী রেল সর্বিসশিংনা শম্নহল্লে। ঙসি মহাক্না বন্দে ভারত অমা, অমৃত ভারত অনি অমসুং পেসেঞ্জর ত্রেন অমা লমথাখি। মহাক্না অনৌবা অরারিয়া-গালগালিয়া রেল লাইন শঙ্গাখি অমসুং বিক্রমসিলা-কাতারিয়া রেল লাইনগী উরেপ-উয়ুং তমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বুক্সার-ভাগলপুর হায়-স্পিৎ কোরিদোরগী মোকামা-মুঙ্গর সেক্সন অয়াবা পীদুনা হন্দক ভারত সরকারনা অতোপ্পা মরুওইবা ৱারেপ অমা লৌরে। মসিনা মুঙ্গর, জামাপুর অমসুং ভগলপুরগুম্বা উদ্যোগকী মফমশিংদা কান্নবা য়াম্না পীরগনি। ভগলপুর-দুমকা-রামপুরহাত রেল লাইন দবল ওইহনবদা সরকারনা অয়াবা পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৈবাক অসি চাউখৎনবগীদমক, বিহার চাউখৎহনবা তঙাইফদে। বিহার চাউখৎনবগীদমক, পুর্নিয়া অমসুং সিমাঞ্চল লমদম চাউখৎহনবা য়াম্না মরুওই। মমাঙগী সরকারশিংনা ফজনা লৈবাক ঙাক্তবদগী লমদম অসি অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। ঐখোয়গী সরকারনা হৌজিক ফিবম অসি অহোংবা পুরক্লে। লমদম অসি হৌজিক চাউখৎপগী মফম অমা ওইরে।
পৱার সেক্তরদা বিহার মশা মরোমদোম লেপচনবা পায়খৎলিবা থবকশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভগলপুরগী পিরপাইন্তিদা মেগাৱাত ২৪০০ গী থর্মেল পৱার প্রোজেক অমা শঙ্গাখ্রে। কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী মখোয়গী সরকারনা লৌমীশিং অমসুং শা-ষন লোইবশিংগী শেন্থোক হেনগৎহল্লে। কোসি-মেচি ইন্ত্রা-ষ্টেৎ রিভর লিঙ্ক প্রোজেক্কী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে অমসুং মসিনা নোংপোক থংবা কোসি মেন কেনেল পাকথোকহনগনি। পাকথোকহনবা অসিনা লম হেক্তর লাখ কয়াদা ঈশিং পীরগনি অমসুং বিহারগী লৌমীশিংগী শেন তানফম অমা ওইরগনি। অদুবু হৌখিবা সরকারশিংনা মহৈ-মরো অমসুং লৌমীশিং অনিমক মীরাইখি। হৌজিক পল্লিবা সরকার অসিনা মখানা (থাংজিং) গী মরুওইবা থবক কয়া পায়খৎলে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি নেসনেল মখানা বোর্দ অমা শেম্নবা ঐনা বিহারগী মীয়ামদা ৱাশকখি। ঙরাং খক, মসি লিংখৎনবা কেন্দ্র সরকারনা ওফিসিএল ওইনা নোতিস থোক্লে। থাংজিং থারিবা লৌমীশিংগী চুনবা মমল ফংনবা বোর্দ অসিনা মখা তানা থবক পায়খৎকনি অমসুং হিরম অসিদা তেক্নোলোজি শীজিন্নবা হেনগৎহনগনি। থাংজিং থাবগী থবকশিং ফগৎহন্নবা লুপা করোর ৪৭৫ গী শেনফম অমগী থৌরাং অমা সরকারনা অয়াবা পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি চাউখৎপগী লমদা বিহারগী হৌজিক ওইরিবা খোঙজেলদা মীওই খর লৈফম খঙদ্রে। চহি কয়া বিহার মাঙহনখিবা অমসুং ওৎ-নৈখিবা মীওইশিং য়ানিংদনা হৌজিক বিহার অনৌবা থাকশিংদা য়ৌরক্লে হায়বা য়াজরে। বিহারদা হিরম খুদিংমক্ত লুপা করোর লিশিং কয়াগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং পায়খৎলি। অসিগুম্বা অচৌবা মাইপাকপশিংগী অমদি রাজগিরনা য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোকখিবা হোক্কি এসিয়া কপ অসিসুনি। পুৱারি ওইরবা ঔন্তা-সিমারিয়া থোঙ শারে অমসুং বিহারদা শাবা রেল ইঞ্জিনশিং অফ্রিকাদা য়োল্লে। মাইপাকপশিং অসি ওপোজিসনগী লুচিংবশিংনা খঙবা ঙমদ্রে। বিহারনা চাউখৎলক্লিবমখৈ, ওপোজিসন দলশিংনা রাজ্য অসি ইকায়বা পীনবা হোৎনরে। হন্দক ওপোজিন দল অমনা সোসিএল মেদিয়াদা বিহার অসি বিরি অমগা চাংদম্নখি। ৱাথোকশিং অমসুং শেঞ্জা-থুমজাগী খুৎথাংদা দলশিং অসিনা বিহারগী মিংচৎ মাঙহল্লে অমসুং রাজ্য অসিনা চাউখৎলক্লবদা হৌজিক মসিগী মিংচৎ থিহন্নবা হোৎনরি। অসিগুম্বা ৱাখল চেনবা মীওইশিংনা কৈদৌঙৈদা বিহারগী য়াইফনবা থবক তৌরোই। মশাগী শেঙ্গাউ থন্নবা খক মখোয়না খল্লি, লায়রবগী য়ুমশিংগী খন্দে। সরকারনা পীখিবা লুপা ১ খুদিংগী, শেঞ্জা-থুমজাদা লুপা ০.৮৫ মাঙখি হায়না হান্নগী প্রধান মন্ত্রী অমনা ফোঙদোকখ্রে। মসিনা তাকপদি, ওপোজিসন্না পানবা মতমদা, শেনফম খুদিংমক লায়রবশিংদা হকথেংননা য়ৌদে হায়বনি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মতমদগী, লায়রবা খুদিংমক লেম্না চেঙ ফংলে। অসিগুম্বা কান্নবশিং অসি ওপোজিসনগী সরকারশিং মতমদা ফংবরা। অয়ুস্মান ভারত স্কিমগী মখাদা, লায়রবা মীওই খুদিংমক লুপা লাখ ৫ ফাওবা লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা ফংলে। হোস্পিতাল ফাওবা শাবা ঙমখিদবা মীওইশিং অদুনা অসিগুম্বা অনা-লায়য়েংগী কান্নবশিং পীগদরা।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ওপোজিসন দলশিংনা বিহারগী ইকায়খুম্নবা অমসুং শক্তমদা শিংনরে। আইন্না য়াদনা নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিংনা সিমাঞ্চল অমসুং নোংপোক ভারত্ত মীতোপ হেনগৎলকপগী অচৌবা শিংনবা অমা লাক্লে। মখোয়গী মচলশিং অমসুং মমাশিংগী অশোই-অঙাম থোকহন্দনবগী মতাংদা বিহার, বেঙ্গল অমসুং অসামগী মীওইশিং থৱায় ৱানরে। খুদোংচাদবা অসি কোকহন্নবা লাল কিলাদগী মহাক্না দেমোগ্রাফিক মিসন হৌদোক্লে হায়না লাউথোকখ্রে। ওপোজিসন অমসুং মসিগা চৎমিন্নরিবা দলশিংনা ভোৎ ফংনবগী রাজনিতিদা আইন্না য়াদনা নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিং ঙাক-শেনখি। আইন্না য়াদনা নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিংনা বিহার অমসুং লৈবাক অসিগী লন-থুম অমসুং সেকুরি মথোং মরম খঙহনখিদে। আইন্না য়াদনা নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিং খুদিংমক তান্থোক্কনি। আইন্না য়াদনা নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিং থিংবা হায়বসি মখোয়গী সরকারগী থৌদাংনি। আইন্না য়াদনা নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিং শৌগৎলিবা মীওইশিং থোরক্লো। মখোয়না আইন্না য়াদনা নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিং ঙাক-শেন্না কন্না হোৎনরবসু মখোয় তান্থোকখিনবা সরকারনা মখা তানা থবক পায়খৎকনি। ভারত্ত, ভারতকী আইন চৎনগনি - নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিংগী অপাম্বা চৎনরোই অমসুং মসি মোদীগী গরেন্তিনি। নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিংগী মথক্ত থবক পায়খৎকনি, অমসুং লৈবাক অসিনা অফবা ফল উবা ফংগনি। নারোন্দা চঙলকপা মীওইশিং শৌগৎনবা ওপোজিসন এল্লাইন্সনা অরানবা ৱারি কয়া শন্দোক্লি অমসুং মখোয়দা অকনবা পাউখুম অমা পীনবা বিহার অমসুং ইন্দিয়াগী মীয়াম্না শেম-শারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি বিহারগী ইমাশিং অমসুং ইচলশিংনা অহোংবা পুরকপদগী বিহারদা ওপোজিসন্না চহি ২০ শক্তি পায়দ্রে। ওপোজিসন্না পানবা মতমদা, মরুওইনা নুপীশিং মীহাৎ-মীপুন, রেপ অমসুং লাকপা-ফোইবগী ক্রাইম কয়া মায়োক্নখি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্যদা ঐখোয়গী সরকারশিং লাকপদগী, হৌজিক হায়রিবা নুপীশিং অদু লাখপি দিদিশিং অমসুং দ্রোন দিদিশিং ওইরে। শ্রী নিতিস কুমারগী লমজিং মখাদা জিবিকা দিদি কেম্পেন মমাঙদা অমুক্ত ওইখিদ্রিবা মওংদা মাইপাক্লে। নুপীশিংগীদমক লুপা করোর ৫০০ রোমগী কম্মুনিতি ইনভেষ্টমেন্ত ফন্দ অমা হৌদোক্লে। শেনফম অসি খুঙ্গংশিং শীনবগী থুংবগী সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগী ফিবম ফগৎনবা ক্লষ্টর লেবেল ফেদেরেসনশিংদা য়ৌহনগনি। থবক অসিনা নুপীশিংগী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মখোয়গী ইমুংশিং য়াইফনবা ওপোজিসন্না মরুওইনা লৌরি। মখোয়না মীয়ামগী ইমুংশিংগী কৈদৌঙৈদা খন্দে। মহাক্কী ওইনা মীওই খুদিংমক মহাক্কী ইমুংগী মীওইনি। মরম অদুনা, মীয়ামগী চাদিং অমসুং শেন তুংশিনবগী মতাংদা মহাক্না ৱারি। দিৱালি অমসুং ছাথ কুহ্মৈশিং লাকপদা, লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসগীদমক সরকারনা অচৌবা খুদোল অমা লাউথোক্লে। ঙসি সেপ্তেম্বর ১৫ নি অমসুং চয়োল অমগী মতুংদা, নবরাত্রি হৌরগনি। সেপ্তেম্বর ২২ দা লৈবাক শীনবা থুংনা জি.এস.তি হন্থরগনি। মসিনা নোংমগী তঙাইফদবা পোৎলমশিংগী মমল হন্থরগনি। জি.এস.তি হন্থবা অসিনা তুথপেষ্ট, সাপুন, শম্পু, ঘী অমসুং তোঙান তোঙানবা চীঞ্জাকশিংগী মমল হন্থরগনি। অঙাংশিংনা লাইরিক তম্বদা শীজিন্নবা চে-চাংগী মমল হন্থরগনি। কুহ্মৈগী মতম লাকপদা, অঙাংশিংগী অনৌবা ফিরোল অমসুং খোঙউপকী মমল হোংলগনি। সরকার অমনা লায়রবগী য়াইফনবা খনবা মতমদা, মসিগী ফলশিং থবক ওইনা উবা ফংগনি।
নিংতম লাল মনুংদা পুর্নিয়াগী মপারিশিংনা বৃতিসকী মথক্ত ভারতকী থৌনা উৎখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি অমুক হন্না, ওপরেসন সিন্দুরগী খুৎথাংদা লৈবাক অসিগী মসিগী য়েক্নবশিংদা চপ মান্নবা থৌনা উৎখ্রে। ওপরেসন অসি মপুংফানা পাংথোকপদা পুর্নিয়াগী থৌনা ফরবা মপারি অমনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। লৈবাক্কী সেকুরিতি নত্ত্রগা লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগী ওইগেরা, লৈবাক অসি চাউখৎহনবদা বিহারনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। বিহার চাউখৎনবা খোঙজং অসি অকনবা শাফুগা লোয়ননা মখা চৎথহনগদবনি।
ঙসিগী থৌরম অদুদা শরুক য়াখিবা অতোপ্পা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা বিহারগী রাজ্যপাল শ্রী অরিফ মোহমদ খান, বিহারগী চীফ মিনিষ্টর শ্রী নিতিস কুমার, য়ুনিয়ন মিনিষ্টরশিং শ্রী রামমোহন নাইদু, শ্রী রজিব রঞ্জন সিংহ, শ্রী জিতন রাম মানজি, শ্রী গিরিরাজ সিংহ, শ্রী চিরাগ পাসৱান, শ্রী নিত্যনন্দ রাই, শ্রী রাম নাথ থাকুর, দোক্তর রাজ ভুসন চৌধুরি, শ্রী সতিস চন্দ্র দুবে য়াওখি।
নুঙগীৱারোল
প্রধান মন্ত্রীনা বিহারদা নেসনেল মখানা বোর্দ হৌদোকখ্রে। বোর্দনা পোত্থোক পুথোকপা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজি দিবেলপমেন্ত প্রমোৎ তৌগনি, মহৈ-মরোং লোক্লবা মতুংদা মেনেজমেন্ত মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, ভেল্যু এদিসন অমসুং প্রোসেসিং প্রমোৎ তৌগনি অমসুং কৈথেল, এক্সপোর্ত অমসুং ব্রান্দ দিবেলপমেন্তদা মতেং পাংলগনি। মসিনা বিহার অমসুং লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
বিহারনা লৈবাক অসিগী অপুনবা মখানা পুথোকপগী চাউরাক্না চাদা ৯০ ওইরি। মধুবানী, দরভঙ্গা, সিতামারহি, সহর্সা, কাতিহার, পুর্নেয়া, সুপোল, কিশানগঞ্জ অমসুং আরারিয়াগুম্বা মরুওইবা জিলাশিং অসি মরুওইবা হবশিং ওইনা মথৌ তৌই মরমদি মখোয়দা নুংঙাইবা অইং-অশাগী ফিভম অমসুং মহৈ-মরোং ফবা লৈহাউ লৈবনা মখানা পুথোকপদা অৱাংবা থাক্তা মতেং পাংই। বিহারদা মখানা বোর্দ লিংখৎপা অসিনা রাজ্য অমসুং লৈবাক অসিদা মখানা পুথোকপদা চাউনা মতেং পাংগনি অমসুং সেক্তর অসিগী মালেমগী মেপতা বিহারগী মফম হেন্না মশক থোকহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পুর্নিয়া এয়রপোর্তকী অনৌবা সিভিল এনক্লেবতা মরক্কী ওইবা তর্মিনেল বিলদিং শঙ্গাখ্রে। মসিনা লমদম অসিদা পেসেঞ্জর হেন্দলিং কেপাসিতী হেঙ্গৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পুর্নিয়াদা লুপা করোর ৩৬,০০০গী চাউরাকপা দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তমখি অমসুং শঙ্গাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভগলপুরগী পীরপাইন্তিদা ৩x৮০০ মেগাৱাৎকী থর্মেল পাৱর প্রোজেক্ত উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসি বিহারগী খ্বাইদগী চাউবা প্রাইবেৎ সেক্তর ইনবেস্তমেন্ত ওইগনি অমসুং লুপা করোর ২৫,০০০গী শেনফম ওইগনি। মসি অলত্রা-সুপর ক্রিতিকেল, লো-এমিসন তেক্নোলোজীদা দিজাইন তৌই। প্রোজেক্ত অসিনা দেদিকেতেদ পাৱর ফংহল্লগনি অমসুং বিহারগী ইনর্জী সেক্যুরিতী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা কোতি ২৬৮০ হেনবগী কোসী-মেচী ইন্ত্রা-স্তেৎ রিভর লিঙ্ক প্রোজেক্তকী ফেজ ১গী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। মসিনা কেনেল অসি অপগ্রেদ তৌবদা মিৎয়েং থমগনি। মসিগী মনুংদা দিসিল্তিং, শোকহল্লবা স্ত্রকচরশিং অমুক হন্না শেমগৎপা অমসুং সেত্তলিং বেসিন নৌহৌনা শেমগৎপা য়াওরি। মসিগী দিসচার্জ তৌবা ঙম্বগী কেপাসিতী অসিসু ক্যুসেক ১৫,০০০ দগী ২০,০০০ দা হেনগৎহনগনি। মসিনা ইরিগেসন পাকথোক চাউথোকহনবা, ঈশিং-ঈচাউ লাকশিন্নবা অমসুং লৌউ-শিংউগী লমদা মপাঙ্গল হাপ্পদা অৱাং-নোংপোক বিহারগী জিলা কয়াদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
রেল কনেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা মহাক্কী অচেৎপা ফিরেপকী মখা চত্থরকপা ওইনা প্রধান মন্ত্রীনা রেল প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং বিহারদা ত্রেন কয়া অমা লমথাখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা গঙ্গা তুরেলগী মরক্তা হকথেংননা রেলগী লম্বী শম্নহন্নবা বিক্রমশিলা অমসুং কতারিয়াগী মরক্তা লুপা কোতি ২,১৭০ হেন্না চংবা রেল লাইন অমগী উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। মসিনা গঙ্গাদা হকথেংননা রেল লিঙ্ক অমা ফংহল্লগনি। মসিনা লমদম অসিগী মীয়ামদা কান্নবা ফংহল্লগনি।
লুপা কোতি ৪,৪১০ হেন্না চংগদবা আরারিয়া-গালগালিয়া (থাখুরগঞ্জ) গী মরক্তা অনৌবা রেল লাইন অমা প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা আরারিয়া অমসুং কিশানগঞ্জ জিলাগী মরক্তা হকথেংননা রেলগী কনেক্তিবিতী লৈহন্নবা আরারিয়া-গালগলিয়া (থাকুরগঞ্জ) সেক্সন্দা ত্রেন লমথাখ্রে। মসিনা অৱাং নোংপোক বিহারগী মফম কয়াদা কান্নবা ফংহল্লগনি। মহাক্না জোগবানি অমসুং দানাপুরগী মরক্তা ভন্দে ভারত এক্সপ্রেস ত্রেন লমথাখ্রে। ত্রেন অসিনা আরারিয়া, পুর্নেয়া, মাধেপুরা, সহর্সা, খাগরিয়া, বেগুসরাই, সমস্তিপুর, মুজফরপুর, বৈশালী অমসুং পৎনাগুম্বা জিলাশিংদা হকথেংননা কান্নবা ফংহল্লগনি। মহাক্না সাহর্সা অমসুং ছহেহর্তা (অমৃতসর) অমসুং জোগবানী অমসুং ইরোদকী মরক্তা অমৃত ভারত এক্সপ্রেস ত্রেনশিং লমথাখ্রে। হায়রিবা ত্রেনশিং অসিনা মোদর্ন ইন্তরিয়রশিং, হেন্না ফবা ফেসিলিতীশিং অমসুং হেন্না থুনা চৎথোক-চৎশিন তৌবা ঙম্বগী খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। মসিনা লমদমশিংগী মরক্তা ইকোনোমিক, কলচরেল অমসুং সোসিএল ইন্তিগ্রেসন হেঙ্গৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পুর্নিয়াদা সেক্স সোর্তেদ সেমেন ফেসিলিতীসু শঙ্গাখ্রে। মসি রাস্ত্রিয় গোকুল মিসনগী মখাদা লৈবা অনৌবা সেমেন স্তেসন ওইরি। মসি চহি খুদিংগী সেক্স-সোর্টেদ সেমেন দোজ লাখ ৫ পুথোকপা ঙম্মী। ভারতকী নোংপোক অমসুং অৱাং-নোংপোক্তা অসিগুম্বা মখলগী অহানবা ফেসিলিতী অসিনা মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং আত্মনির্ভর ভারতকী মিৎয়েংগা লোয়ননা ওক্তোবর, ২০২৪ দা হৌদোকখিবা লৈবাক অসিদা শেমগৎপা তেক্নোলোজি শীজিন্নরি। নুপী মচা পোকপগী চাং হেনগৎহন্দুনা, তেক্নোলোজী অসিনা অপীকপা, মাইন, মার্জিনেল ফার্মরশিং অমসুং লম লৈতবা শিন্মীশিংদা মহুৎ শিনবা য়াবা উহৈশিং হেন্না ফংহনবদা, শেন্মিৎলোনগী অৱাবা হন্থহনবদা, অমসুং হেন্না ফবা শোঙ্গোম পুথোকপগী খুত্থাংদা ইনকম হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি।
পি.এম.এ.ৱাই. (আর) গী মখাদা খুঙ্গংগী খুদোংচাবা ফংগদবা মীওই ৩৫,০০০ গীদমক অমসুং পি.এম.এ.ৱাই. (য়ু) গী মখাদা অর্বান বেনিফিসরি ৫,৯২০ গীদমক পাঙথোক্লিবাপি. গৃহ প্রবেশ থৌরমদসু প্রধান মন্ত্রীনা শরুক য়াখি অমসুং বেনিফিসরি খরদা শো খুৎশিন্নখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৫০০ রোমগী ওইগদবা কম্ম্যুনিতী ইনভেস্তমেন্ত ফন্দসু বিহারদা দি.এ.ৱাই.-এন.আর.এল.এম.গী মখাদা লৈবা ক্লস্তর লেভেল ফেদরেসনশিংদা য়েন্থোকখ্রে অমসুং সি.এল.এফ. প্রেজিদেন্ত খরদা চেক খুৎশিন্নখ্রে।