Prime Minister's Office
English Translation of Press Statement by the Prime Minister during the Joint Press Statement with the Prime Minister of Japan
29 AUG 2025 5:08PM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister Ishiba,
Delegates from both countries,
Friends from the media
Namaste!
Konbanwa!
First of all, I would like to express my heartfelt gratitude to Prime Minister Ishiba for his kind words and warm welcome.
Our discussion today was both productive and purposeful. We both agree that as two major economies and vibrant democracies, our partnership is very important not only for our two countries, but also for global peace and stability.
Strong democracies are natural partners in shaping a better world.
Friends,
Today, we have laid a strong foundation for a new and golden chapter in our Special Strategic and Global Partnership. We have set a roadmap for the next decade. Our vision focuses on investment, innovation, economic security, environment, technology, health, mobility, people-to-people ties, and state-prefecture cooperation. We have set a target of 10 trillion Yen investment from Japan in India over the next ten years. We will also give special attention to connecting Small and Medium Enterprises and Start-ups from both countries.
At the India-Japan Business Forum too, I urged the Japanese companies to, "Make in India, Make for the world”.
Friends,
Our Joint Credit Mechanism is a big win for energy. It shows that our green partnership is as strong as our economic partnership. In this direction, we are also launching the Sustainable Fuel Initiative and Battery Supply Chain Partnership.
We are launching the Economic Security Cooperation Initiative. Under this, we shall move forward with a comprehensive approach in critical and strategic areas.
Cooperation in the area of High Technology is a priority for both of us. In this context, Digital Partnership 2.0 and AI cooperation initiatives are being undertaken. Semiconductors and rare earth minerals shall remain at the top of our agendas.
Friends,
We believe that Japanese technology and Indian talent are a winning combination. While we are working on high-speed rail at one end, we are also making rapid progress in areas like ports, aviation, and shipbuilding under the Next Generation Mobility Partnership.
We welcome the agreement reached between ISRO and JAXA for cooperation in the Chandrayaan-5 mission. Our active participation will symbolise the progress of humanity beyond the boundaries of the Earth, and into space!
Friends,
Under the action plan of human resource exchange, over the next five years, both sides shall encourage an exchange of 5 lakh people, in different fields. 50,000 skilled Indians will actively contribute to the economy of Japan, under this.
The partnership between India and Japan shall not be limited to Delhi and Tokyo. Our engagement will deepen through institutional cooperation between the States of India and the Prefectures of Japan. This will open new doors for trade, tourism, education, and cultural exchanges.
Friends,
India and Japan are fully committed towards a free, open, peaceful, prosperous, and rules-based Indo-Pacific.
We have shared concerns towards Terrorism and Cyber security. We also have shared interests in the areas of Defence and Maritime Security. We have jointly decided to further strengthen our cooperation in the fields of Defence Industry, and Innovation.
Friends,
India and Japan partnership is rooted in mutual trust, reflects our national priorities, and is shaped by our shared values and beliefs.
Together, we carry a common dream of peace, progress, and prosperity of our peoples, and for the world.
Excellency,
Once again, I express my heartfelt gratitude for your friendship. And I cordially invite you to visit India for the next Annual Summit.
Arigato Gozaimasu.
Thank you
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জাপানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে যুটীয়া প্ৰেছ বিবৃতিৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিজ্ঞপ্তিৰ অসমীয়া অনুবাদ
29 AUG 2025 5:08PM by PIB Guwahati
মহামহিম প্ৰধানমন্ত্ৰী ইছিবা,
দুয়োখন দেশৰ প্ৰতিনিধি,
সংবাদ মাধ্যমৰ বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
পোন-প্ৰথমে প্ৰধানমন্ত্ৰী ইছিবাক তেখেতৰ ভাল লগা কথা আৰু উষ্ম আদৰণিৰ বাবে আন্তৰিক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
আজি আমাৰ আলোচনা উৎপাদনশীল আৰু উদ্দেশ্যপ্ৰণোদিত উভয়েই আছিল। আমি দুয়ো ঐক্যমতত উপনীত হওঁ যে দুই প্ৰধান অৰ্থনীতি আৰু স্পন্দনশীল গণতন্ত্ৰ হিচাপে আমাৰ অংশীদাৰিত্ব কেৱল আমাৰ দুয়োখন দেশৰ বাবেই নহয়, বৰঞ্চ বিশ্ব শান্তি আৰু সুস্থিৰতাৰ বাবেও অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ।
শক্তিশালী গণতন্ত্ৰসমূহ এখনি উন্নত বিশ্ব গঢ় দিয়াৰ স্বাভাৱিক অংশীদাৰ।
বন্ধুসকল,
আজি আমি আমাৰ বিশেষ কৌশলগত আৰু বৈশ্বিক অংশীদাৰিত্বৰ এক নতুন আৰু সোণালী অধ্যায়ৰ বাবে এটি শক্তিশালী ভেটি স্থাপন কৰিছোঁ। আমি আগন্তুক দশকৰ বাবে ৰোডমেপ নিৰ্ধাৰণ কৰিছোঁ। আমাৰ দৃষ্টিভংগীয়ে বিনিয়োগ, উদ্ভাৱন, অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা, পৰিবেশ, প্ৰযুক্তি, স্বাস্থ্য, গতিশীলতা, জনসাধাৰণৰ মাজৰ সম্পৰ্কত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। আমি আগন্তুক দহ বছৰত ভাৰতত জাপানৰ ১০ ট্ৰিলিয়ন য়েন বিনিয়োগৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছোঁ। দুয়োখন দেশৰ ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া উদ্যোগ তথা ষ্টাৰ্ট-আপক সংযোগ কৰাৰ ক্ষেত্ৰতো আমি বিশেষ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিম।
ভাৰত-জাপান বিজনেছ ফৰামতো মই জাপানৰ কোম্পানীসমূহক "মেক ইন ইণ্ডিয়া, মেক ফৰ দ্য ৱৰ্ল্ড" আহ্বান জনাওঁ।
বন্ধুসকল,
আমাৰ যৌথ ঋণ ব্যৱস্থা শক্তিৰ বাবে এক বৃহৎ জয়। ইয়াৰ পৰা দেখা যায় যে আমাৰ সেউজ অংশীদাৰিত্ব আমাৰ অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্বৰ দৰেই শক্তিশালী। এই দিশত আমি বহনক্ষম ইন্ধন পদক্ষেপ আৰু বেটাৰী যোগান শৃংখল অংশীদাৰিত্বও আৰম্ভ কৰিছোঁ।
আমি অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা সহযোগিতাৰ পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছোঁ। ইয়াৰ অধীনত আমি গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু কৌশলগত ক্ষেত্ৰত এক ব্যাপক দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়ি যাম।
উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আমাৰ উভয়ৰে বাবে অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয়। এনে প্ৰেক্ষাপটত ডিজিটেল অংশীদাৰিত্ব ২.০ আৰু এআই সহযোগিতাৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। অৰ্ধপৰিবাহী আৰু আপুৰুগীয়া খনিজ পদাৰ্থ আমাৰ এজেণ্ডাৰ শীৰ্ষত থাকিব।
বন্ধুসকল,
আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে জাপানী প্ৰযুক্তি আৰু ভাৰতীয় প্ৰতিভা এক নিখুঁত সংমিশ্ৰণ। আমি এফালে তীব্ৰবেগী ৰেলৰ কাম কৰি থকাৰ সময়তে আনফালে পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ গতিশীলতা অংশীদাৰিত্বৰ অধীনত বন্দৰ, বিমান পৰিবহণ আৰু জাহাজ নিৰ্মাণৰ দৰে ক্ষেত্ৰতো দ্ৰুত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছোঁ।
চন্দ্ৰযান-৫ অভিযানত সহযোগিতাৰ বাবে ইছৰো আৰু জাক্সাৰ (JAXA) মাজত সম্পাদিত চুক্তিক আমি আদৰণি জনাইছোঁ। আমাৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ কাৰ্য্য মানৱতাৰ অগ্ৰগতিৰ প্ৰতীক হ’ব।
বন্ধুসকল,
মানৱ সম্পদৰ বিনিময় কাৰ্য্য পৰিকল্পনাৰ অধীনত অহা পাঁচ বছৰত দুয়োপক্ষই ভিন্ন ক্ষেত্ৰত ৫ লাখ লোকৰ আদান-প্ৰদানক উৎসাহিত কৰিব। ৫০ হাজাৰ দক্ষ ভাৰতীয়ই জাপানৰ অৰ্থনীতিত সক্ৰিয়ভাৱে অৰিহণা যোগাব।
ভাৰত আৰু জাপানৰ অংশীদাৰিত্ব কেৱল দিল্লী আৰু টকিঅ’তে সীমাবদ্ধ নাথাকিব। ভাৰতৰ ৰাজ্য আৰু জাপানৰ প্ৰিফেকচাৰৰ মাজত প্ৰতিষ্ঠানিক সহযোগিতাৰ জৰিয়তে আমাৰ সংযোগ গভীৰ হ’ব। ইয়াৰ ফলত বাণিজ্য, পৰ্যটন, শিক্ষা আৰু সাংস্কৃতিক আদান-প্ৰদানৰ বাবে নতুন দুৱাৰ মুকলি হ’ব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু জাপান মুক্ত, মুকলি, শান্তিপূৰ্ণ, সমৃদ্ধিশালী আৰু নিয়মভিত্তিক ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণৰূপে অংগীকাৰবদ্ধ।
সন্ত্ৰাসবাদ আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ প্ৰতি আমাৰ উমৈহতীয়া উদ্বেগ আছে। প্ৰতিৰক্ষা আৰু সামুদ্ৰিক নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰতো আমাৰ উমৈহতীয়া স্বাৰ্থ আছে। আমি যৌথভাৱে প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগ আৰু উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ সহযোগিতাক অধিক গভীৰকৰণৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু জাপানৰ অংশীদাৰিত্ব পাৰস্পৰিক আস্থাৰে বদ্ধমূল, যিয়ে আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অগ্ৰাধিকাৰৰাজিকে প্ৰতিফলিত কৰে আৰু এয়া আমাৰ উমৈহতীয়া প্ৰমূল্যবোধ তথা বিশ্বাসৰ দ্বাৰা গঢ় লৈ উঠিছে।
আমি একেলগে আমাৰ সমাজসমূহ আৰু বিশ্বৰ বাবে শান্তি, প্ৰগতি আৰু সমৃদ্ধিৰ এক উমৈহতীয়া সপোন কঢ়িয়াই লৈ ফুৰিছোঁ।
মহামহিম,
আকৌ এবাৰ আপোনালোকৰ বন্ধুত্বৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আৰু পৰৱৰ্তী বাৰ্ষিক সন্মিলনৰ বাবে ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আপোনালোকক আন্তৰিকতাৰে আমন্ত্ৰণ জনাইছোঁ।
ধন্যবাদ।