প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২০২৫ গী নোংজু মীফম মমাঙদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱা ঙাংখ্রে
নোংজু মীফম অসি লৈবাক অসিগী চাউথোকচবা মিকুপ অমা ওইরি, ঐখোয়গী অপুনবা মাইপাকপশিং হরাওবা ফোঙদোকপা অমনি: প্রধান মন্ত্রী
মালেম্না ভারত লান্মীগী থৌনা উখ্রে, ওপরেসন সিন্দুরদা ভারতকী লান্মীশিংনা মখোয়গী পান্দম চাদা ১০০ ফংলে, মখোয়গী লোৎফমদা তেরোরিজম শৌগৎলিবশিং মাঙহনখ্রে: প্রধান মন্ত্রী
তেরোরিজম নত্ত্রগা নেক্সালিজম ওইগেরা, ভারতনা অহিংশাগী শিংনবা কয়া থেংনদুনা লাক্লি, অদুবু ঙসিদি নেক্সালিজম অমসুং মাওইজমগী ইথিল হন্থরক্লে; বোম্বশিং অমসুং নোংমৈশিংদগী সংবিধান্না হেন্না পাম্নরে। মতম অমগী রেদ কোরিদোরশিং হৌজিক চাউখৎপগী গ্রিন জোনশিং ওন্থোক্লে: প্রধান মন্ত্রী
দিজিতেল ইন্দিয়ানা মালেম ইথক হৌহল্লে, লৈবাক কয়াদা য়ু.পি.আই পাম্নবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, ফিনতেক্কী তাইবংদা মসি মীয়াম্না খঙনরবা মমিং অমা ওইরে: প্রধান মন্ত্রী
পেহালগামগী তমথিরবা মীহাৎনা মালেম শীনবা থুংনা থম্মোয় কায়হনখি অমসুং তেরোরিজম অমসুং মসিগী হৌরফমদা মালেমগী পুক্নিং চিংশিনখি; দলগী খেন্নবা লৈতনা, পাকিস্তানগী থৌদাং খঙহন্নবা ভারত শীনবা থুংবগী মীহুৎশিং অমতা ওইখি: প্রধান মন্ত্রী
21 JUL 2025 12:31PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২৫ গী নোংজু মীফম মমাঙদা পাউমীশিংদা ৱা ঙাংখ্রে। নোংজু মীফম অসিদা মীওই খুদিংমক তরাম্না ওক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নোংজু অসি অনৌবা অমসুং ময়োল চোংবগী খুদম্নি, লৈবাক শীনবা থুংনা হৌজিক লৈরিবা নোংজু-নুংশাগী ফিবম অসি য়াম্না ফরি অমসুং লৌউ-শিংউদা য়াম্না কান্নগনি হায়রি। নোং চুবা অসিনা খুঙ্গংগী শেন্মিৎলোন্দা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌবতা নত্তনা হিরম খুদিংমক্ত লৈবাক অসি চাউখৎহনবা অমসুং ইমুং খুদিংমক নুংঙাইহনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। হৌজিক ফংলবা ই-পাউগী মতুংইন্না, চহি অসিগী ঈশিংগী ইমায়শিং অসি হৌখিবা চহি ১০ গা চাংদম্নবদা শরুক অহুম হেল্লে। হেনগৎলক্লিবা অসিনা তুংদা ভারতকী শেন-থুমদা কান্নবা পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হন্দক্কী নোংজু মীফম অসি লৈবাক অসিগী চাউথোকচবা মিকুপ অমা ওইরি, ঐখোয়গী অপুনবা মাইপাকপশিং হরাওবা ফোঙদোকপা অমনি। পুৱারিদা অহানবা ওইনা ইন্তরনেসনেল স্পেস স্তেসন্দা ভারতকী মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনখিবা অসিদা ভারতমী মীওই খুদিংমক য়াম্না চাউথোকচনবগী হৌরকফম অমা ওইরে। মসিগী মাইপাকপা অসিনা সাইন্স, তেক্নোলোজি অমসুং ইন্নোবেসন্দা লৈবাক শীনবা থুংনা হরাওবা পোক্নরে। মসিগী মাইপাকপা অসিদা লোক সভা অমসুং রাজ্য সভা অনিমক অমসুং ভারতকী মীয়াম মখোয়গী চাউথোকচবা ফোঙদোক্নবা অমতা ওইরে। মসিগী অপুনবা ওইনা হরাওবা ফোঙদোকপা অসিনা ভারতকী তুংগী স্পেসকী খোঙচৎশিংগী থৌনা ওইরগনি।
চৎলিবা নোংজু মীফম অসি ভারতকী মাইপাকপশিংগী হরাওবা ফোঙদোকপা অমনি হায়না শিংথারদুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মালেম্না ভারত লান্মীগী থৌনা উখ্রে, ওপরেসন সিন্দুরদা ভারতকী লান্মীশিংনা মখোয়গী পান্দম চাদা ১০০ ফংলে, মখোয়গী লোৎফমদা তেরোরিজম শৌগৎলিবশিং মাঙহনখ্রে। ওপরেসন সিন্দুরগী মখাদা শুপ্নগী মিনিত ২২ দা ভারতকী ফোর্সশিংনা মখোয়গী বেজশিংদা মমল য়াম্লবা তার্গেতশিং মাঙহনখি। মসিগী ওপরেসন অসি বিহারদা মীয়ামগী থৌরম অমদা লাউথোকখি অমসুং লান্মীনা মখোয়গী থবক য়াংনা পাংথোকপা ঙম্বা অদু উৎখি। মেদ ইন ইন্দিয়াগী ঙাক-শেনগী তৌবা ঙম্বশিংদা মালেমগী লৈবাকশিংনা পাম্নবা হেনগৎলক্লে অমসুং হন্দক মহাক্না মালেমগী লৈবাকশিংগী লুচিংবশিংগা ৱারি শানবদা মখোয়না ভারতনা শাজবা মিলিতরগী খুৎলায়শিংদা খোইদবা ফোঙদোরকখি। মীফম মনুংদা মসিগী মাইপাকপা অসি সংসদনা অমতা ওইনা হরাওবা ফোঙদোক্কনি হায়বগী থাজবা থম্লি অমসুং মসিনা মখা তানা ভারতকী মিলিতরিগী থৌনা হাপকনি। মসিগী অপুনবা ৱাখল অসিনা মীয়াম ইথিল পীগনি অমসুং দিফেন্স সেক্তরগী থিজিনবা, অনৌবা থবক পায়খৎপা অমসুং মেনুফেকচরিং ফগৎহনগনি অমসুং ভারতকী নহারোলশিংদা অনৌবা থবক ফংহনগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ অসিদা থবক খুদিংমক লেপ্তনা চাউখৎলকপগা লোয়নান শান্তি অমসুং চাউখৎপা খুৎশম্নদুনা চৎমিন্নরে। নিংতম্বা হেক ফংবদগী লৈবাক অসি তেরোরিজম নত্ত্রগা নেক্সালিজমগী অহিংশাগী থৌদোক কয়া মায়োক্নদুনা লাক্লি। অদুবু ঙসিদি নেক্সালিজম অমসুং মাওইজমগী ইথিল হন্থরক্লে। অনৌবা থাজবা অমসুং থবকশিং য়াংনা পায়খৎতুনা ভারতকী সেকুরিতি ফোর্সশিংনা নেক্সালিজম অমসুং মাওইজম মপুংফানা মুৎথৎনবা পান্দম অদুদা য়াংনা চংশিল্লি। হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংবগী জিলা চা কয়া নেক্সালগী অৱাবদগী কোক্লে। বোম্বশিং অমসুং নোংমৈশিংদগী সংবিধান্না হেন্না পাম্নরে। মতম অমগী রেদ কোরিদোরশিং হৌজিক চাউখৎপগী গ্রিন জোনশিং ওন্থোক্লে। থৌদোকশিং অসি সংসদকী ইকায়খুম্নরবা মেম্বর খুদিংমক্কী চাউথোকচনবা মিকুপ অমা ওইরে অমসুং লৈবাক্কী য়াইফনবা কৎথোকপা অমসুং মরৈবাক নুংশিবনা ইথিল মাঙজিল থারে। চৎলিবা সংসদকী নোংজু মীফম অসিদা লৈবাক শীনবা থুংনা লৈবাক অসিগী চাউথোকচবা অসি হরাওবা ফোঙদোক্কনি অমসুং সংসদকী মেম্বর খুদিংমক অমসুং রাজনিতি দল খুদিংমক অমতা ওইনা লাউরে।
মখোয়গী সরকারনা ২০১৪ দা লৈবাক ঙাকপা হৌখিবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মতম অদুদা ভারত ফিবম শোক্লবা ইকোনোমি মঙাগী শরুক অমা ওইরমখি। মতম অদুদা ভারত মালেমগী ইকোনোমিগী ১০শুবা মফমদা লৈরমখি, অদুবু ঙসিদি ভারত মালেমদা অহুমশুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইনবা মাইকৈদা য়াংনা চঙশিল্লি অমসুং মাইপাকপা অদু থোংজিলদা থিল্লরে। লৈবাক অসিগী মীওই করোর ২৫ লায়রবা কোক্লে অমসুং অওনবা অসি মীয়াম্না থাগৎনরে অমসুং মালেমগী লুপশিংনা থাগৎনরে। ২০১৪ গী মমাঙদা ভারতকী পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎপা অসি দিজিত অনি ওইখি। ঙসিদি পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎপা অসি চাদা ২ রোম ওইরে অমসুং মীয়াম হিংবদা লাইবা হেনগৎলক্লে। চাউখৎলকপগা লোয়ননা পোৎ-চৈগী মমল হন্থরকপা অসিদা লেপ্তনা চাউখৎলকপগী খোঙচৎকী মমি তারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দিজিতেল ইন্দিয়া অমসুং য়ু.পি.আইগুম্বা থবকশিং অসিনা মালেমদা ভারতকী তৌবা ঙম্বা উৎলে অমসুং ভারতকী দিজিতেলগী থবকশিংদা পাম্নবা য়াংনা হেনগৎলক্লি। দিজিতেল ইন্দিয়ানা মালেম ইথক হৌহল্লে, লৈবাক কয়াদা য়ু.পি.আই পাম্নবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, ফিনতেক্কী তাইবংদা মসি মীয়াম্না খঙনরবা মমিং অমা ওইরে। মালেমগী লৈবাক অতোপ্পশিংদগী হেন্না, খুদক্ত দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিং পাংথোকপদা ভারতনা মালেমদা মাংজিল থারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হন্দক পাংথোকখিবা মালেমগী লুপশিংগী মীফম অমদা ভারত য়াম্না চাউনা মাইপাক্লে। হৌজিক ভারতকী লনাই মীওই করোর ৯০ হেন্না সোসিএল সেকুরিতিগী মখাদা কোনশিল্লে হায়না ইন্তরনেসনেল লেবর ওর্গনাইজেসন্না ফোঙদোকখ্রে। ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন্না ভারত অসি ত্রাকোমা কৌবা নোংজু থা মনুংদা মীৎ নাবগী লায়নাদগী কোক্লে হায়না লাউথোকখ্রে। মসিগী মাইপাকপা অসি ভারতকী মীয়ামগী হকশেলগী থবকশিংগী শিংথানিঙাই ওইবা মাইপাকপা অমনি।
পেহালগামগী তমথিরবা মীহাৎনা মালেম শীনবা থুংনা থম্মোয় কায়হনখি অমসুং তেরোরিজম অমসুং মসিগী হৌরফমদা মালেমগী পুক্নিং চিংশিনখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি দলগী খেন্নবা লৈতনা, পাকিস্তানগী থৌদাং খঙহন্নবা ভারত শীনবা থুংবগী মীহুৎশিং অমতা ওইখি। অপুনবা কুতনিতিগী খোঙজং অদুনা মালেমগী ফম্বাক্ত পাকিস্তান অসি তেরোরিজম শৌগৎপা লৈবাক অমনি হায়বা খঙহনখি। মসিগী লৈবাক্কী মরুওইবা থবক অসি পাংথোকপগীদমক সংসদকী মেম্বরশিং অমসুং রাজনিতি দলশিং থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মখোয়গী থবকশিংনা লৈবাক অসিদা অফবা ফিবম অমা পুরক্লে অমসুং তেরোরিজমগী মতাংদা ভারতকী মীৎয়েং মালেমগী মীয়ামদা খঙহল্লে অমসুং লৈবাক্কী য়াইফনবা অফবা থবক অসিদা শরুক য়াখিবশিং থাগৎপা ফঙবা অসি মহাক্কী লাইবক ফবনি।
লৈবাক অসি থৌনা হাপখিবা অমসুং ইথিল পীখিবা অপুনবা অমসুং অমতা ওইবা খোল্লাউগী শক্তি অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌজিক চৎথরিবা নোংজু মীফম অসিদা মসিগী ৱাখল্লোন অসি মাইপাকপা ওইনা হরাওবা ফোঙদোক্লি, ভারত লান্মীগী থৌনা অমসুং লৈবাক অসিগী তৌবা ঙম্বা ইকায়খুম্নবা উৎলি অমসুং মীয়াম করোর ১৪০ পুক্নিং থৌগৎনবা হৌরকফম অমা ওইরি। অপুনবা থবকশিং অসিনা দিফেন্স সেক্তরনা মশা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা ভারতনা পায়খৎলিবা থবকশিং ফগৎহনগনি। আর্মদ ফোর্সশিংগী থৌনা লৈবাক অসিনা ইকায়খুম্নগদবনি। মীয়াম অমসুং রাজনিতি দলশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অপুনবা অমসুং অমতা ওইবা খোল্লাউদগী শক্তি লাকখিবনি।
মসিগী ৱাখল্লোন অসি সংসদকী মেম্বর খুদিংমক্না ফগৎহনগদবনি। রাজনিতি দল কয়া অমসুং মখোয় মখোয়গী পান্দমশিং লৈরি। দলগী য়াইফনবা ৱাখল্লোনশিং খেন্নবা য়াই, অদুবু লৈবাক্কী য়াইফনবা থবকশিংদা অমতা ওইগদবনি। মীফম অসিদা লৈবাক অসি চাউখৎপা হেনগৎনবা মরুওইবা বিলশিং পাস তৌগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। কান্নবা অমসুং মগুন লৈবা মরৈ য়েৎনবগী থবকশিং পায়খৎনবা মহাক্না সংসদকী মেম্বরশিংদা য়াইফ পাউজেল পীখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi's statement at the start of the Monsoon Session of 2025
The Monsoon Session stands as a proud moment for the nation, a true celebration of our collective achievements: PM
The world has witnessed the strength of India's military power; In Operation Sindoor, Indian soldiers achieved their objective with 100% success, demolishing the masterminds behind terrorism in their hideouts: PM
India has endured many violent challenges, be it terrorism or Naxalism, but today, the influence of Naxalism and Maoism is shrinking rapidly; The Constitution prevails over bombs and guns. The red corridors of the past are now transforming into green zones of growth and development: PM
Digital India is making waves globally, with UPI gaining popularity across many countries, it has become a recognised name in the world of FinTech: PM
The brutal massacre in Pahalgam shocked the entire world and drew global attention to terrorism and its epicentre; Rising above party lines, representatives from across India united to expose Pakistan's role: PM
21 JUL 2025 12:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the media before the start of the Monsoon Session of 2025 at the Parliament premises today. Welcoming everyone to the Monsoon session, the Prime Minister remarked that the monsoon symbolizes innovation and renewal, highlighting that current weather conditions across the country are progressing favourably, bringing beneficial forecasts for agriculture. He noted that rainfall plays a crucial role not only in the rural economy and the nation’s overall economic structure but also in the financial well-being of every household. Shri Modi stated that, based on current information, water reservoir levels this year have tripled compared to the past ten years. This increase, he emphasized, will significantly benefit India’s economy in the coming days.
“The current monsoon session is a moment of great pride for the nation, it represents a celebration of victory for India”, stated the Prime Minister, underlining the historic moment when the Indian tricolour flag was unfurled at the International Space Station for the first time, calling it a source of immense pride for every Indian citizen. He emphasized that this achievement has sparked new enthusiasm and excitement across the country for science, technology, and innovation. Shri Modi further noted that the entire Parliament—both Lok Sabha and Rajya Sabha—as well as the people of India are united in expressing their pride in this accomplishment. He added that this collective celebration will serve as inspiration and encouragement for India’s future space exploration missions.
Describing the current monsoon session as a celebration of India’s victories, Shri Modi stated that the world has witnessed the strength and capability of India’s armed forces. Referring to Operation Sindoor, the Prime Minister highlighted that the Indian Army achieved its targeted objectives with 100 percent success. He emphasized that in just 22 minutes, under Operation Sindoor, India’s forces neutralized high-value targets at their own bases. He mentioned that he had announced this operation at a public event in Bihar, and the armed forces proved their mettle swiftly. Shri Modi noted growing global interest in India’s emerging “Made in India” defence capabilities, sharing that during his recent international interactions, world leaders have expressed admiration for India’s indigenously developed military equipment. He expressed confidence that as Parliament unites to celebrate this victory in one voice during the session, it will further energize and encourage India’s military strength. The Prime Minister remarked that this collective spirit will also inspire citizens and lend momentum to defence sector research, innovation, and manufacturing, creating new employment opportunities for India’s youth.
The Prime Minister observed that this decade reflects peace and progress advancing hand-in-hand, with a continuous sense of development at every step. He highlighted that the nation has long suffered from various violent incidents, be it terrorism or Naxalism, which have persisted since independence. Remarking that the geographical spread of Naxalism and Maoism is now rapidly shrinking, Shri Modi stated that India's security forces, with renewed confidence and accelerated efforts, are progressing steadily toward the goal of completely eliminating Naxalism and Maoism. With pride, he affirmed that hundreds of districts across the country are now breathing free, having emerged from the grip of Naxal violence. The Prime Minister emphasized that India’s Constitution is triumphing over weapons and violence. He noted that former ‘Red Corridor’ areas are now visibly transforming into ‘Green Growth Zones’, signaling a promising future for the country.
Underlining that each of these events represents moments of pride for every honourable Member of Parliament, driven by patriotism and dedication to the nation's welfare, Shri Modi emphasized that during this monsoon session of Parliament, the entire country will hear this celebration of national pride, voiced by every Member of Parliament and every political party.
Highlighting that when their government took charge in 2014, India was part of the Fragile Five economies, the Prime Minister said that at that time, India held the 10th position in the global economic rankings, but today, India is moving rapidly toward becoming the world’s third-largest economy and is knocking on the doors of that milestone. He emphasized that 25 crore people have emerged from poverty, a transformation that has been widely recognized and appreciated by global institutions. Shri Modi noted that prior to 2014, India grappled with double-digit inflation. “Today, with inflation rates hovering around 2 percent, citizens are experiencing relief and improved ease of living. The low inflation coupled with high growth reflects a strong and steady development journey”, stated Shri Modi.
“Initiatives like Digital India and Unified Payments Interface (UPI) are showcasing India’s emerging capabilities to the world with global recognition and interest in India’s digital ecosystem are rapidly increasing”, said the Prime Minister. He remarked that UPI has established a strong presence in the fintech domain. He emphasized that India leads the world in real-time digital transactions, recording more than any other country globally.
Highlighting India's major achievements at a recent global summit of international organizations, Shri Modi cited the International Labour Organization (ILO), which reported that over 90 crore individuals in India are now covered under social security, a landmark accomplishment in social welfare. The Prime Minister also referenced the World Health Organization (WHO), which has declared India free of trachoma, an eye disease commonly seen during the monsoon season. He emphasized that this recognition marks a significant milestone in India's public health efforts.
Recalling the brutal killings in Pahalgam that shocked the world and brought global attention to terrorism and its sponsors, the Prime Minister remarked that in response, representatives from most political parties and states rose above partisan interests and embarked on international outreach in service of the nation. He highlighted the success of this unified diplomatic campaign, which exposed Pakistan as a sponsor of terrorism on the global stage. Shri Modi expressed deep appreciation for the Members of Parliament and political parties who carried out this vital national initiative. He stated that their efforts created a positive environment in the country and opened the minds of the international community to India’s perspective on terrorism, noting that it is his privilege to commend all involved for this significant contribution to national interest.
Emphasizing the power of unity and the spirit of one voice that inspires and energizes the nation, the Prime Minister said that the current monsoon session will reflect this spirit as a celebration of victory, honouring India’s military strength and national capability, and serving as a source of motivation for 140 crore citizens. Shri Modi expressed confidence that collective efforts will strengthen India’s pursuit of self-reliance in the defence sector. He urged the nation to recognize and applaud the strength of the armed forces. Addressing the public and political parties, the Prime Minister highlighted the strength that comes from unity and the impact of speaking in one voice. He called upon all Members of Parliament to advance this sentiment in Parliament. Acknowledging the diversity of political parties and their respective agendas, Shri Modi stated that while opinions may differ on party interests, there must be harmony of intent in matters of national interest. He concluded by reaffirming that this session will include several proposed bills aimed at boosting the nation’s development, empowering citizens, and strengthening India’s progress. He extended his best wishes to all Members of Parliament for productive and high-quality debates.