প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না পঞ্জাবকী ঈশিং-ঈচাউনা শোকহল্লবা মফমশিংদা এরিএল সর্ভে পাংথোকখ্রে
পি.এম.না গুর্দাসপুরদা পাংথোকখিবা মীফম অমদা রিভ্যু পাংথোকখ্রে অমসুং অমাং-অতাগী ফিভম য়েংশিনখ্রে
পি.এম.না পঞ্জাবকীদমক রাজ্য অসিগী শেনন্থং ওইনা লৈরিবা লুপা করোর ১২,০০০গী মথক্তা
লুপা করোর ১৬০০গী শেন-থুমগী তেংবাং পীরগনি হায়না লাউথোকখ্রে
পি.এম.না লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংদা লুপা লাখ ২গী এক্স-গ্রেসিয়া অমসুং অশোক-অপন নংলবশিংগীদমক লুপা ৫০,০০০গী এক্স-গ্রেসিয়া পীরগনি হায়না লাউথোকখ্রে
পি.এম.না পি.এম. কেয়র্স ফোর চিলদ্রেন স্কীমগী মখাদা হন্দক্কী ঈশিং-ঈচাউ অমসুং লেন্দস্লাইদনা থোকপনা মরম ওইরগা পু-পাং লৈজদ্রবা অঙাংশিংদা মপুং ফানা তেংবাংনবা লাউথোকখ্রে
পি.এম.না শোকহল্লবা ইমুং-মনুংশিংগা উনখ্রে অমসুং মখোয়গী অৱাবদা শরুক য়াখ্রে
পি.এম.না এন.দি.আর.এফ., এস.দি.আর.এফ. অমসুং অপদা মিত্রা ভোলুন্তিয়রশিংগী পর্সোনেলশিংগা উনখ্রে অমসুং মখোয়না হোৎনরিবশিং অদুবু থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
কেন্দ্র সরকারনা শোকহল্লবা মফমশিংদা মহৌশাগী ফিভমদা হঞ্জিলহন্নবা অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর নৌহৌননা শেমগৎনবগীদমক্তা অঙম্বা মতেং পাংগনি হায়না থাজবা পীখ্রে
09 SEP 2025 5:34PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২৫গী সেপ্তেম্বর ৯দা পঞ্জাবতা চৎখ্রে। মহাক্না পঞ্জাবকী শোকহল্লবা মফমশিংদা ক্লাউদ বর্স তৌবা অমসুং নোং কন্না চুবনা মরম ওইরগা ওইহল্লিবা ঈশিং-ঈচাউগী ফিভম অমসুং থোকহল্লিবা অমাং-অতাগী ফিভম অদু য়েংশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পঞ্জাবকী ঈশিং-ঈচাউনা শোকহল্লবা মফমশিংদা এরিএল সর্ভে অমা পাংথোকখি। মদুগী মতুংদা মহাক্না গুর্দাসপুরদা ওফিসিএলশিং অমসুং মীখলদা মাইপাক্লবা মীহুৎশিংগা লোইননা ওফিসিএল রিভিয়ু মীফম অমা পাংথোকখি। পি.এম. মোদীনা পাঞ্জাবতা থোকখিবা মাং-তাকপগী চাংগা লোইন-লোইননা লৌখৎলিবা রিলীফ অমসুং রিহেবিলিতেসনগী খোঙথাংশিং অদু য়েংশিনখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পঞ্জাবকীদমক লুপা করোর ১২,০০০গী মথক্তা লুপা করোর ১৬০০গী শেলগী তেংবাং পীরগনি হায়না লাউথোকখি। এস.দি.আর.এফ. অমসুং পি.এম. কিসান সম্মান নিধিগী অনিশুবা ইন্সতোলমেন্ত অদু অঙনবা মতমদা রিলীজ তৌরগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা লমদম অসিবু অমসুং লমদম অসিগী মীওইশিংবু অমুক হন্না ফগৎলকপদা মতেং পাংনবা মল্তি-দিমেন্সনেল এপ্রোচ অমগী মথৌ তাবগী মতাংদা অকনবা ৱাফম থমখি। মসিগী মনুংদা পি.এম. অৱাস য়োজনাগী মখাদা য়ুমশিং অমুক হন্না শাগৎপা, নেস্নেল হায়ৱেশিং অমুক হন্না শেমগৎপা, স্কুলশিং অমুক হন্না শেমগৎপা, পি.এম.এন.আর.এফ.কী খুত্থাংদা মতেং পীনবা অমসুং শা-ষনগীদমক মিনি কিৎশিং য়েন্থোকপা য়াওরি।
লৌউ-শিংউগী লমদা মতেং পীবগী তঙাই ফদবা অদু খঙলদুনা, হৌজিক্তি মৈ ফংদ্রিবা লৌমীশিংগীদমক্তা অখন্ননা অহেনবা মতেং পীরগনি। সিল্তিং তৌখ্রবা নত্ত্রগা ঈশিং-ঈচাউদা লুপশিনখ্রবা বোরশিংগীদমক্তা, রাজ্য সরকারগী অখন্নবা প্রোপোজলগী মতুং ইন্না রাস্ত্রিয় কৃশি বিকাস য়োজনাগী মখাদা প্রোজেক্ত মোদতা নৌনা শেমগৎনবগীদমক্তা মতেং পীরগনি।
দিজল শিজিন্নদুনা মথৌ পাংথোক্লিবা বোর পম্পশিংগীদমক্তা, পর দ্রোপ মোর ক্রোপ গাইদলাইনশিংগী মখাদা মাইক্রো ইরিগেসনগীদমক্তা সোলর পেনেল অমসুং সপোর্তকীদমক এম.এন.আর.ই.গা লোইননা পুনশিনবদা মতেং পাংগনি।
প্রধান মন্ত্রী আৱাস য়োজনা-গ্রামিনগী মখাদা, ঈশিং-ঈচাউনা মরম ওইদুনা অমাং-অতা থোক্লবা য়ুমশিংগী ইমুংশিংদা খুঙ্গংগী মফমশিংদা য়ুমশিং অমুক হন্না শানবগীদমক্তা পঞ্জাব সরকারনা থাংগৎলকপা "স্পিসিএল প্রোজেক্ত"কী মখাদা শেলগী তেংবাং পীরগনি।
পঞ্জাবতা হৌখিবা ঈশিং-ঈচাউদা মাংখিবা সরকারগী স্কুলশিং অসি সমগ্র শিক্ষা অভিয়ানগী মখাদা শেলগী মতেং পীরগনি। রাজ্য সরকারনা গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না মথৌ তাবা সপোর্তিং ইনফোর্মেসন পুম্নমক পীবা মথৌ তাই।
জল সঞ্চয় জন ভাগিদারী প্রোগ্রামগী মখাদা পঞ্জাবতা ঈশিং লোক্নবগীদমক্তা রিচার্জ স্ত্রকচরশিং শাবগী থবক পাক-শন্না পায়খৎকনি। মসিগী পান্দমদি অশোকপা রিচার্জ স্ত্রকচরশিং শেমজিনবা অমসুং অহেনবা ঈশিং লোকশিন্নবা স্ত্রকচরশিং শাবনি। হায়রিবা থবকশিং অসিনা নোংগী ঈশিং লোকশিনবা হেনগৎহল্লগনি অমসুং তুং-কোইনা ঈশিংগী সস্তেনেবিলিতী লৈহল্লগনি।
কেন্দ্র সরকারনা থোক্লিবা অমাং-অতাশিং অদুগী চাং য়েংশিন্নবা পঞ্জাবতা ইন্তর-মিনিস্ত্রীয়েল সেন্ত্রেল তীমশিং থাখ্রে, অমসুং মখোয়গী পীরকপা অকুপ্পা মরোলগী মতুং ইন্না মখা তানা মতেং পীনবা খন্নগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহৌশাগী ওইবা অমাং-অতা অসিনা শোকহল্লবা ইমুং-মনুংশিংগসু উনখি। মহাক্না লৈখিদ্রবশিংগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিংদা মহাক্কী অৱাবা ফোংদোকখি অমসুং মহাক্না হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা অরুবা মতম অসিদা রাজ্য সরকারগা লোইননা থবক তৌমিন্নগনি অমসুং অঙম্বা মতেং পাংগনি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা পঞ্জাবকী মহৌশাগী অমাং-অতা অমসুং ঈশিং-ঈচাউনা শোকহল্লবা ইমুংশিংগসু উনখি। মহাক্না অৱা-অনা নংখ্রবা মীওই পুম্নমক্তা মহাক্না মপুং ফানা মখোয়গী অৱাবদা শরুক য়ারি হায়না ফোংদোকখি অমসুং নুংশিজরবা ইমুংগী মীওইশিং লৈখিদবশিংগীদমক্তা থমোই শেংনা অৱাবা ফোংদোকখি।
পি.এম. মোদীনা ঈশিং-ঈচাউ অমসুং মহৌশাগী ওইবা অৱা-অনা অসিনা মরম ওইরগা লৈখিদ্রবশিংগী নক্নবা ইমুং-মনুংশিংদা লুপা লাখ ২ অমসুং শাথীনা শোক্লবশিংদা লুপা ৫০,০০০গী এক্স-গ্রেসিয়া পীরগনি হায়নসু লাউথোকখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা হন্দক্কী ঈশিং-ঈচাউ অমসুং লেন্দস্লাইদ থোকখিবা অদুনা মরম ওইরগা পু-পাং শুদ্রবা অঙাংশিংবু পি.এম. কেয়র্স ফোর চিলদ্রেন স্কীমগী মখাদা মপুং ফানা মতেং পাংগনি হায়না লাউথোকখ্রে। মসিনা মখোয়গী তুংগী য়াইফ-থৌরাংগী থবক পাইখৎপদা মতেং পাংলগনি
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি দিজাস্তর মেনেজমেন্তকী কাংলোনশিংগী মখাদা রাজ্যশিংদা এদভান্স দিসবর্সমেন্তশিং য়াওনা তেংবাং পুম্নমক পীরি। মহাক্না এন.দি.আর.এফ., এস.দি.আর.এফ., আর্মী, স্তেত এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং অতোপ্পা সর্বিস ওরিয়েন্তেদ ওর্গনাইজেসনশিংগী পর্সোনেলশিংনা খুদক্তা তেংবাং পীনবা হোৎনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। কেন্দ্র সরকারনা রাজ্যগী মেমোরেন্দম অমসুং কেন্দ্রগী তীমশিংগী রিপোর্তকী মতুং ইন্না এসেসমেন্ত অদু মখা তানা য়েংশিল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ফিভম অসিগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা ফিভম অসিবু কোকহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা অঙমন্বা হোৎনগনি হায়না থাজবা পীখি।

Prime Minister's Office
PM undertakes aerial survey of flood affected areas of Punjab
PM conducts review and assesses damage in meeting in Gurdaspur
PM announces financial assistance of Rs. 1600 crore for Punjab in addition to the Rs 12,000 crore already in the state’s kitty
PM announces Rs.2 lakh ex-gratia for the next of kin of the dead and Rs.50,000 for the injured
PM announces comprehensive support under the PM CARES for Children scheme to children orphaned due to recent floods and landslides
PM meets affected families and offers condolences
PM also meets personnel of the NDRF, SDRF and Aapda Mitra volunteers and praises their efforts
Central Government assures all help for restoration and rebuilding of infrastructure in the affected areas
09 SEP 2025 5:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi visited Punjab on 9th September 2025 and reviewed the flood situation and damage caused due to cloudbursts and heavy rain in affected areas of Punjab.
Prime Minister conducted an aerial survey of flood affected areas in Punjab. Thereafter, he had an official review meeting in Gurdaspur with officials and elected representatives. PM Modi reviewed the relief and rehabilitation measures undertaken as well as assessed the damage that has occurred in Punjab.
The Prime Minister announced a financial assistance of Rs. 1600 crore for Punjab in addition to the Rs 12,000 crore already in the state’s kitty. There will be advance release of the second instalment of SDRF and PM Kisan Samman Nidhi.
The Prime Minister emphasized the need for a multi-dimensional approach to help the entire region and its people recover. This would include measures such as rebuilding homes under the PM Awas Yojana, restoring national highways, reconstructing schools, providing relief through the PMNRF, and distributing mini kits for livestock.
Recognizing the critical need to support the agricultural community, additional assistance will be provided specifically targeted at farmers who currently lack power connections. For bores which have been silted over or swept away, support for refurbishing would be extended under Rashtriya Krishi Vikas Yojana on project mode, as per specific proposal from the State Government.
For bore pumps that are running on diesel, convergence with MNRE for solar panels & support will be facilitated for micro irrigation under Per Drop More Crop guidelines.
Under the Pradhan Mantri Awaas Yojana - Gramin, financial assistance will be extended under “Special Project’’ submitted by Government of Punjab for reconstruction of houses in rural areas to eligible households whose houses have been damaged due to floods.
Government schools damaged in the recent floods in Punjab will be financially supported under the Samagra Shiksha Abhiyan. The State Government is required to provide all requisite supporting information as per guidelines.
Construction of recharge structures for water harvesting will be undertaken extensively in Punjab under the Jal Sanchay Jan Bhagidari program. This will be aimed to repair damaged recharge structures and construct additional water harvesting structures. These efforts will enhance rainwater harvesting and ensure long-term water sustainability.
The Union Government has also sent Inter-Ministerial Central teams to visit Punjab to assess the extent of damage, and based on their detailed report further assistance will be considered.
Prime Minister expressed his condolences to the family members of those who have lost their lives in the natural calamity and stated that the Union Government will work closely with the State Governments in this difficult time and extend all possible assistance.
Prime Minister also met families from Punjab who were affected by the calamities and floods. He expressed his complete solidarity with all those who had suffered and expressed deep sorrow who had lost their close ones.
PM Modi also announced an ex-gratia of Rs.2 lakh to the next of kin of the deceased and Rs.50,000 to the seriously injured in the floods and natural calamity.
The Prime Minister announced that children orphaned due to the recent floods and landslides will be extended comprehensive support under the PM CARES for Children scheme. This will ensure their long-term welfare.
Prime Minister stated that all assistance under disaster management rules are being made including advance disbursements to the States. He appreciated the efforts of the personnel of NDRF, SDRF, Army, State administration and other service-oriented organisations for making efforts in immediate relief and response. The Central government will further review the assessment based on the memorandum of the State as well as the report of the Central teams.
Prime Minister acknowledged the gravity of the situation and assured that the Central Government will make all efforts to address the situation.