প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
১৫শুবা ইন্দিয়া-জপান এন্যুএল সম্মিৎ জোইন্ত স্তেৎমেন্ত: ঐখোয়গী নেক্স জেনরেসনগী ঙাকশেল অমসুং চাউখৎ-থৌরাংগীদমক পার্তনরশিপ
29 AUG 2025 7:06PM by PIB Imphal
জপানগী প্রধান মন্ত্রী ঐচ.ই. শ্রী ইশিবা শিগেরুনা বর্তন তৌরকপদগী ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২৫গী ওগস্ত ২৯-৩০দা ১৫শুবা ভারত-জপান এন্যুএল সম্মিৎকীদমক জপানদা ওফিসিএল ৱার্কিং ভিজিৎ অমা চৎখ্রে। ২০২৫গী ওগস্ত ২৯গী নুমিদাংৱাইরমদা প্রধান মন্ত্রী মোদীবু প্রধান মন্ত্রী ইশিবনা প্রধান মন্ত্রীগী ওফিস (কান্তৈ) দা তরাম্না ওকখি, মফম অদুদা মহাকপু গার্দ ওফ ওনরগী থৌরম অমগা লোয়ননা ওকখি। প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না দেলিগেসনগী থাক্তা ৱারী শাবা অদুগী মনুংদা মখোয়না মান্নবা ভেল্যুশিং অমসুং কান্নবশিং, অপুনবা স্ত্রেতেজিক ওইবা মীৎয়েং অমসুং অমনা অমবু ইকায় খুম্নবদা য়ুম্ফম ওইবা ভারত অমসুং জপানগী মরক্তা মতম শাংনা লৈরক্লবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অদু নীংশিংখি। প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না হৌখিবা চহী তরা অসিদা ভারত-জাপান পার্তনরশিপনা পায়খৎলকপা মরুওইবা খোংথাংশিং অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। লাক্কদৌরিবা চহি তরা অসিদা নাকল অনিগী ওইবা সেক্যুরিতী অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা স্ত্রেতেজিক অমসুং মীৎয়েং শানবা পার্তনরশিপ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা লম্বীশিং অদুগী মতাংদা কন্সত্রক্তিব ওইবা খন্ন-নৈনখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না নাকল অনিগী মরক্তা ম্যুচুএল ত্রস্ত অমসুং অচেৎপা মরী অদু উৎলিবা অৱাংবা থাক্কী এক্সচেঞ্জশিং, অমসুং মিনিস্ত্রিএল অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এঙ্গেজমেন্তশিং তরাম্না ওকখি। পার্তনরশিপ অসি হৌখিবা দিকেদ অসিদা সেক্যুরিতী, দিফেন্স, ললোন-ইতিক, ইনভেস্তমেন্ত, কম্মর্স, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, স্কিল অমসুং মোবিলিতী, অমসুং কলচরেল অমসুং পিপল-তু-পিপলগী মরী লৈনবা লমশিংদা পাক-শন্না পাকথোক চাউথোকখি। ভারত অমসুং জপানগী মরক্তা সেক্তর কয়াদা দাইলোগ মেকানিজম অমসুং ৱার্কিং গ্রুপ ৭০ হেন্না লৈরি। মসিনা মিনিস্ত্রী, এজেন্সী অমসুং দিপার্তমেন্ত কয়াগী মরক্তা কন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং মতেং পীনবগী মরম ওইরি হায়না প্রধান মন্ত্রী অনিনা থাগৎখি।
ভারত-জপানগী মরী অসি মরুওইবা তাঙ্কক অমদা লৈরে হায়না প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না য়ানখি অমসুং ঐখোয়গী মায়পাকপশিংনা য়ুম্ফম ওইদুনা অমনা অমবু মপুং ফাহল্লিবা মরী অমা শেমগৎপা অমসুং ঐখোয়গী মপাঙ্গলশিং অমসুং অফবা মরীশিং অসিনা য়ুম্ফম ওইদুনা তুংগী চারোন-শুরোনগীদমক ঙাকশেল অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা হোৎনবদা মতেং পাংমিন্নবা মথৌ তাই হায়না মখোয়না য়ানখি। মখোয়না মান্নবা পান্দমশিং ফংনবা অমসুং স্পেসিএল স্ত্রেতেজিক এন্দ গ্লোবেল পার্তনরশিপ মখা তানা খুমাং চাউশিলহন্নবা অমগা অমগা নকশিন্ননা থবক তৌমিন্ননবা ৱারেপ লৌখি। মসিগীদমক্তা, প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না মরুওইবা লম অহুমদা মীৎয়েং থমদুনা এনাউন্সমেন্ত কয়া অমা তৌখি: ঐখোয়গী ঙাকশেল অমসুং সেক্যুরিতী কোওপরেসন হেনগৎহনবা, ঐখোয়গী ইকোনোমিক পার্তনরশিপ মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং ঐখোয়গী পিপল-তু-পিপল এক্সচেঞ্জ হেন্না চেৎশিলহল্লি। ক্লিন ইনর্জী, ক্রিতিকেল মিনরেলস, দিজিতেল পার্তনরশিপ, স্পেস, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, কলচরেল একচেঞ্জ অমসুং দিপ্লোমেতিক ত্রেনিং য়াওনা মরুওইবা সেক্তরশিংদা মরুওইবা দোক্যুমেন্তশিংদা খুৎয়েক পীনখিববু মখোয়না তরাম্না ওকখি। লুচিংবশিংনা মসি এদোপ্ত তৌখি:
(i) মথংগী দিকেদকীদমক জোইন্ত ভিজন অমা, মসিদা শেন্মিৎলোন, ইকনোমিক সেক্যুরিতী, মোবিলিতী, অকোয়বগী ফিভম, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসন, হকশেল, পিপল-তু-পিপলগী মরী অমসুং স্তেৎ-প্রিফেকচরগী থৌদাং অসিনচিংবা য়ুম্বী ৮দা পার্তনরশিপ অসি চলাইনবগীদমক্তা লৈবাক পুম্বনা হোৎনরিবা অদু থম্লি;
(ii) লমদম অসিদা হৌজিক ওইরিবা জিওপোলিতিকেল রিএলিতিশিং অমসুং সেক্যুরিতী কনফিগরেসনশিং য়েংলগা ঐখোয়গী দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতীগী মরীশিং মথংগী থাক্তা পুখৎপা সেক্যুরিতী কোওপরেসনগী মতাংদা জোইন্ত দিক্লারেসন অমা; অমসুং
(iii) ভারত-জপান হ্যুমেন রিসোর্স একচেঞ্জ অমসুং কোওপরেসনগীদমক এক্সন প্লান অমা, মসিনা তেলেন্ত মোবিলিতীগী রোদমেপ অমা শেম্মি অমসুং স্কিল লৈরবা মীওই ৫০,০০০ অমসুং ওইথোকপা য়াবা তেলেন্তশিং য়াওনা চহি মঙাগী মনুংদা মীওই ৫০০,০০০ হেনবগী এক্সচেঞ্জগী খুত্থাংদা পিপল-তু-পিপলগী মরী হেন্না চেৎশিলহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ইকনোমিক সেক্যুরিতীগী লমদা নাকল অনিগী ওইবা মতেং পীন্ননবগীদমক ইন্দিয়া-জপান ইকনোমিক সেক্যুরিতী ইনিসিএতিবসু লাউথোকখি। মসিগী মনুংদা মরুওইবা পোৎলমশিং অমসুং সেক্তরশিংদা সপ্লাই চেনশিং সেক্যুর তৌবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং তেলিকম্ম্যুনিকেসন, ফার্মাস্যুতিকেল্স, ক্রিতিকেল মিনরেল্স, সেমিকন্দক্তরশিং অমসুং ক্লিন ইনর্জীদা অখন্নবা মীৎয়েং থমদুনা মরুওইবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা মতেং পীনবা য়াংশিলহনবা য়াওরি। নবেম্বর, ২০২৪দা স্ত্রেতেজিক ত্রেদ অমসুং তেক্নোলোজী য়াওনা ইকনোমিক সেক্যুরিতীদা দাইলোগ হৌদোকখিবা অদু মখোয়না থাগৎখি। ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াগা লোয়ননা স্ত্রেতেজিক সেক্তরশিংদা কংক্রিৎ ওইবা মহৈশিং অমসুং প্রোজেক্তশিং মশক খঙদোক্নবা পান্দমগা লোয়ননা ইকনোমিক সেক্যুরিতীগী মতাংদা পোলিসী লেবেল এক্সচেঞ্জশিং খোংজেল য়াংশিন্নবা প্রধান মন্ত্রী অনিনা মখোয়গী ফোরেন মিনিস্ত্রীশিংদা তকশিনখি। মসিগী মতাংদা, নাকল অনিমক্না এক্সপোর্ত কন্ত্রোলগী শিংনবশিংবু নাকল অনিমক্না কোমথোক্লগা হায় তেক্নোলোজীগী ললোন-ইতিকপু মখা তানা ঙাক-শেনবগী মায়কৈদা থবক তৌনবা য়ানখি। নাকল অনিমক্না স্ত্রেতেজিক ওইবা সেক্তরশিংদা হৌজিক চৎথরিবা কোলাবোরেসন খরা তাক্লিবা ইকোনোমিক সেক্যুরিতী ফেকশিৎ অমা ফোংখি। ইকনোমিক সেক্যুরিতীগী লমদা বিজিনেস-তু-বিজিনেস কোওপরেসন প্রমোৎ তৌনবা খোংথাংশিং অদু প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না তরাম্না ওকখি। মসিনা ভারত অমসুং জপানগী কম্পনীশিংবু সপ্লাই চেন দাইভর্সিফিকেসন অমসুং রেসিলিয়েন্সকী মায়কৈদা পুক্নিং থৌগৎলগনি। মখোয়না ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্নবগী পান্দমদা ক্রিতিকেল মিনরেলশিংগী লমদা তেংবাং পীননবা নাকল অনিগী মরক্তা মিনরেল রিসোর্সকী লমদা তেংবাং পীননবা মেমোরেন্দম অমা খুৎয়েক পীনখিবা অদু তরাম্না ওকখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না দিজিতেল তেলেন্ত একচেঞ্জ, রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত, স্তার্ত-অপশিং অমসুং কোর্পোরেত পার্তনরশিপশিংগী খুত্থাংদা অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহল্লিবা ইন্দিয়া-জপান দিজিতেল পার্তনরশিপকী মখাদা খুমাং চাউশিল্লকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। দিজিতেল রিভোলুসনগী মথংগী থাক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নবা ভারত-জপান দিজিতেল পার্তনরশিপ ২.০বু মখোয়না তরাম্না ওকখি। প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না লার্জ লেংগ্বেজ মোদেলশিং (এল.এল.এম.শিং) য়াওনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্সকী মতাংদা নাকল অনিগী ওইবা অমসুং মল্তিলেতরেল কোওপরেসন হেন্না চেৎশিলহন্নবা, ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াগী মরক্তা এক্সচেঞ্জ তৌনবগীদমক প্লেৎফোর্মশিং লিংখৎনবা, জোইন্ত রিসর্চ প্রোজেক্তশিং শৌগৎনবা অমসুং ভারত্তা দেতা সেন্তরশিং শেমগৎপা অমসুং মথৌ পাংথোকপদা মতেং পাংনবা জপান-ইন্দিয়া এ.আই কোওপরেসন ইনিসিএতিব অমা হৌদোকপগী ৱাফমসু লাউথোকখি। ২০২৬গী ফেব্রুৱারী ১৯-২০দা ভারত্তা পাংথোক্কদৌরিবা এ.আই. ইম্পেক্ত সমিৎতা শরুক য়াননবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ইশিবাদা বর্তন তৌখি। মখা তানা, প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না স্তার্ত-অপশিংগী তেংবাং পীনবগী মরুওইবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি অমসুং জপান-ইন্দিয়া স্তার্ত-অপ সপোর্ত ইনিসিএতিব (জে.আই.এস.এস.আই.) য়াওনা লৈবাক অনিমক্কী স্তার্ত-অপশিংগী থবক থৌরমশিং ভারত্তা প্রমোৎ তৌনবা য়ানখি।
ভারত অমসুং জপানগী মরক্তা দিফেন্স অমসুং মেরিতাইম সেক্যুরিতী কোওপরেসন অসি হেনগৎলক্লিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না অপেনবা ফোংদোকখি। মখোয়না মখোয়গী ফোরেন অমসুং দিফেন্স মিনিস্তরশিংগী অহুমশুবা ২+২ মীফম ২০২৪গী ওগস্ততা নই দিল্লীদা পাংথোকপবু তরাম্না ওকখি অমসুং মখোয়গী মিনিস্তরশিংদা মরিশুবা মীফম অদু অথুবা মতমদা তোকিওদা পাংথোক্নবা খঙহনখি। মখোয়না মার্চ ২০২২দা হৌখিবা সম্মিৎ অদুদগী হৌদুনা সর্ভিসশিংগী মরক্তা লৈনরিবা এক্সচেঞ্জশিংদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মখোয়না ভারতনা য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোকপা মল্তিলেতরেল এক্সরসাইজ, মিলান এক্সরসাইজতা জপান মেরিতাইম সেল্ফ দিফেন্স ফোর্স (জে.এম.এস.দি.এফ.) না শরুক য়াবা অমসুং ইন্দিয়ন এয়র ফোর্সনা য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোকপা অহানবা মল্তিলেতরেল এক্সরসাইজ তরঙ্গ শক্তিদা জপানগী তীমনা শরুক য়াবা অদু তরাম্না ওকখি। মখোয়না জপান এয়র সেল্ফ দিফেন্স ফোর্স (জে.এ.এস.দি.এফ.) অমসুং ইন্দিয়ন এয়র ফোর্স (আই.এ.এফ.) গী মরক্তা বাইলেতরেল ফাইতর এক্সরসাইজ 'ভীর গার্জিয়ন ২০২৩'কী হৌদোকপগী ইদিসন পাংথোকপা অমসুং ২০২৩দা অহানবা ওইনা চহি অমগী মনুংদা সর্ভিস অহুম অসিগী বাইলেতরেল এক্সরসাইজ পাংথোকপবুসু তরাম্না ওকখি। মখোয়না দিফেন্স ইক্বিপমেন্ত অমসুং তেক্নোলোজী কোওপরেসনগী লমদা হৌজিক্কী ওইনা চৎথরিবা কোওপরেসন অদু য়াখি অমসুং নাকল অনিগী ওপরেস্নেল এপ্রোচশিংবু ইফেক্তিব ওইনা সপোর্ত তৌনবা তুংলমচৎকী অকক্নবা লমশিং মশক খঙদোকপগা লোয়ননা হৌজিক চৎথরিবা কোওপরেসন অসিগী খুত্থাংদা অঙম্বা মওংদা কংক্রিৎ ওইবা মহৈশিং ফংহন্নবা হোৎনবদা খোঙজেল য়াংশিন্নবা নাকল অনিগী মরী লৈনবা ওথোরিতীশিংদা খঙহনখি।
স্পেসিএল স্ত্রেতেজিক অমসুং গ্লোবেল পার্তনরশিপকী মরুওইবা য়ুম্বী অমা ওইনা ইকনোমিক কোওপরেসনগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ২০২২দগী চহি মঙাগী মনুংদা জপানদগী ভারত্তা পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ ইনবেস্তমেন্ত অমসুং ফাইনান্সিংদা য়েন ত্রিলিয়ন ৫গী পান্দমদা খুমাং চাউশিল্লকপবু তরাম্না ওকখি। ভারত্তা লৈরিবা জাপানিজ ইনভেস্তরশিংগীদমক বিজিনেস এনভাইরনমেন্ত ফগৎহন্নবা ভারতনা লৌখৎলিবা খোংথাংশিং অদুগা লোয়ননা ইকোনোমিক গ্রোথ হেনগৎহন্নবা অমসুং ইজ ওফ দুইং বিজিনেস ফগৎহন্নবা অতোপ্পা খোংথাংশিং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ভারত্তা জপানদগী প্রাইবেৎ ইনভেস্তমেন্তগীদমক য়েন ত্রিলিয়ন ১০গী অনৌবা পান্দম থমখি। জপানগী কম্পনীশিংনা ভারত্তা মখোয়গী সপ্লাই চেনশিং হেন্না চেৎশিলহন্নবা অচৌবা পোতেন্সিএল লৈ হায়না প্রধান মন্ত্রী ইশিবানা খঙখি অমসুং মসিগী পান্দম অসি ফংনবগীদমক্তা ভারতকী নাকলদা রেগ্যুলেতরী অমসুং অতোপ্পা রিফোর্মশিং মখা চত্থনবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ভারত্তা থবক ফংহন্নবা খুদোংচাবশিং শেমগৎপদা অমসুং চাউখৎপা অমসুং অনৌবা থৌওংশিং পুথোকপদা জপানগী কম্পনীশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংগী থৌদাংবু শকখঙখি। মহাক্না ভারত্তা ইনভেস্তমেন্ত লায়থোকহন্নবগীদমক অহেনবা রিগুলেতরী অমসুং অতোপ্পা রিফোর্মশিং পাংথোক্নবা মহাক্কী পান্দম অদু নৌহৌনা নীংশিংখি অমসুং মসিদগী খুদোংচাবা লৌনবা জাপানিজ বিজিনেস কয়া অমবু কৌখি। মখোয়না জপান ইন্দস্ত্রীএল তাউনশিপশিং (জে.আই.তি.) সপোর্ত তৌনবা অমসুং লোজিস্তিক্স, তেক্সতাইল, ফুদ প্রোসেসিং, এগ্রিকলচর, ওতোমোতিব, ইন্দস্ত্রীএল কেপিতেল গুদস অমসুং ইন্দস্ত্রীএল কম্পিতিতিবনেস পার্তনরশিপ (আই.জে.আই.সি.পি.) গী মখাদা মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজশিং (এম.এস.এম.ই.)দা তেংবাং পীনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা বাইলেতরেলগী খোঙথাংশিং অদু ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না কমপ্রিহেন্সিব ইকনোমিক পার্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত (সি.ই.পি.এ.)গী ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী মখা তাবা রিভিয়ু অসি হেন্না তুংলমচৎতা য়ুম্ফম ওইবা ওইহন্নবগীদমক খোঙজেল য়াংখৎহনবা য়াওনা লৈবাক অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক হেনগৎহনবা অমসুং মখল কয়া থোকহনবা মথৌ তাবা অদু খঙখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না হৌখিবা দিকেদশিংদা ভারতকী ইকনোমিক অমসুং সোসিএল দিবেলপমেন্তকা লোয়ননা লমদম অসিদা শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবা পুরকপদা মরুওইবা থৌদাং লৌদুনা ভারতকীদমক জপানগী দিবেলপমেন্ত কোওপরেসন সপোর্তপু থাগৎপা ফোংদোকখি। ভারতকী অৱাং-নোংপোক লমদম চাউখৎহন্নবা মখোয়না লেপ্তনা হোৎনগনি হায়না মখোয়না অমুক হন্না ফোংদোকখি। মসিনা লমদম অসিগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনগনি। মখোয়না হার্দ, সোফ অমসুং পিপল-তু-পিপল কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা মখোয়গী হোৎনরিবশিং অদু মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ অদু নৌহৌনা ফোংদোকখি। মসিনা রিজনেল পার্তনরশিংগা নক্না চৎমিন্নদুনা এক্ত ইস্ত ফোরম (এ.ই.এফ.) গী খুত্থাংদা লমদম অসিগী অচৌবা পোতেন্সিএল অদু ফংহল্লগনি।
ভারত অমসুং জপানগী মরক্তা মরুওইবা প্রোজেক্ত অমা ওইনা মুম্বাই-অহমেদাবাদ হাই স্পিদ রেলগী মরুওইবা অদু প্রধান মন্ত্রীশিংনা পনখি। মখোয়না অথুবা মতমদা ওপরেসনশিং হৌনবা থবক তৌমিন্নবা অমসুং ভারত্তা খ্বাইদগী নৌবা জপানিজ শিনকান্সেন তেক্নোলোজী হৌদোকপদা মতেং পাংনবা য়ানখি। ২০৩০গী অঙনবা শরুক্তা জপানগী সিগ্নেলিং সিস্তেমদা চৎপা শিনকান্সেনগী ই ১০ সিরিজ হৌদোক্নবা জপানগী অপাম্বা অদু ভারতনা থাগৎলি। মসিগীদমক্তা, সিগ্নেলিং, জপানিজ সিস্তেম য়াওনা, অথুবা মতমদা ইন্সতোল তৌনবা অমসুং জেনরেল ইন্সপেক্সন ত্রেন (জি.আই.তি.) অমসুং ই.৫ সিরিজ শিনকান্সেন রোলিং স্তোক সেত অমা পুথোক্নবগীদমক মথৌ তাবা থবকশিং খুদক্তা হৌনবা য়ানখি।
ইনর্জী সেক্যুরিতী, সস্তেনেবল ইকনোমিক গ্রোথ প্রমোৎ তৌবা অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জ থেংনবগী মরুওইবা অদু খঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ২০২২দা হৌদোকখিবা ক্লিন ইনর্জী পার্তনরশিপতা য়ুম্ফম ওইদুনা অমসুং নাকল অনিগী ইনর্জী কোওপরেসনবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা পান্দম থমদুনা, নেৎ-জিরো ইকনোমী ফংনবগীদমক লম্বী লৈতে অদুবু লৈবাক খুদিংমক্কী ফিভমশিং অদু উৎলিবা তোঙান তোঙানবা লম্বীশিং লৈ হায়না মখোয়না খঙমিন্নখি। মসিগী মতাংদা মখোয়না জোইন্ত ক্রেদিতিং মেকানিজম (জে.সি.এম.) গী মতাংদা কোওপরেসন মেমোরেন্দম অমসুং ক্লিন হাইদ্রোজেন অমসুং অমোনিয়াগী মতাংদা জোইন্ত দিক্লেরেসন ওফ ইন্তেন্ততা খুৎয়েক পীনখিবা অদু তরাম্না ওকখি।
পিপল-তু-পিপল কন্নেক্সনগী লমদা, প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না পিপল-তু-পিপল একচেঞ্জকী অনৌবা খোংজেল অমগী মাইকৈদা চংশিন্নবা মখোয়গী হ্যুমেন রিসোর্সশিংগী লমদা শেন্মিৎলোনগী ওইনা কান্নরবা কম্প্লিমেন্তরিতিশিং শীজিন্ননবা মখোয়গী ৱারেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না ফুকুওকাদা ভারতকী কন্সুলেত হাংদোকপবু তরাম্না ওকখি। মসিনা জপানগী ক্যুশু লমদমগা ভারতকা লৈনরিবা মরী হেন্না চেৎশিলহল্লগনি। মখোয়না নিহোংগো পার্তনরশিপ প্রোগ্রাম অমসুং পুং ৩৬০গী ওজাশিংগী ত্রেনিং কোর্সকী খুত্থাংদা ভারত্তা জপানিজ লোলগী এজুকেসনদা খুমাং চাউশিল্লকপগী থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না জপান-ইন্দিয়া ইন্সতিত্যুৎ ফোর মেনুফেকচরিং অমসুং জপান এন্দো কোর্সশিংগী মায়পাকপশিং অদুদা য়ুম্ফম ওইদুনা থবক পায়খৎনবা মখোয়গী অপুনবা ৱারেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি। মখোয়না ২০১৬তা হৌখিবা অদুদগী হৌদুনা জপানগী মেনুফেকচরিং অমসুং মেনেজমেন্ত স্কিলশিংদা হৈথোই-শিংথোইবা মীওই ৩০,০০০গী তেলেন্ত পাইপলাইন অমা শেমখ্রে। লৈবাক অনিগী মরক্তা হেনগৎলক্লিবা তুরিস্ত ফ্লোগী মতুং ইন্না ভারত অমসুং জপানগী মীয়ামগী মরক্তা অমনা অমগী লৈবাক অমসুং চৎনবী থিদোকপদা থৱায় য়াওবা হেনগৎলক্লিবা অদু প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না হরাওবা ফোংদোকখি। মখোয়না "কনেক্তিং হিমালয়স ৱিথ মাউন্ত ফুজি " হায়বা থিমগী মখাদা ইন্দিয়া-জাপান তুরিজম এক্সচেঞ্জ চহি (এপ্রিল ২০২৩-মার্চ ২০২৫) মায় পাক্না পাংথোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। লৈবাক অনিগী মরক্তা চহি চা কয়াদগী লৈরক্লবা সিভিলাইজেস্নেল লিঙ্কশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা লুচিংবশিংনা হীরম অসিদা তুরিজম এক্সচেঞ্জশিং প্রমোৎ তৌনবা য়ানখি।
লৈবাক অনিগী মরক্তা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মতাংদা খুৎয়েক পীনখিবা অহানবা এম.ও.য়ু.গী চহি ৪০শুবা মপোক কুমওন লাকপদা ২০২৫ অসি ইন্দিয়া-জাপান ইয়ার ওফ সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোবেসন এক্সচেঞ্জ ওইনা পাংথোক্লিবা অসিদা প্রধান মন্ত্রী অনিনা হরাওবা ফোংদোকখি। মখোয়না একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা পুন্না থিজিন হুমজিনবগী থবকশিং, লৈবাক অনিগী সাইন্তিস্তশিং অমসুং রিসর্চরশিংগী এক্সচেঞ্জ ভিজিৎশিং, অমসুং লোতস প্রোগ্রাম অমসুং সাকুরা সাইন্স এক্সচেঞ্জ প্রোগ্রামগা খুৎশম্নদুনা জপানগী কম্পনীশিংদা ইন্তর্নশিপগী খুদোংচাবশিং পীদুনা ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াগী মরক্তা নৌনা হৌদোকখিবা কোলাবোরেসনশিংবু তরাম্না ওকখি। প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্চ ওর্গনাইজেসন অমসুং জপান এরোস্পেস এক্সপ্লোরেসন এজেন্সীগী মরক্তা লুনর পোলর এক্সপ্লোরেসন (এল.য়ু.পি.ই.এক্স.) মিসনদা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিদা অপেনবা ফোংদোকখি। কে.ই.কে., সুকুবাদা ইন্দিয়ন বিমলাইনগী মতাংদা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং চহি তরুক্কী ওইনা নৌনা শাংদোকখিবা অদু মখোয়না তরাম্না ওকখি। প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ২০২৫গী জুন ৫দা পাংথোকখিবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী কোওপরেসনগী ১১শুবা জোইন্ত কম্মিতী মীফমদা মরুওইনা ক্বান্তম তেক্নোলোজী, ক্লিন তেক্নোলোজী, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত, বাইওতেক্নোলোজী অমসুং জিওস্পেসিএল তেক্নোলোজীগুম্বা অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা লমশিংদা খুমাং চাউশিল্লকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
লৈবাক অনিগী মরক্তা শেন্মিৎলোন অমসুং পিপল-তু-পিপলগী মরী হেন্না চেৎশিলহনবদা রিজনেল লিঙ্কেজনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি হায়বা খঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীশিংনা হন্দক্তা অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তোইমা, তামিল নাদু অমসুং ইহাইম, উত্তর প্রদেশ অমসুং য়ামানাশি, গুজরাত অমসুং শিজৌকাগী মরক্তা স্তেত-প্রিফেকচর পার্তনরশিপশিং, অমসুং ভারতকা লোয়ননা বিজিনেস একচেঞ্জ প্রমোৎ তৌনবগীদমক কানসাই কোওর্দিনেসন মীফম, কানসাইগী লমদা রিজনেল পার্তনরশিপ অমা লিংখৎপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ইশিবাবু জপানগী ওসাকা, কানসাইদা চত্থরিবা এক্সপো ২০২৫গীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। এক্সপো অসিদা ভারতনা শরুক য়াবদা জপানগী মতেং ফংখিবা অদুসু থাগৎপা ফোংদোকখি। মসিনা হৌখিবা থাশিংদা স্তেত-প্রিফেকচর পার্তনরশিপশিংদা চাউনা ইনোৎ পীরি। প্রধান মন্ত্রী ইশিবানা য়োকোহামাদা পাংথোক্কদৌরিবা গ্রীন এক্স এক্সপো ২০২৭দা ভারতনা শরুক য়াগদৌরিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
মালেমগী ওইরিবা ফীভম অসি য়েংলগা প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না আইনগী কাংলোনদা য়ুম্ফম ওইবা মালেমগী ওইবা কাংলোন ঙাক্না চৎনবা ৱারেপ লৌখি অমসুং শান্তি লৈবা, চাউখৎপা অমসুং রেসিলিয়েন্ত ওইবা ফ্রী অমসুং ওপন ইন্দো-পেসিফিক অমগীদমক মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না রিজন অসিগী ইকনোমিক দিবেলপমেন্ত অমসুং চাউখৎপদা মখোয়না চাউনা মতেং পাংনবা অমুক হন্না ফোংদোকখি। ওস্ত্রেলিয়া, ভারত, জপান অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী মরক্তা ক্বাদগুম্বা মল্তিলেতরেল ফ্রেমৱার্কশিংগী খুত্থাংদা লমদম অসিদা শান্তি, তংদু লৈতাবা অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা ৱাখল মান্নবা লৈবাকশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবা মখোয়না মখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোকখি। হীরম অসিগী মতাংদা, মখোয়না ক্বাদ অসি মরুওইবা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা রিজনেল গ্রুপিং অমদা ওন্থোকপবু তরাম্না ওকখি অমসুং চহি অসিগী অরোইবা শরুক্তা ভারতনা য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোক্কদৌরিবা মথংগী ক্বাদ লিদর্স সম্মিৎকীদমক অপেনবা ফোংদোকখি।
ইস্ত চাইনা সী অমসুং সাউথ চাইনা সীদা ওইরিবা ফীভম অসিদা প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না নুংনাংবা ফোংদোক্নখি। মখোয়না সেক্যুরিতী অমসুং নেভিগেসন অমসুং ওভরফ্লাইৎকী সেফতী অমসুং ফ্রীদমদা খুদোংথিবা ওইহল্লিবা থৌওং অমসুং ফোর্স নত্ত্রগা নমফুদা স্তেতস ক্বো হোংদোক্নবা হোৎনবা অমহেক্তবু মখোয়না অকনবা মওংদা য়ানীংদবা ফোঙদোকখি। মখোয়না ৱারোইশিন পুরক্নবা ৱাফমশিংগী মিলিতরাইজেসন তৌরকপদা মখোয়গী অকিবা ফোংদোক্নখি। মেরিতাইমগী ৱাথোকশিং অসি শান্তি ওইনা অমসুং ইন্তরনেস্নেল লো, মরু ওইনা য়ু.এন. কনভেন্সন ওন দি লো ওফ সী (য়ু.এন.সি.এল.ও.এস.) গী মতুং ইন্না লোইশিন্নবা মখোয়না অমুক হন্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না নোর্থ কোরিয়াগী বেলিস্তিক মিসাইল তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা লোঞ্চশিং দিস্তেবিলাইজ তৌবা অমসুং য়ু.এন.সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী রিজোলুসন কয়া থুগাইদুনা ন্যুক্লিয়র খুৎলায় পায়খৎনবা মখা তানা হোৎনরিবা অদু য়ানিংদবা ফোংদোকখি। মখোয়না মরী লৈনবা য়ু.এন.এস.সি.আর.শিং অদুগী মতুং ইন্না নোর্থ কোরিয়াবু মপুং ফানা ন্যুক্লিয়রাইজ তৌনবা মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি অমসুং য়ু.এন.এস.সি.আর.শিং অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স চার্তরগী মখাদা লৈবা মখোয়গী থৌদাং পুম্নমক ঙাক্না চৎনবা নোর্থ কোরিয়াদা তকশিনখি। মখোয়না কোরিয়ন পেনিন্সুলাদা শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবা হেনগৎহন্নবগীদমক্তা নোর্থ কোরিয়াবু দাইলোগ তৌনবা হায়খি। মখোয়না রিজন অসিদা অমসুং মসিগী ৱাংমদা ন্যুক্লিয়র অমসুং মিসাইল তেক্নোলোজীশিং নোর্থ কোরিয়াদা অমসুং মদুদগী শন্দোরকপগী মতাংদা লেপ্তনা লৈরক্লিবা অৱাবা অদু কোকহন্নবগী মরুওইবা অদুদা অকনবা ৱাফম থমখি। মখোয়না য়ু.এন.এস.সি.আর.শিংগী মখাদা নোর্দ কোরিয়াদা খুৎলায় অমসুং মরী লৈনবা পোৎলমশিং ত্রান্সফর তৌবা নত্ত্রগা নোর্দ কোরিয়াদগী প্রোক্যুর তৌবদা অথিংবা য়াওনা অসি ইন্তর্নেস্নেল ওবলিগেসনশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা য়ু.এন.এম.গী মেম্বর স্তেত পুম্নমকপু তকশিনখি। মখোয়না পন্দুনা লৈখিবশিংগী ইসু অসি অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা তঙাইফদবা অদু অমুক্কা হন্না ফোংদোকখি।
মন্ত্রী অনিমক্না তেরোরিজম অমসুং ক্রোস-বোর্দর তেরোরিজম য়াওনা মওং পুম্নমক্তা হিংসাগী ওইবা এক্সত্রিমিজমবু অকনবা মওংদা নিন্দা তৌখি। মখোয়না এপ্রিল ২২, ২০২৫দা জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী পহলগামদা চৎথখিবা তেরোরিস্ত এতেক অদু অকনবা মওংদা য়ানিংদবা ফোংদোকখি অমসুং জুলাই ২৯দা রিজস্তেন্স ফ্রন্ত (তি.আর.এফ.) গী মতাংদা পনখিবা য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিল মোনিতরিং তীমগী রিপোর্ত অদু খঙখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মখা তানা হায়খি মদুদি এতেক অদুগী থৌদাংদি তি.আর.এফ.না লৌখি। প্রধান মন্ত্রী ইশিবানা মসি খঙজিনখি। মখোয়না হায়খি মদুদি থৌওং অসিবু পাংথোক্লিবশিং, থৌরাং তৌরিবশিং, অমসুং শেল থাদরিবশিং অসি অথুবা মতমদা ৱায়েল-পথাপকী মমাংদা পুখৎকদবনি। অল কাইদা, আই.এস.আই.এস./দাইশ, লশকর-ই-তাইবা (এল.ই.তি.), জাইশ-ই-মোহমদ (জে.ই.এম.) অমসুং মখোয়গী প্রোক্সিশিং য়াওনা য়ু.এন. লিস্ততা য়াওরিবা তেরোরিস্ত গ্রুপশিং অমসুং এন্তিতীশিংগী মায়োক্তা পুন্না থবক পায়খৎনবা অমসুং তেরোরিস্তশিংগী সেফ হেভনশিং মুত্থৎনবা, তেরোরিস্ত ফাইনান্সিং চেনেলশিং অমসুং ত্রান্সনেস্নেল ক্রাইমগা মরী লৈনবশিং মুত্থৎনবা অমসুং তেরোরিস্তশিংগী ঙমখৈ লান্না চত্থোক চৎশিন তৌবা থিংনবা ৱারেপ লৌনবা মখোয়না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ফ্রী এন্দ ওপন ইন্দো-পেসিফিক (এফ.ও.আই.পি.) অমসুং ইন্দো-পেসিফিক ওসিনস (আই.পি.ও.আই.) মখোয়না আসিয়ানগী অপুনবা অমসুং সেন্ত্রেলিতী মপাঙ্গল কনবা অমসুং "ইন্দো-পেসিফিক (এ.ও.আই.পি.) গী মতাংদা আসিয়ানগী মীৎয়েং"দা অচেৎপা মতেং পাংনবা অমুক হন্না ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ম্যান্মারদা অৱাবা হেনগৎলকপা অমসুং মসিনা লমদম অসিগী সেক্যুরিতীদা, মীওই কয়া মফম হোংদোক হোংজিন তৌরকপা অমসুং ত্রান্সনেস্নেল ক্রাইম হেনগৎলকপদা অৱাবা ফোংদোক্নখি। মখোয়না শরুক য়ারিবা পুম্নমকপু হিংসাগী থৌওং খুদিংমক অথুবা মতমদা থিংনবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না অথুবা মতমদা পাংথোক্কদৌরিবা মীখলগী থৌরাং অমসুং ইমর্জেন্সী স্তেৎ লোইশিনবগী হন্দক্তা লাউথোকখিবা অদু পনখি। প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কী মরক্তা ইনক্লুসিব দাইলোগ অমসুং ফ্রী অমসুং ফেয়র ইলেক্সন পাংথোকপা য়াহন্নবা দেমোক্রেসীগী লম্বীদা হল্লক্নবা অকনবা ৱাফম থমখি। মখোয়না আসিয়নগী হোৎনরিবশিংদা মখোয়গী অকনবা মতেং পাংনবা অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না ক্রাইসিস অসিগী ইন্তিগ্রেতিব, তুংকোইনা চৎনবা য়াবা অমসুং শান্তি ওইনা ৱারোইশিন পুরক্নবা পোইন্ত মঙাগী কন্সসেন্স অসি মপুং ফানা অমসুং ইফেক্তিব ওইনা থবক ওইনা পাংথোক্নবা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না ভারত অমসুং জপানগী মরক্তা অফ্রিকা য়াওনা ইন্দো-পেসিফিক লমদমদা পুন্না চৎমিন্নরিবা প্রোজেক্তশিংগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না অফ্রিকাদা ত্রেদ অমসুং ইনভেস্তমেন্তকীদমক ইন্দস্ত্রীএল হব অমা লিংখৎনবা ভারত্তা ইন্দস্ত্রীএল কন্সেন্ত্রেসন প্রমোৎ তৌনবা পান্দম থম্লিবা আফ্রিকাদা সস্তেনেবল ইকনোমিক দিবেলপমেন্তকীদমক জপান-ইন্দিয়া কোওপরেসন ইনিসিএতিব হৌদোকপবু তরাম্না ওকখি। মখোয়না ৯শুবা তোকিও ইন্তর্নেস্নেল কনফরেন্স ওন আফ্রিকান দিবেলপমেন্ত (তি.আই.সি.এ.দি.৯) মায়পাক্না পাংথোকখিববু তরাম্না ওকখি অমসুং ভারত মহাসাগর লমদম অমসুং আফ্রিকাদ কনেক্তিবিতী অমসুং ভেল্যু চেনশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মরুওইবা পোতেন্সিএলগী মতাংদা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নখি। মসিগী মতাংদা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা তি.আই.সি.এ.দি.৯দা প্রধান মন্ত্রী ইশিবানা লাউথোকখিবা ইন্দিয়ন ওসিন-অফ্রিকাগী ইকনোমিক রিজন ইনিসিএতিবপু থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না য়ানখি মদুদি জপান, ভারত অমসুং লমদম অসিদা লৈরিবা অতোপ্পা লৈবাকশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা চাউখৎপা পুরকপা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রী অনিনা য়ুনাইতেদ নেসন্সকী চার্তর য়াওনা অন্তর্জাতিগী আইনগী মতুং ইন্না য়ুক্রেনদা অচুম্বা অমসুং মতম শাংনা লৈগদবা শান্তি অমা পুরকপদা মতেং পাংগনি হায়না ফোংদোকখি। মখোয়না অচুম্বা অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা শান্তি অমা ফংনবগীদমক তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংনা চত্থরিবা দিপ্লোমেতিক ইসুশিংবু তরাম্না ওকখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না মিদল ইস্ততা শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবা ঙম্নবগীদমক মখোয়গী ফিরেপ অমুক হন্না ফোংদোকখি। মখোয়না মরী লৈনবা নাকল পুম্নমকপু মপাঙ্গল কনবা, সিভিলিয়ানশিং ঙাক-শেনবা, ইন্তর্নেস্নেল লো ঙাকপা অমসুং ফিভম অসি হেন্না শোকহনবা অমসুং রিজনেল তংদু লৈতাবা লৈতনা থবক তৌদনবা হায়খি। মখোয়না ইজরেল অমসুং ইরানগী মরক্তা থিংজিনবা থম্বা অদু তরাম্না ওকখি অমসুং থিংজিনবা থম্বা অদু ঙাক্না চৎপা অমসুং ইরানগী ন্যুক্লিয়র ইসু অদু দাইলোগকী থোংদা লোইশিন্নবগী মরুওইবা অদু ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না গাজাদা লৈরিবা হ্যুমেনিতরিয়ন ফিভমদা অৱাবা ফোংদোক্নখি। মখোয়না ফাজিন্দুনা থম্মিবা হোস্তেজ পুম্নমক থাদোক্নবা অমসুং অথুবা মতমদা অমসুং তুং কোইনা সিসফায়র তৌনবা, অমসুং হ্যুমেনিতরিগী ফৎচিল্লক্ত্রিবা ফিভম অসিগী ৱারোইশিন পুরক্নবা মরি লৈনবা নাকলশিংগী মরক্তা য়ানবা পুরকপগী মরুওইবা অদু অকনবা মওংদা ফোংদোকখি। হীরম অসিগী মতাংদা, মখোয়না লমদম অসিদা শান্তি পুরক্নবা হোৎনরিবা তোঙান তোঙানবা লৈবাকশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং তরাম্না ওকখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না হৌজিক লৈরিবা জিওপোলিতিকেল রিয়েলিতিশিং অসি হেন্না ফবা মওংদা উৎনবগীদমক পর্মিনেন্ত অমসুং নন-পর্মিনেন্ত কেতগোরী অনিমক পাকথোক চাউথোকহনবগা লোয়ননা য়ু.এন.সেক্যুরিতী কাউন্সিল (য়ু.এন.এস.সি.) গী অথুবা মতমদা রিফোর্ম তৌনবগীদমক পুন্না থবক তৌমিন্ননবা ৱারেপ লৌখি। মখোয়না য়ু.এন.এস.সি.গী রিফোর্মশিং, মরুওইনা লেপ্পা মতমগী মনুংদা কংক্রিৎ ওইবা মহৈ অমা ফংনবগী অপুনবা পান্দমগা লোয়ননা ইন্তর-গবর্নমেন্তেল নেগোসিএসন ফ্রেমৱার্ককী মখাদা তেক্সত-বেজ নেগোসিয়েসনশিং হৌদোক্তুনা খোংজেল য়াংশিনবা মখোয়গী ফিরেপ অদু ফোংদোকখি। মখোয়না রিফোর্ম তৌরবা য়ু.এন.এস.সি.দা পর্মেনেন্ত সিৎ অমগীদমক অমনা অমগী কেন্দিদেচরদা অমনা অমগী মতেং পাংনবা ফোংদোকখি। মখোয়না হোংলক্লিবা মালেম অসিদা গ্লোবেল গবর্নান্সতা মতেং পাংলিবা য়ু.এন.গী ইফিসিএন্সী অমসুং ইফেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা য়ু.এন.গী রিফোর্মগী তঙাইফদবা অদুসু পনখি।
সেক্তর কয়াদা ভারত-জপানগী মতেং পীনবা হেনগৎহন্নবা চহিগী ওইবা সম্মিৎ মেকানিজমগী মরুওইবা অদু প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না অমুক হন্না ফোংদোকখি। ১৫শুবা চহিগী মীফম অসিনা ২০১৪দগী হৌদুনা ভারত-জাপান স্পেসিএল স্ত্রেতেজিক এন্দ গ্লোবেল পার্তনরশিপতা খুমাং চাউশিল্লকপগী খন্ন-নৈনবদা মতেং পাংখি অমসুং ঐখোয়গী মথংগী চারোন-শুরোন অমসুং মসিগী মথক্তা কান্নবা ফংহন্নবা মখা তানা তেংবাং পীনবগী ফ্রেমৱার্ক অমা শেমখি। ২০২৭তা ভারত-জপান দিপ্লোমেতিক রিলেসনশিপকী ৭৫শুবা চহিগী থৌরম পাংথোক্নবা লৈবাক অনিমক্না পুন্না হোৎনরি। থৌরম অসি মতিক চাবা মওংদা পাংথোক্কনি। মসিগী মতাংদা লুচিংবা অনিমক্না ৱাখল্লোনশিং, আইদিয়া অমসুং পোলিসীগী রিকমেন্দেসনশিংগী মচং ওইবা ইনপুৎশিং, অমসুং লৈবাক অনিগী স্তেকহোল্দরশিংগী মরক্তা বিজিনেস, ইন্তলেকচুএল, সাইন্স অমসুং কলচরগী তোঙান তোঙানবা লমশিংদা ম্যুচেল কোলাবোরেসনশিং থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী ইশিবাবু মহাক্কী জপান খোংচৎ মনুংদা মহাক অমসুং মহাক্কী মীহুৎ কাংবুগী মেম্বরশিংদা উৎখিবা মীনুংশি অমসুং মীয়োক মীচান ফবা মতৌবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী ইশিবাবু চহি অসিগী অরোইবা শরুক্তা পাংথোক্কদৌরিবা ক্বাদ লিদরশিংগী সম্মিৎকী থৌরমদা ভারত লাক্নবা কৌখি। প্রধান মন্ত্রী ইশিবানা চেবাও অদু হরাও তয়াম্বগা লোয়ননা লৌশিনখি। খোঙচৎ অসিনা ভারত অমসুং জপানগী মরক্তা মতম শাংনা লৈরক্লবা মরুপ মপাং ওইবগী য়ুম্ফম ওইরিবা, মরী লৈনরিবা সিভিলাইজেস্নেল লিঙ্কশিং, মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অমসুং মান্নবা দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং অদু অমুক হন্না পনখি।

Prime Minister's Office
15th India-Japan Annual Summit Joint Statement: Partnership for Security and Prosperity of our Next Generation
29 AUG 2025 7:06PM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of Japan H.E. Mr. Ishiba Shigeru, the Prime Minister of India Shri Narendra Modi paid an Official Working Visit to Japan on 29-30 August 2025 for the 15th India-Japan Annual Summit. Prime Minister Modi was received by Prime Minister Ishiba at the Prime Minister’s Office (Kantei) on the evening of 29 August 2025 where he received a ceremonial guard of honour. The two Prime Ministers held the delegation-level talks during which they recalled the longstanding friendship between India and Japan that is rooted in civilizational ties, shared values and interests, common strategic outlook and mutual respect for each other. The two Prime Ministers appreciated the significant strides made by the India-Japan partnership over the last decade and held constructive discussion on ways to strengthen the strategic and forward-looking partnership for achieving mutual security and prosperity in the coming decades.
The two Prime Ministers welcomed the sustained high-level exchanges, and ministerial and parliamentary engagements between both sides which reflect mutual trust and depth of relationship. The partnership has significantly expanded over the past decade into wide-ranging areas such as security, defense, trade, investment, commerce, science and technology, skills and mobility, and cultural and people-to-people links. The two Prime Ministers appreciated that India and Japan have more than seventy dialogue mechanisms and working groups across sectors which lead to intense engagement and collaboration between myriad ministries, agencies and departments.
The two Prime Ministers came to a common understanding that the India-Japan partnership stands at an important juncture and that it is imperative to develop a mutually complementary relationship by building upon our accomplishments and to leverage our respective strengths as well as excellent ties to pursue security and prosperity for the next generations. They resolved to continue working closely with each other to realize shared objectives and further advance the Special Strategic and Global Partnership. Towards this end, the two Prime Ministers made a series of announcements focusing on three priority areas: bolstering our defense and security cooperation, reinforcing our economic partnership and deepening our people-to-people exchanges. They welcomed the signing of important documents in key sectors, including clean energy, critical minerals, digital partnership, space, science and technology, cultural exchanges and diplomatic training. The leaders adopted:
(i) a Joint Vision for the Next Decade, which lays out whole-of-nation lines of efforts to steer the partnership in eight pillars such as economy, economic security, mobility, environment, technology and innovation, health, people-to-people ties and state-prefecture engagement;
(ii) a Joint Declaration on Security Cooperation, which elevates our defense and security ties to the next level, taking into account the contemporary geopolitical realities and security configurations in the region; and
(iii) an Action Plan for India-Japan Human Resource Exchange and Cooperation, which lays out a roadmap for talent mobility and deepening people-to-people ties through exchanges of more than 500,000 personnel in five years, including 50,000 skilled personnel and potential talents from India to Japan.
The two Prime Ministers also announced India-Japan Economic Security Initiative to provide momentum for bilateral cooperation in the field of economic security including securing and strengthening supply chains in critical goods and sectors and accelerating cooperation in critical and emerging technologies, with heightened priority on telecommunications, pharmaceuticals, critical minerals, semiconductors and clean energy. They appreciated the launch of the Dialogue on Economic Security, including Strategic Trade and Technology in November 2024. The two Prime Ministers tasked their Foreign Ministries to accelerate policy level exchanges on economic security with a view to identifying concrete outcomes and projects in strategic sectors, in tandem with industry and academia. In this context, both sides consent to work towards further protecting high technology trade while mutually easing export control challenges. Both sides issued an Economic Security Factsheet outlining certain ongoing collaboration in strategic sectors. The two Prime Ministers welcomed initiatives to promote business-to-business cooperation in the field of economic security to encourage Indian and Japanese companies towards supply chain diversification and resilience. They welcomed the signing of a Memorandum of Cooperation in the Field of Mineral Resources between the two sides to promote cooperation in the area of critical minerals with the intention of expansion of business opportunities.
The two Prime Ministers expressed satisfaction at the progress made under the India-Japan Digital Partnership, which promotes joint collaboration in emerging technologies through digital talent exchange, research and development, startups, and corporate partnerships. They welcomed the India-Japan Digital Partnership 2.0, which will elevate cooperation to the next stage of the digital revolution. The two Prime Ministers also announced the launch of a Japan-India AI Cooperation Initiative, which is aimed at deepening bilateral and multilateral cooperation on artificial intelligence including Large Language Models (LLMs), establishing platforms for exchange between industry and academia, supporting joint research projects, and facilitating the development and operations of data centers in India. Prime Minister Modi extended an invitation to Prime Minister Ishiba to attend the AI Impact Summit, which will be hosted by India on 19-20 February 2026. Furthermore, the two Prime Ministers emphasized the importance of support for startups and concurred in promoting activities of startups of both countries in India including through the Japan-India Startup Support Initiative (JISSI).
The two Prime Ministers expressed deep satisfaction that defense and maritime security cooperation between India and Japan is on an upward trajectory. They welcomed the holding of the third 2+2 meeting of their Foreign and Defence Ministers in August 2024 in New Delhi and instructed their Ministers to hold the fourth round in Tokyo at an early date. They expressed their satisfaction at the exchanges between the services since the last Summit in March 2022. They welcomed Japan Maritime Self Defense Force’s (JMSDF) participation in MILAN exercise, a multi-lateral exercise hosted by India, as well as the participation of the Japanese team in exercise Tarang Shakti, the first multilateral exercise hosted by the Indian Air Force. They also welcomed the conduct of the inaugural edition of the bilateral fighter exercise 'Veer Guardian 2023' between the Japan Air Self Defense Force (JASDF) and the Indian Air Force (IAF) and conduct of the bilateral exercises of all the three services in one calendar year for the first time in 2023. They acknowledged ongoing collaboration in the area of Defence Equipment and Technology Cooperation and directed the relevant authorities of the two sides to expedite efforts to materialize the concrete outcomes through the ongoing collaboration at the earliest while also identifying specific areas for the future to effectively support both sides’ operational approaches.
Acknowledging the significance of economic cooperation as a key pillar of the Special Strategic and Global Partnership, the two Prime Ministers welcomed the progress made towards the target of 5 trillion Yen in public and private investment and financing in five years from Japan to India since 2022. Noting the steps taken by India to improve the business environment for Japanese investors in India, as well as other measures to boost economic growth and improve ease of doing business, the two Prime Ministers set a new target of 10 trillion Yen in private investment in India from Japan. Prime Minister Ishiba recognized the immense potential for Japanese companies to deepen their supply chains in India, and requested the Indian side to continue with its regulatory and other reforms to meet this objective. Prime Minister Modi recognized the contribution of Japanese companies and institutions in creating employment opportunities and fostering growth and innovation in India. He recalled his intent to carry out additional regulatory and other reforms to facilitate investment into India and invited more Japanese businesses to avail of these. They endorsed bilateral efforts to support Japan Industrial Townships (JITs) and strengthen cooperation in logistics, textiles, food processing, agriculture, automotives, industrial capital goods and micro, small and medium enterprises (MSMEs) under the India-Japan Industrial Competitiveness Partnership (IJICP). The two Prime Ministers recognised the need to enhance and diversify bilateral trade including by accelerating further review of the implementation of Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) to make it more forward-looking.
The two Prime Ministers noted with satisfaction Japan’s development cooperation support to India over the past decades, which has significantly contributed to India’s economic and social development as well as peace and stability in the region. They reaffirmed their continued commitment to the development of India’s North Eastern Region, which has led and will lead to economic prosperity of the region at large. They renewed their intention to further strengthen their endeavours to enhance hard, soft and people-to-people connectivity and thus, unleash the great potential of this region through the Act East Forum (AEF) in close cooperation with regional partners.
The Prime Ministers noted the importance of the Mumbai-Ahmedabad High Speed Rail as a flagship project between India and Japan. They concurred to work towards the commencement of operations at the earliest and cooperate on the introduction of the latest Japanese Shinkansen technology in India. The Indian side appreciates Japan’s offer to introduce, in the early 2030s, the E10 series of the Shinkansen that runs on the Japanese signalling system. To this end, it was concurred to immediately commence work necessary for early installation of the signalling, including the Japanese system, as well as for the introduction of the General Inspection Train (GIT) and one set of E5 series Shinkansen rolling stock.
Acknowledging the importance of simultaneously ensuring energy security, promoting sustainable economic growth, and addressing climate change, the two Prime Ministers, based on the Clean Energy Partnership launched in 2022 and with the aim of further strengthening bilateral energy cooperation, reaffirmed their shared recognition that there is no single pathway to achieving a net-zero economy, but rather various pathways that reflect each country’s national circumstances. In this regard, they welcomed the signing of the Memorandum of Cooperation on the Joint Crediting Mechanism (JCM) and the Joint Declaration of Intent on Clean Hydrogen and Ammonia.
In the field of people-to-people connections, the two Prime Ministers reaffirmed their resolve to tap into economically beneficial complementarities in their endowment of human resource towards a new wave of people-to-people exchanges. They welcomed the opening of the Indian Consulate in Fukuoka that will deepen the links between the Kyushu region of Japan with India. They appreciated the progress made in Japanese language education in India through the Nihongo Partners programme and the 360-hour Teachers’ Training Course. The two Prime Ministers reaffirmed their shared resolve to build upon the achievements of the Japan-India Institutes for Manufacturing and Japanese Endowed Courses, that, since their inception in 2016, have created a talent pipeline of 30,000 people adept at Japanese manufacturing and managerial skills. The two Prime Ministers noted with satisfaction the growing interest among the people of India and Japan to discover each others’ country and culture, as reflected through the increasing tourist flows between the two countries. They appreciated the successful celebrations of the India-Japan Tourism Exchange Year (April 2023-March 2025) under the theme of "Connecting Himalayas with Mount Fuji”. Drawing on centuries-old civilizational linkages between the two countries, the leaders concurred to promote tourism exchanges in this field.
The two Prime Ministers noted with pleasure that the year 2025 is being celebrated as the India-Japan Year of Science, Technology and Innovation Exchange, marking the 40th anniversary of the first MoU on science and technology signed between the two countries. They welcomed the joint research collaborations between academic institutions, exchange visits of scientists and researchers of the two countries, and the newly launched industry-academia collaborations through the provision of internship opportunities in Japanese companies, in collaboration with the LOTUS Programme, and Sakura Science Exchange Program. The two Prime Ministers noted with satisfaction the progress made in the Lunar Polar Exploration (LUPEX) Mission between the Indian Space Research Organization and the Japan Aerospace Exploration Agency. They welcomed the recent extension of the Memorandum of Understanding on the Indian Beamline at KEK, Tsukuba for another six years. The two Prime Ministers appreciated the progress in the 11th Joint Committee Meeting on Science and Technology Cooperation held on 5 June 2025- particularly in the fields of new and emerging areas such as quantum technology, clean technology, disaster management, biotechnology and geospatial technologies.
Recognising that regional linkages play an important role in deepening economic and people-to-people connections between the two countries, the Prime Ministers welcomed the State-Prefecture partnerships established recently between Andhra Pradesh and Toyama, Tamil Nadu and Ehime, Uttar Pradesh and Yamanashi, Gujarat and Shizuoka, as well as the Kansai Coordination Meeting for Promotion of Business Exchange with India, the regional partnership in Kansai area. Prime Minister Modi congratulated Prime Minister Ishiba on the ongoing Expo 2025 Osaka, Kansai, Japan and appreciated Japan’s support for India’s active participation in the Expo, which has also given tremendous momentum to state-prefecture partnerships in recent months. Prime Minister Ishiba welcomed India's participation in the GREEN x EXPO 2027 to be held in Yokohama.
The two Prime Ministers, taking into account the prevailing global situation, resolved to uphold the international order based on the rule of law and reaffirmed their steadfast commitment to a free and open Indo-Pacific that is peaceful, prosperous and resilient. They reiterated their strong support for the region’s economic development and prosperity by delivering tangible benefits through practical projects. They also reiterated their commitment to advancing cooperation among like-minded countries through multilateral frameworks such as Quad between Australia, India, Japan and the United States, to promote peace, stability, and prosperity in the region. In this regard, they welcomed the evolution of the Quad into a vital and enduring regional grouping, and looked forward to the next Quad Leaders’ Summit hosted by India later this year.
The two Prime Ministers expressed serious concern over the situation in the East China Sea and the South China Sea. They reiterated their strong opposition to any unilateral actions that endanger the safety as well as freedom of navigation and overflight, and attempt to change the status quo by force or coercion. They shared their serious concern over the militarization of disputed features. They reaffirmed that maritime disputes must be resolved peacefully and in accordance with international law, in particular the UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS).
The two Prime Ministers condemned North Korea’s destabilizing launches using ballistic missile technology and its continued pursuit of nuclear weapons in violation of multiple UN Security Council resolutions (UNSCRs). They reaffirmed their commitment to the complete denuclearization of North Korea in accordance with relevant UNSCRs, and urged North Korea to abide by all its obligations under the United Nations Charter and the UNSCRs. They called on North Korea to return to dialogue to promote peace and stability in the Korean peninsula. They stressed the importance of addressing continued concern regarding proliferation of nuclear and missile technologies to and from North Korea in the region and beyond. They urged all UN Member States to abide by their international obligations under the UNSCRs to implement sanctions, including the prohibition on the transfer to North Korea or procurement from North Korea of all arms and related materiel. They reconfirmed the necessity of immediate resolution of the abductions issue.
The two Prime Ministers unequivocally and strongly condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. They condemned in the strongest terms the terrorist attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir on 22 April 2025, and took note of the United Nations Security Council Monitoring Team Report of 29 July mentioning The Resistance Front (TRF). Prime Minister Modi further explained that the TRF had claimed responsibility for the attack. Prime Minister Ishiba noted this with concern. They called for the perpetrators, organizers, and financiers of this reprehensible act to be brought to justice without any delay. They also called for concerted actions against all UN-listed terrorist groups and entities including Al Qaeda, ISIS/Daesh, Lashkar-e-Tayyiba (LeT), Jaish-e-Mohammad (JeM) and their proxies, and to take resolute actions to root out terrorists’ safe havens, eliminate terrorist financing channels and its nexus with transnational crime, and halt cross-border movement of terrorists.
The two Prime Ministers welcomed the close cooperation between a Free and Open Indo-Pacific (FOIP) and Indo-Pacific Oceans’ Initiative (IPOI). They reiterated their strong support for ASEAN’s unity and centrality and their unwavering support for the "ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP)”.
The two Prime Ministers remain deeply concerned by the worsening crisis in Myanmar and its impact on the regional security, displacement of people and the increase in transnational crimes. They called on all parties to immediately cease all acts of violence. The two Prime Ministers noted the recent announcement of ending the state of emergency and plans for holding an election. The two Prime Ministers strongly urged a return to the path of democracy that allows for inclusive dialogue among all stakeholders and free and fair elections, and urged the release of those who are detained. They reaffirmed their strong support for ASEAN’s efforts, including calling for the full and effective implementation of the Five Point Consensus in seeking an inclusive, durable, and peaceful resolution to the crisis.
The two Prime Ministers reaffirmed the importance of collaborative projects between India and Japan in the Indo-Pacific region including Africa. They welcomed the launch of the Japan-India Cooperation Initiative for Sustainable Economic Development in Africa aimed at promoting industrial concentration in India to establish an industrial hub for trade and investment with Africa. They also welcomed the successful convening of the 9th Tokyo International Conference on African Development (TICAD9) and shared views on the significant potential for strengthening connectivity and value chains in the Indian Ocean Region and Africa. In this context, Prime Minister Modi appreciated the Economic Region Initiative of Indian Ocean-Africa which was announced by Prime Minister Ishiba at TICAD 9. They concurred that collaboration among Japan, India and other countries in the region could bring prosperity to all stakeholders.
The two Prime Ministers expressed support for a just and lasting peace in Ukraine in accordance with international law, including the UN Charter. They also welcomed the ongoing diplomatic efforts by various countries to achieve a just and lasting peace.
The two Prime Ministers reiterated their commitment to peace and stability in the Middle East, calling on all parties concerned to show restraint, protect civilians, comply with international law, and refrain from taking actions that could further escalate the situation and compromise regional stability. They welcomed the ceasefire between Israel and Iran and stressed the importance of maintaining the ceasefire as well as resolving Iran’s nuclear issue through dialogue. The two Prime Ministers expressed grave concern over the humanitarian situation in Gaza. They strongly stressed the importance of reaching an agreement among the parties concerned regarding the release of all hostages and the immediate and sustainable ceasefire, as well as addressing the deteriorating humanitarian situation. In this regard, they welcomed ongoing efforts being made by various countries desirous of bringing peace to the region.
The two Prime Ministers resolved to continue to work closely together for an urgent reform of the UN Security Council (UNSC) including through the expansion of both permanent and non-permanent categories to better reflect the current geopolitical realities. They expressed their determination to accelerate UNSC reforms, particularly through the commencement of text-based negotiations under the Inter-Governmental Negotiations framework with an overall objective to achieve concrete outcomes in a fixed time-frame. They expressed their mutual support for each other’s candidature for a permanent seat in a reformed UNSC. They also underscored the need for UN reform to increase the efficiency and effectiveness of the UN that contributes to global governance in a changing world.
The two Prime Ministers reaffirmed the importance of the Annual Summit mechanism to progress India-Japan cooperation across a range of sectors. The 15th Annual Summit helped take stock of the progress made in India-Japan Special Strategic and Global Partnership since 2014 and create a framework for continued cooperation benefiting our next generation and beyond. The two Prime Ministers noted that the two nations are advancing together towards the 75th anniversary of India-Japan diplomatic relationship in 2027 which would be celebrated in a befitting manner. In this context, both leaders welcome a vibrant exchange of views, substantive inputs of ideas and policy recommendations, as well as active mutual collaborations among all the stakeholders of both nations in various fields of business, intellectual, science and culture. Prime Minister Modi thanked Prime Minister Ishiba for the warmth and hospitality extended to him and members of his delegation during the visit to Japan and extended an invitation to Prime Minister Ishiba to visit India on the occasion of the Quad Leaders’ Summit, to be hosted later this year. Prime Minister Ishiba accepted the invitation with pleasure. The visit reaffirmed the deep-rooted civilizational ties, vibrant people-to-people linkages, and shared democratic values that form the bedrock of the longstanding friendship between India and Japan.