প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৫ সংখ্যক ভাৰত-জাপান বাৰ্ষিক শীৰ্ষ সন্মিলনৰ যৌথ বিবৃতি: আমাৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে অংশীদাৰিত্ব
29 AUG 2025 7:06PM by PIB Guwahati
এইচই ইছিবা শিগেৰু ডাঙৰীয়াৰ আমন্ত্ৰণত ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৯-৩০ আগষ্ট ২০২৫ত ১৫ সংখ্যক ভাৰত-জাপান বাৰ্ষিক সন্মিলনৰ বাবে জাপানলৈ আনুষ্ঠানিক কৰ্ম ভ্ৰমণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীক প্ৰধানমন্ত্ৰী ইছিবাই ২৯ আগষ্ট ২০২৫ৰ সন্ধিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়ত (কান্তেই) আদৰণি জনায় য'ত তেওঁ আনুষ্ঠানিকভাৱে গাৰ্ড অৱ অনাৰ লাভ কৰে। দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰতিনিধি পৰ্যায়ৰ আলোচনাত মিলিত হয়, য’ত তেওঁলোকে ভাৰত আৰু জাপানৰ মাজত সভ্যতাৰ সম্পৰ্ক, ভাগ-বতৰা কৰা মূল্যবোধ আৰু স্বাৰ্থ, উমৈহতীয়া কৌশলগত দৃষ্টিভংগী আৰু পাৰস্পৰিক সন্মানৰ মাজত শিপাই থকা ভাৰত আৰু জাপানৰ দীৰ্ঘদিনীয়া বন্ধুত্বক স্মৰণ কৰে। ভাৰত-জাপানৰ অংশীদাৰিত্বই বিগত দশকত লাভ কৰা উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিৰ শলাগ লৈ দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আগন্তুক দশকত পাৰস্পৰিক নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধি অৰ্জনৰ বাবে কৌশলগত আৰু আগন্তুক অংশীদাৰিত্বক শক্তিশালী কৰাৰ উপায় সম্পৰ্কে গঠনমূলক আলোচনাত মিলিত হয়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্থায়ী উচ্চ পৰ্যায়ৰ আদান-প্ৰদান, আৰু দুয়োপক্ষৰ মাজত মন্ত্ৰী আৰু সংসদীয় যোগাযোগক আদৰণি জনায় যিয়ে পাৰস্পৰিক বিশ্বাস আৰু সম্পৰ্কৰ গভীৰতাক প্ৰতিফলিত কৰে। যোৱা দশকত এই অংশীদাৰিত্বই নিৰাপত্তা, প্ৰতিৰক্ষা , বাণিজ্য, বিনিয়োগ, বাণিজ্য, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, দক্ষতা আৰু গতিশীলতা, আৰু সাংস্কৃতিক আৰু মানুহৰ মাজত সংযোগ আদি বহল ক্ষেত্ৰসমূহত যথেষ্ট সম্প্ৰসাৰিত হৈছে । দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰশংসা কৰে যে ভাৰত আৰু জাপানৰ বিভিন্ন খণ্ডত সত্তৰটাতকৈও অধিক আলোচনাৰ ব্যৱস্থা আৰু কৰ্মগোট আছে যিয়ে অসংখ্য মন্ত্ৰালয়, সংস্থা আৰু বিভাগৰ মাজত তীব্ৰ সংযোগ আৰু সহযোগিতাৰ সূচনা কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক উমৈহতীয়া বুজাবুজিত উপনীত হয় যে ভাৰত-জাপানৰ অংশীদাৰিত্ব এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সন্ধিক্ষণত থিয় দিছে আৰু আমাৰ সাফল্যসমূহৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি পাৰস্পৰিকভাৱে পৰিপূৰক সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাটো অতি প্ৰয়োজনীয় আৰু পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বাবে নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰ সন্ধানত নিজৰ নিজৰ শক্তিৰ লগতে উৎকৃষ্ট সম্পৰ্কৰ লাভ উঠোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। তেওঁলোকে ভাগ-বতৰা কৰা লক্ষ্যসমূহ বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে আৰু বিশেষ কৌশলগত আৰু বিশ্বব্যাপী অংশীদাৰিত্বক আৰু অধিক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে ইজনে সিজনৰ সৈতে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰি যাবলৈ সংকল্প লয়। এই উদ্দেশ্যে দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তিনিটা অগ্ৰাধিকাৰ ক্ষেত্ৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি ধাৰাবাহিক ঘোষণা কৰে: আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতাক শক্তিশালী কৰা, আমাৰ অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব শক্তিশালী কৰা আৰু আমাৰ জনসাধাৰণৰ মাজত আদান-প্ৰদান গভীৰ কৰা। তেওঁলোকে স্বচ্ছ শক্তি, জটিল খনিজ পদাৰ্থ, ডিজিটেল অংশীদাৰিত্ব, মহাকাশ, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, সাংস্কৃতিক বিনিময় আৰু কূটনৈতিক প্ৰশিক্ষণকে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডসমূহৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ নথিপত্ৰত স্বাক্ষৰ কৰাটো আদৰণি জনায়। নেতাসকলে গ্ৰহণ কৰিলে:
1. পৰৱৰ্তী দশকৰ বাবে এক যৌথ দৃষ্টিভংগী, যিয়ে অৰ্থনীতি, অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তা, গতিশীলতা, পৰিৱেশ, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন, স্বাস্থ্য, জনসাধাৰণৰ মাজত সম্পৰ্ক আৰু ৰাজ্য-প্ৰিফেকচাৰৰ সংযোগ আদি আঠটা স্তম্ভত অংশীদাৰিত্বক পৰিচালিত কৰাৰ বাবে সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰচেষ্টাৰ ৰেখাসমূহ নিৰ্ধাৰণ কৰে;
2. নিৰাপত্তা সহযোগিতাৰ এক যুটীয়া ঘোষণা, যিয়ে অঞ্চলটোৰ সমসাময়িক ভূ-ৰাজনৈতিক বাস্তৱতা আৰু নিৰাপত্তাৰ বিন্যাসৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা সম্পৰ্কক পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ উন্নীত কৰে; আৰু
3. ভাৰত-জাপান মানৱ সম্পদ বিনিময় আৰু সহযোগিতাৰ বাবে এক কাৰ্য্য পৰিকল্পনা, যিয়ে ভাৰতৰ পৰা জাপানলৈ ৫০,০০০ দক্ষ কৰ্মী আৰু সম্ভাৱ্য প্ৰতিভাকে ধৰি পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত ৫,০০,০০০তকৈ অধিক কৰ্মীৰ বিনিময়ৰ জৰিয়তে প্ৰতিভাৰ গতিশীলতা আৰু মানুহৰ মাজত সম্পৰ্ক গভীৰ কৰাৰ বাবে এক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰে।
টেলিকমিউনিকেচন, ফাৰ্মাচিউটিকেল, জটিল খনিজ, অৰ্ধপৰিবাহী আৰু স্বচ্ছ শক্তিক অধিক অগ্ৰাধিকাৰ দি জটিল সামগ্ৰী আৰু খণ্ডসমূহৰ যোগান শৃংখল সুৰক্ষিত আৰু শক্তিশালী কৰাকে ধৰি জটিল আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা ত্বৰান্বিত কৰাকে ধৰি অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ বাবে ভাৰত-জাপান অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা পদক্ষেপৰ কথাও ঘোষণা কৰে দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁলোকে ২০২৪ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত কৌশলগত বাণিজ্য আৰু প্ৰযুক্তিকে ধৰি অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষাৰ আলোচনা আৰম্ভ কৰাৰ শলাগ লয়। উদ্যোগ আৰু শিক্ষাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি কৌশলগত খণ্ডসমূহত সুনিৰ্দিষ্ট ফলাফল আৰু প্ৰকল্প চিনাক্ত কৰাৰ লক্ষ্যৰে অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষাৰ ওপৰত নীতি পৰ্যায়ৰ আদান-প্ৰদান ত্বৰান্বিত কৰাৰ দায়িত্ব দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ বৈদেশিক মন্ত্ৰালয়ক দায়িত্ব প্ৰদান কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত দুয়োপক্ষই ৰপ্তানি নিয়ন্ত্ৰণৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ পাৰস্পৰিকভাৱে লাঘৱ কৰাৰ লগতে উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ বাণিজ্যক অধিক সুৰক্ষিত কৰাৰ দিশত কাম কৰিবলৈ সন্মতি প্ৰকাশ কৰিছে। দুয়োপক্ষই কৌশলগত খণ্ডসমূহত চলি থকা কিছুমান সহযোগিতাৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা তথ্যপত্ৰ প্ৰকাশ কৰে। ভাৰতীয় আৰু জাপানী কোম্পানীসমূহক যোগান শৃংখলৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু স্থিতিস্থাপকতাৰ দিশত উৎসাহিত কৰাৰ বাবে অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ব্যৱসায়-ব্যৱসায়ৰ সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰাৰ পদক্ষেপক দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আদৰণি জনায়। ব্যৱসায়িক সুযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ উদ্দেশ্যেৰে জটিল খনিজ পদাৰ্থৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে দুয়োপক্ষৰ মাজত খনিজ সম্পদৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা স্মাৰকপত্ৰ স্বাক্ষৰ কৰাক আদৰণি জনায়।
ডিজিটেল প্ৰতিভা বিনিময়, গৱেষণা আৰু উন্নয়ন, ষ্টাৰ্টআপ, আৰু কৰ্পৰেট অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত যৌথ সহযোগিতাক প্ৰসাৰিত কৰা ভাৰত-জাপান ডিজিটেল অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত হোৱা অগ্ৰগতিৰ ওপৰত দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে ভাৰত-জাপান ডিজিটেল অংশীদাৰিত্ব ২.০ক আদৰণি জনায়, যিয়ে সহযোগিতাক ডিজিটেল বিপ্লৱৰ পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ উন্নীত কৰিব। বৃহত্তৰ ভাষাৰ আৰ্হি (এলএলএম)কে ধৰি কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ ক্ষেত্ৰত দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপক্ষীয় সহযোগিতা গভীৰ কৰা, উদ্যোগ আৰু শিক্ষাবিদসকলৰ মাজত আদান-প্ৰদানৰ মঞ্চ স্থাপন, যৌথ গৱেষণা প্ৰকল্পক সহায় কৰা, ভাৰতত ডাটা চেণ্টাৰৰ বিকাশ আৰু পৰিচালনাৰ সুবিধা প্ৰদানৰ লক্ষ্যৰে জাপান-ভাৰত এআই সহযোগিতা পদক্ষেপৰ কথাও দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ২০২৬ চনৰ ১৯-২০ ফেব্ৰুৱাৰীত ভাৰতে আয়োজন কৰিবলগীয়া এআই ইমপেক্ট ছামিটত অংশগ্ৰহণৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী ইছিবাক আমন্ত্ৰণ জনায়। তদুপৰি দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে সহায়ৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু জাপান-ইণ্ডিয়া ষ্টাৰ্টআপ ছাপৰ্ট ইনিচিয়েটিভ (জিআইএছএছআই)কে ধৰি ভাৰতৰ দুয়োখন দেশৰ ষ্টাৰ্টআপৰ কাৰ্যকলাপৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত একমত প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তাৰ সহযোগিতা উৰ্ধমুখী গতিপথত চলি থকাত দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গভীৰ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে । ২০২৪ চনৰ আগষ্ট মাহত নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত হোৱা বৈদেশিক আৰু প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰীসকলৰ তৃতীয়খন ২+২ বৈঠকক আদৰণি জনাই তেওঁলোকে নিজৰ মন্ত্ৰীসকলক চতুৰ্থ ৰাউণ্ড টকিঅ’ত আগতীয়াকৈ অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে। ২০২২ চনৰ মাৰ্চ মাহত অনুষ্ঠিত হোৱা বিগত শীৰ্ষ সন্মিলনৰ পিছত সেৱাসমূহৰ মাজত হোৱা আদান-প্ৰদানত তেওঁলোকে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।ভাৰত আয়োজন কৰা বহুপক্ষীয় অনুশীলন এমআইএলএএন অনুশীলনত জাপান সামুদ্ৰিক আত্মৰক্ষা বাহিনীৰ (জেএমএছডিএফ) অংশগ্ৰহণৰ লগতে ভাৰতীয় বায়ুসেনাৰ আয়োজন কৰা প্ৰথমটো বহুপক্ষীয় অনুশীলনত জাপানী দলটোৱে অনুশীলন তৰং শক্তিত অংশগ্ৰহণক আদৰণি জনায় । জাপান বায়ু আত্মৰক্ষা বাহিনী (জেএএছজিএফ) আৰু ভাৰতীয় বায়ুসেনাৰ মাজত দ্বিপাক্ষিক যুঁজাৰু অনুশীলন ‘বীৰ গাৰ্জেন ২০২৩’ৰ উদ্বোধনী সংস্কৰণ আৰু ২০২৩ চনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এটা কেলেণ্ডাৰ বছৰত তিনিওটা সেৱাৰ দ্বিপাক্ষিক অনুশীলন চলোৱাক আদৰণি জনায়। প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলি আৰু প্ৰযুক্তি সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত চলি থকা সহযোগিতাক স্বীকাৰ কৰি নিৰ্দেশনা দিয়ে যে দুয়োপক্ষৰ সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষই চলি থকা সহযোগিতাৰ জৰিয়তে সুনিৰ্দিষ্ট ফলাফলসমূহ অতি সোনকালে বাস্তৱায়িত কৰাৰ প্ৰচেষ্টা ক্ষিপ্ৰ কৰাৰ লগতে দুয়োপক্ষৰ কাৰ্য্যকৰী পদ্ধতিক ফলপ্ৰসূভাৱে সমৰ্থন কৰিবলৈ ভৱিষ্যতৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট ক্ষেত্ৰসমূহো চিনাক্ত কৰা।
বিশেষ কৌশলগত আৰু বিশ্বব্যাপী অংশীদাৰিত্বৰ এক মূল স্তম্ভ হিচাপে অৰ্থনৈতিক সহযোগিতাৰ তাৎপৰ্য স্বীকাৰ কৰি দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০২২ চনৰ পৰা জাপানৰ পৰা ভাৰতলৈ পাঁচ বছৰত ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত বিনিয়োগ আৰু বিত্তীয় সাহায্যৰ ক্ষেত্ৰত ৫ ট্ৰিলিয়ন য়েনৰ লক্ষ্যৰ দিশত হোৱা অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায়। ভাৰতত জাপানী বিনিয়োগকাৰীৰ ব্যৱসায়িক পৰিৱেশ উন্নত কৰাৰ বাবে ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ লগতে ভাৰতত অৰ্থনৈতিক বিকাশ বৃদ্ধি আৰু কামৰ সহজতা বৃদ্ধিৰ বাবে ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে ব্যৱসায়ৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জাপানৰ পৰা ভাৰতত ব্যক্তিগত বিনিয়োগৰ ১০ ট্ৰিলিয়ন য়েনৰ নতুন লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী ইছিবাই ভাৰতত জাপানী কোম্পানীসমূহে নিজৰ যোগান শৃংখল গভীৰ কৰাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনাক স্বীকাৰ কৰে, আৰু এই লক্ষ্য পূৰণৰ বাবে ভাৰতীয় পক্ষক নিয়ন্ত্ৰণ আৰু অন্যান্য সংস্কাৰ অব্যাহত ৰাখিবলৈ অনুৰোধ জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰতত কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি আৰু বৃদ্ধি আৰু উদ্ভাৱনক পোষকতা কৰাত জাপানৰ কোম্পানী আৰু প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ অৱদানক স্বীকৃতি দিয়ে। তেওঁ ভাৰতত বিনিয়োগৰ সুবিধাৰ বাবে অতিৰিক্ত নিয়ন্ত্ৰণ আৰু অন্যান্য সংস্কাৰ চলোৱাৰ উদ্দেশ্য স্মৰণ কৰি অধিক জাপানী ব্যৱসায়ীক এইবোৰৰ সুবিধা ল’বলৈ আমন্ত্ৰণ জনায়। তেওঁলোকে ভাৰত-জাপান ঔদ্যোগিক প্ৰতিযোগিতামূলক অংশীদাৰিত্ব (আইজিআইচিপি)ৰ অধীনত জাপান ঔদ্যোগিক টাউনশ্বিপ (জিআইটি)সমূহক সহায় কৰাৰ লগতে লজিষ্টিক, বস্ত্ৰশিল্প, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, কৃষি, অটোমোটিভ, ঔদ্যোগিক মূলধনী সামগ্ৰী আৰু ক্ষুদ্ৰ, ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ (এমএছএমই)ৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দ্বিপাক্ষিক প্ৰচেষ্টাক সমৰ্থন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দুয়োগৰাকীয়ে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য বৃদ্ধি আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাক স্বীকাৰ কৰে, য’ত সৰ্বাংগীন অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (চিইপিএ) ৰূপায়ণৰ অধিক পৰ্যালোচনা ত্বৰান্বিত কৰি ইয়াক অধিক আগন্তুক দৃষ্টিকোণত পৰিণত কৰা হয়।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তুষ্টিৰে লক্ষ্য কৰে যে বিগত দশকবোৰত জাপানে ভাৰতক উন্নয়ন সহযোগিতাৰ সমৰ্থন আগবঢ়াইছে, যিয়ে ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক উন্নয়নৰ লগতে অঞ্চলটোৰ শান্তি আৰু স্থিতিশীলতাত যথেষ্ট অৰিহণা যোগাইছে। তেওঁলোকে ভাৰতৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি নিজৰ অবিৰত দায়বদ্ধতাক পুনৰ দৃঢ় কৰে, যিয়ে সামগ্ৰিকভাৱে অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক সমৃদ্ধিৰ সূচনা কৰিছে আৰু আগুৱাই যাব। তেওঁলোকে কঠিন, কোমল আৰু মানুহৰ মাজত সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰাৰ উদ্দেশ্য নবীকৰণ কৰে আৰু এইদৰে, আঞ্চলিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰে এক্ট ইষ্ট ফ’ৰাম (এইএফ)ৰ জৰিয়তে এই অঞ্চলৰ বৃহৎ সম্ভাৱনা মুকলি কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে ভাৰত আৰু জাপানৰ মাজত ফ্লেগশ্বিপ প্ৰজেক্ট হিচাপে মুম্বাই-আহমেদাবাদ হাই স্পীড ৰেলৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে অতি সোনকালে কাম আৰম্ভ কৰাৰ দিশত কাম কৰাৰ লগতে ভাৰতত শেহতীয়া জাপানীজ শ্বিনকানচেন প্ৰযুক্তিৰ প্ৰৱৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। ভাৰতীয় পক্ষই জাপানে ২০৩০ চনৰ আৰম্ভণিতে জাপানী চিগনেলিং চিষ্টেমত চলি থকা শ্বিনকানচেনৰ ই ১০ ছিৰিজ প্ৰৱৰ্তনৰ প্ৰস্তাৱৰ শলাগ লৈছে। ইয়াৰ বাবে জাপানী ব্যৱস্থাকে ধৰি সংকেত প্ৰদানৰ আগতীয়াকৈ স্থাপনৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় কাম তৎক্ষণাত আৰম্ভ কৰাৰ লগতে সাধাৰণ পৰিদৰ্শন ৰেল (জিআইটি) আৰু ই৫ ছিৰিজৰ শ্বিনকানচেন ৰোলিং ষ্টকৰ এটা ছেট প্ৰৱৰ্তনৰ বাবে সন্মতি দিয়া হয়।
একে সময়তে শক্তি সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰা, বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক বৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰ, জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰি ২০২২ চনত আৰম্ভ কৰা স্বচ্ছ শক্তি অংশীদাৰিত্বৰ আধাৰত আৰু দ্বিপাক্ষিক শক্তি সহযোগিতাক অধিক শক্তিশালী কৰাৰ লক্ষ্যৰে দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা স্বীকৃতি পুনৰ দৃঢ় কৰিলে যে নেট-শূন্য অৰ্থনীতি লাভৰ কোনো একক পথ নাই, বৰঞ্চ প্ৰতিটোকে প্ৰতিফলিত কৰা বিভিন্ন পথ দেশৰ জাতীয় পৰিস্থিতি। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে যুটীয়া ঋণ প্ৰদান ব্যৱস্থা (জেচিএম) সম্পৰ্কীয় সহযোগিতা স্মাৰকপত্ৰ আৰু স্বচ্ছ হাইড্ৰজেন আৰু এমোনিয়া সম্পৰ্কীয় যুটীয়া উদ্দেশ্য ঘোষণাত স্বাক্ষৰ কৰাক আদৰণি জনায়।
জনসাধাৰণৰ মাজত সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনসাধাৰণৰ মাজত আদান-প্ৰদানৰ নতুন ঢৌৰ দিশত তেওঁলোকৰ মানৱ সম্পদৰ এনডাউমেণ্টত অৰ্থনৈতিকভাৱে লাভজনক পৰিপূৰকতা লাভ কৰাৰ সংকল্প পুনৰ দৃঢ় কৰে। তেওঁলোকে ফুক’কাত ভাৰতীয় কনছুলেট মুকলি কৰাক আদৰণি জনায় যিয়ে জাপানৰ কিউছু অঞ্চলৰ ভাৰতৰ সৈতে সম্পৰ্ক গভীৰ কৰিব। নিহংগো পাৰ্টনাৰ্ছ কাৰ্যসূচী আৰু ৩৬০ ঘণ্টীয়া শিক্ষক প্ৰশিক্ষণ পাঠ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে ভাৰতত জাপানী ভাষা শিক্ষাৰ অগ্ৰগতিৰ শলাগ লয়। দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জাপান-ইণ্ডিয়া ইনষ্টিটিউটছ ফৰ মেনুফেকচাৰিং আৰু জাপানীজ এনডাউড কোৰ্চৰ কৃতিত্বৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ ভাগ-বতৰা সংকল্প পুনৰ দৃঢ় কৰে, যিয়ে ২০১৬ চনত ইয়াৰ আৰম্ভণিৰ পৰাই জাপানীজ উৎপাদন আৰু পৰিচালনা দক্ষতাত পাকৈত ৩০,০০০ লোকৰ প্ৰতিভাৰ পাইপলাইন সৃষ্টি কৰিছে। দুয়োখন দেশৰ মাজত বৃদ্ধি পোৱা পৰ্যটকৰ প্ৰবাহৰ দ্বাৰা প্ৰতিফলিত হোৱা ভাৰত আৰু জাপানৰ জনসাধাৰণৰ মাজত ইজনে সিজনৰ দেশ আৰু সংস্কৃতি আৱিষ্কাৰৰ প্ৰতি আগ্ৰহ বৃদ্ধি পোৱাটো সন্তুষ্টিৰে লক্ষ্য কৰে দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ভাৰত-জাপান পৰ্যটন বিনিময় বৰ্ষ (এপ্ৰিল ২০২৩-মাৰ্চ ২০২৫) “হিমালয়ক ফুজি পৰ্বতৰ সৈতে সংযোগ কৰা” শীৰ্ষক সফল উদযাপনৰ শলাগ লয়। দুয়োখন দেশৰ মাজত শতিকা পুৰণি সভ্যতামূলক সংযোগৰ আধাৰত নেতাসকলে এই ক্ষেত্ৰত পৰ্যটন বিনিময়ক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োখন দেশৰ মাজত স্বাক্ষৰিত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি সম্পৰ্কীয় প্ৰথম বুজাবুজি চুক্তিৰ ৪০ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে ২০২৫ বৰ্ষটো ভাৰত-জাপান বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন বিনিময় বৰ্ষ হিচাপে উদযাপন কৰা হৈছে বুলি দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দৰে উল্লেখ কৰে। তেওঁলোকে শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত যৌথ গৱেষণা সহযোগিতা, দুয়োখন দেশৰ বিজ্ঞানী আৰু গৱেষকৰ বিনিময় ভ্ৰমণ, আৰু জাপানী কোম্পানীসমূহত ইন্টাৰশ্বিপৰ সুযোগ প্ৰদানৰ জৰিয়তে নতুনকৈ আৰম্ভ কৰা উদ্যোগ-শৈক্ষিক সহযোগিতাক আদৰণি জনায়, এলঅ’টিইউএছ প্ৰগ্ৰেম, আৰু ছাকুৰা বিজ্ঞান বিনিময় কাৰ্যসূচীৰ সহযোগত। প্ৰধানমন্ত্ৰী দুগৰাকীয়ে ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থা আৰু জাপান মহাকাশ অন্বেষণ সংস্থাৰ মাজত চন্দ্ৰ মেৰু অন্বেষণ (এলএউপিইএক্স) অভিযানত হোৱা অগ্ৰগতি সন্তুষ্টিৰে লক্ষ্য কৰে। শেহতীয়াকৈ ট্ছুকুবাৰ কে ই কেত ভাৰতীয় বিমলাইনৰ বুজাবুজিৰ চুক্তিখন আৰু ছয় বছৰৰ বাবে বৃদ্ধি কৰাটো তেওঁলোকে আদৰণি জনায়। ২০২৫ চনৰ ৫ জুনত অনুষ্ঠিত বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি সহযোগিতাৰ একাদশ যুটীয়া সমিতিৰ বৈঠকত- বিশেষকৈ কোৱাণ্টাম প্ৰযুক্তি, স্বচ্ছ প্ৰযুক্তি, দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা, জৈৱ প্ৰযুক্তি আৰু ভূ-স্থানীয় প্ৰযুক্তিৰ দৰে নতুন আৰু উদীয়মান ক্ষেত্ৰসমূহৰ অগ্ৰগতিৰ শলাগ লয় দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে।
দুয়োখন দেশৰ মাজত অৰ্থনৈতিক আৰু জনসাধাৰণৰ সংযোগ গভীৰ কৰাত আঞ্চলিক সংযোগে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে বুলি স্বীকাৰ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীসকলে অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু টয়মা, তামিলনাডু আৰু ইহিমে, উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু ইয়ামানাছি, গুজৰাট আৰু শ্বিজুওকাৰ মাজত শেহতীয়াকৈ স্থাপন কৰা ৰাজ্য-প্ৰাদেশৰ অংশীদাৰিত্বৰ লগতে ব্যৱসায়িক বিনিময়ৰ প্ৰসাৰৰ বাবে কানছাই সমন্বয় বৈঠকক আদৰণি জনায় ভাৰত, কানছাই অঞ্চলত আঞ্চলিক অংশীদাৰিত্ব। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে জাপানৰ কানছাইৰ ওছাকাত চলি থকা এক্সপ’ ২০২৫ৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী ইছিবাক অভিনন্দন জনোৱাৰ লগতে এক্সপ’ত ভাৰতৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ বাবে জাপানৰ সমৰ্থনৰ শলাগ লয়, যিয়ে বিগত কেইমাহমানৰ পৰা ৰাজ্য-প্ৰিফেকচাৰৰ অংশীদাৰিত্বকো প্ৰচণ্ড গতি প্ৰদান কৰিছে। য়োকোহামাত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া গ্ৰীণ x এক্সপ’ ২০২৭ত ভাৰতৰ অংশগ্ৰহণক আদৰণি জনায় প্ৰধানমন্ত্ৰী ইছিবাই ।
প্ৰধানমন্ত্ৰী দুগৰাকীয়ে বিশ্বব্যাপী প্ৰচলিত পৰিস্থিতিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আইনৰ শাসনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থা ৰক্ষাৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰি শান্তিপূৰ্ণ, সমৃদ্ধিশালী আৰু স্থিতিস্থাপক মুক্ত আৰু মুকলি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি নিজৰ অটল প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে। ব্যৱহাৰিক প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে স্পষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰি অঞ্চলটোৰ অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰতি তেওঁলোকে দৃঢ় সমৰ্থন পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে । তেওঁলোকে অষ্ট্ৰেলিয়া, ভাৰত, জাপান আৰু আমেৰিকাৰ মাজত কোৱাডৰ দৰে বহুপক্ষীয় কাঠামোৰ জৰিয়তে সমমনা দেশসমূহৰ মাজত সহযোগিতা আগবঢ়াই নিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতিও পুনৰবাৰ উল্লেখ কৰে, যাতে অঞ্চলটোত শান্তি, স্থিতিশীলতা আৰু সমৃদ্ধি প্ৰসাৰিত হয়। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে কোৱাডৰ বিৱৰ্তনক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু চিৰস্থায়ী আঞ্চলিক গোটলৈ আদৰণি জনায়, আৰু চলিত বৰ্ষৰ শেষৰ ফালে ভাৰতে আয়োজন কৰা পৰৱৰ্তী কোৱাড নেতা সন্মিলনৰ বাবে আগ্ৰহী।
প্ৰধানমন্ত্ৰী দুগৰাকীয়ে পূব চীন সাগৰ আৰু দক্ষিণ চীন সাগৰৰ পৰিস্থিতিক লৈ গুৰুতৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে নিৰাপত্তাৰ লগতে জাহাজ চলোৱা আৰু উৰণৰ স্বাধীনতাক বিপন্ন কৰা যিকোনো একপক্ষীয় কাৰ্য্যৰ তীব্ৰ বিৰোধিতা পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে, আৰু বলপূৰ্বক বা জোৰ-জবৰদস্তিৰ দ্বাৰা যথাৰ্থ অৱস্থা সলনি কৰাৰ চেষ্টা কৰে। বিতৰ্কিত বৈশিষ্ট্যসমূহৰ সামৰিককৰণক লৈ তেওঁলোকে নিজৰ গুৰুতৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে সামুদ্ৰিক বিবাদসমূহ শান্তিপূৰ্ণভাৱে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন, বিশেষকৈ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাগৰীয় আইন সন্ধি (ইউএনচিএলঅ’এছ) অনুসৰি সমাধান কৰিব লাগিব।
উত্তৰ কোৰিয়াই বেলিষ্টিক মিছাইল প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰি অস্থিৰতা সৃষ্টি কৰা উৎক্ষেপণ আৰু ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ একাধিক প্ৰস্তাৱ (ইউএনএছচিআৰ) উলংঘা কৰি পাৰমাণৱিক অস্ত্ৰৰ পিছত লগাটো অব্যাহত ৰখাক গৰিহণা দিয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁলোকে সংশ্লিষ্ট ইউএনএছচিআৰ অনুসৰি উত্তৰ কোৰিয়াক সম্পূৰ্ণৰূপে পাৰমাণৱিক অস্ত্ৰমুক্ত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰে, আৰু উত্তৰ কোৰিয়াক ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদ আৰু ইউএনএছচিআৰৰ অধীনত নিজৰ সকলো বাধ্যবাধকতা মানি চলিবলৈ আহ্বান জনায়। কোৰিয়া উপদ্বীপত শান্তি আৰু স্থিতিশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে উত্তৰ কোৰিয়াক পুনৰ আলোচনালৈ ঘূৰি আহিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁলোকে অঞ্চলটো আৰু ইয়াৰ বাহিৰত উত্তৰ কোৰিয়ালৈ আৰু উত্তৰ কোৰিয়াৰ পৰা পাৰমাণৱিক আৰু ক্ষেপণাস্ত্ৰ প্ৰযুক্তিৰ প্ৰসাৰৰ সন্দৰ্ভত নিৰন্তৰ উদ্বেগক মোকাবিলা কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সকলো সদস্য ৰাষ্ট্ৰক ইউএনএছচিআৰৰ অধীনত নিষেধাজ্ঞা কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে নিজৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাধ্যবাধকতা মানি চলিবলৈ আহ্বান জনায়, য’ত উত্তৰ কোৰিয়ালৈ হস্তান্তৰ বা উত্তৰ কোৰিয়াৰ পৰা সকলো অস্ত্ৰ আৰু আনুষংগিক সামগ্ৰী ক্ৰয় কৰাত নিষেধাজ্ঞা আৰোপ কৰা হৈছে। অপহৰণৰ সমস্যা শীঘ্ৰে সমাধানৰ প্ৰয়োজনীয়তা তেওঁলোকে পুনৰ নিশ্চিত কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী দুগৰাকীয়ে সীমা অতিক্ৰম কৰি সন্ত্ৰাসবাদকে ধৰি সকলো ৰূপ আৰু প্ৰকাশভংগীৰ সন্ত্ৰাসবাদ আৰু হিংসাত্মক উগ্ৰবাদক নিৰ্দ্বিধায় আৰু কঠোৰভাৱে গৰিহণা দিয়ে। তেওঁলোকে ২২ এপ্ৰিল ২০২৫ত জম্মু-কাশ্মীৰৰ পহলগামত সংঘটিত সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণক কঠোৰ ভাষাৰে গৰিহণা দিয়ে আৰু ২৯ জুলাইৰ ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ নিৰীক্ষণ দলৰ প্ৰতিবেদনত দ্য ৰেজিষ্টেন্স ফ্ৰণ্ট (টিআৰএফ)ৰ কথা উল্লেখ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আৰু ব্যাখ্যা কৰে যে টি আৰ এফে এই আক্ৰমণৰ দায়িত্ব স্বীকাৰ কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী ইছিবাই এই কথা উদ্বেগেৰে লক্ষ্য কৰে। এই নিন্দনীয় কাৰ্য্যৰ দোষী, সংগঠক, বিত্তীয় সাহায্যক কোনো পলম নকৰাকৈ ন্যায়ৰ কাষ চাপিবলৈ আহ্বান জনায়। ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ তালিকাভুক্ত সকলো সন্ত্ৰাসবাদী গোট আৰু সত্তাৰ বিৰুদ্ধে আল কায়দা, আইছিছ/দাইছ, লস্কাৰ-ই-তায়িবা (এলইটি), জৈছ-ই-মহম্মদ (জেইএম) আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰক্সিসমূহৰ বিৰুদ্ধে একত্ৰিতভাৱে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰাৰ লগতে সন্ত্ৰাসবাদীৰ নিৰাপদ আশ্ৰয়স্থলসমূহ শিপাই উলিওৱাৰ বাবে, সন্ত্ৰাসবাদী বিত্তীয় চেনেলসমূহ আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ৰ সৈতে ইয়াৰ সম্পৰ্ক নিৰ্মূল কৰাৰ বাবে দৃঢ় পদক্ষেপ গ্ৰহণৰ আহ্বান জনায় অপৰাধ, আৰু সন্ত্ৰাসবাদীৰ সীমা অতিক্ৰম কৰি চলাচল বন্ধ কৰা।
বিনামূলীয়া আৰু মুক্ত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰ (এফঅ’আইপি) আৰু ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ পদক্ষেপ (আইপিঅ’আই)ৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাক আদৰণি জনায় দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁলোকে আছিয়ানৰ ঐক্য আৰু কেন্দ্ৰীয়তাৰ প্ৰতি দৃঢ় সমৰ্থন আৰু “ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰৰ ওপৰত আছিয়ানৰ দৃষ্টিভংগী(এঅ’আইপিAOIP)”ৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ অটল সমৰ্থন পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰে।
ম্যানমাৰৰ সংকটৰ ভয়াৱহতা আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ আঞ্চলিক নিৰাপত্তা, লোকৰ স্থানচ্যুতি আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অপৰাধ বৃদ্ধিৰ বাবে গভীৰভাৱে উদ্বিগ্ন হৈ আছে প্ৰধানমন্ত্ৰী দুগৰাকী। সকলো পক্ষকে শীঘ্ৰে সকলো হিংসাত্মক কাৰ্য বন্ধ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। শেহতীয়াকৈ জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ অন্ত পেলোৱাৰ ঘোষণা আৰু নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ পৰিকল্পনাৰ কথা উল্লেখ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী দুগৰাকীয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰী দুগৰাকীয়ে সকলো অংশীদাৰৰ মাজত সৰ্বাংগীন আলোচনা আৰু মুক্ত আৰু নিকা নিৰ্বাচনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা গণতন্ত্ৰৰ পথলৈ ঘূৰি অহাৰ বাবে তীব্ৰ আহ্বান জনায়, লগতে আটক কৰাসকলক মুকলি কৰি দিবলৈ আহ্বান জনায়। সংকটৰ সৰ্বাংগীন, স্থায়ী আৰু শান্তিপূৰ্ণ সমাধানৰ সন্ধানত পাঁচ বিন্দুৰ সহমত সম্পূৰ্ণ আৰু ফলপ্ৰসূ ৰূপায়ণৰ আহ্বানকে ধৰি তেওঁলোকে আছিয়ানৰ প্ৰচেষ্টাক তেওঁলোকৰ শক্তিশালী সমৰ্থন পুনৰ দৃঢ় কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আফ্ৰিকাকে ধৰি ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত ভাৰত আৰু জাপানৰ মাজত সহযোগিতামূলক প্ৰকল্পৰ গুৰুত্ব পুনৰ দৃঢ় কৰে। আফ্ৰিকাৰ সৈতে বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ বাবে ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ বাবে ভাৰতত ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰীভূতকৰণক প্ৰসাৰিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে আফ্ৰিকাত বহনক্ষম অৰ্থনৈতিক উন্নয়নৰ বাবে জাপান-ভাৰত সহযোগিতা পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰাটো আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে আফ্ৰিকান উন্নয়নৰ নৱম টকিঅ’ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সন্মিলন (টিআইচিএডি৯)ৰ সফল আহ্বানক আদৰণি জনোৱাৰ লগতে ভাৰত মহাসাগৰ অঞ্চল আৰু আফ্ৰিকাত সংযোগ আৰু মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰাৰ উল্লেখযোগ্য সম্ভাৱনাৰ ওপৰত মতামত ভাগ কৰে। এই প্ৰেক্ষাপটত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ভাৰত মহাসাগৰ-আফ্ৰিকাৰ অৰ্থনৈতিক অঞ্চলৰ পদক্ষেপৰ শলাগ লয় যিটো প্ৰধানমন্ত্ৰী ইছিবাই টিআইচিএডি৯ত ঘোষণা কৰিছিল। তেওঁলোকে একমত প্ৰকাশ কৰে যে জাপান, ভাৰত আৰু অঞ্চলটোৰ অন্যান্য দেশৰ মাজত সহযোগিতাই সকলো অংশীদাৰৰ বাবে সমৃদ্ধি কঢ়িয়াই আনিব পাৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদকে ধৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন অনুসৰি ইউক্ৰেইনত ন্যায়সংগত আৰু স্থায়ী শান্তিৰ বাবে সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে। ন্যায্য আৰু স্থায়ী শান্তি লাভৰ বাবে বিভিন্ন দেশৰ কূটনৈতিক প্ৰচেষ্টাক আদৰণি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী দুগৰাকীয়ে মধ্যপ্ৰাচ্যত শান্তি আৰু স্থিতিশীলতাৰ প্ৰতি নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ প্ৰকাশ কৰি সংশ্লিষ্ট সকলো পক্ষকে সংযম প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ, সাধাৰণ নাগৰিকক সুৰক্ষা দিবলৈ, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আইন মানি চলিবলৈ, পৰিস্থিতি আৰু অধিক তীব্ৰতৰ কৰি তুলিব পৰা আৰু আঞ্চলিক স্থিতিশীলতাৰ লগত আপোচ কৰিব পৰা ব্যৱস্থা গ্ৰহণৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ আহ্বান জনায়। ইজৰাইল আৰু ইৰাণৰ মাজত হোৱা যুদ্ধবিৰতিক আদৰণি জনাই যুদ্ধবিৰতি বজাই ৰখাৰ লগতে আলোচনাৰ জৰিয়তে ইৰাণৰ পাৰমাণৱিক সমস্যা সমাধানৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। দুই প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গাজাৰ মানৱীয় পৰিস্থিতিক লৈ তীব্ৰ উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে সকলো পণবন্দীক মুক্তি আৰু তাৎক্ষণিক আৰু বহনক্ষম যুদ্ধবিৰতি সন্দৰ্ভত সংশ্লিষ্ট পক্ষসমূহৰ মাজত এক চুক্তিত উপনীত হোৱাৰ লগতে অৱনতি ঘটা মানৱীয় পৰিস্থিতিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত কঠোৰভাৱে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁলোকে অঞ্চলটোত শান্তি অনাৰ আকাংক্ষিত বিভিন্ন দেশে চলি থকা প্ৰচেষ্টাক আদৰণি জনায়।
বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক বাস্তৱতাক ভালদৰে প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ স্থায়ী আৰু অস্থায়ী দুয়োটা শ্ৰেণীৰ সম্প্ৰসাৰণকে ধৰি ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ জৰুৰী সংস্কাৰৰ বাবে দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘনিষ্ঠভাৱে কাম কৰি যাবলৈ সংকল্প গ্ৰহণ কৰে। বিশেষকৈ নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত সুনিৰ্দিষ্ট ফলাফল লাভ কৰাৰ সামগ্ৰিক লক্ষ্যৰে আন্তঃচৰকাৰী আলোচনাৰ কাঠামোৰ অধীনত পাঠ্যভিত্তিক আলোচনা আৰম্ভ কৰাৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সংঘৰ সংস্কাৰ ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে নিজৰ দৃঢ়তা প্ৰকাশ কৰে। সংস্কাৰিত ইউএনএছচিৰ স্থায়ী আসনৰ বাবে ইজনে সিজনৰ প্ৰাৰ্থীত্বৰ প্ৰতি তেওঁলোকে পাৰস্পৰিক সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে। পৰিৱৰ্তিত বিশ্বত বিশ্ব শাসনত অৰিহণা যোগোৱা ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ কাৰ্যক্ষমতা আৰু ফলপ্ৰসূতা বৃদ্ধিৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সংস্কাৰৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো তেওঁলোকে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰত-জাপানৰ সহযোগিতাৰ এক পৰিসৰৰ খণ্ডত আগুৱাই নিয়াৰ বাবে বাৰ্ষিক শীৰ্ষ সন্মিলন ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয়। ১৫ সংখ্যক বাৰ্ষিক সন্মিলনে ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰত-জাপান বিশেষ কৌশলগত আৰু বিশ্বব্যাপী অংশীদাৰিত্বত হোৱা অগ্ৰগতিৰ বুজ লোৱাত সহায় কৰিছিল আৰু আমাৰ পৰৱৰ্তী প্ৰজন্ম আৰু ইয়াৰ বাহিৰতো লাভৱান হোৱা অবিৰত সহযোগিতাৰ কাঠামো গঢ়ি তুলিছিল। দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ২০২৭ চনত ভাৰত-জাপানৰ কূটনৈতিক সম্পৰ্কৰ ৭৫ বছৰীয়া জয়ন্তীৰ দিশত দুয়োখন ৰাষ্ট্ৰ একেলগে আগবাঢ়িছে যিটো উপযুক্তভাৱে উদযাপন কৰা হ’ব। এই প্ৰেক্ষাপটত দুয়োজন নেতাই ব্যৱসায়, বৌদ্ধিক, বিজ্ঞান আৰু সংস্কৃতিৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত দুয়োটা জাতিৰ সকলো অংশীদাৰৰ মাজত সক্ৰিয় পাৰস্পৰিক সহযোগিতাৰ সজীৱ মত বিনিময়, ধাৰণা আৰু নীতিগত পৰামৰ্শৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ইনপুট আদৰণি জনায়। জাপান ভ্ৰমণৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী ইছিবা আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলৰ সদস্যসকলৰ প্ৰতি আগবঢ়োৱা উষ্মতা আৰু আতিথ্যৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰাৰ লগতে চলিত বৰ্ষৰ শেষৰ ফালে আয়োজিত হ’বলগীয়া কোৱাড লিডাৰছ সন্মিলন উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী ইছিবাক ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনায়। প্ৰধানমন্ত্ৰী ইছিবাই আনন্দৰে আমন্ত্ৰণ গ্ৰহণ কৰে। এই ভ্ৰমণে ভাৰত আৰু জাপানৰ মাজত দীৰ্ঘদিনীয়া বন্ধুত্বৰ মূল শিলাস্তম্ভ গঠন কৰা গভীৰ সভ্যতাবাদী সম্পৰ্ক, সজীৱ জনসাধাৰণৰ সংযোগ, আৰু ভাগ-বতৰা কৰা গণতান্ত্ৰিক মূল্যবোধক পুনৰ দৃঢ়তা প্ৰদান কৰে।

Prime Minister's Office
15th India-Japan Annual Summit Joint Statement: Partnership for Security and Prosperity of our Next Generation
29 AUG 2025 7:06PM by PIB Delhi
At the invitation of the Prime Minister of Japan H.E. Mr. Ishiba Shigeru, the Prime Minister of India Shri Narendra Modi paid an Official Working Visit to Japan on 29-30 August 2025 for the 15th India-Japan Annual Summit. Prime Minister Modi was received by Prime Minister Ishiba at the Prime Minister’s Office (Kantei) on the evening of 29 August 2025 where he received a ceremonial guard of honour. The two Prime Ministers held the delegation-level talks during which they recalled the longstanding friendship between India and Japan that is rooted in civilizational ties, shared values and interests, common strategic outlook and mutual respect for each other. The two Prime Ministers appreciated the significant strides made by the India-Japan partnership over the last decade and held constructive discussion on ways to strengthen the strategic and forward-looking partnership for achieving mutual security and prosperity in the coming decades.
The two Prime Ministers welcomed the sustained high-level exchanges, and ministerial and parliamentary engagements between both sides which reflect mutual trust and depth of relationship. The partnership has significantly expanded over the past decade into wide-ranging areas such as security, defense, trade, investment, commerce, science and technology, skills and mobility, and cultural and people-to-people links. The two Prime Ministers appreciated that India and Japan have more than seventy dialogue mechanisms and working groups across sectors which lead to intense engagement and collaboration between myriad ministries, agencies and departments.
The two Prime Ministers came to a common understanding that the India-Japan partnership stands at an important juncture and that it is imperative to develop a mutually complementary relationship by building upon our accomplishments and to leverage our respective strengths as well as excellent ties to pursue security and prosperity for the next generations. They resolved to continue working closely with each other to realize shared objectives and further advance the Special Strategic and Global Partnership. Towards this end, the two Prime Ministers made a series of announcements focusing on three priority areas: bolstering our defense and security cooperation, reinforcing our economic partnership and deepening our people-to-people exchanges. They welcomed the signing of important documents in key sectors, including clean energy, critical minerals, digital partnership, space, science and technology, cultural exchanges and diplomatic training. The leaders adopted:
(i) a Joint Vision for the Next Decade, which lays out whole-of-nation lines of efforts to steer the partnership in eight pillars such as economy, economic security, mobility, environment, technology and innovation, health, people-to-people ties and state-prefecture engagement;
(ii) a Joint Declaration on Security Cooperation, which elevates our defense and security ties to the next level, taking into account the contemporary geopolitical realities and security configurations in the region; and
(iii) an Action Plan for India-Japan Human Resource Exchange and Cooperation, which lays out a roadmap for talent mobility and deepening people-to-people ties through exchanges of more than 500,000 personnel in five years, including 50,000 skilled personnel and potential talents from India to Japan.
The two Prime Ministers also announced India-Japan Economic Security Initiative to provide momentum for bilateral cooperation in the field of economic security including securing and strengthening supply chains in critical goods and sectors and accelerating cooperation in critical and emerging technologies, with heightened priority on telecommunications, pharmaceuticals, critical minerals, semiconductors and clean energy. They appreciated the launch of the Dialogue on Economic Security, including Strategic Trade and Technology in November 2024. The two Prime Ministers tasked their Foreign Ministries to accelerate policy level exchanges on economic security with a view to identifying concrete outcomes and projects in strategic sectors, in tandem with industry and academia. In this context, both sides consent to work towards further protecting high technology trade while mutually easing export control challenges. Both sides issued an Economic Security Factsheet outlining certain ongoing collaboration in strategic sectors. The two Prime Ministers welcomed initiatives to promote business-to-business cooperation in the field of economic security to encourage Indian and Japanese companies towards supply chain diversification and resilience. They welcomed the signing of a Memorandum of Cooperation in the Field of Mineral Resources between the two sides to promote cooperation in the area of critical minerals with the intention of expansion of business opportunities.
The two Prime Ministers expressed satisfaction at the progress made under the India-Japan Digital Partnership, which promotes joint collaboration in emerging technologies through digital talent exchange, research and development, startups, and corporate partnerships. They welcomed the India-Japan Digital Partnership 2.0, which will elevate cooperation to the next stage of the digital revolution. The two Prime Ministers also announced the launch of a Japan-India AI Cooperation Initiative, which is aimed at deepening bilateral and multilateral cooperation on artificial intelligence including Large Language Models (LLMs), establishing platforms for exchange between industry and academia, supporting joint research projects, and facilitating the development and operations of data centers in India. Prime Minister Modi extended an invitation to Prime Minister Ishiba to attend the AI Impact Summit, which will be hosted by India on 19-20 February 2026. Furthermore, the two Prime Ministers emphasized the importance of support for startups and concurred in promoting activities of startups of both countries in India including through the Japan-India Startup Support Initiative (JISSI).
The two Prime Ministers expressed deep satisfaction that defense and maritime security cooperation between India and Japan is on an upward trajectory. They welcomed the holding of the third 2+2 meeting of their Foreign and Defence Ministers in August 2024 in New Delhi and instructed their Ministers to hold the fourth round in Tokyo at an early date. They expressed their satisfaction at the exchanges between the services since the last Summit in March 2022. They welcomed Japan Maritime Self Defense Force’s (JMSDF) participation in MILAN exercise, a multi-lateral exercise hosted by India, as well as the participation of the Japanese team in exercise Tarang Shakti, the first multilateral exercise hosted by the Indian Air Force. They also welcomed the conduct of the inaugural edition of the bilateral fighter exercise 'Veer Guardian 2023' between the Japan Air Self Defense Force (JASDF) and the Indian Air Force (IAF) and conduct of the bilateral exercises of all the three services in one calendar year for the first time in 2023. They acknowledged ongoing collaboration in the area of Defence Equipment and Technology Cooperation and directed the relevant authorities of the two sides to expedite efforts to materialize the concrete outcomes through the ongoing collaboration at the earliest while also identifying specific areas for the future to effectively support both sides’ operational approaches.
Acknowledging the significance of economic cooperation as a key pillar of the Special Strategic and Global Partnership, the two Prime Ministers welcomed the progress made towards the target of 5 trillion Yen in public and private investment and financing in five years from Japan to India since 2022. Noting the steps taken by India to improve the business environment for Japanese investors in India, as well as other measures to boost economic growth and improve ease of doing business, the two Prime Ministers set a new target of 10 trillion Yen in private investment in India from Japan. Prime Minister Ishiba recognized the immense potential for Japanese companies to deepen their supply chains in India, and requested the Indian side to continue with its regulatory and other reforms to meet this objective. Prime Minister Modi recognized the contribution of Japanese companies and institutions in creating employment opportunities and fostering growth and innovation in India. He recalled his intent to carry out additional regulatory and other reforms to facilitate investment into India and invited more Japanese businesses to avail of these. They endorsed bilateral efforts to support Japan Industrial Townships (JITs) and strengthen cooperation in logistics, textiles, food processing, agriculture, automotives, industrial capital goods and micro, small and medium enterprises (MSMEs) under the India-Japan Industrial Competitiveness Partnership (IJICP). The two Prime Ministers recognised the need to enhance and diversify bilateral trade including by accelerating further review of the implementation of Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) to make it more forward-looking.
The two Prime Ministers noted with satisfaction Japan’s development cooperation support to India over the past decades, which has significantly contributed to India’s economic and social development as well as peace and stability in the region. They reaffirmed their continued commitment to the development of India’s North Eastern Region, which has led and will lead to economic prosperity of the region at large. They renewed their intention to further strengthen their endeavours to enhance hard, soft and people-to-people connectivity and thus, unleash the great potential of this region through the Act East Forum (AEF) in close cooperation with regional partners.
The Prime Ministers noted the importance of the Mumbai-Ahmedabad High Speed Rail as a flagship project between India and Japan. They concurred to work towards the commencement of operations at the earliest and cooperate on the introduction of the latest Japanese Shinkansen technology in India. The Indian side appreciates Japan’s offer to introduce, in the early 2030s, the E10 series of the Shinkansen that runs on the Japanese signalling system. To this end, it was concurred to immediately commence work necessary for early installation of the signalling, including the Japanese system, as well as for the introduction of the General Inspection Train (GIT) and one set of E5 series Shinkansen rolling stock.
Acknowledging the importance of simultaneously ensuring energy security, promoting sustainable economic growth, and addressing climate change, the two Prime Ministers, based on the Clean Energy Partnership launched in 2022 and with the aim of further strengthening bilateral energy cooperation, reaffirmed their shared recognition that there is no single pathway to achieving a net-zero economy, but rather various pathways that reflect each country’s national circumstances. In this regard, they welcomed the signing of the Memorandum of Cooperation on the Joint Crediting Mechanism (JCM) and the Joint Declaration of Intent on Clean Hydrogen and Ammonia.
In the field of people-to-people connections, the two Prime Ministers reaffirmed their resolve to tap into economically beneficial complementarities in their endowment of human resource towards a new wave of people-to-people exchanges. They welcomed the opening of the Indian Consulate in Fukuoka that will deepen the links between the Kyushu region of Japan with India. They appreciated the progress made in Japanese language education in India through the Nihongo Partners programme and the 360-hour Teachers’ Training Course. The two Prime Ministers reaffirmed their shared resolve to build upon the achievements of the Japan-India Institutes for Manufacturing and Japanese Endowed Courses, that, since their inception in 2016, have created a talent pipeline of 30,000 people adept at Japanese manufacturing and managerial skills. The two Prime Ministers noted with satisfaction the growing interest among the people of India and Japan to discover each others’ country and culture, as reflected through the increasing tourist flows between the two countries. They appreciated the successful celebrations of the India-Japan Tourism Exchange Year (April 2023-March 2025) under the theme of "Connecting Himalayas with Mount Fuji”. Drawing on centuries-old civilizational linkages between the two countries, the leaders concurred to promote tourism exchanges in this field.
The two Prime Ministers noted with pleasure that the year 2025 is being celebrated as the India-Japan Year of Science, Technology and Innovation Exchange, marking the 40th anniversary of the first MoU on science and technology signed between the two countries. They welcomed the joint research collaborations between academic institutions, exchange visits of scientists and researchers of the two countries, and the newly launched industry-academia collaborations through the provision of internship opportunities in Japanese companies, in collaboration with the LOTUS Programme, and Sakura Science Exchange Program. The two Prime Ministers noted with satisfaction the progress made in the Lunar Polar Exploration (LUPEX) Mission between the Indian Space Research Organization and the Japan Aerospace Exploration Agency. They welcomed the recent extension of the Memorandum of Understanding on the Indian Beamline at KEK, Tsukuba for another six years. The two Prime Ministers appreciated the progress in the 11th Joint Committee Meeting on Science and Technology Cooperation held on 5 June 2025- particularly in the fields of new and emerging areas such as quantum technology, clean technology, disaster management, biotechnology and geospatial technologies.
Recognising that regional linkages play an important role in deepening economic and people-to-people connections between the two countries, the Prime Ministers welcomed the State-Prefecture partnerships established recently between Andhra Pradesh and Toyama, Tamil Nadu and Ehime, Uttar Pradesh and Yamanashi, Gujarat and Shizuoka, as well as the Kansai Coordination Meeting for Promotion of Business Exchange with India, the regional partnership in Kansai area. Prime Minister Modi congratulated Prime Minister Ishiba on the ongoing Expo 2025 Osaka, Kansai, Japan and appreciated Japan’s support for India’s active participation in the Expo, which has also given tremendous momentum to state-prefecture partnerships in recent months. Prime Minister Ishiba welcomed India's participation in the GREEN x EXPO 2027 to be held in Yokohama.
The two Prime Ministers, taking into account the prevailing global situation, resolved to uphold the international order based on the rule of law and reaffirmed their steadfast commitment to a free and open Indo-Pacific that is peaceful, prosperous and resilient. They reiterated their strong support for the region’s economic development and prosperity by delivering tangible benefits through practical projects. They also reiterated their commitment to advancing cooperation among like-minded countries through multilateral frameworks such as Quad between Australia, India, Japan and the United States, to promote peace, stability, and prosperity in the region. In this regard, they welcomed the evolution of the Quad into a vital and enduring regional grouping, and looked forward to the next Quad Leaders’ Summit hosted by India later this year.
The two Prime Ministers expressed serious concern over the situation in the East China Sea and the South China Sea. They reiterated their strong opposition to any unilateral actions that endanger the safety as well as freedom of navigation and overflight, and attempt to change the status quo by force or coercion. They shared their serious concern over the militarization of disputed features. They reaffirmed that maritime disputes must be resolved peacefully and in accordance with international law, in particular the UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS).
The two Prime Ministers condemned North Korea’s destabilizing launches using ballistic missile technology and its continued pursuit of nuclear weapons in violation of multiple UN Security Council resolutions (UNSCRs). They reaffirmed their commitment to the complete denuclearization of North Korea in accordance with relevant UNSCRs, and urged North Korea to abide by all its obligations under the United Nations Charter and the UNSCRs. They called on North Korea to return to dialogue to promote peace and stability in the Korean peninsula. They stressed the importance of addressing continued concern regarding proliferation of nuclear and missile technologies to and from North Korea in the region and beyond. They urged all UN Member States to abide by their international obligations under the UNSCRs to implement sanctions, including the prohibition on the transfer to North Korea or procurement from North Korea of all arms and related materiel. They reconfirmed the necessity of immediate resolution of the abductions issue.
The two Prime Ministers unequivocally and strongly condemned terrorism and violent extremism in all its forms and manifestations, including cross-border terrorism. They condemned in the strongest terms the terrorist attack in Pahalgam, Jammu and Kashmir on 22 April 2025, and took note of the United Nations Security Council Monitoring Team Report of 29 July mentioning The Resistance Front (TRF). Prime Minister Modi further explained that the TRF had claimed responsibility for the attack. Prime Minister Ishiba noted this with concern. They called for the perpetrators, organizers, and financiers of this reprehensible act to be brought to justice without any delay. They also called for concerted actions against all UN-listed terrorist groups and entities including Al Qaeda, ISIS/Daesh, Lashkar-e-Tayyiba (LeT), Jaish-e-Mohammad (JeM) and their proxies, and to take resolute actions to root out terrorists’ safe havens, eliminate terrorist financing channels and its nexus with transnational crime, and halt cross-border movement of terrorists.
The two Prime Ministers welcomed the close cooperation between a Free and Open Indo-Pacific (FOIP) and Indo-Pacific Oceans’ Initiative (IPOI). They reiterated their strong support for ASEAN’s unity and centrality and their unwavering support for the "ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP)”.
The two Prime Ministers remain deeply concerned by the worsening crisis in Myanmar and its impact on the regional security, displacement of people and the increase in transnational crimes. They called on all parties to immediately cease all acts of violence. The two Prime Ministers noted the recent announcement of ending the state of emergency and plans for holding an election. The two Prime Ministers strongly urged a return to the path of democracy that allows for inclusive dialogue among all stakeholders and free and fair elections, and urged the release of those who are detained. They reaffirmed their strong support for ASEAN’s efforts, including calling for the full and effective implementation of the Five Point Consensus in seeking an inclusive, durable, and peaceful resolution to the crisis.
The two Prime Ministers reaffirmed the importance of collaborative projects between India and Japan in the Indo-Pacific region including Africa. They welcomed the launch of the Japan-India Cooperation Initiative for Sustainable Economic Development in Africa aimed at promoting industrial concentration in India to establish an industrial hub for trade and investment with Africa. They also welcomed the successful convening of the 9th Tokyo International Conference on African Development (TICAD9) and shared views on the significant potential for strengthening connectivity and value chains in the Indian Ocean Region and Africa. In this context, Prime Minister Modi appreciated the Economic Region Initiative of Indian Ocean-Africa which was announced by Prime Minister Ishiba at TICAD 9. They concurred that collaboration among Japan, India and other countries in the region could bring prosperity to all stakeholders.
The two Prime Ministers expressed support for a just and lasting peace in Ukraine in accordance with international law, including the UN Charter. They also welcomed the ongoing diplomatic efforts by various countries to achieve a just and lasting peace.
The two Prime Ministers reiterated their commitment to peace and stability in the Middle East, calling on all parties concerned to show restraint, protect civilians, comply with international law, and refrain from taking actions that could further escalate the situation and compromise regional stability. They welcomed the ceasefire between Israel and Iran and stressed the importance of maintaining the ceasefire as well as resolving Iran’s nuclear issue through dialogue. The two Prime Ministers expressed grave concern over the humanitarian situation in Gaza. They strongly stressed the importance of reaching an agreement among the parties concerned regarding the release of all hostages and the immediate and sustainable ceasefire, as well as addressing the deteriorating humanitarian situation. In this regard, they welcomed ongoing efforts being made by various countries desirous of bringing peace to the region.
The two Prime Ministers resolved to continue to work closely together for an urgent reform of the UN Security Council (UNSC) including through the expansion of both permanent and non-permanent categories to better reflect the current geopolitical realities. They expressed their determination to accelerate UNSC reforms, particularly through the commencement of text-based negotiations under the Inter-Governmental Negotiations framework with an overall objective to achieve concrete outcomes in a fixed time-frame. They expressed their mutual support for each other’s candidature for a permanent seat in a reformed UNSC. They also underscored the need for UN reform to increase the efficiency and effectiveness of the UN that contributes to global governance in a changing world.
The two Prime Ministers reaffirmed the importance of the Annual Summit mechanism to progress India-Japan cooperation across a range of sectors. The 15th Annual Summit helped take stock of the progress made in India-Japan Special Strategic and Global Partnership since 2014 and create a framework for continued cooperation benefiting our next generation and beyond. The two Prime Ministers noted that the two nations are advancing together towards the 75th anniversary of India-Japan diplomatic relationship in 2027 which would be celebrated in a befitting manner. In this context, both leaders welcome a vibrant exchange of views, substantive inputs of ideas and policy recommendations, as well as active mutual collaborations among all the stakeholders of both nations in various fields of business, intellectual, science and culture. Prime Minister Modi thanked Prime Minister Ishiba for the warmth and hospitality extended to him and members of his delegation during the visit to Japan and extended an invitation to Prime Minister Ishiba to visit India on the occasion of the Quad Leaders’ Summit, to be hosted later this year. Prime Minister Ishiba accepted the invitation with pleasure. The visit reaffirmed the deep-rooted civilizational ties, vibrant people-to-people linkages, and shared democratic values that form the bedrock of the longstanding friendship between India and Japan.