ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ଜାପାନ ଅର୍ଥନୈତିକ ମଞ୍ଚରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
29 AUG 2025 11:57AM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଶିବା ଜୀ,
ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନର ବ୍ୟବସାୟ ମୁଖ୍ୟଗଣ,
ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନବୃନ୍ଦ,
ନମସ୍କାର।
କୋନିଚିୱା!
ମୁଁ ଆଜି ସକାଳେ ଟୋକିଓରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ ମୋର ଏହି ଯାତ୍ରା, ବ୍ୟବସାୟ ଜଗତର ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି।
ଅନେକ ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯାହାଙ୍କ ସହିତ ମୁଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ପରିଚିତ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକଙ୍କ ସହିତ ମୋର ଘନିଷ୍ଠ ପରିଚୟ ଥିଲା। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଛି।
ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଶିବାଙ୍କୁ ଏହି ଫୋରମରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥିବାରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ତାଙ୍କର ମୂଲ୍ୟବାନ ଭାଷଣ ପାଇଁ ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଜାପାନ ସର୍ବଦା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ହୋଇଆସିଛି। ମେଟ୍ରୋରୁ ଉତ୍ପାଦନ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟରରୁ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସହଭାଗୀତା ପାରସ୍ପରିକ ବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି।
ଜାପାନୀ କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ଭାରତରେ ୪୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ନିବେଶ କରିଛନ୍ତି। ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଘରୋଇ ନିବେଶ ୧୩ ବିଲିୟନ ଡଲାର ହୋଇଛି। ଜେବିଆଇସି କହିଛି ଯେ, ଭାରତ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ। ଜେଟ୍ରୋ କହିଛି ଯେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ କମ୍ପାନୀ ଭାରତରେ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ଏବଂ ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ପୂର୍ବରୁ ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି।
ଅର୍ଥାତ୍, ଭାରତରେ, ପୁଞ୍ଜି କେବଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ନାହିଁ, ଏହା ବହୁଗୁଣିତ ମଧ୍ୟ ହୁଏ!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ବିଗତ ଏଗାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନ ବିଷୟରେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ରାଜନୈତିକ ସ୍ଥିରତା ରହିଛି। ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ରହିଛି। ନୀତି ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରହିଛି। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧିଶୀଳ ପ୍ରମୁଖ ଅର୍ଥନୀତି। ଏବଂ, ବହୁତ ଶୀଘ୍ର, ଏହା ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ୧୮% ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି। ଭାରତର ପୁଞ୍ଜି ବଜାର ଭଲ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦେଉଛି। ଏକ ଦୃଢ଼ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ରହିଛି। କମ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଏବଂ କମ ସୁଧ ହାର ରହିଛି। ପ୍ରାୟ ୭୦୦ ବିଲିୟନ ଡଲାରର ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରା ଭଣ୍ଡାର ରହିଅଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ପଛରେ ଆମର "ସଂସ୍କାର, ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ରୂପାନ୍ତର" ଆଭିମୁଖ୍ୟ ରହିଛି। ୨୦୧୭ରେ, ଆମେ ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର-ଏକ ଟିକସ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଏବେ ଏଥିରେ ନୂତନ ଏବଂ ବଡ଼ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ପାଇଁ କାମ ଚାଲିଛି।
କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ, ଆମର ସଂସଦ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଏବଂ ସରଳୀକୃତ ଆୟକର ସଂହିତାକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛି।
ଆମର ସଂସ୍କାର କେବଳ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଆମେ ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ। ଆମେ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ଏକ ଡିଜିଟାଲ ୱିଣ୍ଡୋ ଅନୁମୋଦନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛୁ। ଆମେ ୪୫୦୦୦ ଅନୁପାଳନକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରିଛୁ। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ବିମୁକ୍ତି କମିଟି ଗଠନ କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ମହାକାଶ ଭଳି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଖୋଲାଯାଇଛି। ଏବେ ଆମେ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଖୋଲି ଦେଉଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସଂସ୍କାର ପଛରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଆମର ସଂକଳ୍ପ ରହିଛି। ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା, ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ରଣନୀତି ଅଛି। ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ କେବଳ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇନାହିଁ ବରଂ ପ୍ରଶଂସା ମଧ୍ୟ କରିଛି।
ଏସଏଣ୍ଡପି ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଭାରତର କ୍ରେଡିଟ୍ ରେଟିଂକୁ ଉନ୍ନତ କରିଛି।
ବିଶ୍ୱ କେବଳ ଭାରତକୁ ଦେଖୁନାହିଁ, ଏହା ଭାରତ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ-ଜାପାନ ବ୍ୟବସାୟ ଫୋରମର ରିପୋର୍ଟ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି। କମ୍ପାନୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ବ୍ୟବସାୟିକ ଚୁକ୍ତିଗୁଡ଼ିକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ମୁଁ ଆମର ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ କିଛି ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ବିନମ୍ରତାର ସହିତ ରଖିବାକୁ ଚାହେଁ।
ପ୍ରଥମ ହେଉଛି ଉତ୍ପାଦନ। ଅଟୋ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସହଭାଗୀତା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସଫଳ ହୋଇଛି। ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାକୁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଛନ୍ତି। ଏକାଠି, ଆମେ ବ୍ୟାଟେରୀ, ରୋବୋଟିକ୍ସ, ସେମି-କଣ୍ଡକ୍ଟର, ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତିରେ ସମାନ ଚମତ୍କାରକୁ ପ୍ରତିକୃତି କରିପାରିବା। ସମ୍ମିଳିତ ଭାବେ, ଆମେ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥ୍, ବିଶେଷକରି ଆଫ୍ରିକାର ବିକାଶରେ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେଇପାରିବା।
ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି - ଆସ, ଭାରତରେ ତିଆରି କର, ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ତିଆରି କର। ସୁଜୁକି ଏବଂ ଡାଇକିନର ସଫଳତା କାହାଣୀଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କର ସଫଳତା କାହାଣୀ ହୋଇପାରେ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ହେଉଛି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ। ଜାପାନ ଏକ "ଟେକ୍ ପାୱାରହାଉସ୍"। ଏବଂ ଭାରତ ଏକ "ପ୍ରତିଭା ପାୱାରହାଉସ୍"। ଭାରତ ଏଆଇ, ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, ବାୟୋଟେକ୍ ଏବଂ ମହାକାଶରେ ସାହସିକ ଏବଂ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ଜାପାନର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରତିଭା ମିଳିତ ଭାବରେ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିପ୍ଳବର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇପାରିବେ।
ତୃତୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି ସବୁଜ ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନ। ଭାରତ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ୫୦୦ ଗିଗାଓ୍ବାଟ ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଆମେ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା 100 ଗିଗାଓ୍ବାଟ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଏହା ସୌର କୋଷ ହେଉ କିମ୍ବା ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍, ସହଭାଗୀତାର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ଅଛି।
ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ମିଳିତ କ୍ରେଡିଟ୍ ମେକାନିଜିମ୍ ଉପରେ ଏକ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏହାର ଲାଭକୁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନରେ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ।
ଚତୁର୍ଥ ହେଉଛି ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢିର ଭିତ୍ତିଭୂମି। ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ, ଭାରତ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପିଢ଼ିର ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପ୍ରଗତି କରିଛି। ଆମର ବନ୍ଦରଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷମତା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ୧୬୦ ରୁ ଅଧିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଅଛି। ୧୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ଜାପାନର ସହଯୋଗରେ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ହାଇ ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି।
କିନ୍ତୁ ଆମର ଯାତ୍ରା ଏଠାରେ ଅଟକି ନାହିଁ। ଜାପାନର ଉତ୍କର୍ଷତା ଏବଂ ଭାରତର ସ୍କେଲ୍ ଏକ ଉତ୍ତମ ସହଭାଗୀତା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ।
ପଞ୍ଚମ ହେଉଛି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଏବଂ ଲୋକ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ। ଭାରତର ଦକ୍ଷ ଯୁବ ପ୍ରତିଭା ବିଶ୍ୱ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାର କ୍ଷମତା ରଖେ। ଜାପାନ ମଧ୍ୟ ଏଥିରୁ ଲାଭ ପାଇପାରିବ। ଆପଣ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭାକୁ ଜାପାନୀ ଭାଷା ଏବଂ ସଫ୍ଟସ୍କିଲରେ ତାଲିମ ଦିଅନ୍ତୁ, ଏବଂ ଏକାଠି ଏକ "ଜାପାନ-ନିମିତ୍ତ" କର୍ମଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ। ଏକ ଅଂଶୀଦାର କର୍ମଶକ୍ତି ଅଂଶୀଦାର ସମୃଦ୍ଧି ଆଡ଼କୁ ନେଇଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶେଷରେ, ମୁଁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହେଁ - ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନର ସହଭାଗୀତା ରଣନୈତିକ ଏବଂ ସ୍ମାର୍ଟ। ଅର୍ଥନୈତିକ ତର୍କ ଦ୍ୱାରା ଚାଳିତ, ଆମେ ସମାନ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସମାନ ସମୃଦ୍ଧିରେ ପରିଣତ କରିଛୁ।
ଭାରତ ହେଉଛି ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ୱରେ ଜାପାନୀ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ସ୍ପ୍ରିଙ୍ଗବୋର୍ଡ। ଏକାଠି, ଆମେ ସ୍ଥିରତା, ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏସୀୟ ଶତାବ୍ଦୀକୁ ଆକାର ଦେବୁ।
ଏତିକି କହିବା ସହିତ, ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଶିବା ଜୀ ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି।
ଆରିଗାଟୋ ଗୋଜାଇମାସୁ!
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's address during the India - Japan Economic Forum
29 AUG 2025 11:57AM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister Ishiba,
Business leaders from India and Japan,
Ladies and Gentlemen,
Namaskar
Konnichiwa!
I just arrived in Tokyo this morning. I am very happy that my trip is starting with the giants of the business world.
I personally know many of you. Whether it was during my time in Gujarat, or after moving to Delhi. I’ve had close connections with many of you. I’m really glad to have this opportunity to meet you all today.
I especially thank Prime Minister Ishiba for joining this forum. I congratulate him for his valuable remarks.
Friends,
Japan has always been a key partner in India’s growth journey. Whether it’s metros, manufacturing, semiconductors, or start-ups, our partnership in every area reflects mutual trust.
Japanese companies have invested more than $40 billion in India. In the last two years alone, there has been private investment of $13 billion. JBIC says India is the most 'promising' destination. JETRO says 80 percent of companies want to expand in India, and 75 percent are already profitable.
Which means, in India, capital does not just grow, it multiplies!
Friends,
You are all familiar with the remarkable changes India has experienced in the last eleven years. Today, we have political and economic stability, and clear and predictable policies. India is now the fastest-growing major economy in the world, and very soon, it will become the world’s third-largest economy.
India is contributing to 18% of global growth. The country’s capital markets are giving good returns, and we have a strong banking sector. Inflation and interest rates are low, and foreign exchange reserves stand at around $700 billion.
Friends,
Behind this change is our approach of ‘Reform, Perform, and Transform.’ In 2017, we introduced "One Nation–One Tax”, and now we are working on bringing in new and bigger reforms in it. A few weeks ago, our Parliament has also approved the new and simplified Income Tax code.
Our reforms are not limited to the tax system alone. We have emphasized on ease of doing business. We have established a single digital window approval for businesses. We have rationalized 45,000 compliances. A high-level committee on de-regulation has been formed to speed up this process.
Sensitive sectors like Defence and Space have been opened up to the private sector. Now, we are also opening up the nuclear energy sector.
Friends,
These reforms reflect our determination to build a developed India. We have the commitment, the conviction, and the strategy, and the world has not just recognized it but also appreciated it. S&P Global has upgraded India's credit rating after two decades.
The world is not just watching India, it is counting on India.
Friends,
The India-Japan Business Forum report has just been presented, detailing the business deals between our companies. I congratulate all of you for on this remarkable progress. I would also like to humbly offer a few suggestions for our partnership.
The first is manufacturing. Our partnership in the auto sector has been extremely successful. And the Prime Minister described it in great detail. Together, we can replicate the same magic in batteries, robotics, semi-conductors, ship-building and nuclear energy. Together, we can make a significant contribution to the development of the Global South, especially Africa.
I urge all of you: Come, Make in India, Make for the World. The success stories of Suzuki and Daikin can become your success stories too.
Second, is technology and innovation. Japan is a "Tech Powerhouse". And, India is a "Talent Powerhouse". India has taken bold and ambitious initiatives in AI, Semiconductors, Quantum computing, Biotech, and Space. Japan's technology and India's talent together can lead the tech revolution of this century.
The third area is the Green Energy Transition. India is quickly moving towards 500 GW of renewable energy by 2030. We also aim for 100 GW of nuclear power by 2047. From solar cells to green hydrogen, there are huge opportunities for partnership.
An agreement has been reached between India and Japan on Joint Credit Mechanism. This can be used to cooperate in building a clean and green future.
Fourth, is Next-Gen Infrastructure. In the last decade, India has made unprecedented progress in next generation mobility, and logistics infrastructure. The capacity of our ports has doubled. There are more than 160 airports. Metro lines of a 1000 km have been built. Work is also underway on the Mumbai-Ahmedabad high-speed rail in cooperation with Japan.
But our journey does not stop here. Japan's excellence and India's scale can create a perfect partnership.
Fifth is Skill Development and People-to-People Ties. The talent of India's skilled youth has the potential to meet global needs. Japan can also benefit from this. You could train Indian talent in Japanese language and soft skills, and together create a "Japan-ready" workforce. A shared workforce will lead to shared prosperity.
Friends,
In the end I would like to say this - India and Japan’s partnership is strategic and smart. Powered by economic logic, we have turned shared interests into shared prosperity.
India is the springboard for Japanese businesses to the Global South. Together, we will shape the Asian Century for stability, growth, and prosperity.
With these words, I express my gratitude to Prime Minister Ishiba and all of you.
Arigatou Gozaimasu!
Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.