ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପଞ୍ଚଦଶ ଭାରତ-ଜାପାନ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି: ଆମ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସହଭାଗୀତା
29 AUG 2025 7:06PM by PIB Bhubaneswar
ଜାପାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ଇଶିବା ଶିଗେରୁଙ୍କ ନିମନ୍ତ୍ରଣରେ, ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୯-୩୦ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ରେ ୧୫ତମ ଭାରତ-ଜାପାନ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଜାପାନର ସରକାରୀ ଗସ୍ତ କରିଥିଲେ। ୨୯ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ (କାଣ୍ଟେଇ) ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଶିବା ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ତାଙ୍କୁ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଗାର୍ଡ ଅଫ୍ ଅନର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରତିନିଧି ସ୍ତରୀୟ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବନ୍ଧୁତାକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯାହାକି ସଭ୍ୟତା ସମ୍ପର୍କ, ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ସ୍ୱାର୍ଥ, ସାଧାରଣ ରଣନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ପରସ୍ପର ପ୍ରତି ପାରସ୍ପରିକ ସମ୍ମାନରେ ନିହିତ ରହିଛି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ସହଭାଗୀତା ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦଶନ୍ଧିରେ ପାରସ୍ପରିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ରଣନୈତିକ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତମୁଖୀ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଉପାୟ ଉପରେ ଗଠନମୂଳକ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତର ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ଏବଂ ସଂସଦୀୟ ସମ୍ପର୍କକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସମ୍ପର୍କର ଗଭୀରତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି, ସୁରକ୍ଷା, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ, ବାଣିଜ୍ୟ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଗତିଶୀଳତା, ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଭାଗୀତା ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସତୁରିରୁ ଅଧିକ ଆଲୋଚନା ତନ୍ତ୍ର ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ରହିଛି, ଯାହା ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ଏଜେନ୍ସି ଏବଂ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ସହମତରେ ପହଞ୍ଚିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ-ଜାପାନ ସହଭାଗୀତା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଅଛି ଏବଂ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ ଯେ ଆମେ ଆମର ସଫଳତାକୁ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ପରିପୂରକ ସମ୍ପର୍କ ବିକଶିତ କରୁ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ନିଜ ନିଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସମ୍ପର୍କକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା। ସେମାନେ ସମାନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପରସ୍ପର ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ କାମ କରିବା ଜାରି ରଖିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଦିଗରେ, ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତିନୋଟି ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଅନେକ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି: ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଆମର ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଆମ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ଗଭୀର କରିବା। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ଡିଜିଟାଲ ସହଭାଗୀତା, ମହାକାଶ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ କୂଟନୈତିକ ତାଲିମ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦଲିଲ୍ ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ନେତାମାନେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ଚୁକ୍ତିନାମାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ:
(i) ପରବର୍ତ୍ତୀ ଦଶନ୍ଧି ପାଇଁ ଏକ ମିଳିତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ, ଯାହା ଆଠଟି ସ୍ତମ୍ଭ, ଯଥା ଅର୍ଥନୀତି, ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା, ଗତିଶୀଳତା, ପରିବେଶ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ-ଅଞ୍ଚଳ ସମ୍ପର୍କକୁ ନେଇ ଦେଶ-ବ୍ୟାପୀ ପ୍ରୟାସକୁ ରୂପରେଖା ପ୍ରଦାନ କରେ;
(ii) ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ଏକ ମିଳିତ ଘୋଷଣାନାମା, ଯାହା ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସ୍ତରକୁ ନେଇଥାଏ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ସମସାମୟିକ ଭୂରାଜନୈତିକ ବାସ୍ତବତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସ୍ଥାପତ୍ୟକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ; ଏବଂ
(iii) ଭାରତ-ଜାପାନ ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିନିମୟ ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ଆକ୍ସନପ୍ଲାନ, ଯାହା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୫୦,୦୦୦ ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ଭାରତରୁ ଜାପାନକୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ପ୍ରତିଭା ସମେତ ୫୦,୦୦୦ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ବିନିମୟ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତିଭା ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ-ଜାପାନ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା, ଦୂରସଂଚାର, ଔଷଧ, ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ, ଅର୍ଦ୍ଧପରିବାହୀ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତିକୁ ବିଶେଷ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେମାନେ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୪ରେ ରଣନୈତିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମେତ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଏକ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ନୀତିସ୍ତରୀୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ତୀବ୍ର କରିବାକୁ ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଦୃଢ ଫଳାଫଳ ଏବଂ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରପ୍ତାନି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ପାରସ୍ପରିକ ଭାବରେ ହ୍ରାସ କରି ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଆହୁରି ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ରଣନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା କିଛି ସହଯୋଗକୁ ରୂପରେଖା ଦେଇ ଏକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁରକ୍ଷା ତଥ୍ୟ ପତ୍ର ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ ଏବଂ ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ବିବିଧତା ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବସାୟ-ବ୍ୟବସାୟ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ବାଣିଜ୍ୟ ସୁଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଖଣିଜ ସମ୍ପଦ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସେମାନେ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତ-ଜାପାନ ଡିଜିଟାଲ୍ ସହଭାଗୀତା ଅଧୀନରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିରେ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରତିଭା ବିନିମୟ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ସହଭାଗୀତା ମାଧ୍ୟମରେ ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ମିଳିତ ସହଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ସେମାନେ ଭାରତ-ଜାପାନ ଡିଜିଟାଲ୍ ସହଭାଗୀତା .୦କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଡିଜିଟାଲ୍ ବିପ୍ଳବର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ସହଯୋଗକୁ ନେଇଯିବ। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାପାନ-ଭାରତ ଏଆଇ ସହଯୋଗ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିବାର ଘୋଷଣା ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ବୃହତ ଭାଷା ମଡେଲ୍ (ଏଲଏମଏଲ) ସମେତ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା ଉପରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସ୍ଥାପନ କରିବା, ମିଳିତ ଗବେଷଣା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଭାରତରେ ଡାଟା ସେଣ୍ଟରଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଏବଂ ପରିଚାଳନାକୁ ସହଜ କରିବା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଶିବାଙ୍କୁ ୧୯-୨୦ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏଆଇ ପ୍ରଭାବ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜାପାନ-ଭାରତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମର୍ଥନ ପଦକ୍ଷେପ (ଜେଆଇଏସଏସଆଇI) ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତରେ ଉଭୟ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗଭୀର ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୪ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସେମାନଙ୍କ ବୈଦେଶିକ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ତୃତୀୟ + ବୈଠକ ଆୟୋଜନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଟୋକିଓରେ ଚତୁର୍ଥ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୨ରେ ଶେଷ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପରଠାରୁ ଦୁଇ ସାମରିକ ବାହିନୀ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନରେ ସେମାନେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଅଭ୍ୟାସମିଲନରେ ଜାପାନ ସାମୁଦ୍ରିକ ଆତ୍ମରକ୍ଷା ବାହିନୀ (ଜେଏମଏସଡିଏଫ) ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ପ୍ରଥମ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଅଭ୍ୟାସତରଙ୍ଗ ଶକ୍ତି’ରେ ଜାପାନୀ ଦଳର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଜାପାନ ବାୟୁ ଆତ୍ମ-ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବାହିନୀ (ଜେଏଏସଡିଏଫ)) ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଯୁଦ୍ଧ ଅଭ୍ୟାସ 'ବୀର ଗାର୍ଡିଆନ୍ ୨୦୨୩ର ପ୍ରଥମ ସଂସ୍କରଣ ଆୟୋଜନ ଏବଂ ୨୦୨୩ରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ କ୍ୟାଲେଣ୍ଡର ବର୍ଷରେ ତିନିବାହିନୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅଭ୍ୟାସ ଆୟୋଜନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଜାରି ସହଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଯଥାଶୀଘ୍ର ଉପଯୁକ୍ତ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଉଭୟ ପକ୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ରଣନୀତିର ସଫଳତା ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କ୍ଷେତ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି।
ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସହଭାଗୀତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୨ରୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜାପାନରୁ ଭାରତକୁ ଟ୍ରିଲିୟନ ୟେନ ସରକାରୀ ଏବଂ ଘରୋଇ ନିବେଶ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ଜାପାନୀ ନିବେଶକଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟବସାୟିକ ପରିବେଶକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ନିଆଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାପାନରୁ ଭାରତରେ ୧୦ ଟ୍ରିଲିୟନ ୟେନ ଘରୋଇ ନିବେଶର ଏକ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଶିବା ଭାରତରେ ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବା ପାଇଁ ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷକୁ ଏହାର ନିୟାମକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂସ୍କାର ଜାରି ରଖିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଭାରତରେ ନିବେଶକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ନିୟାମକ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସଂସ୍କାର ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ତାଙ୍କର ଇଚ୍ଛାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିରୁ ଲାଭ ଉଠାଇବା ପାଇଁ ଅଧିକ ଜାପାନୀ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଭାରତ-ଜାପାନ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ସହଭାଗୀତା (ଆଇଜେଆଇସିପି) ଅଧୀନରେ ଜାପାନ ଶିଳ୍ପ ଟାଉନସିପ୍ (ଜେଆଇଟି)କୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ, ବୟନଶିଳ୍ପ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, କୃଷି, ଅଟୋମୋଟିଭ୍, ଶିଳ୍ପ ପୁଞ୍ଜି ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ସୂକ୍ଷ୍ମ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ମଧ୍ୟମ ଉଦ୍ୟୋଗ (ଏମଏସଏମଇ) କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପ୍ରୟାସକୁ ସମର୍ଥନ କରିଥିଲେ। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ବିସ୍ତାର ଏବଂ ବିବିଧ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା (ସିଇପିଏ) କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ସମୀକ୍ଷାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଏହାକୁ ଅଧିକ ଭବିଷ୍ୟତମୁଖୀ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତକୁ ଜାପାନର ବିକାଶ ସହଯୋଗରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ଯାହା ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିକାଶ ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି। ସେମାନେ ଭାରତର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ନିରନ୍ତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରା ଦେଇଥିଲେ, ଯାହା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସମୃଦ୍ଧିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଛି ଏବଂ ଜାରି ରଖିବ। ସେମାନେ କଠିନ, ନରମ ଏବଂ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଥିଲେ, ଏହିପରି କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗରେ ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ଫୋରମ୍ (ଏଇଏଫ) ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନାକୁ ମୁକ୍ତ କରିବ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାବରେ ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳପଥର ଗୁରୁତ୍ୱ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଶୀଘ୍ର ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଏବଂ ଭାରତରେ ନୂତନତମ ଜାପାନୀ ଶିଙ୍କାନସେନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଚଳନରେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ। ୨୦୩୦ ଦଶକର ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଜାପାନୀ ସିଗନାଲିଂ ସିଷ୍ଟମରେ ଚାଲୁଥିବା ଶିଙ୍କାନସେନର -୧୦ ସିରିଜ୍ ପ୍ରଚଳନ କରିବା ପାଇଁ ଜାପାନର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଭାରତୀୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ, ଜାପାନୀ ସିଷ୍ଟମ ସମେତ ସିଗନାଲିଂର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ କାର୍ଯ୍ୟ ତୁରନ୍ତ ଆରମ୍ଭ କରିବା ସହିତ ଏକ ସାଧାରଣ ନିରୀକ୍ଷଣ ଟ୍ରେନ (ଜିଆଇଟି) ଏବଂ - ସିରିଜ୍ ଶିଙ୍କାନସେନ୍ ରୋଲିଂ ଷ୍ଟକ୍ ପ୍ରଚଳନ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ମୁକାବିଲା କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କର ସମାନ ବିଶ୍ୱାସକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ନେଟ୍-ଜିରୋ ଅର୍ଥନୀତି ହାସଲ ପାଇଁ କୌଣସି ଗୋଟିଏ ପଥ ନାହିଁ, ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ଜାତୀୟ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଥିବା ବହୁବିଧ ପଥ ରହିଛି, ଯାହା ୨୦୨୨ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ସହଭାଗୀତା ଉପରେ ଆଧାରିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଶକ୍ତି ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ମିଳିତ କ୍ରେଡିଟ୍ ଲାଇନ୍ (ଜେସିଏମ) ଉପରେ ସହଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ଏବଂ ଆମୋନିଆ ଉପରେ ମିଳିତ ଘୋଷଣାନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
ଦୁଇଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମାନବ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଦକ୍ଷତାର ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ଲାଭଦାୟକ ପରିପୂରକଗୁଡ଼ିକୁ ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି, ଲୋକ-ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଏକ ନୂତନ ଲହରକୁ ଇଙ୍ଗିତ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଫୁକୁଓକାରେ ଭାରତୀୟ କନସୁଲେଟ୍ ଖୋଲିବାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଜାପାନର କ୍ୟୁସୁ ଅଂଚଳ ଏବଂ ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଘନିଷ୍ଠ କରିବ। ସେମାନେ ନିହୋଙ୍ଗୋ ପାର୍ଟନର୍ସ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ୩୬୦-ଘଣ୍ଟା ଶିକ୍ଷକ ତାଲିମ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତରେ ଜାପାନୀ ଭାଷା ଶିକ୍ଷାରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାପାନ-ଭାରତ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଜାପାନୀ ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତାକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ମିଳିତ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି, ଯାହା ୨୦୧୬ରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ପରଠାରୁ ଜାପାନୀ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପରିଚାଳନାଗତ ଦକ୍ଷତାରେ ଦକ୍ଷ ୩୦,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କର ଏକ ପ୍ରତିଭା ପାଇପଲାଇନ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନର ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପରସ୍ପରର ଦେଶ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ସଂପର୍କରେ ଜାଣିବା ପାଇଁ ବଢ଼ୁଥିବା ଆଗ୍ରହ ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବର୍ଦ୍ଧିତ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ପ୍ରବାହରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଉଛି। ସେମାନେ "ହିମାଳୟକୁ ମାଉଣ୍ଟ ଫୁଜି ସହିତ ସଂଯୋଗ କରିବା" ବିଷୟବସ୍ତୁ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଭାରତ-ଜାପାନ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିନିମୟ ବର୍ଷ (ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୩-ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୫) ସଫଳ ଆୟୋଜନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପୁରୁଣା ସଭ୍ୟତା ସମ୍ପର୍କକୁ ବ୍ୟବହାର କରି, ଦୁଇନେତା ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିନିମୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୨୫ ବର୍ଷକୁ ଭାରତ-ଜାପାନ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ ବିନିମୟ ବର୍ଷ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଉଛି, ଯାହା ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଉପରେ ପ୍ରଥମ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ୪୦ ତମ ବାର୍ଷିକୀ। ସେମାନେ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ, ଦୁଇ ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଗବେଷକଙ୍କ ଗସ୍ତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଲୋଟସ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ସାକୁରା ବିଜ୍ଞାନ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମର୍ଥନ କରି ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକରେ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପ୍ରତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଶିଳ୍ପ-ଶିକ୍ଷାକ୍ଷେତ୍ର ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତୀୟ ମହାକାଶ ଗବେଷଣା ସଂଗଠନ ଏବଂ ଜାପାନ ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଚନ୍ଦ୍ର ଧ୍ରୁବୀୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ (ଲୁପେକ୍ସ) ମିଶନରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିରେ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସୁକୁବାର କେଇକେ ଠାରେ ଭାରତୀୟ ବିମଲାଇନ୍ ଉପରେ ଏମଓୟୁକୁ ଆହୁରି ଛଅ ବର୍ଷ ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଯୋଗ ଉପରେ ୧୧ତମ ମିଳିତ କମିଟି ବୈଠକରେ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଗତିକୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି - ବିଶେଷକରି କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା, ଜୈବପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଭୂସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଭଳି ନୂତନ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ।
ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କକୁ ଗଭୀର କରିବାରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସମ୍ପର୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତୋୟାମା, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ଏହିମ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ୟାମାନାଶି, ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଶିଜୁଓକା ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପ୍ରତି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ରାଜ୍ୟ-ପ୍ରଦେଶ ସହଭାଗୀତାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ, ଏବଂ ଭାରତ ସହିତ ବ୍ୟବସାୟିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କାନସାଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସହଭାଗୀତା, କାନସାଇ ସମନ୍ୱୟ ବୈଠକକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜାପାନର କାନସାଇର ଓସାକାରେ ଚାଲିଥିବା ଏକ୍ସପୋ ୨୦୨୫ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଶିବାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏକ୍ସପୋରେ ଭାରତର ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ପାଇଁ ଜାପାନର ସମର୍ଥନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ସାମ୍ପ୍ରତିକ ମାସଗୁଡ଼ିକରେ ରାଜ୍ୟ-ପ୍ରଦେଶ ସହଭାଗୀତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ଗତି ଦେଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଶିବା ୟୋକୋହାମାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଗ୍ରୀନ୍ ଏକ୍ସ ଏକ୍ସପୋ ୨୦୨୭ରେ ଭାରତର ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ଆଇନର ଶାସନ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ କ୍ରମକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ଖୋଲା, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ, ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ସ୍ଥିର ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ବ୍ୟବହାରିକ ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରି ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ସେମାନେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ, ଭାରତ, ଜାପାନ ଏବଂ ଆମେରିକା ମଧ୍ୟରେ କ୍ୱାଡ୍ ଭଳି ବହୁପାକ୍ଷିକ ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ ସମାନ ମନୋଭାବ ଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆହୁରି ସହଯୋଗ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମଧ୍ୟ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଆଞ୍ଚଳିକ ଗୋଷ୍ଠୀ ଭାବରେ କ୍ୱାଡ୍ର ଅଦ୍ଭୁଦୟକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପରବର୍ତ୍ତୀ କ୍ୱାଡ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ବ ଚୀନ୍ ସାଗର ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ଚୀନ୍ ସାଗରର ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଗମ୍ଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ନୌଚାଳନା ଏବଂ ଉଡ଼ାଣର ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତାକୁ ବିପଦରେ ପକାଇବା ଏବଂ ବଳପ୍ରୟୋଗ କିମ୍ବା ବଳପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥିତାବସ୍ଥା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରୁଥିବା ଯେକୌଣସି ଏକପାଖିଆ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ବିରୋଧକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ସେମାନେ ବିବାଦୀୟ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସାମରିକୀକରଣ ଉପରେ ଗମ୍ଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଜୋର ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିବାଦକୁ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପାୟରେ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ, ବିଶେଷକରି ସମୁଦ୍ର ଆଇନ ଉପରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ କନଭେନସନ୍ (ୟୁଏନସିଏଲଓଏସ) ଅନୁଯାୟୀ ସମାଧାନ କରାଯିବା ଉଚିତ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବାଲିଷ୍ଟିକ୍ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି ଉତ୍ତର କୋରିଆର ଅସ୍ଥିରତା ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଉତକ୍ଷେପଣ ଏବଂ ବହୁବିଧ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ପ୍ରସ୍ତାବ (ୟୁଏନଏସସିଆର) ଉଲ୍ଲଂଘନ କରି ପରମାଣୁ ଅସ୍ତ୍ରର ଅବିରତ ସଂପ୍ରସାରଣକୁ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ୟୁଏନଏସସିଆର ଅନୁଯାୟୀ ଉତ୍ତର କୋରିଆର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରମାଣୁ ନିରସ୍ତ୍ରୀକରଣ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନଃଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ଏବଂ ୟୁଏନଏସସିଆର ଅନୁଯାୟୀ ଉତ୍ତର କୋରିଆର ସମସ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ ପାଳନ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ କୋରିଆ ଉପଦ୍ୱୀପରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଲୋଚନାକୁ ଫେରିବାକୁ ଉତ୍ତର କୋରିଆକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବାହାରେ ଉତ୍ତର କୋରିଆରୁ ପରମାଣୁ ଏବଂ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ପ୍ରସାର ବିଷୟରେ ନିରନ୍ତର ଚିନ୍ତାକୁ ସମାଧାନ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସମସ୍ତ ଜାତିସଂଘ ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ (ୟୁଏନଏସସିଆର) ଅଧୀନରେ ସେମାନଙ୍କର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଦାୟିତ୍ବ ପାଳନ କରିବାକୁ ଏବଂ ଉତ୍ତର କୋରିଆକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସାମଗ୍ରୀ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କିମ୍ବା କ୍ରୟ ଉପରେ ନିଷେଧ ସମେତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଅପହରଣ ପ୍ରସଙ୍ଗର ତୁରନ୍ତ ସମାଧାନର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ ସମେତ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଏବଂ ରୂପରେ ହିଂସାତ୍ମକ ଉଗ୍ରବାଦକୁ ନିନ୍ଦା କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ୨୨ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୫ରେ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ପହଲଗାମରେ ହୋଇଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣର ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ମନିଟରିଂ ଟିମର ୨୯ ଜୁଲାଇ ରିପୋର୍ଟକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦି ରେଜଷ୍ଟାନ୍ସ ଫ୍ରଣ୍ଟ (ଟିଆରଏଫ) ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଟିଆରଏଫ ଏହି ଆକ୍ରମଣ ପାଇଁ ଦାୟୀ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଶିବା ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଏହି ନିନ୍ଦନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟର ଅପରାଧୀ, ଆୟୋଜକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କୁ କୌଣସି ବିଳମ୍ବ ନକରି ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଅଲକାଏଦା, ଆଇସିସ/ଦାଏଶ୍, ଲସ୍କର--ତୈବା (ଏଲଇଟି), ଜୈଶ୍--ମହମ୍ମଦ (ଜେଇଏମ) ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରକ୍ସି ସମେତ ସମସ୍ତ ଜାତିସଂଘ-ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏବଂ ସଂସ୍ଥା ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦୃଢ଼ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ଭାଙ୍ଗିବା, ଆତଙ୍କବାଦୀ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଚ୍ୟାନେଲ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅପରାଧ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପର୍କକୁ ବାଧା ଦେବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ସୀମାପାର ଗତିବିଧିକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ଖୋଲା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର (ଏଫଓଆଇପି) ଏବଂ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ପଦକ୍ଷେପ (ଆଇପିଓଆଇ) ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଆସିଆନର ଏକତା ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟତା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ଏବଂ "ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଆସିଆନ ଆଉଟଲୁକ୍ (ଏଓଆଇପି)" ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ଅଟଳ ସମର୍ଥନକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିଆଁମାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ସଙ୍କଟ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏହାର ପ୍ରଭାବ, ଲୋକଙ୍କ ବିସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଆନ୍ତଃଦେଶୀୟ ଅପରାଧ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ହିଂସାକାଣ୍ଡ ତୁରନ୍ତ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମାପ୍ତ କରିବାର ସମ୍ପ୍ରତି ଘୋଷଣା ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଜନ ଯୋଜନାକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ନିରପେକ୍ଷ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେଉଥିବା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପଥକୁ ଫେରିବାକୁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅଟକ ଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଆସିଆନର ପ୍ରୟାସକୁ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ସମର୍ଥନ ପୁନଃପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି, ସଙ୍କଟର ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ପାଞ୍ଚ-ସୂତ୍ରୀ ସହମତିର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ଆହ୍ୱାନ କରିଛନ୍ତି।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଫ୍ରିକା ସମେତ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ସେମାନେ ଆଫ୍ରିକାରେ ସ୍ଥାୟୀ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଜାପାନ-ଭାରତ ସହଯୋଗ ପ୍ରୟାସର ଶୁଭାରମ୍ଭକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତରେ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରୀକରଣକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଆଫ୍ରିକା ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ସେମାନେ ୯ମ ଟୋକିଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଫ୍ରିକା ବିକାଶ ସମ୍ମିଳନୀ (ଟିଆଇସିଏଡି୯) ସଫଳ ଆୟୋଜନକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତ ମହାସାଗର ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକାରେ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ମତାମତ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତ ମହାସାଗର-ଆଫ୍ରିକା ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ର ପଦକ୍ଷେପକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଶିବା ଟିଆଇସିଏଡି୯ରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ଜାପାନ, ଭାରତ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଅନ୍ୟ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିପାରିବ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟର ସମେତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ ୟୁକ୍ରେନରେ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ହାସଲ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା କୂଟନୈତିକ ପ୍ରୟାସକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ସ୍ଥିରତା ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୋହରାଇଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ସଂଯମତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା, ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଇନ ପାଳନ କରିବା ଏବଂ ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ଖରାପ କରିପାରୁଥିବା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥିରତାକୁ ବିପଦରେ ପକାଇପାରୁଥିବା କାର୍ଯ୍ୟରୁ ନିବୃତ୍ତ ରହିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଇସ୍ରାଏଲ ଏବଂ ଇରାନ ମଧ୍ୟରେ ଯୁଦ୍ଧବିରତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧବିରତି ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ଇରାନ ପରମାଣୁ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଗାଜାରେ ମାନବିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗମ୍ଭୀର ଚିନ୍ତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ସମସ୍ତ ବନ୍ଧକଙ୍କ ମୁକ୍ତି, ତୁରନ୍ତ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଯୁଦ୍ଧବିରତି ଏବଂ ଅବନତିଶୀଳ ମାନବିକ ପରିସ୍ଥିତିର ସମାଧାନ ସମ୍ପର୍କରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ପକ୍ଷମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସହମତିରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ସେମାନେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ(ୟୁଏନଏସସି) ଜରୁରୀ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ ଜାରି ରଖିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଭୂ-ରାଜନୈତିକ ବାସ୍ତବତାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ଅସ୍ଥାୟୀ ବର୍ଗର ବିସ୍ତାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ସେମାନେ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ସଂସ୍କାରକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ, ବିଶେଷକରି ଆନ୍ତଃ-ସରକାରୀ ଆଲୋଚନା ଢାଞ୍ଚା ଅଧୀନରେ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନୁଯାୟୀ ଆଲୋଚନା ଆରମ୍ଭ କରି, ଯାହାର ସାମଗ୍ରିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଫଳାଫଳ ହାସଲ କରିବା। ସେମାନେ ଏକ ସଂସ୍କାରିତ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦରେ ସ୍ଥାୟୀ ଆସନ ପାଇଁ ପରସ୍ପରର ପ୍ରାର୍ଥୀତ୍ୱ ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ପାରସ୍ପରିକ ସମର୍ଥନ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ବିଶ୍ୱରେ ବିଶ୍ୱ ଶାସନରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବାରେ ଜାତିସଂଘର ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶାଳୀତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ଜାତିସଂଘର ସଂସ୍କାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ। ୧୫ତମ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଭାରତ-ଜାପାନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ସହଭାଗୀତାରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ଆକଳନ କରିବାରେ ଏବଂ ଆମର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ଏବଂ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପାରସ୍ପରିକ ଲାଭଦାୟକ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ମାର୍ଗ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ଦେଶ ୨୦୨୭ ମସିହାରେ ଭାରତ-ଜାପାନ କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ଆଡକୁ ଏକତ୍ର ଅଗ୍ରସର ହେଉଛନ୍ତି, ଯାହାକୁ ମହାନ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯିବ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଦୁଇ ନେତା ଜୀବନ୍ତ ମତ ବିନିମୟ, ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ନୀତି ସୁପାରିଶର ବାସ୍ତବ ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ, ବୌଦ୍ଧିକ, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜାପାନ ଗସ୍ତ ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଶିବାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ଉଷ୍ମତା ଏବଂ ଆତିଥ୍ୟ ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଶେଷରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା କ୍ୱାଡ୍ ଲିଡର୍ସ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଶିବାଙ୍କୁ ଭାରତ ଗସ୍ତ ପାଇଁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଶିବା ଆନନ୍ଦର ସହିତ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ଗସ୍ତ ଗଭୀର ସଭ୍ୟତା ସମ୍ପର୍କ,ଗତିଶୀଳ ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପୁନଃନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କରିଥିଲା ଯାହା ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ବନ୍ଧୁତାର ଆଧାର ଗଠନ କରିଥାଏ।

Prime Minister's Office
15th India-Japan Annual Summit Joint Statement: Partnership for Security and Prosperity of our Next Generation
29 AUG 2025 7:06PM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of Japan H.E. Mr. Ishiba Shigeru, the Prime Minister of India Shri Narendra Modi paid an Official Working Visit to Japan on 29-30 August 2025 for the 15th India-Japan Annual Summit. Prime Minister Modi was received by Prime Minister Ishiba at the Prime Minister’s Office (Kantei) on the evening of 29 August 2025 where he received a ceremonial guard of honour. The two Prime Ministers held the delegation-level talks during which they recalled the longstanding friendship between India and Japan that is rooted in civilizational ties, shared values and interests, common strategic outlook and mutual respect for each other. The two Prime Ministers appreciated the significant strides made by the India-Japan partnership over the last decade and held constructive discussion on ways to strengthen the strategic and forward-looking partnership for achieving mutual security and prosperity in the coming decades.
The two Prime Ministers welcomed the sustained high-level exchanges, and ministerial and parliamentary engagements between both sides which reflect mutual trust and depth of relationship. The partnership has significantly expanded over the past decade into wide-ranging areas such as security, defense, trade, investment, commerce, science and technology, skills and mobility, and cultural and people-to-people links. The two Prime Ministers appreciated that India and Japan have more than seventy dialogue mechanisms and working groups across sectors which lead to intense engagement and collaboration between myriad ministries, agencies and departments.
The two Prime Ministers came to a common understanding that the India-Japan partnership stands at an important juncture and that it is imperative to develop a mutually complementary relationship by building upon our accomplishments and to leverage our respective strengths as well as excellent ties to pursue security and prosperity for the next generations. They resolved to continue working closely with each other to realize shared objectives and further advance the Special Strategic and Global Partnership. Towards this end, the two Prime Ministers made a series of announcements focusing on three priority areas: bolstering our defense and security cooperation, reinforcing our economic partnership and deepening our people-to-people exchanges. They welcomed the signing of important documents in key sectors, including clean energy, critical minerals, digital partnership, space, science and technology, cultural exchanges and diplomatic training. The leaders adopted:
(i) a Joint Vision for the Next Decade, which lays out whole-of-nation lines of efforts to steer the partnership in eight pillars such as economy, economic security, mobility, environment, technology and innovation, health, people-to-people ties and state-prefecture engagement;
(ii) a Joint Declaration on Security Cooperation, which elevates our defense and security ties to the next level, taking into account the contemporary geopolitical realities and security configurations in the region; and
(iii) an Action Plan for India-Japan Human Resource Exchange and Cooperation, which lays out a roadmap for talent mobility and deepening people-to-people ties through exchanges of more than 500,000 personnel in five years, including 50,000 skilled personnel and potential talents from India to Japan.
The two Prime Ministers also announced India-Japan Economic Security Initiative to provide momentum for bilateral cooperation in the field of economic security including securing and strengthening supply chains in critical goods and sectors and accelerating cooperation in critical and emerging technologies, with heightened priority on telecommunications, pharmaceuticals, critical minerals, semiconductors and clean energy. They appreciated the launch of the Dialogue on Economic Security, including Strategic Trade and Technology in November 2024. The two Prime Ministers tasked their Foreign Ministries to accelerate policy level exchanges on economic security with a view to identifying concrete outcomes and projects in strategic sectors, in tandem with industry and academia. In this context, both sides consent to work towards further protecting high technology trade while mutually easing export control challenges. Both sides issued an Economic Security Factsheet outlining certain ongoing collaboration in strategic sectors. The two Prime Ministers welcomed initiatives to promote business-to-business cooperation in the field of economic security to encourage Indian and Japanese companies towards supply chain diversification and resilience. They welcomed the signing of a Memorandum of Cooperation in the Field of Mineral Resources between the two sides to promote cooperation in the area of critical minerals with the intention of expansion of business opportunities.
The two Prime Ministers expressed satisfaction at the progress made under the India-Japan Digital Partnership, which promotes joint collaboration in emerging technologies through digital talent exchange, research and development, startups, and corporate partnerships. They welcomed the India-Japan Digital Partnership 2.0, which will elevate cooperation to the next stage of the digital revolution. The two Prime Ministers also announced the launch of a Japan-India AI Cooperation Initiative, which is aimed at deepening bilateral and multilateral cooperation on artificial intelligence including Large Language Models (LLMs), establishing platforms for exchange between industry and academia, supporting joint research projects, and facilitating the development and operations of data centers in India. Prime Minister Modi extended an invitation to Prime Minister Ishiba to attend the AI Impact Summit, which will be hosted by India on 19-20 February 2026. Furthermore, the two Prime Ministers emphasized the importance of support for startups and concurred in promoting activities of startups of both countries in India including through the Japan-India Startup Support Initiative (JISSI).
The two Prime Ministers expressed deep satisfaction that defense and maritime security cooperation between India and Japan is on an upward trajectory. They welcomed the holding of the third 2+2 meeting of their Foreign and Defence Ministers in August 2024 in New Delhi and instructed their Ministers to hold the fourth round in Tokyo at an early date. They expressed their satisfaction at the exchanges between the services since the last Summit in March 2022. They welcomed Japan Maritime Self Defense Force’s (JMSDF) participation in MILAN exercise, a multi-lateral exercise hosted by India, as well as the participation of the Japanese team in exercise Tarang Shakti, the first multilateral exercise hosted by the Indian Air Force. They also welcomed the conduct of the inaugural edition of the bilateral fighter exercise 'Veer Guardian 2023' between the Japan Air Self Defense Force (JASDF) and the Indian Air Force (IAF) and conduct of the bilateral exercises of all the three services in one calendar year for the first time in 2023. They acknowledged ongoing collaboration in the area of Defence Equipment and Technology Cooperation and directed the relevant authorities of the two sides to expedite efforts to materialize the concrete outcomes through the ongoing collaboration at the earliest while also identifying specific areas for the future to effectively support both sides’ operational approaches.
Acknowledging the significance of economic cooperation as a key pillar of the Special Strategic and Global Partnership, the two Prime Ministers welcomed the progress made towards the target of 5 trillion Yen in public and private investment and financing in five years from Japan to India since 2022. Noting the steps taken by India to improve the business environment for Japanese investors in India, as well as other measures to boost economic growth and improve ease of doing business, the two Prime Ministers set a new target of 10 trillion Yen in private investment in India from Japan. Prime Minister Ishiba recognized the immense potential for Japanese companies to deepen their supply chains in India, and requested the Indian side to continue with its regulatory and other reforms to meet this objective. Prime Minister Modi recognized the contribution of Japanese companies and institutions in creating employment opportunities and fostering growth and innovation in India. He recalled his intent to carry out additional regulatory and other reforms to facilitate investment into India and invited more Japanese businesses to avail of these. They endorsed bilateral efforts to support Japan Industrial Townships (JITs) and strengthen cooperation in logistics, textiles, food processing, agriculture, automotives, industrial capital goods and micro, small and medium enterprises (MSMEs) under the India-Japan Industrial Competitiveness Partnership (IJICP). The two Prime Ministers recognised the need to enhance and diversify bilateral trade including by accelerating further review of the implementation of Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) to make it more forward-looking.
The two Prime Ministers noted with satisfaction Japan’s development cooperation support to India over the past decades, which has significantly contributed to India’s economic and social development as well as peace and stability in the region. They reaffirmed their continued commitment to the development of India’s North Eastern Region, which has led and will lead to economic prosperity of the region at large. They renewed their intention to further strengthen their endeavours to enhance hard, soft and people-to-people connectivity and thus, unleash the great potential of this region through the Act East Forum (AEF) in close cooperation with regional partners.
The Prime Ministers noted the importance of the Mumbai-Ahmedabad High Speed Rail as a flagship project between India and Japan. They concurred to work towards the commencement of operations at the earliest and cooperate on the introduction of the latest Japanese Shinkansen technology in India. The Indian side appreciates Japan’s offer to introduce, in the early 2030s, the E10 series of the Shinkansen that runs on the Japanese signalling system. To this end, it was concurred to immediately commence work necessary for early installation of the signalling, including the Japanese system, as well as for the introduction of the General Inspection Train (GIT) and one set of E5 series Shinkansen rolling stock.
Acknowledging the importance of simultaneously ensuring energy security, promoting sustainable economic growth, and addressing climate change, the two Prime Ministers, based on the Clean Energy Partnership launched in 2022 and with the aim of further strengthening bilateral energy cooperation, reaffirmed their shared recognition that there is no single pathway to achieving a net-zero economy, but rather various pathways that reflect each country’s national circumstances. In this regard, they welcomed the signing of the Memorandum of Cooperation on the Joint Crediting Mechanism (JCM) and the Joint Declaration of Intent on Clean Hydrogen and Ammonia.
In the field of people-to-people connections, the two Prime Ministers reaffirmed their resolve to tap into economically beneficial complementarities in their endowment of human resource towards a new wave of people-to-people exchanges. They welcomed the opening of the Indian Consulate in Fukuoka that will deepen the links between the Kyushu region of Japan with India. They appreciated the progress made in Japanese language education in India through the Nihongo Partners programme and the 360-hour Teachers’ Training Course. The two Prime Ministers reaffirmed their shared resolve to build upon the achievements of the Japan-India Institutes for Manufacturing and Japanese Endowed Courses, that, since their inception in 2016, have created a talent pipeline of 30,000 people adept at Japanese manufacturing and managerial skills. The two Prime Ministers noted with satisfaction the growing interest among the people of India and Japan to discover each others’ country and culture, as reflected through the increasing tourist flows between the two countries. They appreciated the successful celebrations of the India-Japan Tourism Exchange Year (April 2023-March 2025) under the theme of "Connecting Himalayas with Mount Fuji”. Drawing on centuries-old civilizational linkages between the two countries, the leaders concurred to promote tourism exchanges in this field.
The two Prime Ministers noted with pleasure that the year 2025 is being celebrated as the India-Japan Year of Science, Technology and Innovation Exchange, marking the 40th anniversary of the first MoU on science and technology signed between the two countries. They welcomed the joint research collaborations between academic institutions, exchange visits of scientists and researchers of the two countries, and the newly launched industry-academia collaborations through the provision of internship opportunities in Japanese companies, in collaboration with the LOTUS Programme, and Sakura Science Exchange Program. The two Prime Ministers noted with satisfaction the progress made in the Lunar Polar Exploration (LUPEX) Mission between the Indian Space Research Organization and the Japan Aerospace Exploration Agency. They welcomed the recent extension of the Memorandum of Understanding on the Indian Beamline at KEK, Tsukuba for another six years. The two Prime Ministers appreciated the progress in the 11th Joint Committee Meeting on Science and Technology Cooperation held on 5 June 2025- particularly in the fields of new and emerging areas such as quantum technology, clean technology, disaster management, biotechnology and geospatial technologies.
Recognising that regional linkages play an important role in deepening economic and people-to-people connections between the two countries, the Prime Ministers welcomed the State-Prefecture partnerships established recently between Andhra Pradesh and Toyama, Tamil Nadu and Ehime, Uttar Pradesh and Yamanashi, Gujarat and Shizuoka, as well as the Kansai Coordination Meeting for Promotion of Business Exchange with India, the regional partnership in Kansai area. Prime Minister Modi congratulated Prime Minister Ishiba on the ongoing Expo 2025 Osaka, Kansai, Japan and appreciated Japan’s support for India’s active participation in the Expo, which has also given tremendous momentum to state-prefecture partnerships in recent months. Prime Minister Ishiba welcomed India's participation in the GREEN x EXPO 2027 to be held in Yokohama.
The two Prime Ministers, taking into account the prevailing global situation, resolved to uphold the international order based on the rule of law and reaffirmed their steadfast commitment to a free and open Indo-Pacific that is peaceful, prosperous and resilient. They reiterated their strong support for the region’s economic development and prosperity by delivering tangible benefits through practical projects. They also reiterated their commitment to advancing cooperation among like-minded countries through multilateral frameworks such as Quad between Australia, India, Japan and the United States, to promote peace, stability, and prosperity in the region. In this regard, they welcomed the evolution of the Quad into a vital and enduring regional grouping, and looked forward to the next Quad Leaders’ Summit hosted by India later this year.
The two Prime Ministers expressed serious concern over the situation in the East China Sea and the South China Sea. They reiterated their strong opposition to any unilateral actions that endanger the safety as well as freedom of navigation and overflight, and attempt to change the status quo by force or coercion. They shared their serious concern over the militarization of disputed features. They reaffirmed that maritime disputes must be resolved peacefully and in accordance with international law, in particular the UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS).
The two Prime Ministers condemned North Korea’s destabilizing launches using ballistic missile technology and its continued pursuit of nuclear weapons in violation of multiple UN Security Council resolutions (UNSCRs). They reaffirmed their commitment to the complete denuclearization of North Korea in accordance with relevant UNSCRs, and urged North Korea to abide by all its obligations under the United Nations Charter and the UNSCRs. They called on North Korea to return to dialogue to promote peace and stability in the Korean peninsula. They stressed the importance of addressing continued concern regarding proliferation of nuclear and missile technologies to and from North Korea in the region and beyond. They urged all UN Member States to abide by their international obligations under the UNSCRs to implement sanctions, including the prohibition on the transfer to North Korea or procurement from North Korea of all arms and related materiel. They reconfirmed the necessity of immediate resolution of the abductions issue.
The two Prime Ministers unequivocally and strongly condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. They condemned in the strongest terms the terrorist attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir on 22 April 2025, and took note of the United Nations Security Council Monitoring Team Report of 29 July mentioning The Resistance Front (TRF). Prime Minister Modi further explained that the TRF had claimed responsibility for the attack. Prime Minister Ishiba noted this with concern. They called for the perpetrators, organizers, and financiers of this reprehensible act to be brought to justice without any delay. They also called for concerted actions against all UN-listed terrorist groups and entities including Al Qaeda, ISIS/Daesh, Lashkar-e-Tayyiba (LeT), Jaish-e-Mohammad (JeM) and their proxies, and to take resolute actions to root out terrorists’ safe havens, eliminate terrorist financing channels and its nexus with transnational crime, and halt cross-border movement of terrorists.
The two Prime Ministers welcomed the close cooperation between a Free and Open Indo-Pacific (FOIP) and Indo-Pacific Oceans’ Initiative (IPOI). They reiterated their strong support for ASEAN’s unity and centrality and their unwavering support for the "ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP)”.
The two Prime Ministers remain deeply concerned by the worsening crisis in Myanmar and its impact on the regional security, displacement of people and the increase in transnational crimes. They called on all parties to immediately cease all acts of violence. The two Prime Ministers noted the recent announcement of ending the state of emergency and plans for holding an election. The two Prime Ministers strongly urged a return to the path of democracy that allows for inclusive dialogue among all stakeholders and free and fair elections, and urged the release of those who are detained. They reaffirmed their strong support for ASEAN’s efforts, including calling for the full and effective implementation of the Five Point Consensus in seeking an inclusive, durable, and peaceful resolution to the crisis.
The two Prime Ministers reaffirmed the importance of collaborative projects between India and Japan in the Indo-Pacific region including Africa. They welcomed the launch of the Japan-India Cooperation Initiative for Sustainable Economic Development in Africa aimed at promoting industrial concentration in India to establish an industrial hub for trade and investment with Africa. They also welcomed the successful convening of the 9th Tokyo International Conference on African Development (TICAD9) and shared views on the significant potential for strengthening connectivity and value chains in the Indian Ocean Region and Africa. In this context, Prime Minister Modi appreciated the Economic Region Initiative of Indian Ocean-Africa which was announced by Prime Minister Ishiba at TICAD 9. They concurred that collaboration among Japan, India and other countries in the region could bring prosperity to all stakeholders.
The two Prime Ministers expressed support for a just and lasting peace in Ukraine in accordance with international law, including the UN Charter. They also welcomed the ongoing diplomatic efforts by various countries to achieve a just and lasting peace.
The two Prime Ministers reiterated their commitment to peace and stability in the Middle East, calling on all parties concerned to show restraint, protect civilians, comply with international law, and refrain from taking actions that could further escalate the situation and compromise regional stability. They welcomed the ceasefire between Israel and Iran and stressed the importance of maintaining the ceasefire as well as resolving Iran’s nuclear issue through dialogue. The two Prime Ministers expressed grave concern over the humanitarian situation in Gaza. They strongly stressed the importance of reaching an agreement among the parties concerned regarding the release of all hostages and the immediate and sustainable ceasefire, as well as addressing the deteriorating humanitarian situation. In this regard, they welcomed ongoing efforts being made by various countries desirous of bringing peace to the region.
The two Prime Ministers resolved to continue to work closely together for an urgent reform of the UN Security Council (UNSC) including through the expansion of both permanent and non-permanent categories to better reflect the current geopolitical realities. They expressed their determination to accelerate UNSC reforms, particularly through the commencement of text-based negotiations under the Inter-Governmental Negotiations framework with an overall objective to achieve concrete outcomes in a fixed time-frame. They expressed their mutual support for each other’s candidature for a permanent seat in a reformed UNSC. They also underscored the need for UN reform to increase the efficiency and effectiveness of the UN that contributes to global governance in a changing world.
The two Prime Ministers reaffirmed the importance of the Annual Summit mechanism to progress India-Japan cooperation across a range of sectors. The 15th Annual Summit helped take stock of the progress made in India-Japan Special Strategic and Global Partnership since 2014 and create a framework for continued cooperation benefiting our next generation and beyond. The two Prime Ministers noted that the two nations are advancing together towards the 75th anniversary of India-Japan diplomatic relationship in 2027 which would be celebrated in a befitting manner. In this context, both leaders welcome a vibrant exchange of views, substantive inputs of ideas and policy recommendations, as well as active mutual collaborations among all the stakeholders of both nations in various fields of business, intellectual, science and culture. Prime Minister Modi thanked Prime Minister Ishiba for the warmth and hospitality extended to him and members of his delegation during the visit to Japan and extended an invitation to Prime Minister Ishiba to visit India on the occasion of the Quad Leaders’ Summit, to be hosted later this year. Prime Minister Ishiba accepted the invitation with pleasure. The visit reaffirmed the deep-rooted civilizational ties, vibrant people-to-people linkages, and shared democratic values that form the bedrock of the longstanding friendship between India and Japan.