Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chairs a high-level meeting in New Delhi today to review flood management preparedness in the country
In 2014, India was far behind in the field of meteorology, but today under the leadership of Modi ji we are at par with developed countries, now we have to become No.1
Central agencies should make maximum use of space technology for flood control and water management
Explore new options using technology for robust flood management measures in Bihar and Uttar Pradesh
NHAI should work closely with the states to ensure uniform design changes in highways to address waterlogging on roads in case of heavy rains
Departments like NDSA, IMD and NRSC should jointly organize a conference where experts of Indian origin can discuss floods, space and other aspects
10 JUN 2025 8:17PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah chaired a high levelmeeting in New Delhi to review the preparedness of flood management in the country. Union Home Minister also reviewed the long-term measures being taken to mitigate the menace of floods in the country and the steps taken on the decisions made in the meeting held last year.
Union Home Minister and Minister of Cooperation also discussed the new technologies adopted by all agencies for flood management and expansion of their network in the meeting. He emphasized on maximum use of space technology by various central agencies for flood control and water management.
Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, India’s Disaster management is moving forward with a ‘Zero Casualty Approach’. He directed National Disaster Management Authority (NDMA) to coordinate with the State Disaster Management Authorities (SDMAs) and District Disaster Management Authorities (DDMAs) for ensuring dissemination of Early Warning alerts to the grassroots level and further appealed to all the States and Union Territories for timely implementation of the advisories issued by NDMA for flood management. He asked NDMA and NDRF to work towards efficient flood management in full coordination with the states.
Union Home Minister, while appreciating Central Water Commission (CWC) and India Meteorological Department (IMD) for increasing the time limit regarding issuance of flood forecasting/advisory, emphasised on increasing the accuracy level of forecasts. Shri Shah said that the flood monitoring centers of the CWC should be in accordance with our requirements and of international standards. Shri Shah advised Jal Shakti Ministry, NDMA and National Remote Sensing Centre (NRSC) to closely monitor the glacial lakes and take timely steps in the event of any type of outburst.
Home Minister emphasized that the Ministry of Road Transport and Highways (MoRTH)/National Highways Authority of India (NHAI) should work with the States to ensure uniform design changes in the state and district highways also, so that highways drainage system becomes integral part of the designs of road construction to deal with inundation of roads, in case of heavy rains. Further, NDMA should also coordinate with the state authorities for coordination between central agencies and states for flood preparedness and mitigation.
The Home Minister stressed on increasing the forest area in the Narmada river area and said that if this experiment is successful, similar efforts will be made in the areas of other rivers as well. He said that this will help in reviving the river basin, reduce soil erosion and also tackle the emerging problem of low rainfall in the region. Shri Amit Shah said that new options should be explored using technology for robust flood management measures in Bihar and Uttar Pradesh.
Referring to the increasing incidence of flooding in urban areas, Shri Amit Shah directed all central agencies to take necessary, timely action for flood control in these cities and prepare a comprehensive plan for flood management in big cities. Shri Shah highlighted the importance of wetland rejuvenation and afforestation measures to deal with the emerging trend of heavy rainfall in short periods during monsoon. He advised the Ministry of Jal Shakti to work on improving the condition of wetlands in the Brahmaputra basin, which will be important for flood prevention as well as economic and tourism activities.
Shri Amit Shah suggested that the National Dam Safety Authority (NDSA), IMD and other departments including NRSC should jointly organize such a conference in which experts can be invited to discuss floods, space and other aspects. Shri Shah said that in 2014, India was far behind in the field of meteorology, but today under the leadership of Modi ji we are at par with developed countries, now we have to become No.1.
During the meeting departments including IMD, CWC made detailed presentations. The Ministries/departments concerned also informed about the action taken on the instructions given by the Union Home Minister during the flood review meeting held last year. They also apprised Union Home Minister about their preparedness for the current monsoon season and future action plan.The Home Minister expressed satisfaction over the preparations made by all the departments. He appealed to work in coordination with all the departments towards creating software that can deal with extreme weather with the contribution of all the departments.
Under the leadership of Prime Minister, Narendra Modi, Shri Amit Shah accords highest priority on preparedness measure to reduce the impact of floods and other natural calamities. Every year, Union Home Minister review the flood preparedness measures and on his directions, a number of initiatives have been undertaken, including increasing the advance rainfall and flood forecasts by IMD and CWC from 3 to 7 days and improved parameters for heatwave forecast.
Union Minister for Jal Shakti, Shri CR Patil, Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai, Union Home Secretary, Secretaries of Ministriesand Departments of River Developmentand Ganga Rejuvenation, Earth Sciences, Environment, Forest and Climate Change, Road Transport and Highways, Chairperson Railway Board, Members and Heads of Departments of NDMA, Directors Generals of NDRF and IMD, Chairman NHAI and CWC, and senior officials from NRSC andother departments concerned were present in the meeting.

गृह मामिला मन्त्रालय
केन्द्रीय गृह मन्त्री तथा सहकारिता मन्त्री श्री अमित शाहले आज नयाँ दिल्लीमा देशमा बाढी प्रबन्धन तयारीको समीक्षाका लागि एक उच्चस्तरीय बैठकको अध्यक्षता गरे
वर्ष 2014 मा भारत मौसम विज्ञानको क्षेत्रमा धेरै पछाडि थियो, तर आज मोदी जीको नेतृत्वमा हामी विकसित देशहरूको बराबरीमा छौं, अब हामी नम्बर 1 बन्नुपर्छ
केन्द्रीय एजेन्सीहरूले बाढी नियन्त्रण र जल प्रबन्धनको लागि अन्तरिक्ष प्रविधिको अधिकतम प्रयोग गर्नुपर्छ
बिहार र उत्तर प्रदेशमा मजबुत बाढी प्रबन्धन उपायहरूको लागि प्रविधिको प्रयोग गरेर नयाँ विकल्प खोज्नुपर्छ
भारी वर्षाको स्थितिमा सडकहरूमा जलभरावको समस्याबाट मुक्ति पाउनका लागि एनएचएआईलाई राजमार्गहरूमा एक समान डिजाइन परिवर्तन सुनिश्चित गर्नका लागि राज्यहरूसँग मिलेर काम गर्नुपर्छ
एनडीएसए, आईएमडी र एनआरएससी जस्ता विभागहरूले संयुक्त रूपमा एक सम्मेलन आयोजना गर्नुपर्छ, जहाँ भारतीय मूलका विशेषज्ञहरूले बाढी, अन्तरिक्ष र अन्य पक्षहरूबारे चर्चा गर्न सक्नेछन्।
10 JUN 2025 8:17PM by PIB Gangtok
केन्द्रीय गृह मन्त्री तथा सहकारिता मन्त्री श्री अमित शाहले देशमा बाढी प्रबन्धनको तयारीको समीक्षा गर्नका लागि नयाँ दिल्लीमा एक उच्च स्तरीय बैठकको अध्यक्षता गरे। केन्द्रीय गृह मन्त्रीले देशमा बाढीको खतरालाई कम गर्नका लागि गरिएका दीर्घकालीन उपाय तथा गत वर्ष आयोजित बैठकमा गरिएका निर्णयहरूमा उठाइएका कदमहरूको पनि समीक्षा गरे।
बैठकमा केन्द्रीय गृह मन्त्री र सहकारिता मन्त्रीले बैठकमा बाढी प्रबन्धनका लागि सबै एजेन्सीहरूले अपनाएका नयाँ प्रविधि र तिनीहरूको नेटवर्कको विस्तारको बारेमा पनि चर्चा गरे। उनले बाढी नियन्त्रण र जल प्रबन्धनका लागि विभिन्न केन्द्रीय एजेन्सीहरूले अन्तरिक्ष प्रविधिको अधिकतम प्रयोगमा जोड दिए।
श्री अमित शाहले भने अनुसार प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्वमा भारतको आपदा प्रबन्धन ‘शून्य हताहत दृष्टिकोण’ को साथ अगाडि बढिरहेको छ। उनले राष्ट्रिय आपदा प्रबन्धन प्राधिकरण (एनडीएमए) लाई राज्य आपदा प्रबन्धन प्राधिकरण (एसडीएमए) र जिल्ला आपदा प्रबन्धन प्राधिकरण (डीडीएमए) सँग समन्वय स्थारिच गरेर जमिनी स्तरसम्म पूर्व चेताउनी अलर्ट पुग्ने सुनिश्चित गर्ने आदिश दिए तथा सबै राज्य र केन्द्रशासित प्रदेशहरूलाई बाढी प्रबन्धनका लागि एनडीएमएद्वारा जारी गरिएका परामर्शहरूको समयमै कार्यान्वयन गर्न अपील गरे। उनले एनडीएमए र एनडीआरएफलाई राज्यहरूसँग पूर्ण समन्वयमा कुशल बाढी प्रबन्धनको दिशामा काम गर्न आग्रह गरे।
केन्द्रीय गृह मन्त्रीले बाढी पूर्वानुमान/सल्लाह जारी गर्ने सम्बन्धमा समय सीमा बढाएकोमा केन्द्रीय जल आयोग (सीडब्ल्यूसी) र भारतीय मौसम विज्ञान विभाग (आईएमडी) को प्रशंसा गर्दै पूर्वानुमानको सटीकताको स्तरलाई बढाउनुपर्नेमा जोड दिए। श्री शाहले भने अनुसार सीडब्ल्यूसीका बाढी अनुगमन केन्द्रहरू हाम्रा आवश्यकता र अन्तर्राष्ट्रिय मनकहरू अनुरूप हुनुपर्छ। श्री शाहले जल शक्ति मन्त्रालय, एनडीएमए र राष्ट्रिय रिमोट सेन्सिङ केन्द्र (एनआरएससी) लाई हिमनदी तालहरूको नजिकबाट निगरानी गर्न र कुनै पनि प्रकारको विस्फोटको घटनामा समयमै कदम चाल्न सल्लाह दिए।
गृह मन्त्रीले जोड दिँदै भने अनुसार सडक परिवहन र राजमार्ग मन्त्रालय (एमओआरटीएच)/भारतीय राष्ट्रिय राजमार्ग प्राधिकरण (एनएचएआई) ले राज्यहरूसित मिलेर राज्य र जिल्ला राजमार्गहरूमा पनि एक समान डिजाइन परिवर्तन सुनिश्चित गर्नुपर्छ, ताकि राजमार्ग जल निकासी प्रणाली सड़क निर्माणको डिजाइनको अभिन्न अङ्ग बन्न सक्छ, ताकि भारी वर्षाको स्थितिमा सडकहरूमा हुने जलभरावबाट मुक्ति पाउन सकियोस्। यस अतिरिक्त, एनडीएमएलाई बाढीको तयारी र न्यूनीकरणका लागि केन्द्रीय एजेन्सी र राज्यहरू बीच समन्वयको लागि राज्य प्राधिकरणहरूसँग पनि समन्वय गर्नुपर्छ।
गृह मन्त्रीले नर्मदा नदी क्षेत्रमा वन क्षेत्र बढाउनुपर्नेमा जोड दिँदै भने, यदि यो प्रयोग सफल भयो भने अन्य नदीहरूको क्षेत्रमा पनि यस्तै प्रयास गरिनेछ। उनले भने, यसले नदी बेसिनलाई पुनर्जीवित गर्न, माटोको क्षयलाई कम गर्न र यस क्षेत्रमा कम वर्षाको उदीयमान समस्यालाई पनि सम्बोधन गर्न मद्दत गर्नेछ। श्री अमित शाहले भने, बिहार र उत्तर प्रदेशमा बाढी प्रबन्धनका लागि मजबुत उपायहरू गर्न प्रविधिको प्रयोग गरेर नयाँ विकल्पहरू खोजी गरिनुपर्छ।
शहरी क्षेत्रहरूमा बाढीको बढ्दो घटनालाई उल्लेख गर्दै श्री अमित शाहले सबै केन्द्रीय एजेन्सीहरूलाई यी शहरहरूमा बाढी नियन्त्रणको लागि आवश्यक, समयमै कारबाही गर्न र ठूला शहरहरूमा बाढी प्रबन्धनको लागि व्यापक योजना तयार गर्न निर्देशन दिए। श्री शाहले मनसुनको समयमा छोटो अवधिमा भारी वर्षाको उदीयमान प्रवृत्तिलाई सम्बोधन गर्न सिमसार पुनरुत्थान र वनीकरण उपायहरूको महत्त्वमाथि प्रकाश पारे। उनले जल शक्ति मन्त्रालयलाई ब्रह्मपुत्र बेसिनमा सिमसारको अवस्था सुधार गर्न काम गर्न सल्लाह दिए, जुन बाढी रोकथामका साथै आर्थिक र पर्यटन गतिविधिहरूको लागि महत्त्वपूर्ण हुनेछ।
श्री अमित शाहले राष्ट्रिय बाँध सुरक्षा प्राधिकरण (एनडीएसए), आईएमडी र एनआरएससी लगायतका अन्य विभागहरूले संयुक्त रूपमा यस्तो सम्मेलन आयोजना गर्न सुझाउ दिए, जसमा विशेषज्ञहरूलाई बाढी, अन्तरिक्ष र अन्य पक्षहरूमा चर्चा गर्न आमन्त्रित गर्न सकिन्छ। श्री शाहले भने, 2014 मा भारत मौसम विज्ञानको क्षेत्रमा धेरै पछाडि थियो, तर आज मोदी जीको नेतृत्वमा हामी विकसित देशहरूको बराबरीमा छौँ, अब हामी नम्बर 1 बन्नुपर्नेछ।
बैठकको क्रममा आईएमडी, सीडब्ल्यूसी लगायतका विभागहरूले विस्तृत प्रस्तुति दिए। सम्बन्धित मन्त्रालय/विभागहरूले पछिल्लो वर्ष आयोजित बाढी समीक्षा बैठकको क्रममा केन्द्रीय गृह मन्त्रीले दिएका निर्देशनहरूमा गरिएका कारबाहीहरूको बारेमा पनि जानकारी गराए। उनीहरूले केन्द्रीय गृह मन्त्रीलाई वर्तमान मनसुन मौसमको लागि आफ्नो तयारी र भविष्यको कार्य योजनाको बारेमा पनि जानकारी गराए। गृह मन्त्रीले सबै विभागहरूले गरेको तयारीप्रति सन्तुष्टि व्यक्त गरे। उनले सबै विभागहरूको योगदानमा चरम मौसमसँग सामना गर्न सक्ने सफ्टवेयर सिर्जना गर्न सबै विभागहरूसँग समन्वयमा काम गर्न अपील गरे।
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको नेतृत्वमा श्री अमित शाहले बाढी र अन्य प्राकृतिक प्रकोपहरूको प्रभाव कम गर्न तयारी उपायलाई सर्वोच्च प्राथमिकता दिन्छन्। प्रत्येक वर्ष केन्द्रीय गृह मन्त्रीले बाढी पूर्वतयारी उपायहरूको समीक्षा गर्छन् र उनको निर्देशनमा धेरै पहलहरू गरिएको छ, जसमा आईएमडी र सीडब्ल्यूसीद्वारा अग्रिम वर्षा र बाढी पूर्वानुमानलाई 3 दिनबाट बढ़ाएर 7 दिन बढाउनु र हिटवेभ पूर्वानुमानको लागि राम्रो मापदण्ड सामेल छन्।
बैठकमा केन्द्रीय जल शक्ति मन्त्री श्री सीआर पाटिल, गृह राज्य मन्त्री श्री नित्यानन्द राय, केन्द्रीय गृह सचिव, नदी विकास तथा गङ्गा संरक्षण, पृथ्वी विज्ञान, पर्यावरण, वन तथा जलवायु परिवर्तन, सडक परिवहन तथा राजमार्ग मन्त्रालय तथा विभागका सचिव, रेलवे बोर्डका अध्यक्ष, एनडीएमएका सदस्य तथा विभाग प्रमुख, एनडीआरएफ र आईएमडीका महानिर्देशक, एनएचएआई र सीडब्ल्यूसीका अध्यक्ष र एनआरएससी तथा अन्य सम्बन्धित विभागका वरिष्ठ अधिकारीहरू उपस्थित थिए।