প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আকাশমাৰ্গেৰে পঞ্জাৱৰ বানপীড়িত অঞ্চল পৰিদৰ্শন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুদাসপুৰত এখনি বৈঠকত ভাগ লৈ ক্ষয়-ক্ষতিৰ পর্য্যালোচনা আৰু মূল্যায়ন কৰে
ইতিমধ্যে পঞ্জাৱলৈ আগবঢ়োৱা ১২,০০০ কোটি টকাৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনলৈ ১৬০০ কোটি টকাৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ কথা ঘোষণা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মৃতকৰ নিকট আত্মীয়লৈ ২ লাখ টকাকৈ আৰু আহতসকললৈ ৫০,০০০ টকাকৈ সাহায্য ঘোষণা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়া বানপানী আৰু ভূমিস্খলনত অনাথ হোৱা শিশুসকলক পিএম কেয়াৰছ ফৰ চিলড্ৰেন আঁচনিৰ অধীনত সকলো সহায় আগবঢ়োৱাৰ কথা ঘোষণা কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ক্ষতিগ্ৰস্ত পৰিয়ালসমূহক সাক্ষাতেৰে সমবেদনা জ্ঞাপন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনডিআৰএফ, এছডিআৰএফৰ জোৱান আৰু আপদ মিত্ৰ স্বেচ্ছাসেৱকসকলকো সাক্ষাতেৰে তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ক্ষতিগ্ৰস্ত অঞ্চলসমূহৰ আন্তঃগাঁথনি পুনৰুদ্ধাৰ আৰু পুনৰ নিৰ্মাণৰ বাবে সকলো সহায় আগবঢ়োৱাৰ আশ্বাস প্ৰদান কৰে
09 SEP 2025 5:34PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পঞ্জাৱ ভ্ৰমণেৰে ডাৱৰ বিস্ফোৰণ আৰু ধাৰাসাৰ বৰষুণৰ ফলত হোৱা বান পৰিস্থিতি আৰু ক্ষতিগ্ৰস্ত অঞ্চলসমূহৰ ক্ষয়-ক্ষতিৰ পৰ্য্যালোচনা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আকাশমাৰ্গেৰে পঞ্জাৱৰ বানাক্ৰান্ত অঞ্চলসমূহ পৰিদৰ্শন কৰে। ইয়াৰ পিছতে গুৰুদাসপুৰত বিষয়াবৰ্গ আৰু নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধিসকলৰ সৈতে এখনি চৰকাৰী পৰ্য্যালোচনা বৈঠকত ভাগ লয়। ইয়াত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে গ্ৰহণ কৰা সাহায্য আৰু পুনৰ্বাসন ব্যৱস্থাৰ পৰ্য্যালোচনাৰ লগতে ক্ষয়-ক্ষতিৰ মূল্যায়ন কৰে।
ইতিমধ্যে পঞ্জাৱলৈ আগবঢ়োৱা ১২,০০০ কোটি টকাৰ উপৰিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজ্যখনলৈ ১৬০০ কোটি টকাৰ বিত্তীয় সাহায্যৰ কথা ঘোষণা কৰে। লগতে এছডিআৰএফ আৰু পিএম কিষাণ সন্মান নিধিৰ দ্বিতীয় কিস্তিৰ ধনৰাশিও আগতীয়াকৈ মোকলাই দিয়াৰ কথা ঘোষণা কৰা হয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমগ্ৰ অঞ্চলটো আৰু জনসাধাৰণৰ জীৱন-যাত্ৰাক স্বাভাৱিক অৱস্থালৈ ঘূৰাই আনিবলৈ বহু-মাত্ৰিক ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায়। ইয়াৰ উপায়সমূহ হৈছেঃ পিএম আৱাস যোজনাৰ জৰিয়তে গৃহসমূহৰ পুনৰ নিৰ্মাণ, ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথসমূহৰ পুনৰ নিৰ্মাণ, বিদ্যালয়সমূহৰ পুনৰ নিৰ্মাণ, পিএমএনআৰএফ-ৰ অধীনত সাহায্য প্ৰদানৰ লগতে পশুধনৰ বাবে মিনি কিট বিতৰণ আদি।
এই সময়ত কৃষক ৰাইজলৈ সহায় আগবঢ়োৱাৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা অনুধাৱনেৰে বৰ্তমান বিদ্যুৎ যোগান ব্যাহত হোৱা কৃষকসকললৈ অতিৰিক্ত সাহায্য আগবঢ়োৱা হ’ব। ৰাজ্য চৰকাৰৰ নিৰ্দিষ্ট প্ৰস্তাৱ অনুসৰি ৰাষ্ট্ৰীয় কৃষি বিকাশ যোজনাৰ অধীনত প্ৰকল্পৰ ধৰণত পুনৰ নিৰ্মাণৰ বাবে সমৰ্থন বৃদ্ধি কৰা হ’ব।
ডিজেল-চালিত ব'ৰ পাম্পৰ বাবে, পাৰ ড্ৰপ ম’ৰ ক্ৰপৰ নীতি-নিৰ্দেশনাৰ অধীনত ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনৰ অৰ্থে সৌৰ পেনেল আৰু সমৰ্থনৰ বাবে এমএনআৰই-ৰ সৈতে সহযোগিতা স্থাপন কৰা হ'ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনা - গ্ৰামীণৰ অধীনত পঞ্জাৱ চৰকাৰে গ্ৰামাঞ্চলৰ গৃহসমূহ পুনৰ নিৰ্মাণৰ বাবে দাখিল কৰা “বিশেষ প্ৰকল্প” অনুসৰি বানপানীত গৃহৰ ক্ষতিসাধন হোৱা যোগ্য পৰিয়ালসমূহক আৰ্থিক সাহায্য প্ৰদান কৰা হ’ব।
পঞ্জাৱৰ শেহতীয়া বানপানীত ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱা চৰকাৰী বিদ্যালয়সমূহলৈ সমগ্ৰ শিক্ষা অভিযানৰ অধীনত আৰ্থিক সাহায্য আগবঢ়োৱা হ’ব। ৰাজ্য চৰকাৰে নিৰ্দেশনা অনুসৰি সকলো প্ৰয়োজনীয় সহায়ক তথ্য প্ৰদান কৰিব লাগিব।
জল সঞ্চয় জন ভাগিদাৰী কাৰ্য্যসূচীৰ অধীনত পঞ্জাৱত পানী সংগ্ৰহৰ বাবে ৰিচাৰ্জ ষ্ট্ৰাকচাৰ স্থাপনৰ কাম ব্যাপকভাৱে হাতত লোৱা হ’ব। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে ক্ষতিগ্ৰস্ত ৰিচাৰ্জ গঠন মেৰামতি আৰু অতিৰিক্ত পানী সংগ্ৰহৰ গঠন নিৰ্মাণ। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ কাৰ্য্য বৃদ্ধিৰ লগতে দীৰ্ঘ-ম্যাদী পানীৰ বহনক্ষমতা নিশ্চিত কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আন্তঃমন্ত্ৰালয় কেন্দ্ৰীয় টীমসমূহো পঞ্জাৱলৈ প্ৰেৰণেৰে ক্ষয়-ক্ষতিৰ মূল্যায়ন কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ বিশদ প্ৰতিবেদনৰ ভিত্তিত অধিক সহায় আগবঢ়োৱাৰ কথা বিবেচনা কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই প্ৰাকৃতিক দুৰ্য্যোগত প্ৰাণহানি হোৱা লোকসকলৰ পৰিয়ালবৰ্গলৈ গভীৰ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰে। তেখেতে এই কঠিন সময়ত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰি যাব আৰু সম্ভৱপৰ সকলো সহায় আগবঢ়াব বুলি আশ্বাস প্ৰদান কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই দুৰ্য্যোগ আৰু বানপানীত ক্ষতিগ্ৰস্ত হোৱা পৰিয়ালসমূহকো সাক্ষাৎ কৰে। তেখেতে এই দুখ-কষ্ট ভোগ কৰা লোকসকলৰ কাষত থকাৰ মনোভাৱ প্ৰকাশৰ লগতে প্ৰিয়জনক হেৰুৱাবলগীয়া হোৱাত গভীৰ শোক প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে এই বানপানী আৰু প্ৰাকৃতিক দুৰ্য্যোগত প্ৰাণহানি হোৱা লোকসকলৰ নিকট আত্মীয়লৈ ২ লাখ টকাকৈ আৰু গুৰুতৰভাৱে আহতসকললৈ ৫০,০০০ টকাকৈ সাহায্য ঘোষণা কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শেহতীয়া বানপানী আৰু ভূমিস্খলনত অনাথ হোৱা শিশুসকলক পিএম কেয়াৰছ ফৰ চিলড্ৰেন আঁচনিৰ অধীনত সকলো সহায় আগবঢ়োৱাৰ কথা ঘোষণা কৰে। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত তেওঁলোকৰ দীৰ্ঘ-ম্যাদী কল্যাণ নিশ্চিত হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে দুৰ্য্যাগ ব্যৱস্থাপনা নিয়মৰ অধীনত ৰাজ্যসমূহলৈ সকলো সাহায্য আগতীয়াকৈ আগবঢ়োৱা হৈছে। তেখেতে এনডিআৰএফ, এছডিআৰএফ, সেনা, ৰাজ্যিক প্ৰশাসন আৰু আন-আন সেৱা-মুখী সংগঠনৰ কৰ্মীসকলে তাৎক্ষণিক সাহায্য আৰু সঁহাৰিৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰাজিৰ শলাগ লয়। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্যৰ স্মাৰকপত্ৰৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় টীমসমূহৰ প্ৰতিবেদনৰ ভিত্তিত মূল্যায়নৰ অধিক পৰ্য্যালোচনা কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰিস্থিতিৰ ভয়াৱহতাৰ কথা স্বীকাৰেৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই পৰিস্থিতিৰে মোকাবিলাকৰণৰ অৰ্থে সকলো প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰিব বুলি আশ্বাস প্ৰদান কৰে।

Prime Minister's Office
PM undertakes aerial survey of flood affected areas of Punjab
PM conducts review and assesses damage in meeting in Gurdaspur
PM announces financial assistance of Rs. 1600 crore for Punjab in addition to the Rs 12,000 crore already in the state’s kitty
PM announces Rs.2 lakh ex-gratia for the next of kin of the dead and Rs.50,000 for the injured
PM announces comprehensive support under the PM CARES for Children scheme to children orphaned due to recent floods and landslides
PM meets affected families and offers condolences
PM also meets personnel of the NDRF, SDRF and Aapda Mitra volunteers and praises their efforts
Central Government assures all help for restoration and rebuilding of infrastructure in the affected areas
09 SEP 2025 5:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi visited Punjab on 9th September 2025 and reviewed the flood situation and damage caused due to cloudbursts and heavy rain in affected areas of Punjab.
Prime Minister conducted an aerial survey of flood affected areas in Punjab. Thereafter, he had an official review meeting in Gurdaspur with officials and elected representatives. PM Modi reviewed the relief and rehabilitation measures undertaken as well as assessed the damage that has occurred in Punjab.
The Prime Minister announced a financial assistance of Rs. 1600 crore for Punjab in addition to the Rs 12,000 crore already in the state’s kitty. There will be advance release of the second instalment of SDRF and PM Kisan Samman Nidhi.
The Prime Minister emphasized the need for a multi-dimensional approach to help the entire region and its people recover. This would include measures such as rebuilding homes under the PM Awas Yojana, restoring national highways, reconstructing schools, providing relief through the PMNRF, and distributing mini kits for livestock.
Recognizing the critical need to support the agricultural community, additional assistance will be provided specifically targeted at farmers who currently lack power connections. For bores which have been silted over or swept away, support for refurbishing would be extended under Rashtriya Krishi Vikas Yojana on project mode, as per specific proposal from the State Government.
For bore pumps that are running on diesel, convergence with MNRE for solar panels & support will be facilitated for micro irrigation under Per Drop More Crop guidelines.
Under the Pradhan Mantri Awaas Yojana - Gramin, financial assistance will be extended under “Special Project’’ submitted by Government of Punjab for reconstruction of houses in rural areas to eligible households whose houses have been damaged due to floods.
Government schools damaged in the recent floods in Punjab will be financially supported under the Samagra Shiksha Abhiyan. The State Government is required to provide all requisite supporting information as per guidelines.
Construction of recharge structures for water harvesting will be undertaken extensively in Punjab under the Jal Sanchay Jan Bhagidari program. This will be aimed to repair damaged recharge structures and construct additional water harvesting structures. These efforts will enhance rainwater harvesting and ensure long-term water sustainability.
The Union Government has also sent Inter-Ministerial Central teams to visit Punjab to assess the extent of damage, and based on their detailed report further assistance will be considered.
Prime Minister expressed his condolences to the family members of those who have lost their lives in the natural calamity and stated that the Union Government will work closely with the State Governments in this difficult time and extend all possible assistance.
Prime Minister also met families from Punjab who were affected by the calamities and floods. He expressed his complete solidarity with all those who had suffered and expressed deep sorrow who had lost their close ones.
PM Modi also announced an ex-gratia of Rs.2 lakh to the next of kin of the deceased and Rs.50,000 to the seriously injured in the floods and natural calamity.
The Prime Minister announced that children orphaned due to the recent floods and landslides will be extended comprehensive support under the PM CARES for Children scheme. This will ensure their long-term welfare.
Prime Minister stated that all assistance under disaster management rules are being made including advance disbursements to the States. He appreciated the efforts of the personnel of NDRF, SDRF, Army, State administration and other service-oriented organisations for making efforts in immediate relief and response. The Central government will further review the assessment based on the memorandum of the State as well as the report of the Central teams.
Prime Minister acknowledged the gravity of the situation and assured that the Central Government will make all efforts to address the situation.