ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରାଣସୀରେ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ, ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
02 AUG 2025 3:51PM by PIB Bhubaneswar
ନମଃ ପାର୍ବତୀ ପତୟେ, ହର ହର ମହାଦେବ, ପବିତ୍ର ଶ୍ରାବଣ ମାସରେ ଆଜି କାଶୀରୁ ଆମ ପରିବାର ସଦସ୍ୟମନଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ଅବସର ମିଳିଛି। କାଶୀର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି।
ୟୁପିର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କେଶବ ପ୍ରସାଦ ମୌର୍ଯ୍ୟ ଜୀ, ବ୍ରଜେଶ ପାଠକ ଜୀ ସହ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା, କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ଜୀ, ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଆମ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ସମସ୍ତ ସମ୍ମାନିତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ, ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ୟୁପି ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ୟୁପି ବିଜେପି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଚୌଧୁରୀ ଜୀ, ସମସ୍ତ ବିଧାୟକ ଏବଂ ଜନ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ଏବଂ ବିଶେଷ ଭାବରେ କାଶୀର ମୋର ଜନସାଧାରଣ !
ଆଜି ଆମେ କାଶୀରୁ ସାରା ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛୁ। କାଶୀ ଭଳି ଏକ ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନ, ଏହା ହେଉଛି ଶ୍ରାବଣ ମାସ, ଏବଂ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ଏକ ସୁଯୋଗ ରହିଛି, ଏହାଠାରୁ ବଡ଼ ସୌଭାଗ୍ୟ ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରେ? ଆଜି ମୁଁ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କାଶୀ ଆସିଛି। ଏପ୍ରିଲ 22 ତାରିଖରେ ଯେତେବେଳେ ପହଲଗାମରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହୋଇଥିଲା, 26 ଜଣ ନିର୍ଦ୍ଦୋଷ ଲୋକଙ୍କୁ ଏତେ ନିର୍ଦ୍ଦୟ ଭାବେ ହତ୍ୟା କରାଯାଇଥିଲା, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଯନ୍ତ୍ରଣା, ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କର ଦୁଃଖ, ସେହି ଝିଅମାନଙ୍କର ଯନ୍ତ୍ରଣା, ମୋର ହୃଦୟ ବହୁତ ଯନ୍ତ୍ରଣାରେ ଭରି ଯାଇଥିଲା। ସେତେବେଳେ ମୁଁ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କୁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଥିଲି ଯେ ସମସ୍ତ ପ୍ରଭାବିତ ପରିବାରକୁ ଏହି ଦୁଃଖ ସହିବାକୁ ସାହସ ଦିଅନ୍ତୁ। କାଶୀର ମୋର ଜନସାଧାରଣ, ମୁଁ, ମୋ ଝିଅମାନଙ୍କ ସିନ୍ଦୁରର ପ୍ରତିଶୋଧ ନେବାକୁ ଯେଉଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି, ତାହା ମଧ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଏହା କେବଳ ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ମୁଁ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରର ସଫଳତାକୁ ତାଙ୍କ ଚରଣରେ ସମର୍ପଣ କରୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜିକାଲି ଯେତେବେଳେ କାଶୀରେ, ବିଶେଷ କରି ଶ୍ରାବଣର ପ୍ରଥମ ସୋମବାର ଦିନ, ଯେତେବେଳେ ଆମର ଯାଦବ ଭାଇମାନେ, ବାବାଙ୍କୁ ଜଳଭିଷେକ କରିବାକୁ ବାହାରୁଥିଲେ, ଗୌରୀ କେଦାରେଶ୍ୱରଙ୍କ ଠାରୁ କାନ୍ଧରେ ଗଙ୍ଗାଜଳ ଧରି ଯାଦବ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କର ସମୂହ ଜଳଭିଷେକ, କେତେ ମନୋରମ ଦୃଶ୍ୟ ହୋଇଥାଏ। ଡମ୍ବୁରୁର ଶବ୍ଦ, ଗଳିକନ୍ଦିରେ କୋଳାହଳ ଶବ୍ଦ ଏକ ଅଦ୍ଭୁତ ଅନୁଭବ ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ। ପବିତ୍ର ଶ୍ରାବଣ ମାସରେ ବାବା ବିଶ୍ୱନାଥ ଏବଂ ମାର୍କଣ୍ଡେୟ ମହାଦେବଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ମୋର ବହୁତ ଇଚ୍ଛା ଥିଲା! କିନ୍ତୁ ମୋର ସେଠାକୁ ଯିବା ଦ୍ୱାରା ଯେପରି ମହାଦେବଙ୍କ ଭକ୍ତମାନଙ୍କୁ ଅସୁବିଧା ନ ହୁଏ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦର୍ଶନ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ନହୁଏ, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ଏଠାରୁ ଭୋଲାନାଥ ଏବଂ ମା ଗଙ୍ଗାଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ସେବାପୁରୀର ଏହି ମଞ୍ଚରୁ ମୁଁ ବାବା କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି । ନମଃ ପାର୍ବତୀ ପତୟେ, ହର ହର ମହାଦେବ!
ସାଥିମାନେ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ତାମିଲନାଡ଼ୁରେ ଥିଲି।, ମୁଁ ସେଠାରେ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଏକ ଐତିହାସିକ ମନ୍ଦିର, ଗଙ୍ଗାଇ-କୋଣ୍ଡା ଚୋଲାପୁରମ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କଲି। ଏହି ମନ୍ଦିର ଦେଶର ଶୈବ ପରମ୍ପରାର ଏକ ପ୍ରାଚୀନ କେନ୍ଦ୍ର। ଏହି ମନ୍ଦିର ଆମ ଦେଶର ମହାନ ତଥା ପ୍ରସିଦ୍ଧ ରାଜା ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଚୋଳଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା। ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଚୋଳ ଉତ୍ତର ଭାରତରୁ ଗଙ୍ଗା ଜଳ ଆଣି ଉତ୍ତରକୁ ଦକ୍ଷିଣ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିଲେ। ଏକ ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଶିବ ଏବଂ ଶୈବ ପରମ୍ପରା ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଭକ୍ତି ମାଧ୍ୟମରେ, ରାଜେନ୍ଦ୍ର ଚୋଳ 'ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ' ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଆଜି କାଶୀ-ତାମିଲ ସଙ୍ଗମ ଭଳି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ସୁନ୍ଦର ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ। ଏବଂ ନିକଟରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗଙ୍ଗାଇ-କୋଣ୍ଡା ଚୋଲାପୁରମ ଯାଇଥିଲି, ମୋ ପାଇଁ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ସନ୍ତୋଷର ବିଷୟ ଥିଲା ଯେ ହଜାର ବର୍ଷ ପରେ, ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଗଙ୍ଗାଜଳ ସହିତ ସେଠାକୁ ଯାଇଥିଲି। ମା ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ସେଠାରେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପବିତ୍ର ବାତାବରଣରେ ପୂଜା କରାଯାଇଥିଲା। ସେଠାରେ ଗଙ୍ଗାଜଳ ସହିତ ଜଳାଭିଷେକ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା।
ସାଥିମାନେ,
ଜୀବନରେ ଏଭଳି ସୁଯୋଗ ଅନେକ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ। ଦେଶର ଏକତା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଏକ ନୂତନ ଚେତନା ଜାଗ୍ରତ କରିଥାଏ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ସଫଳ ହୋଇଛି। 140 କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଏକତା ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରର ଶକ୍ତି ପାଲଟିଥିଲା।
ସାଥିମାନେ,
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ସୈନିକମାନଙ୍କ ବୀରତ୍ୱର ସେହି ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଭିବାଦନ ଜଣାଇବାର ଏକ ସୁଯୋଗ। ଆଜି ଏଠାରେ ଏକ ବିଶାଳ କିଷାନ ଉତ୍ସବର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଜରିଆରେ ଦେଶର 10 କୋଟି କୃଷକ ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ 21 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପଠାଯାଇଛି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ କାଶୀରୁ ଟଙ୍କା ଯାଏ, ତାହା ସ୍ୱୟଂକ୍ରିୟ ଭାବେ ପ୍ରସାଦ ହୋଇଯାଏ। କୃଷକମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ 21 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଜମା କରାଯାଇଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଏଠାରେ 2 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକର୍ପଣ ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। ବାବାଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ କାଶୀରେ ବିକାଶର ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରବାହ ମା ଗଙ୍ଗା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ କାଶୀରେ ସାଂସଦ ଟୁରିଷ୍ଟ ଗାଇଡ୍ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍, ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମାଧ୍ୟମରେ କୌଶଳ ବିକାଶ, ଆତ୍ମ-ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ କୌଶଳ ବିକାଶ, ଏହାର ଅନେକ ପରୀକ୍ଷଣ ଆଜି କାଶୀ ମାଟିରେ ହେଉଛି। ଆଗାମୀ ଦିନରେ କାଶୀ ସାଂସଦ ଫଟୋଗ୍ରାଫି ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ସାଂସଦ ନିଯୁକ୍ତି ମେଳା ସମେତ ଆହୁରି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମୁଁ ଏଠାରେ ସମସ୍ତ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସର୍ବସାଧାରଣରେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ଯୁବ ପିଢ଼ିକୁ ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଏପରି ଚମତ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବେ ଏବଂ ଏହାକୁ ସଫଳତାର ସହ ଆଗକୁ ନେଇପାରିବେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ ପାଇବାକୁ ଯୋଗ୍ୟ। ଯେଉଁମାନେ ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ଭାଗ ନେଉଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ବହୁତ-ବହୁତ ଶୁଭକାମନା।
ସାଥିମାନେ,
ଆମ ସରକାର କୃଷକମାନଙ୍କ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଆସୁଛନ୍ତି। ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ନାମରେ କରାଯାଇଥିବା ଗୋଟିଏ ବି ଘୋଷଣା ପୂରଣ କରିବା କଷ୍ଟକର ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ବିଜେପି ସରକାର ଯାହା କହୁଛନ୍ତି ତାହା କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ସରକାରଙ୍କ ଦୃଢ଼ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ଏକ ଉଦାହରଣ ପାଲଟିଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆପଣଙ୍କ ମନେ ଥିବା, ଯେତେବେଳେ 2019ରେ ପିଏମ-କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ବିକାଶ ବିରୋଧୀ ଲୋକ, ଏସପି-କଂଗ୍ରେସ ଭଳି ବିକାଶ ବିରୋଧୀ ଦଳମାନେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଗୁଜବ ପ୍ରଚାର କରୁଥିଲେ? ସେମାନେ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଥିଲେ, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ବିଭ୍ରାନ୍ତ କରୁଥିଲେ, କେହି କେହି କହୁଥିଲେ, ମୋଦୀ ହୁଏତ ଏହି ଯୋଜନା ଆଣିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ 2019 ନିର୍ବାଚନ ହେବ, ଏସବୁ ବନ୍ଦ ହୋଇଯିବ, କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ମୋଦି ବର୍ତ୍ତମାନ ଯେଉଁ ଟଙ୍କା ଜମା କରିଛନ୍ତି, ସେ ତାହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରିବେ। ସେମାନେ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ମିଛ କହୁଛନ୍ତି? ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେ ବିରୋଧୀ ମାନସିକତାର ଲୋକମାନେ, ନିରାଶାର ଗଭୀରତାରେ ବୁଡି, ଏଭଳି ମିଥ୍ୟା ଆଉ ସହିତ ବଞ୍ଚୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ କେବଳ କୃଷକ ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ ମିଛ କହିପାରିବେ। ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଏତେ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଗୋଟିଏ କିସ୍ତି ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ ହୋଇଥିଲା କି? ପିଏମ ସମ୍ମାନ କିଷାନ ନିଧି ବିନା କୌଣସି ବିରାମରେ ଜାରି ରହିଛି। ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, 3 ଲକ୍ଷ 75 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା, ମନେ ରଖନ୍ତୁ, କୃଷକମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ 3 ଲକ୍ଷ 75 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପଠାଯାଇଛି। ଯଦି ଆପଣ ମୋତେ କହିବେ କେତେ? 3.75 ଲକ୍ଷ କୋଟି। କେତେ? କେତେ? ଏବଂ ଏହି 3 ଲକ୍ଷ 75 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା, ଏତେ ଟଙ୍କା କାହା ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା ହୋଇଥିଲା? ଏହା କାହା ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା ହୋଇଥିଲା? ଏହା ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା କରାଯାଇଥିଲା। ଏଠାରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପାଖାପାଖି ଦେଢ଼ କୋଟି କୃଷକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଲାଭ ମିଳିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୟୁପିର କୃଷକମାନଙ୍କୁ 90 ହଜାର କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପଠାଯାଇଛି। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ମୋ କାଶୀର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପାଖାପାଖି 900 କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିଛି। ଆପଣ ଏପରି ଜଣେ ସାଂସଦଙ୍କୁ ନିର୍ବାଚିତ କରିଛନ୍ତି, ଯାହାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ 900 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆସିଛି। ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି ଯେ କୌଣସି କଟ୍-କମିଶନ, କୌଣସି ମଧ୍ୟସ୍ଥି, କୌଣସି କଟ୍, କୌଣସି କମିଶନ, କୌଣସି ଅର୍ଥ ହେରଫେର ବିନା ଏହି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଏବଂ ମୋଦି ଏହାକୁ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି। କୌଣସି ଲିକ୍ ହେବ ନାହିଁ, କିମ୍ବା ଗରିବଙ୍କ ଅଧିକାର ଛଡ଼ାଯିବ ନାହିଁ।
ସାଥିମାନେ,
ମୋଦୀଙ୍କର ବିକାଶର ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି-ଯିଏ ଯେତେ ପଛୁଆ, ତାକୁ ସେତେ ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା । ଯିଏ ଦେଶ ଯେତେ ପଛୁଆ ହେବ, ତାକୁ ସେତେ ଅଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ମିଳିବ। ଚଳିତ ମାସରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଆଉ ଏକ ବଡ଼ ଯୋଜନାକୁ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହାର ନାମ ହେଉଛି-ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟା କୃଷି ଯୋଜନା। କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ, କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ, କୃଷି ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହି ଯୋଜନା ଉପରେ 24 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ। ଦେଶର ଯେଉଁ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ ଭୁଲ ନୀତି କାରଣରୁ ବିକାଶ ପଥରେ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେଇଥିଲେ, ସେମାନେ ପଛୁଆ ରହିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଉଛି, ଯେଉଁଠାରେ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ କମ୍ ହେଉଛି, ଆରେ, ପଚାରିବାକୁ କେହି ନଥିଲେ, ସେହି ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ-ଧାନ୍ୟା କୃଷି ଯୋଜନାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ହେବେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ୟୁପିର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ।
ସାଥିମାନେ,
କୃଷକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ, ଚାଷ ଉପରେ ହେଉଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ, ଏନ୍.ଡିଏ ସରକାର ନିଜର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ବିହନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବଜାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହିତ ଛିଡା ହୋଇଛୁ। ଚାଷ ଜମିରେ ଯେପରି ପାଣି ପହଞ୍ଚିପାରିବ, ସେଥିପାଇଁ ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଜଳସେଚନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ପାଣିପାଗ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ହୋଇ ରହିଛି, ବେଳେବେଳେ ଅତ୍ୟଧିକ ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ, ବେଳେବେଳେ କୁଆପଥର ବର୍ଷା ହୋଇଥାଏ, ତୁଷାରପାତ ହୋଇଥାଏ! କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏଥିରୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଏହି ସଂଖ୍ୟାକୁ ମନେ ରଖନ୍ତୁ, ଏହି ବୀମା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଦାବି ସ୍ୱରୂପ 1.75 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ବୀମା ମାଧ୍ୟମରେ 1 ଲକ୍ଷ 75 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା। କେତେ କହିବୁ? କେତେ? 1.7 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା। ସାଥିମାନେ,ଆମ ସରକାର ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆପଣଙ୍କୁ ନିଜ ଫସଲର ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ମିଳୁ। ଏଥିପାଇଁ ଫସଲର ଏମ୍. ଏସ୍. ପି. ରେ ରେକର୍ଡ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଧାନ ଏବଂ ଗହମ ଭଳି ପ୍ରମୁଖ ଫସଲର ଏମଏସପି ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଆପଣଙ୍କ ଉତ୍ପାଦର ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ନୂତନ ପଣ୍ୟାଗାର ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
କୃଷି ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଧ୍ୟାନ ରହିଛି। ଆମେ 'ଲଖପତି ଦିଦି "ଅଭିଯାନ ଚଳାଉଛୁ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଦେଶରେ ତିନି କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି, ତିନି କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଶୁଣିବା ପରେ ଏହି ଏସ୍. ପି. ମାନେ ସାଇକେଲ ନେଇ ପଳାଇଯିବେ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି। 3 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଲକ୍ଷ୍ୟର ଅଧା କାମ ଶେଷ ହୋଇଛି। ଗରିବ ପରିବାରର ଦେଢ଼ କୋଟି ଭଉଣୀ, ଗାଁରେ କାମ କରୁଥିବା କୃଷକ ପରିବାରର ଦେଢ଼ କୋଟି ଭଉଣୀ, ଦେଢ଼ କୋଟି ଭଉଣୀ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି, ଏହା ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କାମ ହେଉଛି। ସରକାରଙ୍କ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦି ଅଭିଯାନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାର କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଆଧୁନିକ ଗବେଷଣାକୁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷେତକୁ ନେଇଯାଉଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ମେ ଏବଂ ଜୁନ୍ ମାସରେ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ବିକଶିତ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନ ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା। 'ଲ୍ୟାବ୍ ଟୁ ଲ୍ୟାଣ୍ଡ "ମନ୍ତ୍ର ସହିତ 125 କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗାଯୋଗ କରାଯାଇଛି। ଆମ ଦେଶରେ ଏହା ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଏ ଏବଂ ଏପରି ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଯେ କୃଷି ହେଉଛି ରାଜ୍ୟର ବିଷୟ ଏବଂ ଏହା ଠିକ୍ ମଧ୍ୟ, କିନ୍ତୁ ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତ ସରକାର, ଏନ୍. ଡି. ଏ. ସରକାର, ମୋଦୀ ସରକାର ଅନୁଭବ କଲେ ଯେ ଏହା ରାଜ୍ୟର ବିଷୟ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଏହା କରିବା ଉଚିତ, ସେମାନେ ଏହା କରିପାରିବେ କି କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ଏପରି ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଏହା କରିପାରିବେ ନାହିଁ, ତେଣୁ ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ଯେ ଆମେ ନିଜେ କିଛି କରିବୁ ଏବଂ କୋଟି କୋଟି କୃଷକଙ୍କ ସହ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିପାରିବ। ଏବଂ ସେଥିରେ ମୋତେ ଆପଣଙ୍କର ସାହାଯ୍ୟ ଦରକାର, ଏବଂ ଏଠାରେ ବସିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ ଦରକାର। ଆପଣମାନେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଜନଧନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶରେ 55 କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଛି। ଯେଉଁ 55 କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦ୍ୱାର ଦେଖିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ନଥିଲା, ଆପଣ ମୋଦୀଙ୍କୁ କାମ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବା ପରଠାରୁ ମୁଁ ଏହି କାମ କରୁଛି, 55 କୋଟି। ଏବେ ନିକଟରେ ଏହି ଯୋଜନାର 10 ବର୍ଷ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଏବେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିଛି ନିୟମ ରହିଛି, ନିୟମ କହୁଛି ଯେ 10 ବର୍ଷ ପରେ ପୁଣି ଥରେ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ପାଇଁ କେୱାଇସି କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏଥିପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଶେଷ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବେ ଆପଣ ବ୍ୟାଙ୍କ ଯାଆନ୍ତୁ କି ନ ଯାଆନ୍ତୁ, ପ୍ରଥମେ ଆପଣଙ୍କୁ ସବୁକିଛି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ବୋଝକୁ ଟିକେ କମ୍ କରିବା ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ତେଣୁ, ମୁଁ ବ୍ୟାଙ୍କର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କହିଲି ଯେ ଲୋକମାନେ ଆସନ୍ତୁ ଏବଂ କେ. ୱାଇ. ସି. କରନ୍ତୁ, ଏହା ଏକ ଭଲ କଥା। ଆମକୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସର୍ବଦା ସତର୍କ ରଖିବାକୁ ହେବ। କିନ୍ତୁ କ "ଣ ଆମେ ଏକ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇ ପାରିବା? ଆଜି, ମୁଁ ରିଜର୍ଭ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ, ଆମ ଦେଶର ସମସ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ, ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଦାୟୀ ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆଜି ସେ ଏପରି ଏକ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଆମକୁ ଗର୍ବରେ ଭରିଦେଇଛି। ବ୍ୟାଙ୍କର ଲୋକମାନେ 10 ବର୍ଷ ପରେ ଏହି 10 କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଏବଂ ଏହି 55 କୋଟି ଲୋକଙ୍କ କେୱାଇସି ସମୀକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ, ତେଣୁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ଜୁଲାଇ 1 ରୁ ସାରା ଦେଶରେ ଏକ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି। ଆମର ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ନିଜସ୍ୱ ଭାବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ସେଠାରେ ମେଳାର ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି । ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ପାଖାପାଖି ଏକ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକରେ ଶିବିର ଏବଂ ମେଳାଗୁଡ଼ିକର ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ପୁଣି ଥରେ କେୱାଇସି. କରାଇଛନ୍ତି। ଏବଂ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିବ। ମୁଁ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ ଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ସେ ନିଜର କେୱାଇସି ପୁଣିଥରେ କରାଇ ନିଅନ୍ତୁ।
ସାଥିମାନେ,
ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶିବିରର ଆୟୋଜନ କରୁଛନ୍ତି, ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକରେ ଏବେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହି ଶିବିରଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ଉଠାଇବା ଉଚିତ। ଆଉ ଏହାର ଅନେକ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଆଉ ଏକ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ଏହି ଶିବିରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷା ବୀମା ଯୋଜନା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୀବନ ଜ୍ୟୋତି ବୀମା ଯୋଜନା, ଅଟଳ ପେନସନ ଯୋଜନା ଭଳି ଅନେକ ଯୋଜନାର ପଞ୍ଜୀକରଣ ମଧ୍ୟ କରାଯାଉଛି। ଏବଂ ଏହି ବୀମା ଏପରି ଯେ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ଏକ କପ୍ ଚା 'ମୂଲ୍ୟ ଠାରୁ କମ୍। ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ। ତେଣୁ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଯେଉଁ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ତାହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାନ୍ତୁ, ମୁଁ ସାରା ଦେଶର ଲୋକଙ୍କୁ କହୁଛି, ଆପଣମାନେ ଏହି ଶିବିରଗୁଡ଼ିକୁ ନିଶ୍ଚୟ ଯାଆନ୍ତୁ। ଯଦି ଆପଣ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକରେ ଯୋଗ ଦେଇନାହାନ୍ତି, ତେବେ ସେମାନେ ପାଇଁ ପଞ୍ଜିକରଣ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ନିଜର ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟ କେୱାଇସି ମଧ୍ୟ କରାଇ ନିଅନ୍ତୁ। ମୁଁ ସମସ୍ତ ବିଜେପି ଏବଂ ଏନଡିଏ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ଯଥାସମ୍ଭବ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାନ୍ତୁ, ବ୍ୟାଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ, କେବେ ଏବଂ କେଉଁଠି ଶିବିର ହେବାକୁ ଯାଉଛି? ଆମେ କ’ଣ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବୁ? ଆମେ ଆଗକୁ ଆସି ଏତେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ, ଏବଂ ଯେଉଁଠାରେ ଶିବିର ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯଥାସମ୍ଭବ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଉଚିତ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ମହାଦେବଙ୍କ ସହରରେ କେତେ ବିକାଶ, କେତେ ଜନକଲ୍ୟାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି! ଶିବଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ହେଉଛି, ଶିବଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥ ହେଉଛି-କଲ୍ୟାଣ! କିନ୍ତୁ ଶିବଙ୍କର ଅନ୍ୟ ଏକ ରୂପ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଶିବଙ୍କର ଗୋଟିଏ ରୂପ ହେଉଛି କଲ୍ୟାଣ, ଶିବଙ୍କର ଅନ୍ୟ ରୂପ ହେଉଛି-ରୁଦ୍ର ରୂପ! ଯେତେବେଳେ ଆତଙ୍କ ଏବଂ ଅନ୍ୟାୟ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଆମର ମହାଦେବ ରୁଦ୍ର ରୂପ ଧାରଣ କରନ୍ତି। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ସମୟରେ ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଏହି ରୂପକୁ ଦେଖିଛି। ଯିଏ ଭାରତ ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରିବ, ସେ ନର୍କରେ ମଧ୍ୟ ବଞ୍ଚିବ ନାହିଁ।
କିନ୍ତୁ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁରର ସଫଳତାକୁ ନେଇ ଆମ ଦେଶର କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପେଟ ମଧ୍ୟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ହେଉଛି। ଏହି କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ଏବଂ ଏହାର ଅନୁଗାମୀମାନେ, ସେମାନଙ୍କ ସାଥିମାନେ, ଏହି କଥାକୁ ହଜମ କରିପାରୁନାହାନ୍ତି,
ସାଥିମାନେ,
ଯେ ଭାରତ ପାକିସ୍ତାନର ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆସ୍ତାନା ଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଛି। ମୁଁ ମୋ କାଶୀର ଗୁରୁମାନଙ୍କୁ ପଚାରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ଆପଣ ଗର୍ବିତ କି ନୁହେଁ? ଆପଣ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁରକୁ ନେଇ ଗର୍ବିତ କି ନୁହେଁ? ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଠିକଣା ଧ୍ୱଂସ କରିବାରେ ଆପଣ ଗର୍ବିତ କି ନୁହେଁ?
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣ ସେହି ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ନିଶ୍ଚୟ ଦେଖିଥିବେ, କିପରି ଆମର ଡ୍ରୋନ, ଆମର କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସଠିକ୍ ଆକ୍ରମଣ କରି ଆତଙ୍କବାଦୀ ମୁଖ୍ୟାଳୟକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଥିଲା। ପାକିସ୍ତାନର ଅନେକ ବିମାନ ଘାଟି ଏବେ ବି ଆଇସି ୟୁ ରେ ରହିଛି। ପାକିସ୍ତାନ ଦୁଃଖିତ, ସମସ୍ତେ ଏହା ବୁଝି ପାରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସ ଏବଂ ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟି ପାକିସ୍ତାନର ଏହି ଦୁଃଖକୁ ସହି ପାରୁନାହାନ୍ତି, ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆତଙ୍କବାଦର ମାଲିକ କାନ୍ଦୁଛନ୍ତି, ଅନ୍ୟ ପଟେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ଦେଖି କଂଗ୍ରେସ-ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟିର ଲୋକମାନେ କାନ୍ଦୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
କଂଗ୍ରେସ ସବୁବେଳେ ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ବୀରତ୍ୱର ଅପମାନ କରୁଛି। କଂଗ୍ରେସ 'ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର "କୁ' ତମାସା" ବୋଲି କହିଛି। ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ସିନ୍ଦୁର କେବେ ତମସା ହୋଇପାରିବ କି? ହୋଇପାରିବ କି? କେହି ସିନ୍ଦୁରକୁ ତମସା କହିପାରିବେ କି? ଆମ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ବୀରତ୍ୱ, ଏବଂ ଏହାକୁ ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସିନ୍ଦୁରର ପ୍ରତିଶୋଧ ନେବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରହସନ ବୋଲି କହିବା ଦୁଃସାହସ ଏବଂ ନିର୍ଲଜ୍ଜଟା।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ତୁଷ୍ଟିକରଣର ଏହି ରାଜନୀତିରେ ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟି ମଧ୍ୟ ପଛରେ ନାହିଁ। ସମାଜବାଦୀ ପାର୍ଟିର ନେତାମାନେ ସଂସଦରେ କହୁଥିଲେ, ଆପଣ ଏବେ ପହଲଗାମର ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ କାହିଁକି ହତ୍ୟା କଲେ? ଏବେ କୁହନ୍ତୁ। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଡାକି ପଚାରିବି କି? ମୁଁ ଏସ୍. ପି. ମାନଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରିବି କି ନାହିଁ? କେହି ଜଣେ ଦୟାକରି ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ ଭାଇ, ମୋତେ ସାଧାରଣ ଜ୍ଞାନ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ। ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମାରିବାକୁ ଆମେ ଅପେକ୍ଷା କରିବା ଉଚିତ କି? ସେମାନଙ୍କୁ ପଳାୟନ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ କି? ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ୟୁପିରେ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ସମୟରେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ କ୍ଲିନ୍ ଚିଟ୍ ଦେଉଥିଲେ। ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ କରିଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ ମାମଲା ପ୍ରତ୍ୟାହାର କରାଯାଇଥିଲା। ଏବେ ସେମାନେ ସମସ୍ୟାରେ ପଡ଼ୁଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରାଯାଉଛି। ସେମାନେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ନାମରେ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ କାଶୀ ଭୂମିରୁ ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହା କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଏହା ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତ। ଏହି ନୂତନ ଭାରତ ଭୋଲାନାଥଙ୍କୁ ପୂଜା କରେ ଏବଂ ଦେଶର ଶତ୍ରୁମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ କଳଭୈରବ ହେବା ମଧ୍ୟ ଜାଣେ।
ସାଥିମାନେ,
ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ସମୟରେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ରର ଶକ୍ତି ଦେଖିଛି। ଆମର ବାୟୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଆମର ସ୍ୱଦେଶୀ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର, ସ୍ୱଦେଶୀ ଡ୍ରୋନ, ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଛି। ବିଶେଷ କରି ଆମର ବ୍ରହ୍ମୋସ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର, ସେମାନଙ୍କର ଆତଙ୍କ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶତ୍ରୁକୁ ଭରିଦେଇଛି। ଯଦି ବ୍ରହ୍ମୋସର ଶବ୍ଦ ପାକିସ୍ତାନର କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଶୁଣାଯାଏ, ତେବେ ନିଦ ନଷ୍ଟ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ମୁଁ ୟୁପିର ଜଣେ ସାଂସଦ। ୟୁପିର ଜଣେ ସାଂସଦ ଭାବେ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସେହି ବ୍ରହ୍ମୋସ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଆମ ୟୁପିରେ ମଧ୍ୟ ତିଆରି ହେବ। ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ବ୍ରହ୍ମୋସ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟ ୟୁପି ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡରରେ ନିଜର କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରୁଛନ୍ତି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ, ୟୁପିରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାଗରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର, ଭାରତୀୟ ସେନାର ଶକ୍ତି ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏହି ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ସାମରିକ ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ଶୁଣନ୍ତି, ଆପଣ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି କି ନାହିଁ? ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ ହାତ ଉଠାନ୍ତୁ ଏବଂ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଆପଣ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି କି ନାହିଁ? ଆପଣ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି କି ନାହିଁ, ହର ହର ମହାଦେବ କହନ୍ତି। ଯଦି ପାକିସ୍ତାନ ପୁନର୍ବାର କୌଣସି ପାପ କରେ, ତେବେ ୟୁପିରେ ନିର୍ମିତ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ୟୁପି ଏତେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ କରୁଛି, ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ବଡ଼ ବଡ଼ କମ୍ପାନୀ ଏଠାରେ ନିବେଶ କରୁଛନ୍ତି, ଏହା ପଛରେ ବିଜେପି ସରକାରଙ୍କ ବିକାଶ ନୀତିର ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଏସପିଙ୍କ ସମୟରେ ୟୁପିରେ ଅପରାଧୀମାନେ ନିର୍ଭୀକ ଥିଲେ ଏବଂ ନିବେଶକମାନେ ଏଠାକୁ ଆସିବାକୁ ମଧ୍ୟ ଭୟ କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ, ବିଜେପି ସରକାରରେ ଅପରାଧୀମାନେ ଭୟଭୀତ ହୋଇପଡ଼ିଛନ୍ତି ଏବଂ ନିବେଶକମାନେ ୟୁପିର ଭବିଷ୍ୟତ ଉପରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ବିକାଶର ଏହି ଗତି ପାଇଁ ମୁଁ ୟୁପି ସରକାରଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ କାଶୀରେ ବିକାଶର ମହା ଯଜ୍ଞ ଜାରି ରହିଛି। ଆଜି ରେଳ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରକଳ୍ପ, କାଶୀରେ ବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକର ନବୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ, ହୋମିଓପାଥି କଲେଜର ନିର୍ମାଣ, ମୁନିସ ପ୍ରେମଚାନ୍ଦଙ୍କ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ, ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ସୁନ୍ଦର ଭବ୍ୟ କାଶୀ, ଦିବ୍ୟ କାଶୀ, ସମୃଦ୍ଧ କାଶୀ ଏବଂ ମୋ କାଶୀର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ। ଏଠାରେ ସେବାପୁରୀ ଆସିବା ମଧ୍ୟ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା। ଏହା ମା 'କାଲକା ଦେବୀଙ୍କ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର। ଏଠାରୁ ମୁଁ ମା "କଲକାଙ୍କ ପାଦତଳେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆମ ସରକାର ମା 'କାଲକା’ ଧାମର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଆହୁରି ଭବ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ମନ୍ଦିରକୁ ଆସିବା ମଧ୍ୟ ସହଜ ହୋଇଯାଇଛି। ସେବାପୁରୀର ଇତିହାସ ହେଉଛି ବିପ୍ଳବର ଇତିହାସ। ଏଠାରୁ ଅନେକ ଲୋକ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହା ସେହି ସେବାପୁରୀ ଯେଉଁଠାରେ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହୋଇଥିଲା। ଏଠାରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ପୁରୁଷ ଏବଂ ମହିଳାଙ୍କ ହାତରେ ଚରଖା ରହୁଥିଲା ଥିଲା ଏବଂ ସଂଯୋଗକୁ ଦେଖନ୍ତୁ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାନ୍ଦପୁରରୁ ଭଦୋହୀ ରୋଡ ଭଳି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ, ଭଦୋହିର ବୁଣାକାରମାନେ ମଧ୍ୟ କାଶୀର ବୁଣାକାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି। ବନାରସୀ ରେଶମର ବୁଣାକାରମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେବେ ଏବଂ ଭଦୋହିର କାରିଗରମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେବେ।
ସାଥିମାନେ,
କାଶୀ ହେଉଛି ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀମାନଙ୍କର ସହର। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଛୁ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ ବିଶ୍ୱର ସ୍ଥିତି ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତି ଅନେକ ଆଶଙ୍କା ଦେଇ ଗତି କରୁଛି, ଅସ୍ଥିରତାର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ବିଶ୍ୱର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ନିଜ ନିଜ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ତେଣୁ ଭାରତକୁ ନିଜର ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ, ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ, ଏବଂ ଆମର ଯୁବକମାନଙ୍କ ରୋଜଗାର, ଆମ ପାଇଁ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହି ଦିଗରେ ସରକାର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରୁଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଦେଶର ନାଗରିକ ଭାବେ ଆମର ମଧ୍ୟ କିଛି ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି। ଏବଂ ଏହି କଥା କେବଳ ମୋଦୀ ନୁହେଁ, ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ନିଜ ହୃଦୟରେ କହିବା ଉଚିତ, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ କହିବା ଉଚିତ, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ମଙ୍ଗଳ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଦେଶକୁ ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ସେ କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ହୁଅନ୍ତୁ, କୌଣସି ରାଜନେତା ହୁଅନ୍ତୁ, ନିଜ ଦ୍ୱିଧା ଛାଡ଼ି, ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମୟରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ, ଦେଶର ହିତ ପାଇଁ, ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଭାବନା ଜାଗ୍ରତ କରିବାକୁ ପଡିବ, ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି-ଆସନ୍ତୁ ସ୍ୱଦେଶୀ ପାଇଁ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନେବା! ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ କେଉଁ ଜିନିଷ କିଣିବୁ, କେଉଁ ସ୍କେଲରେ ଓଜନ କରିବୁ।
ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ମୋର ଦେଶବାସୀଗଣ,
ଏବେ ଆମେ ଯାହା କିଛି କିଣିବୁ, ତାହା କେବଳ ଗୋଟିଏ ସ୍କେଲରେ ହେବା ଉଚିତ, ଆମେ ସେହି ଜିନିଷ କିଣିବୁ ଯାହା ଜଣେ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଝାଳରେ ତିଆରି ହୋଇଛି। ଏବଂ ଏପରି କିଛି ଯାହା ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ, ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କ କୌଶଳ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ, ଭାରତର ଲୋକମାନଙ୍କ ଝାଳରେ ନିର୍ମିତ। ଆମ ପାଇଁ, ତାହା ହେଉଛି ସ୍ୱଦେଶୀ। ଆମକୁ 'ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍ ",' ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍" ମନ୍ତ୍ର ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମେ ଶପଥ ନେବା ଉଚିତ ଯେ ଆମେ କେବଳ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଉତ୍ପାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବୁ। ଆମ ଘରକୁ ଯାହା କିଛି ନୂଆ ଜିନିଷ ଆସେ, ମୁଁ ନୂଆ ଜିନିଷ କଥା କହୁଛି। ଆମ ଘରକୁ ଯାହା କିଛି ନୂଆ ଜିନିଷ ଆସିବ, ତାହା ସ୍ୱଦେଶୀ ହେବ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ଆଜି ମୁଁ ବ୍ୟବସାୟ ଜଗତର ମୋର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ବିଶେଷ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୁଁ ମୋର ଦୋକାନୀ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହେଁ, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଅସ୍ଥିରତାର ଏପରି ପରିବେଶ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି, ସେତେବେଳେ ଆମେ ମଧ୍ୟ, ବ୍ୟବସାୟ ହେଉ, ଛୋଟ ଦୋକାନ ହେଉ, ବ୍ୟବସାୟ କରୁ। ଏବେ ଆମେ ଆମ ସ୍ଥାନରୁ କେବଳ ଏବଂ କେବଳ ଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରିବୁ।
ସାଥିମାନେ,
ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ ବିକ୍ରି କରିବାର ଏହି ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକୃତ ସେବା ହେବ। ଆଗାମୀ ମାସଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ମାସ। ଦୀପାବଳି ଆସିବ, ପରେ ବିବାହର ସମୟ ଆସିବ। ଏବେ ଆମେ ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ସ୍ୱଦେଶୀ କିଣିବୁ। ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ କହିଲି, ଆମେ ଭାରତରେ ଥିଲୁ। ଏବେ ବିଦେଶ ଯାଇ ବିବାହ କରି ଦେଶର ସମ୍ପଦ ନଷ୍ଟ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଅନେକ ଯୁବକ ମୋତେ ଚିଠି ଲେଖି କହୁଥିଲେ ଯେ ଆମ ପରିବାର ବିଦେଶରେ ବିବାହ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ କଥା ଶୁଣିବା ପରେ ଆମେ ଏବେ ସେଠାକାର ସବୁକିଛି ବାତିଲ କରିଦେଇଛୁ, କିଛି ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆମେ ଭାରତରେ ହିଁ ବିବାହ କରିବୁ। ଆମର ଏଠାରେ ବହୁତ ଭଲ ସ୍ଥାନ ମଧ୍ୟ ଅଛି, ଯେଉଁଠାରେ ବିବାହ ହୋଇପାରିବ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିନିଷରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବନା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ସାଥିମାନେ,ଏବଂ ଏହା ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ପୂରଣ ହେବ। ପୁଣି ଥରେ, ଆଜିର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯଦି ଆମେ ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ କିଣିବୁ, ଆମେ ସ୍ୱଦେଶୀ କିଣିବୁ, ଯଦି ଆମେ ଆମ ଘରକୁ ସଜାଇବୁ, ତେବେ ସ୍ୱଦେଶୀରେ ସଜାଇବୁ, ଯଦି ଆମେ ଆମ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବୁ, ତେବେ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଦେଶୀରେ ଉନ୍ନତ କରିବୁ। ଆସନ୍ତୁ ଏହି ମନ୍ତ୍ରକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା। ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ। ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ ହର ହର ମହାଦେବ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration of development works in Varanasi, Uttar Pradesh
02 AUG 2025 3:51PM by PIB Delhi
नम: पार्वती पतये, हर हर महादेव, सावन के पावन महीने में आज हमके काशी के हमरे परिवार के लोगन से मिले का अवसर मिलल हौ। हम काशी के हर परिवारजन के प्रणाम करत हई।
UP Chief Minister Yogi Adityanath Ji, Deputy CM Keshav Prasad Maurya Ji, Brajesh Pathak Ji, Agriculture Minister Shivraj Singh Chouhan Ji joining us from Patna, all the respected Chief Ministers joining us from different parts of the country, Governor Shri, Ministers, Ministers of UP Government, UP BJP President Bhupendra Singh Chaudhary Ji, all MLAs and public representatives, and my dear farmer brothers and sisters, and especially my master the public of Kashi!
Today we are connected with lakhs of farmers across the country from Kashi. It is the month of Sawan, a holy place like Kashi and there is an opportunity to connect with the farmers of the country. What can be a greater fortune than this? Today I have come to Kashi for the first time after Operation Sindoor. When there was a terrorist attack in Pahalgam on April 22, 26 innocent people were killed so brutally, the pain of their families, the sorrow of those children, the pain of those daughters, my heart was filled with immense pain. Then I was praying to Baba Vishwanath to give courage to all the affected families to bear this sorrow. My masters of Kashi, the promise I made to take revenge for the sindoor of my daughters has also been fulfilled. This has been possible only with the blessings of Mahadev. I dedicate the success of Operation Sindoor at his feet.
Friends,
These days, when we get the opportunity to see the pictures of Shiva devotees carrying Gangajal in Kashi, and especially on the first Monday of Sawan, when our Yadav brothers used to go out to perform Jalabhishek of Baba, a group of Yadav brothers carrying Gangajal on their shoulders from Gauri Kedareshwar, what a beautiful sight it is. The sound of Damru, the noise in the streets, an amazing feeling is created in the world. I also had a great desire to visit Baba Vishwanath and Markandeya Mahadev in the holy month of Sawan! But so that my going there does not cause inconvenience to the devotees of Mahadev and their darshan is not hindered, I am paying my obeisance to Bholenath and Mother Ganga from here today. We are paying our obeisance to Baba Kashi Vishwanath from this stage of Sevapuri. नम: पार्वती पतये, हर हर महादेव!
Friends,
A few days ago, I was in Tamil Nadu. I visited a thousand-year-old historical temple there, Gangai-Konda Cholapuram Temple. This temple is an ancient center of the Shaiva tradition of the country. This temple was built by the great and famous king of our country, Rajendra Chola. Rajendra Chola connected the North to the South by bringing Ganga water from North India. A thousand years ago, through his devotion to Shiva and Shaiva tradition, Rajendra Chola proclaimed 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. Today, through efforts like Kashi-Tamil Sangamam, we are making a humble effort to take it forward. And when I went to Gangai-Konda Cholapuram recently, it was a matter of great satisfaction for me that after a thousand years, with your blessings, I also went there with Gangajal. With the blessings of Maa Ganga, the puja was performed there in a very sacred atmosphere. I got the privilege of performing Jalabhishek there with Gangajal.
Friends,
Such opportunities in life give a lot of inspiration. The unity of the country awakens a new consciousness in every matter and that is why Operation Sindoor is successful. The unity of 140 crore countrymen became the strength of Operation Sindoor.
Friends,
Operation Sindoor was that moment of valour of the soldiers and today is an opportunity to salute the farmers. Today a huge Kisan Utsav is being organised here. 21 thousand crore rupees have been sent to the accounts of 10 crore farmer brothers and sisters of the country in the form of PM Kisan Samman Nidhi. And when money goes from Kashi, it automatically becomes Prasad. 21 thousand crore rupees deposited in the accounts of farmers.
Friends,
Today, development projects worth more than Rs 2 thousand crores have been inaugurated and foundation stones have been laid. With the blessings of Baba, the uninterrupted flow of development in Kashi is moving forward along with Maa Ganga. I congratulate all of you, the farmers of the country. Just a few days ago, the MP Tourist Guide Competition was also organised in Kashi. That is, skill development through competition, skill development through self-effort, many experiments of this are happening in the land of Kashi today. In the coming days, many more events are going to be organised including Kashi MP Photography Competition, MP Employment Fair. I here publicly congratulate all the government employees and all the officers of the government, so that they can create such wonderful programs by connecting the young generation with public participation and take it forward successfully. All the officers involved in this work also deserve many congratulations. I also wish all the best to those who are taking part in this competition.
Friends,
Our government is continuously working for the prosperity of farmers. In the previous governments, it was difficult to fulfill even a single announcement made in the name of farmers. But the BJP government does what it says! Today, PM Kisan Samman Nidhi has become an example of the government's firm intentions.
Brothers and sisters,
You must remember, when PM-Kisan Samman Nidhi was started in 2019, what kind of rumours were anti-development people, anti-development parties like SP-Congress spreading? They were misleading people, confusing farmers, someone used to say, Modi may have brought the scheme, but the 2019 elections will be held, all this will stop, not only this, the money that Modi has deposited now, he will also withdraw that. What kind of lies do they tell? And this is the misfortune of the country, that people with an opposition mentality, drowned in the depths of despair, are living with such false truths. They can only lie to the farmers and the people of the country. You tell me, was even a single installment ever stopped in all these years? PM Samman Kisan Nidhi is continuing without any break. Till date, 3.75 lakh crore rupees, remember the figure, 3.75 lakh crore rupees have been sent to the accounts of farmers. If you will tell me how much? 3.75 lakh crore. How much? How much? And this 3.75 lakh crore, so much money was deposited in whose account? In whose account was it deposited? It was deposited in the accounts of my farmer brothers and sisters. Here, about 2.5 crore farmers of Uttar Pradesh have also got its benefit. More than 90 thousand crore rupees have been sent to the farmers of UP under this scheme. Not only this, the farmers of my Kashi have also received about 900 crore rupees. You elected such an MP that 900 crore rupees have come to your account. And the biggest thing is that without any cut-commission, no middleman, no cut, no commission, no money manipulation, this money has reached the farmers' account directly. And Modi has made this a permanent system. There will be no leakage, nor will the rights of the poor be snatched away.
Friends,
Modi's mantra of development is- the more backward the country, the more priority it gets! The more backward the country, the more priority it gets! This month, the central government has approved another big scheme. Its name is- Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana. 24 thousand crore rupees will be spent on this scheme for the welfare of farmers, for the agricultural system, for agricultural development. Those districts of the country which lagged behind in the path of development due to the wrong policies of the previous governments, remained backward, where agricultural production is also decreasing, where the income of farmers is also low, hey, there was no one to ask, those districts will be the focus of Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana. This will benefit lakhs of farmers of UP too.
Friends,
To bring about a change in the lives of farmers, to increase their income, to reduce the expenditure on farming, the NDA government is working with full power, putting in all its efforts. We stand with the farmers from seed to market. To ensure that water reaches the farms, irrigation schemes worth lakhs of crores of rupees are being run in the country.
Friends,
The weather has been a big challenge for farmers, sometimes it rains too much, sometimes hail falls, frost falls! To protect farmers from this, PM Fasal Bima Yojana was started. Under this scheme, remember this figure, under this insurance scheme, till now more than 1.75 lakh crore rupees have been given to farmers as claims. 1.75 lakh crore rupees through insurance. How much will you tell? How much? 1.75 lakh crore rupees.
Friends,
Our government is also ensuring that you get the right price for your crop. For this, there has been a record increase in the MSP of crops. The MSP of major crops like paddy and wheat has also been increased. To ensure the safety of your produce, the government is also constructing thousands of new warehouses in the country.
Brothers and sisters,
Our focus is also on increasing the participation of women in the agricultural economy. We are running the Lakhpati Didi campaign. Our aim is to create three crore lakhpati didis in the country, three crore lakhpati didis. These SP people will run away with their bicycles after hearing these figures. Till now more than one and a half crore lakhpati Didis have been created. Half the work of the target of Rs 3 crore has been completed. One and a half crore of our sisters from poor families and farmers' families working in villages, one and a half crore sisters have become lakhpati didis, this is a great work being done. The government's Drone Didi Abhiyan has also increased the income of lakhs of sisters.
Friends,
Our government is also engaged in taking modern research related to agriculture to the fields. For this, a specially developed Krishi Sankalp Abhiyan was run in the months of May and June. With the mantra of Lab to Land, direct communication has been done with more than 1.25 crore farmers. In our country, it is believed and there is a system that agriculture is a state subject and it is right too, but despite that the Government of India, the NDA government, the Modi government felt that even if it is a state subject, the states should do it, whether they can do it or not, there are many states which cannot do it, so we decided that we will do something ourselves and directly communicated with crores of farmers.
Friends,
Today I want to share important information with you so that the benefits of the central government schemes reach you all. And in that I need your help as well as the help of the people sitting here. You know that under the Jan Dhan Yojana, bank accounts of 55 crore poor people have been opened in the country. Accounts of 55 crore people who did not have the good fortune to see the doors of the bank, I have been doing this work since you gave Modi the opportunity to work, 55 crores. Now this scheme has recently completed 10 years. Now there are some rules in the banking sector, the rules say that after 10 years it is necessary to do KYC of bank accounts again. A process has to be completed. Now whether you go to the bank, do it or not, you have to do everything first. Now I have taken the initiative to reduce your burden a little. So, I told the bank people that people should come and do KYC, it is a good thing. We must keep the citizens always alert. But can we run a campaign?Today, I would like to whole-heartedly congratulate the Reserve Bank, all the banks of our country and all the people responsible for the banks. Today he has taken up such a task, which fills us with pride. The bank people should review the KYC of these 10-crore people and these 55-crore people after 10 years, so a huge campaign is going on across the country from July 1 to complete this work. Our banks are reaching out to every Gram Panchayat on their own. They organise fairs there. So far, banks have organised camps and fairs in about one lakh Gram Panchayats. Lakhs of people have also got their KYC done again. And this campaign is going to continue further. I would request every person who has a Jan Dhan account to get his KYC done again.
Friends,
Banks are organising special camps in Gram Panchayats; work is still going on in lakhs of Panchayats. I think that these camps should be taken advantage of. And there are many benefits of it, there is another benefit too, in these camps, registration of many schemes like Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana, Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana, Atal Pension Yojana is also being done. And this insurance is such that it costs less than the cost of a cup of tea. These schemes help you a lot. Therefore, take full advantage of the big campaign that the banks have started, I tell the people of the whole country, you must definitely go to these camps. If you have not joined these schemes yet, then register for them and also get your Jan Dhan account KYC done. I would also like to ask all the BJP and NDA representatives to make as many people as possible aware of this campaign, talk to the banks, when and where the camp is going to be held? What help can we provide? We should come forward and help the banks in such a big task, help them and connect as many people as possible to this campaign wherever the camp is held.
Friends,
Today so much development and public welfare was done in the city of Mahadev! The very meaning of Shiva is, the very meaning of Shiva is – welfare! But Shiva has another form too, one form of Shiva is Kalyan, the other form of Shiva is - Rudra form! When there is terror and injustice, then our Mahadev takes the form of Rudra. During Operation Sindoor, the world has seen this form of India. Whoever attacks India will not survive even in the inferno.
But brothers and sisters,
Unfortunately, some people in our country are also having stomach ache over the success of Operation Sindoor. This Congress party and its followers, its friends, are unable to digest the fact that India has destroyed the terrorist hideouts of Pakistan. I want to ask the masters of my Kashi. Are you proud of India's strength or not? Are you proud of Operation Sindoor or not? Are you proud of destroying the hideouts of terrorists or not?
Friends,
You must have seen those pictures, how our drones, our missiles made precise strikes and destroyed the terrorist headquarters. Many air bases of Pakistan are still in ICU. Pakistan is sad, everyone can understand this, but Congress and SP are unable to bear this sorrow of Pakistan, on one side the master of terror cries, on the other side Congress-SP people cry seeing the condition of terrorists.
Friends,
Congress is constantly insulting the valour of our armed forces. Congress has called Operation Sindoor a tamasha. You tell me, can sindoor ever be a tamasha? Can it be? Can anyone call sindoor a tamasha? The valour of our armed forces, and the audacity and shamelessness of calling it a farce in revenge for the sindoor of our sisters.
Brothers and sisters,
Samajwadi Party is also not behind in this politics of vote bank and appeasement. SP leaders were saying in the parliament, why did you kill the terrorists of Pahalgam now? Now tell me. Should I call them and ask? Should I kill SP people or not? Someone please tell me brother, tell me with common sense. Should we wait to kill terrorists too? Should they be given a chance to escape? These are the same people who used to give clean chit to terrorists when they were in power in UP. The cases against terrorists who carried out bomb blasts were withdrawn. Now they are having problems when terrorists are killed. They are facing problems in the name of Operation Sindoor. I want to say this to these people from the land of Kashi. This is the new India. This new India worships Bholenath and also knows how to become Kalbhairav in front of the enemies of the country.
Friends,
During Operation Sindoor, the whole world has seen the power of India's indigenous weapons. Our air defence systems, our indigenous missiles, indigenous drones, have proved the strength of self-reliant India. Especially our Brahmos missiles, their terror has filled every enemy of India. If the sound of Brahmos is heard anywhere in Pakistan, then sleep cannot be lost.
My dear brothers and sisters,
I am an MP from UP. As an MP from UP, I am happy that those Brahmos missiles will also be made in our UP. Manufacturing of Brahmos missiles is starting in Lucknow. Many big defense companies are also setting up their plants in the UP Defence Corridor. In the coming times, weapons made in UP, weapons made in every part of India, will become the strength of the Indian forces. Tell me my friends, when you hear about this self-reliant military power, do you feel proud or not? Raise your hands with full strength and tell me, do you feel proud or not? Do you feel proud or not, say Har Har Mahadev. If Pakistan commits any sin again, then the missiles made in UP will destroy the terrorists.
Friends,
Today UP is developing industrially at such a fast pace, big companies of the country and the world are investing here, the development policies of the BJP government have a big role behind this. During the time of SP, criminals were fearless in UP and investors were even afraid to come here. But, under the BJP government, criminals are scared and investors are seeing confidence in the future of UP. I congratulate the UP government for this pace of development.
Friends,
I am satisfied that the Maha Yagya of development is continuing in Kashi. The rail over bridge started today, projects related to Jal Jeevan Mission, renovation work of schools in Kashi, construction of Homeopathic College, preserving the legacy of Munshi Premchand, all these works will accelerate the construction of grand Kashi, divine Kashi, prosperous Kashi and my Kashi. Coming here to Sevapuri is also a matter of good fortune. This is the gateway of Maa Kalka Devi. From here I pay my obeisance at the feet of Maa Kalka. I am happy that our government has beautified Maa Kalka Dham and made it more grand. Coming to the temple has also become easier. The history of Sevapuri has been the history of revolution. Many people from here participated in the freedom struggle. This is the same Sewapuri where Mahatma Gandhi's dream came true. Here, every household had a spinning wheel (Charkha) in the hands of men and women and look at the coincidence, now with projects like Chandpur to Bhadohi Road, the weavers of Bhadohi are also joining the weavers of Kashi. The weavers of Banarasi silk will also benefit from this, and the artisans of Bhadohi will also benefit from this.
Friends,
Kashi is a city of intellectuals. Today, when we are talking about economic progress, I want to draw your attention to the global situation as well. Today, the world economy is going through many apprehensions, there is an atmosphere of instability. In such a situation, the countries of the world are focusing on their respective interests. They are focusing on the interests of their respective countries. India is also going to become the third largest economy of the world. Therefore, India also has to be vigilant about its economic interests. The interests of our farmers, our small industries, and the employment of our youth, are of paramount importance to us. The government is making every effort in this direction. But as citizens of the country, we also have some responsibilities. And this is not just something that Modi, every person in India should keep saying in their heart every moment, should keep saying it to others, those who want the good of the country, those who want to make the country the third largest economy, be it any political party, be it any politician, leaving aside their hesitation, in the interest of the country every moment, every time, every place, they will have to awaken a feeling in the countrymen, and that is - let us take a pledge for Swadeshi! Now which things will we buy, with which scale will we weigh them.
My brothers and sisters, my countrymen,
Now, whatever we buy, there should be only one scale, we will buy those things which have been made by the sweat of an Indian. And something which is made by the people of India, made with the skills of the people of India, made with the sweat of the people of India. For us, that is Swadeshi. We have to adopt the Vocal for Local, Vocal for Local mantra. We should take a pledge that we will promote only Make in India products. Whatever new goods come to our house; I am talking about new goods. Whatever new goods come to our house, it will be Swadeshi, every citizen of the country will have to take this responsibility. And today I want to make a special request to my brothers and sisters from the business world. I want to request my shopkeeper brothers and sisters, when the world is going through such an environment of instability, then we too, whether it is business, small shop, do business. Now we will sell only and only indigenous goods from our place.
Friends,
This resolution to sell Swadeshi goods will also be a true service to the country. The coming months are the months of festivals. Diwali will come, later the time of marriages will come. Now we will buy Swadeshi every moment. When I told the countrymen, we were in India. Now do not waste the country's wealth by going abroad and getting married. And I am happy that many youngsters used to write letters to me, saying that our family had decided to get married abroad. But after listening to you, we have now cancelled everything there, some expenses were also incurred. But now we will get married in India only. We also have very good places here, where marriage can take place. The feeling of Swadeshi in everything is going to decide our future in the coming days. Friends, and this will also be a great tribute to Mahatma Gandhi.
Friends,
The dream of a developed India will be fulfilled only with everyone's efforts. Once again, I congratulate you for today's development work and in the future if we buy Vocal for Local, we will buy Swadeshi, if we decorate our homes, we will decorate them with Swadeshi, if we improve our lives, we will improve them with Swadeshi. Let us move forward with this mantra. Thank you very much. Say Har Har Mahadev with me.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM's speech. Original speech was delivered in Hindi.