प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले उत्तर प्रदेशको वाराणसीमा लगभग 2,200 करोड रुपियाँ बराबरको विकास कार्यहरूको शिलान्यास र उद्घाटन गरे
प्रधानमन्त्रीले भारतभरका 9.7 करोडभन्दा बढी किसानहरूलाई 20,500 करोड रुपियाँभन्दा बढी रकम हस्तान्तरण गर्दै पीएम-किसानको 20औँ किस्ता जारी गरे
सरकार किसानहरूको जीवन परिवर्तन ल्याउन, उनीहरूको आय बढाउन, खेतीको लागत घटाउन पूर्ण शक्तिका साथ काम गरिरहेको छ, हामी बीउदेखि बजारसम्म किसानहरूको साथमा छौँ: पीएम
जसले पनि भारतमा हमला गर्छ, त्यसले नर्कमा पनि सुरक्षित रहुने छैन: पीएम
अपरेशन सिन्दूरको समयमा, भारतको स्वदेशी हतियारको शक्ति सम्पूर्ण विश्वले देखेको छ: पीएम
हाम्रा किसानहरू र हाम्रा लघु उद्योगहरूको हित हाम्रो लागि सर्वोपरि हो, सरकारले यस दिशामा हरसम्भव प्रयास गरिरहेको छ: पीएम
भारत विश्वको तेस्रो ठूलो अर्थतन्त्र बन्न गइरहेको छ, यसले आफ्नो आर्थिक हितप्रति सतर्क रहनुपर्छ: पीएम
02 AUG 2025 1:58PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले आज उत्तर प्रदेशको वाराणसीमा लगभग 2,200 करोड रुपियाँ बराबरको विकास कार्यहरूको शिलान्यास र उद्घाटन गरे। उपस्थित समूहलाई सम्बोधन गर्दै प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीले साउन महिनामा वाराणसीका परिवारहरूलाई भेटेकोमा हार्दिक भावना व्यक्त गरे। वाराणसीका जनतासँगको आफ्नो गहिरो भावनात्मक सम्बन्धलाई उजागर गर्दै श्री मोदीले शहरका प्रत्येक परिवारका सदस्यलाई सम्मानजनक अभिवादन गरे। साउन महिनामा भिडियो कन्फरेन्सको माध्यमद्वारा देशभरिका किसानहरूसँग जोडिन पाउँदा श्री मोदीले सन्तुष्टि पनि व्यक्त गरे।
प्रधानमन्त्रीले अपरेशन सिन्दूरपछि यो आफ्नो वाराणसीको पहिलो भ्रमण भएको बताए। उनले 22 अप्रेलमा पहलगाममा भएको आतङ्कवादी हमलाको सम्झना गर्दै 26 निर्दोष मानिसहरूको निर्मम हत्या भएको उल्लेख गरे। श्री मोदीले पीडित परिवारहरूले महसुस गरेको अथाह पीडा, विशेष गरी उक्त त्रासदीबाट प्रभावित बालबालिका र छोरीहरूको दुःखलाई थप प्रकाश पारे। उनले आफ्नो हृदय शोकले गहिरो बोझले भरिएको टिप्पणी गरे र त्यस समयमा, उनले सबै शोकसन्तप्त परिवारहरूलाई उनीहरूको पीडा सहन शक्ति प्रदान गर्न बाबा विश्वनाथलाई प्रार्थना गरेको कुरा साझा गरे। प्रधानमन्त्रीले छोरीहरूको सिन्दूरको बदला लिने आफूले गरेको वाचा पूरा भएको पुष्टि गरे। उनले यो भगवान् महादेवको आशीर्वादले मात्र सम्भव भएकोमा जोड दिए र अपरेशन सिन्दूरको सफलता भगवान् महादेवको चरणमा समर्पित गरे।
हालैका दिनहरूमा, उनले वाराणसीमा शिवभक्तजनको गङ्गाजल बोकेर हिँडेका दिव्य छविहरू अवलोकन गरिरहेको कुरा साझा गर्दै विशेष गरी साउनको पहिलो सोमवार, जब तीर्थयात्रीहरू बाबा विश्वनाथको पवित्र जलाभिषेक गर्न निस्केका थिए। यादव दाजुभाइहरूले आफ्नो काँधमा गङ्गाजल बोकेर हिँडेको मनमोहक दृश्यको बारेमा टिप्पणी गर्दै यसलाई साँच्चै मनमोहक दृश्यको रूपमा वर्णन गरे। डमरुको ध्वनि, गल्लीहरूमा जीवन्त ऊर्जा, उनले वातावरणलाई असाधारण भने। श्री मोदीले पवित्र साउन महिनामा बाबा विश्वनाथ र मार्कण्डेय महादेवको दर्शन गर्ने आफ्नो व्यक्तिगत इच्छा व्यक्त गरे। यद्यपि, उनले उल्लेख गरे अनुसार उनको उपस्थितिले महादेवका भक्तजनलाई असुविधा हुन सक्छ वा उनीहरूको दर्शनमा बाधा पुग्न सक्छ, त्यसैले यहाँबाट मात्र भगवान् भोलेनाथ र माँ गङ्गालाई नमस्कार गरे।
तमिलनाडुको ऐतिहासिक गङ्गाईकोंडा चोलापुरम मन्दिर, भारतमा शैव परम्पराको एक हजार वर्ष पुरानो स्मारक र प्राचीन केन्द्रको केही दिन अघिको आफ्नो भ्रमणलाई सम्झँदै श्री मोदीले यो मन्दिर प्रसिद्ध राजा राजेन्द्र चोलले निर्माण गरेको उल्लेख गरे, जसले उत्तर र दक्षिणलाई प्रतीकात्मक रूपमा एकताबद्ध गर्न उत्तर भारतबाट गङ्गाजल ल्याएका थिए। उनले एक हजार वर्ष पहिले, भगवान् शिवप्रतिको आफ्नो भक्ति र शैव परम्पराप्रतिको प्रतिबद्धताको माध्यमद्वारा राजेन्द्र चोलले एक भारत, श्रेष्ठ भारतको दृष्टिकोण घोषणा गरेको विषयमा प्रकाश पारे। प्रधानमन्त्रीले टिप्पणी गरे अनुसार आज, काशी-तमिल सङ्गमम् जस्ता पहलहरूको माध्यमद्वारा, त्यो विरासत अगाडि बढिरहेको छ। उनले साझा गरे अनुसार गङ्गाईकोंडा चोलापुरमको आफ्नो हालैको भ्रमणको क्रममा उनले गङ्गाजललाई आफूसँगै बोकेका थिए, र माँ गङ्गाको आशीर्वादले, पूजा गहिरो पवित्र वातावरणमा गरिएको थियो। उनले भने, यस्ता महत्त्वपूर्ण अवसरहरूले देशमा एकताको भावनालाई प्रज्ज्वलित गर्छन्, जसले अपरेशन सिन्दूर जस्ता अभियानहरूलाई सफलता प्रदान गर्दछन्। उनले अघि भने अनुसार 140 करोड भारतीयहरूको एकता अपरेशन सिन्दूरको ताकत बनेको छ।
वाराणसीमा आयोजना भइरहेको किसान महोत्सवको भव्य उत्सवलाई प्रकाश पार्दै प्रधानमन्त्रीले प्रधानमन्त्री-किसान सम्मान निधि योजना अन्तर्गत देशभरका 10 करोड किसान दाजुभाइ दिदीबहिनीहरूको ब्याङ्क खातामा 21,000 करोड रुपियाँ अन्तरण गरिएको घोषणा गरे। उनले कार्यक्रमको क्रममा 2,000 करोड रुपियाँभन्दा बढी मूल्यका विकास परियोजनाहरूको उद्घाटन र शिलान्यास गरिएको जानकारी दिए। श्री मोदीले बाबाको आशीर्वादले वाराणसीमा विकासको अविरल धारा बगिरहेको टिप्पणी गरे। उनले उपस्थित सबैलाई र देशका किसानहरूलाई बधाई दिए। प्रधानमन्त्रीले थप उल्लेख गरे अनुसार केही दिन अघि मात्र वाराणसीले संसद सदस्य पर्यटक गाइड प्रतियोगिता आयोजना गरेको थियो। आगामी दिनहरूमा काशी सांसद फोटोग्राफी प्रतियोगिता र सांसद रोजगार मेला जस्ता कार्यक्रमहरू पनि आयोजना हुने तालिका छ। उनले यी पहलहरूको सफलताको लागि शुभकामना व्यक्त गरे। उनले यस्ता पहलहरूको लागि प्रशासनको पनि प्रशंसा गरे।
सरकार किसानहरूको समृद्धिको लागि निरन्तर काम गरिरहेको कुरा पुष्टि गर्दै श्री मोदीले यसलाई विगतका सरकारहरूसँग तुलना गर्दै किसानहरूको नाममा गरिएको एउटा पनि घोषणा विरलै पूरा भएको बताए। उनले आफ्नो सरकारले आफ्ना प्रतिज्ञाहरू पूरा गर्ने कुरामा जोड दिए तथा प्रधानमन्त्री-किसान सम्मान निधिलाई सरकारको दृढ प्रतिबद्धताको प्रमाणको रूपमा उद्धृत गरे।
2019 मा प्रधानमन्त्री-किसान सम्मान निधि शुरु भएको समयलाई सम्झना गर्दै श्री मोदीले भने कि केही प्रमुख विपक्षी दलहरूले विभिन्न अफवाहहरू फैलाइरहेका थिए, जबकि केहीले चुनाउपछि भुक्तानी बन्द हुने दाबी गरे र केहीले स्थानान्तरण भइरहेको पैसा फिर्ता लिने सुझाउ दिए। उनले टिप्पणी गरे अनुसार यसले विपक्षीको वास्तविक प्रकृतिलाई प्रतिबिम्बित गर्दछ, जसले किसानहरू र देशका जनतालाई मात्र भ्रमित गर्दछ। एक किस्ता पनि कहिल्यै रोकिएको छ कि छैन भनेर सोध्दै प्रधानमन्त्रीले जोड दिए कि प्रधानमन्त्री-किसान सम्मान निधि बिना कुनै अवरोध जारी छ। आजसम्म, 3.75 लाख करोड रुपियाँ सिधै किसानहरूको खातामा हस्तान्तरण गरिएको उनले उल्लेख गरे। उत्तर प्रदेशमा मात्र लगभग 2.5 करोड किसानले यस योजना अन्तर्गत लाभ उठाएका छन् र 90,000 करोडभन्दा बढी प्राप्त गरेका छन्। “वाराणसीका किसानहरूले लगभग 900 करोड प्राप्त गरेका छन्”, श्री मोदीले थपे। उनले यो योजनाको सबैभन्दा महत्त्वपूर्ण पक्ष भनेको कुनै पनि कटौती वा आयोग बिना किसानहरूसम्म कोष पुगेको कुरामा प्रकाश पारे। उनले भने कि यो उनको सरकारले स्थापित गरेको स्थायी व्यवस्था हो - यसमा कुनै चुहावट हुनेछैन र गरीबहरूको अधिकारलाई अस्वीकार गरिने छैन।
विकासको मन्त्र, जुन क्षेत्र दति पछाडि परेको छ, त्यति नै अधिक प्राथमिकता प्राप्त गर्ने कुरा दोहोराउँदै श्री मोदीले यस महिनाको शुरुमा केन्द्र सरकारले एउटा प्रमुख नयाँ पहल - प्रधानमन्त्री धन-धान्य कृषि योजना - लाई अनुमोदन गरेको घोषणा गरे। उनले जानकारी दिए कि यस योजनाको लागि 24,000 करोड रुपियाँ विनियोजन गरिनेछ। प्रधानमन्त्रीले जोड दिए अनुसार यस पहलको ध्यान विगतका सरकारहरूको त्रुटिपूर्ण नीतिका कारण पछाडि परेका जिल्लाहरूमा केन्द्रित हुनेछ - कम कृषि उत्पादन भएका क्षेत्रहरू र जहाँ किसानहरूको आय सीमित रहन्छ। उनले भने, प्रधानमन्त्री धन-धान्य कृषि योजनाले उत्तर प्रदेशका लाखौँ किसानहरूलाई प्रत्यक्ष रूपमा लाभान्वित गर्नेछ।
“हाम्रो सरकार किसानहरूको जीवन रूपान्तरण गर्न, उनीहरूको आय बढाउन र खेती लागत घटाउन पूर्ण शक्तिका साथ काम गरिरहेको छ, हामी बीउदेखि बजारसम्म किसानहरूको साथमा दृढतापूर्वक उभिएका छौँ”, प्रधानमन्त्रीले जोड दिँदै जोड दिए अनुसार पानी खेतसम्म पुग्न सुनिश्चित गर्न, देशभर लाखौँ करोड रुपियाँको सिँचाइ योजनाहरू लागू गरिँदैछ।
श्री मोदीले स्वीकार गरे अनुसार मौसमले किसानहरूका लागि सधैँ ठूलो चुनौती खडा गरेको छ - चाहे त्यो अत्यधिक वर्षा होस्, असिना होस् वा तुसारो। किसानहरूलाई यस्ता अनिश्चितताहरूबाट जोगाउन सरकारले प्रधानमन्त्री फसल बीमा योजना शुरु गर्यो। उनले जानकारी दिए अनुसार यस योजना अन्तर्गत, किसानहरूले अहिलेसम्म 1.75 लाख करोड रुपियाँभन्दा बढीको दाबी भुक्तानी प्राप्त गरिसकेका छन्।
किसानहरूलाई उनीहरूको उत्पादनको उचित मूल्य प्राप्त गर्न सरकार प्रतिबद्ध रहेको कुरा पुष्टि गर्दै प्रधानमन्त्रीले भने कि चामल र गहुँ जस्ता प्रमुख मुख्य बालीहरू सहित बालीको न्यूनतम समर्थन मूल्य (एमएसपी) मा रेकर्ड वृद्धि गरिएको छ। “किसानको बाली सुरक्षित गर्न सरकारले देशभर हजारौँ नयाँ गोदामहरू निर्माण गरिरहेको छ”, उनले थपे।
कृषि अर्थतन्त्रमा महिलाको सहभागिता बढाउन सरकारको ध्यान केन्द्रित गर्दै श्री मोदीले ‘लखपति दिदी’ अभियानलाई प्रकाश पारे, जसको लक्ष्य भारतभरि तीन करोड लखपति दिदीहरू सिर्जना गर्ने लक्ष्य राखिएको छ। उनले उल्लेख गरे अनुसार 1.5 करोडभन्दा बढी महिलाहरूले यो उपलब्धि हासिल गरिसकेका छन्। उनले सरकारको ड्रोन दिदी पहलले लाखौं महिलाहरूको आयमा उल्लेखनीय वृद्धि गरेको पनि उल्लेख गरे।
प्रधानमन्त्रीले आधुनिक कृषि अनुसन्धानलाई सिधै खेतमा ल्याउन सरकार सक्रिय रूपमा काम गरिरहेको बताए। उनले उल्लेख गरे कि ‘ल्याब टु ल्याण्ड’ को मार्गदर्शक सिद्धान्त अन्तर्गत मई र जून 2025 मा विशेष रूपमा डिजाइन गरिएको विकसित कृषि सङ्कल्प अभियान सञ्चालन गरिएको थियो, जसको माध्यमद्वारा 1.25 करोडभन्दा बढी किसानहरूसँग प्रत्यक्ष संलग्नता गरिएको थियो। उनले केन्द्र सरकारका योजनाहरूको लाभ सबै नागरिकहरूमा निर्बाध रूपमा पुग्न जारी राख्नुपर्ने कुरामा जोड दिए।
जनतासँग एउटा महत्त्वपूर्ण अपडेट साझा गर्दै श्री मोदीले भने, “जन धन योजना अन्तर्गत, देशभरका गरीबहरूका लागि 55 करोड ब्याङ्क खाताहरू खोलिएका छन्।” उनले जानकारी दिए अनुसार योजनाले हालै दस वर्ष पूरा गरेको छ र नियमहरू अनुसार, दस वर्षपछि ब्याङ्क खाताहरूलाई नयाँ केवाईसी प्रमाणीकरण आवश्यक पर्दछ। उनले थपे अनुसार यो आवश्यकता पूरा गर्न 1 जुलाई 2025 देखि राष्ट्रव्यापी अभियान शुरु गरिएको छ। प्रधानमन्त्रीले भने,ब्याङ्कहरू प्रत्येक ग्राम पञ्चायतमा पुगिरहेका छन् र लगभग एक लाख ग्राम पञ्चायतहरूमा शिविर पहिले नै स्थापना भइसकेका छन्, जबकि लाखौँ मानिसहरूले आफ्नो केवाईसी नवीकरण सफलतापूर्वक पूरा गरिसकेका छन्। प्रधानमन्त्रीले जन धन खाता भएका प्रत्येक व्यक्तिलाई विलम्ब नगरी आफ्नो केवाईसी प्रक्रिया पूरा गर्न सुनिश्चित गर्न आग्रह गरे।
ग्राम पञ्चायतहरूमा आयोजना भइरहेका विशेष ब्याङ्क शिविरहरूको एक अतिरिक्त फाइदामाथि प्रकाश पार्दै श्री मोदीले भने, यी शिविरहरूले प्रधानमन्त्री सुरक्षा बीमा योजना, प्रधानमन्त्री जीवन ज्योति बीमा योजना र अटल पेन्शन योजना लगायत धेरै प्रमुख योजनाहरूको लागि पञ्जीकरणलाई सहज बनाइरहेका छन्। उनले जोड दिए कि यी योजनाहरूले नागरिकहरूलाई महत्त्वपूर्ण सहयोग प्रदान गर्दछन् र सबैलाई यी शिविरहरूमा भ्रमण गर्न आग्रह गरे। उनले यी योजनाहरूमा नामाङ्कन नगरेकाहरूलाई पञ्जीकरण गर्न र आफ्नो जन धन खाताहरूको लागि केवाईसी प्रक्रिया पूरा गर्न प्रोत्साहित गरे। प्रधानमन्त्रीले आफ्नो पार्टीका सबै जनप्रतिनिधिहरूलाई यस अभियानको बारेमा सक्रिय रूपमा जागरूकता जगाउन, ब्याङ्कहरूलाई उनीहरूको पहुँच प्रयासहरूमा सहयोग गर्न र जनताको अधिकतम सहभागिता सुनिश्चित गर्न आह्वान गरे।
प्रधानमन्त्रीले टिप्पणी गरे अनुसार आज, महादेवको शहरमा विकास र जन कल्याणका लागि धेरै पहलहरू गरिएको छ। उनले शिवको अर्थमा प्रतिबिम्बित गर्दै भने अनुसार शिवले कल्याणलाई जनाउँछ, तर आतङ्क र अन्यायको सामना गर्दा भयङ्कर रुद्र रूपलाई पनि मूर्त रूप दिन्छ। श्री मोदीले जोड दिए कि अपरेशन सिन्दूरको समयमा संसारले भारतको यो रुद्र रूप देखेको थियो। भारतमा हमला गर्ने जो कोहीलाई पनि छोडिने छैन, पातालको गहिराइमा पनि नछोड्ने उनले घोषणा गरे। प्रधानमन्त्रीले अपरेशन सिन्दूरको सफलताको बावजुद पनि देशभित्रका केही व्यक्तिहरू यसबाट चिन्तित भएकोमा दुःख व्यक्त गरे। उनले विशेष गरी विपक्षी र यसका सहयोगीहरूलाई औंल्याउँदै भने, उनीहरू भारतले पाकिस्तानमा आतङ्कवादी अड्डाहरू ध्वस्त पारेको तथ्य पचाउन सकेका छैनन्। श्री मोदीले भारतीय ड्रोनहरूले कसरी आतङ्कवादी मुख्यालयहरूलाई सटीक रूपमा लक्षित गरे र भग्नावशेषमा परिणत गरे भन्ने दृश्यहरूको उल्लेख गर्दै भने, धेरै पाकिस्तानी हवाई अड्डाहरू अझै पनि गम्भीर अवस्थामा छन्। प्रधानमन्त्रीले विपक्षी दलका नेताहरूको आलोचना गर्दै भने, एकातिर आतङ्कका मास्टरमाइण्डहरू शोकमा परेका छन् भने अर्कोतिर यी दलहरूले आतङ्ककारीहरूको अवस्थाको पनि शोक मनाइरहेका छन्।
भारतको सशस्त्र सेनाको वीरताको बारम्बार अपमान गरेकोमा विपक्षीको कडा आलोचना गर्दै श्री मोदीले भने, विपक्षीले अपरेशन सिन्दूरलाई तमाशा भनेर उल्लेख गरेको छ र मर्यादा र बलिदानको प्रतीक सिन्दूरलाई कहिल्यै तमाशा मान्न सकिन्छ कि भनेर प्रश्न गरे। उनले सोधे कि सशस्त्र सेनाको बहादुरी र दिदीबहिनीहरूको सिन्दूरको बदला लिने वाचा पूरा गर्ने कुरालाई यसरी तुच्छ ठान्न सकिँदैन।
प्रधानमन्त्रीले भोट ब्याङ्क र तुष्टीकरणको राजनीतिमा संलग्न भएकोमा विपक्षीको थप निन्दा गरे। उनले संसदमा विपक्षी नेताहरूले दिएका अभिव्यक्तिहरू उद्धृत गर्दै पहलगामका आतङ्ककारीहरूलाई किन तुरुन्तै समाप्त पारियो भन्ने प्रश्न गरे। श्री मोदीले सोधे,के भारतले आतङ्ककारीहरू विरुद्ध कारबाही गर्नु अघि पर्खनुपर्छ। उनले जनतालाई सम्झाए कि यी तिनै व्यक्तिहरू हुन् जसले उत्तर प्रदेशमा आफ्नो कार्यकालमा आतङ्ककारीहरूलाई क्लिन चिट दिएका थिए र बम विस्फोटमा संलग्नहरू विरुद्धका मुद्दाहरू फिर्ता लिएका थिए। उनले टिप्पणी गरे अनुसार अब यी दलहरू आतङ्ककारीहरूको उन्मूलन र अपरेशन सिन्दूरको नामले चिन्तित छन्। वाराणसीको पवित्र माटोबाट प्रधानमन्त्रीले घोषणा गरे अनुसार यो एक नयाँ भारत हो - जसले भगवान् भोलेनाथको पूजा गर्छ र राष्ट्रका शत्रुहरूको सामना गर्न काल भैरव कसरी बन्ने भनेर पनि जान्दछ।
“अपरेशन सिन्दूरको समयमा संसारले भारतको स्वदेशी हतियारको शक्ति र भारतको वायु रक्षा प्रणाली, स्वदेशी क्षेप्यास्त्र र ड्रोनहरूको प्रभावकारिता देखेको थियो, जसले आत्मनिर्भर भारतको शक्ति प्रदर्शन गर्यो”, प्रधानमन्त्रीले भने। उनले विशेष गरी भारतको ब्रह्मोस क्षेप्यास्त्रहरूको प्रभावमा जोड दिए उल्लेख गरे अनुसार तिनीहरूको उपस्थितिले राष्ट्रका प्रत्येक शत्रुमा डर पैदा गरेको छ।
उत्तर प्रदेशका सांसदको रूपमा श्री मोदीले ब्रह्मोस क्षेप्यास्त्रहरू चाँडै राज्यमा निर्माण हुनेमा गर्व व्यक्त गरे। उनले घोषणा गरे कि लखनऊमा ब्रह्मोस क्षेप्यास्त्रहरूको उत्पादन शुरु हुँदैछ र धेरै प्रमुख रक्षा कम्पनीहरूले उत्तर प्रदेश रक्षा करिडोरमा संयन्त्रहरू स्थापना गरिरहेका छन्। उनले आगामी वर्षहरूमा उत्तर प्रदेशमा उत्पादित हतियारहरू भारतको सैन्य शक्तिको एक महत्त्वपूर्ण भाग बन्नेछन् भनेर पुष्टि गरे। प्रधानमन्त्रीले जनतालाई सोधे कि के उनीहरू यो उपलब्धिमा गर्व गर्छन्। उनले यदि पाकिस्तानले अर्को गल्ती गर्छ भने उत्तर प्रदेशमा बनेका क्षेप्यास्त्रहरूले आतङ्ककारीहरूलाई नष्ट गर्ने घोषणा गरे।
उत्तर प्रदेश द्रुत औद्योगिक विकासबाट गुज्रिरहेको छ, जसले प्रमुख राष्ट्रिय र अन्तर्राष्ट्रिय कम्पनीहरूलाई राज्यमा लगानी गर्न आकर्षित गरिरहेको छ भन्ने कुरालाई जोड दिँदै श्री मोदीले यो परिवर्तनको श्रेय आफ्नो सरकारको विकासमुखी नीतिहरूलाई दिए। उनले वर्तमान परिदृश्यलाई अघिल्लो शासनसँग तुलना गरे, जहाँ अपराधीहरूले निर्भयतापूर्वक काम गर्थे र लगानीकर्ताहरू राज्यमा प्रवेश गर्न हिचकिचाइरहेका थिए। उनले जोड दिँदै भने अनुसार मुख्यमन्त्री योगी आदित्यनाथको नेतृत्वमा अपराधीहरू अब डराएका छन् र लगानीकर्ताहरूले उत्तर प्रदेशको भविष्यमा विश्वास व्यक्त गरिरहेका छन्। प्रधानमन्त्रीले उत्तर प्रदेश सरकारलाई विकासको यो गतिको लागि बधाई दिए, वाराणसीमा विकासको भव्य अभियान निरन्तर जारी रहेकोमा सन्तुष्टि व्यक्त गरे।
नयाँ रेल ओभरब्रिज, जल जीवन मिसन अन्तर्गतका पहलहरू, वाराणसीमा विद्यालयहरूको पुनर्निर्माण, होमियोप्याथिक कलेजको निर्माण र मुंशी प्रेमचन्दको विरासतलाई संरक्षण गर्ने प्रयासहरू सहित आज शुरु गरिएका धेरै परियोजनाहरूको रूपरेखा प्रस्तुत गर्दै श्री मोदीले भने कि यी परियोजनाहरूले भव्य, दिव्य र समृद्ध वाराणसीको निर्माणलाई तीव्र बनाउनेछन्। उनले सेवापुरीको भ्रमण भाग्यको कुरा भएको टिप्पणी गरे, यसलाई माता कालका देवीको थलोको रूपमा वर्णन गरे। उनले उनको चरणमा आफ्नो अभिवादन अर्पण गरे र सरकारले माता कालका धामलाई सुन्दर बनाएकोमा खुशी व्यक्त गरे तथा यसलाई अझ भव्य बनाएको छ र मन्दिरमा पहुँच सुधार गरेको छ। प्रधानमन्त्रीले सेवापुरीको क्रान्तिकारी इतिहासलाई सम्झिए, स्वतन्त्रता सङ्ग्राममा यसको महत्वपूर्ण योगदानलाई उल्लेख गरे। उनले प्रकाश पारे अनुसार यो त्यही सेवापुरी हो जहाँ महात्मा गान्धीको दृष्टिकोण जीवन्त भएको थियो, प्रत्येक घरमा पुरुष र महिलाको हातमा घुम्ने चक्काहरू थिए। श्री मोदीले एउटा अर्थपूर्ण संयोग पनि औंल्याए: चन्दपुर-भदोही सडक जस्ता परियोजनाहरूको माध्यमद्वारा वाराणसीका बुनकरहरू अब भदोहीका बुनकरहरूसँग जोडिएका छन्। उनले भने, “यसले बनारसी रेशमका शिल्पकारहरू र भदोहीका शिल्पकारहरू दुवैलाई फाइदा पुर्याउनेछ।”
वाराणसी बुद्धिजीवीहरूको शहर हो, श्री मोदीले आर्थिक प्रगतिको बारेमा चर्चा गर्दै विद्यमान वैश्विक अवस्थाहरूमा ध्यान आकर्षित गर्दै भने। उनले वैश्विक अर्थतन्त्रले हाल धेरै अनिश्चितता र अस्थिरताको वातावरणको सामना गरिरहेको कुरा प्रकाश पारे। यस्तो अवस्थामा विश्वभरका राष्ट्रहरू आफ्नै स्वार्थमा केन्द्रित छन्। प्रधानमन्त्रीले भारत विश्वको तेस्रो ठूलो अर्थतन्त्र बन्ने बाटोमा रहेको बताए। त्यसैले, उनले थपे, “भारतले आफ्नो आर्थिक हितप्रति सतर्क रहनुपर्छ।” उनले किसान र साना उद्योगहरूको कल्याण सर्वोपरि रहेकोमा जोड दिए र सरकारले यस दिशामा हरसम्भव प्रयास गरिरहेको छ।
नागरिकहरूको पनि केही जिम्मेवारीहरू रहेको कुरा बुझाउँदै प्रधानमन्त्रीले सबैलाई स्वदेशीको लागि प्रतिज्ञा लिन आग्रह गरे। उनले स्वदेशीलाई भारतीयको पसिना र प्रयासले बनेको कुनै पनि चीजको रूपमा परिभाषित गरे, राष्ट्रका लागि भोकल फर लोकलको मन्त्र अपनाउन आह्वान गरे। प्रधानमन्त्रीले नागरिकहरूलाई मेक इन इण्डिया उत्पादहरूको प्रवर्द्धन गर्ने प्रतिज्ञा गर्न आग्रह गरे। उनले भने, हाम्रो घरमा प्रवेश गर्ने हरेक नयाँ वस्तु स्वदेशी हुनुपर्छ र यो जिम्मेवारी प्रत्येक भारतीयले अँगाल्नुपर्छ। श्री मोदीले प्रत्येक व्यापारी र पसलेलाई स्वदेशी उत्पादहरू मात्र बेच्ने प्रतिज्ञा लिन अपील गरे, यो राष्ट्रको लागि साँचो सेवा हुनेछ भनेर पुष्टि गरे। उनले आगामी चाडपर्वको मौसममा स्वदेशी उत्पादहरू प्रयोग गर्न जनतालाई आग्रह गरे र यो महात्मा गान्धीप्रति साँचो श्रद्धाञ्जलि हुने बताए।
प्रधानमन्त्रीले सामूहिक प्रयासबाट मात्र विकसित भारतको सपना पूरा हुने कुरामा जोड दिँदै समापन गरे। उनले आज उद्घाटन गरिएका विकास कार्यहरूको लागि फेरि एक पटक बधाई दिए।
कार्यक्रममा उत्तर प्रदेशका मुख्यमन्त्री श्री योगी आदित्यनाथ लगायत अन्य विशिष्ट व्यक्तिहरू उपस्थित थिए। केन्द्रीय मन्त्री श्री शिवराज सिंह चौहान, राज्यपालहरू, मुख्यमन्त्रीहरू, केन्द्रीय र राज्य मन्त्रीहरू लगायत अन्य विशिष्ट व्यक्तिहरू भिडियो कन्फरेन्सिङको माध्यमद्वारा कार्यक्रममा सामेल भए।
पृष्ठभूमि
यी परियोजनाहरूले पूर्वाधार, शिक्षा, स्वास्थ्य सेवा, पर्यटन, शहरी विकास र सांस्कृतिक सम्पदा सहित धेरै क्षेत्रहरूलाई सम्बोधन गर्छन् जसको उद्देश्य वाराणसीमा समग्र शहरी रूपान्तरण, सांस्कृतिक पुनरुत्थान, सुधारिएको कनेक्टिभिटी र जीवनको गुणस्तर बढाउनु हो।
वाराणसीमा सडक सम्पर्क सुधार गर्ने आफ्नो प्रतिबद्धता अनुरूप, प्रधानमन्त्रीले धेरै प्रमुख पूर्वाधार परियोजनाहरूको उद्घाटन र शिलान्यास गरे। उनले वाराणसी-भदोही सडक र छितौनी-शूल टङ्केश्वर सडकको चौडा र सुदृढीकरण र मोहन सराई-अदलपुरा सडकमा भीडभाड कम गर्न हरदत्तपुरमा रेलवे ओभरब्रिजको उद्घाटन गर्नेछन्। उनले दालमण्डी, लहरतारा-कोटवा, गङ्गापुर, बारेपुर लगायत धेरै ग्रामीण र शहरी करिडोरहरूमा व्यापक सडक चौडा र सुदृढीकरण र लेभल क्रसिङ 22सी र खालिसपुर यार्डमा रेलवे ओभरब्रिजहरूको शिलान्यास गरे।
यस क्षेत्रमा विद्युत् पूर्वाधारलाई सुदृढ पार्दै, प्रधानमन्त्रीले स्मार्ट वितरण परियोजना अन्तर्गत विभिन्न कार्यहरूको शिलान्यास गरे र 880 करोड रुपियाँभन्दा बढीको विद्युतीय पूर्वाधार भूमिगत गरे।
पर्यटनलाई ठूलो प्रोत्साहन गर्दै प्रधानमन्त्रीले 8 वटा नदी किनारका कुच्चा घाटहरूको पुनर्विकास, कालिका धाममा विकास कार्य, शिवपुरको रंगिलदास कुटियामा रहेको पोखरी र घाटको सौन्दर्यीकरण र दुर्गाकुण्डको पुनर्स्थापना र जल शुद्धीकरणको उद्घाटन गरे। उनले कर्दमेश्वर महादेव मन्दिरको पुनर्स्थापना कार्यको शिलान्यास गरे; धेरै स्वतन्त्रता सेनानीहरूको जन्मस्थल कारखियाँको विकास; सारनाथ, ऋषि माण्डवी र रामनगर क्षेत्रमा शहर सुविधा केन्द्रहरू; लमहीमा मुन्शी प्रेमचन्दको पैतृक घरको पुनर्विकास र संग्रहालयको स्तरोन्नति लगायतका कामहरूको शिलान्यास गरे। उनले कञ्चनपुरमा शहरी मियावाकी वनको विकास र शहीद उद्यान र 21 अन्य पार्कहरूको पुनर्विकास र सौन्दर्यीकरणको लागि पनि आधारशिला राखे।
यसका साथै, सांस्कृतिक रूपमा महत्त्वपूर्ण जलस्रोतहरूको संरक्षण गर्न, प्रधानमन्त्रीले रामकुण्ड, मन्दाकिनी, शङ्कुलधारा र अन्य लगायत विभिन्न कुण्डहरूमा पानी शुद्धीकरण र रखरखाउ कार्यहरूको शिलान्यास गरे, साथै चार तैरने पूजा प्लेटफर्महरू स्थापनाको पनि शिलान्यास गरे। ग्रामीण क्षेत्रमा पिउने पानीको पहुँच सुनिश्चित गर्न प्रधानमन्त्रीले जल जीवन मिशन अन्तर्गत 47 ग्रामीण पिउने पानी योजनाहरूको पनि उद्घाटन गरे।
सबैका लागि गुणस्तरीय शिक्षाको आफ्नो दृष्टिकोणलाई अगाडि बढाउँदै प्रधानमन्त्रीले नगरपालिका सीमाभित्रका 53 विद्यालय भवनहरूको स्तरोन्नतिको उद्घाटन गरे। उनले नयाँ जिल्ला पुस्तकालयको निर्माण र लालपुरको जखिनीमा सरकारी उच्च माध्यमिक विद्यालयहरूको पुनरुत्थान सहित धेरै शैक्षिक परियोजनाहरूको शिलान्यास पनि गरे।
स्वास्थ्य पूर्वाधारलाई ठूलो प्रोत्साहन गर्दै प्रधानमन्त्रीले महामना पण्डित मदन मोहन मालवीय क्यान्सर केन्द्र र होमी भाभा क्यान्सर अस्पतालमा रोबोटिक सर्जरी र सीटी स्क्यान सुविधाहरू सहित उन्नत चिकित्सा उपकरण स्थापनाहरूको उद्घाटन गरे। उनले होमियोप्याथिक कलेज र अस्पतालको पनि शिलान्यास गरे। यस बाहेक, उनले पशु जन्म नियन्त्रण केन्द्र र सम्बन्धित कुकुर हेरचाह केन्द्रको उद्घाटन गरे।
वाराणसीमा विश्वस्तरीय खेलकुद पूर्वाधारको लागि आफ्नो दृष्टिकोणलाई अगाडि बढाउँदै प्रधानमन्त्रीले डा. भीमराव अम्बेडकर खेलकुद स्टेडियममा सिन्थेटिक हक्की टर्फको उद्घाटन गरे। कानून प्रवर्तन कर्मचारीहरूको लागि सुविधा अभिवृद्धि गर्दै प्रधानमन्त्रीले प्रदेशिक सशस्त्र कन्स्टेबुलरी (पीएसी) रामनगरमा 300 क्षमताको बहुउद्देश्यीय हलको उद्घाटन गरे र द्रुत प्रतिक्रिया टोली (क्यूआरटी) ब्यारेकको शिलान्यास गरे।
किसान कल्याणतर्फको महत्वपूर्ण कदममा, प्रधानमन्त्रीले पीएम-किसानको 20औँ किस्ता जारी गरे। देशभरका 9.7 करोडभन्दा बढी किसानहरूको ब्याङ्क खातामा 20,500 करोड रुपियाँभन्दा बढी रकम सिधै अन्तरण गरिनेछ। यो जारीसँगै, योजना अन्तर्गत स्थापना भएदेखि अहिलेसम्मको कुल वितरण 3.90 लाख करोड रुपियाँभन्दा बढी हुनेछ।
प्रधानमन्त्रीले काशी संसद प्रतियोगिता अन्तर्गत विभिन्न कार्यक्रम र प्रतियोगिताहरूको लागि पञ्जीकरण पोर्टलको पनि उद्घाटन गरे, जसमा स्केचिङ प्रतियोगिता, चित्रकला प्रतियोगिता, फोटोग्राफी प्रतियोगिता, खेल-कुड प्रतियोगिता, ज्ञान प्रतियोगिता र रोजगार मेला समावेश छन्। प्रधानमन्त्रीले विभिन्न दिव्याङ्गजन र वृद्ध लाभार्थीहरूलाई 7,400 भन्दा बढी सहायक सामग्री पनि वितरण गरे।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi lays foundation stone, inaugurates development works worth around Rs 2,200 crore in Varanasi, Uttar Pradesh
PM releases 20th instalment of PM-KISAN transferring more than Rs 20,500 crore to over 9.7 crore Farmers across India
The Government is working with full strength to change the lives of farmers, to increase their income, to reduce the cost of farming, We stand with farmers from seed to market: PM
Whoever attacks India will not be safe even in hell: PM
During Operation Sindoor, the strength of India's indigenous weapons was witnessed by the entire world: PM
The interests of our farmers, our small industries are paramount for us, the government is making every effort in this direction : PM
India is going to become the third largest economy in the world, it has to be vigilant about its economic interests: PM
02 AUG 2025 1:58PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone and inaugurated development works worth around Rs 2,200 crore in Varanasi, Uttar Pradesh today. Addressing the gathering, Prime Minister Shri Narendra Modi expressed heartfelt sentiments on meeting families from Varanasi during the auspicious month of Sawan. Highlighting his deep emotional connection with the people of Varanasi, Shri Modi offered his respectful greetings to every family member of the city. Shri Modi also expressed satisfaction of connecting with the farmers from across the country through videoconference during the auspicious month of Sawan.
The Prime Minister stated that this was his first visit to Varanasi following Operation Sindoor. He recalled the terrorist attack in Pahalgam on 22 April, noting that 26 innocent people were brutally killed. Shri Modi further highlighted the immense pain felt by the victims’ families, especially the sorrow of the children and daughters affected by the tragedy. He remarked that his heart was deeply burdened with grief and shared that during that time, he had prayed to Baba Vishwanath to grant strength to all the bereaved families to endure their suffering. The Prime Minister affirmed that the promise he had made—to avenge the sindoor of the daughters—had been fulfilled. He emphasized that this was made possible only through the blessings of Lord Mahadev and dedicated the success of Operation Sindoor at the feet of Lord Mahadev.
Sharing that in recent days, he had been observing divine images of Shiva devotees in Varanasi carrying Gangajal, especially on the first Monday of Sawan, when the pilgrims set out to perform the sacred Jalabhishek of Baba Vishwanath. He remarked on the captivating sight of Yadav brothers carrying Gangajal from Gauri Kedarnath on their shoulders, describing it as a truly enchanting scene. The sound of the damru, the vibrant energy in the lanes,he called the atmosphere extraordinary. Shri Modi expressed his personal desire to visit Baba Vishwanath and Markandeya Mahadev during the holy month of Sawan. However, he noted that his presence could cause inconvenience to Mahadev’s devotees or disrupt their darshan, hence offering his salutations to Lord Bholenath and Maa Ganga from here only.
Recalling his visit a few days ago to the historic Gangaikonda Cholapuram temple in Tamil Nadu, a thousand-year-old monument and an ancient center of the Shaiva tradition in India, Shri Modi noted that this temple was built by the renowned king Rajendra Chola, who had brought Gangajal from North India to symbolically unite the North and South. He highlighted that a thousand years ago, through his devotion to Lord Shiva and commitment to Shaivite tradition, Rajendra Chola had proclaimed the vision of “Ek Bharat, Shreshtha Bharat.” The Prime Minister remarked that today, through initiatives like Kashi-Tamil Sangamam, that legacy is being carried forward. He shared that during his recent visit to Gangaikonda Cholapuram, he had carried Gangajal with him, and with the blessings of Maa Ganga, the puja was conducted in a deeply sacred atmosphere. He stated that such eventful occasions ignite the spirit of unity in the country, leading to success of missions like Operation Sindoor. He added that the unity of 140 crore Indians became the strength of Operation Sindoor.
Highlighting the grand celebration of the farmer festival being held in Varanasi, the Prime Minister announced that ₹21,000 crore had been transferred to the bank accounts of 10 crore farmer brothers and sisters across the country under the PM-Kisan Samman Nidhi scheme. He further informed that development projects worth over ₹2,000 crore had been inaugurated and their foundation stones laid during the event. Shri Modi remarked that, with Baba’s blessings, the uninterrupted stream of development continues to flow in Varanasi. He extended his congratulations to all present and to the farmers of the nation. The Prime Minister further mentioned that just a few days ago, Varanasi hosted the Member of Parliament Tourist Guide Competition. In the coming days, events such as the Kashi Member of Parliament Photography Competition and the Member of Parliament Employment Fair are also scheduled to take place, conveying his best wishes for the success of these initiatives. He also commended the administration for such initiatives.
Affirming that the government is consistently working towards the prosperity of farmers, Shri Modi contrasted this with previous governments, stating that even a single announcement made in the name of farmers was rarely fulfilled. He emphasized that their government delivers on its promises, citing the PM-Kisan Samman Nidhi as a testament to the government’s firm commitment.
Recalling that when the PM-Kisan Samman Nidhi was launched in 2019, Shri Modi said that some major opposition parties were spreading various rumors, while some claimed that the payments would stop after elections and few others suggested that the money being transferred would be taken back. He remarked that this reflects the true nature of the opposition, which only misleads farmers and the people of the country. Enquiring whether even a single installment had ever been stopped, the Prime Minister asserted that the PM-Kisan Samman Nidhi has continued without interruption. Till date, he mentioned that ₹3.75 lakh crore has been transferred directly into farmers’ accounts. In Uttar Pradesh alone, around 2.5 crore farmers have benefited, receiving over ₹90,000 crore under the scheme. Farmers in Varanasi have received nearly ₹900 crore, Shri Modi added. He highlighted that the most significant aspect of the scheme is that the funds have reached farmers without any deductions or commissions. He stated that this is a permanent arrangement established by his government—there will be no leakage, and the rights of the poor will not be denied.
Reiterating the development mantra, “the more backward a region, the higher the priority it receives”, Shri Modi announced that earlier this month, the Central Government approved a major new initiative—the Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana. He informed that ₹24,000 crore will be allocated for this scheme. The Prime Minister emphasized that the focus of this initiative will be on districts that were left behind due to flawed policies of previous governments—areas with low agricultural output and where farmers’ incomes remain limited. He stated that the Pradhan Mantri Dhan-Dhanya Krishi Yojana will directly benefit millions of farmers in Uttar Pradesh as well.
“Our government is working with full strength to transform the lives of farmers, increase their income, and reduce the cost of cultivation, We stand firmly with farmers from seed to market”, emphasised the Prime Minister, highlighting that to ensure water reaches the fields, irrigation schemes worth lakhs of crores of rupees are being implemented across the country.
Shri Modi acknowledged that weather has always posed a major challenge for farmers—be it excessive rainfall, hailstorms, or frost. To protect farmers from such uncertainties, the government launched the PM Fasal Bima Yojana. He informed that under this scheme, farmers have received claim settlements amounting to over ₹1.75 lakh crore so far.
Affirming that the government is committed to ensuring farmers receive fair prices for their produce, the Prime Minister stated that record increases have been made in the Minimum Support Price (MSP) of crops, including key staples like rice and wheat. To safeguard farmers’ harvests, the government is constructing thousands of new warehouses across the country, he added
Emphasising the government’s focus on increasing women’s participation in the agricultural economy, Shri Modi highlighted the “Lakhpati Didi” campaign, with a target of creating three crore Lakhpati Didis across India. He noted that over 1.5 crore women have already achieved this milestone. He also mentioned that the government’s “Drone Didi” initiative has significantly boosted the income of lakhs of women.
The Prime Minister stated that the government is actively working to bring modern agricultural research directly to the fields. He mentioned that a specially designed Viksit Krishi Sankalp Abhiyan was conducted during May and June 2025, under the guiding principle of “Lab to Land,” through which direct engagement was made with over 1.25 crore farmers. He emphasized that the benefits of Central Government schemes must continue reaching all citizens seamlessly.
Sharing an important update with the public, Shri Modi said, “Under the Jan Dhan Yojana, 55 crore bank accounts have been opened for the poor across the country”. He informed that the scheme recently completed ten years and as per regulations, bank accounts require fresh KYC verification after ten years. He added that to fulfill this requirement, a nationwide campaign has been launched from 1st July 2025. The Prime Minister said that banks were reaching every gram panchayat, and camps have already been set up in nearly one lakh gram panchayats, while lakhs of people have successfully completed their KYC renewal. The Prime Minister urged every individual who holds a Jan Dhan account to ensure they complete their KYC process without delay.
Underlining an additional benefit of the special bank camps being organized in gram panchayats, Shri Modi stated that these camps are facilitating registrations for several key schemes, including the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana, Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana, and Atal Pension Yojana. He emphasized that these schemes offer significant support to citizens and urged everyone to visit these camps. He encouraged those who have not yet enrolled in these schemes to register and also complete the KYC process for their Jan Dhan accounts. The Prime Minister called upon all public representatives of their party to actively raise awareness about this campaign, assist banks in their outreach efforts, and ensure maximum participation from the public.
The Prime Minister remarked that today, in the city of Mahadev, numerous initiatives for development and public welfare have been undertaken. He reflected on the meaning of Shiva, stating that Shiva signifies “welfare,” but also embodies the fierce Rudra form when confronted with terror and injustice. Shri Modi asserted that during Operation Sindoor, the world witnessed this Rudra form of India, declaring, “anyone who attacks India will not be spared, even in the depths of the underworld”. The Prime Minister expressed regret that despite the success of Operation Sindoor, some individuals within the country are troubled by it. He specifically pointed to the opposition and its allies, stating that they are unable to digest the fact that India destroyed terrorist bases in Pakistan. Shri Modi referred to visuals showing how Indian drones precisely targeted and reduced terrorist headquarters to ruins, adding that several Pakistani air bases remain in critical condition. The Prime Minister criticized the opposition party leaders, saying that while the masterminds of terror mourn on one side, these parties also mourn the condition of the terrorists on the other.
Strongly criticizing the opposition for repeatedly insulting the valor of India’s armed forces, Shri Modi stated that the opposition referred to Operation Sindoor as a “Tamasha” and questioned whether sindoor—the symbol of dignity and sacrifice—could ever be considered a spectacle. He asked whether the bravery of the armed forces and the fulfillment of a vow to avenge the sindoor of sisters could be trivialized in such a manner.
The Prime Minister further condemned the opposition for engaging in vote-bank and appeasement politics. He cited statements made by opposition leaders in Parliament, questioning why the terrorists in Pahalgam were eliminated promptly. Shri Modi asked whether India should wait before acting against terrorists. He reminded the public that these are the same individuals who, during their tenure in Uttar Pradesh, gave clean chits to terrorists and withdrew cases against those involved in bomb blasts. He remarked that now these parties are troubled by the elimination of terrorists and by the very name of Operation Sindoor. From the sacred soil of Varanasi, the Prime Minister declared that this is a new India—one that worships Lord Bholenath and also knows how to become Kaal Bhairav in the face of the nation’s enemies.
“During Operation Sindoor, the world witnessed the power of India’s indigenous weaponry and the effectiveness of India’s air defense systems, indigenous missiles, and drones, which demonstrated the strength of an Atmanirbhar Bharat”, said the Prime Minister. He specifically emphasized the impact of India’s BrahMos missiles, noting that their presence has instilled fear in every enemy of the nation.
As a Member of Parliament from Uttar Pradesh, Shri Modi expressed pride that BrahMos missiles will soon be manufactured in the state. He announced that production of BrahMos missiles is beginning in Lucknow, and several major defense companies are setting up plants in the Uttar Pradesh Defence Corridor. He affirmed that in the coming years, weapons manufactured in Uttar Pradesh will become a vital part of India’s military strength. The Prime Minister asked the public whether they feel proud of this achievement. He declared that if Pakistan commits another misdeed, missiles made in Uttar Pradesh will destroy the terrorists.
Underscoring that Uttar Pradesh is undergoing rapid industrial development, attracting major national and international companies to invest in the state, Shri Modi credited the development-oriented policies of their government for this transformation. He contrasted the current scenario with the previous regime, where criminals operated fearlessly and investors were hesitant to enter the state. He emphasized that under Chief Minister Yogi Adityanath’s leadership, criminals are now fearful, and investors are expressing confidence in Uttar Pradesh’s future. The Prime Minister congratulated the Uttar Pradesh government for this pace of development, expressing satisfaction that the grand campaign of development in Varanasi continues unabated.
Outlining several projects launched today, including a new rail overbridge, initiatives under the Jal Jeevan Mission, reconstruction of schools in Varanasi, construction of a homeopathic college, and efforts to preserve the legacy of Munshi Premchand, Shri Modi stated that these projects will accelerate the creation of a grand, divine, and prosperous Varanasi. He remarked that visiting Sevapuri is a matter of fortune, describing it as the threshold of Maa Kalka Devi. He offered his salutations at her feet and expressed happiness that the government has beautified Maa Kalka Dham, making it more magnificent and improving access to the temple. The Prime Minister recalled Sevapuri’s revolutionary history, noting its significant contribution to the freedom struggle. He highlighted that this is the very Sevapuri where Mahatma Gandhi’s vision came to life, with spinning wheels in the hands of men and women in every household. Shri Modi also pointed out a meaningful coincidence: through projects like the Chandpur–Bhadohi Road, the weavers of Varanasi are now being connected with those of Bhadohi. This, he said, will benefit both the artisans of Banarasi silk and the craftsmen of Bhadohi.
“Varanasi is a city of intellectuals”, exclaimed Shri Modi, while discussing economic progress, drawing attention to the prevailing global conditions. He highlighted that the global economy is currently facing multiple uncertainties and an atmosphere of instability. In such a scenario, nations across the world are focusing on their own interests. The Prime Minister stated that India is on the path to becoming the world’s third-largest economy. Therefore, he added, India must remain vigilant about its economic interests. He emphasized that the welfare of farmers and small industries is paramount and the government is making every possible effort in this direction.
Underscoring that citizens also have certain responsibilities, the Prime Minister urged everyone to take a pledge for Swadeshi. He defined Swadeshi as anything made with the sweat and effort of an Indian, calling upon the nation to adopt the mantra of “Vocal for Local.” The Prime Minister urged citizens to pledge to promote “Make in India” products. He stated that every new item entering our homes must be Swadeshi, and this responsibility must be embraced by every Indian. Shri Modi appealed to every trader and shopkeeper to take a vow to sell only Swadeshi products, affirming that this would be true service to the nation. He urged the people to use Swadeshi products in the upcoming festival season and added that this would be a true tribute to Mahatma Gandhi.
The Prime Minister concluded by emphasising that the dream of a developed India will be fulfilled only through collective effort. He once again extended congratulations for the development works inaugurated today.
The Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath was present among other dignitaries at the event. Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan along with Governors, Chief Ministers, Union and State ministers along with other dignitaries joined the event via videoconferencing.
Background
The projects cater to multiple sectors, including infrastructure, education, healthcare, tourism, urban development and cultural heritage aim at achieving holistic urban transformation, cultural rejuvenation, improved connectivity, and enhanced quality of life in Varanasi.
In line with his commitment to improve road connectivity in Varanasi, Prime Minister inaugurated and laid the foundation stone of several key infrastructure projects. He will inaugurate the widening and strengthening of the Varanasi - Bhadohi road and Chhitauni- Shool Tankeshwar road; and Railway Overbridge at Hardattpur, to ease congestion on the Mohan Sarai - Adalpura Road. He laid the foundation stone for comprehensive road widening and strengthening across multiple rural and urban corridors, including Dalmandi, Lahartara-Kotwa, Gangapur, Babatpur among others and Railway Overbridges at Level Crossing 22C and Khalispur Yard.
Strengthening the power infrastructure in the region, Prime Minister laid the foundation stone of various works under the Smart Distribution Project and undergrounding of electrical infrastructure worth over Rs 880 crore.
In a major boost to tourism, Prime Minister inaugurated the redevelopment of 8 riverfront Kuccha Ghats, development works at Kalika Dham, beautification of the pond and ghat at Rangildas Kutiya, Shivpur, and the restoration and water purification of Durgakund. He laid the foundation stone for restoration work at Kardameshwar Mahadev Temple; development of Karkhiyaon, the birthplace of several freedom fighters; City Facility Centres at Sarnath, Rishi Mandvi, and Ramnagar Zones; redevelopment of Munshi Premchand’s ancestral house in Lamahi and upgradation of museum among others. He also laid the foundation stone for development of an Urban Miyawaki Forest at Kanchanpur and for the redevelopment and beautification of Shaheed Udyan and 21 other parks.
In addition, to preserve culturally significant water bodies, Prime Minister laid the foundation stone for water purification and maintenance works at various kunds including Ramkund, Mandakini, Shankuldhara and others, along with the installation of four floating pujan platforms. To ensure access to potable water in rural areas, Prime Minister also inaugurated 47 Rural Drinking Water Schemes under the Jal Jeevan Mission.
Furthering his vision of quality education for all, Prime Minister inaugurated the upgradation of 53 school buildings within the municipal boundary. He also laid the foundation stone for several educational projects, including the construction of a new district library and rejuvenation of Government High Schools at Jakhini, Lalpur among others.
In a major boost to health infrastructure, Prime Minister inaugurated advanced medical equipment installations, including robotic surgery and CT scan facilities, at Mahamana Pandit Madan Mohan Malaviya Cancer Centre and Homi Bhabha Cancer Hospital. He also laid the foundation stone of a Homoeopathic College and Hospital. Further, he inaugurated an Animal Birth Control Centre and associated Dog Care Centre.
Furthering his vision for world class sports infrastructure in Varanasi, Prime Minister inaugurated a synthetic hockey turf at Dr. Bhimrao Ambedkar Sports Stadium. Enhancing facilities for law enforcement personnel, Prime Minister inaugurated a 300-capacity Multipurpose Hall at Pradeshik Armed Constabulary (PAC) Ramnagar and laid the foundation stone for Quick Response Team (QRT) Barracks.
In a significant step towards farmer welfare, Prime Minister released the 20th instalment of PM-KISAN. An amount of more than Rs 20,500 crore will be transferred directly to the bank accounts of over 9.7 crore farmers across the country. With this release, the total disbursement under the scheme since its inception will surpass Rs 3.90 lakh crore.
Prime Minister also inaugurated the registration portal for various events and competitions under the Kashi Sansad Pratiyogita, including Sketching Competition, Painting Competition, Photography Competition, Khel-Kood Pratiyogita, Gyan Pratiyogita, and the Rojgar Mela. Prime Minister also distributed more than 7,400 assistive aids to various Divyangjan and Elderly beneficiaries.