Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by the Prime Minister during the Joint Press Statement with the Prime Minister of Japan
29 AUG 2025 5:08PM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister Ishiba,
Delegates from both countries,
Friends from the media
Namaste!
Konbanwa!
First of all, I would like to express my heartfelt gratitude to Prime Minister Ishiba for his kind words and warm welcome.
Our discussion today was both productive and purposeful. We both agree that as two major economies and vibrant democracies, our partnership is very important not only for our two countries, but also for global peace and stability.
Strong democracies are natural partners in shaping a better world.
Friends,
Today, we have laid a strong foundation for a new and golden chapter in our Special Strategic and Global Partnership. We have set a roadmap for the next decade. Our vision focuses on investment, innovation, economic security, environment, technology, health, mobility, people-to-people ties, and state-prefecture cooperation. We have set a target of 10 trillion Yen investment from Japan in India over the next ten years. We will also give special attention to connecting Small and Medium Enterprises and Start-ups from both countries.
At the India-Japan Business Forum too, I urged the Japanese companies to, "Make in India, Make for the world”.
Friends,
Our Joint Credit Mechanism is a big win for energy. It shows that our green partnership is as strong as our economic partnership. In this direction, we are also launching the Sustainable Fuel Initiative and Battery Supply Chain Partnership.
We are launching the Economic Security Cooperation Initiative. Under this, we shall move forward with a comprehensive approach in critical and strategic areas.
Cooperation in the area of High Technology is a priority for both of us. In this context, Digital Partnership 2.0 and AI cooperation initiatives are being undertaken. Semiconductors and rare earth minerals shall remain at the top of our agendas.
Friends,
We believe that Japanese technology and Indian talent are a winning combination. While we are working on high-speed rail at one end, we are also making rapid progress in areas like ports, aviation, and shipbuilding under the Next Generation Mobility Partnership.
We welcome the agreement reached between ISRO and JAXA for cooperation in the Chandrayaan-5 mission. Our active participation will symbolise the progress of humanity beyond the boundaries of the Earth, and into space!
Friends,
Under the action plan of human resource exchange, over the next five years, both sides shall encourage an exchange of 5 lakh people, in different fields. 50,000 skilled Indians will actively contribute to the economy of Japan, under this.
The partnership between India and Japan shall not be limited to Delhi and Tokyo. Our engagement will deepen through institutional cooperation between the States of India and the Prefectures of Japan. This will open new doors for trade, tourism, education, and cultural exchanges.
Friends,
India and Japan are fully committed towards a free, open, peaceful, prosperous, and rules-based Indo-Pacific.
We have shared concerns towards Terrorism and Cyber security. We also have shared interests in the areas of Defence and Maritime Security. We have jointly decided to further strengthen our cooperation in the fields of Defence Industry, and Innovation.
Friends,
India and Japan partnership is rooted in mutual trust, reflects our national priorities, and is shaped by our shared values and beliefs.
Together, we carry a common dream of peace, progress, and prosperity of our peoples, and for the world.
Excellency,
Once again, I express my heartfelt gratitude for your friendship. And I cordially invite you to visit India for the next Annual Summit.
Arigato Gozaimasu.
Thank you
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা জাপানগী প্রধান মন্ত্রীগা লোইননা থমখিবা জোইন্ত প্রেস স্তেৎমেন্ত অদুদা পীখিবা প্রেস স্তেৎমেন্ত
29 AUG 2025 5:08PM by PIB Imphal
য়োর এক্সেলেন্সী পর্ধান মন্ত্রী ইশিবা,
লৈবাক অনিমক্কী দেলিগেতশিং,
মীদিয়াদগী মরুপ-মপাংশিং
নমস্তে!
কোনবানৱা!
ঙসি ঐখোয়না খন্নখিবা অদু য়াম্না প্রোদক্তিব অমসুং পর্পোসফুল ওইবা অমা ওইখি। য়াম্না চাউবা ইকোনোমী অমসুং ভাইব্রেন্ত ওইবা দেমোক্রেসী অনি ওইবনা , ঐখোয়গী পার্তনরশিপ অসি লৈবাক অনিমক্কীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবদা নত্তনা মালেমগীদমক্তা শান্তি পুরকপদা অমসুং তংদু লৈতবা অমা ওইহনবদা য়াম্না মরু হায়বসি নাকল অনিমক্না য়ানিংবা ফোংদোকখি।
অরিংবা দেমোক্রেসীশিং অসি অফবা মালেম অমা শেমগৎপদা মহৌশাগী পার্তনরশিংনি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐখোয়না ঐখোয়গী অখন্নবা স্ত্রেতেজিক অমসুং গ্লোবল পার্তনরশিপতা অনৌবা অমসুং থোইদোক-হেন্দোকপা পান্দুপ অমগীদমক্তা য়াম্না লিংলবা য়ুমফম অমা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
ভারত-জপান বিজনেস ফোরমদশু ঐহাক্না জপানগী কমপনীশিংদা “ভারত্তা শেম্মু, মালেমগীদমক্তা শেম্মু” হাবণা তকশিনখ্রে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী জোইন্ত ক্রেদিৎ মেকানিজম অসি ইনর্জিগীদমক্তা য়াম্না চাউবা মাইপাকপা অমনি। মসিনা ঐখোয়গী গ্রীন পার্তনরশীপ অসি ঐকোয়গী ইকোনোমিক পার্তনরশিপগুম্না য়াম্না লিংবা পার্তনরশিপনি হায়বদু মবেক শেংনা উৎলি। মসিগী মাইকৈদা, ঐখোয়না সস্তেনেবল ফ্যুএল ইনিসিয়েতিব অমসুং বেতরী সপ্লাই চেন পার্তনরশিপশু হৌদোক্লগনি।
ঐখোয়না ইকোনোমিক সেক্যুরিতী কোওপরেতিব ইনিসিয়েতিব হৌদোক্লগনি। মসিগী মখাদা, ঐখোয়না বাম্না মরু ওইবা অমসুং বাম্না স্ত্রেতেজিক ওইবা হিরমশিংদা কমপ্রেহেন্সিব ওইবা কোংথাং অমগা লোইননা খোং থাংজিল্লগনি।
হাই তেক্নোলোজীগী লমদা তেংবাং পীনবা হায়বসি ঐখোয়া অনিমক্কী ওইনা খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইবা অমনি। মসিগী হীরম অসিদা দিজিতেল পার্তনরশিপ 2.0 অমসুং AI কোওপরেশন ইনিসিয়েতিবশিংগী থবক পাইখৎখ্রে।
সেমিকন্দক্তর অমসুং রেবর অর্থ মিনরেলশিংনা ঐখোয়গী এজেন্দাশিংগী খ্বাইদগী হেন্নামরু ওইবা ওইগনি।
মরুপশিং,
জপানগী তেক্নোলোজীশিং অমসুং ভারতকী হৈথোই-শিংথোইবা হায়বসি পুনশিন্নবদা মাইপাকপা পুরক্কনি হায়না ঐখোয়নাথাজৈ। নাকল অমরোমদনা ঐখোয়না আই-স্পীদ রেলগীদমক্তা কন্না হোৎনবগা লোইন-লোইননা নেক্স জেনেরেশন মোবিলিতী পার্তনরশিপকী মখাদা পোর্তশিং, এভিয়াশন অমসুং শিপবিল্দিংগী হিরমদশু য়াম্না খোংজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লি।
চন্দ্রয়ান-5 মিসনগী মতাংদা তেংবাং পীননবা ISRO অমসুং JAXAগী মরক্তা য়ানবা অমা পুরকখিবা অদুবু ঐখোয়না তরাম্না ওক্লি।
মরুপশিং,
হভুমেন রিসোর্স এক্সচেঞ্জকী এক্সন প্লান মখাদা, লাক্কদবা চই মঙা অসিদা নাকল অনিমক্না তোঙান-তোঙানবা হীরমশিংদা মী লাখ 5 হেন্না এক্সচেঞ্জ তৌননবা হোৎনরগনি। হৈ-শিংলবা ভারতমচা 50,000না জপানগী ইকোনোমীদা শরুক বারগনি, মসিগী মখাদা।
ভারত অমসুং জপানগী মরক্তা লৈরিবা পার্তনরশিপ অসি দিল্লী আমসুং তোক্যোগী মরক্তা খক্তমক লোইবা নত্তে. ঐখোয়গী মরক্তা তেংবাং পীনবা অসি ভারতকী রাজ্যশিং অমসুং জপানগী প্রিফেকচরশিংগী মরক্তা ইনস্তিত্যশনশিংগী মরক্তা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নদুনা হেন্না চেৎশিনহল্লগনি। মসিনা ত্রেদ, তুরিজম, এজুকেশন অমসুং কলচরেল এক্সচেঞ্জকীদমক্তা অনৌবা লম্বি অমা হাংদোক্লগনি।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং জপান্না ফ্রী, ওপন, পীসফুল, প্রোসপরস অমসুং রুলশিংদা য়ুমফম ওইবা ইন্দো-পেসিফিক অমা শেম্নবগী মাইকৈদা খোংফম চেৎনা অচেৎপা ফিরেপ অমগা লোইনা লেপ্লি।
ঐখোবনা তেরোরিজম অমসুং সাইবর সেক্যুরিতীগী মাইকৈদা ফাওরিবা অৰাবা অদুগী মতাংদশু খন্নখি। ঐখোয়না দিফেন্স অমসুং মেরিতাইম সেক্যুরিতীগী লমদশু অপাম্বা ফোংদোক্লদুনা খন্নখি। ঐখোয়না পুন্না দিফেন্স ইন্দস্ত্রী অমসুং ইন্নোভেশনগী লমদশু খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবা হেগৎহন্নবগী মতাংদশু ফিরেপ লৌখ্রে।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং জপানগী পার্তনরশিপ অসি নাকল অনিমক্কী অমনা অমবু থাজনবগী মখা পোন্না শেম্বনি, মসিনা লৈবাক্কী ওইনা খ্বাইদগী হেন্না মরুওইবা থম্লিবা অদুবু ময়েক শেংনা উৎলি অমসুং মসি ঐখোয়গী শেয়র্দ ভেল্যুশিং অমসুং বিলীফশিং অদুনা শেম্বনি।
এক্সেলেন্সী,
অমুক্কশু হন্না, ঐহাক্না নখোয়গী মরুপ অমা ওইবগী মরি অসিবু থমোই শেংনা থাগৎপা ফোংদক্লি। অমসুং মথংগী অন্যুৱেল সম্মিতকীদমক্তা ভারত্তা লাক্ননবা তরাম্না চেবাউ পীজরি।
আরিগাতো গোজাইমাসু।
থাগৎচরি।