Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi's statement at the start of the Monsoon Session of 2025
The Monsoon Session stands as a proud moment for the nation, a true celebration of our collective achievements: PM
The world has witnessed the strength of India's military power; In Operation Sindoor, Indian soldiers achieved their objective with 100% success, demolishing the masterminds behind terrorism in their hideouts: PM
India has endured many violent challenges, be it terrorism or Naxalism, but today, the influence of Naxalism and Maoism is shrinking rapidly; The Constitution prevails over bombs and guns. The red corridors of the past are now transforming into green zones of growth and development: PM
Digital India is making waves globally, with UPI gaining popularity across many countries, it has become a recognised name in the world of FinTech: PM
The brutal massacre in Pahalgam shocked the entire world and drew global attention to terrorism and its epicentre; Rising above party lines, representatives from across India united to expose Pakistan's role: PM
21 JUL 2025 12:31PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the media before the start of the Monsoon Session of 2025 at the Parliament premises today. Welcoming everyone to the Monsoon session, the Prime Minister remarked that the monsoon symbolizes innovation and renewal, highlighting that current weather conditions across the country are progressing favourably, bringing beneficial forecasts for agriculture. He noted that rainfall plays a crucial role not only in the rural economy and the nation’s overall economic structure but also in the financial well-being of every household. Shri Modi stated that, based on current information, water reservoir levels this year have tripled compared to the past ten years. This increase, he emphasized, will significantly benefit India’s economy in the coming days.
“The current monsoon session is a moment of great pride for the nation, it represents a celebration of victory for India”, stated the Prime Minister, underlining the historic moment when the Indian tricolour flag was unfurled at the International Space Station for the first time, calling it a source of immense pride for every Indian citizen. He emphasized that this achievement has sparked new enthusiasm and excitement across the country for science, technology, and innovation. Shri Modi further noted that the entire Parliament—both Lok Sabha and Rajya Sabha—as well as the people of India are united in expressing their pride in this accomplishment. He added that this collective celebration will serve as inspiration and encouragement for India’s future space exploration missions.
Describing the current monsoon session as a celebration of India’s victories, Shri Modi stated that the world has witnessed the strength and capability of India’s armed forces. Referring to Operation Sindoor, the Prime Minister highlighted that the Indian Army achieved its targeted objectives with 100 percent success. He emphasized that in just 22 minutes, under Operation Sindoor, India’s forces neutralized high-value targets at their own bases. He mentioned that he had announced this operation at a public event in Bihar, and the armed forces proved their mettle swiftly. Shri Modi noted growing global interest in India’s emerging “Made in India” defence capabilities, sharing that during his recent international interactions, world leaders have expressed admiration for India’s indigenously developed military equipment. He expressed confidence that as Parliament unites to celebrate this victory in one voice during the session, it will further energize and encourage India’s military strength. The Prime Minister remarked that this collective spirit will also inspire citizens and lend momentum to defence sector research, innovation, and manufacturing, creating new employment opportunities for India’s youth.
The Prime Minister observed that this decade reflects peace and progress advancing hand-in-hand, with a continuous sense of development at every step. He highlighted that the nation has long suffered from various violent incidents, be it terrorism or Naxalism, which have persisted since independence. Remarking that the geographical spread of Naxalism and Maoism is now rapidly shrinking, Shri Modi stated that India's security forces, with renewed confidence and accelerated efforts, are progressing steadily toward the goal of completely eliminating Naxalism and Maoism. With pride, he affirmed that hundreds of districts across the country are now breathing free, having emerged from the grip of Naxal violence. The Prime Minister emphasized that India’s Constitution is triumphing over weapons and violence. He noted that former ‘Red Corridor’ areas are now visibly transforming into ‘Green Growth Zones’, signaling a promising future for the country.
Underlining that each of these events represents moments of pride for every honourable Member of Parliament, driven by patriotism and dedication to the nation's welfare, Shri Modi emphasized that during this monsoon session of Parliament, the entire country will hear this celebration of national pride, voiced by every Member of Parliament and every political party.
Highlighting that when their government took charge in 2014, India was part of the Fragile Five economies, the Prime Minister said that at that time, India held the 10th position in the global economic rankings, but today, India is moving rapidly toward becoming the world’s third-largest economy and is knocking on the doors of that milestone. He emphasized that 25 crore people have emerged from poverty, a transformation that has been widely recognized and appreciated by global institutions. Shri Modi noted that prior to 2014, India grappled with double-digit inflation. “Today, with inflation rates hovering around 2 percent, citizens are experiencing relief and improved ease of living. The low inflation coupled with high growth reflects a strong and steady development journey”, stated Shri Modi.
“Initiatives like Digital India and Unified Payments Interface (UPI) are showcasing India’s emerging capabilities to the world with global recognition and interest in India’s digital ecosystem are rapidly increasing”, said the Prime Minister. He remarked that UPI has established a strong presence in the fintech domain. He emphasized that India leads the world in real-time digital transactions, recording more than any other country globally.
Highlighting India's major achievements at a recent global summit of international organizations, Shri Modi cited the International Labour Organization (ILO), which reported that over 90 crore individuals in India are now covered under social security, a landmark accomplishment in social welfare. The Prime Minister also referenced the World Health Organization (WHO), which has declared India free of trachoma, an eye disease commonly seen during the monsoon season. He emphasized that this recognition marks a significant milestone in India's public health efforts.
Recalling the brutal killings in Pahalgam that shocked the world and brought global attention to terrorism and its sponsors, the Prime Minister remarked that in response, representatives from most political parties and states rose above partisan interests and embarked on international outreach in service of the nation. He highlighted the success of this unified diplomatic campaign, which exposed Pakistan as a sponsor of terrorism on the global stage. Shri Modi expressed deep appreciation for the Members of Parliament and political parties who carried out this vital national initiative. He stated that their efforts created a positive environment in the country and opened the minds of the international community to India’s perspective on terrorism, noting that it is his privilege to commend all involved for this significant contribution to national interest.
Emphasizing the power of unity and the spirit of one voice that inspires and energizes the nation, the Prime Minister said that the current monsoon session will reflect this spirit as a celebration of victory, honouring India’s military strength and national capability, and serving as a source of motivation for 140 crore citizens. Shri Modi expressed confidence that collective efforts will strengthen India’s pursuit of self-reliance in the defence sector. He urged the nation to recognize and applaud the strength of the armed forces. Addressing the public and political parties, the Prime Minister highlighted the strength that comes from unity and the impact of speaking in one voice. He called upon all Members of Parliament to advance this sentiment in Parliament. Acknowledging the diversity of political parties and their respective agendas, Shri Modi stated that while opinions may differ on party interests, there must be harmony of intent in matters of national interest. He concluded by reaffirming that this session will include several proposed bills aimed at boosting the nation’s development, empowering citizens, and strengthening India’s progress. He extended his best wishes to all Members of Parliament for productive and high-quality debates.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ ୨୦୨୫ର ଅବ୍ୟବହିତ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ବିବୃତ୍ତି
ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୌରବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ, ଆମ ସାମୂହିକ ସଫଳତାର ଏକ ପ୍ରକୃତ ଉତ୍ସବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିଶ୍ୱ ଦେଶର ସାମରିକ କ୍ଷମତାର ଶକ୍ତି ଦେଖିଛି; ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୁରରେ, ଭାରତୀୟ ସୈନିକମାନେ ୧୦୦ ପ୍ରତିଶତ ସଫଳତା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଆତଙ୍କବାଦର ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ରକାରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଆଡ୍ଡାରେ ଧ୍ବଂସ କରିଛନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଦେଶ ଅନେକ ହିଂସାତ୍ମକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି, ତାହା ଆତଙ୍କବାଦ ହେଉ କିମ୍ବା ନକ୍ସଲବାଦ; କିନ୍ତୁ ଆଜି ନକ୍ସଲବାଦ ଏବଂ ମାଓବାଦର ପ୍ରଭାବ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି; ବୋମା ଏବଂ ବନ୍ଧୁକ ଉପରେ ସମ୍ବିଧାନର ବିଜୟ ହୋଇଛି। ଅତୀତର ଲାଲ କରିଡରଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ବିକାଶର ସବୁଜ କ୍ଷେତ୍ର ପାଲଟିଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ୟୁପିଆଇ ଅନେକ ଦେଶରେ ଲୋକପ୍ରିୟତା ହାସଲ କରୁଛି, ଏହା ଫିନଟେକ୍ ଜଗତରେ ଏକ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ନାମରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପହଲଗାମ୍ ହତ୍ୟାକାଣ୍ଡ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଦୋହଲାଇ ଦେଇଥିଲା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଏହାର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳ ପ୍ରତି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲା, ପାକିସ୍ତାନର ମୁଖା ଖୋଲିବାକୁ ଦେଶର ଜନପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଦଳୀୟ ଭାବନାରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ଏକଜୁଟ ହୋଇଥିଲେ
21 JUL 2025 12:31PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ ୨୦୨୫ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ସଂସଦ ପରିସରରେ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ। ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନକୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମୌସୁମୀ ନବସୃଜନ ଏବଂ ନବୀକରଣର ପ୍ରତୀକ। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସାରା ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପାଣିପାଗ ପରିସ୍ଥିତି ଅନୁକୂଳ ହେଉଛି ଯାହା କୃଷି ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ଲାଭଦାୟକ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବୃଷ୍ଟିପାତ କେବଳ ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ଗଠନରେ ନୁହେଁ ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରର ଆର୍ଥିକ କଲ୍ୟାଣରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସୂଚନା ଆଧାରରେ, ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜଳଭଣ୍ଡାରର ସ୍ତର ତିନି ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବୃଦ୍ଧି ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ଦେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, “ବର୍ତ୍ତମାନର ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ ଆମ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୌରବର କ୍ଷଣ, ଏହା ଭାରତ ପାଇଁ ବିଜୟୋତ୍ସବର ପ୍ରତୀକ ।“ ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମହାକାଶ ଷ୍ଟେସନରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉତ୍ତୋଳନର ଐତିହାସିକ ମୁହୂର୍ତ୍ତକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ଏକ ଉତ୍ସ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସଫଳତା ସାରା ଦେଶରେ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ସଂସଦ - ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭା ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ ଏହି ସଫଳତାରେ ଗର୍ବ ପ୍ରକାଶ କରିବାରେ ଏକଜୁଟ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସାମୂହିକ ଉତ୍ସବ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତର ମହାକାଶ ଅନୁସନ୍ଧାନ ମିଶନ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ଚଳିତ ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନକୁ ଭାରତର ବିଜୟର ଉତ୍ସବ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱ ଦେଶର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଶକ୍ତି ଏବଂ କ୍ଷମତା ଦେଖିଛି। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ସେନା ୧୦୦% ସଫଳତା ସହିତ ଏହାର ଧାର୍ଯ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଥିଲା। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୂର ଅଧୀନରେ, ମାତ୍ର ୨୨ ମିନିଟରେ ଭାରତୀୟ ସେନା ପ୍ରମୁଖ ଶତ୍ରୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସେ ବିହାରରେ ଏକ ସାର୍ବଜନୀନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ସଂପର୍କରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଶୀଘ୍ର ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ପ୍ରମାଣିତ କରିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଭାରତର ଉଦୀୟମାନ "ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ" ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ପ୍ରତି ବଢ଼ୁଥିବା ବିଶ୍ୱର ଆଗ୍ରହକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ବିଶ୍ୱ ନେତାମାନେ ଭାରତର ସ୍ୱଦେଶୀ ଭାବରେ ବିକଶିତ ସାମରିକ ଉପକରଣକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ସଂସଦ ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଏକ ସ୍ୱରରେ ଏହି ବିଜୟକୁ ପାଳନ କରିବ, ଏହା ଭାରତର ସାମରିକ ଶକ୍ତିକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସାମୂହିକ ଆତ୍ମା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରେରଣା ଦେବ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ, ଯାହା ଫଳରେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ପାଇଁ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦଶନ୍ଧିରେ ଶାନ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଗତି ପରସ୍ପର ସହିତ ମିଶି ଚାଲିଥିଲା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ବିକାଶର ଭାବନା ରହିଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ବିଭିନ୍ନ ହିଂସାତ୍ମକ ଘଟଣା, ତାହା ଆତଙ୍କବାଦ କିମ୍ବା ନକ୍ସଲବାଦ ହେଉ, ଏବଂ ଏହା ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ଜାରି ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସୂଚାଇଛନ୍ତି ଯେ ନକ୍ସଲବାଦ ଏବଂ ମାଓବାଦର ଭୌଗୋଳିକ ପ୍ରସାର ଏବେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ସଙ୍କୁଚିତ ହେଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ନକ୍ସଲବାଦ ଏବଂ ମାଓବାଦକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବିଲୋପ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ସ୍ଥିର ଭାବରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ସେ ଗର୍ବର ସହିତ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଶହ ଶହ ଜିଲ୍ଲା ଏବେ ନକ୍ସଲ ହିଂସାର କବଳରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇ ସ୍ୱାଧୀନତାର ନିଶ୍ୱାସ ନେଉଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ହିଂସା ଉପରେ ଭାରତର ସମ୍ବିଧାନ ବିଜୟୀ ହୋଇଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବତନ 'ଲାଲ କରିଡର' ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ 'ସବୁଜ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ର'ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି, ଯାହା ଦେଶର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ସଙ୍କେତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘଟଣା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଂସଦଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ, ଦେଶପ୍ରେମ ଏବଂ ଜାତୀୟ କଲ୍ୟାଣ ପ୍ରତି ସମର୍ପଣ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସଦର ଏହି ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନରେ, ସମଗ୍ର ଦେଶ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଂସଦ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ଗର୍ବର ଏହି ଉତ୍ସବ ଶୁଣିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ତାଙ୍କ ସରକାର ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସମୟରେ ଭାରତ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପାଞ୍ଚଟି ଦୁର୍ବଳ ଅର୍ଥନୀତି ମଧ୍ୟରେ ଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୈତିକ ରାଙ୍କିଙ୍ଗରେ ଦଶମ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ଏବଂ ସେହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟର ଦ୍ୱାରଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ଉଠିଛନ୍ତି, ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଯାହାକୁ ବିଶ୍ୱ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତ ଦୁଇ ଅଙ୍କ ବିଶିଷ୍ଟ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, "ଆଜି, ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୨% ପାଖାପାଖି ରହିଥିବାରୁ, ନାଗରିକମାନେ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ଏବଂ ଜୀବନର ଉନ୍ନତ ଗୁଣବତ୍ତା ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି। କମ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ସ୍ଥିର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।"
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, "ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ୟୁନିଫାଏଡ୍ ପେମେଣ୍ଟ୍ସ ଇଣ୍ଟରଫେସ୍ (ୟୁପିଆଇ) ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତର ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷମତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ହାସଲ କରୁଛି। ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ଆଗ୍ରହ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି।" ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୟୁପିଆଇ ଫିନଟେକ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହାର ଦୃଢ଼ ଉପସ୍ଥିତି ଜାହିର କରିଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ତତ୍କାଳ ଡିଜିଟାଲ ନେଣଦେଣରେ ବିଶ୍ୱର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଯେକୌଣସି ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ କାରବାର ରେକର୍ଡ କରୁଛି।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସଂଗଠନ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତର ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରମ ସଂଗଠନ (ଆଇଏଲଓ) ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଆଇଏଲଓ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତରେ ୯୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ବର୍ତ୍ତମାନ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ସଫଳତା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ହୁ) ଦ୍ୱାରା ଭାରତକୁ ଟ୍ରାକୋମା ମୁକ୍ତ ଘୋଷଣା କରିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ମୌସୁମୀ ଋତୁରେ ଏକ ସାଧାରଣ ଚକ୍ଷୁ ରୋଗ ଭାବେ ଦେଖାଯାଇଥାଏ।
ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିଦେଇଥିବା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରାୟୋଜକଙ୍କ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିବା ନୃଶଂସ ପହଲଗାମ ହତ୍ୟାକାଣ୍ଡକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହାର ଜବାବରେ, ଅଧିକାଂଶ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଦଳୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱକୁ ଉଠି ଦେଶ ସେବା ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମଞ୍ଚରେ ଦେଶର ପକ୍ଷ ରଖିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସିଥିଲେ। ସେ ଏହି ସମନ୍ୱିତ କୂଟନୈତିକ ଅଭିଯାନର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପାକିସ୍ତାନକୁ ଆତଙ୍କବାଦର ପ୍ରାୟୋଜକ ଭାବରେ ପ୍ରମାଣ କରିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଜାତୀୟ ପଦକ୍ଷେପର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ସାଂସଦ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦେଶରେ ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦ ଉପରେ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରତି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମୁଦାୟର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ଏକ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା।
ଏକତାର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏକ ସ୍ବରର ଭାବନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଚଳିତ ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ ବିଜୟ ଉତ୍ସବ ରୂପରେ ଏହି ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ, ଯାହା ଭାରତର ସାମରିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଜାତୀୟ କ୍ଷମତାକୁ ସମ୍ମାନ କରିବ ଏବଂ ୧୪୦ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରେରଣାର ଉତ୍ସ ହେବ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ସାମୂହିକ ପ୍ରୟାସ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆଡକୁ ନେଇଯିବ। ସେ ଦେଶକୁ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଶକ୍ତିକୁ ଚିହ୍ନିବା ଏବଂ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକତାରୁ ଆସୁଥିବା ଶକ୍ତି ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଏକ ସ୍ୱରରେ କଥା ହେବାର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସଂସଦରେ ଏହି ଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାନ୍ତୁ ବୋଲି ସେ ସମସ୍ତ ସାଂସଦମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଥିଲେ। ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ବିବିଧତା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦଳୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ଉପରେ ମତଭେଦ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ପର୍କରେ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ଏକତା ରହିବା ଉଚିତ। ନିଜ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା, ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବିଲ୍ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ । ସେ ସମସ୍ତ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଏକ ଅର୍ଥପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଭଲ ଗୁଣବତ୍ତାପୂର୍ଣ୍ଣ ବିତର୍କ ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ।