য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
লৈবাক অসিদা ঈশিং ইচাও থেংন্নবা থৌরাং তৌরিবা অসি হন্না য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা হোম অমসুং কোওপরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা লুচিংদুনা ঙসি ন্যু দিল্লিদা পাংথোকখ্রে
২০১৪ দা, ভারত মেতিওরোলোজিগী লমদা য়াম্না শোৎথখি, অদুবু ঙসিদি মোদী জিগী লমজিং মখাদা ঐখোয় চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী থাক য়ৌরে, হৌজিক ঐখোয় মকোক্ত লৈরে
ঈশিং ইচাউ লাকশিন্নবগীদমক কেন্দ্রগী এজেন্সিশিংনা য়ারিবমখৈ স্পেস তেক্নোলোজি শীজিন্নগদবনি
বিহার অমসুং উত্তর প্রদেসতা ঈশিং ইচাউ থেংন্নবা থবকশিং পায়খৎনবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা অনৌবা থবকশিং মশক খঙদোক্কদবনি
নোং কন্না চুবা লম্বীশিং ঈশি থুমজিনবা ফনবা হায়ৱেশিংদা চপ মান্ননা দিজাইনশিং অহোংবা পুরক্নবা এন.ঐচ.এ.আইনা রাজ্যশিংগা নকশিন্না থবক তৌমিন্নগদবনি
ভারত্তগী হৌখিবা অখঙ-অহৈশিংনা ঈশিং ইচাউ, স্পেস অমসুং অতোপ্পা হিরমশিংদা খন্ননবা এন.দি.এস.এ, আই.এম.দি অমসুং এন.আর.এস.সিগুম্বা দিপার্তমেন্তশিংনা অপুনবা মীফম অমা পাংথোক্কদবনি
10 JUN 2025 8:17PM by PIB Imphal
লৈবাক অসিদা ঈশিং ইচাও থেংন্নবা থৌরাং তৌরিবা অসি হন্না য়েংশিন্নবা অৱাংবা থাক্কী মীফম অমা হোম অমসুং কোওপরেসনগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা লুচিংদুনা ঙসি ন্যু দিল্লিদা পাংথোকখ্রে। লৈবাক অসিদা ঈশিং ইচাউগী অৱাবশিং কোক্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং অমসুং হৌখিবা চহিদা লৌখিবা ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোকপগী মতাংদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা অমুক হন্না য়েংশিনখি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা মীফম অদুদা ঈশিং ইচাউ থেংন্নবা এজেন্সিশিংনা শীজিন্নরিবা অনৌবা তেক্নোলোজিশিংশু হন্না য়েংশিনখি। ঈশিং ইচাউ লাকশিন্নবগীদমক কেন্দ্রগী এজেন্সিশিংনা য়ারিবমখৈ স্পেস তেক্নোলোজি শীজিন্নগদবনি হায়না মহাক্না তকশিনখি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা ভারতনা অমাং-অতা থেংনবা অসি ‘ অশোক-অপন অমতা য়াওহন্দবা’ হায়বা মাইকৈ অসিদা চংশিল্লি। মীয়ামদা মতম চানা চেকশিনৱা পীনবা স্তেৎ দিজাস্তার মেনেজমেন্ত ওথোরিতিশিং অমসুং দিস্ত্রিক দিজাস্তার মেনেজমেন্ত ওথোরিতিশিংগা নেসনেল দিজাস্তার মেনেজমেন্ত ওথোরিতিগা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি অমসুং ইচাউ থেংন্নবগীদমক নেসনেল দিজাস্তার মেনেজমেন্ত ওথোরিতিনা পীবা পাউতাকশিং রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংনা মতম চানা থবক ওইনা পাংথোক্কদবনি। ইচাউ থেংন্নবগীদমক নেসনেল দিজাস্তার মেনেজমেন্ত ওথোরিতি অমসুং এন.দি.আর.এফনা রাজ্যশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি ঈশিং ইচাউগী মতাংদা অচুম্বা চেকশিনৱাশিং পীবা হেনগৎলকপগীদমক সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন অমসুং ইন্দিয়া মেতিওরোলোজিকেল দিপার্তমেন্ত থাৎপা ফোঙদোকচরি। ঐখোয়গী দরকার ওইবশিং অমসুং মালেমগী চৎনরিবা থবকশিংগী মতুংইন্না সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসনগী ঈশিং ইচাও য়েংশিন্নবা লৈরিবা সেন্তরশিংনা থবক তৌগদবনি। উন মপৈগী পাৎশিং জল শক্তি মিনিস্ত্রি, নেসনেল দিজাস্তার মেনেজমেন্ত ওথোরিতি অমসুং নেসনেল রিমোত সেন্সিং সেন্তরনা কুপ্না য়েংশিনগদবনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি নোং কন্না চুবা লম্বীশিং ঈশি থুমজিনবা ফনবা হায়ৱেশিংদা চপ মান্ননা দিজাইনশিং অহোংবা পুরক্নবা এন.ঐচ.এ.আইনা রাজ্যশিংগা নকশিন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। ঈশিং ইচাউ থেংন্নবা শেম-শানবগীদমক কেন্দ্রগী এজেন্সিশিং অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্ত পুন্না থবক তৌমিন্ননবা এন.দি.এম.এনা রাজ্যগী ওথোরিতিশিংগা থবক তৌমিন্নগদবনি।
নরমাদা তুরেলগী মফমশিংদা উমংগী শরুক হেনগৎলকপগী মতাংদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি করিগুম্বা মসিগী চাংয়েং অসি মাইপাক্লবদি, মসিগা মান্নবা থবকশিং অতোপ্পা তুরেলশিংদা পায়খৎকনি। মসিনা তুরেল খোঙনুং অমুক হিঙ্গৎহনগনি, লৈবাক চেন্থরকপা হন্থহনগনি অমসুং নোং য়াম্না তাদবা মফমশিংগী অৱাবশিং কোকহনবা ঙমগনি। বিহার অমসুং উত্তর প্রদেসতা ঈশিং ইচাউ থেংন্নবা থবকশিং পায়খৎনবা তেক্নোলোজি শীজিন্নদুনা অনৌবা থবকশিং মশক খঙদোক্কদবনি।
সহরশিংদা ঈশিং ইচাউ হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি সহরশিং অসিদা মতম চানা ইচাউ লাকশিন্নবা অপুনবা থৌরাং অমা লৌখৎনবা কেন্দ্রগী এজেন্সিশিংদা খঙহনখ্রে। নোংজু থা মনুংদা অতেনবা মতমগী মনুংদা অকনবা নোং চুবগী চৎনবী অমা লাক্লিবা অসি য়েংলগা পাৎশিং অমুক হন্না শেমগৎপা অমসুং উ থাবগী মরুওইবা লৈরে। ব্রাহ্মাপুত্রা বেসিন্দা পাৎশিংগী ফিবমশিং ফগৎহন্নবা জল শক্তি মিনিস্ত্রিদা পাউতাক পীখ্রে অমসুং মসি ঈশিং ইচাউ ঙাকথোকপা অমসুং শেন-থুম অমসুং তুরিজমগী মরুওইগনি।
শ্রী অমিত সাহনা হায়খি মদুদি ইচাউ, স্পেস অমসুং অতোপ্পা হিরমশিংগী মতাংদা খন্ননবা অখঙ-অহৈশিং শরুক য়ানবা নেসনেল দাম সেফতি ওথোরিতি, আই.এম.দি অমসুং অতোপ্পা দিপার্তমেন্তশিংনা অসিগুম্বা মীফম অমা পুন্না পাংথোক্কদবনি। ২০১৪ দা, ভারত মেতিওরোলোজিগী লমদা য়াম্না শোৎথখি, অদুবু ঙসিদি মোদী জিগী লমজিং মখাদা ঐখোয় চাউখৎলবা লৈবাকশিংগী থাক য়ৌরে, হৌজিক ঐখোয় মকোক্ত লৈরে।
মীফম অদুদা আই.এম.দি, সি.দব্লিউ.সিনা অকুপ্পা ৱাফমশিং পুথোকখি। হৌখিবা চহিদা পাংথোকখিবা ঈশিং ইচাউগী ফিবম হন্না য়েংশিন্নবা মীফমদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা পীখিবা পাউতাকশিং থবক ওইনা পায়খৎপগী মতাংদশু মরী লৈনবা মিনিস্ত্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংনা পাউদমখি। লাক্লিবা নোংজু থা অসিগীদমক মখোয়না থৌরাং তৌরিবা অদুগী মতাংদা মখোয়না য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরদা পাউদমখি। দিপার্তমেন্তশিংনা শেম-শারিবা খুদিংমক অসিদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনশু অপেনবা ফোঙদোকখি। কা হেনবা নোংজু-নুংশাগী ফিবম থেংনবা ঙম্বা সোফৱায়ার শেমগৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা মহাক্না দিপার্তমেন্তশিংদা খঙহনখি।
ঈশিং ইচাউ অমসুং অতোপ্পা মহৌশানা থোকহনবা অমাং-অতাশিং হন্থহন্নবা থৌরাং তৌনবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা শ্রী অমতি সাহনা মরুওইনা লৌরি। ইচাউগী থৌরাং তৌরিবশিং য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা চহি খুদিংগী হন্না য়েংশিল্লি অমসুং মাংজৌননা ইচাউগী চেকশিনৱা লাউথোকপা য়াওনা থবক কয়া পায়খৎলি।
মীফম অদুদা জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী সি.আর পতিল, হোমগী রাজ্য মন্ত্রী শ্রী নিত্যনন্দ রাই, য়ুনিয়ন হোম সেক্রেতরি, রিভর দিবলপমেন্ত অমসুং গঙ্গা রিজুবিনেসন, আর্থ সাইন্সেস, ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জ, রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ মিনিস্ত্রিশিং অমসুং দিপার্তমেন্তশিংগী সেক্রেতরিশিং, রেলৱে বোর্দকী চিয়ারপর্সন, এন.দি.এম.এগী মেম্বরশিং, এন.দি.আর.এফ অমসুং আই.এম.দিগী দিরেক্তর জেনেরেলশিং, এন.ঐচ.এ.আই অমসুং সি.দব্লিউ.সিগী চিয়ারমেন অমসুং এন.আর.এস.সিগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং শরুক য়াখি।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chairs a high-level meeting in New Delhi today to review flood management preparedness in the country
In 2014, India was far behind in the field of meteorology, but today under the leadership of Modi ji we are at par with developed countries, now we have to become No.1
Central agencies should make maximum use of space technology for flood control and water management
Explore new options using technology for robust flood management measures in Bihar and Uttar Pradesh
NHAI should work closely with the states to ensure uniform design changes in highways to address waterlogging on roads in case of heavy rains
Departments like NDSA, IMD and NRSC should jointly organize a conference where experts of Indian origin can discuss floods, space and other aspects
10 JUN 2025 8:17PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chaired a high levelmeeting in New Delhi to review the preparedness of flood management in the country. Union Home Minister also reviewed the long-term measures being taken to mitigate the menace of floods in the country and the steps taken on the decisions made in the meeting held last year.
Union Home Minister and Minister of Cooperation also discussed the new technologies adopted by all agencies for flood management and expansion of their network in the meeting. He emphasized on maximum use of space technology by various central agencies for flood control and water management.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India’s Disaster management is moving forward with a ‘Zero Casualty Approach’. He directed National Disaster Management Authority (NDMA) to coordinate with the State Disaster Management Authorities (SDMAs) and District Disaster Management Authorities (DDMAs) for ensuring dissemination of Early Warning alerts to the grassroots level and further appealed to all the States and Union Territories for timely implementation of the advisories issued by NDMA for flood management. He asked NDMA and NDRF to work towards efficient flood management in full coordination with the states.
Union Home Minister, while appreciating Central Water Commission (CWC) and India Meteorological Department (IMD) for increasing the time limit regarding issuance of flood forecasting/advisory, emphasised on increasing the accuracy level of forecasts. Shri Shah said that the flood monitoring centers of the CWC should be in accordance with our requirements and of international standards. Shri Shah advised Jal Shakti Ministry, NDMA and National Remote Sensing Centre (NRSC) to closely monitor the glacial lakes and take timely steps in the event of any type of outburst.
Home Minister emphasized that the Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH)/National Highways Authority of India (NHAI) should work with the States to ensure uniform design changes in the state and district highways also, so that highways drainage system becomes integral part of the designs of road construction to deal with inundation of roads, in case of heavy rains. Further, NDMA should also coordinate with the state authorities for coordination between central agencies and states for flood preparedness and mitigation.
The Home Minister stressed on increasing the forest area in the Narmada river area and said that if this experiment is successful, similar efforts will be made in the areas of other rivers as well. He said that this will help in reviving the river basin, reduce soil erosion and also tackle the emerging problem of low rainfall in the region. Shri Amit Shah said that new options should be explored using technology for robust flood management measures in Bihar and Uttar Pradesh.
Referring to the increasing incidence of flooding in urban areas, Shri Amit Shah directed all central agencies to take necessary, timely action for flood control in these cities and prepare a comprehensive plan for flood management in big cities. Shri Shah highlighted the importance of wetland rejuvenation and afforestation measures to deal with the emerging trend of heavy rainfall in short periods during monsoon. He advised the Ministry of Jal Shakti to work on improving the condition of wetlands in the Brahmaputra basin, which will be important for flood prevention as well as economic and tourism activities.
Shri Amit Shah suggested that the National Dam Safety Authority (NDSA), IMD and other departments including NRSC should jointly organize such a conference in which experts can be invited to discuss floods, space and other aspects. Shri Shah said that in 2014, India was far behind in the field of meteorology, but today under the leadership of Modi ji we are at par with developed countries, now we have to become No.1.
During the meeting departments including IMD, CWC made detailed presentations. The Ministries/departments concerned also informed about the action taken on the instructions given by the Union Home Minister during the flood review meeting held last year. They also apprised Union Home Minister about their preparedness for the current monsoon season and future action plan.The Home Minister expressed satisfaction over the preparations made by all the departments. He appealed to work in coordination with all the departments towards creating software that can deal with extreme weather with the contribution of all the departments.
Under the leadership of Prime Minister, Narendra Modi, Shri Amit Shah accords highest priority on preparedness measure to reduce the impact of floods and other natural calamities. Every year, Union Home Minister review the flood preparedness measures and on his directions, a number of initiatives have been undertaken, including increasing the advance rainfall and flood forecasts by IMD and CWC from 3 to 7 days and improved parameters for heatwave forecast.
Union Minister for Jal Shakti, Shri CR Patil, Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai, Union Home Secretary, Secretaries of Ministriesand Departments of River Developmentand Ganga Rejuvenation, Earth Sciences, Environment, Forest and Climate Change, Road Transport and Highways, Chairperson Railway Board, Members and Heads of Departments of NDMA, Directors Generals of NDRF and IMD, Chairman NHAI and CWC, and senior officials from NRSC andother departments concerned were present in the meeting.